In de thin&light-categorie kijken we naar, de naam zegt het al, de beste dunne en lichte laptop van dit moment. De schermdiagonaal mag daarbij tussen de 12,5 en 14 inch in liggen en voor dit geld verwachten we ook een quadcoreprocessor, samen met een gigabyte of acht aan werkgeheugen en een ssd.
De vorige keer dat we de thin&light-categorie in de LBBG bespraken, kwamen we uit op twee laptops: de HP Envy 13 en de Asus UX430. De Envy 13 is een 13,3"-ultrabook, terwijl de Asus een 14"-scherm heeft, waarvan Asus volgens eigen zeggen de schermranden zo dun heeft gemaakt dat de behuizing net zo compact is als die van een 13"-laptop. Sindsdien is het ultrabooklandschap nauwelijks veranderd; het lijkt erop dat fabrikanten hun kruit nog even droog houden totdat Intel zijn Whiskey en Amber-Lake-processors uitbrengt.
Vlnr: Asus UX430, HP Envy 13 2018 en HP Envy 13 2017
Desondanks bracht HP een nieuwe versie van de Envy 13 uit en omdat de vorige versie van de Envy 13 het tot Best Buy heeft geschopt, gokten we dat de nieuwe Envy ook hoge ogen zou gooien. We hebben de nieuwe Envy dan ook gereviewd en wat bleek? Het nieuwe model doet het op veel punten minder goed dan het oude. De accuduur viel bijvoorbeeld korter uit bij het kijken naar video, de prestaties in benchmarks waren lager dan bij het vorige model, en ook het scherm had een iets lagere helderheid en een lager contrast dan dat van zijn voorganger. Dat klinkt wat dramatisch, maar het valt mee. Het maakt de nieuwe Envy niet meteen tot een slechte laptop en er zijn ook verbeteringen. De behuizing is iets dunner geworden, maar gelukkig nog steeds voorzien van usb-a, het gewicht ging bovendien omlaag, net als de prijs. Dat is voor ons echter niet genoeg om de nieuwe Envy als Best Buy te bestempelen, want een nieuwe versie van een bestaande laptop moet op zijn minst even goed zijn als de voorgaande.
Voor deze editie van de LBBG blijven we daarom nog even bij de UX430 en de vorige Envy 13. Beide laptops zijn al enige tijd op de markt, maar zijn wat ons betreft het beste wat je op dit moment kunt kopen als je op zoek bent naar een thin&light-laptop. Bij een eerdere LBBG hebben we de verschillen tussen de beide laptops al uiteengezet, en de Asus en HP hebben we ook apart gereviewd. Voor deze editie van de LBBG vatten we dat nog eens kort samen.
UX430 vs Envy 13
De twee ultrabooks hebben overeenkomstige specificaties, met een quadcore i5-processor, 8GB geheugen en een ssd van 256GB. De Asus-laptop heeft een wat modernere wifichip en een mat scherm, en dat laatste is wat ons betreft een belangrijk punt om voor de Asus te kiezen, al is het verschil tussen een mat en glanzend scherm een kwestie van smaak. Ben je dus gesteld op een glanzend scherm, omdat kleuren dan beter lijken, dan kun je beter voor de HP kiezen.
Asus ZenBook UX430UA-G259T | HP Envy 13-ad112nd | |
Processor | Intel Core i5-8250U | Intel Core i5-8250U |
Ram | 8GB ddr3-1866 | 8GB ddr3-1866 |
Ssd | SK.Hynix SC308 256GB (sata) | Toshiba XG5-P 256GB (nvme) |
Scherm | 14", full hd, mat | 13,3", full hd, glossy |
Netwerk | Intel Dual Band Wireless-AC 8265 | Intel Dual Band Wireless-AC 7265 |
Afmetingen | 324x225x16mm | 305x216x14mm |
Gewicht | 1262 gram | 1331 gram |
Verdere verschillen zitten in de aansluitingen van de beide laptops. De Envy heeft in de oude en de nieuwe uitvoering links en rechts usb-a-aansluitingen op usb 3.0-snelheid. De Asus heeft dat niet en is met de rechteraansluiting beperkt tot usb 2.0-snelheid. De Asus heeft echter wel weer een reguliere sd-kaartlezer, terwijl HP is overgestapt op een micro-sd-lezer, die we een stuk minder praktisch vinden. Wat accuduur betreft ontlopen de beide laptops elkaar niet veel. Ze halen allebei een uur of tien in de browsetest, wat een prima resultaat is. Tijdens video kijken haalt de Envy weer een langere accuduur van elf uur, maar de negen uur die de Asus neerzet, is ook niet verkeerd. Tot slot is de nvme-ssd in de HP weer sneller dan de sata-ssd in de Asus.
Conclusie
Intel heeft beloofd dit najaar zijn Whiskey- en Amber-Lake-processors uit te brengen en heeft bovendien aangegeven dat er 140 modellen zullen zijn waarin de nieuwe processors terug te vinden zullen zijn. De volgende keer dat we thin&lights in de LBBG bespreken, hebben we hopelijk de keuze uit nieuwe hardware en nieuwe laptops. Voor nu houden we het nog even op de oude vertrouwde Asus UX430 en HP Envy 13-ad. Een nieuwe Envy 13-laptop is er al wel, maar die viel helaas door de mand als Best Buy en daarom houden we het voorlopig nog even op de Envy 13 voor liefhebbers van een glanzend scherm en op de UX430 voor hen die de voorkeur aan een mat scherm geven.
- Asus UX430
- HP Envy 13-ad
Alternatieven
:fill(white)/i/2001724565.jpeg?f=thumbmedium)
De Spin 5 van Acer reviewden we aan het begin van dit jaar en de convertible wekte indruk door zijn stevige behuizing, vlotte hardware en goed gekalibreerde scherm. De Acer is bovendien een convertible, wat handig is als je veel touchscreen-apps gebruikt. Dat levert echter ook een zwaar scharnier op en een gewicht van meer dan anderhalve kilogram, bijna driehonderd gram meer dan de UX430. Wat specificaties betreft komt de Acer overeen met de HP en de Asus, en de accuduur doet ook niet veel onder voor die laptops.
Score: 5(2 reviews)
:fill(white)/i/2001868383.jpeg?f=thumbmedium)
Een heel andere Acer is ook het overwegen waard als alternatief. De Swift 5 heeft een magnesiumbehuizing en is met een gewicht van 935 gram ruimschoots lichter dan de UX430 en de Envy 13. De laptop is bovendien voorzien van een touchscreen, maar dat is er wel een met een glanzende afwerking, waarvan niet iedereen een groot fan zal zijn. De maximale helderheid valt bovendien tegen, maar het contrast is hoog. Uniek voor een ultrabook is de optie om een tweede ssd toe te voegen.
Score: 0(0 reviews)
:fill(white)/i/2002008285.jpeg?f=thumbmedium)
Een wat vreemde eend in de bijt is de Lenovo ThinkPad Yoga L380. De laptop is voorzien van een Core i5-8250U, 8GB geheugen en een 256GB-ssd, zoals veel laptops in deze prijsklasse. De Yoga is voorzien van een omklapbaar scherm en een stylus, en omdat het een ThinkPad is, kun je het geheugen en de ssd makkelijk vervangen. We hebben hem zelf niet gereviewd, maar volgens Notebookcheck is het toetsenbord erg goed, net als het scherm. Wat stevigheid betreft doet de L380 helaas wat onder voor andere ThinkPads. Het gewicht valt met 1,46 kilogram mee voor een convertible.
Score: 0(0 reviews)