Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Friso Weijers

Redacteur monitoren, laptops en mobile

Smartphone Best Buy Guide

Januari 2021

Tot slot: alle aanraders

Hier vind je de aanraders nog even in een overzichtje. Ze zijn gesorteerd per prijsklasse en in die prijsklasse staan ze op volgorde van de prijs die gold op het moment van schrijven. De prijzen kunnen veranderen na publicatie, waardoor de volgorde wellicht niet meer klopt. Het overzichtje toont in elk geval in een oogopslag de telefoons die wat ons betreft het meest de moeite waard zijn.

Aanraders
150-
250 euro
Xiaomi Poco M3,
€ 182,19
PBP: € 149,-
Xiaomi Poco X3 NFC,
€ 209,-
PBP: € 209,-
Samsung Galaxy M21,
€ 215,-
PBP: € 218,-
Moto G 5G Plus,
€ 219,-
PBP: € 231,-
250-
350 euro
Xiaomi Mi 10 Lite,
€ 289,-
PBP: € 264,-
350-
500 euro
OnePlus Nord,
€ 399,-
PBP: € 399,-
Poco F2 Pro,
€ 444,-
PBP: € 404,-
Apple iPhone SE (2020),
€ 433,-
PBP: € 442,-
500-
700 euro
Xiaomi Mi 10T Pro,
€ 517,11
PBP: € 518,-
Samsung Galaxy S20 FE 5G,
€ 668,-
PBP € 648,-
OnePlus 8 Pro 128GB
€ 704,-
PBP: € 698,-
Boven
700 euro
OnePlus 8 Pro 256GB
€ 749,-
PBP: € 749,-
Samsung Galaxy S20,
€ 799,-
PBP: € 788,-
Apple iPhone 12,
€ 874,-
PBP: € 858,-

We hebben in bovenstaande tabel zowel de actuele prijzen als de prijs bij publicatie vermeld. Toestellen kunnen namelijk in prijs omhooggaan en dan zijn het soms geen aanraders meer. Zo kun je dit gemakkelijk spotten. We hopen dat je hiermee een weloverwogen keuze kunt maken voor je nieuwe smartphone.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (157)

Wijzig sortering
Ik mis iets heel belangrijks in deze reviews: Afmetingen.

Call me old fashioned, maar ik wil een telefoon graag met 1 hand kunnen bedienen en makkelijk in mijn broekzak kunnen stoppen. Helaas lijkt deze basale eigenschap tegenwoordig totaal onbelangrijk. Het is veel belangrijker dat je een dunne bezel en een weggewerkte frontcamera hebt :? Alsof men koelkasten (letterlijk :D) koopt die helemaal niet in je keuken passen, maar ja "bigger is better en je ziet de handgreep bijna niet". :?

Daarnaast denk ik dat er weinig kopers uit het lage segment geïnteresseerd zijn in grijswaardefouten en kleurafwijkingen etc. Kan dat tabje mooi gevuld worden door de afmetingen :)
Als we toch suggesties aan dragen, dan zou ik graag nog iets anders terug zien in de Pricewatch: Lineage OS compatibiliteit. Elke keer als ik nu op zoek ben naar een telefoon, moet ik altijd de lijst van beschikbare toestellen ernaast houden.

Ik zou heel blij worden van een vinkje 'Official Lineage OS support' :9~
En ik kijk naar Sailfish OS support, maar vooralsnog ondersteunen alleen enkele Sony Experia modellen dit goed.
Ik mis sowieso de benoeming van de Sony Xperia 5 ii, voor Jack-plug liefhebbers. De enige hi-end telefoon die alles goed genoeg doet imho.
3,5mm aansluiting en formaat van de telefoon zijn precies de redenen waarom ik een maandje terug voor de Sony Xperia 5 gekozen heb. Nog geen spijt van gehad.
Poco F2 Pro voldoet hier ook aan!
Niet echt objectief. Alsof een jack zo belangrijk is en een argument om een best buy te zijn. Dit wordt straks een niche (is het eigenlijk al) en zal gewoon uitsterven nu wireless steeds beter wordt.
Niet echt objectief. Alsof een jack zo belangrijk is en een argument om een best buy te zijn. Dit wordt straks een niche (is het eigenlijk al) en zal gewoon uitsterven nu wireless steeds beter wordt.
Wireless is voor veel zaken goed, maar een simpele audioplug is onverslaanbaar. Wel zou ik het liefst de 6,3mm versie terugzien op mijn volgende telefoon. Daarvan gaat het stekkertje tenminste niet steeds stuk.
Ik zou het dolgraag zien, maar ik ben bang dat de meeste leveranciers die informatie niet bieden, en ik denk dat de meeste winkeliers dat ook zelf niet kunnen uitzoeken. Daar komt nog eens bij dat ondersteuning door LineageOS nooit echt gegarandeeerd kan worden voor de toekomst. Een fabrikant zal niet snel beloven dat z'n apparaat werkt met LineageOS.

Het is overigens vooral een theoretisch probleem. In praktijk ondersteunt LineageOS z'n spullen jaren lang, langer dan de meeste leveranciers.
Ach, tja, zolang we er niet om vragen gaan ze die informatie ook niet leveren. Niet geschoten is altijd mis.
Ik zou het dolgraag zien, maar ik ben bang dat de meeste leveranciers die informatie niet bieden, en ik denk dat de meeste winkeliers dat ook zelf niet kunnen uitzoeken. Daar komt nog eens bij dat ondersteuning door LineageOS nooit echt gegarandeeerd kan worden voor de toekomst. Een fabrikant zal niet snel beloven dat z'n apparaat werkt met LineageOS.
Klopt.

Waar fabrikanten wel wat duidelijker in (moeten) zijn, is of hun bootloader niet of wel (en dan ook hoe makkelijk/moeilijk, zie bijv. Xiaomi) ontgrendeld kan worden. Als je alleen al daarop kan filteren kun je meteen een eerste belangrijke schifting maken voor wat betreft mogelijke ondersteuning van alternatieve ROM's als LineageOS. Hoe (goed) die ondersteuning 'vanuit de community' dan is, moet je zelf verder uitzoeken.

Informatie over ontgrendelen van de bootloader kan Tweakers wél gewoon bij fabrikanten opvragen, en is makkelijk implementeerbaar in de Pricewatch.
Je kunt toch even kijken op de site van Lineage of op XDA? Dan zie je zo voor welke toestellen er ROM's beschikbaar zijn.

Wat is mis is toestellen onder de €200.

Maar ook toestellen onder de €100. Er zijn genoeg mensen wie het echt weinig uitmaakt, als ze maar kunnen Whatsappen, en met een telefoon van €100 kan dat allemaal prima.
Lijkt mij ook heel interessant. Zeker voor ouders die met minimale uitgave toch een smartphone voor hun kids willen regelen is dit wel fijn. Hierbij komt dan ook een lijst met wensen voor degelijkheid, krasvastheid scherm etc.
Die eigenschappen tellen dan ondermeer mee.
Ik zou heel blij worden van een vinkje 'Official Lineage OS support' :9~
Ik ook net als vele Tweakers. Voor de reviews of BBGs hier heeft het echter weinig zin, tegen de tijd dat de besproken toestellen officiële Lineage-support hebben, zijn we minstens enkele maanden verder (als het überhaupt gebeurt) en zijn andere, nieuwere toestellen weer een interessantere koop voor de massa.

[Reactie gewijzigd door Jan1337 op 11 januari 2021 11:20]

Ik vraag me wel af of dat een eigenschap is van het toestel.

Als bijvoorbeeld Samsung officiële Lineage OS support zou bieden bij bepaalde toestellen zou dat mijn inziens inderdaad een vinkje kunnen zijn in de pricewatch bij dat toestel.

Geeft Samsung echter geen officiële support voor Lineage OS is dat imho dan geen eigenschap van het toestel en zou het niet in de PW moeten staan.

In dat geval is het meer een eigenschap van de software dat bepaalde hardware supported is, dan dat het een eigenschap is van de hardware dat bepaalde software supported is.

Daarnaast natuurlijk de vraag wat "official lineage OS support" inhoudelijk is en welke rechten je er aan kan ontlenen. Als het installeren van Lineage OS op een "official supported toestel", bijvoorbeeld de fabrieksgarantie kan laten vervallen omdat je de bootloader moet unlocken dan lijkt me dat niet iets om met een vinkje te adverteren bij een product als positieve product eigenschap.
Op z'n minst het unlocken van de bootloader, zodat je een ROM kan plaatsen lijkt mij wel een logische filteroptie. Zelf ben ik wel fan van PixelExperience en een ander weer van iets anders, maar of een fabrikant het überhaupt mogelijk maakt is voor mij altijd wel een voorwaarde.
Dat zou een hele prettige verbetering zijn.
Helemaal mee eens. Software bepaald de levensduur. Hier een lijstje van beste software support: https://www.androidpolice...-security-update-tracker/. Daarna hebben we Lineage nodig...

Ook mis ik snelheid, hier een mooi lijstje: https://benchmarks.ul.com/compare/best-smartphones
Dat is ook super waardevolle informatie ja! Beetje laat om nog mee te nemen in deze discussie, maar zal er zeker zelf naar kijken in de toekomst.
Ik heb het in de tekst wel een paar keer opgenoemd, bv. bij de Galaxy M21, Xperia 10 II, Pixel 5 en iPhone SE, 12 en 12 mini. Helaas kunnen we op dit moment geen grafieken maken van de afmetingen zoals voor schermhelderheid en accuduur, maar het is een interessant idee om dat wel te doen. De data hebben we immers gewoon. Ik ga het voorstellen voor de volgende BBG want persoonlijk gebruik ik ook graag een wat kleiner toestel.
Ik vond onderstaande site de beste vergelijker om te kiezen, toen ik iemand van xiaomi aan de lijn had om vragen te stellen was de site voor hem zelfs beter dan hun eigen informatie :)

Niet op alle website kloppen de specs heb ik wel gemerkt.

https://www.kimovil.com/e...i-10t-lite,xiaomi-poco-x3
Hele strakke site. Dank voor het delen.
Briljant idee om voor elk toestel een A4 te hebben met een vouwbaar model, heel erg behulpzaam.
Ik mis iets heel belangrijks in deze reviews: Afmetingen.

Call me old fashioned, maar ik wil een telefoon graag met 1 hand kunnen bedienen en makkelijk in mijn broekzak kunnen stoppen. Helaas lijkt deze basale eigenschap tegenwoordig totaal onbelangrijk. Het is veel belangrijker dat je een dunne bezel en een weggewerkte frontcamera hebt :? Alsof men koelkasten (letterlijk :D) koopt die helemaal niet in je keuken passen, maar ja "bigger is better en je ziet de handgreep bijna niet". :?

Daarnaast denk ik dat er weinig kopers uit het lage segment geïnteresseerd zijn in grijswaardefouten en kleurafwijkingen etc. Kan dat tabje mooi gevuld worden door de afmetingen :)
Los van het feit dat dit misschien vermeld zou kunnen worden (en dus een meerwaarde zou zijn), lijkt me dat steeds meer 'irrelevant' geworden. Enerzijds omdat de schermmaten (*) wel erg dicht bij elkaar liggen ten opzichte van vroeger (6,1" - 6,7" / waar dit vroeger nog 4" - 5,7" was).

De vergelijking met de koelkast begrijp ik dan weer niet zo goed. De enige vergelijking die je daar zou kunnen maken is dat de wanden dunner zijn geworden waardoor er meer inhoudruimte is in de koelkast, maar dat het formaat slechts lichtjes gestegen is of zelfs gelijk gebleven is. Want dat is de trend van de afgelopen jaren. Smartphones zijn fysiek amper groter geworden. De dikke zwarte bezels zijn gewoon scherm geworden. Meer 'inhoud' in (ongeveer) hetzelfde formaat als voorheen. En wat de handgreep betreft, ja dat is look & design. Kan je vergelijken met de notch, druppelnotch of het cameraeiland (ontwerp).

Wat de grijswaardefouten en kleurafwijkingen betreft. In het lager segment is dit 99% irrelevant. Kan me zelf niet direct een toepassing bedenken waar in dit segment het relevant zou kunnen zijn, maar mochten ze er zijn, heb ik niet afgedaan door ze in die 1% te steken ;)

(*) Stel dat je 80% van alle smartphones zou nemen, dan zouden de schermmaten daartussen liggen. Zoek je een telefoon met 1-hand-bediening, dan moet je in de overige 20% gaan zoeken met filter 'schermgrootte'.

[Reactie gewijzigd door MrAndy9797 op 11 januari 2021 09:45]

schermgrootte en apparaatgrootte zijn 2 hele verschillende dingen. Dat is letterlijk meten met 2 maten :)
Maar dat is dus wel nuttige informatie. Nu is het merendeel van de toestellen niet relevant voor mensen die een telefoon met 1 hand willen bedienen, maar moet je het voor elk toestel gaan uitpluizen. Aan de andere kant, bij de enige handzame telefoons (de iPhone SE en de Sone Xperia 10 II die geen aanreder is maar wel genoemd wordt om zijn smalheid, wat 69mm is na doorzoeken) in deze best buy wordt het wel in de tekst genoemd. Dan weer niet met de daadwerkelijke afmetingen...
Dat viel mij dus ook al op. Bij deze review zit bijna geen aanrader telefoon onder de 6 inch behalve de Apple iPhone SE (2020). Waardoor voor mij eigenlijk alles al afvalt (te duur)
Inches zeggen niets meer over de grootte van de telefoon sinds de beeldverhouding geen 16:9 meer is en de randen aan boven- en onderkant bijna helemaal weggewerkt zijn. Die iPhone SE 2020 is wel nog 16:9 en heeft grote randen, waar ik ook niet mee wil zeggen dat het geen kleine telefoon is, maar de schermdiagoneel van 4,7" met 16:9 beeldverhouding doet vermoeden dat die nog veel kleiner is. Bv de iPhone 12 Mini is kleiner dan de SE 2020 en heeft een 5,4" scherm. Een Pixel 4a is iets groter (7 mm langer vooral, 2 mm breder) en heeft een beelddiagonaal van 6,81", maar hij is echt geen 5 cm groter dan wat die 2" zou doen vermoeden.
Nee, schermdiagonaal zegt niet alles, maar dat neemt niet weg dat (1) de iPhone SE nog steeds één van de kleinste telefoons is en (2) er amper alternatieven met die afmetingen zijn (je noemt ze eigenlijk allemaal). Bijvoorbeeld de twee andere best buys in de categorie van de SE (OnePlus Nord en Poco F2) zijn 2 resp. 2,5 cm langer.

(overigens, de Pixel 4a is 5,81", niet 6,81" en hij is inderdaad slechts 0,5 cm langer dan de SE. Maar vind maar eens nog een andere telefoon met die lengte.)
Maar inches zeggen lang niet alles over de afmetingen van de telefoon. De Iphone SE heeft enorme bezels en is daardoor groter dan een telefoon met groter scherm maar geen bezels.

Ander voorbeeld, mijn A41 heeft een schermafmeting van 6.1 inch, maar is qua afmetingen eigenlijk gelijk aan mijn oude A5 met een scherm van 5.2 inch.

Je kan denk ik dus beter de toestelafmeting erbij zetten ipv de schermdiagonaal, als het je gaat om de grootte van de telefoon.
Inches worden gemeten bij schermen en niet bij randen. De Iphone 12 mini is kleiner dan de Iphone SE 2, maar de inches is lager bij de SE 2. Daarom moet je niet meer blind staren naar de inches maar bij de lengte, breedte en de hoogte van een smartphone.
Ik heb hetzelfde. Daarom heb ik een normale S20, geen plus of ultra. Ik vind die nog best te doen met 1 hand en de OneUI voor de standaard-apps maakt het nog handiger in gebruik (omdat je bv met je duim nog de bovenste items kan aantikken van contacten/sms/mail/settings/etc. Daarnaast voor de 4G variant gekozen ipv 5G want de snelheidswinst is toch minimaal. Ik haal met mijn Vodafone abonnement nog 160mbit (meer dan mn glasvezel) en dat is voor mijn content toch meer dan zat. Dan zit je rond de prijs van de fan-edition. Volgens mij zit je er momenteel met de cashback zelfs onder.

Ik vind dat Samsung er het beste mee omgaat momenteel. Ja de toestellen zijn groot, maar zoals ik zeg kun je hem prima met 1 hand bedienen. Waarom men alsmaar groter wil, snap ik ook niet helemaal. Maar goed, ik kan content dan ook nog gewoon op een tablet, laptop of pc consumeren. Als je alleen je telefoon hebt, kan ik het me nog voorstellen, maar als ik thuis ben dan pak ik liever wat anders om films op te bekijken.
Daarnaast denk ik dat er weinig kopers uit het lage segment geïnteresseerd zijn in grijswaardefouten en kleurafwijkingen etc
Hierin is niemand geïnteresseerd. Ja een deel van de bezoekers van Tweakers wellicht en nog wat uitzonderingen. Maar de massa, waaronder ikzelf, boeit dit toch niks.., ook niet in het hogere segment.
Poco X3 NFC
Ook de IP53-waterdichtheidsclassificatie is mooi meegenomen.
Die IP53 is helemaal geen classificatie voor waterdichtheid.
5 = Stofbescherming
3 = Spatdicht: Geen schade indien besproeid (10 l/min) onder een hoek -60° tot 60°

Hij kan dus tegen regen, maar niet tegen een val in de toiletpot en ik zou er ook geen douche mee nemen. Ongeveer elke smartphone voldoet daar anno 2020 wel aan, ook als er geen IP nummertje aan gegeven is. Het is ook niet dat dat nummer je meer recht geeft op garantie, zelfs als die IP68 zou zijn.
En wederom is deze BBG tamelijk onbruikbaar omdat nergens telefoons gescoord worden op updatebeleid van hun fabrikant. Zo kun je niet zien of je (zonder custom roms) veilig 1, 2, 3 jaar of nog langer met een toestel kan doen. En dat maakt enorm uit voor de prijs per maand die je ervoor betaald.
Dit, in combinatie met de apparaatafmetingen zijn zo'n beetje mijn belangrijkste criteria.
Al die fancy grafiekjes over het scherm kunnen echt m'n anus oxideren, het enige is of het scherm leesbaar is in de zon of niet (en dat zijn ze tegenwoordig allemaal wel). Misschien dat het in het hogere segment voor de echte hardcore gebruikers van belang is, maar tot upper midrange, echt niet...
Op tweakers.net lijkt update beleid een belangrijke afweging te zijn bij de keuze van een telefoon.

In mijn directe omgeving ken ik niemand die daar mee bezig is..?
Gemiddelde Nederlander is helaas niet in staat om verder dan 1 jaar vooruit te kijken. Voor Tweakers dus een kans om juist daar wel goed op te letten en mensen er op te wijzen.
Gemiddelde Nederlander is helaas niet in staat om verder dan 1 jaar vooruit te kijken
Voor de gemiddelde Nederlander zijn die updates ook helemaal niet interessant, ik werk in de IT een het kan me eigenlijk al zeer weinig schelen, het is mooi meegenomen dat wel

Verder ken ik ook niemand die zich daar druk om maakt of überhaupt mee bezig houd

Hoeveel zaken ken jij dat iemand in dikke problemen is gekomen omdat zijn telefoon niet meer wordt geupdate?
Hoeveel zaken ken jij dat iemand in dikke problemen is gekomen omdat zijn telefoon niet meer wordt geupdate?
Dit vraag ik me eigenlijk ook af.

Want het gaat hier erg vaak over op Tweakers en om eerlijk intereseert het mij veel te weing. Dat zal ook ongetwijfeld mijn beperking zijn.
Maar ik heb ook nog nooit een erg overtuigend voorbeeld gezien waarom dit zo cruciaal is.

Gaat het erom dat je op de nieuwste versie van Android wil zitten?
Ik moet eerlijk zeggen dat die upgrades van volwaardige versie nummers naar een nieuwe me nog weinig interesseren tegenwoordig. Misschien wat dit in begin toffer, omdat de smartphone nog nieuw was.

Veiligheid? Dit blijft altijd erg ontastbaar. Zit je met een telefoon na 3 jaar ineens met een kapot onveilige telefoon? Mijn Sony Z3 Compact destijds eigenlijk geen problemen mee gehad, tot het scherm op 5 jaar kaduuk ging en ik het niet meer de investering waard vond.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 11 januari 2021 12:46]

Het is minder belangrijk dan vroeger, omdat er meer uit het OS is getrokken en los geupdate wordt. Dus heel veel updates krijg je nog, ook als de fabrikant niets meer doet.
Veiligheid is één aspect, en hoewel jij of ik wellicht niemand kennen die een groot veiligheidsrisico heeft meegemaakt met zijn smartphone, betekent dat niet dat het nooit voorkomt.

Daarnaast gaat het ook simpelweg om added functionality/ease-of-use. Het zijn natuurlijk niet alléén de veiligheidsupdates, maar ook de vraag of en wanneer je nieuwe Android updates krijgt, hoe vaak een fabrikant gemiddeld de eigen apps of firmware voor specifieke toestellen updatet, etcetera.

Er zullen wellicht minder mensen zijn die zich druk maken om hele specifieke beveiligingslekken (omdat je als doorsnee consument toch niet snel het doelwit zult zijn van hackers die hier specifiek misbruik van maken), maar ik maak me bijvoorbeeld wel druk om de vraag of ik de nieuwe Android versie krijg met allemaal leuke nieuwe functies. En mits ik 'm krijg, hoe lang ik dan moet wachten na de global release vanuit google, gezien veel telefoonfabrikanten natuurlijk eerst hun eigen UI sausje eroverheen willen flikkeren en dit vaak inhoudt dat je maanden langer aan het wachten bent op grote releases.

Dat zijn overwegingen waarvan ik verwacht dat de echte Tweaker deze toch wel meenemen bij de aankoop van een telefoon. Het staat wellicht niet met stip op nummer één, maar zou toch als je bijvoorbeeld tussen twee vrijwel gelijkwaardige toestellen twijfelt een doorslaggevende factor kunnen zijn.
In tegenstelling zelfs... ik ken er genoeg die het zolang mogelijk uitstellen en daarna komen met "alles is veranderd... :'( ".
Die zouden het liefst nooit updaten (mits er geen grote bugs zijn...)
Even jou comment fixen:
En wederom is deze BBG tamelijk onbruikbaar voor mij omdat nergens telefoons gescoord worden op updatebeleid van hun fabrikant. Zo kun je kan ik niet zien of je (zonder custom roms) veilig 1, 2, 3 jaar of nog langer met een toestel kan doen. En dat maakt enorm uit voor de prijs per maand die je ervoor betaald.
Voor jou. Maar alsnog is dit een interessante lijst en is hij zeker al niet 'tamelijk onbruikbaar' voor iedereen. Want enerzijds is het niet zo dat je toestel stopt met werken als er geen updates meer komen. Je toestel blijft gewoon werken, al is het misschien niet meer met (beveiligings)updates. Maar mochten ze nou net toevallig jouw telefoon gehackt hebben, dan was dat al langer dan de dag dat de (beveiligings)updates gestopt waren.

Bovendien is het updatebeleid enkel een 'tweakersdingetje', zo lijkt het. In veschillende markten/sectoren (waarin consumenten zitten) is het updatebeleid amper een issue. "Ja maar deze telefoon krijgt nog maar maximum 1 jaar updates." is zelfs geen argument voor hen, ze geven er niets om.

Anderzijds, het is wel iets dat inderdaad zou kunnen toegevoegd worden aan de BBG om een meerwaarde te zijn. :)
Je hebt uiteraard gelijk dat ik mijn overtuiging uit. Voor een ander kan een Oled scherm de doorslag geven.

Echter, de Rijksoverheid is bezig met een campagne om de gemiddelde Nederlander aan het updaten van zijn IoT apparaten te krijgen. Een telefoon bevat i.h.a. zeer veel persoonlijke data, meer dan een deurbel ofzo. Toch worden veel telefoons maar heel beperkt voorzien van veiligheidsupdates.
Dat vind ik raar. Vergelijk het met auto's. De een is mooier, luxer dan de ander. Maar ze zouden je allemaal redelijk veilig van a naar b moeten brengen. Wielen die eraf vallen, gordels die los schieten, remmen die het niet meer doen: niet acceptabel.
Maar digitaal kan alles, lijkt het. Het is meer zeer de vraag of fabrikanten aan de minimale wettelijke standaarden voldoen.

Het is treurig dat ik dat op deze website moet toelichten. Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat producten veilig zijn. En niet een keuze hoeven maken tussen Oled of veiligheid. Maar zolang updates nog wel een probleem zijn: laten we dan ook helder per product aangeven wat je kunt verwachten. Zodat je die keus in ieder geval kunt maken.
Voor jou. Maar alsnog is dit een interessante lijst en is hij zeker al niet 'tamelijk onbruikbaar' voor iedereen.
Dat lijkt maar zo. Op dezelfde manier dat je prima kan spelen met plastic speelgoed met weekmakers, of dat je prima kan rijden op een fiets zonder remmen. Als je die aspecten weg laat dan lijken sommige producten heel aantrekkelijk, maar niemand zou ze moeten gebruiken.
Want enerzijds is het niet zo dat je toestel stopt met werken als er geen updates meer komen. Je toestel blijft gewoon werken, al is het misschien niet meer met (beveiligings)updates.
Je auto stopt ook niet met werken als ie de APK niet haalt maar toch mag je er dan niet meer mee rijden.
Een brandblusser die over de datum is zal het waarschijnlijk ook nog wel doen, maar toch wil niemand daar op vertrouwen.
Een fiets zonder slot wordt waarschijnlijk niet gestolen. Toch verwacht de verzekering dat je het ding altijd op slot zet.
De gebruiker (en data) veilig houden is een belangrijke functie van ieder telefoon, zelfs als mensen dat niet goed overzien.
Maar mochten ze nou net toevallig jouw telefoon gehackt hebben, dan was dat al langer dan de dag dat de (beveiligings)updates gestopt waren.
Je onderschat de criminelen. Die weten inmiddels prima hoe het werkt. Als ze tegen het einde van de ondersteunde periode een fout vinden dan houden ze die even geheim tot de support is verlopen en dán slaan ze toe.
Bovendien is het updatebeleid enkel een 'tweakersdingetje', zo lijkt het. In veschillende markten/sectoren (waarin consumenten zitten) is het updatebeleid amper een issue. "Ja maar deze telefoon krijgt nog maar maximum 1 jaar updates." is zelfs geen argument voor hen, ze geven er niets om.
Zolang mensen die informatie niet hebben kunnen ze er ook niet om geven.
De meeste mensen waren tot voor kort ook totaal niet bezig met hoe energiezuinig hun huis is.
Voordat de overheid het verplicht stelde werd in de meeste woningadvertenties niks gezegd over isolatie of zuinigheid. Tegenwoordig is het een factor van belang bij het uitkiezen van een huis. Mensen zijn gaan snappen dat zo'n energielabel belangrijk is, voor het milieu én voor het comfort én voor hun eigen portemonnee
Als dat belangrijk voor je is, dan kijk je toch zelf even op de website van de fabrikant van de toestellen die hier worden aangeraden? Zoveel werk is het nou ook weer niet. Om dan te zeggen dat de hele test meteen waardeloos is vind ik dan wel erg overdreven.
Maar waarom dan alle andere specs nog vergelijken? kun je toch ook zelf even opzoeken, zoveel werk is het nou ook weer niet. :+

Wel zo nuttig om dan ook alle info mee te nemen als er een BBG gemaakt wordt.

[Reactie gewijzigd door glennoo op 11 januari 2021 10:50]

Je kunt toch niet elk aspect tot in de puntjes onderzoeken en vergelijken? Tegen de tijd dat de reviewer klaar is liggen de opvolgers al in de winkel.
Klopt, maar de updates lijken mij toch best een belangrijk aspect. Stel er zou een toestel tussen staan wat qua specs hartstikke goed scoort en goedkoop is maar nog maar een halfjaar updates ontvangt.
Er komt dit jaar een wet die softwareondersteuning voor smart-devices wettelijk verplicht gaat maken. Daarmee heb je al een basis en wordt dat onderwerp doorzichtiger.

Voor nu moet je dan voor de twee of drie telefoontoestellen die je overweegt het even zelf opzoeken. Ik snap je punt, maar het is nou ook weer geen onoverkomelijke moeite om het tot die tijd zelf even op te zoeken, toch?

Nog even een aanvulling: Het updatebeleid is natuurlijk ook niet statisch, in tegenstelling tot de specs van een toestel. Als Tweakers nu constateert dat je bij een bepaald merk maar 1 jaar software support krijgt, dan kan dat volgende week alweer anders zijn wanneer het bedrijf besluit om dit beleid te verruimen. Je kan dan ook niet verwachten van Tweakers dat ze al deze zaken bijhouden en alle reviews weer gaan aanpassen wanneer er iets wijzigt.

[Reactie gewijzigd door HellBeast op 11 januari 2021 11:31]

Als deze best buy een overzicht geeft van verschillende eigenschappen van de telefoons zou er ook wel een OS/ security update beleid bij mogen.
Scheelt toch zoeken bij de fabrikant als je in één overzicht direct kan zien bij alle telefoons.

de best buy guide zou ik niet waardeloos noemen, maar als een telefoon 1 of 3 jaar mee gaat qua veiligheids updates heeft voor mij impact hoelang ik een telefoon wil gebruiken, en dan houd ik ook rekening met de prijs.
Zo zijn er wel meer factoren die wellicht interessant zijn voor sommige mensen, maar waar geen (of weinig) aandacht aan wordt besteed. Zo'n test zie ik dan ook niet als iets waarbij alles op een presenteerblaadje wordt aangeleverd, waarbij je alleen nog op de knop "koop nu" hoeft te klikken. Het is een eerste schifting waarop je zelf verder kunt onderzoeken wat voor jou het beste is.
Klopt, maar het is wel iets waar meer aandacht mag worden besteed en wat in sommige gevallen een vertekend beeld kan geven van welk toestel nou het kopen waard is.
Inderdaad. Ik begrijp niet waarom dat niet meegenomen wordt in de test.
Alles en iedereen heeft altijd de mond vol over hoe belangrijk updates zijn voor pc's maar
in een test voor telefoons lijkt het geen prioriteit te hebben... :?
Android fabrikanten ondersteunen gemiddeld 3 jaar vanaf release hun toestellen met versie en veiligheids updates. Dat geldt dus ook voor 1+, Xiaomi en Samsung.
Een veldje toevoegen op tweakers.net pricewatch met 'dit model krijgt bij aanschaf vandaag, nog 'x' maanden updates' of 'krijgt updates tot <datum>' zou ik enorm waarderen. Fabrikanten zijn niet scheutig met deze informatie, staat vaak in duistere hoekjes van de website die je niet zomaar gevonden hebt.
Dat zou de pricewatch echt een stuk beter maken! Top idee!

Het helpt ook om duurzamer te consumeren. De eerste stap is al: langer doen met de, met veel moeite en bijzondere materialen in elkaar gezette apparaten.
Of überhaupt software. Als een telefoon goed scoort op bang for buck maar vol staat met bloatware heb je er alsnog niks aan.
Een toestel dat geen update krijgt na 3 jaar is niet opeens onbruikbaar.. Het maakt dit toestel wellicht iets minder veilig voor nieuwe exploits die dan gevonden worden. Maar als jij geen rare dingen download of installeert heeft dat weinig invloed op de werking van het toestel.
Ik gebruik mijn (prive) telefoon ook om mail van mijn werk binnen te krijgen. Wanneer de security-patch datum meer dan een jaar is, wordt alles geblokkeerd. Vind ik best een dingetje.
Plus dat ik ook prive gewoon security belangrijk vind.
Helemaal mee eens. Hardware is tegenwoordig allemaal wel vrij goed, maar hoe lang een telefoon er mee door kan wordt tegenwoordig vooral bepaald door het updatebeleid. Ook fabrikanten die slordig/laks ingaan met het uitrollen van beveiligingsupdates zouden hier echt wel voor afgestraft horen te worden in dit soort vergelijkingen, gezien dit toch echt wel een belangrijk aspect is voor een apparaat waar je zoveel mee doet.
Erg goed punt, het moeilijke is dat het update beleid nou precies zo'n onopvallende factor is waar mensen in eerste instantie niet opletten. Maar de meeste mensen die ik om mij heen zie vinden het toch jammer als ze hun telefoon weg moeten gooien omdat de app van bank X alleen nog maar wil draaien vanaf Android 7.

Een uitgelezen kans dus voor mensen met kennis van zaken om te zorgen dat mensen die de Best Buy Guide gebruiken daar toch op letten. Helemaal omdat fabrikanten op dit moment weer bezig zijn om telefoons met een belachelijk update beleid uit te brengen. (ik denk aan de OnePlus Nord N100, die een Android upgrade krijgt naar 11 (dus zeg maar geen update want dat is nu al uit)) en daarna nog 2 jaar beveligings updates.

Ik vind het zelf fijn om een BBG te gebruiken om eens te kijken wat ik mensen de komende tijd zal aanraden voor telefoon,.. voor mij is dan een belangrijk criterium,.. gaat het een tijdje mee. (zodat ze niet te snel weer op de stoep staan)

Een ander belangrijk criterium is of hij een beetje bruikbaar of pushed de fabrikant zo hard zijn eigen halfbakken e-mail app (of browser of app store of whatever) dat degene die mij om advies vraagt uiteindelijk toch een matige ervaring zal hebben.
Al die criteria zijn zoveel belangrijker dan hoe snel een telefoon in theoretische omstandigheden een bepaalde website laad.
Mooi overzicht, en mooi dat jullie zoveel toestellen hebben getest. Maar zijn er echt geen aanraders in het gat tussen de Xiaomi Mi 10 Lite (264 euro) en de OnePlus Nord (399 euro)? Dat is toch in een keer zo'n 50% duurder.
Met de huidige lockdown gaat het niet. Maar anders zou ik de Google Pixel 4a kunnen aanraden. Momenteel €300.- in de Duitse MediaMarkt. Daarvoor goede camera (1 camera, maar wel 1 heel goede), SD 730G (kan beter in deze pricerange, maar niet per sé slecht), compacte 5.9' OLED-scherm met headphonejack.

Het grootste nadeel aan deze vind ik het niet hebben van 5G ondersteuning en een batterij die niet al te groot is. Als dat voor jou geen deal-breakers zijn zou ik deze zeker aanraden.

edit: zoals @pietjansen aangaf zit de vingerafdrukscanner van de telefoon achterop. Dit is voor mij geen punt maar ik snap dat dit voor sommige mensen een ding kan zijn.

[Reactie gewijzigd door wpa1209 op 11 januari 2021 16:02]

Heel eerlijk is de komende 2-3 jaar 5G van beperkte toegevoegde waarde wat mij betreft.
Klopt, maar maak er maar 5 jaar van. Minimaal.

Het huidige 5G is eigenlijk 4.1G. Je haalt maximaal 10% meer bandbreedte op de bestaande frequentiebanden waarvoor geen veiling nodig was.

De volgende stap is het gebruik van lagere frequenties. Dat is internet op lage snelheid, maar wel met een groter bereik. Het aantal witte vlekken moet daardoor afnemen. Leuk in het bos, maar op plekken waar je nu al mobiele data hebt, merk je er niks van. Waarschijnlijk leuk voor Amerikanen die buiten de stad en van de snelweg af geen bereik hebben.

De zeer hoge frequenties moeten nog geveild worden. Als dat gedaan is, dan moet het netwerk gebouwd worden. Op bestaande sites antennes bijplaatsen is geen oplossing. Deze hoge frequenties worden door elk obstakel tegengehouden, zelfs al zijn ze niet van bv metaal. Een boom heeft al invloed op het signaal. Sterker nog, je telefoon draaien heeft al invloed op de ontvangst. Voor deze frequenties moet je elke 100m een mast plaatsen. Voordat dat netwerk landelijk dekkend is, zijn we minstens 5 jaar verder.

Als een telefoon 5 jaar meegaat, dan kun je nu nog prima één kopen die "slechts" 4G heeft. Over 2 jaar wordt 5G support belangrijk.
Voor deze frequenties moet je elke 100m een mast plaatsen. Voordat dat netwerk landelijk dekkend is, zijn we minstens 5 jaar verder.
Tja, mind control vereist natuurlijk voldoende signaalsterkte :)

Zonder gekheid, een dergelijke hoeveelheid masten gaat natuurlijk een hoop onrust veroorzaken.
Voor de goede orde, ik ben geen wappie, ik geloof niet dat je corona krijgt van 5G, en ook niet dat 5G slecht voor je is of dat je met 5G mensen kunt beïnvloeden.

5G is een evolutie van 4G, het is geen wondermiddel.

5G op 26GHz heeft belachelijk veel antennes nodig. Dat levert veel landschapsvervuiling op. Dat lijkt mij een veel groter probleem dan de straling.
De 26Ghz en andere hoge frequenties ga je alleen krijgen in steden en andere dichtbevolkte plaatsen. De antennes komen in, op of aan bestaande gebouwen te hangen. Geen landschapsvervuiling dus.

Los daarvan is landschapsvervuiling nogal subjectief. Niet iedereen vind het een probleem. Sommige mensen vinden windmolens landschapsvervuiling, terwijl ik ze zelf mooi vind.

[Reactie gewijzigd door onok op 11 januari 2021 09:48]

Ouderwetse windmolens vind ik mooi, die >100m grote windmolens vind ik landschapsvervuiling. Het is inderdaad persoonlijk...
Nou, ik heb toevallig vorige week een Pixel 4a uit Duitsland gehaald, mijn vorige telefoon had het begeven. Je kunt bij de MediaMarkt in Nordhorn vooraf bestelde artikelen gewoon afhalen. Bestellen kan via de website en dan kun je de volgende dag langs rijden (ik woon vlakbij). Ik heb uitgezocht of dit ook met corona wetgeving mag, en volgens de website van Nordrhein-Westfalen wel, en bij de MediaMarkt deden ze er ook niet moeilijk over. Scheelt toch weer €120 in de aanschafprijs.
Ondanks de lockdown heb ik deze via Fnac.com (Frankrijk) gekocht. Via internet, werkt prima.

Of 5G echt een dealbreaker gaat worden weet ik niet. Vooralsnog mis ik er niets aan. Ik verwacht ook niet dat het heel snel een issue gaat worden zolang 4G nog ondersteund wordt. De gemiddelde consument merkt nog weinig van 5G. Van wat ik heb begrepen zou dat in 2022 wel kunnen gaan veranderen doordat er wat meer diensten aangeboden gaan worden specifiek op 5G en ook de 3500MHz band vrijgegeven wordt in Nederland, maar dan zijn we toch alweer wat verder. Als ik het echt ga missen, dan zijn we waarschijnlijk alweer 2 jaar verder en dan is het misschien ook wel tijd voor de eerste telefoon voor mijn zoon. Dan schuif ik hem dan wel door en kijk ik wel hoe de markt er dan bij ligt.

Ik ben vooral blij met het handzame model, prima software en lange ondersteuning. De accu houdt het bij mij op een werkdag 2 dagen vol, maar als je je best doet kun je die ook wel binnen een dag leegtrekken. De camera is voor zijn prijsklasse ook erg goed.
Ja die miste ik ook in het lijstje. En geen uitleg waarom hij er niet instaat.
Mss vanwege de beschikbaarheid?

Maar je kan hem gewoon vlot via fnac laten leveren. Dus dat is het niet.
Van de lijst van landen leveren ze ook gewoon naar Nederland.
Van België ben ik zeker want ik heb er vorige week nog een google chromecast met google tv besteld.
Voor sommigen misschien onbelangrijk, maar voor anderen (zoals mijzelf) een dealbreaker: de Pixel 4a heeft een vingerafdruk scanner achterop.

Als de scanner aan de zijkant of voorop had gezeten, had ik vandaag nog de 4a besteld (heeft alles wat je nodig hebt voor een goede prijs, imo), maar ik erger me nu al twee jaar mateloos aan de scanner op de achterkant van mijn S9. Als je telefoon op tafel ligt, is ontgrendelen heel omslachtig.
Apple heeft vanaf iOS 14.2 alle toestellen onbruikbaar gemaakt voor velen door een functie toe te voegen die niet uit te schakelen is.
Het toestel houdt bij hoe hard hoofdtelefoons of andere geluidsapparaten hebben gestaan. En berekend een 7 daags gemiddelde. Als dit boven een bepaalde waarde komt zet hij resoluut het volume naar 50 procent om gehoorschade te voorkomen. Dit doet hij echter ook op bluetooth apparaten met eigen volumeregeling. Denk aan autoradio’s. Bluetooth speakers of intercomsystemen op de motor.
Je kunt het volume wel weer omhoog zetten middels het volume op de telefoon. Maar als je op de motor op de snelweg rijdt, is dat niet te doen. Ik heb bijv. Flitsmeister actief om extra verkeersinformatie te krijgen. Die hoor ik daardoor niet meer. Apple weigert dit aan te passen zodat je hier uitzonderingen voor kunt toevoegen of de functie kunt uitschakelen.
Ze geven aan dit te doen wegens europese gedragsregels voor nieuwe afspeelapparaten.

Ik zit nu dus te kijken naar een ander toestel dan een iPhone.
Erg jammer dat je door foutieve implementaties zo geforceerd wordt om goede apparatuur weg te doen.

Voor mij komt het bij woonwerk neer op 4x per dag dat ik onderweg zou moeten stoppen om het volume omhoog te zetten. Binnen 25 minuten haal ik namelijk het 7 daagse gemiddelde exposure limit volgens de telefoon omdat de telefoon output op 100% staat. Terwijl ik netjes met 26db dempende oordoppen in de motorhelm op 80 % heb staan. Zodat het een beetje achtergrond muziek is tov windruis en verkeersgeluid. En waarschuwingen voor obstakels of ongelukken op de weg wel duidelijk door komen.

[Reactie gewijzigd door Patrock op 11 januari 2021 08:08]

Hoewel ik je begrijp is dit wellicht iets om als feedback naar Apple te sturen middels de Feedback Assistant.
De functie is in beginsel een goed idee maar is het dus helaas niet in de praktijk.
Is als feedback naar Apple gestuurd. Via de fora aangekaart. (ondertussen ook genoeg over te vinden). Apple schaart zich onder gebruikersbescherming onder Europese regelgeving. En weigert hier tot nu toe aanpassingen in te gaan maken of aankondigen. Deze case heb ik ook kenbaar gemaakt bij SENA, mogelijk kan de fabrikant van de intercom hier wat meer druk op zetten of een alternatieve implementatie activeren waarmee het wel werkt.

Ik ben het er mee eens dat het in beginsel goed is om bewustzijn te kweken over gehoorschade, en ook proberen om mensen hiervoor te waarschuwen en beschermen. Het grote probleem wat ik er mee heb is dat het dus in de praktijk niet werkt zoals de bedoeling is. Dit niet aan te passen is, en dat het via een OTA update op oudere toestellen ook geforceerd wordt. (downgraden naar een oudere versie was niet meer mogelijk gezien ondertekening van de oudere versie al ingetrokken was, en de OTA update is zonder bevestiging of akkoord buitenom het vinkje dat automatische updates aan staan(standaard) geïnstalleerd.

Het is letterlijk een functie wat, in mijn geval een belangrijk onderdeel is geweest om voor dit toestel te kiezen ipv een ander merk. (Support voor iPhone is goed op intercom systemen, veel bevestigingssystemen voor iPhone modellen op motoren, en de iPhone XS kan goed tegen een regenbuitje als hij in de broekzak zit. Ik gebruik mijn telefoon om te bellen, whatsappen, op de motor muziek te luisteren, navigatie op de motor, en flitsmeister aan te hebben. Nu is het toestel alleen goed voor de eerste twee use cases, en alleen als ik niet op de motor zit(bellen)).
Interessante use case maar voor velen prima mee te leven: volume verhogen op telefoon.
Ik zit nu dus te kijken naar een ander toestel dan een iPhone.
Android heeft deze zeer irritante functie ook, echter krijg ik die misschien 1x per maand voorgeschoteld.

Maar het werkt wel op een manier dat je de volume niet meer omhoog kan doen tot dat je een waarschuwing schermpje weg drukt
Dit was al bij mijn oude Sony Xperia ZL.
Reed ik op de snelweg met muziek en navigatie (ook motor) en dan kreeg ik opeens een bericht dat het geluid omlaag was gezet. Je kon dit wel overriden maar niet te doen tijdens het rijden met handschoenen. Of te wel geen muziek/navigatie tot de volgende stop.

Achteraf is het een beetje dubbel voor mij, want ik had mn in-ears echt veel te hard om nog wat te kunnen horen boven de windruis. De in-ears hielden veel windruis tegen maar toch, met 140km/h niet genoeg.
Android heeft dit standaard aan boord sinds een jaar of 5-8.
Nergens de Sony Xperia 5 II ? Wat moet deze telefoon nog meer goed doen om in een BBG te komen?
Nergens de Sony Xperia 5 II ? Wat moet deze telefoon nog meer goed doen om in een BBG te komen?
Zoals ik eerder gezegd heb: "Waar is <voeg mijn favoriet telefoonmerk in>?" en dan is het geen Best-Buy-Guide meer. Dan is het gewoon een lijst met veel te veel telefoons. De pricewatch eigenlijk. Maar dan dat je door het bos ( = alle telefoons) de bomen ( = de aanraders) niet meer ziet.
Ik snap dat het zo overkomt, maar ik benoem het niet zonder reden. De combinatie van specs in de Sony 5 II is nl in best uniek: SD 865, 3,5mm jack, kale android, IP68, geen notch, 120hz, front-facing stereo speakers, handzaam formaat en zo nog wel meer. En dat nog onder de prijs van bijv. de S20. Wat mij betreft dus eigenlijk de beste all-rounder die alles heeft, oftewel BBG-material :)

[Reactie gewijzigd door KJ94 op 11 januari 2021 16:57]

Ik ken de Xperia 5 II niet maar ik heb zijn duurdere broer gehad. Deze Xperia One II was het op veel vlakken "net niet" en zeker gezien zijn prijs. Zo zie je maar dat de som van specs niet per definitie een goede telefoon maken. Mijn vergelijk was een 2 jaar oudere Oneplus en die telefoon deed er niet voor onder op de camera's na. Misschien dat het bij de 5 II anders is maar geloof er niet zo in.

Sony's smartphones hebben zo lang als ik me kan herinneren een niet kloppende prijs/kwaliteit verhouding gehad en dit is denk ik al de basis waarom je een Sony zelden als Best buy voorbij zal zien komen. Denk dat ze met een ander prijsbeleid er een stuk beter uit zouden komen.
Toch is het wel handig als de reviewer aangeeft waarom bepaalde toestellen niet zijn meegenomen als men daarom vraagt. Ik ben ook wel benieuwd naar het antwoord. Kijk, dat je niet alles kunt meenemen is logisch, maar ik ben het met KJ94 eens dat sommige toestellen best benoemd hadden mogen worden omdat ze toch wel lijken te voldoen aan dezelfde eisen als de toestellen die uiteindelijk gekozen zijn.
Hij staat tussen de tests van boven de €700.
De minimale helderheid test vind ik enorm onbelangrijk. Geen enkele telefoon kan namelijk donker genoeg uit zichzelf. Ik gebruik al sinds jaar en dag (de betaalde versie van) https://play.google.com/s...nity.bluelightfilter.free
Zet de filter op zwart en je kan het scherm zo donker maken als je wilt, zelfs totdat je niks meer ziet. Ideaal.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 11 januari 2021 06:57]

iPhones kunnen dat via toegankelijkheid (en de sneltoets) wel, met het grijsfilter or reduce white point ook nog aan zie je bijna niks meer. Wel ietsje gedoe (eenmalig) om in te stellen.
je kunt ergens instellen dat je middels triple-finger tap direct in dat menu komt. Ik gebruik het vaak als ik 's nachts in bed nog even wat tv kijk.
De Nokia's hebben een erg goede minimale helderheid. Zo donker dat je geen youtube video's meer kan kijken.
Ik las gisteren dat er alweer een nieuwe iPhone SE aankomt binnen 4 maanden.

https://www.rtlnieuws.nl/...ro-2-komen-april-dit-jaar
Een gerucht is geen aankondiging.

Maar ik ben wel benieuwd. Wat ik op iPhone gebied het leukst vind zijn nieuwe modellen op de markt, want dan wordt de verkoopprijs van alle oudere modellen lager.
Ik zelf wacht nog een jaar. Heb een 6S maar als ik een nieuwe wil, wil ik toch een 5G. En de 12 vind ik de accu te kort. Dus hoop dat de 13 een grotere accu heeft. En anders misschien de SE3 als die 5G heeft

Toestel heb je toch voor 5/6 jaar tegenwoordig.
@redslow "Toestel heb je toch voor 5/6 jaar tegenwoordig." Deze opmerking klopt als een bus. Waar ik voorheen iedere 2 jaar bij abbonement verlenging ook wel toe was aan een nieuw toestel is dat tegenwoordig anders. Ik heb nu een 3 jaar oude Iphone X die nog lang niet toe is aan vervanging. De aanschafwaarde is hoger maar het ding doet het nog super goed.
@redslow "Toestel heb je toch voor 5/6 jaar tegenwoordig."

Was het maar waar, mijn track record is 2-3 jaar: Blackberry 10 was geweldig en extreem stevig, maar ben overgestapt nadat whatsapp niet meer officieel ondersteund werd. Volgende twee telefoons ging het scherm van stuk. Zelf vervangen, maar kwaliteit was nooit meer helemaal de oude.

Bij de grootte specs worden helaas niet de inmiddels bijna verplichte hoesjes met valbescherming meegerekend. Voor de volgende best buy guide, misschien een categorie van telefoons die wel de 20 cm val uit mijn tuinstoel overleeft (en nog in mijn broekzak past).
@svenk91: Aanraders te over. Maar dan komt er geen einde aan de lijst. Wat te denken van bijvoorbeeld de Realme 7 5G, Realme 7 Pro, Xiaomi Mi 10 Lite 5G of Samsung Galaxy M31s. En zo zullen er vast nog meer te bedenken zijn...

Edit. Vergeten op "Reageer" te klikken bij svenk91... 8)7

[Reactie gewijzigd door Audioot op 11 januari 2021 06:34]

yup, heb zelf net een Huawei P Smart 2021 aangeschaft voor €199. Super toestel.
In de tekst staat:
Nieuwkomer OPPO Reno4 5G doet het opvallend goed in de browsetests. Dat komt niet alleen doordat de fabrikant een relatief lichte soc heeft ingebouwd, maar ook door de keus voor een lcd in plaats van oled.
Terwijl in alle tabellen OLED staat bij dit toestel (500-700 euro pagina), volgens mij is hier iets fout gegaan...

[Reactie gewijzigd door Larko op 11 januari 2021 09:09]

Dank voor je feedback, ik heb me inderdaad vergist (denk met de Reno 4Z 5G, want die heeft wel een LCD). Heb de tekst aangepast!


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone 12 Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True