Door Jelle Stuip en Friso Weijers

Laptop Best Buy Guide XL

Augustus 2022

Laptop voor content creation of gaming

Voor het zwaardere werk, zoals gaming of contentcreation, wil je nog steeds liefst een laptop met een processor die eindigt op -H. Dat is zowel bij Intel als AMD het teken voor een hoger tdp: waar 'normale' laptopprocessors maar 15W of 25W mogen verbruiken bij langdurig rekenwerk, trekt de H-serie door tot 45W, mits de laptopfabrikant de koeling en stroomvoorziening op orde heeft. Dat betekent in de praktijk dat lange rekentaken stukken sneller kunnen verlopen. Veel laptops met een 45W-processor zijn ook voorzien van een losse videokaart, die veel krachtiger is dan het in de processor geïntegreerde exemplaar. Voor gaming is dat natuurlijk van groot belang, maar er is ook andere software die daar flink van kan profiteren.

Het budget van 2000 euro dat we voor deze categorie als uitgangspunt hebben genomen, klinkt als veel geld. Aan een workstation of high-end zakelijke laptop, zoals de Dell XPS 15, kun je gemakkelijk nog veel meer uitgeven. Ook Apples snelste laptops kosten meer, zo zagen we op de vorige pagina.

Voor deze LBBG-categorie zijn we op zoek naar een apparaat met een 45W AMD Ryzen-cpu van de vijfde of zesde generatie, of een Intel-exemplaar van de 12de generatie. Er moet een Nvidia RTX-videokaart inzitten en ook een goed scherm dat bovendien lekker groot mag zijn en minstens 15,6" meet. We hebben er daarbij op gelet dat het systeem nog wel makkelijk is mee te nemen. Daarvoor leggen we de lat bij een gewicht van maximaal 2,5kg. We hopen op een goede autonomie door te selecteren op een accu met een capaciteit van minstens 70Wh. Veel gaminglaptops vallen op de laatste twee punten af.

De beste allrounder

Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH)

De Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 voldoet aan al onze eisen en de prijs ervan valt ruim binnen het budget van 2000 euro. Er zijn nog goedkopere configuraties beschikbaar met minder geheugen of geen losse videokaart, waarvan sommige zelfs minder dan duizend euro kosten. Azerty-varianten zijn eveneens goed verkrijgbaar. Houd er wel rekening mee dat het werkgeheugen bij deze laptop is vastgesoldeerd, mocht je een goedkoper model op het oog hebben.

Aantrekkelijk aan de IdeaPad 5 Pro 16ACH6 is de dunne behuizing die voor een 16"-laptop licht is; dit model weegt 1,9kg. Desondanks heeft Lenovo er wel een 75Wh-accu in gepropt, zodat de accuduur uitstekend is voor een laptop in deze gewichtsklasse. De buitenkant is voor een groot deel gemaakt van metaal en voelt stevig aan. Het scherm is goed; het heeft een hoge resolutie (2560x1600), fijne beeldverhouding, hoge helderheid en goede beeldkwaliteit, waarbij de refreshrate 120Hz bedraagt, zoals bij een gaminglaptop. Het toetsenbord had meer travel mogen hebben, maar de feedback is duidelijk. Fijn is de infraroodcamera voor gezichtsherkenning.

Hoewel de specificaties van de gelinkte variant er mogen zijn - een Ryzen 9 5900HX-cpu, RTX 3050-videokaart, 32GB ram en een 1TB ssd - is de Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 niet de snelste laptop die je kunt kopen voor vijftienhonderd euro. Er zijn modellen met een snellere videokaart en de processorprestaties hebben we bij andere Ryzen 5000H-laptops hoger gezien. De machine maakt als hij vol aan het werk wordt gezet bovendien veel lawaai. Ook het aantal aansluitingen had beter gekund: we tellen slechts één USB-C-aansluiting en een verouderde HDMI1.4-poort.

Score: 0(0 reviews)

Snelste hardware, matig beeld

HP Omen 16-b1890nd

Voor 1900 euro (of 2000 euro, in geval van de azerty-versie) haal je met de HP Omen 16-b1890nd een model in huis met een gloednieuwe Intel Core i7-12700H plus een Nvidia Geforce RTX 3070-videokaart. De systeemprestaties ervan zijn dan ook erg goed. Modellen met een (op papier) nog snellere RTX3080 die minder dan 2000 euro kosten zijn dun gezaaid, en de Omen 16 zet hogere 3d-prestaties neer dan RTX 3070-laptops die we eerder testten. Dat heeft misschien te maken met de nieuwe processor, die ook krachtig blijkt.

HP heeft de hardware verwerkt in een deels metalen behuizing die ervoor zorgt dat de laptop met 2,3kg niet al te zwaar is. De hoeken zijn nogal scherp en het geheel voelt niet zo stevig aan. De laptop maakt bij het verbuigen een krakend geluid en het scharnier laat van zich horen bij het verstellen van het scherm. Het toetsenbord is wel fijn en HP heeft ruim voorzien in aansluitingen, met Thunderbolt 4, HDMI 2.1, een Mini Displayport, gigabit-ethernet en een fullsize SD-kaartlezer.

De Omen 16 heeft zoals de naam al zegt een 16"-scherm met een lekker hoge resolutie van 2560x1440 pixels, dat bovendien met een snelheid van liefst 165Hz ververst. Perfect voor gaming dus, maar de beeldkwaliteit had beter gekund, want het beeld is zelfs met het blote oog zichtbaar te groen. Ondanks de grote 83Wh-accu is de accuduur voor een gaminglaptop niet bovengemiddeld.

Score: 0(0 reviews)

Uitstekend scherm, maar korte accuduur

Gigabyte Aero 5 KE4-72EE614SH

De Gigabyte Aero 5 KE4-72EE614SH, waarvan helaas geen azerty-variant lijkt te bestaan, is voorzien van een 4k-oledscherm met een uitstekende beeldkwaliteit. Het scherm heeft een hoge beeldscherpte en dito helderheid, perfect contrast en breed kleurbereik, waardoor hdr-beelden er mooi uitzien. Gigabyte levert een kleurprofiel mee zodat Windows de kleuren van sdr-content op het paneel kan afstemmen, wat niet altijd goed gaat.

Binnen in de behuizing, die grotendeels van plastic lijkt gemaakt en inclusief hardware 2,3kg weegt, zit dezelfde snelle Core i7-12700H als in de laptop van HP, plus een RTX 3060-videokaart. Naast HDMI 2.1, Thunderbolt 4 en een Mini Displayport is een 2,5Gbit-ethernetpoort aanwezig. Jammer is wel dat de aansluitingen onpraktisch vooraan de zijkant zijn geplaatst, zodat kabels een externe muis in de weg kunnen zitten. Voor videoconferencing is de Aero 5 ook geen goede keus, met zijn cameraatje dat helemaal onderaan het scherm zit.

Gigabyte heeft de Aero 5 een accu meegegeven van liefst 99Wh, de grootste capaciteit die je in een laptop zult tegenkomen. Desondanks blijkt de accuwerktijd niet zo goed. Dat is waarschijnlijk een gevolg van het fraaie oledscherm, dat in onze test met veel witte pagina's in het nadeel is.

Score: 0(0 reviews)

Kijkend naar de tests is te zien dat Intel met de twaalfde processorgeneratie weer helemaal terug is in het high-end segment. Niet alleen bij ultrabooks, maar ook in deze categorie van zwaardere machines had AMD lange tijd de overhand als het om processorkracht gaat.

  • Cinebench 23 - Multi
  • Cinebench 23 - Single
  • PCMark 10 Digital Content Creation
Cinebench 23 - Multi
Laptop Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
HP Omen 16-b1890nd Ci7-12700H
17.480
Gigabyte Aero 5 KE4-72EE614SH Ci7-12700H
14.552
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) Ryzen 9 5900HX
12.573
HP Victus 16-e0548nd Ryzen 7 5800H
12.141
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W Ryzen 7 5800H
12.119
Lenovo Legion 5 15ACH6H (82JU008CMH) Ryzen 5 5600H
9.908
Cinebench 23 - Single
Laptop Cpu/soc Score in punten (hoger is beter)
Gigabyte Aero 5 KE4-72EE614SH Ci7-12700H
1.797
HP Omen 16-b1890nd Ci7-12700H
1.764
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) Ryzen 9 5900HX
1.443
HP Victus 16-e0548nd Ryzen 7 5800H
1.423
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W Ryzen 7 5800H
1.416
Lenovo Legion 5 15ACH6H (82JU008CMH) Ryzen 5 5600H
1.354
PCMark 10 Digital Content Creation
Laptop Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
HP Omen 16-b1890nd Ci7-12700H
11.142
Gigabyte Aero 5 KE4-72EE614SH Ci7-12700H
10.670
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W Ryzen 7 5800H
9.054
Lenovo Legion 5 15ACH6H (82JU008CMH) Ryzen 5 5600H
8.595
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) Ryzen 9 5900HX
7.671
HP Victus 16-e0548nd Ryzen 7 5800H
6.023

Met hun Core i7-12700H-cpu scoren de HP Omen en Gigabyte Aero-laptops 25 procent hoger in Cinebench 23 als we de prestaties van één rekenkern beoordelen. Multithreaded zakt het verschil naar zo'n 15 procent. Hoewel de Core i7-12700H veertien cores heeft, tegenover de acht rekenkernen van de Ryzen 9 5900HX, zijn er daarvan slechts zes snelle cores. Met PCMark 10 Digital Content Creation kijken we tot slot naar de prestaties voor video-editing en rendering, en dan blijkt de Lenovo Ideapad 5 Pro wat toe te geven op andere geteste laptops met Ryzen 5000H-cpu's. Beide Intel-laptops scoren weer het best, met ditmaal HP gevolgd door Gigabyte.

Goede piekprestaties zijn leuk en aardig, maar wat als je een tijdlang gaat rekenen? Dat beoordelen we met Blender, door herhaaldelijk een afbeelding te renderen en na iedere render de tijd te noteren. Bij de Lenovo Ideapad 5 Pro verloopt de tweede render beduidend trager dan de eerste, om vervolgens weer terug te vallen naar ongeveer hetzelfde niveau als de eerste. De Gigabyte Aero 5 is bij zijn eerste render bijna even snel als de laptop van HP. De duurprestaties liggen lager, maar blijven vanaf de tweede render wel mooi constant. De Omen-laptop biedt de beste prestaties op de lange termijn; ze nemen maar een klein beetje af naarmate het systeem opwarmt.

  • 3DMark Time Spy
  • 3DMark Time Spy - Graphics
  • 3DMark Time Spy - CPU
3DMark Time Spy
Laptop Videochip score in punten (hoger is beter)
HP Omen 16-b1890nd GF RTX 3070
10.036
Gigabyte Aero 5 KE4-72EE614SH GF RTX 3060
8.268
Lenovo Legion 5 15ACH6H (82JU008CMH) GF RTX 3060
8.140
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W GF RTX 3070
8.053
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) GF RTX 3050
4.528
HP Victus 16-e0548nd GF RTX 3060
1.894
3DMark Time Spy - Graphics
Laptop Videochip score in punten (hoger is beter)
HP Omen 16-b1890nd GF RTX 3070
9.714
Lenovo Legion 5 15ACH6H (82JU008CMH) GF RTX 3060
8.842
Gigabyte Aero 5 KE4-72EE614SH GF RTX 3060
7.965
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W GF RTX 3070
7.838
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) GF RTX 3050
4.167
HP Victus 16-e0548nd GF RTX 3060
1.662
3DMark Time Spy - CPU
Laptop Videochip 3DMark in punten (hoger is beter)
HP Omen 16-b1890nd GF RTX 3070
12.365
Gigabyte Aero 5 KE4-72EE614SH GF RTX 3060
10.542
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W GF RTX 3070
9.542
HP Victus 16-e0548nd GF RTX 3060
9.110
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) GF RTX 3050
8.906
Lenovo Legion 5 15ACH6H (82JU008CMH) GF RTX 3060
5.616

Ook in 3DMark Time Spy biedt de HP Omen 16 in de geteste configuratie de beste prestaties, al komt dat natuurlijk ook doordat hij de snelste videokaart aan boord heeft. De score is zoals gezegd hoger dan bij eerder geteste RTX 3070-laptops, en gaat richting modellen met een zuinige RTX 3080. De Lenovo Ideapad 5 Pro 16ACH6 levert met name in deze test fors in. Dat betekent dat dit model zich niet zo goed leent voor gaming, hoewel een vloeiende 60fps niet buiten bereik ligt in lichtere titels of bij gebruik van lagere instellingen en resoluties.

  • Helderheid wit
  • Contrast
  • Gemiddelde grijswaardenfout
  • sRGB-dekking
  • DCI-P3-dekking
Helderheid wit
Laptop Resolutie Type laptopscherm Helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Gigabyte Aero 5 KE4-72EE614SH 3840x2160 Oled
483
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) 2560x1600 IPS
358
HP Omen 16-b1890nd 2560x1440 IPS
339
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W 2560x1440 IPS
320
Lenovo Legion 5 15ACH6H (82JU008CMH) 1920x1080 IPS
288
HP Victus 16-e0548nd 1920x1080 IPS
260
Contrast
Laptop Resolutie Type laptopscherm Contrast in verhouding (hoger is beter)
HP Victus 16-e0548nd 1920x1080 IPS
1627:1
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W 2560x1440 IPS
1279:1
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) 2560x1600 IPS
1232:1
HP Omen 16-b1890nd 2560x1440 IPS
1189:1
Lenovo Legion 5 15ACH6H (82JU008CMH) 1920x1080 IPS
1067:1
Gemiddelde grijswaardenfout
Laptop Resolutie Type laptopscherm Kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) 2560x1600 IPS
2,50
HP Victus 16-e0548nd 1920x1080 IPS
2,70
Gigabyte Aero 5 KE4-72EE614SH 3840x2160 Oled
3,50
Lenovo Legion 5 15ACH6H (82JU008CMH) 1920x1080 IPS
3,90
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W 2560x1440 IPS
4,80
HP Omen 16-b1890nd 2560x1440 IPS
6,20
sRGB-dekking
Laptop Resolutie Type laptopscherm Gamutdekking in % (hoger is beter)
Gigabyte Aero 5 KE4-72EE614SH 3840x2160 Oled
100,0
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) 2560x1600 IPS
99,7
HP Omen 16-b1890nd 2560x1440 IPS
99,2
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W 2560x1440 IPS
97,7
HP Victus 16-e0548nd 1920x1080 IPS
67,8
Lenovo Legion 5 15ACH6H (82JU008CMH) 1920x1080 IPS
62,0
DCI-P3-dekking
Laptop Resolutie Type laptopscherm Gamutdekking in % (hoger is beter)
Gigabyte Aero 5 KE4-72EE614SH 3840x2160 Oled
97,3
HP Omen 16-b1890nd 2560x1440 IPS
77,7
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W 2560x1440 IPS
75,8
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) 2560x1600 IPS
75,5
HP Victus 16-e0548nd 1920x1080 IPS
50,4
Lenovo Legion 5 15ACH6H (82JU008CMH) 1920x1080 IPS
46,2

De Gigabyte Aero 5 maakt als enige gebruik van een oledscherm, dat bovendien de hoogste resolutie en pixeldichtheid heeft. Helderheid en contrast zijn ook het best van het trio, waarbij het kleurbereik groter uitvalt. De gemiddelde grijswaardenfout blijkt iets hoger dan bij de laptop van Lenovo, die beschikt over een erg goede kleurafstelling. De Ideapad 5 Pro heeft tevens een fijne 16:10-beeldverhouding en ook het grootste schermoppervlak. De Omen 16 biedt de hoogste refreshrate en eveneens een hoge wqhd-resolutie, maar de kleurafstelling valt ronduit tegen. Het scherm is veel te groen en de gammawaarde te laag. In vergelijking met de goedkopere Victus-serie wordt tenminste het volledige sRGB-gamut afgedekt, zodat de kleuren niet veel te flets worden weergegeven.

Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) 75Wh
10u25m
HP Victus 16-e0548nd 70Wh
9u34m
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W 57,5Wh
5u40m
HP Omen 16-b1890nd 83Wh
5u11m
Lenovo Legion 5 15ACH6H (82JU008CMH) 60Wh
4u16m
Gigabyte Aero 5 KE4-72EE614SH 99Wh
4u11m

Voor wat betreft de accuduur is de Lenovo Ideapad 5 Pro de overduidelijke winnaar, althans in onze browsetest. Onder die omstandigheid gaat het beeld pas na tien uur op zwart, wat een vergelijkbare accuduur is als die de gemiddelde ultrabook biedt. Vaak is de accuduur van een apparaat met deze specificaties een stuk korter, zo blijkt ook uit de rest van het testveld in de grafiek. Ondanks de grote accu weet de laptop van HP de middenmoot niet te ontstijgen. De Gigabyte Aero 5 noteert met zijn grote 99Wh-accu de kortste werktijd. Dat komt waarschijnlijk door het oledscherm, dat in het nadeel is bij het weergeven van de witte webpagina's waaruit onze browsetest bestaat.

Reacties (137)

Wijzig sortering
@Tweakers Waar is de mainstream laptop? (budget 1000-1200 euro)
We hebben 500, 700 en dan opeens 2000 euro. Ja, een allrounder maar die is gelijk 1500 piek. :X
Reageer
Precies dit! Voor net geen 1000 euro heb je en Lenovo slim pro 7 met een AMD 5800h/16Gb en 14 inch 2.8k scherm.

Dit is volgens mij een hele relevante en courante categorie voor productie en ontwikkelwerk, en voor mensen die gewoon een dijk van een laptop willen in een elegant jasje.

Jammer!
Reageer
Ja of een asus vivobook pro 16x 2,5k 15gb en gtx30 en een i5 voor 950 (de oled versie ervan is trouwens ook onder de 2k verkrijgbaar en mis ik behoorlijk in het rijtje dat scherm is namelijk wel geel goed
Reageer
+1 voor de yoga slim pro 7, topsegment dat hier inderdaad vreemd genoeg mist.
Reageer
niet te vergeten de Small size laptops (12-14 Inch)
Reageer
Ik ben nog altijd blij met mijn xmg apex met ryzen 5 3600, 2070 gpu, 2x m2 en 1x 2,5 ssd. Was toen 980,- zou hem zo weer kopen.

Ps cpu kan nog worden geupgraded naar een 3950... en ja het is echt een laptop
Reageer
zullen we anders van elke 100 euro prijsverschil een eigen categorie maken? 8)7
Reageer
We hebben het over een gat van 700 naar 1500 euro. Er zijn heel veel goede laptops op de markt voor het budget van 1000-1200 euro, en deze prijsklasse wordt volledig overgeslagen. Gemiste kans toch?
Reageer
Ja dat is dan wel weer waar, maar hier hebben ze inderdaad bij Tweakers wel vaker last van.
Dat er vreemde prijs sprongen worden gemaakt in BBGs, excuus voor mijn zure reactie :+
Reageer
Als lid van een repaircafe, zou ik bij elke beoordeling een score willen zien, hoe makkelijk het toestel te openen is!
Ook mis ik vaak de woorden "Slechts een" bij de vermelding van de ssd.
Nooit begrepen waarom iedereen toch voor zo'n dun ding gaat, waar de meeste interne ruimte opgaat aan de batterij. Ik heb liever ruimte voor een tweede harde schijf en betere speakers en dan een verwisselbare batterij aan de achterkant, zoals vroeger bij de Dell Latitudes, met twee extra batterijen kwam je dan makkelijk een lange reis door.
Reageer
De webshops hebben je reactie gelezen, de prijzen zijn weer scherp!
Reageer
Dan kan ik je de Framework laptop aanraden.
Dun, super makkelijk te openen, en onderdelen zeer makkelijk te vervangen.

Daarnaast, door de filosofie van dit merk, sowieso een aanrader die ik ernstig mis in dit overzicht. Gaat alleen maar over specs en prijs.
Zeg maar dag tegen 2005, en welkom in 2022 Tweakers. Tijd dat jullie meegaan in een milieuvriendelijkere (en daarmee ook budgetvriendelijkere) mindset!!
Reageer
Nooit begrepen waarom iedereen toch voor zo'n dun ding gaat, waar de meeste interne ruimte opgaat aan de batterij....
de mogelijkheid van USB-C PD via powerbank weegt natuurlijk ook wat door op de keuze van mensen voor een dun toestel.... het is een ontzettend gebruiksgemak nu powerbanks van +20.000mAh met het wattage om laptops te laden veelvoorkomend, betaalbaar en compact* zijn.

*Compact als in: als je toch al een laptoptas meepakt past nagenoeg elke powerbank er ook wel nog bij.
Reageer
Iedereen die verstand heeft van laptops en speuren leuk vind help this girl out.
Ik ben er te lang uit en zie door de bomen het bos niet meer

Ik zoek:
- max rond de €1500 max
- voorkeur rond de €1000
2de kansjes, marktplaats of refurbisched pareltjes ook welkom.
- min 13/max17 inch
- snelle processor, liefst rayzen7of 9
Of een i7 of i9
- 16/ 32gb ram
- goeie ssd, minimaal 256gb

Ik zou de laptop gaan gebruiken voor foto bewerking. Wss eerst nog Lightroom maar Adobe mogelijk ook. Dit moet ik weer even ervaren.
Nu eerst nog als hobby maar er is een mogelijkheid dat ik deze toch kanuit gebruiken als grafischewerk(laptop) voor het bewerken.

Heb je wat in Mind bericht me.
Reageer
Basis laptop tot 700 Euro...en ze zijn op 1 na allemaal meer dan 100 euro duurder dan die 700,-
Reageer
De prijzen zijn allemaal net gestegen..

Ten tijde van maken artikel zat het allemaal nog onder de €700.

[Reactie gewijzigd door Devian op 1 augustus 2022 13:42]

Reageer
Ja dit is balen...we hebben de LBBG vorige week afgerond zodat hij netjes vandaag online kon en van alle drie de laptops in die categorie zijn de prijzen net gestegen :(
Reageer
Pas de kop in het artikel dan even aan van basislaptop tot 700 euro, naar basislaptop tot 800 euro. Een zinnetje erbij: wegens recente prijsstijgingen is het aanbod turbulent en kan de prijs/kwaliteit soms flink verschillen van week tot week, houd onze prijsgrafieken daarom goed in de gaten.

Ook weer gefixed en wat duidelijker kader voor de discussie onder het artikel toch? Moment van publiceren telt toch, dan gaan je lezers ernaar kijken, maximum effort ;)
Reageer
Bizarre prijsstijgingen dan....
Zou wel mooi zijn om een kleine update van de categorie tot € 700 te geven. Wat kopen we nu nog voor goede laptops tot € 700?

[Reactie gewijzigd door Hulleman op 1 augustus 2022 10:00]

Reageer
De laptops die nu nieuw 800 euro kosten, vindt je op Marktplaats vast in prima staat voor 500 euro of minder. En dat is ook nog eens milieu-verantwoord!
Reageer
denk dat je door de inflatie en zwakke positie van de euro tov de dollar nog weinig goed voor 700 euro gaat vinden
Reageer
Kan ook zijn dat ze nu de prijzen omhoog gooien en eind van de maand als de scholen weer beginnen en men terug is van vakantie en echt op zoek gaat naar nieuwe laptops weer "leuke" aanbiedingen hebben.

Volgens mij heeft de MM (maar ook andere) in augustus van die acties
Reageer
Jammer, mooi prijspunt namelijk.
Reageer
Probleem is ook deesl het beperkte aanbod op de pricewatch

https://www.bol.com/nl/nl...DwmgKj2NoQ-MaAr0hEALw_wcB

deze is namelijk 699.
en deze is nog iets goedkoper:
https://www.mediamarkt.nl...m_source=google&utm_term=

dus tja lastig zo.

overigens:
https://www.paradigit.nl/...l70077mh/80059471/product

[Reactie gewijzigd door Kevinp op 1 augustus 2022 13:59]

Reageer
Je wordt gemind, maar zeker de tweede suggestie is natuurlijk een best mooi alternatief met 16gb en 512gb voor de €700 suggesties
Reageer
Ja back to school, met je portemonnee leeg ;)
Reageer
Mooi he dat ze de prijzen hebben aangepast ;-).
Reageer
Bizar dit, gisteren waren ze inderdaad minimaal €100,- goedkoper.
Reageer
Misschien een klein onderzoekje waard of het loont om voor 1 augustus te kopen of na een bepaalde datum. Dat zou met de historische gegevens in de pricewatch op te helderen moeten zijn.
Reageer
1 aug, nieuwe maand, nieuwe prijzen
Reageer
Euro prijzen zullen wel zijn aangepast aan de dollar. Euro is behoorlijk minder waard geworden de laatste tijd.
Reageer
Toen die 1.4 was ten opzcihte van de dollar zagen we dat nauwelijks terug.
Reageer
Misschien was het tegen de €700 tijdens het schrijven en zijn sindsdien de prijzen omhoog gegaan. Denk dat je de actuele prijs uit de prijswatch hier ziet?
Reageer
Hier slaat Tweakers inderdaad wel enigszins de plank mis...
Reageer
Misschien is het een typefout en moest het 'tot 800 euro' zijn.
Dan is die ene van 829 nog net te vergeven.
Reageer
Zijn die content- en gaminglaptops nou 14 en 16 inch? Waarom neem je voor dergelijke dingen geen 17 inch? Ik heb dat zelf en zou echt niet meer kleiner willen. Met een budget van €2000 kun je toch wel een 17 inch versie vinden?
Reageer
Waarom neem je voor dergelijke dingen een laptop! ;)
En als je dan toch (deels) mobiel wilt werken, pak een 15/16" en een los scherm van 27"+
Reageer
Ik heb niet overal een scherm, laat staan plaats daarvoor. Een 17 inch scherm is dan ideaal. Als ik er wel ruimte voor had dan had ik uiteraard een desktop pc gehad
Reageer
Ik game (zoals vast velen met zo'n oplossing) vaak aan tafel in de woonkamer, buiten op het terras of ergens op reis. Leuk met je desktop ;)

Voor productiviteitsdoeleinden eigenlijk hetzelfde verhaal.

[Reactie gewijzigd door pagani op 1 augustus 2022 14:47]

Reageer
Gamen op een terras, dat moet gezellig zijn voor de anderen :Y)
Tenzij je een LANparty houdt natuurlijk
Reageer
Je kan ook een terras in je tuin hebben he ;) Niet minder gezellig dan op je zolderkamer terwijl de rest buiten zit toch?
Reageer
Er is blijkbaar een wens om laptops alleen maar kleiner en kleiner te maken.
Doe ze mij ook maar groter. 24 inch laptop, zou er meteen voor gaan. :-)
Reageer
Ik denk haast dat je zo'n bakbeest met wat desktop-componenten ook wel zelf kunt bouwen :D
Mobiliteit is met zo'n omvang wellicht al niet de de primaire overweging.

Batterij wordt wel lastig denk ik.
Reageer
Er is blijkbaar een wens om laptops alleen maar kleiner en kleiner te maken.
Doe ze mij ook maar groter. 24 inch laptop, zou er meteen voor gaan. :-)
Geef me één goede reden om niet meteen voor een 32" laptop te gaan! O-)
Reageer
Vanwege de extra kosten van het business class te moeten treinen/vliegen, anders heb je niet genoeg ruimte om m onderweg te kunnen openklappen. ;)
Reageer
Omdat niemand zo'n grote 'lap' heeft. :+
Reageer
Met name in Amerika zijn er toch juist steeds meer mensen die ruimte te over hebben op hun 'lap'?
Reageer
Hmmm... Dat klinkt als het beter denkwerk!
Reageer
Dat zal te maken hebben met de eis van maximaal 2.5kg waardoor er gewoon heel veel laptops afvallen.

Laat je de eis van 2.5kg vallen dan behoort zelfs een 3080 tot de mogelijkheden met 17.3 inch scherm en 12e gen i7.

[Reactie gewijzigd door Arjant2 op 1 augustus 2022 10:56]

Reageer
Oh, die 2,5kg had ik niet gezien
Reageer
Grappig, de laptop die ik laatst had uitgezocht die mij goede bang for buck leek is net 2.6kg. Heeft voor de rest wel dezelfde cpu/gpu als de 300 euro duurdere gaminglaptop hier. pricewatch: ASUS TUF Gaming F17 FX707ZR-HX002W
Reageer
17 inch laptops zijn door de jaren heen minder populair geworden. Persoonlijk vind ik het bakbeesten die vaak ook nog eens zwaar zijn. Vervoer wordt dan een issue, ook qua grootte.

Het ding een vaste plek geven is onlogisch, ik zou dan eerder een pc of een rappe nuc gebruiken, vaak goedkoper en stiller bij dezelfde performance.

Werken maar vooral gamen op een laptop is niet zo ergonomisch omdat het scherm eigenlijk te laag zit. Dat kun je oplossen met een laptopstand maar dan moet je al een externe muis en tobo aansluiten. Vanaf daar is het een kleine stap om ook een extern scherm te gaan gebruiken.

Onder aan de streep werkt een scherm dat groter is dan 20 inch ook nog eens veel prettiger.
Reageer
Nee highend 17inc begnt pas ergens rond de 2600

Al die moderne shizzle is juist kleiner en compacter geworden 15>14 en 17>16

In de praktijk ziet een 1440+ scherm er op 16inc wel echt heel goed uit vooral omdat de meesten 1600 ipv 1400 px hebben zodat je nog net die menubalkjes er ongestraft in kunt zetten
Reageer
Waar zag je 14 inch???

Ik baal er juist van geen één gaming laptop van 14 inch te zien!

Compact is wel degelijk fijn om mee te werken (jarenlang genoten van de scherpte van het scherm van een 13 inch macbook, nu ook nog nu die onder windows net iets sneller draait).
Reageer
Ik blijf het spijtig vinden dat laptops met 32GB RAM en Ryzen CPU zo zeldzaam zijn, of vooral gaming georiënteerd.
Ben zelf geïnteresseerd in 13-14" laptop, hoge resolutie (2560x1440), goede brightness om buiten te werken, 32GB RAM en Ryzen3 8-core, 1 of 2 USB-A, 1 of 2 USB-C en HDMI (voor workshops). Geen interesse in gaming GPU, maakt alleen maar duurder, zwaarder en minder zuinig.
Heb nu bijna een jaar een Lenovo Ideapad 5 Pro, bijna perfect, op vastgesoldeerd 16GB RAM na.
Mijn MBP uit 2013 heeft al 16GB, mijn vorige laptop van +5 jaar oud had ook al 16GB voor 1.500€, kunnen we nu eindelijk meer krijgen aub? Of op zijn minst de mogelijkheid om dit te bestellen?

[Reactie gewijzigd door Chris_147 op 1 augustus 2022 10:22]

Reageer
Je probleem zit in de combo's die je kiest :
  • een Ryzen3 wordt enkel gebruikt in laptops met een resolutie van 1920x1080
  • 32GB RAM is enkel verkrijgbaar met een Ryzen9
Reageer
Ik bedoelde Zen 3, dus Ryzen 7 of 9 (denk ik)

Weet jij niet-gaming laptops met Ryzen 9 en 32GB en mijn andere specs? Ik niet, hoor het graag.

[Reactie gewijzigd door Chris_147 op 1 augustus 2022 11:14]

Reageer
Aan de andere specs is vlot te voldoen, maar van zodra die 32GB RAM in the picture komt, zijn het allemaal gaming laptops.
Ik vind in de pricewatch nog wel een ASUS zenbook, waarbij het aantal SO-DIMMS slots specifiek genoemd worden, alsook gesoldeerd. Dus misschien is dit wel uit te breiden, maar bij maximum te gebruiken staat dan weer 16GB.
https://tweakers.net/pric...oled-um3402ya-km242w.html
Ook de specs op de site van Asus vind ik onduidelijk. https://www.asus.com/be-n...zen-5000-series/techspec/
Geheugen 16GB LPDDR4X on-board, Total system memory upgradeable to:16GB
Er zit 16GB on-board, en nog uitbreidbaar tot maximum 16GB?

Lenovo heeft 1 laptop, 14", 32GB, resolutie 3840x2400, 2xUSB-C, 2xUSB-A, 1xHDMI, maar met een intel CPU, en wel aan een prijs van een gaming laptop
https://www.lenovo.com/be...h-Intel/p/21CDCTO1WWNLBE2

[Reactie gewijzigd door Arator op 1 augustus 2022 13:30]

Reageer
LPDDR bestaat niet in DIMM vorm en wordt altijd gesoldeerd.
En het is ook niet te combineren met "gewoon" DDR.
Dat tezamen maakt dat laptops met LPDDR sowieso nooit uit te breiden zijn met DIMMs.
Reageer
Inderdaad, zoals ik zei heb ik nu een Lenovo Ideapad 5 Pro met 5600 en 16GB.
Goed toestel (niet perfect, maar soit), had men nu niet een SKU kunnen maken met vastgesoldeerd 32GB?
Was 850€, ik had gerust 1200€ willen betalen voor die ene upgrade. Daar moet Lenovo toch geld op kunnen verdienen?
Reageer
Die zijn er inderdaad niet, asus heeft volgens mij in de creator serie wel een 25..x1600 14inc versie waarbij dim1 niet vast gesoldeerd is en je dus aftermarket dims kunt gebruiken maar bij de meesten is dat dus niet zo

De MacBook pro 14 M1 is volgens mij wél met 32gb uitleverbaar Maar dan praat je wel over een iets ander budget
Maar wel een bizar fijne laptop

[Reactie gewijzigd door i-chat op 1 augustus 2022 10:49]

Reageer
Heel ander budget ja, en op dit moment bij mijn weten ook geen mogelijkheid om x86 VM's te draaien. En daar heb ik nu net die 32GB RAM voor nodig. Ik hoop dat nieuwere laptops dit wel gaan bieden.
Anders overweg ik misschien een mini pc met Ryzen 9: https://www.bee-link.net/...pc?variant=42076738552050
1000$ voor Ryzen 5900 met 64GB RAM en 1TB SSD. Dan een soort Remote Desktop opzetten om CPU intensieve taken te offloaden van de laptop.
Reageer
Deze laptops kun je zelf laten configureren met 32/64 GB RAM: https://www.tuxedocomputers.com

En deze kan tot 128GB RAM: https://www.tuxedocompute...DO-Book-XUX7-Gen13.tuxedo

[Reactie gewijzigd door Aegir81 op 1 augustus 2022 21:29]

Reageer
Mijn macbook uit 2012 heeft ook 16GB RAM. Dat heb ik er gelukkig nog bij kunnen prikken, want 8GB werd echt te traag.

Ik ga liever voor een dikkere laptop met een SO-DIMM slot, dan een dunnere met 16GB vastgesoldeerd. Maar zoals je zegt, is dat nu een zeldzaamheid bij 14" laptops.
Reageer
Heb er al een tijdje niet gekeken, maar op de Lenovo site kun je bepaalde laptops zelf configureren. Wel herinner ik me dat de top RAM config meestal ook alleen maar kon i.c.m. met de duurste CPU.
Reageer
Na zelf twee HP Omen gaming laptops te hebben gehad, ben ik tot de conclusie gekomen dat ik deze laptop reeks zou afraden om te kopen. In het kort:
+ De Laptops hebben vaak een aantrekkelijke prijs ten opzichte van de hardware.

- HP Omens, hebben bijna altijd last van extreme hitte na ongeveer 2 jaar gebruik. Waarbij nieuwe koelingspasta, stofonderhoud, etc. niet leidt tot langdurige verbeterde thermals.

- De bouwkwaliteit/productie veelal slordig is. Met een hoge kans op coilwhine of hardware problemen met assemblage. Zelf heb ik meerdere keren de laptops moeten inruilen of laten controleren in de fabriek.

- Voor de prijskwaliteitverhouding is er vaak bezuinigd op andere onderdelen van de laptop. Zij het de behuizing, of belangrijkere onderdelen als de opslagonderdelen, of de netwerkkaart. Waardoor de algehele ervaring in mijn gevallen toch te vaak te kort kwam om de prijs te verantwoorden. Bij mijn eerste Omen was dit duidelijk merkbaar in de kwaliteit van het TN beeldscherm, bij de tweede was dan weer de SSD armoedig.

Dat gezegd hebbende, blijft het N=2.
( voor de goede orde, mijn modellen waren: HP Omen 15-dc0003nd en de HP Omen 15-ek0600nd)

[Reactie gewijzigd door Amon-Re op 1 augustus 2022 09:31]

Reageer
Dat gezegd hebbende, blijft het N=2.
( voor de goede orde, mijn modellen waren: HP Omen 15-dc0003nd en de HP Omen 15-ek0600nd)
Maak er maar n=4 van, als de HP Zbook ook mee mag doen!

Ik heb nu m'n tweede zakelijke HP Zbook (Intel Core i7, 16GB RAM, 17" scherm), en hij is snel, maar hij wordt heet. Ik heb geen idee waarom, want hij wordt zelfs heet als ik 'm aan laat staan terwijl ik een vergadering heb en niks met m'n laptop doe. Soms denk ik dat er ergens een vliegtuig opstijgt, maar dan is het de ventilator van mijn Zbook die aanslaat. Dat had ik overigens vooral bij mijn vorige Zbook.

Het kan natuurlijk ook aan Windows of de instellingen (m'n werkgever) liggen.

Mijn vorige Zbook had aan het eind allemaal onverwachte BSOD's, en sommige dingen werkten ineens niet meer. Net alsof er een interne slijtageslag is geweest, mogelijk dankzij jarenlange extreme verhitting van het inwendige.

Maar goed, ik heb nu een nieuwe Zbook, ik hoop dat-ie het nog even goed doet, zonder oververhittingsproblemen.
Reageer
Wat je verteld is een bekend verhaal voor me. Van de meerdere zbooks /elite books die ik heb gebruikt zijn het vaker heethoofden.
Reageer
Helaas...

Ergens heeft HP (of de combinatie HP / Microsoft) z'n power management niet onder controle.

Toch zijn er wel voordelen van een Zbook. Elke dag zo'n stoeptegel mee naar je werk sjouwen scheelt een abonnement op de sportschool, en 's winters hoef je de verwarming niet zo hoog te zetten.
Reageer
Hier een Dell met het zelfde probleem. Het zit primair in de Intel CPU.
Reageer
Dat-ie heet wordt als je 'm laat werken, ja, dat ligt aan Intel.
Maar "gewoon" een uurtje idle Windows hebben draaien, zonder dat hij iets hoeft te doen, ligt dat ook aan Intel, of is dat Microsoft of HP?
Reageer
Welke processen er draaien bij "idle" kun je zelf nagaan. Mijn ervaring is dat om verder onduidelijke redenen sommige processen volle bak vragen van de processor en dat dan horen je zowat vergaat en ik vragen krijg van collega's.

Het is de processor die de hitte produceert, de laptopfabrikanten die onafhankelijk van elkaar falen die hitte goed af te voeren (zou Intel wellicht hebben gelogen over de specs?) en Microsoft die bepaalde processen ruim baan geeft. Ik moet zeggen dat het met Windows 11 wel stukken beter lijkt te gaan.
Reageer
Ik denk dat ze ook met hetzelfde issue zitten als waar Apple voor uitgelachen werd. Dat Intel belooft dat de aankomende CPU echt heus binnen <klein beetje stroom verbruik> past. Maar dat het dan uiteindelijk iets is als: 1 core gebruikt 15W, er zijn 4 cores, en de totale limiet samen is 17W met turbo boost naar veel hoger. Dan krijg je chassis ontwerpen die in feite niet echt bij de CPU passen ("Haha, draait op 98C en klokt dan omlaag").
Reageer
Inderdaad, het MacBook Pro met Intel Core i9 thermo throttling debacle komt door Intel, die beloofde een zuinige laptop i9, Apple bouwde er een MacBook omheen met koeling volgens de specs, en vervolgens komt Intel met een veel hetere i9.

Dit was voor Apple de trigger om zelf chips te gaan ontwerpen.
Reageer
Ik heb zelf een hp omen 15-dc0096nd en gebruik die al jaren elke (werk)dag zonder problemen.

Misschien is het omdat ik de grafische kaart niet zoveel gebruik? Die wordt namelijk alleen gebruikt als ik windows boot om te gamen en dan kan de laptop inderdaad behoorlijk warm worden.
Reageer
Ik heb nu ongeveer 1,5 jaar een OMEN 15-en0810nd (Ryzen 7 4800h / 16 Gb / Rtx 2060) en moet zeggen dat ik er (nog) geen problemen mee heb. Ik gebruik hem echter niet intensief en ook niet dagelijks (daar heb ik mijn desktop pc voor).

Het enige wat mij bij HP dwars zit, is de luide fan. Zelfs bij een lichte CPU load gaat hij al keihard blazen. Zit je net te videobellen, gaat Windows op de achtergrond zitten updaten, en dan verstaat je gesprekspartner je amper nog. En HP timmert je BIOS ook goed dicht. Waar ik bij mijn vorige MSI laptop nog volle toegang had tot fan curves en tweaks, kun je bij HP alleen via de Omen software één van de 3 profielen kiezen. Zelfs bij het 'stille' profiel vind ik de fan nog veel te luid.

Zelfs met 3rd party software is de fan amper te bedienen. Heb met veel moeite een preset gevonden voor Notebook Fan Control die me iig de fan iets laat terug zetten als hij weer onnodig hard zit te blazen.
Reageer
IdeaPad 5 hebben een serieus probleem met de scharnieren blijkt op het interwebs (waaronder Tweakers). Helaas kwam ik daar pas achter nadat die van mij het begaf na 25 maanden. Maar veel gaan nog eerder kapot en Lenovo vergoed dat vrijwel niet. Persoonlijk heb ik er geen rare fratsen mee gedaan, niet gevallen, niet het huis uit en vrijwel altijd op dezelfde kamer.

Lenovo IdeaPad 5 15ARE05 (81YQ0030MH) review door wvisser
Reageer
Het gaat hier om 5 Pro, en die is een stuk degelijker. Heb hem net een paar weken geleden gekocht voor 699 en (nog) geen klachten. Een versie met de 5800u en een Nvidia MX450 was een paar dagen geleden bij Ibood voor 799, dát was nog eens een koopje!
Reageer
Helaas hetzelfde hier... Na 25 maanden stuk en geen garantie meer. Het was is een snelle laptop maar helaas ook snel kapot.
Reageer
Ik ben zelf aan het zien om een gaminglaptop te kopen met een budget van 2000 euro. Ik heb momenteel de Lenovo Legion 5 pro op het oog. Ik dacht deze ook terug te zien dan in deze lijst, aangezien die toch beter geschikt lijkt wanneer je budget 2000 euro is?
Reageer
Ik heb zelf een Legion 5 Pro, 5800H met 3070 gekocht vorige maand. Is echt een super beest, erg tevreden mee. Was in de aanbieding voor €1369

Enig nadeel is dat die wel ~2,5kg is.
Reageer
Ik mis toch een duidelijk overzicht van alle specificaties, waarom niet alles in een duidelijke tabel alles naast/onder elkaar IPV alleen zo in tekst vorm?

Sorry, maar dat er niet overal duidelijk als eerste het formaat vermeld wordt vind ik gewoon slecht/amateuristisch. Ben ik de enige die eerst naar het formaat en dan pas naar de rest kijkt? (Met mijn formaat handen valt alles onder de 15.6" sowieso af)

Ook de prijscategorieën zijn onlogisch, wie kan/wil zich 2000 voor een laptop veroorloven? Zeker geen student/scholier! Waarom geen Windows laptops van 1000 en 1500?

[Reactie gewijzigd door Alxndr op 1 augustus 2022 11:42]

Reageer
Die categorie heet niet voor niets 'content creation of gaming'. Dan zit je al snel op de €1500+.
Reageer

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.




Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee