Gebruikers

Score: 5
3 reviews

Asus Zenbook UX430UA-GV004T

Prijs
Specificaties 14" • 1920x1080 • 256GB • Intel Core i5 - Bekijk alle specificaties

Asus Zenbook UX430UA-GV004T Review

Genghis Jap 25 mei 2017, laatste update op 29 mei 2017, 8.271 views

Asus Zenbook UX430UA-GV004T

Uitstekende notebook.

Pluspunten

• Uitstekende maat en lekker licht
  • Beeldscherm
  • Bouwkwaliteit
  • Vingerafdrukscanner
  • Opstartsnelheid
  • Prijs/kwaliteit
  • Geluid

Minpunten

• plaats powerknop
  • fanprofiel onnodig agressief
  • bloatware

Ik heb de Zenbook nu een week in mijn bezit en kan zeggen dat het een heerlijke notebook is. 13 inch was net even te klein en en 15 te groot. Hij past perfect in een rugtas en merkt niet eens dat hij hierin zit wegens het lage gewicht.

Het beeldscherm is kwa kleur naar mijn idee goed en erg rustig voor de ogen. Ik wil niet anders meer dan een mat scherm.

Geluid is in samenwerking met Harman/Kardon in de laptop gezet. Althans Ze hebben er hun naam aan verleend en dat is duidelijk merkbaar. De speakers zitten aan de zijkant/onderkant wat zorgt voor een betere spreiding van het geluid en klinkt erg prettig.

De Vingerafdruk scanner werkt ontzettend fijn! Ik zit in een situatie waarbij mijn notebook direct moet worden vergrendeld als ik er niet op werk. Het ontgrendelen via de scanner werkt dan heerlijk want dit doe ik gemiddeld zon 50 keer per dag. Dit scheelt een berg aan tij door het invoeren van mijn wachtwoord.

De indeling van het toetsenbord is ook prima in orde op 1 puntje na welke ik hieronder bespreek. Ik ben iemand die stevig kan typen en een toestenbord wat inveert (LENOVO bv) is dan erg vervelend en voelt goedkoop. Dat zal je bij de ASUS niet hebben, lekker rammen hoor!

Bouwkwaliteit is uitstekend. De plastic glanzende bovenkant is prachtig als hij net is gepoetst maar dit moet je dan ook om de haverklap doen want hij is snel smerig (zegt misschien ook wel wat over mij!).

Enkele kleine minpunten:
1. De power knop zit zo dichtbij de del en de backspace knop dat je deze continu indrukt met typen. Dit heb ik snel verholpen door hem functieloos te maken. OPGELOST
* Hoe vraag je? De bijgeleverde Asus software neemt je stap voor stap mee om verschillende aanpassingen te maken naar je eigen smaak. Ik denk dat ze bij Asus wisten dat de power knop niet handig was geplaatst.

2. Het fanprofiel staat onnodig agressief afgesteld. Dit is ook niet in het BIOS aan te passen en zelfs speedfan had er geen vat op. Maar een stukje software Notebook Fan control uiteindelijk wel. OPGELOST
* Notebook Fan Control is gratis software die je kunt downloaden: https://github.com/hirschmann/nbfc/releases
Hier heb ik vervolgens een profiel in gezet van de Asus Zenbook UX410UQ. Deze kan je vinden op:

3. Bloatware. Verwijderd. OPGELOST
* Gewoon deinstalleren via windows.

Heb jij ook een Asus Zenbook UX430UA-GV004T?

Noem je oplossingen dan ook even als stappenplan misschien? Niet iedereen is even kundig :)
er zijn meerdere wegen die naar rome computeridee leiden
software notebook fan? Kun je daar wat meer over vertellen?
Zie aangepaste review. Ook nog een deel over het geluid erbij gezet
Als je extra opslag wil, kun je er een extra ssd indoen las ik, is dat dan een 2,5 inch ssd of zit er een tweede lege m.2 slot in?
Ik ben er 99% zeker van dat je er geen m2 bij kan plaatsen. Maar ik heb hem niet open gemaakt om dit te controleren. Voor mij is 256 voorlopig zat EN heeft een 2e m2 ssd weinig toegevoegde waarde tov een normale ssd als je het mij vraagt.

[Reactie gewijzigd door Genghis Jap op 4 juni 2017 13:49]

Goeie review zeg!
Wat ik jammer vind is dat hij maar 250 gb opslag heeft. Ik zou min. 500 willen. Kan er nog een 2e ssd in geplaatst worden van 1 tb?
Ja. Een 2,5 inch sata
Ik heb het nog even nagekeken. Ik meende dat hij dus uitbreidbaar was maar daar ben ik niet meer zo zeker van omdat ik het nergens kan terug vinden
Hij is niet uitbreidbaar. Wil je een grotere opslagcapaciteit dan zul je de m.2 sata ssd moeten vervangen voor een groter exemplaar.
Helaas geen touchscreen. Hoewel niet helaas maar gelukkig want die schermen zijn niet mat maar glimmend.
Is het geheugen uit te breiden? Danwel door het huidige stickie te vervangen of met een extra slot? Ik kan me herinneren zoiets gehoord te hebben van een Mediamarkt medewerker maar ik kan het nu nergens terugvinden. En zit er nou Win 10 Home or Pro op? Op de Asus site van de UX430UA lijkt beide te kunnen
Op de mijne zit home. :) Het geheugen is uit te breiden door de huidige ssd te vervangen voor een andere.

[Reactie gewijzigd door Frozen op 25 juni 2017 23:50]

weet jij welke m.2 512gb (of de 525gb mx300 crucial) werkt in deze laptop? veel werken niet (aldus asus)
Er staat home op geinstalleerd. Ik kan niet met zekerheid zeggen og het geheugen uit te breiden is. Maar volgens mij soldeert asus zijn geheugen nooit op het moederbord.
Kun je testen wat de max snelheid van de kaartlezer is?2 hij schijnt via usb2.0 aangesloten te zijn.
Dat is technisch gezien mogelijk maar ik heb hier geen tijd voor. Dus helaas! Misschien kun je aan Frozen (bericht hierboven) vragen of hij dit voor je kan testen.
Je zegt dat de fan onnodig agressief is afgesteld. Wat betekent dit in het dagelijks gebruik? Hoor je de fan altijd, dus ook als het systeem idle is? En hoor je deze wanneer je alleen Office of internet taken doet? Zo ja, kun je ze geruisloos maken door dat programma te installeren?
De fan is inderdaad altijd hoorbaar als je hier niets mee doet. Dit terwijl de CPU temp 31 graden is. Als je het profiel gebruikt waarvan ik de link heb gepost dan gaat de fan alleen hoorbaar geluid maken onder load. Met office zal je hem dan bijvoorbeeld niet horen. Met die software kan je trouwens ook je CPU temp monitoren en die blijft altijd redelijk koel. Hij zou dus nog minder aggresief kunnen worden afgesteld als je zou willen.
Mooi want dat is voor mij wel erg belangrijk. Denk dat ik na jouw bericht wel overtuigd ben van de Asus. Bedankt daarvoor!
Vandaag de 430 binnen gekregen en de fan is inderdaad erg irritant en altijd hoorbaar. Ik begrijp niet dat Asus een product op zo'n manier aflevert. Met de notebook fancontrol lukt het wel om de cooling uit te zetten (de Asus wordt dan ook niet echt warmer dan 50C dus is prima) maar het wijzigen van de 'thresholds' zodat de fan bijvoorbeeld maar 5% gaat draaien vanaf een bepaalde temperatuur lijkt niet te werken. Het instellen gaat prima, maar ik zie geen effect.
Gefeliciteerd met je nieuwe asus! Ik heb verder niet naar de instellingen van notebook fan control gekeken. De genoemde profile werkt voor mij prima.
Sorry dat ik je lastig blijf vallen maar ik snap er niks van. Bij mij werkt de fan control helaas niet (goed). Ik doe precies zoals jij; installeren nbfc en dan het profiel voor de 410 laden en vervolgens op 'enable' zetten. Ik merk direct effect want de fan gaat helemaal niet meer aan, ook niet op hogere temperaturen, terwijl dat eigenlijk wel zou moeten vanaf een graad of 40-50. Heb ook het profiel van de 360FLIP geprobeerd en ondertussen ook zelf een profiel opgebouwd. Ook meerdere versies van het programma geprobeerd maar alleen met het resultaat dat de fan helemaal niks meer doet. Daarom voor de zekerheid de vraag: bij jou gaat je fan dus op uit/idle en bij een bepaalde temperatuur wel aan? Ik vind de fan op 12.5% (laagste stand) namelijk alsnog veel te luidruchtig.
En hoe bevalt de laptop nu?

Als je de fan uitzet met een 3rd party proggy en hij gaat niet meer automatisch aan bij een bepaalde temperatuur dan lijkt me dit toch schadelijk voor je laptop wanneer de temp erg hoog wordt (en denk ook dat de garantie dan niet meer geldig is).

Ik kan hem nu kopen, maar als de fan echt altijd aanstaat lijkt me ook niets. Ik ben benieuwd naar je bevindingen.. Ik hoor het graag. Thanks alvast!
Ik vind het echt een fantastische laptop in eigenlijk alle opzichten. Des te meer is het balen van die fan. Zelfs op idle draait die continu en ook nog vrij luid. Zonder fan aanpassing zou ik de 430 sowieso terugsturen. Helaas werkt die aanpassing bij mij ook niet goed (en ik ben aardig goed met computers) dus nu twijfel ik tussen de fan uit tot 60C en dan 100% om te koelen in de hoop dat de cpu niet stuk gaat of de Asus terugsturen. Het voelt niet echt goed namelijk. Ik snap niet dat Asus op deze manier een product in de markt zet. Ik heb een Acer Swift 5 er naast staan en die is een stuk stiller maar helaas op andere punten weer matig.
Ah, ik dacht op een wat ouder bericht te reageren, zie ik net dat mijn reactie 7 minuten na die van jou is. :+

Balen om te horen in ieder geval dat die fan continu aanstaat. Ik zou wel uitkijken dat je niet dadelijk per ongeluk je processor verbrand of iets dergelijks ... Ik wilde hem ook halen maar als ik dan een ander programma gebruik om te klooien met de fan dan denk ik als er dan wat fout gaat dat ze dan ook moeilijk gaan doen als je hem terugbrengt. Weet jij toevallig of je die m.2 ssd die op sata snelheid loopt kunt vervangen voor een m.2 nvme ssd en zo ja tot 512gb of ook van grotere capaciteit?

Mag ik trouwens vragen waarin de Acer Swift matig is? Alvast bedankt en succes nog, hopen dat het je wel lukt.dat de fan aangaat bij een bepaalde temp, want dan koop ik hem ook. Ben benieuwd of de reviewer het wel is gelukt.
Probleem is opgelost en is hieronder ook vermeld. Zo zal je niet tegen hetzelfde probleem aanlopen.
Over je vraag van de SSD kan ik niet met zekerheid zeggen. Ik kan alleen de aanname doen dat hij te vervangen is door een NVME ssd.
De vraag is wel wat je daar precies mee wilt bereiken. De snelheid die de SSD nu heeft is naar mijn idee ruim voldoende om de overige hardware bij te benen. Een NVME SSD in deze laptop stoppen is denk ik overkill.
Thanks ... met .rar/.zip bestanden uitpakken en films op usb zetten en van laptop naar gamepc bestanden verplaatsen gaat het sneller dan. (Helaas dat alles gen 1 is anders zou het nog veel meer waarde hebben).
Ik ben nu Supreme Commander FA (zware CPU game die had geinstalleerd om hem een beetje te testen) aan het draaien opde ASUS en de fan snelheid loopt mooi op als de temperatuur hoger word. Op het moment dat ik dit bericht type is de temperatuur 66 graden en staat de fan op 37,5%.
Misschien heb je slider waarbij je ook handmatig kan aangeven hoe snel je je FAN wilt hebben niet op auto staan?
Ik heb versie 1.5.0 en meer dan ik in de review heb gezegd heb ik niet gedaan.

Nu ik overigen de fan ook handmatig aan het instellen ben zie ik dat de temperatuur van de CPU niet lager wordt als ik hem naar 100% zet. Het geluid van de fan maakt overigens ook niet meer geluid dan bij 37,5%.

Ik vrees dat ik je niet verder kan helpen dan dit. Misschien kan ik je het profiel sturen wat ik heb?
De slider stond inderdaad niet op auto :+
Had gedacht dat 'enable' die slider zou overrulen maar niet dus. Nu werkt het wel! Is nu al een stuk beter te doen zo. De fan gaat bij nu vanaf 50C draaien. Eens kijken hoe vaak ik de 50C aan tik. Als dat meevalt is het systeem bijna continu stil. Bedankt voor je hulp!
Op mijn Asus GL502 stond de fan ook standaard op 100%. Om dat op te lossen heb ik toen Asus game center geïnstalleerd. Daarin zag je fan speed op 100% staan. Ik kon het daar op "auto" zetten en toen was het ook opgelost. Mooie oplossing zonder garantie issues. Misschien werkt dat voor de zenbook ook?
Bedankt voor de tip! Het werkt met NBFC ook prima maar kan eens kijken of het met game center ook lukt.
Ik zou op zich best graag horen of het werkt. Ik overweeg het kleinere broertje van deze zenbook (de i3) namelijk voor zakelijk gebruik. Die GL502 is toch echt meer voor thuis.

Voordeel van de game center oplossing is dat die gewoon blijft werken, ook als game center niet open staat of na een reboot. Scheelt weer een service. :)
Hoi allemaal, ik had de Asus ZenBook UX410UA-GV028T op t oog (1.4kg). Maar ik zie dat deze nóg lichter is: 1.25kg. Althans: Volgens de specificaties. Is er iemand in de gelegenheid om dit te verifiëren, door m even op een keuken-weegschaal oid te wegen? Alvast bedankt!

[Reactie gewijzigd door Omer op 14 juli 2017 17:00]

Hoi allemaal,

Ik overweeg het kleinere broertje van deze (de i3) voor zakelijk gebruik. Kan iemand misschien voor mij de volgende vragen beantwoorden.

1. Wat is de opstarttijd t/m het inlogscherm?
2. De integrated graphics kaart van deze (620) zou bepaalde moderne games op low settings kunnen draaien. Iemand die daar ervaring mee? Zo nu en dan deze gebruiken voor een bezoeker voor wat multiplayer lol (ik dan zelf op mijn GL502) zou een leuke bijkomstigheid zijn.

Alvast bedankt.

@Omer: volgens de specificaties is deze ook iets dunner.
Vanuit echte slaapstand (laptop lang niet gebruikt) zo'n 5 seconden. Je ziet eerst het Asus boot logo en dan direct het W10 inlogscherm. Vanuit hibernate (denk dat het zo heet, laptop onlangs nog gebruikt maar wel dichtgeklapt) binnen 1 seconde inlogscherm. Door de vingerafdrukscanner ben je overigens in minder dan 0.5 sec direct ingelogd.

Ik gebruik de 430 ook zakelijk als vervanger van een Macbook Pro. Heb geen spijt van de keuze.
Ik heb laatst borderlands 2 geinstalleerd en die heb ik maar weer verwijderd. De prestaties waren niet voldoende op de laagste settings. En bl2 komt geloof ik uit 2012!
Bedankt voor de info allemaal. Opstarten gaat sneller dan ik verwachtte (is een betere SSD dus gelukkig niet nodig), games valt tegen. Voor zakelijk gebruik prima dus.

Ben inmiddels wat aan het zoeken of ik de wifi zou kunnen vervangen door 4G. Dat zou helemaal vet zijn :)
Ik gebruik mijn tel geregeld als hotspot voor mn internet en dat werkt prima. Maar ik weet niet of je dat bedoeld.
Dat zal het waarschijnlijk wel worden, maar ik bedoel.
  • onderkant open schroeven
  • mini pcie wifi kaartje eruit
  • mini pcie 4G LTE kaartje met SIM erin
Ik ben gewoon te lui voor tetheren via mijn telefoon ;) maar ik vrees dat ik ook niet handig genoeg ben voor dat andere dus dan zal ik wel moeten.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren