Met de DSA heeft Europa verschillende veranderingen afgedwongen bij grote techbedrijven en platforms. Sommige daarvan zijn direct op te merken. Vooral bij socialemediaplatforms zijn de aanpassingen duidelijk zichtbaar, bijvoorbeeld door het verplichten van niet-gepersonaliseerde feeds, zoals inmiddels doorgevoerd door onder meer Facebook, Instagram en TikTok. Maar ook achter de schermen is er meer veranderd, bijvoorbeeld op het gebied van contentmoderatie en advertentietransparantie. Die regels gelden nu voor de grootste onlineplatforms, maar gaan begin volgend jaar in veel aspecten ook gelden voor kleinere onlineplatforms, hostingbedrijven en andere soorten diensten.
Daarmee is met de DSA een eerste stap gezet naar het intomen van de macht van grote techbedrijven en onlineplatforms. We noemen dat specifiek een eerste stap, want voor sommige grote techbedrijven is de DSA pas het begin. Binnenkort wijst Europa namelijk de eerste platforms en bedrijven aan die onder de Digital Markets Act vallen als 'gatekeepers'. Die wet is, net als de DSA, bedoeld om de macht van grote bedrijven in te perken, hoewel die zich vooral richt op het creëren van een eerlijkere markt en het bevorderen van de concurrentie.
De eerste DMA-regels worden naar verwachting begin volgend jaar van kracht. Dat zullen vooral grote techbedrijven als Apple en Google merken. Die worden naar verwachting verplicht om hun appwinkels voor iOS en Android open te stellen. Apple zal alternatieve appstores moeten toelaten. Beide platforms moeten alternatieve betaalmethoden toelaten in hun appwinkels; momenteel kunnen ze op veel markten hun eigen betaalmethode afdwingen en daarbij commissies aan ontwikkelaars vragen. Ook moeten berichtenapps onderling gaan communiceren. Zo moeten iMessage-gebruikers in theorie bijvoorbeeld gesprekken kunnen houden met WhatsApp-gebruikers.
De EU zet dan ook grote stappen met het reguleren van Big Tech. Dat begon met de AVG, werd vervolgd met de introductie van de DSA en wordt opgevolgd met de introductie van de DMA en het afdwingen van USB-C op mobiele apparaten. Dat gaan we de komende maanden en jaren in toenemende mate merken.