Intel kondigt drie Tiger Lake-H-quadcores met tdp van 35W aan

Intel heeft de Tiger Lake-H35-generatie van mobiele processors aangekondigd. De serie bestaat initieel uit drie processors, waarvan de Core i7-11375H de krachtigste is, met een turbo die bij gebruik van een enkele core op maximaal 5GHz kan werken.

De Tiger Lake-H35-processors zijn volgens Intel met name geschikt voor laptops die een geringe dikte combineren met gamingprestaties. Voor dat laatste zou dan de PCIe 4.0-interface voordeel moeten bieden, voor de combinatie met relatief krachtige videokaarten. De 35W-processors bieden vier PCIe 4.0-lanes.

Opvallend is dat Intel bij de aankondiging meldt dat het zijn processors gecombineerd heeft met de 'laatste generatie laptop-gpu van Nvidia', zonder hier verder details over te geven. De verwachting is dat Nvidia dinsdag mobiele RTX 30-videokaarten aankondigt. Het bedrijf plaatste een teaser die hintte op zo'n aankondiging 12 januari. Intel meldt niets over een combinatie met AMD-videokaarten.

Wel claimt Intel dat er meer dan veertig verschillende laptopmodellen met de Tiger Lake-H35-processors in de eerste helft van 2021 op komst zijn, van onder andere Acer, ASUS en MSI. In eerste instantie gaat het om drie processors, die grote overeenkomsten vertonen met de Intel Tiger Lake-U-processors van vorig jaar. Het gaat nog steeds om quadcores die Intel op 10nm maakt en met ondersteuning voor acht threads en tot aan 12MB L3-cache. De gpu is de Xe-LP met 96 execution units.

Standaard liggen de kloksnelheden iets hoger dan bij de U-serie en Intel heeft ook de maximale turbosnelheden verhoogd. Fabrikanten kunnen instellen of de processors op een 28W- of 35W-modus moeten draaien, onder andere afhankelijk van de koeling en met gevolgen voor de kloksnelheid. De Tiger Lake-U-processors zijn standaard 15W-chips maar fabrikanten kunnen ze een tdp van 25W meegeven voor hogere prestaties.

Intel noemt de Core i7-11375H een 'Special Edition'. Dit is een quadcore met kloksnelheid van 3GHz of 3,3GHz, afhankelijk of de tdp op 28W of 35W is ingesteld. De maximale turbokloksnelheid bedraagt 5GHz als een enkele core wordt belast.

Intel Tiger Lake
Cores
Threads
28W
Basis
35W
Basis
1C
Turbo
2C
Turbo
4C
Turbo
L3
Cache
Xe
Gpu
H35-serie (nieuw)
i7-11375H SE 4C/8T 3 3,3 5 4,8 4,3 12 MB 96
i7-11370H 4C/8T 3 3,3 4,8 4,8 4,3 12 MB 96
i5-11300H 4C/8T 2,6 3,1 4,4 4,4 4 8 MB 96
U-serie
i7-1185G7 4C/8T 3,0 - 4,8 - 4,3 12 MB 96
i7-1165G7 4C/8T 2,8 - 4,7 - 4,1 12 MB 96
i5-1135G7 4C/8T 2,4 - 4,2 - 3,8 8 MB 80
i3-1125G4 4C/8T 2 - 3,3 - 3,7 8 MB 48
i3-1115G4 2C/4T 3 - 4,1 4,1 - 6 MB 48

De Special Edition wordt niet de krachtigste Tiger Lake-H35, want Intel toont kortstondig een variant met acht cores. Deze processor kan met meerdere cores op een turbosnelheid van 5GHz werken en biedt tot aan twintig PCIe 4.0-lanes. De prestaties leiden wel tot een hogere tdp, want deze bedraagt bij de octacore 45W. Intel noemde nog geen type-aanduiding voor deze cpu, maar hij moet nog in het eerste kwartaal van 2021 verschijnen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

11-01-2021 • 23:10

19 Linkedin

Reacties (19)

Wijzig sortering
Het ziet er naaruit dat beleggers Intel nog niet vaarwel hebben gezegd. Door o.a. deze berichtgevingen van Intel maken financiele analisten een prognose van de omzetten van Intel en deze omzetten zijn nog niet naar beneden bijgesteld. Ik vraag mij dan ook af of er niet grote prijserosie staande is van intel's cpu's om amd voor te blijven. Immers aantrekkelijke prijzen in combinatie met noig steeds goed presterende cpu's is toch een aantrekkelijke propositie.
daar zou je best eens gelijk in kunnen hebben. 'goedkope' quad core laptops met plenty geheugen zullen voor de meeste bedrijven en particulieren meer dan voldoen (tenslotte voldoet de huidige 4core skylake van het werk meer dan prima voor zelfs best zware office taken. Het geheugen is de grootste bottleneck.
Hier draait zelfs nog een Broadwell die eigenlijk best prima presteert. Uiteindelijk draait het om de centjes bij de afdeling inkoop
Waarom zouden beleggers intel vaarwel zeggen. Als je even kijkt naar de omzet en operatieve winst van intel vs AMD zou ik eerder AMD vaarwel zeggen omdat die niet verder kunnen groeien totdat TSMC meer fabs open gooit. Daarnaast is de marketcap van intel vs amd totaal niet in verhouding met de omzet en operatieve winst. Als je naar een redelijke markt zonder emotie zou kijken zou amd vroeg of laat moeten inkakken omdat ze vrij overgewaardeerd zijn en geen groeipotentie hebben.
Het feit dat intel als aandeel gecrashed was is puur door die malle onderbuik beleggers. Operationeel doet intel het jaar op jaar beter en zijn de kosten waarschijnlijk ook lager door eigen fabs die al lang afbetaald zijn.
operationeel gaat het jaar na jaar slechter en slechter wil je zeggen.... het is het ene fiasco na het andere.

14nm +++++++
10nm vertraging
7nm vertraging

verliezen van deals cpu en modems aan Apple
markverlies in CPU

ja, financieel gaat het hun nog altijd zeer goed af, dat is vooral dankzij de langdurige contracten in OEM wereld en bijhorende R&D deals waardoor Intel nog steeds de bulk /massa leveringen doet (AMD zou dit trouwens idd nooit kunnen leveren). MAar je ziet hun ASP wel degelijk zakken en het zal nog erger worden in 2021.

maar om te zeggen dat het heel goed gaat met Intel ben je verre van juist, een industrie dat gestandardizeerd is op Intel, dat is het enige dat je ziet, en dat kost tijd om daarop in te beuken, maar geloof me er zijn heel wat barsten in het bastion gekomen de laatste 2-3 jaren en het ziet er naar uit dat die oplossing om die scheuren te fixen nog niet voor 2021 zijn....

deze Tiger lake MObile CPU geeft al heel mooi weer dat ze in de problemen zitten met TDP - CPU GHZ en cores....

[Reactie gewijzigd door d3x op 12 januari 2021 09:00]

TOTALE ONZIN
Waarom intel de winst nog hoog doet houden in door grote datacenters speciale custom xeons te verkopen.
Dat zijn xeons met hoge core counts met een type nummer die niet op de roadmaps staan. Betaal je 5k voor een cpu ipv 10k. Voor data centers een fijne keuze. De gehele Infra blijft het zelfde. Weinig kosten. Daarom worden de markten overspoeld met goedkope 16 cores tweedehands. Maar dat trukje loopt natuurlijk ten einde.
niet op de roadmap? als je gewoon de XEON roadmap bekijkt staat er al veel op van die speciallekes :)
Dat er cloud providers speciale SKU vragen is niet abnormaal, maar geloof me die betalen veel veel minder dan de meeste kleine IT bedrijven wegens het volume.

Al die XEON reeksen zijn allemaal vorig jaar door de molen gehaald door Intel zelf om competitief te blijven.
De gehele 2S markt heeft een GIGA prijs/core reductie gekregen met de R series. De 4-8s series met de speciale geheugen combo's etc word enkel nog zeer specifiek verkocht en is een GIGA neerwaartse markt...meeste IT bedrijven willen er liever vanaf. Ook is AMD nu met hun dual socket en 64core en geen virtuele geheugen limieten ver in de 4-8S markt van Intel gegaan.

Algemene ASP gaat naar beneden en dit komt vooral omdat Intel prijzen van CPU moet drukken om competitief te blijven, of meer cores moet geven voor hetzelfde geld. Wat zeer nadelig is op hun 12nm big mono die concept.

Slik uw TOTALE ONZIN maar even en kom nog eens terug als je echt iets van die markt kent.
Hier kijk die video
https://youtu.be/EZMAIOBXp9
Intel platinum 8124m zijn de cpus waar het om gaat, niet te koop staan nergens op geen enkele roadmap. In is voor grote bedrijven als
Amazon speciaal te koop.
wordt ook even in gegaan waarom intel meer winst haald en minder cpus verkoopt.. Hier halen ze de centjes vandaan oude servers nieuw leven inblazen.

[Reactie gewijzigd door j1b2c3 op 12 januari 2021 12:48]

who cares its garbage... totale dino cpu waar virtuele platinum tag opgezet wordt om meer ghz te hebben als base en geen memory limieten. het is niet toevallig ook de max van een HCC die.

zelfs 6242R heeft betere specs maar natuurlijk de specifieke intel limieten voor een fractie van de prijs van de 8124M
6242R Xeon Gold $ 2,529.00 20cores 40HT 3.1 GHz - 4.1 GHz - 205 W 35.75 MiB DDR4-2933 1 TiB

Intel heeft zelf de gehele bronze -silver-gold-platinum range gemaakt met hun virtuele verschillen van cores-turbo-HT-mem limieten -soc verschillen.
101 SKU met waardeloze verschillen.

zoals gemeld ASP gaat naar beneden ook met deze SKU want die cloud providers blijven die extra kost niet betalen als er andere oplossingen zijn. Intel levert nog steeds meer CPU als vroeger en dit vooral in OEM omdat daar gewoon de platformen intel only zijn, je hebt gewoon geen keuze...en cloud providers omdat de IT nog steeds denkt dan je een intel moet hebben voor god weet welke reden.... deze gedachtegang is nu sterk achteruit gegaan en zal zeker invloeden hebben in de volgende jaren.

[Reactie gewijzigd door d3x op 12 januari 2021 13:43]

Ik zou eerder Intel vaarwel zeggen dan AMD. Vooral nu met wat AMD neerzet komt Intel niet eens in de buurt. AMD heeft een decennium lang moeten zien hoe Intel keer op keer vrijwel identieke spullen uitbracht en daar een draak van een bedrag voor vraagt. AMD zit nu in positie waar Intel gewoon geen vragen meer op hebt. Zelfs de M1 chip van Apple is samen met AMD chips velen malen beter. Ik ben dan ook blij dat OEM langzaam aan het veranderen is.

Waar AMD steeds meer naar kleinere procedé gaat AMD AM5 socket zit Intel nog op 10mm socket.

Intel heeft gewoon zoals Nvidia ook trouwens te veel niks zitten doen. Denkende mensen kopen onze producten toch wel ondanks dat we niet veel innoveren. Daarvoor heeft godzijdank AMD nu verandering in gebracht. De 5800/5900/5950 zijn bazen van cpus Intel heeft er geen antwoord op.

Als je kijkt wat voor een vermogen het vraagt TOV de snelheid hahahaha lach je toch Intel zelf uit.

Maar jij bent een Intel fanboyismes zag ik ook aan wat andere posts met je i7 volgens mij.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 12 januari 2021 08:06]

Zodra intel op een lagere node is die stroom performance ook opgelost. En serieus, als je 400 euro voor een processor neerlegt en je kunt kiezen tussen een processor die veel sneller is of een zuinige welke processor neem je dan? Ik zou altijd performance kiezen

Op dit moment heeft amd de troef, de vraag is voor hoe lang. In maart komt intel met een antwoord dat nog steeds op 14nm gebakken wordt, maar lijkt amd wel te outperformen, dit op alle vlakken behalve op stroomverbruik.

Trouwens het is mooi dat je iemand beticht van Intel fanboyism maar uit je post ben je zelf duidelijk een AMD fanboy ;) Het is jammer dat iedereen er zo zwart wit in staat. Het mooiste voor ons als consument is dat er een zo goed mogelijke processor komt voor zo min mogelijk geld. De concurrentie die nu eindelijk weer op een gelijk niveau zit is alleen maar goed voor ons :)
Superieure techniek is daarom niet de best verkopende.
Waarom zouden beleggers intel vaarwel zeggen.
1) Het gaat om de toekomst.
Als Intel 90% marktaandeel heeft, kunnen ze max 10% groeien.
Als AMD 10% marktaandeel heeft, kunnen ze max 90% groeien.

2) Het gaat om vertrouwen.
Het vertrouwen in "execution" (dus op tijd leveren wat beloofd is), is bij Intel is dusdanig laag, dat het tot speerpunt gemaakt is bij de aandeelhouder-presentatie.
TSMC levert ieder jaar op tijd een node af, en AMD is ook ieder jaar op tijd; muv huidige Epyc-serie.

3)
Operationeel doet intel het jaar op jaar beter
Voor een aandeelhouder bent u slecht geinformeerd; of hebt u zelf geen aandelen INTC?
Operationeel is de marge van Intel enorm aan het dalen. Als u de 10-Qs nazoekt, dan ziet u als verklaring dat 1 miljard per kwartaal minder winst wordt gemaakt, dat het komt door 10nm. Verder is er door concurrentie met AMD sprake van marge-compressie. Dit is bij DCG weggemoffeld onder het kul-argument van een rotatie van cloud naar enterprise, maar wat ze bedoelen is dat als cloud overloopt naar AMD, dat Intel dan minder inkomsten uit cloud heeft, dus dat dan de enterprise automatisch een groter deel van het geheel wordt.

4) Marge gaat nog verder teruglopen, als Intel producten bij een foundry laat maken.

5) De overnames van de laatste paar jaren zijn een ramp, bijv. Movius, McAfee, Wind River; maw: Het geld wordt verkwanseld.

6) Intel koopt voor 19 miljard eigen aandelen op ipv dus als je bang bent dat Intel gaat dalen, kan je ze nu gunstig aan Intel terug verkopen.

7) Punt 6 toont aan, dat bij Intel het geld naar aandeelhouders gaat, en niet naar nieuwe technologie.Samsung bijv. investeert $116 miljard in nieuwe processen, ipv het aan aandeelhouders weg te geven.

Disclaimer: @kidde is vandaag long INTC, AMD & UMC; INTC wordt echter zsm verkocht, en komende ER eind januari waarschijnlijk weer keihard shorten die hap, net als afgelopen 2 kwartalen.

[Reactie gewijzigd door kidde op 12 januari 2021 12:07]

Bij 1 ga je al de fout in doordat je totaal vergeet dat de markt groeit en intel meer capaciteit heeft als amd die afhankelijk is.
's werelds grootste restaurant zonder maakbaar recept is totaal nutteloos. Tevens, Intels yield was slechts 10% in het begin, dus dan heb je 9 fabs nodig om te concurreren met 1 fab van TSMC met 90% yield. Maar oh wacht, Intel had maar 1,5 fab op 10nm... Netto dus 0,15 fab, dus capa is dus een lachertje. 1,35 fab draaide alleen afval als output . De prullenbakken daar puilen uit

Tevens gebruikt Intel 10nm SAQP, per chip 3x belichten is slechts 1/3 capa per litho-machine, vergeleken bij TSMC's 7nm EUV-proces.
2 vertrouwen? Echt het heeft 5 maanden geduurd voordat ryzen 3xxx goed verkrijgbaar was
Intel 10nm >5 jaar. Vooral met alle loze paper-launch aandeelhouders-belofoften (in 2015 werd beweerd dat 10nm verscheept werd) hebben aandeelhouders geen vertrouwen meer in Intel.
4 maar ze zullen gegarandeerd meer omzet en winst boeken anders zullen ze het namelijk niet doen...
Logisch, als ze het niet doen zijn ze binnen drie jaar failliet omdat ze dan geen concurrerende producten hebben en lege miljardenfabs.

Maar goed, ik heb (op een Mickey Mouse bedrag want ben beneden-modale sloeber) gister 90% gepakt op Intel long en vandaag alweer 10% op Intel short, wat weet ik er nou van ;)

[Reactie gewijzigd door kidde op 13 januari 2021 22:07]

35W voor quadcores? Nee dank je, amper sneller dan je U serie. Zodra je 35W+ gaat verstoken moet je toch minimaal wel 6 en liever 8 cores hebben. Deze klinken als een bin-picking oefening, de beste chips uit de batch wat hoger opstoken en verkopen als een hoger gepositioneerd model.

Qua koeling valt dit ook een beetje tussen het wal en het schip, de meeste ultrabook achtige laptops zijn gemaakt om 15 tot 25W te koelen. Zodra je groter gaat is het allemaal meteen geschikt voor 45W.
Eens, waar blijven de 8 cores met 45W TDP.
Dit zijn van die net-niet CPU’s die ze inderdaad gewoon wat opgefokt hebben.
Toch bijzonder dat de singlecore boost snelheid van de i3-1125g4 lager is (3,3GHz) dan de quadcore snelheid (3,7GHz) :+
Met al die lake benamingen is 't precies alsof intel aan't verzuipen is.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee