Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Friso Weijers en Jelle Stuip

Laptop Best Buy Guide

Februari 2021

Tot 700 euro: Acer Swift 3 SF314

Om de beste basislaptop te vinden, verhogen we het budget naar 700 euro. Dat is een paar honderd euro meer dan de budgetlaptop en voor dat geld willen we dus ook significant meer laptop zien. Een recente quadcore-processor is het minimum en het liefst willen we er een aparte grafische kaart bij, hoewel het budget dat niet altijd toelaat en het ook deze keer niet gelukt is. Verder zien we natuurlijk graag een ips-scherm met op zijn minst full-hd-resolutie en een ssd, maar inmiddels is dat in deze prijscategorie vrijwel standaard.

Acer Swift 3 blauw 2

Ook in deze prijsklasse vis je soms achter het net, als gevolg van voorraadproblemen. Zo is de laptop die we vorige keer tot winnaar uitriepen, de ASUS Vivobook S15, nu al niet meer leverbaar. Gelukkig vonden we al snel een alternatief met vrijwel dezelfde hardware: de Acer Swift 3 SF314-42-R2MP. De AMD-versie van Acers populaire midrange-laptop is nog steeds breed verkrijgbaar en aantrekkelijk geprijsd. Voor 699 euro ontvang je een machine met een hexacore Ryzen 5 4500U-processor, in deze prijsklasse zo'n beetje het snelste dat je kunt krijgen. Naast goede cpu-prestaties heeft deze chip een prima igpu, wat het gemis van de losse videokaart deels kan opvangen. Tevens heeft het compacte en lichte apparaat een marktconforme 8GB aan werkgeheugen en een ruime, 512GB grote ssd.

Acer Swift 3 SF314-42-R2MP
(testmodel)
Acer Swift 3 SF314-42-R2QZ Acer Swift 3 SF314-42-R1B6
Processor AMD Ryzen 5 4500U AMD Ryzen 3 4300U AMD Ryzen 7 4700U
Geheugen 8GB lpddr4-4266 (singlechannel) 8GB lpddr4-4266 16GB lpddr4-4266
Ssd 512GB 256GB 512GB
Scherm 14", ips, fhd 14", ips, fhd 14", ips, fhd
Prijs bij publicatie 699 euro 599 euro 788 euro
Prijs € 649,- € 599,- € 749,-

Mocht je iets meer te besteden hebben, dan zou je ook nog de Acer Swift 3 SF314-42-R1B6 kunnen overwegen. Die is ongeveer honderd euro duurder en voor die meerprijs krijg je dubbel zoveel werkgeheugen plus een snellere processor met acht cores. Goedkoper kan ook: voor 599 euro koop je de Swift 3 SF314-42-R2QZ. Deze instapper heeft een kleinere 256GB-ssd en een tragere Ryzen 3 4300U-cpu.

Behuizing, toetsenbord en scherm

De behuizing van de Acer Swift 3 SF314 is voor een groot deel gemaakt van metaal: de achterkant van de schermklep, het gedeelte rondom het toetsenbord en de touchpad en de onderkant zijn allemaal van zilvergrijs aluminium. Dat geeft het apparaat een 'Macbook Air-achtig' voorkomen, al is het - zoals gebruikelijk in dit segment - geen echte unibodybehuizing. De stevigheid is redelijk, al kun je het vrij dunne apparaat in het midden wat makkelijk indrukken. Tegen verbuigen is de behuizing beter bestand en ook de schermklep hebben we weleens slapper gezien, hoewel dit het enige deel is waarin meer plastic voorkomt. Door de uitsparing aan de voorkant, die aansluit op de touchpad en daarmee niet is gecentreerd in de behuizing, kun je de laptop makkelijk openen.

Met slechts 1,21 kg is de Swift 3 SF314 één van de lichtste laptops in deze categorie. De Vivobook M533 uit de vorige BBG is bijvoorbeeld 400 gram zwaarder, al was dat een 15,6"-laptop, waar de Swift 3 SF314 een 14"-paneel heeft. De afmetingen zijn daardoor erg compact en de dikte bedraagt slechts 2 cm. Het is daarmee niet gek dat er niet overdreven veel aansluitingen op de Swift 3 SF314 zijn te vinden. Aan de linkerkant zitten twee snelle USB-poorten met een doorvoersnelheid van 5Gbit/s, waarvan één type-A poort en een moderne type-C-aansluiting. Je kunt de laptop via de laatste poort ook opladen en er bovendien beeldschermen op aansluiten. Zo'n echte multifunctionele type-C-poort zien we in dit segment niet altijd terug, dus het is fijn dat de Swift 3 SF314 daar wel over beschikt.

Heb je geen zin in dockjes of verloopkabels, dan is er ook nog altijd de HDMI 2.0-poort, eveneens geschikt voor 4k-schermen op 60Hz. Rechts zitten enkel een USB-A-poort op trage 2.0-snelheid, plus een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting. Een kaartlezer zit er helaas niet op, zelfs geen exemplaar voor kleine microSD-kaartjes. Dat is jammer als je bijvoorbeeld met fotografie bezig bent.

Het toetsenbord van de Acer Swift 3 SF314 heeft geen numpad, zodat het ondanks het kleine formaat van de behuizing niet te krap aandoet. Wel is de travel beperkt, wat minder fijn tikt, al is er genoeg weerstand voor een duidelijke aanslag. De toetsen zijn voorzien van witte verlichting, behalve de spatiebalk, die het om de een of andere reden zonder lampjes moet stellen. Het touchpad is bedekt met een dun laagje glas voor goede glij-eigenschappen, wat niet standaard is in deze prijsklasse. Ook niet gebruikelijk is de aanwezigheid van een vingerafdrukscanner, die Acer rechts onder het toetsenbord heeft geplaatst. Dat blijkt in de praktijk een handige voorziening. Ondanks de smalle bezels heeft de fabrikant ruimte gezien voor een piepkleine webcam in de bovenrand, waar sommige concurrenten hem onder het scherm plaatsen, wat een lelijk perspectief oplevert. Verwacht van de beeldkwaliteit uiteraard niet te veel.

Benchmarks

Ondanks de compacte afmetingen herbergt de Swift 3 SF314 zoals gezegd een processor met liefst zes cores. Totdat AMD met de Ryzen 4000-serie kwam, mocht je in dit segment heel blij zijn met een quadcore-processor. Meer rekenkernen leiden natuurlijk niet automatisch tot hogere prestaties, maar dankzij de nog altijd performante Zen 2-architectuur is de processor in de Swift 3 SF314 wel degelijk tot het nodige in staat.

  • Cinebench 20 - Multi
  • Cinebench 20 - Single
  • 3DMark Night Raid
  • 3DMark Night Raid graphics
  • 3DMark Night Raid Cpu
Cinebench 20 - Multi
Laptop CPU/SoC Videochip score in punten (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 Ryzen 7 4800U Rad. Graphics
3.278
Lenovo IdeaPad 5 Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
2.582
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ryzen 5 4500U Rad. Graphics
2.327
Asus M533IA-BQ209T Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
2.212
Acer Swift 5 SF514-55T-55WL Ci5-1135G7 Iris Xe Graphics G7 80EUs
2.094
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
1.947
Acer Aspire 5 A515-56-59KV Ci5-1135G7 Iris Xe Graphics G7 80EUs
1.711
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ryzen 3 4300U Rad. Graphics
1.620
Huawei MateBook D 15" Ryzen 5 3500U Rad. RX Vega 8
1.488
HP 15-dw1016nd (2H6Q0EA) Ci5-10210U Intel UHD 620
1.163
Acer Swift 3 SF314-58-58XS Ci5-10210U Intel UHD Graphics
1.147
Cinebench 20 - Single
Laptop CPU/SoC Videochip score in punten (hoger is beter)
Acer Aspire 5 A515-56-59KV Ci5-1135G7 Iris Xe Graphics G7 80EUs
520
Acer Swift 5 SF514-55T-55WL Ci5-1135G7 Iris Xe Graphics G7 80EUs
520
Lenovo Yoga Slim 7 Ryzen 7 4800U Rad. Graphics
452
Lenovo IdeaPad 5 Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
434
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ryzen 5 4500U Rad. Graphics
432
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
428
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ryzen 3 4300U Rad. Graphics
421
Asus M533IA-BQ209T Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
415
Acer Swift 3 SF314-58-58XS Ci5-10210U Intel UHD Graphics
411
HP 15-dw1016nd (2H6Q0EA) Ci5-10210U Intel UHD 620
392
Huawei MateBook D 15" Ryzen 5 3500U Rad. RX Vega 8
366
3DMark Night Raid
Laptop CPU/SoC Videochip score in punten (hoger is beter)
Acer Swift 5 SF514-55T-55WL Ci5-1135G7 Iris Xe Graphics G7 80EUs
15.959
Lenovo Yoga Slim 7 Ryzen 7 4800U Rad. Graphics
13.885
Lenovo IdeaPad 5 Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
11.310
Asus M533IA-BQ209T Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
10.847
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
10.838
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ryzen 5 4500U Rad. Graphics
10.546
Acer Aspire 5 A515-56-59KV Ci5-1135G7 Iris Xe Graphics G7 80EUs
10.458
Huawei MateBook D 15" Ryzen 5 3500U Rad. RX Vega 8
9.026
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ryzen 3 4300U Rad. Graphics
8.829
Acer Swift 3 SF314-58-58XS Ci5-10210U Intel UHD Graphics
5.195
HP 15-dw1016nd (2H6Q0EA) Ci5-10210U Intel UHD 620
4.657
3DMark Night Raid - Graphics
Laptop CPU/SoC Videochip score in punten (hoger is beter)
Acer Swift 5 SF514-55T-55WL Ci5-1135G7 Iris Xe Graphics G7 80EUs
19.510
Lenovo Yoga Slim 7 Ryzen 7 4800U Rad. Graphics
15.851
Acer Aspire 5 A515-56-59KV Ci5-1135G7 Iris Xe Graphics G7 80EUs
11.952
Lenovo IdeaPad 5 Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
11.904
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
11.868
Asus M533IA-BQ209T Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
11.547
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ryzen 5 4500U Rad. Graphics
11.370
Huawei MateBook D 15" Ryzen 5 3500U Rad. RX Vega 8
10.317
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ryzen 3 4300U Rad. Graphics
9.765
Acer Swift 3 SF314-58-58XS Ci5-10210U Intel UHD Graphics
5.304
HP 15-dw1016nd (2H6Q0EA) Ci5-10210U Intel UHD 620
4.666
3DMark Night Raid - CPU
Laptop CPU/SoC Videochip score in punten (hoger is beter)
Lenovo IdeaPad 5 Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
8.820
Lenovo Yoga Slim 7 Ryzen 7 4800U Rad. Graphics
8.156
Asus M533IA-BQ209T Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
8.076
Acer Swift 5 SF514-55T-55WL Ci5-1135G7 Iris Xe Graphics G7 80EUs
7.857
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ryzen 5 4500U Rad. Graphics
7.478
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
7.268
Acer Aspire 5 A515-56-59KV Ci5-1135G7 Iris Xe Graphics G7 80EUs
6.122
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ryzen 3 4300U Rad. Graphics
5.724
Huawei MateBook D 15" Ryzen 5 3500U Rad. RX Vega 8
5.283
Acer Swift 3 SF314-58-58XS Ci5-10210U Intel UHD Graphics
4.656
HP 15-dw1016nd (2H6Q0EA) Ci5-10210U Intel UHD 620
4.608

Per rekenkern is de Ryzen 5 4500U-processor ongeveer even snel als de oudere generatie Core i5-processors van Intel ('Ice Lake'), terwijl de nieuwe 'Tiger Lake'-cpu's per kern beter kunnen presteren. Intel-cpu's in dit segment hebben echter maar vier cores, dus zodra de Ryzen-cpu al zijn zes cores kan benutten is hij vaak sneller. We zien wel dat de chip in de Swift 3 SF314 net wat mindere prestaties neerzet dan in sommige andere laptops in dit overzicht, waardoor hij soms door de Tiger Lake-modellen wordt voorbijgestreefd. Gelukkig voor Acer zijn er nog steeds niet heel veel Tiger Lake-laptops in dit segment. De modellen díe er zijn en die hetzelfde kosten als de Swift 3 SF314, hebben in andere opzichten minder goede eigenschappen.

Scherm, accuduur en upgrades

De Swift 3 SF314 heeft een 14"-scherm met de gebruikelijke resolutie van 1920x1080 pixels. Het ips-paneel heeft niet zoveel last van reflecties als het gemiddelde glazen aanraakscherm, maar we zouden de afwerking alsnog omschrijven als 'semi-glossy'. Met maximaal 289d/m² is het scherm niet overdreven helder, hoewel je in deze prijsklasse eigenlijk ook niet heel veel meer kunt verwachten.

  • Max. helderheid wit
  • Contrast
  • Gemiddelde grijswaardenfout
  • Gemiddelde kleurfout
  • Accutest browsen
  • Accutest PCMark 8 creative
Contrast
Laptop Contrast in verhouding (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7
2020:1
Acer Swift 5 SF514-55T-55WL
1623:1
HP 15-dw1016nd (2H6Q0EA)
1369:1
Asus M533IA-BQ209T
1285:1
Lenovo IdeaPad Flex 5
1271:1
Acer Aspire 5 A515-56-59KV
1262:1
Lenovo IdeaPad Flex 5
1261:1
Acer Swift 3 SF314-58-58XS
1106:1
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP
1069:1
Lenovo IdeaPad 5
1067:1
Huawei MateBook D 15"
1020:1
Gemiddelde grijswaardenfout
Laptop kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Lenovo Yoga Slim 7
3,30
Acer Aspire 5 A515-56-59KV
3,40
Acer Swift 3 SF314-58-58XS
3,60
Lenovo IdeaPad Flex 5
4,00
Acer Swift 5 SF514-55T-55WL
4,40
Asus M533IA-BQ209T
4,90
HP 15-dw1016nd (2H6Q0EA)
5,10
Huawei MateBook D 15"
5,20
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP
5,50
Lenovo IdeaPad Flex 5
7,70
Lenovo IdeaPad 5
8,20
Gemiddelde kleurfout
Laptop kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Acer Swift 5 SF514-55T-55WL
1,60
Lenovo Yoga Slim 7
2,30
Asus M533IA-BQ209T
8,00
Acer Swift 3 SF314-58-58XS
8,50
Acer Aspire 5 A515-56-59KV
8,70
Lenovo IdeaPad Flex 5
8,80
HP 15-dw1016nd (2H6Q0EA)
8,90
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP
9,00
Lenovo IdeaPad Flex 5
9,30
Huawei MateBook D 15"
9,40
Lenovo IdeaPad 5
9,80
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7
16u38m
Acer Swift 5 SF514-55T-55WL
13u54m
Lenovo IdeaPad 5
12u24m
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP
12u12m
Lenovo IdeaPad Flex 5
11u37m
Lenovo IdeaPad Flex 5
11u13m
Acer Swift 3 SF314-58-58XS
11u6m
Asus M533IA-BQ209T
10u9m
Acer Aspire 5 A515-56-59KV
8u10m
HP 15-dw1016nd (2H6Q0EA)
6u41m
Huawei MateBook D 15"
6u31m
PCMark 8 creative conv.
Laptop tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Lenovo IdeaPad 5
5u39m
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP
5u35m
Lenovo IdeaPad Flex 5
5u31m
Lenovo Yoga Slim 7
5u14m
Acer Swift 3 SF314-58-58XS
4u53m
Lenovo IdeaPad Flex 5
4u47m
Asus M533IA-BQ209T
4u22m
Acer Swift 5 SF514-55T-55WL
4u7m
Acer Aspire 5 A515-56-59KV
3u47m
Huawei MateBook D 15"
3u46m
HP 15-dw1016nd (2H6Q0EA)
2u35m

Het contrast van het scherm van de Acer Swift 3 SF314 is met 1069:1 prima in orde. Minder tevreden zijn we met de matige kleurweergave, met grijstinten die naar paars neigen en een sRGB-dekking van slechts 61 procent. Dat laatste is voor een laptop in deze prijsklasse helaas gebruikelijk, en het betekent dat het scherm de meest verzadigde kleuren niet goed kan weergeven. Voor foto- of videobewerking is dit apparaat dus niet geschikt, tenzij je een externe monitor aansluit. De accuduur is dan weer verrassend goed. In de browsetest, waarmee we licht gebruik simuleren, gaat het beeld pas na ruim twaalf uur op zwart. De meeste laptops in deze prijsklasse doen het minder goed. Ook bij zwaarder gebruik gaat de Swift 3 SF314 relatief lang mee.

Mocht je de Swift 3 SF314 na aanschaf nog willen uitbreiden of upgraden, dan heb je helaas niet veel mogelijkheden. Het werkgeheugen zit bijvoorbeeld vastgesoldeerd, dus daar kun je niks meer aan veranderen. Ook heeft de Swift 3 SF314 geen plek voor een tweede ssd, zoals de Vivobook uit de vorige BBG. Je kunt natuurlijk wel het bestaande exemplaar vervangen.

Conclusie

De Acer Swift 3 SF314 biedt voor minder dan 700 euro een goede balans tussen snelheid, bouwkwaliteit en draagbaarheid. Bovendien is de laptop op het moment van schrijven goed verkrijgbaar bij meerdere winkels, wat in deze tijden lang geen vanzelfsprekendheid is. Mocht hij toch uitverkocht raken, dan zijn er nog een paar andere interessante configuraties beschikbaar.

In vergelijking met de ASUS Vivobook uit de vorige BBG, maar ook met andere laptops met de Ryzen 4500U-cpu, presteert de Swift 3 SF314 nipt minder. Wat ons betreft niet heel erg: AMD's zes-core blijft ook in dit apparaat een snelle chip en in dit segment kunnen alleen andere Ryzen-laptops en laptops met een nieuwe Intel Tiger Lake-processor hem de baas.

Aantrekkelijk aan de Swift 3 SF314 is dat het een erg lichte, dunne en compacte machine is. Bovendien is de accuduur behoorlijk lang in dit segment. De metalen behuizing is niet de stevigste maar ziet er wel mooi uit, terwijl het toetsenbord en de touchpad prima voldoen en er bovendien een vingerafdrukscanner aanwezig is. Het aansluitingengamma is beperkt en hoewel er een fijne multifunctionele USB-C-poort aanwezig is, missen we een kaartlezer. Upgrades na aanschaf zijn nauwelijks mogelijk en de beeldkwaliteit is beperkt, zoals gebruikelijk voor een laptop van dit bedrag.

Alternatieven

Acer Swift 3 SF314-42-R2QZ

Zoals we hierboven al schreven, is de Swift 3 SF314 ook in andere configuraties verkrijgbaar, bijvoorbeeld de SF314-42-R2QZ. Voor honderd euro minder krijg je een systeem met een 256GB-ssd en een Ryzen 3 4300U. In tegenstelling tot Intels Core i3-laptop-cpu's van dit moment heeft de Ryzen 3-processor vier cores, dus in praktijk kan hij zich meten met een Core i5-processor van de concurrent.

Score: 0(0 reviews)
Acer Aspire 5 A515-56-59KV

Wil je liever een wat groter model? Dan is de Acer Aspire 5 A515-56 misschien wat voor je. Deze 15,6"-laptop is verkrijgbaar in diverse varianten. Als bovenstaand model dat wij hebben getest uitverkocht raakt, is er dus vast nog een andere optie in deze serie. De grotere behuizing biedt meer uitbreidingsopties. Zo past er een tweede ssd in en kun je een geheugenreepje vervangen. In de nieuwe '56'-serie steekt een gloednieuwe Intel 'Tiger Lake'-processor met uitstekende singlecore-prestaties. De accuduur is lang niet zo goed als die van de Swift 3 SF314.

Score: 5(0 reviews)

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True