Door Jelle Stuip en Friso Weijers

Laptop Best Buy Guide

Oktober 2021

Thin&light: HP Pavilion Aero 13 of LG Gram 14

Voor een thin&light zijn accuduur, snelheid en beeldkwaliteit belangrijke eigenschappen, maar het belangrijkste aan zo'n apparaat is natuurlijk dat het lekker compact en licht is. Deze categorie definiëren we als laptops met een schermdiagonaal tot 14" en een laag gewicht van niet meer dan anderhalve kilogram. De lichtste laptops in deze categorie wegen zelfs maar een kilogram en zij zo licht dat het apparaat wel een dummy lijkt als je eerder een zwaardere laptop gebruikte. We focussen ons voor deze editie van de Best Buy Guide speciaal op dat soort ultralichte laptops, maar mocht je ook tevreden zijn met een ietwat zwaarder, maar nog steeds zeer 'meeneembaar' apparaat, dan hebben we onderaan de pagina een set alternatieven in petto die richting de anderhalve kilo wegen.

Een goede thin&light kost ongeveer 800 tot 1000 euro, waarbij we voor een luxer exemplaar tot 1500 euro over hebben. Nog steeds zijn de meeste laptops gebaseerd op een Intel-processor, maar HP introduceerde in de vorm van de Pavilion Aero 13 ook een ultralicht systeem op basis van een Ryzen 5000-chip. Zoals we in de vorige Best Buy Guide al opmerkten, zijn nieuwe schermformaten en hogere resoluties een trend voor dit jaar. Dat geldt ook voor onze twee aanraders, die het niet bij full hd houden, maar een scherm met 1200 pixels in de hoogte hebben, voor een verhouding van 16:10.

De snelste superlichte thin&light: HP Pavilion Aero 13

De Pavilion Aero 13 is HP's lichtste consumentenlaptop tot nu toe. Het apparaat weegt precies 1kg, waarmee het gewicht vergelijkbaar is met dat van andere superlichte thin&lights die we al eerder zagen, zoals de LG Gram 14 en Acer Swift 5. Zoals gezegd steekt in de HP-laptop echter een AMD-processor en dat is interessant, want AMD's processoren voor laptops binnen het energiezuinige U-segment hebben tot twee keer zoveel rekenkernen als die van Intel. Dat maakt de HP Pavilion Aero 13 waarschijnlijk de snelste 'ultralight' van rond de 1kg die je kunt kopen en in ieder geval de snelste die wij hebben getest. Ons testmodel, de HP Pavilion Aero 13-be0125nd, is daarbij niet eens de meest luxe verkrijgbare uitvoering. In ons 800 euro kostende sample zit een Ryzen 5 5600U met zes rekenkernen, maar voor een paar tientjes extra heb je al een versie met een Ryzen 7 5800U-octacore.

HP Pavilion Aero
13-be0125nd (testmodel)
HP Pavilion Aero
13-be0220nd
HP Pavilion Aero
13-be0240nd
Cpu Ryzen 5 5600U Ryzen 7 5800U Ryzen 7 5800U
Werkgeheugen 8GB 8GB 16GB
Gpu Vega 7 Vega 7 Vega 7
Ssd 512GB 512GB 512GB
Scherm 1920x1200, mat, ips 1920x1200, mat, ips 2560x1600, mat, ips
Prijs € 799,- €865,- €999,-
Azerty-model HP Pavilion Aero 13-be0014nb
(prijs onbekend)
- -

Net als de LG Gram 14 en veel andere ultralights is de body van de HP Pavilion Aero 13 goeddeels gemaakt van een magnesiumlegering, voorzien van een prettige lichtruwe textuur en in ons geval gestoken in een zalmroze kleur waarvan we ons kunnen voorstellen dat niet iedereen hem mooi vindt. De meeste uitvoeringen zijn overigens 'gewoon' zilvergrijs. Het materiaal voelt wat meer als plastic en minder als metaal dan aluminium. De stevigheid van de behuizing is redelijk. Het gedeelte rondom het toetsenbord buigt maar weinig door als je het stevig indrukt; in de ruimte tussen toetsenbord en touchpad zit iets meer speling. Ook de schermklep is niet al te slap. De onderplaat is zo te voelen wel erg dun, dus als je hem in de hand vasthoudt veert die plaat een klein stukje in. Het scharnier opent lekker soepel, maar de maximale hoek van het scherm is wat beperkt. Bij het openen van de klep komt de achterkant van de laptop een stukje omhoog, een handig trucje om meer koellucht te kunnen aanzuigen.

Het toetsenbord van de Pavilion Aero 13 heeft niet enorm veel travel, maar voldoende is het wat ons betreft wel. De aanslag had naar ons idee nog iets steviger gemogen. De grote keycaps hebben grote, slanke letters, met aan de rechterkant een extra rij toetsen maar (uiteraard) geen losse numpad. De powerknop is onderdeel van het toetsenbord. De witte ledverlichting in twee standen maakt de toetsen overdag eerder slechter dan beter leesbaar, door de kleur van de behuizing. Het precisietouchpad heeft een brede verhouding en voelt prima aan, met ingebouwde knoppen die een goede klik geven. Het oppervlak veert wel vrij ver in en wat ook niet zo'n kwalitatieve indruk maakt, is het kiertje tussen de voorkant van het touchpad en het begin van de behuizing, waarin zich over de tijd stof kan ophopen. Pavilion is verre van de meest luxe laptopserie van HP en aan dat soort kleine details merk je de budgetbeginselen van het systeem toch een beetje.

Rechts op de palmsteun van de Pavilion Aero 13 zit een vrij kleine vingerafdruklezer, zodat je zonder gedoe met wachtwoorden of pincodes kunt inloggen. De webcam in de bovenste schermrand is een standaard 720p-exemplaar. De speakers gaan weliswaar vrij hard en geven een goed stereobeeld, maar missen wel bas. HP heeft best wat poorten weten in te bouwen op de dunne zijkanten, maar niet zoveel als LG bij de Gram 14. Verwacht op deze AMD-gebaseerde laptop ook geen Thunderbolt, zoals gebruikelijk. Links zit een fullsize HDMI 2.0-aansluiting, een 10Gbit/s snelle USB-C-poort met beelddoorvoer, een 3,5mm-koptelefoonaansluiting en een 5Gbit/s snelle USB-A-poort die deels wordt afgedekt door een klepje. Rechts zit nog zo'n zelfde USB-A-poort en de HP-eigen voedingsaansluiting. In tegenstelling tot bij veel duurdere laptops heeft het meegeleverde 65W-blokje namelijk geen USB-C-stekker.

De thin&light met de langste accuduur: LG Gram 14

Over de LG Gram 14 hebben we in het verleden al meermaals geschreven, dus op deze plaats beperken we ons tot een korte samenvatting. Sinds dit jaar is LG actief in Nederland met zijn Gram-laptopserie, die het, zoals de naam al suggereert, vooral moet hebben van zijn lage gewicht. Naast het hier besproken Gram 14-model zijn er ook de grotere Gram 15 en Gram 17, alle voorzien van een recente Intel Tiger Lake-cpu en vernieuwd beeldscherm met modieuze 16:10-verhouding. Met een vanafprijs van 1249 euro is de Gram 14 een stuk duurder dan de HP Pavilion Aero van hierboven. Helaas is LG nog niet actief in België met zijn laptops, maar wel in Frankrijk, waar azerty-uitvoeringen worden verkocht.

LG Gram 14 14Z90P-G.AR56N LG Gram 14 14Z90P-G.AA75N
Cpu Core i5-1135G7 Core i7-1165G7
Werkgeheugen 8GB 16GB
Gpu Iris Xe (80 eu's) Iris Xe (96 eu's)
Ssd 512GB 512GB
Scherm 1920x1200, glanzend, ips 1920x1200, glanzend, ips
Prijs €1249,- €1499,-
Azerty-model - LG Gram 14 14Z90P-G.AA78F
(Frankrijk, prijs onbekend)

De behuizing van de LG Gram 14 is dankzij het gebruik van magnesium erg licht, met 990 gram. De vormgeving is uiterst minimalistisch, de stevigheid voldoende maar niet meer dan dat. Het toetsenbord heeft opvallend veel travel voor een systeem van dit formaat. Rechtsboven zit een powerknop met ingebouwde vingerafdruklezer. De webcam voldoet voor videoconferencing, de speakers klinken zelfs bovengemiddeld. Ook het aansluitingengamma stemt gezien het compacte ontwerp niet ontevreden. Links zitten twee USB-C-poorten met ondersteuning voor Thunderbolt 4, waarmee je de laptop ook kunt opladen. Je vindt daar ook een 3,5mm-koptelefoonaansluiting en een HDMI 2.0-poort. LG heeft rechts ruimte gezien voor twee USB-A-poorten en een microSD-kaartlezer.

Benchmarks

De LG Gram 14Z90P die wij testten, is vergelijkbaar met de Nederlandse uitvoering van 1499 euro, het meest luxe model met de Core i7-1165G7-quadcore. Je koopt hem niet voor zijn hoge snelheid, zo bleek al eerder. In onderstaande benchmarkreeks, waarin we hem vergelijken met een aantal andere relatief lichte en dunne laptops, wordt de Gram zelfs voorbijgestreefd door een Acer Spin 3 met Core i5-processor. De grafische prestaties zijn wel redelijk goed, met dank aan de snelle Iris Xe-gpu met 96 verwerkingseenheden.

  • Cinebench 20 - Multi
  • Cinebench 20 - Single
  • 3DMark Cloud Gate
  • 3DMark Cloudgate - Graphics
  • 3DMark Cloudgate - Physics
Cinebench 20 - Multi
Laptop Cpu/soc Gewicht score in punten (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (82CY000VMH) Ryzen 7 5800U 1,21kg
4.027
Lenovo IdeaPad 5 Pro 14ACN6 (82L7006PMH) Ryzen 5 5600U 1,38kg
3.550
Lenovo Yoga Slim 7 Pro 14ACH5 (82MS001SMH) Ryzen 5 5600H 1,32kg
3.284
HP Pavilion Aero 13-be0125nd Ryzen 5 5600U 1kg
3.015
MSI Prestige 14 Evo A11M Ci7-1195G7 1,29kg
2.326
Acer Spin 3 SP313-51N-53F0 Ci5-1135G7 1,5kg
2.108
LG Gram 14Z90P-GA76K Ci7-1165G7 999g
1.787
Cinebench 20 - Single
Laptop Cpu/soc Gewicht score in punten (hoger is beter)
MSI Prestige 14 Evo A11M Ci7-1195G7 1,29kg
600
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (82CY000VMH) Ryzen 7 5800U 1,21kg
561
Lenovo IdeaPad 5 Pro 14ACN6 (82L7006PMH) Ryzen 5 5600U 1,38kg
538
HP Pavilion Aero 13-be0125nd Ryzen 5 5600U 1kg
524
Lenovo Yoga Slim 7 Pro 14ACH5 (82MS001SMH) Ryzen 5 5600H 1,32kg
523
Acer Spin 3 SP313-51N-53F0 Ci5-1135G7 1,5kg
521
LG Gram 14Z90P-GA76K Ci7-1165G7 999g
516
3DMark Cloud Gate
Laptop Cpu/soc Gewicht score in punten (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (82CY000VMH) Ryzen 7 5800U 1,21kg
25.340
Lenovo Yoga Slim 7 Pro 14ACH5 (82MS001SMH) Ryzen 5 5600H 1,32kg
23.821
Lenovo IdeaPad 5 Pro 14ACN6 (82L7006PMH) Ryzen 5 5600U 1,38kg
21.470
MSI Prestige 14 Evo A11M Ci7-1195G7 1,29kg
20.799
HP Pavilion Aero 13-be0125nd Ryzen 5 5600U 1kg
19.386
Acer Spin 3 SP313-51N-53F0 Ci5-1135G7 1,5kg
19.131
LG Gram 14Z90P-GA76K Ci7-1165G7 999g
17.792
3DMark Cloudgate - Graphics
Laptop Cpu/soc Gewicht score in punten (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (82CY000VMH) Ryzen 7 5800U 1,21kg
31.630
Lenovo Yoga Slim 7 Pro 14ACH5 (82MS001SMH) Ryzen 5 5600H 1,32kg
31.174
LG Gram 14Z90P-GA76K Ci7-1165G7 999g
30.298
MSI Prestige 14 Evo A11M Ci7-1195G7 1,29kg
29.988
Acer Spin 3 SP313-51N-53F0 Ci5-1135G7 1,5kg
27.862
Lenovo IdeaPad 5 Pro 14ACN6 (82L7006PMH) Ryzen 5 5600U 1,38kg
26.642
HP Pavilion Aero 13-be0125nd Ryzen 5 5600U 1kg
26.047
3DMark Cloudgate - Physics
Laptop Cpu/soc Gewicht score in punten (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (82CY000VMH) Ryzen 7 5800U 1,21kg
14.942
Lenovo Yoga Slim 7 Pro 14ACH5 (82MS001SMH) Ryzen 5 5600H 1,32kg
13.049
Lenovo IdeaPad 5 Pro 14ACN6 (82L7006PMH) Ryzen 5 5600U 1,38kg
12.785
HP Pavilion Aero 13-be0125nd Ryzen 5 5600U 1kg
10.230
MSI Prestige 14 Evo A11M Ci7-1195G7 1,29kg
10.036
Acer Spin 3 SP313-51N-53F0 Ci5-1135G7 1,5kg
9.124
LG Gram 14Z90P-GA76K Ci7-1165G7 999g
7.278

De HP Pavilion Aero 13 blijft voor een ultralichte laptop redelijk goed in de buurt bij de ietwat zwaardere concurrentie, als we kijken naar de systeemprestaties. Zoals hierboven al blijkt in de vrij korte Cinebench 20-test zijn er echter laptops met een Ryzen 5 5600U-cpu die sneller zijn. Zo noteert de Lenovo Ideapad 5 Pro 14ACN6 een meer dan 10 procent hogere score. Dat beeld wordt bevestigd in de Blender-duurtest, waarbij we steeds na elkaar dezelfde afbeelding renderen om erachter te komen in hoeverre de prestaties op termijn constant blijven. De Pavilion Aero 13 valt al na de eerste run terug naar een lager prestatieniveau, waar de Lenovo-laptop langer op volle toeren blijft doordraaien. De prestaties zijn tenminste wel constant, waar de LG Gram 14 op termijn begint te throttelen, te zien aan de golvende lijn in de grafiek.

We voeren tot slot een lange duurtest uit met Davinci Resolve, waarin we een 4k-videobestand renderen. Ook hier scoort de HP Pavilion Aero 13 niet zo hoog als de Ideapad 5 Pro met dezelfde processor. Het dunne formaat laat nu eenmaal niet veel ruimte voor koeling; de Lenovo-laptop heeft zo te zien een grotere fan en meer heatpipes voor snellere warmteafgifte. De Pavilion Aero 13 is onder belasting tenminste niet al te lawaaiig, al is de LG Gram 14 onder belasting nog veel stiller.

DaVinci Resolve 16 - 4K Video
Laptop Cpu/soc Gewicht tijd in seconden (lager is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (82CY000VMH) Ryzen 7 5800U 1,21kg
572
Lenovo Yoga Slim 7 Pro 14ACH5 (82MS001SMH) Ryzen 5 5600H 1,32kg
579
Lenovo IdeaPad 5 Pro 14ACN6 (82L7006PMH) Ryzen 5 5600U 1,38kg
679
MSI Prestige 14 Evo A11M Ci7-1195G7 1,29kg
882
HP Pavilion Aero 13-be0125nd Ryzen 5 5600U 1kg
890
LG Gram 14Z90P-GA76K (Performance) Ci7-1165G7 999g
1.369
LG Gram 14Z90P-GA76K Ci7-1165G7 999g
1.903

Over de Gram 14 gesproken: ook uit deze test blijkt dat deze laptop niet ideaal is voor zwaardere rekentaken. De LG Gram-laptops presteren zelfs voor Tiger Lake-laptops niet goed onder langdurige belasting. Pas na ongeveer een half uur of 1900 seconden renderen verschijnt het resultaat, omdat het stroomverbruik van de processor sterk wordt afgeknepen. Als je het Performance-profiel kiest in de voorgeïnstalleerde Control Panel-app kun je dat gedrag omzeilen, maar ook dan is de rendertijd niet bijster indrukwekkend in vergelijking met de AMD-concurrentie.

