Door Jelle Stuip en Friso Weijers

Laptop Best Buy Guide

December 2021

De beste Apple MacBook: MacBook Air, MacBook Pro 14" of 16"

Sinds de introductie van de MacBook Pro 14" en 16" dit najaar is het hele laptopaanbod van Apple voorzien van een eigen cpu. De overgang vanaf Intel-cpu's heeft zich snel voltrokken: de eerste laptop met Apple-soc dateert van eind 2020. Hoewel sommigen aanvankelijk sceptisch waren, blijken de chips van Apple zowel zeer krachtig als zeer zuinig, wat zich bij de nieuwe laptops vertaalt in uitstekende systeemprestaties, weinig hitte- en lawaaiproductie en een lange accuduur. Dat maakt de nieuwe MacBooks potentieel ook interessant voor de niet die-hard Apple-gebruiker, iets wat je ook terugziet aan de aanhoudende populariteit van de nieuwe laptops in onze Pricewatch.

Een Apple-laptop moet je nog steeds wel liggen. Komende vanaf Windows zal de interface van macOS zeker even wennen zijn, en moet je er rekening mee houden dat je voor je favoriete software op zoek moet naar alternatieven. Waar het op oudere MacBooks relatief eenvoudig was om Windows als tweede besturingssysteem te draaien, is die mogelijkheid afgesneden op de nieuwere modellen met Apple-chip door de gewijzigde cpu-architectuur.

Apple Macbook Air (links) en Macbook Pro 14"

Het huidige laptopaanbod van Apple laat zich opdelen in drie productlijnen, vergelijkbaar met de smartphones en tablets van het merk. Bij de smartphones kun je in oplopende volgorde van prijs en prestaties kiezen uit een iPhone SE, een genummerde iPhone en een iPhone met het Pro-achtervoegsel, terwijl je bij Apple-tablets de keus hebt uit een iPad die gewoon iPad heet, een iPad Air en een iPad Pro. Ietwat verwarrend is de naamgeving bij de laptops weer anders. Het basismodel MacBook heet MacBook Air, daarboven staat de MacBook Pro 13" en aan de top van de productpiramide de MacBook Pro 14" en 16". Ieder van deze producten is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, met bijvoorbeeld een verschillende kleur, meer of minder werkgeheugen en opslag en soms ook een krachtigere processor voor betere systeemprestaties. In de onderstaande tabel hebben we de belangrijkste verschillen uiteengezet.

Apple MacBook Air Apple MacBook Pro 13" Apple MacBook Pro 14" / 16"
Formaat 30,4x21,2x1,6cm 30,4x21,2x1,6cm 14": 31,3x22,1x1,6cm
16": 35,6x24,8x1,7cm
Gewicht 1,29kg 1,4kg 14": 1,61kg
16" : 2,15kg
Scherm 13,3", 2560x1600, ips, 60Hz
400cd/m² piekhelderheid
13,3", 2560x1600, ips, 60Hz
500cd/m² piekhelderheid
14": 3024x1964, mini-led ips, 120Hz
16": 3456x2234, mini-led ips, 120Hz
1600cd/m² piekhelderheid (HDR)
Cpu Apple M1
8-core CPU (4 perf., 4 eff.)
7- of 8-core GPU
Apple M1
8-core CPU (4 perf., 4 eff.)
8-core GPU
Apple M1 Pro of M1 Max
8 of 10-core CPU (6/8 perf., 2 eff.)
14-, 16-, 24- of 32-core GPU
Geheugen 8GB of 16GB 8GB of 16GB 16GB, 32GB of 64GB
Opslag 256GB, 512GB, 1TB of 2TB 256GB, 512GB, 1TB of 2TB 512GB, 1TB, 2TB, 4TB of 8TB
Aansluitingen 2x Thunderbolt 4
3,5mm-audiojack
2x Thunderbolt 4
3,5mm-audiojack
3x Thunderbolt 4
HDMI 2.0
SD-kaartlezer
3,5mm-audiojack
MagSafe-aansluiting
Accu 49,9Wh 58,2Wh 14": 69,6Wh
16" : 99,9Wh
Prijs (vanaf) € 1.130,66 (qwerty)
€ 1.085,14 (azerty)
€ 1.299,- (qwerty)
€ 1.268,72 (azerty)
€ 1.949,- (qwerty, 14")
€ 2.399,- (qwerty, 16")
€ 2.143,47 (azerty, 14")
€ 2.575,54 (azerty, 16")

Waar het 'middelste model' iPad of iPhone in veel opzichten lijkt op de duurste variant, geldt het tegenovergestelde voor de huidige MacBook-lineup. Ten opzichte van de MacBook Air heeft de MacBook Pro 13" dezelfde aansluitingen, hetzelfde scherm (zij het met een iets hogere helderheid), en hij beschikt over dezelfde M1-soc, maar dan met actieve koeling voor betere prestaties bij langdurige rekentaken. Je betaalt voor de kleine upgrades bij de MacBook Pro 13" een paar honderd euro extra ten opzichte van de MacBook Air. Laat je hem met dezelfde hoeveelheden geheugen en opslag uitrusten als het basismodel MacBook Pro 14", dan is de MacBook Pro 13" nog maar 340 euro goedkoper dan die laptop. Dat maakt het wat ons betreft aantrekkelijker om ofwel voor een MacBook uit de goedkoopste, of uit de duurste modelserie te gaan. Dat is de reden dat we die modellen uitroepen tot aanraders, al zijn er wel redenen waarom je toch een MacBook Pro 13" zou kunnen overwegen. Zo heeft de middelste MacBook de langste accuduur van de hele huidige line-up. Mocht je de Touch Bar heel fijn vinden, dan is de MacBook Pro 13" je enige optie. Op de MacBook Pro 14" en 16" heeft Apple het langwerpige oled-schermpje boven het toetsenbord weer vervangen voor gewone functietoetsen.

Behuizing en aansluitingen

Apple Macbook Air (links) en Macbook Pro 14"

De MacBook Air heeft de bekende wigvormige en erg dunne aluminium unibodybehuizing. De afwerking is zoals je van een Apple-product mag verwachten. Het geheel voelt stevig aan en de verschillende delen sluiten netjes op elkaar aan. Het scherm klapt netjes gedempt dicht door het dunne rubberen randje dat het omlijst en door de inkeping in de behuizing draai je het met een vinger weer open. Met 1,29kg is de laptop redelijk licht, maar er zijn tegenwoordig Windows-Ultrabooks die nog wel een stuk minder wegen. Ook de randen rondom het scherm zijn, anno 2021, niet echt smal meer te noemen. Daaraan zie je de leeftijd van het ontwerp wel een beetje terug.

Voor de MacBook Pro 14" en 16" heeft Apple teruggegrepen op een nog ouder design, dat er plomper uitziet dan dat van de MacBook Air en MacBook Pro 13". Ten opzichte van een Windows-werkpaard met vergelijkbare specificaties zijn de Pro's overigens geen dikkerdjes; het gewicht van 1,61kg (14") of 2,15kg (16") valt in dat opzicht eveneens reuze mee. Net als bij de MacBook Air is het ontwerp strak, minimalistisch en uitstekend afgewerkt. Dat merk je bijvoorbeeld ook aan het schermscharnier, dat soepel genoeg beweegt om het Apple Macbook Air (links) en Macbook Pro 14"scherm met een vinger open te duwen, maar genoeg weerstand biedt om ervoor te zorgen dat het niet 'wiebelig' aanvoelt. Het scherm heeft zeer smalle randjes, ronde hoeken en een uitsparing voor de webcam, die ongeveer even breed is als die van de iPhone X tot en met 12. Niet iedereen vindt de vorm van het scherm geslaagd, maar in praktisch opzicht hadden we er niet zoveel moeite mee.

De dikkere behuizing van de MacBook Pro laat meer ruimte voor aansluitingen en dat is praktisch. De MacBook Air heeft er maar drie: twee usb-C poorten met Thunderbolt-ondersteuning, die je ook gebruikt voor het opladen van de laptop, en een 3,5mm-koptelefoonpoort. Op de beide MacBook Pro's zitten drie USB-C-poorten met Thunderbolt, een 3,5mm-koptelefoonpoort, een SD-kaartlezer en een HDMI 2.0-aansluiting. Terug van weggeweest is de handige magnetische MagSafe-connector voor het opladen, met het kabeltje dat door de magnetische bevestiging losschiet als je onverhoopt over het snoer struikelt. Door de aanwezigheid van Thunderbolt- en HDMI-poorten kun je externe beeldschermen aansluiten op de MacBook Air en Pro, maar hoeveel dat er kunnen zijn, verschilt. Op de Air kun je maar één extern display gebruiken, terwijl MacBook Pro's met M1 Pro-soc er twee ondersteunen en bij modellen met M1 Max-soc zelfs vier schermen mogelijk zijn.

  • Links
  • Rechts
Apple Macbook Air (links) en Macbook Pro 14"
Apple Macbook Air (links) en Macbook Pro 14"

Zowel de MacBook Air als de MacBook Pro 14" of 16" heeft het bekende Magic Keyboard, dat sinds 2019 weer in Apple-laptops zit en voorziet in een duidelijke toetsaanslag met niet te veel travel. Het voelt al met al een stuk fijner dan het flinterdunne 'butterfly'-toetsenbord in oudere Apple-laptops. De touchpad is nog steeds groot, reageert goed op multitouchgebaren en heeft virtuele knoppen met een motortje voor de klik. Alle recente MacBooks hebben een vingerafdrukscanner geïntegreerd in het toetsenbord voor snelle ontgrendeling. Alleen de MacBook Pro 14" en 16" hebben een 1080p-webcam, waar de Air het nog met een 720p-exemplaar moet doen. Het verschil in kwaliteit is duidelijk te zien. De MacBook Pro's zijn ook voorzien van betere speakers met een opvallend goede laagweergave, al klinkt ook de MacBook Air niet verkeerd voor een laptop.

Webcambeeld van de MacBook Air (links) en MacBook Pro

Benchmarks

We draaien verschillende benchmarks om de rekenkracht van de MacBook Air en Pro op de proef te stellen, om te beginnen Cinebench 23, dat een idee geeft van de processorkracht. Deze test kan native draaien op de M1-processoren van Apple. Wil je nog meer testresultaten zien, kijk dan zeker ook even terug naar onze uitgebreide review van de MacBook Pro.

  • Cinebench 23 - Multi
  • Cinebench 23 - Single
Cinebench 23 - Multi
Laptop Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
Lenovo Legion 5 Pro Ryzen 7 5800H
12.751
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX
12.559
Apple Macbook Pro 2021 14" (10/16) M1 Pro 10-core
12.387
Apple Macbook Pro 2021 16" (10/32) M1 Max 10-core
12.373
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T Ci7-11800H
11.638
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (82CY000VMH) Ryzen 7 5800U
10.304
Microsoft Surface Laptop 4 Ryzen 7 4980U
9.711
Apple Macbook Pro 2021 14" (8/14) M1 Pro 8-core
9.572
Apple MacBook Pro 2020 M1 13" M1
7.795
Apple MacBook Air 2020 M1 (8/8) M1
7.685
Apple MacBook Air 2020 M1 (8/7) M1
7.647
HP Pavilion Aero 13-be0125nd Ryzen 5 5600U
7.186
MSI Prestige 14 Evo A11M Ci7-1195G7
6.075
Cinebench 23 - Single
Laptop Cpu/soc Score in punten (hoger is beter)
MSI Prestige 14 Evo A11M Ci7-1195G7
1.562
Apple Macbook Pro 2021 16" (10/32) M1 Max 10-core
1.535
Apple Macbook Pro 2021 14" (10/16) M1 Pro 10-core
1.530
Apple Macbook Pro 2021 14" (8/14) M1 Pro 8-core
1.530
Apple MacBook Pro 2020 M1 13" M1
1.514
Apple MacBook Air 2020 M1 (8/7) M1
1.506
Apple MacBook Air 2020 M1 (8/8) M1
1.499
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T Ci7-11800H
1.477
Medion Erazer Beast X25 Ryzen 9 5900HX
1.440
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (82CY000VMH) Ryzen 7 5800U
1.432
Lenovo Legion 5 Pro Ryzen 7 5800H
1.392
HP Pavilion Aero 13-be0125nd Ryzen 5 5600U
1.347
Microsoft Surface Laptop 4 Ryzen 7 4980U
1.280

Cinebench laat zien hoe krachtig de snelste Apple-processor van dit moment is: de 10-core M1 Max kan zich meten met de AMD Ryzen 9 5900HX. De M1 Pro-processor met acht cores is net even sneller dan een Ryzen 5600H, die over zes cores beschikt. Hij is ongeveer 25 procent krachtiger dan de M1 in de MacBook Air door de gewijzigde core-configuratie, met zes snelle en twee 'efficiency'-kernen in plaats van vier snelle, en vier zuinige exemplaren. De MacBook Air is daarmee nog wel sneller dan de MSI Prestige 14 Evo A11M met de snelste zuinige Intel-processor van de elfde generatie. Ryzen-Ultrabooks kunnen krachtiger zijn, maar die komen niet weg met passieve koeling.

  • Geekbench 5 - Single
  • Geekbench 5 - Single Crypto
  • Geekbench 5 - Single Integer
  • Geekbench 5 - Single Floating Point
  • Geekbench 5 - Multi
  • Geekbench 5 - Multi Crypto
  • Geekbench 5 - Multi Integer
  • Geekbench 5 - Multi Floating Point
  • Geekbench 5 - OpenCL
Geekbench 5 - Single
Laptop Cpu/soc Videochip score in punten (hoger is beter)
Apple Macbook Pro 2021 16" (10/32) M1 Max 10-core
1.783
Apple Macbook Pro 2021 14" (10/16) M1 Pro 10-core
1.770
Apple Macbook Pro 2021 14" (8/14) M1 Pro 8-core
1.770
Apple MacBook Air 2020 M1 (8/8) M1
1.741
Apple MacBook Air 2020 M1 (8/7) M1
1.722
MSI Prestige 14 Evo A11M Ci7-1195G7
1.650
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T Ci7-11800H GF RTX 3060
1.571
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (82CY000VMH) Ryzen 7 5800U
1.447
Lenovo Legion 5 Pro Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
1.404
HP Pavilion Aero 13-be0125nd Ryzen 5 5600U
1.379
Microsoft Surface Laptop 4 Ryzen 7 4980U
999
Geekbench 5 - Single Crypto
Laptop Cpu/soc Videochip score in punten (hoger is beter)
MSI Prestige 14 Evo A11M Ci7-1195G7
4.050
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T Ci7-11800H GF RTX 3060
3.908
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (82CY000VMH) Ryzen 7 5800U
3.390
Lenovo Legion 5 Pro Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
3.377
HP Pavilion Aero 13-be0125nd Ryzen 5 5600U
3.246
Apple Macbook Pro 2021 16" (10/32) M1 Max 10-core
2.853
Apple Macbook Pro 2021 14" (8/14) M1 Pro 8-core
2.850
Apple Macbook Pro 2021 14" (10/16) M1 Pro 10-core
2.830
Apple MacBook Air 2020 M1 (8/7) M1
2.770
Apple MacBook Air 2020 M1 (8/8) M1
2.720
Microsoft Surface Laptop 4 Ryzen 7 4980U
1.805
Geekbench 5 - Single Integer
Laptop Cpu/soc Videochip score in punten (hoger is beter)
Apple Macbook Pro 2021 16" (10/32) M1 Max 10-core
1.636
Apple Macbook Pro 2021 14" (8/14) M1 Pro 8-core
1.620
Apple Macbook Pro 2021 14" (10/16) M1 Pro 10-core
1.618
Apple MacBook Air 2020 M1 (8/8) M1
1.595
Apple MacBook Air 2020 M1 (8/7) M1
1.572
MSI Prestige 14 Evo A11M Ci7-1195G7
1.439
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T Ci7-11800H GF RTX 3060
1.376
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (82CY000VMH) Ryzen 7 5800U
1.225
Lenovo Legion 5 Pro Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
1.180
HP Pavilion Aero 13-be0125nd Ryzen 5 5600U
1.162
Microsoft Surface Laptop 4 Ryzen 7 4980U
871
Geekbench 5 - Single Floating Point
Laptop Cpu/soc Videochip score in punten (hoger is beter)
Apple Macbook Pro 2021 16" (10/32) M1 Max 10-core
1.923
Apple Macbook Pro 2021 14" (10/16) M1 Pro 10-core
1.922
Apple Macbook Pro 2021 14" (8/14) M1 Pro 8-core
1.915
Apple MacBook Air 2020 M1 (8/8) M1
1.894
Apple MacBook Air 2020 M1 (8/7) M1
1.877
MSI Prestige 14 Evo A11M Ci7-1195G7
1.708
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (82CY000VMH) Ryzen 7 5800U
1.605
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T Ci7-11800H GF RTX 3060
1.604
Lenovo Legion 5 Pro Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
1.559
HP Pavilion Aero 13-be0125nd Ryzen 5 5600U
1.537
Microsoft Surface Laptop 4 Ryzen 7 4980U
1.143
Geekbench 5 - Multi
Laptop Cpu/soc Videochip score in punten (hoger is beter)
Apple Macbook Pro 2021 16" (10/32) M1 Max 10-core
12.776
Apple Macbook Pro 2021 14" (10/16) M1 Pro 10-core
12.582
Apple Macbook Pro 2021 14" (8/14) M1 Pro 8-core
9.891
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T Ci7-11800H GF RTX 3060
8.275
Lenovo Legion 5 Pro Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
7.785
Apple MacBook Air 2020 M1 (8/8) M1
7.650
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (82CY000VMH) Ryzen 7 5800U
7.596
Apple MacBook Air 2020 M1 (8/7) M1
7.556
MSI Prestige 14 Evo A11M Ci7-1195G7
6.192
Microsoft Surface Laptop 4 Ryzen 7 4980U
5.815
HP Pavilion Aero 13-be0125nd Ryzen 5 5600U
5.539
Geekbench 5 - Multi Crypto
Laptop Cpu/soc Videochip score in punten (hoger is beter)
Apple Macbook Pro 2021 16" (10/32) M1 Max 10-core
22.288
Apple Macbook Pro 2021 14" (10/16) M1 Pro 10-core
22.046
Apple Macbook Pro 2021 14" (8/14) M1 Pro 8-core
17.065
MSI Prestige 14 Evo A11M Ci7-1195G7
10.922
Apple MacBook Air 2020 M1 (8/8) M1
10.102
Apple MacBook Air 2020 M1 (8/7) M1
10.069
Lenovo Legion 5 Pro Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
5.209
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (82CY000VMH) Ryzen 7 5800U
5.076
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T Ci7-11800H GF RTX 3060
4.543
HP Pavilion Aero 13-be0125nd Ryzen 5 5600U
3.706
Microsoft Surface Laptop 4 Ryzen 7 4980U
2.427
Geekbench 5 - Multi Integer
Laptop Cpu/soc Videochip score in punten (hoger is beter)
Apple Macbook Pro 2021 16" (10/32) M1 Max 10-core
11.418
Apple Macbook Pro 2021 14" (10/16) M1 Pro 10-core
11.232
Apple Macbook Pro 2021 14" (8/14) M1 Pro 8-core
8.772
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T Ci7-11800H GF RTX 3060
8.229
Lenovo Legion 5 Pro Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
7.389
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (82CY000VMH) Ryzen 7 5800U
7.270
Apple MacBook Air 2020 M1 (8/7) M1
7.058
Apple MacBook Air 2020 M1 (8/8) M1
7.047
Microsoft Surface Laptop 4 Ryzen 7 4980U
5.716
MSI Prestige 14 Evo A11M Ci7-1195G7
5.700
HP Pavilion Aero 13-be0125nd Ryzen 5 5600U
5.287
Geekbench 5 - Multi Floating Point
Laptop Cpu/soc Videochip score in punten (hoger is beter)
Apple Macbook Pro 2021 16" (10/32) M1 Max 10-core
14.132
Apple Macbook Pro 2021 14" (10/16) M1 Pro 10-core
13.930
Apple Macbook Pro 2021 14" (8/14) M1 Pro 8-core
11.119
Lenovo Legion 5 Pro Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
9.073
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T Ci7-11800H GF RTX 3060
8.997
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (82CY000VMH) Ryzen 7 5800U
8.723
Apple MacBook Air 2020 M1 (8/7) M1
8.586
Apple MacBook Air 2020 M1 (8/8) M1
8.548
Microsoft Surface Laptop 4 Ryzen 7 4980U
6.595
MSI Prestige 14 Evo A11M Ci7-1195G7
6.471
HP Pavilion Aero 13-be0125nd Ryzen 5 5600U
6.392
Geekbench 5 - OpenCL
Laptop Cpu/soc Videochip score in punten (hoger is beter)
Lenovo Legion 5 Pro Ryzen 7 5800H GF RTX 3070
124.098
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T Ci7-11800H GF RTX 3060
98.859
Apple Macbook Pro 2021 16" (10/32) M1 Max 10-core
60.854
Apple Macbook Pro 2021 14" (10/16) M1 Pro 10-core
37.069
Apple Macbook Pro 2021 14" (8/14) M1 Pro 8-core
30.610
MSI Prestige 14 Evo A11M Ci7-1195G7
19.161
Apple MacBook Air 2020 M1 (8/8) M1
18.605
Apple MacBook Air 2020 M1 (8/7) M1
17.345
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (82CY000VMH) Ryzen 7 5800U
16.569
HP Pavilion Aero 13-be0125nd Ryzen 5 5600U
13.215
Microsoft Surface Laptop 4 Ryzen 7 4980U
8.505

Geekbench 5 is een crossplatform-benchmark die uit verschillende onderdelen bestaat en eveneens native op Apple-hardware draait. Zoals blijkt uit de singlecore-tests zijn de M1 uit de MacBook Air en de M1 Pro en M1 Max uit de MacBook Pro's ongeveer even snel per rekenkern. Multicore zijn de MacBook Pro's uiteraard wel in het voordeel en bezetten dan de koppositie in de meeste grafieken. Bij de OpenCL-tests, waarbij de gpu wordt ingezet om berekeningen te maken, zie je mooi het verschil tussen de verschillende gpu-configuraties van de MacBook Air en MacBook Pro - we hebben diverse varianten getest. Hier scoort Apple's hardware overigens niet zo goed ten opzichte van andere laptops, want Apple optimaliseert liever voor zijn eigen grafische api Metal dan voor OpenCL.

Tot slot kijken we met behulp van Blender of de processors last hebben van throttling. Bij de MacBook Pro's is de rendertijd iedere keer ongeveer hetzelfde, hoewel de fans op een laag toerental draaien. De Macbook Air is zoals gezegd passief gekoeld, wat met zich meebrengt dat de hardware na verloop van tijd gaat throttlen omdat hij te warm wordt. De lijn van deze laptop loopt dus langzaam omhoog.

Scherm en accuduur

De MacBook Air en MacBook Pro hebben ips-schermen met een diagonaal van 13,3", 14,2" of 16,2" om precies te zijn. Met resoluties van respectievelijk 2560x1600, 3024x1964 en 3456x2234 zijn de schermen van de Pro-modellen nog iets scherper dan de Air, maar veel scheelt het niet. Alle schermen ondersteunen een breed DCI-P3 kleurbereik. Dat is in het high-end segment gebruikelijker, maar onder concurrenten van de MacBook Air vaak niet. Daarnaast beschikken ze over True Tone, voor het aanpassen van de kleurtemperatuur aan het omgevingslicht.

  • Helderheid wit
  • Contrast
  • Kleurtemperatuur
  • Gemiddelde grijswaardenfout
  • Gemiddelde kleurfout (incl. wit)
  • DCI-P3 dekking
Helderheid wit
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Apple Macbook Pro 2021 14" (8/14) 3024x1964 14,2"
498
Apple MacBook Pro 2020 M1 13" 2560x1600 13,3"
494
Apple MacBook Pro 2019 16" 3072x1920 16"
486
Apple Macbook Pro 2021 16" (10/32) 3456x2234 16,2"
481
HP Pavilion Aero 13-be0125nd 1920x1200 13,3"
460
Apple MacBook Air 2020 M1 (8/7) 2560x1600 13,3"
408
Apple MacBook Air 2020 i5 2560x1600 13,3"
406
Medion Erazer Beast X25 2560x1440 17,3"
399
Microsoft Surface Laptop 4 2496x1664 15"
393
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (82CY000VMH) 2560x1600 13,3"
307
MSI Prestige 14 Evo A11M 1920x1080 14"
285
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T 1920x1080 15,6"
279
Contrast
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Contrast in verhouding (hoger is beter)
MSI Prestige 14 Evo A11M 1920x1080 14"
1841:1
Apple MacBook Pro 2020 M1 13" 2560x1600 13,3"
1593:1
Apple MacBook Pro 2019 16" 3072x1920 16"
1520:1
Microsoft Surface Laptop 4 2496x1664 15"
1354:1
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (82CY000VMH) 2560x1600 13,3"
1262:1
HP Pavilion Aero 13-be0125nd 1920x1200 13,3"
1244:1
Medion Erazer Beast X25 2560x1440 17,3"
1140:1
Apple MacBook Air 2020 M1 (8/7) 2560x1600 13,3"
995:1
Apple MacBook Air 2020 i5 2560x1600 13,3"
991:1
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T 1920x1080 15,6"
735:1
Kleurtemperatuur
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Graden in kelvin (lager is beter)
HP Pavilion Aero 13-be0125nd 1920x1200 13,3"
6.388
MSI Prestige 14 Evo A11M 1920x1080 14"
6.409
Apple Macbook Pro 2021 14" (8/14) 3024x1964 14,2"
6.644
Microsoft Surface Laptop 4 2496x1664 15"
6.655
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (82CY000VMH) 2560x1600 13,3"
6.673
Apple MacBook Air 2020 i5 2560x1600 13,3"
6.722
Apple Macbook Pro 2021 16" (10/32) 3456x2234 16,2"
6.839
Apple MacBook Air 2020 M1 (8/7) 2560x1600 13,3"
6.889
Apple MacBook Pro 2019 16" 3072x1920 16"
6.952
Apple MacBook Pro 2020 M1 13" 2560x1600 13,3"
7.042
Medion Erazer Beast X25 2560x1440 17,3"
7.053
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T 1920x1080 15,6"
7.527
Gemiddelde grijswaardenfout
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
MSI Prestige 14 Evo A11M 1920x1080 14"
1,10
Apple Macbook Pro 2021 14" (8/14) 3024x1964 14,2"
1,30
Apple Macbook Pro 2021 16" (10/32) 3456x2234 16,2"
1,70
Apple MacBook Air 2020 i5 2560x1600 13,3"
1,80
Apple MacBook Pro 2019 16" 3072x1920 16"
2,40
Apple MacBook Air 2020 M1 (8/7) 2560x1600 13,3"
2,50
Medion Erazer Beast X25 2560x1440 17,3"
2,90
Apple MacBook Pro 2020 M1 13" 2560x1600 13,3"
3,60
Microsoft Surface Laptop 4 2496x1664 15"
3,70
HP Pavilion Aero 13-be0125nd 1920x1200 13,3"
4,30
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (82CY000VMH) 2560x1600 13,3"
5,40
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T 1920x1080 15,6"
8,10
Gemiddelde kleurfout (incl. wit)
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
MSI Prestige 14 Evo A11M 1920x1080 14"
0,86
Apple Macbook Pro 2021 14" (8/14) 3024x1964 14,2"
0,90
Apple Macbook Pro 2021 16" (10/32) 3456x2234 16,2"
1,30
Apple MacBook Air 2020 i5 2560x1600 13,3"
1,50
Apple MacBook Pro 2019 16" 3072x1920 16"
1,80
Apple MacBook Air 2020 M1 (8/7) 2560x1600 13,3"
1,90
Apple MacBook Pro 2020 M1 13" 2560x1600 13,3"
2,30
Medion Erazer Beast X25 2560x1440 17,3"
2,80
HP Pavilion Aero 13-be0125nd 1920x1200 13,3"
3,10
Microsoft Surface Laptop 4 2496x1664 15"
3,20
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (82CY000VMH) 2560x1600 13,3"
3,40
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T 1920x1080 15,6"
8,70
DCI-P3-dekking
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Gamutdekking in % (hoger is beter)
Apple MacBook Pro 2019 16" 3072x1920 16"
98,5
Apple Macbook Pro 2021 14" (8/14) 3024x1964 14,2"
98,5
Apple Macbook Pro 2021 16" (10/32) 3456x2234 16,2"
98,4
Apple MacBook Pro 2020 M1 13" 2560x1600 13,3"
97,7
Apple MacBook Air 2020 M1 (8/7) 2560x1600 13,3"
96,9
HP Pavilion Aero 13-be0125nd 1920x1200 13,3"
80,1
Medion Erazer Beast X25 2560x1440 17,3"
75,6
Apple MacBook Air 2020 i5 2560x1600 13,3"
73,4
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (82CY000VMH) 2560x1600 13,3"
72,1
Microsoft Surface Laptop 4 2496x1664 15"
68,0
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T 1920x1080 15,6"
48,9

In de grafiek zie je onze meetresultaten in sdr, getest met behulp van Portrait Displays Calman Color Calibration-software. De scores vallen voor de MacBook Air en Pro allebei keurig netjes uit - MacBooks onderscheiden zich al jaren door hun goede kleurweergave en dankzij het goede kleurbeheer in macOS zul je kleuren meestal met de juiste verzadiging zien, ondanks het grotere kleurbereik van het scherm. De Pro-modellen onderscheiden zich vooral door hun opmerkelijk fraaie hdr-weergave. Beide zijn voorzien van een miniled-backlight met meer dan 2000 zones voor nauwkeurige local dimming, en kunnen in hdr een piekhelderheid van 1600cd/m² leveren. In de meest nauwkeurige modus is de kleurweergave bovendien voortreffelijk, waarmee de hdr-weergave zelfs beter is dan die van de meeste referentiemonitoren. Naast goede hdr beloven de Pro-laptops ook een hogere refreshrate van 120Hz, die echter niet goed uit de verf komt door de abominabele responstijden van het paneel. Dat valt ook bij gewone werkzaamheden al op aan deze schermen.

Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Apple MacBook Pro 2020 M1 13" 58,2Wh
19u27m
Apple MacBook Air 2020 M1 (8/7) 49,9Wh
14u18m
Apple Macbook Pro 2021 14" (10/16) 70Wh
14u
Apple Macbook Pro 2021 16" (10/32) 100Wh
13u20m
Apple MacBook Pro 2019 16" 100Wh
12u30m
Apple Macbook Pro 2021 14" (8/14) 70Wh
12u26m
MSI Prestige 14 Evo A11M 52Wh
11u20m
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (82CY000VMH) 50Wh
10u54m
Microsoft Surface Laptop 4 47,4Wh
10u38m
HP Pavilion Aero 13-be0125nd 43Wh
10u38m
Apple MacBook Air 2020 i5 49,9Wh
10u15m
Medion Erazer Beast X25 91,24Wh
7u38m
ASUS TUF Gaming FX506HM-HN004T 90Wh
6u20m

Voor wat betreft de accuduur, mag je van de MacBook Pro 14" en 16" zo'n 12 tot 14 uur verwachten tijdens licht gebruik, en bij de MacBook Air net iets meer dan dat. De nieuwe Air doet het daarmee een stuk beter dan het oude model op basis van een Intel-processor. De MacBook Pro 13" hield het in onze test ruim negentien uur vol, waarmee dit het aangewezen model is voor wie accuduur boven alles op prijs stelt. Zoals je aan de grafiek kunt zien, scoren ook de andere MacBooks al ruimschoots bovengemiddeld op dit punt.

Conclusie

Met een hoogwaardige behuizing, snelle processor, goed scherm en een lange accuduur zijn de hedendaagse MacBooks ook interessant voor wie niet al langer overtuigd was van het Apple-ecosysteem. Wij zouden in het huidige aanbod kiezen voor een MacBook Air of een MacBook Pro van 14" of 16", niet het 13" 'tussenmodel' MacBook Pro, omdat die te weinig meerwaarde biedt ten opzichte van de MacBook Air en niet eens zoveel goedkoper is dan de MacBook Pro 14", als je hem met dezelfde geheugenconfiguratie uitrust.

Als je hebt besloten om een bepaalde MacBook te kopen, is het natuurlijk de vraag welke configuratie je het beste aan kunt schaffen. Hieronder hebben we drie van onze favorieten uiteengezet. Zeker bij de MacBook Pro zal de keus ook heel erg afhankelijk zijn van jouw eigen wensen. Dat begint al bij de schermgrootte, 14" of 16". Het leuke aan deze generatie MacBook Pro-laptops is dat je niet gebonden bent aan een bepaald formaat voor bepaalde hardware. Ook het kleine model kan worden voorzien van M1 Max-processor, 64GB werkgeheugen en een 8TB-ssd, zo je wilt. We hebben een 14"- en een 16"-model bij de aanraders gezet, maar daar kun je dus ook het grotere of kleinere model voor in de plaats zetten. Het 14"-model voelt in praktijk duidelijk 'draagbaarder' en meer Ultrabookachtig aan, en is maar nauwelijks breder of dieper dan de MacBook Air. Voor multitasking of grafische werkzaamheden is het ruime 16"-paneel echter niet te versmaden, hoewel het scherm van de 14" niet minder mooi beeld geeft.

Voor wat betreft werkgeheugen en opslag vraagt Apple zoals altijd de hoofdprijs, waarmee het zeker voor de opslag aantrekkelijk wordt om niet te veel te nemen, als je dat niet nodig hebt. Apple verkoopt tenminste geen varianten meer die écht te weinig aan boord hebben voor de komende jaren, hoewel zeker de uitvoering van het basismodel Macbook Air natuurlijk niet bepaald ruim is naar hedendaagse maatstaven. Houd er daarbij rekening mee dat de configuratie na aanschaf vaststaat, want alle hardware zit vastgesoldeerd op het moederbord.

Apple MacBook Air 2020 M1, 8GB ram, 7-core GPU, 256GB ssd (Qwerty, Spacegrijs)

Ga je voor de MacBook Air, dan is het allergoedkoopste model ook meteen een prima keus. Deze variant heeft 8GB werkgeheugen, een 256GB ssd en een 7-core gpu, die niet enorm veel trager is dan de 8-core gpu in het luxere model. Je zult je voornamelijk wat meer opslag kunnen wensen, maar voor een 512GB-ssd betaal je op dit moment liefst 270 euro extra. De goedkoopste MacBook Air is flink in prijs gedaald ten opzichte van Apple's adviesprijs van 1130 euro, en kost nu zelfs minder dan 1000 euro. Hij is ook verkrijgbaar in zilver en goudkleurig. De azerty-variant vind je hier.

Score: 5(13 reviews)
linkLaptop Best Buy Guide juni 2021 - thin&light
Apple Macbook Pro 2021 14

Als je zoekt naar een kleine maar ook erg krachtige laptop is de gelinkte configuratie van de MacBook Pro 14 wat ons betreft het overwegen waard. Het basismodel van de laptop heeft een 8-core CPU die al 25 procent sneller is dan die van de MacBook en MacBook Pro met 13"-scherm. Dit model met 10-core CPU doet daar nog eens 25 procent bovenop in onze benchmarks. Hij heeft meteen ook een 16-core in plaats van 14-core GPU aan boord, wat maar enkele tientjes extra kost, op de totaalprijs van het apparaat een no-brainer. Bij de winkels in onze Pricewatch krijg je bovendien een 1TB-ssd voor wat Apple voor de 512GB-variant van deze laptop vraagt. Met azerty-toetsenbord is hij wel wat duurder.

Score: 0(0 reviews)
linkUitgebreide review
Apple Macbook Pro 2021 16

Liever nog meer rekenkracht, of wil je bijvoorbeeld drie of meer schermen aansluiten? In onze Pricewatch staan geen varianten van de MacBook Pro 14" met M1 Max-processor, maar bij Apple kun je hem zoals gezegd wel kopen. We kiezen hier voor een versie van 16" die wel extern verkrijgbaar is. Als je gaat voor de snelste processor, moet je daar ook verplicht een 1TB-ssd en 32GB werkgeheugen bijnemen. Dat is wat ons betreft tevens de interessantste uitvoering, hoewel upgrades naar 64GB werkgeheugen of een 2TB-ssd op de (hoge) totaalprijs van het apparaat niet enorm veel extra kosten. Het azerty-model staat op deze pagina.

Score: 0(0 reviews)
linkUitgebreide review

Lees meer

Reacties (189)

Wijzig sortering
Dat Apple producten hun eigen categorie krijgen is niet onbegrijpelijk, maar dat daar het budget begint bij €1.000,- en oploopt tot € 2.600,- terwijl niet Apple producten steevast uit de budgetbakken van € 500 en € 700 euro schijnen te moeten komen is wel vreemd. Waar blijven de LBBG's van hoogwaardiger laptops?
Ik denk dat het hoofdstuk "laptops > € 700" is weggevallen bij de publicatie. Misschien kan de auteur dat nog even opsnorren (of alsnog schrijven).
Die mis ik ook inderdaad.
Slaat idd nergens op, altijd die overpriced apple producten...
Maar een Dell XPS met 4K OLED, 32GB ram, RTX 3050TI voor het zelfde geld zie ik niet voorbij komen... leuke actie ook met black friday laatst. en betaal je niet de hoofdprijs voor een grotere SSD.
Slaat idd nergens op, altijd die overpriced apple producten...
Je hebt de toon weer gezet!
Maar een Dell voor het zelfde geld...
...en vervolgens ga je verder met een net zo dure Dell!

Maar je hebt een punt, er zou ook een categorie €1000-€2000 en een categorie €2000+ voor Windows laptops moeten zijn!
Dat "overpriced" heeft er volgens mij ook mee te maken dat Intel en tot op zekere hoogte AMD niet direct processoren met vergelijkbare prestaties hebben ten opzichte van Macbooks met Apple Silicon. Dus nu Apple eindelijk competitief is qua prestaties, kan het bedrijf vragen wat het wil en klanten betalen het geld er toch voor, omdat ze productiever zijn en dat geld snel terugverdiend hebben.

Ik zou ook het liefst een M2 chip zien met de prestaties van een M1 Pro/Max, maar zolang de concurrentie daar geen druk op zet, is er voor Apple niet de noodzaak om betere chips in de instap Macbooks te stoppen.

Intel, AMD, Qualcomm en andere bedrijven moeten aan het werk en dan zullen ze heus wel weer een betere prijs/prestatie verhouding kunnen presenteren. Ik zie zelf niet zoveel redenen om een x86 laptop van meer dan €1000 aan te schaffen, terwijl er een veel betere (dus lagere) prijs/prestatie geleverd moet gaan worden.

Verder ben ik het wel eens met de diverse categorieën. Misschien zouden ze bij iedere review meegenomen moeten worden of in dit geval de duurdere MacBook Pro modellen achterwege gelaten moeten worden, omdat het daarbij eigenlijk niet meer om budgetmodellen gaat.
Hum, je lijkt de benchmarks niet gezien te hebben? De M1 chips zijn competitief maar niet bijzonder, en dat is vergeleken met de U series van AMD, de H series verbruiken meer maar presteren ook beteren zitten in het m1pro en Max vaarwater. Ik kijk dan naar cinebench - geekbench laat zulke idiote prestaties zijn dat ik me afvraag hoe realistisch het is. Ja, de Macs zijn nog steeds op sommige vlakken uniek (scherm en batterijduur, bepaalde taken) maar een oled scherm is ook weer beter op sommige punten, met zoals de M1 met sommige applicaties het minder doet en een lenovo met oled en 5800H cpu is dus op veel punten net zo snel en heeft een gelijkwaardig scherm dan de Macs. En.kost 1000 euro. Met 2000 euro kun je dan een model kopen wat op veel meer vlakken het beter doet etc.

Er is dus best wat te zeggen voor een echte vergelijking.

Voor de duidelijkheid- het is super hardware hoor, ben zeer tevreden met mijn MacBook Air. Maar er is ook nog steeds andere hardware ;-)
Ik heb meer dan genoeg gezien. De Ryzen 7 5800H heeft dan ook 8 grote cores in vergelijking met de 4 van de Apple M1. Daarom zeg ik ook dat Apple een SoC met 8 grote cores zou moeten leveren in de Macbook (Air). Anders zijn laptops met AMD processoren nog steeds een betere deal en loopt Apple weer achter de feiten aan.

Om over laptops en desktops met 8 ARM Cortex A78C en/of X1C cores die hopelijk dit jaar uitkomen maar niet te spreken. Op deze manier verliest Apple het voordeel dat het had door over te schakelen op zijn eigen chips al in de loop van dit jaar.
Je kunt de H beter vergelijken met de pro of Max. Natuurlijk zit er nog ruimte voor verbetering maar de prestaties per watt zijn het beste en voor een eerste ronde is het niet slecht.

Apple hoeft voor de andere arm chips niet bang tenzij , het prestatie gat is daar voorlopig gewoon te groot voor.
Overpriced is wat anders dan "duur", deze opmerking slaat dus nergens op.

Apple = overpriced, configureer maar eens een iets grotere SSD (die je later niet zelf kan vervangen) dan schrik je je rot..

Gaat er dus niet om wat je voor de M1 betaald. Maar als je dan 16/32GB ram wilt. En niet 256GB SSD maar gewoon 1/2 TB... dan gaat het heel rap bij apple.

Anyway, er zijn genoeg alternatieven op deze macbook snap niet dat ze een eigen categorie hebben.

[Reactie gewijzigd door Nark0tiX op 2 december 2021 13:23]

Ik als pro Windows user is al tijden opzoek naar een pro Windows zonder echte compromissen. Wie kan er een nette zakelijke elite book achttige laptop vinden, zonder echte beperkingen zoals blazen, flinke throttling, geen cijfers toetsenbord, goed helder scherm etc etc
…. Ik zoek hem al maanden!!!
Voor mijn werk heb ik een HP Zbook. Bij het openen van een (grote) Excel sheet beginnen de fans al als een gek te blazen. Mijn stofzuiger maakt minder herrie!

De nieuwe MacBooks zijn erg mooi, maar zelfs op het 16" model geen numeriek toetsenbord. Jammer!
De MB's zijn heaven echter, in MACOS te beperkt voor mijn software wensen. Helaas maar waar.

Windows maakt laptops goed, maar bijna allemaal is er weer iets flink mis mee.
De Dell XPS series zijn echt uitmuntend snel en mooi. Alleen geen OLED nemen, dat vreet je batterij helemaal leeg.
Echt prachtige laptops idd, super keyboard touchpad schermen en specs.
Heb zelfs wel het OLED scherm, nog niet echt issues met accuduur gehad... nou hang ik sowieso vaak aan de lader dus misschien komt dat nog.
Ik had de OLED versie maar teruggestuurd voor een LCD. Had jij geen last van groene en paarse pixelsen boven en onder hoge contrast delen? Was voor mij niet te doen helaas.
Nee nog geen last van gehad, productie fout?
Keyboard travel is toch te klein? LAs er iets over recent
Ik heb hem ook gekocht, met OLED. Ik ben er super blij mee. Wat een scherm.

Aanbiedingen hebben ze altijd bij Dell, daar moet je een beetje doorheen prikken.

[Reactie gewijzigd door Erwin3punt0 op 16 december 2021 20:34]

Die even dure Dell is bagger (op zo'n beetje elk vlak) vergeleken met de M1 mbp, maat. Vrijwel alle youtube reviews beamen dit, overigens.
Ja zelfde mac met 128gb hd en 4gb ram lol
Het is zo gek dat brand-haters (Appe/Android/Windows) altijd maar liegen over zaken in een poging hun argumenten te versterken. Je weet dat je op het internet alles kunt natrekken, toch? Het liegen verzwakt je positie juist. De nieuwe MBP begint namelijk bij 16gb ram en 512gb ssd en kost 2249 euro. De vergelijkbare XPS met i7 cpu en 3.5k scherm staat voor 2449 euro op de site en de MBP rent in elke review rondjes om de i9 variant van 2600 euro.

MBP's zijn letterlijk best buys op bijna elk vlak. Van mij mag je Apple haten; een beetje dom, maar whatever. Ga alleen geen onzin verkopen.

[Reactie gewijzigd door mascarpwn op 15 januari 2022 14:29]

Ik mis inderdaad ook nog iets als de yoga slim 7 pro, die in de benchmarklijst op een nette positie staat, upgradebare opslag heeft en toch nog een stukje goedkoper is dan bijna elke reële configuratie MacBook (Air). Gekke prijssprong opeens inderdaad.
Enige minpunt is het feit dat de "Pro" versie van de Yoga opeens een HDMI poort moet missen.
Voor de rest voor 999 euro bij de MediaMarkt een erg goede deal: snelle processor, genoeg RAM, mooi scherm met hoge resolutie en 90Hz ververssnelheid.
Black Friday eentje afgehaald: 5800H 8 cores 16 threads 1TB 16GB RAM. 1800p sRGB. Wat opvald is de zeer solide bouw: het is 1 blok aluminium van 1,3 Kg en de dubbele fans die onder het scherm uitblazen. Ik weet niet maar volgens mij komt dit in de buurt van een M1 max in ieder geval in de meeste benchmarks stuivertje wisselen!

Oh ja was €977,- 😂
Ben vooral benieuwd naar vergelijkende benchmarks tussen deze notebooks wanneer ze op de accu draaien in plaats van met de stekker er in. En dan met dezelfde powermanagement instellingen die worden gebruikt voor de accuduur test. In mijn ervaring is een Windows notebook zonder netvoeding flink trager, en dat draadloze is toch het unique selling point van De Notebook.
Oh ja wat Apple doet : cpu, os, hardware, software optimalisaties yadayada ja allemaal in-house. Nothing compares! Ik ga zelf alleen niet het Mac $Iphone$Ipad$ paadje op maar ik respecteer Apple wel. Indirect zorgen zij voor betere ultrabooks voor windows want dit zijn toch de concurrenten. Met mijn keuze ken ik ook wel de beperkingen qua batterijleven enzo , maar ook de voordelen plugged in als de twee fans een wind creeëren dan is het echt doeeiii macbookje air.
Die optimalisatie is enkel te realiseren door cpu, os en application frameworks naadloos op elkaar te laten aansluiten - zie https://daringfireball.net/2020/11/the_m1_macs voor een voorbeeld. Dit niveau van optimalisatie is op een windows platform, dat op allerlei verschillende hardware moet kunnen draaien, nooit te realiseren.
De i5 11th was even 750 bij MediaMarkt. Daar vorige week maar even van geprofiteerd. Maar ontbreken HDMI is wel een minpuntje, wel 1800 beeldlijnen, heerlijk.

[Reactie gewijzigd door geraldoantonio op 1 december 2021 23:39]

Oke, maar zelfs dan doet de yoga het qua poorten beter dan de Air m1:
https://www.youtube.com/watch?v=hqF2p8UOkYA&t=131s

Voor iedereen die de Yoga slim 7 Pro vs de Macbook Air M1 wil zien, een informatieve video!
Eens, ik wacht ook al tijden op een bbg van hoogwaardige laptops, bijvoorbeeld laptops met 4k oled schermen zoals de HP Spectre x360. In de bbg's lijkt het alsof de laptops niet duurder of hoogwaardiger zijn dan 1000 euro. Tenzij het Apple producten zijn.of Apple is een klasse apart en mag van mij in een aparte bbg.

[Reactie gewijzigd door Jurren op 1 december 2021 11:58]

Een 3840x2400 oled lijkt me fantastisch. Zou mooi zijn als de volgende dell xps of een lenovo daarmee komt. Ik heb verder geen ervaring met HP laptops, maar de x360 heeft wel een smetje dat hij maar met max 16gb ram komt vind ik.
Als je puur naar dit artikel alleen kijkt is het misschien een wat vreemde opeenvolging van budgetlaptops naar dure MacBooks, maar de Laptop BBG is geen totaaloverzicht van de hele markt. We maken hem standaard met drie categorieën waarvan de budget en <700 euro categorie eigenlijk iedere keer voorkomen omdat ze voor meer mensen relevant zijn. Daar hebben we dit keer dan MacBooks aan toegevoegd als derde hoofdstuk. De laatste keer dat die erin stond was deze zomer en sindsdien is er nogal wat veranderd in Apple's productaanbod, dus dat kwam ook nog eens logisch uit. De volgende keer besteden we weer aandacht aan een andere categorie, bijvoorbeeld duurdere zakelijke laptops, luxe ultrabooks of gaming laptops met Windows.
Top! Ik mis de drie categorieën die je hier noemt al tijden als gebruiker van deze producten. :)
Word het upgradepad bij de macbooks wel als minpunt aangeduid?
In de conclusie heb ik het even aangestipt, zeker jammer icm. de hoge meerprijzen die Apple vraagt voor meer geheugen/opslag af fabriek.
Oke even de "Apple TAX" berekend:

De Mac Air M1 met 16GB (tegenwoordig wel zo lekker) en een 1 TB SSD. Kosten: 1859,10 euro. Jaja, er komt nog een dubbeltje bij op de apple site :X

Een windows laptop met vrijwel dezelfde specs en prestaties:
pricewatch: Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (82CY001AMH)
a 1049 euro of pricewatch: HP Pavilion Aero 13-be0240nd
a 999 euro.

De Apple TAX is net géén 100%. Dat is mij net even te gortig. Ze mogen overall de beste laptops hebben op dit moment, het niet kunnen vervangen van de ssd en het geheugen zijn grote no no's voor mij; als de SSD het begeeft is je prachtige Mac Air een blok gebakken lucht. Helaas zie je gesoldeerde ssd's ook al bij andere merken, het virus wil maar niet stoppen.

Lees net je opmerking over het eco-systeem van Apple. Veels te biased en ongegrond. Het Apple-systeem is voor ons, de consument, helemaal niet geweldig. Alleen voor Apple. Jammer dat zelfs de reviewers dat niet kunnen zien, voorbij de marketing rookgordijnen van Apple.

Teurg naar de vrije in ram en SSD, ja zelfs Wifi. Dat is pas een goed eco-systeem. Weg met die "factory-approved" moneycows en lekker cashen voor elke upgrade die je toch wil, omdat het basismodel dat toevallig "kuch" mist.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 1 januari 2022 16:05]

Het basismodel air met 256GB SSD en 8GB RAM is genoeg voor 98% van de markt/mensen. Voor zo’n 950 euro heb je dan een hele snelle laptop, die stil is, licht van gewicht is en vele uren op een acculading mee gaat. Oh ja, ook na 5-6 jaar krijg je er 2e hands nog behoorlijk wat voor terug.

De hogere modellen en upgrades kosten veel geld, ja belachelijk veel. Maar maak je er niet druk om. Kijk om je heen hoeveel mensen graag extra geld neertellen voor die mooie velgen op hun bmw, een dual motor in hun tesla of dat dure horloge. Niet erg, vrije markt. Het gaat niet om wat het kost, maar wat iemand er voor over heeft.
Gelukkig wil niet iedereen een MAC OS. draaien.
Als geld geen issue is, vind ik je 2dehands opmerking er ook niet toe doen.
Wees blij dat er meer is dan enkel Windows. :*)

Het is een groot geluk dat microsoft de tablet en smartphone markt heeft verloren.
Het is maar met welke bril je kijkt...haha
Ik ben al een tijdje geleden gestopt met het lezen van de artikelen, in de reacties staat veel nuttigere informatie :*)
Als Apple een eigen hoofdstuk krijgt, zouden Chromebooks dat ook moeten krijgen. Voor vijfhonderd euro koop je een geweldige Chromebook waar de meeste gewone stervelingen vele jaren mee vooruit kunnen.
Belachelijk!
Niet de 1e keer dat er met een gekleurde bril wordt gekeken.
Dus ik kijk naar welke auteur... Ja hoor Friso...
Mijn vriendin wil dit jaar een nieuwe macbook, maar eerlijk gezegd helpt de conclusie bij dat kopje mij helemaal niet. "Wil je meer rekenkracht, zoek je een kleine maar krachtige laptop" dit is allemaal super subjectief. Heeft iemand een link naar een review waarbij ze use cases gebruiken?
Als ze geen ‘zware’ dingen doet, dan is de vuurkracht van de Pro’s niet relevant.

De Air is een absolute topper en voor praktisch iedereen goed genoeg. Licht, razendsnel, batterij gaat lang mee.

De Pro’s zijn weer echt voor mensen die de rekenkracht voor hun werk gebruiken: developers, videobewerkers, audio engineers.

Het mooie, doe je die dingen “wel eens”, dan is de Macbook Air nog steeds heel geschikt.

Je kunt nog wel gaan nadenken over dingen als “schermomvang” en “poorten”, maar eerlijk gezegd is dat (tenzij je fiscaal voordeel hebt) de meerprijs niet waard. Ga voor de Air, neem misschien daar nog wel een upgrade qua disk.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 1 december 2021 07:44]

Voor audio engineers ligt het verhaal net iets anders. Ik begrijp de verwarring echter wel. Op youtube staan namelijk tal van music production 'benchmark' videos. Hierin openen ze een leeg project in een DAW (Digital Audio Workstation) en duplicaten ze ontzettend veel channels om te kijken wat dit met de processor usage doet. Dit is echter niet de juiste manier van testen.

Het zit namelijk zo: meeste DAW's zoals bijvoorbeeld Ableton en Cubase gebruiken 1 core (lees: thread) per channel. Dat komt doordat audio niet parralel geprocessed kan worden, maar een vaste sequentiele volgorde heeft vanwege de timing. Dit betekent dat single core performance erg belangrijk is.

Wil je bijvoorbeeld veel plugins (lees: VST's) laden op 1 channel, dan zal je single core performance goed moeten zijn. Wil je echter muziek maken waarbij je ontzettend veel channels gebruikt met op elk enkele plugins, dan wordt multicore performance weer belangrijk.

Ik ben iemand die zo'n 16 channels gebruikt voor een nummer, en heb door ervaring geleerd dan mijn pc (lees: Ryzen 3600 en oude macbook early 2013) gaan haperen als ik te veel CPU-heavy plugins laad op 1 channel.

Daarom heb ik nu de Macbook Air aangeschaft; dezelfde single-core performance voor een lagere prijs dan de 14''/16''. In de praktijk is het echter zo dat Ableton nog niet M1 ready is, en veel plugins dus ook nog nog niet, maar presteert nu al erg goed!
Ik ben FLstudio gebruiker en ongeveer een half jaar voorzien van M1 support. Ik merk wel iets van performance gains, maar uiteindelijk blijft het ruwe rekenkracht die nodig is en daar merk ik dat hij net iets sneller is dan de ryzen 3600, maar niet veel. Voor mij genoeg, want als je ooit een project echt af wil krijgen moet je je kanalen gewoon naar audio renderen natuurlijk, maar die M1-pro is toch ook wel erg verleidelijk...
Audio 'performance' heeft dus 2 dimensies:

1. de maximale hoeveelheid plugins op 1 enkele channel voordat je audio-dropouts krijgt (= single core performance)
2. de maximale hoeveelheid channels binnen 1 project voordat je audio-dropouts krijgt. (= multi core performance)

Die M1-Pro tov de Macbook Air M1 zal dus slechts in multi-core rekenkracht beter zijn (iets minder dan 2x zo goed, zie geekbench). Dat komt er dus op neer dat je meer kanalen kan toevoegen aan je FL Studio project. Echter, de laptops zijn gelijkwaardig als het aankomt op de hoeveelheid plugins die je achter elkaar op 1 channel kan zetten.

Dit laatste is voor professionals vaak belangrijk omdat deze vaak meer third-party plugins gebruiken die vaak wat zwaarder zijn voor de CPU dan de meegeleverde plugins van de software zelf. Daarnaast gebruiken ze vaak ook meerdere plugins op 1 track zodat ze audio-design technisch secuur te werk kunnen gaan.

[Reactie gewijzigd door MishaT op 1 december 2021 10:34]

Prima mogelijk om diverse effect-VST's van 1 track over meerdere mixertracks te distribueren bijvoorbeeld. Die draaien niet op een enkele core. Die tracks zijn bovendien weer inputs van elkaar desgewenst (latency loopt dan wel iets op, maar dat is voor mixen nauwelijks een bezwaar natuurlijk.
Op het moment dat tracks inputs van elkaar zijn, dan zal het alsnog door een enkele core worden berekend. Zo ook met bijvoorbeeld sidechaining.

Ableton artikel:
"If two tracks are "chained" by routing, for instance by a side-chain routing, they are considered dependent tracks and count as one signal path. Any dependent set of tracks will use one thread each."

"Live uses one thread to process a signal path."

Mixbus doorsturen valt hier ook onder. Als je dus een plugin op een channel zet, en deze vervolgens doorstuurt naar een mixbus en daar ook een plugin op zet, dan zal deze combinatie van 2 plugins door 1 enkele core berekend worden. Dit is overigens zoals de meeste DAW's werken.

[Reactie gewijzigd door MishaT op 1 december 2021 11:21]

Weet je toevallig ook hoe het dan zit met de masterbus? Want daar routen alle mixertracks naartoe natuurlijk. Betekend het hebben van een plugin op master automatisch dat je hele project single core is?
dat zou elke DAW op zijn achterzijde laten vallen, natuurlijk.

het antwoord is; nee.

de masterbus is iets anders dan een mixbus, en wat MishaT zegt over de Mixbus, ik kan dat niet beoordelen.

in Cubase is een mixbus, of group channel, vrijwel identiek aan een FX channel.

het ableton geeft veel meer info, inderdaad over core-usage, en hoe de audio engine intern werkt, 32bit float, met uitzonderingen....

maar in mijn ervaring, lijken FX channels, in Abelton sends/return, toch apart te worden afgehandeld.
ik kan dat fout hebben.

een plugin op de masterbus, kan wel een ellende veroorzaken, zoals b.v. Ozone. vreemd genoeg wanneer er een bepaald probleem is, vraag ik naar; wat staat er op de masterbus, Ozone b.v..
ik kan de beredenering niet andersom maken, haha..

grouping in ableton, ach dat werk waarschijnlik ook dan als 'one signal path'.
Oh, ik riep maar wat. Ik heb eerlijk gezegd geen flauw idee wat een audio engineer zo dagelijks doet, maar stelde me voor dat die hele dag in allerlei geheugenvretende programma's dingen aan het encoden zijn en wellicht zelfs synchroniseren met video.

Het is vooral om te benadrukken dat de Pro's echt voor Professionals gemaakt zijn*
en dat de gewone sterveling prima met de Air afkan. Het omgekeerde zou ik zeker niet zeggen. Voor veel professionals zal de Air voldoen.

In het verleden betekende Pro vaak: "Prosumer" en was het echt het geld waard om ook als enthousiasteling voor het duurdere segment te kiezen. Met de M1 Air zie ik nauwelijks redenen.

*Mensen wiens werk *op* de laptop, zoals videobewerking, het geld verdient. In tegenstelling tot mensen, zoals veel kantoorbanen, waar werk 'met' de laptop gebeurt, bvb. administratie maar dat het niet die output is die ze verkopen.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 1 december 2021 10:27]

Ableton heeft net de 11.1 beta versie gereleased die native is voor Apple Silicon. Werkt perfect vooralsnog!
Helaas is er (nog) geen M1 native versie van Sylenth1...
Het doel van een review moet zijn om 'zware dingen' te definieeren.
Sommige gebruikers denken misschien dat brieven typen van meer dan 5 pagina's zwaar gebruik is.
Of zelfs brieven van een halve pagina omdat de tekstverwerken onderdeel is van een zwaar office pakket.
Je kunt nog wel gaan nadenken over dingen als “schermomvang” en “poorten”, maar eerlijk gezegd is dat (tenzij je fiscaal voordeel hebt) de meerprijs niet waard.
Het aantal poorten kan echt van extreem belang zijn. Zelf ben ik geen Apple gebruiker, maar als ik op pricewatch zoek naar een Windows laptop dan gebruik altijd filters (ik ben vaak negatief betreffende de koers van Tweakers maar PW is echt top!)
Laptops waar iets ontbreekt zoals goede/voldoende poorten wil ik niet zien. Zelfs niet als ze vrijwel gratis zijn.
Zo kan ik me voorstellen dat voor veel bedrijven een laptop die moeilijk/niet aan te sluiten is op een beamer een zeer slechte deal is.

Het is dat soort dingen dat echte toegevoegde waarde zou geven in een review. Welke CPU in een laptop zit kan iedereen heel snel vinden. Maar externe resolutie.... Ik spreek nu al over flink wat jaren geleden. Een kennis zocht een laptop die DVI-D dual link kan aansturen. Staat niet in de specs. Helpdesks begrijpen de vraag zelfs niet. Etc.

Of een wat minder niche market vraagje dat waarschijnlijk heel veel potentetiele Pro klanten willen weten: "Kan ik al die extra rekenkracht ook echt gebruiken?" e1000 extra uitgeven voor een snellere CPU kan een prima zakelijke deal zijn, maar een waardeloze deal als de laptop na 5 minuten gaat throttlen ivm oververhitting. Dat soort dingen lees je niet in folders en juist daarom horen dat soort dingen in iedere review.
We hebben het hier over de keuze tussen een MacBook Air van 1000e en een MacBook Pro van 2500e. USB-C is genoeg poorten voor normaal gebruik. Een laptop van 1500e meer aanbevelen omdat je een specifieke poort nodig hebt die je met een dongle van 50e kan toevoegen is waanzin.

Als er poortenstress is zou ik aanbevelen om een Air te kopen met 30 (dertig!) dongles.
Het doel van een review moet zijn om 'zware dingen' te definieeren.
Sommige gebruikers denken misschien dat brieven typen van meer dan 5 pagina's zwaar gebruik is.
Of zelfs brieven van een halve pagina omdat de tekstverwerken onderdeel is van een zwaar office pakket.
Of ze denken dat ze een MacBook Pro nodig hebben omdat ze de laptop professioneel (op het werk) gebruiken. Terwijl bijvoorbeeld privé foto's en video's bewerken veel meer van je laptop vraagt dan MS Word documenten tikken en websites bezoeken.
Het aantal poorten kan echt van extreem belang zijn. Zelf ben ik geen Apple gebruiker, maar als ik op pricewatch zoek naar een Windows laptop dan gebruik altijd filters (ik ben vaak negatief betreffende de koers van Tweakers maar PW is echt top!)
Inderdaad. En dat is misschien wel de grootste meerwaarde van de nieuwste MacBook Pro's: poorten! Dat USB-A verdwenen is kan me niet boeien, dat had 5 jaar geleden al gemoeten, overal, op alle pc's, want zo wordt het nooit wat met de USB-C "standaard". Vooral de terugkeer van de MagSafe connector vind ik super, maar ook het SD slot kan ik waarderen.
Een kennis zocht een laptop die DVI-D dual link kan aansturen. Staat niet in de specs. Helpdesks begrijpen de vraag zelfs niet. Etc.
En dat snap ik nou weer niet van jouw kennis.

DVI-D is een antieke aansluiting uit het eind van het VGA tijdperk. Dual link betekent dat je een verloopje (splitter) nodig hebt. DVI-D dual link is geen doel, het is een middel.

Het doel dat je hebt is dat je 2 externe schermen aan wilt kunnen sturen. Punt. Antiek verloopkabeltje vervangen door een modern verloopkabeltje en klaar! Of, nog simpeler, koop 2 kabeltjes van USB-C (met Thunderbolt, dus display port ondersteuning) naar wat er in de betreffende monitoren past.
En, als je het scherm doorslaggevend vind, dan kun je ook als Office werker voor de Pro gaan. Dat is bij ons zo. We zijn geen pro’s, hebben de rekenkracht ook niet nodig, maar het XDR scherm is voor ons de upgrade al waard.
Een laptopscherm is nooit de moeite waard voor een "Office werker" koop gewoon een goed los scherm of twee.. 8)7
Ik bedoel met Office (let op hoofdlettergebruik) applicaties zoals MS Word, PDF Expert, Things, en ander licht werk.

We zien de laptop ook als een entertainment apparaat. Een film bekijken in HDR. Als je een externe monitor weet tot 800 euro met dezelfde kwaliteit, dan hoor ik het graag. Zoek nog een nieuwe monitor voor mijn PC.
Ik had gelet op het hoofdlettergebruik en zou zelf eerder voor een los scherm gaan en een fraaie TV als het om entertainment gaat. Ieder zo zijn keuzes en voorkeuren maar of je nu een kantoor medewerker bent of veel gebruik maakt van Office applicaties een laptop scherm is ergonomisch totaal onverantwoord zelfs in een standaard blijft het een akelig klein schermpje.
Je hebt gelijk, ik denk dat de meeste mensen een externe monitor/toetsenbord/muis aansluiten op hun laptop als ze thuis werken. Maar, voor onderweg is het fantastisch. Voor mijn werk zit ik soms in een hotel, of onderweg in de trein, dan is een XDR scherm wel heel erg mooi om films te bekijken bijvoorbeeld.
Als office werker heb ik liever een externe monitor die aan de arbo specificaties voldoet.
Ik programmeer al een jaar op de nieuwe air en wat mij opvalt is dat de air regelmatig sneller is dan mijn macbook pro 16 inch uit 2019 met i9. En dat alles zonder nog maar warm te worden. Het is echt heel indrukwekkend wat apple gedaan heeft met de m1 en kan me haast niet voorstellen dat de m1 pro/max nog sneller zijn.
Zelfde ervaring. Vooral aardig in de vergelijking is dat wanneer je een zware taak doet, dat de ventilatoren van de oude Pro al snel gaan opspinnen en een kabaal van jewelste gaan maken.

De Air… die heeft niet eens een fan.
MacBook Pro i7 was volgens mij ook sneller dan de i9
Same hier, overgestapt van de 16' naar M1 Air met 16GB. Beste keuze ooit.
Audio engineer hier:
Macbook air voldoet niet in alle opzichten voor mij, maar is nog altijd sneller dan de Ryzen 3600 die ik voorheen gebruikte. Die machine heeft sinds aanschaf welgeteld 1 keer aangestaan voor andere doeleinden dan crypto mining. Het gegeven dat ie 100% stil is en een redelijk zuivere audio output heeft maakt hem echt ideaal.
Valt nog best mee qua zware dingen. Ik doe game development en dat kan de Air M1 prima aan. Wel met de grotere GPU en extra RAM dan weer.
Mijn vorige Macbook Airs konden alleen maar webbrowsen en tekstverwerken.
Zwaarste zal GeForce now zijn in de toekomst :)
Bedankt dat je me dit nog voor het einde van het jaar even terugkoppelt ;)
Ligt er erg aan wat je wilt doen. Ik heb zelf nu 8 maanden de MacBook Air (Goedkoopste model). Ik ben er super blij mee, goed scherm en ook goede speakers. Voor mij belangrijk omdat ik vaak series en films op kijk.
Zelf nog nooit ergens tegen aangelopen waarom ik de Pro zou kopen. Snel genoeg voor dagelijks gebruik. Maar keertje foto bewerken of film exporteren gaat ook prima.

Denk dat mijn ervaring aansluiten bij advies. Als je niet zware software regelmatig gebruikt is de Air sterk genoeg.
Ik heb zelf een 16” i9 mbp 32 GB. Voor mijn vrouw de M1 Air gekocht en die zelf ook gebruikt tijdens de vakantie voor PyCharm, Affinity, MS-Office etc. De Air voelde aanzienlijk sneller aan dan mijn i9. Dat is geen miskoop.
Die i9 wel? Nee, is ook beest van apparaat maar voor mij te gelikt - wat moet ik met een touchbar? Waar zijn mijn poorten (heeft 4x USB-C) en waarom staat het ding vaker dan ik wil te blaze? Kortom, ik kijk zelf nu naar de nieuwe 16” MBP: meer een werkpaard, en wat minder een show-off. Eindelijk weer wat dikker, een echt toetsenbord met functietoetsen en een paar teruggekeerde poorten.
De air is meer dan genoeg, zelfs voor de meeste pros. Ik ben laatst van de M1 "13 air naar de M1 13" pro gegaan ivm inruil op de zaak en ik merkte geen verschil voor grafisch werk.
Dan gaat het echt om het scherm wat iets beter is, de actieve cooling met fans voor iets betere performance bij langdurige berekeningen waar de air passief is en de touch bar die bijna niemand actief gebruikt.
Dus mocht je daar geen specifieke use case voor hebben dan is de keuze makkelijk: de air.
Ik gebruik de Air M1 met een deel van de Adobe Suite, dus Photoshop, Animate, Illustrator etc.
Regelmatig allemaal tegelijk open en de Air doet dat zonder problemen.

Ontzettend fijn apparaat!
"Wil je meer rekenkracht, zoek je een kleine maar krachtige laptop" dit is allemaal super subjectief.
Hoe kunnen specificaties nou subjectief zijn... Het is bekend dat Apple gewoon een aardig prijskaartje heeft, en de hardware is niet hetgeen wat die prijs vaak omhoog drijft...
Een M1 Air of pro is een no brainer.speel je geen games, ga je niet met zware render tijden bezig houden bespaar u het budget. De 14 en 16 inch pro s hebben buiten een hoge prijs ook een groter formaat en zijn niet zo handzaam. Ik denk dat een baseline MacBook Air M1 in een gewenste kleur een betere koop is. Maakt de touchbar voor jou geen negatief punt dan is een baseline MacBook 13 inch M1 pro ook een perfect alternatief. Deze pro s op Tweakers zijn puur op kracht. De vraag is echter of je een workstation in een grotere laptop nodig hebt.

[Reactie gewijzigd door Meiklokje op 1 december 2021 08:10]

Ik denk dat in de toekomst de laptop gebruikt wordt samen met GeForce now voor gamen :) dus dan is de m1 air prima :)
Geforce Now kan je al draaien op een chromebook met een Celeron processor. Daar heb ik ook The Witcher 3 en Cyberpunk op gedraaid. Werkt idem als je netflix kijkt. De enige vereiste is een stabiele en goede internetverbinding. Die air die op het oog hebt zal dat zeker zonder problemen aankunnen. :)
Wil je
- een HDMI-poort
- een kaartlezer
- meer dan 2 poorten
- je computer aan de rechterkant ergens op aansluiten

Ga dan voor de 14 of 16 inch pro.

There’s more to life than performance
Voor veel mensen is dat geen 1000 euro waard vermoed ik, als je dat ook met een dongeltje kunt oplossen (hoe grote hekel ik zelf ook aan die dingen heb).

[Reactie gewijzigd door Wouterkaas op 1 december 2021 14:09]

Dat verschil is kleiner dan je denkt als je vergelijkbare RAM en opslag wil hebben. Vanaf 16 GB en 512 GB (ik zou niemand minder aanraden qua futureproof zijn en plek hebben voor al je foto's) zijn de verschillen:
- MBA - MBP14: € 659,90
- MBP13 - MBP14: € 339,90
- MBA - MBP16: € 1.159,90

Dit is met de instapcpu voor elk model. Bij meer opslag blijft de delta gelijk.
Tenzij je m gaat belasten met Rosetta 2 intel apps. dan ben je even ver met de batterij duur en het draaien van fans op een Intel mac. Kijk maar eens naar de test op youtube van Luke Miani. Alleen programma s op ARM Apple eigen silicon haal je het maximum uit zon mac. Anders zal je niet ver komen met je batterijduur. Rosetta 2 trekt M1, M1 pro/Max laptops zo leeg. Een belangrijk punt om mee rekening te houden als batterijduur belangrijk voor je is.

[Reactie gewijzigd door Meiklokje op 1 december 2021 21:33]

Bedoel je soms “relatief” ipv “subjectief”? Dat een review, afgezien van de benchmarks, subjectief is lijkt me nogal wiedes.
Ik heb mijn vriendin de 14" aangeraden omdat de kans dat ze daar nog 7 jaar blij mee is groter is dan met een Air. Basismodelspecificaties van de 14" (16 ram, 512 ssd) zijn dan ook echt het minimum, en dan zit je met de Air ook al op 1630 euro. Voor haar waren de HDMI-poort en SD-kaartsleuf een belangrijke factor, moet gezegd worden.
ook ik heb mijn vrouw een 16" aangeraden, hoofdzakelijk omdat ik verwacht dat deze langer mee zal gaan. ik koop liever nu te ruim in, dan dat ik er na 2 jaar achter kom dat we toch een snellere hadden moeten kopen.
Dan is het niet kunnen vervangen van ram en ssd juist veel nadeliger. Onbegrijpelijk die Appleminded redenatie 8)7
Super subjectief inderdaad. Voor de meeste werkzaamheden van de gemiddelde gebruiker (office, teams, browsen, HD video kijken) volstaat zo wat elke laptop die te koop is tegenwoordig, behalve misschien het absolute budget, en zelfs dan is het vaak meer de snappyness factor dan een materieel functioneel verschil.

‘Huis tuin en keuken gebruik’ zeiden we een paar jaar geleden ook al over midrange laptops, terwijl de modern midrange (en zelfs entry range) een paar jaar geleden qua prestaties bijna workstation laptop highend zou zijn of meer (qua performance, dingen als xeon laptops met ECC en vPro zaken daargelaten).

[Reactie gewijzigd door PjotterP op 1 december 2021 15:16]

Met een thinkpad van 10jaar geleden kan je nog de dagelijkse dingen doen. Waarom? Je kan de ram en de ssd opgraden. Bye, Bye, Apple.
Weet iemand waarom er geen Hdmi 2.1 op de Macbooks zit? Kan je wel 4k films via Hdmi doorgeven aan een 4k TV?
Aan de rechterkant heeft de MacBook onderhuids ook twee keer een Thunderbolt bus. Je gaat dit niet redden met bandbreedte als je HDMI 2.1 en een kaartlezer moet voorzien. Thunderbolt 4 heeft 40Gbps bandbreedte en HDMI 2.1 heeft 48Gbps nodig.

Daarnaast zullen de meeste mensen deze HDMI aansluiting gebruiken om een beamer of een scherm in een vergaderruimte aan te sluiten. Je kan altijd nog terugvallen op de volledige Thunderbolt/USB-C aansluiting natuurlijk.
Met hdmi 2.0 kun je 4K in 60fps of 8K in 30fps naar je tv sturen. Op dit moment is hdmi 2.1 eigenlijk enkel interessant voor gamers, maar het is natuurlijk wel toekomstbestendiger als het er op had gezeten.
Je hebt toch usb-c, dat is toekomstbestendiger dan hdmi. 40gb/s, wat je op steeds meer apparaten zonder dongle direct kan inpluggen, incls tvs
Goed punt, helemaal waar we heen zouden moeten ook.

[Reactie gewijzigd door Makkelijk op 1 december 2021 12:28]

Wel bijzonder gezien 8K in 30fps 2x zoveel bandbreedte is als 4K in 60fps, of zie ik dat verkeerd?
Dat lijkt me normaal, aangezien 4K dubbel zo snel nog altijd de helft van de pixels verstuurd dan 8K (8K is 4x 4K) (2x de breedte en 2x de hoogte)
HDMI 2.0 is 'slechts' 18gbps, dat is inderdaad nipt voldoende voor 4k 60hz (8bit) (14.93 Gbps, +audiokanalen) maar HDR is niet mogelijk op 2.0. Dat kan pas vanaf 2.0a en 2.0b geloof ik (bron)

[Reactie gewijzigd door musback op 1 december 2021 11:16]

2.1 zou in theorie max 10k 120 Hz moeten kunnen ondersteunen
Misschien komt dit wel op het model het komende jaar.
Ja 4K @ 60hz kan via HDMI 2.0

Edit: bedankt spuit elf

[Reactie gewijzigd door Wouterkaas op 1 december 2021 08:43]

ja hdmi 2.0 kan zonder problemen 4k/60hz doorgeven. Pas als je hoger gaat kom je mogelijk in de problemen.
Je test laptops met een grens van 500 en 700 euro.

En dan doe je nog even wat Apples van een veelvoud daarvan.
Vreemde keuze he… ze doen net of er na 700 euro alleen apple is wat je kan kiezen.
2e zin in het artikel bij de BBG
Omdat Apple zijn volledige aanbod laptops onlangs heeft opgefrist met eigen processoren kijken we ook hoe dat aanbod is veranderd en welke Apple-laptops aan te raden zijn.
Dus niet als vervanging voor high end maar gewoon even laten weten wat er nu (er meerdere nieuwe macbooks zijn) te kopen is op dat gebied.

Dat is de reden. Tweakers zegt niet dat dit de enige optie is boven de 700e.
Mij persoonlijk had het beter geleken om daar dan een apart artikel van te maken.
Het voelt nu wel wat raar.
Op het eerste gezicht is het misschien vreemd maar ik vind het zelf niet zo heel erg raar. Na 900 euro zijn de nieuwe MacBooks gewoon significant beter dan vrijwel alle Windows/AMD/Intel-laptops. Niet alleen op het gebied van de chips, maar ook de schermen, accu, speakers, toetsenborden en trackpads zijn nu gewoon een klasse apart. Ik zou zelf ook iedereen die meer dan 900 euro uitgeeft aan een laptop een MacBook aanraden.

Als je écht vast wil houden aan Windows, dan is deze review inderdaad niet geschikt.
Als je écht vast wil houden aan Windows, dan is deze review inderdaad niet geschikt.
Volgens mij gaat het hier om. Voor mij in ieder geval wel. Ik kan niet omgaan met macOS en heb geen interesse (meer) om het nog te leren.
Jij hebt nog nooit een fatsoenlijke Thinkpad of een EliteBook gebruikt zo te zien. Ook bestaat er meer dan alleen Windows en MacOS. ;)
Ik had vroeger nog zo'n mooie X220, was groot fan. Ik probeer het vooral vanuit een consumentenoogpunt te bekijken, gezien natuurlijk niet iedereen een Tweaker is die sowieso geen baat heeft bij Best Buy Guides. Het leeuwendeel van de consumenten zijn gewoon laptopgebruikers die videos kijken, tekstverwerken en videobellen met familie. Voor die mensen is de allerbeste keuze boven 800 euro nu gewoon een MacBook, punt.

Oh, en bedankt voor de herinnering aan Linux, daar had nog niemand aan gedacht.
lekker onderbouwd kerel. is gewoon feit. punt. nou je hebt mij overtuigd hoor ;)
wat als ik een laptop wil waar ik de nieuwste Battlefield op wil kunnen spelen, of VR wil kunnen aansturen ? Dat kan niet op die laptop van 800 euro, en ook niet op die macbook air. op de duurdere macbooks ook maar zeer matig dmv Rosetta emulatie en een non gaming optimized/supported GPU.
Dat voor JOU boven de 800 euro een Macbook de enige keuze is maakt het nog geen 'feit'. Punt.
Ik hoor Apple gebruikers steeds meer klagen terwijl Windows steeds beter is geworden.
Ik heb het idee dat het verhaal dat Apple significant beter is meer een verhaal is dat nog uit een verleden stamt maar door de werkelijkheid is ingehaald. Momenteel is het voornamelijk een kwestie van wat je fijner vind werken. Je kan volgens mij alles doen op een Windows computer wat je ook op een Apple computer kan doen, en dan is er ook nog de optie om Linux te installeren.
Ik heb vroeger wel met Apple computers gewerkt maar ben daar nooit zo van onder de indruk geweest. Maar anderen vinden het wel fijn. Maar als ik op werk kijk bij ons software ontwikkel team dan zijn het niet de Windows gebruikers die de grootste problemen hebben.
Ik hoor veel mensen zeggen dat ze de oude MacBook pro's van een jaar of 5 geleden veel beter of fijner vonden als de huidige versies.

[Reactie gewijzigd door Pim_t op 2 december 2021 11:43]

Ik snap de keuze van de redactie wel. Veel mensen kopen óf een laptop, óf een Macbook.
Die zien het niet als hetzelfde, andere Windows/Linux laptops zijn dan geen optie.

Zou verder wel mooi zijn als er ook een Windows tegenhanger voor dat prijspunt zou komen.
Dell XPS, Dell Precision e.d.
In de categorie 1000 tot 2000 euro zijn er zat fatsoenlijke Dell of HP Laptops welke ze kunnen meenemen.
Tweakers ging toch terug naar de Core? Dit zijn laptops voor mijn moeder daar heeft een Pro niks aan.
Vergeet Asus en Lenovo niet ...er is meer dan dell en Hp
Ik zou op dit moment wel een Macbook aanschaffen om Linux op te draaien. Dat zou dan waarschijnlijk een Macbook Air M1 zijn. Een duurdere Macbook zou ik voorlopig nog op macOS houden, totdat daar ook weer een vervanger voor bestaat. Op al mijn oudere hardware, waaronder enkele Powermacs, draai ik sowieso (uitsluitend) Linux en/of BSD, zodra die niet meer door Apple ondersteund wordt.
Idd maar dat is wel meer hier op tweakers., dat sommige geen apple willen/kunnen/mogen komt niet bij hen op.
Het is heel gebruikelijk dat tweakers een paar prijsclasses uitligt en daarnaast een specifieke doelgroep. nu is dat 500 700 en macbooks. maar het kan ook een keer gaming laptops of thin and light zijn
De vorige BBG was ook 500 tot 700 dit is gewoon een bewuste keuze en een makkelijke copy van oktober.
En ik mis (in iedere best buy van laptops) een categorie met meer dan 15".

Bij Apple krijg je wel een 16".

Niet iedereen vind <15 ok of koppelt hem aan een monitor.
Ik (Apple gebruiker) had juist gehoopt om hier wat meer mijn licht op te kunnen steken wat betreft de high end laptops als de hp probook / elitebook en vele andere serieus kostbare windows laptops. Dat deze niet worden meegenomen geeft de indruk dat de website zich steeds meer richt op de prosumer en dan neigend naar de consumer. Jammer.
Elke 2 maanden is er een best buy voor laptops en elke maand wordt er gekozen om een ander specifiek type product uit te lichten. In dit geval is de MacBook Pro net uit dus is er gekozen om daar extra aandacht aan te besteden. In oktober was het Thin&Light.

Ik ben heel blij met deze aanpak want dan krijgen ook gebruikers met specifieke wensen een advies wat kan helpen met de zoektocht in plaats van alleen gemiddelde laptops die nergens in uitblinken.
Als ik nou toch maar een beperkt budget heb, zou ik eerder voor een refurbished laptop gaan; dan koop je een laptop met midrange specs voor de prijs van een budget laptop. Bijvoorbeeld deze: HP EliteBook 840 G4 Z2V48ET. En zou je voor de iets oudere G3 kiezen, dan kan er nog makkelijk weer 50-100 euro van de prijs af.
Die 840 G4 is een super laptop. En ook te krijgen met QHD scherm. Ik adviseer die regelmatig als goedkope maar zeer goede laptop.
En deze zijn ook uitstekend te gebruiken met de HP UltraSlim 2013 Dock die ook voor een prikkie 2e hands te krijgen zijn. Daarmee kan je 2 schermen aansluiten met een DP poort. En natuurlijk 4xUSB en 1x 1Gbit.
Heb je een speciale website waar je deze dingen koopt? Vindt veel websites shady.
https://tvdlcomputers.nl
Die hebben een mooi aanbod en de garantie en service is top.
Zeker al een stuk of 30 HP ex lease laptops gekocht bij hun.

Voor de UltraSlim 2013 Dock moet je zijn bij https://gebruikt.com let op dat je er een 90 watt lader bij neemt! En als je 2 schermen wil aansluiten met je letten op de 2xDP versie.

[Reactie gewijzigd door t-force op 1 december 2021 08:46]

Met TVDL heb ik goede ervaringen. Een andere verkoper met ook een goede reputatie, en die ze ook vrijwel altijd op voorraad heeft, is https://www.estunt.nl. Ik zie trouwens dat deze verkoper zelfs de G5 al voor een kleine 550 euro aanbiedt en de G6 voor minder dan 650 euro; met de 8ste gen. i5 aan boord zijn deze ook te upgraden naar Windows 11

[Reactie gewijzigd door RRRobert op 1 december 2021 08:44]

estunt.nl heeft ook een goede service.
Daar heb ik inderdaad een paar hele mooie Zbook 15u gekocht. Dat waren nieuwe overstock trouwens. En die Zbook 14u/15u werkt ook met die fantastische UltraSlim Dock.
Ik heb er in het verleden o.a. twee keer een G1 besteld voor m'n kinderen. Destijds krap twee jaar oud (er zat zelfs nog fabrieksgarantie op) die gaan beiden inmiddels al een heel middelbare school leven mee. En da's een zwáár leven. Met een budget Lenovo of Acer uit de BBG moet ik nog maar zien of je dat er ook mee redt.
Mooi en aardig maar ik zou dan een laptop kiezen waar gegarandeerd Windows 11 op draait of je bent dubbel aan het kopen.
Want?
Als je nu een nieuwe laptop koopt dan staat er altijd dat je het gratis kan upgraden naar W11.
Behalve dat het midrange specs zijn van 5 jaar oud. Die midrange specs presteren aanzienlijk lager dan de gemiddelde budget laptop en helemaal vergeleken met die uit de BBG
Deze heb ik als laptop van werk, inderdaad super laptop en ook na bijna 4 jaar geen gekke issues of iets. En ik reis er regelmatig mee naar onze buitenlandse fabrieken, totaal geen problemen. Rock solid dat ding.
7e generatie Intel, geen Windows 11 dus.
Ik gebruik zakelijk een HP Elitebook 840 G5 en hoewel die behoorlijk stil is voor een windows laptop hoor ik 'm toch vaker dan mijn privé MacBook Pro M1. Vooral daarom heb ik voorkeur voor de Macbook.
Op de Elitebook doe ik vooral Office werk en wat eenvoudig programmeerwerk. De MacBook gebruik ik voor fotobewerking (DarkTable) en videobewerking (DaVinci Resolve).
Zou je ook eens naar thinkpads kunnen kijken, die hebben toch de lekkerste keyboards?
Raar. Laptops tot 700 euro maar wel MacBooks van dik over de duizend.

Ik heb voor mijn werk straks weer een krachtige laptop nodig die Windows draait. Daarvoor moet ik dus ergens tussen de 1000 en 1500 uitgeven.
Ik heb voor mijn werk straks weer een krachtige laptop nodig die Windows draait. Daarvoor moet ik dus ergens tussen de 1000 en 1500 uitgeven.
Wat versta je onder krachtig en waarom moet je daarom tussen de 1000 en 1500 euro uitgeven? :?
Omdat je boven een bepaalde prijs pas een degelijke behuizing en een goed scherm krijgt bijv.
Waarschijnlijk komt dat aangezien kopers van duurdere laptops allemaal hun eigen eisen hebben die wat minder makkelijk te groeperen zijn. Want wat versta je onder krachtig. Veel en snelle CPU cores? Krachtige grafische kaart voor games? Krachtige grafische kaart voor CAD applicaties? Veel geheugen? Goed scherm? Meer een mobiele PC of daadwerkelijk een laptop?


Ik kan alleen maar aanraden om je eigen eisen en wensen op een rijtje te zetten en daarmee op pricewatch filteren. Daarna voor de paar die er uit rollen even individueel zoeken naar wat meer diepgaande reviews.
Tja, je kan ook zelf grasduinen in x64 land voor laptops. Dit is een service van tweakers, je kan altijd nog de pricewatch er zelf op naslaan voor laptops in jouw pricerange en behoeften. Of internationale sites bezoeken met laptop reviews.
Uiteraard kan dat. Maar dat is geen echt antwoord op de vraag van @Rofdof
De BBG is juist dat de redactie door PW gaat grasduinen. Dus heel strikt genomen is BBG overbodig.
Toch is de BBG vaak best leuk, en mag wat mij bereft best wat vaker en andere devices. Een toetsenbord BBG om maar wat te noemen.
Thinkpad, ProBook, Z-book gok ik?
Een anders kan je altijd nog een MacBook nemen, er was een Tweaker die altijd op Intel MacBooks werkte en gebruikte altijd een Windows VM. Ook al had hij niets meer Xcode of iOS te maken.
vind de keuze voor apple als high end alternatief wat vreemd.
Wie apple heeft kijkt niet naar windows en andersom.

zelf had ik een zwaar mobiel workstation willen zien met een 17" van een zakelijke lijn van een A merk met windows
2e zin in het artikel bij de BBG
Omdat Apple zijn volledige aanbod laptops onlangs heeft opgefrist met eigen processoren kijken we ook hoe dat aanbod is veranderd en welke Apple-laptops aan te raden zijn.
Dus niet als vervanging voor high end maar gewoon even laten weten wat er nu (er meerdere nieuwe macbooks zijn) te kopen is op dat gebied.

Dat is de reden. Tweakers zegt niet dat dit de enige optie is boven de 700e.
Wie apple heeft kijkt niet naar windows en andersom.
Dat is wel erg kort door de bocht. Ik ken heel wat mensen die nu voor het eerst naar een macbook kijken dankzij de razendsnelle m1 processoren.

[Reactie gewijzigd door er0mess op 1 december 2021 09:30]

Dat hoeft dan niet in een best buy.

De Best buy gaat over de beste laptop in een bepaalde categorie. Als dat een Mac is, dan is dat prima, maar nu is er een aparte categorie voor Apple.

Er is toch ook geen aparte categorie voor Dell of HP?
Waarom zit er geen high-end laptop en workstation model in de guide?

[Reactie gewijzigd door HKLM_ op 1 december 2021 06:40]

Precies dit, ik ben al tijdje opzoek naar een relatief krachtige laptop die je kan kopen voor de ±1000€ voor mijn zus.

Ze wil niet over twee jaar weer dat ie tergent langzaam is dus liever wat meer specs richting de high end waardoor die toekomst vaster is.
Kijk eens naar een Lenovo Legion 5 :)

Is officieel een gamelaptop, dus qua kracht zit dat wel goed.
Het lijkt op als ze Macbook in plaats van high-end / workstation daar van als alternatieve hadden ingezet ?!?!?
Mocht het zo zijn dan vind ik deze keuze heel vreemd omdat op nieuwe modellen van Apple kan je geen windows draaien als 2de besturing.

Sarcasme:
Lijkt op als Apple promotie. Ik lees het als; sorry window user, voor high end laptop moet je bij Appel zijn 8)7 :P

[Reactie gewijzigd door umbrella1982 op 1 december 2021 07:13]

Wat voegt een high-end x86 laptop toe behalve de mogelijkheid om meer geheugen, meer opslag en een betere (discrete) videokaart aan te schaffen? Er is weinig wat zo'n laptop puur qua processorkracht beter zou doen op dit moment.

En het is inderdaad zo dat een Apple laptop de configuratie en de rekenkracht heeft van een high-end workstation en in taken zoals videoproductie meekan met een Mac Pro met een 28-core Xeon. Ik denk dat het eerder zo is dat Intel en AMD aan het werk moeten om een 16-core processor in een laptop werkbaar te maken.

Verder is Apple nooit een leverancier van Windowsapparaten geweest. Er zaten een paar strategische redenen achter de switch naar Intel, voornamelijk het garanderen van de beschikbaarheid van relatief zuinige en snelle processoren voor laptops op het moment dat alleen IBM nog over was als producent van krachtige POWER processoren.

Maar die waren afgeleid van IBM's server processoren en niet primair gericht op zuinigheid. Verder verkocht Apple toentertijd lang niet zoveel laptops en desktops als het nu doet. Steve Jobs was ook niet helemaal overtuigd van de prestaties van de latere PWRficient processoren van PA Semi, dus Intel was op dat moment de beste keuze. In 2008 is het bedrijf alsnog overgenomen en daarna ook Intrinsity.

De mogelijkheid om Windows te draaien was een vriendelijk gebaar vanuit Apple, dat het bedrijf niet had hoeven maken. Maar op dat moment was het waarschijnlijk wel een strategisch juiste keuze om mensen zover te krijgen om een Apple computer aan te schaffen. Bootcamp is verder alleen maar nodig en beschikbaar voor Windows, omdat andere besturingssystemen prima op Intel Macs te installeren zijn.

Apple heeft alleen nooit de focus op het zelf ontwerpen van de hardware in zijn machines verloren. Nu het marktaandeel van Apple veel hoger is dan in de tijd van de switch naar Intel, kan Apple de touwtjes weer in handen nemen en heeft het dat dus ook gedaan.

Het probleem van het draaien van Windows op Apple Silicon ligt dan ook niet bij Apple, maar bij Microsoft, dat star vasthoudt aan UEFI als enige ondersteunde firmware om op te werken. Apple is geen Windows OEM, maar is bereid Microsoft bij te staan met eventuele ondersteuning. De ontwikkelaars van Asahi Linux doen het helemaal zonder enige ondersteuning vanuit Apple.

Microsoft kiest er echter zelf voor om Windows voor ARM alleen vrij te geven voor OEM's, omdat het nog steeds heil ziet in een markt voor ARM machines met Windows. Dat lijken me dan ook de juiste apparaten om Windows op te willen draaien.

Niet elk bedrijf heeft er belang bij om Windows te promoten en te ondersteunen. Verder is de ondersteuning voor ARM hardware in Windows nog steeds gebrekkig, terwijl die onder macOS en Linux erg goed genoemd kan worden. Met het huidige marktaandeel is Apple ook niet meer afhankelijk van (voormalige) Windowsgebruikers.

Er lijken juist steeds meer mensen over te stappen en de release van Windows 11 heeft daar eigenlijk niets aan veranderd. Softwarebedrijven die workstationapplicaties uitleveren, kunnen Apple (en ARM) computers niet meer negeren, tenzij ze het prima vinden om het aantal potentiële klanten zelf kunstmatig te beperken.

Als je vandaag de dag niet bezig bent om je software gereed te maken voor macOS op Intel en Apple Silicon, verlies je in de westerse wereld zomaar 20% tot 30% van je potentiële klanten. En dat is nog buiten het groeiende aantal gebruikers van ChromeOS en Linux gerekend.

[Reactie gewijzigd door psychicist op 1 december 2021 23:36]

Wat voegt een high-end x86 laptop toe behalve de mogelijkheid om meer geheugen, meer opslag en een betere (discrete) videokaart aan te schaffen? Er is weinig wat zo'n laptop puur qua processorkracht beter zou doen op dit moment.
Dit is een grap zeker?

[Reactie gewijzigd door Animalcommencal op 1 december 2021 08:02]

Ik ben ervan overtuigd dat jouw vraag op een grap lijkt.
Zen 3 is sneller dan de mac in multi threaded performance. Wat bazel je nu? Als je je ziel niet wil verkopen aan 1 bedrijf moeþ je juiste geen apple kopen nu.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 21 januari 2022 20:49]

Kun jij niet op een normale manier reageren? Misschien moet jij je ziel maar niet aan Pat Gelsinger en Satya Nadella verkopen. Zen 3 is klok voor klok zeker niet sneller dan Apple Silicon. We zullen zien waar Qualcomm volgend jaar mee komt op basis van Nuvia's core designs.

Ik wil meer concurrentie en opties zien, dus laat maar komen die chips op basis van ARM en RISC-V. Die zijn trouwens ook goedkoper, omdat er daarbij wel sprake is echte concurrentie en niet alleen van een kunstmatig in stand gehouden duopolie op basis van Windows x86/x64 compatibiliteit.
Wat fijn om te lezen dat de MacBooks zo positief bevallen.
Voor de mensen die ook nog wel een spellteje willen spelen is onderstaande een topaanbieding.

pricewatch: Asus Vivobook 15 X571LI-BQ187T

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.



Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee