Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Tomas Hochstenbach en Friso Weijers

Intel Tiger Lake - Tweede generatie 10nm voor laptops

02-09-2020 • 21:35

55 Linkedin

Intel Tiger Lake Preview

Intel heeft zijn Tiger Lake-processors voor laptops uit de doeken gedaan tijdens een online evenement met een speciale rol voor dj Diplo. Veel van de technische details over deze eerste leden van de 11th Gen Core-familie deelde Intel al tijdens de Intel Architecture Day, maar concrete informatie zoals uit welke modellen de line-up bestaat ontbrak toen nog. Volgens Intel biedt Tiger Lake 20 procent betere cpu-prestaties dan zijn voorganger en is de gpu zelfs dubbel zo snel geworden.

Het topmodel in de lijn wordt de Core i7-1185G7, met vier Willow Cove-cores op 3GHz met een turbo tot 4,8GHz. Dat is véél hoger dan de respectievelijk 1,3GHz en 3,9GHz van zijn Ice Lake-gebaseerde voorganger, de Core i7-1065G7. Ook de gpu is grondig vernieuwd; op basis van de Xe-LP-architectuur zijn er 96 execution-units aanwezig, de helft meer dan bij Ice Lake. Bovendien zijn ze ook nog eens hoger geklokt.

Er verschijnen twee varianten van Tiger Lake: UP3 (oftewel Tiger Lake-U) met een configureerbaar tdp van 12 tot 28 watt en UP4 (Tiger Lake-Y) voor dunne, lichte notebooks met een tdp tussen de 7 en 15 watt. Zoals gebruikelijk worden de tdp-limieten tijdelijk losgelaten als de processor in de turbomodus werkt: het verbruik kan dan kortstondig pieken tot wel 50 watt, zo zegt Intel. Vanzelfsprekend moeten de koeling en stroomtoevoer van een laptop dat wel toelaten.

Tiger Lake-U ‘UP3’

Model

Cores / threads

Klokfreq.

Single / all-core turbo

GPU / Max. klokfreq.

L3-cache

TDP

Geheugen

Core i7-1185G7

4 / 8

3,0 GHz

4,8 / 4,3 GHz

96 eu’s @ 1,35 GHz

12 MB

12 - 28 W

ddr4-3200
lpddr4x-4266

Core i7-1165G7

4 / 8

2,8 GHz

4,7 / 4,1 GHz

96 eu’s @ 1,3 GHz

12 MB

12 - 28 W

ddr4-3200
lpddr4x-4266

Core i5-1135G7

4 / 8

2,4 GHz

4,2 / 3,8 GHz

80 eu’s @ 1,3 GHz

8 MB

12 - 28 W

ddr4-3200
lpddr4x-4266

Core i3-1125G4*

4 / 8

2,0 GHz

3,7 / 3,3 GHz

48 eu’s @ 1,25 GHz

8 MB

12 - 28 W

ddr4-3200
lpddr4x-3733

Core i3-1115G4

2 / 4

3,0 GHz

4,1 / 4,1 GHz

48 eu’s @ 1,25 GHz

6 MB

12 - 28 W

ddr4-3200
lpddr4x-3733

Tiger Lake-Y ‘UP4’

Model

Cores / threads

Klokfreq.

Single / all-core turbo

GPU / Max. klokfreq.

L3-cache

TDP

Geheugen

Core i7-1160G7

4 / 8

1,2 GHz

4,4 / 3,6 GHz

96 eu’s @ 1,1 GHz

12 MB

7 - 15 W

lpddr4x-4266

Core i5-1130G7

4 / 8

1,1 GHz

4,0 / 3,4 GHz

80 eu’s @ 1,1 GHz

8 MB

7 - 15 W

lpddr4x-4266

Core i3-1120G4*

4 / 8

1,1 GHz

3,5 / 3,0 GHz

48 eu’s @ 1,1 GHz

8 MB

7 - 15 W

lpddr4x-4266

Core i3-1110G4

2 / 4

1,8 GHz

3,9 / 3,9 GHz

48 eu’s @ 1,1 GHz

6 MB

7 - 15 W

lpddr4x-4266

* = verschijnt later

Net als bij Ice Lake biedt Tiger Lake dus maximaal vier rekenkernen, terwijl er in de Core i3-serie zelfs nog enkele dualcores verschijnen. Dat staat in schril contrast met de acht cores die AMD’s meest luxe Ryzen-processors in dit segment bieden. Intel maakte tijdens de presentatie opvallend veel vergelijkingen met het rode kamp en benadrukte dat ‘not all cores are created equal’.

Willow Cove-cpu-cores en Xe-LP-gpu

Zowel op cpu- als gpu-gebied brengt Tiger Lake vernieuwing. In ons eerdere achtergrondverhaal gingen we daar reeds uitgebreid op in, dus houden we het voor nu even bij de belangrijkste highlights.

Willow Cove is na Sunny Cove de tweede generatie 10nm-core die in massaproductie gaat bij Intel. Daarvoor wordt tevens een nieuwe iteratie van het productieprocedé toegepast, die intern bekendstaat als 10nm++, maar naar de buitenwereld wordt gepresenteerd als ‘10nm SuperFin’. Dankzij diverse aanpassingen in de opbouw van transistors moet deze tussenpaus bijna net zo veel extra prestaties bieden als wat een compleet nieuwe node doorgaans doet. Mede hierdoor heeft Willow Cove een veel groter ‘bereik’ in zijn v/f-curve, de range in kloksnelheid en verbruik waarbinnen de processor kan werken. Deze verbetering zie je direct terug aan de flink opgeschroefde klokfrequenties.

In de opbouw van de core is het belangrijkste verschil dat de l2-cache per core is toegenomen tot 1,25 MB. Ter vergelijking: Sunny Cove en AMD’s Zen-core zitten op 512 kB cache per rekenkern, voorgaande Intel-generaties hadden zelfs maar de helft van dat: 256kB.

De gpu beschikt niet alleen over de helft meer rekeneenheden, maar maakt ook als eerste Intel-product gebruik van de Xe-architectuur. Om precies te zijn gaat het om Xe-LP, de op een laag stroomverbruik getunede variant. Ten opzichte van de Gen11-gpu in Ice Lake is de interne structuur van een eu compleet op de schop gegaan, terwijl er ook is gesleuteld aan de caches en de media- en displayengines. Zo kan AV1-video hardwarematig worden gedecodeerd en kunnen er vier monitoren gelijktijdig worden aangestuurd. Tot slot draagt ook software bij aan de volgens Intel tot twee keer zo snelle gpu, met onder meer een from scratch herontworpen DirectX 11-driver.

Dubbele ringbus, geheugen en i/o

Alle onderdelen van de Tiger Lake-chip, waaronder ook 12 MB L3-cache, moeten natuurlijk met elkaar kunnen communiceren. Daarvoor gebruikt Intel al sinds jaar en dag de zogenaamde ringbus-architectuur, als het ware een ringweg die langs onder meer de processorcores, caches en gpu komt. Voor Tiger Lake maakt Intel de overstap naar een dubbele ringstructuur, die voorheen nog wel eens voor high-core-count-processors werd toegepast.

Op vragen van Tweakers en Anandtech antwoordde Boyd Phelps, corporate vp van Intels Devices Development Group, dat het doel in dit geval echter meer bandbreedte voor de versnelde gpu, vergrote cache en verbeterde geheugencontroller is. Door de winsten met het verbeterde 10nm-proces kon de ringbus worden verdubbeld zonder dat het stroomverbruik ervan significant toenam, terwijl daardoor een bottleneck wordt voorkomen.

Nu we dat bruggetje toch gemaakt hebben: de geheugencontroller in Tiger Lake biedt ondersteuning voor lpddr4x-4267 en ddr4-3200, met de mogelijkheid om toekomstige modellen ook te laten werken met ddr5-5400. Intel verwacht dat de eerste laptops met ddr5 volgend jaar in de winkels liggen.

Aan de i/o-kant heeft Intel thunderbolt 4 en usb 4 geïntegreerd met maximaal 40 Gb/s bandbreedte per poort, plus de mogelijkheid om het videosignaal van een losse videokaart uit te voeren via usb-c. De pci-express controller heeft een upgrade gekregen naar versie 4.0, waarbij het uitsluitend gaat om de lanes die direct door de cpu (en dus niet via de chipset) worden geleverd. Net als bij Ice Lake is ook Wifi 6 geïntegreerd.

Verkrijgbaarheid

Intel liet weten dat de eerste laptops met Tiger Lake begin oktober in de verkoop gaan, waarbij voor de kerst 50 apparaten in de winkels moeten liggen, met nog honderd designs extra op komst. Daarvan komen er twintig in aanmerking voor het nieuwe ‘evo’-label, waarvoor laptops aan tal van moderne specificaties moeten voldoen, waaronder beschikken over ‘de beste processors ter wereld’ - een Intel dus. Over een eventuele 14nm-serie met meer cores, zoals Comet Lake bestond naast Ice Lake, wilde men niets kwijt - maar geruchten over een dergelijke ‘Rocket Lake-U’ serie zijn er wel degelijk.

De Asus Zenbook S UX393 met nieuwe Tiger Lake-cpu.

Diverse laptopfabrikanten hebben in het kader van de IFA - die dit jaar hoofdzakelijk virtueel plaatsvindt - al hun eerste modellen met Tiger Lake-cpu’s laten zien. Zo toonde Acer (opnieuw) zijn nieuwe Swift 5, die naast de nieuwe cpu beschikt over een groter aanraakscherm met ‘antibacteriële’ coating, Nvidia MX350-videochip en een gewicht onder de 1kg. Asus kondigde op zijn beurt twee nieuwe topmodellen in de ZenBook-serie aan, een convertible en een ‘gewone’ laptop. De laatste is met zijn 3:2-beeldscherm en relatief grote accu wellicht nog het interessantst. Voor zakelijke gebruikers is er de ExpertBook B9, een magnesium apparaat dat (in zijn lichtste configuratie) 880 g weegt. De meest opvallende laptops komen misschien wel van Lenovo, die zijn 14"-laptop en convertible Yoga Slim 9i heeft voorzien van een lederen afwerking en een glazen palmsteun met geïntegreerde touchpad. Ook andere nieuwe Yoga-convertibles zijn gebaseerd op de nieuwe Tiger Lake-chips.

Lenovo's Yoga Slim 9i-convertible (14 inch) met lederen afwerking.

De processorfabrikant is naar eigen zeggen nog lang niet klaar voor dit jaar. Het bedrijf zal dit jaar onder meer nieuwe Celeron- en Pentium-processors introduceren, zijn eerste op Xe gebaseerde losse videokaart DG1 op de markt brengen - al is dat feitelijk de igpu van Tiger Lake op een insteekkaart - en zakelijke vPro-varianten van de 11de generatie Core-chips beschikbaar stellen.

Reacties (55)

Wijzig sortering
Ik heb het artikel niet gelezen, slechts een beetje gescand, maar zover ik lees zijn het eigenlijk alleen maar quadcores, in 2020?
Kom op Intel.. Doe eens je best.
Intel gebruikt de kleine hoeveelheid 10nm capaciteit die ze hebben voorlopig alleen voor de ultrabook-achtige processors. Hoewel leuk meegenomen, is meer als 4 cores niet echt noodzakelijk in dit markt segment. Daarnaast zeggen cores natuurlijk niet alles. AMD doet het iets beter qua core-count, 8 cores 16 threads in de 4800U. Echter heeft de 4800U wel maar een base clock van 1.8Ghz, t.o.v. de 3GHz voor de 1185G7.

De eerste benchmarks die gister geleaked zijn (hoewel je die waarschijnlijk met een korrel zout moet nemen) laten echter zien dat de 1185G7 in diverse benchmarks sneller is dan de 4800U, vooral op gebied van 3D presteert die beter!

Overigens komen er in Q4/Q1 ook nog Tiger Lake H processors, hier zullen wel 8 core/16 thread modellen tussen zitten.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 3 september 2020 09:48]

De 3.0 GHz is bij een tdp van 28W (zie Intel ark). Die van AMD maar 15W. Bij de 12W tdp is het maar 1.2 GHz Mooi weer verhaal dus van Intel in dit geval.
Het is fantastische PR-verdraaiing!

Waar de 10e generatie (vroeger Ice Lake) een "Base Frequency" had (1.3 gHz) en een TDP (15W), heeft de nieuwe 11e generatie (vroeger Tiger Lake) geen base freqeuncy en TDP!

Dus ze smijten nu gewoon CPU's op de markt, die simpelweg geen TDP en "Base frequency" hebben!

Maw,
-De 3.0gHz niet-basis frequentie wordt bij de 11e generatie gehaald bij een "TDP-up" van 28W.
-De 1.5gHz niet-basis frequentie wordt bij de 10e generatie gehaald bij een "TDP-up" van 25W.

https://ark.intel.com/con...?productIds=196597,208664

Bij Comet Lake 14nm++++ is de gemiddelde frequentie bij 15W slechts ~67% van die bij 25W*.
Dus als we op deze Tiger Lake een basisfrequentie zouden moeten plakken aan de hand van Comet Lake (wat niet kan want ander proces), dan is dat 0,67 * 3.0 = 2gHz.

De enige quadcore niet-pro AMD processor, de 4300U, heeft een basis-frequentie van 2.7gHz.

Aha, dus hartstikke leuk dat de IPC bij Intel misschien het beste is; maar daar heb je weinig aan als de gemiddelde praktijk-frequentie ~25% lager ligt dan bij AMD.

* https://www.reddit.com/r/...el_core_i7_10710u_tested/

[Reactie gewijzigd door kidde op 3 september 2020 13:00]

Bij gelijke IPC: 8*1.8 >= 4*3, AMD wint.
Bij ongelijke IPC: 8*1.8*IPCAMD >= 4*3*IPCIntel

Formule is gelijk wanneer IPCIntel/IPCAMD = 120%, ofwel, Intel moet 20% hogere IPC hebben om AMD zodoende te verslaan.
Echter zoals @Sloerie & @kidde opmerkt; al zou je de Intel CPU op 12W - 15W zetten, met dus 8*1.8*IPCAMD >= 4*2*IPCIntel, dan moet Intel 80% hogere IPC hebben om de 4800U op 15W bij te houden.

Er is een reden waarom AMD ervoor gekozen heeft veel cores toe te voegen die op lage kloksnelheid draaien. Power schaalt niet linear met frequentie, dus je kan er tegen aan lopen vechten met hoge turbo clocks (zie desktop grenzen bij 5GHz bijvoorbeeld), of er van profiteren in energie zuinige applicaties (veel cores <2GHz draaien).

Ik kan mij echter wel voorstellen waarom Intel geen 8-cores op deze CPU's wilt proppen. Dat is vermoedelijk te duur (en misschien ook ergens wel een niche). Het 10nm process is zo geplaagd wegens processor yields (te hoge 'defect'/cm2?), dus zullen ze er waarschijnlijk ook geen hele grote chips op willen bakken om de yields hoog te houden.

Tevens zou ik elke benchmark van een fabrikant met 1 grote korrel zout nemen. Intel is berucht interne benchmark software te gebruiken (Sysmark) met zeer twijfelachtige score sensitivities mbt frequency & core count, en tegelijk de aandacht focussen op AI of Quicksync accelerated workloads. Die kunnen wel geinig zijn, maar is de taak van een desktop/laptop CPU niet primair dat het een universele range aan programma's zo snel mogelijk kan draaien?
Tot op zeker hoogte heb je gelijk met je vergelijk. Maar waar dit geen rekening mee houdt is dat niet elk proces en elk programma makkelijk over meerdere cores schaalt. En er dus zeker situaties zijn waar Intel met de hogere klok snelheid, en hogere turbo (4.8 t.o.v. 4.2) beter zal presteren.
  • 3D rendering/CAD/video-encoding/ZIP/RAr schaalt doorgaans perfect met cores (o.a. Cinema 4D, Blender, WinRar, etc).
  • Foto editing al een stuk minder, Photoshop/Lightroom/After effects heeft veel aan 2 of 4 cores, maar daarboven is de prestatie winst minimaal. Een Ryzen 3900 scoort maar zo'n 15% beter dan een 3300, ondanks dat die 4x zo veel cores heeft).
  • Windows/Office/Chrome zal je eerder baat hebben bij hoge klokfrequentie, tenzij je heel veel parallele instanties open hebt staan.
  • Zelfs de meeste spellen hebben vaak niet veel aan meer dan 4 cores, bij sommige nieuwe spellen ligt deze limiet op 6 cores, en een enkele uitzondering (zoals bijvoorbeeld Civilization) heeft graag zo veel mogelijk cores.
Een leuk vergelijk voor prestaties vs corecount: https://www.techspot.com/review/2058-amd-ryzen-versus/

En zoals je zelf al aangeeft, iets als quicksync wordt ook niet meegenomen in een core/frequentie vergelijk, terwijl de doorsnee gebruiker daar toch profijt van heeft, niet alleen qua snelheid, maar ook qua energieverbruik. Want quicksync is vele male efficienter als wat de CPU zelf kan, en zelfs een stuk beter als de GPU.

Overigens weet ik niet of je Tiger Lake een kleine chip moet noemen, de iGPU schijnt best groot te zijn. 146mm² voor de Tiger Lake quad-core t.o.v 156mm² voor de Ryzen 4800U.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 3 september 2020 18:14]

Deze aankondiging betreft dan ook alleen maar de energiezuinige U- en Y-modellen. Deze cpu's hebben nu eenmaal een lage core count om het TDP binnen de perken te houden.
AMD ramt er anders wel dubbel zoveel cores in voor een gelijkaardige TDP. Om maar gewoon te zeggen dat het wel mogelijk is als je de juiste chips kan maken.
AMD heeft Intel gewoon goed aan de kant gezet wat betreft laptopprocessors:

https://www.youtube.com/watch?v=6x8SAAk_J4c&t=922s
Maar die 8-core Ryzen heeft een hoger TDP (35-54W, [1], [2]) en valt daarmee in een ander segment. Deze nieuwe Intel cpu's zijn 12-28W.

Maar Intel heeft nu ook aangegeven dat er 8-core Tiger Lake cpu's met 45W TDP aankomen:

Intel confirms Tiger Lake-H processors with 8-cores

Dat is, qua specs, in elk geval gelijkaardig aan AMD.
Wat zit er nog boven de u-lijn tegenwoordig? Een quadcore die 28 w kan vasthouden en kan pieken op 50w vind ik niet echt energiezuinig. Als je dat vergelijkt met de octacores van AMD... Maargoed, ik dacht dat ze een tijdje terug ook die naamgeving nog maar eens aangepast hadden.
Y - Mobile extremely low power
U - Mobile power efficient
H - High performance optimized for mobile
HQ - High performance optimized for mobile, quad core
HK - High performance optimized for mobile, unlocked

Verder:
E - Embedded
F - Requires discrete graphics
G - Includes discrete graphics on package
K - Unlocked
S - Special edition
T - Power-optimized lifestyle

https://www.intel.com/con...rs/processor-numbers.html
Helaas is er een deel van de consumenten die niet verder kijkt dan "nieuwer is beter". Ik vermoed dat dit de strategie is van Intel voor de komende jaren totdat hun roadmap weer competitief is.
Intel doet dit heel goed. Ze laten zien dat steeds kleinere dies 7 > 5 nm niet heilig zijn. Als je het mij vraagt kijken ze nu de kat uit de boom wat betreft de 7nm 5 nm beweging. Ze hebben op tijd ingezien dat ze die race niet winnen. Immers ze doen alles zelf niet afhankelijk van TSMC. Kijk daarnaast ook eens naar SuperFin dat is heel slim gedaan. De Xe-LP wordt in dit artikel genoemd, maar er komen er nog twee aan descreet videocards de Xe-HP gaming en Xe-HPC voor datacenter voor AI of bijv mining, Ze gaan dus hiermee de strijd aan met AMD en Nvidia. Wat betreft de roadmap zullen ze zeker volgend jaar duidelijk moeten hebben hoe ze de stap naar kleinere dies gaan maken.
> Intel doet dit heel goed.
Nee, ze roeien met de riemen die ze hebben.
Ze hebben niks anders. Ze kijken stront wat dik is wat voorbij komt.

Waar de concurrentie gewoon verder gaat. Net zoals met de GPU kaarten wat aangewakkerd is door AMD.

Vergeet Intel en Nvidia. Die hebben genoeg pis gezien. Nu krijgen ze stront voor ogen
Hoezo? NVIDIA heeft toch al een tijdje de beste gpu's?
Nvidia? Soms de release van RTX3000 reeks gemist? Beter en goedkoper zonder concurrentie.
beter kan je nooit zeggen, zijn geen officiele tests uitgekomen puur specs vanuit fabrikant zelf.

Daarnaast komt Big Navi binnenkort ook om de hoek kijken, dan pas kan je zeggen. En ik denk zeker wel dat het een concurrentie zal worden.

AMD is de laatste tijd goed aan het hammeren.
Zonder concurrentie? De nieuwe consoles zijn erg goede indirecte concurrentie en AMD is ook altijd nog enige concurrentie.

Ook zijn de geruchten dat de 2xxx series niet erg goed verkocht zijn en dat ze daarom nu ook erg focussen op de 1xxx eigenaars want die zijn veelal blijven hangen.
De GPU wordt door TSMC gefabriceerd
Ze kunnen niet meer omdat anders het gebruik buiten deze lijn zou vallen. AMD kan het wel voor elkaar krijgen omdat ze gewoon cpu's hebben die zuiniger zijn.
Er zitten zelfs dualcore's bij 8)7 ;(

[Reactie gewijzigd door ChrisTech op 2 september 2020 22:05]

Hebben de Willow Cove Cores nu MLC cache? vergelijkbaar met MLC in SSD?
Is dit dan twee bit per cel om op 1,25 MB te komen? Is deze cache dan langzamer dan SLC cache?
Nope, mlc staat hier voor mid-level cache, oftewel l2-cache ;)
duo core op 10nm, 10nm was toch het volgende ultieme Intels streven dat vergelijkbaar is met AMD’s 7nm? Ik zie er weinig van terug, betekent dat het veel slechter gesteld is met Intel dan ze ons vertellen !!
Er zijn nog geen benchmarks of reviews, hoezo zie je er weinig van terug? Ondanks het lagere aantal cores, als de IPC flink omhoog is gegaan en de temperatuur beter gemanaged kan worden, kunnen dit behoorlijk capabele chippies blijken. Dat weten we alleen nog niet, want dit is nog niet getest. Ook zijn er voor zover ik weet nog nergens Ryzen 15W cputjes te vinden (de 4700U is default 15W, maar in de laptops die ik kon vinden staat ie op 25W ingesteld), dus vergelijken voor de Y serie gaat 'm sowieso nog niet worden.

De GPU kan ook nog een klapper worden. De architectuur is ontworpen door mensen die écht wel weten hoe een GPU moet werken en die al heel wat succesjes op hun naam hebben staan, onder andere voor AMD.

Ik wacht dus met spanning de reviews af.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 2 september 2020 22:38]

Deze processoren zijn aangekondigd, niet gelanceerd. Nog 5 maanden voor de lancering van Cézanne. Stel Tiger Lake weet Renoir te kloppen in IPC, dan nog heeft Renoir de dubbele hoeveelheid kernen als wapenfeit, dan zou Intel een maandje of 3 de leiding in IPC hebben, om vervolgens door Cézanne verpletterd te worden. Te weinig, te laat, is hier toch wel heel erg van toepassing.
Single core is intel altijd sterk in geweest, maar aangezien ze niet zo scheutig zijn met de core's is dat ook het enige waar ze nog op kunnen winnen (gegeven dat de IPC goed omhoog is gegaan). Qua power gebruikt intel vaak meer dan opgegeven, dus tussen de 15 en 25 wat lijkt me een eerlijke vergelijking.
AMD doet dat ook. TDP is een gemiddelde en boost verbruik is daar geen onderdeel van. De vraag is of Intel met minder cores in staat is veel hogere clocks op langere termijn vast te houden. Dat kan een groot verschil maken, in theorie. Wat ik dus bedoelde te zeggen is, ga niet nu al roepen dat Intel er niets van bakt, zonder wat cijfers uit de praktijk af te wachten.
De architectuur is ontworpen door mensen die écht wel weten hoe een GPU moet werken en die al heel wat succesjes op hun naam hebben staan, onder andere voor AMD.
Zeker, Intel is zeer succesvol op GPU gebied en de mensen die bij AMD vandaan komen zijn nog succesvoller, daarom was Vega ook een briljante GPU en een groot succes in de videokaarten wereld.... :+
Misschien niet in de videokaarten wereld, maar de in de cpu geïntegreerde vega is onbetwistbaar een groot succes dat het lage markt segment voor videokaarten en de markt voor mobiele processors volledig overhoop heeft gegooid.

[Reactie gewijzigd door emphy op 3 september 2020 04:53]

De Vega was en is een briljante architectuur die Nvidia op een aantal vlakken ook nu nog het nakijken geeft. Alleen niet in spellen. Aangezien de meeste bezoekers en Tweakers zelf alleen oog hebben voor performance in spellen, kwam Vega er niet zo goed uit. Er is meer op de wereld dan spelletjes spelen. Ook voor videokaarten. Er zijn workloads waarbij een Radeon VII een Titan RTX voorbij fietst. Andersom natuurlijk ook.

Maar door het grote verschil in architectuur, kwam de Radeon VII niet zo goed uit in spellen. Dat was jammer. Daarom heeft AMD nu ook twee naast elkaar bestaande architecturen waarbij de architectuur onder de RX5700XT veel meer gericht is op spellen en dus in spellen efficiënter is. Maar qua ruwe rekenkracht kan een RX5700XT niets tegen een Radeon VII.
Dit verhaal klopt alleen ik had toentertijd een vega gekocht vanwege zijn performance buiten gamen om (cad) maar alleen in hele specifieke gevallen was de vega sneller en niet in mijn software (SOLIDWORKS) en geen rtx natuurlijk. Software was om te huilen systeem liep onstabiel (door de drivers - wat toevallig niet meer voorkwam nadat ik alles verwijderd had en Nvidia drivers gebruikte).
Daarnaast moet ik voor SOLIDWORKS een aparte renderer nemen om vol gebruik te kunnen maken van de gpu. Vega 64 weg gedaan en iets meer geld uitgegeven aan een 2080ti. Ik ben blij als AMD betere hardware gaat maken zodat de prijzen verlagen maar ze hebben nog een lange weg te gaan met de gpu's. Inmiddels al 2 jaar ryzen gebruikt. Prima cpu.
Ik draai hier anders prima een 4800U op 15 watt. Heb zelfs opties in de bios om hem handmatig op 25 of (ik geloof) 8 watt te zetten.
De yields lijken op de traagheid van de lancering (dit is al de 3e vooraankondiging) nog steeds tegen te vallen. Intel zet nog steeds in op 14nm om ze door 2021 heen te krijgen.
Tiger lake is de eerste cpu die Control-flow Enforcement Technology krijgt.

Door een shadow stack te gebruiken wordt o.a. manipulatie van de stack mbv een buffer overflow onmogelijk of in ieder geval heel erg moeilijk gemaakt.

https://en.wikipedia.org/wiki/Shadow_stack

"Smashing the stack for fun and profit" wordt er een stuk moeilijker door

https://inst.eecs.berkele...papers/stack_smashing.pdf

[Reactie gewijzigd door (id)init op 2 september 2020 23:23]

Voor de leken: waar het hier natuurlijk om gaat is Spectre en Meltdown.

ExtremeTech heeft hier een verteerbaar artikel over geschreven:
https://www.extremetech.c...are-tech-spectre-meltdown
Opsomming:
Intel announced today that an upcoming CPU security technology, Control-Flow Enforcement (CET), will deploy for the first time on Tiger Lake CPUs, expected later this year. The new capability may include some ability to protect against attacks like Spectre and Meltdown, though Intel doesn’t directly mention it in any of the briefing material for today. We’ll touch more on that later in this article.
...
Intel CET will prevent malicious applications from hijacking control flow in this manner, through two principle mitigation techniques: Shadow stack and indirect branch tracking.
...
As to whether CET can protect against Meltdown and Spectre? That headline has been making the rounds, but Intel didn’t claim this as a feature today. In the company’s original Meltdown and Spectre documentation, it noted that CET “greatly reduces the gadget space, increasing the difficulty of branch target injection attacks.”
...
Our guess is that while this will aid in defending against some types of attacks, it isn’t enough of a cover in and of itself for Intel to want to make a major issue of the capability — especially since the company is billing CET as stopping the most common types of malware, while we’ve never seen a single Spectre or Meltdown-based attack in the wild
...
CET wasn’t created in response to Spectre and Meltdown — Intel has been working on it for longer than those flaws have been known to exist — but it’s an example of how the company is improving its overall x86 security position. We’ll see if Rocket or Alder Lake build on what Tiger Lake brings to the table when those architectures become available over the next 18-24 months.
Conclusie: CET zal het lastiger maken om de kwetsbaarheden te gebruiken, maar nog steeds niet onmogelijk maken.

[Reactie gewijzigd door Z100 op 3 september 2020 02:18]

Blackhat vorig jaar: How to Survive the Hardware Assisted Control Flow Integrity Enforcement

https://i.blackhat.com/as...Integrity-Enforcement.pdf
Ik volg niet meer. Ik heb de indruk dat Intel elke maand een nieuwe lijn CPU's uit brengt...
In marketing werkt het "Meer van hetzelfde" niet echt om de verkoop te boosten.

Intel vond het belangrijk om zelfs een nieuw logo groot te moeten melden. Zouden ze echt niets hebben?
Dit lijkt bijna op de rebranding van overstocks uit 2008. Waar komen die nog mee af... 8)7 :?
Verzoek aan Tweakers: kunnen jullie in de overzichtstabellen de 50 W "tijdelijke" tdp ook meenemen? De boost-frequenties staan er in, maar het boost-energieverbruik ontbreekt. Ik vind dat niet evenwichtig, omdat die nieuwe CPUs lange tijd dit enorm energieverbruik houden.
Intel is niet altijd even scheutig met PL2-vermogen en Tau, maar als ze bekend zijn, zeker kleine moeite om in de tabellen te noemen. (y)
Klopt, tau moet er ook bij. Dat was vroeger een paar seconden maar is nu (ik meen) iets van 5 of 10 minuten. Als iemand de precieze tijd weet, mag hij het graag zeggen.
ik meen dat deze tau waarde nu 60 seconden is maar pin me daar niet op vast
Voor CML-S is het idd 28 tot 56 seconden, maar voor mobile sku's hebben oem's/odm's ook knoppen om aan tau te draaien om dat op hun koeling af te stemmen. Er zijn guidelines en defaults, maar die kom je wss niet 1-op-1 in producten tegen.
aaah ja vergeten dat OEM daar niet aan gebonden zijn |:(
Ik ben wel een beetje klaar met Intel cpu's inmiddels. Steeds maar weer mooie woorden maar ook veel te hoge prijzen, slechte yields, zeer slechte grafische prestaties en het opdringen van FOMO met proprietary tech (thunderbolt) terwijl ik met mijn yoga slim 7 nooit gedacht heb "had ik maar thunderbolt". Ondertussen mis ik wel andere high end features zoals een 4K scherm bijvoorbeeld.
Ik vond dit een gekke presentatie om te zien. In dezelfde presentatie ontkrachten ze benchmarks, maar laten ze later weer benchmarks zien (heel erg hun eigen overigens...). Daarna doen ze zaken met AI workloads, zonder enige context. Even later is er een slide waar letterlijk 3 balken op staan, met een concurrent er naast, waar ze zo gaan: "+23%, +60%, 4x". Lettelijk twee manieren om te meten.

Daarnaast weet ik nu de naam van het 'concurrerende' product beter dan Intel's eigen product, want serieus, dit zijn érg vage namen.

Benchmarks werden getoond met percentages ipv absolute waarden, en vervolgens noemen ze hun concurrent een imitator.

Ik vond deze hele show eigenlijk het gedrag van een pestkop, er zaten ook wat onjuiste termen in ("first PCIe 4th gen"), en weinig nuance. Los van: "NATUURLIJK" wachten we eerst op benchmarks, vind ik dit gedrag eigenlijk zo verwerpelijk dat ik nog meer de neiging heb om een Zen2 laptop te kopen (ben toe aan iets nieuws). Ik ben niet heel erg merkvast, ik koop wat bang/bucks bied (heb heel lang in bulldozer tijd Intel gehad maar toen Threadripper kwam en betaalbaar PCIe lanes kon bieden ben ik naar AMD gegaan), maar hierdoor ga ik haast stellen dat ik niet zozeer pro AMD ben, maar meer... anti Intel... en dat is zonde, want er wordt ook wel heel goed werk gedaan, heb een goeie Intel NIC, en goeie ervaringen met hun support/driver tooling (moest ooit in nehalem tijd een monitoring driver bouwen...), maar ik vind het corporate beeld zó ontzettend walgelijk nu...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 CES 2020 Samsung Galaxy S20 4G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True