Beeldkwaliteit en accuduur

Zowel de HP Pavilion Aero 13 als de LG Gram 14 is voorzien van een ips-paneel met een resolutie van 1920x1200 pixels. Bij HP heeft het een diagonaal van 13,3", de LG Gram 14 heeft logischerwijs een 14"-scherm aan boord. Eventueel kan de HP nog worden uitgerust met een 2560x1600-scherm, voor een meerprijs. LG reserveert die resolutie voor zijn grotere Gram-laptops, de Gram 16 en Gram 17.

  • Helderheid wit
  • Contrast
  • sRGB dekking
Helderheid wit
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Helderheid in cd/m² (hoger is beter)
HP Pavilion Aero 13-be0125nd 1920x1200 13,3"
460
Lenovo IdeaPad 5 Pro 14ACN6 (82L7006PMH) 2880x1800 14"
411
Apple MacBook Air 2020 M1 2560x1600 13,3"
408
Acer Spin 3 SP313-51N-53F0 2560x1600 13,3"
383
Lenovo Yoga Slim 7 Pro 14ACH5 (82MS001SMH) 2240x1400 14"
349
LG Gram 14Z90P-GA76K 1920x1200 14"
329
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (82CY000VMH) 2560x1600 13,3"
307
MSI Prestige 14 Evo A11M 1920x1080 14"
285
Contrast
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Contrast in verhouding (hoger is beter)
MSI Prestige 14 Evo A11M 1920x1080 14"
1841:1
Lenovo Yoga Slim 7 Pro 14ACH5 (82MS001SMH) 2240x1400 14"
1659:1
Acer Spin 3 SP313-51N-53F0 2560x1600 13,3"
1603:1
LG Gram 14Z90P-GA76K 1920x1200 14"
1566:1
Lenovo IdeaPad 5 Pro 14ACN6 (82L7006PMH) 2880x1800 14"
1467:1
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (82CY000VMH) 2560x1600 13,3"
1262:1
HP Pavilion Aero 13-be0125nd 1920x1200 13,3"
1244:1
Apple MacBook Air 2020 M1 2560x1600 13,3"
995:1
sRGB-dekking
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Gamutdekking in % (hoger is beter)
LG Gram 14Z90P-GA76K 1920x1200 14"
100,0
Apple MacBook Air 2020 M1 2560x1600 13,3"
99,9
Lenovo IdeaPad 5 Pro 14ACN6 (82L7006PMH) 2880x1800 14"
99,9
Acer Spin 3 SP313-51N-53F0 2560x1600 13,3"
99,8
HP Pavilion Aero 13-be0125nd 1920x1200 13,3"
99,2
Lenovo Yoga Slim 7 Pro 14ACH5 (82MS001SMH) 2240x1400 14"
99,1
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (82CY000VMH) 2560x1600 13,3"
94,9

Kijkend naar de beeldkwaliteit blijkt dat het scherm van LG een maximale helderheid haalt van 330cd/m². Wat feller had wel gemogen, in combinatie met de glossy afwerking van het display. Het scherm van de Pavilion Aero 13 heeft met 460cd/m² een bijzonder hoge helderheid voor een laptop in deze categorie. Ook in andere opzichten is het niet het typische budgetpaneel dat je vindt in de gemiddelde Pavilion-notebook. De sRGB-dekking is nagenoeg 100%, wat betekent dat de kleuren niet flets zijn, zoals bij de meeste budgetlaptops. De LG Gram 14 heeft zelfs een paneel dat de volledige DCI-P3-kleurruimte afdekt. Helaas is er geen goede sRGB-stand aanwezig, zodat je zonder aanvullende kalibratie oververzadigde kleuren te zien krijgt. Dat is relevant als je hem nog eens zou willen gebruiken voor beeldbewerking.

De grafiek van de accuduur laat zien waarom de LG Gram 14 één van onze favorieten is in deze categorie. LG heeft een enorme 72Wh-accu verwerkt in de lichte en dunne behuizing, waar andere fabrikanten van ultralights vaak beknibbelen op de batterij in een poging het gewicht binnen de perken te houden. Zodoende is de accuduur echt uitmuntend. Slechts weinig laptops die we hebben getest, kunnen nog langer zonder de stekker, met de Macbook Pro M1 als een van de zeldzame uitzonderingen.

  • Accutest browsen
  • PCMark 8 creative conv.
  • PCMark 8 Creative conventional (accu)
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
LG Gram 14Z90P-GA76K 72,2Wh
17u48m
Apple MacBook Air 2020 M1 49,9Wh
14u18m
MSI Prestige 14 Evo A11M 52Wh
11u20m
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (82CY000VMH) 50Wh
10u54m
Lenovo Yoga Slim 7 Pro 14ACH5 (82MS001SMH) 61Wh
10u50m
HP Pavilion Aero 13-be0125nd 43Wh
10u38m
Lenovo IdeaPad 5 Pro 14ACN6 (82L7006PMH) 56,5Wh
10u22m
Acer Spin 3 SP313-51N-53F0 48Wh
10u11m
PCMark 8 creative conv.
Laptop Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
LG Gram 14Z90P-GA76K 72,2Wh
5u30m
Lenovo IdeaPad 5 Pro 14ACN6 (82L7006PMH) 56,5Wh
5u21m
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (82CY000VMH) 50Wh
5u11m
Lenovo Yoga Slim 7 Pro 14ACH5 (82MS001SMH) 61Wh
4u44m
HP Pavilion Aero 13-be0125nd 43Wh
4u23m
Acer Spin 3 SP313-51N-53F0 48Wh
3u50m
PCMark 8 Creative conventional (accu)
Laptop Accucapaciteit (Wh) score in punten (hoger is beter)
LG Gram 14Z90P-GA76K 72,2Wh
4.397,00
Acer Spin 3 SP313-51N-53F0 48Wh
4.263,00
HP Pavilion Aero 13-be0125nd 43Wh
3.509,00
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (82CY000VMH) 50Wh
3.479,00
Lenovo IdeaPad 5 Pro 14ACN6 (82L7006PMH) 56,5Wh
3.449,00
Lenovo Yoga Slim 7 Pro 14ACH5 (82MS001SMH) 61Wh
3.447,00

De HP Pavilion Aero 13 beschikt over een ondergemiddelde accucapaciteit van 43Wh, maar desondanks zijn de looptijden bij licht gebruik, gesimuleerd door middel van onze browsetest, niet onaardig. Na tien en een half uur gaat het beeld op zwart en dat ligt redelijk in lijn met de concurrentie, uitgezonderd de laptops van LG en Apple. Bij zwaarder gebruik wordt wel duidelijk dat HP op de accu heeft beknibbeld. Niet alleen is de looptijd ondergemiddeld, ook de resulterende benchmarkscore valt ver terug, net als bij de andere AMD-laptops in de grafiek. Dat houdt in dat de processor verder wordt afgeknepen wanneer de stekker er niet inzit.

Upgrades

  • HP Pavilion Aero 13
  • LG Gram 14
HP Pavilion Aero 13
LG Gram 14 (14Z90P)

Als je de dunne onderplaat hebt verwijderd, kun je bij de HP Pavilion Aero 13 de ssd vervangen door een groter model. Ook de netwerkkaart is een losse module. Extra uitbreidingssloten zijn er niet en het geheugen zit gesoldeerd op het moederbord. Dat laatste geldt ook voor de LG Gram 14, maar die laptop laat wel nog een extra plekje vrij voor een tweede M.2-ssd. Een aardig extraatje dat je in zo'n compacte machine niet zou verwachten.

Conclusie

De HP Pavilion Aero 13 en LG Gram 14 zijn beide prettig in gebruik en hebben een superlicht gewicht van 1kg of zelfs iets minder, maar verder zijn de eigenschappen heel verschillend. De Pavilion is verrassend betaalbaar met een prijs van 800 tot 1000 euro, afhankelijk van de variant, maar ook behoorlijk snel dankzij zijn AMD Ryzen-processor met maximaal acht cores. Het apparaat van LG is veel duurder en stukken trager als je kijkt naar de rauwe rekenkracht, maar de accuduur is extreem lang en ook blijft de laptop onder alle omstandigheden lekker stil. Tevens is deze laptop wat mooier afgewerkt, voelt het toetsenbord prettiger aan en zijn de aansluitingen en upgrade-mogelijkheden uitgebreider.

Alternatieven

Lenovo Yoga Slim 7 Pro (14ACH5)

De Lenovo Yoga Slim 7 Pro is een laptop met een interessante formule: een krachtige 45W-Ryzen-processor met de nieuwste Zen 3-rekenkernen in een dun en licht ontwerp. Althans: hij weegt ongeveer 1,3kg, dus zo licht als de LG Gram 14 of HP Pavilion Aero 13 is hij niet. Je krijgt wel een apparaat dat qua rekenkracht en verdere eigenschappen erg veel waar voor je geld biedt.

Score: 5(1 reviews)
linkReview op Tweakers
Apple Macbook Air (2020) M1

De goedkoopste M1-MacBook zouden we aanraden voor gebruikers die graag een MacBook willen, maar geen al te hoge eisen aan de hardware stellen. De goedkoopste versie heeft 8GB geheugen en een ssd van 256GB. Deze uitvoering is flink in prijs gedaald ten opzichte van Apples adviesprijs van 1130 euro. Het 1,3kg wegende apparaat is ook verkrijgbaar in een zilver- of goudkleurige uitvoering.

Score: 5(10 reviews)
linkLaptop Best Buy Guide juni 2021 - thin&light

Lees meer

Reacties (103)

Wijzig sortering
Voor studenten heeft Lenovo ook meestal goeie deals op hun eigen studenten korting site. Op de site heb je ook de mogelijkheid om de laptop veel zelf te configureren, bijvoorbeeld met een beter webcam, grotere accu, IPS of TN, verlicht toetsenbord, vinger afdruk scanner , etc.
Helaas wordt de webwinkel door lenovo uitbesteed aan DigitalRiver en zijn die naar verluidt vaak erg slecht / terughoudend / traag met het afhandelen van problemen en retourzendingen. Zie ook de shopreviews.
Ik zou voor AZERTY varianten inderdaad op de Franse websites van laptop bouwers kijken of er in dezelfde serie modellen zijn. Zelfde bij Duitse of andere afwijkende toetsenbord modellen is dat een goed beginpunt. Wij hebben bij ons bedrijf meerdere internationale verkopers die landspecifieke toetsenborden willen, dus komen regelmatig afwijkende toetsenbord vragen tegen.
Maar zelfs op Amazon.fr kun je bijvoorbeeld een Duits toetsenbord treffen, dus het is enorm lastig om het juiste toetsenbord te selecteren zonder het juiste type nummer.

Apple heeft dat wel weer eenvoudig geregeld in hun webwinkel, daar kun je gewoon de taal kiezen en krijg je de Macbook met het juiste toetsenbord opgestuurd. Alleen, koop je dezelfde Macbook bij Coolblue kan die zo 200 Euro goedkoper zijn, dus een beetje shoppen kan geen kwaad.
AZERTY Frankrijk is iets verschillend dat AZERTY België. Zo zijn toetsen als + / @ [ ] en nog vele andere tekens op andere locaties.
Afhankelijk wie de gebruiker is, kan dit wel storend zijn en zal je moeten nagaan of die lagere prijs het waard is.

https://upload.wikimedia....lgian_keyboard_layout.png
https://upload.wikimedia....ommons/c/ca/Azerty_fr.svg
Offtopic: Nooit begrepen waarom vlamingen in Belgie een 'franse' keyboard (azerty) gebruiken ipv qwerty.
Ik vind dat handig omdat ik heel af en toe Frans moet typen. De volgende zin op een QWERTY toetsenbord is gewoon vervelend:
L'élève a reçu une côte à l'os à Pâques.

Op mijn AZERTY toetsenbord heb ik de é, è, ç en à zo staan. Voor de letters met een ^ moet ik eerst de ^ toets indrukken, en daarna de letter, maar ook daar komt dus geen shift, alt of dergelijke zaken aan te pas.

De grootste reden dat ikzelf AZERTY gebruik is omdat ik het zo geleerd heb, en omdat ik er eigenlijk niet echt veel nadelen van ondervind. 't Is nu niet dat QWERTY immens veel vlotter is voor talen die geen Frans zijn. En als ik iemand anders zijn toetsenbord gebruik is dat 9/10 keer ook AZERTY, dus als ik QWERTY gewend zou zijn zou dat ook nog eens verveldend zijn.
L'élève a reçu une côte à l'os à Pâques.
Eens kijken:

L'élève a reçu une côte à l'os à Pâques.

Hier deed ik 20 seconden over, op een qwerty toetsenbord. Het enige laste was de ç. De rest was ` + letter, ' + letter en ^ + letter, met als layout Engels (VS, internationaal, met dode toetsen) onder Fedora.
Eens testen:

L'élève a reçu une côte à l'os à Pâques.

Hier deed ik er anderhalve seconde over. Ctrl+C en dan Ctrl+V. Zelfde layout overigens.
In minder dan geen tijd las ik deze zin inmiddels 3 x.
Geen gedoe met typen :-)
De ç kun je ook typen met ' + c. Althans, met Nederlands en VS/internationaal.
Azerty is regelrechte nest. Heel de wereld is qwerty buiten het Duitse qwertz. Nee in België moet alles weer anders dan wat de wereld doet. Je hebt gelijk man. Bij mij is alles nu qwerty. Zo heb ik het ook geleerd. Op een azerty maak ik niks dan fouten. Qwerty zou in heel de wereld standaard moeten zijn.
Héél de wereld?

AZERTY: België, Frankrijk, Frans-Canada, Franstalig deel van Zwitserland, Saint-Martin, Frans-Guineya en enkele Afrikaanse landen
QWERTZ: Duitsland, Oostenrijk, Duitstalig deel van Zwitserland
ÄWERTY: Turkmenistan
QÜERTY: Azerbeidjan
ĄŽERTY: Litouwen
Sami: Scandinavië
JCUKEN: Rusland
Bengaalse indeling: Bangladesh
Lao-indeling: Laos
Sinhala: Sri Lanka
Khedmani: Thailand
Dzongkha: Bhutan

En dan heb je nog de afwijkende Arabische toetsenborden.

En dan mis ik er vast nóg wel een aantal.

Bovendien is QWERTY ook niet één standaard. QWERTY in Turkije bijv. heeft bepaalde dingen anders dan QWERTY in Nederland. En QWERTY in Japan heeft ook nog eigen schrift op de toetsen. En QWERTY in het VK heeft bijv. het pondteken op 2 in plaats van ‘@’.

En over dat standaard zijn… tja, het is maar wat je fijn vindt. Ik gebruik tegenwoordig niks dan Dvorak en wat mij betreft zou Dvorak standaard moeten zijn omdat de veelgebruikte toetsen daar op veel logischer plaatsen zitten.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 1 oktober 2021 12:25]

Alle dubbel byte character toetsenborden zijn er ook nog, Japans met 4 varianten per toets waar je tussen kunt wisselen, Chinees in al zijn variaties, Georgisch is ook zo'n mooie taal met eigen letters (is zelfs een aparte taalgroep met 3 sub talen). En dan centraal Europa met Polen, Tsjechie, etc. met hun speciale lettertekens en afwijkende alfabetten.

Overigens is de discussie Qwerty, Dvorak, Coleman, Maltron nog weer een andere dan regio/taal afhankelijke toetsenborden, maar inderdaad maakt dat ook nog uit als iemand dat specifiek wil.

En binnen Qwerty is er dan nog Ansi, ISO en JIS layout.

Je kunt er gewoon op afstuderen.
Polen en Tjechie liggen in Oost-Europa. Centraal bestaat niet. Zie hier de kaart:

https://www.worldatlas.co...hutterstock-430557289.jpg

Georgie zou ik zeker een keer willen bezoeken als ik de kans krijg. Collega's hebben er al mogen werken en die waren er zeer blij mee.
En daarvoor gebruik je een kaart waar het IJzeren Gordijn (inclusief toenmalige landen) nog op staat?

De EU gebruikt met EuroVoc de term "Centraal- en Oost-Europa" trouwens
Het CIA World Factbook spreekt wel over Centraal-Europa

Zie bijv. https://en.wikipedia.org/wiki/Regions_of_Europe

[Reactie gewijzigd door Jorgen op 1 oktober 2021 18:38]

Ik pak specifiek een kaart waar het ijzeren gordijn op staat, aangezien dat de grens is tussen oost en west europa. Oost europa begint halverwege Duitsland.
Dat was een sociaalculturele grens uit vervlogen tijden. Waarbij die van Duitsland ook nog eens puur kunstmatig was
Héél de wereld zou ik nog steeds goed rekenen.
Het is alsof ik zou zeggen dat alle mensen 10 vingers hebben, en jij zegt: "Alle mensen? Er zijn er ook genoeg mensen met 9 of 11 vingers".

Er zijn 193 landen in de wereld. Het feit dat je een magere afwijking van +-20 landen opsomt, verandert naar mijn gevoel vrij weinig.
Omdat in België de landstalen Nederlands, Frans en Duits zijn. Typen in het Frans is een pak minder efficient op een QWERTY toetsenbord. Dit zou het voor scholen en bedrijven een pak irritanter maken als ze gewoon al in België meerdere type toetsenborden moeten voorzien afhankelijk van de taal van hun leerling, student of werknemer.

Ik werk in een bedrijf in Brussel en zitten met een ruime mix van Frans, Nederlands en Engelstaligen. De toetsenborden die in omloop zijn, zijn voornamelijk AZERTY en sommige ontwikkelaars verkiezen QWERTY.
Veel mensen (vooral de support, sales en marking afdeling) typen in beide landstalen en dit is met een AZERTY toch een pak eenvoudiger.
Omdat België op het moment dat die knoop werd doorgehakt een unitaire staat was met een Franstalige elite.
Omdat in België de landstalen Nederlands, Frans en Duits zijn.
Euhm... Nee. Zie hierboven.

[Reactie gewijzigd door Borromini op 1 oktober 2021 13:49]

Same here. De rest van de wereld rijdt aan de rechterkant van de weg, en toch zijn er een paar landen die stug links blijven rijden. I.m.h.o. is dit net zoiets....
Tja wij worden nu eenmaal verwacht drietalig (Neen ik bedoel niet Duits) te zijn. Simple comme bonjour.

[Reactie gewijzigd door Nerve op 5 oktober 2021 11:30]

Al de laptops die ik koop (en ook op men gsm) gebruik ik Qwerty. Veel handiger voor de cijfers vanboven te hebben zonder shift knop te hebben. De losse toetsenborden met numeriek keyboard (docking) gebruik ik wel azerty. Ik kan perfect vlot typen op de 2 indelingen. De enigste rede dat ik nog azerty gebruik dat ik het niet wel verleren gezien overal waar je in vlaanderen komt het nog azerty is.

Ook is het veel handiger bij aanschaf van laptops want de azerty varianten zijn vaak duurder. Dat is toch de conclusie als ik een goede laptop voor iemand zoek.
"Verder is opvallend aan de Aspire 5 dat er een ethernetaansluiting op te vinden is. Veel fabrikanten van consumentenlaptops laten die aansluiting weg, maar bij Acer is hij nog present."

Nou breekt mijn klomp!
Is het werkelijk de bedoeling dat we standaard ineffficient en storinggevoelig draadloos werken???

Al mijn apparaten werken hier bedraad met ethernet, (tenzij...), en dat wil ik graag zo houden. Wifi is echt tweedekeus.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 1 oktober 2021 09:58]

Voor €28 euro heb je een usb-c ethernet adaptertje. Daarnaast zijn er nog genoeg iets dikkere laptops te koop waar wel ethernet aansluitingen beschikbaar op zijn.
https://tweakers.net/pric...t-adapter-spacegrijs.html
Dat vind ik een lapmiddel.

a) Je hebt extra rommel (die stuk kan) aan je laptop hangen op het buro. Ruimte is schaars!
b) Weg poort. Poorten zijn schaars.
c) Kost geld en verzendkosten=energie=CO2
d) Apple is met al die verloopsnoertjes al erg genoeg. Je wilt dus niet iets wat daar op lijkt.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 1 oktober 2021 10:39]

Als snoertjes het probleem zijn maak je dus een punt voor draadloos werken? Netwerkkabels gaan ook stuk, maargoed je klomp is ook al stuk. :+
Mijn netwerkkabels zijn nog nooit stuk gegaan.
Ze zijn gigabitsnel, stralen niet en volmaakt storingsongevoelig.

Ik snap echt niet dat mensen 'snel glasvezel' over wifi willen. Het abo is duur, de wifi(-apparatuur) is duur, en het is traag.
Altijd zo mooi dat mensen van alles vinden over andere mensen omdat ze dat zelf niet snappen. Ik werk hier prima met gigabit op mijn macbook pro. Ik heb 1 usb-c hubje onder m'n bureau geplakt met dubbelzijdig tape die via 1 connector 2 usb-c poortjes van mijn macbook pro pakt en daarmee is alles aangesloten. Als ik op pad ga trek ik 1 ding los en kan ik weglopen, en nog beter als ik terugkom hoef ik niet eerst een berg kabels in m'n laptop te prikken.

Maar hey, ieder zijn ding.
Als ik op pad ga trek ik 1 ding los en kan ik weglopen, en nog beter als ik terugkom hoef ik niet eerst een berg kabels in m'n laptop te prikken.
Dat zal het verschil in benadering zijn. Mijn laptop blijft altijd thuis.

Maar jij zal op elke werkplek dan zo'n usb-c hubje moeten hebben.
Tenzij je die van thuis meeneemt natuurlijk.
Maar dan moet je méér snoertjes(+hubje) aansluiten dan zonder dat hubje.
En slingert het hubje rond als je die niet ook onder het externe buro plakt.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 1 oktober 2021 11:45]

Check, ik heb er 1 vastgeplakt onder m'n bureau thuis en 1 in mijn tas. En ja daar is het kabeltje wel van stuk :o
Wat kosten die hubjes eigenlijk?
Ik koop zelf meestal iets van Anker omdat ik daar goede ervaringen mee heb. Die zijn iets duurder, maar ik zie van alles tussen €15 en de €100. https://us.anker.com/collections/hubs-docks

https://tweakers.net/pric...-aansluitingen-uh700.html
Hubjes zijn alleen handig voor onderweg. Een docking station is beter, maar ja. Die starten dan ook pas bij 150eu.
Niks, ik heb een USB-C docking mét een USB C voeding voor onder de 100 euro van Club3D... Werkt als een tierelier...
Ehh ik vind mijn hub net zo handig onderweg als thuis.
USB-C docking station wellicht een uitkomst?
Haha, juist niet.
Ik wil geen extra prullen-met-verloopjes naast m'n laptop.
Mijn nieuwe laptop heeft veel poorten.

Op dit moment heb ik een monitor aangekoppeld die 4 extra USB geeft. Fantastisch.
Ik moet geen losse verdeelkastjes. Getverderrie...
Okee, dan is dit geen laptop voor jou en moet je er eentje kiezen met de poorten die je nodig hebt. Maar aan de ene kant klaag je over teveel kabeltjes en zo, maar WiFi wil je niet want je wil graag een kabeltje 8)7
Euh ik klaag niet over te veel kabeltjes.

Je krijgt meer kabeltjes als je verloopjes en hubjes toepast...
Wel ironisch dat je geen USB C duck of hub wilt, maar wél een monitor hebt waar er eentje inzit die je zo te zien ook dankbaar gebruikt.
Wel ironisch dat je geen USB C duck of hub wilt, maar wél een monitor hebt waar er eentje inzit die je zo te zien ook dankbaar gebruikt.
Mijn monitor is een monitor. Als ik een hub wou kocht ik een hub.
Kijk het zit zo: ik wou er een extra monitor bij. Die moet ik toch aansluiten. Toen heb ik een monitor gekozen die bovendien 4 usb heeft, want usb's heb je/ik nooit te veel. Kost me geen extra snoeren.
Voor een laptop is iets anders dan vaste computer. Juist draadloos werken zonder stroom en netwerkkabel is de grote motivaties achter laptops geweest.
In dunne laptops zijn de ethernetpoorten vaak met een soort klepje wat dan weer afbreekt omdat ze eigenlijk te dun zijn voor die poort (of voor veel andere poorten wat dat betreft) en je dus vaak een USB dock erbij moet kopen om je gewenste setje poorten te krijgen.
Ik mis een categorie 'high-spec zakelijke laptop' voor bijvoorbeeld software engineers, data analisten etc, met laptops zoals de Dell XPS, Dell Precision, Lenovo X1 Carbon etc. De laptops met power, maar zonder RGB en al die fratsen.
Zo'n markt bestaat niet echt. Je hebt zakelijke laptops, vaak degelijk gebouwd, oudere chipsets maar langere support. Die zijn echter voor 'regulier' zakelijk kantoorgebruik. Daarnaast heb je high performance laptops voor niche segmenten (media, content, 3D, CAD) met vaak exotische GPU's erop.

Misschien dat je voor data crunchen een laptop nodig hebt met veel werkgeheugen, maar voor code rammen heb je doorgaans geen krachtige laptop nodig, Er word daar dan ook niet specifiek laptops voor ontworpen.
Laptops zoals bv. een zbook studio 'mobile workstation' zouden hier toch onder vallen zou ik denken? Je bent niet verplicht daar een exotische GPU bij te nemen; intel UHD graphics en bv. een geforce RTX 3060 staan ook tussen de mogelijkheden...
https://www.hp.com/us-en/workstations/zbook-studio.html

Dell heeft ook ongeveer zo iets dacht ik; HP is daar niet de enige in.
Een paar aanvullingen op het artikel over de Lenovo Ideapad 3:
  • Je kan de SSD enkel vervangen door een PCIe (NVME) exemplaar. Een SATA m.2 SSD's werkt dus niet.
  • Als je het geheugen upgrade naar 12GB (4GB gesoldeerd + 8GB los), dan blijft het in dual channel werken.
  • Als je de laptop bij Lenovo zelf koopt, kan je voor 10 euro meer de batterij upgraden van 2 cellen (38 Wh) naar 3 cellen (45Wh). De grotere batterij neemt dan de ruimte van de 2.5" bay in.
  • De 5300u is niet zomaar een 4300u maar dan 100 MHz hoger geklokt zoals verkeerdelijk in het artikel staat. De 5300u heeft namelijk SMT (4c/8t) wat de 4300u niet heeft (4c/4t).
  • Er bestaat ook een 14" versie die uiteraard iets kleiner is, iets lichter is en geen numeriek klavier heeft. Voor de rest is hij identiek aan de 15" versie.
  • De 5300u is niet zomaar een 4300u maar dan 100 MHz hoger geklokt zoals verkeerdelijk in het artikel staat. De 5300u heeft namelijk SMT (4c/8t) wat de 4300u niet heeft (4c/4t).
Sterker nog, de verschillen zitten hem zelfs vooral in niet softwaregerelateerde prestaties. Er zitten in de Lucienne (Zen2-gebaseerde 5000u) cpu's een heel aantal verbeteringen w.b.t. het energieverbruik.
Heb je een link naar die van Lenovo zelf ivm grotere batterij?
Kan hem niet vinden namelijk. Thx.
Blijkbaar zijn ze inderdaad niet meer online te vinden. Belgische modellen wel, maar wel aan een serieuze meerprijs. Je moet zoeken op "Lenovo Ideapad 3 gen6".
Jammer dat thin&light zich op max 14" richt
15,6" is toch wel het meest gangbare?
Het verschil in gewicht is nog best groot tussen 14" en 15.6". Vandaar dat wanneer je voor thing & *light* gaat, dat laatste in 14" een stuk beter gedekt is. De meeste 15.6" *echte* thin&lights zijn juist daarom een stuk duurder. Willen ze een vergelijkbaar gewicht hebben als de 14" dan moeten er kostbare gewichtsbesparende maatregelen genomen worden.

Dus als je voor €1000 een thin&light wilt kun je een 14" kiezen of gaan voor een uitgekleedde 15.6".
Over het algemeen is thin en light gericht op reizigers, en dan is formaat wel een dingetje. In een vliegtuig met 5 kilo handbagage max 1 stuk past een 13 inch makkelijker en weegt minder dan een 16 inch laptop in je handbagage. Bij een dame regelmatig zelfs in de handtas. In de trein is 13 inch handzamer om iets op te doen.

15,6 inch is natuurlijk een groter scherm, maar voor je gezondheid niet geschikt om een hele dag achter te werken, dan heb je toch echt wel een werkplek nodig met beeldscherm op de juiste hoogte en een goede zithouding ten opzichte van de randapparatuur.

Dus dan is de vraag waarom een 15,6 inch laptop te nemen, die extra dun is en weinig weegt, buiten, omdat het kan? Voor max 1 centimeter dikker heb je een laptop die hetzelfde kan, ongeveer net zo zwaar is, en 200 Euro minder kost. Gericht op consumenten lijkt me dat de grote groep hiervoor gaat en het geld in hun zak houd.
Waarom een grotere laptop?
Ìk sluit mijn laptop aan op een monitor. Dan heb ik dus twee schermen om mee te werken. Die extra grootte is wel fijn dan. Laptop staat ook op verhoging en ik heb mijn schermen op een redelijke afstand zodat ik geen leesbril op hoef te zetten.
Ik heb ook altijd een extra toetsenbord en muis bij me dan natuurlijk.
Nee, voor 'thin & light' wil je graag licht en dun. Een 15.6inch scherm is veel zwaarder. De meeste mensen die ik ken hebben een groot extern scherm thuis, waar je de laptop aanhangt. Voor onderweg lekker compact, thuis een groot scherm om verder aan te werken.
Het grote voordeel is licht. Een centimeter dikker of dunner merk merk je (of ik iig) nauwelijks.
Nu zit ik al een aantal jaartjes niet meer in de consumenten hardware, maar thin & light was altijd 13.3". Die 15.6" waren altijd de bakbeesten die je gebruikt als desktop vervanger. Nu weet ik dat de bezels wat dunner zijn geworden, maar zo dun? Ik heb zakelijk een Lenovo T570, wat ook een 15.6" is en die is ook echt lomp groot. Ik heb naast mijn rugtas een losse schoudertas waar mijn laptop in zit, omdat de laptop dusdanig groot is dat deze niet in mijn normale laptop rugzak past.
Kun je bij de Thin&light de conclusie trekken, dat als LG in zijn Gram een Ryzen cpu had geplakt, dat deze de absolute winnaar was geweest?
De prestaties van de Ryzen zijn echt wel een stuk beter. Gezien de verhouding batterijgrote en accuduur, zou dit qua prestaties in uithoudingsvermogen geen verschil moeten opleveren.
Denk dat het afhankelijk is van de warmteontwikkeling. Je ziet in de Blender test dat ie al redelijk begint te throttelen. Als de Ryzen netzoveel (of meer) warmte produceert dan zul je daar tegen hetzelfde probleem oplopen.
Dat de Macbook Air hier niet de hoofdprijs pakt is mij echt een volledig raadsel. Sure, ik snap dat macOS niet voor iedereen is weggelegd (als zijn alle soorten Office taken daar gewoon op uit te voeren), maar het is in bijna alle hardwareopzichten simpelweg superieur, met name de accuduur, en dat is nu juist zo belangrijk bij een thin en light die veelal tijdens lange reizen of vergaderingen wordt gebruikt. Het wordt zelfs genoemd in het artikel zelf, dat de Macbook Air de enige uitzondering is die nog langer mee gaat dan de LG Gram. Waarom wordt de LG Gram dan gekroond tot de laptop met langste accuduur? En waarom is de Macbook bijvoorbeeld niet opgenomen in de prestatietests?

Voordat de comments genadeloos die kant op schieten: nee. Ik ben geen heidense Apple-aanbidder. Sterker nog, ik baalde er van dat Apple met een processor en bijbehorende hardware kwam die alle concurrentie zo hard het nakijken gaf dat ze nog steeds niet iets vergelijkbaars hebben weten te maken qua prestaties/accuduur verhouding. De software die ik gebruik (Davinci Resolve, Avid Sibelius, Affinity suite) draait op zowel Windows als macOS en ik vind dat er voordelen zitten aan beide besturingssystemen. Juist omdat veel workstation software inmiddels voor beide ecosystemen beschikbaar is begrijp ik niet waarom de M1 Macbook Air (die, laten we eerlijk zijn, met diens prestaties en accuduur echt wel de beste laptopdeal van het moment vormt) niet aan dezelfde tests wordt onderworpen als de andere laptops in dit segment, en daarmee een eerlijke kans krijgt.

Edit: ik zie nu inderdaad dat er of een fout in de grafiek of in de tekst staat en dat het dus even de vraag is of de Macbook inderdaad de accuduurkroon krijgt opgetuigd, dank @renezaal voor het aanstippen!

[Reactie gewijzigd door Grabbels op 1 oktober 2021 14:19]

Als ik het artikel bekijk zie ik toch echt de LG Gram 3.5 uur meer accuduur halen in de browse-test dan de Macbook Air.
Dan heeft de LG Gram toch terecht de kroon wat betreft "laptop met langste accuduur"? :?
Ik snap dan ook niet waarom ze in de tekst noemen dat de Air het langer uit zou houden...
De grafiek klopt dus niet, of de tekst klopt niet.
Verder is volgens mij gewicht ook belangrijk voor een laptop die veel onderweg is, de Air is 30% zwaarder dan de Gram.

Dat hij verder niet tussen de verdere prestatietests staat vind ik ook onhandig.
Dat zou welkom zijn in het maken van een keuze :)
Ik vind dat de MBA een vermelding verdient als 'beste alternatief' of iets in die richting. Maar zoals renezaal al aangeeft is de MBA zwaarder, heeft een kortere accuduur bij in ieder geval browsen (wat toch 90% van de mensen 90% van de tijd doet op een laptop) en is het een volstrekt ander OS dan de Gram. Vergeleken met de Aero 13 met Ryzen 5 5800U heeft de MBA geen prestatievoordeel maar wel een beter geoptimaliseerde accuduur. Deze drie zijn dus niet beter, niet slechter, maar anders en daarmee lastig(er) te vergelijken.

Dus i.m.h.o.:

Best Thin & Light: HP Pavilion Aero 13 met Ryzen 5 5800U (á € 999,-)
Thin & Light met beste accuduur: LG Gram (á €1.249,-)
Beste Thin & Light alternatief: MacBook Air M1 8GB/256GB (á € 999,-)
Je kan een Windows laptop moeilijk niet gaan vergelijken met 1 op Mac OS. Het scheelt enorm in prijs en draait compleet andere software. Wie vergelijkt nu Macs met Windows pc s ? Dat is totaal een andere wereld en computer gebruik. Deze koopgids zou pc only, Mac only en Chrome os only moeten zijn per uitgave ipv alles op 1 hoop gooien. Dan krijg je dit soort reacties. Tweakers doet dit helemaal verkeerd. 1 pc round up, 1 Mac OS round up, en 1 op Chrome os computers. Nu is dit puur fanboy geleuter in de comments waar niemand iets mee verder geraakt. Lekker off-topic om fanboys weer wind in de zijlen te geven.
Ik denk dat je even in de pricewatch moet kijken. Het argument dat Macbooks duurder zijn dan Windows laptops (en daarmee een andere doelgroep hebben) is inmiddels behoorlijk verleden tijd. De Macbook Air heb je al vanaf 950 euro. De andere laptops die worden genoemd in Thin & Light zijn allemaal duurder.
Macs zijn nog steeds duurder dan veel Windows-tegenhangers, maar Apple heeft inmiddels al een aantal absoluut goedgeprijsde modellen in haar gamma: MBA met M1, Mac Mini met M1, iPad en de instap iMac met M1. Je loopt nog steeds tegen beperkingen aan zoals het niet kunnen upgraden van bijvoorbeeld het werkgeheugen of de SSD, beperkte aansluitingen en het niet kunnen dual-booten met Windows (is een architectuurdingetje, I know) maar ze hebben ontegenzeggelijk meer in de pap te brokkelen dan vóór de M1. Desalniettemin zijn Macs doorgaans nog steeds duurder, maar het hangt meer dan ooit af van welk model je met welk alternatief vergelijkt.
Het niet kunnen upgraden speelt bij zo'n beetje elke Thin & Light laptop...
In het verleden wel eens Ja gezegd als mensen om advies vroegen en ze een Acer model voorstelde; dat waren destijds stuk-voor-stuk pareltjes met garantiegevalletjes. :(

Dat heeft mij een dusdanige nare bijsmaak gegeven dat ik sindsdien nooit meer Acer adviseer. Is dat tegenwoordig nog terecht?
Oh, grappig. Ik heb juist met Acer Chromebooks hele goede ervaringen. Ook ná advies.

Met die van Asus en HP veel minder. HP heeft wel goede garantie, repareert snel en kosteloos, incl. keurig verslag van wat er is gedaan.
Asus is een ramp op dat vlak, na weken wachten krijg je geen laptop terug maar (een deel van) het aankoopbedrag. En dat terwijl alleen een Elco stuk was.
Zelfde ervaring hier. Maar omdat ik nooit meer acer aanraak heb ik geen idee of het verbeterd is. Ik gun ze het geld nog steeds niet.
Ik had hetzelfde gevoel bij Acer. Maar toen ik dat besprak bij de lokale IT-winkel, zei de verkoper/reparateur/installateur dat dat vroeger zo was, maar dat het nu bij Acer juist erg vlot loopt met garantie, én dat het heel duidelijk aangegeven is wat je allemaal kan bestellen om iets te vervangen, in tegenstelling tot anderen zoals Lenovo.

En dat was een losse vraag van me, waar geen verkoop aan vast hing.
Jup. Ook Lenovo lijkt veel problemen te geven met de hengsels van het scherm aan het chassis vast.
Ik zou zelf echt voor de MacBook Air gaan..
De prestaties en accuduur zijn fantastisch en 1 groot voordeel ook is dat door die M1 processor de performance nagenoeg hetzelfde blijft al haal je hem van de lader af.
3 malen raden wat er gebeurt bij de AMD en Intel processoren... Kakken zo'n 30-40% in qua performance :(
Kan je toch instellen in de power management?
Probeer het maar, lukt je niet want ze bouwen allemaal een beveiliging in dat zodra je de voeding eraf haalt het max aantal vermogen dat een laptop kan gebruiken verlaagd wordt ;)
Maar de M1 verbruikt zo weinig dat dat niet hoeft en daarbij is de M1 in real world scenario's gewoon vele malen sneller....
Er staat toch nadrukkelijk dat de Macbook een alternatief is "zonder al te veel eisen te stellen aan de hardware'.

Het is ook niet de beste op de accutest en zoals hierboven al opgemerkt, de CPU op Windows notebooks op 100% instellen op de batterij is gewoon een instelling in power management.
Jij kent niks anders dan Apple. Voor t geen wat een mens een laptop nodig heeft tegenwoordig.
Internetten
Films kijken
E-mails
Simpele spelletjes
Office

Nee dat moet voor mij geen 1000€ of meer kosten en dat prutsen met video en fotobewerkingssoftware boeit mij nog het aller minst. Redenen om je in dat ecosysteem van Apple voor eeuwig vast te nestelen waar je nooit meer uitkomt. Nee jongens. Meeste mensen hebben ruim zat aan een laptop van 500 tot 600€ waar je meer aan hebt. Ik zit niet te prutsen met Rosetta 2 tot deze er niet meer is om een stuk software aan de praat te krijgen. Bij mij moet dat van de eerste keer geïnstalleerd worden zonder lapmiddelen als cross over voor games wat mij ook maanden hopen geld kost of parallels met een arm versie van Windows 10 of 11. Het blijft een ultrabook die air mag daar nog een m1 inzitten na 5 jaar is hij ook zo snel als die lenovo die ik nu heb en ik geef daar geen 1000den euro s aan uit voor gebrickte computers. Hoe mooi Apple ook mag zijn het is mij te duur om te saboteren door dat zelfde bedrijf. Ik werk niet voor de vuilbak.
1 ik heb geen eens een Apple computer? 2. wat een onzin loop je allemaal ter verkondigen...
Ga eens wat reviews kijken en dan zal je zien dat Rosetta 2 echt prima draait en nauwelijks invloed heeft op de performance, daar kan Microsoft met hun ARM versies nog wat van leren...
Dat jij een hekel hebt aan Apple is overduidelijk dus je bent kansloos om überhaupt een fatsoenlijk gesprek mee te voeren...

Het is een algemeen bekend feit dat Tweakers tijdens het testen van Windows laptops MacBooks vaak links laat liggen terwijl elke real world test op dit moment laat zien dat die M1 Mac's echt geweldige prestaties neerzetten... Iets waar AMD en Intel gewoon niet tegen op kunnen op dit moment.
En Rosetta etc gebruiken voor games... Je koopt een Ultrabook (dus ook geen MacBook Air...) om mee te gamen... Totaal de gebruiksdoel niet van zo'n type laptop!

Zelfs Linus (1 van de grootste Anti-Apple mensen..) kon niet anders zeggen dan dat ie zwaar impressed was met prestaties van de verschillende M1 Mac's...

Zoals Vroepvroep hieronder ook al zegt, verbaas ik mij dat ie niet eens op 1 staat de MacBook Air M1 want het is een laptop die gewoon heel veel prestaties biedt voor de prijs.
Het leven is wel meer dan

Logic pro
Final cut
Facebook
Apple arcade

Zoals die ipad pro s
vol hardware geen enkel stuk software dat ook uberhoubt die hardware tot op het bot uitbuit en er alles uithaalt. Ik geef geen hopen geld uit aan gebakken lucht. Zoveel cores in cpu en nog meer in gpu mooi op papier en in de benchmarks. Ja hij gaat lang op de batterij, wat heb je daar aan ? Als de hardware er is wil ik er ook alles uit persen tot de laatste frame. Apple is een handicap altijd geweest. Ieder jaar ne nieuwe een os met een update met meer features en voor de rest staan ze 10 jaar nergens, nog steeds heb je die store vol rommel apps. Kan ik steam draaien, wat dacht je van gog, of dos box. Gaat niet meer want het os is naar de ruk geupdatet naar 64bit. Ik heb ook een air van 2013 die ik nog alleen kan gebruiken als facebook en netflix laptop, wat biedt die m1 meer op software vlak, Een store vol microtransacties apps. Als ik een laptop of een computer wil moet het voor iets dienen niet om een bedrijf stinkend rijk te maken met hun hebzucht in services en in app aankopen. Nu draai ik lekker al mijn games op een 600 euro lenovo die me minder heeft gekost en meer kan dan die air waar ik 1200 euro voor heb opgehoest, een mooie laptop met een verkracht os. Dankzij tim cook. En dan zou ik een m1 willen kopen wat totaal niks toevoegt in de gebruikservaring. HIj is snel dat was mijn 2013 model ook toen ik m kocht. Wat gaan ze in de de toekomst nog meer bricken, rosetta 2, Heb je een veredelde surface pro x van Apple waar niks nog op draait, ik kan het mij nu al inbeelden wat tims plannen zijn in de toekomst. Begin je m nu te snappen waarom ik zo n hekel heb aan apple, voor een gegronde reden. Ieder jaar geplande veroudering door je strot duwen zonder dat het iets toevoegt, Dan zou ik een nieuwe moeten met dezelfde ervaring als die 2013 air, Ja ze worden creatief daar bij apple. Geniet zo lang van die M1 air zo lang t duurt, Jij bent het volgende slachtoffer van tim cooks grollen en grillen. Geef het wat tijd. Je dag komt nog. Dan besef je het wat je gekocht hebt, Gebakken lucht. Zolang die ceo al lang aan de macht is. En alles wat steve jobs voor gezorgd heeft omzeep helpt. Ik was vroeger ook mega apple, zo zie je hoe tijden veranderen.
Dude ik HEB geen MacBook of Apple computer!!
Ik heb een Lenovo laptop van mijn werk (KUT ding overigens..) en een zelfbouw pc voor thuis.
Mijn vrouw heeft wel een MacBook Air 11 inch en die werkt nog steeds retesnel dus ik weet echt niet waar je het over hebt.. Rosetta 2 zorgt er voor dat je gewoon alle normale software kan draaien op de M1..
Je HOEFT niet de App store te gebruiken als je een M1 Mac koopt, dus je praat echt onzin allemaal.

Mijn Lenovo laptop bijv koste 1800 euro, is zo traag als dikke stront door een trechter ondertussen door alle "pro" software features die zakelijk zo goed zouden moeten zijn... en als jij wilt gamen op een laptop koop je toch lekker een Windows zoals je al hebt gedaan? Niemand verplicht jou een macbook te kopen!
Bij Thin & Light kan je er simpelweg niet omheen omdat ie alle concurrenten in de praktijk op bijna alle vlakken verslaat. Maar als we het er toch over hebben, de M1 stelt je in staat om ook prima video's & foto's te bewerken zonder haperingen en een te kort aan performance ;)

Leuk trouwens dat je over een iPad Pro begint, want ik heb nog een iPad Pro 10.5 liggen van dik 4 jaar oud. Beste tablet die ik tot dusver heb gekocht. Draait nog steeds het nieuwste OS, het scherm is nog steeds prachtig, accuduur is nog steeds geweldig en alle apps (ook de nieuwste games) draaien er nog steeds PRIMA op.

Maar ga jij lekker los op je 600 euro kostende Lenovo.. over een tijdje praten we wel hoe goed je accu nog is aangezien dat de grootste bezuiniging is bij Windows laptops onder de 1000 euro ;)

[Reactie gewijzigd door Manyuken op 1 oktober 2021 17:43]

Ik gebruik geen laptops op een batterij, maakt mij niks uit. Gewoon inpluggen en gamen.
Mijn meest gebruikte tablet is mijn lenovo, 200 euro top ding. Ik bewerk geen video s laat staan dat ik zware mobiele games draai. Oplichterij apps vol in app aankopen. Sinds ik dat apple schip heb verlaten heb ik een pak geld uitgespaard. Mijn telefoon is ook een Motorola, Alles lekker van lenovo. Als dat kapot is gooi ik m ook op t container park en is het verlies er na minder groot. Ik weet het nu dat jij geen air hebt maar ik wil eens de discussie aangaan met de rest van die verziekte fanboys hier. Gewoon om die reacties en die argumenten te lezen, je moet je met ergens bezig houden. Met mijn post heb ik je ingelicht hoe apple zaken doet. Zo weet je waar je aan kan verwachten als je in je leven eens de stap zet naar een macbook pro of air of een imac. Je lenovo is traag als stront, zo voel ik mij ook met apple producten die ik toen heb. Allemaal kapot gebrickt met ios en mac os updates. Dat punt wil ik aanhalen dat het de prijs niet waard is om nu nog zoveel geld aan technologie uit te geven, voor die korte levensduur. Mijn lenovo is nu 3 jaar en werkt nog als een speer. Mijn air kon ik al na 2 jaar zien verouderen. Niet lang plezier van gehad. Apple is erger. Daarom geef ik nooit meer 1000 euro of meer aan een laptop uit. 600 euro is geen nier die je weg gooit, Eens kapot koop je n nieuwe en je kan een paar jaar verder.
Anoniem: 511810
@Meiklokje1 oktober 2021 19:06
Ah, je bedoelt een beetje zoals Microsofts phone en tablets. Zoiets...
Mmm,heb ik bij apple overigens nog niet gezien zo'n heftige naaierij...
Tim cook wordt creatief, ze weten niet meer hoe ze hun pen moeten houden recht of ondersteboven, Techniek dient tegenwoordig alleen nog maar om mensen te beduvelen, de klant betaalt iedere jaar voor dezelfde troep. Dat doen ze daar op die bureaus zoals de staat, dat was in de tijd van steve jobs totaal anders. Iedere vernieuwing had zijn nut, het ging tenminste ergens over. Ja je bent tegenwoordig met alles genaaid. Ik geniet van mijn oude spullen en ik vervang juist niets want het biedt totaal geen enkele meerwaarde. Daar straks nog zon youtube filmpje gezien van een vent van tegen de 70, hij is muzikant wat denk je wat voor mac hij gebruikt, ook oude zooi van voor 2009. De rest is voor verziekte fanboys, Kijk maar naar dit filmpje zegt genoeg wat apple is dezer dagen.

https://www.youtube.com/watch?v=MKJjLwMUPJI

Apple is een kanker bedrijf geworden, ik mis de gouden tijd van Steve jobs. Dat blijft ook niet duren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee