Lenovo ThinkPad E595 (20NF001HMH) Review

Stiegl
12 februari 2020, laatste update op 24 februari 2025, 3.713 views Product gekocht

Lenovo ThinkPad E595 (20NF001HMH)

Ik was op zoek naar een goede vervanging van mijn Asus N550LF, vooral om VM's te draaien en te werken. via eigen onderzoek en BBG bij deze uitgekomen. Redelijk tevreden maar toch wel een paar kritiekpunten.

Pluspunten

• Prima toetsenbord en trackpad
  • Fijne stevige behuizing
  • Windows 10 pro
  • USB-C laden
  • Stille fan

Minpunten

• CTRL en FN toets zitten nog steeds verkeerd om na al die jaren
  • Speakers naar beneden gericht
  • Geen toetstenbordverlichting
  • Camera is beroerd
  • Trage BIOS / boot
  • Kleuren en helderheid matig
  • Snelheid valt tegen. Geheugen lijkt de bottleneck

Ik heb deze laptop net, maar hierbij alvast mijn eerste bevindingen.

Ik was op zoek naar vervanging van mijn Asus N550LF. Veel plezier mee gehad, maar niet zo geschikt om meerdere VM's tegelijk te draaien.
De ThinkPad E595 doet het op dat gebied wat beter omdat hij over 2 maal zoveel cores beschikt.

Prestaties

De prestaties vallen mij eerlijkgezegd tegen. Voor het draaien van virtual machines is hij marginaal sneller dan mij 6 jaar oude Asus (i7-4500u). Ik heb een benchmark gedraaid en het geheugen van de Lenovo blijkt aanzienlijk slechter te presteren dan die van mijn oude laptop. Het lijkt erop dat dit de bottleneck van het ding is. Mij oude laptop heeft overigens wel dual channel geheugen wat deze niet heeft, dus er is mogelijk nog wel winst te behalen, alleen dan moet je meteen 16GB kopen. Ofwel 8+8 nieuw of 1x16 GB van hetzelfde type erbij.
Qua CPU benchmark is hij significant beter en ook de VEGA 8 GPU presteert iets beter dan mijn oude GeForce GT745.
Een clean install van Windows 10 pro verbetert de prestaties wel. Het lijkt erop dat de Lenovo configuratie de snelheid nogal beperkt.

Hoe dan ook, ik had in 6 jaar laptop ontwikkeling wel op wat meer snelheidswinst gehoopt.

Bouw

Vroeger jaren zakelijk met Thinkpads gewerkt en eigenlijk nooit laptops gehad die daar tegenop konden. Deze brengt goede herinneringen terug. Nog steeds stevig gebouwd en uitstekend toetsenbord. Het trackpad is stukken beter dan van de ThinkPad E's van een aantal jaar geleden.
Ook even een IdeaPad S340 in huis gehad, maar dat vond ik maar niks. Deze laptop zit veel beter in elkaar.

Scherm

Het scherm heeft een behoorlijk contrast. De maximale helderheid is niet bijzonder hoog. Voor binnen gebruik is het prima te doen, maar ik gebruik hem eigenlijk altijd op de maximale stand. Alles onder de halve intensiteit is vrijwel nutteloos.
Het standaard kleurprofiel dat Lenovo meelevert ziet er gewoon slecht uit. Ik heb een clean install gedaan van Windows 10, en dan ziet het er zonder calibratie al veel beter uit. Met calibratie zijn de kleuren best ok. Het lijkt alleen dat de kleur veranderd als de intensiteit van de backlight wordt verlaagt.
Op een volledig zwarte achergrond zie je een klein beetje backlite bleeding en IPS glow. Zeker niet hinderlijk.
Helaas moet ik ook hier constateren dat 6 jaar ontwikkeling geen vooruitgang heeft gebracht. Mijn Asus scherm is simpelweg beter.

Geluid

Het geluid is niet slecht. Uiteraard zit er geen bas in, zoals met elke laptop. Op schoot wordt het geluid wel minder omdat de speakers naar beneden zijn gericht.

Features

Het is prettig dat hij via USB-C laadt waardoor ik niet aan speciale voedingen ben gebonden. Ook de bedraade netwerkaansluiting vind ik een pre.
Waarom de keuze voor een USB 2.0 poort en een micro SD kaartlezer zijn gemaakt blijft mij een raadsel.
Verder heeft deze in tegenstelling tot de S340 de bijzondere ontwerpkeuze om de de functietoets links van de CTRL toets te plaatsen waardoor je continue mis zit met copy pasten. Ja, ik weet dat je dat kan aanpassen in BIOS, maar dan heb je een klein CTRL knopje. Dit doet Lenovo trouwens al sinds jaar en dag. Kappen met die onzin!

Al met al geen slechte laptop. Kennelijk een van de betere die te koop is in de huidige markt.

Op verzoek hierbij een benchmark van de SSD:
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/fCGMRPc6klE5Y0u0bxMMzSJLSfs=/f/image/z263j1Mo1fPuU8d3TaP2LLgs.png

Heb jij ook een Lenovo ThinkPad E595 (20NF001HMH)?

Ik gebruik nu sinds een maand ook deze laptop, aangeschaft na de vorige BBG en na heel veel eigenwijs zoekwerk om er achter te komen dat de BB inderdaad de beste deal van het moment was/is icm 16GB extra geheugen. Hierbij nog wat bevindingen:

+ Het scherm heeft een degelijk scharnier met fijne weerstand, wiebelt niet tijdens typen
+ Zelfs bij belasting redelijk stil, bij normaal gebruik slaat de ventilator niet eens aan
+ Toetsenbord typt ontzettend fijn en stil
+ 4K over HDMI werkt zonder problemen? In de BBG schrijft Tweakers dat je hiervoor een USB-C dock nodig hebt. Getest met nieuwe kabel + 4K TV.
+ Max. batterijniveau in te stellen via Lenovo software, beter voor de levensduur

- Scherm is ontzettend flets met kleuren. Naast mijn oude laptop ziet dit scherm er gewoon slecht uit, zelfs na kalibratie pogingen
- Standaard kleurtemperatuur is veel te warm/geel. Redelijk aan te passen via AMD software, nog steeds niet ideaal (staat nu op 8000K...)
- USB3 poorten werken niet met mijn externe HDD (Seagate 2TB). Bij het wegschrijven van data loopt de driver vast en worden alle aangesloten apparaten er uit gegooid. Schijf werkt wel op de rechter (USB2) poort en uiteraard op andere apparaten. Heel raar, hebben meer mensen hier last van? Een ander USB3 schijfje werkt wel zonder problemen op de Lenovo.
- De speakers zijn bedroevend. Ik verwacht niet veel, en ik luister ook geen muziek via de laptopspeakers, maar er zit al een lelijke kraak in simpele Windows notifications bij 30-40% volume. De DAC is daarentegen wel oké.

Voor mij is dit een upgrade van een 8 jaar oude Samsung 13" ultrabook, helaas niet uit te breiden met vastgesoldeerde onderdelen. Ik herken wat je noemt over vooruitgang, ik had misschien ook wat meer verwacht na 8 jaar innovatie. Aan de andere kant, de Samsung was indertijd €1600,- en deze gaat voor bijna duizend euro minder over de toonbank... Al met al toch een degelijke laptop voor de prijs.

[Reactie gewijzigd door Flying Bobman op 24 juli 2024 12:49]

Ik heb ook getest met 4K@60Hz op mijn HDMI poort en dat ziet er wat mij betreft inderdaad prima uit. Wat betreft de kleuren: een clean install van Windows doet wonderen. De kleurprofielen die Lenovo meelevert zijn gewoon ruk. De schone out-of-the-box kleurprofielen van Windows 10 zijn al een stuk beter, en na een beetje calibratie met Calibrize is het best ok.
Mijn oude laptop was misschien 100 euro duurder dan deze, op dit moment zelfs even duur. Dus je kan echt wel stellen dat laptopontwikkeling of bijna heeft stilgestaan, of dat de ondergrens voor een goede midrange laptop qua prijs nu gewoon veel hoger ligt.
Wat speakers betreft: open eens de dolby software en speel met de equalizer. Bas en Hoog een beetje boosten en het klinkt al stukken beter!
Poeh, ik dacht al dat het aan mij lag. Ik kreeg het scherm maar niet 'lichter'. Net nieuw aangeschaft, maar had het ding al bijna teruggestuurd omdat ik dacht dat er wat mis wat met mijn scherm.
Inderdaad veel te warm/geel kleurenprofiel.
Na AMD software en opkrikken naar 8000K inderdaad stukken beter. Dank voor de tip!
Beste Stephan,
Ik ben wel heel benieuwd welke software van AMD je daarvoor nodig hebt. Er zijn nogal wat pakketten te downloaden.
Bedankt voor eventuele tip

MVG
Rinke
Hoi Rinke,

Ja dat kan op https://www.amd.com/en/support
Bovenin kies je voor de auto-detect versie (knop 'download now').
Dan krijg je automatisch de laatste versie van Adrenaline met bijbehorende juiste drivers.

Na installatie kies je in tabje 'display' voor enable 'custom color'. Bij color temperature kies je dan bv voor 8000k, of wat je zelf fijner vind werken.

Succes ;)!
WiFi drops had ik ook veel last van met deze laptop. Bleek dat de ingebouwde Realtek 8822BE niet lekker wilde communiceren met een Experiabox. Blijkt dat veel gebruikers last hebben van WiFi drops en andere WiFi gerelateerde problemen. Daarom zelf het Realtek kaartje vervangen door een Intel AX200. Vijf minuten werk en voor 20 euro alle problemen opgelost.
Bedankt voor de tip.
Ik heb de fix van Lenovo gevolgd op deze site:
Het lijkt erop dat het probleem hiermee is verholpen.
Bij UPC hetzelfde, dus lijkt geen Experiabox issue te zijn. Mijn vriendin heeft een HP Envy met Realtek RTL8822BE. Zelfde problemen met wifi drops.

Zojuist de fix van Lenovo (zie tip @twisterking ) toegepast, maar anders ga ik ook voor een vervanging van de wifikaart.
De minpunten.... Geen idee of je mensen in de zeik zit te nemen. maar dit had je van te voren kunnen weten. Of Wi-Fi (Wat hier al is aangegeven) heb ik zelf ook vervangen voor een Intel kaart.
Mooizo, dit had je van te voren kunnen weten, ik werk zelf nog niet zolang met computers, maar je moet toch weten dat nieuwere processors != aan snelheid. Kom op man. Ik heb hetzelfde. Maar goed. Ik draai ook virtualmachines en doe dit op een dual core i7, (Core i7 3520M), quadcore i7 (3630QM) en Ryzen 2500u. Ik heb geen idee wat je doet.
Juist ja, dus als er een component in zit dat niet goed werkt, maar je kan het eenvoudig vervangen, dan is het geen minpunt meer? 8)7
Ik kan hier werkelijk geen touw aan vastknopen.
Hoe dan ook, ik probeer mijn mede tweakers hier zo goed mogelijk te informeren. En ja, ik werk al jaren met computers en dit is de eerste keer dat ik na een behoorlijke tijd een nieuwe machine koop die niet significant sneller is dan mijn vorige. Waarom zou ik dat niet mogen verwachten? Snelheid is niet alleen de processor. Ook nieuwer geheugen, dat langzamer blijkt te zijn, althans in combinatie met de processor, een PCI SSD en nieuwere chipset. Daar bovenop komt nog eens dat het scherm gewoon minder is. Al met al ben ik niet ontevreden, maar dit valt me gewoon wat tegen.
Ik heb het gevoel dat je loopt te trollen of het zal wel allemaal aan mij liggen.

Ik zeg ook niet dat je mag neerzetten als minpunt. Ik wist dat mijn laptop, mijn een mindere Wi-Fi kaart zou komen, daarom heb ik deze direct vervangen. (Argumenten en bronnen waarom de Realtek Wi-Fi kaart slecht is heb ik niet. Het is anekdotisch.)

Zelf werk ik niet jaren lang met computers. Maar ik wist toen ik een variant op deze laptop zou halen. Niet veel beter was, dan wat ik nu had. Je zou kunnen zeggen dat ik hem niet had hoeven aanschaffen, maar er zijn meerdere redenen waarom ik mijn laptop hebt gekocht.
Ja en dit is normaal bij de ThinkPads. dit was vroeger volgens mij ook al zo.

Conversely, Lenovo currently arrange keyboards on their ThinkPad computers with the Fn key as the lowest-left, making Control the second-from-left on the bottom row. This arrangement is currently unique to ThinkPads amongst all laptops shipped with Windows, but it is one that has been in place since the modern ThinkPad product line was introduced by IBM in 1992. IBM designers chose this arrangement at least in part because it allowed the laptop's ThinkLight to be turned on in the dark simply by feeling for the keys in two of the keyboard's corners[7]. Notably, IBM did not include Windows keys on any of their keyboards until 2006, which meant that though the left Control key was displaced by the Fn key, neither it nor the left Alt key needed to be made smaller. The inclusion of Windows keys on ThinkPad models from mid-2006 onwards was achieved mainly by shrinking the left Alt key, which means that ThinkPad keyboards now generally have larger left Control keys than those of many other manufacturers, and are unique in preserving on laptops the Control, Windows, and Alt key arrangement used on most desktop keyboards. Many laptops place the Fn key at a less convenient position (and with a smaller size) within the top row of functions keys F1 to F12 and other "multimedia" or manufacturer-specific device/power control key.

Ik heb nooit gezegd dat ik dit niet van tevoren wist of dat dit een reden zou zijn voor mij om de laptop niet te kopen. Ik zeg alleen dat ik het een idiote ontwerpkeuze vind en niet begrijp waarom Lenovo hieraan vasthoudt. Op elke laptop is wel wat aan te merken, voor mij is dit een minpunt van deze.
Mooizo, dit had je van te voren kunnen weten ....
En dan beticht je mij van trollen? :?
Vóór 2014 kon je altijd wel een leuke snelheids boost verwachten, helemaal als er 6 jaar tussen zat. Als je wat langer met computers bezig was, had je dat misschien ook wel geweten. Tegenwoordig ligt de focus op het verlagen van energieverbruik.
Dit ^^ De 6e generatie quadcore i7 die hier ligt is nog steeds heel rap, overweeg momenteel aanschaf van een E595 als aanvulling. Die hoeft niet per se veel sneller te zijn.

Gisteren overigens een tijd veel vermogen gevraagd van die quadcore i7, op de accu. Dik halfuur en de accu was léég 8)7 Veel moderne laptops met evenveel power doen dat toch beter.

Ik heb het een paar dagen aangekeken, maar ik wisselde nogal eens tussen de nieuwe (deze) en de oude laptop. Dus uiteindelijk toch maar de bios in om de boel om te wisselen. En ja, waarom de Fn- en de CTRL toets niet van gelijk formaat, met een optie om ze ook fysiek om te wisselen?
Bij mijn Thinkpad X100e uit 2010 zijn de linker Ctrl en de Fn toetsen gelukkig even groot en waren ze makkelijk om te wisselen.
Klopt het dat het toetsenbord van deze laptop gee toetsenbord verlichting heeft??!
Inderdaad. Afgezien van indicatieledjes voor Caps lock, Num lock, Fn lock en mute zit er geen verlichting op het toetstenbord. Ik vind de indicatieledjes overigens bijzonder handig :)