Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Chris Broesder en Friso Weijers

Smartphone Best Buy Guide

Maart 2021

Tot slot: alle aanraders

Hier vind je de aanraders nog even in een overzichtje. Ze zijn gesorteerd per prijsklasse en in die prijsklasse staan ze op volgorde van de prijs die gold op het moment van schrijven. De prijzen kunnen veranderen na publicatie, waardoor de volgorde wellicht niet meer klopt. Het overzichtje toont in elk geval in een oogopslag de telefoons die wat ons betreft het meest de moeite waard zijn.

Aanraders
150-
250 euro
Xiaomi Poco M3,
€ 150,-
PBP: € 159,-
Xiaomi Poco X3 NFC,
€ 195,-
PBP: € 208,-
Samsung Galaxy M21,
€ 258,-
PBP: € 215,-
Moto G 5G Plus,
€ 219,-
PBP: € 218,-
250-
350 euro
Xiaomi Mi 10 Lite,
€ 319,-
PBP: € 280,-
Xiaomi Mi 10T Lite,
€ 248,-
PBP: €260,-
350-
500 euro
Motorola Edge
€ 339,-
PBP: €339,-
OnePlus Nord,
€ 365,-
PBP: € 389,-
Apple iPhone SE (2020),
€ 457,95
PBP: € 479,-
500-
700 euro
OnePlus 8 Pro 128GB
€ 688,-
PBP: € 689,-
Samsung Galaxy S20 FE 5G,
€ 565,-
PBP € 618,-
Boven
700 euro
Apple iPhone 12,
€ 799,-
PBP: € 820,-
Samsung Galaxy S21 5G,
€ 793,-
PBP: € 795,-
Samsung Galaxy S20+ 5G,
€ 728,-
PBP: € 729,-

We hebben in bovenstaande tabel zowel de actuele prijzen als de prijzen bij publicatie vermeld. Toestellen kunnen namelijk in prijs omhooggaan en dan zijn het soms geen aanraders meer. Zo kun je dit gemakkelijk spotten. We hopen dat je hiermee een weloverwogen keuze kunt maken voor je nieuwe smartphone.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Lees meer

Reacties (172)

Wijzig sortering
Jammer dat er niet verder gekeken word dan brightness en gebruiksduur.

Er is ook nog idle accu drain, apps die wel of niet verwijderd/uitgeschakeld kunnen worden, missende of extra functionaliteit, speaker volume en kwaliteit en meest belangrijk of notificaties instant werken out of the box of dat je er toeren voor moet uithalen of dat het niet te fixen is.
Dit is een best buy guide en we hebben jammer genoeg niet de capaciteit om de vele telefoons hierin handmatig te testen op de punten die je aandraagt. Met reviews en round-ups kunnen we het meeste wel testen uiteraard :)
meest belangrijk of notificaties instant werken out of the box of dat je er toeren voor moet uithalen of dat het niet te fixen is.
Wat voor jou het meest belangrijk is, hoeft dat niet voor anderen te zijn. Het klinkt alsof jij een vrij specifiek probleem hebt gehad met één van jouw telefoons. Ik heb hier nog nooit over nagedacht. Is dit een veel voorkomend probleem?
Nou ja ik heb het notificatie probleem met 3 telefoons van 2 verschillende merken met 3 jaar tussen release dates met 3 verschillende android versies (9,10,11) met 4 verschillende routers en 2 verschillende mobiele netwerken er er staan duizenden klachten over op het internet dus zo specifiek is het niet.
Veel mensen denken alleen dat ze instant notificaties krijgen totdat ze naast de persoon zitten en het gaan testen. Soms is het instant soms is het een 5 minuten vertraging of ergens daartussenin.
De mensen die dus zeggen dat ze geen probleem hebben geloof ik dan ook niet totdat ik hun toestel zelf getest heb want ik ben letterlijk al 3 jaar op zoek naar een oplossing en heb er al 2 nieuwe telefoons en andere routers voor gekocht en overgestapt op een andere ISP zonder enig resultaat. Het probleem zit na veel testen dan ook in de telefoon (software) de berichten komen namelijk wel instant binnen maar de notificatie word gewoon niet afgespeeld tot dat ding zich bedenkt hey laten we dat eens doen.

Qua Minimum brightness is mijn nieuwste telefoon signifcant helderder (oppo) en dat is laat op de avond en in de nacht gewoon vervelend gezien ik zeer licht gevoelig ben en eigenlijk altijd mijn schermen gedimd heb.
Ook idle drain is op deze laatste telefoon 2x zo erg als op voorliggende telefoons mede door een hele lading google apps die constant actief blijven en niet meer verwijderd kunnen worden. En dat ondanks de telefoon een 25% grotere accu had als zijn voorganger.

Misschien kijken andere mensen simpeler maar ik wil gewoon alles weten en getest zien van telefoons na mijn ervaringen afgelopen jaren.
Zoals ik al zei heb ik hier nog nooit over nagedacht. Ik ervaar het momenteel niet als probleem. Ik geloof wel dat de notificaties niet altijd instant zijn. Valt me wel eens op dat ik een notificatie krijg en er dan een bericht van x minuten oud staat, maar dat kan prima zijn dat de notificatie voor iets anders was (altijd default toon) en stoort me niet echt. Mijn telefoon is eigenlijk wel altijd eerder met het melden van nieuwe mail dan mijn PC. Wat voor toepassing heb jij dat je instant notificaties nodig hebt.
Denk aan een alarm systeem van een bedrijfspand 1500 meter verderop. Zeer nuttig is je dan instant notificaties krijgt maar 5 minuten later is het te laat. Of mijn oma die hulp nodig heeft. Sneller is dan beter.
Daar gebruik ik nu dus een hele oude telefoon voor met android 5 omdat daar niet de Doze functie in zit die dit probleem lijkt te veroorzaken.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 9 maart 2021 11:15]

Je gaat me toch niet vertellen dat je telefoon niet over gaat als je gebeld wordt?
Jawel maar push berichten uit het alarm station komen niet op tijd binnen op nieuwere telefoons.
Ok. Voor het eerst dat ik hierover hoor, maar ik denk dat we hoe dan ook wel kunnen stellen dat dit een probleem is voor een zeer klein deel van de gebruikers.
Ik vind de categorisering op prijs wat lastig. Ja, mensen hebben een budget maar meestal zoek je een toestel met een hele goede camera, lange accuduur, goede audio, hoogresolutiescherm, Android One, 5G spelletjesgeoriënteerd, waterdicht of andere attributen.

Een idee voor de volgende keer om dat soort attributen (de meest gebruikte filters bv.) per categorie erbij te vermelden dan wel per categorie de toestellen in oplopende prijs te tonen?
We hebben voorheen wel geëxperimenteerd met andere categorieën, maar dat werkt erg lastig in de praktijk. We kunnen op basis van de huidige prijs de meeste info die we willen geven goed kwijt, vandaar dat we het zo doen.
Kan iemand mij uitleggen waarom de iphone se een aanrader is in de catagorie tot 450 euro? Puur vanwegen apple? Of het kleine scherm?
Als ik naar de testresultaten kijk verliest de iphone het op bijna alles behalve de kleurweergave terwijl het wel tegen de bovengrens van de prijscatagorie zit.
Ik mis ook constant de Asus Rog telefoons in het segment. Heb er zelf al een 3 jaar en die blijft geweldig.
Dit zal waarschijnlijk zijn omdat de (nieuwe) asus smartphones officieel niet in nederland te koop zijn door een verkoopverbod n.a.v. rechtzaak die asus van Phillips verloren heeft in 2019.
Mijn vader heeft een iPhone 5S uit 2013 welke in januari nog voorzien is van een nieuwe software-update. Het toestel werkt nog prima, de batterij is ook nog steeds in staat om een dag door te komen en ik heb mijn vader eigenlijk horen klagen qua functionaliteit, traagheid of dergelijke of dat hij het besturingssysteem niet begreep.

Ik denk dat het gewoon een goede all-rounder is en jaren mee kan en vadaar in deze guide komt.
De iphone van je vader loopt twee versies achter (iOS 12 ipv 14). Je vader heeft een security update gehad, is niet erg. Maar het is toch outdated.

Bron:
https://www.iculture.nl/ios/versies/
Ik ben bekend dat feature-updates anders zijn dan beveiligingsupdates. Desalniettemin is het nog steeds erg netjes dat dit toestel 2013 - 2021 nog altijd voorzien wordt van beveiligingsupdates ;-)

Als we het op gebied van feature-updates hebben dan ben ik blij (staat los van de smartphone best buy guide) dat zijn iPad Air uit 2014 nog altijd feautre-updates krijgt tot minstens iPadOS 15 uit komt. :)
Op de soc en lange ondersteuning na is er voor die prijs niets bijzonders aan de se nee
Apple heeft zeer goede ondersteuning met updates voor oudere toestellen. Hiernaast kon de iPhone SE 2020 zich meten aan de snelste Android telefoon toen die uitkwam. Je kunt altijd meer megapixels/lenzen in je camera of wat meer pixels in een Amoled scherm gooien maar voor mij mis ik niks aan het toestel en de software en is deze altijd betrouwbaar. De trend naar grotere telefoons die je niet meer met 1 hand kunt bedienen heb ik nooit gesnapt, gelukkig was de iPhone SE daar en voor deze prijs kun je niet klagen. 5G heb je nog niks aan zolang de 3,5 GHz band er niet is dus daar wachten we ook nog op tot 2023.

Bronnen:
https://www.androidauthor...galaxy-s20-ultra-1120575/
https://www.androidplanet.nl/nieuws/5g-nederland-providers/
Vergis je niet in de specs. Op het scherm en design na is het een telefoon met high end soc die de meeste Androids in die prijsklasse het nakijken geeft. Daarnaast ben je nog jarenlang verzekerd van beveiligingsupdates. Iets dat bij Androids, en zeker in die prijsklasse, niet het geval is. Na een jaar of 2 a 3 na lancering is het vaak afgelopen.

Prima alternatief dus in die prijsklasse.
sowieso is Android11 superieur aan Apple ! Waar zit daar de BACK functie? o ja, dat is patent van Android en mag niet op Apple... goed te weten - en ik heb beide. Maar vindt ADROID intuitiever en produktier dan Apple. Ben een senior ICT en weet het verschil.
Leuk verhaal maar je hebt geen idee waar je het over hebt blijkbaar. In iOS is naar rechts vegen in de hoek de ‘back’. Veel handiger dan prutsen met die terugknop die veel te ver van je duim af zit.

Ieder zijn mening. Doe mij maar Apple. Niet 1000 zinloze instellingen, geen gegevensverzameling als verdienmodel en verzekerd van jarenlange software support.
right...nr rechts vegen is back naar links..
Update-beleid vind ik net als hierboven een belangrijk punt, maar wat mij in deze BBG tegenstaat is dat er telefoons van ruim een jaar (of meer) mee genomen worden, want ze zijn zo lekker in prijs gedaald. Een telefoon uit 2019 krijgt nauwelijks nog updates, misschien net 1,5 jaar. Dat vind ik toch een enorme afknapper.

Ik mis de Fairphone (€440) en Pixel 4a (€450) enorm in het segment 350-500

[Reactie gewijzigd door DropjesLover op 7 maart 2021 20:39]

Het is zo te zien puur op basis van prijsklasses, anders zouden sowieso de goedkopere telefoons (Oppo/Xiaomi/etc.) het zeker winnen van de duurdere telefoons. Dit is geen BBG op basis van prijs/kwaliteit.
Ik ben van een Nokia 8 naar een IPhone SE gegaan, ook al is het scherm kleiner, de resolutie lager, minder megapixels in de camera.
Ik vind de camera en het scherm subjectief beter en het is de beste gsm die ik ooit gehad heb.
Waarschijnlijk vanwege het lange updatebeleid en omdat het de enige betaalbare iPhone is. De gebruikers van deze telefoon die ik ken, vinden het toestel eigenlijk tegenvallen omdat de accu echt matig is 😅. De prestaties daarentegen zijn wel zeer goed voor deze categorie, dus wat dat betreft wel degelijk een aanrader.
Mooi lijstje hoor! Valt me wel op dat er tussen de oneplus Nord van €389,- en de Galaxy S20 FE 5G van €618,- helemaal niks zit. Dit is juist het segment waar ik mijn pijlen op richt. Blijkbaar moet je een sprong van €220 maken om echt iets meer voor je geld te krijgen.

Ook gek dat het lage middensegment eigenlijk competitiever lijkt dan het wat hogere middensegment. 5G en een goede accu zijn allemaal aanwezig tussen de 250 en 350, maar je moet maar hopen dat je het krijgt tussen de 350 en 500. Ik heb het idee dat wanneer je een goede telefoon wilt tussen de 350 en 500 je beter gewoon nog even kunt volhouden met wat je nu hebt en wachten tot er wat beters komt :/
Meestal betaal je voor een betere camera setup. De S20 FE 5g maakt betere foto's en is wel wat sneller. Ook IP 68 certificaat kost ook geld. Ook een duurdere telefoon heb je langere levensduur (met snellere soc).
Kan ook de ondersteuning per toestel meegenomen worden? Zeker als je een nu al een jaar oud toestel aanraadt, hoe lang krijg je dan nog updates?
Precies, in categorie €150-250 is de nieuwe Nokia 5.4 6GB/128GB met Android one dan een aanrader. Binnen die 250 krijg je dan ook nog een draadloze koptelefoon. Nog steeds niet zichtbaar in pricewatch maar toch al een maand verkrijgbaar bij is Coolblue.
Interessant toestel vanwege de Android One maar wel twee grote missers wat mij betreft: de resolutie is vrij laag voor zo'n groot scherm en er is geen 5GHz wifi ondersteuning. Ik had liever gehad dat de overbodige lage kwaliteit camera's weggelaten worden en dat er dan meer aandacht gaat naar de essentiële zaken.
(Rant) Let wel op met Android One: Ik heb de Xiaomi Mi A2 Lite met Android One en ben zeer teleurgesteld met de stock Android. Belangrijke apps als een bestandsbeheer en foto galerij missen (die andere Xiaomi telefoons wel hebben), maar er stond wel MiTransfer en Mi Community op (apps die ik meer richting bloatware vind gaan). Ook zit er een permanente google zoekbar op mijn homescreen (geen verwijderbare widget, ik gebruik DuckDuckGo) en mis ik in de instellingen belangrijke settings waaronder eentje die mogelijk de slechte wifi connectie van mijn telefoon zou kunnen verbeteren. In mijn ogen mist deze telefoon dus compleet het doel van Android One, waardoor ik niet zo zeker ben van andere. De moeite die er in deze rom is gestoken is het beste samengevat met dat hij zichzelf in de instellingen een Pixel noemt.
Xiaomi is goedkoop omdat ze 'services' meeleveren die gesponsord zijn en/of veel tracking bevatten. Dat is het verdienmodel van Xiaomi: Goedkope hardware en verdienen met data en services.
Ik heb begrepen dat je een launcher app kunt gebruiken om de widget toch te verwijderen. Ik weet uit ervaring dathet uitschakelen van de google app ook de widget verwijderd.
Mijn Nokia 7.1 had dat allemaal niet. Tevens heb ik gelijk een andere launcher geinstalleerd, de stock kon ik niet aan wennen. Ik ben erg tevreden over Android One, en krijg nog steeds gewoon mn (security) updates.
Ac WiFi staat bij verschillende sites idd niet goed aangegeven. De chip ondersteund het wel iig. Weet even niet of het actief is.

Video opnemen is ook maar 1080p trouwens.
Ja, dit ben ik helemaal met je eens. Updatebeleid is zeker een factor die ik meeneem in mijn afweging, evenals hoe goed een toestel is te repareren. Ik vind het zonde om toestellen weg te moeten doen, omdat onderdelen niet of nauwelijks fatsoenlijk te vervangen zijn.
Bijna elke telefoon is niet repareer baar. Je kan alleen kijken naar de FairPhone 3(+)
De Samsung Galaxy S20 FE 5G heeft problemen met het scherm.
Vermeld zulke dingen ook in de test, heel wat mensen op reddit en forums hebben er flink wat problemen mee.
Is toch aardig wat geld.
Samsung S20 FE 5G gebruiker hier,

Het was* inderdaad problemen met het scherm.
Bij de tweede week heb ik zelfs geswapt met een andere S20 FE 5G telefoon, omdat ik dacht dat ik een defecte telefoon kreeg. Daarna kreeg ik ook wat scherm problemen (wel minder dan de 1e toestel). Sinds OneUI 3 is het zelden geworden en sinds OneUI 3.1 is dit helemaal opgelost.

Omdat ik nu geen problemen ondervind kan ik de Samsung S20 FE 5G nu wel aanrader. Zeker een goede telefoon t.o.v. S21 en S21+ (voor de prijs).

* = mijn eigen evaring, bij een ander toestel en eigenaar kan dit verschillen.

[Reactie gewijzigd door Dutchredgaming op 7 maart 2021 15:20]

Ik heb dat toestel en geen schermproblemen. Zeker een aanrader!

[Reactie gewijzigd door VfxArtist op 7 maart 2021 10:10]

Idem hier. Zeer fijn toestel en met het scherm geen enkel probleem.
Is er bij de klachten rekening gehouden dat er nog een 2 screenprotector op het scherm zit ?
De eerste haal je er direct na het uitpakken af de 2e minder goed zichtbaar wordt vergeten.
Ik snap dat het lastig is om er een advies over te geven in een BBG, maar met een beperkt budget is het kopen van een tweedehands high-end toestel ook aantrekkelijk, voor de value maar ook vanuit het oogpunt van duurzaamheid.
Voor mij is duurzaamheid de reden dat ik nog met een 5 jaar oud toestel rondloop en ik zou het ook erg prettig vinden als dit mee genomen zou worden in toekomstige BBGs.
Off topic: Wat ik heel merkwaardig vindt is dat de Samsung Galaxy S21 Ultra door Samsung wordt neergezet als de beste smartphone camera maar in de test van DXOMARK haalt dit toestel maar 121 punten voor de camera. Dit is een stuk lagen dan vele andere concurrenten. Op papier zou het inderdaad de beste moeten zijn maar in de praktijk is het verre van beste.
Je zou wel moeten bekijken wat ze testen, hoe, en wat punten waard is. Zo snapte Volvo ooit niet dat de nieuwe Renault Megane een hogere veiligheidscore kreeg dan hun eigen auto. Totdat ze er achter kwamen dat de Megane zo gebouwd was om goed te presteren in de testomgeving, maar alledaags minder veilig was.

Zou natuurlijk ook kunnen dat de foto's daadwerkelijk tegenvallen. Vervelende aan smartphones en dit soort testen is wel: te vaak is de software niet af bij release. En dan heb je 3 maanden later ineens een veel betere camera, en is zo'n review niet meer relevant. Erg vervelend voor een consument die zich goed wil informeren.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 7 maart 2021 07:01]

Dat van die Volvo is niet waar.
Volvo ging op dat moment uit van het feit dat zware auto’s in het voordeel waren. De motor was tot de v70 de kreukelzone, omdat ze meer massa/energie meebrachten bij een ongeluk, waren ze ‘veiliger’.
Echter kwamen andere kleine auto’s met betere kooien, kreukelzones, en hardere materialen, waarbij de massa van de Volvo bij een botsing beter geabsobeerd kon worden.
Hierop is ook de ncap gebasseerd, tegen betton, hoeveel energie je auto kan absoberen.
Hierdoor moest Volvo opnieuw naar de tekentafel.. en bij de nieuwere autos hebben ze de boel weer goed onder controlle..

Ze hebben een leuk fifthgear filmpje met een botsing tussen een Volvo 940 en Renault modus.. en de modus kwam er beter af bij de high speed botsing...

[Reactie gewijzigd door badnews.nl op 7 maart 2021 10:48]

De motor van de Volvo was eruit gehaald...
Die fifthgear tests zijn niet erg betrouwbaar.
Enig idee waarom hij lager scoort in hun test? Ik kan het eerlijk gezegd niet uit de info van hun site halen.

M.a.w. waar is de camera dan slechter in? En hoeveel slechter is hij dan? En wat merk ik in de praktijk daarvan?

[Reactie gewijzigd door Brandts op 7 maart 2021 06:55]

De tests die DXO doet zijn volgens mij vrij statisch, dat moet wel anders kan je geen gedegen lijst maken als de omstandigheden telkens anders zijn.

En dan nog is het relatief, want 121 punten is eigenlijk gewoon een puike score, weinig mis mee... is het 'de beste'? Nee, volgens DXO inderdaad niet, maar slecht is het zeker niet.
De video van DXOMARK, geeft een goede vergelijk tussen flagships en de vorige S20 Ultra en legt uit waar de lagere score vandaan komt:
https://youtu.be/HC8YhqO7KAc

Komt er op neer dat er veel ruis zit bij zowel foto's als video's van alle camera's. Moet je vanaf 5:50 maar eens naar de video kijken, dat is echt een stap terug in kwaliteit. Misschien dat een software upgrade nog verbetering kan brengen, maar ik ben al skeptisch als zo een (flagship!) toestel uit komt.

[Reactie gewijzigd door wvolkers op 7 maart 2021 09:27]

Mja, DXO legt camera’s langs een bepaalde meetlat, maar de punten zeggen niet zoveel. Ze vormen een interpretatie van een aantal criteria, die een weegfactor krijgen. Er zitten dus subjectieve keuzes in.
Als je begrijpt wat en hoe ze meten, kun je modellen onderling vergelijken. Maar dat is iets heel anders dan de voor jou beste camera eruit halen.
Waar ik me over verbaas dat ik elk jaar hoor dat het nieuwe model zulke geweldige foto's maakt. En dan 1 of 2 jaar later is dat blijkbaar niet meer zo?
Ja dat lees ik ook overal maar ik moet zeggen dat in dagelijks gebruik bij echt de mooiste foto's maakt die ik heb gezien op een smartphone. Veel beter dan bijvoorbeeld mijn vorige Note 10+.

Wat wel opvalt is dat hij er regelmatig naast zit. De tweede foto is dan ineens veel beter. Verder heb ik al ongeveer 4 updates gehad wat de indruk wekt dat het toestel bij release gewoon niet "af" was. Wat ik de laatste jaren helaas vaak bij meerdere fabrikanten en producten zie. Er is blijkbaar druk om zo snel mogelijk te releasen.

Misschien heeft dat ermee te maken.
Ik ben van een Pixel 3 naar een S20 5G gegaan en vind de cameraprestaties ronduit slecht. De software is sloom en zit vol met bugs, dat maakt het simpelweg onmogelijk om snel even een foto te schieten ('point & shoot').

Daarnaast zijn de foto's niet altijd even scherp en veelal aan de zachte kant; er lijkt best wat (softwarematig) nabewerkt te worden op de achtergrond - ook al staan alle Samsung-opties uit. En dan heb ik het nog niet eens over de belabberde prestaties bij weinig licht ...

Ik heb, in ieder geval, spijt van mijn overstap van de Pixel 3 naar de S20 (het toestel heeft namelijk nog wel meer gebreken). Het laat ook zien hoe sterk de software is die Google toepast op haar Pixel-telefoons. (y)
Marketing? Je gaat als producent over je dure toestel natuurlijk niet zeggen dat de concurrent een betere heeft.. nee.. jij hebt de beste.. geheel vastgesteld volgens de eigen meetmethodes ;)
Uiteraad beweer je dat. Maar de consument trapt als het goed is 1 keer daar in en zal geen 2e keer meer een Samsung nemen. Dus tja voor de lange termijn toch niet zo goed denk ik.
Ander onderdeel van marketing is klanten merkentrouw proberen te krijgen, eens een Opel altijd een Opel, eens aan de coca cola altijd coca cola etc. Dat je dan af en toe (of sommigen heel vaak) een beetje losjes omgaat met de waarheid is toegestaan mits je de grote meute maar aan je vast blijft houden.
Dat er dan her en der een pluk klanten afscheid neemt is te verdedigen doordat de meerderheid blijft en je door wat geknutsel met feiten nieuwe aanwas hebt gekregen waarvan een deel ook weer blijft.
En consumenten zijn heel trouw, vergis je daarin niet ;)
Zijn er uberhaupt nog steeds " kleinere" smartphones te koop? 5'5" past al bijna niet meer in de broekzak, en ik ga niet apart een tas voor mijn telefoon meenemen.
Juist dit ja. Max 5.7 voor mij. En dan ook beetje normale verhouding, lijkt wel of ze steeds smaller en langer worden.
Ik wil graag het scherm met 1 hand kunnen bedienen.
De iPhone 12 mini heeft high end specs en heeft een scherm van 5,4 inch.
Ik hoop dat de mini een enorm succes wordt en meer fabrikanten inzien dat er vraag is naar een klein high end model, überhaupt een klein model, maar de 1e berichten die ik erover lees geven al voorzichtig aan dat de mini het minst verkoopt van de 4 modellen.

Wat niet helpt is dat een kleinere telefoon ontwerpen vaak duurder is dan een wat grotere telefoon, en je doet altijd consessies qua accucapaciteit. Maar als je in de winkel dezelfde of een hogere prijs vraagt denkt de ongeïnformeerde consument dat ze opgelicht worden. Ik durf met zekerheid te zeggen dat de laagste marge van de 4 iphone 12 modellen op de mini zit.
Ik snap niet zo goed waarom je per se concessies zou moeten doen qua accucapaciteit. Ruim vier jaar geleden kwam deze telefoon uit met een hoogte van 141mm en een batterij van ~4000mAh. Verder was het, afgezien van de wat mindere camera, een goed uitgebalanceerde telefoon voor enkele tientjes onder de €200. Waarom kan dat nu niet meer?
Natuurlijk is hij hierdoor wel 1 à 2 mm dikker. Vinden consumenten een superdunne telefoon echt zo belangrijk? Ik zeg trouwens niet dat je geen gelijk hebt, maar ik begrijp het gewoon niet echt.
Superbelangrijk, want er moet een hoesje omheen.

Dus ja, dun en dure materialen, ingepakt in een elcheapo hoesje en een plasticje op het scherm om alles maar heel te houden.

Waarom niet toestellen maken die niet meteen stuk gaan?
Ik heb even gekeken naar de eigenlijke dikte. De telefoon die ik linkte is 8,9mm dik. De Poco X3, bijvoorbeeld, is 9,4mm dik. Dus het verschil in dikte is er hier niet eens, ik dacht dat de Redmi 4 Prime dikker was.

Ik denk dat het 'm wellicht meer zit in hogere inkoopprijzen voor kleinere schermen?

[Reactie gewijzigd door Cannae op 7 maart 2021 20:57]

Kleinere toestellen kunnen best iets dikker zonder dat het toestel gelijk lig en zwaar aanvoelt. Ik heb hier een Samsung Galaxy Ace (3.5 inch met dikke randen) liggen en een Samsung Galaxy A71 (6.7 of 6.8 inch), en die eerste is ongeveer anderhalf keer zo dik en voelt toch veel minder log aan, zelfs als je er ook nog een hoesje omheen doet :).
Alle geruchten duiden erop dat de productie is gestopt/gaat stoppen vanwege de slechte verkoopcijfers (~5% van alle 12 series was een mini)
Ik had juist uit de geruchtenmachine begrepen dat ondanks de lage afnames van de 12 mini dit formaat nog wel in de volgende serie (13?) zal zitten:
https://www.macrumors.com/2021/02/25/phone-13-mini-rumors/
productie nu stoppen als er voorlopig genoeg zijn en de capaciteit gebruiken om de pro (die harder loopt dan gepland) te produceren is gewoon logisch. Een tijdelijke stop van productie is niet meteen een volledige stop van de verkoop en nieuwe modellen. Er zijn er ondertussen al meer dan 15 miljoen in het wild, dus ik gok (hoop) dat de mini nog wel even blijft.
Het zijn er al ruim 15 miljoen van de mini dus heb goede hoop dat ze het model er voorlopig inhouden al hadden ze er misschien meer verwacht.
Ik ben gewoon aan het wachten op terug een handig 5" formaat en vormfactor a la moto g 1 :/ gsm's worden overdreven groot de laatste tijd en vreemd schermformaat
Van wat ik lees, lijkt de mini nog niet echt een succes te worden. Hoop dat Apple het minstens nog een generatie blijft proberen.
Mensen die apple+klein en/of apple + "goedkoop" willen zitten bij SE versies.
Enkel iemand die de hoogste specs wil en toch het kleinste toestel zit bij Mini.

Een 12/11 is nu niet zoveel groter/duurder/slechter en mensen redeneren toch vaak groter=beter.
Zowel de SE and de gewone 12/11 snoepen dus de meeste gebruikers af van de mini.
Dat kwam ook deels doordat voor de mini, de goedkopere SE en de normale 12 werden uitgegeven als ik het goed heb. Mensen waren al voorzien toen de mini kwam.
Klopt! Ik ken genoeg mensen die baalden dat ze niet hadden gewacht op de 12 mini en de SE hadden gekocht al, omdat de 12 mini in totaal toch kleiner is.
En dat het liefst een Android ;)
hopen dat die "mini" trend zich doorzet naar het android platform.
De Sony's hebben dan mogelijk niet de juiste verhouding met 21:9 maar het is een verassend prettige verhouding. Ik kijk nu op de Xperia 5 ii tv bovenin en zit onder op Tweakers te typen. Dus het beeld is in drieën gedeeld als het ware. Als je bovenin het scherm moet zitten heeft Sony wat trucs ingebouwd met o.a. side-sense. Werkt ook erg handig voor multitasken.

De telefoon is niet echt klein, maar met 68mm wel redelijk smal wat voor het gevoel het grootste verschil maakt. Voor mijn gevoel doet breedte meer dan hoogte voor het gevoel of je een grote of kleine telefoon hebt.
Dat is mijn grootste probleem met de Poco X3 die ik heb.

Als ik de telefoon met één hand vast hou komt me duim niet tot de bovenrand van het scherm zonder oncomfortabel rekken/vasthouden)

De best buy guide laat voor het merendeel de hoge telefoons zien, dus hoop dat de trant snel voorbij waait.
Ook profiteren veel websites niet van de breedte (tweakers included) omdat er teveel wordt ingezoomd en er veel minder content zichtbaar is dan dat je 'm in de portret mode houd.
Ik heb me twee weken geleden hetzelfde afgevraagd, de meeste telefoons zijn nu 16,5cm+ lang, en idd, dan heb je al snel een tas nodig.
Ik ben uitgekomen op een Samsung A41, dat was de enige telefoon met degelijke specs, een up-to-date android versie, en een acceptabele afmeting van 149,9x69,8mm. Normaal zou ik niet zo snel voor een Samsung gaan door hun bloatware, maar de overige fabrikanten lieten me weinig keus met hun phablets.
? Waar haal je dat? Van de 2000 smartphones/uitvoeringen in de prize watch (en ja dubbels) zijn er 1650 kleiner dan 165mm in lengte.

Onder de 151mm zijn er 650 uitvoeringen.
Onder de 140mm 160 uitvoeringen.
Het gaat niet alleen om de grootte he!
Mijn zoekfilter van toen. 6 resultaten waarvan 3x de a41 ;) En de rest is verkrijgbaar bij welgeteld 1 winkel...
@joker1977 De pixel 4A heb ik zeker naar gekeken, en was buiten de prijs mijn eerste keus, maar 1,5x zo duur dan wat ik eigenlijk wilde besteden aan een telefoon, en de A41 kon ik voor 175,- krijgen.

[Reactie gewijzigd door W1LL3M op 7 maart 2021 14:01]

Vroeger was grote schermen duur omdat men die weinig verkocht/maakte, nu is dat voor kleine schermen.
De markt is goedkoop daar waar de grote volumes zitten.
Tot 150mm en 6 maanden oud, max €450,- en je hebt nog 11 opties (die je geen van allen wil hebben).
En kijk je naar smartphones die verkrijgbaar zijn vanaf 1-1-2020, zodat je tenminste nog minstens een jaar support hebt, met een scherm van minimaal 4,5" en de genoemde max. lengte van 151mm dan kom je op 32 modellen. 132 uitvoeringen als je een hoger getalletje wilt presenteren.
Kijk je naar modellen met een recente OS versie (iOS 13/14, Android 10/11), dan kom je op 21 modellen.
Moet het een beetje werkbaar blijven en gooi je alles met minder dan 3GB RAM er uit, dan blijven er nog 14 modellen over.
Ga je dan nog kijken naar prijs dan blijft er helemaal weinig te kiezen over. Met een oneindig budget is alles te krijgen natuurlijk. Maar zeg voor het gemak dat €500 de grens is. Dan blijven er nog 5 modellen over. Een emporia, Ulefone, twee Samsung en één Google. Ja, de keuze is reuze...
Pak je met dezelfde criteria een toestel van max 140mm, dan is alleen de emporia nog over onder de €500 en de Apple SE er boven. Dat is dus welgeteld 2 recente modellen onder de 140mm. (En de emporia is alleen verkrijgbaar bij MaxICT. Dus eigenlijk is er niks recents onder de €500.)

Het benoemen van alle oude voorraad als alternatief voor een toestel dat nog jaren met ondersteuning mee moet gaan is leuk, maar natuurlijk nogal gewaagd.wie weet wat het updatebeleid is van merken als emporia... Er zijn gewoon vrijwel geen kleine toestellen met ondersteuning waar je niet meteen de hoofdprijs voor kwijt bent.
En dan is er nog niet eens gekeken naar de kwaliteit van het toestel zelf of de andere eigenschappen.
Tja je beperkt je aanbod met elke keuze en je maakt nu eenmaal veel keuzes waardoor je ergens komt waar er weinig vraag naar is in de markt. Dan betaal je daarvoor dat is altijd zo geweest en zal altijd zo zijn.
zijn jullie allemaal vrouwen met van die broeken met mini of nep broekzakken?

mijn oneplus 7 past makkelijk en zonder het te merken in mijn zak en zo lang zijn mijn broekzakken/benen ook niet( ben maar 1,74)
de oneplus heeft een 6,67 inch scherm en bijna geen bezels erom heen en hij is zeker wel aan de grote kant, maar niet dat ie onhandig in een broekzak past.
"Is dat je telefoon in je broekzak of ben je gewoon blij me te zien?" ;)

Als je blijft staan past het allemaal nog wel, en ik draag meestal gewone spijkerbroeken met doorsnee zakken. Maar op het moment dat ik ga zitten leg ik om meerdere redenen niet meteen mijn telefoon op tafel, en dan wordt het toch wat ongemakkelijk met die grote telefoons. En als ik een vrouw was had ik waarschijnlijk allang een handtas en een phablet :D
Ik ben een vrouw, maar zelfs in mijn achterzakken en broeken met diepere zakken (joggingbroeken en andere chillbroeken) valt mijn telefoon er doodleuk uit. Deze week al 6 keer van de trap af gevallen daardoor. En als ik dat toestel in mijn jaszak stop (model loopt tot mijn heupen), port dat ding in mijn ribben als ik buk. Superhandig, die grote telefoons en opbergen joh.

Vriend van me draagt ook weleens mijn telefoon bij zich vanwege de diepere broekzakken, en die vindt mijn telefoon ook net niet meer comfortabel groot. Ik merk het overigens ook als ik zijn broeken draag en mijn telefoon erin stop, dat het bij zitten net weer tegen je heupgedeelte aan zit te drukken.
Google Pixel 4A is 144x69.4 mm

Meest moderne Android, geen Bloatware met zeer degelijke specs. Wel wat prijziger dan de door jou genoemde A41 overigens...
Voor mij ook graag max 6".
Heb nu een S10e en als ik die wel vervangen moet ik of een groter toestel of een budget telefoon kopen met mindere ondersteuning.
Dat doet Apple goed met de mini, maar die heeft geen amoled en ik wil always on display gebruiken en wil daarnaast android.
De iPhone 12 Mini heeft wel gewoon oled hoor :)
5,5 inch 3 jaar terug is heel ander formaat dan 5,5 inch nu. Screen to body ratio is enorm veranderd. Geen "kin" meer of grote bezels.

Ik zou kijken naar totale afmetingen.

Zelf trouwens geen issues met een 6,5 inch. Maar draag enkel spijkerbroeken
Google pixel 4 of 5 zijn niet groot.
Die zijn er zeker. Maar als 5,5" al niet past, misschien eens kijken naar dat probleem. Het lijkt erop dat je broek geen normale zakken heeft.
de iphone 12 mini is de kleinste - en lijkt op het formaat van de iphone SE (obv de iphone 5).
Tegenwoordig zie je gelukkig de broekzakken groter worden. Voor mij zou 5,6 inch ook max zijn maar ze worden steeds zeldzamer.
Mijn zoon gebruikt de Oneplus X voor Brawl Stars. Ding wordt natuurlijk niet meer geüpdatet, maar een handzamer formaat heb ik niet gehad.
Hopen dat dit ooit nog een keer terugkomt.
Ik weet niet wat voor broeken jij draagt maar mijn Xiaomi Mi 9T (6,39") past met gemak in m'n broekzak...
Ik merk dat ik oud word, want ik heb nu een s9 en die bevalt me prima:

Geen rare notch
5,8" scherm
3.5mm jack
Hoge kwaliteit camera.

Als ik mijn s9 wil vervangen door een 2020 telefoon, lever ik in alle categorieën in.
Voor de aantal inch scherm hoef je niet te vergelijken.
De S21 is ietsjes groter (2mm) dan de s9

[Reactie gewijzigd door Dutchredgaming op 7 maart 2021 10:45]

Dat is de S9+. De S9 is 4x3mm kleiner, maar daar is nog overheen te komen. Het gebrek aan 3.5mm jack vind ik erger.

[Reactie gewijzigd door Marrtijn op 7 maart 2021 10:40]

Ik heb mijn S9 vervangen door en S21 met als voordeel:
Grotere batterij/langere accuduur
Betere screen to body ratio
Werkt zeer vloeiend door het 120Hz scherm
Betere camera

Ik was al overgestapt naar Bluetooth oordoppen (hoera, geen draadjes meer)
De opslag is niet uitbreidbaar maar het is voor mij genoeg.
De kleine punchhole ervaar ik niet als storend. Ik heb alleen moeite met de vingerafdrukscanne door het gebruik van een screenprotector. Ik zal op zoek moeten naar een betere.
Ik heb de A71 met ook een scanner onder het scherm, en bij mij helpt af en toe opnieuw de afdruk toevoegen heel goed. Daarna werkt het weer perfect! Wel zijn die onder het scherm gevoeliger voor vuil (zo is mijn ervaring iig)
Helaas begint mijn batterij wel de geest te geven...
Kun je of zelf voor een paar tientjes vervangen of dljet door iemand anders laten doen :)
Toch nog best lastig om je achterkant heel te verwijderen. En je verliest dan ook je IP-rating.
Pixel 4a kopen. Zou niet weten waar je op inleverd dan.
zelfde hier met een S8, die zal gewoon meegaan tot die de geest geeft heb geen reden om te vervangen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 12 Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True