HP Pavilion Aero 13-be0240nd Review

2 maart 2022, laatste update op 2 maart 2022, 839 views Rapporteer

Handig, krachtig en licht laptopje voor onderweg met veel aansluitingen en goede featureset.

Pluspunten

• Veel waar voor je geld
  • Vederlicht
  • Goed scherm
  • Stil

Minpunten

• Brakke ingebouwde wifi

Mijn wensen behelsden een licht, compact, snel, niet te duur laptopje, graag met "hogere" schermverhouding dan 16:9 en een mat beeldscherm. Ik ben geen gamer maar voor mijn werk moet ik soms flink getalletjes kraken en een van mijn hobbies is contributor bij een OSS project; voor beide zijn genoeg RAM en veel CPU-cores wenselijk en kom je al gauw op AMD uit. Na veel zoeken heb ik uiteindelijk deze laptop gekocht via familie in de VS omdat HP hier maar 4 uitvoeringen levert en je in de VS veel meer individuele buildopties kunt opgeven (significant goedkoper is het daar niet). Uiteindelijk heb ik dus geen be0240 maar een generieke be000 uitvoering met 16 GB / Ryzen 7 5800U / 1900x1200 scherm (hopelijk minder stroomverbruik dan 2560x1600) / Realtek RTL8821CE 2x2 wifi / 1 TB SSD en nog wat kleine mods. Ook heb ik een bijpassende HP 13" sleeve "van gerecyclede PET-flessen" besteld, primair voor het vervoer naar Europa door andere familie.

Eerste indruk
De HP voldoet ruim aan bovengenoemde wensen. De schermhelderheid heb ik meestal op 10-15 % (maar kan heel fel), de laptop heeft een prettig toetsenbord en is meestal muisstil. Pas bij flinke belasting slaat de fan aan maar ook dan hoor je niet meer dan wat geruis. De batterij gaat een dikke werkdag mee, behalve bij zware belasting en/of lange video-meetings (MS-Teams vreet stroom). In slaapstand is het energieverbruik (onder Windows) minimaal, na enkele dagen zie ik niet veel teruggang in lading. De touchpad werkt voor mij goed genoeg, heel soms (afh. van SW) wat bruusk, maar ik ben meer een trackballmens dus die touchpad zal wel. De sleeve bevalt beter dan verwacht (mag ook wel want hij was niet goedkoop, ~40 US$): lekker strak en met een magneetsluiting.
De camera is redelijk, soms wat kleurzweem afhankelijk van opstelling t.o.v. lichtbronnen. De microfoons heb ik nog niet geprobeerd, het eerste kwartier van Teamsvergaderingen gaat meestal toch op aan verbindings- en geluidsechoproblemen van en bij collega's dus zelf gebruik ik vrij consequent headsets. Het lijkt er op dat de meegeleverde HP-audiosoftware toch wel goed werkt zonder headsets.
Een ingebouwd schuifje voor de camera ontbreekt en tussen scherm en hoofd-behuizing is sowieso weinig ruimte voor een fysiek schuifje. Dat wordt dus behelpen met tape - opletten dat er geen lijm op de lens komt! Verder ontbreken een aparte microfoon-muteknop en een slot voor een Kensingtonlock. Een apart punt is de wifi, zie verder.
Overall ben ik heel tevreden.

Aanpassingen
Win10 Home is geüpgraded naar Pro en ik heb Mageia 8 Linux er naast gezet, later ook nog Win 11 Home. Vooraf had ik alvast een USB wired LAN adaptertje gekocht maar Mageia herkende de ingebouwde wifi meteen. Uberhaupt werkt vrijwel alle HW in Mageia OOTB, behalve de vingerafdruklezer (en Secure Boot). Anders dan reviews vermelden heeft Linux geen problemen met ontwaken uit slaapstand - zelfs wifi is dan nog verbonden. Ik zag dat mijn HP af-fabriek BIOS revisie F.06 heeft, op de HP site staat F.05A, mogelijk heeft dat ermee te maken.
Volgens reviews is de wifi (Realtek RTL8821CE) niet super en inderdaad, op kantoor bleek zelfs een oud TP-Link USB wifi-g adaptertje stukken sneller en stabieler (merk je vooral met MS Teams-meetings). Dus er zit nu een veel betere AX210 adapter in. Voor wifi op kantoor moesten daar eerst de LLDP-protocollen af, anders loopt inloggen op het captive portal vast. Maar: uiteindelijk is de wifi nog steeds niet zo goed als die van m'n ouwe trouwe Lenovo X230. Misschien zijn de ingebouwde wifi-antennes het probleem, die zitten boven tussen het scherm zelf en de metalen schermbehuizing gepropt. Ik zie aan de achterkant v.h. scherm op die hoogte wel een opgevulde gleuf maar kan niet achterhalen of daar een plastic opvulling zit (om wifi door te laten) of doorlopend en dus afschermend metaal van de behuizing.
Bij CableMatters.com heb ik een refurbished USB-C dockje gekocht; op kantoor kan ik nu met twee externe schermen (een via ingebouwde HDMI, andere via de dock) plus het laptopscherm werken (alledrie gelijktijdig 1920x1200), probleemloos zowel onder Win10&11 en Linux.
Qua opslag heb ik een Samsung SSD980 liggen maar de meegeleverde SSD bleek voorlopig snel zat.
Intrigerend detail: in de verpakking zat een papier met uitleg over de aansluitingen en daarop prijkte aan de rechterzijkant zowaar een SD-kaartslot. Staat ook zo in de User Manual die je on-line kunt vinden. Maar helaas ...

Wenpunten
De functietoetsen zijn gecombineerd met knoppen voor geluid, beeld, enz. en de Inserttoets is aldus gecombineerd met de F12-toets. Ik prefereer directe toegang tot F1-F12 functietoetsen en heb dat zo in het BIOS ingesteld maar ja, dan is voor Insert altijd de Fn-toets nodig. De toetsenbordverlichting geeft wat "bleed" vooral van onder de rij functietoetsen. Wakker worden uit slaapstand duurt bij Windows en Linux even, maar net niet lang genoeg om op te vallen. Afsluiten duurt soms verrassend lang, vooral Linux - ik moet nog 's uitzoeken waar allemaal op wordt gewacht, meestal is dat netwerk- of X11 gedoe. Het beeldscherm gaat maar tot 45 graden achterover.
Raar genoeg werkt de vingerafdruklezer bij telkens maar één van de Windowsen goed. Kennelijk past er maar één set in de TPM chip? geen idee. Ik heb derhalve Bitlocker alleen op de Win10 installatie durven aanzetten. Win 11 vind ik sowieso nog te onrijp.
Wat ook even wennen was voor mij: de USB LAN adapter en USB-C dock connecten eerst als CD-drive. Daar kun je dan de Windows drivers vanaf installeren / kopieren. Nooit eerder geweten ...

Heb jij ook een HP Pavilion Aero 13-be0240nd?

Weet je toevallig of het interne display van deze laptop ook op 50hz kan draaien? Standaard is deze verversingssnelheid waarschijnlijk niet te selecteren, maar m.b.v. een tool als Custom Resolution Utility (CRU) wellicht wel.

Ik zoek een compacte laptop (13-14 inch) met een goed 16:10 of 3:2 scherm waarmee ik C64 & Amiga emulators kan draaien op 50hz. Dit zou dus een kandidaat kunnen zijn.
(Sorry voor late reactie, was een weekje weg).
Geen idee wat je aan het display kunt tunen. Niets via het BIOS. Maar het zou me niet verbazen als externe tools zoals dat CRU dat wel zouden kunnen, volatile of persistent. Voor zover ik kan nagaan zitten er vrij standaard componenten met standaard drivers in het laptopje, geeft wellicht hoop.
Kunnen die emulators zelf niet de verversingssnelheid simuleren of instellen? Ik meen me te herinneren dat bv. DOSBox daarvoor een (weliswaar beperkt) aantal settings heeft. Of die echt werken is vers twee.
Het hangt er maar vanaf hoe dicht je op het bare metal wil (of moet) zitten.
Bedankt voor je reactie. Deze emulators emuleren de hardware van de genoemde machines en behoren op 50hz/50fps te draaien. Ik kan dat natuurlijk gewoon op mijn huidige laptop met 60hz doen, maar dan krijg je een 'judder' effect. Het scrollen van de content op het scherm is dan niet meer vloeiend, zoals het bedoeld is. Dit omdat 50 beelden per seconden in een verversing van 60 beelden per seconden weergegeven worden.

Enfin, ik kijk gewoon even verder.