Door Friso Weijers

Redacteur

Smartphone Best Buy Guide

Januari 2022

Tot slot: alle aanraders

Hier vind je de aanraders in een overzichtje. Ze zijn gesorteerd per prijsklasse en in die prijsklasse zijn ze gerangschikt van goedkoper naar duurder, op basis van de prijs op het moment van schrijven. De prijzen kunnen uiteraard veranderen na publicatie, waardoor de volgorde wellicht niet meer klopt.

Aanraders
100-
200 euro
Motorola Moto e20
€ 89,-
Pbp: € 98,-
Xiaomi Redmi Note 9 Pro
€ 252,-
Pbp: € 177,-
OPPO A53s
Onbekend
Pbp: € 179,-
200-
350 euro
Samsung Galaxy M22
€ 244,99
Pbp: € 238,-
Xiaomi POCO X3 Pro
€ 349,95
Pbp: € 248,-
OnePlus Nord CE,
€ 254,69
Pbp: € 289,-
Xiaomi POCO F3,
€ 396,32
Pbp: € 296,-
350-
500 euro
Samsung Galaxy A52s
€ 339,-
Pbp: € 349,-
OnePlus Nord 2,
€ 336,-
Pbp: € 379,-
Samsung Galaxy S20 FE 4G
€ 445,-
Pbp: € 399,-
500-
750 euro
Samsung Galaxy S20 FE 5G,
€ 449,-
Pbp: € 549,-
Xiaomi 11T Pro
Onbekend
Pbp: € 579,-
OnePlus 9 Pro
€ 639,-
Pbp: € 699,-
Boven
750 euro
Samsung Galaxy S21+
€ 772,-
Pbp: € 874,-
Samsung Galaxy S21 Ultra,
€ 999,-
Pbp: € 1114,-
Apple iPhone 13 Pro Max
€ 1.387,93
Pbp: € 1257,-

We hebben in bovenstaande tabel zowel de actuele prijzen als de prijzen bij publicatie vermeld. Toestellen kunnen in prijs omhooggaan en dan zijn het soms geen aanraders meer. Zo kun je dit gemakkelijk spotten.

Het overzicht toont in een oogopslag de telefoons die wat ons betreft het meest de moeite waard zijn. Doe er je voordeel mee. We hopen dat je hiermee een weloverwogen keuze kunt maken bij de aankoop van je nieuwe smartphone.

Lees meer

Reacties (97)

Wijzig sortering
Op Samsung Galaxy Galaxy S20 FE en A52S zit nu ook tijdelijk (Aankoopdatum: 03-01-2022 t/m 23-01-2022 ) een cashback van 50 euro:

https://www.samsung.com/nl/promo/
Let wel op of de winkel op de lijst staat bij de voorwaarden. De goedkoopste uit de pricewatch zie ik daar niet bij staan.
Het moet bij Samsung in het algemeen altijd om een NL EAN gaan.
Het feit dat Samsung vaak uitgebreide acties heeft met cashback of oordopjes blijft mij toch het gevoel geven dat ik teveel betaal, hoewel ik erg tevreden ben over de producten en van juist wacht en gebruik maak die acties, heel wat earbuds liggen en een toetsenbord voor de tablet, is mijn gevoel toch dat de marges hoog zijn.

(Ik koop vaak zakelijk dus prijs is niet een groot punt)

Wat me echter ook opvalt is dat de prijsvastheid van lijkt toe te nemen. Eerder kon je een paar maandjes wachten en daalden ze vanzelf enorm in prijs. Nu lijkt dat veel minder.

Als het Samsung lukt een "Appletje" te doen, hoger marges vasthouden tot het volgende model en zelfs daarna zie ik een gouden toekomst voor ze. Hoewel ze het financieel goed doen natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door gaskabouter op 7 januari 2022 07:21]

De marges zijn hoog en veel fabrikanten (niet alleen Samsung) compenseren retailers ook later in de levensduur van telefoons. Daardoor durven deze ook voorraad aan te leggen, waardoor telefoons doorgaans bij release goed verkrijgbaar zijn. Dat geldt onder normale marktomstandigheden, welke sinds de chiptekorten zijn verstoord. Daardoor werden releases (van o.a. de S21 FE) uitgesteld en daalden de prijzen van telefoons minder hard. Daarnaast durfen sommige retailers, waaronder de KPN winkels, geen telefoons meer in de etalages te leggen, uit vrees voor overvallen.
Dat is een goed punt zeg! Thnx. Maar wat betekent dat dan voor de komende releases?

De marges zullen alleen hoog blijven als je de prijzen van je componenten, die dus schaars zijn, laag kunt houden. Dat kan Samsung dus heel goed want die heeft de productie in eigen hand. Ze zullen dus niet heel erg hun best doen de schaarste op te lossen want ze kunnen hogere prijzen vragen voor hun chips én voor hun eindproducten.

Voor de consument zal dat betekenen dat de oudere modellen relatief duur blijven, is heel snel uit de markt gehaald worden, en de nieuwere modellen nog duurder worden?

En dan maar hopen dat de Chinezen met hun eigen chips en toestellen de prijzen op concurrentie kunnen, en willen, drukken.
Dat de marges hoog zijn is een fabeltje. In de budget en middenklasse is de concurrentie moordend en zijn de marges juist klein. In het hoge middensegment (> € 550,-) zijn de marges iets hoger. Bij de top en premium classes zijn de marges wel behoorlijk groot, maar de kosten voor R&D ook.
Als je weet wat een auto of een huis kost, dan valt dit allemaal nog verschrikkelijk mee....
Eh.... Je weet dat een huis een investering die doorgaans in waarde stijgt en een auto, net als je telefoon, een investering is die je afschrijft in een tijd waarin je hoopt er genoeg geld mee verdiend te hebben om een nieuwe te kunnen kopen?
Het ging over marges en het gevoel dat je teveel betaalde, ik heb het niet over de toekomst, maar over het nu, moment rondom aanschaf. De rest is off-topic.

Je had eind jaren 80 ook voor 7000 pond een Austin Martin kunnen kopen en 30 jaar later voor 33 miljoen dollar van de hand kunnen doen, dus jouw theorie gaat niet generiek op.

Net zoals dat een hoop huizen in prijs zullen stijgen, maar zeker niet alle!

En een telefoon hoeft maar 1 a 2 jaar mee te gaan, het voordeel van een product wat in de categorie "mode" en "status symbool" is beland.
Het huis gaat trouwens niet zozeer in waarde omhoog, maar het land waar het op staat - en dat natuurlijk alleen als de vraag toeneemt. Wat geen garantie is, hoewel met de huidige inflatie op de huizenmarkt het wel flink stijgt ja.
Wacht maar tot de zeespiegel voldoende stijgt.
Huizenprijzen blijven voorlopig zeker nog wel hard stijgen; het is schaars en hoge vraag naar. Daarnaast blijft de euro altijd in waarde dalen waardoor je meer euro moet hebben om een huis te kopen
Zucht, op 1 januari een a52s gekocht omdat mijn vorige telefoon plotseling de geest gaf.
Net te vroeg voor de cashback.

Eens zien of Samsung een beetje coulant wil zijn met die Promo actie.
Terugbrengen naar de winkel en meteen dezelfde kopen. :Y)
Samsung Galaxy A52s 5g ...
Cashback was er ook al voor 1 januari.
Zou op een 308 euro gekomen zijn via officiële Samsung shop. 50 euro cashback inclusief, en via een soort leden korting lagere prijs.
Uiteindelijk via Telenet besteld aan 299 euro, meteen geleverd. Enigste voorwaarden is om 12m klant te blijven met 1 product. Dus geen verplicht GSM abonnement.
Gsm voor de vriendin.

[Reactie gewijzigd door adriaan84 op 8 januari 2022 00:48]

Geregeld wordt de S20 FE ook aangeboden incl. Buds+ draadloze oortjes. Bij release zelfs al, toen ik 'm heb gekocht. Daar zou ik nog even op wachten als je voor die telefoon wilt gaan. Of op een betere aanbieding, die er ongetwijfeld gaat komen, met de S21 FE in aantocht.
Op dit moment staat de S20 FE 5G in de Samsung webshop met kortingscode te koop voor € 511,-
Als je een ING bankpasje hebt, kan je via de rentepunten gratis een code krijgen.
Dat vind ik relatief duur, gezien het feit dat ik zo'n anderhalf jaar geleden die telefoon heb gekocht voor ruim € 600, op releasedatum. En daar werden Buds+ bij geleverd, vanwege een actie destijds van Samsung zelf.
Dat ben ik met je eens, alleen als ik naar de pricewatch kijk is die goedkoper dan daar.
Ik zou je willen aanraden om regelmatig te checken. Vorig jaar verkochten ze oude voorraad van de fold 2 voor 800 euro, terwijl die toen der tijd op 1300 in de pricewatch stonden. Soms , als ze van een model af willen, dan zijn ze veel goedkoper dan de retail.
Daar kijk ik regelmatig. € 800 voor een Fold 2 is inderdaad niet veel. Goede tip!
Had er 1 gehaald tijdens de back to school actie 500 euro + google nest speaker ter waarde van 100 euro erbij. Ze hebben zowat elke maand wel een actie.
Of:
pricewatch: Samsung Galaxy S20 FE 4G, 6GB ram, 128GB opslag Blauw
Bij Proshop.nl voor: € 399,- en zonder gedoetjes.
Volgens hun site is het de: SM-G780G/DS. G= Snapdragon (F= Exynos), dezelfde als in de 5G uitvoering.
https://www.proshop.nl/Mo...pc&utm_campaign=pricesite
Alleen in het blauw, dus als je een andere kleur wil, of nut hebt aan 5G even verder kijken.
Lekker dan heb hem gekocht 24 december |:(
Wat ik steeds meer begin te missen in deze best buy guides is hoe de verschillende fabrikanten omgaan met je privacy.

Dus los van alle gegevens die je moet delen om bijvoorbeeld Android te kunnen gebruiken, welke gegevens de fabrikant nog eens extra daar bovenop van je probeert te verkrijgen.

Mijn onderbuikgevoel zegt dat de Chinese merken daar wat makkelijker mee omgaan dan bijvoorbeeld een Samsung, Sony of Apple. Maar of dat zo is zou wel fijn zijn om te weten en om mee te laten wegen in de score.

Verder had deze bbg net zo goed achterwege kunnen blijven. Vanaf maart komen de nieuwe toestellen weer en pas vanaf dan wordt een vergelijking weer interessant.
Dit jaar willen we meer aandacht gaan besteden aan privacy en ook duurzaamheid in reviews, na de Fairphone 4 review waaruit bleek dat dat onderwerp ook wordt gemist. Concreet is het idee nu, te beginnen bij smartphonereviews, om een soort checklist van vragen voor te leggen aan fabrikanten. Hoe die informatie in BBG's gaat terugkomen is nog een vraag. Het is ook wel bedoeld als een vrij sec overzicht, zonder voor ieder model heel erg ver de diepte in te gaan.
ik will jullie sowieso een compliment geven voor de Best Buy Guides. Ze zijn echt super handig, ik weet dat je aardig wat kritiek krijgt maar dat zijn toch vooral details.

Ik woon in Duitsland en ergerde me vandaag echt dood dat een laptop die jullie als top aanmerken niet te krijgen is - en gezocht naar een Duitse variant van de BBG's. Nou, niets gevonden bij Heise of Golem in elk geval. Spijtig maar dan blijf ik maar bij Tweakers ;-)
Dank! Altijd fijn om te horen :)
Inderdaad vreemd dat privacy door Tweakers nog steeds niet wordt meegenomen, terwijl de berichten al langere tijd bekend zijn:

Litouwen adviseert consumenten om geen Xiaomi meer te kopen

Xiaomi stuurt browserdata van gebruikers naar China en Rusland

het is dus niet alleen jouw onderbuikgevoel

[Reactie gewijzigd door MalleEppie71 op 7 januari 2022 10:45]

Ik vind dat toch een moeilijke. Soms kan het hard worden gemaakt maar vaak gaat het ook om vermoedens en dan komen de Chinese merken er altijd wel slecht uit, zeker sinds de handelsoorlog met de VS. De vraag blijft altijd of het allemaal wel klopt.

In een BBG zie ik liever enkel waar ik het meeste waar voor mijn geld krijg. Want als je privacy gaat meenemen moet je straks dan ook meenemen of de telefoon LGBT friendly is en weet ik veel wat nog meer voor 'woke' gezever. Nee ik wil gewoon prijs vs specs en kwaliteit zien. Als je privacy echt zo belangrijk vindt kun je zelf ook nog wel wat research doen.

Nee laat Tweakers maar gewoon lekker de telefoon objectief beoordelen zonder er een politieke lading aan te geven.
Als je privacy echt zo belangrijk vindt kun je zelf ook nog wel wat research doen.
Goed, dan besluit je dat je privacy belangrijk vindt en kom je tot de conclusie dat precies de helft van de aangeraden telefoons van een Chinees merk is. Het laagste budget-segment bevat zelfs uitsluitend Chinese merken. Dan kan je in principe zelf een hele nieuwe BBG opstellen, dat is wel iets meer dan 'wat research doen'. Sterker nog, als je privacy zo onbelangrijk vindt, lijkt het mij een stuk makkelijker om zelf research te doen om een goede prijs/kwaliteit telefoon te vinden dan als je dat wel belangrijk vindt.

Het zou me niet verbazen dat als je voor de beste prijs/kwaliteit verhouding gaat, je weer wat inlevert op je privacy. Je ziet dat ook met VR-brillen van Meta. En ik zeg hier waarschijnlijk, omdat het voor mij dus niet duidelijk is in welke mate dat zo bij telefoons is.

Tweakers kan prima de privacy kwestie objectief beoordelen en als het blijkt dat daar niks met zekerheid over gezegd kan worden dan is dat ook een conclusie. Dat maakt het niet minder noemenswaardig, het is nou eenmaal een ding wat speelt en het compleet negeren helpt daar ook niet bij.
Persoonlijk staar ik me niet blind op een BBG. Ik heb zelf specifieke behoeftes en daarbij een prijskaartje in gedachten. Zo'n BBG is toch vaak wat te algemeen vind ik en meer een populariteitsindex.

Bij een uitgave van 3-400 euro doe ik toch wel serieus onderzoek. Dat geef ik niet even zo impulsief uit van ah ja hij staat in de BBG dus het zal wel goed zijn dan. Nee dan neem ik alles mee, draadloos laden, updatebeleid, camera, skin etc.

Ik ga er even vanuit dat iedere beetje serieuze consument dat doet en niet zomaar blind een Chinese telefoon koopt. Zeker niet als je privacy belangrijk vindt.
Dan projecteer je jezelf op anderen. Ik denk namelijk dat het gros JUIST kiest aan de hand van een best buy guide of de verkoper in de winkel. Veel mensen hebben maar een paar eisen en vinden de looks van een toestel verder belangrijk. Ik denk dat veel mensen gewoon een telefoon wil die goed werkt voor een prijs die in verhouding is. Daarvoor is de BBG ideaal. Het gros zal zich de privacy een worst wezen. Heel jammer, maar wel de realiteit. In mijn omgeving willen een hoop mensen het liefst zo min mogelijk voor een telefoon betalen en dan kom je bij de Chinezen uit.

Ik denk dat het inderdaad veel populaire toestellen in de BBG staan, maar dat is niet voor niets. Het zijn die toestellen die voor veel mensen de juiste vakjes afvinken. Ze zijn niet voor niets populair.

[Reactie gewijzigd door Luuk1983 op 7 januari 2022 18:24]

De objectieve onderzoeken die er dan wel zijn kunnen dan toch ook objectief beoordeeld worden door Tweakers? Er zal vast wat expertise over privacy o.i.d. bij Tweakers aanwezig zijn. Hij/zij kan dan beter beoordelen wat een bedrijf dan wel/niet doet dan dat ik op een zondagmiddag kan.
Hoe is privacy ineens politiek geworden?
Goed om bescheiden te zijn , maar moet Nederland zich nu echt laten leiden door Litouwen ?
Waarom niet eigenlijk? Volgens mij is Litouwen wel een land dat voorop loopt in deze. Maar ik ben niet echt een kenner, dus ik kan het mis hebben...!?
Nou ja je zou voor privacy dingen als Zoom, WebEX, Teams etc ook niet moeten gebruiken en daar geeft ook vrijwel niemand om he. Het is toch niet zo'n issue, spijtig genoeg.
Lijkt me inderdaad nuttig, evenals een opgave van hoeveel en welke bloatware aanwezig is.
Verder had deze bbg net zo goed achterwege kunnen blijven. Vanaf maart komen de nieuwe toestellen weer en pas vanaf dan wordt een vergelijking weer interessant.
Tja en dan een paar maanden daarna weer, en dan daarna weer.
Als je niet in staat bent een moment te kiezen om iets uit te brengen moet je geen tech nieuws-site maken. Tech verandert heel snel en iedere maand is er wel weer een nieuw product, dus ergens moet je een BBG maken. Die BBG's worden overigens ook door genoeg niet-Tweakers gebruikt, de Tweakers zelf vinden het namelijk toch nooit goed (zie reacties, alleen maar gezeik gezeik gezeik, ik vraag me af of niet iedereen hier gewoon chronisch depressief is). Als deze guide je niet aanspreekt ga je naar een andere guide op zoek, hier maar zeuren 'dit is niet exact wat ikke ikke ikke wil zien' getuigt van een totaal gebrek aan vermogen om te zien dat de wereld niet om jou draait. Ik zou zeggen 'Tweakers blijf doen wat je doen, jaag die sombere Tweakers weg naar de huisarts, zodat ze de hulp krijgen die ze overduidelijk nodig hebben' :+
Je mist echt volledig mijn punt. Deze BBG had ook achterwege kunnen blijven. De auteur begint het artikel er zelf notabene mee. Dan kan je vast houden aan je 2 maandelijkse cyclus, maar dan wordt het gewoon een shuffle qua prijzen met de BBG van de vorige keer.

We leven in bijzondere tijden waar veel net even anders gaat dan voorheen. Als je als redactie dat gegeven negeert verbaas ik mij daar over.
En nee hoor, ik ben niet depressief, alles behalve. Ik lees met veel plezier de nieuwsberichten hier. Maar dan mag ik af en toe best een kritische opmerking maken. Misschien wordt Tweakers daar nog beter van!
Wat ik steeds meer begin te missen in deze best buy guides is hoe de verschillende fabrikanten omgaan met je privacy.
Dat lijkt mij echter buiten een BBG te vallen maar een artikel an sich, want de BBG gaat over enkel de producten, het artikel over privacy per fabrikant kan dan weer gaan over... Tja, hoe iedere fabrikant met privacy omgaat.
Maar goed, als je zo'n overzicht hebt, dan hoort dat ook in een bbg. Want het is gewoon een punt waarop je de telefoons kunt vergelijken. En wel een punt dat steeds belangrijker wordt. I
Tweakers mag sowieso wel eens wat kritischer zijn t.o.v. Chinese merken. De WTA houdt al geen tennis toernooien meer in China. Zou fijn zijn als Tweakers op zijn minst een kleine waring bij alle Chinese merken zou plaatsen.
Ook accuslijtage vind ik een punt.

Na 2 a 3 jaar gebruik gaan veel accu's al behoorlijk achteruit. Zonde want mijn s9 is prima snel genoeg, maar een accu vervangen kost 80 euro. Leg 100 euro bij en je hebt een s10.

Sony bijvoorbeeld heeft de optie om standaard tot bijv 80% op te laden om de slijtage te beperken.
Het is zeker een goed punt, maar vrijwel onmogelijk om tijdens een reviewperiode (hooguit enkele weken, vaak nog korter) te testen.
De S21-toestellen hebben geen bijgeleverde lader en zijn dus niet meegenomen in deze vergelijking. Bij gebrek aan een bijgeleverde lader bij de iPhone 12- en 13-serie hebben we deze toestellen opgeladen met een 20W-lader.
Alle 3 de toestellen komen zonder bijgeleverde lader, maar waarom wordt de iPhone dan toch meegenomen en de Samsungs niet? Er wordt specifiek gezegd dat je bij Samsung/iPhone niet moet zijn voor snelladen, maar er zijn hier geen testresultaten bij te vinden om te zien wat het verschil is.

Waarom is de gedachtegang voor iPhone anders als Samsung?
@deepvreezo kan jij dit uitleggen?
Waarom niet de Samsung S21 modellen met een super snellader erbij testen?
Dat de lader er niet bij zit is natuurlijk geen excuus als dit bij de iPhone blijkbaar ook geen probleem is.
Kan mij niet voorstellen dat de kosten van een super snellader van Samsung het probleem is en if so dan mag je er gerust 1 van mij lenen.

[Reactie gewijzigd door Arjant2 op 7 januari 2022 10:50]

Het verschil is ontstaan vanuit het huidige testprotocol voor smartphones, dat ervan uitgaat dat we ieder toestel testen met de bijgeleverde lader. Toestellen zonder lader krijgen dan geen test, maar dat is natuurlijk ook niet ideaal. Ik heb in het verleden voor reviews die ik zelf heb gedaan, bijvoorbeeld die van de iPhones, wel een test uitgevoerd met een andere lader om je toch een indruk te geven van de laadsnelheid. Die gegevens worden daardoor ook weer in dit artikel getoond, en voor de S21 hebben we die niet dus staan die er ook niet. We gaan volgende week overleggen over een aanpassing in het testprotocol om alle toestellen voortaan te testen met de snelst mogelijke lader.

Overigens zullen de S21's ook dan niet tot de snelst ladende toestellen behoren, dat kun je op basis van de specificaties wel beredeneren. De hele S21-serie kan opladen met maximaal 25W, vergelijkbaar met iPhones en Pixel-toestellen. Bij Chinese merken hoef je niet gek op te kijken van 65W. De Mi 11T Pro laadt zelfs met 120W.
Ik ben allang blij dat ze niet, net als bij de laptop bbg, een aparte categorie voor Iphone hebben gemaakt.

Sorry, moest nog even een sneer geven naar die belachelijke keuze bij de laptops Best buy guide afgelopen keer.
Bij laptops snap ik het wel nu de Apple’s met ARM chips zo goed presteren. Dan moet je in bijna elke categorie zeggen “de Mac is het snelste en levert de beste prestaties maar is bij lange na niet compatible met veelgebruikte toepassingen”. Dan krijg je ook vreemde adviezen.
Als een Apple beter is dan een andere laptop dan moet hij er gewoon bij staan en anders niet. Maar een aparte categorie maken met een hogere prijs dan de overige laptops is niet te verkopen.

Dan hadden ze hier ook een aparte categorie kunnen maken voor Iphones en die dan hoger dan 1200 maken, terwijl ze de Samsung bijvoorbeeld niet selecteren boven de 1000.

Dat is wat er gebeurde bij die BBG.
en toch vind ik het niet hetzelfde. Een flagship Android is echt wel gelijkwaardig aan een iPhone. Ook zijn de meeste populaire applicaties beschikbaar voor beide platformen. Dat maakt ze veel beter te vergelijken.

De Macbooks met ARM chips leveren magnifieke prestaties - als ik de reviewers en benchmarks mag geloven - maar heel veel applicaties draaien enkel Windows of enkel MacOS. Zeker met de huidige chips in de Mac. Dat maakt de apparaten veel minder vergelijkbaar.
Als die Macbooks wel vele beter zijn, maar hele andere applicaties draaien en daardoor niet te vergelijken zijn, dan moet je ze niet opnemen in de best buy laptop overzicht, maar een apart stuk ervoer schrijven.

Mensen lezen de BBG om te bepalen welke laptop voor hen het beste is. als een Apple zo anders is, wat doet het dan in dat overzicht?
Het verbaast mij enigzins dat de Pocotjes zo negatief worden aangepakt door MIUI, persoonlijk vind ik dat juist een groot pluspunt. Ik heb in 2018 de mi mix gehad, toen was MIUI een verschrikking. Maar ik beschik nu 7 maanden over een poco f3 op MIUI 12.5.18 en het is werkelijkwaar FAN-TAS-TISCH!

Van per app reguleerbare scherm tijd tot lees modus inclusief papieren textuur. Van zeer uitgebreid batterij verbruik overzicht per app, tot super wallpapers. Van automatische donkere modus voor elke app zelfs apps die geen eigen donkere modus hebben tot zeer uitgebreide galerij met veel tools en mooie filters. Van IOS achtige control panel (swipe vanaf rechtsboven voor CP en vanaf linksboven voor meldingen) tot uitgebreid app rapport tijdlijn, zodat je exact kan zien welke app wanneer wat gedaan heeft (welke permissies er gebruikt zijn) toen je sliep.

Ik zit al een paar dagen te overwegen een uitgebreide review te schrijven, want dit toestel biedt een ongelofelijk goede ervaring. En dat voor maar €260 (ik zou er vandaag het driedubbele voor betalen), je krijgt er zelfs een oplader en een hoesje bij ;). Ik ga voorlopig echt niet meer terug naar wat ik voorheen gebruikt hebt; oxygenOS(oneplus) of IOS.

Edit: het zou niet helemaal eerlijk zijn als ik mijn minder goede ervaringen niet ook gelijk deel.
MIUI blokkeert veel uit zichzelf. Om Spotify en Maps met Android Auto bijvoorbeeld werkend te krijgen, moest ik in de instellingen "autostart" toestaan en "geen batterijbesparing" instellen per app. Dit proces moest ik ook doen met Galaxy Wear en Samsung health voor de watch 4, eigenlijk alles waarvan je wilt dat het op de achtergrond mag draaien, en/of uit zichzelf mag starten. Dit wordt nergens uitgelegd, dus dat heeft mij in het begin de nodige hoofdpijn bezorgd. Maar goed, als je het eenmaal doorhebt is het wel fijn te weten dat heel veel apps automatisch geblokkeerd worden zodra je je toestel lockt. Dat merk je ook aanzienlijk in de batterijduur. Bij 2 uur screentime per dag haal ik er meestal 3 volle dagen uit.

[Reactie gewijzigd door rohitpenace op 7 januari 2022 23:28]

Ik vind het persoonlijk raar van tweakers dat tijdens de camera test die gedaan is van “de toptoestellen op de markt” geen xiaomi mi 11 ultra en Huawei mate50pro is meegenomen in die test… dit is volgens de DXOMark de nummer 1 en nummer 2 en staan de merken als Samsung en Apple verder naar beneden in dat lijstje.

Nu ook merk ik dat er veel commerciële merken in deze best buy guide staan… lijkt wel alsof er achter deze best buy guide commercieel belang zit… en dat gevoel wat ik daarvan krijg vind ik jammer… het tweakers van ooit is sterk veranderd, en of dat een goed iets is dat laat ik in het midden…
Dat snap ik wel.
De Xiaomi mi 11 Ultra is al tijden niet leverbaar en de Huawei Mate 50 Pro is enkel in Azie te koop.
Je wilt in een test wel de telefoons meenemen die hier & nu te koop zijn.
Dat was inderdaad precies de overweging om die toestellen niet mee te nemen in de cameratest. We hebben de Mi 11 Ultra gewoon nog liggen en ik heb hem voor de Pixel 6-review ook nog in handen gehad, maar uiteindelijk draait het erom dat het wel nuttig moet zijn om die te bespreken. Zeker omdat ik een ander model had moeten laten vervallen als de Mi 11 Ultra was meegegaan.
Ik ben al een tijdje op zoek naar een nieuwe telefoon om mijn Samsung S7 Edge te vervangen, maar alle aantrekkelijke telefoons (oneplus Nord2 bijv.) zijn allemaal zo groot (ik zoek eentje maximaal zo groot als mijn s7, maar liever kleiner).. ik wil geen iphone anders was de 12 of 13 mini een aantrekkelijke keuze geweest.
De Galaxy S22 schijnt redelijk klein te worden
Even naar boven scrollen, iemand stelde reeds een gelijkaardige vraag. Auteur van dit artikel geeft wat suggesties:
quote: deepvrezo
Wordt een compact lijstje dan ;). Maar de iPhone 13 mini is denk ik wel de beste en ook met afstand kleinste compacte smartphone. De 12 mini van vergelijkbaar formaat is iets goedkoper maar heeft een minder goede accuduur, de SE 2020 beide nog meer.

Android-toestellen zijn allemaal een maatje groter dan de kleinste iPhone. Een Google Pixel 4a of 5 (niet meer leverbaar) of een ASUS Zenfone 8 kan dan een goede keus zijn. De Sony Xperia 5 III is nog iets smaller en voelt daardoor ook heel klein aan, maar hij is wel wat langer door het 21:9-scherm. Net iets groter dan al die modellen is de Samsung Galaxy S21 non-Plus, als je iets wil hebben dat meer 'mainstream' is.
Ik ben van een S7 naar een iPhone 13 mini overgestapt, voelt echt goed, kan gewoon niet beter.
Ik zou je willen aanraden om een telefoonwinkel te bezoeken en de telefoons daar te bekijken...

Heb na mijn S7 verschillende toestellen gehad waaronder Huawei P20, Samsung S9, S10E, Poco F1 en tenlaatst een iPhone 11, buiten de S10E vond ik ze allemaal. te groot...
Ik heb inmiddels 3,5 jaar een mobiel uit het 300 EUR segment (Xiaomi Mi 9T) en deze werkt nog zo goed als op de dag dat ik hem heb gekocht. Ook om mij heen zie ik steeds meer vrienden, familie en collega's met een goedkoper toestel van tussen de 200 en 350 rondlopen. Ik ben dan ook van mening dat mobiele telefoons tegenwoordig zo goed zijn, dat het totaal onnodig is om nog van die dure "flagship" toestellen te kopen.

Mijn vorig toestel was een Samsung S7 welke het net aan 2 jaar heeft gedaan, een reparatie nodig had binnen de garantie periode en na twee jaar zeer traag en instabiel werd en uiteindelijk gewoon kapot ging terwijl ik hem altijd netjes behandeld heb.

Zodra mijn huidige Xiaomi de geest geeft zal ik zeker weer in de 200-350 prijsklasse zoeken en ook waarschijnlijk weer een Xiaomi kopen. Ik heb nog nooit zo lang met een mobiel gedaan en zo'n lange periode er uiterst tevreden over geweest.
Exact hetzelfde scenario hier. Heb onlangs op men Mi 9T Pixel Experience geïnstalleerd en voelt echt als een nieuw toestel aan sindsdien.
Eens, hier 3,5 jaar geleden van S7edge naar OnePlus 5T gegaan. Accuduur nu net aan 1 dag nog, verder prima voor mij.
Moet wel zeggen, mijn zoon heeft sinds deze week een OnePlus Nord2, die doet het toch net wat lekkerder, maar ik wacht mijn tijd nog wel even af.
Zijn er ook nog smartphones met degelijke specs en een scherm kleiner dan 6"inch?
Ik gebruik de laatste 3 jaar een telefoons van toch rond de 6,5" inch, toch erger ik mij hier herhaaldelijk aan. Met name dat ik niet met één hand het hele scherm zonder rare acrobatische handbewegingen te maken waardoor ik toch net wel bij de statusbalk kan reiken.

Wat ik overigens ook nog steeds niet begrijp is, dat het bij de nagenoeg alle smartphones, niet mogelijk is om out - of the box custom firmware te installeren.
Ik heb een paar weken terug een nieuwe telefoon gekocht en LineageOS support was voor mij een dealbreaker.

Ik ben voor een oneplus 8t gegaan voor 399. Die gaf me de de beste bang for buck (oled scherm en 5g), maar een belangrijke factor was ook dat de maintainer van veel oneplus telefoons een Lead developer van Lineage is.

Xiaomi stond op de shortlist tot ik eraan werd herinnerd dat je je moet registreren om de bootloader te unlocken. Anders was de Poco F3 een serieuze kandidaat geweest.

Overigens was dit de opvolger van mijn Galaxy S5. Dankzij Lineage kon ik die al die jaren fatsoenlijk gebruiken met de nieuwste Android versies. Dus ja, wat mij betreft zou Lineage support en of de telefoon een unlockable bootloader heeft een fijn filter zijn in de pricewatch.
Waarom zit pixel 6/pro er niet tussen?
Waarschijnlijk omdat die officieel niet in Nederland/België te krijgen is.
Anoniem: 1439850
@is017 januari 2022 08:59
Vraag ik me ergens ook af. Ik ben er gezien de grootte geen fan van, maar...

Praktisch alle andere tech websites / kanalen: "De Pixel 6 (Pro) is één van of de beste telefoon van 2021."
Tweakers: "Nah."

Zal er wel mee te maken hebben dat die hier niet officieel wordt verkocht.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1439850 op 7 januari 2022 09:04]

Heb onlangs een iPhone 13 mini 128gb gekocht... die zie ik er niet tussen staan...

Misschien nog een lijstje maken met compacte telefoons?
Wordt een compact lijstje dan ;). Maar de iPhone 13 mini is denk ik wel de beste en ook met afstand kleinste compacte smartphone. De 12 mini van vergelijkbaar formaat is iets goedkoper maar heeft een minder goede accuduur, de SE 2020 beide nog meer.

Android-toestellen zijn allemaal een maatje groter dan de kleinste iPhone. Een Google Pixel 4a of 5 (niet meer leverbaar) of een ASUS Zenfone 8 kan dan een goede keus zijn. De Sony Xperia 5 III is nog iets smaller en voelt daardoor ook heel klein aan, maar hij is wel wat langer door het 21:9-scherm. Net iets groter dan al die modellen is de Samsung Galaxy S21 non-Plus, als je iets wil hebben dat meer 'mainstream' is.
Voor mij is 145-150cm qua hoogte de max formaat voor een compacte telefoon (deze kan je op zijn minst met 1 hand gebruiken.
Ik heb een S7 gehad qua formaat was die perfect daarna een iPhone 11 was veel te groot, nu een 13 mini , voelt wel echt goed!!! maar onder de 145 heb je weinig keuze: iPhone SE, 12,13 mini.. Pixel 4a-5 voor de rest enkel maar oudere modellen of chinaphones...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee