Inleiding
In de Laptop Best Buy Guide gaan we zoals altijd op zoek naar de beste laptops in drie prijscategorieën. Naast de budgetlaptop voor 500 euro en een midrangemodel dat 700 euro mag kosten, is er dit keer ruimte voor een thin&light binnen een budget van 1000 euro. We kiezen in iedere categorie een of twee aanraders met daarnaast een selectie aan alternatieven die voornamelijk interessant zijn op een bepaald gebied, zoals formaat of gamingprestaties.
Als je vaker de BBG leest, zal je vast opvallen dat we hebben gesleuteld aan de vormgeving, in navolging van de test die we enkele maanden geleden hebben gedaan. Later dit jaar gaat er nog meer veranderen aan de inhoud, maar voor nu is de opzet nog steeds gelijk aan de voorgaande edities.
Er zijn op dit moment veel leuke deals, maar dat zijn vaak geen echt nieuwe modellen. Schijnbaar hebben fabrikanten nog veel oude laptops in voorraad, die door afnemende vraag na de pandemie maar niet worden verkocht. Daar kun je als consument je voordeel mee doen. Voor andere producten is de inflatie misschien hoog; in laptopland krijg je alleen maar meer voor minder geld, waardoor je zelfs al voor 500 euro een laptop kunt kopen met een krachtige zescore-Ryzen 5-processor. Het is nog niet zo heel lang geleden dat we moesten schrapen om nog ergens een dualcore-i3-laptop te vinden voor dat bedrag.
In deze BBG staan dus nog veel apparaten met een processor uit 2020, 2021 en 2022. Laptops met een nieuwere cpu komen ondertussen mondjesmaat op de markt, bijvoorbeeld de dertiendegeneratie-Intel Raptor Lake-processor in de nieuwe Samsung Galaxy Book3-serie. Op de Computex in Taipei die nu plaatsvindt, tonen onder meer ASUS, Acer en MSI enkele nieuwe apparaten. Interessanter is de demonstratie van een laptop met Meteor Lake-processor die Intel aan de vooravond van de beurs heeft gegeven. De veertiendegeneratie-processor heeft een volledig nieuwe opbouw met chiplets, waaronder een neural processing unit voor AI-workloads en een paar extra zuinige kernen voor connected standby. Laptops met de nieuwe processors moeten later dit jaar al uitkomen, belooft Intel.
Tot 500 euro: mooie deals, maar geen vernieuwing
Als je het aan de Tweakers-redactie vraagt, is 500 euro zo'n beetje het minimum dat je aan een laptop moet uitgeven. Aanbiedingen daargelaten, kom je rond dit prijspunt de laptops tegen die 'gewoon goed' zijn als instaplaptop. Je wilt immers wel op zijn minst een ips-scherm met goede kijkhoeken en een resolutie van 1920x1080 pixels. Verder zien we graag een Core i3- of Ryzen 3-processor, of sneller natuurlijk, en een aardige hoeveelheid werkgeheugen en opslag. 8GB is op dit moment wel het minimum dat we aan werkgeheugen zouden aanbevelen. Wat opslag betreft hangt het erg van je gebruik af. Installeer je weinig software en stream je veel, dan zou je met 128GB nog uit de voeten kunnen, maar gelukkig is in deze prijscategorie 256GB al min of meer de standaard geworden.
In de prijsklasse tot 500 euro gebeurt al maanden vrij weinig. Het lijkt erop dat fabrikanten nog altijd veel laptops op de plank hebben liggen die geproduceerd zijn toen de vraag, tijdens de coronapandemie, hoog was. Na de pandemie daalde de vraag en de huidige inflatie lijkt tot gevolg te hebben dat een nieuwe laptop geen hoge prioriteit is.
Waaraan zie je dat in de Pricewatch? Bijvoorbeeld aan het aantal laptops met oude hardware. Van de laptops tot 500 euro met Intel-processor is het overgrote deel voorzien van een chip van de elfde generatie (tachtig stuks), terwijl er slechts acht een chip van de twaalfde generatie hebben. En dat terwijl de dertiende generatie al een halfjaar geleden geïntroduceerd is, maar die procerssors tref je nog in geen enkele laptop van 500 euro aan. Het goede nieuws? Fabrikanten willen graag van hun laptops af en dat levert mooie deals op. Een Ryzen 5-processor met zes cores is voor 500 euro bij verschillende fabrikanten te krijgen. Hieronder tref je de keuzes aan die wat ons betreft het interessantst zijn.
Wie de Laptop Best Buy Guide al een tijdje leest, heeft de Lenovo IdeaPad 3 ongetwijfeld vaker voorbij zien komen. Deze 15"-uitvoering van de IdeaPad 3 is maar liefst voorzien van een zescore-processor. Dat kom je in deze prijscategorie vrijwel nooit tegen. Het is weliswaar een oudje, een Ryzen 5 5500U, maar daarmee is de laptop alsnog sneller dan de quadcores en dualcores die je normaal gesproken voor dit geld aanschaft.
Behalve de vlotte cpu is er 8GB werkgeheugen aanwezig, waarvan de helft vastgesolderd is op het moederbord en de andere helft op een vervangbare module zit. Die geheugenmodule kun je eventueel upgraden naar een 8GB-exemplaar, waardoor het maximale werkgeheugen op 12GB uitkomt. De m.2-ssd is 256GB groot en kun je eventueel ook vervangen.
Ons oog is op deze laptop gevallen dankzij zijn vlotte processor, maar er zit ook een heel aardig scherm in voor deze prijsklasse. Dat heeft een resolutie van 1920x1080 pixels en maakt gebruik van een ips-paneel. We hebben een iets andere uitvoering van deze laptop getest, die overigens wel hetzeflde scherm heeft. Daarbij kwamen we op een prima contrast van 1600:1 uit. De maximale helderheid bleef wel iets boven de 250cd/m² steken. Dat is helaas gebruikelijk in deze prijsklasse, net als het maximale kleurbereik, dat iets meer dan 60 procent van de sRGB-gamut beslaat.
De behuizing van de IdeaPad 3 is van abs-kunststof gemaakt en voelt redelijk stevig aan. Het plastic geeft een beetje mee onder druk, maar we hebben dit soort goedkope laptops weleens met zwakkere behuizingen gezien. In de behuizing prijkt bovenaan het scherm de 720p-webcam en links en rechts zitten de aansluitingen. Je hebt links de beschikking over USB-A en USB-C op 5Gbit/s-snelheid en rechts over een USB 2.0-aansluiting en een kaartlezer.
Zoals gezegd is de Ryzen 5 5500U-processor de belangrijkste reden om in deze prijscategorie voor deze IdeaPad 3 te kiezen, maar die snelle processor komt niet uit de lucht vallen. Er is bezuinigd op andere onderdelen, zoals de accu. Lenovo levert verschillende uitvoeringen van de IdeaPad 3, met verschillende accu's; 38 en 45Wh. Deze uitvoering heeft de kleine accu, die je ongeveer zesenhalf uur accuduur geeft als je rustig zit te browsen met gedimd scherm (180cd/m²). Van de grotere accu zouden we een uur of acht verwachten.
Verder is de laptop voorzien van een Wi-Fi 5-netwerkaart, die dus geen ondersteuning voor Wi-Fi 6-netwerken heeft. De HDMI-aansluiting is beperkt tot HDMI 1.4, waardoor je geen 4k-schermen op 60Hz kunt aansluiten zonder gebruik te maken van chroma-subsampling. Deze uitvoering heeft ook geen vingerafdrukscanner en geen verlicht toetsenbord. Op dit moment is het echter wel een van de snelste laptops onder de 500 euro en daarom wat ons betreft de Best Buy. Voor degenen die liever wel een vingerafdrukscanner en een toetsenbord met achtergrondverlichting hebben, is hieronder een ander (14"-)model gelinkt. Dat heeft een minder snelle quadcoreprocessor, de Ryzen 3 5300U, maar wel een verlicht toetsenbord, een vingeradrukscanner en de grotere 45Wh-accu.
Deze ASUS VivoBook 15 lijkt op de IdeaPad 3 hierboven, want hij heeft eveneens een processor met zes cores. In dit geval de Ryzen 5 4600H. Die lijkt op de 5500U, maar heeft een hoger toegestaan verbruik. Verder is de VivoBook 15 voorzien van een verlicht toetsenbord, 8GB werkgeheugen en 256GB opslag. De wifiverbinding van de VivoBook is wel erg beperkt. Deze houdt net als bij de Lenovo hierboven op bij Wi-Fi 5, maar waar de Lenovo nog van twee antennes gebruikmaakt, heeft de ASUS er maar een, wat leidt tot een lagere snelheid en minder bereik. Een vingerafdrukscanner ontbreekt ook. De accuduur komt bij licht gebruik op een uur of zeven uit, wat wel erg netjes is, gezien de vlotte processor.
Zoals hierboven aangekondigd is dit de Best Buy van april en februari en nog altijd een interessante keuze. De laptop is met 14" een maatje kleiner dan de bovenstaande IdeaPad 3, maar heeft wel een grotere accu, een vingeradrukscanner en een verlicht toetsenbord. De processor, een Ryzen 3 5300U, mist twee cores ten opzichte van de Ryzen 5 5500U. Dat maakt hem prima geschikt voor licht gebruik, maar niet voor het zwaardere werk. Er zijn verder 8GB werkgeheugen aanwezig en een 256GB-ssd. Ook hier is de wifichipset beperkt tot Wi-Fi 5 en de HDMI-aansluiting tot 1.4.
Tot 700 euro: oude bekende
Voor 700 euro verwachten we meer laptop dan voor 500 euro. Als je zoveel te besteden hebt, mag je een krachtigere processor, meer werkgeheugen en opslag, een luxer aanvoelende constructie en een beter scherm verwachten. Hoewel je voor 500 euro met een min of meer goede laptop kunt thuiskomen, zouden we dus aanraden om iets meer uit te geven.
Net als in de 500-euroklasse zien we ook voor 700 euro de nodige aanbiedingen voorbijkomen. Die staan niet allemaal op deze pagina, ook al omdat ze soms weer snel weg zijn of alleen te koop bij kleinere winkels met weinig voorraad. Hieronder vind je drie laptops die op het moment van schrijven verkrijgbaar zijn bij grote webwinkels. Hoewel we de Lenovo Ideapad 5 14ALC05 uitroepen tot Best Buy, dat wil zeggen, de beste keuze voor de gebruiker die gewoon een goede laptop wil voor dit bedrag, zijn de twee alternatieve opties potentieel ook erg interessant voor wie graag een erg goed scherm of betere systeemprestaties wil. Afhankelijk van jouw gebruiksdoel kunnen die dus een betere keuze zijn.
De Lenovo IdeaPad 5 14ALC05 (82LM008EMH) is een laptop die met name uitblinkt op gebied van accuduur. In onze browsetest haalde een Ideapad 14ALC05 met bijna dezelfde specificaties als het gelinkte model een werktijd van bijna 12,5 uur. In de zwaardere PCMark 10-accutest duurt het meer dan 6 uur voor het scherm op zwart gaat. Er zijn maar weinig apparaten die we eerder hebben getest, die het zo goed doen.
Voor 700 euro is ook de processor van de Ideapad 5 14ALC05 een sterk punt. Dat is de Ryzen 7 5700U met acht cores, waar je in dit prijssegment vaker Ryzen 5- en Core i5-processors tegenkomt. Het systeem biedt dus bovengemiddelde prestaties, hoewel de alternatieven hieronder nog sneller zijn. In dit model zitten een 512GB-ssd, die je eventueel nog kunt vervangen, en 8GB werkgeheugen, dat niet kan worden uitgebreid. Dat is een van de belangrijkste nadelen van dit apparaat, want 16GB ram is een stuk toekomstbestendiger. Het vergelijkbaarste azertyalternatief is een paar tientjes goedkoper, maar heeft ook een mindere cpu (Ryzen 5 5500U) en geen vingerafdruksensor.
De behuizing van de Ideapad 5 14ALC05 is grotendeels gemaakt van plastic, met een schermklep van aluminium als luxer accent. Met zijn 1,44kg is het een relatief licht apparaat. Handig is de aanwezigheid van een kaartlezer en vingerafdruksensor. Jammer genoeg is de HDMI-aansluiting verouderd, waardoor 4K-schermen maar op 30Hz werken. Het ingebouwde scherm heeft de gebruikelijke resolutie van 1920x1080 pixels en een goed contrast en maximale helderheid. Helaas houdt de kleurweergave niet over, door de tegenvallende sRGB-dekking, zoals wel meer laptops voor dit bedrag.
Alternatief met OLED-scherm
Een laptop met oledscherm voor minder dan 700 euro was een paar maanden lang onmogelijk, maar nu is ineens de ASUS Vivobook 15X OLED in de aanbieding in twee varianten. Met 1920x1080 pixels heeft het glimmend afgewerkte 15,6"-paneel geen superhoge resolutie, maar uiteraard wel een perfect contrast, breed DCI-P3-kleurbereik en goede hdr-weergave. Dat maakt het beeld stukken mooier dan op de gemiddelde laptop met lcd, laat staan de nogal slechte lcd-panelen met lage helderheid en fletse kleuren die we voor 700 euro nog al te vaak zien. De gelinkte uitvoering van de Vivobook 15X OLED beschikt bovendien over een krachtige Ryzen 7 5800H-cpu met acht cores plus 16GB uitbreidbaar werkgeheugen en een 512GB-ssd. Mocht die uitverkocht raken, dan is er ook nog een versie met Ryzen 5 5600H. Jammer genoeg zit op geen van beide een vingerafdrukscanner. De plastic behuizing is met 1,7kg wel vrij licht. ASUS voorziet de laptop van verouderde HDMI 1.4- en USB 2.0-aansluitingen, maar ook van een grote 70Wh-accu. Een azertyalternatief met dezelfde 5800H-processor is helaas 50 euro boven budget en bevat slechts 8GB ram.
Alternatief voor multimedia/gaming
Een gaminglaptop vinden voor 700 euro is bij voorbaat lastig. Er zijn enkele apparaten met RTX 3050 verkrijgbaar, maar die hebben een erg verouderde processor. De Acer Aspire 7 A715-42G-R2LL is beter in balans, met een AMD Ryzen 5 5500U, een GTX 1650, een 512GB-ssd en 8GB werkgeheugen, dat gelukkig uitbreidbaar is. Als je je budget verhoogt tot 750 euro, kun je hem overigens wel met RTX 3050 kopen en die uitvoering (met 16GB ram) hebben we ook getest. Met zijn 2,15kg is de 15,6"-laptop niet heel licht, maar de van plastic gemaakte behuizing ziet er in ieder geval niet gamerig uit. Een kaartlezer heeft de laptop niet; wel ethernet, HDMI en USB-C. In toetsverlichting en een vingerafdruksensor is ook voorzien. In het model met GTX 1650 zit een standaard 60Hz-scherm met 1920x1080 pixels, maar de RTX 3050-variant heeft een 144Hz ips-paneel. De testresultaten zijn niet denderend, met matige kleuren en een beperkte helderheid. Van een lange accuduur moet deze laptop het ook niet hebben. Een azertyalternatief met ongeveer deze prijs en configuratie is er helaas niet.
Thin&light tot 1000 euro: vier smaken Aero 13
In de thin&light-categorie kijken we naar laptops die maximaal 1000 euro kosten en, je raadt het al, dun en licht zijn. Het gaat dan om laptops met een schermdiagonaal van 14" of minder en een laag gewicht. Daar hebben we geen strakke grens voor, maar laptops in deze categorie zullen ongeveer 1,3 kilogram of minder wegen.
Het leuke van duurdere laptops is dat je nieuwe hardware in deze modellen eerder terugvindt. Net als bij de laptops van 500 euro zijn er op dit prijspunt nog heel veel laptops met oudere hardware te krijgen. Kijk je bijvoorbeeld naar de laptops tot 1000 euro met een Core i5-1135G7, dan worden er nog 269 modellen met die processor aangeboden. De twaalfde generatie heeft gelukkig al wel zijn opmars gemaakt, er zijn 148 systemen met een Core i5-1235U en er staan zelfs al zeven modellen met een Core i5-1335U in de Pricewatch.
HP's Pavilion Aero 13 is geen onbekende van de Laptop Best Buy Guide; we bespraken hem een jaar geleden al eens. Ondertussen zijn er dingen veranderd, maar er zijn ook dingen hetzelfde gebleven als het op Aero's aankomt. HP heeft nieuwe varianten uitgebracht, maar her en der zijn de oude versies ook nog te krijgen, dus welke moet je hebben?
|
Aero 13-be0220nd |
Aero 13-be0240nd |
Aero 13-be2070nd |
Aero 13-be2075nd |
Introductie |
Juli 2021 |
Juli 2021 |
Mei 2023 |
Mei 2023 |
Cpu |
Ryzen 7 5800U |
Ryzen 7 5800U |
Ryzen 5 7535U |
Ryzen 5 7535U |
Gpu |
Vega 7 |
Vega 7 |
660M |
660M |
Resolutie |
1920x1200 |
2560x1600 |
1920x1200 |
2560x1600 |
Wi-Fi |
6 |
6 |
6E |
6E |
Opslag |
512GB |
512GB |
512GB |
512GB |
Werkgeheugen |
8GB |
16GB |
8GB |
16GB |
Prijs bij publicatie |
769 |
999 |
899 |
999 |
In de tabel zijn de twee linkerlaptops de oude modellen en de twee rechts zijn van de nieuwe generatie. Wat opvalt, is dat je voor 1000 euro dus een Ryzen 7-processor van de vorige generatie kunt krijgen of een Ryzen 5-processor van de huidige. De Ryzen 7-chip heeft acht cores, terwijl de Ryzen 5-chips zes cores hebben. Hoewel de Ryzen 5-processors een 7xxx-typenaam hebben, maken ze geen gebruik van een andere processorarchitectuur dan de 5800U-chips. Het zijn in beide gevallen Zen3-processors. Gaat het je dus om veel rekenkracht, dan kun je beter voor een van de oudere modellen kiezen.
Er zijn echter meer verschillen, want de processors hebben een ingebouwde gpu en dat was een zwak punt bij de oudere AMD-chips. Die maakten nog gebruik van Vega-gpu's, een architectuur die in 2017 geïntroduceerd werd. De nieuwe Aero's met Ryzen 5 hebben een RDNA2-gpu, in de vorm van de 660M, die vlotter is. Daarnaast heeft HP de draadloosnetwerkkaarten vervangen door exemplaren met ondersteuning voor Wi-Fi 6E. Op dit moment zullen nog niet veel mensen gebruikmaken van een 6GHz-netwerk, maar een laptop als deze zul je een aantal jaren gebruiken, dus is het handig om die functionaliteit alvast aan boord te hebben.
Op basis van specificaties zouden we dan ook kiezen voor de nieuwere generatie Aero, met de vlottere gpu en de modernere wifiondersteuning. Vind je processorkracht belangrijker, dan kun je voor het oudere model kiezen. Onafhankelijk van de generatie heb je de keuze uit een 1920x1200- en een 2560x1600-scherm. Het scherm met de hogere resolutie geeft natuurlijk een scherper beeld en bovendien kies je dan meteen voor 16GB geheugen. Bij laptops van dit kaliber is dat wel een aanrader. Dat is helemaal het geval bij de nieuwe modellen, want daar bedraagt het prijsverschil slechts 100 euro.
Tot zover de specificaties, want waarom kiezen we voor de HP Aero? In de eerste plaats omdat het een heel lichte laptop is. Hij weegt een kilogram en HP heeft dat lage gewicht behaald door de behuizing van een magnesiumlegering te maken. Dat magnesium geeft de laptop een premiumuitstraling, maar het had wel iets steviger gekund. De behuizing veert wat gemakkelijk mee als je erop drukt. Dat is de prijs die je betaalt voor het lage gewicht.
Verder is de laptop voorzien van een vingerafdrukscanner, uiteraard een verlicht toetsenbord en een camera met een resolutie van 1280x720 pixels. Aan weerszijden zitten USB-A-aansluitingen op 5Gbit/s, maar ook een USB-C-aansluiting die op maximaal 10Gbit/s werkt. De 2023-modellen hebben HDMI 2.1-aansluitingen, terwijl het bij de oudere versies bij HDMI 2.0 ophoudt.
De ingebouwde accu heeft een capaciteit van 43Wh. Dat is niet overbemeten en die keuze is ongetwijfeld gemaakt om het gewicht laag te houden. We hebben het 2021-model met 1920x1200-scherm getest en daar haalden we een accuduur van tienenhalf uur bij rustig browsen. Van het 2023-model hebben we de uitvoering met 2560x1600-scherm getest en die haalde bijna twaalf uur bij lichte belasting. Normaal gesproken verbruikt een scherm met een hogere resolutie meer energie, dus het lijkt erop dat HP de Aero 13 op andere punten nog verder geoptimaliseerd heeft.
Met een gewicht van tweeënhalf pond, ofwel 1,25 kilogram, is de Acer Swift 3 een licht systeem. Hij is met zijn 14"-scherm een slagje groter dan de Pavilion Aero en heeft een Intel-processor. In dit geval een Core i5-1240P met maar liefst twaalf cores. Vier daarvan zijn snelle cores en er zijn acht zuinige, maar langzame cores aanwezig. De laptop is verder voorzien van 512GB opslag en 16GB werkgeheugen. Het werkgeheugen is vastgesoldeerd en dus niet upgradebaar.
De laptop heeft een 'gewoon' 16:9-scherm met een resolutie van 1920x1080 pixels en een matte coating. Hij is verder voorzien van twee Thunderbolt 4-aansluitingen, maar ook twee gewone USB-A-aansluitingen en HDMI. De draadlozenetwerkkaart ondersteunt Wi-Fi 6E-connectiviteit.
Deze laptop werd in december 2020 op de markt gebracht en is dus al tweeënhalf jaar oud. Toch staat hij in het alternatievenlijstje. Waarom? Om te beginnen is het de goedkoopste Apple-laptop, dus als je per se macOS wilt gebruiken, dan kom je binnen deze prijscategorie automatisch op de MacBook Air uit. Daarnaast is het een mooie laptop voor onderweg, bij licht gebruik. De M1-processor is passief gekoeld, dus er is geen ventilator die geluid produceert, en hij is voorzien van een mooi scherm met een resolutie van 2560x1600 pixels. Ook handig onderweg: de accuduur komt uit op een uur of dertien als je het bij een niet te zware belasting houdt. Uitzonderlijk licht is de MacBook Air niet; hij weegt 1,29 kilogram. Het goede scherm, de vlotte processor en de lange accuduur maken de MacBook Air een aantrekkelijke laptop, maar werkgeheugen en opslag vallen tegen. Deze uitvoering moet het met 8GB werkgeheugen en 256GB opslag doen. Achteraf zelf uitbreiden is er bij Apple niet bij.
De Galaxy Book 2 360 is niet de snelste laptop, maar wel interessant als je de functionaliteit van een convertible kunt waarderen en/of graag een oledscherm wilt hebben. De Book2 360 is voorzien van een Core i5-1235U-processor, met tien cores in totaal, maar slechts twee daarvan zijn snelle kernen; de andere acht zijn zuinig, maar langzaam. Er zijn verder 8GB geheugen en 256GB opslag aanwezig. In deze prijsklasse is dat aan de krappe kant.
Waar de laptop zich mee onderscheidt, is enerzijds het touchscreen dat om de behuizing heen te vouwen is, waardoor je ook tabletfunctionaliteit krijgt, en anderzijds het oledscherm. Dat heeft een doorsnee resolutie van 1920x1080 pixels, maar wel een hoge helderheid van 500cd/m² en natuurlijk een oneindig hoog contrast, wat een eigenschap van alle oledschermen is. De accuduur is met ruim twaalf uur bij browsen ook nog eens erg netjes.
Deze laptop is niet bepaald de lichtste, maar biedt wel veel waar voor je geld. De IdeaPad 5 Pro is voorzien van een processor met acht cores, de Ryzen 7 5800U, en daarnaast 16GB werkgeheugen en 512GB opslag. Er zit ook een bijzonder mooi 14"-scherm in, met een resolutie van 2880x1800 pixels en een verversingsfrequentie van 90Hz. Dat 14"-scherm maakt hem redelijk compact, maar het gewicht komt uit op 1,38 kilogram. Hij heeft ook niet de modernste hardware aan boord, maar acht Zen3-cores voor deze prijs is dan wel weer een erg mooie deal. We hebben in de zomer van 2021 een andere uitvoering van dit model gereviewd, toen vonden we de schermkalibratie wel wat tegenvallen, net als de HDMI 1.4-aansluiting.