Apple MacBook Pro 2021 16" M1 Max 10 Core, 32-core GPU, 32GB ram, 1TB ssd, Qwerty, Grijs Review

karel97
22 september 2022, laatste update op 22 september 2022, 717 views Product gekocht

Een fijne laptop waar ik de komende jaren uitstekend mee uit de voeten kan voor het bewerken van (4K) video's. Fijn scherm met goede weergave en uitstekende prestaties. Hoge prijs in aanschaf, maar uitstekende investering voor de toekomst die zich uitbetaald.

Pluspunten

• Prestaties
  • Bouwkwaliteit
  • Toetsenbord
  • Touchpad
  • Batterijduur
  • Scherm
  • Speakers

Minpunten

• Dure upgrades

Use Case:
Afkomstig van de Dell XPS serie was ik als freelancer op zoek naar een goede laptop om mijn creative werk voor klanten te doen. Omdat ik o.a. videograaf ben was ik op zoek naar een laptop waar ik overal mijn video's kan bewerken. Omdat ik verder al over was naar Apple met mijn iPhone, Watch & Airpods, hielp dit mee met de overweging. Omdat ik ook vaak op locatie werk, heb ik gekozen voor een 16 inch variant. Daarnaast geven verschillende tests aan dat de 14 inch variant niet optimaal gebruik kan maken van de rekenkracht van de M1 Max.
Bouwkwaliteit:
De laptop is extreem stevig gebouwd. Er valt wat te zeggen over de dikte, maar ik vind dit niet erg. Hij past nog goed in mijn rugzak en voelt niet extreem zwaar aan. Het geeft juist vertrouwen dat de laptop stevig gebouwd is. Het is een verademing dat je het scherm met 1 hand kan openklappen. Alleen is het soms wat lastiger om de laptop op te pakken met 1 hand. Door het gewicht en de vierkante bouw, kun je de laptop vaak alleen aan de achterzijde oppakken. Dit is een non-issue, maar soms vervelend.
Gebruiksgemak:
Dit is eigenlijk niet echt laptop specifiek maar vooral gerelateerd aan de software. Ik ben erg blij met MacOS. Wat wel laptop specifiek is, is het ontbreken van de touchbar. Ik heb regelmatig op MacBooks gewerkt met een touchbar, maar ik mis deze absoluut niet bij deze nieuwe MacBook.
Aansluitingen:
Ik ben erg blij met de aansluitingen sinds deze serie. Er zit een HDMI aansluiting, 3x USB-C aansluitingen, MagSafe aansluiting, 3.5mm aansluiting en een SD kaartlezer. Het is handig om geen dock mee te hoeven nemen om een beeldscherm aan te sluiten. Ik heb persoonlijk eigenlijk geen USB-a aansluiting meer nodig omdat alles draadloos of USB-C is. De kaartlezer is ook goed en werkt zoals je kan verwachten.
Toetsenbord:
Het toetsenbord typt extreem fijn. Het zijn dunne toetsen en na alle horrorverhalen over de butterfly keys, was ik benieuwd hoe het bij deze serie zou zijn. Maar ik typ er erg graag op. Ik heb een Logitech MX Keys toetsenbord, maar deze typt niet zo fijn als mijn MacBook. De toetsen zijn groot, zitten voldoende uit elkaar en het hebben van fysieke knoppen voor volume, helderheid enz. is erg fijn! Soms mis ik een numeriek gedeelte, maar dit zou ten koste gaan van het comfort van de letters, dus ik neem dat voor lief. In de aan- en uitknop zit ook een vingerafdrukscanner verwerkt die uitstekend werkt.
Touchpad:
Het touchpad is extreem groot. Het is altijd "spannend" of je niet continue met je pols op het touchpad zit waardoor je dingen doet die je niet wil doen. Maar hier heb ik bijna nooit last van. Heel af en toe gebeurt dit helaas wel. Verder klikt het toetsenbord fijn en kun je in de instellingen aanpassen hoe het klikken aanvoelt, wat erg fijn is!
Scherm:
Het scherm is prachtig. De kleuren zijn erg mooi, helder en het contrast is erg mooi. Zwartweergave is goed. Een groot ding was de welbekende notch. Ik heb me hier eigenlijk niet aan gestoord. Het zit goed weggewerkt in de balk bovenin. Doordat het scherm een goede zwartweergave heeft, is de notch ook niet meer zichtbaar bij het kijken van films in volledig scherm. Ik bewerk video's voor klanten en gebruik vaak mijn MacBook scherm om deze te bewerken.

De helderheid van het scherm is uitstekend. Ik heb nog nooit onder normale gebruikersomstandigheden problemen gehad. In de zon is het niet optimaal, maar dat is het nooit. De randen om het scherm zijn ook minimaal wat zorgt dat er optimaal gebruik gemaakt wordt van de laptop.
Batterijduur:
De batterijduur is erg goed. Bij het bewerken van video's in Adobe Premiere Pro kom ik met gemak ongeveer 6 uur vooruit. Bij het browsen, video's bekijken en andere simpele taken kom ik vaak uit op een goede werkdag aan batterijduur. Het opladen via MagSafe gaat erg snel. Het verschil met laden via USB-C heb ik niet gemeten.
Warmte productie:
Hier kan ik eigenlijk vrij kort over zijn. Ik heb nog geen enkele keer de fan gehoord tijdens het werken. Ook niet met het exporteren van video's. Ik gebruik een tool waardoor ik continue in mijn taakbalk de status van mijn CPU, GPU, SSD en fans kan zien. Hier zie ik wel dat ze bij zware taken wel aan gaan, maar dat is nog niet hoorbaar geweest.
Conclusie:
Ik ben erg tevreden over mijn overstap van Windows naar Mac. Het werkt extreem snel, de software is fijn ingericht, de bouwkwaliteit is optimaal en mijn taken werken vloeiend. Het enige nadeel wat ik dan ook kan noemen is de upgrades die erg duur zijn. Dat zijn dingen die standaard zijn bij Apple, maar dat neemt niet weg dat ik het een nadeel vindt.

Heb jij ook een Apple MacBook Pro 2021 16" M1 Max 10 Core, 32-core GPU, 32GB ram, 1TB ssd, Qwerty, Grijs?