Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip en Friso Weijers

Laptop Best Buy Guide

April 2021

Rond 1000 euro: ASUS TUF Gaming A15 FX506

De beste mainstreamlaptop van rond de 1000 euro is een apparaat dat niet noodzakelijk heel dun en licht is, maar wel geschikt voor het wat zwaardere werk. Dat betekent een vlotte processor, geen 15W-exemplaar, zoals bij de meeste Ultrabooks, maar een 45W-processor. Die levert over het algemeen een stuk meer rekenkracht bij taken die langer duren, zoals videobewerking en gaming. Ook een aparte grafische kaart is voor de mainstreamlaptop een eis. Die kun je voor sommige creatieve toepassingen goed gebruiken en natuurlijk heb je ook een losse gpu nodig om een beetje te kunnen gamen.

Hoewel het budget voor deze categorie eigenlijk 1000 euro bedraagt, kiezen we dit keer voor de ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T. Deze laptop is met 1049 euro net wat te duur, maar voor dat bedrag krijg je wel een machine met een snelle AMD Ryzen 4800H-octacore plus Nvidia Geforce RTX2060-videokaart. Die is duidelijk sneller dan de GTX 1650 of GTX 1650Ti die je in de meeste andere laptops rond dit bedrag aantreft, wat de meerprijs rechtvaardigt. Voor Belgische klanten is er de ASUS TUF FX506IV-HN286T-BE met azertytoetsenbord, die dezelfde configuratie heeft als het Nederlandse model. Eerder was die 50 euro goedkoper, maar op het moment van schrijven is de prijs weer gestegen naar 1100 euro.

ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T ASUS TUF Gaming A15 FX506IU-BQ290T
Processor AMD Ryzen 7 4800H AMD Ryzen 7 4800H
Geheugen 16GB DDR4-3200 (dualchannel) 16GB DDR4-3200 (dualchannel)
Ssd 512GB 1TB
Videokaart Nvidia RTX 2060, 6GB GTX 1660Ti, 6GB
Scherm 15,6", ips, fhd, 144Hz 15,6", ips, fhd, 60Hz
Prijs bij publicatie 1049 euro 1079 euro

De ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T is op het moment van schrijven slechts bij één winkel verkrijgbaar, al lijkt de aanbieding al geruime tijd te lopen. Mocht hij toch uitverkocht raken, dan zou je ook de ASUS TUF Gaming A15 FX506IU-BQ290T kunnen overwegen. Voor 30 euro meer krijg je dezelfde krachtige processor en een dubbel zo grote 1TB-ssd, maar de videokaart is een GTX1660Ti. Die moet, gelet op onze ervaringen met andere laptops, ongeveer even hoge framerates halen als de RTX2060 in de meeste spellen, maar mist ondersteuning voor raytracing en DLSS. Het 144Hz-scherm wordt bovendien verwisseld voor een 60Hz-exemplaar.

Behuizing, toetsenbord en aansluitingen

Zoals gebruikelijk voor een apparaat in deze klasse is de behuizing van de ASUS TUF Gaming A15 grotendeels gemaakt van plastic. Het enige metalen onderdeel is de achterkant van de schermklep, gemaakt van donkergrijs aluminium. De zwarte kunststof behuizing geeft in het midden wat meer mee dan duurdere laptops van metaal, maar alsnog is de stevigheid ruim voldoende. Als geheel laat het apparaat zich ook nauwelijks verbuigen als je het in twee handen neemt. Het scherm laat zich makkelijk optillen doordat ASUS een klein lipje heeft toegevoegd aan de schermklep, waarbij het stijve scharnier voorkomt dat het scherm makkelijk gaat wapperen als de ondergrond niet stabiel is. In het bredere lipje in de bovenste schermrand is ook een webcam verwerkt, die sommige gaminglaptops moeten missen.

ASUS heeft de ruimte rondom het toetsenbord voorzien van een matte en geborstelde afwerking, die wat ons betreft een stuk prettiger is dan de erg glimmende afwerking die we vaak zien op betaalbare gaminglaptops. Je ziet vingervet en stof zo een stuk minder goed zitten. Ook in andere opzichten ziet de vormgeving van de TUF Gaming A15 er wat ons betreft strak uit. ASUS heeft zich laten inspireren door een militair thema, met hoekige kanten in plaats van vloeiende rondingen en zichtbare 'schroeven' op de hoeken van de kap. Het systeem lijkt een beetje op de TUF Dash F15, die we onlangs hebben gereviewd. De Dash F15 van begin 2021 is wel een stuk lichter en kleiner dan de A15, die stamt uit begin 2020. Alsnog is de TUF A15 zeker geen overdreven dikke of zware laptop. Een dikte van 2,77cm is min of meer normaal voor een gaminglaptop in deze categorie; het gewicht van 2,16kg is zelfs aan de lage kant.

Het toetsenbord van de TUF Gaming A15 is voorzien van wasd-toetsen met een volledig doorzichtig ontwerp, waardoorheen je het mechaniek onder de toetsen kunt zien zitten. Onder de toetsen zit rgb-verlichting die echter niet per toets instelbaar is, zoals bij duurdere gaminglaptops. De travel van de toetsen is prima en door de stevige behuizing voelt het tikken niet zompig aan. Wel had de weerstand bij het indrukken naar ons idee wat hoger gekund voor een duidelijkere aanslag. Naast de aparte numpad zijn er vier extra knoppen voor het snel instellen van het volume, het muten van je microfoon en de Armoury Crate-software. De powerknop zit gelukkig apart van het toetsenbord, maar een vingerafdrukscanner zit er niet in. Dat is zelfs bij duurdere gaminglaptops overigens niet gebruikelijk. De touchpad, een Precision-exemplaar, is vrij klein, maar het oppervlak voelt prettig glad aan. In tegenstelling tot bij veel andere laptops zijn de muistoetsen aparte knoppen.

De aansluitingen van de TUF Gaming A15 zitten voor het grootste deel links en behalve een kaartlezer zijn er alle voorzieningen die je mag verwachten. Rechts zit enkel een USB 2.0-poort die je wellicht voor je muis kunt gebruiken. Links zitten van achter naar voren een voedingsconnector, een gigabit-ethernetpoort, een HDMI 2.0-aansluiting, twee USB 3.1 type A-aansluitingen (5Gbit/s), een USB-C-poort en een 3,5mm-koptelefoonaansluiting. De USB-C-poort ondersteunt de hoogste USB-snelheden van 10Gbit/s en biedt doorvoer van DisplayPort 1.4-signalen, wat van pas komt als je gebruik wilt maken van G-Sync, of schermen met een erg hoge resolutie of refreshrate wilt aansluiten. Voor het opladen van de laptop levert de poort niet genoeg prik, dus daarvoor zul je de meegeleverde 230W-adapter moeten aansluiten.

Benchmarks, scherm en accuduur

  • Cinebench R15 - Single
  • Cinebench R15 - Multi
  • 3DMark Fire Strike - Combined
  • 3DMark Fire Strike - Graphics
  • 3DMark Fire Strike - Physics
  • Cinebench 20 - Single
  • Cinebench 20 - Multi
Cinebench R15 - Single
Laptop CPU/SoC Videochip score in punten (hoger is beter)
Lenovo Legion 5 15IMH05H (81Y60093MH) Ci7-10750H GF RTX 2060
208
Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IMH05 (81Y40043MH) Ci7-10750H GF GTX 1650
206
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL Ci7-10750H GF RTX 2060
203
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T Ryzen 7 4800H GF RTX 2060
190
Medion Erazer P15805 Ci7-9750H GF GTX 1660 Ti
185
HP Omen 15-dh0125nd Ci7-9750H GF RTX 2060
185
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) Ryzen 7 4800H GF GTX 1650
184
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T Ryzen 5 4600H GF GTX 1650 Ti
175
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) Ci5-9300HF GF GTX 1650
169
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T Ryzen 7 4800HS GF GTX 1660 Ti Max-Q
162
Cinebench R15 - Multi
Laptop CPU/SoC Videochip score in punten (hoger is beter)
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T Ryzen 7 4800H GF RTX 2060
1.932
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) Ryzen 7 4800H GF GTX 1650
1.926
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T Ryzen 7 4800HS GF GTX 1660 Ti Max-Q
1.536
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T Ryzen 5 4600H GF GTX 1650 Ti
1.399
Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IMH05 (81Y40043MH) Ci7-10750H GF GTX 1650
1.345
Lenovo Legion 5 15IMH05H (81Y60093MH) Ci7-10750H GF RTX 2060
1.340
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL Ci7-10750H GF RTX 2060
1.338
Medion Erazer P15805 Ci7-9750H GF GTX 1660 Ti
1.229
HP Omen 15-dh0125nd Ci7-9750H GF RTX 2060
1.211
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) Ci5-9300HF GF GTX 1650
642
3DMark Fire Strike - Combined
Laptop CPU/SoC Videochip score in punten (hoger is beter)
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL Ci7-10750H GF RTX 2060
7.575
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T Ryzen 7 4800H GF RTX 2060
7.497
Lenovo Legion 5 15IMH05H (81Y60093MH) Ci7-10750H GF RTX 2060
7.494
HP Omen 15-dh0125nd Ci7-9750H GF RTX 2060
7.034
Medion Erazer P15805 Ci7-9750H GF GTX 1660 Ti
6.375
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T Ryzen 7 4800HS GF GTX 1660 Ti Max-Q
5.287
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T Ryzen 5 4600H GF GTX 1650 Ti
4.012
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) Ryzen 7 4800H GF GTX 1650
3.753
Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IMH05 (81Y40043MH) Ci7-10750H GF GTX 1650
3.730
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) Ci5-9300HF GF GTX 1650
3.317
3DMark Fire Strike - Graphics
Laptop CPU/SoC Videochip score in punten (hoger is beter)
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T Ryzen 7 4800H GF RTX 2060
16.317
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL Ci7-10750H GF RTX 2060
15.605
Lenovo Legion 5 15IMH05H (81Y60093MH) Ci7-10750H GF RTX 2060
15.180
HP Omen 15-dh0125nd Ci7-9750H GF RTX 2060
14.710
Medion Erazer P15805 Ci7-9750H GF GTX 1660 Ti
14.660
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T Ryzen 7 4800HS GF GTX 1660 Ti Max-Q
13.463
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T Ryzen 5 4600H GF GTX 1650 Ti
10.348
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) Ryzen 7 4800H GF GTX 1650
9.629
Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IMH05 (81Y40043MH) Ci7-10750H GF GTX 1650
9.522
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) Ci5-9300HF GF GTX 1650
9.065
3DMark Fire Strike - Physics
Laptop CPU/SoC Videochip score in punten (hoger is beter)
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) Ryzen 7 4800H GF GTX 1650
22.598
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T Ryzen 7 4800H GF RTX 2060
22.413
Lenovo Legion 5 15IMH05H (81Y60093MH) Ci7-10750H GF RTX 2060
18.721
Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IMH05 (81Y40043MH) Ci7-10750H GF GTX 1650
18.576
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL Ci7-10750H GF RTX 2060
18.484
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T Ryzen 5 4600H GF GTX 1650 Ti
18.267
Medion Erazer P15805 Ci7-9750H GF GTX 1660 Ti
17.974
HP Omen 15-dh0125nd Ci7-9750H GF RTX 2060
17.843
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T Ryzen 7 4800HS GF GTX 1660 Ti Max-Q
17.576
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) Ci5-9300HF GF GTX 1650
12.761
Cinebench 20 - Single
Laptop CPU/SoC Videochip score in punten (hoger is beter)
Lenovo Legion 5 15IMH05H (81Y60093MH) Ci7-10750H GF RTX 2060
503
Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IMH05 (81Y40043MH) Ci7-10750H GF GTX 1650
500
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL Ci7-10750H GF RTX 2060
490
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T Ryzen 7 4800H GF RTX 2060
490
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) Ryzen 7 4800H GF GTX 1650
469
Medion Erazer P15805 Ci7-9750H GF GTX 1660 Ti
444
HP Omen 15-dh0125nd Ci7-9750H GF RTX 2060
438
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T Ryzen 5 4600H GF GTX 1650 Ti
436
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T Ryzen 7 4800HS GF GTX 1660 Ti Max-Q
407
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) Ci5-9300HF GF GTX 1650
374
Cinebench 20 - Multi
Laptop CPU/SoC Videochip score in punten (hoger is beter)
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) Ryzen 7 4800H GF GTX 1650
4.448
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T Ryzen 7 4800H GF RTX 2060
4.433
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T Ryzen 7 4800HS GF GTX 1660 Ti Max-Q
3.347
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T Ryzen 5 4600H GF GTX 1650 Ti
3.148
Lenovo Legion 5 15IMH05H (81Y60093MH) Ci7-10750H GF RTX 2060
3.097
Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IMH05 (81Y40043MH) Ci7-10750H GF GTX 1650
2.828
HP Omen 15-dh0125nd Ci7-9750H GF RTX 2060
2.510
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL Ci7-10750H GF RTX 2060
2.443
Medion Erazer P15805 Ci7-9750H GF GTX 1660 Ti
2.320
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) Ci5-9300HF GF GTX 1650
1.902

In deze grafieken zie je een selectie andere laptops die we hebben getest, van tussen 700 en 1500 euro met vergelijkbare specificaties: een processor uit de H-serie van Intel of AMD plus een losse videokaart. De meeste apparaten zijn bovendien nog te koop op het moment van schrijven. Zoals je ziet, is de TUF Gaming A15 een van de snelste laptops in dit overzicht als we kijken naar de cpu-prestaties, Hoewel de 5000-serie inmiddels voor de deur staat, is ook de AMD Ryzen 4000-serie nog razendsnel en de TUF Gaming A15 beschikt over de Ryzen 7 4800H, het op een na hoogste model in die serie.

  • Blender duurtest run #1
  • Blender duurtest run #25
Blender duurtest run #1
Laptop tijd in seconden (lager is beter)
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T
21,6
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH)
21,8
Blender duurtest run #25
Laptop tijd in seconden (lager is beter)
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH)
23,5
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T
25,6

In vergelijking met de Lenovo Legion 5 15ARH05 met dezelfde processor, onze aanrader van vier maanden geleden, is de processor bij de TUF Gaming A15 nipt sneller in korte bursttaken, maar op de langere duur kan de concurrent een wat hoger prestatieniveau volhouden.

  • Far Cry 5 - 1080p - Ultra
  • Far Cry 5 - 4k - Ultra
  • GTA V - 1080p - Ultra
  • GTA V - 4k - Ultra
  • Rise of the Tomb Raider - 1080p - Ultra
  • Rise of the Tomb Raider - 4k - Ultra
Far Cry 5 - 1920x1080 - Ultra
Laptop CPU/SoC Videochip framerate in fps (hoger is beter)
Lenovo Legion 5 15IMH05H (81Y60093MH) Ci7-10750H GF RTX 2060
89,0
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL Ci7-10750H GF RTX 2060
87,0
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T Ryzen 7 4800H GF RTX 2060
87,0
HP Omen 15-dh0125nd Ci7-9750H GF RTX 2060
83,0
Medion Erazer P15805 Ci7-9750H GF GTX 1660 Ti
78,0
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T Ryzen 7 4800HS GF GTX 1660 Ti Max-Q
74,0
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T Ryzen 5 4600H GF GTX 1650 Ti
60,0
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) Ci5-9300HF GF GTX 1650
57,0
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) Ryzen 7 4800H GF GTX 1650
57,0
Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IMH05 (81Y40043MH) Ci7-10750H GF GTX 1650
56,0
Far Cry 5 - 3840x2160 - Ultra
Laptop CPU/SoC Videochip framerate in fps (hoger is beter)
Lenovo Legion 5 15IMH05H (81Y60093MH) Ci7-10750H GF RTX 2060
33,0
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T Ryzen 7 4800H GF RTX 2060
33,0
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL Ci7-10750H GF RTX 2060
31,0
HP Omen 15-dh0125nd Ci7-9750H GF RTX 2060
31,0
Medion Erazer P15805 Ci7-9750H GF GTX 1660 Ti
29,0
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T Ryzen 7 4800HS GF GTX 1660 Ti Max-Q
27,0
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T Ryzen 5 4600H GF GTX 1650 Ti
21,0
Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IMH05 (81Y40043MH) Ci7-10750H GF GTX 1650
18,0
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) Ci5-9300HF GF GTX 1650
18,0
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) Ryzen 7 4800H GF GTX 1650
16,0
GTA V - 1080p - Ultra
Laptop CPU/SoC Videochip framerate in fps (hoger is beter)
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL Ci7-10750H GF RTX 2060
81,0
Lenovo Legion 5 15IMH05H (81Y60093MH) Ci7-10750H GF RTX 2060
80,6
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T Ryzen 7 4800H GF RTX 2060
77,6
Medion Erazer P15805 Ci7-9750H GF GTX 1660 Ti
77,1
HP Omen 15-dh0125nd Ci7-9750H GF RTX 2060
73,3
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T Ryzen 7 4800HS GF GTX 1660 Ti Max-Q
70,4
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T Ryzen 5 4600H GF GTX 1650 Ti
60,0
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) Ryzen 7 4800H GF GTX 1650
57,0
Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IMH05 (81Y40043MH) Ci7-10750H GF GTX 1650
56,0
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) Ci5-9300HF GF GTX 1650
54,2
GTA V - 4k - Ultra
Laptop CPU/SoC Videochip framerate in fps (hoger is beter)
Lenovo Legion 5 15IMH05H (81Y60093MH) Ci7-10750H GF RTX 2060
32,7
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T Ryzen 7 4800H GF RTX 2060
31,9
HP Omen 15-dh0125nd Ci7-9750H GF RTX 2060
31,7
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL Ci7-10750H GF RTX 2060
31,6
Medion Erazer P15805 Ci7-9750H GF GTX 1660 Ti
30,7
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T Ryzen 7 4800HS GF GTX 1660 Ti Max-Q
27,9
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T Ryzen 5 4600H GF GTX 1650 Ti
21,8
Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IMH05 (81Y40043MH) Ci7-10750H GF GTX 1650
20,2
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) Ci5-9300HF GF GTX 1650
20,0
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) Ryzen 7 4800H GF GTX 1650
20,0
Rise of the Tomb Raider - 1080p - Ultra
Laptop CPU/SoC Videochip framerate in fps (hoger is beter)
Lenovo Legion 5 15IMH05H (81Y60093MH) Ci7-10750H GF RTX 2060
89,8
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T Ryzen 7 4800H GF RTX 2060
87,7
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL Ci7-10750H GF RTX 2060
84,5
HP Omen 15-dh0125nd Ci7-9750H GF RTX 2060
83,4
Medion Erazer P15805 Ci7-9750H GF GTX 1660 Ti
83,3
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T Ryzen 7 4800HS GF GTX 1660 Ti Max-Q
73,4
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T Ryzen 5 4600H GF GTX 1650 Ti
57,9
Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IMH05 (81Y40043MH) Ci7-10750H GF GTX 1650
55,4
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) Ci5-9300HF GF GTX 1650
52,5
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) Ryzen 7 4800H GF GTX 1650
52,0
Rise of the Tomb Raider - 4k - Ultra
Laptop CPU/SoC Videochip framerate in fps (hoger is beter)
Lenovo Legion 5 15IMH05H (81Y60093MH) Ci7-10750H GF RTX 2060
31,2
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T Ryzen 7 4800H GF RTX 2060
30,4
HP Omen 15-dh0125nd Ci7-9750H GF RTX 2060
29,0
Medion Erazer P15805 Ci7-9750H GF GTX 1660 Ti
28,4
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL Ci7-10750H GF RTX 2060
28,0
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T Ryzen 7 4800HS GF GTX 1660 Ti Max-Q
26,1
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T Ryzen 5 4600H GF GTX 1650 Ti
19,4
Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IMH05 (81Y40043MH) Ci7-10750H GF GTX 1650
17,6
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) Ci5-9300HF GF GTX 1650
17,4
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) Ryzen 7 4800H GF GTX 1650
17,0

De TUF Gaming A15 is zoals gezegd voorzien van een Nvidia Geforce RTX 2060. Extreme aanbiedingen uitgezonderd is dat nu de snelste gpu die je voor dit bedrag zult vinden in een laptop; gebruikelijker is een GTX 1660Ti, GTX 1650Ti of GTX 1650. De RTX 2060 behoort tot Nvidia's Turing-generatie en is de laagst gepositioneerde kaart met speciale raytracinghardware. Verwacht daar op voorhand dus niet te veel van, al kan DLSS eventueel helpen om de framerate op peil te krijgen. Ook deze voorziening is exclusief voorbehouden aan de RTX-serie.

We hebben zoals gebruikelijk drie spellen getest, waarin we je bovenstaand de resultaten op Ultra-settings tonen. Zelfs met deze lekker ver open geschroefde instellingen blijkt de RTX 2060 in 1080p ruim voldoende voor goede framerates. We noteren ruimschoots meer dan 60fps gemiddeld in alle drie de titels. Dat kunnen de laptops met een GTX 1660Ti ook nog wel, maar voor de GTX 1650 is deze combinatie van resolutie en kwaliteitsinstellingen al te zwaar als je gemiddeld 60fps wilt halen. Wil je graag in 4k gamen met de TUF Gaming A15, dan kun je het best overschakelen naar Medium-instellingen, want op Ultra haalt de RTX 2060 nog maar rond de 30fps. Het koelsysteem is gedurende de test niet te lawaaiig, hoewel je de laptop in vol bedrijf uiteraard wel hoort. Idle is de machine niet hoorbaar. Wellicht dankzij de plastic behuizing, die warmte minder goed geleidt dan metaal, warmt de bovenkant niet enorm snel op als je aan het gamen bent.

Kijkend naar het binnenwerk is te zien dat de ASUS TUF Gaming A15 nog plek heeft voor een extra M.2-ssd, zoals de sticker op de behuizing overigens ook al belooft. Het voorgemonteerde exemplaar van 512GB zit links naast een van de twee ventilators en kun je uiteraard ook nog vervangen. Datzelfde geldt voor de twee groene reepjes van 8GB DDR4-3200, die mooi afsteken tegen het blauwe moederbord. Varianten van de TUF Gaming A15 die elders worden verkocht, hebben ook nog een 2,5"-hdd aan boord, te oordelen aan de lege bay rechts naast de accu. Helaas heeft ASUS de SATA-aansluiting kennelijk wegbezuinigd bij modellen die niet af fabriek al een schijf hebben, zodat je de lege ruimte niet meer kunt opvullen.

  • Reactietijd 0-100%
  • Reactietijd 100-0%
  • Reactietijd 20-80%
  • Reactietijd 80-20%
Reactietijd 0-100%
Laptop Refresh rate Schermdiagonaal tijd in ms (lager is beter)
Lenovo Legion 5 15IMH05H (81Y60093MH) 144Hz 15,6"
4,90
Medion Erazer P15805 144Hz 15,6"
7,20
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T 144Hz 15,6"
11,50
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T 144Hz 15,6"
13,30
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) 120Hz 15,6"
14,30
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL 144Hz 15,6"
14,90
Reactietijd 100-0%
Laptop Refresh rate Schermdiagonaal tijd in ms (lager is beter)
Lenovo Legion 5 15IMH05H (81Y60093MH) 144Hz 15,6"
4,00
Medion Erazer P15805 144Hz 15,6"
4,80
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T 144Hz 15,6"
9,40
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T 144Hz 15,6"
11,40
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) 120Hz 15,6"
12,20
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL 144Hz 15,6"
12,20
Reactietijd 20-80%
Laptop Refresh rate Schermdiagonaal tijd in ms (lager is beter)
Lenovo Legion 5 15IMH05H (81Y60093MH) 144Hz 15,6"
7,00
Medion Erazer P15805 144Hz 15,6"
7,40
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T 144Hz 15,6"
15,40
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T 144Hz 15,6"
17,70
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL 144Hz 15,6"
18,40
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) 120Hz 15,6"
19,90
Reactietijd 80-20%
Laptop Refresh rate Schermdiagonaal tijd in ms (lager is beter)
Medion Erazer P15805 144Hz 15,6"
5,20
Lenovo Legion 5 15IMH05H (81Y60093MH) 144Hz 15,6"
5,30
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T 144Hz 15,6"
13,30
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T 144Hz 15,6"
15,80
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL 144Hz 15,6"
17,10
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) 120Hz 15,6"
18,10

Ons testmodel van de TUF Gaming A15 heeft een 15,6"-ips-paneel met full-hd-resolutie en 144Hz-refreshrate. We hebben de responstijden even doorgemeten en die zijn niet echt om over naar huis te schrijven, zoals we helaas vaker zien bij betaalbare laptops met een op papier snel paneel. Met gemiddeld 10,4ms voor zwart-witovergangen en 14,4ms voor grijs-grijstransities is het scherm duidelijk te traag voor 144Hz, want daarvoor moet er iedere 6,9ms een nieuw beeld op het scherm verschijnen.

  • Helderheid wit
  • Contrast
  • Gem. grijswaardenfout
  • Gem. kleurfout
  • sRGB-dekking
Helderheid wit
Laptop Refresh rate Schermdiagonaal Helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Lenovo Legion 5 15IMH05H (81Y60093MH) 144Hz 15,6"
338
Medion Erazer P15805 144Hz 15,6"
306
HP Omen 15-dh0125nd 15,6"
303
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) 120Hz 15,6"
294
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL 144Hz 15,6"
293
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T 144Hz 15,6"
289
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T 144Hz 15,6"
280
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) 60Hz 15,6"
280
Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IMH05 (81Y40043MH) 60Hz 15,6"
259
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T 17,3"
256
Contrast
Laptop Refresh rate Schermdiagonaal Contrast in verhouding (hoger is beter)
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T 144Hz 15,6"
1398:1
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) 60Hz 15,6"
1398:1
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL 144Hz 15,6"
1395:1
Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IMH05 (81Y40043MH) 60Hz 15,6"
1364:1
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T 17,3"
1280:1
HP Omen 15-dh0125nd 15,6"
1211:1
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T 144Hz 15,6"
1205:1
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) 120Hz 15,6"
1176:1
Lenovo Legion 5 15IMH05H (81Y60093MH) 144Hz 15,6"
866:1
Medion Erazer P15805 144Hz 15,6"
784:1
Gemiddelde grijswaardenfout
Laptop Refresh rate Schermdiagonaal kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Medion Erazer P15805 144Hz 15,6"
1,60
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T 144Hz 15,6"
3,10
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) 120Hz 15,6"
3,50
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T 144Hz 15,6"
4,30
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T 17,3"
4,80
Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IMH05 (81Y40043MH) 60Hz 15,6"
4,90
HP Omen 15-dh0125nd 15,6"
6,30
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL 144Hz 15,6"
7,00
Lenovo Legion 5 15IMH05H (81Y60093MH) 144Hz 15,6"
7,30
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) 60Hz 15,6"
7,70
Gemiddelde kleurfout
Laptop Refresh rate Schermdiagonaal kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Medion Erazer P15805 144Hz 15,6"
1,80
Lenovo Legion 5 15IMH05H (81Y60093MH) 144Hz 15,6"
2,60
HP Omen 15-dh0125nd 15,6"
3,20
Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IMH05 (81Y40043MH) 60Hz 15,6"
7,10
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T 144Hz 15,6"
7,60
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T 144Hz 15,6"
7,90
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL 144Hz 15,6"
8,50
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T 17,3"
9,20
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) 120Hz 15,6"
9,40
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) 60Hz 15,6"
9,60
sRGB dekking
Laptop Refresh rate Schermdiagonaal Gamut dekking in % (hoger is beter)
HP Omen 15-dh0125nd 15,6"
97,9
Lenovo Legion 5 15IMH05H (81Y60093MH) 144Hz 15,6"
96,3
Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IMH05 (81Y40043MH) 60Hz 15,6"
66,8
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T 144Hz 15,6"
66,0
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T 144Hz 15,6"
65,7
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL 144Hz 15,6"
65,0
Medion Erazer P15805 144Hz 15,6"
64,1
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) 60Hz 15,6"
63,4
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T 17,3"
62,1
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) 120Hz 15,6"
60,5

Ook in andere opzichten is het scherm niet top, hoewel de concurrentie het over het algemeen niet beter doet. Helderheid en contrast zijn min of meer gemiddeld voor een apparaat in deze prijsklasse, met een maximale helderheid wit van 289cd/m² en een contrastverhouding van 1205:1. De grijsweergave is in vergelijking met de concurrentie redelijk voor elkaar, maar een gemiddelde ΔE-waarde van 4,3 duidt wel op een met het blote oog zichtbare afwijking; het scherm is iets te blauw. Een groter probleem is de hoge gemiddelde kleurafwijking van 7,6. Die maakt dat deze laptop zich niet leent voor beeldbewerking. Uit de laatste grafiek, die van de sRGB-dekking, blijkt waarom de afwijking zo hoog is. Zoals bij de meeste betaalbare gaminglaptops kan het scherm in de TUF Gaming A15 maar twee derde van het sRGB-kleurbereik laten zien. Verzadigde kleuren ogen daardoor te flets.

  • Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
  • PCMark 8 creative conv.
  • PCMark 8 Creative conventional (accu)
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL 57Wh
7u31m
Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IMH05 (81Y40043MH) 45Wh
7u29m
Lenovo Legion 5 15IMH05H (81Y60093MH) 60Wh
6u34m
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T 48Wh
6u2m
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) 52,5Wh
5u11m
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) 60Wh
4u16m
Medion Erazer P15805 44,6Wh
4u
HP Omen 15-dh0125nd 69Wh
3u51m
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T
3u51m
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T 76Wh
3u28m
PCMark 8 creative conv.
Laptop Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL 57Wh
3u24m
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T 48Wh
3u9m
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) 60Wh
3u6m
Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IMH05 (81Y40043MH) 45Wh
2u46m
Lenovo Legion 5 15IMH05H (81Y60093MH) 60Wh
2u32m
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T
2u30m
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) 52,5Wh
2u29m
HP Omen 15-dh0125nd 69Wh
2u9m
Medion Erazer P15805 44,6Wh
1u59m
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T 76Wh
1u54m
PCMark 8 Creative conventional (accu)
Laptop Accucapaciteit (Wh) in punten (hoger is beter)
Lenovo Legion 5 15IMH05H (81Y60093MH) 60Wh
4.380,00
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T 76Wh
4.377,00
HP Omen 15-dh0125nd 69Wh
4.292,00
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) 60Wh
4.039,00
Medion Erazer P15805 44,6Wh
3.950,00
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) 52,5Wh
3.929,00
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T 48Wh
3.915,00
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T
3.914,00
Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IMH05 (81Y40043MH) 45Wh
3.834,00
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL 57Wh
3.551,00

De TUF Gaming A15 heeft een accucapaciteit van 48Wh, minder dan gemiddeld in dit testveld. Nu zit daarin wel een aantal laptops die een stuk duurder zijn, dus helemaal eerlijk is de vergelijking niet, maar voor zijn lange accuduur hoef je onze aanrader in deze categorie in elk geval niet te kopen. Bij licht gebruik gaat het beeld al binnen vier uur op zwart, zoals onze browseraccutest uitwijst. Gebruik je de laptop onderweg intensief, dan doet de TUF Gaming A15 het in relatieve zin wat beter. In ruil daarvoor levert die machine wel in op de prestaties, vergeleken met de scores aan de stekker.

Conclusie

Hoewel hij strikt genomen iets te duur is voor het gestelde budget van 1000 euro, raden we je aan om een paar tientjes meer uit te geven en voor de TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T te gaan als je op zoek bent naar een krachtige laptop voor dit bedrag. ASUS heeft deze laptop niet alleen van een krachtige AMD Ryzen 7 4800H-cpu voorzien, maar ook van een snelle Nvidia RTX 2060-videokaart. Daarmee behoren de algehele systeemprestaties en zeker de 3d-prestaties tot de allersnelste in deze categorie. De behuizing is niet al te dik en zwaar, heeft een prima afwerking en biedt voldoende aansluitingen. Uitbreidingsmogelijkheden en koeling zijn in orde en met het toetsenbord en de touchpad is ook weinig mis.

De ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T heeft ongeveer dezelfde pluspunten als de Lenovo Legion 5 15ARH05, die we twee BBG's geleden uitriepen tot winnaar. De ASUS-laptop is zelfs een stuk sneller in games, maar heeft eigenlijk ook dezelfde minpunten. Net als het model van Lenovo zit er een scherm in dat niet echt kan overtuigen, met fletse kleuren en trage responstijden. Ook houdt de accuduur weer niet over, zeker voor lichte taken.

Alternatieven

HP Omen 15-en0135nd

Is 1000 euro echt het maximale dat je wil uitgeven, dan zou je de HP Omen 15-en0135nd kunnen overwegen. In de modern ogende behuizing zit een razendsnelle Ryzen 7 4800H-processor, net als bij de ASUS TUF Gaming A15. In andere opzichten zijn de specificaties wel wat minder speciaal. Zo heeft deze laptop een minder potente GTX1650Ti-videokaart en ververst het schermpaneel met de standaard 60Hz.

Score: 0(0 reviews)
MSI GF65 Thin 9SD-1023NL

Wil je graag een wat lichtere en dunnere laptop die toch snel is in games, dan kun je de MSI GF65 Thin overwegen. Dit apparaat kost eveneens minder dan 1000 euro. Ondanks het lage gewicht van minder dan 2kg beschikt het over een GTX1660Ti, die bijna even snel moet zijn als de videokaart in de ASUS TUF Gaming A15. Dat geldt zeer zeker niet voor de cpu; dat is een oude Intel Core i5-9300H met slechts vier cores.

Score: 0(0 reviews)

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (104)

Wijzig sortering
Ik vraag mij af of die Asus wel zo'n slimme keuze is, dit betreft de Asus laptop waar vorig jaar behoorlijk wat heisa over was omdat Asus de koeling ervan om zeep hielp.

Ik zou zelf dan nog liever voor de HP Omen gaan, ja deze heeft een slechtere GPU maar wel beter koeling, mocht die Asus alsnog de enige optie voor iemand wezen dan kun je eventueel ten kostte van de performance de CPU temmen.

https://m.youtube.com/watch?v=ZRDUR-rPGsM

https://m.youtube.com/watch?v=HJS-ZAmcreI

Doodzonde als je ruim 1000 euro voor een notebook uitgeeft en de koeling niet op orde is.
De koeling is inderdaad een punt, maar ik heb deze laptop nu bijna een jaar in gebruik (heb de 4800H CPU met GTX1660TI variant, 144hz scherm), en moet zeggen dat ik op dat punt nog nooit een crash oid heb gehad. https://tweakers.net/prod...g-a15-fx506iu-al109t.html Voor mijn review, (heb hem gelijk even bijgewerkt na de bbg gelezen te hebben).

De claim dat de laptop 'gedurende de test niet lawaaiig' is kan ik uit praktijkervaring wegnemen. Ja, als je er normaal op werkt (VM's, office, teams, wat programmeer applicaties, browser) dan maakt hij niet heel veel herrie. Als ik echter een game opstart dan zal hij opstijgen en kun je niet gamen zonder een koptelefoon.

Downclocken van de CPU is niet nodig, het is de GPU die de koelingsbehoefte heeft.

[Reactie gewijzigd door Boeie op 1 april 2021 11:29]

Hij zal ook niet crashen, hij clocked gewoon omlaag naar baseclock, in jou geval naar 2.9 GHz. Alleen bij sommige gevallen, door slechte koeling, gaat hij zelfs lager dan baseclock draaien (zie 2.6 in de video). En dat hoort gewoon niet. Dan is de koeling niet op orde. Hoort tussen de 2.9 en 4.2 te zitten.
Ik heb sinds Satellites een gekleurde kap hadden, geen benoemenswaardige audio meer in laptops meegemaakt, moet ik toegeven. Daar staat echter tegenover dat in de tussentijd de techniek in headsets, headphones, en earbuds fors is verbeterd, dat men zelfs onder de €100, moeiteloos de kwaliteit van alle bestaande laptopspeakers kan overtreffen. Ik heb jaren lang de Riff van Skullcandy gebruikt, maar die is nu helaas uit productie.
De koeling is inderdaad een punt, maar ik heb deze laptop nu bijna een jaar in gebruik (heb de 4800H CPU met GTX1660TI variant, 144hz scherm), en moet zeggen dat ik op dat punt nog nooit een crash oid heb gehad.
Al eens een dag moeten doorwerken op je zolderkamerkantoor tijdens een hittegolf?
Dat was dus funest voor een NUC6i5SYK hier. Vanaf toen kon hij ook bij normale temperaturen zijn warmte niet meer kwijt. In eerste instantie crashte hij daarna enkel als hij flink moest werken (niets meer dan Excel, Word, Access, Browsers, en een CAT-tool), maar een half jaar later (december dus) vroeg zelfs het opstarten al te veel.
Jahoor. Geen problemen gehad met deze laptop tijdens afgelopen zomer. wat @Xfade zegt ook nog nooit gehad, dat hij onder de baseclock is gekomen. Ook ik heb de video's gezien van Hardware unboxed en ik heb het vandaar ook goed in de gaten gehouden (had de laptop destijds al gekocht), maar afgezien van dat hij behoorlijk heet wordt en lawaaierig onder echt zware load, dus nog nooit performance issues gehad.

Ben het ermee eens dat het thermische design niet bijster goed is, maar zoals gezegd uit eigen ervaring nooit issues gehad.

[Reactie gewijzigd door Boeie op 2 april 2021 16:35]

Sowieso vind ik warmte, koeling en geluid (van de fans) een belangrijke eigenschap van een laptop, helemaal als je langere tijd mee werkt of als het in een gedeelde ruimte staat. Terwijl witwaarden en kleurfouten me weer niet zo uitmaken.
Een decibelmeting en eventueel een (infrarood) warmtemeting tijdens de testen zouden mij veel meerwaarde geven. Geluid wordt wel genoemd in het artikel "niet te lawaaiig, maar je hoort hem wel", waarom dan niet meten voor een objectieve waarneming?
Goede koeling was ook de eis van mijn huidige laptop, samen met het binnen de budget blijven.

In mijn geval was dat aardig gelukt, ik vond een laptop met goede koeling en temperaturen, wel in dit geval met een 9750H van Intel (AMD was budget technisch toen geen optie helaas, op deze Asus na)

Echter luid is iedere laptop onder load, vandaar dat ik meer op temperaturen en clocks let onder load dan "hoe luid het is", aangezien ze allemaal wel als een straaljager klinken op dat moment.

In idle is dat een ander verhaal, je wil dan eigenlijk dat de laptop zo stil mogelijk is naar mijn mening, goede koeling speelt dan ook een rol.
correctie, luid is elke Intel CPU in laptops van de laatste 2-3 generaties tenzij je die ultraportable versies neemt die dan ook nog amper single thread boost kunnen doen en langere tijd taken moeten afhandelen. Dat merk je dan ook aan de performance als deze binnen hun limieten moeten blijven.....Van de moment dat ze wat werk moeten doen heb je sowieso een vliegtuig voor je neus.

mijn vergelijk:

Latitude 5580 met i5 van de 7000 generatie, jaren plezier van gehad hoor je nooit of amper, degelijke performance.
Latitude 5510 met i5 van de 10000 generatie, met hele dag op en af een ventilator die aanspringt afh van wat je mee bezig bent en zelfs soms gewoon omdat MS het in zijn kopke krijgt....

beide zijn de 15W U series, wat een verschil, het is zeer duidelijk dat de 14nm+++++ ook hier al lang op het einde van zijn leven zit.
Ik heb anderhalve week geleden een nieuwe laptop gekocht. Daarbij zat ook die Asus in mijn lijstje met opties. Precies om de reden van de koeling ben ik inderdaad voor de HP Omen gegaan (maar dan wel de versie met 2060, 16GB, 1TB en 144Hz scherm, dus een wat hogere prijsklasse).
Tja, koeling is slechts één van de plotseling vrijwel universele problemen die Thin & Light met zich mee heeft gebracht. Hoewel ongetwijfeld uiterst stylish als kattenwarmer en buitengewoon sexy als mode object gepaard met lensloos montuur en spraytan, zie ik er eigenlijk alleen maar zwakke punten in.

Naast het koelvermogen van een thermosfles, heeft de absurd dunne constructie veelal een toetsenbord waarvan de key travel in aantal vellen printpapier uitgedrukt kan worden. Deze combinatie veroorzaakt dan ook in minder dan geen tijd krampende vingers, zweethanden, en brandende polsen. De weinige structurele elementen die de toorn van het designteam gespaard blijven, zijn zo fragiel dat je een ventilatiepoort kunt verbrijzelen door je muis er verkeerd op te laten vallen. Erger nog, door zijn vorm ziet en hoort niemand dat hij er staat, en sta je keer op keer bij RMA met een smoes omdat er een collega per abuis op is gaan zitten. En dat ondanks in plastic gesmolten reell clip scharnieren, die binnen een maand bezwijken aan dagelijks de tas in & uit, openen en sluiten. Sommige bedrijven denken de robuustheid te kunnen stutten door de behuizing metaal te maken, maar hadden kennelijk niet door dat deze 'fix' de kattenwarmer tot kookplaat verheft.

Als dit nou gepaard ging met beestachtige prestatie's zou het wellicht te overzien zijn, maar ook daar is design het enige streven. Mediabewerking en gamen, bijvoorbeeld, zijn op een kattenwarmer in mijn ervaring meer diavoorstelling dan film. Ten minste... ALS de boel al inlaad, want zowel het geheugen als de schijfruimte van kattenwarmers is nauwelijks beter dan een USB stick, en ruimte voor luxe als een degelijke videokaart is er natuurlijk niet. Compenseren met externe schijven, videokaart, of peripherals kun je tot slot OOK naar fluiten, omdat alle poorten behalve de stroom, weggejorist zijn. Net als telefoons zonder 3.5 jack waar je elke drie weken een nieuwe USB-C splitter voor mag kopen, is het mij volstrekt onduidelijk waarom deze dingen uberhaubt bestaan.

Wie weet komen serieuze gaming laptops, media center laptops, toughbooks und so weiter later weer aan bod, maar ik meen al geruime maanden geen BBG gezien te hebben voor mensen die meer willen dan een kattenwarmer. |:(

EDIT: toukfitje

[Reactie gewijzigd door InservioLetum op 1 april 2021 19:17]

Voor een laptop rond de 500 euro kan ik mensen ook de Dell Inspiron 14 of 15 5000 AMD series aanbevelen. Dan heb je een AMD Ryzen 5 4500U / 8GB / 256GB voor dat bedrag en ook nog eens een mooi uitziende laptop.
Kun je daar een linkje bij zetten, de pricewatch toont geen verkrijgbare producten bij 'Dell Inspiron'.
https://tweakers.net/pric...en/?keyword=dell+inspiron
Dit is de 15 inch versie: https://www.dell.com/nl-n...d/inspiron-15-5505-laptop
Ik zie dat het 14 inch model met AMD chipset tijdelijk niet beschikbaar is, die stond er vorige week nog wel bij.

[Reactie gewijzigd door RoccoS op 1 april 2021 10:27]

Dit is de 15 inch versie: https://www.dell.com/nl-n...d/inspiron-15-5505-laptop
Ik zie dat het 14 inch model met AMD chipset tijdelijk niet beschikbaar is, die stond er vorige week nog wel bij.
Helaas nog geen Latitude, zelfs geen Vostro met AMD. Eigenlijk zouden de 7220 en 5420 met AMD verkrijgbaar moeten zijn.
Het lijkt of iedereen hem ineens wil hebben, gisteren kostte hij nog 538 euro, nu ineens bijna 600... :/
Ik had graag meer gelezen over de webcams van deze laptops. Vroeger vond ik dat nooit zo'n issue, maar in deze tijden zou ik graag meer lezen over de resolutie en kwaliteit van de camera's.
Ik ook, ben op zoek naar een nieuwe zakelijke laptop maar met een fatsoenlijke webcam.

https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/2063488
Ha, ik dacht precies het tegenovergestelde. Ik vind het eigenlijk wel een prettige gedachte dat de kwaliteit van zo'n camera laag is. Laag is goed genoeg. Daarnaast zijn we bijna klaar met de poespas.
Ik herinner me een IBM laptop enige decennia terug, met een plastic schuifklepje voor de camera.
DAT was toegevoegde waarde. Niet dat het veel moeite is de boel open te schroeven om de camera en mic eruit te slopen, maar echt klantvriendelijk komt dat niet over. :|
Van mij hadden er nog wel 2 prijsklassen bij gemogen. Game 1500,- en Game 2000,-.
Volgens zijn die ook gewild op moment.
PREACH, BROTHER! _/-\o_

Ik zou zelf de multimedia laptop graag ook weer terug zien, en een toughbook klasse voor mensen die veel reizen en geen tijd hebben om hun bedrijf een week lang in een zak rijst te moeten parkeren na een kop koffie of een retourtje grond.
Altijd leuk om de LBBG te lezen. Ik ben op zoek naar een vervanger voor mijn XPS 9550 uit 2015.
Ik mis ook nog een categorie: developer laptop. Ik wil een krachtige laptop (CPU en geheugen) zonder gpu. Deze laptop dient niet om op te gamen of video's te bewerken. Zeker met de huidige prijzen van GPU's wil ik niet betalen voor hardware die niet gebruikt wordt.
Same! Ik zou ook graag een bak geheugen willen :).
Ligt het aan mij of zijn gamelaptops nu een betere optie dan een PC bouwen qua prijs en specs.
Nee een desktop maakt gehakt van die laptop vodden. Ik heb hier een iMac 5k staan. Een laptop mag je iedere keer je adapter inpluggen als je dat ding zwaar op zijn staart trapt. Je vernielt meer je batterijen dan wat de boel waard is. Stopcontact verplicht. Gamen en zware grafische software draai je op een zelf in elkaar gestoken desktop met betere hardware of op een toekomstige silicon iMac.
Bij een desktop is stopcontact ook verplicht :*)
Nou, de betere optie is misschien niet zelf bouwen maar gewoon een desktop kopen, bijvoorbeeld: pricewatch: Acer Predator Orion 5000-615s I710-K38GL
Samenvattend: een systeem met een i7 10700K op een Z490 bord, RTX3080, en 32GB RAM voor €2500. Probeer dat nu maar eens zelf te bouwen voor dat geld...
Los van verkrijgbaarheid van de gpu moet dat prima kunnen. Heb in januari nog een R7/32gb/3070 systeem in elkaar gezet voor 2100,-

En dan ben je ook gewoon nog vrij om een mooie kast te kiezen :+

Edit: damn, ik zie dat de afgelopen twee maanden prijzen nog eens door het dak gegaan zijn... vond al dat ik te veel betaald had.

[Reactie gewijzigd door Noisia op 1 april 2021 10:09]

3080 is 1300 eu
10700k is 330
mobo 200
geheugen 150
psu 150
ssd is 150
kast is 150
wifi 50
totaal 2479

je kan vast nog wel ergens besparen en je moet windows ergens vandaan toveren.
Daarom: probeer dat nu maar eens te bouwen voor dat geld. Als je een RTX3080 op voorraad wil kopen moet je al €2100 betalen :P
Mooie kast kiezen kan altijd nog, dat is gewoon een kwestie van de ingewanden overzetten. Wordt er ook meteen een klein beetje gedaan aan die bouwkriebel die sommige hebben :P
Houd er wel rekening mee dat waar jij in januari 2100 voor hebt betaald, in februari & maart alweer een stukje duurder was ;-)
En niet aan Acer vast te zitten :x
Prijzen van GPU's en CPU's rijzen voor desktops inderdaad de pan uit. Maar 1000 euro voor een "high-end laptop" waar slechts een 'mobile' RTX 2060 in zit noem ik niet bepaald high-end..

De tradeoff bij een laptop vind ik nog altijd dat je maar heel beperkt bij onderdelen kan komen en al snel je laptop open moet rukken met alle gevolgen van dien.
Nee dat ligt niet aan jou, voor 1399 heb je een laptop met 3060GTX, 1450 euro met fatsoenlijke losse muis. Voor 600 euro heb je met geluk een losse 3060GTX. :P
ik heb bij azerty een msi ventus 3070 3x op de kop kunnen tikken voor 530 euro. Moest een maand wachten maar dat was het. Zit er bijna aan te denken om die te verkopen en een laptop te kopen. Ik zit in de wachtrij bij evga voor een 3080 dus kan ik de tijd overbruggen met de laptop.

Het is dat ik het schufterig vind om te scalpen dus zou het niet doen maar mijn god, het wordt wel aantrekkelijk zo.
Je zou hem aan kunnen bieden op een veilingsite zoals eBay, daar kunnen ze zelf beslissen wat ze er aan uitgeven. Dat zou voor mijn gevoel iig minder scalperig zijn :9
Het zal zeker niet voor iedereen zijn maar een xbox series x is momenteel het meeste waar voor je geld als het op gaming aankomt.

Voor 500 euro game je op 4k60. In die prijsklasse koop je helemaal niets op pc gebied wat daarbij in de buurt komt.
Dat hangt er maar net vanaf wat je speelt.
Ik zie mezelf geen MMORPG spelen op een console. Laat staan de massale gevechten a 4000+ man waar zelfs mijn zware PC van begint te kreunen.
Alleen die tv die 4k60 (liefst wat hoger) doet heb ik ook niet magisch in mijn woonkamer staan. ;)
Dat is waar, al zijn 4k tv's niet per se duur mee waardoor de combinatie nog steeds makkelijk goedkoper kan zijn dan de prijs van een nieuwe videokaart. De xbox ondersteunt freesync, 1440p en werkt ook goed op een gamingmonitor.
Op dit moment wel aangezien je desktop onderdelen nauwelijks kunt krijgen. Normaal gesproken zijn game laptops praktisch nooit een betere of goedkopere optie dan een game PC bouwen.
Ik mis weer de M1 MacBook Air :( Wel dé laptop voor rond €1000. Tenminste wat betreft CPU, efficiency en batterijduur. Niks voor gamers natuurlijk.
Maar de Macbook is er vanaf € 1.129,10, dat is toch al 13% boven het budget van die 1000 euro.
De M1 is vooral leuk voor productiviteit doeleinden, wil je een universeel device hebben (om bijvoorbeeld ook op te gamen) dan valt hij direct af. Maar ben het er wel mee eens dat er op zijn minst een kleine verwijzing naar de M1 gemaakt had kunnen worden want het is gewoon een super interessant device. Zeker als je budget hebt om die mentale 1000 euro barrière te overschrijden.

Verder vind ik de benaming "mainstreamlaptop" hartstikke fout, een laptop van 1000 euro hebben is helemaal niet mainstream eerder de buiten categorie. Ze kunnen het beter de "alleskunnerlaptop" noemen.
Je kan laptop gaming ook moeilijk mainstream noemen
De M1 MacBook Air is 1039 euro in de goedkoopste variant op pricewatch

Het is trouwens hoog tijd dat de BBG's zich niet meer zo vastbinden aan altijd de gemiddelde keuze te reviewen maar misschien focussen op specifieke categorieën.
aah check, voor die prijs zou hij zeker benoemd moeten worden. Op de een of andere manier besluit ik voor Apple producten altijd de Apple site te checken ipv de pricewatch.
over de 1000 euro voor een laptop met 8GB RAM en een 256 GB SSD?!

Welk jaar is het, 2021 of 2016?

Jongens, gewoon kopen die handel!

Ging ik toch bijna de mist in, gelukkig besefte ik nog net op tijd dat ik aandelen Apple heb en dus mooi verdien aan mensen die Apple spullen kopen...
RAM is voor de mainstream gebruiker waarschijnlijk niet een probleem. Ik kom met alles wat ik open kan hebben nooit boven de 6GB uit en gebruik wel meer programma's tegelijk dan een "mainstream" gebruiker.

De 256GB is inderdaad wel een veel te kleine ruimte, ook met een beetje bestanden en programma's ga je daar een keer last van krijgen. Dus goed dat de MacBook Air niet is meegenomen in dit geval.

Verder is de MacBook Air natuurlijk wel veel sneller dan de meeste laptops, dunner, steviger en zit er geen fan geluid in. Ik hoop dat er snel een laptop uitkomt met dezelfde voordelen waar gewoon Linux (of Windows) op kan draaien. Draaiende onderdelen in je laptop of een ventilatierooster op je schoot/deken/bank is pas 2016.
En het beeldscherm, weet niet hoe het op deze Air is maar de MacBook Pro's hadden altijd prima schermen. Zelf vind ik beeldscherm en toetsenbord extreem belangrijk, het toetsenbord van een Lenovo Thinkpad met een Apple beeldscherm zou heel mooi zijn voor onderweg.
Wanneer je gaming meeneemt als aspect dan kun je voor deze laptops beter kijken naar game streaming dan naar gamen op het device zelf. De resolutie is hoger, de kwaliteit van de graphics beter en je hoeft met geforce now niet eens meer je games los erbij te kopen, maar hij laad gewoon best veel uit steam, uplay of Epic.
Best mainstream laptop = best gaming laptop? Dat lijkt Tweakers hier te suggereren, vooral ook met al die gaming benchmarks. Kortom, een niet zo behulpzaam artikel voor eenieder die op zoek is naar een goede mainstream laptop maar gamen helemaal niet hoog heeft staan.
Van wat ik tot nu toe heb gezien van de M1 kan die zich prima meten met de top van dit klassement als mainstream laptop en zelfs als werkpaard. Ik ben best benieuwd hoe zo'n M1 zich staande houdt ten op zichte van de hier genoemde laptops maar ook ten op zichte van bv. de 16" MBP.

Had het passender gevonden als dit artikel was getiteld Beste Windows gaming laptop. Dan weet ik waar ik niet op ga klikken en heeft Tweakers een negative experience minder.
De beste mainstreamlaptop van rond de 1000 euro is een apparaat dat niet noodzakelijk heel dun en licht is, maar wel geschikt voor het wat zwaardere werk. Dat betekent een vlotte processor, geen 15W-exemplaar, zoals bij de meeste Ultrabooks, maar een 45W-processor. Die levert over het algemeen een stuk meer rekenkracht bij taken die langer duren, zoals videobewerking en gaming. Ook een aparte grafische kaart is voor de mainstreamlaptop een eis. Die kun je voor sommige creatieve toepassingen goed gebruiken en natuurlijk heb je ook een losse gpu nodig om een beetje te kunnen gamen.
Je gaf zelf dus al het antwoord waarom niet.
Ja dat heb ik ook gelezen hoor. Ik zou de categorie dan "Gaming laptop" noemen of dergelijks.
De M1 komt volgens mij veel beter tot zijn recht in de "thin & light" categorie. En bij laptop BBGs is het de ene keer Mainstream (zoals deze keer) en de andere keer Thin & Light.
Denk dat de M1 zich nochtans op alle vlakken zelf voor redelijk grafische taken heel goed kan meten met de huidige bbg, denk dat veel meer "mainstream" kopers voorkeur geven aan een lichte, stille laptop, die dan ook eens lang mee gaat op zijn batterij.

Het aandeel laptop gamers, lijkt me niet echt mainstream.

[Reactie gewijzigd door maevian op 1 april 2021 09:30]

Ik denk dat er meer gamers zijn dan mensen die echt zware grafische taken doen :+

Photoshop, blender etc zijn heel leuk voor de benchmarks. Maar zoveel mensen doen dat toch écht niet regelmatig.
Ja, maar hoeveel mensen doen dit op een laptop?
Denk dat de meeste gamers ofwel een desktop ofwel een console hebben.
Je kan het allersinds niet als een vereiste zien voor een mainstream laptop.
Vind jij ;-)
Beide hebben we geen data.

En voor grafisch is dat hetzelfde, hoeveel mensen gaan Blender op hun laptop draaien ;-)
Daar geef ik je gelijk in, Blender gaan er niet veel draaien als ik denk aan mainstream grafische applicaties denk ik eerder aan imovie ofzo
Voor startende gamers is een budgetnotebook op dit moment misschien niet eens een heel slecht idee, zelfs als de mobiliteit van de notebook niet gewenst is. Je hebt zo sneller (en relatief goedkoper) een videokaart, en krijgt de rest van de PC er ook bij. :+
Nee installeer maar eens gta v en doom 2016. Je ssd zit vol. En qua gpu power loopt dat ook gelijk kak. Dat wil ik hier duidelijk maken. Ach de moderne tijd. Moderne techniek zeker.
Met een mobiele GTX 1650 is het aardig spelen (Valheim erop geprobeerd, draait soepel genoeg), en een SSD is vaak te vervangen.
Je hebt ook genoeg laptops met een tweede SSD slot. Ik heb bijvoorbeeld de Lenovo Legion Y540-15IRH (81SX007YMH) met een m2 en ruimte voor een extra SSD. Dan heb je zo 2TB, dat zit niet zo snel vol.

Helaas maakt deze laptop wel erg veel lawaai onder load.
Voor mensen die op een 30xx serie azen of toch iets mobieler willen is deze MSI misschien een optie. Lichter, dunner, betere grafische kaart. Je levert iets in op opslag en CPU en hij kost €20 meer. Maar het zou een goede overweging kunnen zijn afhankelijk van wat je ermee wilt doen.

Maar goed er liggen een tal van nieuwe laptops om de hoek

[Reactie gewijzigd door rohitpenace op 1 april 2021 08:54]

Helaas, die HP van de middel klasse is niet beschikbaar.. ik snap niet waarom die dan genoemd wordt.. enkel een refurbished model.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone 12 Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True