Lenovo voorziet Yoga-laptop van Snapdragon 8cx-soc met 5g-modem

Lenovo heeft enkele nieuwe Yoga-laptops en IdeaPad-Chromebooks geïntroduceerd waaronder de Yoga 5G. Deze 2-in-1-laptop bevat een Qualcomm Snapdragon 8cx-processor op basis van arm, samen met een 5g-modem.

De Yoga 5G combineert Windows 10 met een Qualcomm Snapdragon 8cx met Adreno 680-gpu en X55-modem. De X55 kan overweg met 4g- en 5g-netwerken en biedt voor dit laatste onder andere ondersteuning voor mmWave-frequenties. Qualcomm maakte een jaar geleden al bekend voor laptops zijn 8cx-soc te combineren met de X55-modem. De Yoga 5G heeft een 14"-touchscreen met ips-paneel en resolutie van 1920x1080 pixels. Het apparaat verschijnt met 8GB lpddr4x en 256GB of 512GB ufs 3.0-opslag. Lenovo heeft een 60Whr-accu geïntegreerd en hiermee zou tot 24 uur lang video afspelen mogelijk zijn, door Lenovo gemeten bij de een accutest met MobileMark 2014 versie 1.5.

Lenovo kondigt ook de Yoga Slim 7 aan, die in verschillende configuraties in zowel een 14"- als 15,6"-variant uitkomt. Er verschijnen 14"-modellen met AMD Ryzen 4000-processors met Radeon-gpu en varianten met Intel-chips, tot aan de Core i7 met Iris Plus-gpu en optioneel een GeForce MX-videokaart. Het 15,6"-model levert Lenovo ook met GeForce GTX-kaarten.

Lenovo Yoga Slim

In de IdeaPad-serie verschijnen twee Chromebooks: de IdeaPad Duet en de IdeaPad Flex 5. De Duet heeft een 10,1"-touchscreen met ips-paneel en resolutie van 1920x1200 pixels. De soc is een MediaTek Helio P60T. Het toetsenbord is los te koppelen en een standaard kan de Chromebook dan verticaal op zijn plek houden om bijvoorbeeld films te kijken. Lenovo belooft dat de Duet minimaal acht jaar lang Chrome OS-updates ontvangt.

Lenovo Duet Chromebook

De IdeaPad Flex 5 is een 13"-Chromebook met Core i5, maximaal 8GB ddr4 en tot aan 128GB ssd-opslag. Het ips-scherm is om te klappen en toont de fullhd-resolutie met een maximale helderheid van 300cd/m². Deze Chromebook bevat onder andere een Thunderbolt 3-poort en Wi-Fi 6-ondersteuning.

De Yoga 5 verschijnt in de lente voor een vanafprijs van 1500 dollar. De 14"-Yoga Slim 7 krijgt een startprijs van 850 dollar voor het AMD-model en 1210 dollar voor de Intel-versie. De 15,6"-variant gaat 1210 dollar en hoger kosten. De Yoga Slim-modellen komen in april uit. De Chromebook Duet komt in mei uit voor 280 dollar en de Flex 5 Chromebook eind juni voor 359 dollar.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

06-01-2020 • 22:38

16 Linkedin

Reacties (16)

16
16
7
0
0
9
Wijzig sortering
De Surface Pro X heeft ook een S8cx(iets getuned wel) en ik snap niet wat ze willen bereiken. Je betaalt er 1000 euro(1150 bij CoolBlue) voor en dan heb je nog geen toetsenbord en pen(welke 110 euro kost).
Je kan 32 bit x86 emuleren, maar dat heeft zo een prestatie overhead dat Chrome schokkerig loopt, 64 bit emulatie komt pas 2021 op zijn vroegst en dat zal vast niet beter zijn dan 32bit emulatie.
De accuduur is prima maar niet uitzonderlijk.
Dus waarom zou je deze kopen en niet een Surface Go? Werkelijk geen idee.

En dan komt Lenovo nu met de Yoga 5G voor 1500 dollar, wat ongeveer 1500 euro zal zijn, maar wel met toetsenbord erbij!.
Er is 1 reden dat je potentieel deze 5G laptop zou kopen, althans 1 reden die zo zie, is dat hij 5G heeft. Niet dat ik zou weten waarom je hierop 5G nodig zou hebben, grote bestanden kan je niet verwerken dus grote snelheden zal je ook niet nodig hebben.

Leuk dat ARM, is misschien de toekomst, zou geweldig zijn maar dat is nu nog niet. De nadelen van een ARM windows laptop zijn naar mijn mening nog vele malen groter dan de voordelen ervan.
Er zouden Windows ARM64 builds van Firefox, Chromium/Chrome en Edge moeten zijn. Ik weet in ieder geval van de ARM64 builds van Firefox voor Windows, omdat die voor iedere versie op de server staan.

Verder geef ik je wel gelijk. Ik denk nog steeds dat deze machines voornamelijk bij mensen met basisbehoeften en ontwikkelaars thuishoren. Bovendien zijn de laptops pas over een generatie of 2-3 echte vervangers voor de huidige x86 laptops.

Ik zou niet weten waarom je je goed werkende x86 laptop zou inruilen voor een minder krachtige ARM laptop. Misschien als vervanger voor een kapotte, maar dan is de softwareondersteuning op dit moment niet echt toereikend.

Voor mij zijn deze laptops ook niet interessant, omdat ze niet primair zijn bedoeld om Linux op te draaien. Ik kan wel zeggen dat de situatie onder Linux compleet anders is. Debian 11/Sid werkt als een trein en de enige echte problemen die ik ben tegengekomen, zitten in emulatoren zoals Mednafen en Higan. Die verhelpen zal ook voor Windows gebruikers wellicht interessant zijn.

[Reactie gewijzigd door psychicist op 7 januari 2020 08:47]

De always on- en always connected-ervaring zoals je dat van een telefoon gewend bent, maakt wel dat ik dit interessant vind. Maar voor nu zijn de beperkingen nog wat te groot (snelheid en emulatie beperkt tot 32-bits applicaties). Edge voor ARM lijkt overigens wel vrij goed te zijn.
In de tussentijd worden de Intel systemen ook steeds beter; de resume-tijd wordt voor die systemen ook snel minder, waardoor het een bijna-always-on ervaring is.
ARM SoC's zijn voor Windows niet noodzakelijk en ook niet het meest voor de hand liggend. Daarom verbaas ik me erover dat Qualcomm het al twee jaar blijft proberen met weinig succes. Het gaat nog wel een jaar of 2 duren voordat Windows en alle applicaties die mensen willen gebruiken, geschikt zijn voor ARM. Indien de browser en enkele applicaties werken, kunnen de laptops uiteraard wel ingezet worden, zolang het maar duidelijk is dat de taken beperkt zijn.

De chips zijn naar mijn mening veel meer geschikt om ChromeOS en Linux te draaien, omdat de afgelopen 5-6 jaar vrijwel alle software al geschikt is gemaakt. Na twee jaar een ARM SBC gebruikt te hebben om zaken te testen, draai ik sinds een paar maanden productief de nieuwste Ubuntu en Debian erop en dat werkt echt prima gezien de beperkingen van de hardware. Ik ben eigenlijk nu ARMv8-A assembly aan het leren om mee te kunnen helpen om de laatste problemen voor mij op de desktop op te lossen en heb mijn avonturen met RISC-V even uitgesteld.

De komende jaren blijven Intel en AMD platformen het best om Windows te draaien, maar het verbaast me wel hoe weinig interesse er vanuit bedrijven en open source projecten is om applicaties als ARM/ARM64 binaries te compileren. Firefox, Chromium Edge en VLC zijn eigenlijk de enige die ik ken.
...
Ik denk nog steeds dat deze machines voornamelijk bij mensen met basisbehoeften en ontwikkelaars thuishoren. Bovendien zijn de laptops pas over een generatie of 2-3 echte vervangers voor de huidige x86 laptops.

Ik zou niet weten waarom je je goed werkende x86 laptop zou inruilen voor een minder krachtige ARM laptop. Misschien als vervanger voor een kapotte, maar dan is de softwareondersteuning op dit moment niet echt toereikend.

Voor mij zijn deze laptops ook niet interessant, omdat ze niet primair zijn bedoeld om Linux op te draaien.
...
Zulke relatief dure ARM laptops zijn nu voor consumenten inderdaad niet echt interessant.

Mijn "simpele Chinese laptop" uit 2017 van +/- €200,- met Celeron processor (met ruimte voor extra SSD en prima FHD IPS scherm!) doet ook nu nog gewoon alles op Windows (en Linux, op die extra SSD) wat een "normale consument" wil.
Je moet geen video gaan bewerken o.i.d. op zo'n machientje uiteraard, en alles kan natuurlijk altijd sneller, maar ik denk dat hetzelfde vooralsnog ook opgaat voor deze nieuwe en prijzige Snapdragon laptops! Wat heb je er als consument dan aan? Batterij duur is namelijk ook niet echt "het punt van enorme winst", het scherm verbruikt in beide gevallen ruim het meest dus is de totale winst op energie verbruik marginaal.

ARM in laptops gaat misschien wel de toekomst zijn maar voor nu zie ik er, helemaal gezien het prijskaartje, echter nog weinig heel weinig in. Deze zijn nu duidelijk nog meer voor de dev's om later uiteindelijk wel een interessant consumenten product neer te kunnen zetten.
De ARM laptops zijn voornamelijk een stok achter de deur voor de laptopfabrikanten om scherpe prijzen bij Intel af te dwingen.
De Yoga 5G is inderdaad te duur. Ik ben het niet helemaal eens mbt de Pro X. Ja het is duur maar tegelijkertijd is het nog een meer 'premium' body met een groter scherm dan de Pro voor hetzelfde gewicht, het scherm schijnt beter te zijn voor tekenen, de keyboard met pen dock is duur maar ook erg handig voor on the go en lte in een laptop heeft nou eenmaal een meerprijs bij laptops/tablets.
De Pro X is vooral met native apps maar ook met translation veel vlotter dan de Go.
Batterij is beter dan de Pro (en helemaal dan de Go) als je native apps of Office gebruikt.
Er zijn goede native apps voor artists en notulisten etc.
Edge Chromium heeft in een nieuwe build ook een selectie aan apps die native draaien op de Pro X (PWAs).
Firefox (arm build) draait het beste nu op de Pro X, Chrome is sowieso maar een ram intensieve spyware browser en onnodig nu met Edge Chromium.
Een aantal specifieke apps als Photoshop draaien nu nog niet goed vanwege dat deze apps moeite hebben om de arm igpu te gebruiken, maar niet vanwege het translation proces (dat gewoon goed werkt).

[Reactie gewijzigd door ochhanz op 7 januari 2020 10:59]

ARM. Je wordt letterlijk arm van al die Arm pc's. Ik probeer te begrijoen wie de doelgroep is van deze nieuwe lichting Arm pc's. Een snelle rondvraag op mijn werk en vrienden en kennissenkring. Niemand had echt enig idee waar het om ging. Kan volgens mij een uitdaging worden voor de fabrikanten willen ze ermee goed verdienen.
Windows op ARM is en blijft een drama, maar er wordt langzaam aan vooruitgang geboekt. Linux op ARM daarentegen werkt uitstekend en er wordt nu vrijwel evenveel code geschreven voor ARM als x86. Ik verwacht dat ARM voor Linux over een paar jaar de overhand gaat krijgen.
Helaas nog steeds die behoorlijke bezel, zeker onderaan. Ik hoop dat ze ook een upgrade aan de fingerprint reader geven. Huidige generatie herkent vaak de vingers niet.
Ik heb een C940 en die vingerafdruklezer werkt feilloos. Ik weet niet of dat de huidige of nieuwe generatie is in jou bewoordingen? :)
Yoga C940 fingerprint werkt zonder problemen en zeer snel, de bezel onderaan stoort absoluut niet. Zeer degelijke laptops.

Ik zie het verschil van de Yoga Slim niet met de huidige Yoga 900 en 700 serie?

[Reactie gewijzigd door oxxi op 6 januari 2020 23:49]

Dat is mss wel iets, een ChromeOS tablet+tobo van $280 met _minimaal_ 8 jaar support.
Mn ma heeft n Pixel C die top werkt, alleen die beroerde Android support termijn staat me tegen.
Dan is dit wellicht een alternatief, als Android apps er acceptabel op werken.
(iPad al gehad en beviel niet, Surface Go heeft minder populaire touch apps en is duurder)
Hmm... klopt die "minimaal 8 jaar ondersteuning" waarover het artikel meldt wel?

Klikkend op de link bij de tekst over die IdeaPad Duet kom je namelijk uit bij een info-leaflet die het over 'slechts' 6 jaar ondersteuning heeft.
En iets verderop in die tekst over "6,5 jaar met elke 6 weken een automatische update". :?
Hmm ja goed opgemerkt! Maar er zijn ook allerlei andere bronnen die 8 jaar beweren, iig hier zegt Lenovo zelf ook nog ns "Updates end June 2028 in accordance with Chrome OS AUE policy.".
We gaan het wel zien dan. :)
Ook voor mij blijft het in elk geval een interessant apparaat om te volgen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee