Door Friso Weijers

Redacteur

Smartphone Best Buy Guide

November 2022

Tot slot: alle aanraders

Hieronder vind je de aanraders in een overzichtje. Ze zijn gesorteerd per prijsklasse en in die prijsklasse zijn ze gerangschikt van goedkoper naar duurder, op basis van de prijs op het moment van schrijven. De prijzen kunnen uiteraard veranderen na publicatie, waardoor de volgorde wellicht niet meer klopt.

Aanraders
100-
200 euro
TCL 30 E
€ 137,-
Pbp: € 134,-
Redmi Note 11
€ 184,62
Pbp: € 188,-
200-
350 euro
Realme 9 (4G)
€ 268,95
Pbp: € 279,-
Xiaomi POCO X4 Pro
€ 266,32
Pbp: € 293,-
Samsung Galaxy A52s
€ 339,-
Pbp: € 347,-
350-
500 euro
Google Pixel 6a
€ 382,15
Pbp: € 405,-
Xiaomi 11T Pro
€ 443,39
Pbp: € 450,-
Nothing Phone (1)
€ 399,-
Pbp: € 469,-
500-
750 euro
Samsung Galaxy S21 FE
€ 520,-
Pbp: € 519,-
OPPO Find X5
€ 635,91
Pbp: € 639,-
Google Pixel 7
€ 619,-
Pbp: € 649,-
Google Pixel 6 Pro
€ 718,99
Pbp: € 699,-
Boven
750 euro
Samsung Galaxy S21+
€ 770,-
Pbp: € 756,-
Motorola Edge 30 Ultra
€ 819,-
Pbp: € 843,-
Samsung Galaxy S22 Ultra
€ 982,-
Pbp: € 984,-
Apple iPhone 14 Pro Max
€ 1.479,-
Pbp: € 1479,-

We hebben in bovenstaande tabel zowel de actuele prijzen als de prijzen bij publicatie vermeld. Toestellen kunnen in prijs omhooggaan en dan zijn het soms geen aanraders meer. Zo kun je dit gemakkelijk spotten.

Het overzicht toont in een oogopslag de telefoons die wat ons betreft het meest de moeite waard zijn. Doe er je voordeel mee. We hopen dat je hiermee een weloverwogen keuze kunt maken bij de aankoop van je nieuwe smartphone.

Lees meer

Reacties (147)

Wijzig sortering
Ik volg even niet hoe er wordt beschreven dat de Pixel 7 een prima accuduur heeft terwijl deze in de vergelijking - nota bene op dezelfde pagina - gewoon in de top 3 slechtst presterende toestellen staat op dit gebied.

Om het nog maar niet te hebben over de volledige review (die de accuduur als minpunt beschrijft) en inmiddels in het ervaringen topic én op XDA developers inmiddels breed bekend is dat je niet teveel met het toestel moet doen om de dag zonder powerbank door te komen.
Reageer
Hier p7 gebruiker en na een week in gebruik te hebben kan ik vertellen dat de batterij voldoende is voor normaal gebruik.
Reageer
Wat voor jou 'normaal' is, is voor iemand anders natuurlijk niet het geval. Als je bijvoorbeeld dingen doet als navigeren, filmen en bewerking van media, dan ga je echt niet een hele dag redden zonder te laden. Dat is de kwaal van de Tensor chip, en heeft dus niet zo veel met de accu zelf te maken.
Reageer
"normaal" is hier toch een inschatting van de modus telefoongebruiker.
Reageer
Ja de eerste week zijn accu's altijd top. De vraag is of je dat nog steeds vindt als je na een jaar of 2, 20-25% van je accucapaciteit kwijt bent door slijtage.
Reageer
De vergelijking waar je op doelt is zo te zien Browsetijd na een half uur laden, daarop heeft ook de laadsnelheid veel invloed. Opladen doet de Pixel 7 echt vrij traag, vandaar dat de score in die grafiek ook niet goed is. Maar de drie accutestgrafieken daarboven die wel puur gaan over accuduur, maakt het toestel een veel betere indruk tov. de concurrentie. Het kan natuurlijk dat hij onder andere omstandigheden dan in onze tests wel sneller leeg gaat.
Reageer
Maar de drie accutestgrafieken daarboven die wel puur gaan over accuduur, maakt het toestel een veel betere indruk tov. de concurrentie. Het kan natuurlijk dat hij onder andere omstandigheden dan in onze tests wel sneller leeg gaat.
En dan citeer ik de review van Tweakers even: "[...] maar toch zien we het als gemiste kans om bij een soc-redesign niet meteen wat extra grafische rekenkracht voor gaming toe te voegen of modernere, efficiëntere cpu-cores te gebruiken, om zo de accuduur te verlengen. Dat is immers een onderdeel waarop de Pixels geen hoge ogen gooien; vergeleken met de concurrentie is de accuduur gewoon matig."

Als ik dan 'prima' lees, verwacht ik meer dan matig. Niet uitmuntend, maar zeker niet "matig", zeker gezien de reden achter die accuduur: het toestel is voor een specifieke niche/persona geschikt, en loopt bij andere taken en omstandigheden gewoon hard leeg. Dat zou ik eerder "wispelturig" of "eenkennig" noemen.
Reageer
Die lijst, waar je een top 3 in ziet, is een selectie. Maar evengoed kan het toestel dan minder presteren dan de andere toestellen. Lees de review eens door, daar wordt ook de accuduur besproken.
Reageer
Bij de Smartphone Best Buy Guide wordt aangegeven dat de Pixel 7 een prima accuduur heeft en bij de uitgebreide review hebben ze het over een matige accuduur. Dat maakt het wel verwarrend wat vinden jullie de accuduur nu matig of goed?
Reageer
Wat mij persoonlijk boeit sinds een tijdje is de afhankelijkheid / beïnvloedbaarheid door China van een mobiele telefoon. Voor mij zijn producten die 100% zijn of kunnen worden gecontroleerd door de Chinese overheid niet meer welkom. Kunnen jullie de volgende keer een ´China score' meeleveren ?
Reageer
Prima dat je dat aanhaalt maar ik zou toch graag zoveel mogelijk China vrij (dus geen producten uit China) willen aanschaffen. Leuk dat je een ander OS op je telefoon kunt zetten (wat levert dat op tegen China?) maar ook de hardware hoeft van mij bij voorkeur niet meer uit dat land te komen.
Reageer
Dus u denkt, dat er geen enkel onderdeel van non-china merken, uit China komt? Ik denk, dat je eens research moet doen. Modems, schermen, moederborden,.... bijna alles.
Reageer
Yep, maar een volledig toestel waar je dan nog eens heel wat privacy gevoelige zaken op afhandelt heb ik liever niet uit China. Is toch een heel verschil met enkel het scherm/… of wat dan ook wat uit een Chinese fabriek rolt..

Hier komt er alleszins ook geen Chinees merk meer binnen, hoe goed(koop) ze ook mogen zijn.
Reageer
Misschien is Nokia een goed en veilig alternatief?


Uit een artikel over Nokia het onderstaande:

"In de hoofdtekst van dit artikel stellen we dat Nokia zich positioneert als een Europese speler. Je zou kunnen zeggen dat de oude Nokia weer tot leven wordt gewekt. Aangezien het niet alleen HMD Global was die de naam Nokia nieuw leven inblies, maar ook FIH Mobile/Foxconn, is het de vraag hoe Europees HMD Global, en dus Nokia, werkelijk is. Die vraag stelden we ook aan De Clerck.

De band met Foxconn is eigenlijk min of meer verbroken, zegt hij. HMD Global is vanaf het begin Fins en er werken veel voormalige Nokia-medewerkers, waar De Clerck zelf natuurlijk ook een is. Bovendien heeft de ‘grote’ Nokia er een belang bij dat verder gaat dan een louter financiële investering.

Alle servers die door HMD Global worden gebruikt, bevinden zich ook in Finland. Daar zijn overigens geen eindgebruikersgegevens van, vult De Clerck aan

: “Deze worden gebruikt voor eenmalige activering van de apparaten, bijvoorbeeld om de garantieperiode te laten ingaan.” De belangrijkste link met Foxconn zijn de fabrieken die in 2016 van Microsoft zijn gekocht.

Het is ook zeker niet zo dat Foxconn alle toestellen voor HMD Global maakt. "We hebben geen eigen fabrieken, maar laten onze apparaten produceren door de best biedende ODM", geeft hij aan. Die vrijheid willen ze behouden, want dat zorgt ervoor dat ze competitiever zijn.

Om het Finse karakter verder te onderstrepen noemt De Clerck ook de overname van het Finse beveiligingsbedrijf Valona Labs. Dit brengt nog meer ontwikkeling naar Finland. De overname is onderdeel van de oprichting van een Center of Excellence, gericht op het ontwikkelen van software bovenop de hardware die het bedrijf levert. HMD Connect (zie hoofdtekst) is een voorbeeld van het type software waarnaar HMD Global verwijst. Dus al met al is het veilig om te zeggen dat HMD Global een zeer Europees bedrijf is en alleen maar meer zal worden."

========

https://www.techzine.eu/b...rything-enterprises-need/


Overigens laat Nokia tegenwoordig de telefoons in India maken.


https://www.livemint.com/...india-11611624606985.html
Reageer
Daar zat ik zelf ook al aan te denken. Het is een illusie om te denken dat we geen Chinese onderdelen meer zullen aanschaffen in een nieuw device maar we kunnen wel streven om dat aandeel zoveel mogelijk af te bouwen. Dus de opvolger van mijn Poco zal geen Xiaomi meer zijn. Dank voor je antwoord.
Reageer
Is het OS Dan niet een groter gevaar voor privacy?
Reageer
Is het niet een keer een idee om een degelijk overzicht te maken voor de beste 2e hands smartphone / phone van 1+ jaar oud?

Snap wel dat zonder nieuw er ook geen 2e hands is. Maar een toestel van vorig jaar, is nog prima gangbaar en een stuk voordeliger.
Beter voor milieu en portemonnee.

Werd getriggerd door de.opmerking over de Samsung A52s, dat die op vlakken beter is dan de opvolger A53.

Zelf koop ik al jaren geen nieuwe toestellen meer. Mijn huidige is een OnePlus Nord2 5G, nieuw €450. Kan het betalen, maar vind het 't niet waard. Begin dit jaar 2e hands gekocht voor €250. Niks mis mee. Nog steeds plezier van.

Daarvoor ook een 2e hands OnePlus 6.
Die ging weg omdat de support stopte en dus de security updates. En dan kan ik mijn zakelijke mail er niet meer mee lezen. Maar verder ook niet de hoofdprijs voor betaald.

Een artikel zoals voorgesteld is gezien de aankomende resessie wel welkom? En kan natuurlijk ook voor andere tweak stuff gebruikt worden. Met auto's doen we al niet anders. Waarom dan niet wat meer op elektronica vlak? :)
Reageer
Het probleem daarmee is naar mijn mening dat de software ondersteuning van de meeste Android dermate kort is dat je met een tweede hands toestel ook significant kant korter kunt doen (tenzij je niks om beveiliging geeft).

De meeste merken geven nog steeds niet meer dan 3 jaar support vanaf release, koop je een 2de hands die al 1.5jaar op de markt dan kun je dus eigenlijk maar 50% van de tijd met je toestel doen t.o.v. nieuw.

De enige consistente uitzonderingen zijn Apple en in mindere mate Samsung tegenwoordig. Alleen om (vermoedelijk) deze redenen zijn de 2de hands prijzen van IPhones vaak nog zo hoog dat je voor hetzelfde geld als een 2 jaar oude IPhone ook een nieuw Android toestel hebt uit de bovenkant van het middensegment.

[Reactie gewijzigd door !mark op 5 november 2022 09:15]

Reageer
De mogelijkheid tot en langdurigheid van software updates lijkt me dus juist iets wat je in een dergelijk artikel kan verwerken.

Zo'n artikel zou natuurlijk exacte prijs en staat van toestel moeten ontberen, maar het zou mooi zijn als ze de testresultaten van toen combineren met de huidige staat van updates, de runway die het toestel nog heeft qua toekomst updates en de ongeveer marktprijs van het toestel in bepaalde (en dus tussen toestellen vergelijkbare) staat plus de beschikbaarheid daarvan.

Als je die aspecten bij elkaar brengt kun je denk ik best een degelijk bbg advies geven met de side note dat je natuurlijk bij je deal even op de staat van dat precieze toestel moet letten.

[Reactie gewijzigd door stefanwitkamp op 5 november 2022 09:32]

Reageer
Dan kom je met de adviezen al snel uit op de volgende 2 als je een toestel van de vorige generatie koopt (koop je ouder dan heb je eigenlijk maar 1 keus als je updates wil blijven krijgen):
- Android: Samsung, dan heb je nog 1-2 jaar ondersteuning, tenzij je de "corporate" modellen koopt, dan is het wat langer.
- Apple: je hebt nog 4-5 jaar ondersteuning, en niet alleen security updates maar volledige OS releases. Iets dat bij Android toestellen meestal maar 1x gebeurt.

Dit was voor mij de reden om over te stappen naar Apple: ondanks dat ik altijd high-end Android toestellen kocht (destijds ongeveer even duur als iPhone, tussen € 700-800) kreeg ik amper updates (3-4 of zo), 1 OS upgrade en na 2 jaar begon je te merken dat het toestel "moe" werd. Apps begonnen beduidend langzamer te draaien, de batterij ging steeds sneller leeg. Je kon het dan nog wel rekken door bijv. een CyanogenMod ROM te flashen maar na 2,5 jaar was het toch echt klaar en een custom ROM flashen is niet echt iets voor de normale consument. Mijn partner deed altijd met gemak 3-3,5 jaar met haar iPhone. Het moet wel gezegd dat in die tijd de ontwikkeling van smartphones ook wel ontzettend snel ging.

Sindsdien ben ik zelf ook over naar Apple, eerst de iPhone 6s die met een nieuwe accu naar moeders is doorgeschoven, die heeft ook nog de laatste IOS 16 upgrade gekregen en werkt voor haar nog prima en nu een iPhone 8 die na 3 jaar nog steeds uitstekend werkt (snelheid, batterij).
Reageer
Je ervaring m.b.t. Android is wel een beetje gedateerd aan het raken als je sinds de iPhone 6s bent overgestapt (dat is rond 2015/2016?). Koop je bijvoorbeeld een Samsung model van vorig jaar dan zit daar langer ondersteuning op dan die 1-2 jaar die jij aangeeft, ook voor consumenten. Bij de Google Pixels geldt tegenwoordig hetzelfde.

De manier waarop Android- en iOS-toestellen updates krijgen niet één-op-één vergelijkbaar.
Bij Android worden al sinds jaar en dag updates (features, security en/of software) buiten de reguliere systeemupdates om doorgevoerd via de Google Play Services. Daardoor kunnen veel oudere toestellen jaren later nog prima functioneren ondanks dat ze op een lagere versie van Android draaien. Bij Apple was dat lange tijd het tegenovergestelde: je was daar voor elk wissewasje (browser bijvoorbeeld) afhankelijk van een systeemupdate. En al zat je iPhone op de nieuwste versie, dan was dat ook geen garantie dat je alle features van die nieuwste versie kreeg omdat het toestel dat simpelweg niet ondersteunde.

Overigens is dat langzamer worden van Android heden ten dage niet meer merkbaar. Dit had volgens mij vooral te maken met het gebrek aan vrije opslagruimte en/of RAM. Zat je telefoon tot de nok toe vol dan dan werd de performance merkbaar minder. Tegenwoordig is dit geen issue meer omdat zowat ieder toestel met 8GB RAM en minimaal 128GB opslag komt.
Reageer
Ik geloof meteen dat mijn ervaringen gedateerd zijn. Ik ga alleen niet voor € 800-1000 het risico lopen dat de ervaring wel nog hetzelfde is als ik bij Apple zeker weet dat ik dan weer 3-4 jaar vooruit kan.

Daarnaast heb ik erg slechte ervaringen met Samsung qua bediening: ik vind hun branding/overlay/shell/skin of hoe je het noemen wil echt verschrikkelijk. Ik weet niet of dat inmiddels verbeterd is of uitgezet kan worden, maar alleen al daarom nooit meer een Samsung telefoon of tablet.
Reageer
De oude TouchWiz was een ramp, de huidige One UI is oké, maar ik vind het minder dan iOS. Mogelijk is het gewenning. Maar stel dat het went, dan heb je nog dubbele apps van Google en Samsung. Aan bloatware wil ik niet wennen.
Reageer
dan moet ik je toch even corrigeren : nieuws: Samsung gaat Galaxy S21, Fold3 en Flip3 vijf jaar updates geven.

Samsung gaat toch ook naar de 5 jaar ondersteuning minimaal en dat is alleen maar een goede zaak. In die zin heeft Apple goede invloed gehad.

Ik ga geen discussie voeren over wat beter is enzo ieder zijn eigen smaak maar de bewering dat je 1 a 2 jaar ondersteuning krijgt klopt niet meer , zeker niet als je kijkt naar de huidige generatie en als je zoekt zit daar niet alleen de s serie bij dacht ik.
Reageer
Ik ben ook na jaren samsung nu gewisseld naar de iPhone 14 (had hem voor een redelijke prijs kunnen kopen).

Opzich fijn dat ik nu zeker ben dat ik lang updates krijg

Nog even opmerking: de iPhone 6s heeft toch maar updates tot ios 15 gekregen? iPhone 8 is vereist voor ios 16 als ik me niet vergis. Maar dan nog, het ding draait nog steeds vlot genoeg voor de oudjes thuis :)
Reageer
Sindsdien ben ik zelf ook over naar Apple, eerst de iPhone 6s die met een nieuwe accu naar moeders is doorgeschoven, die heeft ook nog de laatste IOS 16 upgrade gekregen
iOS 16 ondersteunt *niet* de 6s..
Reageer
Vergeet niet dat er ook nog iets bestaat als Lineage OS en e foundation en andere Android varianten die langere support bieden...
Reageer
Als je geen rare dingen doet met je telefoon (obscure apps gebruikt of onbetrouwbare linkjes opent) is het risico dat je iets overkomt omdat je niet de laatste security updates hebt vrijwel nihil. Functioneel mis je ook weinig aangezien Android inmiddels behoorlijk volwassen is en er vooral nog kleine verbeteringen doogevoerd worden. Ik ben laatst van 9 naar 12 gegaan en zo schokkend vond ik de overstap niet, natuurlijk zijn er wat verbeteringen, maar niets dat ik miste toen ik nog op 9 zat.

Naar mijn mening wordt het belang van softwareupdates nogal overdreven en misbruikt door fabrikanten om mensen eerder te laten upgraden, terwijl ze nog vaak prima toe zouden kunnen met hun huidige toestel (ook wanneer deze al lang geen updates meer heeft gehad). Neemt niet weg dat ze langer zouden moeten blijven updaten natuurlijk!
Reageer
Als je geen rare dingen doet met je telefoon (obscure apps gebruikt of onbetrouwbare linkjes opent) is het risico dat je iets overkomt omdat je niet de laatste security updates hebt vrijwel nihil.
Waar is dat op gebaseerd?
Reageer
En Google Pixel die ook iets van 5 jaar beveiligingsupdates zegt te geven (en 4 Android versies volgens mij).

Maargoed er is dan ook nog de optie tot custom roms, dat verlengt de levensduur van een Android telefoon ook weer.

[Reactie gewijzigd door LA-384 op 5 november 2022 15:20]

Reageer
Lijkt me toch een wat moeilijker advies om uit te brengen. Of een 2e hands telefoon een goede keuze is hangt naast prijs ook af van de staat van het toestel.
Reageer
Maar je kunt vaak wel een mening vormen in hoeverre hij nog bepaalde apps goed draait, klopt de beloofde support van de fabrikant. En pak dan een telefoon van twee jaar oud bijvoorbeeld.
Reageer
Zo kan je bezig blijven. Waarom dan geen telefoon van vier jaar oud?
En waar trek je dan de lijn in het voorgaande gebruik van een toestel? Mijn toestel heeft bijvoorbeeld in de twee jaar dat ik het heb, nog nooit aan een snellader gehangen terwijl anderen dat misschien (of waarschijnlijk) wel doen. Als bij mij het scherm een half uurtjes per dag aan gaat, is dat al een drukke dag. Met mijn Mi11 Lite geraak ik gerust 2 tot 3 dagen ver.

De duur van OS en veiligheidsupdates mag misschien wel meer doorwegen in de keuze voor "beste keuze". Ik weet niet of het update beleid van Motorola veranderd is maar als dat nog altijd hetzelfde is, zou die, in mijn ogen, al geen plaats mogen hebben in deze lijstjes.
Reageer
De duur van OS en veiligheidsupdates mag misschien wel meer doorwegen in de keuze voor "beste keuze". Ik weet niet of het update beleid van Motorola veranderd is maar als dat nog altijd hetzelfde is, zou die, in mijn ogen, al geen plaats mogen hebben in deze lijstjes.
Precies on die reden ben ik voor de A53 gegaan, bovendien ligt voor mij de sweetspot rond de 350 - 450.
Reageer
Het lijkt mij niet fair om tweedehands telefoons in dezelfde vergelijking mee te nemen, maar misschien in een losse test is dat wel eens leuk. Maar als je dat in losse vergelijking doet lijkt het mij lastig om de staat van de betreffende telefoon te bepalen en hoe ga je dan om met refurbished modellen?

Met wat langer geleden geïntroduceerde telefoon, maar nieuwe telefoons gebeurt dit in de test goed, vind ik.

Zelf koop ik meestal een Samsung van vorig jaar, op het moment dat daar een leuke actie van is. Meestal net na release van een nieuw vlaggenschip.
Vorige maand heb ik daarom een Fold 3 i.p.v 4 gekocht, omdat ik de 4 nog te duur vind.
Reageer
Dan kun je toch de bbg van een jaar geleden bekijken?
Reageer
ik zou dan gewoon de best buy smartphone van bijv een jaar geleden pakken en de tweedehands prijzen vergelijken
Reageer
Ik zou zelf niet snel hardware kopen waarvan de integriteit van het software-component niet goed gewaarborgd kan worden.
(Sommige categorieën zouden kunnen, maar afhankelijk van wat ze doen en wat voor schade ze op andere devices ze kunnen berokkenen.
Reageer
Veel mooie toestellen, valt me op dat Apple alleen nog meedoet in de categorie prijs maakt niet uit.

Als tevreden Apple gebruiker ben ik bang dat het wel even zo zal blijven. Vind dat Apple zich echt de markt begint uit te prijzen na de laatste prijsverhogingen.
Reageer
Zolang voldoende mensen een iPhone blijven kopen zal Apple zijn koers niet wijzigen.

Apple zet zich bewust als een premium merk in de markt. Dat maakt dat ze voor de hardware die ze verkopen ook een goede naam hebben opgebouwd. Wil je iets goeds en kan je het betalen, neem dan gewoon een Apple. Een alternatief kan ook, maar dan zal je wat meer onderzoek moeten doen om een toestel te vinden die aan jouw verwachtingen voldoet.
Reageer
Enige tijd geleden was er Rim met de BlackBerry. De pinacle qua zakelijke gebruikers om makkelijk te werken en met name email. Iedere nieuwe generatie hoewel nieuw begon steeds verder scheef te lopen met wat op dat moment het laatste was qua hardware.

Nu wil ik niet zeggen dat Apple helemaal achterloopt, maar je krijgt wel steeds minder gevoel dat dit het nieuwste is met upgrades die steeds minder waarneembaar zijn. Ook zijn de ontwikkelingen aan de buitenkant niet meer baanbrekend.

De 14 wordt zeker weet een succes maar ik vraag me echt af wie dit nog wilt kopen. Zeker met de laatste premium waar niks tegenover staat.
Reageer
Fanboys kopen het toch wel, en jammer genoeg krijgen ze nog gelijk ook.
Reageer
Ze weten heel goed wat ze doen, ze zijn nauwelijks verkrijgbaar, constant uitverkocht momenteel. Ze kunnen die prijzen vragen en doen het ook.

Laatste paar jaar maken ze belachelijk veel winsten.

Apple Annual Net Income
(Millions of US $)
2022 $99,803
2021 $94,680
2020 $57,411
2019 $55,256
2018 $59,531
2017 $48,351
2016 $45,687
2015 $53,394
2014 $39,510
2013 $37,037
2012 $41,733
2011 $25,922
2010 $14,013


Omzet gaat ook steed omhoog.
Apple Annual Revenue
(Millions of US $)
2022 $394,328
2021 $365,817
2020 $274,515
2019 $260,174
2018 $265,595
2017 $229,234
2016 $215,639
2015 $233,715
2014 $182,795
2013 $170,910
2012 $156,508
2011 $108,249
2010 $65,225

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 5 november 2022 10:44]

Reageer
Ze weten heel goed wat ze doen, ze zijn nauwelijks verkrijgbaar, constant uitverkocht momenteel. Ze kunnen die prijzen vragen en doen het ook.

Laatste paar jaar maken ze belachelijk veel winsten.

Apple Annual Net Income
(Millions of US $)
2022 $99,803
2021 $94,680
2020 $57,411
2019 $55,256
2018 $59,531
2017 $48,351
2016 $45,687
2015 $53,394
2014 $39,510
2013 $37,037
2012 $41,733
2011 $25,922
2010 $14,013


Omzet gaat ook steed omhoog.
Apple Annual Revenue
(Millions of US $)
2022 $394,328
2021 $365,817
2020 $274,515
2019 $260,174
2018 $265,595
2017 $229,234
2016 $215,639
2015 $233,715
2014 $182,795
2013 $170,910
2012 $156,508
2011 $108,249
2010 $65,225
Weer iemand die zich blind staart op absolute getallen.

Feit is dat Apple al jarenlang een nette winst maakt van ruim 20%.

Daar is niets belachelijks aan, maar gewoon een gezond bedrijf.

[Reactie gewijzigd door Haga op 5 november 2022 11:39]

Reageer
Ik bedoelde belachelijk niet in slechte zin. Ik had beter hallucinant/ongelooflijk/gek gebruikt. Bij Microsoft is er nog een hogere marge en halen de laatste paar jaar ook hallucinante bedragen binnen.

Maar moesten al die top bedrijven een gezamenlijk doel hebben om de wereld te redden, het geld is er.

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 5 november 2022 12:22]

Reageer
Ik heb mijn Oneplus 6 een tweede leven gegeven : Lineage OS (Android 12), Gcam, nieuwe batterij. Nadeel is wel dat het moet geroot zijn, en dat vinden sommige (bancaire) apps niet leuk en daar moet je dan een weg rond vinden. Best wat moeite voor doen en wellicht teveel voor Jan Modaal. Maar een beetje Tweaker kan best wat geld besparen.
Reageer
Ja dat is wel makkelijk om geld te besparen zonder bancaire apps :p


Maar ook geen digid, itsme, authenticators doen ook moeilijk... helaas

[Reactie gewijzigd door Unrealiac op 5 november 2022 08:38]

Reageer
Sinds wanneer is dat? Ik gebruikte tot een jaar of 3.5 geleden een telefoon met lineage + gapps micro oid (enkel de basic) en heb nooit problemen gehad met wat voor app dan ook. Kon zelfs NFC betalingen doen.
Reageer
Het verschild ook per bank, ing doet bijvoorbeeld niet moeilijk om root / custom roms
oms, naar bij de knab moet je toch echt je root verbergen.
Reageer
Dat kan je oplossen met Magisk. Die dient om root te maskeren. Dan wordt het wel een kat en muis spel. Want dan moet je Magisk vertellen dat het zichzelf moet maskeren voor die bancaire apps. En zo heb je die digid, itsme, etc wel werkende. Niet voor Jan Modaal maar het proberen waard voor een Tweaker 🙂

[Reactie gewijzigd door bloedsmoel op 5 november 2022 08:43]

Reageer
Ik heb al dit soort apps + een aggressieve work profile wel werkend gekregen met root. Zygisk + Shamiko + de magisk apk verstoppen en hernoemen zou moeten werken, alhoewel het een zoektocht is welke apps en processes je op de hide list moet zetten.

https://forum.xda-develop...he-age-of-zygisk.4393877/

https://magiskroot.net/shamiko/
Reageer
Op Android 10 is de OP6 nog steeds super snel hoor. Ik heb de mijne nieuw gekocht. Ik moet alleen nu wel de batterij vervangen óf toch maar eens upgraden.
Reageer
Ik vind eigenlijk de categorie 750+ wel een hele grote categorie. Daar had ik nog een andere splitsing in willen zien. Daar valt de Samsung van 757, euro en de iPhone van 1479 in.
Reageer
Daarnaast ontbreekt wat mij betreft wel echt de Fold. Zelf gebruik ik nu 8 maanden een Fold 3, en zou nooit meer terug willen. Natuurlijk begrijp ik dat veel mensen geen interesse hebben of hier onvoldoende voordeel uithalen, maarja dit is nog steeds Tweakers en zou je verwachten dat dit soort artikelen net een stapje verder gaan dat de gemiddelde belsimpel reclame. (geen idee trouwens wat voor reclames ze maken)
Reageer
Ik vind de €750+ categorie psychologisch gezien, een soort "ultimate" categorie. Toestellen die het neusje van de zalm zijn, of nieuwe technieken bevatten voor first adopers. Een beetje extra, voor een buitenproportionele meerprijs. Een categorie weggelegd voor een selecte groep.

Maar helaas zijn de tijden veranderd en is de prijsgrens verlegd.

[Reactie gewijzigd door LA-384 op 5 november 2022 08:38]

Reageer
Echt eh. Eerder had je voor +-800 het beste van het beste, nu moet dat schijnbaar het dubbele kosten.
Mij niet gezien, een telefoon die tegen dat segment aan schuurt geeft 98% van de functies dan 1 van 1500 euro. Of kan soms zelfs meer. Iedereen moet het lekker zelf weten, maar als je nu 1500 euro neertikt voor een telefoon die marginaal beter is dan een telefoon van 500 euro, dan mag je naar mijn mening ook niet piepen over energieprijzen, inflatie, etc etc.
Reageer
De discussie gaat niet over hoeveel je over hebt voor een telefoon icm klagen over inflatie. Ik zou een 1000+ categorie logischer vinden omdat dat toch meer een psychische grens is. Dat staat dan ook nog eens los van of een iPhone marginaal beter is dan een Galaxy S21+. Dat is een andere discussie, die mijn inziens ook pri.a nog te voeren is.
Reageer
De Sony 5 IV heeft een lange accuduur, maar mis ik vervolgens in het lijstje met accu testen. Het zou mooi zijn alle genoemde toestellen in een categorie daarin terug te zien.

Verder in de budget kant, Realme 9 zonder NFC chip viel op, in die zin, weet iemand hoe het gebruik van NFC nu is hier? Wordt het veel of weinig gebruikt?
Reageer
NFC heb je sowieso nodig voor mobiel betalen / "telefoon als pinpas". Daarnaast wil het OV volgens mij ook een app, met NFC, gaan gebruiken? Verder zal het denk ik voornamelijk een niche zijn. Wellicht wat toepassingen in de smarthome wereld ("slim slot" openen en sluiten via NFC, alarm in-/uitschakelen, ...). Maar denk niet veel meer.

Maar met "niet kunnen pinnen via telefoon" valt waarschijnlijk wel een semi grote feature weg. Bv mijn vader heeft ook een tijd de Rabo Wallet gebruikt en dus NFC (nu niet meer door overstap naar Google Pay). Alleen via deze route denk ik dus dat NFC toch heel veel gebruikt wordt, ook door "onwetenden".
Reageer
Ik denk ook dat het heel veel gebruikt wordt, maar weet het niet zeker. ALs het heel veel gebruikt wordt, zou ik namelijk dat toestel vervangen voor een andere in de BBG.

Offtopic, ik had zelf ook Rabo Wallet, nu Google PayWallet, en moet zeggen dat de Google versie voor NFC betalen wel heel fijn werkt, en dat ik het sindsdien meer ben gaan gebruiken.
Reageer
Staat er wel tussen. Overigens is de batterijduur op 4G in één keer helemaal niet zo geweldig meer. Dat is wel wat opvallend.
Reageer
Ik gebruik een arm sensor voor diabetes en deze gebruikt NFC om de sensor te activeren en uit te lezen.
Dus voor mij is het echt meerdere keren dagelijks dat ik het gebruik.
Maar ook dat je kan inloggen met digi d door de id kaart te scannen is handig.
Of dat je ermee kan pinnen als je pas weigert of je bent die vergeten of verloren,

Ik mis het dan ook wel op de budget phones. (al is het verschil tussen een model zonder en met nfc niet gigantisch)
Reageer
Als de Redmi Note 11 Android 13 moet krijgen, zullen ze toch een tandje moeten bijsteken. De mijne zit nog altijd op Android 11.
Reageer
Heb je geen Miui 13 gekregen dan, want die is veel belangrijker als de Android versie? De veiligheid van Miui zit hem in Miui binnenin de aparte updates van de systeemapps die volledig apart binnenkomen tov security of Android updates,wat bij andere merken wel steeds samen moet binnenkomen. Als er grote lekken zijn binnenin Miui apps dan kunnen ze meestal binnen de week gepatched worden dmv aparte updates.

[Reactie gewijzigd door greatkz op 6 november 2022 09:22]

Reageer
Zit op miui 13.0.12 en android security update 2022-08-01.
Reageer
S21 FE heeft wel quick charge in tegenstelling tot wat er in het artikel staat
Reageer
Noem je dat Quick??
Ik heb zelf een S21 FE met de snellader. Helemaal leeg naar vol, met de telefoon uit. Duurt het nog meer dan 1,5 uur tot vol.
Mijn oude cheapass OnePlus Nord CE deed dat in minder dan de helft vd tijd.
Reageer
Wat is quick? Volgens uitvoering: Samsung Galaxy S21 FE, 6GB ram, 128GB opslag, Grafiet
Zit er quick charge op, elke quick charge is beter dan de ouderwetse charging
Reageer
Je moet je telefoon helemaal niet leeg of vol hebben. Super slecht voor de accu, en de laatste 15% is de helft van je laadtijd.

Ik heb de s21FE, in de instellingen aangezet dat ie niet boven de 85% mag laden. Alles daaronder laadt ie gewoon lekker rap hoor. Als ik 's ochtends de auto in stap met 40% accu en ik kom 30 minuten later op werk aan zit ie rond de 80%. De terugweg tikt ie de 85% vaak wel aan, afhankelijk van hoeveel ik de telefoon gebruikt heb. Hoef enkel in het weekend thuis op te laden.
Reageer
Is die laadlimiet een Samsung specifiek iets of zit dat in alle Android toestellen? Ben het nog niet tegen gekomen op mijn Mi 9T pro...
Reageer
Op mijn Sony XQ-AS52 met Android 12 zit instellingen>Batterij>batterijverzorging>altijd: kiezen voor tot 80% of 90% max laden. Genoemde app AccuBattery Pro heb ik er op en ingesteld op 80%, is dus overlappend en doe ik meer vanwege de uitgebreide info die de app geeft qua laadhistorie, batteryhealth, laden/ontladen.
Reageer
Specifiek samsung. Mijn vorige telefoon (asus) had het ook, maar het zit niet standaard in android.
Reageer
Super slecht is wel echt overdreven hoor... De fabrikant heeft zelf ook al een marge ingebouwd waardoor 100% vol nog een stuk af is van de werkelijke maximale capaciteit van de accu. Ik laad mijn S20FE altijd 's nachts gewoon naar 100% en merk na 2 jaar nog weinig van degradatie.

Sterker nog, ik mag bijna weer een nieuwe telefoon (werk regeling) maar ik zie momenteel eigenlijk echt niet waarom ik zou 'upgraden' (tussen aanhalingstekens want dat is nou net het probleem, een echte upgrade is het niet meer geloof ik).
Reageer
Als de fabrikant een marge heeft ingebouwd dan vraag ik mij af waarom diezelfde fabrikant een optie heeft ingebouwd om je telefoon tot max 85% op te laden 8)7
Reageer
Nog meer marge is in theorie natuurlijk nog veiliger, maar ik denk dat ze het vooral ook doen omdat er mensen zijn die denken dat het slecht is om naar 100% te laden. Het is in deze lastig om puur aan de hand van het bestaan van de optie te bepalen of ze het nou gedaan hebben omdat het echt verschil maakt of vanwege perceptie.

Mijn eigen ervaring met meerdere toestellen is in ieder geval dat twee jaar lang een toestel elke dag naar 100% laden geen merkbaar nadelig effect had. Natuurlijk niet genoeg om met zekerheid te kunnen zeggen dat beperken tot 85% geen voordelig effect kan hebben, maar wel genoeg om te zeggen dat het niet waar is dat elke dag tot 100% laden zeker een significant negatief effect gaat hebben (en zo klinkt 'super slecht' wel).
Reageer
2 jaar is overigens best kort. Mijn vorige telefoon heb ik 3.5 jaar gebruikt, ben van plan deze 4 a 5 jaar te gebruiken.

Toch iets minder e-waste in de longen van mensen in Ghana.
Reageer
AccuBattery is een app die je accu kan doormeten en waarin je een maximum laadpercentage kan instellen. Op hun website staan linkjes naar de papers die ze als onderbouwing gebruiken, en zij beweren inderdaad dat 100% laden wel gevolgen heeft.

[Reactie gewijzigd door bwerg op 5 november 2022 11:20]

Reageer
Iedereen heeft andere wensen. Van 40 naar 80 % in een half uur vind ik anno 2022 echt niet te doen. Heb al jaren telefoons die met 65 watt laden. Dan is je batterij dus vol van 0 naar 100 in die 40 minuten. Leuk dat mensen hun telefoon niet verder laden dan 80% om wat langer met hun batterij te doen, ik benut liever die volle 100. Jij gebruikt een telefoon al vanaf het begin niet volledig. Bij mij slijt die 20% pas na een lange tijd.
Reageer
Ieder zijn eigen wensen, zeker, maar wat moet ik met die telefoon doen tijdens het autorijden? Of terwijl ik aan het werk ben? Dan is laadsnelheid irrelevant, want je gebruikt de telefoon toch niet.

En de telefoon niet volledig gebruiken vind ik onzin. Ik gebruik te batterij niet volledig. Want dat is minder slecht. Waarom zou ik altijd 100% moeten hebben als ik het altijd red met minder? Geen social media dus ja, dan gaat je telefoon niet zo snel leeg.

Overigens heb ik ook het idee dat het een psychologisch trekje is van sommige mensen. Oeh ik moet 100% want dan heb ik controle ofzo. Van die mensen die het volume van tv of radio altijd op een even nummer willen hebben. De climate control op een heel cijfer. Mijn schoonzusje gaat al tanken als de tank half leeg is want ze is bang dat ze stil komt te staan. Misplaatst gevoel van controle zeg maar.
Reageer
Tip: vaak loont het ook om even te kijken op de Website van je telecom provider om te kijken hoe duur een toestel kost in combinatie met een verlenging of activatiecode. Dat scheelt soms wel 100 tot 150 euro op de toestelprijs . Zo hebben wij deze zomer een Samsung S21 FE kunnen bemachtigen via in dit geval kpn voor 456 euro (plus een gratis Flip 5 maar dat was een Samsung actie) terwijl deze in iedere winkel toen los te koop niet voor minder dan 629 te krijgen was. De iPhone was bij de provider toen ook 100 euro goedkoper dan in de winkel.
Reageer
En wat betaal je dan per maand? Ik heb een sim only en betaal 5 euro per maand voor bellen en 4gb data, bij een abbo met telefoon betaal ik al snel 30 per maand.
Reageer
Met verlangen van je abo voor sim only met telefoon moet je het maandbedrag voor de telefoon op 0 euro pm zetten. Bij sommige high end telefoons kan je ruim 300 euro korting krijgen (Samsung z flip4). Op een 450 euro telefoon kan je ook al snel 100 euro korting krijgen zonder per maand voor de telefoon te betalen (Motorola edge 30).

Sim only voor 5 euro kom je niet snel meer tegen. Ik denk dat je dan ook niet veel korting krijgt op een telefoon als je verlengt.
Reageer
Ligt aan je abo. Ik wil toch onbeperkt data, dus zit al aan 27,50 per maand bij vodafone (enige met bereik in mijn huis, andere providers kan je niet mee bellen). Is wel met 5 euro eraf omdat ik ziggo internet heb (enige internet met een normale snelheid in mijn huis). Toen ook een S21 FE voor 366 euro gekocht bij het abo (ging ook nog eens 50 euro oid af via ING punten icm mobiel.nl en een vodafone abo). Nog een jbl speaker erbij ook die ik weer verkocht heb, heb op die manier rond de 300 betaalt voor een S21 FE welke minimaal het dubbele los in de winkel was.

Een sim only met onbeperkt data had mij exact hetzelfde per maand gekost, maar nu met een abo dus voor 300 euro een high end telefoon erbij. Als het abo afgelopen is doe ik precies hetzelfde weer maar dan verkoop ik de nieuwe telefoon, wil minimaal 4 jaar met dr samsung doen.
Reageer
Wij hebben alles van KPN, dan heb je 7,50 korting op je mobiele abonnement. Abonnement kostte toen met korting 15 euro (22,50 zonder korting) hiervoor heb je dan onbeperkt bellen en 10gb plus 2gb zolang het contract loopt (2 jaar) …toestel hebben we gelijk betaald. Als je dat zou meetellen zouden we op omgerekend 34 euro zijn gekomen (met de korting van 7,50 dus)
Reageer
Dit is ook mijn ervaring. En vaak krijg je daar bovenop ook nog eens extra korting als je daar via de klantenservice om vraagt. Onlangs bij Vodafone op een iphone 14 pro nog eens extra 100 euro korting gekregen op het toestel plus 1,50 extra korting op de maandelijkse kosten.
Reageer
Hoe vraag je daar eigenlijk naar? Hoi, ik ben PcFer en ik vind het toestel te duur? Kan je mij nog korting geven?

Ik heb altijd het gevoel dat dit gesprek in België niet vlot zou lopen :P
Reageer
Ik vraag meestal of ze iets extra kunnen doen, het is tenslotte een hoop geld en bovendien ben ik een trouwe klant.
Reageer
plus 1,50 extra korting op de maandelijkse kosten.
En wat betaal je dan per maand?
Reageer
Als ik de toestelbijdrage eraf haal betaal ik omgerekend 12 euro per maand voor 150 minuten en 10GB data (wel de voordelen van ziggo+vodafone).
Reageer
Als je acties slim combineert met cashback kun je nog veel lager uit komen. Ik heb zo een Samsung S21 FE voor 250 euro: voor 450 met opzegbaar abonnement gekocht (+50 cashback), meteen opgezegd en weer terug naar oude provider (+50 cashback), en nog +100 euro van actie van Samsung.

[Reactie gewijzigd door julesjacobs op 5 november 2022 11:05]

Reageer
Daar lijkt wel iets in veranderd te zijn in de laatste paar jaar.
Ik heb heel lang voor een sim-only gekozen en een nieuw toestel separaat gekocht omdat de providers helemaal geen goede prijzen rekenden.
Toen ik anderhalf jaar geleden weer aan het rondkijken was voor een abonnement zag ik echter dat de S21+ aangeboden werd voor €23 per maand. De daarbij aangeboden abonnementen waren wel anders dan de standaard sim-only abonnementen waardoor je min of meer gedwongen zou zijn een duurder abo te nemen. Omdat ik toch al regelmatig aan de grens van m'n databundel zat heb ik daarom een abo genomen dat €3 per maand duurder was dan de sim-only die ik anders had gekozen.
Als ik dan heel vrij bereken dat het toestel me 24 maanden €26 (= €624) kost terwijl het toen niet voor minder dan €800 te krijgen was lijkt me dat geen slechte deal.
Reageer
Ik heb pas een iPhone besteld, ik betaal het gele toestel los, maar daarmee was ik wel 150 euro goedkoper uit dan wanneer ik het toestel bij een winkel koop. Inderdaad een goede tip.
Reageer


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee