In de Laptop Best Buy Guide van juni gaan we op zoek naar de beste budgetlaptop van 500 euro en een uitstekende thin&light voor om en nabij de 1000 euro. We trappen op de volgende pagina echter af met een advies in een nieuwe categorie: de beste Chromebook voor minder dan 500 euro.
In de afgelopen jaren had onze Laptop Best Buy Guide een zeer voorspelbare indeling, waarbij we altijd een budgetnotebook van 500 euro en een basisnotebook van 700 euro bespraken, plus afwisselend de beste mainstreamlaptop van 1000 euro of de beste thin&light voor dat bedrag. Hoewel de meesten ook voor die bedragen winkelen als ze een nieuwe laptop kopen, merkten we uit jullie reacties dat er behoefte is aan een koopadvies voor andere soorten laptops. We hebben daarom een aantal nieuwe categorieën opgesteld, die we in de komende Best Buy Guides aan bod laten komen naast de bestaande categorieën, bijvoorbeeld de beste gamelaptop van 1500 tot 2500 euro en de beste luxe thin&light tot 2000 euro. Deze zullen wisselend en minder geregeld terugkomen dan de categorieën die we al eerder meenamen, omdat er minder keus is en we minder testen in deze segmenten, maar ook omdat het advies niet zo snel verandert. In het budget- en basissegment is het heel normaal dat laptops na slechts enkele weken op de markt vervangen worden door een nieuw model. Duurdere laptops blijven vaak veel langer beschikbaar. Het aantal categorieën per BBG blijft dus staan op drie.
Vanaf deze maand komt de back-to-schoolperiode weer op gang, het moment van het jaar dat velen een nieuwe laptop nodig hebben voor school of studie en winkels met hun interessantste aanbiedingen komen. Voor ons is het ook de reden om deze keer te beginnen met Chromebooks als eerste nieuwe categorie. De betaalbare en eenvoudig te gebruiken laptopjes met Googles OS zijn juist in het onderwijs populair, maar kunnen ook voor (licht) privégebruik interessant zijn en kwamen in de eerdere Best Buy Guides niet terug. Liefhebbers van andere besturingssystemen dan Windows komen met deze BBG toch al aan hun trekken, want voor het eerst verkiezen we in een (reguliere) BBG een Apple MacBook als beste koop.
Laptopnieuws: Intel Tiger Lake-H en AMD RX6000M
Het belangrijkste laptopnieuws van de afgelopen maanden is ongetwijfeld de introductie van Intels Tiger Lake-H cpu's begin mei. De 45W-processors zijn bedoeld voor krachtige (zakelijke) laptops, workstations en gamingnotebooks. De drie nieuwe octacores en twee hexacores komen in aanvulling op de Tiger Lake H35-quadcores met 35W-tdp van begin dit jaar en de nog zuinigere Tiger Lake-U-cpu's bedoeld voor Ultrabooks, die sinds september vorig jaar beschikbaar zijn. Volgens Intel zijn er nu meer dan 120 laptops te koop met Tiger Lake U-processor en 60 modellen met een Tiger Lake-H chip aan boord.
Met Tiger Lake-H introduceert Intel voor het eerst in jaren een nieuwe architectuur in het 45W-segment, waarbij het platform ook andere vernieuwingen bevat, die eerder voorbijgingen aan Intels krachtigste serie laptopprocessors, zoals de krachtige, geïntegreerde Xe-gpu, Wi-Fi 6E, PCIe 4.0 en Thunderbolt 4. Op de Computex, de techbeurs die op het moment van schrijven virtueel aan de gang is, toont Intel ook twee nieuwe Tiger Lake-U cpu's, waaronder een nieuw topmodel: de Core i7-1195G7. Door procesverbeteringen behaalt deze chip een maximale kloksnelheid van 5GHz, nipt hoger dan het oude model.
Bij AMD komt de daadwerkelijke beschikbaarheid van laptops met een Ryzen 5000U- en Ryzen 5000H-processor, die al werden aangekondigd op de CES in januari, intussen langzaam maar zeker op gang. Op de Computex presenteert AMD zijn nieuwe RX6000M-videokaarten voor laptops. De drie modellen in de reeks worden gepositioneerd tegenover de laptopkaarten in Nvidia's RTX3000-serie, waarmee 'team red' ook op het gebied van laptopvideokaarten de competitie weer aangaat in het high-end segment. Vanaf vandaag zouden de eerste laptops met deze videokaarten al worden verkocht, al is niet duidelijk of dat ook geldt voor ons land.
De Radeon RX 6800M is de snelste van de drie nieuwe laptopvideokaarten van AMD
Speciaal voor laptops die zowel een AMD RX6000M-videokaart als een AMD Ryzen 5000H-processor bevatten, heeft AMD het AMD Advantage Design Framework in het leven geroepen. Vergelijkbaar met Intel Evo, een keurmerk voor Ultrabooks op basis van een Intel Tiger Lake-U cpu, zijn er voor een AMD Advantage-laptop ook aanvullende eisen, zoals een lange accuduur, een goede display en een snelle ssd. Hoewel AMD geen beloftes doet over aantallen producten, zoals Intel, zouden er Advantage-laptops op komst zijn van ASUS, HP, MSI en Lenovo.
Ben je op zoek naar een simpel te gebruiken laptop voor relatief eenvoudige, dagelijkse werkzaamheden, dan is een Chromebook potentieel een goede keus. Misschien heb je zelfs al een laptop op basis van Googles Chrome OS in bruikleen als je nu op school zit, want Chromebooks zijn in de afgelopen jaren voornamelijk in het onderwijs populair geworden.
Chromebooks worden over het algemeen geassocieerd met 'budget' en dat is niet onterecht. Hoewel er ook Chromebooks zijn van meer dan 1000 euro, zijn ze gemiddeld fors goedkoper dan Windows-laptops. De meeste modellen in onze Pricewatch kosten tussen de 200 en 400 euro. Dat is mogelijk doordat Chrome OS geen zware hardware nodig heeft om snappy aan te voelen. Ook een grote hoeveelheid opslag is niet nodig, omdat het besturingssysteem vooral gericht is op werken in de cloud. Googles webgebaseerde diensten geven toegang tot Office-applicaties en e-mail, terwijl documenten en foto's worden opgeslagen op Google Drive, gekoppeld aan je Google-account.
Het bureaublad van Chrome OS
Ook met een budget-Chromebook ben je binnen enkele seconden up-and-running. Als je de klep opendoet, start het systeem automatisch. In vergelijking met Windows ziet de interface er behoorlijk kaal uit. Je vindt standaard maar een paar apps terug, waaronder uiteraard de Chrome-browser, met ondersteuning voor de browserextensies die je op andere besturingssystemen ook kunt gebruiken. Vanuit de Web Store, die ook toegang geeft tot extensies, download je lichte webapps die specifiek bedoeld zijn voor Chromebooks. Sommige daarvan kunnen ook offline worden uitgevoerd. Heb je al een Android-smartphone, dan kan de internetverbinding daarvan automatisch worden gedeeld met de Chromebook als die op hetzelfde account is ingelogd. Omgekeerd kun je je Chromebook snel ontgrendelen via een gekoppelde telefoon. Dat is zeker fijn, omdat de meeste Chromebooks geen vingerafdrukscanner of gezichtsherkenning hebben.
Het aanbod aan apps dat specifiek voor Chrome OS is gemaakt, is nog altijd beperkt. Een Windows-laptop of MacBook is op dat vlak veel veelzijdiger, vooral als het aankomt op krachtige programma's voor bijvoorbeeld contentcreation en games. Google heeft door de jaren heen wel wat omweggetjes toegevoegd, zodat je op een Chromebook meer apps kunt gebruiken. Zo zijn er de Play Store, die ook op Android-smartphones staat, en een speciale container waarmee je Linux-apps kunt draaien. Een nadeel van vooral de eerste soort apps is dat ze niet echt gemaakt zijn voor dit type apparaten, maar voor smartphones, zodat de interface soms niet optimaal is voor een groter scherm met een muispijl erop. Bovendien kun je de beperkte rekenkracht en opslagruimte van een budget-Chromebook er alsnog mee overvragen.
De beste Chromebook: HP Chromebook x360 14b
Wil je een Chromebook, dan adviseren we er een te nemen uit de middenklasse: een niet al te duur model met een schermdiagonaal tussen de 13" en 15" dat niet primair bedoeld is voor het basisonderwijs, zoals de goedkoopste, maar wel erg kleine 11,6"-Chromebookjes. We hebben de grens voor deze koopgids gelegd bij 500 euro. Onze tip voor de beste Chromebook in dit segment is de HP Chromebook x360 14b. Zoals de 'x360' in de naam aangeeft, is het een convertible met een touchscreen, zodat je ook Android-apps optimaal kunt gebruiken. Bovendien ondersteunt het scherm peninvoer met een los verkrijgbare USI-stylus. Het apparaat is verkrijgbaar in een aantal verschillende configuraties, die we in onderstaande tabel naast elkaar hebben gezet.
HP Chromebook x360 14b-ca0001nd
HP Chromebook x360 14b-ca0360nd
HP Chromebook x360 14b-ca0210nd
Processor
Intel Pentium Silver N5030
Intel Pentium Silver N5030
Intel Celeron N4020
Geheugen
8GB
4GB
4GB
Ssd
128GB
64GB
64GB
Scherm
14", ips, fhd, touch
14", ips, fhd, touch
14", ips, fhd, touch
Prijs bij publicatie
439 euro
419 euro
299 euro
Wij zouden gaan voor de HP Chromebook x360 14b-ca0001nd. Deze uitvoering heeft in tegenstelling tot de meeste alternatieven 8GB werkgeheugen en een 128GB-ssd, en kost op het moment van schrijven 440 euro, maar is maar bij één winkel te koop. Mocht die uitverkocht raken, dan is de Chromebook x360 14b-ca0360nd een alternatief. Die variant is op meer plekken te koop en een paar tientjes goedkoper, maar heeft slechts de helft van het werkgeheugen en de opslag. Beide apparaten hebben de relatief snelle Intel Pentium Silver N5030-cpu met vier cores. De nodige goedkope Chromebooks hebben een Celeron met twee cores en dat is vrij weinig, aangezien de rekenkernen van de mobiele Pentium- en Celeron-processors per stuk veel minder krachtig zijn dan die in Intels Core-processors voor laptops.
De relatief snelle processor is bij de HP Chromebook x360 14b verpakt in een voor dit bedrag best luxe behuizing. De basis is aan de bovenkant en zijkanten gemaakt van zilvergrijs metaal met een fijne, lichtruwe textuur. Dat maakt dat het apparaat fijn aanvoelt. Bij de budget-Windows-laptops op de volgende pagina is de onderkant bijvoorbeeld helemaal van plastic. Het metaal is bovendien stevig; het geheel laat zich nauwelijks verbuigen of indrukken in het midden, iets wat in dit segment weleens anders is. De onderklep van het apparaat is wel gemaakt van plastic en doet wat minder hoogwaardig aan, maar gelukkig zie je die kant ook het minst. Met een 14"-schermdiagonaal is de laptop niet erg groot en de dikte van 1,8cm valt ook mee, maar met een gewicht van liefst 1,92kg is hij helaas bovengemiddeld zwaar.
