Apple voegt push, copy/paste en Spotlight toe aan iPhone OS

Apple heeft in de nieuwe versie van zijn iPhone OS push-, copy/paste- en Spotlight-functionaliteit toegevoegd. Push maakt multitasking overbodig, zegt de fabrikant. De software verschijnt deze zomer als update voor iPhone-gebruikers.

Apple heeft het eerder beloofde Push Notifications nu pas ingebouwd, omdat het vanaf de grond af opnieuw opgebouwd moest worden, zo zei Scott Forstall, die namens Apple de functies van het nieuwe OS, versie 3.0, dinsdagavond onthulde. Push-berichten worden via een server van Apple gestuurd, wat het gemis van applicaties die op de achtergrond draaien moet compenseren. Volgens Apple kunnen die de accuduur met wel tachtig procent verlagen.

Applicaties draaien nu dus niet mee op de achtergrond, maar als iemand een chatgesprek wil beginnen, krijgt de iPhone-gebruiker via de Apple-server een berichtje dat iemand een chatbericht stuurt met de vraag of de applicatie geopend moet worden. Op deze manier gaat de accuduur met slechts een kwart achteruit, zegt Apple.

Het nieuwe OS wordt ook uitgerust met Spotlight, de zoekapplicatie die sinds enige jaren in Mac Os X zit. Hiermee kan door diverse applicaties gezocht worden, zoals mail, notities en de kalenderapplicatie. Die programma's hebben overigens ook allemaal een eigen zoekfunctie gekregen.

De cut-copy/paste-functie werkt via het dubbelklikken op een woord. Vervolgens verschijnt een popup, waar de gebruiker kan kiezen om te knippen, kopiëren of plakken. De selectie kan ook worden uitgebreid middels blauwe icoontjes die op het scherm verschijnen. Ongedaan maken gaat in de nieuwe firmware door de iPhone te schudden, waarna opties voor ongedaan maken verschijnen. De nieuwe versie van het OS zal voorts mms ondersteunen. Daarnaast kunnen gebruikers voortaan in alle applicaties typen in Landscape-mode. Ook staat Apple vanaf versie 3.0 turn-by-turn-navigatie toe op de iPhone 3G.

Een van de andere nieuwe toepassingen is peer-to-peerconnectiviteit met iPhones in de buurt. Het vinden van apparaten gaat via bluetooth, maar de apparaten zijn aan elkaar gekoppeld via de Bonjour-techniek, waar iTunes ook gebruik van maakt voor het delen van muziek over een lokaal netwerk. Bovendien ondersteunt de iPhone met het nieuwe OS A2DP voor stereo-bluetooth.

Gebruikers van applicaties kunnen met de nieuwe software ook content kopen in een applicatie. Als een game bijvoorbeeld tien levels heeft in de oorspronkelijke versie, kunnen de overige levels worden bijgekocht. Het verkoopmodel is hetzelfde als bij de verkoop van applicaties en verloopt via de iTunes Store, waarbij dertig procent van de opbrengst naar Apple gaat. Overigens kunnen ook kaarten van Google Maps in versie 3 van het OS in applicaties gebruikt worden.

Het nieuwe OS zal deze zomer als gratis update beschikbaar worden gesteld aan gebruikers van een iPhone en iPhone 3G. Gebruikers van een iPod Touch moeten tien dollar betalen voor de update. Bèta-testers kunnen de software vanaf dinsdagavond downloaden. Apple introduceerde het nieuwe iPhone OS op een bijeenkomst voor journalisten in Cupertino. Diverse Amerikaanse media werden vorige week uitgenodigd voor de 'sneak peek' van het nieuwe OS.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

17-03-2009 • 19:50

249 Linkedin

Lees meer

Reacties (249)

Wijzig sortering
Nog een paar nieuwtjes:

1) De location API mag/kan nu ook gebruikt worden voor turn-by-turn toepassingen.
Er is maar één regel, het mag alleen met eigen kaartmateriaal.

2) Tethering (werd bevestigd tijdens de Q&A sessie)

3) Notes worden gesynchroniseerd.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 17 maart 2009 20:02]

Was dat niet altijd al zo bij punt 1 ?
Nee, eerst mocht het helemaal niet.
Push maakt multitasking overbodig, zegt de fabrikant.
Push-berichten worden via een server van Apple gestuurd, wat het gemis van applicaties die op de achtergrond draaien moet compenseren.
multitasking != achtergrond applicaties.

Het lijkt me dan ook zeer sterk dat Apple gezegd heeft dat push multitasking overbodig maakt, aangezien het gewoon zo goed als niks ermee te maken heeft.

verder vind ik dit wel een erg goede oplossing, spaart battery life en toch notificaties ontvangen. Echter is er met alleen een push notificatie systeem een heleboel niet mogelijk wat met background apps wel mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan een app die op basis van je geografische coordinaten je geluidsprofiel en andere dingen aanpast (bestaat voor android telefoons geloof ik, en iets wat mij persoonlijk erg aanspreekt, ook al weet ik dat het waarschijnlijk veel batterij kost).

Om te zeggen dat push notificaties achtergrond apps overbodig maken is dus wel heel erg overdreven.

[Reactie gewijzigd door stefanos1990 op 17 maart 2009 21:48]

Wellicht niet 'overbodig', maar voor die zaken die 'normale' gebruikers willen, voldoende?
Jammer dat iPod gebruikers hier 10 dollar/euro(?) voor moeten gaan betalen. Dat vind ik eerlijk gezegd nogal schraal. Wat is hier de reden voor?
Moet van de accountant:
“It’s an accounting requirement that if you upgrade a device that’s not on a subscription, you have to charge,” Needham and Company financial analyst Charles Wolf said. “Apple has a choice of what to charge, but they have to charge.”
Zie http://www.macworld.com/a...91/2008/02/ipodtouch.html :)
Vind het een rare verklaring. Updates van OS X zijn toch ook gratis ? Dat is een OS voor een computer, net als het iPhone OS een OS is voor iPod Touch.

Ik heb een iPhone maar geen abonnement met Apple. Ik heb de telefoon SIM-lock vrij gekocht en heb alleen een abonnement met mijn telecomprovider. Toch is de OS update voor mij gratis.

Voor andere producten zonder abbonement zijn updates ook gratis, zoals de nieuwe firmware voor een router of BIOS voor een moederbord.

Ik denk dat Apple ook wel geld wil vragen voor iPhone updates en dat uiteindelijk ook gaat doen. Alleen durven ze het nu nog niet omdat ze zich realiseren dat de iPhone op diverse gebieden nog achterloopt. Met name op zeer basis telefoon en PDA functionaliteit. Met versie 3.0 pakken ze heel wat van die dingen aan dus misschien moeten we voor versie 4 wel gaan betalen.
De iPhone - aanschaf-prijs en een deel van het abonnementsgeld dat Apple ontvangt - wordt in de balans bij Apple niet in één keer, maar maandelijks bijgeboekt. Zodoende kan Apple hier updates voor verstrekken: een soort abonnements-structuur. Met de Touch werkt dit niet zo (die koop je in één keer_ en moet je er dus voor betalen. Ik geloof zelfs dat Apple volgens de Amerikaanse wet een dergelijke update niet een mag weggeven.

Daarnaast vind ik 't logisch dat voor een grote update betaald moet worden: software is tegenwoordig belangrijker en zodoende waardevoller dan hardware. Dus moet er voor betaald worden.
Het verbaasd mij enigszins dat er zo'n regeling bestaat. Volgens mij worden er namelijk ook updates verstrekt voor Windows Mobile aan mensen met een non-branded toestel. Zou dit dan buiten deze regeling vallen?

En valt het verstrekken van een Service Pack zoals dat bij Windows gebeurd dan ook niet onder deze regeling?

