Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Julian Huijbregts en Jelle Stuip

Laptop Best Buy Guide

Juni 2020

Tot 1000 euro: Acer Swift 3

De thin&light is een dunne en lichte laptop die wat ons betreft maximaal 1000 euro mag kosten. Voor dat bedrag verwachten we wel een snelle quadcoreprocessor, een goed scherm en een goede accuduur. De laptop moet ook licht zijn, dus we beperken ons in de zoektocht tot de maten tot 14". Tijdens die zoektocht kwamen we uit op een laptop die we onlangs hebben gereviewd: de Acer Swift 3 SF313. De SF313 is al voor 900 euro te krijgen en voorzien van een quadcoreprocessor, 8GB geheugen en een ssd van 1TB. Hij weegt maar 1,2 kilogram en valt bovendien op door een schermverhouding van 3:2, wat wij erg prettig vinden werken.

Acer Swift 3 SF313-52-55T8
Cpu Core i5-1035G4
Ssd 1TB
Werkgeheugen 8GB, dualchannel
Scherm 13,5", 2256x1504, ips, glanzend
Gewicht 1,2kg
Prijs bij publicatie 899 euro
Prijs € 799,-

Acer Swift SF313

De Swift SF313 moet je niet verwarren met de SF314, want dat is een heel andere laptop. De 313 is de versie met het 3:2-scherm en heeft ook een lichtere behuizing dan de SF314. Die behuizing is van een legering met aluminium en magnesium gemaakt, en dat klinkt heel stevig, maar dat vonden we eigenlijk tegenvallen. Het voelt aan als dun plastic en is vooral bij het scherm gemakkelijk heen en weer te buigen. Licht is het wel, want de laptop weegt slechts 1,2 kilogram.

De behuizing is verder voorzien van een vingerafdrukscanner, wat heel praktisch is voor snel inloggen. Minder praktisch zijn de rechter-usb-aansluiting, die nog op 2.0-snelheid werkt, en de afwezigheid van een kaartlezer. Aan de linkerkant zit wel weer een usb-c-aansluiting met Thunderbolt 3-ondersteuning, en gelukkig ook nog een gewone usb-3.0-aansluiting en hdmi.

Het toetsenbord bestaat uit vlakke toetsen die een wat slappe feedback geven, zeker als je een stevige aanslag hebt. De hoeveelheid travel is precies zoals je bij een compacte laptop verwacht: niet geweldig, maar er zijn laptops die nog veel minder travel hebben. Een ander mogelijk punt van irritatie is de witte toetsenbordverlichting op de zilveren toetsen. Als de verlichting aanstaat en er genoeg omgevingslicht is, hebben de letters en de toetsen ongeveer dezelfde kleur en kun je het opschrift van de toetsen door het gebrek aan contrast dus niet lezen. Zet je de toetsenbordverlichting uit, dan is je probleem opgelost. Over de touchpad hebben we geen klachten. Er is lekker veel plek voor ingeruimd en hij registreert alle tik-, druk- en veegbewegingen zonder problemen.

Benchmarks en accuduur

De Swift 3 beschikt over een quadcore-i5-processor van de Ice Lake-generatie, die bovendien voorzien is van een vrij krachtige Intel Iris-gpu, met 48 execution-units. We hebben een aantal benchmarks op de Acer gedraaid en daar komt een gemengd beeld uit voort.

  • Cinebench R15 - Multi
  • Cinebench R15 - Single
  • 3DMark Cloud Gate
  • 3DMark Cloudgate - Graphics
  • 3DMark Cloudgate - Physics
  • Accutest browsen
Cinebench R15 - Multi
Laptop Videochip CPU/SoC score in punten (hoger is beter)
Microsoft Surface Laptop 3 13,5" Iris Plus Graphics G7 (Ice Lake 64 EU) Ci5-1035G7
726
Lenovo ThinkBook 13s-IML Intel UHD Graphics Ci7-10510U
705
Lenovo ideapad S340-14IIL Intel UHD Graphics Ci5-1035G1
695
Asus ZenBook 14 UX431FA-AM149T Intel UHD Graphics Ci5-10210U
659
Huawei MateBook D 14" Rad. RX Vega 8 Ryzen 5 3500U
656
HP Envy x360 13-ar0150nd Rad. RX Vega 8 Ryzen 5 3500U
649
Lenovo ThinkBook 13s-IWL Intel UHD 620 Ci5-8265U
621
Acer Swift 3 SF314-58-58XS Intel UHD Graphics Ci5-10210U
554
Acer Swift 3 SF313-52-55T8 Iris Plus Ci5-1035G4
540
HP Pavilion 14-ce3660nd Intel UHD Graphics Ci5-1035G1
537
Cinebench R15 - Single
Laptop Videochip CPU/SoC score in punten (hoger is beter)
Lenovo ThinkBook 13s-IML Intel UHD Graphics Ci7-10510U
176
Microsoft Surface Laptop 3 13,5" Iris Plus Graphics G7 (Ice Lake 64 EU) Ci5-1035G7
172
Acer Swift 3 SF313-52-55T8 Iris Plus Ci5-1035G4
171
Acer Swift 3 SF314-58-58XS Intel UHD Graphics Ci5-10210U
170
Lenovo ideapad S340-14IIL Intel UHD Graphics Ci5-1035G1
170
HP Pavilion 14-ce3660nd Intel UHD Graphics Ci5-1035G1
168
Asus ZenBook 14 UX431FA-AM149T Intel UHD Graphics Ci5-10210U
165
Lenovo ThinkBook 13s-IWL Intel UHD 620 Ci5-8265U
161
HP Envy x360 13-ar0150nd Rad. RX Vega 8 Ryzen 5 3500U
139
Huawei MateBook D 14" Rad. RX Vega 8 Ryzen 5 3500U
138
3DMark Cloud Gate
Laptop Videochip CPU/SoC score in punten (hoger is beter)
Huawei MateBook D 14" Rad. RX Vega 8 Ryzen 5 3500U
13.629
Microsoft Surface Laptop 3 13,5" Iris Plus Graphics G7 (Ice Lake 64 EU) Ci5-1035G7
13.527
HP Envy x360 13-ar0150nd Rad. RX Vega 8 Ryzen 5 3500U
13.276
Acer Swift 3 SF313-52-55T8 Iris Plus Ci5-1035G4
10.555
Lenovo ideapad S340-14IIL Intel UHD Graphics Ci5-1035G1
10.145
Asus ZenBook 14 UX431FA-AM149T Intel UHD Graphics Ci5-10210U
9.546
Lenovo ThinkBook 13s-IML Intel UHD Graphics Ci7-10510U
8.989
Acer Swift 3 SF314-58-58XS Intel UHD Graphics Ci5-10210U
8.603
Lenovo ThinkBook 13s-IWL Intel UHD 620 Ci5-8265U
8.230
HP Pavilion 14-ce3660nd Intel UHD Graphics Ci5-1035G1
7.776
3DMark Cloudgate - Graphics
Laptop Videochip CPU/SoC score in punten (hoger is beter)
Huawei MateBook D 14" Rad. RX Vega 8 Ryzen 5 3500U
18.624
HP Envy x360 13-ar0150nd Rad. RX Vega 8 Ryzen 5 3500U
18.096
Microsoft Surface Laptop 3 13,5" Iris Plus Graphics G7 (Ice Lake 64 EU) Ci5-1035G7
16.894
Acer Swift 3 SF313-52-55T8 Iris Plus Ci5-1035G4
14.264
Lenovo ideapad S340-14IIL Intel UHD Graphics Ci5-1035G1
12.309
Asus ZenBook 14 UX431FA-AM149T Intel UHD Graphics Ci5-10210U
10.355
Acer Swift 3 SF314-58-58XS Intel UHD Graphics Ci5-10210U
9.970
Lenovo ThinkBook 13s-IML Intel UHD Graphics Ci7-10510U
9.487
HP Pavilion 14-ce3660nd Intel UHD Graphics Ci5-1035G1
9.333
Lenovo ThinkBook 13s-IWL Intel UHD 620 Ci5-8265U
8.596
3DMark Cloudgate - Physics
Laptop Videochip CPU/SoC score in punten (hoger is beter)
Microsoft Surface Laptop 3 13,5" Iris Plus Graphics G7 (Ice Lake 64 EU) Ci5-1035G7
7.969
Lenovo ThinkBook 13s-IML Intel UHD Graphics Ci7-10510U
7.595
Asus ZenBook 14 UX431FA-AM149T Intel UHD Graphics Ci5-10210U
7.497
Lenovo ThinkBook 13s-IWL Intel UHD 620 Ci5-8265U
7.163
Huawei MateBook D 14" Rad. RX Vega 8 Ryzen 5 3500U
7.030
HP Envy x360 13-ar0150nd Rad. RX Vega 8 Ryzen 5 3500U
6.871
Lenovo ideapad S340-14IIL Intel UHD Graphics Ci5-1035G1
6.281
Acer Swift 3 SF314-58-58XS Intel UHD Graphics Ci5-10210U
5.814
Acer Swift 3 SF313-52-55T8 Iris Plus Ci5-1035G4
5.527
HP Pavilion 14-ce3660nd Intel UHD Graphics Ci5-1035G1
4.911
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop Videochip CPU/SoC tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Acer Swift 3 SF313-52-55T8 Iris Plus Ci5-1035G4
12u11m
HP Envy x360 13-ar0150nd Rad. RX Vega 8 Ryzen 5 3500U
11u12m
Acer Swift 3 SF314-58-58XS Intel UHD Graphics Ci5-10210U
11u6m
Huawei MateBook D 14" Rad. RX Vega 8 Ryzen 5 3500U
10u15m
Lenovo ThinkBook 13s-IWL Intel UHD 620 Ci5-8265U
9u34m
Microsoft Surface Laptop 3 13,5" Iris Plus Graphics G7 (Ice Lake 64 EU) Ci5-1035G7
9u23m
Lenovo ideapad S340-14IIL Intel UHD Graphics Ci5-1035G1
9u13m
Asus ZenBook 14 UX431FA-AM149T Intel UHD Graphics Ci5-10210U
8u36m
HP Pavilion 14-ce3660nd Intel UHD Graphics Ci5-1035G1
6u53m

Om te beginnnen houden de cpu-cores tijdens benchmarks hun hoge kloksnelheden niet lang vol. Dat betekent dat de processor bij langdurige belasting, zoals bij renderen in Cinebench, niet zo snel is als andere quadcores. Aan de andere kant is de gpu wel weer relatief vlot en dat blijkt uit de 3DMark Cloud Gate Graphics-score, waarbij er duidelijk een verschil is met de gebruikelijke Intel uhd-gpu's.

Het sterke punt van de SF313 is de accuduur, want die komt uit op twaalf uur tijdens browsen. Tijdens het kijken naar video is dat zelfs zeventien uur. Beide taken vergen weinig van de hardware en dat verklaart dan ook de lange accuduur. Bij zware belasting blijft daar nog een uur of vier van over. Dat is overigens niet ongebruikelijk bij dit soort laptops.

Scherm en upgrades

Het scherm is het opvallendste onderdeel van de SF313 en heeft een resolutie van 2256x1504 pixels. De beeldverhouding is 3:2 en dat betekent dus dat het scherm smaller, maar hoger is dan bij de gebruikelijke 16:9-laptops. Het voordeel daarvan is dat je bij het werken in documenten of bij het bekijken van webpagina's meer content ziet zonder te hoeven scrollen. De iets hogere resolutie dan full hd betekent ook dat het beeld iets scherper is. Het enige nadeel van de 3:2-verhouding ontstaat bij het bekijken van films, want die zijn voornamelijk breder dan die verhouding en dat resulteert in zwarte balken boven en onder het scherm.

Het scherm zelf is van behoorlijk goede kwaliteit. De helderheid is hoog met 440cd/m² en het contrast is met iets meer dan 1400:1 zoals we van goede schermen gewend zijn. Er is alleen een mogelijk nadeel; het scherm spiegelt en dat is iets wat we de laatste tijd steeds minder op laptops tegenkomen. Een spiegelend scherm oogt mooi, maar kan vervelend zijn vanwege de reflecties die het met zich meebrengt.

Tot slot hebben we gekeken naar de mogelijke upgrades en daarbij valt er eigenlijk vrij weinig te veranderen, zoals we wel vaker zien bij compacte laptops. Het werkgeheugen is vast gesoldeerd, en alleen de ssd en draadloze netwerkkaart zijn te verwijderen. De ssd, een Intel 660p, heeft een capaciteit van 1TB, wat groot is voor een laptop van 900 euro, dus die zal waarschijnlijk niet snel aan vervanging toe zijn, maar als het nodig is in de toekomst, dan kan dat.

Conclusie

De Swift 313 blinkt niet uit in snelheid onder langdurige belasting, zo blijkt uit de benchmarks en ook ontbreken er wat zaken zoals een kaartlezer en een snelle usb-poort aan de rechterkant. Toch is het de Best Buy geworden en dat komt om te beginnen door het prima scherm, met een prettige 3:2-verhouding en een hoge helderheid. Daarnaast is de laptop voorzien van een quadcore-i5-processor en 8GB geheugen. Dat is niet bijzonder in deze prijsklasse, maar de ssd van 1TB is dat wel, want de meeste concurrenten zitten op 256 of 512GB. Daarnaast kost de SF313 geen duizend, maar 900 euro en daarmee besparen we nog eens 100 euro op het gestelde budget.

Alternatieven

Asus ZenBook RX333FN-A3139T

De Zenbook RX/UX333 is een wat oudere uitvoering met een Core i7-8565U-processor, maar je krijgt voor 1000 euro wel een MX150-gpu, 16GB werkgeheugen en een ssd van 512GB. Een iets andere uitvoering hebben we eerder getest en de accuduur van die variant kwam uit op elf uur tijdens browsen.

Score: 5(2 reviews)
linkAsus Zenbook 13 Review - Randloze reisgenoot
HP Envy x360 13-ar0150nd

Deze Envy x360 is een convertible, en heeft dus een touchscreen en een omklapbaar scherm. Hij is voorzien van een AMD Ryzen 5-processor en hoewel dat bij veel laptops een wat magere accuduur oplevert, is dat bij deze HP niet het geval en kwamen we in onze tests uit op elf uur. Het werkgeheugen is 8GB groot en de ssd heeft een capaciteit van 512GB.

Score: 4(3 reviews)
linkHP Envy x360 Review - Veel beter zonder privacyscreen

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (147)

Wijzig sortering
Waarom je voor een Thin&Light beperken tot een 14"?

Er zijn 13 laptops met een 14.1 of groter scherm die max. 1.5kg wegen, lijkt mij redelijk thin&light, waarom die dan automatisch negeren? https://tweakers.net/lapt...yNjW0QCgx0DNAqNAzBaqorQUA

Er zijn zelfs 171 laptops met een 14.1 of groter scherm die max. 1,77kg wegen:
https://tweakers.net/lapt...LPEMsVOoMycpmL4GIe3Fr03j8

Er zijn 3 laptops met een 14.1 of groter scherm die max. net zo zwaar zijn als deze laptop: https://tweakers.net/lapt...fXSxXaAzKyHksgotx8EmjtfYB

Niet dat ik zeg dat die laptops beter zijn, maar ze uitsluiten omdat ze niet 14" zijn maakt het geen Thin&Light BBG, maar een 14" Laptop BBG.

Voor diegene die op zoek zijn naar een Thin & Light BBG, die niet persé 14" is: https://www.pcmag.com/picks/tested-the-lightest-laptops (wel US oriented dus misschien niet persé in NL verkrijgbaar, maar dat geeft in ieder geval een goede indicatie bij welke manufacturers op welke serie te zoeken).

[Reactie gewijzigd door zion op 1 juni 2020 08:42]

Een 14.1 inch valt wel onder de categorie 14 inch laptop
In mijn linkjes zijn dan ook alle laptops 15"+, maar je zit nou eenmaal met bepaalde filters die je kan instellen, en het was óf 15,6 kiezen, óf 14,1, dus maar 14,1 gekozen, om niet per ongeluk een 14,5/14,9/15" over het hoofd te zien, en om dan te zeggen dat het om 15" of groter ging terwijl mijn filter op 14.1" stond zou misinformatie zijn geweest, maar ze zijn dus per ongeluk allemaal 15"+
Volgens mij zijn die filters gebaseerd op de bestaande waardes van de producten in de lijst. Dus als er geen laptops tussen 14,1 en 15,6 meer in de lijst zitten door je andere filters, dan zul je in dit filter geen waardes tussen die twee in kunnen kiezen. Dacht ik.
Je hebt wel gelijk. Schermgrootte is gewoon niet de beste maat voor thin & lights. Sommige fabrikanten proppen een 15 inch scherm in een 14 inch behuizing.

Afmetingen (misschien volume?) en gewicht zijn beter geschikt om een goede selectie te maken.

[Reactie gewijzigd door ALittleTooLate op 1 juni 2020 11:55]

Een 15 inch scherm past nooit in een 14 inch behuizing. Je hebt wel 15 inch laptops met erg dunne scherm randen en een 19:10 scherm waardoor deze bijna het formaat van goedkope 14 inch laptops hebben.

Maar ben het er wel mee eens dat je beperken tot een schermgrote niet de juiste manier is. Je zou je moeten richten op thin (dikte) en light (gewicht).
macbook air 2017 13.3 inch => 227 X 325 mm

dell xps 15 2020 15.6 inch => 230 x 345 mm

Wat grootte betreft toch eigenlijk dezelfde categorie? Scherm van de ene is wel bijna 6 cm groter.

[Reactie gewijzigd door ALittleTooLate op 1 juni 2020 21:12]

Ja maar in je voorbeeld heeft de MacBook een 13 inch scherm in een 15 inch behuizing, niet de xps een 15 inch scherm in een 13 inch behuizing.

De dell had gewoon dunnere schermranden dan de MacBook toen (denk nog steeds hoewel Apple dit wel verbeterd heeft op de mbp16).

Als de behuizing kleiner dan 15 inch is past er gewoon letterlijk nooit een 15 inch scherm in tot we uitklapbare of uitrolbare schermen hebben.
Waarom je voor een Thin&Light beperken tot een 14"?
Er zijn ook 17" Thin&Light laptops die 1,3 kg wegen.

https://www.lg.com/us/lap...RAAS8U1-ultra-slim-laptop


Maar ben het dus eens met je punt.
Het enig probleem met die LG gram 17 niet in Nederland te vinden is en op retail prijs in de US (excl verzending en belasting) kost het je 1800$ wat niet echt in het 1000€ budget zit.
Budget vs. functionaliteit

Een vriend kocht een auto die twee keer zo duur was als hij wilde uitgeven. Dat kwam omdat hij voor het gewenste budget niet kreeg wat hij wilde. En zo is het ook met laptops. De basis is niet je budget, maar wat je wil. Het gaat om functionaliteit / eigenschappen. De prijs is secondair.

Ik begin nooit met een budget, ik begin met wat ik graag zie in een laptop. Ik wil weten wat ik kan krijgen in een laptop en dan kies ik waar ik wel/geen waarde aan hecht. Het budget is dan secundair, want als ik iets er voor terug krijg wat ik waardevol vind, dan wil ik er ook best meer voor betalen.

Ik denk dat dit ook voor veel tweakers geldt: je begint bij 500 euro, maar als je daarvoor niet krijgt wat je wilt, dan willen mensen best wat meer uitgeven.

En dat Tweakers dan stopt bij 1000 euro vind ik vreemd, want er is een enorme range aan laptops boven dat budget, dus laat maar zien wat die te bieden hebben. Wat krijg ik voor dat geld?

Ik wil dus van Tweakers op zijn minst snappen wat ik kan verwachten binnen een bepaalde budget range, wat voor consessies ik doe als ik 'lager' ga zitten. Maar de vraag is of je werkelijk met budgetten moet werken.

Ik zou veel liever zien dat Tweakers in plaats van met budgetten met profielen gaat werken. Al is het maar als een experiment. En dan een aantal producten zoeken die bij dat profiel passen.

- Laptop voor schoolgaand kind
- Laptop voor voortgezet onderwijs in dicipline x
- Laptop voor thuisgebruik
- Desktop voor licht thuisgebruik
- Desktop voor 4K gaming @ 144 Hz
- Desktop voor FullHD gaming @ 60 Hz
- Desktop voor VR gaming
- Laptop als mobiel werkstation voor videobewerking
- Laptop voor een hobby/professioneel fotograaf
- ....

Ik denk dat mensen nog veel meer relevante profielen kunnen verzinnen. Dat kunnen best veel profielen zijn, maar je hoeft ze niet allemaal te kiezen. Je kunt een artikel doen op basis van een thema. thuiswerken, school, gaming, mobiel kantoor, fotografie/video, weet ik het.

[Reactie gewijzigd door Q op 2 juni 2020 01:39]

Helemaal mee eens. Hoe jij de keuzebepaling redeneert verschilt simpelweg met die van Tweakers. Tweakers benadert het voor mijn gevoel vanuit de invalshoek van de gemiddelde Mediamarkt bezoeker en voegt nog wat leuke grafiekjes toe. In tegenstelling tot deze kwantitatieve benadering kijk jij er kwalitatief naar en kijk je naar de wensen. Werken met profielen zou een verbetering zijn, maar alsnog een hele kluif om toe te passen.
Eens, dat het meer werk voor Tweakers is, dat klopt, maar dat is dan misschien de prijs die je moet betalen als je meerwaarde wilt bieden. :)
Leuk idee, ik mis de duurdere laptops vaak ook terwijl de meeste tot 1000 euro toch wel ergens iets van een nadeel hebben waardoor ik ze niet eens zou overwegen.

Misschien om en om met profielen en budgetten werken of met beide, bijv. profiel A beste koop bij budgetten X, Y en Z en beste koop als geld geen rol speelt.

Het biedt immers ook niet heel veel meerwaarde als ik als hobbyfotograaf lees dat een laptop van 3K euro voor mij de beste koop is als ik dat geld gewoon niet heb (net als je vriend met z’n auto: leuk om twee keer je gewenste budget uit te kunnen geven, maar dat is niet voor iedereen weggelegd al was het maar omdat je wederhelft niet zoveel met auto’s heeft).

Niettemin vind ik het werken met profielen een leuk idee en hoop ik dat tweakers er wat mee doet. Je kan dan ook veel meer relevante testdata toevoegen omdat je software bij dat profiel kan zoeken.

[Reactie gewijzigd door Vizzie op 2 juni 2020 14:36]

Dat lijkt mij een prima compromis:

De basis is het profiel, maar binnen het profiel kun je nog differentiëren op basis van budget.
Budget is uiteindelijk wel een eigenschap, maar niet altijd voor iedereen het meest kritisch.
Maar dat kan nog steeds betekenen dat als je 4K 120hz wilt gamen dat de 'budget' uitvoering nog steeds 1500+ euro kost (luxere modellen 2000+).

[Reactie gewijzigd door Q op 2 juni 2020 16:12]

Heeft de pricewatch: Acer Swift 3 SF314-42-R2MP op papier niet de beste papieren voor keuze <700 euro? Hexa core Ryzen van nieuwe generatie, 512GB SSD en 8GB RAM? En heerlijk licht met 1.2 kg!
De ideapad flex 5 is dan nog beter. Het scherm van de swift 3 is ondermaats
thanks. Hoe weet je trouwens dat het scherm beter is? Hij is wel 300 gram zwaarder, dat is relatief gezien vrij veel.
Was zelf op zoek naar een laptop in die prijscategorie, en alle recensies zeggen hetzelfde: Swift 3 is fantastisch op het scherm na, en de flex 5 is uitstekend op alle vlakken voor die prijs. Daarom dat hij ook constant uitverkocht is...
Constant uitverkocht zijn is een goed teken! Vraag me wel af hoe hij dan zoveel zwaarder kan zijn, waarschijnlijk betere/sterkere materialen.
Materialen en 15 vs 14inch zal ook wat uitmaken voor het gewicht
volgens mij halen beide schermen niet het predikaat goed. helderheid allebei onder rond 250 nits, en kleurechtheid niet meer dan 60-65% srgb. In de prijsklasse tot 700 is dit meestal regel dan uitzondering, of je moet een ipad van 10" nemen, want dat is pas een goed scherm ;-).

Bovendien gebruikt de flex in de 700 euro versie een langzamere werkgeheugen [ipv de normale ddr4-3200] dan de Swift, en de Ryzen apu's zijn heel gevoelig wbt RAM snelheid om een goed performance te halen.
Volgens mij heb je helemaal gelijk en had deze in de categorie tot 700 de winnaar moeten zijn.
Sterker nog, deze AMD Acer Swift (699 euro) presteert veel beter dan de Intel variant (899). Je hebt alleen niet exact dezelfde specs. Tweakers.net verschuilt zich achter de aspect ratio(3:2) van het scherm om deze als winnaar uit te roepen boven de AMD variant(16:9), wat naar mijn mening heel erg discutabel is. Levertijd kan het in ieder geval niet zijn want die is hetzelfde :)

BBG verliest op deze manier steeds meer geloofwaardigheid.
Zou alleen wel een winkel willen zien waar je er er 16GB in kunt krijgen, 8GB is maar krap aan en 16GB is wat meer toekomst bestendig...
Waarom geen advies om even een paar maanden te wachten, het lijkt mij dat dit lijstje allemaal in uitverkoop zullen gaan zodra nieuwe Ryzen laptops te koop zijn.

Ook qua prijs/performance stel ik zelf aankoop uit.
Ja, helemaal eens. Alle reviews van de nieuwe Ryzen 4000 processors wijzen uit dat ze sneller en goedkoper zijn en minimaal even zuinig. Daarnaast hebben ze in hun prijsklasse vaak meer cores beschikbaar wat je bij dagelijks gebruik goed merkt.

Dit is eigenlijk het enige advies wat je op dit moment nodig hebt: koop een laptop met een Ryzen 4000.
'even wachten' is niet altijd een optie.

Sowieso, als we het over computer hardware of telefoons hebben kun je stellen dat het áltijd waar is dat je meer 'bang for the buck' krijgt als je even wacht. :+

Bedenk ook dat colleges/scholen over 2 maanden weer beginnen.. dus die nieuwe laptops komen wellicht niet snel genoeg voor mensen die om die reden op zoek zijn naar een niet al te dure laptop voor voornamelijk school gebruik.
Tuurlijk krijg je altijd meer als je even wacht, maar we wachten hier niet op een belofte of een aankondiging. Deze processors zijn al beperkt beschikbaar en we weten al precies wat de voordelen zijn ten opzichte van de Intel processors. Het verschil is dusdanig groot, dat het in dit geval zeer zeker loont om even te wachten (indien mogelijk uiteraard).

Een dual core processor kan simpelweg echt niet meer in 2020. Zelfs niet in een laptop van 500 euro.

[Reactie gewijzigd door BCage op 1 juni 2020 11:42]

Goed punt. Qua RAW power en prijs zijn de AMD's onverslaanbaar op dit moment. Echter als je kijkt zijn naar drivers zijn er veel fabrikanten die wel op intel zijn geoptimaliseerd maar helaas (nog) niet op AMD en hun ingebouwde grafische kaarten. Zoals bv Adobe. Ik hoop van harte dat daar ook snel verandering in gaat komen.
Dit is wat tweakers ook gedaan heeft met de BBG net voor de lancering van zen2 desktop processoren. Gewoon een maandje uitgesteld.

Alleen itt zen2 processoren is te verwachten dat laptops met ryzen 4000 processoren mondjesmaat leverbaar zullen zijn. Dan lijkt niet onhandig om hiermee 2 maandjes te wachten en er tijd geweest is om deze laptops eerst grondig aan de tand te voelen.
Eh dat is wel kort door de bocht. Prachtige cpu’s hoor helemaal mee eens maar ik vind een goed scherm en bouwkwaliteit en thunderbolt voor docking en een fijn toetsenbord enz bij een laptop minstens zo belangrijk als het aantal cores en de snelheid van de cpu.
Waarom geen advies om even een paar maanden te wachten, het lijkt mij dat dit lijstje allemaal in uitverkoop zullen gaan zodra nieuwe Ryzen laptops te koop zijn.

Ook qua prijs/performance stel ik zelf aankoop uit.
Ik lees al jaren dat er waarschijnlijk "binnenkort" een misschien betere Ryzen laptop uit komt. Wat is nu de laatste voorspelling? Eind dit jaar ofzo?

Het lijkt wel een gemiddelde Kickstarter campagne.

Eerst zien dan geloven.
Je leest dat al jaren omdat de eerste Ryzen laptop CPU's ook al "jaren" op de markt zijn. Vorig jaar was dat de Ryzen 3000 serie, het jaar daarvoor de Ryzen 2000 serie.

Nu hebben we echter de Ryzen 4000 serie en die is echt superieur aan hetgeen wat Intel heeft. De Ryzen 5 4500U is bijvoorbeeld al een zeer snelle en zuinige hexacore CPU, welke in laptops komt vanaf zo'n 500 euro. In Duitsland zijn de eersten ook al vanaf 500 euro te vinden.

Ik zou dan ook voor een laptop tot 700 euro een Ryzen 5 4500U aanraden en niet één met een Intel Core 10000 CPU.

[Reactie gewijzigd door -The_Mask- op 1 juni 2020 09:29]

Wat een goeie tip, de IdeaPad 5 met de AMD 4800U (8 core, 16 threads!), USB-C met DisplayPort, AX WiFi, 16GB geheugen, fingerprint scanner en Vega 8 video lijkt mij geweldig:
https://geizhals.eu/lenov...-81yq004lge-a2295664.html
En dat voor €899.

[Reactie gewijzigd door Neus op 1 juni 2020 11:05]

Houdt er alleen wel rekening mee dat ze in Duitsland Qwertz toetsenbord hebben, dus als je in Duitsland besteld heb je een andere toetsenbord layout. Je kunt wel Qwerty US Internationaal instellen, maar dan moet je wel blind kunnen typen en vooral weten waar de speciale tekens zitten.
Inderdaad. Op de Lenovo site staan alle modellen (met filter) en het schijnt dat de Roemeense versie (met Engelse QWERTY keyboard en touchscreen) de enige is voor de Europese markt.
Denk dat je zelfs met een beetje geluk een R7 4700U voor die prijs kan krijgen. Ik heb zelf geluk gehad dat ik een IdeaPad 5 15 met 16gb/3200 RAM (helaas wel weer soldered) en IPS panel via de configurator van Lenovo een hele nette deal kon scoren. Maar goed, wel weer een gok gezien er wel vaker mensen zijn geweest die klachten over de tussenpersoon Digital River had. A.s. donderdag zou die binnen moeten komen.

[Reactie gewijzigd door Robe90 op 1 juni 2020 17:04]

Je krijgt veel minnetjes, maar wat mij betreft heb je gelijk. We worden de laatste 3 jaar al lekker gemaakt met:
Nog even wachten en dan komt AMD met de Ryzen XXXX en die is superieur aan Intel. Vervolgens komt Intel weer met een update die weer beter en zuiniger is.
Uiteindelijk komen er in de Laptop BBGs keer op keer Intels als best buy naar voren.

Ik snap het wel:eerst zien dan geloven..
De laatste Intel update voor laptops (Ice Lake) was qua CPU echt niet beter; frequentie ging gewoon omlaag. Waarom anders raadt Tweakers hier een CPU op het vorige 14nm procedé (10x10) aan? Oh ja, omdat de nieuwste Ice Lake behalve qua GPU een verslechtering was.

Comet lake 'update' voor desktops was helemaal lachwekkend, de hele core was niet eens geüpdate maar 100% exact hetzelfde als de vorige.

Als je graag meer Euro's voor gebrek aan verbetering betaalt moet je dat vooral doen, maar het is nu al bijna zeker dat de prijs van de Intel laptop CPU's binnen ca drie maanden doormidden gaan. Dat gebeurde al met Comet Lake desktop-serie tav de voorganger, met de Xeon SP Serie en recent dacht ik ook de Xeon W serie.

Overal waar concurrerende AMD CPU's verschijnen gaat de prijs van Intel CPU's doormidden. Dus 'eerst zien dan geloven': Wie heeft opgelet bij de overname van de prestatie-kroon door AMD bij desktop, workstation en server heeft dit natuurlijk allang drie keer gezien.

De drie maanden extra die Intel nog van AMD krijgt om de laptop-klanten maximaal uit te persen, heeft Intel te danken aan de COVID-19 vertragingen bij AMD. Dus voor wie eerst wil zien en dan geloven: Nu kopen, het zijn de laatste 2 à 3 maanden dat Intel nog woeker-winst op je kan maken!
Lol....

Als je uit buitenland bestellingen hebt lopen weet je wat er gaande is.

Van mensen in de logistiek heb ik begrepen dat sommige transport route tot wel 10x duurder is geworden omdat er weinig transport aanbod is.

Zodra alles weer vanouds is zal planning beter verlopen.

We zien maar topje van ijsberg van corona crisis.
Ik snap dat uitstellen nooit zo goed. Er komt altijd wat beters, en als je het nodig hebt, dan heb je het nodig.
Iemand die het nodig heeft zal reeds al iets hebben om op te werken, nieuwe school seizoen is over een paar maanden pas.

De enige urgente reden is mensen die wel hun vakantiegeld hebben ontvangen en zich niet kunnen beheersen en het asap moeten uitgeven.

Maar aangezien je straks een systeem kunt kopen die bijna 2 keer zo snel is dan de duurste in hier voor hooguit 350 euro meer met een 2060 kaart erin (altijd handig als je in python met machine learning aan de gang wil gaan) en 16 GB RAM... is het wachten wel waard.

Bovendien high-end laptop gebruik je langer (is iets anders dan als "gaat langer mee").

Voor mezelf heb ik al tijdje een doel om een 8 core/16GB/ 2060/> 256GB NMVe /IPS > 13" < 2,5KG voor max € 1250,- incl btw te kopen. En dat zal dit jaar gaan worden waarschijnlijk.

[Reactie gewijzigd door Ondermertje op 1 juni 2020 07:15]

Ik kan heel wat meer redenen bedenken waarom je nu een laptop zou willen kopen. Niet iedereen heeft reeds iets om op te werken, en soms moet het ook gewoon vervangen worden. Laptops zijn ook niet enkel bedoeld voor schoolwerk, maar er gebeuren nog een hoop andere dingen mee.

En 350 euro meer is een pak geld voor veel mensen. Jij beschrijft al directr een laptop die ver buiten budgetr valt voor wat de BBG wenst te bereiken.

Leuk dat jij kan en wil wachten, maar vergeet niet dat iedereen zijn/haar situatie anders is.
Ik pretendeer niet een "catch all" opmerking te plaatsen.

Als er een tijd is dat mensen bewuster met aankopen zijn is het nu wel, volgend jaar zal uit statistieken wel blijken of die aanname klopt.

Bedrijven zullen massaal dit jaar geen investeringen doen tenzij het echt nodig is.

School seizoen is van oudsher een periode dat ouders investeringen doen.

En verder zal bij een normale zomer de vakantie prioriteit hebben voor velen.

Tweakers plaatst een moment opname terwijl ze weten dat marktverstorende hardware zeer binnenkort beschikbaar is.

Geen van de aanbod zal tegen die tijd prijs kunnen handhaven en dat is waar ik op wijs.

Wat mensen er mee doen moeten ze zelf weten.

En zoals iemand al schreef kijk op marktplaats als je nu iets nodig hebt, want je bent beter en voordeliger uit als je daar kijkt of wacht.
Als je een paar maand wacht, dan zijn ze misschien iets goedkoper. Maar als je dan nog even wacht op Black Friday, dan is het misschien nog iets goedkoper. Of wacht, rond kerst komen er nog goedkopere en snellere modellen uit. Nee, dan kun je beter nog een paar maand wachten want dan zijn ze al iets in prijs gedaald. Etc etc etc.

Je kunt altijd wel wachten op een beter deal. Maar uiteindelijk zul je toch een keer iets moeten kopen.

[Reactie gewijzigd door Timo002 op 1 juni 2020 08:07]

Tuurlijk, dat is altijd het geval. Maar de introductie van de Ryzen laptops gaat waarschijnlijk wel behoorlijk disruptief zijn in de markt. Ik ben zelf ook nooit voor wachten, tenzij je weet dat er een markt distruptie aan zit te komen. En die gebeurd niet iedere 2-3 maanden. Ik bedoel dus niet tot er een iets beter product voor iets minder geld beschikbaar komt, maar tot er een product komt wat de markt echt danig verstoord en op zijn kop zet. Ryzen heeft dat in de desktop markt al gedaan, het lijkt er sterk op dat dat in de laptop markt ook gaat gebeuren. Dat is toch wel iets om serieus rekening mee te houden. Als je daar op kunt wachten dan zou ik even wachten.
Je moet niets.

En ik zelf ben zeer nieuwsgierig hoe blackfriday /cybermonday dit jaar zal zijn.

