Door Jelle Stuip en Friso Weijers

Laptop Best Buy Guide

Juni 2021

Thin&light: Apple MacBook of ASUS Zenbook

In de thin&light-categorie kiezen we een dunne en lichte laptop met een maximumprijs van 1000 euro. Concreet zoeken we een laptop met een schermdiagonaal die niet groter is dan 14" en een gewicht dat niet boven de anderhalve kilogram ligt. Daarnaast willen we natuurlijk graag, zoals altijd in de BBG, zoveel mogelijk waar voor ons geld.

We hebben niet eerder een Apple-laptop uitgeroepen tot Best Buy. De MacBook Air met M1-processor is echter al geruime tijd een van de populairste laptops in de Pricewatch en daar zijn goede redenen voor. Het is niet de enige Best Buy in deze categorie, want een Apple-laptop moet je wel liggen, al is het maar vanwege het besturingssysteem. Daarom hebben we daarnaast een Windows-laptop verkozen tot Best Buy: de Zenbook UM325, die op het moment van schrijven 900 euro kost en voor dat geld voorzien is van een oledscherm.

Apple MacBook Air M1 ASUS Zenbook UM325
Cpu Apple M1 AMD Ryzen 5 5500U
Cores/threads 8: 4 big, 4 little 6/12
Werkgeheugen 8GB 8GB
Ssd 256GB 512GB
Scherm 2560x1600, lcd DCI P3 1920x1080, oled, DCI P3
Prijs € 999,- (grijs)
€ 1.089,- (goud)
€ 1.039,- (zilver)
€ 849,-

Apple MacBook Air

Eind 2020 stelde Apple zijn nieuwe MacBook-laptops voor, die voorzien werden van Apples eerste eigen processor: de M1. Daarmee nam Apple afscheid van de x86-architectuur, want de M1-processor is net als de socs in de smartphones en tablets van Apple op de Arm-architectuur gebaseerd. Het zelf bouwen van de processor betekent dat het bedrijf weer een extra bouwsteen van zijn laptops in eigen beheer heeft en dat die dus afgestemd kan worden op de rest van de hardware. De M1-processor zit niet alleen in de MacBook Air, maar ook in de MacBook Pro en de Mac mini, die we eerder hebben gereviewd.

We komen nog op de benchmarks van die nieuwe hardware, maar we kijken eerst naar de buitenkant van de laptop. Die is niet aangepast sinds het model dat in 2018 op de markt kwam. De buitenkant is zoals je van een Apple-product mag verwachten: van stevig metaal gemaakt en de verschillende delen sluiten netjes op elkaar aan. Het scherm klapt netjes gedempt dicht door het dunne rubberen randje dat het omlijst en door de inkeping in de behuizing draai je het met een vinger weer open.

Als je de MacBook naast de Zenbook zet, zie je ook dat de behuizing zijn ouderdom begint te tonen. De schermranden zijn wat breder dan bij de meeste nieuwe laptops, zoals de Zenbook. De twee USB-C-aansluitingen, die overigens ook Thunderbolt 4-ondersteuning hebben, zijn niet de meest praktische. Het is ook goed om te onthouden dat de gpu van de Air maar één extern scherm naast het interne scherm kan aansturen. Snel inloggen op de MacBook Air kan met behulp van de vingerafdruksccanner, die rechtsboven in het toetsenbord is verwerkt.

ASUS Zenbook UM325

De Zenbook ziet er naast de MacBook Air wat moderner uit, hoewel het ontwerp van de behuizing al meedraait sinds het najaar van 2020, toen de UX325 op de markt kwam. Het is dus niet helemaal een nieuwe laptop. De schermranden zijn echter wel een stukje smaller dan bij de MacBook en door de wat lagere beeldverhouding van 16:9 is de laptop compacter dan de 16:10-MacBook. Het gewicht ligt met nog geen 1200 gram lekker laag en hij is daarmee honderd gram lichter dan de MacBook Air.

Ook de Zenbook heeft een metalen behuizing, die behoorlijk stevig aanvoelt, maar het net niet haalt bij de MacBook Air. Het scharnier van het scherm biedt bijvoorbeeld wel erg weinig weerstand en als je op het midden van het toetsenbord drukt, veert de behuizing een stukje in. Voordeel ten opzichte van de MacBook is wel dat ASUS zijn aansluitingen op orde heeft en naast twee USB-C-aansluitingen een USB-A-aansluiting, microSD-kaartlezer en fullsize-HDMI-aansluiting levert. Thunderbolt zit er dan weer niet op, maar dat ontbreekt op vrijwel alle laptops met AMD-hardware. Een jack-aansluiting ontbreekt gek genoeg ook, maar daarvoor wordt een verloopkabeltje naar USB-C meegeleverd.

De Zenbook heeft een toetsenbord met voor een 13,3"-laptop opvallend veel travel, wat het typen wat ons betreft comfortabeler maakt dan bij de MacBook Air. Je leunt tijdens het tikken wel snel met je pols op de brede touchpad, maar de goede polsdetectie zorgt ervoor dat dat geen onbedoelde muisbewegingen oplevert. De Zenbook ondersteunt net als de MacBook biometrische authenticatie, maar je zult geen vingerafdrukscanner aantreffen. In plaats daarvan heeft de laptop een camera die gezichtsherkenning ondersteunt.

Benchmarks

We verkiezen de MacBook en de Zenbook niet alleen tot Best Buy omdat ze compact en licht zijn, maar ook omdat ze ondanks hun formaat flinke spierballen hebben. De MacBook maakt zoals eerder genoemd gebruik van Apples eigen M1-processor, die voorzien is van acht cores, vier zuinige en vier snelle, die tijdens onze eerdere review indrukwekkende prestaties neerzetten. Hoewel de overstap van x86 naar Arm ingrijpend is, merk je daar als gebruiker nauwelijks iets van. Oudere Mac-software draait in bijna alle gevallen zonder problemen op de nieuwe hardware dankzij Rosetta 2, de emulatiesoftware die dat mogelijk maakt. Daarnaast komen er steeds meer Arm-varianten van Mac-software beschikbaar.

Ook de Zenbook heeft een 'nieuwe' processor, hoewel we dat tussen aanhalingstekens moeten zetten. Het gaat om een Ryzen 5 5500U-cpu van AMD's nieuwste 5000-serie. Hij maakt geen gebruik van Zen3-, maar van de oudere Zen2-cores. Het zijn zes cores met smt, waardoor de cpu in feite hetzelfde is als de Ryzen 5 4600U, met dezelfde kloksnelheden.

  • Cinebench 23 - Multi
  • Cinebench 23 - Single
Cinebench 23 - Multi
Laptop Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
Apple MacBook Air 2020 M1 M1
7.647
Lenovo Yoga Slim 7 Ryzen 5 4600U
7.473
ASUS ZenBook 13 OLED Ryzen 5 5500U
5.695
Lenovo ThinkPad X1 Nano Ci7-1160G7
5.557
Dell XPS 13 9310 Ci7-1165G7
4.975
LG Gram 14Z90P-GA76K Ci7-1165G7
4.526
HP Spectre x360 14-ea0747nd Ci7-1165G7
4.069
Lenovo IdeaPad 3 15ADA05 Ryzen 5 3500U
3.538
Acer Aspire 5 (A515-56-31JK) Ci3-1115G4
3.007
Cinebench 23 - Single
Laptop Cpu/soc Score in punten (hoger is beter)
Apple MacBook Air 2020 M1 M1
1.506
Dell XPS 13 9310 Ci7-1165G7
1.434
HP Spectre x360 14-ea0747nd Ci7-1165G7
1.402
Lenovo ThinkPad X1 Nano Ci7-1160G7
1.397
Acer Aspire 5 (A515-56-31JK) Ci3-1115G4
1.335
LG Gram 14Z90P-GA76K Ci7-1165G7
1.322
ASUS ZenBook 13 OLED Ryzen 5 5500U
1.173
Lenovo Yoga Slim 7 Ryzen 5 4600U
1.167
Lenovo IdeaPad 3 15ADA05 Ryzen 5 3500U
894

Cinebench 23 draait zowel native op de Arm-processor van de MacBook als op de x86 Ryzen-processor in de Zenbook en de benchmark geeft een idee van de prestaties van de processors. De acht cores van de MacBook en zes Zenbook-cores zijn in Cinebench vlotter dan de meeste Core i7-Ultrabooks, waarbij het aantal cores op vier blijft steken. In singlecore-benchmarks zijn de Intels sneller dan de AMD-laptops, maar Apples M1-processor kan dat ook bijbenen. Meer benchmarks van de M1-processor zijn te vinden in onze eerdere review van de MacBook Pro.

De MacBook Air heeft geen actieve koeling, zoals de duurdere MacBook Pro en dat is fijn, want er is geen ventilator die geluid kan maken. Aan de andere kant kan de cpu hierdoor gaan throttlen bij langdurige belasting. We draaien Blender, waarbij alle cores belast worden om te zien of en hoe snel dat plaatsvindt. Uit het resultaat hierboven blijkt de throttling erg mee te vallen. De laptop is in zijn eerste run duidelijk sneller dan in de latere, maar de snelheid van de laptop stabiliseert vrij snel. De Zenbook heeft ook weinig last van throttling. Sterker nog, die laptop wordt na verloop van tijd iets sneller, vermoedelijk doordat hij zo is afgesteld dat aanvankelijk niet het maximale uit de processor wordt gehaald, zodat de ventilator niet te snel ingeschakeld wordt. Dat verklaart ook meteen de enigszins tegenvallende scores in Cinebench, waarvan we verwacht hadden dat die dichter bij de 4600U-processor in de Lenovo Slim 7 in de buurt zou komen. De Lenovo klokt zijn cpu namelijk aanvankelijk wel flink omhoog om dat later weer wat terug te schroeven en niet te veel hitte te genereren.

Scherm

Beide laptops zijn dus lekker vlot en zijn in situaties waarbij veel cores gebruikt worden, vlotter dan de Intel Tiger Lake-tegenhangers. In singlecore-situaties kan de MacBook zich bovendien meten met Intel-laptops. Een laptop is echter niet alleen een vlotte processor; er zit nog meer op, zoals een scherm. Beide laptops zijn voorzien van ongebruikelijke schermen voor deze prijsklasse. De MacBook Air heeft een scherm met een beeldverhouding van 16:10 en een resolutie van 2560x1600 pixels. Er komen steeds meer laptops met dergelijke 'hoge' schermen en de extra verticale ruimte vinden we prettig werken. De Zenbook heeft een 'gewone' beeldverhouding van 16:9.

De Zenbook is voorzien van een oledscherm, waar de MacBook een conventionele lcd heeft. Bij oledschermen kunnen de individuele pixels helemaal uitgeschakeld worden, waardoor zwart op het scherm echt zwart en het contrast oneindig hoog is. Conventionele lcd's hebben een backlight waarvan het licht niet helemaal geblokkeerd kan worden bij het weergeven van zwart, waardoor dat altijd nog donkergrijs is. Tot voor kort waren oledschermen alleen in hoge resoluties op dure laptops van grofweg 1500 euro en duurder te vinden, maar de Zenbook biedt een oledscherm voor 900 euro en dat kun je zien als een prijsdoorbraak. De resolutie bedraagt dan wel 1920x1080 pixels, maar dat levert alsnog een mooi scherp beeld op, op een 13,3"-laptop.

  • Helderheid wit
  • Contrast
  • DCI-P3 dekking
Helderheid wit
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Dell XPS 13 9310 3840x2400 13,4"
493
HP Envy x360 13-ay0001nd 1920x1080 13,3"
426
Lenovo ThinkPad X1 Nano 2160x1350 13"
426
Apple MacBook Air 2020 M1 2560x1600 13,3"
408
ASUS ZenBook 13 OLED 1920x1080 13,3"
395
Acer Swift 5 SF514-55T-55WL 1920x1080 14"
390
Lenovo Yoga Slim 7 1920x1080 14"
368
HP Spectre x360 14-ea0747nd 3000x2000 13,5"
368
LG Gram 14Z90P-GA76K 1920x1200 14"
329
Lenovo IdeaPad 3 15ADA05 1920x1080 15,6"
293
Asus ZenBook 14 UM425IA 1920x1080 14"
281
Acer Aspire 5 (A515-56-31JK) 1920x1080 15,6"
236
Contrast
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Contrast in verhouding (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 1920x1080 14"
1938:1
HP Envy x360 13-ay0001nd 1920x1080 13,3"
1852:1
Dell XPS 13 9310 3840x2400 13,4"
1700:1
Lenovo ThinkPad X1 Nano 2160x1350 13"
1636:1
Acer Swift 5 SF514-55T-55WL 1920x1080 14"
1623:1
LG Gram 14Z90P-GA76K 1920x1200 14"
1566:1
Acer Aspire 5 (A515-56-31JK) 1920x1080 15,6"
1385:1
Asus ZenBook 14 UM425IA 1920x1080 14"
1337:1
Lenovo IdeaPad 3 15ADA05 1920x1080 15,6"
1171:1
Apple MacBook Air 2020 M1 2560x1600 13,3"
995:1
DCI-P3 dekking
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Gamut dekking in % (hoger is beter)
HP Spectre x360 14-ea0747nd 3000x2000 13,5"
100,0
ASUS ZenBook 13 OLED 1920x1080 13,3"
100,0
LG Gram 14Z90P-GA76K 1920x1200 14"
98,5
Apple MacBook Air 2020 M1 2560x1600 13,3"
96,9
Dell XPS 13 9310 3840x2400 13,4"
84,0
Lenovo Yoga Slim 7 1920x1080 14"
77,5
Lenovo ThinkPad X1 Nano 2160x1350 13"
74,6
Acer Swift 5 SF514-55T-55WL 1920x1080 14"
74,5
Asus ZenBook 14 UM425IA 1920x1080 14"
73,9
HP Envy x360 13-ay0001nd 1920x1080 13,3"
73,1
Lenovo IdeaPad 3 15ADA05 1920x1080 15,6"
47,2
Acer Aspire 5 (A515-56-31JK) 1920x1080 15,6"
46,6

Als we vervolgens naar de eigenschappen van de beeldschermen kijken, dan zien we dat in beide gevallen de maximale helderheid lekker hoog is, met ongeveer 400cd/m². Het contrast van het oledscherm is oneindig hoog en is dus niet weer te geven in de bovenstaande grafiek. Dat van de MacBook is met 1000:1 het minimale dat we van een ips-paneel verwachten en eigenlijk stelt het teleur voor een laptop van 1000 euro.

Beide laptops kunnen vrijwel de hele P3-kleurgamut weergeven en dat is voor laptops van 1000 euro weer ongebruikelijk; meestal is het kleiner. De Mac gaat daar wat beter mee om, doordat het scherm pas overschakelt naar de bredere kleurweergave als er content wordt weergegeven die ook in een bredere kleurruimte is gemaakt. Het scherm van de Zenbook is altijd ingesteld op de brede kleurruimte en laat kleuren dus in veel gevallen te fel zien. Vrijwel alle content op het web is bijvoorbeeld voor sRGB-weergave gemaakt en dat ziet er op het ASUS-scherm te fel uit. De bijgeleverde ASUS-software maakt het helaas ook niet mogelijk om naar de kleinere sRGB-modus te schakelen. Overigens zijn beide schermen goed gekalibreerd tegen de P3-standaard. We meten bij beide laptops een afwijking die met het blote oog niet zichtbaar moet zijn.

Accutest

Een dunne en lichte laptop koop je om overal te kunnen gebruiken en dan is een lange accuduur prettig. Op dit punt doen beide laptops goede zaken, maar de MacBook weet optimaal te profiteren van zijn zuinige processor, waarbij Apple de kans heeft gehad om cpu en besturingssyteem optimaal op elkaar af te stemmen. De MacBook Air komt daardoor uit op een accuduur van ruim veertien uur, met een accu van net geen 50Wh groot.

  • Accutest browsen
  • PCMark 8 creative conv.
  • PCMark 8 Creative (score)
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop Cpu/soc Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
LG Gram 14Z90P-GA76K Ci7-1165G7 72,2Wh
17u48m
Lenovo Yoga Slim 7 Ryzen 5 4600U 60,7Wh
17u7m
Apple MacBook Air 2020 M1 M1 49,9Wh
14u18m
Acer Swift 5 SF514-55T-55WL Ci5-1135G7 56Wh
13u54m
HP Envy x360 13-ay0001nd Ryzen 5 4500U 51Wh
13u12m
Asus ZenBook 14 UM425IA Ryzen 5 4500U 67Wh
12u28m
ASUS ZenBook 13 OLED Ryzen 5 5500U 67Wh
12u3m
Lenovo ThinkPad X1 Nano Ci7-1160G7 48Wh
9u18m
HP Spectre x360 14-ea0747nd Ci7-1165G7 66Wh
9u18m
Dell XPS 13 9310 Ci7-1165G7 52Wh
8u40m
Acer Aspire 5 (A515-56-31JK) Ci3-1115G4 45Wh
7u52m
Lenovo IdeaPad 3 15ADA05 Ryzen 5 3500U 35Wh
5u44m
PCMark 8 creative conv.
Laptop Cpu/soc Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
ASUS ZenBook 13 OLED Ryzen 5 5500U 67Wh
5u48m
HP Envy x360 13-ay0001nd Ryzen 5 4500U 51Wh
5u34m
LG Gram 14Z90P-GA76K Ci7-1165G7 72,2Wh
5u30m
Lenovo Yoga Slim 7 Ryzen 5 4600U 60,7Wh
5u28m
Asus ZenBook 14 UM425IA Ryzen 5 4500U 67Wh
4u35m
HP Spectre x360 14-ea0747nd Ci7-1165G7 66Wh
4u23m
Acer Aspire 5 (A515-56-31JK) Ci3-1115G4 45Wh
4u14m
Acer Swift 5 SF514-55T-55WL Ci5-1135G7 56Wh
4u7m
Dell XPS 13 9310 Ci7-1165G7 52Wh
3u53m
Lenovo ThinkPad X1 Nano Ci7-1160G7 48Wh
3u25m
Lenovo IdeaPad 3 15ADA05 Ryzen 5 3500U 35Wh
2u40m
PCMark 8 Creative conventional (accu)
Laptop Cpu/soc Accucapaciteit (Wh) score in punten (hoger is beter)
Acer Swift 5 SF514-55T-55WL Ci5-1135G7 56Wh
4.537,00
LG Gram 14Z90P-GA76K Ci7-1165G7 72,2Wh
4.397,00
Lenovo ThinkPad X1 Nano Ci7-1160G7 48Wh
4.243,00
ASUS ZenBook 13 OLED Ryzen 5 5500U 67Wh
4.182,00
Dell XPS 13 9310 Ci7-1165G7 52Wh
4.179,00
HP Spectre x360 14-ea0747nd Ci7-1165G7 66Wh
3.979,00
Lenovo Yoga Slim 7 Ryzen 5 4600U 60,7Wh
3.409,00
Asus ZenBook 14 UM425IA Ryzen 5 4500U 67Wh
3.382,00
HP Envy x360 13-ay0001nd Ryzen 5 4500U 51Wh
3.289,00
Acer Aspire 5 (A515-56-31JK) Ci3-1115G4 45Wh
2.946,00
Lenovo IdeaPad 3 15ADA05 Ryzen 5 3500U 35Wh
2.821,00

De Zenbook heeft een flink grotere accu van 67Wh, maar gaat toch twee uur korter mee op een acculading dan de MacBook. Desondanks is ook de accuduur van de Zenbook in dit lichte gebruiksscenario bovengemiddeld. We draaien ook nog een zwaardere accutest met behulp van PCMark 8 en daarin doet de Zenbook helemaal goede zaken, want de accuduur is ook daar lang in. Een laptop kan onder andere een lange accuduur in PCMark halen door de cpu enorm te 'knijpen', zodat hij weinig verbruikt. Daarom vermelden we ook de behaalde PCMark-score en in het geval van de Zenbook is die niet bijzonder laag. De laptop is dus onder belasting zuinig, maar toch snel. PCMark draait helaas alleen onder Windows en daarom hebben we de accutest niet op de MacBook kunnen draaien.

Upgrades

Tot slot hebben we naar de upgrademogelijkheden van beide laptops gekeken en daarbij kom je bij de MacBook Air van een koude kermis thuis. De laptop laat zich niet al te makkelijk open maken en eigenlijk heeft dat toch weinig zin, want alle onderdelen zijn vastgesoldeerd, tot en met de ssd.

Apple MacBook Air (links) en ASUS Zenbook UM325

Bij de Zenbook is het Lpddr-geheugen ook vastgesoldeerd, maar de M.2-ssd is vervangbaar. De accu is vastgeschroefd en daardoor eenvoudig te vervangen. Bij de MacBook is de accu in drie delen verdeeld, die vastgelijmd zijn en daardoor vrijwel niet door de gebruiker te vervangen.

Conclusie

Zenbook of MacBook: voor maximaal 1000 euro zijn het beide goede laptops, die allebei snel zijn, een goede accuduur hebben en bovendien een beter scherm hebben dan de meeste laptops in die prijsklasse. De MacBook heeft een hogere resolutie en 16:10-beeldverhouding, terwijl de ASUS een oledscherm heeft. Beide schermen zijn ook nog eens goed gekalibreerd en we zijn benieuwd wanneer andere fabrikanten deze voorbeelden volgen.

Terug naar de laptops zelf: de eerste stap bij de keuze voor een van beide moet zijn of je Windows of macOS wilt draaien. Veel Tweakers-lezers zullen de keuze daarvan laten afhangen, maar er zijn ook gebruikers voor wie het besturingssyteem weinig uitmaakt. Dan is het een lastige keuze, omdat beide laptops hun aantrekkelijke kanten hebben.

De MacBook is passief gekoeld en je zult dus nooit het geluid van de ventilator horen. De accuduur is wat langer dan bij de Zenbook en het scherm geeft een iets scherper beeld. De aansluitingen zijn echter beperkt, net als de toetsentravel. De Zenbook heeft meer toetsentravel en is praktischer wat aansluitingen betreft. De 6-coreprocessor is snel, maar de 8-core-cpu in de MacBook is hem vaak te snel af en bovendien hoor je de ventilator. Het oledscherm is iets minder scherp dan dat van de MacBook, maar heeft een oneindig hoog contrast, wat er prachtig uitziet. Bovendien is de accuduur onder belasting prima in vergelijking met andere Windows-laptops en ligt de prijs 100 euro lager dan bij de MacBook. Zoek je een laptop van een euro of 1000, dan zijn beide de moeite van het overwegen waard en daarom zijn beide laptops Best Buy in deze categorie.

Alternatieven

HP Envy x360 13-ay0003nd

Deze convertible is voorzien van een Ryzen 7 4700U-processor, met acht cores, en is daarmee in de meeste gevallen vlotter dan de Zenbook hierboven. De ssd is met 1TB ook nog eens twee keer zo groot en er is 16GB werkgeheugen aanwezig. Deze laptop is interessant voor het zwaardere werk. Het scherm is een gewone ips-lcd, met een resolutie van 1920x1080 pixels. De uitvoering met Ryzen 5-processor hebben we vorig jaar gereviewd en daarvan waren we behoorlijk onder de indruk.

Score: 4.5(2 reviews)
linkHP Envy x360 13 Review: Ryzen-hexacore in strakke 13,3"-klapper
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 (82A20087MH)

De Ryzen 4800U-processor is in de meeste situaties de snelste thin&light-processor die ook nog verkrijgbaar is en hij zit in deze nog altijd populaire Yoga Slim 7. De laptop is verder uitgerust met 16GB werkgeheugen en een ssd van 512GB. Het 14"-scherm maakt hem een slagje groter dan de laptops hierboven. Net als de HP hierboven heeft de Lenovo een conventionele lcd met een resolutie van 1920x1080 pixels.

Score: 4.5(7 reviews)
linkLenovo Yoga Slim 7 Review - Snelheidsmonstertje met acht Ryzen-cores

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Lees meer

Reacties (150)

Wijzig sortering
Jammer dat er bij de Chromebook nergens vermeld wordt dat er toch privacy bezwaren kunnen zijn. Ben ik dan de enige die het zorgwekkend vind dat Chromebooks ingeburgerd geraken in het onderwijs? Ja ik weet dat ze goedkoop zijn en dat je met je data betaalt, maar een site als Tweakers zou dat mogen vermelden voor niet-technische mensen die "een goedkope laptop zoeken".
Ja ik weet dat ze goedkoop zijn en dat je met je data betaalt

Is dat een gevoel of heb je daar ook een gefundeerde onderbouwing voor?
Een Chromebook is standaard zo ingericht dat je de hele tijd met een Google account bent ingelogd. Dus alles dat je vervolgens doet op sites die iets met Google te maken hebben (of als je de standaard zoekmachine van Chrome gebruikt) kan Google zo aan je profiel koppelen.
Daar heb je geen onderbouwing voor nodig. Het is algemeen bekend dat Google geld verdiend aan data verzamelen. Of het nu via hun diensten is, via hun browser, via Android of via Chromebooks.
En MS doet het anders dan ? Je krijgt standaard Edge, Bing, Office365 en een MS Account verplichting. Je kan Firefox installeren op een Win10 ! Dat kan je ook op een Chromebook of een andere browser, als die maar beschikbaar zijn op Android of Linux, draait het ook op een chromebook. Meeste mensen hebben dan nog een virusscanner op Windows staan die nog veel meer doorstuurt dan wat Google over je verzameld.
Om te ontsnappen aan big brother, moet je meer kennis hebben dan een modale PC gebruiker en ben je bijna verplicht een Linux distro te laden (ook niet voor jan-modaal). Op een Chromebook heb je tenminste geen last van malware of gratis windows programma's die je privacy helemaal om zeep helpen. Geen last van updates die je komen lastig vallen op de meest onnozele momenten. Sinds mijn kinderen een chromebook hebben wordt ik niet meer overstelpt met vragen en zorgen om het ding weer in orde te krijgen. Het werkt gewoon. En ja we hebben ook een Win10 PC die eenmaal om de 4maanden eens aangaat om iets te doen wat [nog] echt niet op een chromebook gaat (Adobe Indesign en Excel) en via remote desktop kan je dit ook vanachter je chromebook.
Rustig aan :), ik heb ook niet gezegd dat anderen geen data verzamelen en ikzelf heb ook niks tegen Chromebooks. Mijn reactie was enkel op het feit of Google wel/niet data verzamelt via een Chromebook.
Apple doet precies hetzelfde. Toch wordt dat vrijwel altijd genegeerd: https://fossbytes.com/apple-data-collection-explained/
Dat is onzin, op Android en Chrome wordt alles wat je doet standaard aan een advertentieprofiel gekoppeld, grotendeels kun je daar niet eens vanaf komen. Idem voor Gmail trouwens. Bij Apple kun je het in iOS redelijk eenvoudig uitzetten en bij MacOS wordt data sowieso niet voor advertentieprofilering gebruikt, plus het is gewoon een expliciete keuze die je maakt als je de laptop voor het eerst opstart. Als laatste verkoopt Google het door aan derden, Apple niet.
Waarom zou Google data doorverkopen aan derden? Het binnenhouden van die data is de hele basis van hun advertentiegebaseerde verdienmodel.
Niet per se doorverkopen, eerder gewoon delen. Als ik het goed heb begrepen wordt er bij een advertentieveiling door google veel informatie gedeeld aan kopers van advertentieruimte.

Even snel gegoogled (jawel!): https://www.eff.org/wp/behind-the-one-way-mirror

Geloof dat Johnny Ryan van Brave daar ook eens een paper over had geschreven.
Dus er wordt niets verkocht aan derde partijen, duidelijk.

Dus dan gaat het over... real time bidding? Wat is het verschil? Zowel Apple als Google maken een profiel aan op basis van je gebruik, en gebruiken die om op hun eigen advertentienetwerk - waar derde partijen dus op komen om op profielen te bieden - gebruikers aan adverteerders te koppelen.
Google stuurt het profiel daadwerkelijk op naar derden, dat is nogal een verschil.
Ze verkopen natuurlijk geen ruwe data door. Dat neemt niet weg dat ze die data wel gebruiken om advertenties te koppelen aan relevante profielen (of profielen aan relevante advertenties, het is maar net hoe je het bekijkt).

Punt is dat er een profiel wordt opgebouwd obv jouw data. Daar mag je best iets op tegen hebben.
Een niet-anoniem profiel is net zo goed data, je moet daar geen semantische truukjes mee uit proberen te halen door zoiets als ‘ruwe’ toe te voegen. Het gaat erom welke informatie daarin staat, die is zeer persoonlijk en niet anoniem.
Hoe kom je toch bij dit soort onzin? Heb je daar een bron of onderbouwing voor? Het klinkt als een hoop fud namelijk. Je doet ook bijzondere aannames. Ook macOS heeft gewoon een advertentie ID dat gebruikt wordt voor tracking door apps (zoals Android/Google en iOS en zelfs Windows dat ook doen).

Hier kun je 'm zien en resetten.

Apple en Google doen grotendeels hetzelfde met hun data. Apple gebruikt jouw profiel ook om advertenties in verschillende apps te verkopen. Waaronder de app store, stocks en news. Hier de privacystatement met het overzicht wat Apple van je tracked. Hier maken ze 'segments' van, wat bij Google ook op precies identieke wijze gebeurt. Net als de opt-out mogelijkheid die Google ook gewoon heeft.

Google verkoopt niets aan derden, Google staat derden toe om te adverteren naar die 'segments' zoals Apple ze noemt. Je merkt heel goed dat je geloofd in het goede van Apple en op dat geloof je mening baseert. Jammergenoeg zit je geloof er nogal naast.
Zoals je hierboven leest krijgen bedrijven via real-time bidding daadwerkelijk profielen opgestuurd door Google en die profielen zijn niet anoniem. Google noemt dat ‘geen sales’, ze betalen namelijk voor het serveren van de advertentie, niet voor het profiel. Dat is iets heel anders dan dat je toestaat naar gerichte groepen te marketen, dat compromiteert jouw privacy op geen enkele manier. Als je denkt te weten dat Apple dit op dezelfde manier doet, ben ik daar zeker in geïnteresseerd, ik kon daar via Google Search niets over vinden.

Bij MacOS (evenals bij Windows) is het verder echt niet zo dat Apple te zien krijgt wat jij allemaal doet met je computer, bij Chrome is dat evident wel het geval. Voor iOS en Android is dat denk ik beide ook niet zo, of in elk geval wel uit te zetten, maar dat weet ik niet zeker. Bij Android/iOS is het wel bijvoorbeeld zo dat Google/Apple weten welke Apps er op je device staan, maar dat is nogal een verschil met het registreren van vrijwel iedere klik die je doet, zoals bij Chrome.
Je betaalt linksom of rechtsom. Bij een Chromebook betaal je minder geld omdat je ook met data betaald. Dat is algemeen bekend. Maar als je veel geld neerlegt voor een product, zoals bij Apple, zou ik verwachten dat ze niet alsnog ook je data gebruiken om geld mee te verdienen. Chromebooks worden tenminste niet op de markt gezet als product waarbij veel om privacy gegeven wordt, je weet als klant dat je ook een product bent voor Google.

Maakt dat het beter dat ze je data 'verkopen' (edit: gebruiken voor advertenties, ze verkopen je data niet door aan derden)? Tja, dat moet je als klant afwegen. In ieder geval zijn ze er opener over dan sommigen.

[Reactie gewijzigd door Skyclad op 1 juni 2021 08:32]

Ik weet niet of ik de openheid van Google op het gebied van privacybeperking zo zou prijzen, gezien hun verleden met verstopte, of in-de-volgende-update-teruggedraaide, privacyinstellingen. :+

Een belangrijk verschil is wel de hoeveelheid data die Google van mensen heeft, door het combineren van data van hun zoekmachine en andere populaire diensten. Apple heeft iets minder tentakels uitgestrekt over het internet. Dat maakt dat ik op dit gebied toch meer op mijn hoede zou zijn voor Google.

Natuurlijk doet Apple (en Microsoft!) ook veel dingen die niet in het belang van hun klant zijn. Persoonlijk wil ik dan ook met geen van allen iets te maken hebben. ;)
Natuurlijk is dat relevant. Zowel de MacBook en Chromebook zijn neergezet als Best Buy en deze worden in het artikel ook direct met elkaar vergeleken.
Er wordt in een post geschreven dat er voor de Chromebook privacy bezwaren kunnen zijn die niet in het artikel toegelicht worden, dit geldt ook voor de MacBook. Dat mag best gezegd worden en is geen drogreden. Er wordt nergens gesuggereerd dat wat Google doet oké is "omdat apple het ook doet". Skyclad kaart slechts aan dat het bezwaar feitelijk voor beide in het artikel vergeleken producten geldt.

[Reactie gewijzigd door rohitpenace op 1 juni 2021 08:43]

Skyclad reageerde op een reactie over privacybezwaren bij Chromebooks. Dan voegt een reactie die alleen maar zegt "Apple doet het ook" niets toe. Zijn vervolgreactie is wel degelijk inhoudelijk, dus daar zal ik op ingaan. :)
Whataboutism is het roepen dat een ander iets ook doet, om het niet over de eerdere beschuldiging te hebben. Dat is precies wat hier gebeurde.

Maar goed, in een vervolgreactie was hij wel inhoudelijk, dus ik ga daar verder op in. Genoeg off-topic nu.
Ik vind het ook slordig dat privacy onderbelicht blijft bij een bespreking over Chromebooks.

Aan de andere kant: zouden niet-technische mensen op een website als Tweakers.net komen?

Voor zover ik weet haalt de niet-technische mens zijn/haar relevante informatie over een te kopen laptop van kennissen en de winkelverkoper.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 1 juni 2021 07:55]

Aan de aankoopadvies-vragen te zien die soms op het forum voorbij komen: ja. ;)
Tweakers.net is maar net technisch te noemen, heb al vaak genoeg mensen hierheen verwezen (bbg, specifiek thread, etc.). Behalve een uitzondering komen mensen, zonder technische kennis, dan al snel zelf tot de juiste conclusie. Soms mede door de behulpzame community of een beetje hulp van mijn kant.

Ik vermoed dat Tweakers bewust op dit niveau zit, juist om een grotere doelgroep te bereiken.
Ik verwijs iedereen naar de best-buys als ze me weer eens vragen wat ze moeten kopen op een feestje :D
Ik vind het sowieso een gotspe om Chromebooks onder de laptops te gooien.

Mijn kinderen kregen het advies om dit voor school aan te schaffen, ze zijn beide blij dat we richting het einde van dit schooljaar gaan.
Volgend schooljaar komt er echt gewoon weer een normale laptop op hun bureautjes. Dit was eens maar nooit meer.
Geen of slechte Wifi, Geen Chrome app van je (zwaardere) programma? Geen games! Office is anders, zelfs die van MS. (En school gebruikt dan weer niet de 365 omgeving maar de chromecloud) En die is zelden niet overbelast waardoor opslaan van je bewerkingen...

Nee, na het lezen van die M1 review van Apple (geen geluid, mooi scherm en lange accu) mogen ze van mij daar eens over nadenken. (School geeft ook toe dat ze zich het hele Chrome gebeuren hebben laten aandwingen btw)
Ik kan je vast vertellen dat het niet lang meer duurt voor Chromebooks uit het onderwijs geweerd zullen worden, vanwege deze reden, mark my words ;).
Ga er niet vanuit dat iedereen net zo slordig omgaat met zijn privacy als jij. ;)

Je kan prima leven en internet gebruiken zonder Google, Facebook e.a.
Jij weet duidelijk meer dan ik :')
Ik surf met Firefox en ik heb heb nooit een Facebook of Google account gehad.
Ik gebruik de HP x360 Chromebook voornamelijk als een mobiele browser. En omdat je Android apps erop kan draaien: ik lees er ook de krant op, Ziggo Go werkt ook prima. Verder zie ik een Chromebook meer voor 'erbij' (vakantie). Foto's en films editen gaat gewoon beter op een Windows/Linux laptop.
De helderheid van deze HP chromebook is niet denderend. Buiten in de zon (onder een parasol) is het niet leesbaar. Overigens is de netwerkkaart, anders dan in het artikel staat, niet te upgraden. Ik heb een wifi 6 kaartje gekocht, maar de Chromebook weigerde die te herkennen.
Hm interessant. Wat is volgens jou dan de meerwaarde van een Chromebook t.o.v. een tablet? Het toetsenbord?
Zeker, dat is een belangrijk verschil. In het verleden heb ik Android tablet mee op vakantie gehad. Het overzetten van filmpjes (actioncam) en fotos uit het fototoestel was onhandiger dan met deze Chromebook. En ik vond het aanbod van tablets wel flink verschraald ten opzichte van het aanbod van Chromebooks.
Ik hoop niet dat ik nu te veel off-topic ga, maar hoe is het overzetten van foto's/filmpjes op een Chromebook makkelijker? Is dat vanwege de card reader? Hebben tablets dat tegenwoordig niet mee?
Ik zit een beetje met hetzelfde, ik wil ook een eenvoudig handbaar apparaat mee op vakantie, maar ik vind het gewicht van bijvoorbeeld een kleine tablet toch wel een stuk aantrekkelijker dan een Chromebook. Echter, ik tik nogal veel (verslagen en dagboeken van de vakantie) en daarvoor heb ik dan zo'n bluetooth toetsenbordje (want documenten tikken op een touchscreen is niet echt mijn ding). Mijn tablet (met sd-card slot) is aan vervanging toe, en ik twijfel nu tussen een tablet en een Chromebook. Ik vind de laatste eigenlijk te zwaar (gewicht) en overpowered voor mijn doeleinden, maar het toetsenbord en de aansluitingen geven veel voordelen...
Qua gewicht vind ik het meevallen (ik heb uit deze HP serie (X360) de 12b-ca0010nd) ten opzicht van een tablet (mijn referentie is de 10" Acer Iconia tablet die ik lang hiervoor heb gehad, ergens in 2012).
Die foto's en video's zet ik op een externe harddisk, eigenlijk gebruik ik de laptop als tussenstation (en kan ook kijken of de opnames e.d. een beetje ok zijn). Het toetsenbord vind ik inderdaad een plus, maar zoals jij schrijft: een tablet met een BT toetsenbord is qua functionaliteit hetzelfde.
Ik ben wel tevreden over de Chromebook. Enige minpunt is de max. helderheid, buiten is het erg lastig de krant lezen (of YouTube).
Niet iedereen heeft zulke goede ogen. Een 14" is echt onwerkbaar voor mij en een 15.6" is nog steeds behelpen.
Kan in de volgende LBBG bij de alternatieven ook een 17.3" opgenomen worden?
Ik denk echt dat er een kleine minderheid van mensen is die nog geïnteresseerd is in 17". Laptops worden over het algemeen gebruikt voor school, werk en andere dingen waar je iets mobiels nodig hebt, en 17" laptops zijn vaak gewoon niet heel erg mobiel. Dan kun je volgens mij altijd beter een desktop kopen of een extra scherm.
Ik denk dat je je vergist in hoeveel mensen ervan zouden kunnen profiteren, aangezien volgens mij de meeste laptops helemaal niet voor mobiel gebruik worden gekocht, maar gewoon als thuis-PC, waarbij ze een desktop te lastig of groot vinden (ondanks dat je met een monitor en toetsenbord een veel betere ervaring kan hebben die minder ruimte in beslag neemt). Het is een simpel alles in één apparaat dat je neerzet, openklapt en gewoon werkt.

En voor dit soort mensen, die hun laptop nooit verplaatsen, is een 17" best logisch om te kiezen. Niet alleen vanwege de grootte van het scherm, maar als de fabrikant er een beetje moeite voor gedaan heeft, zijn hier ook full-size toetsenborden in toe te passen, betere speakers, groter touchpad, etc. etc. Natuurlijk moeten er wel modellen zijn die dit hebben, maar hier kan dus een advies op gebaseerd worden.
Grapjas. Mijn oogaandoening is wat ernstiger en kan niet (alleen) door een bril gecorrigeerd worden.
Dat is wel vervelend voor je. Maar je kan toch niet verwachten dat altijd met alles met iedereen rekening kan worden gehouden.
Ik vraag ook al tijden om een MINIMAAL 17" model erbij,maar daar wordt inderdaad niet naar geluisterd.
Elke paar maanden is het even weer kijken: 17 inch model? nee? skip.
Ik was ook op zoek naar een laptop met voldoende schermformaat voor een groot werkoppervlak en bij regelmatig behoefte aan wat rust voor de ogen nog voldoende in beeld bij wat inzoomen.

Ik gebruik tegenwoordig een 15" Surface Book (3).
Dit 3:2 scherm heeft dezelfde hoogte als een 17" 16:9 scherm (alleen dan iets smaller).

Voor werkgerelateerde activiteiten (met name documenten bewerken of browsen) vind ik 3:2 een ideale verhouding.
Verder goed scherm en uitstekend touchpad / toetsenbord en (iig bij Surface Book) uitstekende webcam met Windows Hello.

Dus, tenzij je vnl video's wilt kijken op de 17" laptop, ook wellicht voor jou een praktische oplossing.

Aan de Surface Book zit natuurlijk wel een flinke prijs vast, die je er dan aan moet kunnen en willen uitgeven. De 15" Surface laptop met zelfde formaat scherm is voor een wat schappelijker budget verkrijgbaar en in de 4e editie ook met een krachtige AMD CPU 9had de 3e serie ook, echter met tegenvallende prestaties).

Kanttekening: bij de Surface apparaten moet je wel de mogelijkheid om zelf onderdelen te vervangen / upgraden missen (muv verwisselbare SSD bij Surface Laptop).
Bij de MacBook is de accu in drie delen verdeeld, die vastgelijmd zijn en daardoor vrijwel niet door de gebruiker te vervangen.
Het zou verboden moeten worden. Zo'n accu, die al niet zo groot is, gaat van alle componenten het hardst achteruit in laptops. Belachelijk gedrag weer van Apple. Lekker duurzaam ook.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 1 juni 2021 08:00]

Ten eerste gaat daardoor de accu veel langer mee en ten tweede is het gewoon prima te vervangen…
Er staat letterlijk in dit artikel dat de accu niet te vervangen is. Hoe kom je er eigenlijk bij dat de accu langer mee zou moeten gaan dan 'iets'?

Wat ik wel fascinerend vind is dat zodra er een reactie met een beetje kritiek op een keuze van Apple komt, er hele massa's opstaan om die keuze te verdedigen met de meest onrealistische argumenten, hoe fout de keuze ook is.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 1 juni 2021 09:58]

Er staat letterlijk in dit artikel dat de accu niet te vervangen is.
Dat staat er niet. Er staat dat het vrijwel niet door de gebruiker te vervangen is. Ifixit noemt het 'tricky'. Het kan, maar niet simpel. Het is verre, verre van ideaal, maar ik begrijp wel waarom dat soort setups de voorkeur hebben bij de makers.

Hoe vaak heb jij als gebruiker een versnellingsbak vervangen/gerepareerd in een auto? Ik denk nooit, de niet auto prutsers enthousiastelingen laten dat over aan de experts. Net als dat veel mensen het repareren van een smartphone, tablet, laptop en desktop ook aan de experts overlaten. Veel van ons op Tweakers.net doen veel zelf met computer related spul, echter...

Hoe vaak ik zelfs bij laptop modellen (bricks) waarbij je de case niet open hoefde te maken en de batterij met een locking/schuif mechanisme alsnog zelf moest vervangen omdat de gebruiker het 'kinderslot' op de batterij niet begreep... Als je de case open moest maken dan was je meestal alsnog het haasje, want het gros van de gebruikers vond dat maar eng. Zelfs die dat zelf dachten te kunnen had je mensen die met een berg onderdelen alsnog je hulp inriepen om het te fixen (waar je veel meer tijd aan kwijt was), mensen de boel stuk maakte en dat of wel of niet wilde toegeven.

Upgradeability mag een ding zijn, maar meestal adviseer ik klanten toch al dat ze een laptop moeten kopen voor de komende vijf jaar en niet met de huidige eisen (koop het op de groei). Want natuurlijk kan ik er later meer geheugen in prikken en/of de SSD vervangen door een groter model (bij verschillende modellen). Maar het is uiteindelijk veel goedkoper (in geld en tijd) als ze direct die extra capaciteit al aanschaffen bij de initiele aankoop.

Ik ben geen groot MacOS fan, maar die laptops (als mensen ze hebben gekocht op de groei) gaan verdomde lang mee en behouden behoorlijk wat van hun waarde ivm. de doorsnee Windows bak.
De vergelijking met de versnellingsbak is niet echt juist, die gaat doorgaans een heel autoleven mee (300+k kilometers, tot 5/6/7 ton aan toe). Dan eerder de banden of schokbrekers/draagarmen/koppeling ofzo. Zaken die de lokale garage ook kan repareren en niet alleen de dealer.

Het zit hem er nou juist in dat de accu zo ongeveer het meest slijtgevoelig is van je hele laptop, maar bij sommige merken/modellen (zoals nu dus de MBA) vastgelijmd zit. Waarom?

Waarom zou een consument er niet voor kunnen/mogen kiezen om zelf de accu van zijn laptop te vervangen (of smartphone for that matter)? Er is letterlijk maar één antwoord - geld. Upgradeability wordt vaak al beperkt omdat eindgebruikers anders niet meer naar de topmodellen kijken, en nu dus ook steeds vaker slijtagedelen die enkel nog door 'specialisten' vervangen kunnen worden, of helemaal niet zoals bij veel smartphones. Alleen op die manier verdienen vendoren nog geld na de initiële aankoop. Het is een bijna misselijkmakende strategie die inmiddels, godzijdank, steeds meer weerstand oproept bij veel mensen.

Right to Repair movement

[Reactie gewijzigd door musje83 op 1 juni 2021 11:28]

Natuurlijk kan een consument er voor kiezen zijn aangekochte hardware zelf te fixen. De producent gebruikt echter de makkelijkste oplossing: lijm, waardoor het extra lastig wordt voor die consument. Die consument kan echter ook gewoon kiezen voor een producent/model waarbij dat wel kan...

Maar het gros van de consumenten kan het geen bal schelen, niet vreemd omdat het merendeel prima 5+ jaar mee kan zonder dat er wat vervangen hoeft te worden. En als dat wel het geval is gaan ze net als dat wanneer de accu vervangen moet worden, gewoon naar de monteur. Op die manier wordt de producent ook gewoon niet geforceerd om een betere technische oplossing te bedenken die dezelfde structurele eigenschappen heeft. Die weerstand zit slechts bij een hele kleine, maar vocale, niche.

Een hoop modellen laptop hebben/hadden een vervangbare accu, maar als je na 5 jaar je accu moest vervangen was dat model accu zeer slecht te krijgen en zat ook in een proprietory battery case, welke ook heel lastig open is te krijgen. Laten we het al helemaal niet hebben over de speciale aansluitingen in dergelijke oplossingen...
Je denkt erg vanuit de producent moet ik zeggen. Natuurlijk is vastlijmen/solderen voor hen handiger/sneller/goedkoper. En ja, veel onderdelen van veel apparaten moeten toch al via de monteur.

Maar om een paar redenen is een niet handig vervangbare accu toch wel problematisch:

1. De accu blijft vaak minder lang fris dan de rest van het apparaat (laptop, smartphone, elektrische tandenborstel, enz).

2. In veel van deze apparaten zijn ze eenvoudig vervangbaar geweest, of zouden dat kunnen zijn; gewoon los klikken en de nieuwe erin plaatsen. Vooral bij laptops. Het kan dus zeker, en die apparaten waren amper duurder door die vervangbaarheid. Dit is niet vergelijkbaar met het vervangen van een diep gelegen onderdeel met vele aansluitingen en mechanische complexiteit (zoals een versnellingsbak in een auto of een chipset op een moederbord). Dit is geen complex reparatiewerk, of zou dat niet hoeven zijn.

3. Weinig mensen zullen hier misschien letterlijk over klagen, maar velen ervaren wel de nadelen van een oude accu in een verder prima apparaat; bewust of onbewust. Zou het vervangen echt makkelijk zijn, dan zou ook een grotere groep dit doen. Juist de groep die hier meer kennis van heeft, zou kunnen dienen als de spreekbuis.

We kunnen alles wel rechtpraten op basis van commerciële argumenten, maar waarom niet denken vanuit verbetering voor de eindgebruiker? Ik denk dat de producenten prima voor zichzelf kunnen opkomen. Het vervangbaar maken van centrale onderdelen die meer achteruit gaan is van grote meerwaarde. Dit zou weer meer moeten, in meer apparaten, waar het praktisch voordeel heeft. Anders gaat dit in stapjes verder achteruit met minder eigen keuze en inbreng, zoals nu al bepaalde tractors flink minder repareerbaar zijn, steeds meer accu's zijn vastgezet, enz. Dat is achteruitgang voor ons als gebruikers.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 1 juni 2021 12:45]

We doen hier niet anders dan een mening spuwen; dan kun je toch alsnog maar beter je eigen mening geven?

Ik snap je argument; we gaan het probleem niet oplossen via Tweakers reacties. We zouden moeten stemmen met de portemonnee. Maar dat gaat niet werken, want inderdaad, veel mensen accepteren dit soort nadelen uit onwetendheid/desinteresse. Het gros van het publiek kiest op prijs, ook bij producten met enorme vervuiling of mensenrechtenschending bijvoorbeeld. Gelukkig zijn overheden hier en daar wel bezig met reparatierechten, wat waarschijnlijk een noodzakelijk ding is. Via marktwerking gaat het niet beter worden.

Toch heb je een minuscule invloed op mede-Tweakers door te reageren, en dan kun je altijd nog aangeven dat dit een groeiend probleem is, in plaats van alleen maar te verklaren waarom het gebeurt vanuit de producent gezien. Dat het voor hen voordeel oplevert, qua initieel gemak van produceren én doordat de klant vaker iets nieuws moet kopen, dat staat buiten kijf.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 1 juni 2021 13:36]

Je vergelijk met een versnellingsbak gaat nergens over: een batterij is met 1 stekkertje aangesloten op de rest van het systeem en het vervangen vereist vrijwel geen technische ervaring. Dat er mensen zijn die dat dan alsnog laten doen door een reparateur, betekent niet dat je het dan maar gelijk helemaal onmogelijk moet maken voor mensen die wel een schroevendraaier vast kunnen houden.
Misschien moeten we het vergelijken met.... Een accu! ( in de auto weliswaar).
Tesla heeft de accu in de Model S ook behoorlijk verstopt.
Laat dat nou ook net een onderdeel zijn wat het relatief vaak begeeft. En dan sta je stil.
Wat ik wel fascinerend vind is dat zodra er een reactie met een beetje kritiek op een keuze van Apple komt, er hele massa's opstaan om die keuze te verdedigen met de meest onrealistische argumenten, hoe fout de keuze ook is.
Dat gebeurt niet alleen bij Apple, al heb ik wel sterk het idee dat het daar sterk vertegenwoordigd wordt.
Ik denk dat het een gevolg is van het fenomeen "confirmation bias": het effect waarbij je verlangt naar bevestiging van je standpunt. Je zou kunnen stellen dat het sterke raakvlakken heeft met fabeltjesfuik, maar ik vind die term niet zo geschikt, door de ridicule/humoristische klank.

Ik weet niet precies waarom, maar (een schare) Apple liefhebbers hebben de naam diehard fanboys te zijn. Misschien vanwege de behoefte "het beste" te hebben en Apple dat overzichtelijk aanbiedt? Ik kan me voorstellen dat Apple liefhebbers ook eerder geneigd zijn om merken te kopen, omdat het makkelijk een indicatie kan zijn voor "kwaliteit".

Ik moet zelf bekennen: ik ben ook slachtoffer van de confirmation bias, maar dan andersom: ik hekel Apples beleid. In de ~15 jaar dat ik bewust Apple in de gaten hou, zie ik keer op keer dat ze keuzes maken ten nadele van de consument.
Ten tijde van de iPods kon ik ze niet als USB-stick gebruiken en was extra opslag ervan duur.
Ten tijde van de iPhone was geheugen niet uitbreidbaar (SD), maar kost extra opslag een factor 5~10 zoveel als dat zou moeten zijn.
Daarna kwam het weglaten van de 3,5mm aansluiting, onder het mom van we hebben de ruimte nodig en bluetooth is beter. Die paar kubieke millimeter merkt niemand en bluetooth kán beter zijn. En kan slechter zijn. En draadloze dopjes kan je makkelijker kwijtraken. En zijn duurder. En moeten opgeladen worden.

Tegenwoordig proberen ze een monopolie op reparaties te realiseren. Ik vraag me af of dat juridisch wel toegestaan is. Het is jammer dat ze zulke goede producten maken, want ik weiger een fabrikant te ondersteunen die de consument niet voorop stelt. Maar goed, daar val ik dus voor de confirmation bias. Maar aan de andere kant vraag ik me ook af: maakt dat het minder objectief? Want de genoemde feiten blijven feiten en het lijkt er eerder op dat Apple steeds meer probeert om de consument duurder uit te laten zijn (wat aan de kostenkant ook gebeurt door het ontwijken van belasting. Maar ja: natuurlijk mag dat. Of het de intentie is die we willen, dat is mijn vraag).

Maar het is wel knap wat ze neer hebben gezet met hun eigen processor, ik ben onder de indruk. Maar nog steeds staan ze buitenspel voor mij. Ik hoop trouwens niet dat er weer standaard een -1 regen komt, maar dat mensen inhoudelijk beoordelen. Een 0 kan ik begrijpen, in het kader van offtopic, een -1 niet.
Cognitieve dissonantie kan harder opspelen wanneer je meer betaald hebt (als je verkeerd brood koopt heb je daar niet heel erg veel slechte gedachten bij of in ieder geval niet lang). Maar omdat die gedachte ook terugkomt bij iedere vervolgaankoop (ook bij iedere app wordt extra betaald en voor ieder accessoire meer betaald) is het voor de rust in je hoofd van belang dat je jezelf extra duidelijk maakt dat je toch echt de beste keuze gemaakt hebt. Wanneer iemand dan toch van mening is dat Apple niet de best keus is wordt je daar ook extra hard op geraakt. Ik overweeg overigens een Apple telefoon, maar dat terzijde...
Het is wellicht vervelend dat de accu niet door de gebruiker zelf te vervangen is, maar ik heb kort geleden mijn Asus N56VZ laptop met wisselbare accu moeten vervangen omdat er gewoonweg geen originele accu's meer voor te krijgen zijn... en de reproductie-accu die ik gekocht heb hield het net een kwartier vol :(

Zelf vervangen is alleen leuk als de onderdelen nog verkrijgbaar zijn, en de track-record bij mijn Apple-apparatuur is daarbij een stuk beter dan bij mijn Asus apparatuur.
Ik zie gewoon Asus N56 batterijen verkrijgbaar, hier en hier bijvoorbeeld.

Daarnaast bieden de meeste fabrikanten de mogelijkheid om je laptop buiten garantie te laten repareren, meestal betaal je dan bovenop de parts dan nog een repair-fee. Maar als ik zo naar die batterij kijk is die prima zelf te vervangen.

Dus weer een gevalletje N=1?
Is allemaal namaak, origineel is niet meer te krijgen. Wellicht zit er een goed werkende tussen de namaak, maar die ik gekregen heb werkt dus voor geen meter.
Met een snelle Google is dat model 8 jaar oud, zou het kunnen dat de reprobatterij ook inmiddels zo oud is?
De Asus N56 was ook echt bagger. Hele slechte accu, slecht beeldscherm.. Asus heeft in het begin hele goede laptops, totdat de reviews binnen zijn, dan stappen ze over op goedkopere componenten. We hebben er twee gekocht, maar nooit weer Asus.
Tjah, hoe vaak zou je zo’n accu moeten vervangen? De drie macbook airs in ons gezin worden sinds 2014 dagelijks gebruikt. Accu’s zijn nooit vervangen. Ook al verfoei ik het vastlijmen en vastsolderen door Apple, ze doen iets goed met die accu’s.
Ik heb een macbook air en macbook pro gehad, maar ook vele Windows laptops (Dell, HP elitebook) en hoe snel de accu degradeert verschilt wel degelijk per apparaat, maar in mijn ervaring doen macs dat niet beter of slechter dan even dure Dell/HP apparaten. Het lag vooral aan een beetje geluk en hoe je ze gebruikt. Ook merk je bij het openmaken van de laptops dat de accu's veelal uit dezelfde fabriek komen. Logisch dus dat ze eenzelfde gedrag laten zien.

Als je nou een Windows laptoppie pakt van 300 euro dan klopt het, daar zitten lagere kwaliteit accu's in. Maarja, dat zou nogal een dom vergelijk zijn.
Dit is al weer lang geleden ook ooit op tweakers geweest. Apple producten scoorde niet hoger qua hardware falen dan andere fabrikanten. Een high end apparaat bleek vaak gewoon een high end apparaat.

Alles moet maar dunner en dunner (van mij overigens niet perse). Geef mij maar een niet uitklapbare full ethernet, en minstens een stuk of 4 USB poorten die ook allemaal te gebruiken zijn tegelijk.

Wat me opvalt in deze review is dat WIFI 6 als positief wordt benoemd op de budget laptop. terwijl mijn verwachting is dat mensen die deze laptops kopen juist echt geen WIFI 6 hebben.
Scholen en dergelijke vaak wel en dan is het een prima ding voor je word documentjes etc.
Om een kanttekening daarop te maken: voor m'n Dell XPS zit ik nu aan m'n 3e batterij.
Ja de mijne uit '18 moet ook vervangen worden (weet überhaupt niet of het kan). Had de 92 W/u versie en die zou 8-10 uur meegaan en als hij het nu paar uur houdt ben ik blij.

Mijn E5570 daarentegen doet het nog heel goed, maar die heb ik ook niet kunnen gebruiken icm een Dell oplaadbare dockingstation. Ook wordt deze laptop meer als een tablet gebruikt, dan een 'workstation'.
> Tjah, hoe vaak zou je zo’n accu moeten vervangen?

Het is niet alleen de accu, geheugen zit vast gesoldeerd, ssd kun je niet switchen etc etc. Niet alleen apple doet dit hoor, maar ze zijn wel trendzetters op dit gebied.
Ik zie geregeld in mijn omgeving dat MacBook accu's, van Air tot Pro, inderdaad prima zijn, maar niet idioot veel beter dan de accu's in andere high(er) end notebooks. Van de week nog de SSD van een MBA van een vriendin vervangen en even gekeken of de accu nog in orde was. Na 20 minuten wat data naar de externe HDD verplaatsen en wat andere zaken instellen, was de accu al richting de 75% aan het gaan.
Heel normaal voor een 6 jaar oude laptop, daar niet van, maar veel beter dan de concurrentie? Mwah.
Wel is OSX doorgaans beter geoptimaliseerd qua energiebeheer, maar dat is ook niet meer dan logisch.
Wel is OSX doorgaans beter geoptimaliseerd qua energiebeheer
Ik heb wel ervaren dat als een mac op accu werkt, de CPU en GPU veel agressiever terugclocken en beperkt worden in verbruik dan bij sommige Windows laptops. Met een beetje configureren van Windows en iets als Thottlestop kom ik namelijk een heel eind richting veel langer accugebruik en toch performance die gelijk is aan wat een mac doet. Het is ook maar net hoe een laptop ingesteld is. Ook een bios en de configuratie van de "Intel Dynamic Platform" of "Intel Thermal Framework". Ik verzin die namen overigens niet zelf. Bij de M1 is het effect ongetwijfeld anders. Maar vooral de Air en gewone macbook bleven langer op lagere clocks dan Windows dat deed. Hetzelfde kon je goed simuleren met bootcamp.
mijn MBP 2015 (in 2017 gekocht) geeft nu zelf aan dat de batterij vervangen moet worden. Wat ik in praktijk ook wel merk maar gebruik heb vooral aan de lader. Jouw Macbook Airs zullen dat waarschijnlijk nooit aangeven aangezien ze niet vervangen kunnen worden. je kunt misschien wel de cycle count bekijken van je batterij in system report. De Mijne zit op 886 bij 1000 word wel echt aangeraden om hem te vervangen.

cycle count is trouwens de aantal keren dat de batterij 100% is leeg getrokken. Waarbij na opladen er weer door geteld word en niet op opnieuw.
Dat is een nogal grove omschrijving van de Cycle Count. Je hoeft niet je laptop 100% leeg te trekken en volledig te laden voor 1 cycle count. Ook als je in totaal tot 100% charge/discharge bereikt telt dat als een cycle count. Dus ook als 'm 2x vanaf 50% naar 100% laadt, telt de batterij IC een nieuwe count.

Cycle count moet je verder afleggen naar de beschikbare capaciteit (life cap), waarom zou je de batterij na een X aantal counts vervangen als de capaciteit nog dik in orde is?

Cycle count vertelt dus meer iets over de mate van verslechtering over tijd, dan daadwerkelijk de noodzaak om een batterij te vervangen.
Dat is een nogal grove omschrijving van de Cycle Count. Je hoeft niet je laptop 100% leeg te trekken en volledig te laden voor 1 cycle count. Ook als je in totaal tot 100% charge/discharge bereikt telt dat als een cycle count. Dus ook als 'm 2x vanaf 50% naar 100% laadt, telt de batterij IC een nieuwe count.
Waarbij na opladen er weer door geteld word en niet op opnieuw.
gelukkig weten ze bij Apple wel te zorgen dat je accu lang meegaat omdat hij veel langzamer degradeert. Alle andere laptops die ik had was de accu na 2 jaar al flink achteruit gegaan, terwijl ik nog maar één keer een accu vervangen heb in een Macbook. Dat was na 4,5 jaar en niet eens omdat hij echt slecht was, maar ik die 8 tientjes wel de moeite waard vond voor de extra 3 uur capaciteit en ik weer jaren vooruit kan,

Je leest het goed, ook in Apple laptops kan de accu gewoon vervangen worden. Kost wel wat (alhoewel niet veel meer dan bij de concurrenten) en dan kan je er weer jaren tegenaan.
Bij de nieuwe macbook air zit de accu veel stugger vast en daadwerkelijk aan de behuizing gelijmd dan in de macbook pro's en de vorige generaties macbooks. Ik heb ook een accu vervangen in een vorig model air (2015), dat was veel beter te doen, eigenlijk kun je dat wel gewoon zelf want die zit niet vastgeplakt. Dus gewoon openschroeven, eruit wippen en klaar.

Over het algemeen zijn de macbook accu's gelijk aan accu's in andere laptops, dus dat de accu van je macbook minder snel zou degraderen is erg onwaarschijnlijk en dat lijkt mij vooral een n=1 dingetje.

Bij de macbook air met M1 chip zit alles vastgelijmd, dat losmaken is zelfs gevaarlijk om zelf te doen.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 1 juni 2021 09:54]

Prima, dan breng ik hem naar een Apple repair centrum. Doe ik trouwens ook met mijn auto als de accu versleten is.En mijn zolen laat ik ook door de schoenmaker doen.
Gelukkig hoef jij geen Mac te kopen en gelukkig heb ik die keuze ook om het wel te doen. Iedereen blij zou je zeggen. Maar zo werkt het voor sommige mensen niet blijkbaar.
Nee, je kan gewoon niet zo goed tegen kritiek op Apple.
Ach, mijn schoenzolen zitten ook verlijmd. Als ik ze vervangen wil hebben ga ik naar de schoenmaker. Voor de meeste schoenen geldt ook dat de levensduur van de schoen korter is dan die van de zool.
Je gaat naar de schoenmaker en niet verplicht naar het reparatiecentrum van "schoenmerk" waar je 5x de prijs moet betalen van wat de schoenmaker ervoor vraagt. Denk daar maar eens over na ;)
Ik heb juist gehoord dat de accu bij de M1 niet meer zit vastgelijmd, waar dit bij oudere modellen wel het geval was. Dat ie in drie delen verdeeld is zal wel een reden voor zijn, maar vastlijmen is echt kwestie van gebruiker pesten.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 1 juni 2021 14:03]

Ik heb onlangs een digibete vriend geholpen om een prul van een laptop voor hem in te stellen. Kostte ook rond de 500 euro en dat ding was een halve dag bezig om alleen maar windows updates te verwerken.
Had zeker een jaar in de doos gezeten denk ik. Het ergste vond ik nog al die ellendige bloatware die haast niet te bestrijden is. Ik heb maar niet voorgesteld om de hele boel te formatteren en een mooie verse windows 10 erop te plaatsen, ik zou me in ieder geval bekocht voelen met een dergelijke aankoop.
Dat zal vast en zeker geen model uit deze BBG zijn dan, maar eerder een model wat de verkoper van de MediaMarkt "aanraadt" (lees: waar ze het meeste marge op pakken). Dat is vaak echt zulke troep dat het direct uit de doos e-waste is.

Alles met Celeron N/Pentium N er op moet je echt met een grote boog omheen lopen, en vroeger gold dat ook voor de beruchte AMD E-series (hoewel de pre-Ryzen A-series ook behoorlijk traag was). Ik kan me nog goed zo'n E-1 (Dual Core 1GHZ :+) laptop herinneren. 5 Windows updates duurden TWEE UUR om te installeren.

Tegenwoordig kun je voor €500 een prima basislaptop kopen, maar je moet dus wel goed opletten.
Ga je onder de €400, dan krijg je nog wel vaak echt prullen.

[Reactie gewijzigd door xIntenso op 1 juni 2021 17:52]

Inderdaad, het was hem aangesmeerd door iemand van de Mediamarkt. Wat een droevige troep is dat...
Pentium kan prima zijn.
Lastig is dat je 2 soorten Pentium hebt, met Atom of met Core cores.
Met die laatste hoef je niet per se ergens last van te hebben.
Alleen zijn Core Pentiums dan wel dualcore, maar een doorsnee i5 laptop van 4(?) jaar geleden was dat ook, en vindt men ook vandaag vaak nog prima.
(Zelfde geldt voor Celeron, alleen hebben Core Celerons een stuk lagere baseklok).

Of zoiets dan ook een goeie deal is hangt natuurlijk wel helemaal van de prijs af.
Als iemand tevreden zou zijn met een 4 jaar oude i5, kan je voor hetzelfde geld vaak beter daadwerkelijk een 4 jaar oude i5 kopen, in de vorm van een tweedehands zakelijk topmodel.
Ja klopt, ik bedoel dan inderdaad de Pentium/Celeron N-series met Atom-cores. De U-series zijn op zich nog wel leuke processors als je met een wat kleiner budget shopt. Ik heb het aangepast.
Vandaag net een laptop besteld, ik had een budget van rond de 750 euro.
Ik ben bij heel veel merken langsgegaan, en uiteindelijk ben ik terechtgekomen op deze:
Een Ryzen 4000 + 16 GB RAM + SSD 512 GB + Scherm van 14", en 400 nits:
https://www.coolblue.be/n...3ia-hm899t-be-azerty.html

Het is zeker een laptop die probleemloos 5 jaar gaat meegaan, het scherm heeft een beperkt kleurbereik, maar is wel helder genoeg om overal te gebruiken. Ook de webcam is niet top, maar dat maakt niet uit.
Ik denk dat het een hele goeie laptop gaat zijn.
alternatief was er ook: Lenovo IdeaPad Flex 5 14ARE05. (maar scherm en geheugen zijn beperkter)
https://www.campusshop.be...dmb/80056789/product/1100
Die specs zien er goed uit, in ieder geval stukken beter dan het misbaksel van mijn digitale vriend.
Dit is wel de AZERTY versie, de Qwerty versie bestaat ook. Hij is net toegekomen. Ik heb wel lang gezocht. Ik snap niet dat je voor 700 euro niet alles kan krijgen. Een gsm van 500 heeft alles, behalve een groot scherm, en een toetsenbord. Maar goed het is een compromis, maar ik kijk er naar uit om het te reviewen.
Bij Coolblue was er een 2de kans beschikbaar aan een ferme korting,
Bij Krefel is deze er voor 699, en soms kan je nog een kortingsbon van 5% vinden online
https://www.krefel.be/nl/...m413ia-hm899t-indie-black
Bij Alternate krijg je voor de prijs van coolbue de hoger gespecte:
https://www.alternate.be/...ptop/html/product/1730508
Aldaar zijn er ook alternatieven (allemaal duurder, maar meer geheugen/groter scherm)
https://www.alternate.be/...ptop/html/product/1730508
https://www.alternate.be/...ptop/html/product/1701694
https://www.alternate.be/...ptop/html/product/1700300
https://www.alternate.be/...ptop/html/product/1742659

* ik heb geen enkele affiliatie met geen enkele webschop. Dit zijn wel webshops die een betrouwbare reputatie hebben opgebouwd.
Correctie; je digibete vriend. Hij heeft gelukkig jou als digitale vriend :)
De specs van de 2 budget laptops komen niet overeen met de tekst (o.a. Webcamresolutie)
4gb ram en ssd s kleiner dan 512gb zou illegaal moeten zijn anno 2021. Het is net of techniek 10 jaar stil staat. Wat is dat tegenwoordig met die voddenlaptops. Karig aan ram bijna geen opslag en te snelle processors. Moet een mens 20 externe schijven op zijn laptop hangen voor wat ruimte. Ik begin de tijd van harde schijven in laptops echt te missen. Nu is het niks dan eigen gewin. Pure lucht voor woekerprijzen. Geef me een laptop anno 2021 met 16gb en 2tb standaard. Dan zijn we aan het praten. Dit geprul wat al jaren zo bezig is gaat nergens over. Je krijgt nergens iets voor je geld. 128/256 en 4gb ram stamt van 2008. Echt jongens. 8)7
een 4gb ram laptop zal ik inderdaad niet meer aanraden anno 2021. Windows tegenwoordig gebruikt al 4gb aan ram
Ik ben het je eens met 4gb ram want dat is over een jaar of 2 al weer oud maar meeste mensen die alleen hun laptop gebruiken voor internet enz hebben meer dan genoeg aan 128/256gb opslag.

Niet iedereen speelt games of hebben zo veel foto's die ze graag lokaal moeten opslaan dus dan heb je genoeg aan het minimum
Ik heb de indruk dat je bovenkant van de markt en onderkant van de markt door elkaar haalt. Ja, de bovenkant van de markt in 2008 is vast beter dan de onderkant van nu.

Maar ik ben blij dat de laptops met 2GB werkgeheugen zo goed als verdwenen zijn. Ook naar TN-panelen moet je nu hard zoeken, net als de 720p-schermen. Het flashgeheugen is inderdaad achterhaald en zou niet meer nodig moeten zijn.

Ik verbaas me wel over de steeds opschuivende eisen hier op tweakers.net :)
Het is nog maar een paar jaar geleden dat je bij een laptop van 400 Euro moest kiezen tussen of een SSD, of een Full HD resolutie, of 4GB werkgeheugen. Wilde je alle 3 dan kwam je boven de 700 Euro uit. De onderkant van de markt is er echt op vooruit gegaan de laatste 5 jaar.
Dat er in deze review alleen al benoemd wordt dat een laptop van 500 Euro geen sRGB ondersteunt vind ik wel een teken van deze opschuivende mogelijkheden en ook eisen.
Werkgeheugen heb je gelijk in, maar voor thuis heb ik al tijden een NAS draaien voor alle gebruikers. 8TB in raid 1.
Maar goed, mijn laptop gebruik ik eigenlijk alleen binnenshuis of soms een mini-lanparty met vrienden (1 of 2 games).
Voor de meeste gebruikers is een SSD, hoe klein die ook is, toch echt wel een grote verbetering ten opziche van een antieke mechanische schijf.

In 10 jaar tijd hebben we misschien niet meer opslag gekregen, maar het is wel 20x sneller geworden.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 1 juni 2021 14:10]

Sjah het zal ook een gevalletje “het moet te doen zijn voor een kleine portemonnee zijn” ik verwacht geen 16gb ram en 2tb SSD voor 400€ te kunnen krijgen.

Maar dat terzijde die Acer budget zou ik echt niemand aanraden.

ik dacht eerst dat je het over de Chromebooks had, maar die budget categorie is wel heel karig.

[Reactie gewijzigd door Noisia op 1 juni 2021 07:55]

Ben het deels met je eens, maar er zit nog best wel een verschil tussen 4Gb/128Gb en 16Gb/2Tb. Die Lenovo vind ik een goede prijs voor een laptop die echt nog wel een paar jaartjes mee gaat. Die Acer betaal je alleen voor looks...
Volgens mij komt er zeer binnenkort een flink vernieuwde Macbook Air aan, zou nog heel even wachten.
Volgens de geruchten komt de nieuwe Air in de tweede helft 2021 of in 2022, dus het kan nog even duren.
The new ‌MacBook Air‌ will be released in the second half of 2021 at the earliest or in 2022, according to Gurman and Prosser. Apple analyst Ming-Chi Kuo previously said that Apple will introduce a new ‌MacBook Air‌ at some point in 2022, suggesting there may not be a refresh in 2021.
Volgende week begint WWDC 2021, dus misschien is het het nog wel waard om nog even een weekje te wachten!
vond het idd al een sterk verhaal gezien de MacBook Air juist een flinke upgrade heeft gekregen
Er komen 14” en 16” MacBooks aan, niet direct een nieuwe Air. Vermoedelijk gaan die wel in een andere prijsklasse vallen dan de Air.
Zie ik iets over het hoofd? Voor rond de €500,- heb je een laptop die veel sneller is als hier in BBG word vermeld.

Ryzen 5500U
https://www.informatique....-15s-eq2321nd-laptop.html

En dan komt tweakers met een Ryzen 3500U ... Gaat iets niet helemaal goed denk ik. Op de site van Dell staat ook een variant met een 3450U processor rond de €500,-. De hele best buy kan dan ook zo de prullenbak in. Lenovo is ook erg overpriced als je vergelijkt met HP en Dell.
CPU is inderdaad sneller, maar die laptop is voorzien van een TN-scherm en dat is niet iets dat we aan willen bevelen.
Ben ik blij dat ik een laptop gebruik waar ik de accu er zo uit kan klikken. Jammer dat laptops smartphones achteraan gaan op het gebied van repareerbaarheid.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee