Door Friso Weijers

Redacteur

Smartphone Best Buy Guide

November 2021

Tot slot: alle aanraders

Hier vind je de aanraders in een overzichtje. Ze zijn gesorteerd per prijsklasse en in die prijsklasse zijn ze gerangschikt van goedkoper naar duurder, op basis van de prijs op het moment van schrijven. De prijzen kunnen uiteraard veranderen na publicatie, waardoor de volgorde wellicht niet meer klopt.

Aanraders
100-
200 euro
Motorola Moto e20
€ 94,-
Pbp: € 92,-
Xiaomi Redmi 9T
€ 183,15
Pbp: € 170,-
OPPO A53s
Onbekend
Pbp: € 188,-
200-
350 euro
Xiaomi POCO X3 Pro
€ 349,95
Pbp: € 239,-
OnePlus Nord,
€ 475,91
Pbp: € 324,-
Xiaomi POCO F3,
€ 359,95
Pbp: € 329,-
350-
500 euro
OnePlus Nord 2,
€ 336,-
Pbp: € 399,-
Apple iPhone SE (2020),
€ 436,75
Pbp: € 435,-
Samsung Galaxy S20 FE 4G
€ 443,88
Pbp: € 469,-
500-
750 euro
Samsung Galaxy S20 FE 5G,
€ 429,-
Pbp: € 549,-
Xiaomi 11T
€ 499,-
Pbp: € 551,-
OnePlus 8 Pro
€ 664,-
Pbp: € 679,-
Boven
750 euro
Samsung Galaxy S21+
€ 773,-
Pbp: € 939,-
Samsung Galaxy S21 Ultra,
€ 993,-
Pbp: € 1067,-
Apple iPhone 13 Pro Max
€ 1.409,58
Pbp: € 1257,-

We hebben in bovenstaande tabel zowel de actuele prijzen als de prijzen bij publicatie vermeld. Toestellen kunnen in prijs omhooggaan en dan zijn het soms geen aanraders meer. Zo kun je dit gemakkelijk spotten.

Het overzicht toont in een oogopslag de telefoons die wat ons betreft het meest de moeite waard zijn. Doe er je voordeel mee. We hopen dat je hiermee een weloverwogen keuze kunt maken bij de aankoop van je nieuwe smartphone.

Lees meer

Reacties (166)

Wijzig sortering
Ik mis de Samsung a52s in de aanbevelingen. Pas uit, 5 jaar update support, en serieus erg compleet.
120hz oled, prima accu, goede camera met OIS, stereo speakers, ip67, dual sim, micro SD, en een headphone jack! Ding is completer dan mening flagship, en de snapdragon 778G is qua prestaties vergelijkbaar met de snapdragon 855, gewoon goed dus. En dat voor 400 euro.

Oja en niet gemaakt in China, vind ik persoonlijk belangrijk.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 6 november 2021 08:08]

Wat mij betreft heb je volkomen gelijk. Ik begrijp het commentaar van Tweakers ook niet zo goed dat dit toestel te duur is in vergelijking met de S20 FE. De A52s is iets langzamer en de camera's misschien iets minder goed maar hij kost ook €100 minder én heeft 5G en nog praktisch 4 jaar updates voor de boeg. Ervan uitgaande dat je met de A52s nog 4 jaar kunt doen en met de S20 FE 3 jaar (op basis van updatebeleid) ben je respectievelijk €87,50 en €143 per jaar kwijt (€50 cashback meegerekend) - dat is nogal een verschil! Ik zou dan ook eigenlijk niemand meer de S20 FE aanraden maar wél de A52s.
Aha, die 50 euro cashback op de A52s had ik eerder niet gezien, maar dan wordt de A52s inderdaad interessanter dan ik dacht tov. de S20 FE 4G. Ook een prima smartphone inderdaad met veel goede eigenschappen! En een extra bewijs dat er in het 350-500 segment echt leuke toestellen zijn dit najaar :).
De €50 cashback gold voor zowel de A52s als de S20 FE, maar de actie liep helaas maar tot en met gisteren. Inmiddels is het advies uit deze BBG dus weer helemaal correct.
Mwah, ik vind het feit dat de A52s bijna een jaar nieuwer is en dus ook langer updates krijgt ook behoorlijk wat waard.
Eens maar ik heb wel een kanttekening; softwaresupport van 5 jaar? Op de website van Samsung staat “ Software Support Periode
tenminste tot februari 2023”. Dat zou dan 1,5 jaar zijn aangezien de telefoon in augustus uit werd gebracht? Op basis daarvan kan ik het zeker niet aanbevelen.
Nee klopt niet wat er op die site staat
Best eens googlen en dan zie je dat de A52s android 14 krijgt en minstens 4 jaar beveiligingsupdates.

De reden dat je de site niet moet geloven van samsung is als je kijkt naar de software support van de s21 reeks die 5 jaar bedraagt en dat staat ook niet op de site van samsung zo.
Maar toch is het vreemd vind ik (als net nieuwe A52s bezitter).
@testaankoop wees neem ik aan naar de officiele pagina, op de A52 pagina staat er hetzelfde over feb 2023.
Dan heb je wel dit oude nieuwsbericht, daar staat in ieder geval 4 jaar beveiligingsupdates voor heel veel Samsung telefoons.
Maar verder vind ik alleen maar blogs en nieuwsartikelen die of zomaar wat roepen of verwijzen naar de workscope pagina, maar daar staat alleen welke toestellen de komende tijd een update krijgen.

Wat is dan je betrouwbare bron voor Android 14 op A52s?

Toegevoegd: Je hebt ook nog dit oudere persbericht, wat me wel enigzins geruststeld, maar dan staat er nog steeds "and select upcoming A series devices" dus dan moet ik maar hopen dat dat ook over mijn telefoon gaat.

[Reactie gewijzigd door SanderBos op 6 november 2021 18:48]

https://www.androidauthor...laxy-a52s-review-3020575/

Updates: The company has promised three years of OS upgrades and four years of security updates for the Galaxy A52s, making it one of the few phones in the segment not made by Google with excellent long-term software support.

[Reactie gewijzigd door timoootjex op 6 november 2021 19:07]

Ja, maar ondanks dat er authority in de naam staat schaal ik dat onder sites die mogelijk zomaar wat roepen.
(in die review staat ook dat "Accuracy levels are great" over de vingerafdruk scanner, dat valt ook wel mee kan ik je vertellen ;) ).

Voor de A52 (dus niet A52s) heb ik in ieder geval nog wel een link van Samsung zelf kunnen vinden ondertussen.
Ik kan enkel de officiële website en productpagina hanteren. Al het andere (persberichten, beloften op andere sites) zijn verwarrend en niet officieel. Daar kun je uiteraard geen rechten aan ontlenen.

Het is ook een vrij specifieke datum, Samsung heeft natuurlijk ook alle gelegenheid sinds augustus om dat aan te passen. Echter gezien het feit dat het niet gebeurt, kan ik alleen maar aannemen dat dit de correcte datum is.

En dan kan ik het toestel niet in goed fatsoen aanbevelen aan mensen. En ik vind het nogal raar dat Samsung dit ook gewoon mag? De ondersteuning is gewoon korter dan de wettelijke garantietermijn? Bizar.
Sinds wanneer zijn persberichten niet officieel?

En een garantietermijn is voor defecten aan het product, dat is heel wat anders dan ondersteuning bieden.

[Reactie gewijzigd door Tweakert2020 op 8 november 2021 09:28]

Sinds wanneer zijn persberichten niet officieel?
Ik zeg nergens dat persberichten niet officieel zijn? Ik zeg alleen dat het best moeilijk is om daar rechten aan te ontlenen, gezien het aantal kanttekeningen.

Uit het persbericht;
Software-updates – De Galaxy A52, A52 5G en A72 ondersteunen drie generaties aan software-upgrades. Regelmatige beveiligingsupdates zijn voor ten minste vier jaar[15] gegarandeerd.
Okay klinkt goed?
[15] Na de eerste telefoonrelease. De beschikbaarheid van beveiligingsupdates kan per apparaat en markt verschillen. De lijsten met modellen voor beveiligingsupdates zijn onderhevig aan wijzigingen en worden periodiek herzien. Ga voor meer informatie naar Samsung Mobile “Beveiligingsupdates” https://security.samsungmobile.com/workScope.smsb
Okay? Welke markt krijgt dan wat precies? Laten we de link maar bezoeken?;
¹ Availability of security update support may vary by device and market.
For more information visit: https://security.samsungmobile.com/securityPost.smsb
² The list of monthly security update models are subject to change as the regular support period expires.
Also, some carriers may only support quarterly updates for all applicable current models listed above.
³ The list of security update models are subject to change and it will be reviewed on a periodic basis.
Okay? Dan maar deze bovenstaande link bezoeken? Eh… alleen maar uitleg over patches, geen specificatie welke markten dan de 4 jaar krijgen?

Het enige duidelijke is de telefoonspecificatiepagina van Samsung, dat stelt toch vrij duidelijk februari 2023…
[...]
Ik zeg nergens dat persberichten niet officieel zijn? Ik zeg alleen dat het best moeilijk is om daar rechten aan te ontlenen, gezien het aantal kanttekeningen.

[...]
Al het andere (persberichten, beloften op andere sites) zijn verwarrend en niet officieel
.
Ja persberichten en beloften op andere sites, nieuwssites en dergelijk.
Klinkt goed!
Zit er reclame in het OS? Daar ben ik niet zo van.
Geen echte reclame, maar mijn 52s is meer opdringerig in het pushen van Samsung meuk dan mijn xiaomi mi9 was. Persoonlijk vind ik de Samsung schil een stapje terug en de minste op die HTC destijds na. Dus minder dan oneplus en xiaomi, beter dan HTC.
Hmm oké. Ik heb nu een meer dan twee jaar oude G8s, die is niet opdringerig. De specs van deze smartphone zijn ook nauwelijks beter. Misschien toch maar door de zure appel heenbijten en een Oneplus 9 kopen dan.
Ik heb nu een Oneplus 9 Pro en het is een prima toestel maar ik word niet zo blij van de ontwikkelingen rondom het OS. OxygenOS is gewoon ColorOS van Oppo bij de update van Android 12.

De accuduur van de Oneplus 9 Pro is ook echt niet best.
Volgens mij geen reclame, wel zitten er in de eerste weken wel dagelijks aanbevelingen van Samsung bij je notificaties.

Denk daarbij als (niet geheel letterlijk ,maar dit is de strekking bij de Flip3 geweest):
  • Je kunt je Samsung account aanmaken
  • Stel Bixby in met deze knop
  • Je maakt nog geen gebruik van cloudopslag voor je backups
  • Deze 4 apps gebruiken veel van je accu
Geen reclame, en als je oplet met instellen door niet alles aan te zetten, ook geen push berichten van Samsung.
De 4G versie is zelfs nog goedkoper. Je hebt dan wel 90hz, maar verder volgens mij geen verschil. En dan zit je al rond de 300 euro.
Dat is de a52, de voorganger van de a52s. De a52s is er alleen in 5G uitvoering
En aanvullend: die heeft ook een tragere processor volgens mij.
Klopt

https://androidworld.nl/n...riant-van-de-galaxy-a52-5

[Reactie gewijzigd door JohanKupers op 6 november 2021 13:03]

Helemaal mee eens! Ik heb deze net gekocht met €50 cashback via Samsung, veel waar voor je geld!
Inderdaad. Vooral vreemd omdat die wel nog tussen de aanraders stond in september: reviews: Smartphone Best Buy Guide - September 2021
Same. Heb deze als werktoestel en ben eigenlijk best onder de indruk van de hoeveelheid bang for buck. Zou hem zo aanraden aan iemand die gewoon een mooie Samsung smartphone wil.
Ik heb die afgelopen week aangeschaft voor 240 euro icm abonnement bij GSMweb. Voor die prijs is het helemaal een no-brainer. Zat hem al te zoeken bij de aanraders maar er zijn dit keer andere toestellen gekozen.
Ze noemen de A52s wel:
"De Galaxy A52s was eerder een aanrader, maar nu simpelweg te duur. Voor amper vijf tientjes meer heb je de S20 FE 4G."

Dat zijn dan trouwens wel telefoons die enorm op elkaar lijken, ik zie dat de macro camera wordt uitgeruild voor een zoom, de koptelefoon aansluiting voor draadloos laden, en de S20 FE heeft een 25% snellere chipset (mits je een SnapDragron 865 exemplaar koopt wat dit jaar is gemaakt).

(Ik heb zelf pas maar 275 euro betaald voor mijn A52s, ik moet ook zeggen dat ik voor de 400 euro adviesprijs wel een andere had gekozen).

Naschrift: Ik zie nu trouwens tijdens het checken van mijn links in dit comment dat volgens Tweakers eigen pricewatch op 13 september (datum vorige buy guide) het prijsverschil tussen deze telefoons precies even hoog was, dus misschien kiezen ze over een maand wel weer voor de A52s :)

[Reactie gewijzigd door SanderBos op 6 november 2021 16:07]

Offtopic. Dank hiervoor. Hiermee ben ik ook direct geüpdatet met de A lijn van Samsung. In de A lijn is het niet direct zichtbaar wat nieuwer/ouder is en moet je beter opzoek. A52 of Nord 2 wordt mijn volgende, m.n. het snelle opladen is een plus. Eind vd maand in de bestelling.
Ik zou wel de a52s doen. De reguliere a52 heeft een veel zwakkere chipset.
Heb hem juist besteld :) .
De A52 5G is niet langer verkrijgbaar, althans vanaf augustus niet. Ik heb er destijds bij KPN ongeveer 3-4 maand op moeten wachten voordat er een bericht naar buiten kwam dat ik een ander toestel mocht kiezen.

Wellicht dat er daarom niet in diepte, of helemaal niet, is ingegaan op de keuze die jij hebt genoemd.
Ik heb wat duurder moeten kiezen destijds en ben overgegaan op de S20 FE.
De A52s waar het hier over gaat is van augustus en is dus gewoon overal verkrijgbaar hoor.
Oh ok. Wel fijn dat jij alles voor iedereen kan beslissen. Dan hoef ik zelf geen keuzes meer te maken. Top. /s
Ik wil bluetooth en een headphone jack.
Ik wil de micro sd kaart van mijn dashcam of camera in mijn telefoon kunnen stoppen.
Snapdragon 855 is snel zat voor mij, heb ik nu ook in mijn telefoon zitten.

Ben best goed in zelf beslissingen maken hoor, hoef jij niet voor mij te doen.
Ik denk dat goed is om aan te geven dat veel poco x3 gebruikers inmiddels ghost touches ervaren. Lees het topic hier op tweakers er even op na en Google het eens.
Ik heb hier nu geruime tijd last van. Ik weet niet of dit opgelost gaat worden. Mijn telefoon nu onder garantie terug gestuurd om te kijken wat ze gaan doen.
Gezien de looptijd van de klachten ben ik voorzichtig met poco aanraden..
Zelf geen last van, maar heb dan ook vrijwel meteen een custom rom op gezet. Wat betreft de accuduur, die heb ik juist als erg goed ervaren, dus misschien is dit ook een stock rom issue.

edit: zover ik lees is dit een firmware probleem , ze hebben als het goed is dit opgelost in de laatste firmware, alleen is deze nog niet naar europa uitgerold.

[Reactie gewijzigd door qlum op 6 november 2021 08:49]

OK, ik ben erg benieuwd heb er nu echt al zeker 3 of 4 maanden last van. Frequentie waarin het voorkomt scheelt enorm. Soms achter elkaar, soms een dag niet. Is gewoon tricky met internetbankieren enz.
Ik was het zat en heb een garantieticket gemaakt bij de verkoper. Om in ieder geval de boel aan te zwengelen.
Ik heb geen verstand van custom roms, misschien dat ik dat nog kan proberen.
Dat is alleen met de Poco X3, de F3 en M3 werken goed dus om voor 1 telefoon een heel merk af te schrijven vind ik een beetje te. En ik heb bijvoorbeeld geen last op mijn X3
Tsja, dat is toch een gevoelsding.
Als ik een auto koop met veel gebreken, lees ooit een Peugeot 206, koop ik daarna geen Peugeot meer.
Misschien kort door de bocht maar zo werkt het toch wel.
Daarnaast is het een structureel probleem, waar tot nu toe geen communicatie of concrete reacties vanuit de fabrikant over zijn. Tenminste ik denk dat je dat wel mag afleiden uit de hoeveelheid keer dat deze specifieke klacht voorkomt. Dat zorgt er toch voor dat ik minder vertrouwen heb in zo'n fabrikant. Daarnaast regel je alles met je mobiel tegenwoordig, dus is betrouwbaarheid voor mij een van de belangrijkste selectiecriteria.
Dus ja, ik snap je reactie, maar voor mij werkt het helaas anders.
Dat klinkt niet best, dank dat je het onder de aandacht brengt. Ik zal eens kijken of we nog een POCO X3 hebben liggen of we het probleem daarop ook kunnen reproduceren met de nieuwste software.
Ik ben benieuwd of jullie dit ook ervaren. Op YouTube zijn er ook wel wat filmpjes te vinden. De eerste keer dat het gebeurde wist ik niet wat me overkwam. Dacht dat de telefoon gehackt was...
Heb ik sinds korte tijd ook last van, ineens uit het niets. Vraag me af hoe dat komt, of het software of hardware is. Verder ben ik tevreden over de X3, de accu duur is inderdaad wat minder, maar hij laad snel op dus dat is niet zo'n probleem.
Heb hetzelfde sinds een paar weken. Nu +- 6 maanden in bezit denk ik. Ik vermoedde een software update van rond die tijd, maar weet niet meer welke miui update het was.

Ik dacht dat het aan mn telefooncover lag.
Dit exact hetzelfde issue heb ik ook met de Poco F1 gehad (als je het googled zul je veel topics hierover vinden). Kwam ook uit het niets na enkele maanden. Voor sommigen is het opgelost met updates, voor anderen (waaronder ik) niet. Nooit opgelost helaas.

[Reactie gewijzigd door Major op 6 november 2021 08:12]

Ik heb hier ook al sinds ik hem heb last van op de Poco X3 NFC. Ik heb er in het begin ook direct een custom ROM op gezet, dus ik dacht eerst dat het daar aan lag.

Nu sinds een maandje weer stock, om te kijken of dat verbetering zou bieden. Met de laatste update is het wel minder (voorheen 10 a 20 ghost touches achter elkaar, nu soms een enkele). Vanochtend toevallig een update naar 12.5.3, maar nog steeds hetzelfde probleem. Ook de glazen screen protector al verwijderd, maar hielp ook niets. Het lijkt erop alsof ze een hardwarematig probleem met firmware-updates proberen op te lossen of in ieder geval te verminderen...

Hiervoor een Oneplus 6 gehad, die nu door mijn vrouw naar volle tevredenheid gebruikt wordt. Dat was wel echt een fijner toestel, maar ook een stuk duurder in aanschaf. Volgende keer toch wel 2 keer nadenken of het weer een Xiaomi/Poco wordt.
Ik had dit ook bij mijn nexus 7 2012. Heb hem toen teruggestuurd (garantie) en erna was het probleem van de baan. Dus het kan erg goed zijn dat bij u het probleem dan ook opgelost zal zijn.
Het lijkt mij wel mooi om een categorie toe te voegen voor telefoons die op een natuurvriendelijke manier zijn gemaakt. Of hoeveel slavenarbeid / kinderarbeid er bij is ingezet etc. De meest Mileu en mensvriendelijke telefoon zeg maar, is ook wel wat euros waard.
Helemaal mee eens. Dit overzicht dat alleen maar om prijs/kwaliteit gaat voelt en beetje gedateerd.
Dat is toch totaal niet te uit te zoeken? Zelfs per producent zoiets uitzoeken is een enorme opgave, zeker voor een niet-overheid.
Niet te vergeten hoelang je (nog*) software support hebt.

*De s20fe is al iets ouder aan het worden.
Klinkt als een goed idee, eigenlijk wel raar dat de Fairphone 4 nergens terugkomt en een heleboel 13 in een dozijn smartphones wel.
De Fairphone 4 staat samen met de Samsung A52s 5G op mijn lijstje, alleen al vanwege de lange software ondersteuning. Dat ze daarnaast veel meer 'fair' zijn dan anderen is w.m.b. wel een pluspunt dat de meerprijs kan rechtvaardigen. Goed dat deze keuze er is! :)
Het goud en kobalt is geverifieerd, de werkomstandigheden waar de onderdelen gemaakt worden zijn in orde. De (inderdaad, iets oudere) SoC krijgt lange ondersteuning van de leverancier en is prima snel genoeg voor gewoon gebruik.
Noem mij 1 bar-telefoon die niet 13-in-een-dozijn uit ziet. Leg een telefoon van al die merken die je noemt eentje naast elkaar (logo verwijderd) en je ziet het verschil ook niet.In mijn ogen ziet elke Porche 911 sinds 1990 er ook nagenoeg hetzelfde uit...

Daarbij, Fairphone is domweg een andere doelgroep dan de beste bang-for-buck zoekers, of ultra high end gebruikers.
Hebben Moto, Oppo en Xiaomi in de laagste categorie inmiddels dan een fatsoenlijk update beleid?

Mijn ervaring met mensen die in deze categorie een telefoon kopen is namelijk dat die geen geld willen uitgeven en deze goedkope toestellen gebruiken tot ze fysiek uit elkaar vallen.

En dan gaat het me niet eens om Upgrades naar nieuwe Android versies, maar hoe lang krijg je Security updates? (Na Androids updates krijg ik alleen maar klachten dat alles er weer eens anders uitziet en anders werkt.En eerlijk is eerlijk ik snap dat de laatste UI updates van Google vond ik persoonlijk geen verbetering en voegden werkelijks niets toe aan functionaliteit. Ik krijg meer de indruk dat het bedoelt is om het visueel te laten verouderen om 'hippe' mensen nieuwe telefoons te laten kopen)

Paar jaar terug was Nokia hardwarematig wat achter op de rest, maar in budget de enige met een fatsoenlijke update policy. Ben blij dat ik indertijd een aantal mensen Nokia heb aangeraden, de updates kwamen zelfs langer dan verwacht.
Het aloude credo: goedkoop is duurkoop gaat hier ook op helaas. Telefoons van minder dan 300 euro hebben mij altijd teleurgesteld door mankementen, dus daar shop ik niet meer. Omdat je vaker moet upgraden betaal je vervolgens per jaar gezien net zo veel aan dit soort halfbakken producten dan aan echt doordachte telefoons.

Helaas, want er zijn zat mensen die niet per se de snelste SoC willen, of een dikke camera, maar wel een betrouwbare telefoon.
De S21-toestellen hebben geen bijgeleverde lader en zijn dus niet meegenomen in deze vergelijking. Bij gebrek aan een bijgeleverde lader bij de iPhone 12- en 13-serie hebben we deze toestellen opgeladen met een 20W-lader.
Waarom dat niet ook doen voor de Samsung devices?
Dit vroeg ik me ook al af. Beetje flauwekul argument als je het mij vraagt
Nou beide is prima, weglaten of een generieke lader (met voldoende vermogen die alle standaarden ondersteund) gebruiken - maar wees dan in ieder geval consistent.
Ik zou erg opletten met het aanschaffen van een Xiaomi telefoon, omdat de Chinese overheid ook heel goed op jou gaat letten!

Zie https://www.ftm.nl/artike...7vglHmYtdxGNyp3e9eRc9I%3D

Omdat dit achter een betaalmuur zit, zal ik even de essentie van dit artikel weergeven:

Wat is er aan de hand?
Smartphones van het Chinese merk Xiaomi delen massaal data van gebruikers met de servers van het bedrijf; ook de data van Europese gebruikers. De Chinese overheid kan daar toegang toe hebben.

Litouwse onderzoekers vonden ook censuursoftware in een Xiaomi-model. Die is uitgeschakeld voor Europa, maar kan op afstand worden ingeschakeld. Nederlandse cybersecurity-experts pleiten voor grondig onderzoek naar deze telefoons, maar vrezen dat Nederland daarvan afziet – vanwege onze economische afhankelijkheid van China.
Viel me al tegen dat daar niks over wordt vermeld in de reviews.. Lijkt mij toch wel iets om duidelijk aan te stippen als 'addertje on het gras' bij alle toestellen van Chinese merken.

Radar heeft het inmiddels ook opgepikt: https://radar.avrotros.nl...ederland-verbant-ze-niet/

En het gaat vooral om het stukje hieronder wat ons allemaal angst zou moeten inboezemen en waarom we Chinese merken per direct zouden moeten boycotten. Voor alle duidelijkheid: het delen van data met de Chinese overheid kan voor zover bekend op geen enkele manier uitgezet worden.

"Chinese overheid heeft vinger in de pap bij elk bedrijf
'Elk Chinees bedrijf, en dus ook Xiaomi, moet gegevens delen met de overheid indien die daarom vraagt', zegt de Belgische Staatsveiligheidsdienst tegen Follow the Money. 'De mate van controle is niet steeds dezelfde, maar het potentieel is wel constant aanwezig.'

In het Belgische blad De Tijd wordt dit nog duidelijker: 'Bedrijven van het formaat van Huawei, Xiaomi, Oppo en OnePlus hebben een partijcomité van de Chinese Communistische Partij (CCP) binnen het bedrijf. De taak van zulke partijcellen is te zorgen dat de beleidslijnen van de CCP ook door het bedrijf.'

'Mensen kijken vaak alleen naar hun eigen privacy'
Dat Xiaomi data van je verzamelt heeft niet alleen gevolgen voor jezelf. 'Mensen kijken vaak alleen naar hun eigen privacy. Het maakt ze vaak zogenaamd niet uit dat hun data gedeeld worden. Maar het gevaar zit hem niet eens in de persoonsgegevens van een individu, maar van alle mensen uit je buurt, je straat of je stad. Die gebundelde data kunnen worden gebruikt om de publieke opinie en zelfs verkiezingen in een land of regio te beïnvloeden', zegt cybersecurity-expert Gabriel Cirlig tegen Follow The Money."
Gezien het gebrek aan informatie hierover en reacties hierop lijkt dit geen enkel belang te spelen. Blijkbaar kijkt men niet verder dan hun (technische) neus lang is, of denkt men dat het zo'n vaart niet zal lopen. Nogal een naïeve opstelling. lijkt me. De Chinese overheid heeft heel goed in de gaten waar de achilleshiel(en) van de vrije westerse samenleving zit, ongebreideld eigenbelang dat je mooi kan uitbuiten door technisch goede spullen voor een lage prijs leveren. Dat doen ze heel slim, en ik had verwacht dat Tweakers hierin iets meer stelling zou nemen, door op zijn minst te waarschuwen.
Hoop dat m'n iPhone 8 het nog lang vol houdt, dan wordt het maar weer een SE als die er dan nog is.

Je zou eigenlijk de iPhone en Androids moeten scheiden in zo'n test, het is gewoon een hele andere beleving, ooit overgestapt en wil nooit meer terug, andersom natuurlijk ook super veel Tweakers.
Het blijft gewoon een telefoon hoor, ze kunnen allemaal hetzelfde. Android en iOS lijkt ook steeds meer op elkaar. Enige verschillen zijn dat iphones beter werken met andere apple producten, en bij Android heb je (veel) meer keuze om voor een normale prijs een complete telefoon te krijgen. Ik heb een voorkeur voor Android, maar zou prima met iOS kunnen leven. Werkt ook gewoon goed. Beiden zijn stiekem echt heel erg goed geworden de laatste paar jaar.
Ja dat geloof ik wel, ik ben ooit van een HTC Desire S naar een iPhone 4 gegaan en wilde toen dus echt never meer terug, geloof niet meer dat ze zo slecht kunnen zijn als dat ding was haha.
Grappig, ik vond de iphone 4 zo slecht qua software dat ik deze terug naar de winkel heb gebracht en een HTC heb gekocht. Het quick toggle menu bestond nog niet in iOS toen, iedere keer als ik wifi aan of uit, bluetooth, etc wilde doen moest ik naar het instellingen menu. Grappig dat meningen zo verschillen.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 6 november 2021 08:11]

Vanwege de optimalisatie van iOS was de beleving op een iPhone destijds al vroeger een stukje vlotter dan op gelijkaardige Android telefoons.
Maar dit is al heel lang geleden.

Mijn Google pixel 3 wordt nu al een tijdje gebruikt door mijn vriendin gezien ik voor het werk op een iPhone zit nu.
De nieuwe Android 12 heeft ze gisteren gekregen en ziet er zo fijn en aangenaam uit dat ik echt jaloers ben
Camera van de iPhone was destijds ook super veel beter, zeker met filmen, heb nog ergens een filmpje, die is echt zo belabberd dat vrienden vroegen of ik met een aardappel heb gefilmd, gevonden:
https://www.youtube.com/shorts/q0XA6LS49gs

:')
YouTube Vanced werkt niet op een iPhone.

Echt 1 reclame en mijn dag is verpest, kan niet meer terug naar de normale advertentie maatschappij.
Vpn op Argentinië en "daar" YouTube premium pakken, ben je voor dik 1 euro per maand klaar.
Tip van mij. Kijk naar een telefoon met abonnement bij de providers. Vul dan in dat je direct de telefoon in zijn geheel betaald. Dus geen Lening neemt voor de telefoon. Eigenlijk een Sim only. In mijn geval scheelde dat al 100 euro met de iPhone 13.
Niet eens alleen als je meteen betaalt. Ik heb laatst verlengd met een OnePlus Nord 2 en ik betaal effectief €312. De adviesprijs was toen €399 maar vrijwel nergens te krijgen en waar die wel te krijgen was kostte het toestel €429. Bijna een kwart van de prijs af is een leuke korting.

Ook voor de €400/430 was ik trouwens erg blij met het toestel geweest.
Ik geef ook aan dat je gelijk de telefoon betaald. Dus geen afbetaling. Oftewel een Sim only met telefoon los erbij.
Ik was waarschijnlijk niet helemaal duidelijk. Ik betaal dus wel maandelijks en niet ineens het hele bedrag. Dus wel de lening met 0% rente.
Ja zo, maar dan heb je wel een BKR registratie.
Klopt, dat kan zeker een nadeel zijn als je in de looptijd bijvoorbeeld een hypotheek wil afsluiten. Dus zeker wel verstandig om daar over na te denken.
Ik heb sowieso Simyo (8eur/maand) en koop telefoons altijd los, vroeger via werk, nu 2e hands. Laat die dingen te vaak slingeren of vallen, daarom nu ook nog een iPhone 8, hiervoor een SE.
Of juist daarom niet. Juist omdat mensen misschien willen overstappen willen ze misschien wel de vergelijking zien van Iphone vs Android. En ik denk ook dat er jaarlijks te weinig verschillende Iphones gemaakt worden om een aparte test voor te maken.
Ik heb nu niet het idee dat het een echte vergelijking is. Het is meer van; oh ja, deze iPhone past ook binnen deze pricerange". Als je het als vergelijking benaderd, is de conclusie dat de iPhone se enkel als optie genoemd wordt vanwege de prijs. De rest valt gelijk in de hoogste prijscategorie en dan is de 13 pro max de enige iPhone die qua specs mee kan komen met androidtoestellen in diezelfde categorie.

Naar mijn idee mag apple weggelaten worden uit deze guides. Je kiest apple voor de gebruikservaring en je budget bepaald welke iPhone het wordt. Daar valt gewoon niets aan te vergelijken, omdat de keuze eigenlijk te beperkt is.
Verschillende Apple fan-sites hebben geruchten over een 2022 model SE geplaatst, wie weet :)
Ik heb zelf trouwens de 13 Mini. Stukje prijziger natuurlijk, maar absoluut aanradertje als je een kleine telefoon wil.
hoop dat die dan wel vingerscanner krijgt. Dat de iphone 13 dat niet heeft vind ik echt een misser in deze tijd
Zelf afgelopen jaar van android naar een iphone 12 pro gegaan: face ID werkt zo goed dat ik de vingerafdrukscanner niet mis
hoor veel problemen als je een mondkapje op hebt. Dat bedoel ik. In deze tijd had een vingerafdrukscanner wel er in gemoeten vind ik
Ah, heb een Apple Watch... die vangt dat probleem op.
Ik ben net overgestapt van Android naar iOS. Wat mij betreft is het meer van hetzelfde, de knopjes zitten alleen op een andere plek. Qua snelheidsbeleving is er geen enkel verschil tussen een Android flagship en een standaard Apple toestel.

Sommige dingen doet Android beter, sommige iOS.
Tja, voor mij is het alleen bellen, whatsapp en af en toe een foto'tje om iets te laten zien.
Misschien als je weer terug switched dat je daarna opnieuw zegt dat je nooit meer terug wilt :)

Ik ben ook een keer overgestapt en ik ben inmiddels wel bereid om opnieuw over te stappen. Ik vind het daarom juist wel goed dat ze alle opties meenemen.
Heb nog maar net deze iPhone 8 (2e hands), dus hoop dat ik die keuze pas over 2 jaar hoef te maken.
Zou graag in afmeting een bbg hebben. Heb nu een xperia xz2 compact, maar die begint langzaam aan op te raken...
Handzame smartphones vind ik erg lastig te vinden en als je ze vind zijn ze vaak wel erg inferieur aan m'n huidige xz2 compact...

[Reactie gewijzigd door bazzi op 6 november 2021 07:33]

Een kort lijstje voor smartphones van het laatste jaar:
Asus Zenfone 8
Samsung Galaxy Z Flip 3 5G (ingeklapt)
Apple iPhone SE (2020)
Apple iPhone 13 mini

Ik denk dat dit wel de complete lijst is met compacte smartphones van de laatste 1,5 jaar.
(door het ontbreken van Google Services, kan ik de Huawei P40 niet meer direct aanraden, ook al heb ik hem zelf met redelijke tevredenheid in bezit)
Die Zenfone 8 vind ik best interessant. Tenminste niet zo'n joekel van een telefoon maar wel gewoon top specs. Vraag me af waarom je daar zo weinig over hoort. Bijv. als alternatief voor de S21.
Asus is geen groot merk en het is zo'n 4 jaar verboden geweest in de Benelux, maar het lijkt erop dat de patentproblemen zijn opgelost.

In de reviews die ik voorbij zag komen, liet men al weten dat de camera's onveranderd zijn gebleven sinds de Zenfone 7 en dat was op dat moment niet de beste cameratelefoon in die prijsklasse. Als de camera top was, dan had ik zelf de gok wel genomen om voor die Asus te kiezen. Een merk als Samsung is veel groter en de reclamecampagnes die men er tegenaan gooit is veel groter.
700 euro voor een telefoon, beetje belachelijk niet?

Die andere aanbieder is een oplichter dus telt niet mee.

Zelf zit ik met eewn vergelijkbaar probleem want XZ1 (standaard).
Samsung is ook niet meer wat het is geweest, vooral omdat ze FORCED ads/ [suggested apps] bij mensen weergeven zonder dat klanten dit willen.
Hier hetzelfde en eigenlijk de enige goede opvolger is de iPhone 13 mini.
Maar ik blijf ios een draak van een OS vinden.

De flip3 komt qua formaat in de buurt maar moet je telkens openklappen. Iets waar ik 15 jaar geleden al een hekel aan had.

Chinese telefoons blijf ik bij weg want die hebben vaak ook vage software problemen.
Is er een reden dat er geen Google Pixel 6 (Pro) in de aanbevelingen staat?

Zoals vorige keer aangebracht lijkt het me ook goed om in de lage prijsklasse een optie te geven die geen chinese vendor is. nieuws: Belgische Staatsveiligheid waarschuwt voor Chinese smartphones
Maar de Pixel 6 wordt dan weer wel in China geproduceerd, ook dat is dan dus niet echt wenselijk te noemen. Daarnaast loopt je dan weer het risico op bijvoorbeeld spionage door de NSA enzo, omdat Google natuurlijk wel meewerkt aan de NSA, als Amerikaans bedrijf.

Als dat een argument is zou ik persoonlijk eerder voor Samsung gaan, die laten tegenwoordig hun telefoons produceren in met name Vietnam en India (en in mindere mate in Zuid-Korea en Brazilië).
Volgens mij werden de eerdere Pixels gemaakt door het Taiwanese HTC, de fabriek zelf staat in Vietnam.
Dat klopt, maar Google produceert de Pixel 6 wel degelijk in China:
Production of the Pixel 6 will remain in China, after the pandemic disrupted Google's plans to move most of its smartphone output to northern Vietnam, Nikkei Asia reported earlier.
Zie dit artikel.

Dat is en blijft dus ook niet geheel wenselijk, gezien de ophef rondrom produktie in China en de diverse nieuwsberichten daaromtrent de laatste tijd.

Als dat een argument is (voor óf tegen), zou je dus de Pixel 6 ook links moeten laten liggen (dit nog even los gezien van het feit dat Google meewerkt met de NSA), maar voor een producent gaan die echt buiten China produceert. Samsung is daar één bekend voorbeeld van, mogelijk zijn er nog meer.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 6 november 2021 08:29]

Ik denk dat wellicht alleen voor de assemblage geldt? De elektrische componenten komen zeer vaak uit China en daar zitten de eventuele conflictmineralen in.
Waar iets geproduceerd wordt is veel minder belangrijk dan waar het management zit. Zij bepalen wat er met de producten gebeurd. Een westers management valt dus altijd te prevaleren. Daarna kijk je nog eens naar waar de productie plaatsvind.
Ooit gehoord van cloud-act 🙂
https://en.wikipedia.org/wiki/CLOUD_Act

Ooit gehoord van databrookers,
https://privacybee.com/bl...-data-brokers-in-america/
hier hebben we avg, maar in de VS hebben ze andere wetgeving.


Wat China potentieel kan wordt al gedaan in de VS. Ik snap ook niet dat mensen China “eng” vinden terwijl de VS zoveel meer heeft, kan en doet.
Ik snap ook niet dat mensen China “eng” vinden terwijl de VS zoveel meer heeft, kan en doet.
Misschien is de VS de minst slechte keuze tussen twee kwaden? Van China weten we dat het regime keihard mensenrechten schend, niets ontziend is en dat ze uit zijn op wereldmacht. Van de VS weten we, oh wacht!

Laten we het er op houden dat de levensstandaard in de VS beter past bij onze beleving van vrijheid en democratie.
Het gaat om de insteek en bijbehorend vertrouwen.

Data is het nieuwe kapitalisme.

Dat iemand de China niet vertrouwt geloof ik wel,
dat de VS wel wordt vertrouwd zonder enige gronden en waarbij je als buitenlander rechtenloos bent gaat er bij mij niet in.


Meest in het oog springende is Facebook waar de VS-overheid alle zeilen moet bijzetten om het af te bakenen, terwijl er genoeg gronden zijn om daar een inval te doen. Daar kiest men niet voor ivm financiële gevolgen.

Databrookers hoor je zelden iets over, en die kunnen buitenlandse data bij elkaar schrapen ook van Facebook,
echter blokkeert FB wel buitenlandse databrookers actief op FB maar binnenlandse kunnen steeds groter worden?
De VS is een rechtstaat (ja echt waar), China niet.
Misschien omdat in de VS de burger enige sturing aan de politiek kan geven en in China niet.
Maar als gewone burger hoef je je natuurlijk niet druk te maken , de bedrijven in de US hebben natuurlijk veel meer data van ons
Niet alleen vanwege veiligheidsredenen, maar ook je geweten :) .
Ik ben her hier wel mee eens, ik vind het jammer dat andere merken als Motorola en Nokia niet worden meegenomen. (Heb zelf bijna 3 jaar de Motorola One Vision en ben vooral tevreden over het minimale sausje dat Motorola eroverheen heeft gegooid)

Naar mijn mening is Xiaomi en Oppo(+ OnePlus) te veel vertegenwoordigd.
Als er bijvoorbeeld per prijs categorie een toestel per merk wordt gekozen, zou dat wat meer diversiteit geven. Ik denk dat, als iemand de Samsung S21+ overweegt de S21 Ultra ook al bekeken wordt.
Het is weer een leuke Smartphone Best Buy Guide met soms interessante keuzes
Wel een opmerking hiervoer:
Bij de Xiaomi Redmi 9T telefoon word genoemd:
De MIUI-software is niet onze favoriet, bijvoorbeeld vanwege de ingebouwde advertenties en de soms onoverzichtelijke brij aan keuzemogelijkheden
Ik heb echt bakken met xiaomi telefoons gekocht , rechtstreeks bij Xiaomi of bij banggood, aliexpress enz maar ik heb nog nooit 1 advertentie gezien, waar komen die verhalen vandaan dan?
De onoverzichtelijke brij aan keuzemogelijkheden ben ik het dan wel mee eens maar dat kan je bijv. Nova Launcher oplossen
Veel Xiaomi apps hebben "aanbevelingen" standaard aan staan. Als je die uitzet krijg je inderdaad geen reclame meer. Toch niet op toestellen voor de westerse markt. Toestellen voor andere markten hebben soms wel reclame die je niet helemaal kan uitzetten.

Een andere launcher doet wonderen voor MIUI maar ik stoorde mij vooral aan bepaalde bugs die lang duurden om opgelost te worden zoals permanente zichtbaarheid van Bluetooth als deze aan staat, het niet kunnen gebruiken van smart lock maar wel de wizard tonen en het regelmatig wegvallen van de dataverbinding tot dat je de telefoon weer unlockt (wellicht specifiek een bug van de redmi note 7).
Ik heb een Poco X3 pro en daar zit bv reclame in de ingebouwde filemanager.

Maar ik gebruik eigenlijk bitter weinig van de ingebouwde apps. Nova lancher al jarenlang op al mn telefoons en tablets, TotalCommander als filemanager. VLC voor video etc. Daar werkte ik altijd al mee en nu nog steeds. Daarmee wordt er ook eigenlijk nooit reclame voorgeschoteld op mn huidige telefoon.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee