Lenovo brengt ThinkPad X1 Carbon uit met Ubuntu of Fedora als optioneel OS

Lenovo brengt de nieuwste ThinkPad X1 Carbon binnenkort ook uit met Linux erop. De laptop van begin dit jaar was alleen met Windows 10 verkrijgbaar, maar komt binnenkort ook beschikbaar met Ubuntu of Fedora voor iets minder geld.

De ThinkPad X1 Carbon Gen 9 is met Linux verschenen op de site van Lenovo, al is nog niet duidelijk wanneer en voor welke prijs de apparaten naar Nederland komen. Op de Amerikaanse site staat dat de laptop voortaan kan worden geleverd met Ubuntu 20.04 of met Fedora Workstation. De prijs van het apparaat is iets lager dan de standaardlaptop, maar niet veel. De oude modellen met Windows kosten 1429 dollar, tegenover 1393 dollar voor de Linux-versie.

Lenovo bracht begin dit jaar nieuwe modellen uit van de ThinkPad X1 Carbon. De negende generatie draait op Tiger Lage-processors van Intel en bevatte maximaal 32GB aan gesoldeerd ram. Ook de accu is in die nieuwe laptop groter. Die specificaties blijven ook in de Linux-editie verkrijgbaar.

Door Tijs Hofmans

Redacteur

09-06-2021 • 12:25

51 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (51)

Wijzig sortering
Dit is echt een wassen neus. Lenovo doet dit al een jaar, maar alleen in Noord-Amerika. Ze weigeren het in Europa te doen. Dit jaar zijn ze wel zo ver dat ze de modellen die in Amerika Linux ondersteuning hebben, in Nederland zonder OS geleverd worden. Maar verder gaan ze niet.
De techneuten van Lenovo willen wel, maar ergens in de organisatie wordt het tegen gehouden.
Goed, het feit dat de hardware in principe gegarandeerd Linux kan draaien is toch meer dan we ooit hadden.
De techneuten van Lenovo willen wel, maar ergens in de organisatie wordt het tegen gehouden.
De techneuten willen het? Tja, die gaan daar niet over, het zal vooral een financieel plaatje zijn en de afzetmarkt is natuurlijk beperkt. Dat geeft hij ook aan elders op datzelfde Lenovo forum:

"Realistisch gezien, als je Linux zelf wilt installeren, dan kun je stock Fedora of Ubuntu op je systeem installeren en krijg je hetzelfde als onze preload (voor systemen met een Nvidia-kaart op de Ubuntu-systemen die je wilt schakel het eigen stuurprogramma van Nvidia in, maar dat is van ondergeschikt belang). We voegen geen extra software toe aan onze preloads.

Ik ben nog steeds bezig met het verkrijgen van verkoop in Europa (en andere geo's), dus uiteindelijk heb je opties en kun je krijgen wat je wilt. Het is een langzaam proces, maar het is nog steeds erg actief."
Eigenlijk totaal niet boeiend. Deze laptops zijn al prima verkrijgbaar zonder meegeleverd OS. Deze zijn tevens niet voor de doorsnee gebruiker, dus levert het bar weinig op. Diegenen die hier linux op willen hebben dit niet nodig.
Ik vind een Linux certified laptop wel boeiend. Ik heb een Ryzen Thinkpad T14 waarop ik Arch Linux draai en er zijn allerlei issues met S3 en S5 standby modus. Hier zijn ze al maanden mee bezig om het op te lossen maar een concrete oplossing is alles behalve in zicht. De volgende keer zal mijn keuze eerder vallen op een stuk hardware dat wel volledig is getest met welke Linux Distro dan ook en daar ben ik best bereid extra voor te betalen.
Het af te doen als niet nodig, terwijl je slechts wat beweringen doet die niet zomaar van toepassing zijn en andere overwegingen weg laat.

Dat iets verkrijgbaar is zonder OS wil niet zeggen dat daar dus alleen maar voordeel in zit. Dat het waarschijnlijk niet op doorsnee gebruiker richt is ook niet zomaar relevant, het gaat er dan om waar het zich wel op richt. Daar zullen vast ook klanten tussen zitten die het zelf willen doen, omdat ze daar tijd en geld voor over hebben, maar dat heb je met bijna alles wat aan te passen is. Dus lijkt het er om te gaan wie de klanten zijn die er wel voordeel in zien. En kennelijk zijn die er genoeg, want dit is niet het eerste jaar dat Lenovo hardware uitbrengt met linux.

We hebben het er op tweakers met regelmaat over dat bedrijven en andere organisaties bepaalde software gebruikt die niet aan de eisen zou voldoen, bijvoorbeeld op gebied van privacy. Maar in discussie merk je dan ook dat keuzes maken niet alleen om privacy gaat, maar ook om kennis, tijd en geld. Dan worden er dus ook keuzes gemaakt of het voordeliger is om een dure onafhankelijke consultant of helpende ouders/kennissen in te schakelen, of bijvoorbeeld voor het aantrekkelijke aanbod van bekende merken als Microsof/Google/Apple te kiezen.
Het is wel handig als je een hardware defect denkt te hebben en de 1ste lijn wil je door allerlei hoepeltjes laten springen alvorens ze escaleren. Dat worden dan nu in elk geval Linux hoepeltjes ipv Windows hoepeltjes.
Toch mooi dat merken zo nu en dan blijven proberen om linux mee te leveren!
In de server markt dood normaal, op de desktop markt helaas minder, maar goed dat ze het doen, zo weet je op zijn minst dat alle hardware zal werken, ook op een andere distro ;)
Ja absoluut mee eens. Als je het over stabiliteit en hardwarecompatibiliteit van het OS hebt zeker.
Ben daarnaast echt van mening de grote softwareboeren eens mee zouden moeten gaan in deze trend. Die ontwikkeling van die snap store moet echt factor 5 beter. Veel applicaties staan daar gewoonweg niet in.

Ik stoei wel eens even met Linux (diverse Distro's) en ik merk daarin dat het vaak stuk loopt op mijn kantoor / zakelijke gebruik. Zo dacht ik even eens op een avond te stoeien met:

Citrix Workspace op Linux, werkte pas nadat ik in Mozilla weer extra certificaten handmatig moest importeren en startte bij mij alleen in HTML5 based versie. Ik werk met published apps, geen full desktop. Die ervaring vind ik persoonlijk niet prettig werken. Misschien nog eens verder onderzoeken, maar dan moet je er alweer tijd in steken.

Xelion (VOIP) werkt via Java en is überhaupt niet aan de praat te krijgen. Ook op T.Net forum hierover gepost. Als zelfs 1 van de NOS Moderators hier al uren in heeft zitten en het niet aan de praak heeft gekregen, dan vind ik zoiets nog steeds niet gebruiksvriendelijk.

Fortinet accepteert op Linux alleen maar SSL VPN, IPSEC is niet out of the box actief. (okay, dat is voor de Minecraftserver bij een collega thuis, maar opnieuw moet je steeds zoeken naar oplossingen voor wat binnen Windows en Mac vele malen beter is uitgevoerd.

Microsoft Office moet met omwegen, niet out of the .deb :)

How to Install Microsoft Office on Linux
You have three ways to run Microsoft's industry-defining office software on a Linux computer:

Use Microsoft Office on the web in a Linux browser.
Install Microsoft Office using PlayOnLinux.
Use Microsoft Office in a Windows virtual machine.


Zolang dit soort grote jongens niet meegaan, blijft Linux voor de desktop/laptop voor eindgebruikers een niche. Maargoed, dit is gebaseerd op mijn ervaring.

[Reactie gewijzigd door Dograver op 9 juni 2021 13:07]

Ik gebruik al jaar en dag Linux voor professioneel en corporate desktop gebruik , nog nooit issues mee gehad. Citrix,al 10 jaar gebruik ik het op Linux..0 issues,ook niet met certificaten.
Office, Outlook,teams, tegenwoordig perfect via web browser. Zelfs zoom etc werkt perfect .
Alles werkte by default,plug and play. Geen drivers moeten installeren,niks .
Enkele weken geleden nog iemand tegen gekomen die niks van pc's kent,en eigenlijk al 5 jaar een Linux laptop heeft zonder dat ze dit zelf besefte/beseft en die doet gewoon alles wat ze wil (Meesten gebruiken toch maar een browser!)

[Reactie gewijzigd door bschelst op 9 juni 2021 13:06]

Natuurlijk zijn er legio voorbeelden van situaties waarbij het wel werkt, dat ontken ik ook absoluut niet. En ik vind al die webbased applicaties onhandig als je er 15 open hebt staan. En ook lang zo snappy niet als een offline installatie van bijvoorbeeld Word of Outlook wat ik zakelijk gezien best veel gebruik.
Ik gebruik mijn Linux laptopje voor het betere Google en Youtube werk.
Beetje F1 TV pro kijken :) Maar dat is echt particulier werk.

Op zakelijk niveau vindt ik daarin Windows en Mac voor mij persoonlijk beter en vollediger afgewerkt.

Maar nogmaals, dat is mijn persoonlijke ervaring tot nu toe.
Daarom kan ik alleen maar toejuichen dat de grote spelers ook die Linux markt op de korrel nemen.

[Reactie gewijzigd door Dograver op 9 juni 2021 13:21]

". En ik vind al die webbased applicaties onhandig als je er 15 open hebt staan. "
euh ... teams cliënt op Windows is ook gewoon electron,dus webbased.
Zelfs op Linux. De cliënt voor Linux is eigenlijk ook gewoon web /electron
De web versie kan je dus ook via pwa als "app" installeren,waar je dus nauwelijks verschil in ziet.
Dus weinig onhandig aan vind ik persoonlijk.
Outlook is ook pwa,en zal in toekomst allemaal zo worden als we Microsoft mogen geloven.
Alleen komt in zo'n geval natuurlijk het probleem als er een keer toch iets gebruikt moet worden wat alleen op Windows beschikbaar is, en je dan op zoek moet naar een alternatief voor Linux wat hetzelfde werkt.

Ondertussen werkt Linux inderdaad prima zoals Windows voor de standaard dingen, maar de 'problemen' komen wanneer het niet standaard is. En voor iemand in de IT is dat geen probleem, maar voor een gebruiker is iedere seconde die je er aan besteed pure irritatie, want voor die mensen is IT niet het werk maar het middel om dat werk te doen. Dat is waarom beslissingen zoals 'alles dicht gooien en je maakt maar een ticket aan' zo extreem onpopulair onder medewerkers, het werkt goed vanuit een IT perspectief maar zorgt er voor dat mensen die een baan hebben die totaal niks met IT te maken heeft afhankelijk zijn van anderen, en dat wil je uiteindelijk het liefst zo min mogelijk zijn.

Niet dat er nooit iets mis gaat met Windows, maar dat is bekend voor mensen. Linux is iets nieuws, dus als er iets mis gaat krijgt dat de schuld, en logisch ook. Dat werkt in de IT ook zo, alleen dan op andere vlakken. Die zitten weer af te geven op de adminstratie omdat een procedure verandert, terwijl dat hetzelfde is als Linux installeren op laptops. Het werkt prima, maar de verandering is wat irritant is, en zeker als het niet is waar jij je dag in dag uit mee bezig houdt.
Vandaag nog een Teams op Linux geïnstalleerd dat is zo gepiept.
Daarna de achtergrond willen instellen en het na verloop van tijd opgegeven, de meeting in Windows afgehandeld.
Linux heeft door de boot genomen geen video hardware decode in de browser dus als je videoconferentie doet gaat je laptop in straaljager modus.

Pas sinds heel kort hebben custom-gecompiled Chromium browsers ondersteuning voor videoversnelling op een heel enkele Intel interne GPU.
In de corporate wereld is het probleem ook dat de genoemde oplossingen om Office te draaien met workarounds niet werkt.
Ook het gebruiken van outlook in de browser is geen werkbare oplossing omdat de company policy zo staat ingesteld dat na 5 minuten inactiviteit wordt uitgelogd.

Bij de klant waar ik nu werk hebben we daarom ook allemaal Macbook Pro's gekregen vanwege best of both worlds als het gaat om Microsoft producten en Unix ontwikkelomgeving.
Ik hoop dat bij uw "corporate oplossing" uw desktop na 5 minuten inactiviteit ook locked en je dus ook opnieuw moet inloggen.
Wat heeft dat hiermee te maken?
Lees uw eigen opmerking:

"Ook het gebruiken van outlook in de browser is geen werkbare oplossing omdat de company policy zo staat ingesteld dat na 5 minuten inactiviteit wordt uitgelogd."
Wat is hier bijzonder aan dan? Wees eens duidelijk.
Dat dat helemaal niet standaard is. Ben ook wel benieuwd waarom Windows een probleem is en Mac niet.
Ik zeg toch dat het een company policy is?
Op windows en mac kan je Microsoft outlook applicatie draaien.
Ik snap company policy, ik snap alleen niet waarom die company policy anders is voor Mac dan voor Windows..
Wat is er onduidelijk aan? In de browser wordt je er na 5 minuten uit gegooid. In de desktop applicatie niet.

En wat zou er dan anders zijn op mac en windows? Op mac en windows bestaat er een desktop applicatie genaamd Microsoft Outlook. Ook wel het Microsoft Office pakket genoemd. Zitten programma’s als Word, Excel, Powerpoint bij.
ah ik dacht dat je bedoelde dat je Mac's had gekregen omdat dat de company policy omzeilde.
Dat had er dus helemaal niets mee te maken, anders dan dat dit een verschil was tussen Mac/Windows en Linux.
Ben daarnaast echt van mening de grote softwareboeren eens mee zouden moeten gaan in deze trend. Die ontwikkeling van die snap store moet echt factor 5 beter. Veel applicaties staan daar gewoonweg niet in.
En dat heeft ook zo zijn redenen. Snap is een Canonical-controlled systeem en deze werken dus niet (of maar beperkt) op andere Linux distributies. Snap is een walled garden en daarom zie je dat er vanuit de Linux wereld veel tegendruk komt. Liever Flatpak, zodat je over twintig jaar niet zelfde rechtszaken hebt tegen Canonical als nu tegen Apple.

https://flathub.org/home

De strekking van jou verhaal blijft natuurlijk waar, voor sommige software boeren, zoals Fortinet, is Linux ondersteuning maar matig en zijn ze weinig pro-actief.

Het ecosysteem wordt steeds beter, en ik ben al jaren heel tevreden over mijn Linux machines, maar het is zeker nog niet ideaal voor alle gebruikers.

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 9 juni 2021 13:30]

En daarmee haal je denk ik nog een belangrijk punt aan. Versnippering van de markt.
Je hebt binnen de Linux OS-en / Distro's al zoveel varianten in de manier van werken omdat iedere ontwikkelaar/partij/community denkt dat hun manier de beste is bij wijze van.

Nu refereer ik naar de snap store in mijn intiele verhaal, maar ik denk dat voor alle equivalenten daarvan geldt.

Maar mooie tip, flatpak. Ga ik eens naar kijken, dankjewel
Versnippering is zowel goed als slecht.

Immers, versnippering komt voort uit vrijheid. Als een groep ontwikkelaars het niet eens is met de ingeslagen richting van een software leverancier, dan kunnen ze zelf verder. Zie bijvoorbeeld de recente CentOS affaire: Nu heb je vrijheid om weg te gaan bij Red Hat. Dit zelfde geldt natuurlijk voor de makers van de software zelf. Als je een onverenigbaar meningsverschil hebt met andere ontwikkelaars, dan kun je zelf een eigen variant uitbrengen. Dit zie je heel erg met GNOME, waarbij Canonical en System76 allebei hun eigen afgeleide versie hebben.

Echter heb je natuurlijk wel gelijk. Hoe moet je als software bouwer de Linx markt aanvliegen? Persoonlijk adviseer ik iedereen om maar twee distributies te ondersteunen: Ubuntu en Fedora. Daarmee pak je ruim 95% van de markt, en andere systemen zoals Arch en Gentoo proberen altijd compatible te blijven met eerder genoemde.

Het tegenovergestelde van versnippering zie je bij Mac OS en iOS: Super strak geleid, geen afwijking van de standaard. Absolute macht voor de fabrikant. Het nadeel zie je echter ook eenvoudig: Grote anti-trust rechtszaken.
Een hoop kiezen er voor om Linux op hun ThinkPads te installeren. Linux support vanuit de leverancier is daarom inderdaad een fantastische bijkomstigheid.

Ik ben benieuwd of zaken als de fingerprint scanner ook zullen functioneren onder Linux.
Hier Fedora 34 op mijn oudje: Thinkpad E540. Wel later een SSD geplaatst en daardoor kan deze laptop nog gewoon vol mee. Ook na 7 jaar nog.
Ik ben van Ubuntu via andere .deb distro's uiteindelijk op Fedora KDE uitgekomen. Sinds Fedora 28 draai ik dat met volle tevredenheid.
Heb hier een Thinkpad P1 gen 3, draai Manjaro. De hardware verschilt vaak niet zoveel tussen de Carbon en de P1 lijn, behalve dat een meer voor zakelijk is en de ander meer bedoeld is voor workstationwerk.

Vingerafdrukscanner etc. doen het allemaal prima. Er zijn wel wat issues met (surprise surprise) de Nvidia-kaart die ik erin heb, zoals stotterend beeld als ik het scherm op "alleen extern" zet en slecht werkend geluid zodra er iets met HDMI gebeurt. Er was ook was gedoe met de geluidsdriver van de 10e generatie CPU's maar toen ik er tegenaan liep was de hardware ook maar net uit en Intel had de nodige drivers nog niet zelf werkend gemaakt.

Onderhand werkt eigenlijk alles prima. Ik voorzie problemen als men Ubuntu 20 wil gaan installeren zonder een recente HWE stack (de nodige Intel-GPU-drivers zitten geloof ik pas sinds kernel 5.11 in Linux en Ubuntu LTS draait op 5.4 ofzo), maar dat zal Lenovo waarschijnlijk wel snel oplossen. Als zij het fixen, hoeven hun klanten niet zoals ik een maand te wachten tot alles lekker stabiel werkt. De Nvidia-problemen houd je, maar daar kies je voor als je Nvidia-hardware koopt.
Zelf heb ik een lenovo ideapad 5 en een tijdje Linux erop gehad, helaas werkte de microfoon en vingerafdruk scanner niet. Voor de eerste hoop fixes geprobeerd maar geen geluk gehad, en voor de tweede waren er geen linux drivers :/. Natuurlijk maar een enkel geval, op andere pc's/laptops heb ikd an weer geen problemen gehad.
ThinkPad is de enige Lenovo lijn waar ze actief Linux op ondersteunen. Draai zelf Ubuntu op een Legion 5 Pro. Werkt op zich prima, maar dan mis je dus dingen als fwupd of tp-smapi etc. die ze voor ThinkPads wel ondersteunen.
En het is heel fijn voor men die 100 euro 36* wil besparen :)

[Reactie gewijzigd door NickyVDP op 9 juni 2021 13:23]

Het scheelt jammer genoeg geen 100 euro, maar 36!
De oude modellen met Windows kosten 1429 dollar, tegenover 1393 dollar voor de Linux-versie.
My bad, met de L15 was dit wel significant daar scheelde een windows 10 pro install 150 euro, 150 euro korting die ik zou ontvangen boven mijn studenten korting wat de l15 maar 600 euro maakte :Y) Uiteindelijk gekozen voor de X1 extreme 3 :+

[Reactie gewijzigd door NickyVDP op 9 juni 2021 12:56]

Is wel handig voor bedrijven!
Stel, je wil 1000 nieuwe endpoints uitrollen. Gezien je staging doet, kan/mag je geen OEM licentie gebruiken.
Plots heb je 36.000€ gespaard :-)
Plots heb je 36.000€ gespaard :-)
36.000 EUR op 1,4 miljoen EUR. Als iemand erover moet nadenken, dan is er waarschijnlijk al meer geld verloren in die 'deal'. :+
Bedrijven betalen geen list price.

Op Dell hardware hebben wij gemiddeld al 70% korting op list price (servers dan).
Storage gaat rond de 80%.

Op laptops zit dat rond de 55 à 60%.
Gelukkig maar, anders is het niet te verantwoorden dat zelfs de secretaresses een T480S zouden hebben, met 1TB SSD, 32GB RAM en core i7.

Op software is er quasi geen korting.
Als ik wat vergelijk op de lenovo site dan kom ik op $65,- verschil. Dus niet EUR100,-
Maar dan nog, dat de Linux variant ruim goedkoper wordt aangeboden is wel een pluspunt. Vaak werden de prijzen gelijkgesteld of zelfs duurder voor Linux.
https://www.lenovo.com/us...-G9/p/22TP2X1X1C9#compare
System76 doet het wel, maar dat zijn vrij niche producten, ook gericht op de workstationmarkt. Voor consumenten is de keuze inderdaad niet reuze.
Zou willen dat Fedora ook zou draaien op mijn surface laptop 3 :-(
je kan de X1 al een tijdje zonder windows bestellen, scheelt EUR 130,-
Anoniem: 162126
@gravity0279 juni 2021 14:41
Tov Win 10 Pro, € 60,- tov de Home versie.
Goed om te horen dat Lenovo dit nog steeds serieus neemt. Ik gebruik zelf al een jaar een ThinkPad T14 AMD met Fedora zonder enige problemen. Aan het begin waren er nog wel wat foutjes die te maken hadden met de BIOS (problemen met een scherm dat uitging maar niet meer aan), maar aangezien Lenovo zorgt dat alle firmware gewoon (met soms een klein beetje vertraging) beschikbaar is via LVFS hoor je mij niet klagen.

Zoals hierboven genoemd is is het wel jammer dat niet alle bedrijven softwareondersteuning serieus nemen. Voor mij is het niet echt een probleem, ik ben na 8 jaar Linux redelijk gewend aan het zoeken naar alternatieve oplossingen, maar een vriend van me die een tijdje Fedora heeft geprobeerd is toch weer teruggegaan naar Windows omdat LibreOffice voor hem geen fatsoenlijke vervanging was voor Microsoft Office. Ik doe het nu met LaTeX voor typesetting, plaintext voor simpele documenten, LibreOffice Calc voor spreadsheets, maar niet iedereen kan wennen aan zo'n shift in paradigm. Veel andere software is daarentegen gewoon beschikbaar, denk aan Firefox, Chrome, Spotify, Visual Studio Code, Thunderbird, MATLAB, en we moeten ook zeker niet vergeten dat er een groot ecosysteem van alternatieve applicaties bestaat om je doelen te behalen. Al met al denk ik wel dat de staat van Linux op de desktop wel echt een stuk beter is dan 10 jaar geleden, dus ik ben benieuwd wat de toekomst brengt.
Zou er dan ook een Linux knop op zitten in plaats van een Windows knop? Dell doet dat helaas niet met hun developer editions. Maar dat is toch wel de kers op de taart :)
Lenovo bracht begin dit jaar nieuwe modellen uit van de ThinkPad X1 Carbon. De negende generatie draait op Tiger Lage-processors van Intel en bevatte maximaal 32GB aan gesoldeerd ram.
Ik vind dit zo'n zonde, waarom moet dat allemaal gesoldeerd zijn? Zeker op een high-end notebook vind ik dit niet wenselijk.
Omdat dit ding zo ontzettend dun en licht moet zijn. Ik heb het ook liever niet gesoldeerd, dus ik zou eerder een T-series Thinkpad kiezen. Die zijn tegenwoordig ook best dun en licht, maar wel iets dikker en zwaarder dan de X1 Carbon. Voordeel daarbij is dan geheugen op normale SO-DIMMs, betere koeling, meer travel op je toetsenbord en meer i/o-poorten. Dat vind ik wel iets meer gewicht en dikte waard. :)
Dat moet omdat LPDDR4X geen support heeft voor slots.
iig is daar geen standaard voor, dat ligt mss aan dat dat niet kan voldoen aan de eisen aan de elektrische verbinding/signalen.
Wat natuurlijk wel kan is DDR4 ipv LPDDR4X gebruiken, maar dat heeft minder bandbreedte.
Ik wil weer een X1 carbon hebben... een paar jaar via een werkgever een mee mogen zeulen en daar altijd zeer tevreden over geweest. Zo wel met Windows als met Ubuntu (bedrijf koos de distro niet mijn keuze) altijd zeer fijn mee gewerkt.

Het enige dat veel mensen merkte is dat de drivers en de support er voor van uit Lenovo af en toe wat te wensen overliet voor Linux. Men doet erg zijn best en wil graag helpen in veel gevallen maar uitzonderlijke situaties werken vaak niet zo goed. Denk aan dingen zo als support voor alle touchpad functies, of bepaalde geluidskaart functies zodat je makkelijker kunt schakelen tussen interne, externe speakers of headphones. Een mooie was een lange tijd waar na ontwaken uit slaap de trackpad niet meer werkte, en de enige manier was opnieuw opstarten. Het duurde ongeveer 6 maanden voor de er een nieuwe driver beschikbaar was die het probleem op wist te lossen.

Maar al met al altijd zeer blij geweest met de geweldige laptop die ondanks de kleine afmetingen het het lichte gewicht toch zeer krachtig is en helemaal niet zo heet wordt. Absoluut een aanrader zelfs met Ubuntu.
Nog een topic in dat Lenovo Forum wat al zeven maanden loopt:

https://forums.lenovo.com...ndby-Linux/m-p/5037674?pa

Er wordt gesmeekt om een officiele reaktie van het Lenovo Bios/Firmware team, maar tot op heden nog geen enkele reaktie. Probleem wordt totaal genegeerd. Het is gewoon schandalig!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee