Door Jelle Stuip en Friso Weijers

Laptop Best Buy Guide XL

Augustus 2022

Budgetlaptop tot 500 euro

Vijfhonderd euro was een half jaar geleden een bedrag waarmee we met hangen en wurgen net een mooie laptop konden vinden die aan onze eisen voldeed. Dat kwam niet doordat onze eisen zo streng zijn. Een laptop met een ips-scherm, ssd en Core i3- of Ryzen 3-processor kon je normaal gesproken altijd wel voor dat geld vinden. De coronapandemie zorgde er echter voor dat mensen hun geld niet meer buiten de deur konden uitgeven en dus werd er bovengemiddeld veel geïnvesteerd in hardware, wat de vraag en daardoor de prijs opdreef. Op dit moment is het omgekeerde aan de hand en geven mensen hun geld uit aan vakanties, waardoor er voorraden hardware blijven liggen. Je ziet daarom ook nog veel laptops met processors van vorige generaties, terwijl Intel en AMD al een tijd geleden hun nieuwe cpu's hebben uitgebracht. Het zorgt er ook voor dat er eindelijk weer wat te kiezen valt binnen dit budget, en dat je bovendien flink wat waar voor je geld krijgt. De interessantste modellen hebben we hieronder op een rijtje gezet.

Het beste scherm en een vlotte processor

Lenovo ThinkBook 14 G2 ARE (20VFS01U00)

Deze ThinkBook 14 was al de Best Buy in de Best Buy Guide van juni. Hij is nog steeds beschikbaar en het blijft een hele interessante laptop die we deze keer daarom opnieuw vermelden. Wat de laptop interessant maakt, is onder andere het scherm. Het is een 14" groot ips-paneel met een resolutie van 1920x1080 pixels. Bijzonder is dat het scherm de volledige sRGB-gamut kan weergeven. Dat kunnen zelfs veel laptops van zevenhonderd euro niet eens. Behalve het goede scherm heeft de laptop toetsenbordverlichting en een vingerafdrukscanner aan boord. Die twee kom je op laptops van minder dan vijfhonderd euro ook niet vaak tegen, en al helemaal niet samen. Je moet het bij deze laptop wel doen met een iets verouderde processor, de Ryzen 3 4300U, maar die is dankzij zijn vier cores de dualcore i3-processors van Intel nog altijd de baas. De ssd van 128GB is krap, maar de opslagruimte is makkelijk uit te breiden omdat de laptop is voorzien van een tweede M.2-slot. Verder beschikt de laptop over 8GB vastgesoldeerd werkgeheugen en een leeg DDR4 SO-DIMM-slot, waardoor je het kunt uitbreiden tot maximaal 40GB. In de Laptop Best Buy Guide van juni hebben we de laptop nog uitgebreider beschreven.

Score: 0(0 reviews)
linkLaptop Best Buy Guide juni 2022 - Budgetlaptop

Beste allrounder

Acer Aspire 5 A514-54-371N

Deze Aspire 5 is ook een oude bekende uit de Laptop Best Buy Guide. Hij is de afgelopen tijd nog wat in prijs gezakt, wat hem extra interessant maakt. In tegenstelling tot de ThinkBook hierboven is de Aspire 5 wel van een 256GB grote ssd voorzien. Daar zou je als gemiddelde gebruiker wel een tijdje mee uit de voeten moeten kunnen. Ook hier is de opslagruimte eventueel uit te breiden, maar dan met een SATA-schijf. De processor is een Core i3-model dat grafisch wat sneller is dan de chips van AMD, maar bij belasting van alle cores - twee in dit geval - is hij weer wat langzamer. De behuizing van de laptop is deels van kunststof gemaakt en daardoor voelt hij wat zwak aan. De achterkant van het scherm is wel van metaal gemaakt en daar is de laptop op zijn stevigst. Die achterkant is in verschillende kleuren te krijgen. Dit is het goudkleurige model, de andere versies linken we hieronder. Opvallend aan deze laptop is verder dat hij een ethernet- en HDMI 2.0-aansluiting heeft. Die worden vaak weggelaten bij laptops in deze prijscategorie.

Score: 0(0 reviews)
linkLaptop Best Buy Guide april 2022 - BudgetlaptoplinkAcer Aspire 5 A514-54-34AT (blauw)linkAcer Aspire 5 A514-54-3658 (roze)linkAcer Aspire 5 A514-54-34JQ (zilver, Windows 10) linkAcer Aspire 5 A514-54-356A (zilver, Windows 11)

Convertible

Lenovo IdeaPad Flex 5 14ITL05 (82HS00K6MH)

Voor vijfhonderd euro kom je niet veel convertibles tegen die Windows draaien, maar deze Flex 5 is zelfs al voor 450 euro te krijgen. De laptop heeft een scherm dat je om de behuizing heen kunt klappen, en uiteraard een touchscreen. Dat klapscherm heeft natuurlijk zijn prijs. Lenovo heeft daarom bezuinigd op het werkgeheugen dat slechts 4GB groot is en niet kan worden uitgebreid. De behuizing van het scherm is van aluminium gemaakt en voelt daardoor stevig aan. De rest van de behuizing is van plastic gemaakt, ziet er wat goedkoper uit en veert gemakkelijk in onder druk. Het toetsenbord heeft achtergrondverlichting en er zit een SD-kaartlezer op. HDMI is ook aanwezig, maar dat is helaas een 1.4-aansluiting. Het scherm heeft een wat lage helderheid, maar een prima contrast van 1500:1. De accuduur is met ruim acht uur niet slecht.

Score: 0(0 reviews)

Beste allrounder: alternatief

ASUS VivoBook 14 X415EA-EB850W

De Vivobook 14 is een interessante 'doorsnee' laptop die zich kan meten met de Aspire 5. De EB850W-uitvoering die we hier linken, heeft een 256GB-ssd, 8GB geheugen en een Core i3-1115G4-processor. Daarmee is hij vergelijkbaar met de Acer Aspire 5 van hierboven. De i3-processor is in de ASUS echter zodanig geconfigureerd dat de laptop er wat hogere prestaties uit weet te persen. De accuduur ontloopt die van de Acer met slechts twee minuten. Nadeel van de ASUS is dat hij met zijn volledig kunststof behuizing wat goedkoper aanvoelt dan de Acer Aspire 5. Van de 8GB werkgeheugen die aanwezig is, zit de helft vastgesoldeerd. De overige 4GB zit in een SO-DIMM-slot en kun je dus vervangen door een module met een hogere capaciteit. Er is weliswaar ruimte voor een extra SATA-schijf, maar het benodigde kabeltje naar het moederbord levert ASUS niet mee.

Score: 0(0 reviews)

We hebben de vier laptops uiteraard getest. De belangrijkste testresultaten vind je hieronder terug.

  • Cinebench 23 - Multi
  • Cinebench 23 - Single
  • 3DMark Night Raid
  • 3DMark Night Raid - Graphics
  • 3DMark Night Raid - CPU
Cinebench 23 - Multi
Laptop Cpu/soc Geïntegreerde gpu score in punten (hoger is beter)
Lenovo ThinkBook 14 Ryzen 3 4300U Rad. RX Vega 6
4.140
ASUS X415EA-EB1159W Ci3-1115G4 Intel UHD Xe G4 48EUs
2.897
Acer Aspire 5 A514-54-36AM Ci3-1115G4 Intel UHD Xe G4 48EUs
2.835
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ci3-1115G4 Intel UHD Xe G4 48EUs
2.774
Cinebench 23 - Single
Laptop Cpu/soc Geïntegreerde gpu Score in punten (hoger is beter)
Acer Aspire 5 A514-54-36AM Ci3-1115G4 Intel UHD Xe G4 48EUs
1.300
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ci3-1115G4 Intel UHD Xe G4 48EUs
1.264
ASUS X415EA-EB1159W Ci3-1115G4 Intel UHD Xe G4 48EUs
1.247
Lenovo ThinkBook 14 Ryzen 3 4300U Rad. RX Vega 6
1.060
3DMark Night Raid
Laptop Cpu/soc Geïntegreerde gpu score in punten (hoger is beter)
ASUS X415EA-EB1159W Ci3-1115G4 Intel UHD Xe G4 48EUs
9.691
Acer Aspire 5 A514-54-36AM Ci3-1115G4 Intel UHD Xe G4 48EUs
8.908
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ci3-1115G4 Intel UHD Xe G4 48EUs
6.327
Lenovo ThinkBook 14 Ryzen 3 4300U Rad. RX Vega 6
6.034
3DMark Night Raid - Graphics
Laptop Cpu/soc Geïntegreerde gpu score in punten (hoger is beter)
ASUS X415EA-EB1159W Ci3-1115G4 Intel UHD Xe G4 48EUs
11.757
Acer Aspire 5 A514-54-36AM Ci3-1115G4 Intel UHD Xe G4 48EUs
10.469
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ci3-1115G4 Intel UHD Xe G4 48EUs
7.039
Lenovo ThinkBook 14 Ryzen 3 4300U Rad. RX Vega 6
6.231
3DMark Night Raid - CPU
Laptop Cpu/soc Geïntegreerde gpu score in punten (hoger is beter)
Lenovo ThinkBook 14 Ryzen 3 4300U Rad. RX Vega 6
5.118
ASUS X415EA-EB1159W Ci3-1115G4 Intel UHD Xe G4 48EUs
4.857
Acer Aspire 5 A514-54-36AM Ci3-1115G4 Intel UHD Xe G4 48EUs
4.830
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ci3-1115G4 Intel UHD Xe G4 48EUs
4.024

De snelste van de vier in deze BBG is de ThinkBook 14, ondanks zijn verouderde processor. Als het om taken gaat waarbij alle vier de cpu-cores worden gebruikt, zijn de twee cores van de i3-processor in het nadeel. De 4300U toont in deze grafiek goede prestaties, maar er zijn ook regelmatig aanbiedingen van laptops met een Ryzen 3 5300U-processor, en die zijn nog wat vlotter. Bij gebruik van een enkele core zijn de Intel-laptops sneller, en grafische gezien zijn de Intel-laptops veel sneller. Opvallende uitschieter is de ASUS, die voor een Intel-gpu een hoge score neerzet. Blijkbaar heeft ASUS de laptop zodanig geconfigureerd dat de gpu op een hoog verbruik mag draaien.

  • Helderheid wit
  • Contrast
  • sRGB-dekking
Helderheid wit
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Lenovo ThinkBook 14 1920x1080 14"
297
Acer Aspire 5 A514-54-36AM 1920x1080 14"
268
ASUS X415EA-EB1159W 1920x1080 14"
246
Lenovo IdeaPad Flex 5 1920x1080 14"
228
Contrast
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Contrast in verhouding (hoger is beter)
Lenovo ThinkBook 14 1920x1080 14"
2117:1
Lenovo IdeaPad Flex 5 1920x1080 14"
1518:1
Acer Aspire 5 A514-54-36AM 1920x1080 14"
1340:1
ASUS X415EA-EB1159W 1920x1080 14"
1294:1
sRGB-dekking
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Gamutdekking in % (hoger is beter)
Lenovo ThinkBook 14 1920x1080 14"
99,9
ASUS X415EA-EB1159W 1920x1080 14"
67,0
Lenovo IdeaPad Flex 5 1920x1080 14"
66,6
Acer Aspire 5 A514-54-36AM 1920x1080 14"
64,0

Wat schermen betreft, schreven we hierboven al dat de ThinkBook 14 uitzonderlijk goed is. Niet eerder kwamen we een laptop in deze prijsklasse tegen die de volledige sRGB-gamut kan weergeven. Daarnaast is het contrast voor een ips-paneel bijzonder goed. De resultaten van de andere drie laptops steken wat flets af, maar dat beeld wordt vertekend door het goede scherm in de ThinkBook. De andere drie laptops hebben een, voor deze prijsklasse, gewoon goed ips-scherm.

Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Lenovo ThinkBook 14 45Wh
8u49m
Lenovo IdeaPad Flex 5 52,5Wh
8u14m
Acer Aspire 5 A514-54-36AM 48Wh
7u48m
ASUS X415EA-EB1159W 37Wh
7u46m

Tot slot is de ThinkBook ook de winnaar in de accutest. Dat is enigszins opvallend, want de Acer en de Flex 5 hebben een grotere accu. Blijkbaar zitten in de ThinkBook zuinigere componenten of is de laptop zodanig afgesteld dat het verbruik niet te hoog ligt.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee