Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

Acer Swift 3 Preview

Project Athena en 3:2-scherm of Ryzen 4000

12-01-2020 • 12:00

27 Linkedin

Acer Swift 3

Op CES gaat de aandacht veelal uit naar dure topmodellen met indrukwekkende specificaties en nieuwe technieken. Bij Acer steelt de ConceptD 7 Ezel de show, een mobiel workstation met een opvallend scharnier en krachtige hardware. Dat apparaat maakt indruk, maar bij Acer troffen we ook een relatief eenvoudige en betaalbare laptop met erg interessante eigenschappen: de Swift 3.

Acer maakt al jaren uitvoeringen van de Swift 3, en die bieden over het algemeen een prima prijs-kwaliteitsverhouding. Het zijn vrij compacte en lichte laptops met redelijk vlotte hardware die in een aluminium behuizing is gestoken. Diverse configuraties hebben de afgelopen jaren in onze Laptop Best Buy Guides gestaan, vanwege de prijs-kwaliteitsverhouding.

Intel-versie met 3:2-scherm

Acers Swift 3-laptops waren interessant, maar echt unieke eigenschappen hadden ze niet. Dit jaar is dat anders, want Acer komt met een Swift 3 die is voorzien van een 13,5"-scherm met een 3:2-verhouding. Zo'n schermverhouding zien we wel vaker, maar meestal bij duurdere laptops. Microsoft gebruikt hem bijvoorbeeld in zijn Surface Laptop en Huawei in zijn Matebook 13.

Een 3:2-scherm geeft flink wat extra ruimte in de hoogte en het is goed nieuws dat dit nu beschikbaar komt in een lagere prijsklasse. Vorig jaar maakte Acer al een aantal Chromebooks met 3:2-scherm en nu dus ook een Windows-laptop. Het 13,5"-scherm van de Swift 3 heeft een resolutie van 2256x1504 pixels, net als het scherm van de Surface Laptop 13. Het paneel kan volgens Acer de volledige srgb-kleurruimte weergeven. Het 3:2-scherm komt alleen terecht in uitvoeringen met Intel-processors. Ook komt er een variant met een 14"-scherm met 16:9-verhouding en een resolutie van 1920x1080 pixels.

Niet alleen het scherm valt op, de Intel-variant van de Swift 3 is gecertificeerd voor Project Athena. Dat is de naam die Intel geeft aan een lijst met voorwaarden voor dunne en lichte laptops. Daarin staat bijvoorbeeld dat de accuduur minimaal negen uur moet bedragen. Verder moet een Athena-laptop thunderbolt 3 en wifi 6 bevatten en binnen een luttele seconde uit slaap kunnen ontwaken.

De Swift 3 voldoet dus aan al die eigenschappen. Met een vanafprijs van 799 euro lijkt dit de goedkoopste Project Athena-laptop te worden. Laptops die aan de Project Athena-eisen voldoen, vallen veelal in hogere prijsklassen. Wel moeten we opmerken dat het niet duidelijk is welke configuratie Acer gaat leveren voor die 799 euro. De fabrikant noemt alleen de prijs van het goedkoopste model en de specificaties van de duurste uitvoering.

Swift 3 met AMD Ryzen 4000U en 16:9-scherm

Acer is ook een van de fabrikanten die een laptop met Ryzen 4000U-processors heeft aangekondigd. Ook hierbij gaat het om een Swift 3-variant. De AMD-uitvoering krijgt geen 3:2-scherm, maar is voorzien van een 14"-paneel met een 16:9-verhouding en een resolutie van 1920x1080 pixels. De uitvoering met Ryzen-processors weegt 1,2kg en is 16,55mm dik. Dat is dus zo goed als gelijk aan de Intel-versie. De vanafprijs begint bij 699 euro.

Exacte configuraties zijn nog niet bekend, maar Acer meldt dat er maximaal een Ryzen 7 4700U-processor in zit. Dat is een op 7nm gemaakte octacore met een tdp van 15W en een maximale kloksnelheid van 4,1GHz. De chip heeft ook een geïntegreerde Vega-gpu met 7 compute-units geklokt op 1600MHz. Een optie voor een extra gpu is er niet.

In de Ryzen 4000U-serie zitten ook quad- en hexacores. De genoemde vanafprijs geldt waarschijnlijk niet voor het model met de octacore. Meer details over de configuraties en bijbehorende prijzen zullen later worden bekendgemaakt. Waarschijnlijk moeten we daar nog een aantal maanden op wachten, want de AMD-versie is volgens Acer vanaf april te koop in de Benelux.

De AMD-versie van de Swift 3 heeft geen thunderbolt, maar krijgt wel een usb-c-aansluiting. Het gaat om een poort met ondersteuning voor usb 3.1 gen2-snelheid en displayport-alt-mode. Ook is het mogelijk om de laptop op te laden via usb-c. Volgens Acer krijgen zowel de Intel- als AMD-uitvoering ondersteuning voor inloggen met Windows Hello door middel van een vingerafdrukscanner. Ook zijn beide uitvoeringen voorzien van lpddr4x-geheugen en een nvme-ssd.

Acer Swift 3 SF-313-52 Acer Swift 3 SF-314-42
Cpu (maximaal) Intel Core i7-1065G7 (4c/8t) Ryzen 4700U (8c/8t)
Geheugen (maximaal) 16GB lpddr4x 16GB lpddr4x
Opslag (maximaal) 512GB, pci-e-ssd 512GB, pci-e-ssd
Scherm 13,5", 3:2, 2256x1504 pixels 14", 16:9, 1920x1080 pixels
Videokaart (maximaal) Nvidia MX250 (optioneel) AMD Vega 7 (igpu)
Aansluitingen

1x Thunderbolt 3
2x usb type-a
1x hdmi
1x 3,5mm-jack

1x usb-c
2x usb type-a
1x hdmi
1x 3,5mm-jack

Modem 802.11ax, wifi 6 802.11ax, wifi 6
Dikte 15,95mm 16,65mm
Gewicht 1,19kg 1,2kg
Prijs (vanaf) 799 euro 699 euro
Beschikbaar januari april

Acer ConceptD 7 Ezel

We noemden al even dat de meest opvallende aankondiging van Acer de ConceptD 7 Ezel betrof. Uiteraard hebben we ook dat apparaat van dichtbij bekeken. Het gaat om een geheel nieuw ontwerp in de ConceptD-serie die Acer vorig jaar introduceerde. Dat is wat ons betreft een goede stap vooruit, want de eerste modellen in die serie waren grotendeels gebaseerd op bestaande ontwerpen. Zo verscheen eerder de ConceptD 9 met scharnier die in feite een aangepaste versie was van een gamelaptop die Acer vorig jaar meenam naar de CES, de Predator Triton 900.

Acers nieuwe Ezel-laptop voelt behoorlijk compact en licht aan. De dubbele scharnierconstructie waarmee je het scherm in allerlei standen kunt zetten, lijkt ook stevig. De constructie maakt het mogelijk om het apparaat te gebruiken als een gewone laptop, als tablet of als een soort tekentafel. De uitwerking is eigenlijk vrij simpel. Acer gebruikt twee scharnieren, één om de laptop als het ware open te klappen en een tweede om het scherm vervolgens weer in andere standen te kunnen zetten. Als je de ConceptD 7 Ezel als 'gewone' laptop gebruikt, blijft het scherm met magneetjes vastzitten aan het onderste scharnierende gedeelte. Daardoor zit alles stevig in elkaar.

Acer stopt Intel Core H-processors van de tiende generatie, die nog niet formeel zijn aangekondigd, in het apparaat. Ook komt er een Pro-versie met Intel Xeon-cpu's. Het gaat in beide gevallen om 45W-processors. De gpu is een Nvidia RTX- of Quadro-kaart en er gaat tot 32GB ddr4 in het systeem. Het scherm bestaat uit een 15,6"-paneel met een 4k-resolutie dat de volledige Adobe-rgb-kleurruimte kan weergeven. Acer zegt het scherm ook te kalibreren. De ConceptD 7 Ezel zal niet zo'n groot publiek aanspreken als de Swift 3 zal doen. Mede door de prijs, want de Ezel kost minimaal 2500 euro en voor een Pro-versie met Xeon-cpu en Quadro-gpu moet minimaal 3000 euro worden neergeteld.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (27)

Wijzig sortering
Acer heeft voor het gebruik van scharnierende schermen zoals bij de ConceptD workstations al de nodige ervaring kunnen opdoen bij de Acer Switch 2 in 1's (reviews: Acer Switch 3 - Complete tablet voor wie niet te veel eist

Die apparaten zijn van een totaal andere orde als deze werkstations, maar het spelen met die scharnieren en het gebruik van magneten om iets in positie te locken zijn technieken die ook bij die Switch serie is toegepast.

De Switch 3 (verkrijgbaar vanaf 2017) is in 2018 trouwens doorontwikkeld in de Switch 5. Vanaf 2017 is tot nu toe naast de 3 en 5 ook Acer's meest luxueuze model, de Swift 7, aangeboden (Black edition versie) De Acer 3, 5 en 7 zijn volgens de Acer Site nu nog steeds actuele producten.
Die ConceptD Ezel is niet een helemaal nieuw concept. Mijn oude Sony Vaio Flip kon dat ook al. Hij bleef alleen niet vast staan in al die standen maar je kon al het scherm over het toetsenbord heen zetten en ik deed dat ook regelmatig.

Jammer genoeg heb ik hem terug moeten sturen omdat er een terugroepactie was. En omdat Sony het merk Vaio net van de hand had gedaan was er geen zicht op een snelle vervanging :'(

Grappig ook dat de 3:2 schermen nu worden aangeprijsd als een pluspunt terwijl destijds toen ze onze 4:3 schermen afpakten de 16:10/16:9 schermen juist als een pluspunt werden aangeduid :) Kennelijk hadden we toch gelijk.

Ik hoop dat er ook snel een Thinkpad komt met zo'n hoger scherm. Want ik geef toch de voorkeur aan hun toetsenborden.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 12 januari 2020 12:36]

Op de lage resoluties waarin de 4:3's toen (betaalbaar) waren was de 16:9 16:10 echt wel een step up.
Maar ikzelf werk ook fijner op meer horizontale hoogte oog verticale ruimte.

Straks bij 8k gaan we weer naar 16:9 denk ik :)
Het hangt in grote mate ook af van de usecase. Voor entertainment, lees film, is widescreen toch voor velen prettiger dan 4:3. Zelfs 16:9 is nog wat beperkt. Bijv. 21:9 vind ik zo zelf een fijnere resolutie verhouding voor film.

Voor word e.d. daarentegen juist weer meer behoefte aan meer verticale ruimte. 10:16 (oftewel 16:10 gekanteld) vind ik daarin dan ook erg fijn werken.

Ook voor het browsen van de meeste websites is 10:16 erg fijn.

Voor een laptop ben je redelijk gebonden aan een enkel scherm. Afhankelijk van de verwachte use case is dit soort keus tussen schermverhoudingen toch wel prettig.
Ik gebruik laptop alleen voor werk en wat webwinkelen. Daarvoor zou ik een draaibaar scherm willen 2:3 of 3:4.lekker veel verticale ruimte. Horizontaal gebeurt er toch niks zinnigs aan de zijkanten, behalve excel.
Ik snap nogal vaak twee vensters naast elkaar, dus denk niet dat dit iets voor mij is.

Ik kan me voorstellen dat met programmeren/lezen wat extra hoogte idd fijn is.
Ik denk idd dat die schermverhoudingen meer trend en marketing zijn. Ziet er anders uit en is dus nieuw en hip.
Niet per se, ik merk dat veel mensen ze ook prettiger vinden werken, juist vanwege die extra hoogte.
Eigenlijk is het enige waar die lage schermen goed in zijn filmpjes kijken, en daar zijn ze destijds ook op gebouwd, en keihard voor aangeprezen. Echter vind ik ze verder gewoon waardeloos.
3:2 is praktisch 16:10 (16:10,6), dus je verhaal over 4:3 gaat niet helemaal op.
Tot dit artikel had ik geen weet van Project Athena, klinkt erg goed! Wat ik dan overigens een grote gemiste kans vind, is dat laptops die in Project Athena zitten kennelijk niet hoeven op te laden via USB-C, gezien de lekker ouderwetse charger die ik op deze Swift laptops zie. Erg jammer.

[Reactie gewijzigd door Morzun op 12 januari 2020 15:15]

Een ouderwetse oplader hoeft opladen via usb-c niet uit te sluiten. Althans, ik gebruik nu twee apparaten met usb-c: Een Dell Latitude laptop en een Microsoft Surface Go. En beiden kunnen zowel opladen met de 'eigen' oplader als via usb-c.

Hoewel ik dan weer niet snap waarom ze usb-c niet als standaard hanteren.
Op zich is voor twee oplaadoplossingen nog wel iets te zeggen, al is een USB achtige oplaadstandaard ook wel wat waard omdat dit de productie van het aantal opladers doet verminderen. Dat is goed voor het milieu. Iedere andere oplaadoplossing wordt nog als erg apparaat-specifiek beschouwd.

USB-C kunnen we alleen nog niet als een standaard beschouwen. USB-C beschrijft de form-factor van de connector, en niet welke elektronica erachter is geschakeld.

edit: taal

[Reactie gewijzigd door teacup op 12 januari 2020 18:50]

leuk een dunne laptop maar wordt alleen maar te warm zo. Helemaal met een i7. heb liever een betere koeling en wat extra mm dikte
Dat hangt echt af van je gebruik. Mijn HP Spectre x360 met i5 is erg dun maar wordt bij dagelijks gebruik zelden echt warm. Behalve als ik echt cpu-intensieve dingen ga doen...
Ik vind de compactheid heerlijk en ik vind de wat mindere koeling geen probleem in de praktijk.
Ik had persoonlijk erg graag het AMD model met een 3:2 scherm gezien. Is toch wel erg fijn.
Ryzen 4000 serie,is dat dan eindelijk Zen2 voor laptops? Want voor laptops kunnen de huidige Ryzen 3xxx laptop apu's zich nog niet meten met Intel Core ix, ze verbruiken nog teveel.

En is de Vega 7 dan ook eindelijk stuk sneller dan de oude Vega 7 en dan de Nvidia 940m (rebranded naar mx150 en mx250 maar al enorm verouderd) en de laatste Intel Iris Plus G7 Ice Lake? We gaan het zien..
Ryzen 4000 serie is Zen 2. Het is één die en het topmodel 4800U heeft alle 8 cores ingeschakeld en 16 threads. Een verdubbeling ten opzichte van het vorige topmodel (4C/8T). De igpu bestaat uit 8 CU (tov van 11). Maar is toch aanzienlijk sneller door betere node en betere layout.

https://www.anandtech.com...oth-15w-and-45w-coming-q1
Klopt, dit is ZEN2, aangekondigd op CES in januari 2020.

4700 vs 4800 is het aantal threads, 8 vs 16.

[Reactie gewijzigd door rvdet op 14 januari 2020 08:37]

Daarom vraag ik het :)
De 3700 is weer zelfde als de 2700, maar in de Surface zit de 3800. Alle drie zelfde architectuur maar andere serienummers (3800 wijkt af van de normale x5xx en x7xx). De 4000 had daarom net zo goed weer Zen (nieteens Zen+?) kunnen zijn.

Alleen echte Tweakers snappen dat, daarom vraag ik het hier ;)
In de retail zet men qua merkbetrouwbaarheid acer met lenovo onderaan en hp boven aan met asus als goede tweede.

HP schijnt weer SW klachten te geven vanwege hun speciale windows versie ..., vreemd verhaal denk ik daarvan.

Welke betrouwbaarheid gaat acer volgens jullie halen met deze swift ?
Hoe doet die vega7 het tov een vega 9 eigenlijk?
En tov een mx150?

Gebruik voor office en eenvoudige fotobewerking.
Zal wel mode gril zijn,maar dit ziet er goedkoop uit en pesoonlijk zou ik zoiets niet aanschaffen
Dat was jaren geleden misschien zo. Ik kan uit eigen ervaring vertellen dat het tegenwoordig een prima merk is, naar mijn mening gelijkwaardige of zelfs betere kwaliteit dan Lenovo, Asus en soms zelfs HP, afhankelijk van het model.

Ik moet wel zeggen dat ik dat ConceptID apparaat wel erg goedkoop eruit vind zien voor het bedrag. Het lijkt allemaal kunststof, terwijl je voor dat bedrag wel aluminium mag verwachten wat mij betreft.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door jetspiking op 12 januari 2020 14:39]

voor mijzelf vindt ik kunststof of aluminium niet belangrijk, net als 1 mm lager of uiterlijk in algemeen. Doe maar betere koeling of meer/beter geheugen, daar heb ik meer aan.

[Reactie gewijzigd door chaogai op 12 januari 2020 19:46]

Ik heb het in december gevraagd in Nederlandse winkels...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee