- Acer Chromebook Spin 513
- HP Chromebook x360 14b
- Samsung Galaxy Chromebook 2 360
In het kort
De Acer Chromebook Spin 513 is een betaalbare Chromebook. De behuizing is lekker dun en licht en door het omklapbare touchscreen kun je hem ook als tablet gebruiken, maar het scharnier houdt beide delen dan niet zo goed op hun plek. De beeldkwaliteit van het scherm is wel goed. De accuduur is redelijk, maar niet bovengemiddeld. Door de keuze voor een Snapdragon 7c-soc draaien Android-apps relatief goed, maar de rekenkracht voor andere toepassingen is beperkt. Jammer is ook de karige geheugenconfiguratie en niet uitbreidbare opslag.
In het kort
De HP Chromebook x360 14b kost niet meer dan 400 euro in een uitvoering met de relatief snelle en recente Pentium Silver N6000-cpu. Zo snel als de Core-processors in de duurste Chromebooks is hij niet, maar voor dit bedrag is relatief veel rekenkracht voorhanden. HP stopt in deze convertible ook nog 8GB ram en 128GB uitbreidbare opslag. Door de snelle configuratie lever je op andere punten wel weer in. Zo is het scherm een typisch budgetexemplaar met fletse kleuren en een lage helderheid, en valt de accuduur tegen. De plastic behuizing is niet slapper dan de concurrentie, maar wel vrij zwaar, zeker voor tabletgebruik.
In het kort
De Samsung Galaxy Chromebook 2 360 is een compacte Chromebook-convertible. Met zijn contrasterende kleurenschema, buitenkant in magnesiumlook en scherm met afgeronde hoekjes ziet hij er hip uit. Ondanks het kleine formaat kom je wat aansluitingen betreft niks tekort en ook de werkomgeving is prima. Het scherm heeft een hoge resolutie en erg verzadigde kleuren, maar natuurlijk is de weergave niet. Daarbij heeft Samsung een nogal trage processor ingebouwd, zeker gelet op het aanschafbedrag, waarbij de geheugenconfiguratie ook karig is. Jammer is tot slot de vrij korte accuduur.
Getest
Samsung Galaxy Chromebook 2 360 12,4" (Celeron N4500, 4GB ram, 64GB opslag, Qwerty US):fill(white):strip_exif()/i/2005002966.jpeg?f=thumblarge)
Prijs bij publicatie: € 529,-
Binnenkort gaat het back-to-schoolseizoen weer van start, het jaarlijkse hoogtepunt van de laptopverkopen waarin velen hun nieuwe metgezel voor school of studie uitzoeken. Je kunt kiezen voor een Windows-laptop of voor een van Apples nieuwe MacBooks, maar in het onderwijs zijn Chromebooks op basis van Googles ChromeOS de afgelopen jaren populair geworden. Dan doelen we vooral op het Nederlandse basis- en middelbaar onderwijs, waar leerlingen soms een apparaat van school krijgen, maar een Chromebook kan ook interessant zijn voor het hoger onderwijs. Specifiek voor school ontworpen Chromebooks kosten in de winkel soms zelfs maar tweehonderd euro, maar die hebben dan wel erg basale specificaties, zoals een klein 11"-TN-scherm met een lage resolutie en een stokoude, trage processor.
In dit artikel bekijken we drie Chromebooks die zijn gericht op consumenten, die net iets meer te besteden hebben. Het zijn convertibles, dus ook als tablet te gebruiken, en een stuk luxer uitgevoerd dan apparaten uit de absolute budgetklasse. We hebben er ook op gelet dat de gebruikte hardware niet te oud is; Chromebooks lopen over het algemeen lang door in de winkels. Duur zijn ze alsnog niet. De prijzen fluctueren nogal, maar op het moment van schrijven is de Acer Chromebook Spin 513 het goedkoopst. Het door ons geteste model CP513-1H-S3CL kost 444 euro, maar is onder een andere naam voor 399 euro beschikbaar. Een equivalente versie met Belgisch azerty-toetsenbord is voor 499 euro verkrijgbaar.
De HP Chromebook x360 14b-cb0480nd is met 449 euro nipt duurder, maar ook van deze laptop bestaat een versie van 399 euro met dezelfde specificaties. Een azerty-versie lijkt er niet te zijn. Het duurst van de drie is de Samsung Galaxy Chromebook 2 360 12,4", die nu 529 euro kost, maar eerder beschikbaar was voor 479 euro. Van dit model zijn geen andere configuraties verkrijgbaar, maar wel een variant met Belgisch toetsenbord.
Waarom een Chromebook?
Het voordeel van een Chromebook zit hem naast de lage kostprijs in het gebruiksgemak. Het apparaat is binnen enkele seconden opgestart, waarvoor je niet eens op een knop hoeft te drukken: door de rotatiesensor in de meeste Chromebooks, zo ook de modellen in dit artikel, gaat hij automatisch aan als je hem openklapt. De eenvoudige interface herinnert her en der aan Android, en als er toch wat mis mee gaat, herstel je hem binnen enkele minuten naar fabrieksinstellingen. Updates worden automatisch op de achtergrond toegepast, waarbij alle modellen in dit artikel tot minstens 2029 worden bijgewerkt. Omdat je data in de cloud wordt opgeslagen, tenminste wanneer je gebruikmaakt van de voorgeïnstalleerde Google-diensten op het apparaat, wordt het risico op gegevensverlies beperkt.
Om ChromeOS redelijk goed te kunnen draaien, is geen snelle hardware noodzakelijk, de reden dat dit soort apparaten zo goedkoop kunnen zijn. Alle drie de laptops in dit overzicht zijn passief gekoeld, zodat je nooit naar een loeiende ventilator hoeft te luisteren. ChromeOS is niet perfect: zo brengt het gebruik van Google-diensten privacyrisico's met zich mee, waardoor het bedrijf voor Nederlandse scholen nu zelfs een speciale versie van ChromeOS moet leveren met minder gegevensverzameling. Het systeem is bovendien niet zo krachtig als Windows. Puur voor ChromeOS zijn er weinig applicaties beschikbaar, maar het systeem kent de nodige geitenpaadjes om meer apps te kunnen gebruiken. Zo kunnen Linux-applicaties in een virtuele machine worden gedraaid, en vind je de welbekende Play Store van waaruit je Android-apps kunt downloaden. Omdat deze applicaties niet primair bedoeld zijn voor ChromeOS, kan het zijn dat ze niet (goed) werken, waarbij ze de beperkte rekenkracht van het apparaat ook kunnen overvragen.