Lenovo vernieuwt ThinkPad X1 Carbon en X1 Yoga met Comet Lake-processors

Lenovo introduceert nieuwe versies van zijn ThinkPad X1-laptops. De X1 Carbon is iets dunner en lichter dan zijn voorganger, de X1 Yoga krijgt een nieuwe aluminiumbehuizing. Beide modellen zijn uit te rusten met een Core i7-hexacore uit de Intel U-serie.

Lenovo ThinkPad X1 Carbon
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

De zevende generatie van de Lenovo X1 Carbon is 14,9mm dik en weegt ongeveer een kilogram. Lenovo claimt dat de accu het tot 18,5 uur volhoudt. Het 14"-scherm kan geleverd worden met verschillende panelen. Zo is er keus uit een 4k-paneel met hdr-ondersteuning en een maximale helderheid van 500cd/m², of een full-hd-paneel met een helderheid van 400cd/m².

Voor de Yoga X1-convertible van de vierde generatie gebruikt Lenovo een nieuw aluminium chassis. De behuizing is 15,5mm dik en weegt 1,4kg. De voorganger was zo'n 17mm dik. Hoewel het nieuwe model dunner is geworden, zijn de aansluitingen gelijk gebleven. Ook voor de Yoga X1 zijn er verschillende schermen: een 4k-paneel met helderheid van 500cd/m², een full-hd-variant met helderheid van 400cd/m² en een 1440p-scherm met een helderheid van 300cd/m². In alle gevallen gaat het om touchscreens.

Lenovo ThinkPad X1 Yoga (4e generatie)
Lenovo ThinkPad X1 Yoga

Exacte configuraties noemt Lenovo nog niet. In ieder geval krijgen de nieuwe modellen Comet Lake-processors, die Intel vorige week aankondigde. Dat zijn zuinige 15W-processors waarvan het i7-topmodel nu voor het eerst zes cores heeft. Die Core i7-10710U zal beschikbaar zijn in de X1-modellen.

Ook van de ThinkPad T490- en X390-laptops komen nieuwe uitvoeringen met Comet Lake-processors uit. Verder komt Lenovo met een nieuwe L-serie van goedkopere ThinkPad-laptops. Daarin verschijnen de L13-laptop en de L13 Yoga-convertible. Beiden zijn 17,6mm dik en ze wegen respectievelijk 1,4kg en 1,5kg. De 13,3"-modellen worden ook met Comet Lake-processors geleverd.

Lenovo ThinkPad-laptopsLenovo ThinkPad-laptopsLenovo ThinkPad-laptopsLenovo ThinkPad-laptops

Lenovo ThinkPad T490, X390, L13 Yoga en L13

Wanneer Lenovo zijn nieuwe ThinkPad-laptops uitbrengt in Nederland en België, is nog niet bekend. In de VS komen de nieuwe modellen in september uit. De goedkoopste uitvoering van de X1 Carbon kost 1479 dollar en voor de X1 Yoga is dat 1609 dollar.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

27-08-2019 • 20:10

83

Reacties (83)

83
82
52
4
0
17
Wijzig sortering
Dat is inherent aan de formfactor van de laptop. Het leven zit vol keuzes :P. Een X1 Carbon is voor extreem mobiel gebruik en om eerlijk te zijn, zo'n uitklappende RJ-45 die heeft mij ook nooit zo overtuigt. Verder, om heel eerlijk te zijn, vraag ik mij af of dat hoge audio profiel op deze zakelijke laptops wel op zijn plek is. Voor presentatie doeleinden is er snel beter geëigende hardware te vinden dan je laptop. Maar dat is natuurlijk maar een mening.

Ben je veel ergens on site aan het werk, dan zou je ook meer in de richting van een T580 kunnen denken (15''), of als je iets kleiners wilt (14") een T480, of de op handen zijnde T490.

Heb je echt een mobiel werkstation nodig, denk dan aan een P53S (15") of de wat grotere (17") P72.

Je kan wat dat betreft veel over Lenovo zeggen, maar op het vlak van professionele laptops is er veel mogelijk. Zo'n Pro laptop moet wel je ding zijn. Als je er eenmaal een hebt gehad, dan is het lastig om weer naar een consumenten laptop terug te gaan. Ben je beperkt in budget? Beter een 2e hands professionele dan een nieuwe consumenten laptop. En vergeet die audio, laptops zijn nu eenmaal geen speakers, en dat zullen ze nooit worden.

[Reactie gewijzigd door teacup op 23 juli 2024 09:16]

Ik heb ze allemaal gehad /T430/40/50/60/70/80 maar de T490 gaat dezelfde kant op als de carbon, alles op het moederbord gesoldeerd. Dus niks meer herstellen, niks meer upgraden.
Wat ius dan nog het verschil met de Carbon ??
Ik zal een voorraadje van de vorige generatie moeten inslaan.
Jammer dat Lenovo hun trouwe fanbase meer en meer in de kou laat staan .

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 23 juli 2024 09:16]

Op welke manier laten ze hun fans in de kou staan ?
Dat zegt ie toch vrij duidelijk? Het is niet meer mogelijk makkelijk zelf te upgraden of te herstellen. Alles is vast gesoldeerd op het moederbord, dus upgraden/vervangen kan alleen door het hele moederbord te vervangen. Daarnaast verdwijnen er dus steeds meer aansluitingen.

Dat gezegd hebbende, de X1 is altijd een thin-and-light geweest, daarvan kan je verwachten dat er niet veel te upgraden is. Het is een beetje jammer dat de t490(s) ook die kant op gaat. Mijn t480s heeft gewoon nog een rj45 port, en je kunt ook memory / ssd / wifi zelf upgraden.

@Tetraquark
Nee, dat is niet waar. Bij bv de t490s is ook bijna alles gesoldeerd, ssd en wwan module kan je nog vervangen, maar bv wifi en memory niet. Tevens hebben ze de rj45 connector eraf gesloopt. Keyboard is ook een stuk lastiger te vervangen, omdat het in de behuizing geintegreerd is.

[Reactie gewijzigd door borft op 23 juli 2024 09:16]

Over die integratie beweging, daarop kan ik niet zoveel afdingen. Over de RJ-45 poort zijn de bronnen wat verwarrend. Notebookcheck meldt de T490 geen RJ-45 poort heeft, maar dit is geen review maar een aankondiging. Windowscentral, ook niet echt mijn reviewsite hoor, laat wel foto's zien van iets met een RJ-45 poort. Ook een platform overzicht meldt gewoon de RJ-45 poort zonder een sterretje of zo dat ze wordt geemuleerd via een andere poort. Tenslotte nog een review op Notebookcheck gevonden. Hierin wordt ook de RJ-45 poort bevestigd. Achteraf blijkt er een onderscheid te bestaan tussen de T490 en de T490S. De eerste heeft RJ-45, de tweede niet. Blijkbaar kan al deze keuze aanleiding zijn voor (ook mijn) verwarring, maar de keuze is er wel.

Over het steeds dunner worden van laptops ten koste van configureerbaarheid, dat vind ik ook een heilloze ontwikkeling. Ook Lenovo drijft in deze heersende trend mee. Ten aanzien van die T490 kunnen we zien dat ze qua dikte en gewicht naar de X1 toekruipt. Nu nog iets dikker, zwaarder en goedkoper, toch wordt die positionering voor een oppervlakkige klant minder duidelijk. Is gewicht op zich een feature, die paar millimeter dikteverschil zal de meeste klanten een worst wezen. Toegankelijke en vervangbare hardware is ook een feature. Die veel klanten willen, maar of ze het prijsverschil ervoor willen betalen? Het lijkt erop dat het collectief van fabrikanten (~Dell HP, Lenovo) heeft besloten dat mensen dat niet willen. Mij rest dan altijd de vraag op basis van welke informatie dit besluit is genomen. Vanuit het oogpunt van de minder snelle veroudering van techniek zou precies een andere trend logisch zijn, die van het repareer aar en vervangbaar maken van hardwarecomponenten. De kunst van de fabrikanten is om bij die ontwikkeling aan te haken.

Edit: nog wat links toegevoegd. En het onderscheid tussen T490 en T490S aangeduidt

[Reactie gewijzigd door teacup op 23 juli 2024 09:16]

Alles is vast gesoldeerd op het moederbord
dat is alleen bij de X1 carbon zo. X1 extreme en hoger zijn gewoon te upgraden.
Alle (alleen) ultra books zijn tegenwoordig zo dus een beetje overdreven reactie ?!
T460s tot t480s zijn ook gewoon ultrabooks, dus dat is geen argument
Amen.

Nu ben ik als Lenovo-man natuurlijk niet helemaal objectief, maar ik deel je mening volledig. Ook binnen Lenovo bv kan een ideapad (consumer) niet tippen aan een Thinkpad qua kwaliteit. Wanneer mensen in mijn omgeving om advies vragen adviseer ik ook bijna altijd een Thinkpad; al dan niet 2e hands..
Daarmee; (ik zelf) zeker geen Lenovo man. Een ThinkPad mens!
:-) Ik ben beide... Tik dit op m'n prive Thinkpad, maar het her voorrecht overdag voor datzelfde bedrijf te mogen werken :)
Die P heb ik. Volgens mij zit alles erop en eraan. Lekker ding. Draaien makkelijk 15 VMs tegelijk op.
Verder, om heel eerlijk te zijn, vraag ik mij af of dat hoge audio profiel op deze zakelijke laptops wel op zijn plek is.
In combinatie met de 'far field' microfoons voor teleconferencing is natuurlijk een beetje verstaanbaar geluid wel heel prettig. Denk dat de weergave daar voor getuned is ipv 'vette bas' ;)
Heb je er wel eens bij stilgestaan dat jij niet de enige doelgroep bent en dat mogelijk de meeste zakelijke klanten er geen behoefte aan hebben? Een zakelijke laptop is veel onderweg (= wifi) of wordt in combinatie met een docking station gebruikt waar een RJ45-aansluiting op zit. Daarnaast wordt vaak ook een USB naar RJ45-adapter bijgeleverd.
Vroeger waren thinkpads apparaten waar de gemiddelde techneut of programmeur happy van werd. Tegenwoordig biedt het niet meer dan een surface of macbook. Daar kiest de oorspronkelijke Thinkpad doelgroep niet voor en koopt ze dus steeds minder, een nieuwe doelgroep zal ze weer wel kopen.

Ik heb zelf een X1 en een P52, P52 is goed te doen, linux erop en alles werkt, genoeg poorten en lekker snel. Mis alleen het expresscard slot wat wel nog in de P51 zat. Toetsenbord is sinds de chicklet keys een stuk verslechterd maar ook dat is verschillend per doelgroep.

De X1 verplicht je windows 10 te draaien aangezien anders je video over USB en je RJ45 adaptertje (en wat nog meer) niet meer werken. Het X1 scherm is niet fijn, reflecteert aan alle kanten. Geen normale USB poorten, alleen die priegelige USB C rommel. De nieuwe T modellen zijn overigens niet echt beter. De X1 ligt daarom meestal in de kast en ik neem in plaats daarvan veel liever de oude T430 mee.

Als mijn oude Thinkpads ermee ophouden moet ik wat anders maar ik heb geen idee wat maar zeker geen X1 of T490 (geen verwisselbare battery en niets upgradable, are you f*cking kidding).
Tja... als je niet kijkt naar mobiele workstations, dan kom je wat betreft "upgradability" of verwisselbare accu vrijwel overal van een koude kermis thuis, HP heeft het niet, Dell heeft het niet... en dan houdt het wel een beetje op voor merken die nog goede werkpaardjes produceren en in Nederland NBD service leveren.

Aan de andere kant, ik heb zelf een X1 van de huidige generatie en op een volle acculading kan ik prima een dag werken... alhoewel je specifieke workload wel erg bepalend is daarin. Verder heb ik persoonlijk veel liever dat alles maar zo snel mogelijk over gaat op USB-C, het is wat mij betreft veel praktischer en biedt meer mogelijkheden dan de oude traditionele USB-A poort.

Waar gebruik jij overigens nog een expresscard-slot voor omdat je het blijkbaar zo mist?
Mijn indruk was altijd dat Fujitsu langer (dan Dell/HP/Lenovo) oude foefjes behield.
Bijv de E559 (coffeelake) heeft wisselaccu, RJ45, 2 dimmslots, VGA, 4xUSBA, en (naast USBC ook nog) een oldschool dockingport.
De E557 (kabylake) had nog n modular bay (voor ODD/2,5"/extra accu), en seriele port(!).
Of zie hier hoe ze RJ45 in n dunne convertible weten te proppen.
Made in Germany/Japan, mocht iemand daarom geven.
En ook NBD service geldig in de hele EMEIA regio.

Ik vraag me (echt, niet retorisch) af waarom Fujitsu niet populairder is, als ik al die klachten zie over gesoldeerd RAM en geintegreerde accus enzo. iig lijkt zeggen dat je dat niet wilt me weinig helpen, zolang je portemonnee het tegendeel blijft beweren.
(ook @caipirinha, wel zo handig)

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 23 juli 2024 09:16]

Tot Lenovo T480/T580 , de vorige reeks dus was serviceability / upgradeability geen enkel probleem.
Nu gaat het stuk en kan je het gewoon weggooien. Er is geen enkele goeie reden voor de consument te bedenken, enkel voor de fabrikant die weer wat kan besparen.
De Thinkpad is ook niet voor de consument bedoeld. :)
Zakelijke klanten schrijven hun machines meestal af binnen 3, 4 of 5 jaar en kopen hun garantievorm welke hierbij past. Het zal ze werkelijk worst wezen hoe zo'n machine aan de binnenkant werkt...

Dat jij en ik als Tweaker dat leuk en interessant vinden is absoluut waar, maar totaal irrelevant voor Lenovo bij de ontwikkeling van zo'n machine. Sterker nog, de meeste parts zijn FRU (Field replaceable unit) parts. Wanneer je hier als niet-geautoriseerde partij aan gaat zitten schroeven vervalt je garantie, officieel, sowieso..
In praat hier als grote account en ons interesseert het wel. De herstelkosten zijn sowieso al een grote kost per jaar en ,die wordt gewoon nog groter, wanneer je geen individuele componenten meer kan vervangen.
Prima, maar je had het in je reactie over 'consumenten', vandaar..

Kun je mij vertellen wat je bedoelt met hoge herstelkosten? Ik neem aan dat jullie als groot account gewoon warranty afnemen? of heb je het hierbij over buiten garantie gevallen? Ik begrijp niet goed waarom kosten hoger zouden worden voor jullie. Wanneer iets stuk gaat binnen garantie wordt het gewoon voor jullie vervangen..
Wij hebben standaard 3 jaar garantie maar inderdaad er zijn vele 10-tallen laptops per jaar die buiten garantie vallen en waarvoor de herstelling dan heel duur uitvalt.
Oke, sorry en no offence, maar dan snap ik het helemaal niet meer ben ik bang.
Je hebt het dus over OOW cases (out of warranty). Binnen de garantieperiode zijn dat CID (Customer Induced Damage) gevallen; 9 van de 10 keer val- of vochtschade. In het eerste geval resulteert dat meestal in gebroken schermen en in het tweede in een overleden moederbord.

Welke componenten bedoel je wanneer je zegt dat, doordat je tegenwoordig minder parts zelf kunt servicen, de kosten voor jullie zoveel groter worden? Zaken als pcd panels en moederborden zijn nog nooit CRU geweest, altijd FRU. Dus ik ben je een beetje kwijt in dezen vrees ik..?
Geheugen en wifi zitten nu op het moederbord gesoldeerd en ook de powerconnector is geen apparte module meer.

Zelfs een simpel keyboard vervangen gaat nu 5 keer zolang duren omdat je nagenoeg alles moet verwijderen.

Herstellingen worden duurder, door de componenenten en omdat een herstelling langer duurt. Gelukkig is de nvme nog een aparte module, maar voor hoelang nog.

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 23 juli 2024 09:16]

Dat klopt, maar we hadden het over buiten garantie cases. Wanneer je defect geheugen of een defecte wifi adapter hebt door toedoen van de gebruiker doe je echt iets verkeerd? Vind ik knap :) Overige, in warranty cases worden gewoon voor je opgelost.

Dat een keyboard tegenwoordig een stuk moeilijker vervangen kan worden is echter wel een feit en daar heb je gelijk in! Echter zie je dit bij alle merken terug en is het gevolg van het feit dat alles dunner, lichter en platter moet vandaag de dag.

Qua nvme kan ik je gerust stellen overigens, zal niet zo snel veranderen. :)
Wat wifi en geheugen betreft, bedoelde ik dat deze nu ook mee vervangen worden, ook al zijn ze niet defect zijn, maar het moederbord wel. Het moederbord onderdeel wordt dus duurder.
Soit, daarin heb je gelijk.
Dat neemt echter niet weg dat wanneer gebruikschade een dusdanig significante kostenpost voor jullie vormt dat het wellicht ook eens tijd wordt om of de gebruikers op te voeden, of naar een stukje additionele servicemogelijkheden te kijken, zoals bv ADP (accidental damage protection) bij Lenovo waarbij val- en vloeistofschade gedekt zijn.
GPIB, ja die zijn er ook in USB maar het zijn toch kaartjes van 2000 euro.
Veel nieuwe apparatuur heeft nu een lan interface maar ook hier geldt dat je geen instrumenten van een ton afschrijft omdat er geen lan poort op zit.
Waarom geef je 'instrumenten van een ton' niet humn eigen desktop kast? Daar laat je toch niet Jan-en-alleman z'n (of haar) laptop op aansluiten?
Soms kan dat ook maar vaak worden die apparaten ook portable gebruikt.
En het is zeker niet jan en alleman die daar zijn laptop op aansluit.
Voor de technische gebruiker gaan de ontwikkelingen soms te snel, ik heb ook nog jaren een LPT poort gebruikt terwijl die al lang uit de mode was.
Ik heb ook een lenovo thinkpad. gelukkig nog wel met normale usb poorten en utp.
Beroerde build quality:
- Aan-uit knopje binnen een week lossig en scheef, laten vervangen onder garantie en toen binnen een week weer hetzelfde euvel, verder maar gelaten.
- Toetsen maken lelijke afdrukken in het scherm.
- Scherm enorm gevoelig voor buigen als je de laptop in een (bijpassende) rugtas vervoerd.
- Touchpad maar matig gevoelig, slechte detectie van links/rechts klikken met 1 enkele mousebutton onder de touchpad, tappen werkt ook beduidend slechter dan op de asus die ik daarvoor had.
- De laptop pronkt trots met een intel I7, maar de koeling is dusdanig belabberd dat mijn 4 jaar oudere asus (die nog goedkoper was ook) met een i5 erin in de praktijk een stuk sneller is bij alle taken die meer dan .5 seconde duren.

Geen lenovo thinkpads meer voor mij.
Jammer om te horen dat je zulke slechte ervaringen hebt.
Echter, je koopt een nieuwe laptop, binnen een week gaat er iets stuk. Dat wordt als garantie opgelost en wanneer het weer gebeurt 'laat je het maar verder'? Da's zonde.. Je had gerust nogmaals mogen bellen of mailen hoor :)

Mag ik vragen welk model je hebt?
model W550s

En nee bedankt. het knopje was een (min of meer) cosmetisch detail, waar ik bij de eerste keer repareren de laptop al een week kwijt was (opsturen e.d.). Ik heb wel wat beters te doen dan garantieformulieren invullen en wachten tot eea heen en weer gestuurd is. Het feit dat het de 2e keer op exact dezelfde manier kapot ging gaf mij er ook niet echt vertrouwen in dat het zinvol was om het nog eens te proberen.

Overigens vindt ik de belabberde koeling, waardoor de i7 in de praktijk langzamer is dan de i5 van 4 jaar ouder, een groter probleem dan het gammele knopje, wat zijn werk ondanks scheef zitten nog steeds naar behoren doet :-)
Een W model thinkpad zonder next business day on-site garantie?
Kreeg wel een leen-laptop voor in de tussentijd. Met de service van de winkel was niks mis. Met de build quality van de laptop echter...
Voor zover ik weet is de W550s inderdaad nooit zonder onsite service door ons geleverd, tenzij we het echt over grote deals hebben waarbij de afnemer er voor kan kiezen producten zonder garantie af te nemen. Dit betreft voor zover ik kan inschatten echter een particulier.. Dus ik ben een beetje puzzled :)
Mag ik vragen waar je een garantieformulier hebt moeten invullen? Was dit vanuit Lenovo? Wij werken namelijk voor zover ik weet niet met formulieren. Wel hebben we voor enterprise een webtool (genaamd MTSA), maar ik vermoed niet dat je die hebt gebruikt als particulier.

Even voor de nuance: we spreken hier wel over een machine uit 2015, maar wanneer je wilt, wil ik best het eea eens nakijken wanneer je een serienummer of call ID voor mij hebt? Afhankelijk van je config toentertijd was dit een duur, tot zeer dure laptop. Heb je de machine toen ook nieuw gekocht, of als 2e hands? Ik snap niet zo goed dat je een machine die gemiddeld €1500 bij aanschaf kostte niet gerepareerd wilde hebben..
Ik weet niet meer of het een garantieformulier op papier was, of een webformulier. Ik heb het destijds inde winkel ingevuld met een medewerker samen.

En nee, ik heb verder niet zo'n zin om me er weer mee bezig te houden.

> Ik snap niet zo goed dat je een machine die gemiddeld €1500 bij aanschaf kostte niet gerepareerd wilde hebben..

Ik *heb* hem laten repareren destijds, maar t hielp niet. En het was een minofmeer cosmetisch detail wat de werking van de laptop verder niet beinvloedde.

Wat het *echte* minpunt van de laptop is, is de slechte koeling. En dat is niet reparabel want een ontwerpbeslissing van lenovo.
Laat maar eens een surface vallen
En bij een x1 extreme is alles gewoon te vervangen

[Reactie gewijzigd door Tetraquark op 23 juli 2024 09:16]

Mss mis ik iets, maar vzikz moet je de X1 Extreme openschroeven om de accu te vervangen?
Geen normale USB? De X1 Carbon heeft gewoon 2 normale USB-A poorten hoor.
Ik ben programmeur, heb nu een 6de generatie X1 Carbon, daar wordt ik toch echt heel blij van. Toetsenbord? Heerlijk, zeker als je het vergelijk met de MacBooks van veel collegas of de Dell XPS.
'De gemiddelde techneut' of programmeur zijn nooit de oorspronkelijke doelgroep geweest hoor? Weet niet waarom je dat denkt? :) Linux is verder op een enkele uitzondering na nooit ondersteund geweest door Lenovo. Dat het toevallig werkte is een andere zaak.
Het één sluit het andere toch niet uit ?
Waarom geen RJ45 integreren als er plek voor is ? T460 , T470, T480 (denk ik) hadden er één maar T490 niet meer . En wat met pxe-boot ?? Dongles gaan constant verloren !
Er is geen goede reden te bedenken om geen RJ45 te integreren, daarenboven is wireless is gewoon ruk, het blijft een shared medium
Nou, omdat het niet meer interessant is voor de meeste klanten. 99% van de mensen die een x1 gebruiken zal het werkelijk worst wezen of er rj45 op zit. De gemiddelde bezoeker hier valt niet onder die 99% overigens :).
De Thinkpad T serie was vooral aantrekkelijk voor de IT professionals. Die willen heeeel graag een fatsoenlijke rj-45 poort. Voor de X1 idem, maar idd de X1 schuift steeds verder op richting management. Jammer, alles waar je een Thinkpad voor kiest verdwijnt langzaam... Geïntegreerde 2e accu op de T490? RJ45 mist nu ook op de Txxxs modellen... Servicability... Groot aantal poorten (4x usb, hdmi + dp, etc.) was vroeger vanzelfsprekend... What's next, rode thinkpad pointer??

[Reactie gewijzigd door involver op 23 juli 2024 09:16]

'De it professional' is nogal een breed begrip. Machines worden samengesteld op basis van behoeften/vraag onder onze klanten. Als de massa zo'n rj45 poort echt nodig had gevonden, had-ie er ongetwijfeld gewoon nog op gezeten ;) . Lenovo heeft nul reden om haar klanten (ons bestaansrecht) op de kast te jagen door laptops dusdanig te speccen dat ze niet meer verkocht worden. Dat jij (en ik overigens) graag een RJ45 poort willen is helemaal waar, maar wij vallen niet onder die 99%. De opmerking dat "alles waar je een Thinkpad voor kiest langzaam verdwijnt" is dus simpelweg niet waar. Hooguit alles waar 'jij' een Thinkpad voor kiest. :)

Verder ben ik heel hard aan het nadenken over een model dat vroeger 4x usb, én hdmi én displayport aan boord had, maar mij schiet er geen te binnen.. ;)
T490 heeft gewoon nog een RJ45 poort, ik denk dat je de T490s bedoeld, die heeft geen RJ45 poort
Rj45 Wie gebruikt dat nog dan?
network engineers, mensen die veel stabiele bandbreedte nodig hebben, ...
Die kopen dan een andere, maar bij ons hebben de netwerk engineers gewoon een verloopstukje wanneer nodig.

De rest van de zakelijke laptops gebruiken gewoon een dockingstation via usbc. Of uiteraard 4g.

Ik doelde er meer op dat de markt voor mensen die echt een dedicated rj45 móeten hebben steeds kleiner wordt, en er dus steeds minder rekening mee zal worden gehouden.
verloopstukje
Het is geen verloopstukje, het is actieve elektronica.
Mensen die meetinstrumenten en apparatuur besturen, ik zit echt te wachten tot er een 10GB poort op een serieuze laptop komt. Dus een native en niet ééntje via USB C die weer eens niet werkt onder linux.
Iedereen die van een beetje stabiel / performante netwerkverbinding houdt gebruikt gewoon een bekabeld netwerk. Wifi is en blijft een shared medium. En zoals @caipirinha zegt ik kan, niet wachten op 10Gbit. wat heb je aan NVME / Full Flash arrays als je dan verbindt met wifi 8)7

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 23 juli 2024 09:16]

Ik, als m'n kabel niet stuk was. Toch eens repareren, het bereik van m'n wifi is ruk waar ik zit.
RJ45 is een vrij grote aansluiting en zal meestal alleen op een vaste plek gebruikt worden. Een thunderbolt 3 hubje met Ethernet van 30 eur kopen en die op je kantoor leggen maakt het aansluiten van externe schermen, je muis, je toetsenboord etc ook supermakkelijk.
Dongles, dockings allemaal leuk maar is een enorme kost als je honderden, duizenden, 10duizenden werkplekken moet inrichten.
Elk kantoor zit vol met grote propriatary dockingstations voor laptops. Het enige wat TB3 doet is veel goedkopere docks beschikbaar stellen die ook nog eens universeel zijn en een veel kleinere fingerprint op de laptop achterlaten.
Hebben ze daar geen dock / adapter voor? Vind ik zelf veel handiger, 1 USB oid kabel erin en direct op je werkplek aangesloten aan je beeldscherm, lan, luidsprekers, tobo en muis. Een USB naar lan adapter is ook wel handig voor bij werk op locatie zoals in een fabriek of zo.
Deze laptops worden met usb dongle geleverd.
Met een bijgeleverde dongle van de proprietary netwerk poort naar RJ45 zodat je gewoon hetzelfde mac adres houd ook nog? Ideaal zou ik zeggen
Nounou... Epic fail zeg. Lenovo levert er overigens wel heel netjes een dongeltje bij mocht je het nodig hebben. Dat terzijde, er zijn nog maar weinig mensen in ieder geval in mijn prive en professionele omgeving die een laptop nog voorzien van bekabeld internet.
Voor de X1 extreme weet ik wel dat je er een ethernet extension cable erbij krijgt (dongle)

Voor een laptop dat dun en light is vind ik zo'n dongle wel waard.
op een smartphone zie ik dan liever geen dongle bullshit omdat ze al dun genoeg waren, maar dat is dan alweer offtopic.
Nou nou nou....

Er is uiteraard standaard WiFi aan boord, dus de mobiele werker heeft gewoon verbinding. Daarnaast kan je waarschijnlijk weer kiezen voor een SIM kaart slot dus ook 4G is mogelijk.

Wat die RJ45 verbinding betreft, die zit in het docking station, de pinnetjes zitten wel direct op de X1 dus de X1 heeft zijn eigen MAC adres. Wel handig voor SCCM en inspoelen. Het docking station heeft nog veel meer aansluitingen dus die zou ik erbij nemen.
De X1 heeft een berg poorten, meerdere USB-A, USB-C, full HDMI, en dan nog klagen? Koop een MacBook: alleen USB-C, dan mag je klagen.
Ze zullen u missen bij Lenovo (/sarcasm) De rest van ons koopt gewoon de dock
Precies extra kosten voor iets wat gewoon aanwezig is , enkel het "poortje" hebben ze niet naar buiten gebracht.
Kun je dat er niet zelf aan solderen dan?
</sarc> 8-)
Het mooie van Lenovo laptops is dat de TPM niet te resetten is wanneer je er een BIOS admin wachtwoord op zet. Bij Lenovo is dat wachtwoord niet te resetten zonder moederbord te vervangen. Dus ideaal voor situaties waar je een dichte laptop wil.
+ opslag encryptie vanuit de bios en de mogelijkheid om de fingerprint sensor te gebruiken ipv het bios wachtwoord.
Vrijwel iedere fabrikant heeft dat tegenwoordig wel, zeker als je gaat kijken bij de pro of enterprise modellen... dat is zo bijzonder niet. HP weet ik van dat ze het 10 jaar geleden al deden op hun probooks en elitebooks.
Was dat maar zo. Bij o.a. HP, Dell, Fujitsu zijn eenvoudig BIOS wachtwoorden te wissen. Dit kan bijvoorbeeld door een jumper of switch op moederbord (dell, hp), door accu uit laptop te halen en dan even accu klemmen kort te sluiten (fujitsu, dell), via maintenance cd/usb (dell), via keysite (dell, hp, fujitsu).

Overigens heb ik dit en nog eren paar Methoden getest op de volgende merken: Dell, HP, Lenovo, Fujitsu, ASUS. En alleen Lenovo kwam door de test in de prijs range € 350-€1500 en minimale spec I5/SSD/4GB. Alle anderen niet.
Absoluut niet op de HP Probooks en Elitebooks... oftewel de zakelijke lijnen, al jaren niet meer. Niet met tools, keysites of wat dan ook. Overigens... een pricerange van 350-1500, dat is niet bepaald een realistische prijsrange... dan heb je vrijwel alles te pakken. Overigens ken ik Lenovo thinclients die heel makkelijke te resetten zijn simpelweg door de cmos batterij eventjes te verwijderen. Het is wat dat betreft compleet aan uit welke ranges je apparaten koopt van welk merk dan ook.
Absoluut niet op de HP Probooks en Elitebooks... oftewel de zakelijke lijnen, al jaren niet meer. Niet met tools, keysites of wat dan ook. Overigens... een pricerange van 350-1500, dat is niet bepaald een realistische prijsrange... dan heb je vrijwel alles te pakken. Overigens ken ik Lenovo thinclients die heel makkelijke te resetten zijn simpelweg door de cmos batterij eventjes te verwijderen. Het is wat dat betreft compleet aan uit welke ranges je apparaten koopt van welk merk dan ook.
Al jaren? Voorjaar 2018 nog testen gedaan speciaal op deze functionaliteit en hoe mooi het ook was en leek. Bij allen was het een fail. Alleen de Lenovo niet. En de test was heel eenvoudig. De eindgebruiker moest niet in staat zijn het device dermate te manipuleren zodat er een eigen OS geboot kan worden en niet in staat zijn de in de BIOS uitgeschakelde devices in te schakelen.
Opnieuw de vraag, want ik kan het niet vinden, komt de Carbon met een optie voor 32GB RAM? Anders vind ik het weer niet toekomst gericht.
8GB or 16GB / 2133MHz LPDDR3 / soldered to systemboard, no sockets

Zie ook https://psref.lenovo.com/...atform_Specifications.pdf
en
https://psref.lenovo.com/...hinkPad_X1_Carbon_7th_Gen

Update: De ThinkPad X1 Extreme (2nd Gen) heeft max 64 GB ram.
Zie: https://psref.lenovo.com/...atform_Specifications.pdf

[Reactie gewijzigd door segil op 23 juli 2024 09:16]

Ah, thx! Helaas is dat weer 15,6 inch.
Anoniem: 951889 27 augustus 2019 22:17
Zou er ook een AMD Zen2 versie komen? Dan zou ik wel interesse hebben eigenlijk. :9~
iets met afvoeren van hitte ? ;)
Iets met ouderwetse vooroordelen over AMD? Hun cpu's hebben al 10 jaar geen hitteproblemen meer, en zen2 is bijna 2x zo efficient per watt als het huidige Intel aanbod. ;)
Iets met performance per watt.
De 7e generatie is al in januari aangekondigd :
nieuws: Lenovo maakt ThinkPad X1 Carbon en Yoga dunner

Heeft lang geduurd voordat die echt verkrijgbaar was. (paar weken geleden pas leverbaar geworden)
Alleen nu dus al een refresh met een nieuwere cpu.
Meh, nog steeds Dolby Vision HDR in plaats van Vesa HDR :-(

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.