Samengevat
Van de vele ZenBook-modellen die Asus in zijn assortiment heeft, is de UX430UA de aantrekkelijkste variant. Het is niet de allerdunste uitvoering, maar daardoor blijft er meer plek over voor aansluitingen en is de koeling goed op orde. De laptop biedt veel waar voor zijn geld; hij presteert goed, ook bij langdurige belasting. Een minpunt is de langzame ssd en ook had de kalibratie van het scherm beter gekund, maar de matte afwerking van het scherm vinden we juist een voordeel. Of je de UX430UA met zijn glanzende blauwe behuizing mooi vindt, is een kwestie van smaak.
Pluspunten
Minpunten
Eindoordeel
Asus' ZenBook-serie dunne laptops is erg uitgebreid. Zelfs als we de convertible modellen niet meetellen, zijn er maar liefst vier verschillende ZenBook-types met een 13,3"- of 14"-scherm. Het is een behoorlijke uitdaging om met alle verschillende typenummers door de bomen nog het bos te zien, want wat is nu precies het verschil tussen de UX331, UX410, UX430 en UX490? Voordat we aan de review van de UX430 beginnen, leggen we dat nog even uit.
Het allerdunste en ook allerduurste model is de UX490, voluit de ZenBook 3 Deluxe. Deze 14"-uitvoering weegt zo'n 1,1kg en is 13mm dun. Vorig jaar reviewde Tweakers een variant daarvan met dualcoreprocessor, maar inmiddels verkoopt Asus de UX490 ook met Kaby Lake-R-quadcores. Later kondigde Asus de UX331 aan, ofwel de ZenBook 13. Dit 13,3"-model is met 13,9mm iets dikker, maar het gewicht is vrijwel net zo laag als dat van de ZenBook 3 Deluxe.
Asus verkoopt ook nog varianten van de UX410. Dat was vorig jaar het 14"-mainstreammodel, met een behuizing die een stuk dikker is. De dikte van bijna 19mm is voor laptops in deze klasse behoorlijk fors en met 1,4kg is het ook geen lichtgewicht. De Asus UX430, die we in deze review bekijken, is het nieuwe mainstreammodel. Ook deze laptop heeft een 14"-scherm, maar hij is met 16mm een stukje dunner en ook het gewicht is lager; onze weegschaal slaat uit naar 1262 gram.
Behuizing
Het eerste wat opvalt aan de UX430, zijn de glanzende bovenkant en de blauwe kleurstelling. Asus maakt ook andere kleurvarianten, maar die zijn momenteel niet te koop in combinatie met quadcoreprocessors. Of je de glossy laag op de bovenkant mooi vindt, is een kwestie van smaak; een feit is dat de afwerking erg gevoelig is voor vingerafdrukken.
De rest van de behuizing is gemaakt van aluminium. De laptop voelt goed afgewerkt en solide aan; alleen als je op het gedeelte boven het toetsenbord drukt, veert hij flink in. In de praktijk is dat echter niet iets wat je zult doen en bij de polssteunen veert de behuizing juist nauwelijks in als je er druk op zet. Wel zie je ook het toetsenbord wat indeuken als je met een stevige aanslag tikt.
Met zijn dikte van 16mm is er ruimte genoeg voor aansluitingen en er zijn er ook redelijk wat beschikbaar. Een volledige hdmi-poort had wat ons betreft niet misstaan, maar Asus heeft voor een niet zo gangbare micro-hdmi-variant gekozen. Die zit aan de linkerkant, samen met de stroomaansluiting, een usb 3.1-poort met type-a-connector, een 3,5mm-jack en een usb-c-aansluiting.
De usb-c-poort biedt usb 3.1-snelheden en kan gebruikt worden om een scherm aan te sluiten. Met behulp van een hub konden we op die manier een monitor via hdmi 2.0 aansluiten. Opladen via de usb-c-poort wordt echter niet ondersteund.
Rechts heeft Asus nog een usb-aansluiting geplaatst, maar dat is een 2.0-variant en dat vinden we karig voor een laptop in deze prijsklasse. De aanwezigheid van een sd-kaartlezer is wel een pluspunt, want steeds meer fabrikanten laten die weg.
Toetsenbord en touchpad
Het toetsenbord van de UX430 heeft behoorlijk grote toetsen en biedt een aardige hoeveelheid travel. Dat maakt het tikken van teksten comfortabel, maar de toetsjes voelen wel wat sponzig aan en ook geeft de behuizing een beetje mee als je hard op de toetsen drukt. Toch is het toetsenbord zeker niet slecht voor een dunne laptop.
De touchpad heeft een groot en glad oppervlak, en is prettig te bedienen. Ook klikken levert duidelijke feedback op. Het is een zogenaamd precisietouchpad, waarvoor Microsoft de drivers verzorgt. De veeggebaren in Windows 10 werken probleemloos. Asus heeft een vingerafdrukscanner in de touchpad verwerkt. Het is een exemplaar van Synaptics en hij werkt vlot, maar de plaatsing is onhandig, omdat hij in de weg kan zitten tijdens het gebruik van de touchpad.
Uitvoeringen
Zoals aangegeven maakt Asus veel verschillende ZenBook-modellen en ook van de UX430 zijn er veel varianten als je in de Pricewatch kijkt. Er zijn op het moment van schrijven drie modellen die bij verschillende winkels te koop zijn en die met een Kaby Lake-R-quadcoreprocessor zijn uitgerust. In deze review bespreken we de goedkoopste variant, die iets minder dan 900 euro kost. Voor een meerprijs van 100 euro krijg je een cpu die op papier sneller is. Ook is er een variant van 1300 euro, met meer ram en een grote ssd.
Model | UX430UA-GV259T (getest) | UX430UA-GV436T | UX430UA-GV338T |
Cpu | Core i5-8250U | Core i7-8550U | Core i7-8550U |
Ram | 8GB | 8GB | 16GB |
Ssd | 256GB | 256GB | 512GB |
Prijs | Onbekend | Onbekend | Onbekend |