Apple MacBook Air 2020 M1, 8GB ram, 7-core GPU, 256GB ssd (Qwerty) Zilver Review
Deze MacBook Air is een lust voor het oog én je oren. Want er zit geen ventilator in. Verder is het apparaat heel snel, super dun en heeft een zeer goede accuduur.
Pluspunten
- Mooi ontwerp
- Erg compact
- Fijn trackpad
- Accuduur
- Mooi scherm
Minpunten
- Alleen USB C aan de linkerkant
- Verlichting toetsenbord werkt pas na inloggen
- Geen Face ID
Aanleiding
Na 10 jaar naar volle tevredenheid met een MacBook Pro 13 inch te hebben gewerkt, werd het tijd voor een vervanger. Het toetsenbord in mijn oude MacBook had ik al moeten vervangen en de accu had zijn beste tijd ook wel gehad. Desondanks voelde die MacBook helemaal niet traag aan. Dankzij de (achteraf gemonteerde) SSD en 8GB geheugen, was er nog prima mee te werken. Maar Mac OS updates gingen al enige tijd aan mijn neus voorbij. Dus het begon steeds meer te kriebelen.
Apple geeft haar MacBook niet bepaald kado, dus dan maar een Windows laptop? Of een Chromebook? Na wat reviews gelezen te hebben, besloot ik toch te gaan voor de MacBook Air met M1 chip. Het feit dat ik inmiddels aardig het Apple ecosysteem in ben gezogen, speelde ook mee. Ik koos voor het instapmodel, dus 7 GPU cores in plaats van 8. En 256 GB SSD disk. Die 8e core, mis je die? Ik niet eigenlijk. Al heb ik natuurlijk niet gewerkt met een exemplaar dat wel alle 8 cores gebruikt. En die SSD, is die niet te klein? Nee. Ik werk volledig in de Google en Apple cloud, dus veel opslag heb ik niet nodig.
Het ontwerp
Wat is deze MacBook compact! Ik was natuurlijk een vrij oude MacBook Pro gewend, maar het verschil is enorm. Omdat het apparaat zo compact is, neem je het ook makkelijk ergens mee naar toe. Maar ik merk dat ik de MacBook ook veel meer gebruik dan mijn MacBook Pro. Het is gewoon een veel handzamer apparaat.
De aluminium behuizing geeft de MacBook een luxe en degelijke uitstraling. Ik heb gekozen voor Space Grey en dat ziet er echt bijzonder stijlvol uit. Het verlichte Apple logo in het deksel is verdwenen.
Aansluit mogelijkheden
De MacBook Air heeft aan de linkerkant twee USB C poorten. Het is jammer dat Apple er niet voor heeft gekozen om ook aan de rechterkant één of meerdere USB C poorten te monteren. Daarmee zou je iets flexibeler zijn qua opstelling. Aan de rechterkant zit een aansluiting voor je koptelefoon. Een Kensington slot ontbreekt. Aan de ene kant jammer, want het geeft wat extra veiligheid. Aan de andere kant is de behuizing er misschien te dun voor en het apparaat is zo licht dat je het gemakkelijk mee kunt nemen. Een SD kaart lezer ontbreekt eveneens. Updates voor het navigatiesysteem in mijn auto moet ik via een SD kaart doen. Daarom heb ik een multi port adapter van Satechi mee besteld. Die heeft dezelfde kleur als de MacBook en past er dus goed bij. USC C laden werkt prima, maar ik mis toch wel de Magsafe adapter van mijn MacBook Pro. Het schijnt dat die weer terug gaat komen trouwens.
Functionaliteit en ergonomie
MacOS Big Sur is weer een stap vooruit. Vooral de donkere modus vind ik erg fijn. Het toetsenbord van de MacBook is verlicht, maar.... die verlichting werkt pas nadat je bent ingelogd. Dat vind ik niet handig. Je wachtwoord moet je daardoor bij weinig licht vrijwel op geluk en gevoel invoeren. Ik begrijp deze keuze van Apple niet. Het toetsenbord heeft heel weinig travel en dat is even wennen. Maar daarna werkt het prima. Het trackpad is best groot gezien de compacte omvang van de MacBook. Het werkt prima. Ik heb nog geen behoefte aan een muis gehad. Het toetsenbord werkt overigens bijzonder goed. De speciale knop voor Touch ID is handig en de functie achter de FN toets kun je aanpassen. Wat ik echt superhandig vind is het ontgrendelen met je Apple Watch. Ook als de MacBook om een wachtwoord vraagt, kun je met je Apple Watch eenvoudig ontgrendelen.
Beeld en geluid
Het scherm is prachtig helder en scherp. Het is minder helder dan dat van de nieuwe MacBook Pro, maar ik vind het een erg goed scherm. Helaas is de webcam geen Full HD exemplaar. Face ID ontbreekt helaas. Dat was een mooie toevoeging geweest. Het geluid uit de stereo speakers is best goed. Je hoort toch wel een behoorlijke bas en het klinkt helder. Maar echt hard kan het geluid niet. In vergelijking met mijn oude MacBook Pro is het desondanks een wereld van verschil. Iets wat geen geluid maakt trouwens, is de MacBook zelf. Er zit namelijk geen ventilator in. Wat is dat heerlijk! Geen blazende ventilator dus, maar heerlijke stilte.
Prestaties
Ik heb geen benchmarks gedraaid, want daar zijn er genoeg van te vinden. Ik beschrijf de prestaties dan ook vooral vanuit mijn persoonlijke gevoel. Het valt op hoe snel deze MacBook is. Applicaties starten echt heel snel op. De meeste staan binnen 1 seconde geopend op je scherm. Het lijkt wel een iPad. Applicaties die nog niet geoptimaliseerd zijn voor de M1 processor, starten ook snel op. Ten opzichte van mijn MacBook Pro, waarvan ik eerder aangaf dat die niet heel traag was, merk ik een enorm verschil.
Tot slot
Ik ben blij dat ik gekozen heb voor deze MacBook Air. Het apparaat is zeker niet goedkoop, maar met wat je er voor krijgt is het ook weer niet schrikbarend duur. Het is gewoon een erg fijne en super compacte laptop. De prestaties zijn dik in orde, net als het scherm en het ontwerp. Ik heb het idee dat ik weer jaren vooruit kan.
Ik heb trouwens een sleeve van case logic besteld. Die past perfect om de MacBook heen en past er qua ontwerp ook nog eens erg goed bij.