Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Friso Weijers en Chris Broesder

Smartphone Best Buy Guide

September 2021

Tot slot: alle aanraders

Hier vind je de aanraders in een overzichtje. Ze zijn gesorteerd per prijsklasse en in die prijsklasse zijn ze gerangschikt van goedkoper naar duurder, zoals dat was op het moment van schrijven. De prijzen kunnen uiteraard veranderen na publicatie, waardoor de volgorde wellicht niet meer klopt.

Aanraders
100-
200 euro
Xiaomi POCO M3,
€ 154,88
Pbp: € 155,-
OPPO A53s
€ 178,20
Pbp: € 157,-
Xiaomi Redmi 9T
€ 193,95
Pbp: € 159,-
200-
350 euro
Xiaomi POCO F3,
€ 289,-
Pbp: € 295,-
OnePlus Nord,
€ 319,-
Pbp: € 319,-
350-
500 euro
OnePlus Nord 2,
€ 399,-
Pbp: € 399,-
Samsung Galaxy A52s 5G
€ 397,-
Pbp: € 417,-
Apple iPhone SE (2020),
€ 505,-
Pbp: € 475,-
500-
750 euro
Samsung Galaxy S20 FE 5G,
€ 559,-
Pbp € 563,-
Xiaomi Mi 11
€ 699,-
Pbp € 699,-
Apple iPhone 12,
€ 760,-
Pbp € 725,-
Boven
750 euro
OnePlus 9 Pro,
€ 799,-
Pbp: € 829,-
Samsung Galaxy S21 Ultra,
€ 1.069,-
Pbp: € 1049,-

We hebben in de bovenstaande tabel zowel de actuele prijzen als de prijzen bij publicatie vermeld. Toestellen kunnen in prijs omhooggaan en dan zijn het soms geen aanraders meer. Zo kun je dit gemakkelijk spotten.

Het overzicht toont in een oogopslag de telefoons die wat ons betreft het meest de moeite waard zijn. Doe er je voordeel mee. We hopen dat je zo een weloverwogen keuze kunt maken voor je nieuwe smartphone.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Lees meer

Reacties (157)

Wijzig sortering
Voor iedereen die serieus een upgrade overweegt, wacht het af als het kan. De nieuwe iPhone komt er aan (morgen aankondiging) en binnenkort ook de Pixel 6. Beide interessant en kunnen ook zorgen voor een prijsverlaging van oude modellen.
Reageer
Volkomen eens met je bericht maar volgens mij geldt dat alleen voor de hogere prijsklasses gezien de toestellen die je noemt. :)
Reageer
Klopt, maar om heel eerlijk te zijn hou ik budget telefoons niet heel erg in de gaten. Heb dan liever een flagship van Vraag&Aandod. Misschien komen er ook wel heel leuke midrange toestellen uit.
Reageer
Vroeger ging ik inderdaad ook liever voor een flagship van Vraag&Aanbod, maar tegenwoordig merk je het verschil in alledaags gebruik amper. De camera is vaak wel beter en als je op je smartphone games speelt, is het een ander verhaal, maar de midrange heeft tegenwoordig veel te bieden. Een 3,5mm Jack, grote batterij, uitbreidbaar geheugen en vaak een prima scherm en software support. Zie tegenwoordig weinig redenen om nog 800e plus neer te tellen voor een snellere processor en gimmicks die ik verder toch niet gebruik. Ook omdat de accu vaak na 2 jaar slechter wordt en niet meer vervangbaar is. Dan koop ik liever om de 2-3 jaar een nieuwe all-round midranger dan een flagship.
Een ander verhaal zou het zijn als een flagship een verwisselbare batterij en 5 jaar updates zou krijgen. In het kader van duurzaamheid, zou dat dan mijn voorkeur hebben.
Reageer
Bij welke high-end telefoons is de accu niet meer te vervangen? Volgens mij kan je bij zowel Samsung of Apple je accu laten vervangen voor een hele redelijke prijs, en krijg je 4-6 jaar updates.
Reageer
Van iPhones weet ik weinig, maar geen enkele Android fabrikant geeft je 4-6 jaar updates. ​
Bron: https://www.androidplanet...droid-smartphones-merken/

Verder motiveert het mij weinig om mijn batterij te laten vervangen voor 69 euro (https://www.samsung.com/nl/support/repair/#prices) als de software van mijn telefoon oud en onveilig is.
Een A52s kost iets meer dan 400 euro en biedt dan een gloednieuwe telefoon met weer 3-4 jaar updates, dat lijkt mij nu een betere investering.
Reageer
Wat je wilt is er, in de vorm van een iPhone, als jij een verwisselbare batterij en 5 jaar updates belangrijk vind om duurzaamheid, zou ik gewoon die iPhone kopen, en dan over 6 jaar kijken wat er op de markt is
Reageer
En dan bij de iPhone gurus je iPhone stuk laten maken omdat ze weinig kennis hebben. Nee liever een toestel waarbij je zelf echt je batterij kan vervangen zonder dat er moeilijk wordt gedaan of het een non-fabrikants batterij is en je deze moet inlezen.
Reageer
55 tot 75 euro bij Apple zelf. Misschien iets duurder dan de Frits op de hoek maar dan mag je er wel vanuit gaan dat het goed gebeurt.
Reageer
Ah ja, de oplossing voor de 1% het zelf doen, leuk, maar voor verreweg de meeste consumenten, is het laten vervangen door Apple of een service provider gewoon de beste optie, dat jij misschien een slechte ervaring hebt gehad met een goedkope telefoontoko is jammer.
Reageer
Dat zou inderdaad een optie zijn als de iPhone nog een 3,5mm Jack had. Ook zou het overstappen naar Apples gesloten ecosysteem nog een klein fortuin kosten om al mijn apparaten, kabels en opladers te vervangen. Verder ben ik er niet zo van gecharmeerd als een fabrikant voor mij gaat zitten bepalen wat ik nodig heb (nieuws: Apple schikt voor maximaal 500 miljoen dollar inzake trager maken van...).
Reageer
Google belooft 5 jaar voor de Pixel 5 en ook Samsung gaat steeds langer door met software-updates. Accu vervangen kan vaak relatief goedkoop bij de fabrikant zelf. OnePlus vraagt vaak onder de 10€ en doet het soms nog gratis ook.
Reageer
Samsung wel sinds dit jaar. Heb zelf daarom voor de a32 5g gekozen. Prima toestel met fatsoenlijke camera. Zal wel niet alle android upgrades krijgen maar wel security patches. En die krijg ik ook steeds netjes.

Samsung releases monthly, quarterly and biannual firmware security updates on selected Samsung devices listed below.
And select devices launched in 2019 or later will be supported with firmware security updates for a minimum of four (4) years following their global launch.¹
Monthly, quarterly and biannual firmware security updates will include patches for Android OS related security issues released by Google, as well as, patches for Samsung-specific security issues.


https://security.samsungmobile.com/workScope.smsb
Reageer
Inderdaad, in september/oktober de huidige iPhone als aanrader bestempelen kán riskant zijn ;).
Reageer
De prijsverlaging zal echt niet gelden voor de Pixel 5. Google verlaagt sowieso niet snel de prijzen. Eerder af en toe een aanbieding dan een permanente lagere prijs. Waar het bij de vorige modellen eerder op neer kwam was dat de modellen niet meer gemaakt werden en dus alleen maar duurder worden.
Reageer
Dit wordt nagenoeg altijd gezegd over hardware inde afgelopen 15 jaar dat ik op Tweakers zit. M.a.w. als je een upgrade wil, neem 'm dan gewoon.
Reageer
Tuurlijk niet, inmiddels kan je de nieuwe alweer bestellen en is de oude weer goedkoper. Je moet het niet altijd zeggen maar dit artikel was letterlijk een dag voor de aankondiging van nieuwe apparaten. Dan moet je echt gewoon wachten.
Reageer
LOL, in de laagste categorie een toestel met een 1 ster ranking aanbevelen (granted, 1 review, maar als ik die zo lees blijf ik er ver uit de buurt), en de 200-350 euro categorie hadden ze ook de 300-350 categorie kunnen noemen.

En een +1 voor alle kritiek op de veelvoud aan chinees spul. Er zijn zat redenen om daar op zin minst wantrouwig voor te zijn, het zou mooi zijn als Tweakers dat ook onderkent.
Reageer
"En een +1 voor alle kritiek op de veelvoud aan chinees spul. Er zijn zat redenen om daar op zin minst wantrouwig voor te zijn, het zou mooi zijn als Tweakers dat ook onderkent."

Waarom zou chinees spul niet goed zijn? Veel Chinese telefoons geven veel waar voor je geld en zijn van een prima kwaliteit.
Reageer
Ik heb niet zozeer twijfel bij de kwaliteit, wel bij de integriteit. De Chinese overheid heeft vaak grote belangen in deze telecomreuzen, en ik durf er ook wel geld op te zetten dat er niet-publieke invloed is vanuit de overheid op een Xiaomi of Huawei.

Dat is ook de reden dat verschillende landen in het westen waarschuwen voor gebruik van chinese apparatuur in communicatie backbones, of zelfs de aankoop van telefoons.

Nu heb ik niet de illusie dat ik interessant genoeg ben voor Chinese spionage, desondanks sponsor ik die activiteiten liever ook niet.
Reageer
Ik heb vooral het idee dat met name Xiaomi telefoons nogal bloated zijn met reclame. Reclame in standaard apps, ook al kan het uit worden gezet, is wat mij betreft een dikke nee.
Reageer
Er is bijna nergens reclame te zien, helemaal in Europa niet. Je zet het daarnaast met 1 toggle uit. Waar mensen zich druk over maken. Alsof al die voorgeïnstalleerde apps op je Samsung geen reclame is.
Reageer
Toch vertrouw ik een democratie als Zuid Korea meer dan een dictatuur als China - een Xaiomi etc komt er bij mij ook niet in, dus. Nu blokkeer ik ook de meeste Samsung servers voor ads enzo, en mijn LG tv heeft nooit en zal nooit aan het internet komen, dus misschien ben ik extra paranoide.
Reageer
Dat is een duidelijk antwoord. Maar hoe zit het met je wantrouwen tegenover de Amerikaanse overheid en de Amerikaanse techreuzen? In de recente geschiedenis heeft het Amerikaanse overheidsbeleid in het buitenland echt onnoemelijk meer mensenlevens gekost dan dat van China. En dat ging ook lang niet altijd in openheid, denk aan de CIA operaties in midden en zuid Amerika. En wat dacht je van de leugens over Irak, om vervolgens dat land zomaar binnen te vallen? Dan ook geen Apple of Android toch?
Reageer
Ik heb zelf dat toestel (wel andere kleur, voor 130 euro in een aanbieding) en ben er erg tevreden mee! Bluetooth gebruik ik niet dus daar heb ik geen problemen mee :P
Reageer
Dito hier. Ik heb ik drie jaar tijd vier keer een Redmi telefoon gekocht (Resp. Note 5, 7, 8 en Note 9) voor diverse familieleden, en dat waren allen prima smartphones voor het geld dat ze kostten. Eén toestel kreeg na zes maanden problemen met spontane reboots en een haperende aan/uitknop, maar na een systeemupdate bleek deze bug ook weer geplet. Goed, triviale zaken als beeld, geluid en power waren kwalitatief misschien 'gemiddeld', maar de hoeveelheid werk- en opslaggeheugen waren royaal en geen van de telefoon heeft meer dan 200 euro hoeven gekost. Het is maar net waar je de prioriteiten legt bij de aanschaf.
Reageer
Nu zijn ze nog een stuk beter hoor. Je kan gewoon nog Redmi notes aanbevelen aan je familieleden. Doe ik ook namelijk.
Reageer
Jammer dat Tweakers (iig voor de selectie 200-€350) zich puur laat leiden door het model nummer en prestaties van de SoC.

De Realme GT Master Edition en de OnePlus Nord CE 5G zijn goedkoper en hebben echt prima SoCs, daarnaast doen ze vrijwel alles wat de gekozen Poco en OnePlus ook doen maar mét 3.5mm audiojack en zelfs WiFi6 voor de Realme.

Daarnaast zijn het nieuwere modellen, niet dat dat wat uitmaakt (wel voor de update/ondersteuning duur!) maar toch vreemd dat ze wel worden genoemd in de guide maar geen doorslaggevende reden in de guide staat waarom toch de Poco en oude OnePlus worden gekozen?

Het feit dat de Realme geen glazen achterkant heeft of iets wat snel krast zou ook mee moeten tellen onder de categorie "hoe lang blijft dit toestel heel" zonder dat je hem groter moet maken met een hoesje, wat ook weer geld kost.

Zie hier de Realme GT Master Edition en OnePlus Nord CE 5G naast elkaar. https://tweakers.net/pricewatch/compare/1739350;1712848/

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 13 september 2021 11:41]

Reageer
de specs ziojn echt 98% gelijk.. is het niet gewoon dezelfde telefoon onder een andere naam? :+
Reageer
Dat kan je tegenwoordig van vrijwel alle (Android) toestellen zeggen: het zijn allemaal off-the-shelf modellen met een paar wijzigingen.

In dit geval is er zelfs verschil tussen de SoC, het display (120Hz versus 90Hz), camera's, accu, behuizing, antennes (Wifi6, de eerstvolgende telefoon die dit ondersteund is de Asus Zenfone 8 van €699).

Dus voor huidige Android-toestellen-begrippen staan ze 'mijlenver' van elkaar vandaan :)
Reageer
Helemaal mee eens, zelf de Nord CE aangeschaft, werkt ideaal, laad snel op (sneller dan de oude Nord). Zeker een dag op een batterij met intensief schermgebruik (6uur+) en meerdere dagen zonder al te veel gebruik (incidenteel wifi, gps en 4g).
Onbegrijpelijk dat deze niet wordt aangegeven als Best Buy vergeleken met de jaar oude Nord die slechts vergelijkbaar is qua prijs. (ik heb de 8gb versie) Werkt super vloeiend, heeft een 3,5mm jack, 5G, goede vingerafdrukscanner onder het scherm, prima foto's (ook de groothoekcamera is prima voor landschapsfoto's) voor €325 euro.
Reageer
Ik mist de Asus Zenphone 8 in de tot € 750,- categorie. Ik vind dat nou een echt Tweakers toestel.
  • Gelijk: Net als de Xiaomi Mi een 888 proc, 8GB, 256 GB, stereo speaekers en 120Hz refresh rate.
  • Voordeel: clean OS, AMOLED IPV OLED, notification led en 3.5mm.
  • Nadeel: scoort lager op meetbare onderdelen als battery, helderheid. Heeft ook geen draadloos laden.
DXO voor Camera van Mi11 is met 120 gelijk aan die van de 120 van de Zenphone 8.

Wat ik verder een groot voordeel vind is het kleine schermformaat, maar dat is heel persoonlijk. Maar het zijn die kleine dingen als de 3.5mm, notification LED en het cleane OS wat ik echt van die Tweakers en "fijn in gebruik" zaken vind.

[Reactie gewijzigd door Ma_rK op 13 september 2021 09:56]

Reageer
De Chinese toestellen domineren in prijs kwaliteit, zie ik. Maar toch vraag ik me af of ik die toestellen wil, gezien hoe de chinese overheid die bedrijven eenvoudig kan dwingen om je data te leveren.
Reageer
Het lijkt me ook jammer dat er geen alternatief aangeboden wordt tegenover de chinese toestellen. In België wordt de aankoop ervan ook al afgeraden: nieuws: Belgische Staatsveiligheid waarschuwt voor Chinese smartphones
Reageer
Ik hoop wel dat ze hier in gaan veranderen komende tijd. Ik verwacht over een half jaar een nieuwe telefoon nodig te hebben, en na altijd Nokia of microsoft te hebben gehad wil ik deze toch buiten China, Samsung (slechte ervaringen), en Apple (geen behoefte aan) kopen.
Ik wil graag naar Oled dus dan valt Nokia ook af. Dan denk ik dat zo'n beetje alleen Motorola overblijft, maar ik zie die nergens terugkomen in een BBG of soortgelijks. En dat is best wel jammer.
Reageer
Toch staat in dit artikel bijna in elk lijstje met testresultaten een Motorola toestel. Volgens mij alleen niet in de €750+ Categorie.

Maar zo ver ik weet doen ze het in het instap / middensegment best aardig. Wel een waardeloos update beleid als ik dat goed herinner.
Reageer
Motorola is tegenwoordig toch ook gewoon Chinees? Motorola is in handen van Lenovo, wat een Chinees bedrijf is. Dus als je geen Chinese spullen wil, dan zou je ook geen Lenovo & Motorola moeten kopen.
Reageer
Motorola is tegenwoordig toch ook gewoon Chinees? Motorola is in handen van Lenovo, wat een Chinees bedrijf is. Dus als je geen Chinese spullen wil, dan zou je ook geen Lenovo & Motorola moeten kopen.
Datzelfde geldt ook voor Nokia (= HMD); 100% Chinees, met enkel de licentierechten om de Finse merknaam te mogen gebruiken.

Overigens vind ik de waarschuwing over de Chinese smartphones erg tendentieus en tevens een hoog klok-en-klepel gehalte hebben. Vergeet niet dat alle Chinese producenten (dus ook die voor bijv. Apple) voor minstens 50% in handen blijven van de Chinese overheid - ergo: die vermeende staatsinmenging is er, linksom of rechtsom.

Wat mij overigens verbaast in de adviezen van deze maand, is dat één belangrijk nadeel van de iPhone SE niet wordt genoemd: het ontbreken van ondersteuning voor 5G frequenties. Nu is dat voor de Nederlandse markt op dit moment nog niet zo'n groot gebrek, maar de gemiddelde iPhone bezitter gebruikt z'n telefoon over het algemeen significant langer dan de eigenaar van een Android telefoon. En over een jaar of twee, drie kan het gebrek aan 5G ondersteuning dus wél een issue worden, al was het alleen maar voor de restwaarde.

[Reactie gewijzigd door RRRobert op 13 september 2021 10:57]

Reageer
[...]
Datzelfde geldt ook voor Nokia (= HMD); 100% Chinees, met enkel de licentierechten om de Finse merknaam te mogen gebruiken.
:?

https://nl.wikipedia.org/wiki/HMD_Global
HMD Global is een Fins elektronicabedrijf dat zetelt in de Nokia Campus in Espoo. Taiwanees zakenman en eigenaar van Foxconn Terry Gou is de belangrijkste eigenaar. De productie is uitbesteed aan het Taiwanese Foxconn.
Reageer
China maakt de dienst uit in Taiwan dus daar ga je.
Reageer
Motorola is tegenwoordig een merknaam van Lenovo.
Overigens zijn vrijwel alle telefoons ten minste grotendeels in China gemaakt, dus in dat opzicht is er niet veel te kiezen.

Misschien Fairphone?
Reageer
Sony fabriceert in Thailand.
Fairphone had in ieder geval voor de eerste variant een Chinese productiepartner waar ze dan wel op arbeidsomstandigheden en milieu letten. Weet niet hoe ze het nu doen en het zal ook uitmaken waar ze de software laten schrijven.
Reageer
Laatst een Nokia gekocht. Niet heel uitgebreid gezocht maar begreep dat de chips uit Taiwan kamen en ze in India in elkaar gezet worden.
Reageer
Vziw worden de meeste Samsungs in Zuid Korea gemaakt. Ik weet niet of (een deel van) de software dan wel weer in China wordt getikt.
Reageer
Kijk eens naar de pixels. Die zijn met oled, wel vrij prijzig vanwege grijze import, maar ook lange ondersteuning. En als bonus ook ondersteunt door GrapeneOs en calyxos als security en privacy voorvechtende custom roms
Reageer
Exact, maar dan ook echt exact dezelfde ervaringen hier. Ik heb goede ervaringen gehad met OnePlus, maar de camera op die toestellen viel me ronduit tegen. Zelf met de nieuwe OP9 durf ik het niet aan. Ik denk dat ik eens ga kijken naar de Pixel 6...
Reageer
Sony is ook nog een kandidaat
Reageer
... Ik verwacht over een half jaar een nieuwe telefoon nodig te hebben, en na altijd Nokia of microsoft te hebben gehad wil ik deze toch buiten China, ... kopen.
... Dan denk ik dat zo'n beetje alleen Motorola overblijft, ...
Tsja, in hoeverre 'de huidige Motorola smartphones van buiten China zijn' kan je zeker ook over discussiëren omdat Motorola Mobility in 2011 werd overgenomen door Google waarna in 2014 Google de telefoondivisie verkocht aan Lenovo.

Dat gezegd hebbende, als ik kon kiezen zou ook liever een smartphone, net als alle andere tech overigens, van een Europees merk en gemaakt in een EU land kopen i.p.v. Chinees, Koreaans, Amerikaans of Japans. Maar vooral dat laatste (made in ...) is tegenwoordig bijna onmogelijk te vinden waardoor verreweg de meeste tech 'made in China' (of 'made in gebied ingelijfd door China') is en de kleine rest in 1 van de andere 3 bovengenoemde landen.

[Reactie gewijzigd door HuisRocker op 13 september 2021 13:49]

Reageer
Maar het is niet gelijk zo dat ze alle data moeten geven die op jouw telefoon staat, ze moeten toegang verlenen tot hun IT systemen. Net zoals Nederlandse bedrijven moeten als ze onderdeel zijn van een politie onderzoek, al zit er hier wel een rechter tussen die het eerst goed moet keuren. En volgens mij gaat dat in elk land zo. Ja er zitten risico's aan dat ze eventueel bij de data op je toestel kunnen maar die heb je altijd.

Vind persoonlijk ook dat hele artikel een beetje anti China en zijn vooral aannames. En laten we eerlijk zijn, bijna alle telefoons worden daar geproduceerd dus als ze willen kunnen ze overal een backdoor module inbouwen. En we kunnen dan beter ook geen Amerikaans spul meer gebruiken want die hebben een zelfde soort wetgeving.

Moet ik nu mijn iPhone ook maar weg doen want dan wordt ik door de Amerikanen en de Chinezen bespioneerd? Hoop dan ook de de Belgische overheid geen iPhones gebruikt want die zijn dubbel fout volgens hun logica.
Reageer
Van Amerika is bewezen dat ze het effectief doen. Zelfs Merkel hebben ze bespioneerd. Dat het in de pers komt is ofwel dat Amerika slechter is in spionage dan China. Ik heb nog nooit gelezen van een bewezen dataverlies door Huawei of ander bedrijf.
Reageer
Omdat niemand de Chinese staatsbedrijven kan controleren..
Reageer
Dat valt tegen vind ik. De oneplus was ik binnen een jaar al meer dan zat en heeft amper1,5 gehaald voordat ik er echt te klaar mee was, veel te veel problemen. Mijn huidige Samsung is bijna 2 jaar en ben hou ik nog wel even aan.
Reageer
Grappig, mijn OnePlus 6 is het eerste toestel wat ik langer dan 2 jaar in gebruik heb. Zit nu in het 4e jaar met deze telefoon.
Reageer
idem, 3 stuks hier in huis in gebruik. Net allemaal naar android 11 gebracht.
Gaan allemaal vlot nog 1 - 1.5 dag mee met zwaar gebruik.- en nog steeds snel.
Reageer
Hier ook nog een trouwe Oneplus 6 gebruiker. Al wordt het wel lastiger orginele Oneplus 6 hoesjes te vinden.
Reageer
klopt, dat is nu net het enige grootste probleem meestal van oneplus.... ik zoek vooral flipcovers. Bijna onmogelijk.
Reageer
Ik rock momenteel nog de orginele nylon case die ik kocht bij de oneplus 6 op launch date. Maar de gebruikelijke wair n tair begint nu wel te vertonen.
Reageer
Hier ook nog een trouwe gebruiker. Inmiddels 4+ jaar alweer. Al menig keer laten vallen, en met het standaard rubber/plastic beschermhoesje heb ik alleen een barst aan de achterzijde..

Om de zoveel maanden even de troep uit de usb-c poort en jack peuteren en gaan.
Reageer
Daarom bestel ik altijd meerdere covers als ik een nieuwe telefoon koop. Heb eerst ook OP gehad (OP3) zit nu alweer een tijdje op RealMe.
Reageer
Mijn op6 liep een paar keer per week vast of start zomaar opnieuw op. De accu was naar een jaar al slecht geworden, ook laden deed hij vaak niet meer. Stopte gewoon spontaan met laden. Foto's waren soms goed en soms kreeg ik hele rare kleuren. (Ook met gcam app). Bellen en internetten tegelijk ging vaak niet. Bluetooth connecties die spontaan verdwenen.
Reageer
Lijkt me bijna dat je een hardware defect had. Geen enkel van de zaken die je noemt heb ik met de OP6. Ook de accu is nog heel erg goed na ruim 3 jaar. Zelfs met elke nacht fast chargen. Laden stoppen heb ik 1x gehad en toen bleek er vuil in de USB-C poort te zitten, waardoor de stekker er niet helemaal goed in ging. Bellen en internetten doe ik regelmatig tegelijkertijd, bluetooth geen issues, en ook geen rare kleuren met foto's.
Reageer
Andersom heb ik drie en een half jaar met een OnePlus prima kunnen uitzitten, tot een tragische val.

Die schil van Samsung en alle vervelende pop-ups van Bixby/advertenties van Samsung was ik héél snel zat.
Reageer
Welke pop-ups? Loop nu ruim twee jaar rond met mijn eerste Samsung maar ik herken dat niet. Wel dat ik Samsung's OneUI een stuk fijner vind werken dan de stock Android GUI.
Reageer
Nog nooit Bixby/advertenties op mijn Samsung S10 gezien.
Reageer
Ze domineren op papieren specificaties wellicht.
Zijn ze ook geoptimaliseerd? Hoe is de accu na een jaar?
In mijn wat gedateerde ervaring met Huawei telefoons gaat de accu hard achteruit i.t.t. telefoons van sony en samsung (die noem ik ook uit ervaring) waarbij de accu na 3 jaar nog steeds 80-90% van de oorspronkelijke screen-on time haalt.
Reageer
Dit is precies het probleem van de tech-journalisten. Die laten zich vaak sturen door de specs en foefjes die bij een press release worden benadrukt door de marketing afdelingen. En dus krijg je een spec-race, wat precies is wat de fabrikanten willen. Want die nieuwe telefoon heeft wel 108 MP ipv maar 16, dus koop snel een nieuwe.

Het is het 21e eeuwse equivalent van de kralen en westerse producten voor inboorlingen. Helemaal ingenomen door de wonderen van de technologie worden ze afgeleid van het feit dat ze worden ingepakt en overheerst. Wij zitten blij te zijn met ons nieuwe speeltje van €1200 en raken ervan overtuigd dat we dit iedere twee jaar (of eerder) moeten vervangen door wat dan het nieuwste van het nieuwste is.
Reageer
Tsja voor €350 koop je na 2 jaar gewoon een nieuwe. Het is niet zoals bij een iPhone van 1200 euro dat je er lang mee moet doen of godbetert tweedehands verkoopt.

Ik heb een Poco en het is de Primark van telefoons. Dat na drie jaar de accu minder wordt zal wel.
En voordat mensen beginnen te zeuren over het milieu YangWenli was tegen Zandvoort.
Reageer
Wat heeft Zandvoort hiermee te maken? Is je weerstand tegen Zandvoort je spons om je milieugeweten met betrekking tot je wegwerpcultuur schoon te schrobben?
Reageer
Ik hoef niks schoon te schrobben want ik heb geen kinderen ;)
Reageer
De Chinese toestellen domineren in prijs kwaliteit, zie ik.
Wat bedoel je met kwaliteit?
Ze 'domineren' qua (sommige) hardware specs, qua software is het IMO minder gesteld.

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 13 september 2021 07:03]

Reageer
Wat is er mis met de software van OnePlus? Dat wordt door velen toch gezien als hele prettige Android versie.
Reageer
"Chinese" en OnePlus zijn niet equivalent.. met OnePlus heb ik geen ervaring en in de BBG heb ik er waarschijnlijk overheen gelezen, maar lange tijd tussen upstream Android releases en beschikbaarheid op het toestel en relatief korte security support perioden zijn algemene problemen. Drie jaar na release is het voor de Nord en de Nord 2 toch?
Reageer
Het was een prettige skin totdat ze Oxygen en Hydrogen hebben samengevoegd
Reageer
Goede hardware voor een goede kwaliteit. Het grootste nadeel van xiaomi telefoons vindt ik nog steeds MIUI (al is het echt stukken beter in 12.5). Als je de chinese software zo'n probleem vind houdt niks jou tegen om je bootloader te unlocken en een andere custom rom te proberen.
Reageer
Ik moet zeggen, ik worstel daar wel mee. Waar blijft Nokia? En graag één met betere SOC...
Reageer
Volgens mij kan dat zelfde argument ook worden toe gepast op de Amerikaanse overheid?
Reageer
Maar deze hebben wel als een van de weinige high end en 3.5 jack. Iets wat ik toch nog heel handig vind.
Reageer
net zoals elke andere overheid als die een onderzoek doet, dus dit is gewoon een flamebait
Reageer
Wat een slechte timing voor dit item. 1 dag voor het Apple event. |:(
Reageer
De bbg wordt elke 2 maanden gepubliceerd, rond de eerste week van de maand. We kunnen daarom geen rekening houden met individuele releases. Bovendien hebben we die niet meteen getest als ze zijn aangekondgd natuurlijk. Het duurt ook even voor we ze hebben.
Reageer
IPhones worden slechts eens per jaar aangekondigd en hoewel niet meteen beschikbaar om te testen, worden daar waarschijnlijkj wel dingen gezegd die relevant zijn voor deze best-buy guide (bijv. prijsdaling van de iPhone 12?)

Snap dat er een schema is. Maar 2 dagen later was naar mijn mening logischer geweest.
Reageer
De timing kan nooit goed zijn. Morgen kondigt Apple nieuwe telefoons aan, de week daarop een grote koreaanse telefoonfabrikant, een maand later een grote chinese en over twee maanden een japanse fabrikant. Het aanbod wordt voortdurend anders en daarom heeft het mijns inziens weinig zin om te wachten op een eventeuele aankondiging vanuit Apple.

En voordat de telefoons hier in het overzicht kunnen verschijnen zal Tweakers ook eerst een review moeten kunnen doen, dat duurt ook nog wel even. Ik kan me voorstellen dat een hoop mensen die wel een nieuwe smartphone willen maar vanwege budgetredenen of voorkeur voor Android daar echt niet op zouden willen wachten. Voor hun dus prettig dat het vandaag gepubliceert wordt.
Reageer
Zou tweakers goed staan als er voor de bewustwording ook aandacht komt voor duurzaamheid in reviews. Klimaat is niet alleen iets voor welke auto je rijd en waar je energie vandaan komt. Als we er echt serieus iets aan willen doen dan moet ook de tech wereld daar een steentje aan bij dragen.
Reageer
Duurzaamheid is meer gebaat bij niet-consumeren, dan bij verstandige keuzes maken.
Hoewel het ene nodig is voor het ander, is heel zuinig met je telefoon doen, en hem zo weinig vaak als mogelijk opladen, het meest duurzaam.

Een BBG inrichten op duurzaamheid, terwijl de onderdelen van niet vantevoren bekende leveranciers komen, schiet zijn doel een beetje voorbij.

Repareerbaarheid zou wel een USP mogen zijn.

[Reactie gewijzigd door Zynth op 13 september 2021 08:16]

Reageer
de meest duurzame telefoon is altijd de telefoon die je al hebt
Reageer
En daarom zou je meetpunten moeten meenemen zodat je het langst met jou eigen telefoon mee kunt. Een voorbeeld is hierboven genoemt (updatebeleid, repareerbaarheid).
Reageer
Mee eens, want met een goed updatebeleid en o.a. wisselbare accu's zouden de meeste gsm's véél langer mee kunnen gaan.
Helaas is 1 van de belangrijkste punten van duurzaamheid niet meetbaar : De mens en diens drang om nieuwe dingen te kunnen kopen.
Maar anderzijds, als iedereen zo lang met zijn gsm zou doen als ik, zouden er al heel wat fabrikanten failliet gegaan zijn :) . Ik loop nog steeds rond met een BQ Aquaris X5 plus uit november 2016 die draait op Android 7.1.1. Cyanogen (wat ik persoonlijk erg goed vind). Super GSM, goede specs, aanvaardbare camera én die na zoveel jaar nog steeds meer dan 1 dag batterij heeft. Enige jammere is dat BQ ondertussen géén gsm's meer verkoopt ... dus ik zal ooit toch op zoek moeten naar een goed, betaalbaar alternatief.
Reageer
Tsja een tech site die tegen consumeren is dat gaat niet werken hè.
Reageer
Klinkt sympathiek, maar hoe maak je dat meetbaar?
Reageer
- Updatebeleid (hoe lang versie- en beveiligingsupdates)
- Repareerbaarheid (label dat in Frankrijk volgens mij sinds kort verplicht is)

Dat zou al een mooi begin zijn.
Reageer
Helemaal mee eens, dit zou voor mij in elke review mee mogen worden genomen. Ook mag dit om mij flink worden meegenomen in het eindoordeel, De fabrikanten gaan niks veranderen al wij dit niet laten merken.
Reageer
Had ik niet aan gedacht, maar is een goeie! Ook de iFixit score schoot me nu te binnen.
Reageer
Mee eens! In deze best buy guides is er heel veel aandacht voor metingen die ik in de categorie "technisch geneuzel" plaats, terwijl voor de meeste mensen gebruiksgemak en verantwoord consumeren (of dus juist consuminderen) belangrijker zijn. De merken die worden aanbevolen hebben qua fair trade en duurzaamheid verre van een sterk verhaal.
Reageer
Een "Upgrade" advise guide van de populaire toesten. Is het wel echt nodig.

Niet het is 10% sneller, maar merk je het ook echt.
Reageer
3 Samsungs, dat zijn de enige niet Chinaphones in dit lijstje. Grote kans dat mijn volgende telefoon maar een Samsung wordt dan.

En voordat je iphone roept, dat zijn ook chinaphones.
Reageer
Huh?
Als je een iPhone een chinaphone noemt dan geldt dat toch ook precies zo voor samsung?
Reageer
Samsung produceert tegenwoordig in zuid korea en vietnam, alle fabrieken zijn uit china teruggetrokken.

Er zitten mogelijk nog wel componenten in die uit china komen (geen idee waar qualcomm produceert..), maar de toestellen zelf worden niet in china gemaakt.
Reageer
Qualcomm produceert naar mijn weten bij Samsung. TMCS in Taiwan dacht ik, maar om dat wel of niet China te noemen lijkt tegenwoordig meer op een mening dan een feit.
Reageer
Ah, oke dat wist ik niet. Ik dacht dat die ook nog steeds uit Shenzen en omgeving kwamen ;) .
Reageer
Iphone is geen china telefoon, zo kan je straks heel veel hardware kenmerken als china hardware.

Heel veel onderdelen komen daar vandaan (misschien zelfs alle) maar het is niet een telefoon gemaakt en beheerd door chinees bedrijf.
Reageer
Sony is volgens mij de enige andere fabrikant die zijn telefoons niet in China produceert.
Reageer
Sony's worden nu in Thailand gemaakt ipv voordien in China.
Reageer
Even een toevoeging aan de tekst van de iPhone SE:
Tenzij je weet dat je weinig opslag nodig hebt, raden we je aan te gaan voor het 128GB-model, dat enkele tientjes meer kost dan de goedkoopste variant met 64GB.
Dat raad ik ook aan. Te weinig opslaggeheugen is namelijk dé reden dat ik afscheid heb genomen van mijn eigen iPhone SE (het 2016 model). Die had 16GB, maar dat bleek na drie jaar te weinig om hem te kunnen updaten (vanwege te weinig vrije ruimte) en zo heel veel apps en foto's had ik er helemaal niet op staan!

Daarom zou ik aanraden: ga uit van wat jou zelf nu genoeg lijkt en vermenigvuldig dat voor de zekerheid met twee. Tenminste, als je zo lang mogelijk met je iPhone wilt doen.

Ik ben overigens overgestapt naar een tweedehands 64GB iPhone XR (via tweakers.net V&A).

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 13 september 2021 06:55]

Reageer
Als mensen met dat probleem zitten op een oudere iPhone:
Maak een back-up via iTunes (let op je encryptie wachtwoord)
Doe een factory reset via iTunes
Doe een update van het OS
Zet backup terug

Op 1 of andere manier houdt een iPhone oude installatiebestanden in cache of iets (ze staan als "overig" in de onderste balk)
Reageer
Op 1 of andere manier houdt een iPhone oude installatiebestanden in cache of iets (ze staan als "overig" in de onderste balk)
Waar blijkt uit dat dat oude installatiebestanden zijn?
Reageer
Veel speuren op internet wat het kan zijn. Dus misschien iets te veel van mijn kant het geroepen als een feit. Waarschijnlijk zijn het nog oude installatie/update-files die niks staan te doen. Aangezien ze ook weg zijn na een factory reset en niet meekomen bij het terugzetten van een backup.
Reageer
Ik heb ook een 16 GB 2016 iPhone 6s, je hebt eigenlijk maar ongeveer 3 GB over voor apps en data. Met 64 GB is dat minder snel een probleem..
64 GB extra kost toch iets van 50 euro.
Blijft jammer dat Apple zo 'zuinig' is qua RAM en opslag.
maar dat bleek na drie jaar te weinig om hem te kunnen updaten (vanwege te weinig vrije ruimte)
Met wat opruimwerk zou updaten moeten kunnen..

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 13 september 2021 07:12]

Reageer
Apple is nooit scheutig geweest met RAM geheugen en je gaat het merken wanneer applicaties spontaan eruit klappen. Opslag kun je inderdaad nog beïnvloeden maar het RAM geheugen niet. De enige oplossing is dan een nieuwe iPhone/iPad aan te schaffen, waar dan meestal weer net voldoende RAM geheugen in zit. Persoonlijk vind ik dat best wel irritant aangezien de apparaten niet goedkoop zijn.
Reageer
Ik ben zelf al een tijdje aan het kijken wat ik als upgrade wil.
Heb nu de Galaxy S10.

Maar het ontbreken van een 3.5mm jack aansluiting is in mijn ogen een echt gemis. Ik gebruik het nog nagenoeg dagelijks.

Als er dan ook al geen oplader meegeleverd wordt.. lijken er alleen maar slechte deals te zijn.
Reageer
Realme GT Master Edition (schoon OS) of OnePlus Nord CE 5G zijn prima toestellen met moderne, efficientere en supersnelle SoCs die niet onderdoen voor topSoCs van 1-2 jr geleden en die wel een audiojack hebben. De Realme is net uit en heeft ook WiFi6 wat veel andere modellen nieteens hebben, plus een heel snel scherm.
In de categorie 200-350 worden ze genoemd maar zonder reden zijn ze niet geselecteerd. Ik vermoed dat Tweakers zich blind staart op de SoC en dan puur naar hoogste snelheid voor prijs X kijkt.. onzin.

Een Pixel 4a heeft een veel slechtere SoC dan een Samsung S20, zeker in benchmarks maar is in gebruik zelfs sneller! (heb ze allebei).

Als formaat je niet uitmaakt (als je compact wil heb je geen keuze, alleen de Pixel 4a) lijkt me het Realme toestel een logische keuze.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 13 september 2021 11:50]

Reageer
Alleen zijn de telefoons die je noemt niet echt een upgrade t.o.v. de S10.
Staan meer ernaast in mijn ogen.
Reageer
Hangt natuurlijk vanaf wat je als upgrade ziet. Ik heb zelf een S20. Elk van deze modellen zie ik als upgrade, zeker nadat ik ontdekte dat de Pixel 4a van mijn vriendin gewoon sneller en veel prettiger werkt.

Daarnaast zijn de SoCs kleiner, efficienter, is de software lichter, is de accu groter etc.
Voor sommigen ook belangrijk: het scherm is groter.

Dus genoeg argumenten om het een upgrade te noemen ;)
Reageer


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True