Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

Lenovo IdeaPad 520 Review

Snelle, betaalbare laptop met kleine accu

15-05-2018 • 06:00

57 Linkedin Google+

IdeaPad 520 Review

Samengevat

Lenovo's IdeaPad 520 is een betaalbare 15,6"-laptop die prima presteert en een scherm met een hoog contrast heeft. De kwaliteit van de behuizing is redelijk en een pluspunt is de mogelijkheid om een extra hdd of ssd te plaatsen. Het grootste nadeel is de accuduur; die is matig omdat Lenovo een accu met een lage capaciteit heeft gebruikt. Je kunt zo'n vijf uur browsen of films kijken op de accu. Een losse videokaart ontbreekt in deze uitvoering, maar voor vijftig euro meer is er een model met GeForce MX150-gpu.

Getest

Lenovo Ideapad 520-15IKBR 81BF008MMH

Prijs bij publicatie: ¤ 699,-

Bekijk product

Laptops zijn sinds eind vorig jaar een stuk sneller geworden dankzij de komst van Intels zuinige Kaby Lake-R-quadcores. Met name de Core i5-8250U is aan een flinke opmars bezig en verdringt de vorige generatie dualcores van het toneel. Ook steeds meer betaalbare modellen zijn uitgerust met een dergelijke quadcore. De Lenovo IdeaPad 520 is zo'n model. Voor zevenhonderd euro krijg je een laptop met de Core i5-8250U-processor, 8GB ram en een 256GB-ssd. Bovendien heeft het scherm een ips-paneel. Dat maakt het op papier een snelle laptop zonder grote nadelen. In deze review kijken we of dat in de praktijk ook zo is.

Behuizing en aansluitingen

Met zijn grijze behuizing is de IdeaPad 520 uiterlijk bescheiden. Het geheel oogt strak afgewerkt en maakt een behoorlijk solide indruk. De deksel is gemaakt van metaal, net als de plaat rondom het toetsenbord, waar je polsen op steunen. De onderkant van de laptop is gemaakt van plastic, maar dat voelt degelijk aan. Als je druk uitoefent op de behuizing rondom het toetsenbord, veert deze wel wat in, maar bij normaal gebruik is dat niet storend. Het scherm voelt behoorlijk stevig aan.

Alle aansluitingen tref je aan de linkerkant. Als je veel randapparatuur hebt aangesloten, zou dat onhandig kunnen zijn als je met je linkerhand een losse muis naast de laptop gebruikt. Rechts zit ruimte voor een optische drive, maar die heeft Lenovo niet ingebouwd bij dit model.

De IdeaPad 520 is behoorlijk compleet wat aansluitmogelijkheden betreft. Je krijgt een gigabitethernetpoort, een hdmi 1.4-aansluiting, twee usb 3.0-poorten met type-a-connector en een sd-kaartlezer. Er is ook een usb-c-poort, maar die biedt geen extra functionaliteit ten opzichte van de andere usb-poorten. Je kunt de laptop bijvoorbeeld niet opladen met een usb-c-lader en het is niet mogelijk om via een adapter of hub beeldschermen aan te sluiten.

Toetsenbord en touchpad

Lenovo kiest in de IdeaPad 520 voor een toetsenbord met een numeriek gedeelte. Daardoor zijn de toetsjes niet veel groter dan die op een 13,3"-laptop. Wel zijn ze prettig gevormd en geven ze duidelijke feedback, met een redelijke hoeveelheid travel. Er zijn laptops met een beter toetsenbord, maar dit exemplaar vinden we ruim voldoende.

Over de touchpad, een exemplaar van Synaptics, zijn we minder te spreken. Als je erop klikt, lijkt hij wat los in de behuizing te liggen en dat voelt goedkoop aan. Wel is de touchpad glad en de muiscursor over het scherm bewegen gaat daardoor soepel. Ook worden multitouchgebaren in Windows 10 goed ondersteund.

Hardware en benchmarks

De IdeaPad 520 biedt waar voor je geld als het om hardware gaat. De combinatie van een quadcore-cpu, 8GB ram, een 256GB-ssd en een ips-scherm is erg netjes. Lenovo heeft wel bezuinigd op de wifimodule, dat is een Realtek 8821CE 802.11ac en die staat niet bekend om zijn hoge snelheden.

  Lenovo IdeaPad 720S-13ARR 81BR0028MH
Processor Intel Core i5-8250U
Cores/threads 4/8
Klokfrequentie (turbo) 1,6GHz (3,4GHz)
Gpu Intel UHD 620
Werkgeheugen 8GB ddr4-2400, dualchannel
Opslag SK Hynix SC308 256GB-sata-ssd
Wifi Realtek 8821CE 802.11ac
Scherm 15,6", ips, 1920x1080 pixels
Schermpaneel BOE NV156FHM-N42, mat
Besturingssysteem Windows 10 Home
Afmetingen 378 x 260 x 22mm
Gewicht 1970 gram

Wil je de binnenkant bekijken, dan moet je de volledige bodem van de laptop halen. Die krijg je los door dertien schroefjes te verwijderen. Aan de binnenkant zien we wat opvallende zaken; Lenovo gebruikt een 2,5"-ssd, die behoorlijk wat ruimte inneemt, en de accu is juist erg klein.

Het grote, lege vlak linksboven is de plek waar een optische drive geplaatst kan worden. Er loopt al een sataconnector naartoe en die is daadwerkelijk verbonden met het moederbord. Het is dus mogelijk om zelf een optische drive te installeren, maar met behulp van een bracket zou je ook vrij eenvoudig een extra hdd of ssd kunnen toevoegen.

Lenovo heeft één geheugenreepje van 4GB geïnstalleerd, maar er is ook nog 4GB ddr4-2400 op het moederbord gesoldeerd, waarmee het totaal uitkomt op 8GB in dualchannelconfiguratie. Wie het geheugen wil uitbreiden, moet het reepje van 4GB vervangen door een groter exemplaar.

De ssd in ons testexemplaar van de IdeaPad 520 is een SK Hynix SC308 met een capaciteit van 256GB. We kwamen deze onlangs ook tegen in laptops van Acer in hetzelfde prijssegment. Het is geen uitblinker in benchmarks, maar de snelheid is prima om de laptop in het gebruik snel te laten aanvoelen.

  • Cinebench
  • Lightroom
  • Photoshop CC
  • 3DMark
  • PCMark Storage
Cinebench R15 - Multi
Laptop Videochip CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Asus ZenBook Pro UX550VE GF GTX 1050 Ti Ci7-7700HQ
737
Asus VivoBook S15 S510UA Intel UHD 620 Ci5-8250U
659
HP Envy x360 15-bq100nd Rad. RX Vega 8 Ryzen 5 2500U
612
Acer Swift 3 SF315-41-R1H4 Rad. RX Vega 8 Ryzen 5 2500U
601
Lenovo Ideapad 520-15IKBR 81BF008MMH Intel UHD 620 Ci5-8250U
559
Acer Aspire 5 A515-51G-55SC GF MX130 Ci5-8250U
546
Medion Erazer P6689 GF GTX 1050 Ci5-8250U
533
Acer Aspire 5 A515-51-85L5 Intel UHD 620 Ci7-8550U
533
Acer Aspire VX-591G GF GTX 1050 Ci5-7300HQ
492
Lenovo IdeaPad 720S-14IKB GF MX150 Ci5-8250U
380
Lenovo IdeaPad 510 GF 940MX Ci5-6200U
296
Lightroom - Exporteren
Laptop Videochip CPU/SoC in seconden (lager is beter)
Asus ZenBook Pro UX550VE GF GTX 1050 Ti Ci7-7700HQ
56,30
Lenovo Ideapad 520-15IKBR 81BF008MMH Intel UHD 620 Ci5-8250U
68,00
Acer Aspire 5 A515-51G-55SC GF MX130 Ci5-8250U
73,00
Medion Erazer P6689 GF GTX 1050 Ci5-8250U
77,00
Acer Aspire VX-591G GF GTX 1050 Ci5-7300HQ
78,13
Asus VivoBook S15 S510UA Intel UHD 620 Ci5-8250U
79,00
HP Envy x360 15-bq100nd Rad. RX Vega 8 Ryzen 5 2500U
80,00
Acer Swift 3 SF315-41-R1H4 Rad. RX Vega 8 Ryzen 5 2500U
83,00
Lenovo IdeaPad 720S-14IKB GF MX150 Ci5-8250U
93,00
Lenovo IdeaPad 510 GF 940MX Ci5-6200U
101,10
Photoshop CC - Gpu accelerated
Laptop Videochip CPU/SoC in seconden (lager is beter)
Asus ZenBook Pro UX550VE GF GTX 1050 Ti Ci7-7700HQ
57,30
Lenovo Ideapad 520-15IKBR 81BF008MMH Intel UHD 620 Ci5-8250U
66,00
Medion Erazer P6689 GF GTX 1050 Ci5-8250U
67,00
Asus VivoBook S15 S510UA Intel UHD 620 Ci5-8250U
70,00
Acer Aspire 5 A515-51G-55SC GF MX130 Ci5-8250U
71,00
Acer Aspire VX-591G GF GTX 1050 Ci5-7300HQ
80,97
Acer Swift 3 SF315-41-R1H4 Rad. RX Vega 8 Ryzen 5 2500U
88,00
HP Envy x360 15-bq100nd Rad. RX Vega 8 Ryzen 5 2500U
90,00
Lenovo IdeaPad 720S-14IKB GF MX150 Ci5-8250U
94,00
Lenovo IdeaPad 510 GF 940MX Ci5-6200U
102,80
3DMark Cloudgate - Graphics
Laptop Videochip CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Asus ZenBook Pro UX550VE GF GTX 1050 Ti Ci7-7700HQ
50.406
Medion Erazer P6689 GF GTX 1050 Ci5-8250U
36.213
Acer Aspire VX-591G GF GTX 1050 Ci5-7300HQ
34.597
Lenovo IdeaPad 720S-14IKB GF MX150 Ci5-8250U
19.464
HP Envy x360 15-bq100nd Rad. RX Vega 8 Ryzen 5 2500U
15.345
Acer Swift 3 SF315-41-R1H4 Rad. RX Vega 8 Ryzen 5 2500U
15.057
Acer Aspire 5 A515-51G-55SC GF MX130 Ci5-8250U
11.506
Lenovo Ideapad 520-15IKBR 81BF008MMH Intel UHD 620 Ci5-8250U
9.655
Lenovo IdeaPad 510 GF 940MX Ci5-6200U
8.840
Asus VivoBook S15 S510UA Intel UHD 620 Ci5-8250U
8.237
Acer Aspire 5 A515-51-85L5 Intel UHD 620 Ci7-8550U
8.108
PCMark Storage 2.0 - Bandbreedte
Laptop HDD / SSD Doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Asus ZenBook Pro UX550VE Samsung PM961 1TB
445,19
HP Envy x360 15-bq100nd Samsung PM961 256GB
406,28
Acer Swift 3 SF315-41-R1H4 Intel 600p 256GB
302,75
Lenovo IdeaPad 720S-14IKB Intel 600p 256GB
259,32
Medion Erazer P6689 Liteon CV1-DB256
206,72
Asus VivoBook S15 S510UA Sandisk SD8SN8U256G
189,99
Lenovo Ideapad 520-15IKBR 81BF008MMH SK Hynix SC308 256GB
162,91
Acer Aspire 5 A515-51G-55SC SK Hynix SC308 256GB
159,95
Acer Aspire 5 A515-51-85L5 SK Hynix SC308 128GB
141,33

De Core i5-8250U is op papier een vlotte processor, maar de prestaties hangen erg af van hoe de fabrikant hem heeft ingesteld. Lenovo heeft dat bij deze IdeaPad 520 goed gedaan, want de cpu kan zijn werk vlot doen. Dat blijkt vooral uit onze praktijkbenchmarks in Lightroom en Photoshop, waarin de Lenovo prima scoort.

Bovendien heeft de laptop vrijwel geen last van throttling. Dat hebben we getest door in Blender de laptop een half uur lang het renderen van een object te laten herhalen. De eerste run was klaar na 73 seconden en na een half uur duurde het renderen 75 seconden. De snelheid neemt dus nauwelijks af als je de laptop lange tijd belast.

Scherm en accuduur

Het 15,6"-paneel in de IdeaPad 520 heeft een resolutie van 1920x1080 pixels en is mat afgewerkt. Daardoor heb je weinig last van reflecties. Het gebruikte paneel van de Chinese fabrikant BOE heeft ips-eigenschappen en daardoor zijn ook de kijkhoeken prima. We hebben onze SpectraCal C6-colorimeter op het scherm gezet en metingen uitgevoerd met de CalMAN 5-software om te kijken hoe goed het paneel daadwerkelijk is.

In vergelijking met duurdere laptops valt op dat de verzadiging van de kleuren een stuk minder is. Dat is ook te zien bij de meting van de primaire kleuren: rood en blauw hebben een flinke afwijking en missen verzadiging. Ondanks dat is het scherm een stuk beter dan de tn-panelen die we nog veel in laptops rond deze prijsklasse zien.

  • Helderheid
  • Contrast
  • Browsen
  • Video
  • PCMark-tijd
  • PCMark-score
Schermhelderheid
Laptop Resolutie in cd/m² (hoger is beter)
Lenovo IdeaPad 720S-14IKB 1920x1080 (Full HD)
321
Asus ZenBook Pro UX550VE 1920x1080 (Full HD)
316
Acer Aspire VX-591G 1920x1080 (Full HD)
292
Asus VivoBook S15 S510UA 1920x1080 (Full HD)
289
Medion Erazer P6689 1920x1080 (Full HD)
267
Acer Swift 3 SF315-41-R1H4 1920x1080 (Full HD)
238
Lenovo Ideapad 520-15IKBR 81BF008MMH 1920x1080 (Full HD)
235
HP Envy x360 15-bq100nd 1920x1080 (Full HD)
220
Acer Aspire 5 A515-51G-55SC 1920x1080 (Full HD)
196
Contrast (max. helderheid)
Laptop Resolutie Contrast in verhouding (hoger is beter)
HP Envy x360 15-bq100nd 1920x1080 (Full HD)
1556:1
Asus VivoBook S15 S510UA 1920x1080 (Full HD)
1402:1
Lenovo IdeaPad 720S-14IKB 1920x1080 (Full HD)
1375:1
Lenovo Ideapad 520-15IKBR 81BF008MMH 1920x1080 (Full HD)
1351:1
Acer Aspire 5 A515-51G-55SC 1920x1080 (Full HD)
1337:1
Acer Swift 3 SF315-41-R1H4 1920x1080 (Full HD)
1286:1
Asus ZenBook Pro UX550VE 1920x1080 (Full HD)
1151:1
Medion Erazer P6689 1920x1080 (Full HD)
984:1
Acer Aspire VX-591G 1920x1080 (Full HD)
865:1
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop CPU/SoC Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Asus ZenBook Pro UX550VE Ci7-7700HQ 73Wh
10u55m
Lenovo IdeaPad 720S-14IKB Ci5-8250U 55Wh
10u25m
Acer Aspire 5 A515-51G-55SC Ci5-8250U 48Wh
8u19m
Acer Aspire 5 A515-51-85L5 Ci7-8550U 48Wh
7u58m
Asus VivoBook S15 S510UA Ci5-8250U 42Wh
7u31m
Acer Aspire VX-591G Ci5-7300HQ 52Wh
6u41m
Medion Erazer P6689 Ci5-8250U 44Wh
6u22m
Lenovo IdeaPad 510 Ci5-6200U 39Wh
6u21m
HP Envy x360 15-bq100nd Ryzen 5 2500U 55,8Wh
5u58m
Lenovo Ideapad 520-15IKBR 81BF008MMH Ci5-8250U 35Wh
5u16m
Acer Swift 3 SF315-41-R1H4 Ryzen 5 2500U 48Wh
5u14m
Accutest video 2013 (180cd/m²)
Laptop CPU/SoC Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Lenovo IdeaPad 720S-14IKB Ci5-8250U 55Wh
10u8m
Asus ZenBook Pro UX550VE Ci7-7700HQ 73Wh
9u35m
Asus VivoBook S15 S510UA Ci5-8250U 42Wh
7u43m
Acer Aspire 5 A515-51G-55SC Ci5-8250U 48Wh
7u11m
Acer Aspire VX-591G Ci5-7300HQ 52Wh
6u59m
Medion Erazer P6689 Ci5-8250U 44Wh
6u30m
Lenovo IdeaPad 510 Ci5-6200U 39Wh
5u37m
Acer Swift 3 SF315-41-R1H4 Ryzen 5 2500U 48Wh
5u11m
Lenovo Ideapad 520-15IKBR 81BF008MMH Ci5-8250U 35Wh
5u11m
HP Envy x360 15-bq100nd Ryzen 5 2500U 55,8Wh
4u55m
PCMark 8 creative conv.
Laptop CPU/SoC Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Acer Aspire 5 A515-51G-55SC Ci5-8250U 48Wh
5u45m
Acer Aspire 5 A515-51-85L5 Ci7-8550U 48Wh
4u49m
Acer Aspire VX-591G Ci5-7300HQ 52Wh
4u37m
Lenovo IdeaPad 720S-14IKB Ci5-8250U 55Wh
4u15m
Asus ZenBook Pro UX550VE Ci7-7700HQ 73Wh
3u59m
HP Envy x360 15-bq100nd Ryzen 5 2500U 55,8Wh
3u28m
Medion Erazer P6689 Ci5-8250U 44Wh
2u40m
Acer Swift 3 SF315-41-R1H4 Ryzen 5 2500U 48Wh
2u40m
Asus VivoBook S15 S510UA Ci5-8250U 42Wh
2u23m
Lenovo Ideapad 520-15IKBR 81BF008MMH Ci5-8250U 35Wh
2u19m
PCMark 8 Creative conventional (accu)
Laptop CPU/SoC Accucapaciteit (Wh) in punten (hoger is beter)
Asus ZenBook Pro UX550VE Ci7-7700HQ 73Wh
3.486,00
Lenovo Ideapad 520-15IKBR 81BF008MMH Ci5-8250U 35Wh
3.439,00
Medion Erazer P6689 Ci5-8250U 44Wh
3.297,00
Lenovo IdeaPad 720S-14IKB Ci5-8250U 55Wh
3.187,00
Asus VivoBook S15 S510UA Ci5-8250U 42Wh
3.166,00
Acer Swift 3 SF315-41-R1H4 Ryzen 5 2500U 48Wh
3.092,00
Acer Aspire 5 A515-51-85L5 Ci7-8550U 48Wh
2.504,00
HP Envy x360 15-bq100nd Ryzen 5 2500U 55,8Wh
2.489,00
Acer Aspire 5 A515-51G-55SC Ci5-8250U 48Wh
2.439,00
Acer Aspire VX-591G Ci5-7300HQ 52Wh
2.002,00

Het contrast van de IdeaPad 520 is prima, op dat vlak doet het scherm niet onder voor dat van veel duurdere laptops. De maximale helderheid is wel aan de lage kant en schiet tekort om in direct zonlicht comfortabel het scherm af te kunnen lezen.

Laptops met processors uit de Intel U-serie doen het over het algemeen erg goed in onze accutests, maar dit exemplaar stelt daarin teleur. De oorzaak zit in de accu, die met 35 wattuur een veel lagere capaciteit heeft dan wat we gebruikelijk aantreffen in 15,6"-laptops. Die bezuiniging is ook duidelijk te zien in de resultaten; een accuduur van zo'n vijf uur tijdens het browsen of kijken van films is matig.

In de PCMark 8-accutest, die wat zwaardere werklasten simuleert, waaronder videobewerking, is de accu heel snel leeg. De IdeaPad haalt in deze test echter ook een zeer hoge score, wat betekent dat de processor tijdens het uitvoeren van de tests hard heeft gewerkt.

Conclusie

Lenovo biedt met de IdeaPad 520 waar voor je geld. De Core i5-8250U presteert goed, en door de aanwezigheid van 8GB ram en een 256GB-ssd zijn er geen bottlenecks die de laptop vertragen. De bouwkwaliteit is heel behoorlijk, al merk je aan de stevigheid van de behuizing wel dat dit geen topmodel is. Zo veert hij wat in als je op het gedeelte rondom het toetsenbord drukt. Wel is het scherm behoorlijk stevig en voorzien van een metalen deksel. Ook de constructie van de touchpad is niet optimaal, maar voelt wat los aan als je erop klikt.

Het grootste minpunt van de IdeaPad 520 is de accuduur. Je kunt er zo'n vijf uur mee browsen of films kijken, daarna moet hij aan het stopcontact. Dat is een matige score, want veel laptops met vergelijkbare hardware gaan tot twee keer zo lang mee in deze tests. Lenovo heeft bespaard op de accu door een klein exemplaar met een lage capaciteit van 35Wh te plaatsen. Met zijn 15,6"-formaat en gewicht van zo'n 2kg is de IdeaPad 520 waarschijnlijk echter geen model dat je koopt om veel onderweg te gebruiken. Als je de laptop voornamelijk binnenshuis wil gebruiken, is de accuduur geen groot bezwaar.

Veel laptops in dit prijssegment hebben een tn-paneel met slechte kijkhoeken. De IdeaPad 520 heeft een paneel met ips-eigenschappen. Dat geeft een fraai beeld, hoewel de kleurverzadiging aan de lage kant is en ook de maximale helderheid tegenvalt. Het contrast is wel goed en in vergelijking met goedkope tn-panelen is het scherm veel beter.

De versie van zevenhonderd euro die we hebben getest, heeft geen grafische kaart. Wil je af en toe een spelletje spelen, dan is de variant met GeForce MX150-gpu een interessant alternatief. Die vind je voor een meerprijs van zo'n vijftig euro bij webwinkels.

Op het moment van schrijven staat er in Lenovo's eigen webwinkel ook een versie met een 128GB-ssd, 1TB-hdd en MX150-gpu voor 699 euro, en dat is een zeer scherp aanbod. Het gaat daarbij echter om een model dat beperkt in voorraad is en dus snel uitverkocht kan zijn.

Iedere winkel zijn eigen model

Als we een laptop reviewen, kiezen we bij voorkeur modellen uit die in verschillende winkels te koop zijn. Dat geeft wat zekerheid over de verkrijgbaarheid. Het zou immers zonde zijn om een review te publiceren van een laptop die vlak na publicatie niet meer te koop is.

Winkels en fabrikanten hebben echter andere belangen. Grote winkels sluiten deals en krijgen een 'exclusief' model, dat alleen bij die bepaalde winkel beschikbaar is. Dat maakt het voor consumenten lastig om te vergelijken, merkte de Consumentenbond begin dit jaar op.

De Lenovo IdeaPad 520 is hier een duidelijk voorbeeld van. Het model dat wij hebben getest, is alleen verkrijgbaar bij Coolblue en heeft een 256GB-ssd. Kijk je rond in de Pricewatch, dan vind je tal van vergelijkbare modellen met net een iets andere configuratie die allemaal maar bij één of hooguit twee winkels te koop zijn.

MediaMarkt verkoopt een exemplaar met een 128GB-ssd en een 1TB-hdd. Coolblue heeft maar liefst drie exclusieve modellen: varianten met ssd's van 128, 256 en 512GB. In deze modellen zit geen hdd. Bij Max ICT en Central Point treffen we weer een andere configuratie aan. Bij deze winkels krijg je voor ongeveer 750 euro een uitvoering met een 256GB-ssd en Nvidia MX150-gpu.

Als je al deze modellen naast elkaar zet en ze weet te vinden, dan heb je als consument aardig wat om uit te kiezen. Hoewel deze review gaat over het 256GB-model van Coolblue, geldt het oordeel grotendeels dus ook voor de varianten die bij de andere winkels te koop zijn. De laptops hebben allemaal hetzelfde chassis, hetzelfde scherm en dezelfde processor. Je kunt je keuze verder laten afhangen van voorkeur voor opslag, de aanwezigheid van een gpu en de prijs.

  • 256GB (getest)
  • 128GB
  • 1TB + 128GB
  • 512GB
  • 256GB + MX150-gpu

Laagste prijzen voor: Lenovo Ideapad 520-15IKBR 81BF008LMH
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Coolblue.nl

Score: 4.5 (782)

¤ 699,-

¤ 699,-

Kostenoverzicht

Productprijs ¤ 699,-
Verzending ¤ 0,-
iDeal ¤ 0,-
Totaal ¤ 699,-
Bekijk

Laagste prijzen voor: Lenovo Ideapad 520-15IKBR (81BF006UMH)
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

MediaMarkt

Score: 3.5 (338)

¤ 699,-

¤ 699,-

Kostenoverzicht

Productprijs ¤ 699,-
Pakketpost ¤ 0,-
iDeal ¤ 0,-
Totaal ¤ 699,-
Bekijk

Laagste prijzen voor: Lenovo Ideapad 520-15IKB 81BF00JYMH
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Bol.com

Score: 4.5 (339)

¤ 719,-

¤ 719,-

Kostenoverzicht

Productprijs ¤ 719,-
Pakketpost (vanaf ¤ 20,-) ¤ 0,-
iDeal ¤ 0,-
Totaal ¤ 719,-
Bekijk

ACES Direct | zakelijk

Score: 4 (26)

¤ 748,99

¤ 748,99

Kostenoverzicht

Productprijs ¤ 748,99
Pakketpost ¤ 0,-
iDeal ¤ 0,-
Totaal ¤ 748,99
Bekijk

Centralpoint | zakelijk

Score: 2.5 (99)

¤ 748,99

¤ 748,99

Kostenoverzicht

Productprijs ¤ 748,99
Pakketpost (vanaf ¤ 29,95) ¤ 0,-
iDeal ¤ 0,-
Totaal ¤ 748,99
Bekijk

Reacties (57)

Wijzig sortering
Ik heb dit model en sinds dec '17 en ben er héél tevreden mee, gezien de prestaties.
Maar toch nog een grote maar.....Maak je gebruik van een SD-kaart dan zal je zien dat deze behoorlijk naar buiten steekt ziet er heel stom uit los van als je em letterlijk mobiel gebruikt, er rekening mee moet houden dat je uit voorzorg de kaart eruit haalt alvorens je de laptop in een tas doet.....Om maar te voorkomen dat er schade kan ontstaan aan de SD-kaart / lezer bij transport.
Ik snap niet dat waarom Lenovo niet gekozen heeft voor een sleuf waarbij de SD-kaart lezer d.m.v. veertechniek (zoals bij andere modellen / merken) de SD-kaart ook echt in de behuizing laat verdwijnen.
Je zou gebruik kunnen maken van microSD kaarten met speciale microSD-to-short-SD adapter. Die zijn een stuk korter dan normale SD kaarten en steken dan niet of nauwelijks uit.
Deze onlangs voor mijn moeder gekocht en er een extra hdd ingezet met een hdd caddy.
Dat gaat op zich prima maar er zijn wel wat aandachtspuntjes.

Zo zit er een plastic tray in om het geheel af te dichten. Probleem is alleen dat deze er in zijn geheel er uit moet (is net zo groot als een optisch drive) en als je dan de bracket met HDD er in zet, houd je dus een gat aan de zijkant. Zelf ben ik aan de slag gegaan met een dremel om de boel af te zagen en te schuren zodat het buitenste gedeelte van de plastic tray (frontje) op de buitenkant gezet kan worden (heb het zelf vast gezet met een klein beetje lijm). Het fontje wat ik er bij besteld had sloeg helemaal nergens op en dichte te boel totaal niet af.

Het tweede is dat als je een caddy gebruikt en deze er in zet met een hdd, en de achterkant er weer op zet, dat je hier van een verhoging hebt. Je kan de boel prima afsluiten maar je voelt een verhoging. Ik ga er vanuit dat dit geen kwaad kan, en het is niet dusdanig dat de boel gaat wiebelen als je de laptop op tafel zet, maar wel iets om rekening mee te houden. Ik vermoed dat je met een SSD hier geen last van hebt.

Overigens zit in de plastic tray wel een inkeping om een HDD/SSD in te klemmen maar dan kom je met de connector niet uit plus het gaat qua ruimte volgens mij niet echt passen. Heb dat zelf overigens niet geprobeerd omdat de caddy al besteld was, en je dan met een verloop kabel moet gaan werken oid. Sowieso zou je dan ook nog aan de achterkant van de plastic tray er nog niets af moeten zagen/schuren/slijpen om de connector aan de HDD aan te kunnen sluiten.

[Reactie gewijzigd door l3art op 15 mei 2018 11:44]

Er zijn ook verschilende diktes schijf te koop.
Meen dat ik daarom de 2 tb van samsung kocht destijds.
Zou kunnen. Heb er voor m'n moeder een 1tb ingezet. Maar dat is vast geen garantie op dat de schijf per definitie ook dunner is.
Opmerking en vraag aan de redactie:
Zouden jullie ook eens aandacht bij het testen van laptops aan de wifikaart kunnen schenken?
Ik zie dat in dit exemplaar weer zo'n waardeloze Realtek is gestoken, terwijl je voor enkele eurootjes een goede Intel kan aanschaffen.
Zelf werk ik met een Lenovo Yoga waar ook een dergelijk rottig kaartje is gestoken. Slecht bereik, vaak valt de verbinding weg.
Door de BIOS whitelist accepteert het apparaat geen andere wifikaart en zit ik nu dus te werken met een USB-adapter ven enkele tientjes. Kost me een USB-slot en is onhandig. Lenovo helpt totaal niet.
Een heerlijke laptop, maar als ik dit had geweten, dan was er een andere gekomen.
Dit exacte model hebben wij juist teruggestuurd omwille van het geluid dat het maakt; Het is niet perse hard, maar de fan schiet soms onverklaarbaar aan en maakt een heel irritant geluid. Dit ondanks de temperatuur van de cpu's (33 graden). Ook niet onder load maakt de fan soms een erg storend geluid als hij aan schiet. Erg jammer, de rest was prima!
Erg jammer dat de minpunten van de U410 van eind 2012 nog steeds niet verbeterd zijn in dit model. De verbeterpunten waren toen ook al het irritante fan-geluid (onregelmatig 'choppy' geluid), goedkoop aanvoelende synaptics mousepad, gebrekkig WiFi-kaartje en een matige accuduur.

Het WiFi-kaartje is vrij gemakkelijk te vervangen en ik maak zeer weinig gebruik van de accu. Ook is er nog wel te wennen aan de mousepad. Maar de fan is echt om gek van te worden. Ik herken mij dan ook de notie dat het niet perse hard is, maar als hij aan gaat lijkt hij elke (paar) seconden van snelheid te veranderen. Fan-regelaars hebben dit probleem bij mij niet opgelost.
Mooie review, had alleen graag wat gelezen over de fan bij dit model. Er zijn schijnbaar wat issues dat de fan flat-out gaat bij matig intensief gebruik.
Achja, ik blijf een zwak houden voor Lenovo prijs/kwaliteit-gezien, ook weer een prima optie
Ik heb dit model en de fan toert inderdaad aardig gretig op. Het geluidprofiel van de fan is daarentegen wel beter dan vele andere, er zit relatief veel laag ruis in en weinig whine. Dus meer fffffff dan whiiii :P
Om een indruk te geven zou ik vanwege de onregelmatigheid van de fan toch eerder spreken over fffFFFffFFfffffffFfffFFFF :D
:) Helaas maar al te waar
699 euro vind ik nou niet echt betaalbaar.

400 euro zou ik eerder betaalbaar noemen.

Tegenwoordig zijn laptops ook een soort wegwerpproducten geworden dus denk dat als iemand 699 euro voor een laptop betaalt hij er wel wat langer mee wilt doen dan 2 of 3 jaar maar dat kan vaak niet eens omdat als er een defect optreed je het kan weggooien.
Spot on!

Ik kocht voor mijn vrouw een kleine 4 jaar geleden een vergelijkbare HP Pavilion laptop (i5, 8 GB RAM, 1366x768) van ¤ 499,00 voor ¤ 459,00.

Nu geloof ik best in inflatie en dergelijke, maar een vergelijkbare laptop die in 2015 ¤ 459,00 mocht kosten, kost nu dus ¤ 699,00. Ik vind het bizarre prijsverschillen en een beetje laptop is gewoon duur geworden.
Je kan ook nu een HP met i5-quadcore, 4GB ram, 128GB-ssd en fullhd-scherm kopen voor 500 euro:
pricewatch: HP 15-bs182nd

Dan moet je wel leven met een tn-paneel. Een ips-scherm is in de praktijk een zeer nuttige meerwaarde naar mijn idee. Ook is de behuizing van de goedkoopste HP-modellen matig.

Betaalbaar is altijd een relatief begrip. Deze IdeaPad 520 is niet de goedkoopste laptop, maar de prijs/kwaliteit-verhouding is prima.
Thanks en bedankt!
De prijzen voor DRAM en NAND (ssd) zijn aardig gestegen en dat zal voor een deel de hogere waarde bepalen. Maar er zit wel een full HD IPS scherm in hè. Dat samen met een Core i5 en deze bouwkwaliteit vond je ook 4 jaar geleden niet voor ¤500.
Behalve het fullHD scherm en het merk is er geen verschil tussen toen en nu en er was destijds keus genoeg uit andere merken die allen rond dezelfde prijs lagen.

Toen was FullHD nog niet de norm, nu wel. Dat rechtvaardigd nog steeds geen prijsverschil van ruim 200 euro.
Voor een laptop met i5, ssd bootdrive en een fatsoenlijke hoeveelheid ram is dit gewoon de prijs. betaalbaar model dus. Ja, er zit ook nog een segment onder, maar dat is naar mijn mening een segment dat slechts bestaat uit chromebooks en laptops die een slechte value zijn omdat de lage prijs niet voor de nog veel lagere performance compenseert

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 15 mei 2018 06:39]

Ik vind dit ook prima betaalbaar.

Maar ligt er aan wat je er mee wilt doen. Als je af en toe op internet zit, paar keer documentje moet maken, dan is die lagere prijsklasse een prima optie. Dan hoef je die performance helemaal niet :)
Nee hoorr, ik heb net een HP gekocht met dezelfde CPU, enkel 128GB RAM en een (voor mijn doeleinden) prima TN scherm.
Kosten? 399 Euro.
Ik denk dat meneer RAM en opslag van een SSD door elkaar haalt :)
Bijna, gewoon 'RAM' getikt waar SSD had moeten staan:-)
Nee hoorr, ik heb net een HP gekocht met dezelfde CPU, enkel 128GB RAM en een (voor mijn doeleinden) prima TN scherm.
Kosten? 399 Euro.
128gb ram voor 399 euro in een laptop? Waar heb je die gekocht?
Zelfs exclusief BTW lijkt me dit nog schier-onmogelijk
Nergens :-) maar eentje met 128GB SSD komt van ibood.
128GB ram? jajajajaj
Haha, inderdaad 128GB SSD moet het zijn :-) Foutje :-(

Zou overigens vandaag geleverd worden, maar ik krijg bericht dat het nog heel even kan duren...
699 euro vind ik nou niet echt betaalbaar.

400 euro zou ik eerder betaalbaar noemen.

Tegenwoordig zijn laptops ook een soort wegwerpproducten geworden dus denk dat als iemand 699 euro voor een laptop betaalt hij er wel wat langer mee wilt doen dan 2 of 3 jaar maar dat kan vaak niet eens omdat als er een defect optreed je het kan weggooien.
voor 400 euro kan je ook prima een laptop kopen hoor, maar dan heb je gewoon mindere specs. Betaalbaar is natuurlijk altijd relatief maar voor een beetje gebruiker die net iets meer verwacht dan "beetje internet en af en toe een word documentje" lijkt dit me een best redelijke laptop.

En laptops een wegwerp product? Ben je een Tweaker of niet? Je kunt nog best veel met oude laptops, en kapotte laptops kun je in veel gevallen nog prima zelf fixen. ;)

[Reactie gewijzigd door Neko Koneko op 15 mei 2018 06:46]

Sjah is allemaal perspectief natuurlijk. De een koopt een Chinese import laptop voor 250¤ om 10 jaar mee te werken en de ander koopt elk jaar een topmodel iPhone.

Ik denk dat wanneer je de prijzen van laptops met elkaar vergelijkt dat dit apparaat het label betaalbaar wel verdient. Hoe subjectief dan ook...

[Reactie gewijzigd door Noisia op 15 mei 2018 06:57]

Ik zie dit toch iets anders; 400¤ is budget, lager gaan is moeilijk. 699¤ is een nette prijs er van uitgaande dat een aantal jaren geleden voor soortgelijke (verhoudingsgewijs) specs je meestal aan de 1000¤ zat. Over de duur; ik heb 2 HP laptops gehad (1200¤), beiden draaien inmiddels meer dan 8 jaar (intensief gebruik) en vrijwel zonder problemen. Nu heb ik een soortgelijk model als in de review van Acer voor 699¤ en hoop dat hij minimaal 5 jaar mee zal gaan en niet de 2 a 3..
Ik had de variant met MX150 hiervan besteld (81BF00C9MH).
Helaas terug gestuurd omdat de behuizing wat onder stroom stond (te voelen als je over de behuizing en achterkant van het scherm wrijft) terwijl de laptop aan de lader lag.

Dit was volgens Lenovo een logisch gevolg van de metalen behuizing en ze konden niet garanderen dat een andere laptop niet hetzelfde vertoonde, daarom de laptop retour gedaan.

Verdere indruk van de laptop was wel goed.
Hoe kun je voelen of een behuizing onder stroom staat? Het zou ook de structuur van het metaal kunnen zijn waardoor het lijkt alsof hij onder stroom staat.
Want volgens mij is 19V helemaal niet te voelen.
Ik heb dit even van de website van HP gehaald:
https://support.hp.com/ie-en/document/c02807128

Tingle current
Tingle current, also called 'touch current', results from a tiny, non-hazardous amount of residual electrical current running through the person touching the notebook computer. While the sensation of contact with touch current may range from startling to just a slight tingle, the hazard level for people is insignificant.
In an electrical device, electricity runs from the power source, through the device, and back to the source, using the shortest path, in a closed loop. When operating a notebook connected to an AC adapter, the principal electrical source is usually the power plant somewhere outside of the building. A tingle current may be noticed when a tiny fraction of the current in the system does not return to ground through the AC power line . Instead, when operating on AC power, the tingle current passes through the person touching the device or the wiring, and then through a ground to the power source. Good design practices and electrical safety hazard tests ensure that any residual current through a person is insignificant, and non-hazardous.
In the case of DC power, when operating on battery, the power source is contained inside the case, and there is no shorter path involving the customer. Thus, no tingle current exists when operating on the battery with the AC adapter disconnected.
The presence of a touch current is merely an issue of ergonomics. HP notebook computers are specifically designed for a low instance of touch current, and tested rigorously to comply with HP internal standards. The levels of tingle current prescribed in the HP internal standards, with which HP notebooks must comply, are sufficiently low to ensure the vast majority of customers will not experience any associated sensations. However, a small percentage of the population may be particularly sensitive to tingle current sensations.

Dit is ook precies hoe ik het ervaar, met de laptop aan de lader wel een kleine tinteling. Met de laptop op de accu geen problemen.
de behuizing wat onder stroom stond (te voelen als je over de behuizing en achterkant van het scherm wrijft) terwijl de laptop aan de lader lag.
Dat is doodnormaal bij laptop stroom-adapters die (zoals doorgaans) niet geaard zijn. Hebben het gros van de laptops van Dell, HP, Asus, etc, die over een metalen behuizing beschikken ook. Ook bij metalen telefoons die aan de oplader liggen of andere (ongeaarde metalen) apparaten is dit op te merken.

Vroeger zag je niets anders gezien randaarde enkel in de badkamer- en keuken aangesloten was (en vaak nog steeds bij oude woningen). Heeft verder nul effect, gezien het voltage differentieel (floating nul en aarde via je lichaam) laag is en je lichaam meerdere megaohms aan weerstand biedt.

Als je het toch storend vind, is het op te lossen met een vloerkleedje, slippers of door een geaarde stroom-adapter te gebruiken bij sommige modellen, .. of een compleet andere laptop dus.

[Reactie gewijzigd door SirNobax op 15 mei 2018 10:42]

Je hebt gelijk.
Ik heb na het terugsturen een zo goed als gelijkwaardige HP gekocht. ook een deels metalen behuizing maar met geaarde lader. Deze heeft het probleem niet.

Ik weet ook dat het niet gevaarlijk is. Wel merkbaar en ongetwijfeld zal het per persoon verschillen of het storend is of niet.

edit: de tips die je geeft staan inderdaad ook vermeld op de link naar de website van HP zoals hierboven. Dank!

[Reactie gewijzigd door nielsfields op 15 mei 2018 10:59]

Zelf erg spijt van een Yoga 710-14IKB gekocht te hebben. Ding is perfect op één grote spelbreker na: luidruchtige CPU fan. Kijk op internet en vind die klacht uitentreuren bij vele Lenovo laptop modellen, zowel oud als recent. Bij een beetje CPU load lawaai, bij meer of je op de landingsbaan van Schiphol staat. Notebook Fancontrol in Windows, max. CPU prestaties op 90% (turbo uit), altijd passief koelen ook op AC helpt ietsjes, CPU fan gaat iets later loeien, maar als ie gaat is het lawaai niet te harden.

(En als goed geïnformeerd is in nieuwste Linux kernels Fancontrol ondersteuning voor Kaby Lake CPU's geblokkeerd ten faveure in BIOS niet instelbare CPU fan settings, CPU fan altijd actief zelfs ver onder 40 graden, Windows is dan iig stil, Linux voor mij op die computer helaas niet bruikbaar. Kan met dat lawaai echt niet concentreren).

Dus als van plan deze of andere Lenovo laptop te kopen, onderzoek goed of Lenovo een minder luidruchtige CPU fan gebruikt of kies ander merk/model

Ben zelf op zoek naar een nieuwe wel stille laptop. Deze Yoga is verspilling van ¤800,- geweest. Had ik dat ding maar direct teruggestuurd gvd.
Coffee lake wordt snel erg warm, wat voor de cpu niet erg is alleen de OEMs moeten daar wel hun bios/uefi op aanpassen.

Voorbeeldje: Tijdens de BTW dagen heb ik twee hp laptops gekocht. Een X360 met 8250U en 940MX en een Pavillion met 8250U en MX150. De X360 deed het prima en de Pavillion ging constant throttlen bij 60+ graden. Dan viel hij terug naar 400 Mhz, ging de fan maximaal aan, koelde hij weer af, ging hij weer naar 2800-3200 Mhz, werd hij weer te warm, viel hij weer terug naar 400 Mhz, enz.

De X360 was met zijn 14 inch een stuk kleiner, dus het zat ook niet in de behuizing. Oorzaak was puur de bios die een verschil van 10-15 graden aanhield voor de temperatuur waarop begonnen moest worden met throttlen. Wat later kwam er gelukkig een bios update die deze maximum temperatuur gelijk trok. Ook kwam er van Intel een software update (thermal framework) de laptop wat rustiger terug clockte. Nu kan ik daar Rainbow Six Siege op 60 fps mee spelen zonder gekke drops. Geeft echter wel aan dat dit soort cpu's toch een verhaal apart zijn.
Kan wel zo zijn, maar Lenovo had gewoon een betere CPU fan moeten gebruiken, die minder lawaai maakt. Vele computers, ook met Coffee- en Kabi Lake CPU's, onder de allerzwaarste cpu load en hoge temperaturen, hoor je veel minder dan al onder lichte load deze en vele andere Lenovo laptops.
redelijk off-topic, maar ik heb een Thinkpad t480s, die is stil, zelfs als de fan op volle toeren draait hoor je hem bijna niet. Fancontrol werkt onder Linux ook prima trouwens, staat dus nagenoeg altijd op een onhoorbaar niveau, tenzij je gaat compileren oid. Maar dat is natuurlijk wel een iets andere prijsklasse dan de ideapad.

[edit]
nu je het zegt, het werkt hier inderdaad niet. sensors rapporteert 0rpm en ook via ACPI komt er niets zinvols binnen over de fan. Dat gezegd hebbende heb ik er verder geen problemen mee, laptop is nagenoeg geruisloos.

[Reactie gewijzigd door borft op 15 mei 2018 17:00]

Ik zie dat jij de Kaby Lake Refresh hebt. Werkte bij jou Fancontrol gemakkelijk en ook dus sensor detect? Of heb je daar speciale handelingen voor moeten doen?

Zelf zo ongeveer alle beschreven workarounds geprobeerd in Kubuntu 18.04, die ik kon vinden. En later las ik meermaals (kan helaas niet snel terugvinden), dat in laatste Linux kernels ondersteuning van Fancontrol voor Kaby Lake chipset geblokkeerd is vanwege bepaalde problematische thermal settings in bios van computers met die chipset.

Op een gegeven moment had ik een info-overdose, dus laat even alles zakken alvorens verder te onderzoeken. Ben geen Linux expert namelijk, maar heb mijn buik vol van sinds na 1607 steeds slechtere kwaliteit van Windows 10. En wat houd ik van Kubuntu 18.04 op het lawaai na.
Ik heb in januari de variant met de i7 8550u gekocht en geüpgraded naar 12 GB ram. Ik had snel een betaalbare laptop nodig waarmee ik ook webdev kon doen. Uitgekomen op de ideapad ivm het goede toetsenbord. Ben erg gevoelig voor trage pc's, maar deze loopt als een trein. Qua bouwkwaliteit is het ook prima voor het geld.

Uiteraard is een Thinkpad degelijker, maar voor dit is het meer dan prima
Hoe "betaalbaar" was die versie met i7 en bijgeprikt geheugen?
Ik meen 950 oid. Was met 256gb hd
320s en 520s zijn leuke modellen t.o.v. de concurrentie, echter de piepkleine accu is wel ontzettend jammer. Zorgt er toch weer voor dat je vaak de adapter er bij moet pakken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Call of Duty: Black Ops 4 HTC U12+ dual sim LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6 Battlefield V Samsung Galaxy S9 Dual Sim Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True