Het kan twee kanten op of ze gaan corona-misgelopen omzet compenseren door of fake aanbiedingen of ze gaan echt los.
Mensen die al een laptop hebben kunnen doorgaans makkelijk een paar maanden wachten.
Zelf heb ik ruim een jaar gewacht tot speakers, die ruim een jr geleden uitkwamen nu 2de hands voor een leuk prijsje te koop zijn. Ze zijn nog steeds even duur nieuw en ik bespaar ruim 200 euro. Ze zijn ook nog eens losgespeeld dus ik kan er direct optimaal vn genieten. Nou zijn speakers doorgaans wel waardevaster dan laptops e.d.
Het merendeel van de mensen die ik ken, koopt pas een laptop als de vorige echt kapot is of zo traag dat er niet meer op te werken is. Dan wil je echt niet wachten tot er wat beters uitkomt. Je gaat niet nog maandenlang met je kapotte/trage laptop zitten.

Ik heb zelf nog maandenlang met een laptop met een uit elkaar vallend scherm en een kapotte wifikabel gezeten, is geen pretje. Zou eerder dan maar iets meer betalen voor een nieuwe dan wachten en het risico lopen dat je je gegevens kwijtraakt beperken
Iedereen die het nodig heeft, heeft het nodig, en zal dus niet al iets hebben, anders heb je het niet nodig. Lijkt me vrij simpel.
Als je een paar jaar wacht, kun je ze voor een duppie op Marktplaats kopen!
Ik zou zeggen kijk op marktplaats.... hoeveel high end laptops zie jij er voor een "duppie" ?

Leeuwendeel van aanbod heeft geen discrete grafische kaart aanboord.

Deze zal iemand die weleens gamed of grafische werk doet ook nieuw nooit gekocht hebben.

Voor beetje laptop waar laten we zeggen mininaal een 1050 in zit betaal je toch al snel 600 euro op marktplaats. Dus ze zijn relatief gezien waarde vast en je schrijft er minder op af. (Niet dat ik dat er voor over heb en iemand zou aanraden om voor 600 zoiets te kopen).
Ach blijkbaar is een discrete kaart in deze bbg ook niet nodig. Zouden ze moeten toevoegen.
Helemaal mee eens! En dat "voor 1000 euro kan je op zn minst een snelle quadcore verwachten." is ook nogal achterhaald ld. Ik heb 2 weken geleden voor 700 euro een laptop besteld met een Ryzen 4700u octacore en 16GB RAM, dat is toch wel echt een erg groot verschil in snelheid voor een kleinere prijs. Moet er wel bij zeggen dat hier een 256gb SSD i.c.m. een 1TB HDD in zat (dit is gelukig tegenwoordig niet zo duur meer om uit te breiden), en dat hij pas in juli geleverd kon worden.
Volgens mij was dat ongeveer het advies in de inleiding ;-).
0Anoniem: 498327
1 juni 2020 08:11
Aub Tweakers, zet er nou eens serieus een Apple naast.
Die behuizing is van een legering met aluminium en magnesium gemaakt, en dat klinkt heel stevig, maar dat vonden we eigenlijk tegenvallen.
Als ik dit lees, dan kun je prima een Air meenemen in de vergelijking. Die 200€ boven de gestelde grens kun je prima goedpraten doordat ie wél stevig is en restwaarde heeft. Ook heeft ie al een 10nm Intel, ook wat waard, de i3 is al heel rap.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 498327 op 1 juni 2020 08:23]

Ik koop persoonlijk geen product voor de rest waarde, daar heb ik nu niets aan en heb ik niet in mijn portemonnee.

Daarnaast is Apple een compleet ander ecosysteem dan Windows. Mensen die een Apple willen kijken niet eens naar de Windows(/Linux) systemen en andersom.
Dan dienen ze de titel aan te passen naar best Windows laptop buy guide. Ik stoor me hier ook al een tijd aan. Je kunt het niet een laptop Best Buy guide noemen en maar zo beperkt selecteren. Ten eerste zijn de budgetten aardig beperkt, er zijn genoeg mensen met een ruimer budget. Ten tweede is voor sommige consumenten een MacBook echt de Best Buy, maar krijgen ze hier nu het verkeerde advies. Kijk, wat je Best Buy is is echt heel persoonlijk, dus een helemaal sluitend advies kun je nooit schrijven waar iedereen mee geholpen is. Maar dit is echt te beperkt. Je mist nu echt een aantal categorieën zoals MacBooks, surfaces, etc. En tweakers is een techblog met een naam, dan kun je niet zo kort door de bocht een Best Buy schrijven vind ik. Als je echt degelijk laptop advies wil kun je tegenwoordig beter elders gaan lezen dan op tweakers. 3 categorieën, die ik ook nog eens slecht gekozen vind en elk met maar 1 prijs is gewoon te kort door de bocht en eigenlijk niemand mee geholpen. Ik bedoel maar: budget, basis en thin en light? Waar slaan die categorienamen op? Welke moet je nu kopen als laptop voor in de collegebanken? Welke laptop koop je als zzper wanneer je veel presentaties moet geven? Welke koop je voor browsen op de bank? En welke koop je voor de kinderen die ook af en toe een spelletje mogen spelen? Welke koop je als je serieus wilt gamen maar geen desktop wilt? Welke laptop koop je om je foto’s mee te bewerken en beheren? Welke laptop koop je als geld geen issue is en je het allerbeste wilt hebben? Dit soort categorieën bedient de vraag gewoon niet en dus valt je advies in het water. En als je advies niet goed is kun je het beter niet geven.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 1 juni 2020 10:30]

Hiervoor is het forum? Daar kun je makkelijk je vraag kwijt en zijn er genoeg die jouw vraag kunnen beantwoorden of een advies kunnen geven.
Zeker, dat weet ik ook, maar je verwacht toch dat op de frontpage dan echt een goede samenvatting komt te staan.
+1Anoniem: 1350842
@cmegens1 juni 2020 13:36
Maar dan moet je dus actief mee doen in het forum als je je er aan stoort. Het is uiteindelijk ook op basis van de community opgesteld. Nooit actief komen met argumenten en achteraf klagen kan iedereen en voegt niks toe, maar doe eens mee in het forum en wie weet komt Apple er in te staan of passen ze de naam aan. Maar als je een Apple zoekt kijk je over het algemeen toch niet naar een BBG, want een Air is volgens mij altijd een slechte deal dus je gaat sowieso voor de Pro, en dan kun je daar nog in kiezen wat je wilt.
Maakt het heel veel uit of ik actief ben in het forum of in de reacties? Beide worden hier gescoord.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 1 juni 2020 16:54]

0Anoniem: 1350842
@cmegens1 juni 2020 19:27
Ja voor input wel aangezien het forum wordt gebruikt voor de input. Je mag best reageren er op, maar als je zegt dat je iets altijd mist dan heb je gewoon meer er aan om in het topic aan de orde te brengen zodat je daar een nuttige discussie kunt hebben.
Nou daar verschillen we dan van mening. Ik vind dat we hier ook de redactie mogen aanspreken op de kwaliteit van het nieuws dat wordt gebracht. Wat er in het forum wordt besproken en wat er op de frontpagina word gezet zijn toch 2 verschillende dingen. Ik doe graag mee in welke vorm dan ook, maar het lijkt me niet dat het een beter is dan het ander.
0Anoniem: 1350842
@cmegens1 juni 2020 20:10
Ja aan de andere kant, dat forum bestaat al heel lang en is de input voor de frontpage. Bij iedere BBG wordt er ook verwezen naar dat forum als je iets wilt toevoegen.
In mijn ogen is het: Reacties is om te praten over content die er al is en het forum is meehelpen met de content uitbereiden. In de comments kun je vrij beperkt en onoverzichtelijk communiceren en staat het vaak vol met vrij korte comments zonder argumenten. Daar doorheen filteren voor die ene met een nuttige toevoeging, dan is het voor iedereen beter om dat centraal te houden toch? Juist als je meer plekken mee gaat rekenen gaat alles door elkaar lopen etc.
Nogmaals, we verschillen hier van mening. Wat jij onoverzichtelijk vindt, vind ik juist heel prettig. Prettiger dan het forum. Het moderatie systeem is er juist voor om de meest nuttige reacties makkelijk te kunnen vinden. In het forum staat alles chronologisch en raakt soms de draad van het gesprek weleens zoek. Daarom kan ik meer met een Zero-Tolerance Oled prijzen topic, dan de uitvoerige discussie topics. Ik heb niet de tijd om dat allemaal bij te kunnen houden. Smaken verschillen nou eenmaal en we dragen ieder op onze eigen manier een steentje bij. Bovendien is de kans op interactie met de redactie en auteur in de reacties groter dan in het forum. Mijn probleem is bij hoe het nieuws wordt gebracht en samengevat, niet hoe de discussies in het forum verlopen. Tweakers doet aan consumentenadvies op de frontpage en ik vind dat ze daar als nieuwsredactie in te kort schieten. Jij doet je best om de discussie in het forum van zo'n hoog mogelijke kwaliteit te voeren, ik doe mijn best om via de reacties mijn mening kenbaar te maken aan de redactie. Volgens mij kunnen beide prima naast elkaar bestaan en elkaar juist versterken.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 1 juni 2020 21:51]

Ik nodig je uit om eens in het forum te kijken, daar zal je vinden wat je tegenwoordig op de frontpage mist. Daar krijg je hulp van mensen die van de hoed en de rand weten. 😉
Ten eerste zijn de budgetten aardig beperkt, er zijn genoeg mensen met een ruimer budget.
Eens met bovenstaande, ik ga er vanuit dat ze bij Tweakers kijken naar de views per prijscategorie en op basis daarvan de prijsrange selecteren. Als je echter in de pricewatch filtert op laptops van €300,- tot €1.000,- en > €1.000,- dan is het aantal beschikbare modellen beide rond de 1.600 stuks wat mij aangeeft dat er ook boven de €1.000,- een flinke markt is voor laptops. Die mag van mij ook best meegenomen worden.

Ik kan trouwens het forum topic waar deze BBG vandaan komt zo snel niet vinden.....
+1Anoniem: 498327
@jongetje1 juni 2020 10:17
Ik draai er gewoon Win10 op hoor. Vind het juist heel dom om een Mac niet als universele machine te zien. In weze zijn ze niks anders dan generieke PC dozen qua softwareondersteuning. Nog wel, mogelijk als Apple op eigen ARM tour gaat vervalt die mogelijkheid.
Juist vanuit je portomonee benaderd kun je met Apple heel goedkoop computeren. Het is misschien de eerste keer een rib, maar tweejaarlijkse updates vallen erg mee als je je computer netjes houdt en doorschuift naar een volgende. En je kunt ook altijd op een oudje instappen. Die werken vaak ook nog heerlijk soepel.
Juist van een platform dat diep in de materie duikt, zou ik wel eens een goede TCO benadering i.p.v. aanschafprijs willen zien.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 498327 op 1 juni 2020 10:21]

Wat je zegt klopt niet. Ik kijk wel degelijk naar beide ecosystemen. Los daarvan is restwaarde voor jou misschien geen factor, voor een ander kan dat wel weer zo zijn.
Ik ben dit wel deels met je eens. De BBG hier lijkt altijd erg gebaseerd te zijn op hardware specs en benchmarks. Maar dat zijn enkel nummertjes.

Bouwkwaliteit, design, trackpad, I/O (wat wel vaak meegewogen wordt), toetsenbord zijn in mijn optiek vele malen belangrijker dan of een laptop de 8e of 10e generatie Intel Processors heeft. Gros van de mensen gaat het verschil niet merken. Ik mis daarom ook altijd een MacBook of een Surface in deze lijstjes..
Ik ben dit wel deels met je eens. De BBG hier lijkt altijd erg gebaseerd te zijn op hardware specs en benchmarks. Maar dat zijn enkel nummertjes. [...]
Dat idee had ik nou ook bij het lezen van de tot-1000-euro laptop.
Eigenlijk is het scherm het enige wat eruit springt en toch nog spiegelend is.
De specs zien er op papier wel OK uit, maar in de conclusie staat ook dat 'ie het qua koeling ook niet echt trekt.
Daarnaast mis je de mogelijkheid tot geheugen upgrade en wat andere praktische zaken.

Mijn ervaring met Acer laptops is dat de behuizing in veel gevallen ronduit de zwakste schakel is.
Danwel dat de behuizing scheurt (vaak bij het scharnier van het scherm) of dat door frictie in de behuizing stekkers los gaan of printsporen scheuren.
Zo te lezen is ook hier de behuizing weer zo matig als we van Acer gewend zijn, ook al is 'ie nu "metalig". De foto doet vermoeden dat het gewoon weer plastic is, met wellicht een metalen coating.

Nee, een Acer is eigenlijk alleen maar prima geschikt als "bureau-laptop" en niet als 'ie telkens open en dicht geklapt moet worden en in een rugzak mee moet en zo te lezen zal het met deze niet veel anders zijn.
Ik denk dat veel mensen aan budget laptops denken wanneer ze Acer horen. Ik heb van 2005-2015 hoofzakelijk Acer laptops ingekocht voor het bedrijf waar ik destijds voor werkte, in totaal denk ik dat we er een stuk of 40-50 hebben gehad over die jaren. Veel van deze machines waren van mid- tot high-end, en deden hun werk na pakweg 6-7 jaar nog steeds prima (SSD'tje erin en doorschuiven naar het magazijn enz.)

Vooral in 2005-06, toen Acer met hun eerste 500EUR-laptops uitkwam hebben ze zichzelf een slechte naam bezorgd, want die machines waren echt rommel (wat een verrassing). Ken veel mensen die toentertijd van hun goedkope Acer/Toshiba/etc naar een MacBook zijn gegaan, en voor altijd Apple zweerden. Maar daarin werd niet meegenomen dat die MacBook 1800EUR was vs de 500EUR die ze voor hun budget Acer hadden neergeteld. Appels met peren vergelijken.

Mijn vorige laptop was een Acer V5 die ik 5-6 jaar heb gehad en waarmee ik letterlijk de wereld heb rond gereisd. Was niet eens een high-end model. Of je dat plastic mooi vindt of niet is subjectief, maar "bureau-laptop", nee, niet echt.
In de periode van '2004 - 2010' heb ik meerdere Acer laptops voorbij zien komen bij het bedrijf waar ik toen werkte die eerder 900 euro kostten dan 500 en zelfs daarbij waren laptops die echt voornamelijk als "bureau-laptop" gebruikt werden en hooguit een keertje van 't bureau naar de vergader-ruimte gingen.
En ook daar waren (meervoud) de scharnieren gebarsten. De een had de scharnieren uit de onderkant getrokken en 2 anderen hadden een grote scheur in de klep.
Ook daarna nog met enige regelmaat een laptop-scherm van vrienden/familie/kennissen open moeten schroeven omdat de flatcable los zat en een enkeling met gebroken kabeltjes in de scharnier, of een scharnier wat z'n stevigheid verliest en dus niet meer goed rechtop blijft staan.
Ook bij de 'vrienden/kennissen'-groep zat er eentje waarbij de scharnier uit de laptop body was getrokken.

Dan heb ik het nog niet eens over het extreem lelijke slijten van de spray-painted laag over het plastic zodat je de werkelijke kleur van het plastic te zien krijgt.
Toegegeven, dat laatste zie je tegenwoordig niet zo snel meer, maar modellen die 5 - 10 jaar geleden gekocht zijn hadden daar nog wel eens last van na betrekkelijk korte tijd, vooral op de plekken waar je de handen legt bij veelvuldig gebruik.

Kan best zijn dat ze tegenwoordig hun leven gebeterd hebben (de laatste paar jaar dan), maar waarom dat dan ruim langer dan 10 jaar heeft moeten duren voordat ze hun leven zouden beteren...

Neemt niet weg dat er ook onder de andere merken slechte series zijn, maar Acer is nu niet het merk dat ik iemand zou adviseren, tenzij het echt een laptop is die echt alleen maar op een bureau blijft staan.
Zo heeft de Acer van iemand die inmiddels 85 is, zich al bijna 10 jaar uitstekend gehouden. Maar die laptop staat dan echt ook alleen maar op 1 plek en is een 17" model wat toch meestal wat steviger is.
Of bijvoorbeeld de nieuwe Dell XPS 13/15
Nou 200 euro boven de grens is een stevige hoeveelheid boven de grens, dat snap je zelf ook wel toch? Want leuk dat je restwaarde hebt, maar 200 euro is voor veel mensen heel veel geld. Als jij bij de Media Markt aankomt, ja ik betaal 200 euro minder maar ik lever hem weer in voor de restwaarde, denk je dat je die laptop dan mee krijgt?

Je kan het argument maken dat er een duurdere categorie moet komen, maar om te zeggen dat 200 euro er nog wel in past is wel vrij bijzondere instelling.
Persoonlijk kies ik een laptop op bruikbaarheid, niet op schrootwaarde.
Het heeft totaal geen nut e600 extra uit te geven om later e300 restwaarde te ontvangen na uren venten op marktplaats. Dus dat "prima goedpraten" zie ik niet.

Buiten dat alles, waar het echt om draait is dat de laptop productief is tijdens de periode dan ie in je bezit is.
0Anoniem: 498327
@Frubelaar2 juni 2020 11:44
Dat mag, dan is de BBG voor jou blijkbaar prima. Ik kan er echter bar weinig mee, en zo te lezen hebben meer dat gevoel.
Bij de budget alternatieve mis ik deze:
pricewatch: HP 14-dk0012nd

Fijne laptop voor dat geld.

En ik blijf bij deze guides de Chromebook alternatieven missen. Voor heel veel mensen meer dan genoeg waarvoor ze een laptop gebruiken.
Ik heb onlangs een chromebook gekocht voor circa 400 euro en deze is inderdaad snel genoeg voor alle office taken, internetten en netflix. Voor een budgetlaptop is zoiets interessanter tenzij je echt aan windows vast zit.
0Anoniem: 498327
@horizon19781 juni 2020 08:13
Ik verdenk Chromebooks ervan dat ze geld toe krijgen van Google. Sommige zijn zo goedkoop, daar kun je onmogelijk geld aan verdienen.
Een chromebook is geen volwaardig alternatief voor een laptop.
Ja, je kunt er mee internetten, filmpjes kijken en allerlei apps op installeren, maar geen win32/win64 apps op draaien. En dat is toch een verwachting (misschien zelfs eis) die veel mensen hebben als ze een laptop aanschaffen.

Natuurlijk zijn er voldoende alternatieven op een Chromebook, maar die werken weer anders.
Ik vind chromebooks leuke apparaten, ze zijn over het algemeen licht, snel genoeg en doen voor veel mensen wat nodig is, maar ik vind het geen laptopvervanger, net zo min als dat de oorspronkelijke Surface RT een laptopvervanger was.
Dat is natuurlijk zo maar nu wordt er een budget laptop geadviseerd. En veel mensen die de lichte taken willen doen zoals jij aangeeft zouden dan net zo goed een Chromebook geadviseerd kunnen worden.
Hoe gebruik je Chromebooks zonder internet en zonder google of microsoft account?
Puur alles lokaal. Voor mij kei-harde eisen. Ik draai dus Linux.
Waarom is tweakers zo gebrand op het aansturen van een 4K 60 hz scherm?

Kijken er dan zoveel mensen Netflix met hun laptop op de tv aangesloten?

Of gamen ze op de tv en spelen ze heel heel heel oude spelletjes (ik denk dat de GPUs in de aanbevolen laptops misschien net Pong op 4K 60hz kunnen doen)?Dat is het enige wat deze laptops op deze resolutie met 60 fps gaan doen.

Ik heb zakelijk nog nooit 4K beamers meegemaakt of content gehad die 60hz nodig had dus dat zal t niet zijn. Willen ze thuiswerken op een 4K scherm misschien?

Ik snap t iig niet 8)7
Ook bij desktop werk is 60Hz wel prettig. Het helpt met het vinden van je muis cursor en het beeld is over het algemeen wat rustiger dan op 30Hz.

De werklaptop van mijn vrouw trekt 4K niet op 60Hz en als ze gaat programmeren op ons 4k scherm is dat gewoon minder prettig. Het 1440p scherm doet wel 60Hz en dat geeft een rustiger beeld maar minder screen realestate en dan zit je weer met een andere uitdaging.

Ik kan met die eis best voorstellen. Het is ook zeker iets waar ik op zal selecteren bij mijn volgende aanschaf.
Dat is inderdaad een scenario dat ik me voor kan stellen, werken op een 4K scherm dan wil je dat wel.

Maar ik vraag me af of er heel veel mensen zijn die een van deze exemplaren als werk-laptop kopen en er ook nog een 4K scherm op aan willen sluiten. Wat mij betreft wordt er wat teveel de nadruk op gelegd.
De weging van de plus en minpunten is zeer persoonlijk.
Voor sommige mensen is 4K 60hz zeer belangrijk. Voor mij persoonlijk is accuduur zeer belangrijk. Voor een ander gebruiker is ....

Het zou dus erg leuk zijn als Tweakers 1-5 sterren geeft voor een 20-tal specs. De lezer kan dan mbv een slider de weging aanpassen.
Ik zou bv de slider accuduur op max zetten en de slider dikte op min.
Ben toch benieuwd waarom jullie de Acer Swift verkiezen boven de HP Envy. De review score was hoger voor de HP. De performance van de HP is op vrijwel alle vlakken beter in de eigen benchmarks. En de Envy betreft een convertible met touch scherm. Is die 3:2 verhouding dan zó heilig?
Wellicht omdat er nog een aantal zaken anders zijn, zoals de nieuwere generatie CPU, hogere resolutie, lager gewicht, BT5 ipv BT4.2 en een twee keer zo grote SSD
Jammer dat de lenovo s540 niet meer te koop is, dat was een topper met zijn 1650 gpu voor onder de 1000 eur (899).

Acer zou ik niet aan durven te beginnen, blijft mijn inziens toch een beetje een low budget B merk.
High-endlaptops van Acer zijn prima, budget is gokken. Mijn budgetlaptop viel na 3 jaar uit elkaar, hardeschijf zat slecht vast, en zo waren wr wel meer problemen. Aan de andere kant ken ik ook mensen die dus jaren met eem high end van Acer doen.

Laatste Acer kocht ik in 2012, hoor dat ze nu wel beter zijn
900 euro voor een laptop met 8Gbyte , waarbij dit nog niet te upgraden is, dan kun je beter een zenbook met een amd kopen voor 200 euro minder of meer

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True