Voor de Laptop Best Buy Guide van december is de redactie van Tweakers weer op zoek gegaan naar de beste laptops in drie prijscategorieën. Die zoektocht werd enigszins bemoeilijkt door Black Friday, met tijdelijke aanbiedingen, maar we hebben als het goed is een BBG met laptops samengesteld die ook na de dealtjesweek van eind november nog houdbaar is. De laptops die we hebben geselecteerd, vallen in de categorieën budgetlaptop (tot 500 euro), basislaptop (tot 700 euro) en mainstreamlaptop (tot 1000 euro).
In deze Best Buy Guide komen we voor het eerst laptops met Intels Ice Lake-processor tegen. Ice Lake is Intels nieuwe processorarchitectuur en werd door Intel al in de zomer van 2019 aangekondigd, maar het duurde maanden voordat de eerste laptops met Ice Lake daadwerkelijk in de winkels lagen. Terwijl laptopfabrikanten dus langzaam nieuwe modellen met 10nm-processors uitbrengen, zouden ze ook last hebben van tekorten van 14nm-processors. Intel introduceerde na Ice Lake namelijk nog Comet Lake, een processorgeneratie die op 14nm wordt gebakken en tot zes cores in een 15W-package heeft, terwijl het maximum bij Ice Lake vier cores is. De eerste Comet Lake- en Ice Lake-processors zijn intussen in de vorm van de Surface Laptop 3 en de MSI Prestige 14 in reviews voorbijgekomen. Voorlopig is de 6-coreprocessor van de 14nm-generatie over het algemeen nog sneller dan de quadcore-10nm-cpu.
Maar uiteindelijk koop je geen losse processors, maar een laptop waarin die processor is geïntegreerd en er zijn dit najaar aardig wat laptops aangekondigd. Zo kondigde Microsoft zijn Surface Laptop 3 aan en kondigde Apple onverwacht de MacBook Pro 16" aan, een laptop waarover al lange tijd geruchten gingen. In die nieuwe MacBook zitten onder andere nieuwe 7nm-gpu's van AMD: de Radeon Pro 5300 en 5500. De RX 5500M-gpu, die in tegenstelling tot de gpu's in MacBooks wel voor games is bedoeld, komt onder andere in MSI's nieuwe Alpha 15 terecht. Dat leidt wellicht tot wat concurrentie op de laptopmarkt, waarop Nvidia veruit het vaakst is vertegenwoordigd. Die fabrikant zit overigens ook niet stil en volgens geruchten zou Nvidia 'Super'-varianten van zijn laptopgpu's uitbrengen, net zoals het op de desktop al heeft gedaan. AMD zou voor high-end gamelaptops een RX 5700M uitbrengen.
Op het gebied van de wat betaalbaardere laptops gebeurde ook het een en ander. Zo kondigde Google de Pixelbook Go aan, een high-end Chromebook die helaas niet naar Nederland en België komt. Google liet onlangs in een interview met Tweakers weten Chromebooks te zullen voorzien van functionaliteit die weergeeft hoe lang ze nog updates ontvangen. Gebruikers moeten dat nu nog op een aparte supportpagina opzoeken.
De eerste laptopcategorie waar we in de Best Buy Guide naar kijken, is die van de 'budgetlaptop'. Een budgetlaptop mag maximaal vijfhonderd euro kosten en moet te gebruiken zijn voor de eenvoudigste taken, zoals webbrowsen, tekstverwerken en naar video's kijken. Door de jaren heen is het steeds gemakkelijker gebleken om voor dat budget een goede laptop uit te zoeken en ondertussen kun je voor vijfhonderd euro een laptop krijgen met een ips-paneel met full-hd-resolutie, een ssd en een Intel Core i3-processor. Ook in deze LBBG hebben we dat doel weer gehaald. Sterker nog, we hebben twee laptops gevonden die aan onze eisen voldoen.
De eerste is de HP 15s-fq1732nd en de tweede is Lenovo's Thinkpad E490. Hoewel die laptops aan dezelfde eisen voldoen, zijn ze heel verschillend. De HP is voorzien van Intels Ice Lake-processor en die is van een nieuwere generatie dan de Whiskey Lake-processor die we in de Lenovo terugvinden. De HP is dus sneller, maar de Thinkpad heeft een stevigere behuizing en bovendien een langere accuduur. Welk van de twee de beste is, is dus afhankelijk van waar je de nadruk op legt.
Uiterlijk en behuizing
De HP is op papier de snelste, maar die snelheid komt met een prijs en die zit hem in de afwerking van de behuizing. De behuizing is helemaal van glad, hard plastic gemaakt en voelt goedkoop aan. Dat komt ook doordat het geheel niet al te stevig is. Je kunt het scherm bijvoorbeeld gemakkelijk torderen.
Die goedkope behuizing voel je terug in het toetsenbord. De toetsjes hebben weinig travel, zijn voorzien van een plat oppervlak en komen niet netjes gedempt neer bij het indrukken. Wat aansluitingen betreft, komt de HP goed voor de dag, want links zitten twee usb 3.0-aansluitingen en rechts een kaartlezer, hoofdtelefoonaansluiting en usb-c.
HP 15s-fq1732nd
De ThinkPad E490 verschilt wat behuizing betreft enorm van de HP. De achterkant van het scherm is van metaal gemaakt, terwijl de rest van de behuizing van plastic is. Dat plastic niet meteen een nadeel hoeft te zijn, bewijst de ThinkPad wel, want de behuizing voelt bijzonder stevig aan en is dat ook. De Thinkpad-serie is over het algemeen bedoeld voor zakelijk gebruik, maar het concept werkt wat ons betreft ook goed voor een laptop van vijfhonderd euro.
De aansluitingen van de ThinkPad lijken ook wel een tikje zakelijk te zijn, want er zit een ethernetaansluiting op en die zijn op de meeste consumentenlaptops intussen verdwenen. Daarnaast bevindt zich een micro-sd-lezer en dat is niet praktisch als je gebruikmaakt van volledige sd-kaarten. De usb-poorten links werken op 3.0-snelheid. Rechts zitten nog een usb 2.0-aansluiting en hdmi. De Thinkpad wordt gevoed met behulp van een usb-c-voeding en dat is handig, want die kun je eventueel ook gebruiken om je telefoon of tablet mee op te laden.
Lenovo Thinkpad E490
Hardware en scherm
De Ice Lake-processor in de HP is normaal gesproken een Core i3-1005G1, een dualcoreprocessor, maar doordat Intel daar niet genoeg van kan leveren, zijn er batches van de 15s-fq1732nd die in plaats daarvan van een i5-cpu zijn voorzien. Je kunt het van de buitenkant niet zien en zelfs op de doos staat dat er een i3-processor in zit, maar als je de laptop aanzet, blijkt er in sommige gevallen een i5-cpu in te zitten. Bij ons was dat het geval. Daardoor kregen we twee extra cores en een snellere gpu cadeau. Zelfs als je de i3-processor krijgt, ben je op papier nog steeds sneller uit dan bij de Thinkpad, want hoewel de maximale kloksnelheid even hoog is, is de Ice Lake-architectuur sneller dan de Whiskey Lake-architectuur van de Thinkpad.
HP 15s-fq1732nd
Lenovo Thinkpad E490
Processor
Core i3-1005G1 (Core i5-1035G4)
Core i3-8145U
Cores/threads
2/4 (4/8)
2/4
Werkgeheugen
8GB
4GB
Gpu
Intel UHD (Intel Iris Plus)
Intel UHD 620
Ssd
128GB
128GB
Scherm
15", 1920x1080 pixels, ips, mat
14", 1920x1080 pixels, ips, mat
Prijs
Onbekend
Onbekend
De HP is daarnaast nog eens voorzien van 8GB werkgeheugen, tegenover 4GB in de Thinkpad. In beide gevallen is dat singlechannelgeheugen. In benchmarks is het verschil tussen de i5- en de i3-processor uiteraard groot, en om een idee te geven van de prestaties van de hp 15s met i3-processor, hebben we een laptop met die cpu aan de vergelijking toegevoegd. Het mag duidelijk zijn dat Ice Lake in alle gevallen sneller is.
Behalve naar de snelheid van de processor hebben we ook naar de kwaliteit van het scherm gekeken. In beide gevallen gaat het om schermen met full-hd-resolutie (1920x1080 pixels), waarbij de HP een diagonaal van 15,6" heeft en de Thinkpad iets compacter is met 14". Wat helderheid betreft zijn de schermen niet indrukwekkend; de HP haalt 273cd/m², terwijl het bij de Thinkpad al bij 222cd/m² ophoudt. Dat is in geen van beide gevallen veel en kan tot gevolg hebben dat ze bij veel omgevingslicht moeilijk af te lezen zijn. Gelukkig zijn ze wel beide van een matte coating voorzien, waardoor je geen scherpe reflecties in beeld krijgt. Het contrast is ook bij de HP iets beter, met 1468:1 tegenover 1169:1 voor de Lenovo.
Upgraden
Tot slot kijken we altijd naar de upgrademogelijkheden van de laptops, zodat je weet of er in de toekomst nog wat uit te breiden valt. Beide laptops zijn voorzien van twee geheugenslots, waarbij er een ongevuld is, wat het uitbreiden van het werkgeheugen gemakkelijk maakt. De ssd is in beide gevallen in een m2-slot gestoken en die is dus ook gemakkelijk te vervangen. Het voordeel van de Thinkpad is dat er ook nog een 2,5"-sata-schijf bij kan worden geplaatst en dat de bijgeleverde ssd dan kan blijven zitten.
Conclusie
Voor vijfhonderd euro valt er aardig wat te kiezen en op dit moment zijn er twee keuzes die wat ons betreft boven de rest uitsteken. Ze verschillen zoveel van elkaar dat ze allebei een goede koop zijn, afhankelijk van hetgeen je zoekt. De ThinkPad E490 is de degelijkste van de twee, dankzij de stevige behuizing. Hij is bovendien het gemakkelijkst te upgraden en heeft het prettigste toetsenbord. De accuduur is met tien uur tijdens browsen erg goed voor een laptop in deze prijsklasse. Nadelen zijn de onhandige kaartlezer en het scherm. Het scherm is in de basis goed, maar had een hogere helderheid mogen hebben, iets wat je merkt bij veel omgevingslicht. Voor licht gebruik is de i3-processor toereikend, maar de HP is vlotter.
De hardware is ook waar je de HP 15s-fq1732nd voor koopt. De nieuwe processor is sneller dan die in de Thinkpad en als je geluk hebt, krijg je zelfs een HP 15s met een i5-processor, in plaats van de i3 waar je eigenlijk voor betaalt. De laptop kost op het moment van schrijven vijftig euro minder dan de Thinkpad en heeft twee keer zoveel geheugen. Je kunt er echter geen extra harde schijf of ssd bij plaatsen. Het geheugen is wel uitbreidbaar en op die manier kun je de HP nog wat sneller maken dan hij al is.
De Aspire 3 heeft net als de ThinkPad een i3-8145U-processor, 4GB geheugen en een grote ssd van 512GB. Dat is veel opslag, maar daarvoor is wel bezuinigd op het scherm, dat een tn-paneel met full hd heeft en dus slechtere kijkhoeken dan laptops met een ips-paneel.
Deze laptop is uit HP's Pavilion-serie en heeft daardoor een wat stevigere behuizing dan de HP 15s van hierboven. De hardware is wel wat ouder, met een i3-8130U-processor, maar er is veel opslag aanwezig in de vorm van een 128GB-ssd en een harde schijf van een terabyte.
Met een budget van zevenhonderd euro zoeken we naar de beste basislaptop. Die moet minimaal dezelfde eigenschappen hebben als de budgetlaptop, maar we verwachten snellere hardware. Voor dit geld haal je minimaal een laptop met een quadcoreprocessor in huis en er zijn ook opties te vinden met een losse gpu. Ons oog viel deze keer op de HP Pavilion 15-cs. HP maakt uitvoeringen daarvan met Intels nieuwe Ice Lake-processors, die op 10nm worden gemaakt. Er zijn ook versies met 14nm-cpu's, waaronder een variant die ook een MX250-videokaart heeft.
HP Pavilion 15-cs
De Pavilion 15-cs-serie van HP bevat laptops vanaf zo'n zeshonderd tot elfhonderd euro. Die maken allemaal gebruik van dezelfde behuizing, maar de hardware verschilt. Voor deze Best Buy Guide hebben we besloten om het model met typenummer 15-cs3717nd nader te bekijken. Dat is een variant met Ice Lake-processor die we aantroffen voor zeshonderd euro. Het is echter mogelijk dat die prijs weer stijgt na afloop van acties rondom Black Friday. Er zijn echter ook andere modellen met goede specificaties die binnen het budget vallen. Die zetten we hieronder naast elkaar.
HP 15-cs3717nd
HP 15-cs3719nd
HP 15-cs2720nd
Processor
Core i5-1035G1 (i5 1035G4)*
Core i5-1035G1
Core i5-8265U
Videokaart
Intel UHD (Iris Plus)
Intel UHD
GeForce MX250
Werkgeheugen
8GB ddr4
8GB ddr4
8GB ddr4
Opslag
256GB
512GB
512GB
Prijs bij publicatie
599 euro
679 euro
699 euro
Huidige prijs
Onbekend
Onbekend
Onbekend
* Zie uitleg in onderstaande tekst
Volgens de specificaties zit er een Core i5-1035G1 in het 15-cs3717nd-model. Dat is een quadcore met een Intel UHD-gpu met 32 execution units. Tot onze verbazing bleek er echter een Core i5-1035G4 in de laptop te zitten. Dat is een duurdere uitvoering, met een iets hogere maximale kloksnelheid en een Iris Plus-gpu met 48 eu's.
Navraag bij HP leert ons dat in sommige batches van de HP Pavilion 15-cs3717nd de G4-variant wordt gebruikt, hoewel dit een G1 zou moeten zijn. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de tekorten bij Intel. Vermoedelijk kan de fabrikant niet genoeg processors leveren van bepaalde types en worden daardoor andere varianten gebruikt. Er is echter geen garantie dat je de G4-variant krijgt.
Core i5-1035G4
4/8
15/25W
1,1GHz
3,7GHz
3,3GHz
6MB
Iris Plus / 48
1,05GHz
Core i5-1035G1
4/8
15/25W
1,0GHz
3,6GHz
3,3GHz
6MB
UHD / 32
1,05GHz
Benchmarks en accuduur
We hebben onze benchmarks gedraaid op de laptop en daar komen onderstaande scores uit. De Ice Lake-processors zijn iets lager geklokt dan die van de vorige generatie, maar de nieuwe architectuur heeft een betere ipc. In de praktijk valt op dat de nieuwe Core i5 vooral erg vlot is met één core aan het werk. Bij zware belasting van alle vier de cores is de cpu niet sneller dan die van de vorige generatie. De gpu van ons testmodel, die dus een Iris Plus heeft in plaats van Intel UHD Graphics, is ongeveer net zo snel als een MX130-gpu. Dat is sneller dan Intels oude igpu's, maar nog altijd een stuk langzamer dan een MX150 of MX250 en ook AMD-igpu's zijn sneller.
Intel staat bekend om zijn zuinige laptopprocessors en omdat de HP een nieuwe 10nm-cpu heeft, hadden we hoge verwachtingen van de accuduur. Die valt echter tegen; in onze browsetest haalt de laptop een kleine zes uur. De accucapaciteit is met 41Wh niet ruim bemeten, maar er zijn laptops met vergelijkbare accu die uren langer meegaan.
Behuizing
De HP Pavilion 15-cs is ongeveer 1,8cm dik en weegt net geen 1,7kg. Daarmee is het een behoorlijk compacte en lichte 15,6"-laptop, die je goed kunt meenemen. De behuizing is deels van plastic en deels van metaal gemaakt. De bovenkant van het scherm en het gedeelte rondom het toetsenbord zijn de metalen onderdelen. HP gebruikt een erg dun laagje metaal. Dat levert een laag gewicht op, maar de behuizing lijkt niet heel stevig. Vooral de plastic onderkant voelt slap aan, de behuizing laat zich daar gemakkelijk indrukken. Als je de laptop neerzet, heb je daar geen last van en het gedeelte rondom het toetsenbord voelt steviger aan. Ook het metalen schermgedeelte lijkt vrij stevig, maar geeft flink mee als je erop drukt en ook is het scherm vrij gemakkelijk te torderen.
HP heeft de aansluitingen netjes over de linker- en rechterkant van de laptop verdeeld. Links zitten een hdmi 1.4b-poort, een gigabitethernetaansluiting en een usb-c-poort. Laatstgenoemde is alleen geschikt voor dataoverdracht en werkt met reguliere usb 3.0-snelheid van 5Gbit/s. Ook zit links een koptelefoon-microfoonaansluiting. Aan de rechterkant zitten een stroomaansluiting, twee usb 3.0-poorten en een sd-kaartlezer.
Er ontbreekt eigenlijk niets aan de aansluitmogelijkheden, al moet wel opgemerkt worden dat de hdmi-poort geen 4k-schermen kan aansturen met 60Hz. Bij die resolutie is de verversingssnelheid tot 30Hz beperkt. Voor het aansluiten op een tv om films te kijken is dat geen probleem, maar bij gebruik van een 4k-monitor is werken met zo'n lage verversingssnelheid niet prettig.
Windows Hello-camera
Opvallend is de aanwezigheid van infraroodcamera's voor Windows Hello. Daarmee kun je inloggen bij Windows 10 met gezichtsherkenning. Dergelijke functionaliteit zien we niet zo vaak op laptops in deze prijsklasse.
Toetsenbord en touchpad
HP gebruikt een touchpad van Elan in de laptop. Het is geen Precision Touchpad, waarvan de drivers in Windows 10 zijn geïntegreerd. De touchpad werkt wel vloeiend en voelt behoorlijk glad aan. Het toetsenbord heeft vrij kleine toetsjes doordat HP ook een numeriek gedeelte heeft toegevoegd. Blind typen is even wennen doordat de toetsen dus niet in het midden zitten, maar de toetsen hebben redelijk wat travel en geven duidelijke feedback.
Scherm
HP gebruikt een 15,6"-paneel met ips-eigenschappen en een resolutie van 1920x1080 pixels. Dat levert een scherp beeld en prima inkijkhoeken op. De kleurweergave is in orde, maar niet heel nauwkeurig. Het paneel kan maar 64,4 procent van de srgb-kleurruimte weergeven en daardoor wijken felle kleuren af. Het scherm is wat te blauw afgesteld. Het paneel heeft een prima contrast, met een verhouding van ruim 1:350. De maximale helderheid is zo'n 248cd/m². Dat is wat aan de lage kant, veel laptops in deze prijsklasse halen rond de 300cd/m².
Upgrades
Om de laptop te openen moet je de rubberen voetjes aan de onderkant verwijderen om alle schroefjes los te kunnen draaien. Vervolgens kun je de hele achterkant losmaken. Aan de binnenkant zien we twee geheugensleuven, je kunt dus gemakkelijk een reepje bij prikken. Er is geen aansluitmogelijkheid voor een extra ssd of hdd, maar je kunt de m2-ssd wel vervangen. Datzelfde geldt voor de draadloze netwerkkaart. Aan de binnenkant is ook duidelijk zichtbaar dat HP hetzelfde chassis gebruikt voor laptops die met een extra videokaart zijn uitgerust. Er is een uitsparing voor een tweede ventilator, die in modellen met gpu wordt gezet.
Conclusie
De HP Pavilion 15-cs is een compacte en lichte 15,6"-laptop met vlotte hardware. Op het moment van schrijven is de Ice Lake-variant te koop voor zeshonderd euro en dat is een goede deal. Bovendien troffen we in ons testexemplaar een Core i5-1035G4 in plaats van de Core i5-1035G1. Er is geen garantie dat je die processor met iets krachtigere gpu krijgt, maar het kan voorkomen, bevestigt ook HP.
Ook de versie met Whiskey Lake-cpu van zevenhonderd euro is interessant. HP combineert die met een Nvidia MX250-gpu, 512GB-ssd en 8GB ram. Die Nvidia-gpu is sneller dan de Iris Plus-gpu van de Ice Lake-processor, dus voor wie graag een spelletje speelt, is dat model ook de betere keuze.
Een pluspunt van de Pavilion 15-cs-laptops is dat het geheugen eenvoudig is uit te breiden. Ook biedt het scherm goede kijkhoeken en een hoog contrast, al is de kleurweergave wat te blauw afgesteld. De accuduur valt wat tegen; het Ice Lake-model houdt het in onze test zo'n zes uur vol.
Wil je liever een 14"-laptop, dan is de Lenovo S540-14IWL een goede optie. Er zit een Core i5-quadcore in, gecombineerd met 8GB ram en een 512GB-ssd. Een videokaart ontbreekt echter. De metalen behuizing is behoorlijk stevig en daarbij heeft de S540 een fijn toetsenbord.
Acers Aspire 5 met i5-quadcore, 512GB-ssd, 8GB ram en MX250-gpu is vaker langsgekomen in onze Best Buy Guide. Dit model verdwijnt binnenkort uit het assortiment, maar het is een goede keus zolang het nog voor zevenhonderd euro verkrijgbaar is.
Voor de mainstreamlaptop reserveren we een budget van duizend euro en daarvoor verwachten we een systeem dat een desktop kan vervangen, met zowel een krachtige processor als een videokaart die geschikt is om te gamen. We komen dan al snel uit bij laptops met de Core i7-9750H-hexacore en een Nvidia GTX 1650-videokaart. In de afgelopen maanden is er in deze categorie weinig veranderd. Er zijn wel meer laptops met deze hardware beschikbaar gekomen, maar vaak zijn die duurder dan het gestelde budget.
In augustus kozen we de Lenovo IdeaPad L340 Gaming als beste koop. Die laptop was toen met Core i7-hexacore en GTX 1650-videokaart verkrijgbaar voor duizend euro en dat is nog altijd het geval. Destijds was de Lenovo de enige laptop die dergelijke specificaties voor dat geld bood, nu is er wat meer keus. Dat zijn veelal gamelaptops met een opvallend ontwerp. Lenovo zet wel Gaming in de naam van de IdeaPad L340, maar op wat kleuraccenten na is dat niet aan de behuizing af te zien.
Lenovo IdeaPad L340 Gaming
Er zijn verschillende versies van de L340 en drie uitvoeringen passen binnen het budget van duizend euro. Als je dat geld opmaakt, krijg je een hexacoreprocessor en voor honderd euro minder haal je een model met Core i5-9300H in huis. Dat is een 45W-processor met vier cores. Alle uitvoeringen hebben 8GB ram; de verschillen zitten in de ssd-capaciteit en de eventuele aanwezigheid van een hdd. Er is ook een uitvoering met 16GB ram en een 1TB-ssd, maar die kost nu 1150 euro. In augustus was dat nog 1100 euro.
Lenovo L340-15IRH Gaming (81LK00W0MH)
Lenovo L340 Gaming (81LK0091MH)
Lenovo L340 Gaming (81LK0092MH)
Scherm
15,6", fhd, ips, mat
15,6", fhd, ips, mat
15,6", fhd, ips, mat
Processor
Core i5-9300H
Core i5-9300H
Core i7-9750H
Cores/threads
4/8
4/8
6/12
Werkgeheugen
8GB
8GB
8GB
Videokaart
GTX 1650 4GB
GTX 1650 4GB
GTX 1650 4GB
Opslag
512GB m2-ssd
256GB m2-ssd + 1TB hdd
256GB m2-ssd + 1TB hdd
Prijs
Onbekend
Onbekend
Onbekend
We hebben de uitvoering van duizend euro met Core i7-hexacore getest. We vatten de prestaties van de processor en videokaart samen aan de hand van een aantal synthetische benchmarks en een game.
De Multi-score in Cinebench is niet zo hoog. Dat komt doordat Lenovo het maximale verbruik niet zo hoog laat oplopen tijdens de korte, maar veeleisende test. De kloksnelheid is daardoor lager dan bij andere laptops met dezelfde processor. Toch is de hexacore beduidend sneller dan quadcores, en de prestaties in 3DMark en Far Cry 5 zijn prima. Met de GTX 1650 kun je de game soepel spelen op Medium-instellingen en ook Ultra-settings leveren nog acceptabele framerates op.
Beeldscherm en accuduur
Het 15,6"-scherm bestaat uit een ips-paneel met een resolutie van 1920x1080 pixels en een matte afwerking. De contrastverhouding is ongeveer 1100:1 en de maximale helderheid is zo'n 300cd/m². Dat zijn gemiddelde scores die we bij de meeste laptops in deze klasse zien. De helderheid is hoog genoeg om het scherm goed af te lezen, mits er geen direct zonlicht op valt.
Ondanks de aanwezigheid van een krachtige hexacore-cpu en de GTX 1650-gpu gaat de accu behoorlijk lang mee als je lichte taken uitvoert, zoals browsen of naar films kijken. In onze browsetest halen we een accuduur van acht uur. Bij zwaarder gebruik, dat we simuleren met de accutest van PCMark, is dat zo'n drie uur.
Behuizing, toetsenbord en touchpad
De L340 is volledig van plastic gemaakt en weegt zo'n 2,2kg. Door de plastic afwerking voelt de laptop wat goedkoop aan, maar de stevigheid valt niet tegen. De behuizing laat zich niet gemakkelijk indrukken bij normaal gebruik. Het toetsenbord veert ook niet mee bij een stevige aanslag. De toetsen hebben een lichtblauwe achtergrondverlichting, die uiteraard ook uitgeschakeld kan worden.
Over de touchpad van de L340 zijn we minder te spreken. Lenovo gebruikt een exemplaar van Synaptics met een bijbehorende driver. Dat werkt minder soepel dan Precision Touchpads, waarvan de drivers in Windows zitten. Zeker in een laptop van duizend euro mag je zo'n Precision Touchpad wel verwachten. Bovendien lijkt de touchpad 'los' te liggen. Als je erop drukt om te klikken, duurt het even voordat je weerstand van de knop voelt.
Alle aansluitmogelijkheden zitten aan de linkerkant van de behuizing. Het gaat om een gigabitethernetpoort, een hdmi 2.0-aansluiting, twee usb 3.0-poorten, een audiojack en een usb-c-aansluiting. Laatstgenoemde is alleen geschikt voor gewone usb-apparatuur, niet voor externe monitoren of docks. Een sd-kaartlezer ontbreekt in zijn geheel.
Upgrademogelijkheden
De L340 laat zich gemakkelijk openschroeven en als je de behuizing eenmaal open hebt, is het vrij eenvoudig om hardware te vervangen. Het werkgeheugen bestaat helaas uit één module, dus je kunt geen reepje bijprikken, en het werkt in singlechannelmodus. De maximale geheugengrootte is daarmee 16GB, want grotere sodimms zijn er niet.
Lenovo heeft een 256GB-ssd met m2-2242-formfactor geïnstalleerd, maar er is ook ruimte voor een langer m2-2280-exemplaar. De 2,5"-hdd kan ook eenvoudig worden vervangen. Er is geen aansluitmogelijkheid voor een extra ssd of hdd, omdat de laptop al zowel een m2- als een 2,5"-drive bevat. Ook de netwerkkaart is te vervangen. We treffen een Qualcomm QCA9377 aan. Dat is een goedkoop kaartje met een maximale overdrachtssnelheid van 433Mbit/s op 802.11ac-netwerken.
Conclusie
Twee maanden geleden was de L340 een laptop die bijzonder veel waar voor zijn geld bood. Er waren toen geen andere laptops die de Core i7-9750H combineerden met een GTX 1650-videokaart voor duizend euro. Inmiddels is er wat meer keus, maar toch komen we weer bij de L340 uit als beste koop. De laptop heeft immers niet alleen een vlotte cpu en gpu, maar ook een ssd én hdd, een behoorlijk goed scherm en een goede accuduur. Er is bezuinigd op de draadloze netwerkkaart en de touchpad valt eveneens tegen. Ook is de behuizing van plastic, maar de stevigheid is in orde.
Lenovo's IdeaPad S540 is een soort lichtgewicht variant van de L340. Er zit ook een GTX 1650 in, maar dat is een zuinigere en minder snelle Max-Q-variant. De processor is een 15W-quadcore. De S540 heeft wat minder krachtige hardware dan de L340 en minder opslagruimte, maar hij is dunner en lichter, en heeft een metalen behuizing die hoogwaardiger aanvoelt. De prijs is bovendien erg scherp.
Lenovo maakt ook 17,3"-versies van de L340. Die zijn veelal duurder dan duizend euro, maar in december komt er een variant uit die in het budget past. Deze uitvoering heeft een Core i5 9300H-quadcore en GTX 1650-videokaart. Er zitten 8GB ram en een 1TB-ssd in.
HP heeft een Pavilion Gaming 15-model in zijn assortiment met een Core i7-9750H, GTX 1650, 8GB ram, 256GB en een 1TB-hdd. Dezelfde specificaties dus als de Lenovo L340 die we aanraden. De HP-laptop is meestal duurder dan de Lenovo, maar met aanbiedingen zakt de prijs soms onder de duizend euro. De laptop heeft een wat opvallender uiterlijk met dikke 'uitlaten' aan de achterkant.
Nice, die Lenevo’s. Iemand ervaring met Linux op de machines? Ubuntu of Fedora?
Jaren bezig op MacBook Pro 17”, wil ik nu toch echt vervangen. Maar ik ga geen +3k voor een laptop meer uitgeven. Waste of money. De 17” was nog steeds een perfecte koop, batterij, memory en HDD simpel te vervangen, dat kan niet meer in de Macs, dus MacBook geen optie meer. Erg jammer, maar mijn huidige Mac uit 2008 is juist door de vervangbaarheid van onderdelen nu zelfs nog bruikbaar. Dat zie ik niet meer gebeuren met de huidige MacBooks zonder prijzige batterij vervanging.
Belangrijkste voor mij is dat ik een Linux smaak kan draaien en de batterij en SSD (liefst ruimte voor 2de SSD) moet vervangbaar zijn. 15” minimaal, goed scherm. Gaat vooral om Dev werk, beetje foto’s, etc. Rond de 1 ~ 1,5K
CPU minimaal 4 cores (liefst 6 of 8 ) voor de extra VM, dockers, etc.
Batterijen gaan niet eeuwig mee, dus die wil ik zelf kunnen vervangen, voor mij harde eis. Beetje zelfde verhaal voor SSD, maar dat is meer voor de groei, niet zo zeer dat ze te snel kapot gaan. Memory en geheugen gewoon nu 32G met degelijk CPU daar kun je jaren mee verder.
Maar goed, ben nog steeds een beetje huiverig om een nieuwe laptop te kopen, wil zeker weten dat Linux er goed op gaat draaien.
Edit: typo
[Reactie gewijzigd door smitae op 23 juli 2024 07:34]
Denk dat je dan voor een Dell XPS 15 moet gaan, die kan je al krijgen met ubuntu standaard ipv Windows erop..
Denk het niet, want zijn vorige laptop was een 17" en dan wil je echt niet naar een breedbeeld 15" ding waar je amper wat op gedaan krijgt.
Ik heb namelijk hetzelfde probleem. Ik wil een 17" die lichter is dan mijn huidige (ASUS Vivobook pro) en dat gaat hem gewoon niet worden, want lichtere 17" laptops bestaan niet (meer) (in Europa). Wel dunnere, en daar heb ik precies helemaal niets aan als m'n rugzak daarmee zwaarder is. Vroeger had je de Macbook Pro 17", Macbook Air 17". Nu is alleen de (inmiddels oude) ASUS Vivobook pro een optie qua gewicht.
Perfecte laptop: LG gram 17 (snelle 17" laptop van 1,3 kg). Maar die wordt niet verkocht in Europa...
[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 23 juli 2024 16:01]
Maar je gebruikt het scherm toch bijna nooit als dev? Alleen om wat te laten zien aan iemand of misschien een keer in de trein oid.
Ik reis veel, dus ik gebruik het laptop scherm heel veel. Ook voor coden, ook voor 3D CAD en ook voor E-cad.
Ook als ik niet veel zou reizen, zou ik het nut niet snappen van kleiner dan 17". Als ze groter bestonden (zonder veel zwaarder te zijn) zou ik ze kopen. Waarom zou je wat dan ook willen doen op een piepklein scherm? Het lichtere gewicht is geen goed argument, want er bestaan 17" laptops van 1,3 kg (lichter dan de gemiddelde 15" dus). Kleiner en makkelijker mee te nemen is ook niet echt een goed argument als je een lange Nederlander bent als ik Dus waarom dan?
Blijkbaar zijn er heel veel mensen die daar anders over denken. Vaak genoeg in coworking spaces gezeten waar volwassen mensen de hele dag zitten te coden op een 14" kinderlaptop zonder extern scherm. Ik kan dat niet aanzien zonder plaatsvervangende RSI te voelen
En elke keer dat ik een Nederlander van 2 meter of hoger volledig voorovergebogen in de "bukkende opa T-rex houding" in het vliegtuig nog ff wat moet coden moet ik van binnen schaterlachen en heel hard huilen tegelijk.
PS: ik heb door de frustratie van het gebrek aan een lichtgewicht groot scherm laptop in Europa wel eens serieus overwogen een kickstarter campagne te starten. Gaat er misschien nog wel eens van komen.
[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 23 juli 2024 16:01]
Ja als je veel reist dan begrijp ik het wel. Maar verder gebruik ik inderdaad nooit het scherm zelf. Altijd een externe monitor met een normaal toetsenbord/muis.
Volgens mij mag je van de arbo ook maar een paar uur per dag op een laptop werken zonder stands/externe monitor.
Moet in elk geval full HD zijn. Liefst groter dan 15”, want ik doe nog wel eens wat werk op andere locatie of thuis op de bank, waar ik geen extern scherm beschikbaar heb. Dan is groter toch echt beter 😎
Dus scherm moet wel goed zijn. Liefst 17”, maar ja, dat zie je meestal direct terug in de prijs.
4K lijkt mij overkill op een 17” scherm, full HD lijkt mij voldoende op een 17”, maar goed, als het 4K is, dan is dat geen probleem, boel is toch wel schaalbaar.
@faxityy ik zal de podcast eens ff bekijken. Tanxs.
Misschien niet helemaal wat je zoekt, maar mogelijk is een 15.6 inch Lenovo Yoga iets?
Persoonlijk heb ik liever een los toetsenbord als ik in de trein werk, laptop op de tray en dan toetsenbord op schoot zodat het iets verder vooruit is (deze manier van werken ontdekt met de 1st gen Surface pro). Omdat je nu dichter op het scherm zit lijkt het iets groter, en je zit niet als een t-rex op een toetsenbord dat te hoog en dichtbij zit
Verder wel de voordelen van gewicht, past in meer tassen, etc.
PS. Neem wel een toetsenbord met touchpad en genoeg travel. Je cursor tussen de code plaatsen met een touchscreen wordt je niet vrolijk van, moet je steeds corrigeren met je toetsenbord
Heb er zelf naar zitten kijken (voor mn ouders, maar die wilde toch een 15inch). Het spaanse querty toetsenbord oogt niet afwijkend op de fotos (Heb ook op lg es site gekeken). Ik heb eerder een ssd van amazon.es gehaald die werd snel en goed geleverd ( en nee kan geen spaans, was een goede prijs vandaar). Dus als je het aandurft een optie
[Reactie gewijzigd door Shizzel op 23 juli 2024 16:01]
Laatst had ik de vraag uitgezet bij de community. Mijn eerste indruk was ook een 6 of 8 core monstertje met een XPS label, maar de suggestie voor de Inspiron 7591 was niet mis. Deze heb ik in huis. Een 2de SSD van 1TB in de 2de slot en een RAM upgrade van 8 naar 16 zorgt voor een mooi systeempje. Ik koos voor de i5 met grote accu. Waarom een i5? Onder volle belasting is de i5 na opnieuw thermal pasten goed onder de maximum temperaturen op vol turbo te houden. Dat is handig met zware langdurige belasting. De hardware (op de vingerscanner na ) wordt geondersteund aangezien de hardware ook door Dell zelf met Ubuntu gelevert wordt. Ik denkdat @smitae hier wel een optie aan heeft.
Linux op Lenovo T, Thinkpad, series werkt over het algemeen vlekkeloos. Staan ze ook om bekend. De T580 had nog een externe batterij. Sinds de T590 volgt Lenovo zelfs bij deze series de algemene trend met alles ingebouwd. De batterij in de t590 is nog wel te vervangen, maar je moet 'm daarvoor wel openschroeven. Ik zag dat je de T580 nog nieuw kon krijgen met een goeie korting.
De xps serie van dell, zoals vermeld door hsb85, werkt ook goed met linux.
Ik heb een 530S-15ikb, i7 versie met Geforce MX150, en draai nu Manjaro, waarin alles behalve fingerprint sensor goed werkt, zonder moeilijk gedoe. Ubuntu moet ook goed werken, schijnt.
Ik gebruik hem zelf ook voor semi-licht devwerk, uiteenlopend van simpele embedded dingen, beetje Android Studio en Nativescript, en veel webdev spul. Prettig en vlot in gebruik, veel te installeren gewoon vanuit de Manjaro repo's, omdat daar heel veel github spul gewoon goed aangehangen wordt. En je bent altijd redelijk snel bij de laatste versies, wat ook wel handig is (en een redelijk verschil met Ubuntu). Maar kort antwoord: Linux kan waarschijnlijk prima.
[Reactie gewijzigd door graey op 23 juli 2024 16:01]
Voor development zou je eens naar Chromebooks kunnen kijken. Begin volgend jaar komt Linux support (Debian) na lang testen uit de beta op Chromebooks. Chrome OS is in de basis Gentoo Linux.
Je specs eisen kun je dan aanpassen aan Chrome OS eisen.
Ik heb nog nooit een Dell meegemaakt waar Linux niet vlekkeloos op draait. Als je een Latitude of XPS pakt, zal het hoe dan ook draaien, maar ook op de andere lijnen is het lastig om er een te vinden die je enige problemen kan geven. De XPS staat bekend als een perfecte Linux laptop.
Op mijn S520-15ikb van een jaar oud direct Ubuntu gezet en nergens problemen mee gehad. Werkt fijn en de laatste versie van Gnome is heerlijk snappy snel.
Als het voor werk is lijkt me geld niet altijd het belangrijkste, zeker als je een product jaar in jaar uit gebruikt. Snap dus niet zo goed waarom je niet voor een MacBook Pro 16 inch gaat eerlijk gezegd. Perfecte dev laptop!
Ja, de 16” pro.... die wil ik wel erg graag. Maar......
Is niet meer echt voor het werk. Is voor de hobby en voor het bijhouden van kennis, ik wil mee kunnen praten en snappen waar de developers mee bezig zijn. Nieuwe dingen proberen etc. En dan ook nuttige feedback kunnen geven.
Jammer genoeg speelt geld dan net iets meer een rol 😕
Helemaal als ik net op Black Friday een extra 4K monitor heb aangeschaft... dan is eerst de vrouw weer... het moet ook gezellig blijven thuis. +3k voor een nieuwe Apple helpt daar niet bij 😜
Heb me de afgelopen tijd veel in laptops verdiept voor een upgrade van mijn eigen.
Vind de keuze voor de basislaptop vreemd. Accu tijd is leuk, maar misschien een scheiding voor elke categorie eentje met de beste performance en eentje met de beste accutijd kiezen?
Quad core (12mm) Ryzen 5 3500U, tegenover de nieuwe I3 1005g1.(dual core)
256 GB SSD tegenover 128GB
En het grootste voordeel is toch wel de vega8 gpu, waarmee je serieus ook wat oudere spellen kunt spelen. (+50% tegenover de 620 van intel)
Volgens jaar komt de 4000 serie APU's uit op 7mm+, geloof er heilig dat intel dan helemaal de verkeerde keuze gaat zijn
Die Lenovo heeft een tn-paneel. Dergelijke panelen in budgetlaptops zijn erg slecht. Waardeloze kleurweergave, kijkhoek en contrast. Onze selectie heeft allemaal een ips-paneel. Geheugen of opslag kun je eventueel upgraden, een slecht scherm niet.
Dat is (imho) uiterst subjectief, zeker als jullie de laptops in kwestie niet daadwerkelijk in eigen handen hebben getest, is "tn bad, ips good" erg kort door de bocht, en kan je zeker in budget klasses daarmee best eens de verkeerde keuze maken, zeker als je gebruiker er niet op hoeft te photoshoppen.
En om terug te komen op de start van dit draadje, ik vind het complete gebrek aan AMD laptops ook apart, ik wil best geloven dat als je puur naar CPU power en batterijduur kijkt intel het allemaal nog wint, maar de beduidend betere igpu in de AMDs is een absolute win, en dan hebben we ook nog het feit dat intel CPUs de laatste tijd zo lek als een mandje blijken te zijn. (ik weet dat er in het wild nog geen misbruik hiervan is gezien, maar persoonlijk vind ik het toch wel zodanig ernstig dat ik geen intel CPUs meer koop voorlopig)
Alle laptops in de bbg testen we en bekijken we. Budget tn vs budget ips is een wereld van verschil. Een budget tn-paneel is niet alleen vervelend bij Photoshoppen. Netflixen is een stuk plezieriger met een beter scherm.
AMD-laptops kijken we zeker naar. Zij is in vorige edities van de bbg ook langsgekomen. Feit blijft dat het aanbod van AMD relatief erg klein is bij laptops. De kans is een stuk groter dat we Intel-configuraties vinden die aan de eisen voldoen.
Ik heb ook zeer benieuwd naar AMD's 7nm-laptopprocrocessors. Hopelijk springen fabrikanten daar beter op in, want dat lijkt mij ook erg veelbelovend.
Ik ben amd fan, maar adviseer qua laptops vaak een intel om dezelfde reden. Wel vraag ik me iedere keer af waarom fabrikanten de amd laptops niet gewoon een ips scherm geven. Nu lijkt het alsof amd bewust een nadeel meekrijgt.
Er zijn verschillende goede AMD opties te vinden binnen 5 minuten kijken online, dit is gewoon een kort door de bocht excuus. Deze editie lijkt gewoon gesponsord door Intel..
Het moet gaan om een best-buy, niet een most easy to buy. dan moeten de guides hernoemd worden..
Er is al vaker geklaagd dat de best buy guide leidt aan AMD armoede. Af en toe vergissen ze zich en staat er 1 tussen. Nu weer niet. Ik zoek andere wegen om een nieuwe laptop te kopen volgend jaar maart
Hier ben ik niet mee eens, een laptop scherm is prima te upgraden door een gebruiker. Een simpele zoekactie met Google geeft ook genoeg resultaten om dit te bevestigen. Tot nu toe hebben mijn laatste drie laptops (Samsung, XXODD, en Asus) een schermupgrade gehad waarbij ik of een betere schermtechniek erin zetten of bij mijn eerste laptop mezelf naar fullHD ging.
Ik zal wel adviseren om je eerst goed in te lezen. Gezien het allemaal wel compatible moet zijn, maar het is zeker mogelijk en naar mijn idee niet eens moeilijk. Bij sommige modellen is het vervangen van de videokaart lastiger.
[Reactie gewijzigd door jdh009 op 23 juli 2024 16:01]
Ik ben het met je eens.
Ik snap ook niet waarom er op zijn minst niet deze amd laptop is meegenomen.
Er zal wel een reden zijn, maar deze is zeker een geduchte tegenstander tot de 500,- range.
Zie nu dat de genoemde laptop 399 is tegenover 449 voor de V155.. De Lenovo heeft een 1080p TN paneel dat niet heel best is. De HP s15 zal ongetwijfeld een kleurrijker scherm hebben aangezien het IPS is. Meer
IPS is absoluut geen garantie voor een kleurrijker scherm. Er bestaan echt hele slechte IPS panels, soms nog slechter dan goede TN panels. Budget IPS wint het doorgaans niet op veel meer vlakken dan kijkhoeken.
Lenovo staat bij mij op de zwarte lijst nadat ik dit filmpje zag https://www.youtube.com/watch?v=kdQXSYUlUTw
Lenovo is te beroerd om een extra onderdeeltje van 5 cent tegen kortsluiting te monteren.Volgens die reparateur doen ze dat moedwillig.
Misschien ligt het aan mij maar ik vind 500 euro wat te duur voor een echte budgetlaptop, nu er veel goedkopere alternatieven zijn die met elkaar concurreren voor de 'e-mail + tekstverwerking' groep . Rond die prijs begint al het middensegment lijkt me.
Persoonlijk vind ik niet dat je mensen laptops in de categorie onder de 500 euro moet aanraden, onder het mom van "alleen maar e-mail en tekstverwerking".
Wie een laptop van onder de 500 euro koopt, zal bijna altijd alleen maar teleurgesteld zijn. Je kan alleen maar de raad geven wat bij te sparen, en een kwaliteitsvollere aankoop te doen. Niet alleen zal het toestel waarschijnlijk langer meegaan, je hebt er ook plezier aan tijdens de gebruiksperiode, ipv frustraties.
Of raad anders een Chromebook aan, met de nodige rand-opmerkingen, kwestie van correct verwachtingen.
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 583079 op 23 juli 2024 16:01]
Een advies voor een computer moet je basis informatie hebben, wat ga je er nu mee doen, hoe lang verwacht je ermee te doen, wat ga je in de toekomst (ermee doen), etc. In veel gevallen is een Chromebook, net als deze Alibaba laptop, daar gewoon niet voor geschikt. Een €200+ Chromebook welke uiteindelijk toch niet aan de eisen voldoet (wat niet vreemd is), raak je aan de straatstenen niet kwijt...
Wat de kanttekeningen voor een Chromebook betreft, gaat het om de de verwachtingen van wat je met ChromeOS kan doen. Niet wat je hardwarewise van een Chromebook mag verwachten...
Je zou dus een aparte categorie moeten voorzien: "Chromebooks" to xxx Euro.
Dat gezegd zijnde wordt voor een budgetlaptop onder de 500€ meestal verwezen naar internetten, e-mail, tekstverwerking, allemaal dingen die wellicht prettiger werken op een 500€ Chromebook dan op een 500€ Windows laptop...
Dat gezegd zijnde wordt voor een budgetlaptop onder de 500€ meestal verwezen naar internetten, e-mail, tekstverwerking, allemaal dingen die wellicht prettiger werken op een 500€ Chromebook dan op een 500€ Windows laptop...
Maar zover ik weet kan je geen Office pakket op je Chromebook installeren, dus alles moet online. Dat kan natuurlijk, maar waarom dan geen tablet met keyboard?
Microsoft Office kan tegenwoordig op chromebooks, je maakt dan gebruik van de android versie die aardig compleet is qua ondersteuning. Daarnaast zullen in veel gevallen Google docs ook prima werken als men niet veel bijzonders doet qua tekstverwerking. Ook Microsoft Office heeft een onlne variant.
Je tweede alinea sluit de eerste alinea niet uit. Je kan niet in iemands portemonnee kijken. De E serie van Lenovo zijn een voorbeeld dat met een beperkt budget een duurzame laptop gemaakt kan worden die lang meegaat. Natuurlijk zijn er consessies te noemen wanneer je zo'n apparaat gaat vergelijken met een zakelijke laptop van 1500+ Euro.
Persoonlijk ben ik het helemaal met je tweede alinea eens. Reserveer een goed budget en ga pas iets kopen wanneer dat budget bereikt wordt. Zelf zet ik daar wel tegenover dat ik tracht een decennium met een laptop te doen. Als duurzaamheidsding.
Zoals wij iets in dit topic posten maakt dit ons mensen die hardware belangrijk vinden. Aankopen ervan plan je, om het beste resultaat te bereiken. Mensen zijn echter verschillend. Ben je niet zo gericht met hardware bezig dan kan een plotselinge behoefte aan een laptop best overvallen. Heb je dan een beperkt budget dan Is zo'n Lenovo een optie, of van mijn part een Chromebook als je als gebruiker geen issue hebt met het gebruik van de Google cloud.
Dat beide opties dan niet per se het summum op hardwaregebied vertegenwoordigen wordt door mensen met een lage focus op die hardware waarschijnlijk niet eens zo beleefd.
En dan 2 dagen na Black Friday met een laptop BBG komen
Buiten het feit of er nou zoveel goede aan biedingen waren want dat is een andere discussie..... Echt enorm veel vragen gehad van mensen voor laptop advies voor Black Friday. Dus iedereen verwezen naar de vorige BBG maar de Swift 3 van toen is ondertussen beroerd verkrijgbaar. Gelukkig is er wel een versie met 10210u maar 2 dagen eerder had veel mensen denk erg blij gemaakt/nuttig geweest
Waarschijnlijk is dat omdat de mensen die high end willen prima weten wat ze willen en of nodig hebben. De gene die niets met tech hebben worden met dit soort artikelen prima geholpen.
In de veronderstelling dus dat "De gene die niets met tech hebben" alleen maar middle-of-the-road laptops nodig hebben? Volgens mij zijn er zat mensen "die niets met tech hebben", maar echt wel een moderne kwaliteitsvolle laptop willen.
Onze best buy guides maken we voor de langere termijn. De suggesties die we doen moeten dus niet alleen interessant zijn als er een aanbieding is rond een bepaalde periode, maar langer.
Overigens zijn veel van onze keuzes op dit moment nog scherp geprijsd ivm Black Friday. In alle categorieën staan laptops die nu flink onder het budget zitten door die kortingen. Het kan dat die prijzen zo blijven, maar dat is geen garantie.
Ik denk dat de suggestie niet zo zeer was dat de keuze beïnvloed had moeten worden door de black friday prijzen, maar dat het handig was geweest om te weten welke laptops nu goede keuzes zijn in het huidige aanbod zodat je dat advies had kunnen gebruiken in het jagen op koopjes tijdens bf.
Het had denk ik inderdaad best handig kunnen zijn als deze guide een paar dagen eerder live gezet had kunnen worden.
Ik zou nooit een laptop kopen voordat ik ergens de prestaties m.b.t. temperatuurhuishouding gevonden heb. Zou mooi zijn als deze er bij komen in de toekomst.
Al die hoge prestaties zijn mooi maar door slechte warmte afvoer kan hij sneller stuk gaan of zichzelf terugschroeven in prestaties.
Ze beginnen het filmpje zelfs met de claim dat ze elk jaar weer honderden laptops testen... Daar gingen mijn wenkbrauwen toch een beetje van omhoog. Ik weet dat ze best veel doen in hun testlab, maar honderden? Want over het algemeen gaan de best buy guides zoals je zegt inderdaad puur af op ervaringen elders op het web en van mensen op het forum, niet van eigen testresultaten.
Het testlab is een samenwerking met die van Hardware Info, dus het zou maar zo kunnen dat ze er honderd(en) testen.
Edit: Voor degene die het Tweakers/hardware info magazine in de buurt hebben. Als ik het goed heb staat daarin het exacte aantal geteste laptops. Te vinden in de rubriek over de statistieken van de geteste laptops van afgelopen jaar/tijd.
[Reactie gewijzigd door jdh009 op 23 juli 2024 16:01]
Honderden... Als in 200-300 stuks? Dat betekent dat er bijna 1 laptop per dag getest wordt.
Zoveel testreviews van laptops zie ik er bij jullie en/of bij HWI niet langskomen.
Tweakers heeft dit jaar tot nu toe welgeteld 26 laptops gereviewd in 22 verschillende artikelen. De overlap wat de modellen betreft met HWI is enorm (niet gek natuurlijk). Tientallen was het passende woord geweest. In totaal heeft tweakers honderden laptops reviewd. Maar zeker niet peer jaar.
Maar om eerlijk te zijn, wie komt er nou nog voor de reviews van hardware naar tweakers? De methodiek laat vaak enorm te wensen over. Ik ben wat dat betreft al lang over op notebookckeck. Hun aanpak is veel objectiever en de tests zijn uitgebreider. Om maar niet te beginnen over het feit dat ze daar in de afgelopen maand alleen bijna evenveel laptops hebben gereviewd als tweakers over heel 2019. Zij kunnen met recht van honderden per jaar spreken. En doordat hun scoresysteem niet afhangt van de prijs en objectiever is hebben zij gewoon "live-best-buy-guides" waar nieuwe laptops gewoon automatisch in geplaatst worden als ze beter zijn dan bestaande.
[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 23 juli 2024 16:01]
Ze hebben een tijdje geleden gezegd dat ze allerlei apparaten testen zonder een officiële recensie op de site te zetten, omdat dat laatste ontzettend veel extra werk is. Ze testen dan dus wel belangrijke dingen maar schrijven het niet uitgebreid voor ons op.
Verder hebben ze volgens mij gezegd dat ze nu wel de toestellen zelf gingen testen die ze aanraden in hun "guides", wat ze vroeger niet deden. Dus ik zou niet te snel conclusies trekken.
Dus jij denkt dat ze voor elke laptop die een review krijgt wel tien geen krijgen? Dat lijkt me sterk. Bovendien vind ik het ook een beetje bizar. Waarom zou het bedrijf hun tijd en werk laten steken in het testen van die apparaten maar vervolgens er niets mee laten doen? Dat is toch onzin. Sterker nog, als het wel zo is, dan zou ik me afvragen, waarom en dat doet mij een vorm van belangenverstrengeling vermoeden.
Maar ik trek vooral conclusies op basis van het hele scoresysteem van tweakers dat gewoon erg subjectief is en bovendien snel zijn waarde verliest omdat de prijs van de laptop en de alternatieven constant veranderen maar de prijs hier een enorme rol speelt.
[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 23 juli 2024 16:01]
Ook qua geluid lasten is meting belangkrijk. Ik zie een groote verandering bij HP die niet meer werk met piep klein pipe en vent. Mischien een grootschalig strategie na jaren gerige kostbesparing. Lenovo vind ik ook indrukwekkkend. Ik miss vooral echte panel PWM meting. HP was vrooger niet slecht maar lenovo had verschillende panel ref per model.
Naar aanleiding van dit artikel gisterenavond toch maar een 'HP 15s-fq1732nd' voor mijn schoonouders besteld. En nu maar hopen op een i5 quad core, hoewel het voor hen niet veel uitmaakt.
Wat ik wel erg opvallend vind, is dat exact dit type alleen bij Bol.com te koop is. Wat veel fabrikanten de laatste jaren doen, is hetzelfde apparaat verschillende type nummers geven voor verschillende winkels. Dit is specifiek bedoeld om online vergelijken lastiger te maken (om niet te zeggen 'saboteren'). Weet iemand welke laptop dit 'echt' is? Op de site van HP is hij niet te vinden. Zelfs geen vergelijkbaar model...
Edit:
Ondertussen heb ik de laptop ontvangen en er blijkt inderdaad een i5-1035G4 in te zitten, en dat staat ook gewoon op de doos. Een erg goede koop dus. En Bol.com lijkt goede zaken gedaan te hebben, want volgens de site is hij niet meer leverbaar.
[Reactie gewijzigd door MindBender op 23 juli 2024 16:01]
Het is inderdaad een 'winkelmodel', zoals je zegt doen vrijwel alle laptopfabrikanten dat tegenwoordig. Dat maakt het samenstellen van de best buy guide ook niet makkelijker
Ik heb zelf deze HP gekocht bij Bol.com en in deze zit wel een Core i5 processor, staat zelfs op de doos. Ik ging uit van een i3, maar dit is mooi meegenomen.
Ik vind het vreemd dat er 2 laptops worden geadviseerd waarbij je, zoals in het filmpje verteld wordt, maar “geluk moet hebben” dat je goede hardware krijgt.
Bij de HP 15s laptop heb je dus kans op of een dual core i3 processor of, als je geluk hebt, een quad core i5.
Bij de Pavilion 15 heb je kans op een snellere GPU.
Je koopt toch geen laptop waarbij je kans hebt op goede hardware?
[Reactie gewijzigd door MishaT op 23 juli 2024 16:01]
Zo is het artikel natuurlijk niet opgezet, Tweakers gaat uit van de standaard hardware om het advies te geven, echter kan je geluk hebben en betere hardware krijgen. Je koopt deze laptop dus omdat de basis hardware je aanspreekt voor de prijs die je moet betalen, niet omdat je graag wil gokken op de betere hardware. Echter is het natuurlijk wel leuk meegenomen als je voor niets die betere hardware krijgt.
Mja, in ieder geval als je het filmpje kijkt klinkt het toch alsof die kans een grote reden is om die laptop te kiezen. Ik vond het ook erg vreemd overkomen.
Toevallig heeft een kennis van mij de HP aangeschaft en toevallig de versie met een quad core i5 ontvangen. Als je met een i3 rekening houdt is dat toch mooi meegenomen.
Iemand een idee wat de belangrijkste verschillen zijn tussen de 'kant en klaar' laptops in deze reviews en de laptops die je zelf kan samenstellen van bvb Skikk en Tongfang?
Blijft jammer dat Tweakers zich nooit waagt aan design professionals. 2k+ high end en daar de Zbook, Apple en Microsoft opties tegenover elkaar inc bijv videomontage 3D performance FCP/Premiere Metal/DirectX. Is namelijk best complexe afweging
En maak repareerbaarheid testonderdeel: Vervangen accu/ram/ssd e.d.
Bloatware was het niet eens, daar stond er verdraaid weinig van op. Misschien wel niet gezien door de re-install. Na de eerste boot werkte Windows Update niet, wat toch het eerste is wat ik doe bij een nieuw device.