Ook de schermklep van de Chromebook x360 14b voelt stevig aan, misschien met dank aan de glasplaat die voor het hele scherm zit. De achterkant van de klep lijkt van plastic, maar de matte, witte afwerking vormt een redelijke imitatie van het keramiek waarvan de klep bij sommige duurdere HP Chromebooks is gemaakt. De schermranden links en rechts zijn vrij smal, maar boven en zeker onderaan aan de brede kant. Bovenin zit een webcam met doorsneekwaliteit. De twee in hoogglans zilver uitgevoerde scharnieren stellen het scherm in staat een rondje om de behuizing te maken. Ze zijn vrij stijf afgesteld, dus de klep met één hand openen lukt niet. Positief is wel dat het scherm niet te veel wiebelt als je het aanraakt, en dat de twee onderdelen van de laptop omgeklapt tot tablet goed bij elkaar blijven zitten.
Links
Rechts
Wat aansluitingen betreft is de Chromebook x360 14b niet bijzonder ruim bedeeld: tweemaal USB-C, eenmaal USB-A, een koptelefoonaansluiting en een microSD-kaartlezer. In tegenstelling tot bij Windows-laptops voor dit bedrag, zijn beide USB-C-poorten op de Chromebook x360 14b van de fijne multifunctionele variant. Je kunt er dus ook beeldschermen op aansluiten en de laptop mee opladen. De piepkleine meegeleverde 45W-adapter kun je zodoende zowel links als rechts inpluggen.
Zoals alle andere Chromebooks heeft de Chromebook x360 14b een afwijkende toetsenbordindeling, met erg brede linker-Control- en -Alt-toetsen, ontbrekende Functie- en Delete-toetsen, en een zoekknop in plaats van de Capslock-toets. Dat zal even wennen zijn als je vanaf een Windows-laptop komt. De keycaps zijn vrij groot en vlak, en bieden lekker veel travel, maar de feedback had wat minder slap gemogen.Ondanks de betaalbare prijs is er witte toetsverlichting aanwezig. Die maakt de zichtbaarheid van de karakters overdag echter eerder slechter dan beter, doordat de keycaps ook al wit zijn. De touchpad heeft niet zo'n glad oppervlak als die van duurdere laptops, maar de registratie verloopt evengoed prima en het geheel is goed bevestigd op de onderliggende muisknoppen, die een fijn gedempt klikje geven. Een vingerafdrukscanner heeft de Chromebook x360 14b niet, evenmin als de meeste Chromebooks.
Benchmarks: Prestaties, wifi, scherm en accuduur
Voor Chromebooks hebben we wat minder verschillende benchmarks dan voor Windows-laptops en helaas hebben we de benchmarks als webXPRT 3, Geekbench 5 en CrXPRT 2, die we op de HP Chromebook x360 14b hebben uitgevoerd, niet op eerder geteste Chromebooks gedraaid. Vandaar dat we hiervoor geen grafieken beschikbaar hebben. In algemene zin presteert de HP Chromebook x360 14b, met dank aan de quadcore-Pentium Silver N5030-processor, beter dan het gros van de Chromebooks, die het met een dualcore moeten doen. Omgekeerd scoren apparaten met een Intel Core-processor nog veel beter door de veel snellere architectuur van deze chips. Zelfs een dualcore i3-processor is al veel sneller. Je zult deze verschillen voornamelijk kunnen opmerken als je de intensievere applicaties gaat uitvoeren die eigenlijk niet voor een Chromebook bedoeld zijn.
Fijn in praktijk is verder dat HP niet heeft bezuinigd op de Wifi door plaatsing van een Intel Wireless-AC 9560 adapter. Dat is best high-end voor een budgetnotebook, maar aangezien een goede netwerkverbinding bij een Chromebook zo belangrijk is, is het maar goed dat HP er niet op heeft bespaard. Op zowel 5GHz als 2,4GHz zijn de doorvoersnelheden uitstekend.
De schermkwaliteit van de Chromebook x360 14b is weinig denderend, zoals gebruikelijk voor een budgetlaptop. Zo houdt de maximale helderheid te wensen over, zeker in combinatie met de spiegelende afwerking, en kan het scherm maar zo'n zestig procent van het sRGB-kleurbereik weergeven, zodat felle kleuren er vaal uitzien. HP blijkt het scherm wel een redelijke grijskalibratie te hebben meegegeven, waar het scherm bij sommige andere laptops in dit segment een veel te blauwe tint heeft.
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop
Accucapaciteit (Wh)
Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Om de accuduur te bepalen, voeren we de browsetest uit die we ook op Windows-laptops draaien, waarbij we de laptop met het scherm op een vaste helderheid geautomatiseerd door een reeks websites laten bladeren, net zolang tot de accu leeg is. Onder deze omstandigheden gaat de accu van de Chromebook x360 14b ruim tien uur mee, een stuk langer dan onze aanrader in het Windows-segment op de volgende pagina. Voor een Chromebook is het echter vrij doorsnee.
Upgraden en updates
Wat hardware betreft is er niet veel wat je na aanschaf nog kunt wijzigen of uitbreiden bij de HP Chromebook x360 14b. Zo is het werkgeheugen op het moederbord gesoldeerd en geldt hetzelfde voor de opslag. Eventueel kun je nog het netwerkkaartje vervangen, want dat is wel een aparte module.
De 'Auto Update Expiration'-datum, het moment bij een Chromebook waarop verdere feature- en beveiligingsupdates ieder moment kunnen stoppen, komt in het geval van de Chromebook x360 14b uit op juni 2026. Het is aan de ene kant fijn om die duidelijkheid te hebben en ook fijn dat je er de komende paar jaar mee vooruit kunt op dit gebied, vergelijkbaar met andere Chromebooks die je voor dit bedrag zou kunnen kopen. Als pc-gebruiker ben je aan de andere kant misschien niet gewend dat het apparaat wordt geleverd met een soort ingebakken einddatum.
Hoef je geen apparaat met convertible eigenschappen of een touchscreen, dan kun je geld besparen door een pure laptop te nemen, zoals de Acer Chromebook 314 CB314. Het lichtblauw gekleurde 14"-laptopje is verkrijgbaar in verschillende configuraties met een startprijs van slechts 220 euro, al hebben de goedkoopste varianten een TN-scherm met een ronduit abominabele beeldkwaliteit. We zouden je dus aanraden een versie te nemen met ips-scherm zoals deze Chromebook 314 CB314-1H-C57A, verkrijgbaar voor 320 euro en verder voorzien van een Celeron-quadcore-cpu, 4GB ram en 64GB opslag.
Voor wie toch een wat luxere convertible Chromebook wil hebben, is de HP Chromebook 14c potentieel interessant. De hierboven gelinkte versie heeft een vanafprijs van 499 euro, al zijn de meeste configuraties iets duurder: tussen de 500 en 600 euro. Voor dat geld krijg je een gelikt vormgegeven apparaat dat is voorzien van een metalen behuizing en een omklapscherm van 14". Intern zit een weinig recente Intel Core i3-10110U-processor, ondanks de ouderdom stukken sneller dan de Atom-chip in de Chromebook 14b. Het apparaat is ook een stuk lichter en de vingerafdrukscanner vormt een handige extra, die je ook op duurdere Chromebooks niet altijd terugvindt.
De tweede categorie waarnaar we kijken in deze Best Buy Guide, is die van de budgetlaptop, oftewel de 'gewone' Windows-laptop tot 500 euro. 500 euro is ongeveer het minimumbedrag waarvoor je tegenwoordig alles kunt krijgen wat we nodig vinden voor een goede laptop, zoals een ips-scherm met een resolutie van 1920x1080 pixels, een ssd en een processor die een beetje spierballen heeft. Dus geen Intel Atom- of AMD A-series-processor, maar een volwaardige laptopprocessor met een tdp van 15 watt of meer.
In de vorige Best Buy Guides gaven we aan dat het kiezen van een Best Buy lastig is vanwege de verkrijgbaarheid van veel laptops en die situatie is niet echt veranderd. De pandemie heeft tot gevolg dat er enerzijds meer vraag is naar laptops, terwijl er anderzijds tekorten zijn bij leveranciers van laptoponderdelen. We hebben daarom twee laptopmodellen in deze categorie tot Best Buy uitgeroepen en die zouden allebei een tijdje leverbaar moeten zijn, maar we kunnen uiteraard niets beloven.
Lenovo IdeaPad 3 en Acer Aspire 5
Hierboven noemden we al even de specificaties waaraan een budgetlaptop wat ons betreft moet voldoen en zowel de Lenovo IdeaPad 3 als de Acer Aspire 5 voldoet aan die eisen. Toch zijn het heel verschillende laptops en dat blijkt al uit de specificaties.
De Lenovo is voor net geen 500 euro in twee uitvoeringen te krijgen, met een ssd van 256 of 512GB. Daarnaast is hij voorzien van een quadcoreprocessor, twee keer zoveel werkgeheugen en een grotere ssd dan de Acer. Bij de Acer is daarentegen niet bezuinigd op de draadloosnetwerkkaart, die gewoon 802.11ax-netwerken ondersteunt, en ook niet op de webcam, die dezelfde 720p-resolutie heeft als vrijwel alle andere laptopcams. Op specificaties lopen de laptops dus uiteen, maar ook aan de buitenkant merk je dat er verschillen zijn en dat pakt positief uit voor de Acer.
De Acer Aspire 5 heeft een behuizing die grotendeels van plastic is gemaakt, maar waarbij de achterkant van het scherm van aluminium is gemaakt. Daardoor voelt de constructie van het scherm redelijk stevig aan, hoewel je niet de stevigheid van volledig metalen laptops van 1000 euro hoeft te verwachten. De Acer is ook iets compacter dan de Lenovo, dankzij de smallere randen onder en boven het scherm.
Wat aansluitingen betreft is de Aspire 5 goed bedeeld. Links zitten twee USB-A-aansluitingen met een maximale overdrachtssnelheid van 5Gbit/s. Er is ook een USB-C-aansluiting aanwezig, maar het is geen multifunctioneel exemplaar; je kunt hem niet gebruiken om de laptop mee op te laden of om externe beeldschermen aan te sluiten. Wel mooi is de aanwezigheid van een HDMI 2.0-aansluiting, waarmee je 4k-schermen op 60Hz kunt aansturen. Veel goedkopere laptops hebben een HDMI 1.4-aansluiting en daarbij is het maximum 30Hz bij 4k-resolutie, wat leidt tot minder soepel bewegend beeld. Ook ongebruikelijk op consumentenlaptops in 2021 is een ethernetaansluiting, maar de Acer heeft hem. Wat we missen, is een kaartlezer en daarnaast is het jammer dat de USB-aansluiting aan de rechterkant maximaal USB 2.0-snelheden ondersteunt. Dat is prima om een muis of toetsenbord op aan te sluiten, maar niet voor externe harde schijven of andere apparaten die de snelheid van USB 3.0 kunnen gebruiken.
Lenovo's IdeaPad 3 is in vergelijking met de Aspire 5 dus wat minder luxe uitgevoerd. In de Best Buy Guide van april 2021 bespraken we ook al eens een IdeaPad 3, die toen voorzien was van andere hardware. 'Alle waar naar zijn geld' schreven we toen en dat geldt ook hier. Gezien de processor, de hoeveelheid werkgeheugen en de grootte van de ssd biedt de IdeaPad veel waar voor je geld, maar op de behuizing is bezuinigd. Die is met zijn brede schermranden wat groter dan bij de Acer. De behuizing is bovendien geheel gemaakt van plastic en ziet er daardoor wat goedkoper uit. Het geheel voelt ook iets minder stevig aan; het scherm laat zich te makkelijk torderen en de behuizing buigt mee als je erop drukt, bijvoorbeeld tussen de touchpad en spatiebalk.
Wat aansuitingen betreft is de IdeaPad 3 ook wat soberder uitgerust dan de Acer. USB-C ontbreekt bijvoorbeeld helemaal en de HDMI-aansluiting ondersteunt maximaal versie 1.4 van het protocol, waardoor 4k-schermen op 30Hz worden aangestuurd. Net als bij de Acer zijn er drie USB-A-aansluitingen aanwezig, waarvan er een op USB 2.0-snelheid werkt. In tegenstelling tot de Acer is de IdeaPad 3 wel weer van een SD-kaartlezer voorzien, maar ethernet zit er niet op.
Benchmarks
De reden dat de IdeaPad 3 een interessante koop is, is de hardware. De laptop is voorzien van een quadcore-AMD-processor en er zijn voor 500 euro weinig laptops die dat nadoen. Het is niet de nieuwste quadcore, maar een Ryzen 3500U, die dus nog gebaseerd is op de Zen+-cores. Ondertussen is AMD al twee processorgeneraties verder, maar alsnog is de 3500U in dit prijssegment een van de snellere processors. Een heel andere processor zit in de Aspire 5: een Intel die wel van de nieuwste Tiger Lake-generatie is. Dat is alleen geen quadcore- maar een dualcore-cpu. Om te laten zien hoe de twee zich tot elkaar verhouden, hebben we een aantal benchmarks gedraaid.
In Cinebench Multi is de quadcore-AMD sneller dan de dualcore Intel, omdat hij van twee keer zoveel cores voorzien is. De nieuwe Intel-i3 is overigens een flinke stap voorwaarts ten opzichte van de vorige generatie i3-processors, zoals te zien is in de tabel. Wordt er maar één core gebruikt, dan is de Intel-processor bovendien een stuk sneller dan de AMD-cpu, zoals zichtbaar is in Cinebench Single. In 3DMark trekt de AMD-processor in de IdeaPad weer aan het langste eind en in de meeste gevallen verwachten we dat de IdeaPad dankzij zijn vier cores sneller zal zijn dan de Aspire 5.
Scherm en accuduur
Een ips-paneel vinden we in 2021 het minimum voor een budgetlaptop. Ips heeft veel betere kijkhoeken dan de goedkopere TN-panelen en over het algemeen bieden de ips-panelen ook een hoger contrast. TN komt steeds minder vaak voor, maar er zijn nog genoeg laptops, vooral in de goedkopere prijsklassen, die wel over een TN-paneel beschikken.
De IdeaPad 3 en Aspire 5 beschikken beide over een ips-paneel en een resolutie van 1920x1080 pixels. Beide panelen hebben een matte coating, zodat reflecties meevallen. Het ene ips-paneel is echter het andere niet. Dat van de Acer is afkomstig van AU Optronics, terwijl Lenovo een LG-paneel heeft gebruikt. Daarom hebben we met behulp van een colorimeter gekeken naar de kwaliteit van beide panelen.
De maximale schermhelderheid van de Lenovo is net wat hoger dan die van de Acer. Een helderheid van 300cd/m² is in deze prijsklasse wel het hoogste dat we tegenkomen en dus doet de Lenovo het goed voor een laptop van 500 euro. Het Acer-scherm heeft een wat lagere maximale helderheid, maar dat is iets wat je pas zult zien als je de schermen naast elkaar ziet. Dat geldt ook voor het contrast, dat weer wat hoger is bij de Acer. In hun prijsklasse hebben de Acer en Lenovo dus prima schermen, maar dat betekent niet dat we ze zouden aanraden vanwege hun accurate kleurweergave. Beide kunnen bijvoorbeeld niet de volledige sRGB-kleurruimte weergeven, maar blijven rond de zestig procent hangen, wat ook gebruikelijk is in deze prijsklasse.
Accutest browsen
PCMark 8 creative conv.
PCMark 8 Creative (score)
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop
Accucapaciteit (Wh)
Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Voor een laptop van 500 euro stellen we geen eisen aan de accuduur. Het is mooi meegenomen als een laptop een lange accuduur heeft, maar met een 15,6"-scherm zijn dit geen laptops die je vaak zult meenemen, bovendien mag je voor dit geld geen al te hoge verwachtingen hebben. Toch weet de Acer nog een accuduur van bijna acht uur te behalen in ons browse-scenario, terwijl de Lenovo in minder dan zes uur leeg is. Bij zwaardere belasting, wat we met PCMark simuleren, is de accu van de Lenovo binnen drie uur al leeg, terwijl dat bij de Acer na ruim vier uur pas het geval is. De kortere accuduur van de Lenovo komt doordat de laptop een vrij kleine accu van 35Wh heeft.
Upgrades
Wil je lang met je laptop kunnen doen, dan is het handig om te weten of er in de toekomst nog upgrades gedaan kunnen worden. Bij zowel de Acer als de Lenovo is dat mogelijk, maar Acer heeft het net wat beter voor elkaar.
Lenovo levert zijn IdeaPad 3 met 8GB geheugen, verdeeld over 4GB vastgesoldeerd geheugen en een module van 4GB. Alleen die module kun je upgraden, waardoor je op 12 of 20GB in totaal kunt uitkomen. De ssd en draadloosnetwerkkaart, links van het linkergeheugenslot, zijn ook vervangbaar. Bij de Acer is er ook 4GB vastgesoldeerd en doordat de laptop maar 4GB in totaal heeft, is er verder een SO-DIMM-slot vrij. De M.2-ssd, onder dat slot, is te vervangen, net als de draadloosnetwerkkaart, midden boven de accu. Daarnaast heeft de Acer ruimte voor een 2,5"-SATA-schijf, waarvoor de schroefjes in de doos van de laptop meegeleverd worden.
Conclusie
Omdat laptops in deze prijscategorie snel uitverkocht raken, hebben we ervoor gekozen om twee, eigenlijk drie, modellen tot Best Buy uit te roepen en daarbij zijn de verschillen toch nog aardig groot. De Lenovo is wat specificaties betreft de interessantste van de twee. De, weliswaar verouderde, quadcoreprocessor is vlotter dan de dualcore in de Acer en bovendien is de laptop voorzien van twee keer zoveel geheugen en een ssd van 512GB. Lenovo heeft echter bezuinigd op de randzaken. De accu is wat kleiner, de webcam heeft een lage resolutie, de behuizing voelt nog wat goedkoper aan dan bij de Acer en de draadloosnetwerkkaart ondersteunt geen Wi-Fi 6.
De Acer voelt wat 'moderner' aan, doordat hij wel een Wi-Fi 6-netwerkkaart heeft, naast een gebruikelijke webcamresolutie en bovendien een nieuwe processor van Intels Tiger Lake-generatie. De gpu is ook vlotter dan bij de Lenovo, maar het werkgeheugen van 4GB en de ssd van 128GB zijn wel erg krap. Voor de gebruiker met lage eisen kan dat best voldoen, maar we kunnen ons zomaar voorstellen dat beide snel vollopen. Gelukkig is de Acer goed te upgraden, mocht je de levensduur van de laptop willen verlengen. Zoek je dus een laptop voor een euro of 500 die vooral snelheid en een lekker grote ssd biedt, dan zouden we voor de Lenovo gaan. De Acer is een wat beter gebalanceerde laptop, maar dan moet je wel met wat minder snelheid en opslag kunnen leven of meteen aan het upgraden slaan.
Deze Aspire 5 is al meer dan eens in de Best Buy Guide voorbijgekomen en blijft een interessante keus. Met 14" is hij een maatje kleiner dan de Aspire 5 hierboven, maar hij heeft wel 8GB geheugen en een 256GB-ssd. Grootste nadeel is de dualcore-Intel Ice Lake-processor, van de vorige generatie dus. Verder heeft de laptop een verrassende accuduur van iets meer dan tien uur tijdens browsen.
HP biedt een 15"-laptop met 8GB geheugen en een 256GB-ssd die nog net binnen het budget past. De laptop is wel voorzien van een verouderde i3-processor van de Comet Lake-generatie. Verder zit er een full-hd-ips-scherm op. Het werkgeheugen van de HP is upgradebaar. Daarbij zijn beide modules te vervangen en is dus geen deel vastgesoldeerd, zoals bij de Acer en Lenovo hierboven.
In de thin&light-categorie kiezen we een dunne en lichte laptop met een maximumprijs van 1000 euro. Concreet zoeken we een laptop met een schermdiagonaal die niet groter is dan 14" en een gewicht dat niet boven de anderhalve kilogram ligt. Daarnaast willen we natuurlijk graag, zoals altijd in de BBG, zoveel mogelijk waar voor ons geld.
We hebben niet eerder een Apple-laptop uitgeroepen tot Best Buy. De MacBook Air met M1-processor is echter al geruime tijd een van de populairste laptops in de Pricewatch en daar zijn goede redenen voor. Het is niet de enige Best Buy in deze categorie, want een Apple-laptop moet je wel liggen, al is het maar vanwege het besturingssysteem. Daarom hebben we daarnaast een Windows-laptop verkozen tot Best Buy: de Zenbook UM325, die op het moment van schrijven 900 euro kost en voor dat geld voorzien is van een oledscherm.
Eind 2020 stelde Apple zijn nieuwe MacBook-laptops voor, die voorzien werden van Apples eerste eigen processor: de M1. Daarmee nam Apple afscheid van de x86-architectuur, want de M1-processor is net als de socs in de smartphones en tablets van Apple op de Arm-architectuur gebaseerd. Het zelf bouwen van de processor betekent dat het bedrijf weer een extra bouwsteen van zijn laptops in eigen beheer heeft en dat die dus afgestemd kan worden op de rest van de hardware. De M1-processor zit niet alleen in de MacBook Air, maar ook in de MacBook Pro en de Mac mini, die we eerder hebben gereviewd.
We komen nog op de benchmarks van die nieuwe hardware, maar we kijken eerst naar de buitenkant van de laptop. Die is niet aangepast sinds het model dat in 2018 op de markt kwam. De buitenkant is zoals je van een Apple-product mag verwachten: van stevig metaal gemaakt en de verschillende delen sluiten netjes op elkaar aan. Het scherm klapt netjes gedempt dicht door het dunne rubberen randje dat het omlijst en door de inkeping in de behuizing draai je het met een vinger weer open.
Als je de MacBook naast de Zenbook zet, zie je ook dat de behuizing zijn ouderdom begint te tonen. De schermranden zijn wat breder dan bij de meeste nieuwe laptops, zoals de Zenbook. De twee USB-C-aansluitingen, die overigens ook Thunderbolt 4-ondersteuning hebben, zijn niet de meest praktische. Het is ook goed om te onthouden dat de gpu van de Air maar één extern scherm naast het interne scherm kan aansturen. Snel inloggen op de MacBook Air kan met behulp van de vingerafdruksccanner, die rechtsboven in het toetsenbord is verwerkt.
ASUS Zenbook UM325
De Zenbook ziet er naast de MacBook Air wat moderner uit, hoewel het ontwerp van de behuizing al meedraait sinds het najaar van 2020, toen de UX325 op de markt kwam. Het is dus niet helemaal een nieuwe laptop. De schermranden zijn echter wel een stukje smaller dan bij de MacBook en door de wat lagere beeldverhouding van 16:9 is de laptop compacter dan de 16:10-MacBook. Het gewicht ligt met nog geen 1200 gram lekker laag en hij is daarmee honderd gram lichter dan de MacBook Air.
Ook de Zenbook heeft een metalen behuizing, die behoorlijk stevig aanvoelt, maar het net niet haalt bij de MacBook Air. Het scharnier van het scherm biedt bijvoorbeeld wel erg weinig weerstand en als je op het midden van het toetsenbord drukt, veert de behuizing een stukje in. Voordeel ten opzichte van de MacBook is wel dat ASUS zijn aansluitingen op orde heeft en naast twee USB-C-aansluitingen een USB-A-aansluiting, microSD-kaartlezer en fullsize-HDMI-aansluiting levert. Thunderbolt zit er dan weer niet op, maar dat ontbreekt op vrijwel alle laptops met AMD-hardware. Een jack-aansluiting ontbreekt gek genoeg ook, maar daarvoor wordt een verloopkabeltje naar USB-C meegeleverd.
De Zenbook heeft een toetsenbord met voor een 13,3"-laptop opvallend veel travel, wat het typen wat ons betreft comfortabeler maakt dan bij de MacBook Air. Je leunt tijdens het tikken wel snel met je pols op de brede touchpad, maar de goede polsdetectie zorgt ervoor dat dat geen onbedoelde muisbewegingen oplevert. De Zenbook ondersteunt net als de MacBook biometrische authenticatie, maar je zult geen vingerafdrukscanner aantreffen. In plaats daarvan heeft de laptop een camera die gezichtsherkenning ondersteunt.
Benchmarks
We verkiezen de MacBook en de Zenbook niet alleen tot Best Buy omdat ze compact en licht zijn, maar ook omdat ze ondanks hun formaat flinke spierballen hebben. De MacBook maakt zoals eerder genoemd gebruik van Apples eigen M1-processor, die voorzien is van acht cores, vier zuinige en vier snelle, die tijdens onze eerdere review indrukwekkende prestaties neerzetten. Hoewel de overstap van x86 naar Arm ingrijpend is, merk je daar als gebruiker nauwelijks iets van. Oudere Mac-software draait in bijna alle gevallen zonder problemen op de nieuwe hardware dankzij Rosetta 2, de emulatiesoftware die dat mogelijk maakt. Daarnaast komen er steeds meer Arm-varianten van Mac-software beschikbaar.
Ook de Zenbook heeft een 'nieuwe' processor, hoewel we dat tussen aanhalingstekens moeten zetten. Het gaat om een Ryzen 5 5500U-cpu van AMD's nieuwste 5000-serie. Hij maakt geen gebruik van Zen3-, maar van de oudere Zen2-cores. Het zijn zes cores met smt, waardoor de cpu in feite hetzelfde is als de Ryzen 5 4600U, met dezelfde kloksnelheden.
Cinebench 23 draait zowel native op de Arm-processor van de MacBook als op de x86 Ryzen-processor in de Zenbook en de benchmark geeft een idee van de prestaties van de processors. De acht cores van de MacBook en zes Zenbook-cores zijn in Cinebench vlotter dan de meeste Core i7-Ultrabooks, waarbij het aantal cores op vier blijft steken. In singlecore-benchmarks zijn de Intels sneller dan de AMD-laptops, maar Apples M1-processor kan dat ook bijbenen. Meer benchmarks van de M1-processor zijn te vinden in onze eerdere review van de MacBook Pro.
De MacBook Air heeft geen actieve koeling, zoals de duurdere MacBook Pro en dat is fijn, want er is geen ventilator die geluid kan maken. Aan de andere kant kan de cpu hierdoor gaan throttlen bij langdurige belasting. We draaien Blender, waarbij alle cores belast worden om te zien of en hoe snel dat plaatsvindt. Uit het resultaat hierboven blijkt de throttling erg mee te vallen. De laptop is in zijn eerste run duidelijk sneller dan in de latere, maar de snelheid van de laptop stabiliseert vrij snel. De Zenbook heeft ook weinig last van throttling. Sterker nog, die laptop wordt na verloop van tijd iets sneller, vermoedelijk doordat hij zo is afgesteld dat aanvankelijk niet het maximale uit de processor wordt gehaald, zodat de ventilator niet te snel ingeschakeld wordt. Dat verklaart ook meteen de enigszins tegenvallende scores in Cinebench, waarvan we verwacht hadden dat die dichter bij de 4600U-processor in de Lenovo Slim 7 in de buurt zou komen. De Lenovo klokt zijn cpu namelijk aanvankelijk wel flink omhoog om dat later weer wat terug te schroeven en niet te veel hitte te genereren.
Scherm
Beide laptops zijn dus lekker vlot en zijn in situaties waarbij veel cores gebruikt worden, vlotter dan de Intel Tiger Lake-tegenhangers. In singlecore-situaties kan de MacBook zich bovendien meten met Intel-laptops. Een laptop is echter niet alleen een vlotte processor; er zit nog meer op, zoals een scherm. Beide laptops zijn voorzien van ongebruikelijke schermen voor deze prijsklasse. De MacBook Air heeft een scherm met een beeldverhouding van 16:10 en een resolutie van 2560x1600 pixels. Er komen steeds meer laptops met dergelijke 'hoge' schermen en de extra verticale ruimte vinden we prettig werken. De Zenbook heeft een 'gewone' beeldverhouding van 16:9.
De Zenbook is voorzien van een oledscherm, waar de MacBook een conventionele lcd heeft. Bij oledschermen kunnen de individuele pixels helemaal uitgeschakeld worden, waardoor zwart op het scherm echt zwart en het contrast oneindig hoog is. Conventionele lcd's hebben een backlight waarvan het licht niet helemaal geblokkeerd kan worden bij het weergeven van zwart, waardoor dat altijd nog donkergrijs is. Tot voor kort waren oledschermen alleen in hoge resoluties op dure laptops van grofweg 1500 euro en duurder te vinden, maar de Zenbook biedt een oledscherm voor 900 euro en dat kun je zien als een prijsdoorbraak. De resolutie bedraagt dan wel 1920x1080 pixels, maar dat levert alsnog een mooi scherp beeld op, op een 13,3"-laptop.
Als we vervolgens naar de eigenschappen van de beeldschermen kijken, dan zien we dat in beide gevallen de maximale helderheid lekker hoog is, met ongeveer 400cd/m². Het contrast van het oledscherm is oneindig hoog en is dus niet weer te geven in de bovenstaande grafiek. Dat van de MacBook is met 1000:1 het minimale dat we van een ips-paneel verwachten en eigenlijk stelt het teleur voor een laptop van 1000 euro.
Beide laptops kunnen vrijwel de hele P3-kleurgamut weergeven en dat is voor laptops van 1000 euro weer ongebruikelijk; meestal is het kleiner. De Mac gaat daar wat beter mee om, doordat het scherm pas overschakelt naar de bredere kleurweergave als er content wordt weergegeven die ook in een bredere kleurruimte is gemaakt. Het scherm van de Zenbook is altijd ingesteld op de brede kleurruimte en laat kleuren dus in veel gevallen te fel zien. Vrijwel alle content op het web is bijvoorbeeld voor sRGB-weergave gemaakt en dat ziet er op het ASUS-scherm te fel uit. De bijgeleverde ASUS-software maakt het helaas ook niet mogelijk om naar de kleinere sRGB-modus te schakelen. Overigens zijn beide schermen goed gekalibreerd tegen de P3-standaard. We meten bij beide laptops een afwijking die met het blote oog niet zichtbaar moet zijn.
Accutest
Een dunne en lichte laptop koop je om overal te kunnen gebruiken en dan is een lange accuduur prettig. Op dit punt doen beide laptops goede zaken, maar de MacBook weet optimaal te profiteren van zijn zuinige processor, waarbij Apple de kans heeft gehad om cpu en besturingssyteem optimaal op elkaar af te stemmen. De MacBook Air komt daardoor uit op een accuduur van ruim veertien uur, met een accu van net geen 50Wh groot.
Accutest browsen
PCMark 8 creative conv.
PCMark 8 Creative (score)
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop
Cpu/soc
Accucapaciteit (Wh)
Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
De Zenbook heeft een flink grotere accu van 67Wh, maar gaat toch twee uur korter mee op een acculading dan de MacBook. Desondanks is ook de accuduur van de Zenbook in dit lichte gebruiksscenario bovengemiddeld. We draaien ook nog een zwaardere accutest met behulp van PCMark 8 en daarin doet de Zenbook helemaal goede zaken, want de accuduur is ook daar lang in. Een laptop kan onder andere een lange accuduur in PCMark halen door de cpu enorm te 'knijpen', zodat hij weinig verbruikt. Daarom vermelden we ook de behaalde PCMark-score en in het geval van de Zenbook is die niet bijzonder laag. De laptop is dus onder belasting zuinig, maar toch snel. PCMark draait helaas alleen onder Windows en daarom hebben we de accutest niet op de MacBook kunnen draaien.
Upgrades
Tot slot hebben we naar de upgrademogelijkheden van beide laptops gekeken en daarbij kom je bij de MacBook Air van een koude kermis thuis. De laptop laat zich niet al te makkelijk open maken en eigenlijk heeft dat toch weinig zin, want alle onderdelen zijn vastgesoldeerd, tot en met de ssd.
Apple MacBook Air (links) en ASUS Zenbook UM325
Bij de Zenbook is het Lpddr-geheugen ook vastgesoldeerd, maar de M.2-ssd is vervangbaar. De accu is vastgeschroefd en daardoor eenvoudig te vervangen. Bij de MacBook is de accu in drie delen verdeeld, die vastgelijmd zijn en daardoor vrijwel niet door de gebruiker te vervangen.
Conclusie
Zenbook of MacBook: voor maximaal 1000 euro zijn het beide goede laptops, die allebei snel zijn, een goede accuduur hebben en bovendien een beter scherm hebben dan de meeste laptops in die prijsklasse. De MacBook heeft een hogere resolutie en 16:10-beeldverhouding, terwijl de ASUS een oledscherm heeft. Beide schermen zijn ook nog eens goed gekalibreerd en we zijn benieuwd wanneer andere fabrikanten deze voorbeelden volgen.
Terug naar de laptops zelf: de eerste stap bij de keuze voor een van beide moet zijn of je Windows of macOS wilt draaien. Veel Tweakers-lezers zullen de keuze daarvan laten afhangen, maar er zijn ook gebruikers voor wie het besturingssyteem weinig uitmaakt. Dan is het een lastige keuze, omdat beide laptops hun aantrekkelijke kanten hebben.
De MacBook is passief gekoeld en je zult dus nooit het geluid van de ventilator horen. De accuduur is wat langer dan bij de Zenbook en het scherm geeft een iets scherper beeld. De aansluitingen zijn echter beperkt, net als de toetsentravel. De Zenbook heeft meer toetsentravel en is praktischer wat aansluitingen betreft. De 6-coreprocessor is snel, maar de 8-core-cpu in de MacBook is hem vaak te snel af en bovendien hoor je de ventilator. Het oledscherm is iets minder scherp dan dat van de MacBook, maar heeft een oneindig hoog contrast, wat er prachtig uitziet. Bovendien is de accuduur onder belasting prima in vergelijking met andere Windows-laptops en ligt de prijs 100 euro lager dan bij de MacBook. Zoek je een laptop van een euro of 1000, dan zijn beide de moeite van het overwegen waard en daarom zijn beide laptops Best Buy in deze categorie.
Deze convertible is voorzien van een Ryzen 7 4700U-processor, met acht cores, en is daarmee in de meeste gevallen vlotter dan de Zenbook hierboven. De ssd is met 1TB ook nog eens twee keer zo groot en er is 16GB werkgeheugen aanwezig. Deze laptop is interessant voor het zwaardere werk. Het scherm is een gewone ips-lcd, met een resolutie van 1920x1080 pixels. De uitvoering met Ryzen 5-processor hebben we vorig jaar gereviewd en daarvan waren we behoorlijk onder de indruk.
De Ryzen 4800U-processor is in de meeste situaties de snelste thin&light-processor die ook nog verkrijgbaar is en hij zit in deze nog altijd populaire Yoga Slim 7. De laptop is verder uitgerust met 16GB werkgeheugen en een ssd van 512GB. Het 14"-scherm maakt hem een slagje groter dan de laptops hierboven. Net als de HP hierboven heeft de Lenovo een conventionele lcd met een resolutie van 1920x1080 pixels.
Jammer dat er bij de Chromebook nergens vermeld wordt dat er toch privacy bezwaren kunnen zijn. Ben ik dan de enige die het zorgwekkend vind dat Chromebooks ingeburgerd geraken in het onderwijs? Ja ik weet dat ze goedkoop zijn en dat je met je data betaalt, maar een site als Tweakers zou dat mogen vermelden voor niet-technische mensen die "een goedkope laptop zoeken".
Een Chromebook is standaard zo ingericht dat je de hele tijd met een Google account bent ingelogd. Dus alles dat je vervolgens doet op sites die iets met Google te maken hebben (of als je de standaard zoekmachine van Chrome gebruikt) kan Google zo aan je profiel koppelen.
Daar heb je geen onderbouwing voor nodig. Het is algemeen bekend dat Google geld verdiend aan data verzamelen. Of het nu via hun diensten is, via hun browser, via Android of via Chromebooks.
En MS doet het anders dan ? Je krijgt standaard Edge, Bing, Office365 en een MS Account verplichting. Je kan Firefox installeren op een Win10 ! Dat kan je ook op een Chromebook of een andere browser, als die maar beschikbaar zijn op Android of Linux, draait het ook op een chromebook. Meeste mensen hebben dan nog een virusscanner op Windows staan die nog veel meer doorstuurt dan wat Google over je verzameld.
Om te ontsnappen aan big brother, moet je meer kennis hebben dan een modale PC gebruiker en ben je bijna verplicht een Linux distro te laden (ook niet voor jan-modaal). Op een Chromebook heb je tenminste geen last van malware of gratis windows programma's die je privacy helemaal om zeep helpen. Geen last van updates die je komen lastig vallen op de meest onnozele momenten. Sinds mijn kinderen een chromebook hebben wordt ik niet meer overstelpt met vragen en zorgen om het ding weer in orde te krijgen. Het werkt gewoon. En ja we hebben ook een Win10 PC die eenmaal om de 4maanden eens aangaat om iets te doen wat [nog] echt niet op een chromebook gaat (Adobe Indesign en Excel) en via remote desktop kan je dit ook vanachter je chromebook.
Rustig aan , ik heb ook niet gezegd dat anderen geen data verzamelen en ikzelf heb ook niks tegen Chromebooks. Mijn reactie was enkel op het feit of Google wel/niet data verzamelt via een Chromebook.
Dat is onzin, op Android en Chrome wordt alles wat je doet standaard aan een advertentieprofiel gekoppeld, grotendeels kun je daar niet eens vanaf komen. Idem voor Gmail trouwens. Bij Apple kun je het in iOS redelijk eenvoudig uitzetten en bij MacOS wordt data sowieso niet voor advertentieprofilering gebruikt, plus het is gewoon een expliciete keuze die je maakt als je de laptop voor het eerst opstart. Als laatste verkoopt Google het door aan derden, Apple niet.
Niet per se doorverkopen, eerder gewoon delen. Als ik het goed heb begrepen wordt er bij een advertentieveiling door google veel informatie gedeeld aan kopers van advertentieruimte.
Dus er wordt niets verkocht aan derde partijen, duidelijk.
Dus dan gaat het over... real time bidding? Wat is het verschil? Zowel Apple als Google maken een profiel aan op basis van je gebruik, en gebruiken die om op hun eigen advertentienetwerk - waar derde partijen dus op komen om op profielen te bieden - gebruikers aan adverteerders te koppelen.
Ze verkopen natuurlijk geen ruwe data door. Dat neemt niet weg dat ze die data wel gebruiken om advertenties te koppelen aan relevante profielen (of profielen aan relevante advertenties, het is maar net hoe je het bekijkt).
Punt is dat er een profiel wordt opgebouwd obv jouw data. Daar mag je best iets op tegen hebben.
Een niet-anoniem profiel is net zo goed data, je moet daar geen semantische truukjes mee uit proberen te halen door zoiets als ‘ruwe’ toe te voegen. Het gaat erom welke informatie daarin staat, die is zeer persoonlijk en niet anoniem.
Hoe kom je toch bij dit soort onzin? Heb je daar een bron of onderbouwing voor? Het klinkt als een hoop fud namelijk. Je doet ook bijzondere aannames. Ook macOS heeft gewoon een advertentie ID dat gebruikt wordt voor tracking door apps (zoals Android/Google en iOS en zelfs Windows dat ook doen).
Apple en Google doen grotendeels hetzelfde met hun data. Apple gebruikt jouw profiel ook om advertenties in verschillende apps te verkopen. Waaronder de app store, stocks en news. Hier de privacystatement met het overzicht wat Apple van je tracked. Hier maken ze 'segments' van, wat bij Google ook op precies identieke wijze gebeurt. Net als de opt-out mogelijkheid die Google ook gewoon heeft.
Google verkoopt niets aan derden, Google staat derden toe om te adverteren naar die 'segments' zoals Apple ze noemt. Je merkt heel goed dat je geloofd in het goede van Apple en op dat geloof je mening baseert. Jammergenoeg zit je geloof er nogal naast.
Zoals je hierboven leest krijgen bedrijven via real-time bidding daadwerkelijk profielen opgestuurd door Google en die profielen zijn niet anoniem. Google noemt dat ‘geen sales’, ze betalen namelijk voor het serveren van de advertentie, niet voor het profiel. Dat is iets heel anders dan dat je toestaat naar gerichte groepen te marketen, dat compromiteert jouw privacy op geen enkele manier. Als je denkt te weten dat Apple dit op dezelfde manier doet, ben ik daar zeker in geïnteresseerd, ik kon daar via Google Search niets over vinden.
Bij MacOS (evenals bij Windows) is het verder echt niet zo dat Apple te zien krijgt wat jij allemaal doet met je computer, bij Chrome is dat evident wel het geval. Voor iOS en Android is dat denk ik beide ook niet zo, of in elk geval wel uit te zetten, maar dat weet ik niet zeker. Bij Android/iOS is het wel bijvoorbeeld zo dat Google/Apple weten welke Apps er op je device staan, maar dat is nogal een verschil met het registreren van vrijwel iedere klik die je doet, zoals bij Chrome.
Je betaalt linksom of rechtsom. Bij een Chromebook betaal je minder geld omdat je ook met data betaald. Dat is algemeen bekend. Maar als je veel geld neerlegt voor een product, zoals bij Apple, zou ik verwachten dat ze niet alsnog ook je data gebruiken om geld mee te verdienen. Chromebooks worden tenminste niet op de markt gezet als product waarbij veel om privacy gegeven wordt, je weet als klant dat je ook een product bent voor Google.
Maakt dat het beter dat ze je data 'verkopen' (edit: gebruiken voor advertenties, ze verkopen je data niet door aan derden)? Tja, dat moet je als klant afwegen. In ieder geval zijn ze er opener over dan sommigen.
[Reactie gewijzigd door Skyclad op 22 juli 2024 13:43]
Ik weet niet of ik de openheid van Google op het gebied van privacybeperking zo zou prijzen, gezien hun verleden met verstopte, of in-de-volgende-update-teruggedraaide, privacyinstellingen.
Een belangrijk verschil is wel de hoeveelheid data die Google van mensen heeft, door het combineren van data van hun zoekmachine en andere populaire diensten. Apple heeft iets minder tentakels uitgestrekt over het internet. Dat maakt dat ik op dit gebied toch meer op mijn hoede zou zijn voor Google.
Natuurlijk doet Apple (en Microsoft!) ook veel dingen die niet in het belang van hun klant zijn. Persoonlijk wil ik dan ook met geen van allen iets te maken hebben.
Natuurlijk is dat relevant. Zowel de MacBook en Chromebook zijn neergezet als Best Buy en deze worden in het artikel ook direct met elkaar vergeleken.
Er wordt in een post geschreven dat er voor de Chromebook privacy bezwaren kunnen zijn die niet in het artikel toegelicht worden, dit geldt ook voor de MacBook. Dat mag best gezegd worden en is geen drogreden. Er wordt nergens gesuggereerd dat wat Google doet oké is "omdat apple het ook doet". Skyclad kaart slechts aan dat het bezwaar feitelijk voor beide in het artikel vergeleken producten geldt.
[Reactie gewijzigd door rohitpenace op 22 juli 2024 13:43]
Skyclad reageerde op een reactie over privacybezwaren bij Chromebooks. Dan voegt een reactie die alleen maar zegt "Apple doet het ook" niets toe. Zijn vervolgreactie is wel degelijk inhoudelijk, dus daar zal ik op ingaan.
Tweakers.net is maar net technisch te noemen, heb al vaak genoeg mensen hierheen verwezen (bbg, specifiek thread, etc.). Behalve een uitzondering komen mensen, zonder technische kennis, dan al snel zelf tot de juiste conclusie. Soms mede door de behulpzame community of een beetje hulp van mijn kant.
Ik vermoed dat Tweakers bewust op dit niveau zit, juist om een grotere doelgroep te bereiken.
Ik vind het sowieso een gotspe om Chromebooks onder de laptops te gooien.
Mijn kinderen kregen het advies om dit voor school aan te schaffen, ze zijn beide blij dat we richting het einde van dit schooljaar gaan.
Volgend schooljaar komt er echt gewoon weer een normale laptop op hun bureautjes. Dit was eens maar nooit meer.
Geen of slechte Wifi, Geen Chrome app van je (zwaardere) programma? Geen games! Office is anders, zelfs die van MS. (En school gebruikt dan weer niet de 365 omgeving maar de chromecloud) En die is zelden niet overbelast waardoor opslaan van je bewerkingen...
Nee, na het lezen van die M1 review van Apple (geen geluid, mooi scherm en lange accu) mogen ze van mij daar eens over nadenken. (School geeft ook toe dat ze zich het hele Chrome gebeuren hebben laten aandwingen btw)
Ik gebruik de HP x360 Chromebook voornamelijk als een mobiele browser. En omdat je Android apps erop kan draaien: ik lees er ook de krant op, Ziggo Go werkt ook prima. Verder zie ik een Chromebook meer voor 'erbij' (vakantie). Foto's en films editen gaat gewoon beter op een Windows/Linux laptop.
De helderheid van deze HP chromebook is niet denderend. Buiten in de zon (onder een parasol) is het niet leesbaar. Overigens is de netwerkkaart, anders dan in het artikel staat, niet te upgraden. Ik heb een wifi 6 kaartje gekocht, maar de Chromebook weigerde die te herkennen.
Zeker, dat is een belangrijk verschil. In het verleden heb ik Android tablet mee op vakantie gehad. Het overzetten van filmpjes (actioncam) en fotos uit het fototoestel was onhandiger dan met deze Chromebook. En ik vond het aanbod van tablets wel flink verschraald ten opzichte van het aanbod van Chromebooks.
Ik hoop niet dat ik nu te veel off-topic ga, maar hoe is het overzetten van foto's/filmpjes op een Chromebook makkelijker? Is dat vanwege de card reader? Hebben tablets dat tegenwoordig niet mee?
Ik zit een beetje met hetzelfde, ik wil ook een eenvoudig handbaar apparaat mee op vakantie, maar ik vind het gewicht van bijvoorbeeld een kleine tablet toch wel een stuk aantrekkelijker dan een Chromebook. Echter, ik tik nogal veel (verslagen en dagboeken van de vakantie) en daarvoor heb ik dan zo'n bluetooth toetsenbordje (want documenten tikken op een touchscreen is niet echt mijn ding). Mijn tablet (met sd-card slot) is aan vervanging toe, en ik twijfel nu tussen een tablet en een Chromebook. Ik vind de laatste eigenlijk te zwaar (gewicht) en overpowered voor mijn doeleinden, maar het toetsenbord en de aansluitingen geven veel voordelen...
Qua gewicht vind ik het meevallen (ik heb uit deze HP serie (X360) de 12b-ca0010nd) ten opzicht van een tablet (mijn referentie is de 10" Acer Iconia tablet die ik lang hiervoor heb gehad, ergens in 2012).
Die foto's en video's zet ik op een externe harddisk, eigenlijk gebruik ik de laptop als tussenstation (en kan ook kijken of de opnames e.d. een beetje ok zijn). Het toetsenbord vind ik inderdaad een plus, maar zoals jij schrijft: een tablet met een BT toetsenbord is qua functionaliteit hetzelfde.
Ik ben wel tevreden over de Chromebook. Enige minpunt is de max. helderheid, buiten is het erg lastig de krant lezen (of YouTube).
Niet iedereen heeft zulke goede ogen. Een 14" is echt onwerkbaar voor mij en een 15.6" is nog steeds behelpen.
Kan in de volgende LBBG bij de alternatieven ook een 17.3" opgenomen worden?
Ik denk echt dat er een kleine minderheid van mensen is die nog geïnteresseerd is in 17". Laptops worden over het algemeen gebruikt voor school, werk en andere dingen waar je iets mobiels nodig hebt, en 17" laptops zijn vaak gewoon niet heel erg mobiel. Dan kun je volgens mij altijd beter een desktop kopen of een extra scherm.
Ik denk dat je je vergist in hoeveel mensen ervan zouden kunnen profiteren, aangezien volgens mij de meeste laptops helemaal niet voor mobiel gebruik worden gekocht, maar gewoon als thuis-PC, waarbij ze een desktop te lastig of groot vinden (ondanks dat je met een monitor en toetsenbord een veel betere ervaring kan hebben die minder ruimte in beslag neemt). Het is een simpel alles in één apparaat dat je neerzet, openklapt en gewoon werkt.
En voor dit soort mensen, die hun laptop nooit verplaatsen, is een 17" best logisch om te kiezen. Niet alleen vanwege de grootte van het scherm, maar als de fabrikant er een beetje moeite voor gedaan heeft, zijn hier ook full-size toetsenborden in toe te passen, betere speakers, groter touchpad, etc. etc. Natuurlijk moeten er wel modellen zijn die dit hebben, maar hier kan dus een advies op gebaseerd worden.
Ik vraag ook al tijden om een MINIMAAL 17" model erbij,maar daar wordt inderdaad niet naar geluisterd.
Elke paar maanden is het even weer kijken: 17 inch model? nee? skip.
Ik was ook op zoek naar een laptop met voldoende schermformaat voor een groot werkoppervlak en bij regelmatig behoefte aan wat rust voor de ogen nog voldoende in beeld bij wat inzoomen.
Ik gebruik tegenwoordig een 15" Surface Book (3).
Dit 3:2 scherm heeft dezelfde hoogte als een 17" 16:9 scherm (alleen dan iets smaller).
Voor werkgerelateerde activiteiten (met name documenten bewerken of browsen) vind ik 3:2 een ideale verhouding.
Verder goed scherm en uitstekend touchpad / toetsenbord en (iig bij Surface Book) uitstekende webcam met Windows Hello.
Dus, tenzij je vnl video's wilt kijken op de 17" laptop, ook wellicht voor jou een praktische oplossing.
Aan de Surface Book zit natuurlijk wel een flinke prijs vast, die je er dan aan moet kunnen en willen uitgeven. De 15" Surface laptop met zelfde formaat scherm is voor een wat schappelijker budget verkrijgbaar en in de 4e editie ook met een krachtige AMD CPU 9had de 3e serie ook, echter met tegenvallende prestaties).
Kanttekening: bij de Surface apparaten moet je wel de mogelijkheid om zelf onderdelen te vervangen / upgraden missen (muv verwisselbare SSD bij Surface Laptop).
Bij de MacBook is de accu in drie delen verdeeld, die vastgelijmd zijn en daardoor vrijwel niet door de gebruiker te vervangen.
Het zou verboden moeten worden. Zo'n accu, die al niet zo groot is, gaat van alle componenten het hardst achteruit in laptops. Belachelijk gedrag weer van Apple. Lekker duurzaam ook.
[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 22 juli 2024 13:43]
Er staat letterlijk in dit artikel dat de accu niet te vervangen is. Hoe kom je er eigenlijk bij dat de accu langer mee zou moeten gaan dan 'iets'?
Wat ik wel fascinerend vind is dat zodra er een reactie met een beetje kritiek op een keuze van Apple komt, er hele massa's opstaan om die keuze te verdedigen met de meest onrealistische argumenten, hoe fout de keuze ook is.
[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 22 juli 2024 13:43]
Er staat letterlijk in dit artikel dat de accu niet te vervangen is.
Dat staat er niet. Er staat dat het vrijwel niet door de gebruiker te vervangen is. Ifixit noemt het 'tricky'. Het kan, maar niet simpel. Het is verre, verre van ideaal, maar ik begrijp wel waarom dat soort setups de voorkeur hebben bij de makers.
Hoe vaak heb jij als gebruiker een versnellingsbak vervangen/gerepareerd in een auto? Ik denk nooit, de niet auto prutsers enthousiastelingen laten dat over aan de experts. Net als dat veel mensen het repareren van een smartphone, tablet, laptop en desktop ook aan de experts overlaten. Veel van ons op Tweakers.net doen veel zelf met computer related spul, echter...
Hoe vaak ik zelfs bij laptop modellen (bricks) waarbij je de case niet open hoefde te maken en de batterij met een locking/schuif mechanisme alsnog zelf moest vervangen omdat de gebruiker het 'kinderslot' op de batterij niet begreep... Als je de case open moest maken dan was je meestal alsnog het haasje, want het gros van de gebruikers vond dat maar eng. Zelfs die dat zelf dachten te kunnen had je mensen die met een berg onderdelen alsnog je hulp inriepen om het te fixen (waar je veel meer tijd aan kwijt was), mensen de boel stuk maakte en dat of wel of niet wilde toegeven.
Upgradeability mag een ding zijn, maar meestal adviseer ik klanten toch al dat ze een laptop moeten kopen voor de komende vijf jaar en niet met de huidige eisen (koop het op de groei). Want natuurlijk kan ik er later meer geheugen in prikken en/of de SSD vervangen door een groter model (bij verschillende modellen). Maar het is uiteindelijk veel goedkoper (in geld en tijd) als ze direct die extra capaciteit al aanschaffen bij de initiele aankoop.
Ik ben geen groot MacOS fan, maar die laptops (als mensen ze hebben gekocht op de groei) gaan verdomde lang mee en behouden behoorlijk wat van hun waarde ivm. de doorsnee Windows bak.
De vergelijking met de versnellingsbak is niet echt juist, die gaat doorgaans een heel autoleven mee (300+k kilometers, tot 5/6/7 ton aan toe). Dan eerder de banden of schokbrekers/draagarmen/koppeling ofzo. Zaken die de lokale garage ook kan repareren en niet alleen de dealer.
Het zit hem er nou juist in dat de accu zo ongeveer het meest slijtgevoelig is van je hele laptop, maar bij sommige merken/modellen (zoals nu dus de MBA) vastgelijmd zit. Waarom?
Waarom zou een consument er niet voor kunnen/mogen kiezen om zelf de accu van zijn laptop te vervangen (of smartphone for that matter)? Er is letterlijk maar één antwoord - geld. Upgradeability wordt vaak al beperkt omdat eindgebruikers anders niet meer naar de topmodellen kijken, en nu dus ook steeds vaker slijtagedelen die enkel nog door 'specialisten' vervangen kunnen worden, of helemaal niet zoals bij veel smartphones. Alleen op die manier verdienen vendoren nog geld na de initiële aankoop. Het is een bijna misselijkmakende strategie die inmiddels, godzijdank, steeds meer weerstand oproept bij veel mensen.
Natuurlijk kan een consument er voor kiezen zijn aangekochte hardware zelf te fixen. De producent gebruikt echter de makkelijkste oplossing: lijm, waardoor het extra lastig wordt voor die consument. Die consument kan echter ook gewoon kiezen voor een producent/model waarbij dat wel kan...
Maar het gros van de consumenten kan het geen bal schelen, niet vreemd omdat het merendeel prima 5+ jaar mee kan zonder dat er wat vervangen hoeft te worden. En als dat wel het geval is gaan ze net als dat wanneer de accu vervangen moet worden, gewoon naar de monteur. Op die manier wordt de producent ook gewoon niet geforceerd om een betere technische oplossing te bedenken die dezelfde structurele eigenschappen heeft. Die weerstand zit slechts bij een hele kleine, maar vocale, niche.
Een hoop modellen laptop hebben/hadden een vervangbare accu, maar als je na 5 jaar je accu moest vervangen was dat model accu zeer slecht te krijgen en zat ook in een proprietory battery case, welke ook heel lastig open is te krijgen. Laten we het al helemaal niet hebben over de speciale aansluitingen in dergelijke oplossingen...
Je denkt erg vanuit de producent moet ik zeggen. Natuurlijk is vastlijmen/solderen voor hen handiger/sneller/goedkoper. En ja, veel onderdelen van veel apparaten moeten toch al via de monteur.
Maar om een paar redenen is een niet handig vervangbare accu toch wel problematisch:
1. De accu blijft vaak minder lang fris dan de rest van het apparaat (laptop, smartphone, elektrische tandenborstel, enz).
2. In veel van deze apparaten zijn ze eenvoudig vervangbaar geweest, of zouden dat kunnen zijn; gewoon los klikken en de nieuwe erin plaatsen. Vooral bij laptops. Het kan dus zeker, en die apparaten waren amper duurder door die vervangbaarheid. Dit is niet vergelijkbaar met het vervangen van een diep gelegen onderdeel met vele aansluitingen en mechanische complexiteit (zoals een versnellingsbak in een auto of een chipset op een moederbord). Dit is geen complex reparatiewerk, of zou dat niet hoeven zijn.
3. Weinig mensen zullen hier misschien letterlijk over klagen, maar velen ervaren wel de nadelen van een oude accu in een verder prima apparaat; bewust of onbewust. Zou het vervangen echt makkelijk zijn, dan zou ook een grotere groep dit doen. Juist de groep die hier meer kennis van heeft, zou kunnen dienen als de spreekbuis.
We kunnen alles wel rechtpraten op basis van commerciële argumenten, maar waarom niet denken vanuit verbetering voor de eindgebruiker? Ik denk dat de producenten prima voor zichzelf kunnen opkomen. Het vervangbaar maken van centrale onderdelen die meer achteruit gaan is van grote meerwaarde. Dit zou weer meer moeten, in meer apparaten, waar het praktisch voordeel heeft. Anders gaat dit in stapjes verder achteruit met minder eigen keuze en inbreng, zoals nu al bepaalde tractors flink minder repareerbaar zijn, steeds meer accu's zijn vastgezet, enz. Dat is achteruitgang voor ons als gebruikers.
[Reactie gewijzigd door geert1 op 22 juli 2024 13:43]
We doen hier niet anders dan een mening spuwen; dan kun je toch alsnog maar beter je eigen mening geven?
Ik snap je argument; we gaan het probleem niet oplossen via Tweakers reacties. We zouden moeten stemmen met de portemonnee. Maar dat gaat niet werken, want inderdaad, veel mensen accepteren dit soort nadelen uit onwetendheid/desinteresse. Het gros van het publiek kiest op prijs, ook bij producten met enorme vervuiling of mensenrechtenschending bijvoorbeeld. Gelukkig zijn overheden hier en daar wel bezig met reparatierechten, wat waarschijnlijk een noodzakelijk ding is. Via marktwerking gaat het niet beter worden.
Toch heb je een minuscule invloed op mede-Tweakers door te reageren, en dan kun je altijd nog aangeven dat dit een groeiend probleem is, in plaats van alleen maar te verklaren waarom het gebeurt vanuit de producent gezien. Dat het voor hen voordeel oplevert, qua initieel gemak van produceren én doordat de klant vaker iets nieuws moet kopen, dat staat buiten kijf.
[Reactie gewijzigd door geert1 op 22 juli 2024 13:43]
Je vergelijk met een versnellingsbak gaat nergens over: een batterij is met 1 stekkertje aangesloten op de rest van het systeem en het vervangen vereist vrijwel geen technische ervaring. Dat er mensen zijn die dat dan alsnog laten doen door een reparateur, betekent niet dat je het dan maar gelijk helemaal onmogelijk moet maken voor mensen die wel een schroevendraaier vast kunnen houden.
Wat ik wel fascinerend vind is dat zodra er een reactie met een beetje kritiek op een keuze van Apple komt, er hele massa's opstaan om die keuze te verdedigen met de meest onrealistische argumenten, hoe fout de keuze ook is.
Dat gebeurt niet alleen bij Apple, al heb ik wel sterk het idee dat het daar sterk vertegenwoordigd wordt.
Ik denk dat het een gevolg is van het fenomeen "confirmation bias": het effect waarbij je verlangt naar bevestiging van je standpunt. Je zou kunnen stellen dat het sterke raakvlakken heeft met fabeltjesfuik, maar ik vind die term niet zo geschikt, door de ridicule/humoristische klank.
Ik weet niet precies waarom, maar (een schare) Apple liefhebbers hebben de naam diehard fanboys te zijn. Misschien vanwege de behoefte "het beste" te hebben en Apple dat overzichtelijk aanbiedt? Ik kan me voorstellen dat Apple liefhebbers ook eerder geneigd zijn om merken te kopen, omdat het makkelijk een indicatie kan zijn voor "kwaliteit".
Ik moet zelf bekennen: ik ben ook slachtoffer van de confirmation bias, maar dan andersom: ik hekel Apples beleid. In de ~15 jaar dat ik bewust Apple in de gaten hou, zie ik keer op keer dat ze keuzes maken ten nadele van de consument.
Ten tijde van de iPods kon ik ze niet als USB-stick gebruiken en was extra opslag ervan duur.
Ten tijde van de iPhone was geheugen niet uitbreidbaar (SD), maar kost extra opslag een factor 5~10 zoveel als dat zou moeten zijn.
Daarna kwam het weglaten van de 3,5mm aansluiting, onder het mom van we hebben de ruimte nodig en bluetooth is beter. Die paar kubieke millimeter merkt niemand en bluetooth kán beter zijn. En kan slechter zijn. En draadloze dopjes kan je makkelijker kwijtraken. En zijn duurder. En moeten opgeladen worden.
Tegenwoordig proberen ze een monopolie op reparaties te realiseren. Ik vraag me af of dat juridisch wel toegestaan is. Het is jammer dat ze zulke goede producten maken, want ik weiger een fabrikant te ondersteunen die de consument niet voorop stelt. Maar goed, daar val ik dus voor de confirmation bias. Maar aan de andere kant vraag ik me ook af: maakt dat het minder objectief? Want de genoemde feiten blijven feiten en het lijkt er eerder op dat Apple steeds meer probeert om de consument duurder uit te laten zijn (wat aan de kostenkant ook gebeurt door het ontwijken van belasting. Maar ja: natuurlijk mag dat. Of het de intentie is die we willen, dat is mijn vraag).
Maar het is wel knap wat ze neer hebben gezet met hun eigen processor, ik ben onder de indruk. Maar nog steeds staan ze buitenspel voor mij. Ik hoop trouwens niet dat er weer standaard een -1 regen komt, maar dat mensen inhoudelijk beoordelen. Een 0 kan ik begrijpen, in het kader van offtopic, een -1 niet.
Cognitieve dissonantie kan harder opspelen wanneer je meer betaald hebt (als je verkeerd brood koopt heb je daar niet heel erg veel slechte gedachten bij of in ieder geval niet lang). Maar omdat die gedachte ook terugkomt bij iedere vervolgaankoop (ook bij iedere app wordt extra betaald en voor ieder accessoire meer betaald) is het voor de rust in je hoofd van belang dat je jezelf extra duidelijk maakt dat je toch echt de beste keuze gemaakt hebt. Wanneer iemand dan toch van mening is dat Apple niet de best keus is wordt je daar ook extra hard op geraakt. Ik overweeg overigens een Apple telefoon, maar dat terzijde...
Het is wellicht vervelend dat de accu niet door de gebruiker zelf te vervangen is, maar ik heb kort geleden mijn Asus N56VZ laptop met wisselbare accu moeten vervangen omdat er gewoonweg geen originele accu's meer voor te krijgen zijn... en de reproductie-accu die ik gekocht heb hield het net een kwartier vol
Zelf vervangen is alleen leuk als de onderdelen nog verkrijgbaar zijn, en de track-record bij mijn Apple-apparatuur is daarbij een stuk beter dan bij mijn Asus apparatuur.
Ik zie gewoon Asus N56 batterijen verkrijgbaar, hier en hier bijvoorbeeld.
Daarnaast bieden de meeste fabrikanten de mogelijkheid om je laptop buiten garantie te laten repareren, meestal betaal je dan bovenop de parts dan nog een repair-fee. Maar als ik zo naar die batterij kijk is die prima zelf te vervangen.
Is allemaal namaak, origineel is niet meer te krijgen. Wellicht zit er een goed werkende tussen de namaak, maar die ik gekregen heb werkt dus voor geen meter.
De Asus N56 was ook echt bagger. Hele slechte accu, slecht beeldscherm.. Asus heeft in het begin hele goede laptops, totdat de reviews binnen zijn, dan stappen ze over op goedkopere componenten. We hebben er twee gekocht, maar nooit weer Asus.
Tjah, hoe vaak zou je zo’n accu moeten vervangen? De drie macbook airs in ons gezin worden sinds 2014 dagelijks gebruikt. Accu’s zijn nooit vervangen. Ook al verfoei ik het vastlijmen en vastsolderen door Apple, ze doen iets goed met die accu’s.
Ik heb een macbook air en macbook pro gehad, maar ook vele Windows laptops (Dell, HP elitebook) en hoe snel de accu degradeert verschilt wel degelijk per apparaat, maar in mijn ervaring doen macs dat niet beter of slechter dan even dure Dell/HP apparaten. Het lag vooral aan een beetje geluk en hoe je ze gebruikt. Ook merk je bij het openmaken van de laptops dat de accu's veelal uit dezelfde fabriek komen. Logisch dus dat ze eenzelfde gedrag laten zien.
Als je nou een Windows laptoppie pakt van 300 euro dan klopt het, daar zitten lagere kwaliteit accu's in. Maarja, dat zou nogal een dom vergelijk zijn.
Dit is al weer lang geleden ook ooit op tweakers geweest. Apple producten scoorde niet hoger qua hardware falen dan andere fabrikanten. Een high end apparaat bleek vaak gewoon een high end apparaat.
Alles moet maar dunner en dunner (van mij overigens niet perse). Geef mij maar een niet uitklapbare full ethernet, en minstens een stuk of 4 USB poorten die ook allemaal te gebruiken zijn tegelijk.
Wat me opvalt in deze review is dat WIFI 6 als positief wordt benoemd op de budget laptop. terwijl mijn verwachting is dat mensen die deze laptops kopen juist echt geen WIFI 6 hebben.
Ja de mijne uit '18 moet ook vervangen worden (weet überhaupt niet of het kan). Had de 92 W/u versie en die zou 8-10 uur meegaan en als hij het nu paar uur houdt ben ik blij.
Mijn E5570 daarentegen doet het nog heel goed, maar die heb ik ook niet kunnen gebruiken icm een Dell oplaadbare dockingstation. Ook wordt deze laptop meer als een tablet gebruikt, dan een 'workstation'.
> Tjah, hoe vaak zou je zo’n accu moeten vervangen?
Het is niet alleen de accu, geheugen zit vast gesoldeerd, ssd kun je niet switchen etc etc. Niet alleen apple doet dit hoor, maar ze zijn wel trendzetters op dit gebied.
Ik zie geregeld in mijn omgeving dat MacBook accu's, van Air tot Pro, inderdaad prima zijn, maar niet idioot veel beter dan de accu's in andere high(er) end notebooks. Van de week nog de SSD van een MBA van een vriendin vervangen en even gekeken of de accu nog in orde was. Na 20 minuten wat data naar de externe HDD verplaatsen en wat andere zaken instellen, was de accu al richting de 75% aan het gaan.
Heel normaal voor een 6 jaar oude laptop, daar niet van, maar veel beter dan de concurrentie? Mwah.
Wel is OSX doorgaans beter geoptimaliseerd qua energiebeheer, maar dat is ook niet meer dan logisch.
Wel is OSX doorgaans beter geoptimaliseerd qua energiebeheer
Ik heb wel ervaren dat als een mac op accu werkt, de CPU en GPU veel agressiever terugclocken en beperkt worden in verbruik dan bij sommige Windows laptops. Met een beetje configureren van Windows en iets als Thottlestop kom ik namelijk een heel eind richting veel langer accugebruik en toch performance die gelijk is aan wat een mac doet. Het is ook maar net hoe een laptop ingesteld is. Ook een bios en de configuratie van de "Intel Dynamic Platform" of "Intel Thermal Framework". Ik verzin die namen overigens niet zelf. Bij de M1 is het effect ongetwijfeld anders. Maar vooral de Air en gewone macbook bleven langer op lagere clocks dan Windows dat deed. Hetzelfde kon je goed simuleren met bootcamp.
mijn MBP 2015 (in 2017 gekocht) geeft nu zelf aan dat de batterij vervangen moet worden. Wat ik in praktijk ook wel merk maar gebruik heb vooral aan de lader. Jouw Macbook Airs zullen dat waarschijnlijk nooit aangeven aangezien ze niet vervangen kunnen worden. je kunt misschien wel de cycle count bekijken van je batterij in system report. De Mijne zit op 886 bij 1000 word wel echt aangeraden om hem te vervangen.
cycle count is trouwens de aantal keren dat de batterij 100% is leeg getrokken. Waarbij na opladen er weer door geteld word en niet op opnieuw.
Dat is een nogal grove omschrijving van de Cycle Count. Je hoeft niet je laptop 100% leeg te trekken en volledig te laden voor 1 cycle count. Ook als je in totaal tot 100% charge/discharge bereikt telt dat als een cycle count. Dus ook als 'm 2x vanaf 50% naar 100% laadt, telt de batterij IC een nieuwe count.
Cycle count moet je verder afleggen naar de beschikbare capaciteit (life cap), waarom zou je de batterij na een X aantal counts vervangen als de capaciteit nog dik in orde is?
Cycle count vertelt dus meer iets over de mate van verslechtering over tijd, dan daadwerkelijk de noodzaak om een batterij te vervangen.
Dat is een nogal grove omschrijving van de Cycle Count. Je hoeft niet je laptop 100% leeg te trekken en volledig te laden voor 1 cycle count. Ook als je in totaal tot 100% charge/discharge bereikt telt dat als een cycle count. Dus ook als 'm 2x vanaf 50% naar 100% laadt, telt de batterij IC een nieuwe count.
Waarbij na opladen er weer door geteld word en niet op opnieuw.
gelukkig weten ze bij Apple wel te zorgen dat je accu lang meegaat omdat hij veel langzamer degradeert. Alle andere laptops die ik had was de accu na 2 jaar al flink achteruit gegaan, terwijl ik nog maar één keer een accu vervangen heb in een Macbook. Dat was na 4,5 jaar en niet eens omdat hij echt slecht was, maar ik die 8 tientjes wel de moeite waard vond voor de extra 3 uur capaciteit en ik weer jaren vooruit kan,
Je leest het goed, ook in Apple laptops kan de accu gewoon vervangen worden. Kost wel wat (alhoewel niet veel meer dan bij de concurrenten) en dan kan je er weer jaren tegenaan.
Bij de nieuwe macbook air zit de accu veel stugger vast en daadwerkelijk aan de behuizing gelijmd dan in de macbook pro's en de vorige generaties macbooks. Ik heb ook een accu vervangen in een vorig model air (2015), dat was veel beter te doen, eigenlijk kun je dat wel gewoon zelf want die zit niet vastgeplakt. Dus gewoon openschroeven, eruit wippen en klaar.
Over het algemeen zijn de macbook accu's gelijk aan accu's in andere laptops, dus dat de accu van je macbook minder snel zou degraderen is erg onwaarschijnlijk en dat lijkt mij vooral een n=1 dingetje.
Bij de macbook air met M1 chip zit alles vastgelijmd, dat losmaken is zelfs gevaarlijk om zelf te doen.
[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 22 juli 2024 13:43]
Prima, dan breng ik hem naar een Apple repair centrum. Doe ik trouwens ook met mijn auto als de accu versleten is.En mijn zolen laat ik ook door de schoenmaker doen.
Gelukkig hoef jij geen Mac te kopen en gelukkig heb ik die keuze ook om het wel te doen. Iedereen blij zou je zeggen. Maar zo werkt het voor sommige mensen niet blijkbaar.
Ach, mijn schoenzolen zitten ook verlijmd. Als ik ze vervangen wil hebben ga ik naar de schoenmaker. Voor de meeste schoenen geldt ook dat de levensduur van de schoen korter is dan die van de zool.
Je gaat naar de schoenmaker en niet verplicht naar het reparatiecentrum van "schoenmerk" waar je 5x de prijs moet betalen van wat de schoenmaker ervoor vraagt. Denk daar maar eens over na
Ik heb juist gehoord dat de accu bij de M1 niet meer zit vastgelijmd, waar dit bij oudere modellen wel het geval was. Dat ie in drie delen verdeeld is zal wel een reden voor zijn, maar vastlijmen is echt kwestie van gebruiker pesten.
[Reactie gewijzigd door Wolfos op 22 juli 2024 13:43]
Ik heb onlangs een digibete vriend geholpen om een prul van een laptop voor hem in te stellen. Kostte ook rond de 500 euro en dat ding was een halve dag bezig om alleen maar windows updates te verwerken.
Had zeker een jaar in de doos gezeten denk ik. Het ergste vond ik nog al die ellendige bloatware die haast niet te bestrijden is. Ik heb maar niet voorgesteld om de hele boel te formatteren en een mooie verse windows 10 erop te plaatsen, ik zou me in ieder geval bekocht voelen met een dergelijke aankoop.
Dat zal vast en zeker geen model uit deze BBG zijn dan, maar eerder een model wat de verkoper van de MediaMarkt "aanraadt" (lees: waar ze het meeste marge op pakken). Dat is vaak echt zulke troep dat het direct uit de doos e-waste is.
Alles met Celeron N/Pentium N er op moet je echt met een grote boog omheen lopen, en vroeger gold dat ook voor de beruchte AMD E-series (hoewel de pre-Ryzen A-series ook behoorlijk traag was). Ik kan me nog goed zo'n E-1 (Dual Core 1GHZ ) laptop herinneren. 5 Windows updates duurden TWEE UUR om te installeren.
Tegenwoordig kun je voor €500 een prima basislaptop kopen, maar je moet dus wel goed opletten.
Ga je onder de €400, dan krijg je nog wel vaak echt prullen.
[Reactie gewijzigd door xIntenso op 22 juli 2024 13:43]
Pentium kan prima zijn.
Lastig is dat je 2 soorten Pentium hebt, met Atom of met Core cores.
Met die laatste hoef je niet per se ergens last van te hebben.
Alleen zijn Core Pentiums dan wel dualcore, maar een doorsnee i5 laptop van 4(?) jaar geleden was dat ook, en vindt men ook vandaag vaak nog prima.
(Zelfde geldt voor Celeron, alleen hebben Core Celerons een stuk lagere baseklok).
Of zoiets dan ook een goeie deal is hangt natuurlijk wel helemaal van de prijs af.
Als iemand tevreden zou zijn met een 4 jaar oude i5, kan je voor hetzelfde geld vaak beter daadwerkelijk een 4 jaar oude i5 kopen, in de vorm van een tweedehands zakelijk topmodel.
Ja klopt, ik bedoel dan inderdaad de Pentium/Celeron N-series met Atom-cores. De U-series zijn op zich nog wel leuke processors als je met een wat kleiner budget shopt. Ik heb het aangepast.
Vandaag net een laptop besteld, ik had een budget van rond de 750 euro.
Ik ben bij heel veel merken langsgegaan, en uiteindelijk ben ik terechtgekomen op deze:
Een Ryzen 4000 + 16 GB RAM + SSD 512 GB + Scherm van 14", en 400 nits: https://www.coolblue.be/n...3ia-hm899t-be-azerty.html
Het is zeker een laptop die probleemloos 5 jaar gaat meegaan, het scherm heeft een beperkt kleurbereik, maar is wel helder genoeg om overal te gebruiken. Ook de webcam is niet top, maar dat maakt niet uit.
Ik denk dat het een hele goeie laptop gaat zijn.
alternatief was er ook: Lenovo IdeaPad Flex 5 14ARE05. (maar scherm en geheugen zijn beperkter) https://www.campusshop.be...dmb/80056789/product/1100
4gb ram en ssd s kleiner dan 512gb zou illegaal moeten zijn anno 2021. Het is net of techniek 10 jaar stil staat. Wat is dat tegenwoordig met die voddenlaptops. Karig aan ram bijna geen opslag en te snelle processors. Moet een mens 20 externe schijven op zijn laptop hangen voor wat ruimte. Ik begin de tijd van harde schijven in laptops echt te missen. Nu is het niks dan eigen gewin. Pure lucht voor woekerprijzen. Geef me een laptop anno 2021 met 16gb en 2tb standaard. Dan zijn we aan het praten. Dit geprul wat al jaren zo bezig is gaat nergens over. Je krijgt nergens iets voor je geld. 128/256 en 4gb ram stamt van 2008. Echt jongens.
Ik ben het je eens met 4gb ram want dat is over een jaar of 2 al weer oud maar meeste mensen die alleen hun laptop gebruiken voor internet enz hebben meer dan genoeg aan 128/256gb opslag.
Niet iedereen speelt games of hebben zo veel foto's die ze graag lokaal moeten opslaan dus dan heb je genoeg aan het minimum
Ik heb de indruk dat je bovenkant van de markt en onderkant van de markt door elkaar haalt. Ja, de bovenkant van de markt in 2008 is vast beter dan de onderkant van nu.
Maar ik ben blij dat de laptops met 2GB werkgeheugen zo goed als verdwenen zijn. Ook naar TN-panelen moet je nu hard zoeken, net als de 720p-schermen. Het flashgeheugen is inderdaad achterhaald en zou niet meer nodig moeten zijn.
Ik verbaas me wel over de steeds opschuivende eisen hier op tweakers.net
Het is nog maar een paar jaar geleden dat je bij een laptop van 400 Euro moest kiezen tussen of een SSD, of een Full HD resolutie, of 4GB werkgeheugen. Wilde je alle 3 dan kwam je boven de 700 Euro uit. De onderkant van de markt is er echt op vooruit gegaan de laatste 5 jaar.
Dat er in deze review alleen al benoemd wordt dat een laptop van 500 Euro geen sRGB ondersteunt vind ik wel een teken van deze opschuivende mogelijkheden en ook eisen.
Werkgeheugen heb je gelijk in, maar voor thuis heb ik al tijden een NAS draaien voor alle gebruikers. 8TB in raid 1.
Maar goed, mijn laptop gebruik ik eigenlijk alleen binnenshuis of soms een mini-lanparty met vrienden (1 of 2 games).
Sjah het zal ook een gevalletje “het moet te doen zijn voor een kleine portemonnee zijn” ik verwacht geen 16gb ram en 2tb SSD voor 400€ te kunnen krijgen.
Maar dat terzijde die Acer budget zou ik echt niemand aanraden.
ik dacht eerst dat je het over de Chromebooks had, maar die budget categorie is wel heel karig.
[Reactie gewijzigd door SirLenncelot op 22 juli 2024 13:43]
Ben het deels met je eens, maar er zit nog best wel een verschil tussen 4Gb/128Gb en 16Gb/2Tb. Die Lenovo vind ik een goede prijs voor een laptop die echt nog wel een paar jaartjes mee gaat. Die Acer betaal je alleen voor looks...
The new MacBook Air will be released in the second half of 2021 at the earliest or in 2022, according to Gurman and Prosser. Apple analyst Ming-Chi Kuo previously said that Apple will introduce a new MacBook Air at some point in 2022, suggesting there may not be a refresh in 2021.
En dan komt tweakers met een Ryzen 3500U ... Gaat iets niet helemaal goed denk ik. Op de site van Dell staat ook een variant met een 3450U processor rond de €500,-. De hele best buy kan dan ook zo de prullenbak in. Lenovo is ook erg overpriced als je vergelijkt met HP en Dell.
Ben ik blij dat ik een laptop gebruik waar ik de accu er zo uit kan klikken. Jammer dat laptops smartphones achteraan gaan op het gebied van repareerbaarheid.