Apple heeft overigens gelijk zich netjes aan de regelingen te houden, alleen heb ik wel zo mijn serieuze vragen bij de regelingen. Ook vraag ik mij af of dit ook gaat gelden voor de non-Amerikaanse iPod Touch bezitters in Europa, Azië en de rest van de wereld die waarschijnlijk niet onder deze Amerikaanse wet vallen?
De regel is simpelweg dat je voor updates niet hoeft te betalen maar voor upgrades wel. Het is de keuze van apple om een kleine update als upgrade te noemen en zo geld te vragen.

Dat winmobile geupdate kan worden komt omdat het gewoon ROM updates zijn en niet upgrades.

Verschil tussen update en upgrade is het verschil tussen windows xp naar vista of xp uitbreiden/repareren/verbeteren.

Dus niet erg netjes van apple, want die noemen 't gewoon upgrades uit marketing perspectief, maar daar troggelen ze dus wel weer meer geld mee af.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 63628 op 17 maart 2009 21:31]

? Updates (2.2 -> 2.3) zijn gewoon gratis. Dat is dan toch exact hetzelfde systeem?
Kan iemand mij hiervan de USC van quoten, en eventueel relevante caselaw?
Het lijkt mij dan logisch dat met updates bugfixes, security issues en dergelijke worden bedoelt en met upgrades extra functionaliteiten. Voor zover ik weet voegt windows update geen (grote) extra functionaliteit toe.
De windows ultimate extra's zijn gratis. Dichter bij huis; Zune updates/upgrades zijn gratis, updates/upgrades van alle andere mp3spelers zijn gratis (of zijn er niet :P ). HTC telefoonupdates/upgrades zijn ook gratis en die voegen soms ook functionaliteit toe.

Als je als apple zijnde 'copy paste' als grote extra functionaliteit ziet, doe je 't echt expres.

De Ipod Touch is het enige apparaat waarvan ik weet dat dit soort mini updates geld kosten. Want komop, ze kunnen wel veel kletsen over 'herschreven' dingen, maar ondertussen merk je als eindgebruiker maar de extra van een paar kleine functies, die eigenlijk al standaard hadden moeten zijn en al zeker geen wereldschokkende verbeteringen zijn.
Voor de extra's van Vista Ultimate betaal je dus wel. Dat zit hem in de prijs van Ultimate. Over de Zune weet ik verder niets.
En die Zune, dat weet ik wel. De eerste versie krijgt nog steeds updates, terwijl we alweer anderhalve generatie verder zijn. Erg netjes van Microsoft, omdat dit volgens het voorbeeld van Sleepz0rs upgrades zijn. Blijkbaar kan het dus wel?

"Ja maar, Microsoft heeft niet zo'n hoog marktaandeel, en ze proberen eht zo van Apple te pakken, of ze daar nou verlies op draaien of niet!"

Ja maar, denk je dat het Apple of Microsoft zoveel zou kosten om oude generaties dezelfde software te laten ondersteunen? Ik denkd at beide bedrijven daar meer dan genoeg winst voor maken, en dit zeker geen slechte business strategie is.
een Service Pack is een update die binne een bepaalde versie valt.

anders gezegd windows XP met SP3 blijft XP en wordt niet een nieuwe versie.
een Iphone OS update van 2.0 naar 2.2 is een SP en als het cijfer voor de punt veranderd een nieuwe OS versie

en XP kon je over het algemeen niet gratis update naar Vista dus logies dat het geld kost
Tsja, als je van veel software pakketten een grote sprong maakt (CS3, CS4) vmware e.d moet je voor de update betalen, dat is wel vaker zo.

Ach en wat is 10 dollar of 10 euro.
Het gaat niet om die 10 euro voor 1 update, maar om het principe. Eerst moest je 19 euro betalen voor de januari (2008) update, die extra functionaliteit bracht (google maps, email, weerbericht). Daarna 10 euro voor versie 2.0. En nu weer 10 euro voor versie 3. Stel dat je net in januari 2008 een iTouch hebt gekocht, dan moest je gelijk 19 Euro bijbetalen voor extra functionaliteit. Koop je het ding een half jaar later met versie 2 erop dan ben je dus naast de gewone prijsverlagingen al 29 Euro goedkoper uit. Ik vind dat gewoon customerfucking. Er kan wel zo'n wet in de VS zijn, maar niet in Nederland, dus dat argument is gewoon kul van Apple.
Overigens zijn ze aan de andere kant tot nu toe wel weer zo "slordig" (opzet?) om de updates wel vrij downloadbaar op hun servers aan te bieden met verborgen link, maar alleen de tweakers kunnen daar iets mee.
Als je een iPod touch koopt (zo heet dat ding) met de vorige versie, kreeg je volgens mij de nieuwe versie van de software er bij als deze al uit was op het moment dat je hem kocht.

Aan de andere kant, je kocht de iPod met een bepaalde versie van de software die bepaalde functionaliteit bood. Dat er een nieuwe versie komt met extra features, wil niet zeggen dat dat je die moet krijgen.
Analoog: Je hebt 3 jaar geleden een PC gekocht met XP. Nu zeg jij dus dat je hier gratis Vista voor wil krijgen en straks WIndows 7?
Of op de Mac: In 2005 heb ik een Mac mini gekocht met Mac OS X 10.4. Nu zou ik dus volgens jou 10.5 en 10.6 moeten krijgen? Of mijn iMac met 10.5? Ook 10.6?

Of spelletjes? Je koopt FIFA 2000, dus je krijgt 2001, etc ook?
Dit zijn geen nieuwe OSes, maar updates van hetzelfde OS, naar mijn mening. Apple is het daar misschien iets minder mee eens, maar dit is geen featurelijst van een nieuw OS, maar meer een soort service pack, om je Windows analogie aan te houden. Dit zijn echter wel gratis.
Dat tweakers 3 van de grote hoeveelheid nieuwe functies noemt, tsja...

Zo zijn er 1000 meer api's voor de ontwikkelaar beschikbaar gemaakt.

En onder andere de nieuwe features zijn:

- In program-betalen. (Dus in je applicatie kan je ook een betaalscherm plaatsen voor extra levels e.d welke via het zelfde systeem worden gekocht als de applicatie zelf (app-store betaalsysteem).
- p2p via Bonjour voor software
- Mogelijkheid om externe hardware (welke je aansluit op je iPhone) direct aan te spreken, en hier zo software voor te schrijven
- Google Maps integratie in je eigen programmas
- Push voor eigen applicaties (via een apple-api, om zo het probleem van 'achtergrond applicaties' te tackelen en het stroomverbruik laag te houden, omdat er maar een enkel proces gestart hoeft te zijn welke al het push verkeer van elke applicatie regelt.)

Voor een nog veel langere lijst moet je hier maar eens kijken: http://www.engadget.com/2...one-os-3-0-preview-event/
De reden is een wet in de VS die zegt dat je geen gratis extra functionaliteit aan toestellen mag geven eens die op de markt zijn. Enkel via een abonnementsvorm mag dit wel en vermits de iPhone met een abonnement werkt is deze gratis voor de iPhone.
Dat is raar bij de zunes doen ze het wel gewoon, heb je hier bronnen van?

En waarom doen ze dan niet 1 cent of zo?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 224065 op 17 maart 2009 22:16]

Dan zou t ze zeker geld kosten voor die transactieverwerkingen.

't is wel heel erg protectionistisch als die wet bestaat. Je verbiedt dus bedrijven om geen geld te vragen voor iets wat zij zelf gratis willen aanbieden. 't heilige in die wet snap ik wel, da's dat bedrijven zo gratis reclame kunnen maken 'omdat ze gratis updates op hun producten uitbrengen'. Daar kun je weinig tegen beginnen als concurrent. Maar deze wet stamt vast uit de tijd van patenten ;)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 201824 op 17 maart 2009 23:18]

Daarnaast is het zo dat de prijs van de updates, ongeveer gelijk moet zijn aan de waarde ervan. Een muziekspeler die alleen muziek af kan spelen zonder verder énige functionaliteit kun je amper dezelfde speler meer noemen als deze door een update kan wat de iPod touch nu kan. Dan zou het alsnog niet eerlijk zijn om daar één cent voor te vragen.
Bij versie 2 was het ook zo.
Het was boekhoudkundige reden
meuk: Apple iPod Touch 2.0
Bij versie 2 was het ook zo.
Het was boekhoudkundige reden
meuk: Apple iPod Touch 2.0
Maar ik kon mijn vorige week aangeschafte iPod Touch gratis updaten naar 2.2.1, beetje krom gezien het versie nummer, omdat dat tov 2.0 een major release is geweest.

En moet zeggen, zoveel goeds / leuks voegt deze nieuwe versie ook niet toe aan de iPod Touch, kan echt zien dat de focus van Apple op de iPhone ligt.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 17 maart 2009 21:06]

[...]
Maar ik kon mijn vorige week aangeschafte iPod Touch gratis updaten naar 2.2.1, beetje krom gezien het versie nummer, omdat dat tov 2.0 een major release is geweest.

En moet zeggen, zoveel goeds / leuks voegt deze nieuwe versie ook niet toe aan de iPod Touch, kan echt zien dat de focus van Apple op de iPhone ligt.
Hoezo? 90% van de features van vandaag werken ook op de iPod Touch. Ze draaien hetzelfde OS, waarvan een aantal dingen hardware afhankelijk zijn. En de iPhone heeft nu eenmaal wat meer aan boord. Hoewel juist de Touch weer Nike+ ingebouwd heeft, en de iPhone dat niet. Dus de focus van Apple ligt echt niet alleen op iPhone.

En wat betreft Major releases. Van 2.0 naar 2.2.1 is alsof je een auto met vijf versnellingen vooruit er een zesde bij geeft. Van 2.x naar 3.0 is alsof de auto naast 5/6 vooruit versnellingen ineens ook een onmisbare achteruitversnelling heeft (beeldspraak voor MMS?).
Wat een rare flame die puur gebaseerd is op sentimenten. Je zou natuurlijk in kunnen zien dat:
- Het OS van de iPhone veel nieuwer is dan Windows Mobile en daardoor veel meer geschikt is als telefoon-OS. Alles is makkelijk te bedienen met je vingers, geen stylus nodig, geen uitklapbare en schuivende menuutjes, geen scroll bars, geen grafische icoontjes uit 1993.
- Het OS van de iPhone heel gebruiksvriendelijk is.
- De iPhone het makkelijk maakt features daadwerkelijk te gebruiken. Mijn moeder kon meteen met de iPhone overweg zonder ooit eerder een iPhone gebruikt te hebben. Dat zie ik bij een WM-apparaat niet gebeuren.

Wat betreft de rest van je kritieken, sja, elke smartphone crasht wel eens. Persoonlijk heb ik zelden een zwart scherm gehad met mijn iPhone.

Overigens erg tekenend dat je het hoge aantal iPhone-foto's op Flickr meteen weer toeschuift aan het feit dat mensen "ermee showen". Het komt niet eens in je op dat de simpele UI van de iPhone het gebruik van functionaliteiten als email stimuleert, en dat het perfect werkt.

Wees eens wat meer open minded, probeer eens een iPhone. Altijd zo flauw om te zeggen dat de iPhone alleen maar mooi is om mee te showen. Het klinkt mij meer in de oren alsof jij jaloers bent dat mensen zich niet interesseren voor jouw telefoon.
Het 'zwarte-schermen syndroom' kan evt liggen aan het hebben van een gejailbreakte telefoon. Ik heb de mijne overigens om te showen :+

Het punt is: Windows Mobile laat meer toe dan het iPhone OS. Dit resulteerd misschien in een grotere keuze voor WM telefoons, waar automatisch meer rotzooi tussen zal zitten. WM gebruikers vinden de keuze voor verschillende roms vaak een van de pluspunten, ik wil gewoon een werkende telefoon zonder geklooi met ROMS. De meeste mensen willen dat overigens. Noem het een flame, maar ik hoor toch echt vaker dat de standaard ROMS van WM telefoons niet al te snel zijn.

Ik ben dik tevreden met de vendor lock-in. Dan maar een browser, mail app en geen flash. De rest werkt lekker en blijft dit ook doen. Ik heb de ervaringen van een klasgenoot mee mogen krijgen, die een eerder apparaat van HTC had. Dit was voor zover ik het meekreeg werkelijk een hel omdat applicaties niet goed afgesloten werden, waardoor z'n telefoon traag werd en zo kan ik nog wel even doorgaan. Door zijn ervaringen, en alles wat ik steeds op tweakers lees heb ik bewust niet voor een WM telefoon gekozen.

Ik denk dat ik nog even door kan gaan op dit punt, maar zin zal het niet hebben. Uiteindelijk zal ik waarschijnlijk als fanboy beschreven worden terwijl ik WM niet slecht vind, het wordt in mijn ogen alleen verkeerd gebruikt. Denk nu niet dat ik WM wil zien in de apple stijl, vendor locked met minimale mogelijkheden, maar eerder met fatsoenlijke tweaks en logische beperkingen om bijvoorbeeld accu te sparen of er voor te zorgen dat het soepel blijft lopen.
je mening zal veranderen als je er zelf 1 gebruikt ipv ziet.

heb ook jaren WM gebaseerde telefoons gehad, tot recent de diamond, het is zo'n verademing hoe een iPhone werkt tov WM. De lock-in heb ik totaal geen moeite mee, het apparaat functioneert altijd reliable, ik zal nooit meer terug gaan naar WM.
Alleen aan het begin mochten anderen browsers niet volgens de voorwaarden, inmiddels wel.
Headsets via BT en headsets via de jack aansluiting werken al sinds jaar en dag?

En ik show 'm niet voor de rest van de wereld en geef 'm ook geen koosnaampjes :')

Wees jij maar blij met je HTC met MS 2.0 Premium, want erg efficient zal je er nooit mee werken...

[Reactie gewijzigd door Jimmie op 18 maart 2009 02:21]

Kijk eens copy/paste en A2DP. Daar zaten veel mensen op de wachten. Het heeft even geduurd, hopelijk draait het een beetje stabiel.

Wat ik ook wel netjes vind, is dat de oude iPhone ook kan mee genieten van de nieuwe update.

[Reactie gewijzigd door black_eye op 17 maart 2009 19:54]

Niet geheel mee kan genieten overigens.
Now the hardware has changed between these two devices. For instance, A2DP and MMS won't be available on the iPhone 1st gen.
Bron
A2DP _/-\o_ dank u dank u Apple. De reden dat ik mijn 1st gen de deur uit heb gedaan was het ontbreken hiervan. Maar sinds mijn Blackberry Bold (geweldig toestel trouwens) recentelijk zo is dichtgetimmerd dat ik er geen muziek meer op kan zetten (f&^*ng IT policies!) ga ik prive rap weer terug naar Apple.

(nu nog hopen dat de A2DP implementatie niet zo brak is als in Leopard.)

Edit: Halleluja het wordt nog beter: tethering ook al toegevoegd! Is het geen 1 April?

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 17 maart 2009 20:59]

Even offtopic: dat doet je baas niet om je te pesten. Wel om schadeclaims te voorkomen als ze een paar illegale nummers vinden op je toestel. Hier draait je baas dan namelijk voor op.
Klopt, als ik de IT policies zou bepalen werden Blackberrys ook gewoon helemaal dichtgetimmerd en kwam er geen enkele (aan alle kanten hackable) iPhone mijn Exchange server in. Security moet je gewoon serieus nemen. Maar ja als gebruiker had ik wel graag een unencrypted geheugenkaartje en app installatie privileges gehad (of een lekker makkelijk jailbreakable iPhone) O-)

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 17 maart 2009 23:43]

Hoe ga jij een Iphone onderscheiden van een ipaq op je exchange server?
Is dit een serieuze vraag? Bij bedrijven die hun zaken op orde hebben wordt elk individueel mobieltje dat met je Exchange server mag praten geauthoriseerd vanuit MSCMDM (Windows Mobile/iPhone/Android/etc) of BES (Blackberry), en als IT beheerder weet je toch hopelijk wel welke devices je ooit hebt aangeschaft.

Het zou wat worden als elk willekeurig Exchange-capable apparaat ergens op deze aardbol zomaar je mail/contacts/calender in mag als iemands username/password gestolen/geraden wordt.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 18 maart 2009 13:53]

push-berichten worden via een server van Apple gestuurd
Ai daar gaan ze nog wel meer van horen denk ik. Privacy waakhonden houden meestal niet zo van dit soort centrale monitoring.
Privacywaakhonden hebben er anders nu ook geen moeite mee dat al je email via je provider loopt. Iemand zal toch die dienst moeten verlenen.

Overigens heb ik het vermoeden dat Apple helemaal geen zin heeft in al die extra belasting die het doorsturen van content met zich meebrengt. Sportzender ESPN verstuurt bijvoorbeeld 50 miljoen updates per maand naar haar abonnees!

Zeer waarschijnlijk zal het systeem niet de content van het bericht versturen maar alleen de notificatie. Apple waarschuwt aan een applicatie op de telefoon dat er een event heeft plaatsgevonden. Het is dan aan de applicatie zelf om te kijken wat er heeft plaatsgevonden en de inhoud op te halen op de gebruikelijke plaats. De feitelijke inhoud gaat dan dus niet door Apples servers heen.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 17 maart 2009 20:14]

Je kan wel een berichtje meesturen zoals op de fotos bij de presentatie te zien was. En wat is nou een bericht van 150 tekens bv. :)
Wat is tethering

en wat is A2dp...klinkt als een robotje uit star wars


ps. zit niemand te wachten op een andere manier van opnemen, ik vind dat horizontaal schuivend opnemen met 1 hand toch vrij moeilijk en kwetsbaar (voor de iphone als hij weer eens valt)
Tethering = iPhone als modem gebruiken via Bluetooth, dus mobiel internet op elke laptop.
A2DP = draadloos geluid via Bluetooth (wordt ondersteund door de meeste autoradio's, en draadloze speakersets, headphones, etc).

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 17 maart 2009 23:16]

tethering is het aansluiten van bv. een laptop op een mobiele telefoon met internet verbinding. Via bluetooth is een optie. Via een kabeltje valt ook onder tethering. De tethering waar ik op hoop is dat de iPhone kan functioneren als wifi accesspoint, gewoon zoals het met een N95 (met t-Mobile iPhone abo!) ook mogelijk is (ik heb nu duo sim om toch te kunnen tetheren).

Ik ben nu benieuwd of tethering op de iphone gaat werken bij t-mobile. Ik zie geen echte redenen om dit te blokkeren. Het werkt al via niet-iPhones en T-Mobile schijnt de verbinding te knijpen als je echt teveel data verstookt.
Even nakijken in Google en je weet het ;)
http://www.google.com/sea...thering&ie=UTF-8&oe=UTF-8

Het is niets meer dan een Telefoon aan een BV laptop koppelen. De telefoon zorgt dan voor een data verbinding

k zi niet te wachten op een andere manier van opnemen. Wel zit ik te wachten op een knop om een beller weg te drukken. Zo'n knop krijg je wel als je de telefoon gebruikt. Maar op het moment dat deze vanuit sleep modus wordt gebeld. zit deze optie er niet op. mischien V3

[Reactie gewijzigd door To_Tall op 17 maart 2009 23:08]

Over Googlen gesproken ;)
Wel zit ik te wachten op een knop om een beller weg te drukken.
Volumeknoppen / sleep/wake-knop: gesprek wegdrukken (voor beller blijft telefoon overgaan)
2x sleep/wake-knop: gesprek gaat direct naar vocemail
Goede update, lost een heleboel problemen op die mensen met de iPhone hadden :).

Wat ik niet zie staan in het nieuwsbericht is ondersteuning voor turn-by-turn navigatie, een vrij cruciale update. Picca: http://cache.gizmodo.com/...e/iphone30softwareb63.jpg

Een nadeel vind ik wel dat MMS niet beschikbaar zal zijn op de eerste generatie iPhone, erg vreemd naar mijn mening. SwirlyMMS, een applicatie die beschikbaar is na het jailbreaken van de iPhone, werkte ook al op de eerste generatie iPhone. Er is geen technische beperking waarom MMS niet op de eerste generatie iPhone zou kunnen werken. Jammer.

[Reactie gewijzigd door MarcoC op 17 maart 2009 19:57]

Sygic schijnt haar navigatie sofware al verzonden te hebben naar de appstore. Cygic is helemaal geen verkeerde navigatie zo te zien. Kost zo'n 79 euro?
BYOM = Bring your own maps... dus ik ga er van uit dat TomTom nu zijn software mag uitbrengen!
Anoniem: 286493
17 maart 2009 20:40
Ik mis een stukje over dat MMS en A2DP alleen wordt toegevoegd aan de iPhone 3G en dus niet ook aan de vorige generatie iPhone.

Zie: http://www.engadget.com/2...e-previews-iphone-os-3-0/
Ja jammer, want volgens de mensen van het iBluetooth Project ondersteunt de Bluetooth chip van de iPhone 2G wel degelijk A2DP.

En MMS is natuurlijk helemaal geen technisch issue, dat is gewoon een IP dienst over GPRS (sterker nog, met een jailbreak kon dat al tijden).

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 17 maart 2009 21:47]

(quote Gizmodo Liveblog)

Jason Chen:

Q: Is there a physical hardware problem on the first-gen iPhone that prevents it from doing MMS.
A: It’s a different radio, so it is a physical issue.
Jason Chen heeft het hier ook weer mis.
Fijn te horen dat er extra functies komen! Al mag je MMS van mij weglaten, wie gebruikt dat nog :? Ik bedoel maar, je kan toch mailen met een iPhone, dus die foto's kan je ook zo opsturen naar iemand, MMS is alleen maar duur dan. Vooral de 2e generatie heeft in mijn ogen niet veel aan MMS aangezien vrijwel iedere telefoon tegenwoordig internet heeft, wat meer dan snel genoeg is om een fototje van nog een 100KB te downloaden, zelfs foto's van meerdere MB's zijn geen probleem meer tegenwoordig.

De Push funcie zal voor mij extra waarde toe kunnen voegen als het gecombineerd kan worden met IM applicaties, verder is het voor mail verkeer wel erg handig. Ik vraag me af hoevaak ik de copy-paste functie ga gebruiken, aangezien ik hem momenteel niet mis. Ik zal er komende zomer wel achter komen hoe belangrijk die 'o zo gemiste functie' eigenlijk wel niet is.

Veel mensen hier komen aan met verhalen over Windows Mobile zaken; ik heb hier geen ervaring mee maar ga er vanuit dat dingen bij Apple geimplementeerd worden als de software volwassen genoeg is hiervoor, al is de reden dat ik voor de iPhone gekozen heb simpelweg dat ik het een fijn apparaat in omgang vind, zowel hardware als softwarematig. Met andere smartphone OS-en heb ik bar weinig ervaring, en de ervaring die ik had heeft mij tot deze keuze gebracht. Deze OS-en hebben allemaal zo hun voor en nadelen waardoor sommigen geneigd zijn eerder voor deze versies te kiezen.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee