Door Jelle Stuip

Redacteur

Asus ZenBook 13 Preview

Supersnel lichtgewicht

05-09-2017 • 14:16

77

Asus ZenBook 13

Asus kondigt op de IFA traditioneel veel nieuwe hardware aan en ook dit jaar was het weer raak. De fabrikant verblijdt mobiele gamers met nieuwe gamelaptops, maar bedient gebruikers van convertibles ook met nieuwe 'Flip'-laptops, die onder andere voorzien worden van de nieuwe Kaby Lake R-quadcores. Dezelfde quadcore treffen we ook aan in de nieuwe ZenBook 13, die ook wel 'UX331' genoemd wordt. Die ZenBook 13 houdt het midden tussen de superdunne ZenBook 3 en de dikkere ZenBooks UX410 en 430. Is dit dan de highend laptop die je eigenlijk in plaats van een ZenBook 3 wilt hebben? Wij deden een eerste indruk op tijdens de beurs.

Asus Zenbook UX331

Uiterlijk en aansluitingen

Wie wel eens eerder een ZenBook van Asus heeft gezien, zal de gelijkenissen met eerdere modellen duidelijk opvallen. De behuizing is weer gemaakt van aluminium en de metalen achterkant van het scherm is in een cirkelvormig motief geborsteld. De grijze versie van de ZenBook 13 houdt het bij een kale metalen achterkant, maar bij de donkerblauwe versie heeft Asus een extra transparante plastic laag toegevoegd. De achterkant glimt en schittert daardoor.

Wat er mooier uitziet is een kwestie van persoonlijke smaak, maar wat we prettig vinden is dat Asus het glimmen tot de achterkant van het scherm beperkt heeft. De voorkant van de systemen die gedemonstreerd werden, hadden gewoon een een mat scherm met een resolutie van 1920x1080 pixels. Dat scherm heeft onze voorkeur omdat het weinig licht reflecteert, maar Asus kan de UX331 ook leveren met een touchscreen, dat wel gecombineerd wordt met een glanzend scherm. De touchscreens zijn te krijgen in resoluties van 1920x1080 en 3840x2160 pixels.

Asus Zenbook UX331Asus Zenbook UX331Asus Zenbook UX331

Niet alleen de achterkant van het scherm, maar ook de rest van de behuizing is van metaal gemaakt. De laptop voelt op het eerste gezicht wel stevig aan, maar als je een stukje op het toetsenbord typt zie je het metaal rondom de toetsen wel enigszins meeveren. Wellicht heeft Asus de behuizing wat dunner gemaakt om het gewicht omlaag te brengen. Als dat de opzet was, is dat in ieder geval gelukt; de ZenBook UX331 weegt namelijk slechts 1,12 kilogram. Dat lage gewicht valt meteen op als je de laptop oppakt en hoewel 1,12 kilogram geen record is, is het toch indrukwekkend laag als je bedenkt wat Asus er voor hardware in gezet heeft.

De ZenBook 13 wordt namelijk geleverd met een Core i5-8250U- of Core i7-8550U-processor. Beide cpu's zijn quadcores met een tdp van 15 watt uit de Kaby Lake Refresh-serie, die Intel onlangs aankondigde. Maar dat is niet alles, want de ZenBook 13 wordt ook voorzien van een GeForce MX150-gpu. Die hardware moet natuurlijk ook nog gekoeld worden en verder is er nog een redelijk grote accu van 50Wh ingebouwd. Gezien die hardware is het een mooie prestatie van Asus om de ZenBook 13 zo licht te houden.

Asus Zenbook UX331Asus Zenbook UX331

De rest van de hardware bestaat uit acht of zestien gigabyte werkgeheugen en een ssd, die in capaciteiten van 128GB tot 1TB geleverd kan worden. De demo-modellen op de beurs hadden een Samsung PM961 van 1TB en een Sandisk SD8SN8U512G van 512GB. Die eerste is een snelle nvme-ssd, terwijl de Sandisk een gewone ahci-ssd is. Asus geeft aan van de 512GB-schijf twee uitvoeringen te leveren; een ahci- en een nvme-ssd. Welk van de twee in de Nederlandse en Belgische Zenbook 13's terecht komt is nog niet bekend.

Het aantal aansluitingen, tot slot, valt mee voor een high-end ultrabook. Links en rechts bevinden zich een usb-poort, terwijl er links ook nog een usb-c- en hdmi-aansluiting zitten. Een kaartlezer is er ook, maar helaas heeft Asus voor een micro-sd-lezer gekozen, wat ervoor zorgt dat je alsnog een kaartlezer mee moet slepen als je gebruikmaakt van gewone sd-kaarten.

Asus Zenbook UX331Asus Zenbook UX331

Voorlopige conclusie

De ZenBook 13 zal wat prijs betreft tussen de introductieprijzen van de ZenBook 3 (rond 1400 euro) en de UX430 (rond 1000 euro) in vallen. Hij wordt dus niet goedkoop, maar tijdens deze korte hands-on lijkt de UX331 een interessant alternatief voor de ZenBook 3 te vormen. Die ZenBook 3 kan door zijn dunne formaat zijn warmte niet goed kwijt en heeft een toetsenbord met weinig travel. Met de ZenBook 13 heeft Asus een wat dikkere laptop gebouwd die die problemen waarschijnlijk niet kent, minder zal kosten en bovendien dankzij de quadcore-processor en aparte gpu een stuk sneller is dan de gemiddelde ultrabook. Hoe snel dat precies zal zijn en welke uitvoeringen precies naar Nederland en België komen, horen we ongetwijfeld in de komende maanden en tegen die tijd zullen we de UX331 in een volledige review uitgebreid aan de tand voelen.

Reacties (77)

77
75
59
3
0
13
Wijzig sortering
Ben benieuwd hoe ze het hebben gedaan met de koeling, hij lijkt op de ux430ua, en die heeft moeite met het koelen van enkel een 15w cpu, en nu stoppen ze er nog een gpu bij.
De i5-8250U en Core i7-8550U uit de Kaby-Lake refresh hebben ondanks het dubbele aantal cores nog steeds een gelijk TDP van 15W meegekregen. De preview zag er veelbelovend uit qua prestaties.

Ze zullen eigenlijk nog verder gelimiteerd zijn door koeling ten opzichte van de mogelijke piek prestaties, maar door de lading te verdelen over meerdere cores kan je alsnog een stuk meer prestaties bij een gelijke warmteproductie realiseren dan in een dualcore. Warmte neemt onevenredig toe met de kloksnelheid, dus een multithreaded taak uitvoeren op 4 cores op 2,0 GHz produceert dus minder warmte dan 2 cores op 4GHz (zover ik weet).
Die heeft geen moeite met koelen, is enkel slecht afgesteld. Ik heb via een omweg de ventilator stil weten te maken, alleen bij grote load doet hij het nog.
Heb je misschien een stappenplan?
Kijk voor een stappenplan op de review die ik heb geschreven. Ook even de reacties lezen, komt helemaal goed.
Die heeft geen moeite met koelen, is enkel slecht afgesteld. Ik heb via een omweg de ventilator stil weten te maken, alleen bij grote load doet hij het nog.
Ik heb zelf ook sinds twee maanden een UX430 en kan hetgeen FreakerTweaker zegt beamen. De notebook krijgt het zelden echt warm, maar de fan staat standaard gewoon ietwat enthousiast afgesteld.
Heb je de i5 of i7 versie van de ux430ua?
Tof apparaat! Naar deze laptop kijk ik serieus uit. Zowel razendsnel voor kantoorwerk, geschikt voor games zoals DOOM en GTA V en ziet er ook nog eens mooi uit met (waarschijnlijk) een lange accuduur! Twee jaar terug was dit onmogelijk geweest, nu kun je nog prima casual gamen op een onmogelijk dunne laptop.

Nu hopen dat ie snel uitkomt en de concurrentie voorblijft :)
Als je de laptop flink aan het werk zet (cpu, gpu) zal je blij mogen zijn met 2 uur accuduur. Ultrabooks halen vaak 8 uur bij lichte workload, maar maak je geen illusies over hoe snel je een 50wh batterij leegtrekt met een 15watt cpu en nog een dedicated gpu erbij.
Twee jaar geleden kon je met een voor toen vergelijkbare laptop ook prima casual gamen met een laptop voor hetzelfde geld, alleen geen GTAV natuurlijk vanwege de leeftijd van het spel.
geen nic? dat vind ik weer jammer... dan moet je weer met een lompe hub gaan sjouwen.
Het gebrek aan thunderbolt vindt ik ietsjes erger.

De meegeleverde nic is vaak 100 mbit nic en dus geen giga bit. Volgens mij is 5 ghz sneller dan een 100 mbit nic dus deze voegt in de meeste gevallen weinig waarde toe (qua snelheid). Mij asus nic ligt iig al sinds de aanschaf stof te happen.

[Reactie gewijzigd door Stephmeister op 23 juli 2024 17:32]

Bij mijn UX410 zat geen usb->nic adapter bij.

Heb toen deze gekocht:
https://www.allekabels.nl...2vjwW_EAQYBSABEgIqBvD_BwE

Deze doet netjes 1000mbit en werkt als een tierelier.

Maar ik ben wel van mening dat zoiets er gewoon bij had horen te zitten.
Action heeft ze ook tegenwoordig, nog geen 3€ maar je moet er dan als rechtgeaarde tweaker wel een USB-c op solderen. Hij heeft USB-a en 100 Mbit
Mmmz USB-C devices van 3 euro op een device van 1000+ Euro... Ik voel me daar toch nooit heel comfortabel bij gezien de onduidelijke specificaties en fabrikanten die maar wat doen.
USB is aan alle kanten gebufferd, dus geen probleem. Goedkope voedingen zou ik daarin tegen nooit op zo iets gebruiken, die zijn vaak levens gevaarlijk slecht.
Nou ik had dus ergens gelezen dat met USB3 het veel kritischer is dan voorheen, omdat er veel grotere variaties mogelijk zijn en er met flinke stroomsterktes gewerkt kan worden. Als zo'n device zich dus op de verkeerde manier aanmeldt op de bus, en je lust een en ander door, dan zijn het volgens mij niet alleen de voedingen die gevaarlijk kunnen worden.
Werkelijk? M'n UX31A werd in 2012 nog geleverd met een hoes, een ethernet-USB-adapter, een HDMI-adapter en een VGA-adapter, waarbij die laatste drie ook nog eens voorzien zijn van eigen lederen hoesje. Zonde dat er, voor apparaten met een dergelijke prijs, op dat soort zaken bezuinigd wordt.
Wow... bij mij zat er een oplader en de doos bij 8)7 Daar mocht ik het mee doen.
Vind het ook karig, maar ja je wilt de laptop toch hebben he O-)
Er zit een USB-C poort op, waaruit maak jij op dat deze geen Thunderbolt ondersteund?
Er staat geen thunderbolt icoontje bij de poort. Ik mag aannemen dat de marketing afdeling van ASUS zoon icoontje niet over het hoofd ziet. Bij andere modellen staat dat er volgens mij wel bij.

Bijvoorbeeld op de UX490
https://cnet1.cbsistatic....book-3-deluxe-photo-3.jpg

[Reactie gewijzigd door Stephmeister op 23 juli 2024 17:32]

thunderbolt hoort eigenlijk niet te ontbreken nee. en als je dan meer dan 1000 euro neerlegt voor een laptop is dat eigenlijk iets dat niet mag ontbreken.
5 ghz heeft natuurlijk weinig te maken met de overdrachtssnelheid. 802.11AC bijvoorbeeld wel (en uit ervaring haalt wireless tegenwoordig makkelijk meer dan 12 megabyte p/s (ongeveer 100mbit)
Welkom in 2017 en de wereld van Ultrabooks. Ik heb altijd mijn usb nic bij me maar heb m echt maar zelden nodig. Enkel in datacenters waar ik fysiek op een omgeving moet inpikken, voor de rest mis ik het nauwelijks. Gezien de dikte van een rj45 stekker snap ik die keuze wel.
Tijd om een nieuw standaard die platter is misschien?
Die is er al: WiFi. En voor fysieke connectors heb je Thunderbolt (USB-C en DP). Thunderbolt heeft native IP support, en je kan er ook L2 channels over laten lopen. macOS en Linux hebben dat al ingebouwd, Windows misschien ook wel. Daar voor was er FireWire, waarbij IP over FireWire in Apple en Sony producten geïmplementeerd was. Dat was in de tijd dat 1GbE nog niet echt populair was, maar mensen wel meer dan 100MBit/s nodig hadden. 4-pin FireWire is kleiner dan USB-C.

De meeste standaarden zijn er dus al, maar consumenten willen goedkoop, niet 'goed'. Denk aan betamax vs. VHS.
Dat is dan nog niet lekker opgepakt aangezien ik nog nergens een netwerkkabel heb gezien met een connector die jij aangeeft. Het zal vast wel te transporteren zijn over de nieuwe protocollen die jij noemt, maar het is niet direct aan te sluiten.
Natuurlijk niet, daarom hebben we het over 'nieuw', en niet over 'oud'. Ik zie ook geen BNC connectoren voor token ring netwerken maar daar hebben we het ook niet over.
Je hebt connectors, kabels en protocollen. Wanneer we een netwerkkabel gebruiken, gebruiken we een RJ45 connector tot nu toe. Alle netwerkaansluitingen zijn hier nu zo'n beetje naar gestandaardiseerd. Wat jij lijkt te suggereren, is dat we net zo goed USB-C of Thunderbold kunnen gaan gebruiken als connector. Maar volgens mij is dit onzin, want hoewel je wel mbv het IP protocol informatie kunt versturen over USB-C en Thunderbold, moet dit altijd nog gewrapped worden in de USB-C of Thunderbold standaard. Leuk voor als je een monitor aan wilt sluiten, die via IP wil communiceren met je laptop, die weet dat hij zijn IP pakketten moet inpakken over deze nieuwere protocollen, maar een standaard netwerk switch of router gaat hier geen kaas van kunnen maken. Er zal dan nog een actief component moeten zijn die het omzet naar het oude vertrouwde IP protocol, en tja, daar zetten we dan voor het gemak een RJ45 aansluiting op. Dat noemen we dan een adapter. En natuurlijk kun je dan zeggen dat we al lang alles om hadden moeten zetten naar een universele connector, een kabel en een alles overkoepelend protocol. Maar zo werkt de wereld niet. Plus, het is onmogelijk om iets compleet generiek te maken dat nog alle denkbare situaties in de toekomst zal gaan ondersteunen.
Volgens mij ben je niet zo bekend in de wereld van netwerken, protocollen, stekkers en laagjes. Ethernet is ook maar een point-to-point framing systeem waar je lukraak data in kan stoppen, hoe is FireWire, Thunderbolt of zelfs USB dan anders? Het is niet alsof er 'IP' over je draadjes gaat.

Verder bestaat IP over niet-ethernet dus al. Onder andere in de vorm van bestaande, beschikbare, gebruikte bussen, protcollen, draadjes, stekkers, poorten en drivers. Dat is dus niet iets wat nog moet komen, het is er al. Thunderbolt en FireWire zijn zo generiek dat je er nagenoeg alles overheen kan sturen, voornamelijk om dat ze allebei direct transfers en DMA hebben, iets wat USB niet heeft. Daarnaast hebben ze natuurlijk bulk data packet protocollen.

Het probleem in de vraag van raro007 zit hem niet in de mogelijkheid, maar in het omarmen van een nieuwe technologie, of nieuw gebruik van bestaande technologie, ook als het beter is. Mensen doen dat gewoon niet, of heel traag. Een compleet kantoor netwerk voorzien van die nieuwe aansluiting gaat bijvoorbeeld gewoon niet gebeuren, net als dat het modem dat je van je ISP krijgt ook gewoon ethernet zal houden. Het is pas net 'standaard' om gigabit ethernet te krijgen, terwijl dat toch ook gewon tig jaar bestaat. En daar hebben ze fysiek niks voor hoeven te wijzigen, alleen de PHY! Een 'kleine' ethernet aansluiting is niet makkelijker te implementeren dan een bestaande aansluiting.

[Reactie gewijzigd door johnkeates op 23 juli 2024 17:32]

Ik ga me niet laten verleiden tot persoonlijke aanvallen. Volgens mij bedoelen wij hetzelfde, maar komt het niet echt over.
Alstublieft vergelijk die 2 niet met elkaar.
Hoe mooi Wi-Fi ook is er zijn zat voordelen van kabel boven Wi-Fi.

Kan ik USB-c knippen om korter te maken of door smalle gaten?
Ik denk niet dat USBC geschikt is als ethernet vervanger. Los nog van het "stekker afknip probleem" is er het probleem van de afstand; USBC is bedoeld voor korte afstanden van een paar meter. Ethernet haalt 100m en dat ook nog eens met een relatief simpele kabel.
wat ik wil is niet dat al het internet over wifi gaat maar bekabled of mag dat niet?
wat ik wil het flexibiliteit van RJ45 behouden dus knippen aan elkaar maken of is dat te veel gevraagd?
maar dan 50% kleiner of is dat niet mogelijk??

[Reactie gewijzigd door raro007 op 23 juli 2024 17:32]

USB-3 connectoren zijn met 8.25mm ook weer niet zo heel breed. Je kan ze staggered rustig met 4 stuks tegelijk door de muur trekken als je wilt, door normale lengte leidingen. Ware het niet dat je maar 5 meter onversterkt kan overbruggen...
Dat gezegd hebbende FTP-Cat-6 is dikker dan dat en dan helemaal rond, daar krijg je toch minder van door een gaatje ;)

Oftewel suboptimaal. Daarom dus gewoon RJ45 en een NIC-je over USB-c gebruiken....
ik denk dat de reden is gewoon simpel oud technologie en men is nooit bij stil gestaan om de innoveren.
voorbeeld is usb c wat een push kreeg door apple omdat die wel omgekeerd kon en consument dat wilde.
het kan wel simpelere / kleiner alleen is het nog niet bedacht.
Dat is wel bedacht, maar gewoon niet goed te implementeren. Je kan niet het netwerk veranderen en mensen dan maar nieuwe apparaten laten kopen. Om die reden zie je ook nog steeds beamers met VGA, dat is achterlijk oud - en analoog! Terwijl je met een mini DP poort of Miracast gewoon een digitaal signaal op prima resolutie kan beamen.
ach als ik zo naar de stekkers kijk is het maken van een dunnere stekker zo gedaan ald iemand daar even de moeite voor neemt.
Neem gewoon een platte kabel bijvoorbeeld en de stekkers kunnen ook redelijk eenvoudig dunner gemaakt worden ala usb.

Dit is ook toepasbaar in tv's die door de stekkers dik gehouden worden op het moment
Platte kabel werkt niet je hebt twisted pairs nodig in de kabel.
Je heb dan ook alleen een plat stuk kabel nodig aan 1 eind van de kabel wat nog geen 2 cm is.
Het kan dus prima je moet er alleen even een nieuwe kabel en poort voor maken.
als je er een usb achtige stekker opzet is zelfs een ronde kabel niet eens een probleem.

Mogelijkheden zat maar bedrijven nemen liever de makkelijkste route.
de dikte is inderdaad wel een probleem met die stekkers ja, voor de rest wel een mooi laptopje met dikke specs.
Jammer inderdaad, heb hetzelfde probleem bij mijn XPS15 van het werk. Altijd die USB-C adapter nodig.
Buren hebben overigens net een test gepubliceerd van USB Gbit adapters; https://nl.hardware.info/...ers-review-levenslijntjes
Bij mijn XPS15 heb ik een TB15 dock besteld, tweedehands kosten die dingen helemaal geen drol meer. Heb je direct een USB hub en ruimte voor meerdere schermen. En het laad je laptop ook nog op in 1x.

De docks zijn soms ietwat buggy, maar werken prima als enhanced ethernetadapter + schermen + USB :)
ik heb gewoon een lekker dikke laptop waar gewoon wel een dikke netwerkkabel in kan.
Als je vrij veel reis en behoorlijke grafische power wilt (3D modellen als revit etc) is een XPS15 wel een topper imo. Goedkoop is hij niet, en het feit dat je altijd een adapter nodig hebt voor Gbit was wel echt een minpunt.
Vaak bundelt Asus wel een USB adaptertje er bij in de doos, uiteraard heb ik geen idee of ze dat bij deze ook zullen doen.
laten we het hopen van wel ja, anders is het toch wel onhandig.
Anders koop je er eentje bij. Die dingen kosten geen drol, zeker niet in vergelijking met een laptop uit deze prijsklasse.

Ik snap dat je niet met dongles wil gaan slepen en dat je 't daarom ingebouwd wil hebben, maar eventueel laat je die dongles op je werkplekken liggen...
mijn ux510 kreeg de lompe hub er standaard bij. maar zo lomp vind ik die niet, zie hier.
Een converter om een SD-kaart in een microSD-lezer te stoppen? Dat bestaat niet. Je kunt hoogstens een schaar of een hamer proberen.
Hmm, ik weet ook niet wat ik daar precies mee bedoelde :X Heb het gecorrigeerd :)
Ik zie het niet heel goed, maar volgens mij is het geen USB-C oplader. Als dat inderdaad zo is dan vind ik dat een misrekening. Ik dacht dat USB-C opladen tegenwoordig wel standaard was. Gewoon één oplader voor je devices, o.a. Smartphone.
Klopt aan het demomodel hing een gewone lader, maar dat wil niet zeggen dat je 'm niet via usb-c kunt opladen, je krijgt er waarschijnlijk alleen niet standaard een usb-c-lader bij.
Dank voor de verduidelijking. Maar ik lees uit je woorden dat je dit ook maar gokt. Je hebt het niet nagevraagd tijdens de demo? Lijkt mij een zeer relevante vraag namelijk.
Nee, maar tegen de tijd dat we een reviewsample krijgen zal ik het zeker testen.
Standaard opladen gaat dus in ieder geval via hun eigen niet USB-C aansluiting. Dat is voor mij al een no-go, een gemiste kans vind ik dat. De concurrentie(HP, Dell, Lenovo enz.) heeft dat wel. Ik denk dat dit best wel een puntje is om toe te voegen aan je demo impressie.
Graag! Ik ben ook zeer benieuwd als usb-c laden werkt, met bijvoorbeeld powerbanks met 5v 3a usb-c.
Die blauwe is mooi! Misschien iets te shiny, maar geen 13-in-een-dozijn zilver of zwart met hooguit een paar accentjes.
is inderdaad wel mooi ja, en is ook niet een standaard kleurtje.

maar anders kan je er gewoon een dbrand skin overheen plakken. :)
Ik twijfel om mijn Xiaomi Air 13.3 (€750,-) te verkopen om voor een 8de generatie intel processors te gaan. Ik ben vooral benieuwd naar de prestaties. Als het 20-30% sneller is maar daarvoor 40% meer geld voor moet betalen, is het niet echt waard (€1200). Ik ben benieuwd naar meer benchmarks :)
In multi-threaded workloads kun je verwachten dat hij 50% sneller is dan de equivalente 7e-generatie chip. Tov 6e generatie (zoals in de Xiaomi Air, toch?) is dat nog 10-20% extra. Voor single-threaded zal ongeveer hetzelfde zijn of zelfs iets trager.

Vermoedelijk gaan de 28W chips interessanter zijn, Intel gaat die zelf ook gebruiken in de NUCs, maar dan moet je nog een half jaartje wachten.
50% is wel heel ambitieus. Preview van tweakers was op multi-thread maar 30%.
Geekbench multi-core is richting factor 2 voor 7200u vs 8250u in de database van Geekbench zelf. Cinebench bij Tweakers was wel ruim 40%. Het is een andere architectuur, dus je haalt voor verschillende doelen verschillende snelheden. Vandaar dat ik schrijf dat het van 0% winst tot 50% kan zijn.
Een meeverend toetsenbord vind ik anno 2017 voor een laptop van >1.000 euro ook wel een behoorlijk minpunt. Het voelt niet alleen goedkoop maar het kan qua duurzaamheid ook niet bevorderlijk zijn. Dan maar een iets dikkere laptop.
Ik moet eerst eens lezen hoeveel lawaai de fan die maakt. Vind ik belangrijker dan de andere specs.
Ligt het aan mij of zitten er weer waardeloze schermen op? Ziet er niet heel best uit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.