Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip en Julian Huijbregts

Laptop Best Buy Guide

Oktober 2020

Tot 1000 euro: ASUS Zenbook, Lenovo Slim 7

Voor een dunne en lichte laptop trekken we maximaal 1000 euro uit en dat moet wat ons betreft genoeg zijn voor een laptop die, zoals de naam van de categorie al aangeeft, dun en licht is. We zijn op zoek naar een laptop met een schermdiagonaal van maximaal 14" en een niet al te hoog gewicht, waardoor hij gemakkelijk mee te nemen is. 1000 euro is, zoals gezegd, het maximum, maar we hebben al voor maximaal 800 euro twee laptops op het oog die allebei een uitstekende keuze zijn. Ze zijn beide voorzien van een Ryzen 5 4500U-processor met zes cores. De ene is de Yoga Slim 7 en de andere is de ASUS Zenbook UM425.

Yoga Slim 7 en Zenbook UM425

We zijn, net als bij de andere Best Buys in deze guide uitgekomen op laptops met een AMD Ryzen-processor. Op dit moment zijn er geen laptops met Intel-processor die voor 800 euro dezelfde prestaties kunnen neerzetten als laptops met hexacores van AMD. Dat heeft ook tot gevolg dat we op deze pagina weer een Lenovo-laptop aanhalen, want Lenovo heeft een groot deel van de Ryzen-processors weten te reserveren bij AMD. Een korte blik op de Pricewatch laat zien dat Lenovo op het moment van schrijven 57 modellen aanbiedt met de Ryzen 4000U-processor, terwijl dat er bij ASUS bijvoorbeeld maar 10 zijn en bij Acer slechts 5. Toch hebben we onlangs ook een ASUS Zenbook getest die zich kan meten met de Yoga 7 Slim, waarvan we het topmodel in augustus reviewden.

ASUS UM425IA-AM005T Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 (82A200A9MH) Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 (82A20080MH) Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 (82A2007NMH)
Cpu AMD Ryzen 5 4500U AMD Ryzen 5 4500U AMD Ryzen 5 4500U AMD Ryzen 5 4500U
Werkgeheugen 8GB 8GB 8GB 8GB
Ssd 512GB 512GB 256GB 256GB
Scherm 14", full hd, mat 14", full hd, mat 14", full hd, mat 14", full hd, mat
Gewicht 1,22kg 1,33kg 1,33kg 1,33kg
Kleur Pine grey (donkergrijs) Slate grey (grijs) Slate grey (grijs) Orchid (donkerpaars)
Prijs € 799,- Onbekend € 749,- € 749,-

De Best Buys van dit moment zijn wat ons betreft de ASUS en Lenovo in de eerste twee kolommen van de bovenstaande tabel. De ASUS is iets lichter, maar kost op het moment van schrijven 800 euro, terwijl de Yoga Slim 7 met 512GB opslag 750 euro kost. Die laatste laptop is wel bij slechts één winkel te krijgen, dus als hij daar uitverkocht is en je wil graag een Slim 7, zou je nog kunnen kiezen voor een van de modellen in de laatstste twee kolommen. Dan heb je bovendien de keuze voor een gezellige, donkerpaarse behuizing, in plaats van het gebruikelijke grijs. De prijs is echter niet zo aantrekkelijk als die van de Slim 7 in de tweede kolom, want ook deze modellen kosten 750 euro, maar hebben een ssd ter grootte van slechts 256GB.

ASUS Zenbook UM425

Over de Slim 7 hebben we zoals gezegd eerder een review gepubliceerd en daarom besteden we hier met name aandacht aan de UM425, die we uiteraard vergelijken met de testresultaten van de Slim 7. Over de UM425 hebben we eigenlijk ook al eerder geschreven, want de laptop lijkt van buiten als twee druppels water op de UX425, die we begin september reviewden. Een fundamenteel verschil tussen de UX425 en de UM425 is de processor. De UX heeft een Intel-processor, terwijl de UM van een AMD-processor is voorzien. De prijzen liggen ook iets anders, want de Intel-uitvoering kost 1300 euro, terwijl de AMD-versie slechts 800 euro kost.

  • Cinebench R15 - Multi
  • Cinebench R15 - Single
  • 3DMark Night Raid
  • 3DMark Night Raid graphics
  • 3DMark Night Raid Cpu
Cinebench R15 - Multi
Laptop CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 Ryzen 7 4800U
1.290
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 Ryzen 5 4500U
1.004
Asus ZenBook 14 UM425IA-AM005T Ryzen 5 4500U
950
HP Envy x360 13-ay0001nd Ryzen 5 4500U
837
Dell XPS 13 9300 Ci7-1065G7
782
Asus ZenBook 13 UX325JA-AH006T Ci7-1065G7
670
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T Ci7-1065G7
650
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 Ryzen 3 4300U
628
Acer Swift 3 SF313-52-55T8 Ci5-1035G4
540
Cinebench R15 - Single
Laptop CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 Ryzen 7 4800U
182
Dell XPS 13 9300 Ci7-1065G7
180
Asus ZenBook 13 UX325JA-AH006T Ci7-1065G7
178
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T Ci7-1065G7
177
Acer Swift 3 SF313-52-55T8 Ci5-1035G4
171
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 Ryzen 5 4500U
169
Asus ZenBook 14 UM425IA-AM005T Ryzen 5 4500U
168
HP Envy x360 13-ay0001nd Ryzen 5 4500U
164
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 Ryzen 3 4300U
161
3DMark Night Raid
Laptop CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 Ryzen 7 4800U
14.413
Asus ZenBook 14 UM425IA-AM005T Ryzen 5 4500U
11.358
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 Ryzen 5 4500U
11.310
HP Envy x360 13-ay0001nd Ryzen 5 4500U
11.052
Dell XPS 13 9300 Ci7-1065G7
10.694
Asus ZenBook 13 UX325JA-AH006T Ci7-1065G7
9.517
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T Ci7-1065G7
9.289
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 Ryzen 3 4300U
8.605
Acer Swift 3 SF313-52-55T8 Ci5-1035G4
7.175
3DMark Night Raid graphics
Laptop CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 Ryzen 7 4800U
15.723
Asus ZenBook 14 UM425IA-AM005T Ryzen 5 4500U
12.092
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 Ryzen 5 4500U
11.904
HP Envy x360 13-ay0001nd Ryzen 5 4500U
11.780
Dell XPS 13 9300 Ci7-1065G7
11.652
Asus ZenBook 13 UX325JA-AH006T Ci7-1065G7
10.625
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T Ci7-1065G7
10.358
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 Ryzen 3 4300U
9.322
Acer Swift 3 SF313-52-55T8 Ci5-1035G4
7.864
3DMark Night Raid Cpu
Laptop CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 Ryzen 7 4800U
9.793
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 Ryzen 5 4500U
8.820
Asus ZenBook 14 UM425IA-AM005T Ryzen 5 4500U
8.452
HP Envy x360 13-ay0001nd Ryzen 5 4500U
8.189
Dell XPS 13 9300 Ci7-1065G7
7.297
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 Ryzen 3 4300U
5.994
Asus ZenBook 13 UX325JA-AH006T Ci7-1065G7
5.984
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T Ci7-1065G7
5.862
Acer Swift 3 SF313-52-55T8 Ci5-1035G4
4.795

De Ryzen-uitvoering van de Zenbook is niet alleen goedkoper dan de uitvoering met Intel-processor, hij is dankzij zijn twee extra cores in de meeste benchmarks ook veel sneller dan de Intel-varianten. Alleen als het op bewerkingen aankomt die op één core draaien, zoals Cinebench single, wint de Intel-processor het. In de meeste gevallen zijn de zes AMD-cores echter te snel voor de vier Intel-cores.

  • Blender RyzenGraphic na 0/30 min.
  • Verschil Blender Ryzengraphic
Blender RyzenGraphic na 0/30 min.
Laptop CPU/SoC Minimum- / gemiddelde in seconden (lager is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 Ryzen 7 4800U
27,00 28,00
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 Ryzen 5 4500U
38,00 46,00
Asus ZenBook 14 UM425IA-AM005T Ryzen 5 4500U
40,00 48,00
HP Envy x360 13-ay0001nd Ryzen 5 4500U
46,00 53,00
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 Ryzen 3 4300U
61,00 61,00
Dell XPS 13 9300 Ci7-1065G7
52,00 70,00
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T Ci7-1065G7
63,00 79,00
Acer Swift 3 SF313-52-55T8 Ci5-1035G4
77,00 83,00
Asus ZenBook 13 UX325JA-AH006T Ci7-1065G7
59,00 88,00
Verschil Blender Ryzengraphic
Laptop CPU/SoC Minimum- / gemiddelde Tijd in % (lager is beter)
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 Ryzen 3 4300U
0,0
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 Ryzen 7 4800U
3,7
Acer Swift 3 SF313-52-55T8 Ci5-1035G4
7,8
HP Envy x360 13-ay0001nd Ryzen 5 4500U
15,0
Asus ZenBook 14 UM425IA-AM005T Ryzen 5 4500U
20,0
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 Ryzen 5 4500U
21,1
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T Ci7-1065G7
25,4
Dell XPS 13 9300 Ci7-1065G7
34,6
Asus ZenBook 13 UX325JA-AH006T Ci7-1065G7
49,2

Een kritiekpunt op de Zenbooks met Intel-processor dat we tijdens de review maakten, betrof de mate van throttling bij langdurige belasting. We testen dat met behulp van Blender, waarin we gedurende 30 minuten steeds dezelfde afbeelding renderen en kijken naar de rendertijd. Die is de eerste keer het kortste en wordt langer naarmate de temperatuur oploopt en de processor zichzelf moet terugklokken. De extra cores zorgen ervoor dat de UM425 in deze test toch al sneller is dan de UX425, maar er vindt ook minder throttling plaats. We hebben van de Slim 7 niet de uitvoering met Ryzen 5-processor getest, maar de Slim 7 met Ryzen 7 laat zien dat Lenovo de throttling bij die laptop nog wat beter onder de knie heeft.

Uiterlijk, aansluitingen en toetsenbord

Wat het uiterlijk van de Zenbook UM425 betreft kunnen we bijna de eerdere review van de Zenbook UX425 kopiëren. De laptop heeft dezelfde metalen behuizing, die er strak uitziet, maar wat stevigheid betreft niet helemaal overtuigt. Vooral de dunne schermranden, die er mooi uitzien, leveren geen erg stevige constructie op, waardoor het scherm zich laat torderen als je er wat kracht op zet. Bij de Yoga Slim 7 is dat overigens ook het geval en bij dunne en lichte laptops zien we dat vaak voorkomen. In de dunne rand heeft ASUS wel een webcam met gezichtsherkenning weten te verwerken, waardoor je snel kunt inloggen met behulp van Windows Hello. De Slim 7 heeft dat ook en die is bovendien voorzien van een tof-sensor, die je aanwezigheid kan detecteren en de camera alvast aanzet als je in de buurt komt.

De basis van de laptop is ook van metaal gemaakt en had wat ons betreft nog iets steviger gekund. Dat gebrek aan stevigheid kan je merken tijdens het typen, want bij een zware aanslag kan de behuizing meeveren als je de toetsen indrukt. De toetsentravel houdt niet over bij de dunne laptop, maar dat geldt voor vrijwel alle thin&lights die we testen. De aanslag is in ieder geval wel duidelijk en wordt netjes gedempt. De touchpad op de Zenbook 14 is lekker groot en voorzien van ASUS' NumberPad, wat inhoudt dat je met een druk op de knop in de hoek de touchpad omtovert in een numeriek toetsenbordje. Dat is op zich leuk bedacht, want het toetsenbord heeft geen numeriek eiland. Het gebrek aan feedback, die een fysieke toets wel levert, lijkt ons echter een gemis voor een dergelijk toetsenbordje en we kunnen ons niet voorstellen dat het een echte meerwaarde biedt.

De aansluitingen op de behuizing van de UM425 zijn dezelfde als op de UX425, met één groot verschil: de aanwezigheid van Thunderbolt. We kennen geen laptops met AMD-processor die van Thunderbolt-aansluitingen zijn voorzien en dus moet de UM425 het doen met 'gewone' USB-C-aansluitingen, die wel een maximale doorvoersnelheid van 10Gbit/s ondersteunen. De HDMI-aansluiting ondersteunt de 2.0-versie van het protocol, dus 4k-televsies en -beeldschermen kunnen gewoon op 60Hz aangestuurd worden. Er is verder nog een gewone USB-A-aansluiting met een maximale overdrachtssnelheid van 5Gbit/s aanwezig en tot slot zit er een microSD-kaartlezer op de laptop. We missen een mini-jackaansluiting, iets wat op veel smartphones wordt weggelaten, maar wat we op laptops vrijwel altijd nog gewoon aantreffen.

Scherm, accuduur en upgrades

De Zenbook UX425 was van een goed scherm voorzien, met een goede helderheid en een goed contrast, en het is duidelijk dat daar bij de UM425 op bezuinigd is. Het scherm heeft een lagere helderheid van 281cd/m² en een contrast van 1337:1 en hoewel we dat een mooi getal vinden, is het niet zo hoog als de 1700:1 die het scherm in de UX425 haalde. In vergelijking met de Slim 7 is het scherm van de UM425 ook minder goed. Hoewel Lenovo in zijn specificaties een helderheid van 300cd/m² belooft, haalden we met ons reviewsample een hogere helderheid en een uitstekend contrast van meer dan 2000:1.

  • Helderheid wit
  • Contrast
  • sRGB dekking
  • Grijswaardenfout
  • Kleurfout
Helderheid wit
Laptop Schermdiagonaal Resolutie Helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Dell XPS 13 9300 13,4" 1920x1200
600
Acer Swift 3 SF313-52-55T8 13,5" 2256x1504
441
HP Envy x360 13-ay0001nd 13,3" 1920x1080
426
Asus ZenBook 13 UX325JA-AH006T 13,3" 1920x1080
420
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T 14" 1920x1080
400
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 14" 1920x1080
385
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 14" 1920x1080
331
Asus ZenBook 14 UM425IA-AM005T 14" 1920x1080
281
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 14" 1920x1080
258
Contrast
Laptop Schermdiagonaal Resolutie Contrast in verhouding (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 14" 1920x1080
2026:1
HP Envy x360 13-ay0001nd 13,3" 1920x1080
1869:1
Dell XPS 13 9300 13,4" 1920x1200
1852:1
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T 14" 1920x1080
1704:1
Acer Swift 3 SF313-52-55T8 13,5" 2256x1504
1438:1
Asus ZenBook 14 UM425IA-AM005T 14" 1920x1080
1337:1
Asus ZenBook 13 UX325JA-AH006T 13,3" 1920x1080
1307:1
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 14" 1920x1080
1067:1
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 14" 1920x1080
955:1
sRGB dekking
Laptop Schermdiagonaal Resolutie Gamut dekking in % (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 14" 1920x1080
108,70
Acer Swift 3 SF313-52-55T8 13,5" 2256x1504
99,90
Dell XPS 13 9300 13,4" 1920x1200
99,80
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T 14" 1920x1080
99,20
HP Envy x360 13-ay0001nd 13,3" 1920x1080
97,00
Asus ZenBook 13 UX325JA-AH006T 13,3" 1920x1080
95,10
Asus ZenBook 14 UM425IA-AM005T 14" 1920x1080
94,70
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 14" 1920x1080
61,10
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 14" 1920x1080
59,90
Gemiddelde grijswaardenfout
Laptop Schermdiagonaal Resolutie kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Asus ZenBook 14 UM425IA-AM005T 14" 1920x1080
2,20
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T 14" 1920x1080
4,60
HP Envy x360 13-ay0001nd 13,3" 1920x1080
5,30
Asus ZenBook 13 UX325JA-AH006T 13,3" 1920x1080
5,90
Dell XPS 13 9300 13,4" 1920x1200
6,00
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 14" 1920x1080
6,10
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 14" 1920x1080
6,40
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 14" 1920x1080
8,20
Gemiddelde kleurfout
Laptop Schermdiagonaal Resolutie kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Asus ZenBook 14 UM425IA-AM005T 14" 1920x1080
2,60
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T 14" 1920x1080
2,70
HP Envy x360 13-ay0001nd 13,3" 1920x1080
2,80
Dell XPS 13 9300 13,4" 1920x1200
3,40
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 14" 1920x1080
3,70
Asus ZenBook 13 UX325JA-AH006T 13,3" 1920x1080
3,80
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 14" 1920x1080
9,10
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 14" 1920x1080
9,80

De wat lage helderheid van het ASUS-scherm zorgt ervoor dat de afleesbaarheid bij veel omgevingslicht niet al te best is, al zal het voor werk binnenshuis zonder direct invallend zonlicht wel toereikend zijn. Het scherm heeft een matte afwerking en dat helpt bij de afleesbaarheid. Wat kalibratie betreft doet het scherm het wel erg goed en zien we een afwijking van minder dan 3 in beide schermtests. Dat wil zeggen dat de afwijking van de sRGB-standaard met het blote oog niet waar te nemen moet zijn.

  • Browsen
  • PCMark 8 accutest
  • PCMark 8 score
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T 67Wh
18u43m
Asus ZenBook 13 UX325JA-AH006T 67Wh
16u1m
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 60,7Wh
15u32m
Dell XPS 13 9300 52Wh
14u43m
HP Envy x360 13-ay0001nd 51Wh
13u12m
Asus ZenBook 14 UM425IA-AM005T 67Wh
12u28m
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 57Wh
12u24m
Acer Swift 3 SF313-52-55T8 56Wh
12u11m
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 45Wh
10u4m
PCMark 8 creative conv.
Laptop Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Asus ZenBook 13 UX325JA-AH006T 67Wh
5u56m
Dell XPS 13 9300 52Wh
5u42m
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 57Wh
5u39m
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 60,7Wh
5u38m
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T 67Wh
5u38m
HP Envy x360 13-ay0001nd 51Wh
5u34m
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 45Wh
4u55m
Asus ZenBook 14 UM425IA-AM005T 67Wh
4u35m
Acer Swift 3 SF313-52-55T8 56Wh
4u20m
PCMark 8 Creative conventional (accu)
Laptop Accucapaciteit (Wh) in punten (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 60,7Wh
3.854,00
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T 67Wh
3.628,00
Acer Swift 3 SF313-52-55T8 56Wh
3.584,00
Dell XPS 13 9300 52Wh
3.500,00
Asus ZenBook 13 UX325JA-AH006T 67Wh
3.483,00
Asus ZenBook 14 UM425IA-AM005T 67Wh
3.382,00
HP Envy x360 13-ay0001nd 51Wh
3.289,00
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 57Wh
3.252,00
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 45Wh
3.079,00

Niet onbelangrijk voor een dunne en lichte laptop is de accuduur en daar verwachtten we heel wat van, gezien de grote accu waarvan de UM425 is voorzien. De UX425 haalt met dezelfde accu een accuduur van ruim 18 uur tijdens browsen en de UM425 zit daar behoorlijk onder. Een accuduur van 12 uur is nog altijd niet verkeerd, maar ASUS heeft duidelijk minder aandacht besteed aan het halen van een lange accuduur dan bij de UX425. Een oorzaak van die kortere accuduur zou het scherm kunnen zijn. Bij de UX425 werd een extra zuinig paneel gebruikt, dat maximaal 1 watt verbruikt, terwijl bij de UM425 voor een conventioneel paneel is gekozen. De Slim 7 doet het overigens beter dan de UM425 in beide accutests.

Tot slot halen we de onderkant van de laptop af en daar valt bij de UM425 niet bijzonder veel te zien. Het werkgeheugen is namelijk vastgesoldeerd en alleen de ssd, boven de processor, is vervangbaar. Een tweede ssd, zoals bij de Slim 7 wel geïnstalleerd kan worden, is bij de UM425 geen optie.

Conclusie

De ASUS UM425 is voor 800 euro een aantrekkelijkere laptop dan zijn 500 euro duurdere Intel-broer: de UX425. De AMD-variant is sneller en heeft minder last van throttling. Het scherm is bovendien goed gekalibreerd, maar heeft wel een wat lage helderheid. Verder is de accuduur van 12,5 uur tijdens browsen prima, maar er zijn wel laptops in dezelfde prijsklasse die het beter doen. Ten opzichte van de Slim 7 is de ASUS wat lichter en is de schermkalibratie beter, maar op andere punten doet de Slim 7 het toch beter.

De aanwezigheidsdetectie van de Lenovo is bijvoorbeeld prettig als je even wegloopt en weer terugkomt bij je laptop en dat is iets wat de Zenbook niet heeft. Daarnaast is de accuduur van de Slim 7 wat beter en dat geldt ook voor de maximale schermhelderheid, hoewel de kalibratie minder is. De Lenovo heeft bovendien ruimte voor een tweede ssd. Op basis daarvan gaat onze voorkeur uit naar de Slim 7, maar heb je de voorkeur voor een laptop met een betere schermkalibratie, dan is de Zenbook UM425 weer aantrekkelijker.

Alternatieven

HP Envy x360 13-ay0001nd

De Zenbook UM425 en Yoga Slim 7 zijn conventionele laptops, maar als je liever een convertible laptop hebt, dan is de Envy x360 een goed alternatief. De specificaties komen overeen met die van de Zenbook en Slim, terwijl scherm en accuduur ook erg goed zijn. Je moet er wel voorzichtig mee omspringen, want de behuizing wordt maar matig beschermd als je hem als convertible gebruikt.

Score: 5(3 reviews)
linkHP Envy x360 13 Review - Ryze-hexacore in strakke 13,3"-klapper
Lenovo IdeaPad S540-13ARE (82DL002TMH)

Deze IdeaPad S540 heeft een octacore Ryzen-processor, 16GB geheugen en een 512GB-ssd. Dat is bijzonder vlotte hardware voor een laptop van 1000 euro en hij is bovendien uitgerust met een scherm met een resolutie van 2560x1600 pixels.

Score: 4.5(2 reviews)
MSI Modern 14 B4MW-043NL

Ook MSI heeft zijn laptops voorzien van processors van de jongste AMD Ryzen-generatie. De 4700U in deze Modern 14 heeft acht cores en daarnaast zijn 16GB geheugen en een 512GB-ssd beschikbaar. Verder is de laptop voorzien van een 14"-scherm met een resolutie van 1920x1080 pixels.

Score: 0(0 reviews)

Reacties (135)

Wijzig sortering
Altijd leuk deze best buy guides, om een beeld te krijgen wat "trending" is. Zelf ben ik rustig op zoek naar een laptop met een beetje grafische power, dan kom je al snel uit bij een gaming laptop. Zou leuk zijn als daar ook een best buy van komt. Het heeft me wel wat uurtjes gekost om alle nvidia type nummers te doorgronden. Conclusie, nu even wachten, omdat er pas een nieuwe generatie op de markt is gekomen.

Ik zie dat AMD wel goedkoper is dan een vergelijkbaar Intel alternatief. Dat is nog meer uitzoekwerk, wat is beter, wat betreft prestaties, warmte en verbruik. Gelukkig helpt deze guide daar al een beetje bij.
Al eens rondgekeken bij BTO?

Best betaalbaar en je kunt het zo gek maken als je wil.

Je zit niet met OEM driver troep opgescheept èn (na de garantie) kun je je laptop makkelijk open schroeven om onderdelen te vervangen i.p.v. dat die schroeven achter steunrubbertjes zitten verstopt.
Ik heb ooit zelf een BTO laptop gehad op aanraden van een vriend die in een computerwinkel werkte. De laptop en specs waren toen de tijd prima alleen de bouw kwaliteit was alles behalve goed. Het plastic rond het scherm was meerdere malen afgebroken en de scharnieren hielden er ook mee op. Ik heb dit twee keer laten vervangen voor een behoorlijke prijs.

Ik kan BTO alleen aanraden als ze iets aan de bouw kwaliteit hebben gedaan.

Ps: Ik heb in 2014 de laptop gekocht voor €1500,- en gebruikte hem voor mijn grafische opleiding. Ik verwachte dat die redelijk stevig is voor die prijs...
Nooit van gehoord. Grappig dat dat ook kan, laptop op maat.
Dank voor de info.
Doe het niet, zijn clevo barebones (want dat zijn het) met veelal zeer matige bouwkwaliteit en brakke firmware en driver ondersteuning.
Wanneer had je laatst een BTO Laptop gekocht?

Ik gebruik nu al 3 jaar een BTO Laptop, en geen van die problemen die jij op noemt heb ik.
BTO is niet de producent van de laptop. Dat is namelijk clevo. Mijne is al een jaar of 5 oud en heeft toen rond de €2300 gekost. Maar van hetgeen ik van kennissen heb gehoord is de kwaliteit niet verbeterd.
Inmiddels drie Clevo's van BTO gekocht (3, 2 en 1 jaar geleden) en ingericht voor familieleden, resp. een 15-, een 13- en een 14-inch exemplaar. Heerlijk snelle machientjes, makkelijk open te schroeven en uit te breiden (RAM, SSD), geen bloatware maar enkel een basale Windows-installatie erop (je kunt ze ook zonder OS kopen; en op de BTO-website staan complete driverarchieven), prima 'mat' full HD-schermen en van stevig aluminium gemaakt (de 13- en 14-inch machientjes).

En, misschien nog belangrijker: bijna volledig te configureren wat je wel en vooral ook wat je niet hebben wilt. Tot en met betere WiFi-modules aan toe. Je zit dus niet vast aan een onzalig compromis tussen dingen die je nodig hebt en waar je niet op zit te wachten in zo'n kant-en-klare 'merk'-laptop.

Geen van de drie machientjes heeft tot nog toe enig probleem gekend. Twee van de drie zijn als studentenlaptop in gebruik, dus worden regelmatig meegesleept in rugzakken in de trein.

Mijn eigen Lenovo Thinkpad X230 weigert al jaren hardnekkig de geest te geven, en kan wegens zelfgedane uitbreiding naar 16GB RAM en 3TB opslag (1TB mSata plus 2TB SATA) 'helaas' nog altijd prima meekomen, maar tegen de tijd dat die echt vervangen moet worden wordt mijn volgende laptop waarschijnlijk ook een BTO (nou ja, Clevo dus).
Let ook goed op het Wattage dat de GPU toebedeeld krijgt, dit kan erg veel verschil maken in de performance. Volgens mij heeft hardware unboxed (YouTube) hier een behoorlijk deel van dit artikel aan gewijd.
Weer wat geleerd, thanks. Hoop zaken om rekening mee te houden. Nog een reden om een best buy gaming rig te hebben. 2x laptop en 2x desktop.
Ik ben zelf ook aan het rondkijken voor een laptop met grafische power voor content creation (niet voor gaming), maar kom vaak tegen dat Ryzen uitvoeringen 'kreupel' lijken gemaakt tov van de Intel uitvoeringen. Vaak minder maximum geheugen, kleinere SSD, mindere scherm, dat soort ongein. Ik snap niet waarom.
Ryzen (4000) is in het algemeen sneller en zuiniger dan Intel, en ook goedkoper. Maar je vindt ze nooit bij de grote jongens als Dell en HP. Het lijkt wel een deal met Intel om ze niet teveel in verlegenheid te brengen.
Je vindt in gaming laptops van o.a. Dell, Lenovo en HP wel de leuke Ryzen en overige hardware voor een schappelijke prijs, maar die dingen lijken in allerlei reviews slecht gebouwde constructies die luidruchtig hard blazen vanwege de gpu en hoge TDP.

Net deze vergelijking gevonden van een OEM die wel gelijke modellen uitbrengt, maar je moet ze echt zoeken. Het geeft het verschil tussen i7 en Ryzen 7 goed aan:
https://www.youtube.com/watch?v=6x8SAAk_J4c
Misschien dat met de nieuwe Ryzen 5000 daar verandering in komt. Als je de reviews mag geloven is deze sneller dan intel wat gaming betreft. AMD lijkt in het goedkopere segment te zitten wat gaming laptops betreft.

Wel lastig zoeken hoor, een laptop die wel lekker snel is, maar niet te veel kabaal maakt. Voor games koop ik em ook niet, wel voor fusion 360 en VR
AMD lijkt in het goedkopere segment te zitten wat gaming laptops betreft.
Juist, zo worden ze verkocht, maar Ryzen verdient veel meer 'respect' wat dat betreft.
Ze zouden het nl. echt uitstekend doen in business en/of content creation laptops in het hogere segment.
Het enige wat ze missen is Thunderbolt - dat is bij zakelijk gebruik vaak handig voor aansluiten van monitor en andere kabels via een docking port. Alleen voor mij geen deal breaker.
Ik heb de Asus ZenBook 14 UM425IA-AM005T één dag in bezit gehad en was er toch wat teleurgesteld over. Ik had een goede accuduur verwacht (Vanwege de 70WH accu icm de zuinige processor) maar dat viel stevig tegen. Ook was de helderheid van het scherm in het exemplaar dat ik had niet stabiel in de laagste stand (en da's nou juist de stand die je 's avonds op de bank gebruikt).

Ik ben een beetje verbaasd dat Tweakers de kleurweergave van het scherm zo roemt. Ik kreeg het niet voor elkaar om huidtonen correct weer te geven (en heb echt alle instellingen en sliders gebruikt). Ook was de backlight bleed in de hoeken eigenlijk absurd. De maximale helderheid hield inderdaad niet over.

De behuizing vond ik wel erg mooi in elkaar zitten, net als de algehele afwerking. Ik ben alleen geen fan van het nerfje in de achterkant van het schermgedeelte. Asus gebruikte dit vroeger ook op bepaalde reeksen en het werd heel snel smoezelig.

Waar ik ook niet blij van werd is de herrie van de laptop. Aan de lader is de laptop gewoon niet stil te krijgen (je hoort hem altijd). 's Avonds op de bank als je wat zit te internetten draait de ventilator (hoewel nagenoeg onhoorbaar) ook continu. Dat ding gaat dus nooit uit. En dat terwijl de processor zo energiezuinig is.

Nee, niet onder de indruk van de laptop (en het knipperen van het scherm is gewoon een bug). Ik heb hem dan ook teruggestuurd en wacht wel even op de volgende "holy grail".
Wow, de minpunten die jij hier opnoemt zijn precies de zaken waarom ik een laptop ook terug zou sturen. Hoe kan het dan dat Tweakers zo'n ding adviseert?

Het lijkt wel alsof er niet wordt gekeken naar dit soort kleine dingen die stiekem doorslaggevend zijn bij de keuze voor een laptop. Dat het ding gewoon stil moet zijn lijkt mij punt 1.
Heel eerlijk vind ik de reviews karig, hardware info gaat veel dieper een product in maar dat zal wel een keer goed komen verwacht ik.

Er wordt niks gezegd over bouw kwaliteit terwijl dat juist iets belangrijks is. Als ik een laptop van 1000 euro zie met topline specs vraag ik me altijd af hoe zit het met de behuizing? Ik verwacht daar dan helemaal niks van.
Wow, de minpunten die jij hier opnoemt zijn precies de zaken waarom ik een laptop ook terug zou sturen. Hoe kan het dan dat Tweakers zo'n ding adviseert?

Het lijkt wel alsof er niet wordt gekeken naar dit soort kleine dingen die stiekem doorslaggevend zijn bij de keuze voor een laptop. Dat het ding gewoon stil moet zijn lijkt mij punt 1.
Omdat het een sample van N=1 is? 1 negatieve ervaring en jij schrikt er van? Da's net als met het testen van het corona vaccin; 1 tester met vage bijverschijnselen zou dan reden zijn om een heel vaccin af te schieten?
Beetje realistisch blijven; 1 = geen...

[Reactie gewijzigd door hgoor op 3 oktober 2020 10:38]

1 is géén en 2 is één... Nog steeds niks dus...
Het zijn in dit geval twee reacties van twee mensen die beiden een laptop hebben terug gestuurd. Lijkt me zeer relevant :D

Soms is n=1 al genoeg om heel voorzichtig te zijn.
Dus als je niet zoveel te zeggen hebt ga je maar ad hominems uitdelen, hoe oud ben je precies :D?
Heel prettig om te lezen dat ik dus niet de enige ben die zich stoort aan het geluid van deze Zenbook UM425. Ik ben groot fan van Zenbook, had er eerder ook al ruim zes jaar een naar volle tevredenheid. Maar hoewel het geluid echt niet enorm hard is, gaat de ventilator bij de minste geringste activiteit al aan en is dan prominent hoorbaar. En aangezien ik deze als mijn privé laptop vooral 's avonds in stille omgeving gebruik vn. voor browsen, was dat voor mij reden om de laptop te retourneren. Ik voelde me er eerlijk gezegd haast schuldig over. Ik heb nu de aanname dat dat aan de AMD Ryzen processor ligt (weet niet of dat terecht is) dus hierna ga ik toch maar weer voor een intel. As we speak ben ik aan het werk op een vrij nieuwe HP Pavillion met Intel i5 ca. E800,- en die is toch een heel stuk stiller dan die UM425. Wat verder overigens een heel fijne laptop was.
Het was waarschijnlijk bedoeld als reactie op Huisman. :D
Maar hoewel het geluid echt niet enorm hard is, gaat de ventilator bij de minste geringste activiteit al aan en is dan prominent hoorbaar.
Sorry maar dan kan het toch niet zo zijn dat Tweakers zo'n laptop zou aanraden? Ik zou zo'n ding direct in de sloot gooien, ik zou dit nooit van een laptop accepteren.

Dus hoeveel is zo'n BBG dan nog waard?
Kan ook zijn dat er meerdere leveranciers zijn voor de schermpanelen. Dat gebeurt wel vaker.
@huisman Zou je iets kunnen vertellen over de accu? Hoelang gaat die dan voor jou mee? Ik overweeg deze als zakelijke laptop aan te schaffen (ik ben ondernemer en doe vooral administratie/office erop, soms misschien ooit fotobewerking op het lichtste niveau), en werk veel op locaties waar ik niet afhankelijk wil zijn van stroom.

Dus, ervaringsvragen:
  • Hoelang gaat de accu mee bij jou met browsen/office?
  • Is het scherm goed leesbaar? Of is het gewoon te donker?
  • Heeft de laptop een USB-C lader meegeleverd?
EDIT: Ik lees net op de site van Asus dat het scherm in de UM hetzelde 1W scherm is als in de UX. https://www.asus.com/Laptops/ASUS-ZenBook-14-UM425IA/

Dank je wel alvast!!

[Reactie gewijzigd door chobo op 3 oktober 2020 08:44]

Scherm: het scherm is niet de 1W versie maar de minder mooie, minder zuinige versie. Het beeld is voor binnen meer dan prima qua helderheid en leesbaarheid. Kleurechtheid viel mij tegen (zeker bij video waar huidkleur pas na lang tweaken een beetje te pruimen was).
Accu: Ik heb maar één soort gebruik en dat is mijn dagelijks gebruik (combinatie van internetten en werken via remote desktop naar mijn werk PC; in totaal zo'n 15 uur per dag). De Asus hield dat 10 uur vol (en ik had echt langer verwacht vanwege de 70WH accu). Overigens is die 10 uur voor mij meer dan genoeg aangezien ik tussendoor de kans heb om zo'n ding op te laden. Ik had alleen verwacht dat die 70WH in combinatie met en zuinige processor eerder richting de 15-16 uur zou gaan (dan kun je dus een complete werkdag + vrijetijd doen met de accu).
USB-C Lader: Voeding van de Asus is inderdaad via USB-C (meegeleverd). Beide poorten zitten aan de linker kant (jammer want voor mij is rechts handiger).
Ben je al met al nu wel tevreden? Ik wil liever niet naar de i7 variant moeten stappen, en die ryzen 7+1w scherm is er in NL geloof ik niet.
N
Ben je al met al nu wel tevreden? Ik wil liever niet naar de i7 variant moeten stappen, en die ryzen 7+1w scherm is er in NL geloof ik niet.
Nee. De laptop is retour gegaan (zoals ik eerder al aangaf). Doorslaggevend was de bug bij 100% dimmen (backlight flikkerde af en toe). Daarnaast vond ik de ventilator te irritant (maar mijn oren zijn daar wel bovengemiddeld gevoelig voor, vandaar dat mijn werk PC bijvoorbeeld fanless is). Snelheid van de laptop was dikke prima.
Wow. irritante bug... Hm. Twijfel! Dank je!
Is het niet een beetje vreemd om in een categorie tot €1000,- twee laptops van €750/€800 te nemen?
De Lenovo die als alternatief staat aangegeven voor €999, de https://tweakers.net/pric...540-13are-82dl002tmh.html is volgens mij de betere keuze.
Is het niet de bedoeling om de verwachtingen in een €1000 budget te voldoen en dan de beste prijs/kwaliteit verhouding te leveren? Volgens mij weet iedereen wel dat een laptop van 1000 euro (hoogstwaarschijnlijk) beter zal zijn (absoluut) dan een 800 euro laptop. Het is volgens mijn mening dus maar net hoe je er naar kijkt.
Verder is dit een beginpunt voor de zoektocht naar een laptop en niet een eindstation, zoals de meesten weten. Je moet proberen ten minste 3 betrouwbare reviews zien te vinden voordat je een aankoop (online) doet (free tech tip ;) ).
Daar heb je een punt.
Maar als je een categorie hebt tot 700 euro en eentje tot 1000 euro, dan hoort een laptop van 750 euro naar mijn gevoel eerder bij de alternatieven tot 700 euro dan tot de groep tot 1000 euro.
En ik vermoed dat er nog mensen zijn die zo denken.
In de categorie tot 700 euro raden ze mensen laptops met 16gb ram aan. En in de categorie tot 1000 euro zijn plots toestellen met 8gb ram voldoende?
Dat €750 bij alternatieven van €700 hoort is een mening.

De ram keuze is inderdaad erg raar. Ik zou alleen <16gb aanraden bij mensen die een simpele laptop nodig hebben. Iets meer doen met je laptop (coderen, foto's bewerken of engineering) dan zou ik al 16gb aanraden.
Dat is iets duurder is, is (absoluut) geen garantie dat het ook (navenant) beter is.
Ik hoop wel dat het meer regel dan uitzondering is.
En uitzondering naar mijn ervaring zijn bijvoorbeeld MSI laptops, waarvan de LVDI kabels voor het scherm snel stuk gaan, door het open en dicht doen. Dat verwacht je niet van een laptop boven de 2200 euro.
Ik vind deze best buy guides waardevol, maar de reacties eronder vind ik zeker net zo waardevol! Dank!
Ik hoop het ook, maar de AMD laptops van een jaar of 5 geleden kostten soms ook 1000 euro, waarbij je best een enigszins vlot apparaatje mocht verwachten ondanks dat je wist dat je de minst snelle oplossing koos. Op magische wijze was dat helaas lang niet altijd het geval. Zelfs niet met hun 'top processor' in simpele office / internet situaties..

Juist daarom zijn goede reviews en guides zo belangrijk.
En nog altijd geen professional laptop categorie (en nee dat zijn echt niet altijd macbook pro's). Zo raar dit.. ik wist niet dat tweakers vooral voor studenten is.

[Reactie gewijzigd door jurriaan op 1 oktober 2020 15:20]

Precies mijn bezwaar tegen deze BBG. Alsof er geen laptops met nuttige eigenschappen zijn boven de 1000 euro.

Ik vind dit geen BBG voor Tweakers maar voor gewoon Henk en Ingrid.
Ik denk wel dat dit een BBG voor Tweakers is, maar dit is een beginpunt voor de Tweaker die advies 'moet' geven aan die Henk en Ingrid. De Tweaker weet al wel wat ie ongeveer wil en gaat zelf op onderzoek uit.
Desalniettemin zou een vergelijking tussen CAD laptops (P50 serie, Dell Precision serie, HP Z-books) of de thin-and-light high-end als een bijv. Thinkpad X serie ook erg interessant zijn. Deze laptops worden meestal over je beslist ipv door jezelf, maar alsnog... Wij als 'gewone' consumenten krijgen deze laptops niet zomaar in onze handen (een Mediamarkt heeft ze er niet vaak liggen).
Er zijn ook steeds meer bedrijven die over gaan op een Bring Your Own Device (BYOD) beleid, daarbij geven ze een werknemer een budget om iets uit te kiezen om het werk op uit te voeren, waar men ook privé gebruik van kan maken.

In plaats van die office laptop kan je dan ook gaan voor een gaming of CAD apparaat om in je vrije tijd ook gebruik van te kunnen maken (+ incentive om er goed mee om te gaan, anders mag je zelf vervanging gaan regelen).
Vanuit het werk wordt dan slechts een kleine hoeveelheid software verplicht gesteld in verband met beveiliging.

Daarvoor geldt echt wel dat een advies daarin niet zou misstaan.
Tweakers heeft recent aan gegeven het roer om te gooien en zich weer op de 'echte' tweaker te gaan richten. Deze BBG is daar helaas geen goed voorbeeld van, wat mij betreft.
Volgens mij is dat ook de instelling van de BBGs; Tweakers van het eerste uur vinden zelf hun weg wel in de price-watch en zullen dat ook na het lezen van een BBG nog wel doen.
Tja in mijn ogen wellicht een verkeerde insteek. Ik ben een Tweaker van het eerste uur, maar zou nog steeds graag gewoon een overzicht willen van goede laptops op het moment dat ik aan een nieuwe toe ben.
Jammer dat nergens iets over de beeldverhouding wordt gezegd. De Lenovo IdeaPad S540 13ARE heeft een 16:10 beeldverhouding. Verder ook in 4800U/16GB dual channel verkrijgbaar. Daarmee is deze makkelijk aan te raden ipv de Lenovo Slim 7.

Ik begrijp niet waarom de Slim 7 niet onder de alternatieven valt en juist de S540 met de Asus wordt vergeleken.
Die IdeaPad heb ik zelf ook in gebruik. Tweakers heeft hier zelf geen review van gemaakt en dus ook geen testen uit kunnen voeren.
Ze gaan nu op basis van de specificaties de IdeaPad S540 bij de alternatieven zetten. Daarnaast mist de S540 wel wat poorten t.o.v. de Slim 7 (HDMI) en is het scherm oppervlak wat kleiner dan een 16:9 14" natuurlijk wat de Zenbook ook is.
De IdeaPad S540 a EUR 999 verslaat inderdaad de Slim 7 op CPU (4800U), RAM (16GB), scherm (2560x1600).

Aanvullend zijn er recent ook artikelen over de Lenovo Yoga Slim 7 Pro verschenen. Deze is net als veel modellen niet/moeilijk beschikbaar, maar zou voor < 1000 EUR zelfs een Ryzen 4000 H-series cpu bieden.
De Pro versie zou juist een 300 euro hogere prijs hebben las ik..
Scherm? Mwah. Meer pixels ja, maar nog geen 60% sRGB, dus super vlakke kleuren.
Volgens de specs is het S540 scherm 13.3" QHD (2560x1600) IPS 300nits Glossy, 100% sRGB
https://psref.lenovo.com/...ad_S54013ARE?M=82DL002TMH
Hmmm blijkbaar is er ook een 15" S540 en die haalde 51% in deze test. Beetje onhandige naamgeving...
Klopt, dat is de 2019-versie.
"Op het moment van schrijven is die niet in voorraad bij webshops, maar winkels laten wel zien dat er nieuwe leveringen komen. Heb je snel een laptop nodig of neemt de verkrijgbaarheid af, neem dan een kijkje bij de alternatieven onderaan deze pagina. "

Kom op zeg Tweakers, op moment dat een laptop niet geleverd kan worden is dit per definitie al geen Best Buy. Lenovo zou hiermee al afvallen als ze zulke slechte voorraden en beschikbaarheid hanteren.

Vervolgens wordt er een Lenovo IdeaPad S540 als alternatief geven, terwijl deze ook slechts bij 1 webshop leverbaar is.
Voorzover ik van Lenovo begrepen heb zijn er zowel bij AMD als Intel leveringsproblemen met de CPUs. Geen excuus overigens, maar met de 57 modellen die volgens het artikel worden aangeboden geeft het wat extra achtergrondinfo.

Buiten leveringsproblemen bij de modellen is mij inhoudelijk totaal niet duidelijk waarom de Lenovo IdeaPad S540 (Ryzen 7 4800U, 16GB, 2560x1600px) geen betere keuze zou zijn dan de Slim 7 (Ryzen 5 4500U, 8GB, 1920x1080px).
De leveringsproblemen met Intel CPU's stamt al uit 2019, dus lijkt me niet echt een relevant excuus vanuit Lenovo.
Intel heeft voor als nog problemen met leveren van processoren. Dat merk ik voornamelijk bij mijn opdrachtgever die steeds vertragingen door krijgt op leveringen van systemen met Intel processoren, van leveranciers zoals Dell.
Ik mis nog een aspect dat voor mij erg belangrijk is: de functietoetsen. Ik gebruik veel functietoetsen, met name de F4 knop. Steeds meer laptops hebben een "feature" om de F-knoppen achter de [FN] knop te stoppen.
Als ik op de "F4" knop druk, wil ik de "F4" functie gebruiken, en niet het scherm dimmen. En nee, [FN] [ALT of CTRL] [F4] is geen oplossing voor dit probleem...

Is het mogelijk dit aan de reviews toe te voegen?
Bij de Lenovo types (heb zelf ook een, oudere weliswaar) kun je het gedrag van de Fn knop aanpassen in de BIOS. Bij mij staat deze ook ingesteld als Fn+iets = speciale functie.
Aah, dat is beter!
Dat zou ik bij de laptop van mijn vader dan ook even moeten veranderen... die belt iedere zoveel tijd op om te vragen "hoe moet ik ook al weer die Fx knop gebruiken?"
Aah, dat is beter!
Aanvullend op @BosGnoom , Lenovo noemt dat instelling dat je de F-knoppen rechtstreeks kunt gebruiken in de bios "legacy". Zelf gebruik ik heel vaak de F2 en ook regelmatig <alt>-F4 en vind het zeker geen legacy.
Bij de Lenovo kan je middels Fn + Esc de FnLock aan of uit zetten. Ik heb hem aan staan waardoor de F4 gewoon F4 is ipv microfoon muten bijvoorbeeld.
Lijkt mij ook wel handig om aan te geven welk besturingssysteem er vooraf op geïnstalleerd is. Aangezien er redelijk wat laptops zijn, voornamelijk in het goedkopere segment, die met Windows 10 S geleverd worden. De lenovo van €500 in deze BBG is een van de laptops die de S versie geïnstalleerd hebben.

Windows 10 S is namelijk een "gestripte" versie van Windows, wat inhoudt dat je alleen apps kan gebruiken uit de Microsoft Store.
Windows 10 S is een optie die je uit kunt schakelen. Het is dus een mode, geen versie. Dit is gratis. Er is geen licentie vereist om dit te doen.
https://support.microsoft...t%20Go%20to%20the%20Store.

Het is alleen niet omkeerbaar. Als je eenmaal uit de S Mode gaat, kun je niet meer terug. (behalve een reset naar de fabrieksinstellingen).
Voor scholen en zorginstellingen is Windows 10 S Mode interessant omdat het een stuk veiliger is. Vaak hoeft er maar een beperkt aantal applicaties gebruikt te worden, en die kunnen prima vanuit de Store gerund worden. Het enige nadeel is dat Zoom niet in de store te vinden is. Daarvoor zijn er dan weer workarounds gelukkig :)

[Reactie gewijzigd door Cis op 1 oktober 2020 08:23]

Voor het overschakelen van S-mode naar home heb je wel een Microsoft account nodig. Ik heb geen idee in hoeverre dit Microsoft account vervolgens ingeworteld wordt in de laptop
Voor het overschakelen van S-mode naar home heb je wel een Microsoft account nodig. Ik heb geen idee in hoeverre dit Microsoft account vervolgens ingeworteld wordt in de laptop
Voor zover ik begrijp is Windows Home een spyware OS dat zowat alles dat je op de laptop doet doorstuurt naar Microsoft zodra er een verbinding is.

In tegenstelling tot de Pro/Enterprise versies van Windows kun je dit in Home niet uitzetten zover ik begrijp.
Voor zover ik begrijp is Windows Home een spyware OS dat zowat alles dat je op de laptop doet doorstuurt naar Microsoft zodra er een verbinding is.

In tegenstelling tot de Pro/Enterprise versies van Windows kun je dit in Home niet uitzetten zover ik begrijp.
Pro is ook spyware, maar daar kan het misschien uitgezet worden via de policies opgelegd vanuit de domaincontroller. Enterprise kun je als particulier niet kopen, tenzij je voor je gezin minimaal 5 licenties kunt afnnemen. Microsoft pust je echter naar 360 en nog meer spionage.
Ah top! Ik wist wel at je dit inderdaad om kan zetten, alleen dat het gratis was niet. Bedankt!
Er staat windows 10 home in S mode.
Ik neem aan dat je hem dan om kunt zetten naar windows 10 home.
Ik kan bevestigen dat je dit gratis kan omzetten naar een normale Windows 10 Home middels de Store.
Dit is gewoon uit te schakelen en kunt gratis upgraden naar de home variant.

bron
Jammer dat het advies opnieuw een laptop is die niet te koop is.
Leverbaar over 3 maand is niet realistisch!
Het is momenteel koffiedik kijken of een computer die twee weken er voor vollop leverbaar is, nu opeens niet meer leverbaar is. Bij de Lenovo laptops zijn er heel veel sub varianten, met net iets meer/minder RAM/SSD of zelfs TN vs IPS (dus goed uitkijken!).
Ok, dat begrijp ik. Er worden zoveel verschillende batches uitgeleverd, elk weer aan verschillende winkels, dat voorspellingen per batch een vraagteken zijn. Misschien alleen types opnemen die wel te koop zijn de dag voor publicatie?
De Lenovo van 699 was en is niet beschikbaar tot 2021 (als hij dan nog ooit komt).
Was voor mij een goede reden om de 8 core te bestellen.
Dus hartelijk dank Tweakers, het artikel heeft mij de goede kant op geholpen!
Had ik ook, ben uiteindelijk voor de IdeaPad S540 gegaan, in de configuratie met AMD 4800U was die ook nog maar bij 1 winkel te koop toentertijd.
Minder poorten en een minder groot scherm maar ondanks dat ik van een 15,6 inch af ben gekomen was ik zo om. Ik gebruik m'n iPad Pro niet eens meer zo veel...
Beetje spijtig dat er na al die tijd nog altijd geen antwoord is op de vraag wat de reden is van die lage stock ... Komt het omdat amd gewoonweg niet genoeg cpu's kan produceren?
AMD heeft natuurlijk geen eigen fabs meer, dus moet ruim van te voren inkopen en is dan nog eens beperkt hoeveel ruimte ze kunnen krijgen. Het ziet er naar uit dat 4300U/4500U cpus prima leverbaar zijn, echter de 4800U niet zo heel erg. Ik heb begin deze maand een PN50 met een 4800U gekocht, wilde daar zakelijk er nog een van aanschaffen en is nu niet meer leverbaar (bij een betrouwbare toko). Maar tekorten zien we zakelijk ook gewoon bij Intel laptops.

Een groot deel van de wereld werkt nu thuis + dat de nieuwe generatie AMD mobile procs serieus krachtig zijn en verschillende mensen daar gretig gebruik van maken en daarmee de al beperkte voorraad nog verder slinkt.
Daar komt ook nog eens de komende console releases bij. Die zijn ook weer voorzien van 8/16 core AMD CPUs, waarvan er dit afgelopen jaar en de komende tijd ook miljoenen van geproduceerd moeten worden. Dat er dan wat laptopjes afvallen zal AMD wellicht voor lief nemen.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 CES 2020 Samsung Galaxy S20 4G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True