Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip en Julian Huijbregts

Laptop Best Buy Guide

December 2019

Mainstreamlaptop - 1000 euro

Voor de mainstreamlaptop reserveren we een budget van duizend euro en daarvoor verwachten we een systeem dat een desktop kan vervangen, met zowel een krachtige processor als een videokaart die geschikt is om te gamen. We komen dan al snel uit bij laptops met de Core i7-9750H-hexacore en een Nvidia GTX 1650-videokaart. In de afgelopen maanden is er in deze categorie weinig veranderd. Er zijn wel meer laptops met deze hardware beschikbaar gekomen, maar vaak zijn die duurder dan het gestelde budget.

In augustus kozen we de Lenovo IdeaPad L340 Gaming als beste koop. Die laptop was toen met Core i7-hexacore en GTX 1650-videokaart verkrijgbaar voor duizend euro en dat is nog altijd het geval. Destijds was de Lenovo de enige laptop die dergelijke specificaties voor dat geld bood, nu is er wat meer keus. Dat zijn veelal gamelaptops met een opvallend ontwerp. Lenovo zet wel Gaming in de naam van de IdeaPad L340, maar op wat kleuraccenten na is dat niet aan de behuizing af te zien.

Lenovo IdeaPad L340 Gaming

Er zijn verschillende versies van de L340 en drie uitvoeringen passen binnen het budget van duizend euro. Als je dat geld opmaakt, krijg je een hexacoreprocessor en voor honderd euro minder haal je een model met Core i5-9300H in huis. Dat is een 45W-processor met vier cores. Alle uitvoeringen hebben 8GB ram; de verschillen zitten in de ssd-capaciteit en de eventuele aanwezigheid van een hdd. Er is ook een uitvoering met 16GB ram en een 1TB-ssd, maar die kost nu 1150 euro. In augustus was dat nog 1100 euro.

Lenovo L340-15IRH Gaming (81LK00W0MH) Lenovo L340 Gaming (81LK0091MH) Lenovo L340 Gaming (81LK0092MH)
Scherm 15,6", fhd, ips, mat 15,6", fhd, ips, mat 15,6", fhd, ips, mat
Processor Core i5-9300H Core i5-9300H Core i7-9750H
Cores/threads 4/8 4/8 6/12
Werkgeheugen 8GB 8GB 8GB
Videokaart GTX 1650 4GB GTX 1650 4GB GTX 1650 4GB
Opslag 512GB m2-ssd 256GB m2-ssd + 1TB hdd 256GB m2-ssd + 1TB hdd
Prijs € 899,- € 899,- € 999,-

We hebben de uitvoering van duizend euro met Core i7-hexacore getest. We vatten de prestaties van de processor en videokaart samen aan de hand van een aantal synthetische benchmarks en een game.

  • Cinebench R15 - Multi
  • Firestrike-score
  • Far Cry 5 - Normal
  • Far Cry 5 - Ultra
Cinebench R15 - Multi
Laptop Videochip CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Medion P15805 GF GTX 1660 Ti Ci7-9750H
1.229
HP Omen 15-dc0980nd GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
1.143
Dell XPS 15 9570 GF GTX 1050 Ti Max-Q Ci7-8750H
1.114
Asus Zenbook Pro UX580GE GF GTX 1050 Ti Ci9-8950HK
1.080
Lenovo ideapad L340-15IRH GF GTX 1650 Ci7-9750H
992
Acer Aspire 7 A715-72G-56BC GF GTX 1050 Ti Ci5-8300H
811
MSI PS63 8SC-003NL GF GTX 1650 Max-Q Ci7-8565U
560
Firestrike-score
Laptop Videochip CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Medion P15805 GF GTX 1660 Ti Ci7-9750H
13.299
HP Omen 15-dc0980nd GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
10.160
Lenovo ideapad L340-15IRH GF GTX 1650 Ci7-9750H
8.202
Acer Aspire 7 A715-72G-56BC GF GTX 1050 Ti Ci5-8300H
6.908
Dell XPS 15 9570 GF GTX 1050 Ti Max-Q Ci7-8750H
6.753
Asus Zenbook Pro UX580GE GF GTX 1050 Ti Ci9-8950HK
6.661
MSI PS63 8SC-003NL GF GTX 1650 Max-Q Ci7-8565U
6.484
Far Cry 5 - 1920x1080 - Normal
Laptop Videochip CPU/SoC framerate in fps (hoger is beter)
Medion P15805 GF GTX 1660 Ti Ci7-9750H
98,0
HP Omen 15-dc0980nd GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
74,0
Lenovo ideapad L340-15IRH GF GTX 1650 Ci7-9750H
63,0
Acer Aspire 7 A715-72G-56BC GF GTX 1050 Ti Ci5-8300H
52,0
Asus Zenbook Pro UX580GE GF GTX 1050 Ti Ci9-8950HK
43,0
Dell XPS 15 9570 GF GTX 1050 Ti Max-Q Ci7-8750H
43,0
MSI PS63 8SC-003NL GF GTX 1650 Max-Q Ci7-8565U
35,0
Far Cry 5 - 1920x1080 - Ultra
Laptop Videochip CPU/SoC framerate in fps (hoger is beter)
Medion P15805 GF GTX 1660 Ti Ci7-9750H
78,0
HP Omen 15-dc0980nd GF GTX 1060 (1280c) Ci7-8750H
60,0
Lenovo ideapad L340-15IRH GF GTX 1650 Ci7-9750H
52,5
Acer Aspire 7 A715-72G-56BC GF GTX 1050 Ti Ci5-8300H
43,0
Asus Zenbook Pro UX580GE GF GTX 1050 Ti Ci9-8950HK
38,0
Dell XPS 15 9570 GF GTX 1050 Ti Max-Q Ci7-8750H
35,0
MSI PS63 8SC-003NL GF GTX 1650 Max-Q Ci7-8565U
31,0

De Multi-score in Cinebench is niet zo hoog. Dat komt doordat Lenovo het maximale verbruik niet zo hoog laat oplopen tijdens de korte, maar veeleisende test. De kloksnelheid is daardoor lager dan bij andere laptops met dezelfde processor. Toch is de hexacore beduidend sneller dan quadcores, en de prestaties in 3DMark en Far Cry 5 zijn prima. Met de GTX 1650 kun je de game soepel spelen op Medium-instellingen en ook Ultra-settings leveren nog acceptabele framerates op.

Beeldscherm en accuduur

Het 15,6"-scherm bestaat uit een ips-paneel met een resolutie van 1920x1080 pixels en een matte afwerking. De contrastverhouding is ongeveer 1100:1 en de maximale helderheid is zo'n 300cd/m². Dat zijn gemiddelde scores die we bij de meeste laptops in deze klasse zien. De helderheid is hoog genoeg om het scherm goed af te lezen, mits er geen direct zonlicht op valt.

Ondanks de aanwezigheid van een krachtige hexacore-cpu en de GTX 1650-gpu gaat de accu behoorlijk lang mee als je lichte taken uitvoert, zoals browsen of naar films kijken. In onze browsetest halen we een accuduur van acht uur. Bij zwaarder gebruik, dat we simuleren met de accutest van PCMark, is dat zo'n drie uur.

Behuizing, toetsenbord en touchpad

De L340 is volledig van plastic gemaakt en weegt zo'n 2,2kg. Door de plastic afwerking voelt de laptop wat goedkoop aan, maar de stevigheid valt niet tegen. De behuizing laat zich niet gemakkelijk indrukken bij normaal gebruik. Het toetsenbord veert ook niet mee bij een stevige aanslag. De toetsen hebben een lichtblauwe achtergrondverlichting, die uiteraard ook uitgeschakeld kan worden.

Over de touchpad van de L340 zijn we minder te spreken. Lenovo gebruikt een exemplaar van Synaptics met een bijbehorende driver. Dat werkt minder soepel dan Precision Touchpads, waarvan de drivers in Windows zitten. Zeker in een laptop van duizend euro mag je zo'n Precision Touchpad wel verwachten. Bovendien lijkt de touchpad 'los' te liggen. Als je erop drukt om te klikken, duurt het even voordat je weerstand van de knop voelt.

Alle aansluitmogelijkheden zitten aan de linkerkant van de behuizing. Het gaat om een gigabitethernetpoort, een hdmi 2.0-aansluiting, twee usb 3.0-poorten, een audiojack en een usb-c-aansluiting. Laatstgenoemde is alleen geschikt voor gewone usb-apparatuur, niet voor externe monitoren of docks. Een sd-kaartlezer ontbreekt in zijn geheel.

Upgrademogelijkheden

De L340 laat zich gemakkelijk openschroeven en als je de behuizing eenmaal open hebt, is het vrij eenvoudig om hardware te vervangen. Het werkgeheugen bestaat helaas uit één module, dus je kunt geen reepje bijprikken, en het werkt in singlechannelmodus. De maximale geheugengrootte is daarmee 16GB, want grotere sodimms zijn er niet.

Lenovo heeft een 256GB-ssd met m2-2242-formfactor geïnstalleerd, maar er is ook ruimte voor een langer m2-2280-exemplaar. De 2,5"-hdd kan ook eenvoudig worden vervangen. Er is geen aansluitmogelijkheid voor een extra ssd of hdd, omdat de laptop al zowel een m2- als een 2,5"-drive bevat. Ook de netwerkkaart is te vervangen. We treffen een Qualcomm QCA9377 aan. Dat is een goedkoop kaartje met een maximale overdrachtssnelheid van 433Mbit/s op 802.11ac-netwerken.

Conclusie

Twee maanden geleden was de L340 een laptop die bijzonder veel waar voor zijn geld bood. Er waren toen geen andere laptops die de Core i7-9750H combineerden met een GTX 1650-videokaart voor duizend euro. Inmiddels is er wat meer keus, maar toch komen we weer bij de L340 uit als beste koop. De laptop heeft immers niet alleen een vlotte cpu en gpu, maar ook een ssd én hdd, een behoorlijk goed scherm en een goede accuduur. Er is bezuinigd op de draadloze netwerkkaart en de touchpad valt eveneens tegen. Ook is de behuizing van plastic, maar de stevigheid is in orde.

  • i7, 256GB+1TB, GTX 1650
  • i5, 256GB+1TB, GTX 1650
  • i5, 512GB-ssd, GTX 1650

Laagste prijzen voor: Lenovo ideapad L340-15IRH Gaming (81LK0092MH)
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Paradigit

Score: 4 (252)

€ 999,-

€ 999,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 999,-
Pakketpost (vanaf € 20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 999,-
Bekijk

CampusShop.nl | voor studenten

Score: 4 (51)

€ 999,-

€ 999,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 999,-
Pakketpost (vanaf € 20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 999,-
Bekijk

Computervoorschool.nl

Score: 4 (6)

€ 999,-

€ 999,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 999,-
Opsturen € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 999,-
Bekijk

NoRRoD.nl

Score: 3.5 (2)

€ 1.049,-

€ 1.049,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.049,-
Pakketpost (vanaf € 20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.049,-
Bekijk

Komplett.nl

Geen score (0)

€ 1.049,-

€ 1.049,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.049,-
Pakketpost (vanaf € 25,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.049,-
Bekijk

Laagste prijzen voor: Lenovo ideapad L340-15IRH Gaming (81LK0091MH)
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Paradigit

Score: 4 (252)

€ 899,-

€ 899,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 899,-
Pakketpost (vanaf € 20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 899,-
Bekijk

CampusShop.nl | voor studenten

Score: 4 (51)

€ 899,-

€ 899,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 899,-
Pakketpost (vanaf € 20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 899,-
Bekijk

NoRRoD.nl

Score: 3.5 (2)

€ 949,-

€ 949,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 949,-
Pakketpost (vanaf € 20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 949,-
Bekijk

Komplett.nl

Geen score (0)

€ 949,-

€ 949,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 949,-
Pakketpost (vanaf € 25,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 949,-
Bekijk

Laagste prijzen voor: Lenovo ideapad L340-15IRH Gaming (81LK00W0MH)
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Megekko

Score: 4.5 (2555)

€ 899,-

€ 899,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 899,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 899,-
Bekijk

CD-ROM-LAND Breda

Score: 4.5 (211)

€ 899,-

€ 899,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 899,-
Pakketpost tot € 50,- € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 899,-
Bekijk

Alternatieven

Lenovo ideapad S540-15IWL 81SW001SMH

Lenovo's IdeaPad S540 is een soort lichtgewicht variant van de L340. Er zit ook een GTX 1650 in, maar dat is een zuinigere en minder snelle Max-Q-variant. De processor is een 15W-quadcore. De S540 heeft wat minder krachtige hardware dan de L340 en minder opslagruimte, maar hij is dunner en lichter, en heeft een metalen behuizing die hoogwaardiger aanvoelt. De prijs is bovendien erg scherp.

Score: 4.5(5 reviews)
linkLenovo IdeaPad S540 Review - Goedkoopste GTX 1650-laptop doet veel goed
Lenovo Ideapad L340-17IRH 81LL003AMH

Lenovo maakt ook 17,3"-versies van de L340. Die zijn veelal duurder dan duizend euro, maar in december komt er een variant uit die in het budget past. Deze uitvoering heeft een Core i5 9300H-quadcore en GTX 1650-videokaart. Er zitten 8GB ram en een 1TB-ssd in.

Score: 0(0 reviews)
HP Pavilion Gaming 15-dk0618nd

HP heeft een Pavilion Gaming 15-model in zijn assortiment met een Core i7-9750H, GTX 1650, 8GB ram, 256GB en een 1TB-hdd. Dezelfde specificaties dus als de Lenovo L340 die we aanraden. De HP-laptop is meestal duurder dan de Lenovo, maar met aanbiedingen zakt de prijs soms onder de duizend euro. De laptop heeft een wat opvallender uiterlijk met dikke 'uitlaten' aan de achterkant.

Score: 0(0 reviews)
linkReview van HP Pavilion 15 Gaming bij Hardware Info

Reacties (102)

Wijzig sortering
Nice, die Lenevo’s. Iemand ervaring met Linux op de machines? Ubuntu of Fedora?

Jaren bezig op MacBook Pro 17”, wil ik nu toch echt vervangen. Maar ik ga geen +3k voor een laptop meer uitgeven. Waste of money. De 17” was nog steeds een perfecte koop, batterij, memory en HDD simpel te vervangen, dat kan niet meer in de Macs, dus MacBook geen optie meer. Erg jammer, maar mijn huidige Mac uit 2008 is juist door de vervangbaarheid van onderdelen nu zelfs nog bruikbaar. Dat zie ik niet meer gebeuren met de huidige MacBooks zonder prijzige batterij vervanging.

Belangrijkste voor mij is dat ik een Linux smaak kan draaien en de batterij en SSD (liefst ruimte voor 2de SSD) moet vervangbaar zijn. 15” minimaal, goed scherm. Gaat vooral om Dev werk, beetje foto’s, etc. Rond de 1 ~ 1,5K
CPU minimaal 4 cores (liefst 6 of 8 ) voor de extra VM, dockers, etc.

Batterijen gaan niet eeuwig mee, dus die wil ik zelf kunnen vervangen, voor mij harde eis. Beetje zelfde verhaal voor SSD, maar dat is meer voor de groei, niet zo zeer dat ze te snel kapot gaan. Memory en geheugen gewoon nu 32G met degelijk CPU daar kun je jaren mee verder.

Maar goed, ben nog steeds een beetje huiverig om een nieuwe laptop te kopen, wil zeker weten dat Linux er goed op gaat draaien.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door smitae op 1 december 2019 09:37]

Onlangs leuke podcast geweest over lenovos en Linux, moest het je interesseren.
De persoon die erover praat is een Ubuntu developer bij canonical.
https://www.jupiterbroadc...nkpads-jupiter-extras-34/
Denk dat je dan voor een Dell XPS 15 moet gaan, die kan je al krijgen met ubuntu standaard ipv Windows erop..
Denk dat je dan voor een Dell XPS 15 moet gaan, die kan je al krijgen met ubuntu standaard ipv Windows erop..
Denk het niet, want zijn vorige laptop was een 17" en dan wil je echt niet naar een breedbeeld 15" ding waar je amper wat op gedaan krijgt.

Ik heb namelijk hetzelfde probleem. Ik wil een 17" die lichter is dan mijn huidige (ASUS Vivobook pro) en dat gaat hem gewoon niet worden, want lichtere 17" laptops bestaan niet (meer) (in Europa). Wel dunnere, en daar heb ik precies helemaal niets aan als m'n rugzak daarmee zwaarder is. Vroeger had je de Macbook Pro 17", Macbook Air 17". Nu is alleen de (inmiddels oude) ASUS Vivobook pro een optie qua gewicht.

Perfecte laptop: LG gram 17 (snelle 17" laptop van 1,3 kg). Maar die wordt niet verkocht in Europa...

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 1 december 2019 18:22]

Maar je gebruikt het scherm toch bijna nooit als dev? Alleen om wat te laten zien aan iemand of misschien een keer in de trein oid.
Maar je gebruikt het scherm toch bijna nooit als dev? Alleen om wat te laten zien aan iemand of misschien een keer in de trein oid.
Ik reis veel, dus ik gebruik het laptop scherm heel veel. Ook voor coden, ook voor 3D CAD en ook voor E-cad.

Ook als ik niet veel zou reizen, zou ik het nut niet snappen van kleiner dan 17". Als ze groter bestonden (zonder veel zwaarder te zijn) zou ik ze kopen. Waarom zou je wat dan ook willen doen op een piepklein scherm? Het lichtere gewicht is geen goed argument, want er bestaan 17" laptops van 1,3 kg (lichter dan de gemiddelde 15" dus). Kleiner en makkelijker mee te nemen is ook niet echt een goed argument als je een lange Nederlander bent als ik :P Dus waarom dan?

Blijkbaar zijn er heel veel mensen die daar anders over denken. Vaak genoeg in coworking spaces gezeten waar volwassen mensen de hele dag zitten te coden op een 14" kinderlaptop zonder extern scherm. Ik kan dat niet aanzien zonder plaatsvervangende RSI te voelen :P

En elke keer dat ik een Nederlander van 2 meter of hoger volledig voorovergebogen in de "bukkende opa T-rex houding" in het vliegtuig nog ff wat moet coden moet ik van binnen schaterlachen en heel hard huilen tegelijk. :+

PS: ik heb door de frustratie van het gebrek aan een lichtgewicht groot scherm laptop in Europa wel eens serieus overwogen een kickstarter campagne te starten. Gaat er misschien nog wel eens van komen.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 1 december 2019 18:30]

Ja als je veel reist dan begrijp ik het wel. Maar verder gebruik ik inderdaad nooit het scherm zelf. Altijd een externe monitor met een normaal toetsenbord/muis.

Volgens mij mag je van de arbo ook maar een paar uur per dag op een laptop werken zonder stands/externe monitor.
Groot scherm = grote accu lijkt me.
Moet in elk geval full HD zijn. Liefst groter dan 15”, want ik doe nog wel eens wat werk op andere locatie of thuis op de bank, waar ik geen extern scherm beschikbaar heb. Dan is groter toch echt beter 😎
Dus scherm moet wel goed zijn. Liefst 17”, maar ja, dat zie je meestal direct terug in de prijs.
4K lijkt mij overkill op een 17” scherm, full HD lijkt mij voldoende op een 17”, maar goed, als het 4K is, dan is dat geen probleem, boel is toch wel schaalbaar.

@faxityy ik zal de podcast eens ff bekijken. Tanxs.
Er is nooit een 17" MacBook Air geweest?
Misschien niet helemaal wat je zoekt, maar mogelijk is een 15.6 inch Lenovo Yoga iets?

Persoonlijk heb ik liever een los toetsenbord als ik in de trein werk, laptop op de tray en dan toetsenbord op schoot zodat het iets verder vooruit is (deze manier van werken ontdekt met de 1st gen Surface pro). Omdat je nu dichter op het scherm zit lijkt het iets groter, en je zit niet als een t-rex op een toetsenbord dat te hoog en dichtbij zit :)

Verder wel de voordelen van gewicht, past in meer tassen, etc.

PS. Neem wel een toetsenbord met touchpad en genoeg travel. Je cursor tussen de code plaatsen met een touchscreen wordt je niet vrolijk van, moet je steeds corrigeren met je toetsenbord :|
Die is wel te koop via amazon.es

https://www.amazon.es/LG-...lg%2Bgr&sr=8-3&th=1&psc=1
Vorige week stond deze dacht ik nog voor 1380 ofzo. Of het was de 256gb.

Heb er zelf naar zitten kijken (voor mn ouders, maar die wilde toch een 15inch). Het spaanse querty toetsenbord oogt niet afwijkend op de fotos (Heb ook op lg es site gekeken). Ik heb eerder een ssd van amazon.es gehaald die werd snel en goed geleverd ( en nee kan geen spaans, was een goede prijs vandaar). Dus als je het aandurft een optie

[Reactie gewijzigd door Shizzel op 2 december 2019 19:48]

Laatst had ik de vraag uitgezet bij de community. Mijn eerste indruk was ook een 6 of 8 core monstertje met een XPS label, maar de suggestie voor de Inspiron 7591 was niet mis. Deze heb ik in huis. Een 2de SSD van 1TB in de 2de slot en een RAM upgrade van 8 naar 16 zorgt voor een mooi systeempje. Ik koos voor de i5 met grote accu. Waarom een i5? Onder volle belasting is de i5 na opnieuw thermal pasten goed onder de maximum temperaturen op vol turbo te houden. Dat is handig met zware langdurige belasting. De hardware (op de vingerscanner na ) wordt geondersteund aangezien de hardware ook door Dell zelf met Ubuntu gelevert wordt. Ik denkdat @smitae hier wel een optie aan heeft.
Denk dat je dan voor een Dell XPS 15 moet gaan, die kan je al krijgen met ubuntu standaard ipv Windows erop..
XPS 15 ook mijn voorkeur.. 600 nit helderheid ook...laptopmag recent test gedaan helderste laptops..
Ik weet wel dat de Thinkpads erg worden geprezen in de Linux community, Ideapads weet ik niet.
Hier vind je dat ook terug.

https://support.lenovo.com/nl/nl/solutions/pd031426#l
Linux op Lenovo T, Thinkpad, series werkt over het algemeen vlekkeloos. Staan ze ook om bekend. De T580 had nog een externe batterij. Sinds de T590 volgt Lenovo zelfs bij deze series de algemene trend met alles ingebouwd. De batterij in de t590 is nog wel te vervangen, maar je moet 'm daarvoor wel openschroeven. Ik zag dat je de T580 nog nieuw kon krijgen met een goeie korting.

De xps serie van dell, zoals vermeld door hsb85, werkt ook goed met linux.
Ik heb een 530S-15ikb, i7 versie met Geforce MX150, en draai nu Manjaro, waarin alles behalve fingerprint sensor goed werkt, zonder moeilijk gedoe. Ubuntu moet ook goed werken, schijnt.
Ik gebruik hem zelf ook voor semi-licht devwerk, uiteenlopend van simpele embedded dingen, beetje Android Studio en Nativescript, en veel webdev spul. Prettig en vlot in gebruik, veel te installeren gewoon vanuit de Manjaro repo's, omdat daar heel veel github spul gewoon goed aangehangen wordt. En je bent altijd redelijk snel bij de laatste versies, wat ook wel handig is (en een redelijk verschil met Ubuntu). Maar kort antwoord: Linux kan waarschijnlijk prima.

[Reactie gewijzigd door graey op 1 december 2019 16:47]

Voor development zou je eens naar Chromebooks kunnen kijken. Begin volgend jaar komt Linux support (Debian) na lang testen uit de beta op Chromebooks. Chrome OS is in de basis Gentoo Linux.
Je specs eisen kun je dan aanpassen aan Chrome OS eisen.
Nee, chrome os is opgebouwd vanuit een vanilla linux kernel, alleen wordt portage gebruikt als pakketmanager.
Nee. Chrome OS is een GNU/Linux distribution en maakt gebruik van Gentoo sources met Chromium. Met inderdaad ook Portage.

[Reactie gewijzigd door CR2032 op 2 december 2019 11:53]

Ik heb nog nooit een Dell meegemaakt waar Linux niet vlekkeloos op draait. Als je een Latitude of XPS pakt, zal het hoe dan ook draaien, maar ook op de andere lijnen is het lastig om er een te vinden die je enige problemen kan geven. De XPS staat bekend als een perfecte Linux laptop.
Op mijn S520-15ikb van een jaar oud direct Ubuntu gezet en nergens problemen mee gehad. Werkt fijn en de laatste versie van Gnome is heerlijk snappy snel.
Als het voor werk is lijkt me geld niet altijd het belangrijkste, zeker als je een product jaar in jaar uit gebruikt. Snap dus niet zo goed waarom je niet voor een MacBook Pro 16 inch gaat eerlijk gezegd. Perfecte dev laptop!
Ja, de 16” pro.... die wil ik wel erg graag. Maar......

Is niet meer echt voor het werk. Is voor de hobby en voor het bijhouden van kennis, ik wil mee kunnen praten en snappen waar de developers mee bezig zijn. Nieuwe dingen proberen etc. En dan ook nuttige feedback kunnen geven.

Jammer genoeg speelt geld dan net iets meer een rol 😕
Helemaal als ik net op Black Friday een extra 4K monitor heb aangeschaft... dan is eerst de vrouw weer... het moet ook gezellig blijven thuis. +3k voor een nieuwe Apple helpt daar niet bij 😜
Heb me de afgelopen tijd veel in laptops verdiept voor een upgrade van mijn eigen.

Vind de keuze voor de basislaptop vreemd. Accu tijd is leuk, maar misschien een scheiding voor elke categorie eentje met de beste performance en eentje met de beste accutijd kiezen?

Ik heb zelf gekozen voor de pricewatch: Lenovo V155-15API 81V50008MH

Lenovo v155 voor 449 euro.

Quad core (12mm) Ryzen 5 3500U, tegenover de nieuwe I3 1005g1.(dual core)
256 GB SSD tegenover 128GB
En het grootste voordeel is toch wel de vega8 gpu, waarmee je serieus ook wat oudere spellen kunt spelen. (+50% tegenover de 620 van intel)

Volgens jaar komt de 4000 serie APU's uit op 7mm+, geloof er heilig dat intel dan helemaal de verkeerde keuze gaat zijn :)
Die Lenovo heeft een tn-paneel. Dergelijke panelen in budgetlaptops zijn erg slecht. Waardeloze kleurweergave, kijkhoek en contrast. Onze selectie heeft allemaal een ips-paneel. Geheugen of opslag kun je eventueel upgraden, een slecht scherm niet.
Dat is (imho) uiterst subjectief, zeker als jullie de laptops in kwestie niet daadwerkelijk in eigen handen hebben getest, is "tn bad, ips good" erg kort door de bocht, en kan je zeker in budget klasses daarmee best eens de verkeerde keuze maken, zeker als je gebruiker er niet op hoeft te photoshoppen.

En om terug te komen op de start van dit draadje, ik vind het complete gebrek aan AMD laptops ook apart, ik wil best geloven dat als je puur naar CPU power en batterijduur kijkt intel het allemaal nog wint, maar de beduidend betere igpu in de AMDs is een absolute win, en dan hebben we ook nog het feit dat intel CPUs de laatste tijd zo lek als een mandje blijken te zijn. (ik weet dat er in het wild nog geen misbruik hiervan is gezien, maar persoonlijk vind ik het toch wel zodanig ernstig dat ik geen intel CPUs meer koop voorlopig)
Alle laptops in de bbg testen we en bekijken we. Budget tn vs budget ips is een wereld van verschil. Een budget tn-paneel is niet alleen vervelend bij Photoshoppen. Netflixen is een stuk plezieriger met een beter scherm.

AMD-laptops kijken we zeker naar. Zij is in vorige edities van de bbg ook langsgekomen. Feit blijft dat het aanbod van AMD relatief erg klein is bij laptops. De kans is een stuk groter dat we Intel-configuraties vinden die aan de eisen voldoen.

Ik heb ook zeer benieuwd naar AMD's 7nm-laptopprocrocessors. Hopelijk springen fabrikanten daar beter op in, want dat lijkt mij ook erg veelbelovend.
Ik ben amd fan, maar adviseer qua laptops vaak een intel om dezelfde reden. Wel vraag ik me iedere keer af waarom fabrikanten de amd laptops niet gewoon een ips scherm geven. Nu lijkt het alsof amd bewust een nadeel meekrijgt.
Er zijn verschillende goede AMD opties te vinden binnen 5 minuten kijken online, dit is gewoon een kort door de bocht excuus. Deze editie lijkt gewoon gesponsord door Intel..

Het moet gaan om een best-buy, niet een most easy to buy. dan moeten de guides hernoemd worden..
Er is al vaker geklaagd dat de best buy guide leidt aan AMD armoede. Af en toe vergissen ze zich en staat er 1 tussen. Nu weer niet. Ik zoek andere wegen om een nieuwe laptop te kopen volgend jaar maart
Hier ben ik niet mee eens, een laptop scherm is prima te upgraden door een gebruiker. Een simpele zoekactie met Google geeft ook genoeg resultaten om dit te bevestigen. Tot nu toe hebben mijn laatste drie laptops (Samsung, XXODD, en Asus) een schermupgrade gehad waarbij ik of een betere schermtechniek erin zetten of bij mijn eerste laptop mezelf naar fullHD ging.

Ik zal wel adviseren om je eerst goed in te lezen. Gezien het allemaal wel compatible moet zijn, maar het is zeker mogelijk en naar mijn idee niet eens moeilijk. Bij sommige modellen is het vervangen van de videokaart lastiger.

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 1 december 2019 10:43]

Ik ben het met je eens.
Ik snap ook niet waarom er op zijn minst niet deze amd laptop is meegenomen.
Er zal wel een reden zijn, maar deze is zeker een geduchte tegenstander tot de 500,- range.
Zie nu dat de genoemde laptop 399 is tegenover 449 voor de V155.. De Lenovo heeft een 1080p TN paneel dat niet heel best is. De HP s15 zal ongetwijfeld een kleurrijker scherm hebben aangezien het IPS is. Meer

Wat mij betreft is het een gelijkspel :P
IPS is absoluut geen garantie voor een kleurrijker scherm. Er bestaan echt hele slechte IPS panels, soms nog slechter dan goede TN panels. Budget IPS wint het doorgaans niet op veel meer vlakken dan kijkhoeken.
Lenovo staat bij mij op de zwarte lijst nadat ik dit filmpje zag https://www.youtube.com/watch?v=kdQXSYUlUTw
Lenovo is te beroerd om een extra onderdeeltje van 5 cent tegen kortsluiting te monteren.Volgens die reparateur doen ze dat moedwillig.
Misschien ligt het aan mij maar ik vind 500 euro wat te duur voor een echte budgetlaptop, nu er veel goedkopere alternatieven zijn die met elkaar concurreren voor de 'e-mail + tekstverwerking' groep . Rond die prijs begint al het middensegment lijkt me.
Persoonlijk vind ik niet dat je mensen laptops in de categorie onder de 500 euro moet aanraden, onder het mom van "alleen maar e-mail en tekstverwerking".

Wie een laptop van onder de 500 euro koopt, zal bijna altijd alleen maar teleurgesteld zijn. Je kan alleen maar de raad geven wat bij te sparen, en een kwaliteitsvollere aankoop te doen. Niet alleen zal het toestel waarschijnlijk langer meegaan, je hebt er ook plezier aan tijdens de gebruiksperiode, ipv frustraties.

Of raad anders een Chromebook aan, met de nodige rand-opmerkingen, kwestie van correct verwachtingen.

[Reactie gewijzigd door quantumleapje op 1 december 2019 14:29]

Of raad anders een Chromebook aan, met de nodige rand-opmerkingen, kwestie van correct verwachtingen.
Maar als je al Chromebooks met 'kanttekeningen' gaat verkopen, waarom niet iets als dit:
https://www.alibaba.com/p...ze-laptop_1734518942.html
Can't beat the price...

Een advies voor een computer moet je basis informatie hebben, wat ga je er nu mee doen, hoe lang verwacht je ermee te doen, wat ga je in de toekomst (ermee doen), etc. In veel gevallen is een Chromebook, net als deze Alibaba laptop, daar gewoon niet voor geschikt. Een €200+ Chromebook welke uiteindelijk toch niet aan de eisen voldoet (wat niet vreemd is), raak je aan de straatstenen niet kwijt...
Wat de kanttekeningen voor een Chromebook betreft, gaat het om de de verwachtingen van wat je met ChromeOS kan doen. Niet wat je hardwarewise van een Chromebook mag verwachten...

Je zou dus een aparte categorie moeten voorzien: "Chromebooks" to xxx Euro.

Dat gezegd zijnde wordt voor een budgetlaptop onder de 500€ meestal verwezen naar internetten, e-mail, tekstverwerking, allemaal dingen die wellicht prettiger werken op een 500€ Chromebook dan op een 500€ Windows laptop...
Dat gezegd zijnde wordt voor een budgetlaptop onder de 500€ meestal verwezen naar internetten, e-mail, tekstverwerking, allemaal dingen die wellicht prettiger werken op een 500€ Chromebook dan op een 500€ Windows laptop...
Maar zover ik weet kan je geen Office pakket op je Chromebook installeren, dus alles moet online. Dat kan natuurlijk, maar waarom dan geen tablet met keyboard?
Microsoft Office kan tegenwoordig op chromebooks, je maakt dan gebruik van de android versie die aardig compleet is qua ondersteuning. Daarnaast zullen in veel gevallen Google docs ook prima werken als men niet veel bijzonders doet qua tekstverwerking. Ook Microsoft Office heeft een onlne variant.
Je tweede alinea sluit de eerste alinea niet uit. Je kan niet in iemands portemonnee kijken. De E serie van Lenovo zijn een voorbeeld dat met een beperkt budget een duurzame laptop gemaakt kan worden die lang meegaat. Natuurlijk zijn er consessies te noemen wanneer je zo'n apparaat gaat vergelijken met een zakelijke laptop van 1500+ Euro.

Persoonlijk ben ik het helemaal met je tweede alinea eens. Reserveer een goed budget en ga pas iets kopen wanneer dat budget bereikt wordt. Zelf zet ik daar wel tegenover dat ik tracht een decennium met een laptop te doen. Als duurzaamheidsding.

Zoals wij iets in dit topic posten maakt dit ons mensen die hardware belangrijk vinden. Aankopen ervan plan je, om het beste resultaat te bereiken. Mensen zijn echter verschillend. Ben je niet zo gericht met hardware bezig dan kan een plotselinge behoefte aan een laptop best overvallen. Heb je dan een beperkt budget dan Is zo'n Lenovo een optie, of van mijn part een Chromebook als je als gebruiker geen issue hebt met het gebruik van de Google cloud.

Dat beide opties dan niet per se het summum op hardwaregebied vertegenwoordigen wordt door mensen met een lage focus op die hardware waarschijnlijk niet eens zo beleefd.
Eens, als je kijkt naar wat die 500 euro laptops bieden is dat al behoorlijke overkill voor een "facetube en email" apparaat.
zeg ik al jaren maar tweakers lluisterd gewoon niet
Wat is volgens jou dan de prijs van een 'budgetmodel'?
En dan 2 dagen na Black Friday met een laptop BBG komen :+

Buiten het feit of er nou zoveel goede aan biedingen waren want dat is een andere discussie..... Echt enorm veel vragen gehad van mensen voor laptop advies voor Black Friday. Dus iedereen verwezen naar de vorige BBG maar de Swift 3 van toen is ondertussen beroerd verkrijgbaar. Gelukkig is er wel een versie met 10210u maar 2 dagen eerder had veel mensen denk erg blij gemaakt/nuttig geweest ;)
Het is al twee weken Black Friday en nu is het weer cyber monday weekend.... Het houdt niet op.

Ik mis altijd wel een beetje high-end spul in deze BBG of business laptop. Het mag altijd maar max 1000 euro kosten.
Waarschijnlijk is dat omdat de mensen die high end willen prima weten wat ze willen en of nodig hebben. De gene die niets met tech hebben worden met dit soort artikelen prima geholpen.
In de veronderstelling dus dat "De gene die niets met tech hebben" alleen maar middle-of-the-road laptops nodig hebben? Volgens mij zijn er zat mensen "die niets met tech hebben", maar echt wel een moderne kwaliteitsvolle laptop willen.
Onze best buy guides maken we voor de langere termijn. De suggesties die we doen moeten dus niet alleen interessant zijn als er een aanbieding is rond een bepaalde periode, maar langer.

Overigens zijn veel van onze keuzes op dit moment nog scherp geprijsd ivm Black Friday. In alle categorieën staan laptops die nu flink onder het budget zitten door die kortingen. Het kan dat die prijzen zo blijven, maar dat is geen garantie.
Ik denk dat de suggestie niet zo zeer was dat de keuze beïnvloed had moeten worden door de black friday prijzen, maar dat het handig was geweest om te weten welke laptops nu goede keuzes zijn in het huidige aanbod zodat je dat advies had kunnen gebruiken in het jagen op koopjes tijdens bf.
Het had denk ik inderdaad best handig kunnen zijn als deze guide een paar dagen eerder live gezet had kunnen worden.
Ik zou nooit een laptop kopen voordat ik ergens de prestaties m.b.t. temperatuurhuishouding gevonden heb. Zou mooi zijn als deze er bij komen in de toekomst.

Al die hoge prestaties zijn mooi maar door slechte warmte afvoer kan hij sneller stuk gaan of zichzelf terugschroeven in prestaties.
Tweakers test deze laptops niet voor de BBG, dus dat is lastig zover heel veel opties uit te sluiten.

Edit: Ik zie dat ze dat nu wel iig bij een aantal hebben gedaan, dan hadden temperatuur tests wel leuk geweest

[Reactie gewijzigd door PatrickH89 op 1 december 2019 09:19]

Ze beginnen het filmpje zelfs met de claim dat ze elk jaar weer honderden laptops testen... Daar gingen mijn wenkbrauwen toch een beetje van omhoog. Ik weet dat ze best veel doen in hun testlab, maar honderden? Want over het algemeen gaan de best buy guides zoals je zegt inderdaad puur af op ervaringen elders op het web en van mensen op het forum, niet van eigen testresultaten.
Het testlab is een samenwerking met die van Hardware Info, dus het zou maar zo kunnen dat ze er honderd(en) testen.

Edit: Voor degene die het Tweakers/hardware info magazine in de buurt hebben. Als ik het goed heb staat daarin het exacte aantal geteste laptops. Te vinden in de rubriek over de statistieken van de geteste laptops van afgelopen jaar/tijd.

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 1 december 2019 11:58]

Honderden... Als in 200-300 stuks? Dat betekent dat er bijna 1 laptop per dag getest wordt.
Zoveel testreviews van laptops zie ik er bij jullie en/of bij HWI niet langskomen.
Tweakers heeft dit jaar tot nu toe welgeteld 26 laptops gereviewd in 22 verschillende artikelen. De overlap wat de modellen betreft met HWI is enorm (niet gek natuurlijk). Tientallen was het passende woord geweest. In totaal heeft tweakers honderden laptops reviewd. Maar zeker niet peer jaar.

Maar om eerlijk te zijn, wie komt er nou nog voor de reviews van hardware naar tweakers? De methodiek laat vaak enorm te wensen over. Ik ben wat dat betreft al lang over op notebookckeck. Hun aanpak is veel objectiever en de tests zijn uitgebreider. Om maar niet te beginnen over het feit dat ze daar in de afgelopen maand alleen bijna evenveel laptops hebben gereviewd als tweakers over heel 2019. Zij kunnen met recht van honderden per jaar spreken. En doordat hun scoresysteem niet afhangt van de prijs en objectiever is hebben zij gewoon "live-best-buy-guides" waar nieuwe laptops gewoon automatisch in geplaatst worden als ze beter zijn dan bestaande.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 1 december 2019 12:29]

Ze hebben een tijdje geleden gezegd dat ze allerlei apparaten testen zonder een officiële recensie op de site te zetten, omdat dat laatste ontzettend veel extra werk is. Ze testen dan dus wel belangrijke dingen maar schrijven het niet uitgebreid voor ons op.

Verder hebben ze volgens mij gezegd dat ze nu wel de toestellen zelf gingen testen die ze aanraden in hun "guides", wat ze vroeger niet deden. Dus ik zou niet te snel conclusies trekken.
Dus jij denkt dat ze voor elke laptop die een review krijgt wel tien geen krijgen? Dat lijkt me sterk. Bovendien vind ik het ook een beetje bizar. Waarom zou het bedrijf hun tijd en werk laten steken in het testen van die apparaten maar vervolgens er niets mee laten doen? Dat is toch onzin. Sterker nog, als het wel zo is, dan zou ik me afvragen, waarom en dat doet mij een vorm van belangenverstrengeling vermoeden.

Maar ik trek vooral conclusies op basis van het hele scoresysteem van tweakers dat gewoon erg subjectief is en bovendien snel zijn waarde verliest omdat de prijs van de laptop en de alternatieven constant veranderen maar de prijs hier een enorme rol speelt.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 1 december 2019 22:36]

Dit is wat Tweakers zelf gezegd heeft enige tijd geleden.
Ook qua geluid lasten is meting belangkrijk. Ik zie een groote verandering bij HP die niet meer werk met piep klein pipe en vent. Mischien een grootschalig strategie na jaren gerige kostbesparing. Lenovo vind ik ook indrukwekkkend. Ik miss vooral echte panel PWM meting. HP was vrooger niet slecht maar lenovo had verschillende panel ref per model.
Naar aanleiding van dit artikel gisterenavond toch maar een 'HP 15s-fq1732nd' voor mijn schoonouders besteld. En nu maar hopen op een i5 quad core, hoewel het voor hen niet veel uitmaakt.

Wat ik wel erg opvallend vind, is dat exact dit type alleen bij Bol.com te koop is. Wat veel fabrikanten de laatste jaren doen, is hetzelfde apparaat verschillende type nummers geven voor verschillende winkels. Dit is specifiek bedoeld om online vergelijken lastiger te maken (om niet te zeggen 'saboteren'). Weet iemand welke laptop dit 'echt' is? Op de site van HP is hij niet te vinden. Zelfs geen vergelijkbaar model...

Edit:
Ondertussen heb ik de laptop ontvangen en er blijkt inderdaad een i5-1035G4 in te zitten, en dat staat ook gewoon op de doos. Een erg goede koop dus. En Bol.com lijkt goede zaken gedaan te hebben, want volgens de site is hij niet meer leverbaar.

[Reactie gewijzigd door MindBender op 3 december 2019 19:20]

Het is inderdaad een 'winkelmodel', zoals je zegt doen vrijwel alle laptopfabrikanten dat tegenwoordig. Dat maakt het samenstellen van de best buy guide ook niet makkelijker :(

Dit is een model uit de HP 15s-serie. Als je daar op zoekt, vind je op de HP-site (en in de Pricewatch) modellen uit dezelfde serie:
https://www8.hp.com/nl/nl...ge=1#/page=1&/qt=Hp%2015s

HP 15s in Pricewatch
De Budget HP is inmiddels niet meer zichtbaar in de pricewatch.
Ik heb zelf deze HP gekocht bij Bol.com en in deze zit wel een Core i5 processor, staat zelfs op de doos. Ik ging uit van een i3, maar dit is mooi meegenomen. :)
Ik vind het vreemd dat er 2 laptops worden geadviseerd waarbij je, zoals in het filmpje verteld wordt, maar “geluk moet hebben” dat je goede hardware krijgt.

Bij de HP 15s laptop heb je dus kans op of een dual core i3 processor of, als je geluk hebt, een quad core i5.

Bij de Pavilion 15 heb je kans op een snellere GPU.

Je koopt toch geen laptop waarbij je kans hebt op goede hardware?

[Reactie gewijzigd door MishaT op 1 december 2019 09:12]

Zo is het artikel natuurlijk niet opgezet, Tweakers gaat uit van de standaard hardware om het advies te geven, echter kan je geluk hebben en betere hardware krijgen. Je koopt deze laptop dus omdat de basis hardware je aanspreekt voor de prijs die je moet betalen, niet omdat je graag wil gokken op de betere hardware. Echter is het natuurlijk wel leuk meegenomen als je voor niets die betere hardware krijgt.
Mja, in ieder geval als je het filmpje kijkt klinkt het toch alsof die kans een grote reden is om die laptop te kiezen. Ik vond het ook erg vreemd overkomen.
Toevallig heeft een kennis van mij de HP aangeschaft en toevallig de versie met een quad core i5 ontvangen. Als je met een i3 rekening houdt is dat toch mooi meegenomen.
Iemand een idee wat de belangrijkste verschillen zijn tussen de 'kant en klaar' laptops in deze reviews en de laptops die je zelf kan samenstellen van bvb Skikk en Tongfang?
Prijs, dergelijke machines zijn meestal op de onderdelen duurder. Bouwkwaliteit hoeft ook niet beter te zijn van de behuizing.
Blijft jammer dat Tweakers zich nooit waagt aan design professionals. 2k+ high end en daar de Zbook, Apple en Microsoft opties tegenover elkaar inc bijv videomontage 3D performance FCP/Premiere Metal/DirectX. Is namelijk best complexe afweging
En maak repareerbaarheid testonderdeel: Vervangen accu/ram/ssd e.d.
In die category wordt smaak ook een dingetje,

Bijna alle High end zijn zo gedesigned dat het geen recht toe recht aan is. Dan wordt 200 uero meer of minder niet meer naar gekeken.
Wil je toch een stuk beter kunnen gamen, verhoog je budget dan met 100 euro en kijk hier naar:

pricewatch: Lenovo Legion Y540-15IRH (81SX0080MH)

i7-9750H, 16gb ram en 1660ti met 6gb vram, ik zou het wel weten.

[Reactie gewijzigd door hrichard op 1 december 2019 10:51]

Ik heb hem besteld vrijdag, vandaag binnen :)

In dit geval was die 100 euro boven budget het waard!

Edit: maar wat is de initiële setup brak zeg.. Kon hem gelijk opnieuw installeren met de Media Creation Tool.

[Reactie gewijzigd door Kontsnorretje op 1 december 2019 17:29]

Tja, Lenovo staat wel weer bekend als de bloatware company helaas. Lijkt mij geen overbodige luxe om in ieder geval al die zooi er af te flikkeren.

Hopelijk heb je daarna een goed werkende laptop.
Bloatware was het niet eens, daar stond er verdraaid weinig van op. Misschien wel niet gezien door de re-install. Na de eerste boot werkte Windows Update niet, wat toch het eerste is wat ik doe bij een nieuw device.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Politiek en recht

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True