Uiterlijk, toetsenbord en touchpad
Samengevat
De Envy 13 heeft voor het eerst in twee jaar een update gekregen, wat heeft geleid tot een strakke, compacte behuizing met dunne schermranden. Het ips-scherm is niet verkeerd, maar is helaas wel voorzien van een spiegelende afwerking. De nieuwe quadcore-i5 is snel en de accuduur bedraagt tien uur tijdens browsen en elf uur bij videokijken. We missen helaas wel een volledige sd-kaartlezer en de usb-c-aansluitingen zijn verwarrend, doordat alleen de rechter een hubje ondersteunt.
Eindoordeel
Onder de Envy-typenaam bouwt HP al geruime tijd ultrabooks, waarvan de vorige 13"-incarnatie al sinds 2015 meedraait. Die laptop begint er ondertussen oubollig uit te zien en er is dan ook nog weinig om jaloers op te zijn. Met de 2017-versie geeft HP het uiterlijk van de Envy 13 een opfrisbeurt en levert het de laptop met de achtste generatie quadcoreprocessors. De geteste uitvoering is al voor negenhonderd euro te krijgen en daarvoor heb je een 13,3"-laptop met i5-8250U-processor, 8GB geheugen en een 256GB-ssd. Kan de nieuwe Envy 13 daarmee zijn naam weer eer aandoen?
/i/2001725113.jpeg?f=imagearticlefull)
HP heeft de Envy 13 in een nieuw jasje gestoken en dat maakt een behoorlijk verschil met de oude Envy 13. Die had meer afgeronde hoeken, was wat dikker en vooral breder. De nieuwe Envy 13 is bedacht rond de stijlregels van 2017: met strakke lijnen, dunne schermranden en natuurlijk een zo dun mogelijke behuizing. Dat leidt tot een aantrekkelijk ogende laptop, die stevig, maar ook wat zwaar aanvoelt. In vergelijking met de oude Envy 13 klopt dat gevoel; de nieuwe weegt 1331 gram, terwijl de oude Envy 1249 gram woog en ook groter was. Toch is 1,3 kilogram geen hoog gewicht en zegt dat gevoel meer over hoe verwend we zijn geraakt met lichte laptops dan over het apparaat zelf.
Het metaal van de behuizing doet goede zaken voor de stevigheid, al zijn er wel plekken waar de behuizing wat makkelijk meegeeft. Dat merk je bijvoorbeeld middenop, boven de F7-toets en op de achterkant van het scherm ter hoogte van het HP-logo. Dat zijn normaal gesproken geen plekken waar druk op komt te staan, dus dat kunnen we HP vergeven. Als je het scherm openklapt, komt de laptop een minuscuul stukje omhoog, doordat het op de rubbertjes op de onderrand van het scherm leunt. Het scherm kan dat gewicht makkelijk dragen; als we op de behuizing drukken, veren de rubbertjes in, maar geeft het scharnier geen krimp.
De Envy 13 is een vrij dunne laptop en daarom is er weinig ruimte voor aansluitingen aan de zijkant. Gelukkig heeft HP nog twee gewone usb-aansluitingen laten zitten en ook aan weerszijden voor usb-c-aansluitingen gezorgd. Bij die aansluitingen staan bliksemschichtjes, wat doet vermoeden dat er ondersteuning is voor Thunderbolt 3.0, maar dat blijkt niet het geval. Opladen met behulp van een usb-c-lader lukte ook al niet, dus het lijkt erop dat de markering alleen aangeeft dat je die poorten kunt gebruiken om randapparatuur op te laden.
Wil je dingen als externe schermen aansluiten, dan zul je zelf voor een usb-c-hubje moeten zorgen, want dat levert HP er niet bij. Je zult bovendien de rechter-usb-c-aansluting moeten gebruiken, want de linker bleek niet met ons testhubje te werken. De kaartlezer, eveneens aan de linkerkant, ondersteunt micro-sd en hoewel we het fijn vinden dat er in ieder geval een kaartlezer aanwezig is, hadden we liever een full-size sd-lezer gezien.
Toetsenbord en touchpad
De nieuwe Envy 13 is een stuk smaller dan de oude, maar het toetsenbord loopt van rand tot rand, waardoor het ongeveer hetzelfde formaat heeft gehouden. HP heeft ervoor gekozen om de home-, page-up-, page-down- en endknoppen aparte toetsen te geven. Dat is handig als je vaak navigeert met het toetsenbord, maar wel even wennen als je blind typt, omdat de backspace- en entertoets niet doorlopen tot aan de rand van het toetsenbord.
/i/2001725117.jpeg?f=imagearticlefull)
De vrij grote 'grille' tussen scherm en toetsenbord heeft tot gevolg dat het toetsenbord omlaag is geschoven en er weinig ruimte overblijft om aan weerszijden van de touchpad met je handen te steunen. Heb je grote handen, dan tikt de Envy 13 waarschijnlijk niet zo prettig. Zoals je voor dit geld mag verwachten, is het toetsenbord voorzien van achtergrondverlichting, met twee standen: aan en uit. Iets dimmen is er dus niet bij en het kan daardoor te fel zijn in een donkere omgeving. Het oppervlak van de toetsen is vlak en er is niet bijzonder veel travel aanwezig, maar ze geven wel duidelijke feedback.
Voor de touchpad is dankzij het omlaag geschoven toetsenbord ook weinig ruimte over, waardoor die relatief klein is. Op het formaat na valt er prima mee te werken. Het oppervlak is van glas en hij volgt je vingers zonder problemen.
Specificaties en benchmarks
HP levert de Envy 13 in verschillende uitvoeringen, met een dualcore-i5- of dualcore-i7-processor, maar ook met de nieuwe quadcore Kaby Lake Refresh-processors. De ssd is 128, 256 of 512GB groot en in sommige modellen kan een GeForce MX150-videokaart geleverd worden. Er is keuze tussen een full-hd- en een 4k-scherm, en de hoeveelheid werkgeheugen is in alle gevallen 8GB.
|
HP Envy 13-ad112nd |
Processor |
Intel Core i5-8250U |
Cores/threads |
4/8 |
Klokfrequentie (turbo) |
1,6GHz (3,4GHz) |
Gpu |
Intel UHD Graphics 620 |
Werkgeheugen |
8GB ddr3-1866 |
Opslag |
Toshiba KXG50ZNV256G |
Wifi |
Intel Dual Band Wireless-AC 7265 |
Schermpaneel |
13,3", BOE 070E, 1920x1080 pixels |
Besturingssysteem |
Windows 10 Home |
De Envy 13-ad112nd die wij hebben getest, is een van de goedkoopste uitvoeringen, maar is toch voorzien van een quadcore-i5 en een 256GB-ssd. We hebben de Envy 13 gewoontegetrouw opengeschroefd en zoals wel vaker bij dunne laptops valt er weinig te upgraden. De ssd is vervangbaar en de draadloze netwerkkaart is eventueel verwijderbaar, al weten we niet of de laptop andere wifiadapters accepteert. Over de draadloze netwerkkaart gesproken: HP heeft opvallend genoeg voor de oude 7265-adapter gekozen, in plaats van de nieuwe 8265-adapter, die al geruime tijd op de markt is. Het grootste verschil is het ontbreken van ondersteuning voor mu-mimo op de 7265.
/i/2001725125.jpeg?f=imagearticlefull)
Benchmarks
De Envy 13 is voorzien van Intels nieuwe Kaby Lake Refresh-processor, die we ondertussen al in verschillende laptops getest hebben. We weten wat voor vlees we in de kuip hebben, dus kunnen we mooi de vergelijking maken met de Dell XPS 13 met Core i7-8550U en de Medion P6689 met dezelfde i5-8250U-processor als deze HP-laptop heeft.
- Cinebench Multi
- Cinebench Single
- Cinebench OpenGL
Cinebench geeft over het algemeen een goed beeld van de onderlinge prestatieverschillen van processors. In de multi- en single-tests presteert de Envy naar verwachting; de Medion P6689 met dezelfde processor haalt ongeveer dezelfde score, terwijl de Dell XPS 13 er met zijn i7-processor nog eens overheen gaat.
- 3DMark
- 3DMark Graphics
- 3DMark Physics
- PCMark 8
Met 3DMark Cloud Gate stellen we zowel de cpu als de gpu op de proef en daarin zien we dat de HP prima scoort. De Surface Pro-tablet met dualcoreprocessor doet het beter, maar dat komt door de Iris Plus-gpu. In de Physics-subtest, die de snelheid van de cpu op de proef stelt, doet de Envy het met zijn twee extra cores juist weer beter.
- Lightroom - Exporteren
- Photoshop CC - Gpu accelerated
Dat het met die cpu-snelheid wel snor zit, zien we ook in Photoshop en Lightroom, waarin de HP het zelfs nog iets beter doet dan de Medion met dezelfde cpu. De XPS 13 met i7-processor, die we eerder hebben getest, is natuurlijk nog weer iets sneller door zijn extra cache en hogere kloksnelheid.
- PCMark Storage 2.0 - Score
- PCMark Storage 2.0 - Bandbreedte
We testen de snelheid van de ssd met de traces van PCMark. Daarin zit de Toshiba-ssd in de HP op dezelfde hoogte als de Intel 600p, wat een middelmatige nvme-ssd is. Er zijn dus snellere ssd's, maar in het dagelijks gebruik zul je dat snelheidsverschil niet merken.
Scherm en accuduur
De Envy 13 heeft, zoals eerder in deze review gezegd, een behoorlijke transformatie doorgemaakt. Dat zie je ook aan het scherm, dat nog steeds een diagonaal van 13,3" heeft, maar er toch veel kleiner uitziet. Dat komt doordat de schermranden samen met de rest van de laptop smaller zijn geworden. Over de hele voorkant van het scherm zit een glasplaat, met onderin het HP-logo. Ook dat ziet er mooi strak uit, maar het heeft wel een groot nadeel en dat is dat het glas spiegelingen oplevert, waardoor er zelfs reflecties in de zwarte rand onder het scherm te zien zijn.
De Envy 13 wordt met een full-hd- en een 4k-scherm geleverd. Ons testmodel is voorzien van een full-hd-paneel en dat is wat ons betreft ook de aan te raden keuze. Het 4k-paneel levert weliswaar scherper beeld op, maar het aansturen en verlichten van al die pixels heeft een nadelige invloed op de accuduur. Zoals gewoonlijk hebben we het scherm doorgemeten met onze SpectraCal C6-colorimeter en Calman 5-software.
- Schermhelderheid
- Contrast (max. helderheid)
HP maakt gebruik van een paneel van Boe, met ips-achtige eigenschappen. Dat leidt tot een helderheid en contrast die gemiddeld zijn voor een ips-paneel: niet slecht, maar ook niet uitzonderlijk.
Tot slot hebben we gemeten hoe goed het scherm vanuit de doos gekalibreerd is. De afwijking in de grijswaardenmeting is met een ΔE-waarde van 8 vrij hoog, doordat groen oververtegenwoordigd is. Gebruik je alleen het scherm van de laptop, dan zul je die afwijking misschien niet snel zien, maar als je hem naast een gekalibreerd scherm houdt, is de te groene kleur snel duidelijk. De afwijking van de primaire en secundaire kleuren valt wel weer mee, maar dat is ook de minst belangrijke component in deze meting. De afwijking van de grijswaarden zal sneller te zien zijn. Mocht je daar niet van gediend zijn, dan zou je het scherm kunnen (laten) kalibreren, maar een belangrijker nadeel is wat ons betreft de glanzende afwerking. Of je dat mooi of irritant vindt, is persoonlijk, maar het is wel van invloed op de afleesbaarheid, wat uiteindelijk het belangrijkste is bij een beeldscherm.
Accuduur
HP heeft de Envy voorzien van een accu van bijna 54Wh, een stukje groter dan bij de vorige Envy 13, die een accu van 45Wh meekreeg.
- Browsen
- Video
- PCMark tijd
- PCMark score
- Opladen
Dat levert, samen met de efficiëntere hardware, een accuduur van tien uur tijdens browsen en zelfs elf uur bij videokijken op. Bij zwaarder gebruik kom je op iets meer dan vier uur uit, blijkt uit de PCMark-accutest, maar in die tijd wordt veel werk verzet, blijkt weer uit de PCMark-score. Opladen van nul naar honderd procent gaat in twee uur, wat een stuk sneller is dan bij de meeste concurrenten.
Conclusie
We staan in reviews op Tweakers doorgaans niet lang stil bij het uiterlijk van laptops, omdat dat toch wel een erg subjectief onderwerp is, maar in het geval van de Envy 13 kunnen we ons niet voorstellen dat de uiterlijke opfrisbeurt mensen in het verkeerde keelgat schiet. De laptops zien er een stuk strakker en bovendien smaller uit, wat je terugziet in de dunnere schermranden. Het toetsenbord is wel even breed gebleven en de luidsprekers, die voorheen aan weerskanten zaten, zijn nu boven het toetsenbord geplaatst. Dat heeft helaas wel tot gevolg dat het toetsenbord een stukje omlaag geschoven is en er niet al te veel ruimte voor de touchpad overblijft.
De opfrisbeurt gaat aan de binnenkant van de laptop verder, waar we de quadcore-i5-processor aantreffen, samen met een iets grotere accu dan in de vorige Envy 13. Die i5-processor is dankzij zijn twee extra cores een stuk sneller dan de bekende dualcores en hoewel de accucapaciteit maar twintig procent is vergroot, werd de accuduur meer dan twintig procent langer.
De nadelen waar we tijdens het testen tegenaan liepen, beperken zich tot de wat kleinere dingen. De micro-sd-lezer, die we helaas op steeds meer laptops de full-size sd-lezer zien vervangen, vinden we niet zo handig als het volledige exemplaar. Daarnaast juichen we toe dat er aan beide kanten een usb-a- en een usb-c-aansluiting zijn geplaatst, maar helaas ondersteunt alleen de rechteraansluiting usb-hubs en bleek opladen helemaal niet via usb-c te werken. Het grootste nadeel vinden we het glanzende scherm, dat er misschien mooi uitziet, maar ook reflecties oplevert. De oude Envy 13 had gewoon nog een mat scherm en deze wijziging had voor ons dan ook niet gehoeven.
Toch is de nieuwe Envy 13 zowel van buiten als van binnen een flinke verbetering ten opzichte van de vorige versie. De aansluitingen zijn wat minder praktisch geworden en met het glanzende scherm moet je kunnen leven, maar verder is de laptop snel, met een lange accuduur en een fijne, compacte behuizing. En ook niet onbelangrijk: het is op het moment van schrijven een van de goedkoopste 13,3"-ultrabooks met een quadcore-Kaby Lake-processor. Dat is geen excuus voor de minpuntjes, maar je houdt wel geld over om eventueel een kaartlezer en een usb-c-hub van te kopen.
Eindoordeel