Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Friso Weijers

Redacteur monitoren, laptops en mobile

Lenovo Yoga Slim 7 en Slim 7 Pro Review

Rappe middenklassers met Ryzen 5000

12-08-2021 • 06:00

100 Linkedin

Met Ryzen 5000 nog steeds super?

  • Yoga Slim 7 Pro (14ACH5)
  • Yoga Slim 7 (13ACN5)

In het kort

De Lenovo Yoga Slim 7 Pro is een laptop met een interessante formule: een krachtige 45W-Ryzen-processor met de nieuwste Zen 3-rekenkernen in een dun en licht ontwerp. Zelfs de prestaties van ons 'basismodel' met zes cores zijn uitstekend voor een apparaat van dit formaat. Lenovo heeft de metalen laptop verder voorzien van een lekker scherp beeldscherm met de fijne 16:10-verhouding, dat wel wat beter gekalibreerd had mogen zijn. Ten opzichte van de Yoga Slim 7 van vorig jaar bevat de nieuwe Pro ook wat minpuntjes. Zo ontbreken de HDMI-poort en kaartlezer, en is de accuduur een stuk korter. Als je de illustere voorganger kunt wegdenken, blijft de Yoga Slim 7 Pro een interessante laptop, die bovendien aantrekkelijk is geprijsd. Ook een exemplaar met acht processorkernen komt voor minder dan duizend euro in de winkels.

Pluspunten

  • Snelle Zen3-cpu
  • 45W-processor in dunne metalen behuizing
  • Scherm met 16:10-beeldverhouding
  • Veel waar voor je geld

Minpunten

  • Summiere aansluitingen
  • Accuduur korter dan bij Yoga Slim 7 2020
  • Schermkalibratie kon beter

In het kort

De Lenovo Yoga Slim 7 is een van de weinige verkrijgbare laptops met een 15W-'Ryzen 5000'-processor op basis van de nieuwe Zen 3-rekenkernen. Je komt maar weinig laptops van dit formaat tegen die nog rapper zijn. De Yoga Slim 7 van vorig jaar was echter nauwelijks trager en in andere opzichten beter. Zo heeft het nieuwe model een veel kortere accuduur en de aansluitingen van de dunnere behuizing zijn erg summier, met enkel USB-C. Het nieuwe scherm heeft een fijne 16:10-beeldverhouding plus een mooie hoge resolutie, maar we zijn minder gecharmeerd van de glimmende afwerking in combinatie met de beperkte helderheid. De kleurweergave had ook beter gekund. In overweging nemend dat de prijs niet al te hoog is, heb je aan de Yoga Slim 7 toch een fijne laptop, maar het nieuwe Pro-model is onder de streep interessanter.

Pluspunten

  • Snelle Zen3-cpu
  • Dunne metalen behuizing
  • Scherm met 16:10-beeldverhouding
  • Veel waar voor je geld

Minpunten

  • Accuduur beduidend korter dan bij Yoga Slim 7 2020
  • Aansluitingen erg summier
  • Scherm met lage maximale helderheid, glimmende afwerking
  • Schermkalibratie kon beter

Getest

Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (82CY000VMH)

Prijs bij publicatie: € 949,-

Vanaf € 999,-

Vergelijk prijzen

De Lenovo Yoga Slim 7 14" was wat ons betreft een van de beste laptops van vorig jaar. Niet alleen was de dunne en lichte laptop opzienbarend snel dankzij een toen nieuwe AMD Ryzen 4000-processor, de fabrikant had hem ook voorzien van een goed scherm en voldoende aansluitingen. Daarbij was de accuduur uitstekend. Meer dan een jaar na de oorspronkelijke introductie blijft de Yoga Slim 7 van 2020 een aanrader, bleek uit onze recente Best Buy Guide.

Dit jaar brengt Lenovo opnieuw Yoga Slim 7-laptops uit op basis van een AMD-processor. Dit keer is er naast de 'gewone' Yoga Slim 7 een Yoga Slim 7 Pro. Interessant daaraan is dat de fabrikant een Ryzen 5000-processor uit de krachtige H-serie heeft verwerkt in een zeer compacte behuizing. Ook de gewone Yoga Slim 7 heeft een nieuwe Ryzen 5000-chip in het vooronder, maar net als het 2020-model van de Yoga Slim 7 is dat een processor uit de energiezuinige U-serie. Beide nieuwe laptops hebben een nieuw schermpaneel met een hogere resolutie en een fijne 16:10-verhouding. Het scherm van de Yoga Slim 7 is met een diagonaal van 13,3" iets kleiner dan dat van het Pro-model met 14"-display.

Lenovo Yoga Slim 7 (13ACN5) en Yoga Slim 7 Pro (14ACH5)

De nieuwe Yoga Slim 7 komt op de markt voor ongeveer hetzelfde bedrag als zijn illustere voorganger. Voor minder dan 1000 euro heb je al de door ons geteste variant met Ryzen 7 5800U octacore-processor, 16GB werkgeheugen en een 512GB-ssd. Er zijn daarnaast nog twee goedkopere versies. De Yoga Slim 7 Pro komt binnenkort beschikbaar in veel meer varianten, ook als je de Intel-configuraties met Tiger Lake H35-processor buiten beschouwing laat. Versies met AMD-processor zijn vooralsnog exclusief verkrijgbaar bij de Media Markt, zoals ons testmodel. Dat is een vrij basale uitvoering met Ryzen 5 5600H-hexacore, 16GB werkgeheugen, 512GB opslag en een '2.2K'-scherm die 900 euro kost. In de duurste variant van 1300 euro zitten onder andere een Ryzen 9 5900HX-octacore, 1TB opslag en een luxer '2.8K'-beeldscherm.

Behalve de Yoga Slim 7 en Slim 7 Pro zijn er nog maar weinig andere laptops met de nieuwe Ryzen 5000-processors. Voorraadproblemen spelen de processorserie maanden na introductie nog altijd parten. Op voorhand belooft Lenovo dus een interessant aanbod, maar zijn de laptops van 2021 ook net zo'n doorslaand succes als het model van vorig jaar?

Behuizing en aansluitingen

Net als de onlangs geteste IdeaPad 5 Pro zijn de Yoga Slim 7 en Slim 7 Pro voorzien van een volledig metalen behuizing. Alleen de schermranden zijn bij 'onze' Slim 7 Pro van plastic. De Yoga Slim 7 heeft een glasplaat voor het scherm en daardoor voelt de klep bij dat model wat steviger aan. Bij sommige laptops kun je de klep wel erg makkelijk indrukken in het midden of verbuigen als je hem aan de hoekpunten beetpakt, iets waarvan bijvoorbeeld ook de Yoga Slim 7 uit 2020 last had. De onderkant van de behuizing heeft dezelfde bouwwijze als de klep, met een bovenkant en zijkanten uit één stuk metaal. De onderplaat is wel een los gedeelte en zit met Torx-schroefjes vast. Hoewel ook de onderkant van beide Yoga-laptops is gemaakt van metaal, voelt dat gedeelte van de behuizing niet zo stevig aan als de rest. Als je de laptop dichtgeklapt oppakt, voel je de onderkant enigszins verbuigen onder je vingers. Gelukkig is de ruimte rondom het toetsenbord gemaakt van steviger materiaal, zodat de laptop niet te veel meegeeft als je hem in het midden indrukt.

Lenovo Yoga Slim 7 (13ACN5)

Zoals gezegd is de Yoga Slim 7 uit 2021 kleiner dan het 2020-model, wat deels komt door het kleinere scherm, maar ook voor een 13,3"-laptop is de nieuwe Yoga Slim 7 compact vormgegeven. Dankzij het minder brede scherm is de laptop lekker smal. Lenovo heeft ten opzichte van het 2020-model ook 2,5mm van de dikte afgeschaafd, terwijl het gewicht met 120g is gedaald tot 1,22kg. De Yoga Slim 7 Pro is ongeveer even dik (2cm) en zwaar (1,35kg) als de oude Yoga Slim 7; de behuizing is door de gewijzigde schermverhouding dieper, maar minder breed. Wat afmetingen betreft zijn beide laptops daarmee vergelijkbaar met de concurrentie van dit formaat en deze prijsklasse.

Net als de Yoga Slim 7 uit 2020 zijn ook de Yoga Slim 7 en Slim 7 Pro uit 2021 pure laptops; het scherm kan 180 graden draaien totdat het volledig plat op tafel komt te liggen, maar verder gaat het niet. Je kunt de klep met één hand openen zonder dat de basis van de laptop meekomt, dankzij het soepel bewegende scharnier. In het enigszins uitstekende lipje in de bovenste schermrand zit bij beide laptops een 720p-webcam. De kwaliteit is, zoals gebruikelijk, niet geweldig. Aardig is dat Lenovo een optie heeft toegevoegd in zijn Vantage-software om automatisch de achtergrond te blurren, mocht je streamingsoftware of -platform dat nog niet kunnen. Daarvoor wordt de infraroodled ingeschakeld, die ook wordt gebruikt om je snel te laten inloggen met gezichtsherkenning. Hoewel het systeem zo diepte moet kunnen herkennen in het camerabeeld, blijkt de scheiding van voor- en achtergrond in de praktijk wel erg bij benadering, zoals op de foto hiernaast is te zien.

Het ontgrendelen met gezichtsherkenning wordt vergemakkelijkt doordat Lenovo in de Yoga Slim 7 en Slim 7 Pro ook een time of flight-sensor heeft geplaatst, net als bij het eerdere model. Daarmee kan de laptop continu blijven scannen of er iemand voor het apparaat plaatsneemt zonder dat de infraroodcamera de hele tijd moet blijven aanstaan, wat veel energie zou kosten. Zo kan het systeem automatisch ontwaken en de inlogprocedure starten als je ervoor gaat zitten. Het Slim 7-duo heeft nog een trucje om sneller te beginnen; ook als je de laptop helemaal hebt uitgezet, gaat hij automatisch weer aan zodra je hem openklapt, zoals andere duurdere Windows-laptops en Chromebooks dat ook kunnen.

Lenovo Yoga Slim 7 Pro (14ACH5)

Waren we bij de Yoga Slim 7 van 2020 te spreken over de ruime aansluitmogelijkheden; het povere aansluitingengamma van de nieuwe Yoga Slim 7 heeft wat weg van dat van de gemiddelde Apple-laptop. Ook bij het Pro-model word je niet getrakteerd op veel poorten, al heeft deze laptop tenminste nog een USB-A-poort aan de rechterkant, naast de twee type-C-poorten die links zitten. De gewone Yoga Slim 7 heeft enkel type-C-poorten, wat het aansluiten van klassieke randapparatuur bemoeilijkt. Ook met de Yoga Slim 7 Pro zul je als je bijvoorbeeld een beeldscherm wilt aansluiten, een verloopje nodig hebben, dat overigens niet wordt meegeleverd. Beide laptops hebben verder nog een 3,5mm-poort voor je koptelefoon.

De USB-C-poort die de Yoga Slim 7 rechts heeft, is een beetje een fopexemplaar zonder multifunctionele eigenschappen, al kan hij wel een ander apparaat opladen als de laptop uitstaat. Net als de type-A-poort die de Yoga Slim 7 Pro op die plaats heeft, ondersteunt hij een maximale doorvoersnelheid van 5Gbit/s, wat lager is dan bij de twee USB-C-poorten links, die op beide laptops 10Gbit/s ondersteunen. Via deze poorten kun je de laptop ook opladen en beeldschermen aansluiten. Volgens de officiële specificaties zou de Yoga Slim 7 4k-schermen slechts op 30Hz kunnen aansturen, wat niet meer van deze tijd is. Dat blijkt gelukkig een fout; in onze praktijktest kon het duo prima overweg met 4k-schermen op 60Hz, wat je ook zou verwachten gezien de DisplayPort 1.4-ondersteuning.

  • Yoga Slim 7 (links)
  • - (rechts)
  • Yoga Slim 7 Pro (links)
  • - (rechts)

De Yoga Slim 7 en Slim 7 Pro hebben niet alleen MacBook-achtige aansluitingen, maar ook een MacBook-achtig toetsenbord. De toetsen hebben erg weinig travel, zoals je kunt zien in de onderstaande grafiek, waarvoor we beide laptops onder onze toetsenbordentester hebben gelegd. Daar moet je dus maar net van houden. Wel geven beide toetsenborden een duidelijke feedback, met een prettige weerstand bij het indrukken van iedere toets. De donkergrijze keycaps zijn volledig vlak, staan niet te dicht op elkaar en hebben de enigszins afgeronde onderkant die typisch is voor Lenovo. Je kunt de witte toetsverlichting handmatig op een van drie standen instellen, maar ook automatisch laten regelen op basis van het omgevingslicht. Het duo heeft een prima touchpad; het oppervlak is voldoende groot en is gemaakt van glas, er is ondersteuning voor de Precision-bewegingen in Windows 10 en de ingebouwde muisknoppen geven een prettige klik.

Toetsentravel (actuation/bottom out)
Laptop Afstand in mm (hoger is beter)
Lenovo ThinkPad E490
1,42
Asus Zenbook Pro Duo UX581GV
1,02
Asus ZenBook 14 UX425JA
0,93
Acer Swift 5 SF514-55T-79TD
0,90
HP Spectre x360 14-ea0420nd
0,90
Asus ZenBook 13 Flip
0,83
Asus ZenBook Duo 14 UX482EA
0,81
Lenovo Yoga Slim 7 Pro 14ACH5 (14", 2021)
0,68
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (13", 2021)
0,66
Apple MacBook Pro 2018 15,4"
0,30

Systeemprestaties

De Lenovo Yoga Slim 7 is pas de tweede laptop die we hebben getest met een processor op basis van AMD's Zen 3-architectuur en een 15W-tdp. De meeste processors in de zuinige Ryzen 5000U-serie hebben stiekem de oudere Zen 2-kernen aan boord, die ook al in de Ryzen 4000U-serie zaten en minder goede prestaties per kloktik bieden. Laptops met de écht nieuwe processors op basis van Zen 3, de Ryzen 5 5600U-hexacore en Ryzen 7 5800U-octacore, zijn nog steeds erg zeldzaam, maar de Yoga Slim 7 is er dus een van. Lenovo maakt voor deze laptopserie ook geen gebruik van Zen 2-processors.

Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (82CY000VMH) Lenovo Yoga Slim 7 Pro 14ACH5 (82MS001SMH)
Cpu Ryzen 7 5800U (8c/16t, 15W-tdp) Ryzen 5 5600H (6c/12t, 45W-tdp)
Geheugen 16GB Lpddr4X-4266 16GB DDR4-3200
Ssd 512GB 512GB
Wifi Intel Wi-Fi 6 AX200 160MHz Realtek RTL8852AE
Scherm 13,3", ips, 2560x1600, 60Hz 14", ips, 2240x1400, 60Hz
Prijs € 949,- € 899,-

De Ryzen 5000H-familie, die krachtigere processors met een ruimere 45W-stroomlimiet omvat, is wel geheel gebaseerd op de Zen 3-architectuur. Er zijn inmiddels meer verschillende laptops beschikbaar met zo'n chip. Meestal zijn dat gaminglaptops met een scherm groter dan 15", een gewicht van meer dan 2kg en een snelle, losse videokaart. De Yoga Slim 7 Pro is in dat overzicht een aangename onderbreking. Door de 'onzuinige' processor en het gebrek aan een losse videokaart, kan hij een stuk lichter zijn, net als de onlangs geteste Acer Swift 3 SF316.

  • Cinebench 20 - Single
  • Cinebench 20 - Multi
  • Cinebench 23 - Single
  • Cinebench 23 - Multi
  • 3DMark Night Raid
  • 3DMark Night Raid - CPU
  • 3DMark Night Raid - Graphics
Cinebench 20 - Single
Laptop Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 9 14ITL5 Ci7-1165G7
580
Acer Swift 5 SF514-55T-79TD Ci7-1165G7
572
Dell XPS 13 9310 Ci7-1165G7
564
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (13", 2021) Ryzen 7 5800U
561
Razer Book 13 Ci7-1165G7
558
HP Spectre x360 14 Ci7-1165G7
545
Lenovo IdeaPad 5 Pro Ryzen 5 5600U
538
Lenovo Yoga Slim 7 Pro 14ACH5 (14", 2021) Ryzen 5 5600H
523
LG Gram 14Z90P-GA76K Ci7-1165G7
516
ASUS ZenBook 13 OLED Ryzen 5 5500U
458
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 (14", 2020) Ryzen 7 4800U
452
HP Envy x360 13-ay0001nd Ryzen 5 4500U
451
Cinebench 20 - Multi
Laptop Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (13", 2021) Ryzen 7 5800U
4.027
Lenovo IdeaPad 5 Pro Ryzen 5 5600U
3.550
Lenovo Yoga Slim 7 Pro 14ACH5 (14", 2021) Ryzen 5 5600H
3.284
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 (14", 2020) Ryzen 7 4800U
3.278
ASUS ZenBook 13 OLED Ryzen 5 5500U
2.348
Razer Book 13 Ci7-1165G7
2.237
Lenovo Yoga Slim 9 14ITL5 Ci7-1165G7
2.202
Acer Swift 5 SF514-55T-79TD Ci7-1165G7
2.064
Dell XPS 13 9310 Ci7-1165G7
2.025
HP Envy x360 13-ay0001nd Ryzen 5 4500U
1.975
LG Gram 14Z90P-GA76K Ci7-1165G7
1.787
HP Spectre x360 14 Ci7-1165G7
1.727
Cinebench 23 - Single
Laptop Cpu/soc Score in punten (hoger is beter)
Acer Swift 5 SF514-55T-79TD Ci7-1165G7
1.519
Apple MacBook Air 2020 M1 M1
1.506
Razer Book 13 Ci7-1165G7
1.435
Dell XPS 13 9310 Ci7-1165G7
1.434
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (13", 2021) Ryzen 7 5800U
1.432
Lenovo Yoga Slim 9 14ITL5 Ci7-1165G7
1.425
HP Spectre x360 14 Ci7-1165G7
1.402
Lenovo IdeaPad 5 Pro Ryzen 5 5600U
1.373
Lenovo Yoga Slim 7 Pro 14ACH5 (14", 2021) Ryzen 5 5600H
1.350
LG Gram 14Z90P-GA76K Ci7-1165G7
1.322
ASUS ZenBook 13 OLED Ryzen 5 5500U
1.173
Cinebench 23 - Multi
Laptop Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (13", 2021) Ryzen 7 5800U
10.304
Lenovo IdeaPad 5 Pro Ryzen 5 5600U
9.153
Lenovo Yoga Slim 7 Pro 14ACH5 (14", 2021) Ryzen 5 5600H
8.641
Apple MacBook Air 2020 M1 M1
7.647
ASUS ZenBook 13 OLED Ryzen 5 5500U
5.695
Razer Book 13 Ci7-1165G7
5.661
Acer Swift 5 SF514-55T-79TD Ci7-1165G7
5.269
Lenovo Yoga Slim 9 14ITL5 Ci7-1165G7
5.223
Dell XPS 13 9310 Ci7-1165G7
4.975
LG Gram 14Z90P-GA76K Ci7-1165G7
4.526
HP Spectre x360 14 Ci7-1165G7
4.069
3DMark Night Raid
Laptop Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 9 14ITL5 Ci7-1165G7
17.289
Razer Book 13 Ci7-1165G7
17.220
Acer Swift 5 SF514-55T-79TD Ci7-1165G7
16.636
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (13", 2021) Ryzen 7 5800U
16.190
Lenovo Yoga Slim 7 Pro 14ACH5 (14", 2021) Ryzen 5 5600H
15.464
Dell XPS 13 9310 Ci7-1165G7
15.287
LG Gram 14Z90P-GA76K Ci7-1165G7
14.629
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 (14", 2020) Ryzen 7 4800U
14.413
Lenovo IdeaPad 5 Pro Ryzen 5 5600U
13.729
HP Spectre x360 14 Ci7-1165G7
13.294
ASUS ZenBook 13 OLED Ryzen 5 5500U
11.601
HP Envy x360 13-ay0001nd Ryzen 5 4500U
11.052
3DMark Night Raid - CPU
Laptop Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
Lenovo IdeaPad 5 Pro Ryzen 5 5600U
10.801
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (13", 2021) Ryzen 7 5800U
10.586
Lenovo Yoga Slim 7 Pro 14ACH5 (14", 2021) Ryzen 5 5600H
10.347
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 (14", 2020) Ryzen 7 4800U
9.793
Lenovo Yoga Slim 9 14ITL5 Ci7-1165G7
8.536
Razer Book 13 Ci7-1165G7
8.509
HP Envy x360 13-ay0001nd Ryzen 5 4500U
8.189
ASUS ZenBook 13 OLED Ryzen 5 5500U
7.688
Acer Swift 5 SF514-55T-79TD Ci7-1165G7
7.034
Dell XPS 13 9310 Ci7-1165G7
6.610
LG Gram 14Z90P-GA76K Ci7-1165G7
6.183
HP Spectre x360 14 Ci7-1165G7
5.644
3DMark Night Raid - Graphics
Laptop Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
Acer Swift 5 SF514-55T-79TD Ci7-1165G7
21.916
Lenovo Yoga Slim 9 14ITL5 Ci7-1165G7
21.109
Razer Book 13 Ci7-1165G7
21.018
Dell XPS 13 9310 Ci7-1165G7
19.896
LG Gram 14Z90P-GA76K Ci7-1165G7
19.277
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (13", 2021) Ryzen 7 5800U
17.859
HP Spectre x360 14 Ci7-1165G7
17.475
Lenovo Yoga Slim 7 Pro 14ACH5 (14", 2021) Ryzen 5 5600H
16.944
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 (14", 2020) Ryzen 7 4800U
15.723
Lenovo IdeaPad 5 Pro Ryzen 5 5600U
14.419
ASUS ZenBook 13 OLED Ryzen 5 5500U
12.747
HP Envy x360 13-ay0001nd Ryzen 5 4500U
11.780

In Cinebench 20 Multi en Cinebench 23 Multi doet de nieuwe Yoga Slim 7 goede zaken. In deze kortstondige benchmarks, waarin alle rekenkernen worden belast, is de laptop duidelijk het snelst van allemaal en een procent of 20 vlugger dan zijn onmiddellijke voorganger. De Yoga Slim 7 Pro met zescore-cpu noteert in Cinebench 20 Multi een ongeveer even hoge score als de Yoga Slim 7 uit 2020 met acht rekenkernen. In die zin presteert ook dat apparaat dus goed, al gaat de IdeaPad 5 Pro hem voorbij met de op papier flink zuinigere 5600U-processor. Feitelijk geeft die laptop de processor veel ruimte om buiten zijn tdp-limiet te gaan; we noteerden een praktijkverbruik van 38W voor de cpu-package. In combinatie met de extra ruimte voor koeling in de dikkere behuizing is het dus niet zo gek dat de '15W'-processor in de IdeaPad 5 Pro het 45W-exemplaar in de Yoga Slim 7 Pro de baas kan, althans in deze korte benchmark.

Zoals we al zagen in de review van de IdeaPad 5 Pro, kan Intels Tiger Lake-serie misschien niet meekomen als het op multicore-prestaties aankomt, de singlecore-scores zijn wel beter dan die van de Ryzen-chips. Ook het grafische gedeelte van de Intel-processors is tegenwoordig sterker. In de Vega-igpu van de Ryzen-processors zit maar weinig ontwikkeling. De architectuur is sinds AMD's eerste Ryzen-laptopchips uit 2017 zelfs ongewijzigd.

DaVinci Resolve 16 - 4K Video
Laptop tijd in seconden (lager is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (13", 2021)
572
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 (14", 2020)
575
Lenovo Yoga Slim 7 Pro 14ACH5 (14", 2021)
579
Lenovo IdeaPad 5 Pro
679
ASUS ZenBook 13 OLED
787
Razer Book 13
1.017
Lenovo Yoga Slim 9 14ITL5
1.134
HP Envy x360 13-ay0001nd
1.147
Acer Swift 5 SF514-55T-79TD
1.229
Dell XPS 13 9310
1.348
HP Spectre x360 14
1.363
LG Gram 14Z90P-GA76K
1.903

We draaien vervolgens DaVinci Resolve, een video-editor, waarin we een film renderen. Die render duurt een stuk langer dan Cinebench en op die manier wordt zichtbaar of de laptop onder langdurige belasting nog steeds goed presteert. Dat blijkt bij de Yoga Slim 7 toch wat tegen te vallen. De laptop laat bovendien veel prestaties liggen als je hem laat staan op het standaard energieprofiel 'Intelligent koelen'. Voor DaVinci Resolve zetten we alle laptops op het snelste profiel. Zoals Lenovo waarschuwt, maakt dat de laptop luidruchtiger en het komt het energiegebruik ook niet ten goede. De Yoga Slim 7 trekt kortstondig door naar een verbruik van 46W, maar zakt al snel terug naar ongeveer 20W, alsnog ruim boven de eigenlijke tdp-limiet. Dat levert wel een meer dan 20 procent betere score op. Ook met het gas op de plank weet de nieuwe Yoga Slim 7 het oude model met Ryzen 7 4800U niet overtuigend te verslaan, zoals in Cinebench wel het geval was.

Net zoals bij Cinebench doet de geteste Yoga Slim 7 Pro met hexacore-cpu het ongeveer even goed als de Yoga Slim 7 met zijn octacore als we beide apparaten in hun snelste prestatiemodus afstellen. De Yoga Slim 7 Pro boet niet veel in op de prestaties als je de standaardmodus gebruikt. Eveneens in tegenstelling tot bij de Yoga Slim 7, benadert het Pro-model de eigenlijke tdp-limiet van 45W pas als je het in de prestatiemodus zet, waarbij het piekverbruik in deze stand tot meer dan 60W stijgt. Hoewel naar ons idee niet minder lawaaiig, vinden we het geruis dat de Yoga Slim 7 Pro in vol bedrijf produceert, prettiger dan dat van de Yoga Slim 7. De ventilators van die laatste produceren een hoogfrequente fluittoon.

Tot slot renderen we een afbeelding in Blender. Dat doen we herhaaldelijk en daarbij noteren we de rendertijd van iedere afbeelding. Zo wordt zichtbaar of de laptop op termijn goede prestaties kan volhouden; bij een slecht gekoeld apparaat zal de lijn na verloop van tijd steeds verder oplopen of gaan jojoën, omdat de processor tegen de thermische limiet oploopt en moet terugklokken. Merk op dat we deze test niet hebben uitgevoerd op de Yoga Slim 7 uit 2020 met Ryzen 7 4800U, zoals overige benchmarks, dus hier zie je de scores van de variant met Ryzen 5 4600U. Ook draaien we deze test bij alle laptops weer op het standaard prestatieprofiel.

De Yoga Slim 7 Pro heeft in deze test vrijwel geen last van throttling. De lijn van deze laptop is heel mooi constant, met in de laatste test haast dezelfde prestaties als aan het begin. Lenovo verkoopt deze laptop met processors die nog een stuk krachtiger zijn, wat de processor in ons basismodel wat extra headroom geeft.

De Yoga Slim 7 is aan het begin van de benchmark sneller dan het Pro-model dankzij de twee extra processorcores en wat hogere boostclocksnelheid, maar de prestaties zakken vervolgens snel in totdat ze stabiliseren op ongeveer hetzelfde niveau als dat van de IdeaPad 5 Pro. Die heeft zoals gezegd 'slechts' een Ryzen 5-cpu, maar die kan in dat apparaat wel veel meer stroom verbruiken en de grotere behuizing kan die warmte ook goed kwijt. Kennelijk lukt dat niet meer op het compactere formaat van de Yoga Slim 7.

Beeldscherm

Lenovo rust de Yoga Slim 7 uit met twee vrijwel identieke displays, ips-schermen met een resolutie van 2560x1600 pixels, een beloofde sRGB-dekking van 100 procent en een helderheid van 300cd/m². Het enige verschil is dat een van de twee schermen minder stroom verbruikt. Helaas hebben de configuraties die nu in Nederland te koop zijn, niet dit 'Low power'-paneel aan boord. Hoewel het scherm van de Yoga Slim 7 niet aanraakgevoelig is, zit er toch een glasplaat voor het paneel, zoals bij een laptop met aanraakscherm. Daardoor zie je reflecties duidelijk in het scherm en dat is wat ons betreft niet handig. De Yoga Slim 7 van 2020 had nog een optie voor een mat paneel.

Bij de Yoga Slim 7 Pro heb je meer keus. Ons testmodel is uitgerust met het '2.2K'-ips-paneel met een ongebruikelijke resolutie van 2240x1400 pixels, een beloofde maximale helderheid van 300cd/m², 100 procent sRGB-kleurdekking en een 60Hz-refreshrate. Het paneel heeft een matte afwerking, in tegenstelling tot de luxere '2.8K'-optie waar een glasplaat voor zit. De specificaties van dat scherm - 2880x1800 pixels, een helderheid van 400cd/m², 100 procent sRGB-dekking en een 90Hz-refreshrate - doen vermoeden dat het gaat om hetzelfde paneel als dat in de onlangs geteste IdeaPad 5 Pro. Later dit jaar moet er ook een Yoga Slim 7 Pro met AMD-processor verschijnen die een 2.8K-oledscherm heeft, maar Lenovo kon ons nog niet precies vertellen wanneer.

De resolutie van de schermen in beide geteste laptops is wat ons betreft een mooi compromis tussen full hd en 4k. Letters en afbeeldingen zien er een stukje scherper uit dan op een full-hd-scherm met dezelfde diagonaal. Daarnaast hoeven er niet zoveel pixels te worden aangestuurd als bij een 4k-paneel, wat over het algemeen gunstig is voor de accuduur. De 16:10-verhouding van de schermen is zeker voor dagelijks kantoorgebruik fijn. Doordat je meer verticale ruimte hebt, zie je meer van een tekst of webpagina.

  • Helderheid wit
  • Contrast
  • Gem. grijswaardenfout
  • Gem. kleurfout
  • sRGB dekking
Helderheid wit
Laptop Resolutie Type laptopscherm Helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Dell XPS 13 9310 3840x2400 LCD
493
HP Envy x360 13-ay0001nd 1920x1080 LCD
426
Lenovo IdeaPad 5 Pro 2880x1800 LCD
411
Apple MacBook Air 2020 M1 2560x1600 LCD
408
ASUS ZenBook 13 OLED 1920x1080 OLED
395
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 (14", 2020) 1920x1080 LCD
385
Acer Swift 5 SF514-55T-79TD 1920x1080 LCD
368
HP Spectre x360 14 3000x2000 OLED
368
Lenovo Yoga Slim 7 Pro 14ACH5 (14", 2021) 2240x1400 LCD
349
LG Gram 14Z90P-GA76K 1920x1200 LCD
329
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (13", 2021) 2560x1600 LCD
307
Contrast
Laptop Resolutie Type laptopscherm Contrast in verhouding (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 (14", 2020) 1920x1080 LCD
2026:1
HP Envy x360 13-ay0001nd 1920x1080 LCD
1869:1
Dell XPS 13 9310 3840x2400 LCD
1700:1
Lenovo Yoga Slim 7 Pro 14ACH5 (14", 2021) 2240x1400 LCD
1659:1
LG Gram 14Z90P-GA76K 1920x1200 LCD
1566:1
Lenovo IdeaPad 5 Pro 2880x1800 LCD
1467:1
Acer Swift 5 SF514-55T-79TD 1920x1080 LCD
1416:1
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (13", 2021) 2560x1600 LCD
1262:1
Apple MacBook Air 2020 M1 2560x1600 LCD
995:1
Gemiddelde grijswaardenfout
Laptop Resolutie Type laptopscherm kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
ASUS ZenBook 13 OLED 1920x1080 OLED
2,20
Apple MacBook Air 2020 M1 2560x1600 LCD
2,50
Dell XPS 13 9310 3840x2400 LCD
2,70
Lenovo Yoga Slim 7 Pro 14ACH5 (14", 2021) 2240x1400 LCD
4,40
Acer Swift 5 SF514-55T-79TD 1920x1080 LCD
4,40
LG Gram 14Z90P-GA76K 1920x1200 LCD
4,90
HP Envy x360 13-ay0001nd 1920x1080 LCD
5,30
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (13", 2021) 2560x1600 LCD
5,40
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 (14", 2020) 1920x1080 LCD
6,10
Lenovo IdeaPad 5 Pro 2880x1800 LCD
8,00
HP Spectre x360 14 3000x2000 OLED
9,50
Gemiddelde kleurfout
Laptop Resolutie Type laptopscherm kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Apple MacBook Air 2020 M1 2560x1600 LCD
1,40
Lenovo Yoga Slim 7 Pro 14ACH5 (14", 2021) 2240x1400 LCD
1,50
Acer Swift 5 SF514-55T-79TD 1920x1080 LCD
1,90
Dell XPS 13 9310 3840x2400 LCD
2,00
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (13", 2021) 2560x1600 LCD
2,10
LG Gram 14Z90P-GA76K 1920x1200 LCD
2,30
Lenovo IdeaPad 5 Pro 2880x1800 LCD
2,60
HP Envy x360 13-ay0001nd 1920x1080 LCD
2,80
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 (14", 2020) 1920x1080 LCD
3,70
HP Spectre x360 14 3000x2000 OLED
3,80
sRGB dekking
Laptop Resolutie Type laptopscherm Gamut dekking in % (hoger is beter)
ASUS ZenBook 13 OLED 1920x1080 OLED
151,4
HP Spectre x360 14 3000x2000 OLED
145,8
Dell XPS 13 9310 3840x2400 LCD
114,6
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 (14", 2020) 1920x1080 LCD
108,7
LG Gram 14Z90P-GA76K 1920x1200 LCD
100,0
Apple MacBook Air 2020 M1 2560x1600 LCD
99,9
Lenovo IdeaPad 5 Pro 2880x1800 LCD
99,9
Lenovo Yoga Slim 7 Pro 14ACH5 (14", 2021) 2240x1400 LCD
99,1
Acer Swift 5 SF514-55T-79TD 1920x1080 LCD
98,7
HP Envy x360 13-ay0001nd 1920x1080 LCD
97,0
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (13", 2021) 2560x1600 LCD
94,9

Als we onze colorimeter en Calman-software erbij pakken, blijkt dat het scherm van de nieuwe Yoga Slim 7 inderdaad vrij precies 300cd/m² aan helderheid kan produceren. Dat is minder dan de concurrentie en ook minder dan de oude Yoga Slim 7. Zeker in combinatie met het spiegelende paneel hadden we graag een hogere maximale helderheid gezien. De geteste Yoga Slim 7 Pro doet het met 349cd/m² beter dan wordt opgegeven, maar scoort alsnog ondergemiddeld in dit testveld.

  • Yoga Slim 7
  • Yoga Slim 7 Pro

Ook wat contrast betreft bereikt het Yoga-duo geen topscores, al zijn de genoteerde waarden voor ips-panelen ook weer niet echt slecht. Lenovo zou wel wat meer werk mogen maken van de afstelling. De gemiddelde kleurafwijking of ΔE valt zeker bij de Yoga 7 Pro erg mee, maar de gemiddelde grijsafwijking komt bij beide laptops duidelijk hoger uit dan de zichtbare grens van 3. Als je ze wil gebruiken voor beeldbewerking, is zelf kalibreren dus wel aan te raden. De schermen kunnen zoals beloofd bijna alle kleuren van de sRGB-kleurruimte weergeven, wat bij goedkopere laptops onder de 700 euro meestal niet het geval is. De gemeten kleurdekking van de Yoga Slim 7 is met 94,5 procent iets aan de lage kant in vergelijking met de rest van het testveld, maar heel significant is dat verschil niet.

Accuduur en upgrades

De kleinere behuizing van de Yoga Slim 7 van dit jaar heeft niet alleen gevolgen gehad voor de aansluitingen, maar ook voor de accu. De capaciteit slinkt met liefst 20 procent tot 51Wh. Ook de Slim 7 Pro heeft met 61Wh een kleinere accu dan de Yoga Slim 7 van vorig jaar, zij het nipt.

  • Accutest browsen
  • PCMark 8 creative conv.
  • PCMark 8 Creative conventional (accu)
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
LG Gram 14Z90P-GA76K 72,2Wh
17u48m
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 (14", 2020) 60,7Wh
15u32m
Acer Swift 5 SF514-55T-79TD 56Wh
14u42m
Apple MacBook Air 2020 M1 49,9Wh
14u18m
HP Envy x360 13-ay0001nd 51Wh
13u12m
ASUS ZenBook 13 OLED 67Wh
12u3m
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (13", 2021) 50Wh
10u54m
Lenovo Yoga Slim 7 Pro 14ACH5 (14", 2021) 61Wh
10u50m
Lenovo IdeaPad 5 Pro 56,5Wh
10u22m
HP Spectre x360 14 66Wh
9u18m
Dell XPS 13 9310 52Wh
8u40m
PCMark 8 creative conv.
Laptop Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
ASUS ZenBook 13 OLED 67Wh
5u48m
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 (14", 2020) 60,7Wh
5u38m
HP Envy x360 13-ay0001nd 51Wh
5u34m
LG Gram 14Z90P-GA76K 72,2Wh
5u30m
Lenovo IdeaPad 5 Pro 56,5Wh
5u21m
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (13", 2021) 50Wh
5u11m
Lenovo Yoga Slim 7 Pro 14ACH5 (14", 2021) 61Wh
4u44m
HP Spectre x360 14 66Wh
4u23m
Dell XPS 13 9310 52Wh
3u53m
Acer Swift 5 SF514-55T-79TD 56Wh
3u28m
PCMark 8 Creative conventional (accu)
Laptop Accucapaciteit (Wh) in punten (hoger is beter)
Acer Swift 5 SF514-55T-79TD 56Wh
4.682,00
LG Gram 14Z90P-GA76K 72,2Wh
4.397,00
ASUS ZenBook 13 OLED 67Wh
4.182,00
Dell XPS 13 9310 52Wh
4.179,00
HP Spectre x360 14 66Wh
3.979,00
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 (14", 2020) 60,7Wh
3.854,00
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 (13", 2021) 50Wh
3.479,00
Lenovo IdeaPad 5 Pro 56,5Wh
3.449,00
Lenovo Yoga Slim 7 Pro 14ACH5 (14", 2021) 61Wh
3.447,00
HP Envy x360 13-ay0001nd 51Wh
3.289,00

Zoals te verwachten noteren de Yoga Slim 7 en Yoga Slim 7 Pro een veel kortere accuduur dan het model uit 2020, vooral in de browsetest. Dan bereiken beide laptops een werktijd van een uur of elf. Op grond van de krachtige componenten en de hogere schermresolutie is dat niet echt slecht, zeker in het geval van de Yoga Slim 7 Pro, die met een 'onzuinige' H-processor is uitgerust, maar de Yoga Slim 7 uit 2020 hield er pas na meer dan vijftien uur mee op.

In de PCMark-accutest, die het systeem zwaarder belast dan de browsetest, gaat het scherm na een uur of vijf op zwart, een redelijk resultaat. Het blijkt wel dat de prestaties daaronder te lijden hebben. Zoals je ziet op de derde tab, ligt de prestatiescore op de accu lager dan bij sommige laptops met een Intel Tiger Lake-quadcore, die aan de stekker weinig hebben in te brengen als het om rekenkracht gaat. Als je een lange accuduur echt belangrijk vindt, zijn er kortom betere opties dan de twee Yoga-laptops, bijvoorbeeld de MacBook Air 2020 of de LG Gram 14Z90P. Die zijn allebei ook wel een stukje duurder.

  • Yoga Slim 7
  • Yoga Slim 7 Pro
Lenovo Yoga Slim 7 (13ACN5) - Binnenkant
Lenovo Yoga Slim 7 Pro (14ACH5) - Binnenkant

Kijkend naar het binnenwerk van de Yoga Slim 7 en Slim 7 Pro is een koelsysteem met twee ventilators te zien. Sommige uitvoeringen van de nieuwe Yoga Slim 7 hebben een dummy op de plaats van de tweede ventilator, maar gelukkig kiest Lenovo daar bij het AMD-model niet voor. Na aanschaf kun je de netwerkkaart eventueel nog vervangen en hetzelfde geldt voor de ssd, een standaard M.2 2280-module. Ruimte voor een tweede ssd is er bij beide laptops niet meer, in tegenstelling tot bij het model van vorig jaar. Het werkgeheugen is weer gesoldeerd op het moederbord en dus niet meer uit te breiden. De 16GB van de meeste uitvoeringen zal over het algemeen wel voldoen, maar ook van het Pro-model zijn er helaas geen configuraties met 32GB geheugen, mocht je dat nodig hebben.

Conclusie

De Yoga Slim 7 en Slim 7 Pro uit 2021 blijken onder de streep niet zulke knallers als de Yoga Slim 7 van vorig jaar, een laptop die bijna alles goed deed. Op het gebied van accuduur zet het nieuwe duo in onze tests best een fikse stap terug. De aansluitingsmogelijkheden houden dit keer niet over, zeker in het geval van de Yoga Slim 7, die niet eens een USB-A-poort meer heeft. Ook bij de Slim 7 Pro zul je vast een dockje willen hebben door het gebrek aan losse beeldaansluitingen. Vooral bij het scherm van de Yoga Slim 7 hebben we gemengde gevoelens. De hogere resolutie en 16:10-beeldverhouding zijn fijn, maar de glimmende afwerking is niet zo handig, zeker gelet op de lage maximale helderheid.

Hoewel de vergelijking met de Yoga Slim 7 uit 2020 dus niet overal positief uitvalt, zijn ook de nieuwe Yoga Slim 7 en Slim 7 Pro best aantrekkelijk als je de voorganger even wegdenkt. Welke van de twee je ook kiest, voor minder dan 1000 euro haal je een dun, licht en luxe vormgegeven laptop in huis, voorzien van een zeer snelle Ryzen 5000-processor met Zen 3-rekenkernen. De Yoga Slim 7 is een van de weinige verkrijgbare laptops met zo'n chip uit de U-serie, met een 15W-tdp. Voor de Slim 7 Pro zet Lenovo in op een andere zeldzame formule: een krachtige 45W-cpu zónder losse videokaart in een zeer compact design. Het systeem heeft nauwelijks last van throttling, dus de prestaties zijn ook bij langdurige belasting uitstekend. Ze zijn beter dan die van vrijwel iedere andere laptop met deze afmetingen en dan hebben we ook nog de traagste versie getest. Dat maakt de Yoga Slim 7 Pro onder de streep toch een aanrader.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (100)

Wijzig sortering
Hier word je toch moe van... waarom altijd die geforceerde trend: "nee jij zult voor alles usb-c gebruiken". Volledig de plank misslaan bij de doelgroep voor deze laptop: studenten,casuals die administratie en wat browsen, wellicht semi-pro's voor beelbewerking?
Iemand die even gauw wat op een stick moet zetten, vakantie fotos wil printen of op tv wil laten zien.Moet natuurlijk weer lekker moeilijk met dongles en andere onzin, want waarom makkelijk.
Whats next, headphone jack die weer afscheid neemt?
En als klap ook nog eens van knappe 15 uur naar 10uur en een beetje in de browser accu test... you lost me.
Dus al met al, het is een krachtige laptop die toch niet the chops heeft voor de pro's mits afgestemd met een dongle en of bijbehorende scherm met usb-c aansluiting, te krachtig maar onhandig voor casuals/studenten die meestal gewoon over schermen met hdmi/DP en USB-a peripherals beschikken.
Heel eerlijk, ergens vind ik het wel handig dat alles in 1 dongle past, die ik universeel kan gebruiken. Ik heb nu zo een Satechi ding waar alle aansluiten op zitten. Vroeger was het huilen als de HDMI poort op je laptop stuk ging, reparateurs geen onderdelen hadden en je kon een nieuwe laptop kopen. Of opladers die alleen voor een specifieke laptop van een specifieke fabrikant beschikbaar waren. Ik heb nu ook veel minder kabels en 1 oplader voor alles! (behalve voor m’n rot iPhone..) het heeft echt wel voordelen. Maar in praktijk werkt het eigenlijk totaal niet als je niet een casual gebruiker bent.
Als je al ging huilen bij de HDMI-poort wil ik niet weten hoe je reageert op een kapotte USB-poort in deze laptops ;)
Gewoon een andere poort gebruiken?
Meestal had je wel meer dan één USB poort, maar slechts 1 HDMI poort ;)
Speak for yourself. Voor mij is er aan een laptop wat betreft aansluitingen 1 eis: een Thunderbolt 3+ poort met 85W PD. Als ik m'n laptop op m'n bureau leg, wil ik met 1 kabel pluggen klaar zijn...power, scherm, Ethernet, keyboard, trackball en headset allemaal aangesloten zonder verder dingen pluggen.

Dit soort laptops zijn ook prima geschikt voor veel licht development werk, echt niet alleen maar studenten / administratie / browsen (ik heb ruim een jaar Python development gedaan op een Yoga die 4 jaar terug €800 kostte).

USB sticks met A en C connector zijn er zat en kosten niks. De headphone jack op een laptop / PC...wordt die echt nog gebruikt? De gemiddelde student / scholier die ik kan hebben een Bluetooth headset. Office headsets zijn nog de grootste uitdaging, die zijn vaak USB-A of Bluetooth naast een USB-A dongle.

Voor een complete home office setup is er geen laptop te vinden met voldoende aansluitingen (1 of 2 HDMI/DP poorten, Ethernet, 3+ USB-A poorten) dus een docking station is dan toch de uitkomst. Voor gebruik "on the road" ben je met een USB-C stickje en Bluetooth spul al een heel eind. En een fatsoenlijk scherm met USB-C aansluiting heb je voor minder dan €200 en daar kan je jaren mee doen.

Laptops zonder fatsoenlijke Thunderbolt poort, daar wordt ik pas moe van =)
Nagoed, ik heb niks aan jouw use-case toe te voegen, je hebt gelijk, het kan goed werken,precies wat ik al zei.
Ja, je kan het laten werken en dat doe jij ook door bijbehorende scherm/dock etc.
Probleem is, de gemiddelde consument heeft echt geen flauw idee what thunderbolt is, welke dock ze nou moeten hebben ( die goedkope van wish of die ene dure van de mediamarkt?) Welk scherm ze hiervoor als 2de scherm moeten kopen en waarom in godsnaam weer een dock overal tussen moet.
En "nee pa, deze usbsticks met fotos van kleinkinderen zijn oud, je moet nieuwe hebben" "ow maar deze doen het toch nog prima?" "nee usb-c is de toekomst pa, die oude sticks moet je straks weggooien, te weinig data throughput". Gewoon disconnect met je klant noem ik het.
Dan ga je er vanuit dat de doelgroep van deze laptops de digibeet van middelbare leeftijd of ouder is. Als ik in m'n eigen omgeving kijk, zie ik bij "de oudere generatie" helemaal geen laptops maar een (oude) PC + tablet. En daarnaast, als er een laptop van €800+ aangeschaft wordt, is die USB stick met USB-C en A connector van werkelijk nog geen €10 echt niet het probleem.

Bij de jongere generatie (studenten / scholieren) is dat USB-stickje geen probleem en een extern scherm wordt niet gebruikt (heb je blijkbaar niet nodig als je ogen nog goed genoeg zijn =) ).

Dat de juiste docking station vinden nog wel een uitdaging is, dat is (helaas) waar, maar juist een bredere toepassing van USB-C / Thunderbolt op laptops zal dat makkelijker maken (meer geschikte modellen).
wordt die echt nog gebruikt?
Ja! Ik hang gewoon mij sennheiser headset aan mijn Lenovo (met zo'n gecombineerde jack, die ook op mijn telefoon en zelfs desktop front port zit). Werkt altijd, nooit problemen, niks opladen, etc.

In deze tijd van thuiswerken is het toch wel weer opvallend dat de mensen met koptelefoon problemen bijna altijd draadloos werken, en degene met een klassieke draad.
In de duurste variant van 1300 euro zitten onder andere een Ryzen 9 5900HX-octacore, 1TB opslag en een luxer '2.8K'-beeldscherm.

Waar halen jullie deze informatie vandaan? Want ik wacht al maanden hierop en kan nergens vinden wanneer het geleverd gaat worden.
Ik wilde zelfs bijna deze laptop in duitsland kopen voor 1200euro, maar de qwertz toetsenbord hield mij tegen.
Ik heb van Lenovo een compleet overzicht gekregen van alle varianten van de Yoga Slim 7 en Slim 7 Pro die nu of op korte termijn in Nederland verkrijgbaar zullen zijn. Uitgezonderd de 82MS004CMH (de goedkoopste AMD-variant van de Slim 7 Pro) zou alles deze week in de winkel moeten liggen, ook de 82MS004EMH van 1300 euro met Ryzen 9. In Nederland is deze dus exclusief bij de Media Markt verkrijgbaar.
Dank! ik zie net een notificatie over het ryzen 7 model, maar ik ga dan nog een weekje wachten om de Ryzen9 te kopen! :D Eindelijk na maandennnn wachten !!

[Reactie gewijzigd door jh26 op 12 augustus 2021 12:58]

De Ryzen 9 met 5900HX is dinsdagavond beschikbaar gekomen bij de Mediamarkt. Ik heb hem woensdagochtend besteld. Woensdagmiddag was hij weer uitverkocht.

Dit was de url:
https://www.mediamarkt.nl...gb-1tb-grijs-1696799.html
Thanks for the info! Heb je 1299e voor betaald?
Zit er toevallig ook een 32GB met Ryzen 7 of 9 processor bij?
Nee, er zijn helaas geen configuraties met 32GB van de Yoga Slim 7 (Pro) op dit moment.
Balen. Want upgraden zal er ook wel niet inzitten. Moet ik toch naar de Legion reeks kijken
De ideapad 5 pro is er wel met 32GB en ryzen 9 in de 16” variant

pricewatch: Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L5008CMH)
Ja klopt, maar die is amper verkrijgbaar. Alleen via campusshop waar ik helaas niet mag bestellen van mijn werkgever (hebben een vaste lijst bedrijven waar we mogen bestellen)
Zit paradigit er ook niet bij? Die heeft em ook al.
Nope helaas niet. Staat ook niet in de pricewatch overigens.
Wat aanvullende info tov de MacBook Air (2020)

What are the key differences between the notebooks

Advantages of the Lenovo Yoga Slim 7 14" (Intel)
  • Includes an old-school USB-A port
  • Thinner bezels and 2% higher screen-to-body ratio
  • Features a bigger (~22%) battery – 60.7 against 49.9 watt-hours
Advantages of the Apple Macbook Air (M1, 2020)
  • Easier to carry: weighs 250 grams less (around 0.55 lbs)
  • Can run popular games at about 46-63% higher FPS
  • Around 54% better multi-core CPU performance in the Cinebench R23 test
  • 45% sharper screen – 227 versus 157 pixels per inch (PPI)
  • Provides 33% higher max. screen brightness: 400 vs 300 nits
Bron: https://nanoreview.net/en...apple-macbook-air-m1-2020

En op verzoek van @josttie ook een vergelijk met de AMD variant:

Advantages of the Lenovo Yoga Slim 7 14" (AMD)
  • Includes an old-school USB-A port
  • Thinner bezels and 2% higher screen-to-body ratio
  • Features a bigger (~22%) battery – 60.7 against 49.9 watt-hours
Advantages of the Apple Macbook Air (M1, 2020)
  • Easier to carry: weighs 250 grams less (around 0.55 lbs)
  • Around 31% better multi-core CPU performance in the Cinebench R23 test
  • 45% sharper screen – 227 versus 157 pixels per inch (PPI)
  • Provides 33% higher max. screen brightness: 400 vs 300 nits

[Reactie gewijzigd door D-Ed op 12 augustus 2021 08:47]

+2Anoniem: 1633648
@D-Ed12 augustus 2021 08:42
Voor mij persoonlijk (en voor meer mensen) niet zo relevant, want de MacBook M1 draait geen Windows en is daarmee geen alternatief.

Ik vind dat je die disclaimer eigenlijk wel dient te plaatsen als je de MacBook promoot bij een review van Windows laptops. Ze zijn wat mij betreft niet direct met elkaar te vergelijken omdat ze in een ander ecosysteem vallen. Bovendien is de M1 met vergelijkbare specs, d.w.z. 16Gb ram en 512GB SSD ook duurder.

Voor wie ecosysteem niet uitmaakt is er natuurlijk voldoende info te vinden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1633648 op 12 augustus 2021 08:43]

Voor jou is het geen alternatief, maar voor heel veel anderen die geen Windows specifieke programma's moeten runnen is het een hele aantrekkelijke keuze. Ik heb voor het eerst in m'n leven ook een mac gehaald, omdat de Macbook Air M1 zo veel biedt voor de prijs die je krijgt. Ik vind het dan ook een redelijke vergelijking.
Ik reageer alleen maar op de review omdat de review zelf ook (af en toe) de Air aanhaalt.. Doe het wél of niet en ligt het dan ook toe denk ik dan.
Easier to carry vind ik bij Apple een drogreden.
Ja, laptop is lichter, maar vaak moet je wel heel wat meer verloopstekkers meenemen waardoor het totale gewicht en omvang groter is bij de Apple. Nog afgezien dat je die verloopstekkers vaak niet bij hebt op het moment dat je ze nodig hebt...

Die Cinebench score vind ik raar. Andere reviews zeggen iets anders, maar sowieso hecht ik weinig waarde aan die benchmark.
Dit is de slim7 van vorig jaar en niet de slim 7 13 of slim 7 pro 14 van dit jaar. Irrelevant vergelijk dus
En heb je dezelfde vergelijking met het AMD model? Is nogal een verschil.
Heb mijn bericht uitgebreid maar ik zie niet direct zoveel verschil om eerlijk te zijn.
Ik vind het toch wel gek dat de 5800u bijna 2x 1,5x zo snel is als de apple m1 in tweakers vergelijking bij cinebench 23 multicore. Ook de 5600u is sneller, dus daarom dacht ik dat bijvoorbeeld het performance verschil wel anders zou zijn met amd chips. Dus ik ben benieuwd waar jou bron de 31% betere multicore van de m1 tov amd vandaan haalt.

[Reactie gewijzigd door josttie op 12 augustus 2021 13:09]

de 5800u bijna 2x zo snel is als de apple m1 in tweakers vergelijking bij cinebench 23 multicore
Anderhalf keer zo snel is correcter.
Staaf toch maar deze uitspraak die als voordeel bij de MB Air M1 staat vermeld:
Around 31% better multi-core CPU performance in the Cinebench R23 test
terwijl ik in de review hier vlak boven zie dat de 5800U 10304 punten scoort, de 5600H 8641 punten scoort en de M1 máár 6771 punten scoort.

Heb je je vergist en was het eigenlijk de bedoeling om die zin op te lijsten onder de voordelen van de Yoga 7? Want dan klopt het wel.
Leuk, maar irrelevant. Twee verschillende ecosystemen.

Jammer om te zien dat Lenovo qua aansluitingen braaf Apple volgt. Een achteruitgang in bijna alles op het oude model van 2020.

[Reactie gewijzigd door Jeroenneman op 12 augustus 2021 08:47]

"Schermkalibratie kon beter"

Dit valt mij nou het meest tegen van laptops. Kunnen ze nou niet, net als bij een monitor, een paar knoppen er op zetten, zodat je zelf wat kleuren en de gamma kan aanpassen? 900 euro voor iets betalen en nog zo beperkt in hoe je het kan instellen.
Eigenlijk nooit bij stilgestaan, maar je hebt wel gelijk.. De goedkoopste monitor kan je zelf bij-regelen via een ingebouwd OSD menu.
Echter bij laptops heb ik dit eigenlijk nog nooit gezien? Bestaat dit wel? Of is dit allemaal via software te doen ?
Die knoppen nemen ruimte in. Extra functies kosten ook weer extra geld.
Ik weet wel vroeger rond 2010 - 2015 ongeveer heb ik enkele modellen voorbij zien komen en hadden wel extra functies. Normaal heb je alleen contrast en helderheid maar deze had ook een aantal standen die je met software kon instellen welke stand wat was. Hierbij kon je de Gamma ook instellen.

Voor de Gamma heb ik meermaals het programma QuickGamma gebruikt.
https://quickgamma.de/indexen.html

Heb je trouwens een Nvidia of AMD videokaart erin zitten dan zit het ook vaak al in de driversoftware. Van Intel is het meen ik bepaalde series.
In de AMD software kan het wel, dus je hebt die optie, zij het in software.
Misschien omdat dit een flinke wissel op de accu kan trekken? Ik gok ook maar iets.
Vreemd, Bij sommigen testen is de MacBook Air niet meegenomen (Geekbench), en bij andere het 2018 model ipv het laatste model.. Je zou verwachten dat voor zo’n snelle laptop ook de snelle Air mee in de overweging gaat bij zo’n uitgebreide test..?

Edit: Een aantal mensen vinden het vreemd dat ik de Air benoem want 'niet relevant want twee verschillende besturingssystemen'.. Maar de review neemt de tijd om wél de vergelijking te maken (met twee verschillende Airs notabene) dus is het niet vreemd om dit te benoemen (in mijn optiek).

[Reactie gewijzigd door D-Ed op 12 augustus 2021 08:51]

Exact. De MacBook Air 2020 M1 is de directe concurrent.

Zoals ik het kan zien, is de MacBook nog steeds beste keus, tenzij je echt Windows wilt.
Concurrent in wat ? 99% oncompatible software. Is het geen x86 zal het voor mij niet worden. Lekker kloten met parallels en een beta van Windows op arm. Of knoeien met cross-over en geforceerde 64bit waar al mijn 32bit programma’s niet meer op werken. Ik wil een echte computer geen half gebakken lucht. Allemaal leuk zo’n m1 chip maar de wereld is wel meer dan Logic, final cut en Davinci Resolve. En het in elkaar prutsen van internetnarcist video’s op YouTube en sociale media bloggers. Apple staat 10 jaar stil. Ieder jaar een nieuwe Mac OS en een Mac uit kotsen helpt ze niks voorruit. Op een Windows computer kan je gewoon meer en de helft zo duur. Apple is een bedrijf geworden voor fancy gadgets addicts die voor eeuwig in dat eco systeem vast zitten. Terwijl er buiten die muur de technologie ver verder staat.
machines uit deze 2 aparte ecosystemen moet je eigenlijk niet in dezelfde test meenemen, te veel variabelen. Mensen die deze test bekijken zijn al op zoek naar een windows laptop en lezen hier waarschijnlijk uit dat als je een aanbieding kan vinden voor het 2020 model je die gewoon moet kopen
Mensen die deze test bekijken zijn al op zoek naar een windows laptop
Wat een onzin. Mensen zoeken een laptop en dat kan voor velen prima een Mac zijn, alleen hebben die de reputatie wreed duur te zijn voor iets dat vooral applefans ervoor over hebben. Met de M1 lijkt de propositie flink veranderd. Qua prijs kwaliteitverhouding zijn Macbooks ineens veel aa trekkelijker.

Als niet per se Windows of Linux wil en je hebt zo'n 1000 euro kan je nu veel beter een macbook kopen. Dat was met Intel Macs van 1000 euro niet per se waar.
256gb opslag kan echt niet meer in 2021 dus deze statement klopt gewoon niet.
Kan het echt niet meer of vind je dat het echt niet meer kan?

Bij mij op het werk zijn laatst 900 M1 Macbook Airs uitgedeeld en werkelijk niemand die klaagt over die 256GB. Voor werk wordt zo'n beetje alles op netwerkshares opgeslagen. De meeste privégebruikers slaan zo goed als alles in e.o.a. cloud- of NAS oplossing op.

Een enkeling wil alles lokaal hebben staan. Dat is toch echt zo.

En n=1, ik werk al vanaf de Powerpc met Macbook Pro's (zakelijk en privé) en nog nooit heb ik meer dan 256GB gekocht en nodig gehad. Het kan dus prima ;)
Tuurlijk, je kan er wel mee overweg. Maar echt future proof is het niet, zeker met die 8gb ram. De meeste telefoons hebben nu zelfs meer opslag en ram.
En hebben de meeste mensen, want daar gaat het om, niet die enkeling, ook in "de toekomst" (de levensduur van het apparaat, 5-6 jaar) meer nodig dan 8GB?
Zeer waarschijnlijk niet.

Dat een telefoon meer heeft is leuk voor de mensen die geilen op specs.
Wederom, de meerderheid kiest een leuke middenmoter en die hebben bij lange na geen 256GB opslag of 8GB RAM en toch voldoen die meer dan prima.

Niet vervelend bedoelt, maar ik denk dat je echt teveel vanuit techneut zijn redeneert.
Ik heb er niets op tegen om Windows laptops met OS X laptops te vergelijken.
Maar een blanco statement dat voor 1.000€ een MacBook de betere laptop is, is gewoon niet juist. Voor jou misschien, maar zeker niet voor iedereen.

Gewoon netjes overal (!) in de vergelijkingen meenemen en dan kan de koper zelf beslissen.
Als niet per se Windows of Linux wil en je hebt zo'n 1000 euro kan je nu veel beter een macbook kopen. Dat was met Intel Macs van 1000 euro niet per se waar.
Zo stellig kun je nou ook weer niet zijn.

Los van dat ik echt geloof dat die M1 top is.
256gb? Dat had ik in mijn Asus N550 van weet ik hoeveel jaar geleden en daar heb ik vrijwel meteen een 2TB in moeten proppen (disc drive eruit gesloopt).

Met 16gb ram (zoals de Yoga hierboven) is de Air al 1300,- en met 512gb opslag (zoals de Yoga) zelfs 1500,-. Dat isl 600,- duurder.

Dan kan het nog steeds voor sommigen de betere keuze zijn, maar niet per definitie voor iedereen.
"Qua prijs kwaliteitverhouding zijn Macbooks ineens veel aantrekkelijker."

Nou, de Macbook Air van 970 euro vs deze laptop van 900 euro biedt als enige pluspunt de M1 processor. De Lenovo heeft 2x meer RAM en een 2x zo grote SSD. Op deze manier zijn ze behoorlijk aan elkaar gewaagd.
machines uit deze 2 aparte ecosystemen moet je eigenlijk niet in dezelfde test meenemen, te veel variabelen. Mensen die deze test bekijken zijn al op zoek naar een windows laptop en lezen hier waarschijnlijk uit dat als je een aanbieding kan vinden voor het 2020 model je die gewoon moet kopen
Eeh nee. Best veel mensen zoeken hun eerste laptop, voor bijv. studie. Dus, keuze uit beide ecosystemen staan nog open.
Dat geld misschien voor jou maar als je beter leest zie je dat ze de Air af en toe wel gebruiken ter vergelijking en soms weer niet (of een overjarig model gebruiken).

Het design van deze laptops heeft ook nog eens mooie gelijkenissen dus gewoon logisch om hem wel in de vergelijking mee te nemen..
hoeveel mensen springen nu nog van ecosysteem naar eco systeem

je zou de intel gebaseerde airs nog mee kunnen nemen door de benchmarks onder windows erop te laten lopen, maar het nut lijkt me beperkt, zoals je zegt het zijn oude modellen, het zou een optie zijn voor iemand die een 2e hands wil kopen.

anderzijds als je tests door op machines met een andere cpu architectuur, ander os en dus andere versies van de test kun je nooit zeker zijn welk component invloed heeft op de resultaten
ja ja ik heb het gelezen soms wel soms niet, ben met je eens laat dan weg, de reden lees hierboven
Thx, ik heb mijn bericht ook wat aangepast ;)
Dat hangt ervanaf wat je wil natuurlijk, een slim 7 begint op 700 euro, macbook air M1 op 1000 euro. Toch een groot verschil .
Van sommige testen hebben we de resultaten van de Macbook Air 2020 met M1 helaas niet beschikbaar, Cinebench 20 bijvoorbeeld niet maar Cinebench 23 dan weer wel. Die zou er nu ook bij moeten staan in de grafiekset. Het 2018-model heb ik alleen in de grafiekset van het toetsenbord toegevoegd omdat we die destijds onder onze toetsenbordentester hebben gelegd, maar uiteraard staat die niet bij de overige prestatiebenchmarks.
Dank voor de reactie. Dat werd mij uit het artikel niet echt duidelijk helaas. Je had er ook voor kunnen kiezen om de Macbook niet mee te nemen in de vergelijkingen (want ander OS ;) ). Voor de rest een zeer uitgebreide review, complimenten.
De Lenovo's zijn echt leuke systemen. Jammer dat de service van Lenovo zo bagger is. Ik ben nu al meer als een maand bezig om mijn ideapad 5 gerperareerd te krijgen. Maar en Lenovo en Digital River geven niet thuis. Dus ondanks dat de systemen de laatste tijd zeer goed naar voren komen komt Lenovo er hier niet meer in.
Toevallig ook last van een slecht werkend touchpad?
Nee, eerste zending was de batterij kapot. En nu 4 maanden later is het scharnier linksonder uit de plastic omhuizing geschoten. Hierdoor kan de deksel niet meer dicht omdat deze de plastic bezel scheurt. Lenovo Zegt dat het online is gekocht dat Digital River dit moet doen. Digital River zegt dat het gekocht is bij Lenovo dat ik hier moet zijn. En de klantenservice die ik aan de lijn heb geeft aan (na overleg met een manager) dat het geen garantie is en dat ik hem niet kan opsturen.
Laptop is nog nooit van zijn plek geweest op het bureau. Het scharnier schoot er gewoon uit met het opendoen van het deksel.
Erg 1980 dit, voor mij dus nooit meer een Lenovo ondanks dat ik in de markt was voor nog 2 systemen voor mijn kids. De Legion en een yoga stonden in de planning. Dan maar naar HP of Asus.
Dit is nochtans niet hoe Lenovo het normaal gesproken doet, in mijn ervaring dan.
Heb je zakelijk of privé gekocht? En via welk portal/webshop? Ik kan eens voor je kijken (heb wat lijntjes naar Lenovo namelijk).
Gewoon via https://www.lenovo.com/nl/ en het is een prive aankoop.
En Digital river staat ook aangeven als verkopende partij. Maar beiden geven aan dat het niet onder garantie valt: zonder onderzoek.

Mocht je iets kunnen regel zou dat heel fijn zijn. Zo niet ook erg bedankt voor het proberen!
De wettelijke garantie ligt nu eenmaal bij de verkoper. Je kunt Lenovo dan ook niks verwijten voor het terecht verwijzen naar de verkoper die dit dient op te lossen.

Dat staat los van helaas de kwaliteit van de laptop die niet ideaal lijkt en ik mij goed kan voorstellen dat Lenovo afgedaan heeft voor jou als merk.
Digital River handelt de verkoop af maar ik koop een Lenovo. Ik kan en ben dus gewoon niet tevreden zijn over beide partijen. Niet at 1 van de partijen daar ook maar een moment van wakker liggen overigens :D
Digital river is tuig. Vorig jaar ook veel gedoe meer gehad, duurde namelijk meer dan een maand om een laptopje op te halen.
Oh dat is jammer om te horen, maar ze kunnen het soms wel hoor.
Ik had op mijn thinkpad een keer een kapotte accu en mijn toetsenbord was niet helemaal lekker.
Accu hadden ze binnen een week een nieuwe opgestuurd en toetsenbord kwamen ze binnen 2 weken repareren.
Ik snap dat er een markt is voor laptops met hogere resolutie schermen, maar heeft van 1920x1200 ('normaal' FHD 16:10) naar 2240x1400 gaan op 14" (standaard op de Pro versie) nou echt nut?

Of is dit alleen gedaan omdat de andere keuze 2880x1800 is (als 'extra' op de Pro versie) en 2560x1600 daar te dichtbij zit (en daarbij ook al in de 'niet Pro versie' zit!) zodat men toch marketing met hogere resolutie kan doen?

Ik denk; vooral het laatste.
Je kan iets dichter zitten zonder dat pixelatie opvalt.
1080p is 53cm voor "retina" 1600p is 38cm.

Betwijfel of iemand zo dicht zit en als ze doen of ze het verschil in gewoon desktop gebruik gaan merken.
Dat is inderdaad wat ik bedoel, praktisch nauwelijks/geen verschil maar wel een blij marketing departement die nu (net) iets hogere cijfertjes op de spec-lijst kan zetten.

Nieuw scherm met hoge resolutie van maar liefst 2240x1400 !!!
Ben ik het niet mee eens. Het grote voordeel is vooral de 16:10 verhouding. Heb ik ook op mijn desktop monitor en dit nooit meer anders willen
Het geeft zeker een beter beeld, ook al pas je scaling toe.
Mijn vorige laptop had 2560x1440 op 13": dat kon ik op 100% scaling gebruiken op de bureau. Op de schoot was dat net te klein.
Huidige heeft 2880x1800 op 14": nu heb ik wel scaling (124% zodat ik eigenlijk 2560x1440 heb).
Vind ik goed kunnen.
Het is natuurlijk trade-off met batterijduur, maar FHD vind ik wat te weinig informatie bevatten.
Maar, hoeveel informatie moet je willen hebben op een laptop met een 13-14" scherm?
Als ik langdurig(er) moet werken met zoveel informatie voldoet alleen een laptop voor mij echt niet meer, daar zijn die mooie grote monitoren voor! ;)

Het kan natuurlijk altijd kleiner (en lichter) met steeds hogere resolutie naarmate de techniek het toelaat, maar onze ogen blijven toch echt ongeveer hetzelfde...

[Reactie gewijzigd door HuisRocker op 12 augustus 2021 16:20]

Tja, verschilt per persoon natuurlijk :)
Zelf vind ik QHD wel fijn en dan vindt ik het ook leuker dat al mijn schermen QHD resolutie hebben, ook de 2 schermen die ik naast mijn laptop gebruik.
Voor externe schermen is dat voor mij nu de goede balans tussen prijs, grootte en informatiedichtheid. Is over 5 jaar waarschijnlijk weer iets anders. Vroeger werken we op een 15" CRT met 800x600...

Met QHD krijg ik netjes Intellij met 2 tabs en de project browser naast mekaar.
Heeft toch gewoon met prijs te maken? De goedkopere modellen hebben 2240x1440 en de duurdere 2880x1800. Zo’n hogere resolutie scherm is niet gratis
Beschikbaarheid van de AMD CPU's blijft toch een probleem. Heb zelf recent een IdeaPad 5 Pro 5600 genomen omwille van het heldere scherm en beter aanbod van poorten. 5800 ging pas in oktober beschikbaar komen.
Bouwkwaliteit is niet echt super te noemen: behuizing rond toetsenbord beweegt teveel. Voor de rest echter een fijne laptop met fantastisch scherm, zeker voor 850€.
Welke versie heb je genomen, 14" of 16"?

Ben zelf ook aan het kijken voor een upgrade van mijn slim7 4800u, an sich een fijn apparaat maar wil toch graag een 16:10 scherm ivm productiviteit wanneer de laptop niet op mijn monitor is aangesloten.

Maar inderdaad, vergkrijgbaarheid uberhaupt is een ding... dan zijn het ook net allemaal net niet configs die ik zoek (extreme resolutie op een kleiner scherm hoeft niet van me, liever langere batterijduur. Minimaal 14", etc).

Was bij de vorige generatie al het geval, nu weer...
14", vanwege draagbaarheid en bruikbaarheid op trein en vliegtuig.
Liefst had ik een 'stevige' (qua specs) laptop gekocht met Ryzen 5800 of hoger, 32/64GB ram en voor mij 13" QHD scherm (hoewel ik 16" ook nog had overwogen). Echter niet te vinden. Thinkpads zouden ook minstens tot november duren hoorde ik.
Dus nu deze gekocht met belangrijke eis ook een niet spiegelend, helder scherm.
Ben er best blij mee: snel, licht, goed scherm en vrij goede aansluitingen
Was perfect geweest met betere behuizing rond het toetsenbord, 32 GB ram en 5800 CPU.
Dank voor je reactie!

De slim 7 pro had een optie kunnen zijn voor je misschien? (Zie nu toevallig enkele modellen bij de MediaMarkt, maar alleen ryzen 5 geloof ik en pas sinds een week te krijgen).

Maar inderdaad, sowieso al lastig om de ideale laptop te vinden en het gebrek aan opties en beschikbaarheid maakt het alleen maar lastiger.

Eerst maar een keuze tussen 14 en 16 inch maken hier, dan rustig verder kijken naar de juiste variant binnen die grootte.
Was een eerste keuze, maar echte HDMI uitgang is wel heel handig voor presentaties en trainingen.
Ook is het scherm van de IdeaPad wat helderder. Iets groter dan de Slim, maar nog altijd kleiner dan mijn vorige 13,3" Spectre x360. Dunnere bezels doet veel.
Deze had ik ook, geweldige specs, scherm icm prijs e.d. maar hat geluid uit de speakers (tjes) was om te huilen! Ook stuk slechter dan de slim 2020 die we ook in huis hebben. Vond ik onvoorstelbaar, zelf een gemiddelde mobiel klinkt beter. Dus de IdeaPad is retour gegaan bij ons.
Gebruik ik eigenlijk bijna nooit, meestal hoofdtelefoon, soms externe geluidskaart naar versterker en speakers.
Mijn verwachtingen van speakers in een laptop zijn sowieso zeer laag.
Een foto van de onderkant van de laptop met de behuizing erop mist. Ik wil weten of ik een laptop op een bank of op mijn schoot kan hebben. Daarvoor is het belangrijk om te weten of de onderkant wordt gebruikt voor koeling.
Ik heb de Yoga Slim 7 Pro een week in huis en kan bevestigen dat de onderkant van de laptop wordt gebruikt om koele lucht aan te zuigen. Gebruik op de bank of op schoot kan bij zwaar gebruik mogelijk dus voor problemen zorgen.
Spijtig dat het 360° touchscreen niet echt is aangeslagen. Yoga stond eerst synoniem voor deze typen laptops. En de Flex lijn voor de wat dikke typen 300° of 360° laptops.

Ben ik dan echt één van de weinige die een aanraakscherm i.c.m. Windows een goed idee vindt? Er zijn trouwens nog wel wat varianten, maar eigenlijk enkel de Yoga 7 en Yoga Thinkbood 14s. AMD-varianten zijn sowieso niet te vinden: https://tweakers.net/lapt...vvhZq6Mg9q6Z8eUNREOK7r-gM
Ik had het op mijn vorige laptop, Spectre x360.
Goede laptop, maar het volledig omklappen heb ik 4x gedaan op 4 jaar. Veel te zwaar om als tablet te gebruiken.
Even iets aantikken op het scherm deed ik soms wel. Maar ja, dan heb je weer vingers op het scherm.
En touchscreen is vaak met glasplaat, wat voor reflecties zorgt.
De wat oudere Yoga die ik thuis heb is inderdaad nog een 360 / touch screen. Toen ik 'em kocht leek het me echt handig, maar ik moet toch na een paar jaar constateren dat het op een laptop niet heel veel toevoegt, zeker nu er een iPad in huis is.

In theorie is een touch screen op een laptop handig; bv. even snel iets schetsen of een handtekening op een pdf zetten. Maar na een paar jaar is het touch deel van het scherm minder goed gaan werken zodat die handtekening / schets met de stylus meer irritatie oplevert dan dat het waard is. Da's wellicht niet voor elke laptop met touch screen aan de hand, maar valt toch tegen op een laptop van destijds €1000.

Maar vooral: om op het scherm te tekenen, moet eerst de laptop los gekoppeld van het docking station, omvouwen, tekenen, dan terug vouwen, weer aansluiten en daarna apps weer terugslepen naar extern scherm. Daarmee is het niet bepaald "even snel een krabbeltje".

Als tekenen / schrijven / schetsen het voornaamste gebruik is, zou ik nu toch eerder voor een goede tablet kiezen en daar een keyboard + stand bij zoeken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True