Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip en Julian Huijbregts

Laptop Best Buy Guide

Februari 2020

Thin&light - Lenovo ThinkBook 13s

Een thin&light is een dunne en lichte laptop, die je gemakkelijk kunt meenemen. We zijn op zoek gegaan naar een laptop die die eigenschappen heeft en daarnaast vlotte hardware, een lange accuduur en een goed scherm biedt. Uiteindelijk zijn we weer uitgekomen op de Lenovo ThinkBook 13s, net als in de Best Buy Guide van oktober, met een verschil: de ThinkBook is intussen met een Intel-processor van de tiende generatie te krijgen, terwijl dat in oktober nog een achtste generatie Intel-cpu was.

Dat verschil lijkt groter dan het is, want Intel heeft voor de 'U'-processors de negende generatie overgeslagen en dus is de tiende generatie de opvolger van de achtste. Daarnaast bestaat de tiende generatie uit 10nm-processors, gebaseerd op de nieuwe Ice Lake-architectuur, maar ook uit 14nm-processors, gebaseerd op de Comet Lake-architectuur. Comet Lake is eigenlijk niet meer dan een iets verbeterde Whiskey Lake-processor, van de achtste generatie dus, maar dan met wat hogere kloksnelheden en ondersteuning voor ddr4-geheugen op 2666MT/s, waar dat nog 2400MT/s was bij Whiskey Lake.

Laptop ThinkBook 13s-IWL ThinkBook 13s-IML ThinkBook 13s-IWL ThinkBook 13s-IWL
Processor Core i7-8565U Core i7-10510U Core i5-8265U Core i5-8265U
Ram 16GB ddr4-2400 16GB ddr4-2666 16GB ddr4-2400 8GB ddr4-2400
Ssd 512GB 512GB 512GB 256GB
Scherm 13,3", fhd, mat, ips 13,3", fhd, mat, ips 13,3", fhd, mat, ips 13,3", fhd, mat, ips
Gewicht 1,32kg 1,32kg 1,32kg 1,32kg
Prijs 074MH: Onbekend
059MH: Onbekend
003EMH: € 949,85 Onbekend 06YMH: Onbekend
054MH: Onbekend

Het klinkt, kortom als een groot verschil, maar eigenlijk valt dat wel mee. We hebben uiteraard ook benchmarks gedraaid om dat te onderbouwen en daarbij vergelijken we de vorige ThinkBook met i5-8265U-processor die we hebben getest, met de i7-10510U.

  • Cinebench R15 - Multi
  • Cinebench R15 - Single
  • 3DMark Cloud Gate
  • 3DMark Cloudgate - Graphics
  • 3DMark Cloudgate - Physics
  • Geekbench 4.1 - Multi
  • Geekbench 4.1 - Single
  • Geekbench 4.1 - CPU Benchmark - Memory Multi
Cinebench R15 - Multi
Laptop Videochip CPU/SoC score in punten (hoger is beter)
Microsoft Surface Laptop 3 Iris Plus Graphics G7 (Ice Lake 64 EU) Ci5-1035G7
726
Lenovo ThinkBook 13s-IML (2020 - betere koeling) Intel UHD Graphics Ci7-10510U
705
Lenovo ideapad S540-15IWL GF GTX 1650 Max-Q Ci5-8265U
691
Huawei MateBook 13 Intel UHD 620 Ci7-8565U
689
Dell XPS 13 9370-cnx37001 Intel UHD 620 Ci5-8250U
689
Asus ZenBook 14 UX431FL GF MX250 Ci7-8565U
659
Lenovo ThinkBook 13s-IWL (2019) Intel UHD 620 Ci5-8265U
621
Lenovo ThinkPad L580 Intel UHD 620 Ci7-8550U
613
Asus ZenBook 13 UX333FN GF MX150 Ci7-8565U
564
MSI PS63 Modern 8SC GF GTX 1650 Max-Q Ci7-8565U
560
Lenovo ThinkBook 13s-IML (2020) Intel UHD Graphics Ci7-10510U
558
HP Envy 13-ah0100nd Intel UHD 620 Ci5-8250U
527
Lenovo IdeaPad 530S GF MX150 Ci5-8250U
454
Cinebench R15 - Single
Laptop Videochip CPU/SoC score in punten (hoger is beter)
Huawei MateBook 13 Intel UHD 620 Ci7-8565U
184
Lenovo ThinkBook 13s-IML (2020 - betere koeling) Intel UHD Graphics Ci7-10510U
176
Asus ZenBook 14 UX431FL GF MX250 Ci7-8565U
175
Microsoft Surface Laptop 3 Iris Plus Graphics G7 (Ice Lake 64 EU) Ci5-1035G7
172
Lenovo ThinkPad L580 Intel UHD 620 Ci7-8550U
167
Lenovo ThinkBook 13s-IML (2020) Intel UHD Graphics Ci7-10510U
166
MSI PS63 Modern 8SC GF GTX 1650 Max-Q Ci7-8565U
161
Lenovo ThinkBook 13s-IWL (2019) Intel UHD 620 Ci5-8265U
161
Lenovo ideapad S540-15IWL GF GTX 1650 Max-Q Ci5-8265U
159
Asus ZenBook 13 UX333FN GF MX150 Ci7-8565U
146
Dell XPS 13 9370-cnx37001 Intel UHD 620 Ci5-8250U
140
Lenovo IdeaPad 530S GF MX150 Ci5-8250U
138
HP Envy 13-ah0100nd Intel UHD 620 Ci5-8250U
129
3DMark Cloud Gate
Laptop Videochip CPU/SoC score in punten (hoger is beter)
Lenovo ideapad S540-15IWL GF GTX 1650 Max-Q Ci5-8265U
22.859
MSI PS63 Modern 8SC GF GTX 1650 Max-Q Ci7-8565U
18.168
Asus ZenBook 14 UX431FL GF MX250 Ci7-8565U
14.151
Microsoft Surface Laptop 3 Iris Plus Graphics G7 (Ice Lake 64 EU) Ci5-1035G7
13.527
Lenovo IdeaPad 530S GF MX150 Ci5-8250U
12.986
Asus ZenBook 13 UX333FN GF MX150 Ci7-8565U
12.016
Huawei MateBook 13 Intel UHD 620 Ci7-8565U
9.769
Dell XPS 13 9370-cnx37001 Intel UHD 620 Ci5-8250U
9.484
HP Envy 13-ah0100nd Intel UHD 620 Ci5-8250U
9.075
Lenovo ThinkBook 13s-IML (2020 - betere koeling) Intel UHD Graphics Ci7-10510U
8.989
Lenovo ThinkBook 13s-IWL (2019) Intel UHD 620 Ci5-8265U
8.230
Lenovo ThinkBook 13s-IML (2020) Intel UHD Graphics Ci7-10510U
8.211
Lenovo ThinkPad L580 Intel UHD 620 Ci7-8550U
7.995
3DMark Cloudgate - Graphics
Laptop Videochip CPU/SoC score in punten (hoger is beter)
Lenovo ideapad S540-15IWL GF GTX 1650 Max-Q Ci5-8265U
49.494
MSI PS63 Modern 8SC GF GTX 1650 Max-Q Ci7-8565U
46.100
Lenovo IdeaPad 530S GF MX150 Ci5-8250U
21.495
Asus ZenBook 14 UX431FL GF MX250 Ci7-8565U
19.790
Asus ZenBook 13 UX333FN GF MX150 Ci7-8565U
19.246
Microsoft Surface Laptop 3 Iris Plus Graphics G7 (Ice Lake 64 EU) Ci5-1035G7
16.894
Huawei MateBook 13 Intel UHD 620 Ci7-8565U
10.697
Dell XPS 13 9370-cnx37001 Intel UHD 620 Ci5-8250U
10.170
HP Envy 13-ah0100nd Intel UHD 620 Ci5-8250U
9.893
Lenovo ThinkBook 13s-IML (2020 - betere koeling) Intel UHD Graphics Ci7-10510U
9.487
Lenovo ThinkBook 13s-IML (2020) Intel UHD Graphics Ci7-10510U
9.349
Lenovo ThinkBook 13s-IWL (2019) Intel UHD 620 Ci5-8265U
8.596
Lenovo ThinkPad L580 Intel UHD 620 Ci7-8550U
8.507
3DMark Cloudgate - Physics
Laptop Videochip CPU/SoC score in punten (hoger is beter)
Microsoft Surface Laptop 3 Iris Plus Graphics G7 (Ice Lake 64 EU) Ci5-1035G7
7.969
Lenovo ideapad S540-15IWL GF GTX 1650 Max-Q Ci5-8265U
7.928
Dell XPS 13 9370-cnx37001 Intel UHD 620 Ci5-8250U
7.673
Lenovo ThinkBook 13s-IML (2020 - betere koeling) Intel UHD Graphics Ci7-10510U
7.595
Huawei MateBook 13 Intel UHD 620 Ci7-8565U
7.495
Lenovo ThinkBook 13s-IWL (2019) Intel UHD 620 Ci5-8265U
7.163
Asus ZenBook 14 UX431FL GF MX250 Ci7-8565U
7.086
HP Envy 13-ah0100nd Intel UHD 620 Ci5-8250U
7.039
Lenovo ThinkPad L580 Intel UHD 620 Ci7-8550U
6.606
MSI PS63 Modern 8SC GF GTX 1650 Max-Q Ci7-8565U
5.822
Lenovo ThinkBook 13s-IML (2020) Intel UHD Graphics Ci7-10510U
5.759
Lenovo IdeaPad 530S GF MX150 Ci5-8250U
5.444
Asus ZenBook 13 UX333FN GF MX150 Ci7-8565U
5.191
Geekbench 4.1 - Multi
Laptop Videochip CPU/SoC score in punten (hoger is beter)
Microsoft Surface Laptop 3 Iris Plus Graphics G7 (Ice Lake 64 EU) Ci5-1035G7
17.157
Huawei MateBook 13 Intel UHD 620 Ci7-8565U
17.058
Asus ZenBook 14 UX431FL GF MX250 Ci7-8565U
16.033
Lenovo ThinkBook 13s-IML (2020 - betere koeling) Intel UHD Graphics Ci7-10510U
15.294
Lenovo ideapad S540-15IWL GF GTX 1650 Max-Q Ci5-8265U
15.233
Asus ZenBook 13 UX333FN GF MX150 Ci7-8565U
14.414
Dell XPS 13 9370-cnx37001 Intel UHD 620 Ci5-8250U
14.128
HP Envy 13-ah0100nd Intel UHD 620 Ci5-8250U
13.549
MSI PS63 Modern 8SC GF GTX 1650 Max-Q Ci7-8565U
13.529
Lenovo ThinkPad L580 Intel UHD 620 Ci7-8550U
12.994
Lenovo IdeaPad 530S GF MX150 Ci5-8250U
12.926
Lenovo ThinkBook 13s-IWL (2019) Intel UHD 620 Ci5-8265U
12.649
Lenovo ThinkBook 13s-IML (2020) Intel UHD Graphics Ci7-10510U
12.077
Geekbench 4.1 - Single
Laptop Videochip CPU/SoC score in punten (hoger is beter)
Microsoft Surface Laptop 3 Iris Plus Graphics G7 (Ice Lake 64 EU) Ci5-1035G7
5.382
Lenovo ThinkBook 13s-IML (2020 - betere koeling) Intel UHD Graphics Ci7-10510U
5.176
Huawei MateBook 13 Intel UHD 620 Ci7-8565U
5.143
Asus ZenBook 14 UX431FL GF MX250 Ci7-8565U
5.091
Lenovo ThinkBook 13s-IML (2020) Intel UHD Graphics Ci7-10510U
4.992
MSI PS63 Modern 8SC GF GTX 1650 Max-Q Ci7-8565U
4.832
Lenovo ThinkPad L580 Intel UHD 620 Ci7-8550U
4.517
Lenovo ideapad S540-15IWL GF GTX 1650 Max-Q Ci5-8265U
4.488
Lenovo ThinkBook 13s-IWL (2019) Intel UHD 620 Ci5-8265U
4.403
Asus ZenBook 13 UX333FN GF MX150 Ci7-8565U
4.221
Dell XPS 13 9370-cnx37001 Intel UHD 620 Ci5-8250U
4.149
HP Envy 13-ah0100nd Intel UHD 620 Ci5-8250U
4.111
Lenovo IdeaPad 530S GF MX150 Ci5-8250U
3.945
Geekbench 4.1 - CPU Benchmark - Memory Multi
Laptop Videochip CPU/SoC score in punten (hoger is beter)
Microsoft Surface Laptop 3 Iris Plus Graphics G7 (Ice Lake 64 EU) Ci5-1035G7
6.597
Asus ZenBook 13 UX333FN GF MX150 Ci7-8565U
4.734
Asus ZenBook 14 UX431FL GF MX250 Ci7-8565U
4.680
Huawei MateBook 13 Intel UHD 620 Ci7-8565U
4.453
Lenovo ideapad S540-15IWL GF GTX 1650 Max-Q Ci5-8265U
4.434
HP Envy 13-ah0100nd Intel UHD 620 Ci5-8250U
4.422
Dell XPS 13 9370-cnx37001 Intel UHD 620 Ci5-8250U
4.156
Lenovo ThinkBook 13s-IML (2020 - betere koeling) Intel UHD Graphics Ci7-10510U
3.903
Lenovo ThinkBook 13s-IML (2020) Intel UHD Graphics Ci7-10510U
3.885
MSI PS63 Modern 8SC GF GTX 1650 Max-Q Ci7-8565U
3.702
Lenovo ThinkPad L580 Intel UHD 620 Ci7-8550U
3.396
Lenovo ThinkBook 13s-IWL (2019) Intel UHD 620 Ci5-8265U
3.378
Lenovo IdeaPad 530S GF MX150 Ci5-8250U
3.324

We hebben onze benchmarks meer dan eens moeten draaien, omdat de i7-10510U aanvankelijk in sommige benchmarks langzamer was dan de ThinkBook 13s met achtste generatie i5-processor. Dat bleek te liggen aan een instelling in de bijgeleverde Lenovo Vantage-software, die 'intelligent koelen' heet. Die functie voorkomt dat de ventilator te veel lawaai maakt en doet dat door de cpu niet te hoog te laten klokken. Dat zie je uiteraard terug in de benchmarkresultaten. Met de functie uitgeschakeld komen de prestaties dichter bij wat we van een i7-processor zouden verwachten, hoewel het verschil met de i5-versie van de vorige generatie niet gigantisch is. Ook in vergelijking met andere laptops met i7 Whiskey Lake-processor zijn de verschillen niet bijzonder groot.

De prijs voor de versie met i7-10510U is op het moment van schrijven ongeveer 1020 euro, terwijl de uitvoering met i7-8565U ongeveer 980 euro kost. Voorlopig zouden we daarom gewoon de versie met achtste generatie Intel-processor kopen. Op termijn wordt de versie met de nieuwe processor vermoedelijk goedkoper en dan is dat de betere keus.

Behuizing

De ThinkBooks 13s hebben een metalen behuizing die lekker stevig aanvoelt. Met een gewicht van 1,32kg is het niet de allerlichtste 13,3"-laptop, maar zwaar is hij zeker niet en de constructie voelt degelijk aan. Een handige extra is de vingerafdrukscanner die in de aan-uitknop is verwerkt.

De laptop is net geen 16mm dik, maar biedt wel ruimte aan volledige usb-poorten. Rechts zitten twee usb 3.0-aansluitingen met type-a-connector en aan de linkerkant zit een usb 3.2 gen2-aansluiting met type-c-connector. Links treffen we ook een hdmi-poort en de stroomaansluiting.

Zelf upgrades uitvoeren is mogelijk door de negen torxschroeven los te draaien en de onderkant te verwijderen. Het geheugen is niet uit te breiden, maar wel te vervangen. Er is één geheugenslot en dat zit dus al vol. De ingebouwde m2-2242-ssd kan eventueel worden vervangen door een m2-2280-exemplaar.

Lenovo ThinkBook 13s

Toetsenbord en touchpad

Lenovo's zakelijke ThinkPad-laptops staan bekend om hun goede toetsenborden, zoals de E595 op de pagina hiervoor. Dit is een ThinkBook en geen ThinkPad, maar het toetsenbord valt zeker niet tegen. De toetsen voelen prettig aan en hebben behoorlijk wat travel. Zeker voor een kleine en lichte laptop is het toetsenbord behoorlijk goed en beter dan wat we bij veel andere fabrikanten aantreffen.

De touchpad is behoorlijk groot en met plastic afgewerkt. Het oppervlak voelt wel glad aan en de knoppen die erin zijn verwerkt, laten zich gemakkelijk indrukken. Het betreft een Precision Touchpad met volledige ondersteuning voor multitouchgebaren in Windows 10.

Scherm en accuduur

Het 13,3"-scherm is mat afgewerkt en je hebt dus niet snel last van reflecties. Lenovo gebruikt een ips-paneel dat vrijwel de volledige srgb-kleurruimte kan weergeven. De maximale helderheid ligt rond de 300cd/m² en de contrastverhouding is ongeveer 1800:1. De helderheid is niet uitzonderlijk, maar het contrast is hoog voor een ips-paneel. De kleuren zijn niet perfect afgesteld; in de grijstinten zit een flinke afwijking, waardoor wit te blauw wordt weergegeven. De primaire kleuren zijn wel behoorlijk goed afgesteld en het scherm kan de volledige srgb-kleurruimte weergeven.

Alle ThinkBook 13s-uitvoeringen hebben een 45Wh-accu en die levert in de uitvoering met de nieuwe Comet Lake-processor een accuduur van rond de negen en een half uur op en dat is ongeveer even lang als de i5-versie van de generatie daarvoor.

Conclusie

De ThinkPad 13s biedt veel hardware voor je geld, want voor 1000 euro krijg je een i7-processor, 16GB geheugen en een 512GB-ssd. Op den duur zal de uitvoering met Comet Lake-processor die met Whiskey Lake vervangen en van die nieuwe versie zal de prijs ook nog wel wat zakken. Tot die tijd kun je prima de 'oude' versie aanschaffen, want het prestatieverschil lijkt niet groot en ook de accuduur is ongeveer hetzelfde.

Bovendien is de ThinkBook 13s een degelijke laptop. De metalen behuizing is netjes afgewerkt en voelt stevig aan, maar is wel compact en redelijk licht. Het toetsenbord is niet van de topklasse die we van ThinkPad-laptops kennen, maar tikt beter dan de toetsenborden van veel concurrenten. Het scherm heeft een hoog contrast en dankzij het matte paneel heb je niet snel last van reflecties. Dat alles in combinatie met een prima accuduur van bijna tien uur maakt van de ThinkBook 13s een aanrader.

Alternatieven

Asus ZenBook Flip RX362FA-EL133T

Mocht je liever een convertible willen dan een gewone laptop zoals de ThinkBook, dan is de Zenbook Flip wellicht een optie. Hij is al een tijdje te koop, maar intussen is de prijs onder de 1000 euro uitgekomen, waarschijnlijk omdat er een vervanger komt. De Zenbook Flip is namelijk nog voorzien van een achtste generatie i7-processor. Daarnaast zijn er 16GB ram en een 512GB-ssd aanwezig, en zit er een full-hd-touchscreen op.

Score: 0(0 reviews)
Huawei MateBook 13 WRT-W29I (53010GCM)

De Matebook 13 kwam al eens eerder voor in de Best Buy Guide en valt op door zijn beeldscherm met 3:2-verhouding. Voor films is dat niet ideaal, voor alle andere taken vinden wij het prettiger werken dan een 16:9-scherm. Verder heeft de Matebook een i7-processor van de vorige (Whiskey Lake-)generatie, 8GB werkgeheugen en een 512GB-ssd.

Score: 5(1 reviews)
linkHuawei Matebook 13 Reivew - Meer verticale schermruimte voor minder

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (91)

Wijzig sortering
Deze Thinkbook 13s kan niet laden via de usb-c poort, toch?
Belangrijk om te vermelden, want docken wordt daardoor een stuk lastiger en voor mij bijvoorbeeld een dealbreaker.
Klopt. Laden via de usb-c is niet mogelijk. De Thinkbook heeft een rechthoekige (lenovo) aansluiting voor laden. Er moeten dus altijd twee kabeltjes in wil je de laptop docken.
@Jansen-nl Niet helemaal juist.
Er zijn momenteel 2 varianten verkrijgbaar, namelijk met Intel 8th gen en 10th gen. Model met 8th gen heeft inderdaad een AC adapter nodig (rechthoekig), maar de ThinkBook met 10th gen (die hier is getest) ondersteunt wel degelijk USB-C laden.

Uit de Lenovo folder: "one USB-C 3.1 Gen 2 (with the function of Power Delivery and DisplayPort)"

[Reactie gewijzigd door el_roppo op 2 februari 2020 10:29]

Is dit getest of staat het in de specs? Want bij mijn Thinkpad P1 gen2 staat ook dat die niet kan laden via USB-C echter werkt dit wel gewoon. Het is alleen langzaam omdat de standaard lader 130W is en USB-C PD vaak maar 87W of minder.
Ik heb zelf getest en je kan hem nu via USB C gewoon laden
Opladen via USB-C is voor mij een must-have zodat je niet afhankelijk bent van merk-afhankelijke opladers.

Bij mij is namelijk de ASUS Zenbook UX305LA lader kapot gegaan door toedoen van een ander.
Nu kon ik de originele lader bestellen maar dan alleen bij Asusparts.
Dit duurde dan wel meer dan een maand.

Had ik een laptop met USB-C dan kijk ik vooraf hoeveel watt de laptop nodig heeft en bestel ik bij een willekeurige winkel een nieuwe lader.
Microsoft is bijvoorbeeld erg transparant en geeft aan hoeveel watt een bepaald model nodig heeft.

[Reactie gewijzigd door VirinR op 1 februari 2020 12:11]

Er zijn prima universele laders te koop, vaak beter dan de originele laders, en voor minder geld. Ik gebruik al twee laptops lang een niet-originele lader van Shure. Desalniettemin is laden via USB-C fijner, maar universele laders zijn er al heel lang.
Bas-r, de nieuwe generatie Thinkbook met Intel 10th gen is op te laden via usb-c.
Dus tegelijk laden en beeld/muis/tobo verbinding met een dockingstation?
Ik stond een tijd geleden voor de keuze van een laptop en toen heb ik uiteindelijk toch een tablet gehaald. De reden is dat ik vind dat je met de basislaptops toch niet zo heel veel kunt qua gaming en als je wat wilt, je toch net zo goed kunt streamen (lokaal of via diensten als Shadow) vanuit de gamepc of console naar je device. Verder leek het me wel handig om gewoon een touchscreen met pen te hebben en dan is een tablet toch wel wat fijner. 2in1 devices zijn veelal matig en duur, dus vandaar uitgekomen op een Tab S6 (hierbij wissel ik de keyboard cover en book cover af). Een stuk handzamer en de meeste zaken (browsen, mailen, office) gaan er net zo makkelijk op. Als ik dan wat meer wilt doen dan kan ik gewoon verbinding maken met mn PC thuis. Daarnaast kan ik hem prima gebruiken naast mijn werklaptop voor aantekeningen en uitleg (ik heb daarvoor gewoon een usb-c dongle bij me) en dus voor gaming. Ik merk dat ie zowel dus primair als secundair handig is en ik loopt niet met 2 zware devices rond. Ook is ie een stuk praktischer op de bank of (straks) in de tuin. Zo heb ik in 1 klap mijn tablet (die geen updates meer kreeg) en mijn 5+ jaar oude laptop vervangen.

Ik heb ook nog staan kijken bij de matige specs zoals een Surface Go, maar dan moet je toch wel aardige compromissen sluiten voor wat je kunt draaien en erg snel ging het allemaal niet (of dat nou de Windows Apps waren of 32bit). En voor de normale Surface betaal je weer de hoofdprijs en zo gemakkelijk is die nou ook weer niet als laptop vanwege het gebrek aan apps. Veel functionaliteiten die ik gebruik, zijn toch wel in de play store te voltooien en goede gaming prestaties krijg je toch nooit, dus wellicht is het voor anderen ook nog een tip om even rond te kijken. Sure je kunt ook nog voor een Tab 5e gaan, maar die heeft geen pen (en geen ondersteuning daarvoor), is trager, heeft minder RAM, vingerafdrukscanner aan de zijkant (voor een tablet minder handig dan een telefoon die je uit je broekzak haalt). Andere Android tablets komen eigenlijk ook niet in de buurt en zijn qua ondersteuning vrij belabberd. Ik zag bij de Mediamarkt zelfs nog Android 6 tablets liggen die als nieuw worden verkocht...

Edit: Verduidelijkt dat Surface Go geen ARM is.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 1 februari 2020 20:17]

Een surface is niet makkelijk vanwege het gebrek aan apps? Die hoor ik ook voor het eerst. Er zit Windows 10 op en met een toetsenbord erbij kun je er hetzelfde mee als met een laptop, dus what's the big deal?
Hou er wel rekening mee dat je S6 veel minder lang ondersteund wordt dan een reguliere laptop. Bij Samsung heb je tegenwoordig gelukkig wel 2 Androidupdates en minstens 3 jaar ondersteuning geloof ik. Maar bij goedkope laptops is het dan maar weer de vraag of ze alles kunnen draaien.

Ik heb hier de tab S5e met alle nadelen tov de S6 maar voor lief genomen, baal wel van de missende support voor de stylus, maar ach, scheelde de helft van het geld. Dat dibg is prima voor wat browsen op school, wordbestandjes bewerken, netflixen en wat spelletjes. Voor meer neem ik mijn laptop wel mee (die 5 keer zo zwaar is helaas)
Mijn ervaring is dat met laptops, maar ook moederborden de ondersteuning qua drivers vrij belabberd is. Meeste krijgen ook geen bios-updates meer zodra een nieuw model wordt gelanceerd. Dus of je geen updates meer krijgt van Android of niks meer van de fabrikant, maakt weinig uit. Ja Windows blijft updates krijgen, maar zal nooit meer zo geoptimaliseerd lopen als bij de lancering van het product. En bij zowel Android als Windows heb ik al jaren het idee dat de updates verder weinig toevoegen en het voor veel mensen vooral gaat om het hebben van de laatste versie, dan werkelijk uitkijken naar de features erin. Ik verwacht ook weinig spannends in de nabije toekomst van Android. En met een high-end device van grote fabrikant is de kans op ondersteuning op latere tijd ook nog wel aanwezig. Mijn oude Tab S2 is niet waardeloos geworden en voldoet nog als nieuwslezer bijvoorbeeld. Mede omdat er zoveel oude versies rondzweven bij Android, is de noodzaak om bij te blijven minder groot dan bij iOS.

En zo had ik afgelopen jaar het probleem dat ik ineens geen netwerk meer had bij mijn laptop omdat een nieuwe driver-update deze om zeep hielp. Downgraden naar oude versie kon wel, maar dan moet je dat blijven doen of meteen met scripts gaan werken om allerlei zaken uit te schakelen (ineens helemaal geen driver-updates is ook onveilig).

Wat betreft de stylus, dat was voor mij wel reden om voor de S6 te kiezen. Daarnaast is een snellere/modernere processor ook wel meegenomen voor de langetermijn. En hoewel ik momenteel de stylus niet zo heel veel gebruik (het is leuk bij Bridge Constructor Portal of het maken van aantekeningen), wilde ik niet later met het probleem zitten dat als ik hem wel meer ga gebruiken (bv door gebrek aan laptop), ik bepaalde acties niet kan doen. De S6 was bovendien in de aanbieding een tijd geleden, waardoor het prijsverschil al acceptabel was. Samen met de betere specs en dus stylus, vond ik de upgrade het wel waard. Ondertussen is de 5e ook weer in prijs gedaald, maar alsnog is de S6 de beste high-end tablet in mijn ogen. Hij krijgt ook al eerder de Android 10 update ivm de 5e.

Mijn hoop is wel dat Samsung binnenkort aankondigd devices langer te ondersteunen (bv 4 jaar updates en 5 of 6 jaar beveiliging), mede geforceerd vanwege de redelijke levensduur van dergelijke apparaten. Wat hopelijk wet gaat worden: nieuws: Nederlands kabinet dient wetsvoorstel voor updateplicht apparaten in ...
Mijn laptop uit 2013 kreeg 2 jaar geleden nog regelmatig BIOS-updates. Geen idee hoe het nu zit, mijn moeder heeft m nu. Een HP elitebook geloof ik. Mijn HP zbook uit 2018 (dnek ik, kan niet vinden wanneer die is uitgekomen) heeft er vorige week nog 1 gekregen, en er is al een opvolger bekend. Ligt eraan welk merk en welke serie je hebt. High-enddevices kunnen wel meer aan.

Ik eind november/begin december flinkte korting bij Samsung, maar de tab S6 was nog steeds rond de 600, terwijl de S5e op 322 zat. Dit is dan ook high end vs midrange, en ik zag wel dat de S5e heel laat wordt geupdatet. Maar ach, dat neem ik dan maar voor lief.

Bij windows loopt dat wel weer allemaal gelijk omafhankelijk van het toestel, dan toch beter imo. Maar Windows op tabletmodus is vresleijk, geef mij dan maar de DEX-modus.

Overigens is het wel fijn dat je nu voor betaalbare prijzen prima laptops hebt, vroeger was een goedkope laptop echt 3 keer niks. Nu kan je met een budget van 500 euro een prima dingetje kopen. De bouwkwaliteit is niet geweldig, maar dan kun je ook naar eem chromebook kijken. Nadeel daarban is weer het beperktere OS
Dat ligt misschien een beetje aan de merken die je koopt dan.
Mijn Dell (1702/7720/AW17R4 kregen/krijjgen allemaal hun gehele levensduur updates, zowel BIOS als andersoortig), mijjn Apple Iphone/Ipad ook,
Mijn LG TV ook regelmatig, zelfs mijn Yamaha receiver heeft nog wel eens een firmware update gekregen,
Dus het is een beetje "Je krijgt waarvoor je betaald" verhaal waarschijnlijk, de kans dat er veel doorontwikkeling in een budget product wordt gepompt is (logischerwijs) veel lager dan bij de wat high-endigere producten, want die mensen wil je graag als returning customers en daar maak je je naamsbekendheid/reputatie mee....
Verder hoeven er aan BIOSsen ook vaak niet veel meer te veranderen, De meesten draaien toch wel de Intel/AMD/Nvidia apps die 90% van de chips op/aan het MBR aansturen (wifi/ethernet/usb/audio/video)
De paar échte BIOS updates zoals Meltdown enzo zijn volgens mij voor praktisch elk moederbord nog uitgekomen, en de rest komt via de MS updates wel mee, dus weet niet precies wat je mist qua ondersteuning? Optimalisaties zoals gezegd, tja, die krijg je dus idd in de wat meer high-end producten dus nog wel wat makkelijker, maar daar betaal je dan ook meestal een smak meer geld voor, dat is een keuze, vanaf dag één goede onderdelen die mooier beeld en geluid geven en langer meegaan en beter ondersteund worden, maar al snel niet meer het snelste van het snelste, het nieuwste van het nieuwste en het mooiste van het mooiste zullen zijn, maar degelijk en goed ontworpen. Of elke 2-3 jaar een nieuw product omdat het stuk is of geen support meer heeft of niet meer hip is.... Ik ben ouderwets, ik opteer meestal voor optie 1.
Ik heb ook nog staan kijken bij de ARM laptops (zoals een Surface Go,
Een Surface Go is geen ARM hoor. Zit gewoon Intel in.
Surface go is geen ARM maar heeft een Intel Pentium. Als reislaptop/tablet vind ik het een heerlijk ding, geen enkele laptop met 10" van een halve kilo ga je vinden die handzamer is. Alles hangt uiteindelijk van je gebruik af :) .
Surface Go is 64 bit (en zoals al gezegd x86). Er is dus geen beperking tot 32 bit (de mijne heeft ook 8GB RAM) ik game er ook op (er zijn meer dan genoeg goede indie games) en ik kan er Visual Studio op programmeren. Niet dat ik dat programmeren vaak doe, het is inderdaad niet zo snel, maar on the go een pull request van mijn team nakijken bijvoorbeeld gaat prima. Om te surfen en lezen is de Go echter zat snel, en ik heb ook een VPN naar huis ingesteld, kan steeds rdp'en naar mijn server.

Een nadeel is dat die wel wat dikker is dan de meeste even grote Android tablets of iPads, maar je krijgt er wel een ingebouwde kickstand voor terug.
De budgetlaptop is een halfuur nadat hij in de BBG staat al 100 euro duurder bij bol.com. Is dit dan nog wel de beste koop?
Sowieso al twijfels mbt prijs/performance. Wie koopt er in 2020 nog een laptop met 128gb opslag en 4gb geheugen. Als je een filter over de pricewatch gooit met >8gb, >128gb, ≤€450 rollen er zo meer dan 10 laptops uit. Telefoons hebben al bijna betere specs dan deze aangeprezen laptop.

[Reactie gewijzigd door Reutemeteut op 1 februari 2020 08:29]

Ik heb het idee dat het voornamelijk komt door het IPS scherm. De laptop uit de BBG heeft altijd een IPS scherm. De laptops die jij vindt zullen waarschijnlijk allemaal een TN scherm hebben. (bijv. pricewatch: Acer Aspire 3 A315-41-R6P1) Het is maar waar je prioriteit ligt.
Heb anders liever minimaal 8gb ram en een tn paneel dan 4gb ram en een ips scherm. Een ssd van 128GB kan ik nog wel mee leven.

4GB ram is tegenwoordig echt te weinig als je een beetje wilt multitasken.
Zoals in de tekst staat kan je dat geheugen uitbreiden; een andere panel erin schroeven zal ingewikkelder worden :)
Klopt, maar voor visual studio en altijd recht voor de lapop zittend is een TN scherm echt prima te doen.

Een IPS scherm is fijn, maar nie ten kosten van opslag/geheugen/cpu.

Maar goed dat is mijn doorlopende issue met de laptop best buy guide. 3 categorieën is simpelweg veel te grof om een fatsoenlijke guide te kunnen maken. Ik kop soweiso al op:
* basis laptop voor office taken
* compacte laptop voor onderweg/presentaties/demos
* Laptop voor photo/video editing/3D modelling (eventueel nog te splitsen)
* Laptop voor software development (web/apps)
* laptop voor software development Machine Learning/applicaties (niet web/app, het zwaardere werk)
* laptop voor gaming

En binnen elke categorie heb je mensen met meer of minder budget. Waarbij voor sommige categoriën laag/midden budget past en sommige midden/hoog.

Het trieste is dat voor 'tweakers' de huidige setup nutteloos is. Hier richt Tweaker zich echt op de niet zo technisch onderlegde site bezoeker.
Zeker waar. Maar zelfs als je op IPS zoekt, dan kan je ze zeker vinden. En dan klopt het dat die Aspire eigenlijk voor 50 euro meer veel beter uit de bus komt.
Idd. Die acer die aan het eind genoemd wordt lijkt nu toch veel interessanter?

Sowieso is de BBG voor laptops gewoon lastig met al die vrijwel identieke uitvoeringen met verschillende namen. Het is gewoon mega onoverzichtelijk
Sterker nog, 8:10 uur 499,- paar minuten later 'prijs onbekend'

Waarschijnlijk door een paar fanatieke Tweakers gekocht en nu uitverkocht!

[Reactie gewijzigd door appelthee op 1 februari 2020 08:15]

Wij kopen de E595 laptops aan op onze school. Wel met maar 8GB ram. Stevige en degelijke laptops!
Wat een klinkklare onzin.
Deze laptops worden niet alleen verkocht door BOL.
Maar als BOL ze verkoopt doe jij het niet.

Het verkooppunt is geen criterium voor een BBG.
Even een reactie wat betreft de e595, die heb ik recent voor een familielid uitgezocht. Ik vond de hdmi 1.4 ook vreemd, aangezien alle ryzen apu's 2.0 zouden ondersteunen. Had zelf geen 4k scherm om te testen, maar vond toen ik er naar zocht wel mensen online met deze laptop en geloof ook de e585 die wel 4k 60hz (dus hdmi 2.0) voorelkaar kregen. Dus ik ga er van uit dat het toch 2.0 is. Verder een prima ding btw!

E485(is 14 in e585 gebruiken allemaal zelfde pcb) https://forums.lenovo.com...-4k-60hz-out/td-p/4300017

[Reactie gewijzigd door Shizzel op 1 februari 2020 08:04]

Ik denk - geen ervaring - dat zoals het artikel vermeld er subsampling wordt toegepast om 4k60 door hdmi 1.4 te krijgen.

Oftewel, zwart/wit is 4k60 maar je kijkt naar 1080p60 wat 'kleurinformatie' betreft.

Dit is precies toe alle films zijn encoded, dus daar merk je weinig verschil. Maar voor tekst en graphics met scherpe randjes en plotseling kleurverschil ziet het er soms niet uit (knal rode tekst op een donkere achtergrond zie je het rood 'bleeden' in de zwarte achtergrond
Een van de reageerders in dat topic geeft aan dat dat niet zo is.

As for the chroma subsampling I checked with the image here http://i.rtings.com/image...rials/2017/chroma-444.png and I'm sure it's 4:4:4 (all lines are readable)
Anderhalf jaar geleden kocht ik al een HP 15 met Core i5, 8 GB RAM en 128 GB SSD voor 550 euro. Ik begrijp niet waarom er vandaag de dag nog steeds laptops met 4 GB op de markt komen en aanbevolen worden door techsites die beter zouden moeten weten. 4 GB RAM zou 'automatisch' een no-go moeten zijn, ongeacht de prijs. In Linux is het een ander verhaal maar de meesten draaien nu eenmaal Windows 10 en dan zit je in no time in de swap file te roeren.
Dát dus, sterker nog, ik heb in mijn Thinkpad T410 gewoon 8gb hangen en dat is een laptop met een van de eerste generaties i5 uit 2011 ofzo..

Overigens blijven die toetsenborden van Lenovo wel echt een selling point. Ik heb van mn werk een Macbook Pro en hoewel ik er tegenwoordig wel mee kan leven, het toetsenbord - en ja daar wen je uiteindelijk wel soort van aan mits je je vingernagels kort geknipt houdt - is gewoon baggerkwaliteit. Ik heb hem nu 9 maanden vanaf nieuw en al last van rare double/triple strokes, van de A en de S laten stukjes zwart fineer los, om te janken.

Alleen daarom zou ik privé al Lenovo kopen omdat je voor 1/6 van de prijs gewoon een fatsoenlijk gebouwd product krijgt, RAM kan ik zelf wel upgraden.
Aan de ene kant wel, maar aan de andere kant is het voor weinig geld uitgebreid en dat kan bij deze laptop wel gewoon, waar veel budget laptops tegenwoordig het geheugen solderen. Dus die keuze is wel een goede voor Tweakers.

Edit: Oeps, het gaat hier om de HP, niet de Lenovo. Ik kan niet vinden of dit bij de HP ook kan. Maar als het wel kan dan zou ik de keuze wel begrijpelijk vinden.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 1 februari 2020 18:32]

@PiweD Zou eens naar deze kijken: pricewatch: Asus M509DA-EJ025T
Op de extra 8GB ram na, vergelijkbaar met jullie € 700,- alleen dan voor €450.- tot € 500,-. En beter en goedkoper dan deze budget laptops. (Hier te koop, stond eerst ook op de pricewatch pagina: https://www.alternate.nl/...ptop/html/product/1579482)

15,6"
AMD Ryzen 5 3500U
Radeon Vega 8
8GB
512GB SSD

Bouwkwaliteit is prima, touchpad is wel wat minder maar dat is enige minpunt.

Jammer dat jullie al tijden niet meer via de fora de community betrekken bij de BBG's. Vraag mij af hoe onafhankelijk de BBG's tegenwoordig zijn. ;(
@HaX0r

Klopt, maar heeft een TN paneel, was hierboven bij LongBowNL ook al voorbij gekomen.
Wat Brinkerik ook zegt, we hebben de M509 inderdaad gezien, maar een tn-paneel vinden we echt niet meer kunnen. Op zich wel een leuk alternatief als het je om snelheid gaat en een extern scherm gebruikt of niets geeft om schermweergave. We zijn inderdaad gestopt met het betrekken van de community omdat de groep mensen die meediscussieerde steeds kleiner werd. Dat verandert verder niets aan hoe onafhankelijk de bbg is.
Bedankt voor je reactie.

Op zo'n klein schermpje met slechts 1080p vind ik persoonlijk het verschil tussen TN en IPS verwaarloosbaar, het wordt toch nooit echt lekker om naar te kijken vooral niet als je niet (meer) de beste ogen hebt. Inderdaad ook wat je zegt als je er gewoon meestal een ander scherm aan hangt is de rest van de hardware gewoon erg interessant al helemaal met de prima bouwkwaliteit. Wellicht dan toch interessant deze modellen in ieder geval te benoemen bij `Alternatieven` voor de volgende BBG?

Goed te horen dat er geen (of in ieder geval niet meer dan vroeger) directe zakelijke belangen nu spelen. Naast de webshops die hun prijzen terecht omhoog gooien na het uitkomen van de BBG's als ik de comments daarover mag geloven. ;)
Wow, goede vondst. Jammer dat 4GB RAM onboard gesoldeerd is... Maakt de laptop toch net iets minder aantrekkelijk.
waarom geen benchmarks voor de AMD laptops ?
Dat snap ik ook niet !! AMD ligt momenteel mijlen ver voor (mede daarom in november 2019, de HP Envy x360 13 gekocht) en nu is er een nieuwe Best Buy en geen AMD-product te vinden.... 8)7 :? |:(
thinkpads in de mainstream laptops zijn allemaal AMD ryzen procs alleen staan er geen benchmarks. beetje vreemd.
Ik vraag mij af waarom we nog steeds voor de meeste laptops blijven plakken aan 1920 x 1080 pixels? Iedereen die een beetje meer nodig heeft is bijna wel gedwongen naar een mac te gaan. Oke gelukkig hebben we de surface laptop lijn nog. Maar scheelt niet veel. :-(
omdat mensen er niet om geven. Ik zie geen probleem bij 1920x1080 dus het is voor mij geen verkoop argument. En als je ouder wordt, laten we zeggen leesbril leeftijd, dan wordt dat alleen maar erger.
Ik heb zelf ook zo'n 1080p-scherm, op 15.6 inch, als je er niet eens zo heel dicht op zit, kun je de pixels al tellen. Snap ook niet dat ze er overal zo'n lage resolutie in gooien. Voordeel is wel dat de batterij langer mee gaat en vanaf een afstandje is het prima om te netflixen.

En ik heb dan ook gen budgetlaptopje, maar een voor grafisch werk
Op 15,6" of kleiner is een hogere resolutie toch niet echt belangrijk voor 9 vd 10 gebruikers. Hogere res schermen vind je eigenlijk pas terug bij High End modellen omdat deze vaker van toepassingen gebruik zullen maken die hierbij gebaat zijn.
1080p is doorgaans prima te doen. Er worden zelfs nog nieuwe laptops aangeboden met 1366x768, dat is pas onbegrijpelijk.
Gaat toch prima? Je kan toch meerdere desktops maken en snel wisselen.
Iedereen die een beetje meer wilt dan de HD resolutie en natuurlijk ook een beetje leuke specs wilt, komt vaak uit bij een laptop vanaf 1500+ euro. Dat is voor veel mensen echt te veel geld.
Ik mis de volgende laptop in het lijstje!
pricewatch: Asus M509DA-EJ024T
Lijkt mij voor 499 een hele interessante laptop.
In ieder geval meer dan een i3 + 128GB.
De EJ025T was zelf nog goedkoper maar is niet meer leverbaar jammer genoeg.
Dat ding heeft goeie specs voor die prijs zeg!
Het scherm is geen IPS scherm. Het lijkt erop dat Tweakers dat als een vereiste ziet voor de BBG.
Jeetje voor 500 is dat bizar goed, jammer dat zulke laptops nooit vermeld worden. Snap dat een IPS scherm prettig is maar voor niet iedereen nodig. Als een soort budget game laptop zou dit geweldig zijn.
Iets over die e595, in mijn persoonlijk opzicht is deze compleet inferieur aan de Lenovo Ideapad S540 15IWL; een laptop met welliswaar maar 8 gb ram maar wel een super vlotte SSD, sterkere processor, veel betere batterij, betere I/O, volledig van metaal en met een dedicated GPU. En dat alles voor maar 100 euro meer dan het budget voor een "basislaptop". (800 euro dus)
Mocht ik dan toch al 700 euro aan een laptop willen geven zou ik liever nog wat langer sparen en een S540 kopen.
Echt jammer dat deze momenteel niet als alternatief staat vermeld.
Er is een flink verschil in thinkpads en ideapads. Qua bouwkwaliteit en ook zeker ook support.

Thinkpads genieten van zakelijk support. Heb ik meermaals dankbaar gebruik van mogen maken (op vele thinkpads).
Wat veel mensen inderdaad niet schijnen te weten is dat er toch wel substantieel verschil zit in een zakelijke lijn laptop en een particulier bakkie. Niet alleen op warranty vlak maar ook zijn zakelijke notebook dikwijls voorzien van betere keyboards, bouwkwaliteit, accu, waterdichte keyboards en niet te vergeten TPM en Vpro uitgerust voor goede hardware matige beveiliging. De meeste mensen hier kijken praktisch niet verder als Processor, ram en scherm resolutie..

[Reactie gewijzigd door MightyMike87 op 1 februari 2020 22:25]

> TPM en Vpro

merk ik daar wat van als ik er linux op zet?
Ik ben geen Linux kenner maar zolang het OS compatible is met de hardware dan zeker. Te meer aangezien dit hardware matige beveiligings functies zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True