Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip

Redacteur laptops en componenten

Acer Aspire 5 Review

Vlotte hardware voor je geld

16-03-2018 • 10:00

70 Linkedin Google+

Acer Aspire 5-51G-55SC

Samengevat

De Aspire 5 biedt vlotte hardware voor je geld, in de vorm van een Core i5-8250U-processor en een MX130-videokaart. Helaas ontbreekt bij deze uitvoering de mogelijkheid om de opslag eenvoudig uit te breiden. Ook vinden we de stevigheid van het scherm tegenvallen. De ssd en draadloze netwerkverbinding zijn niet de vlotste, maar dat zien we vaker in deze prijsklasse. Gezien de cpu-gpu-combinatie is deze Aspire 5 scherp geprijsd en bovendien valt de accuduur voor een 15,6"-laptop niet tegen. Ben je op zoek naar meer grafische kracht, dan is het de moeite waard om zestig euro te investeren in het model met MX150-gpu.

Getest

Acer Aspire 5 A515-51G-55SC

Prijs bij publicatie: € 700,-

Bekijk product

Een aantal jaar geleden was het alsof iedere Acer-laptop de typenaam 'Aspire' droeg. Zeggen dat je een Aspire-laptop had, betekende ongeveer net zoveel als 'een rode' antwoorden op de vraag wat voor auto je hebt. Gelukkig besloot Acer de namen Swift, Spin en Switch te introduceren om wat duidelijkheid in de naamgeving te scheppen. De Aspire-naam verdween niet, maar is gebleven voor de 'gewone' laptops en wordt gevolgd door het getal 1, 3, 5 of 7, dat aangeeft in welke prijsklasse de laptop valt.

 

In deze review kijken we naar een Aspire 5, die dus een stapje onder het topmodel, de Aspire 7, zit. De Aspire 5 is er in verschillende uitvoeringen, waarvan de goedkoopste een euro of zeshonderd kost. De versie die we in deze review bespreken, kost zevenhonderd euro en voor dat geld krijg je een behoorlijk goed uitgerust model, dat is voorzien van een Core i5-8250U-processor, 8GB geheugen, een 256GB-ssd en een MX130-videokaart.

Behuizing en aansluitingen

Acer heeft die hardware in een 'gewone' 15"-behuizing gestoken. De Aspire 5 heeft dus geen speciale dunne schermranden of een dunne behuizing en is met een gewicht van twee kilogram dan ook een laptop die je niet snel zult meenemen. De buitenkant van de laptop is grotendeels van plastic gemaakt, een besparing ten op zichte van de duurdere Aspire 7. De toepassing van het goedkopere plastic wreekt zich meteen bij de stevigheid van het scherm, dat vrij slap aanvoelt, en zich makkelijk laat torderen en indrukken. Dat zul je je laptop normaal gesproken niet aandoen, maar kan onbedoeld gebeuren in een krappe tas of bij het openklappen van het scherm.

In tegenstelling tot het scherm voelt de rest van de Aspire 5 aan als een solide laptop en dat komt doordat de behuizing rondom toetsenbord en touchpad wel van metaal is gemaakt. Dat voegt een hoop stevigheid toe, die je ook weer opmerkt bij het gebruik van toetsenbord en touchpad. Het toetsenbord heeft daardoor een stevige aanslag en typt mede door de iets gebogen toetsjes prima. De touchpad is lekker groot en glad, waardoor er goed mee te werken valt.

De aansluitingen zijn op het eerste gezicht zoals je ze op een 15"-laptop zou verwachten. Er zijn hdmi, ethernet, een sd-kaartlezer en lekker veel usb-poorten aanwezig, maar nadere inspectie levert wat teleurstelling op. De twee rechter-usb-aansluitingen ondersteunen namelijk maximaal usb 2.0-snelheden, de usb-c-aansluiting ondersteunt geen alternate modes en kun je ook niet voor opladen gebruiken, en de hdmi-aansluiting ondersteunt de 1.4-versie van het protocol, maar niet 2.0. Dat laatste zien we vaker op laptops met Intel-gpu, maar usb 2.0-aansluitingen zijn ondertussen toch echt ouderwets. Daarnaast kun je je afvragen wat het nut is van een usb-c-aansluiting als die op de connector na niets toevoegt aan de gewone usb-a-aansluiting.

Hardware en benchmarks

Op het moment van schrijven staan er 22 uitvoeringen van de Aspire 5 met modelnummer A515-51(G) in de Pricewatch. Het gaat wat ver om alle configuraties in deze review aan te halen, maar het komt erop neer dat de verschillen tussen de modellen te vinden zijn in de processor, het werkgeheugen, de gpu en de opslag. De eenvoudigste modellen hebben een Core i3-6006U-processor, terwijl er ook uitvoeringen met i5- en i7-processors zijn, en natuurlijk varianten met quadcores, in de vorm van de i5-8250U en i7-8550U. De videokaart is een Intel-igp, Geforce MX130 of MX150, terwijl het werkgeheugen 4 tot 8GB groot is. Alle uitvoeringen zijn voorzien van een ssd, waarbij de opslag in sommige gevallen wordt aangevuld met een harde schijf. Het scherm heeft in alle gevallen een resolutie van 1920x1080 pixels en maakt bij dit model gebruik van een ips-paneel, maar er zijn ook tn-versies te krijgen.

  A515-51G-3109 Getest: A515-51G-55SC A515-51G-59F6
Cpu Core i3-6006U Core i5-8250U Core i5-8250U
Gpu Intel HD 520 + Geforce 940MX Intel UHD 620 + Geforce MX130 Intel UHD 620 + Geforce MX150
Opslag ssd 128GB 256GB 256GB
Opslag hdd 1TB - -
Werkgeheugen 4GB 8GB 8GB
Prijs Onbekend Onbekend Onbekend

Enkele uitvoeringen van de Acer Aspire A515

De door ons geteste uitvoering is voorzien van een MX130-gpu, een rebrand van de 940MX, die in tegenstelling tot de snellere MX150 geen gebruikmaakt van een Pascal-gpu, maar het moet doen met een verouderde Maxwell-gpu. De uitvoering met MX150-gpu is iets meer dan vijf tientjes duurder dan de geteste uitvoering en is, afhankelijk van de benchmark, vijftien tot vijftig procent sneller dan de MX130. Het feit dat veel andere uitvoeringen van de A515 een harde schijf naast de ssd hebben, deed ons vermoeden dat het 55SC-model makkelijk van een extra harde schijf kon worden voorzien, maar dat bleek tegen te vallen.

Er zit onder op de behuizing van de laptop zelfs een luikje waaronder de harde schijf zou passen, maar een sata-aansluiting ontbreekt, wat die upgrade onmogelijk maakt, tenzij je op een of andere manier aan het juiste kabeltje kunt komen. Of de sataconnector bij andere Aspire 5-modellen eveneens ontbreekt, is niet duidelijk. Bij twee verschillende uitvoeringen van de Aspire 7 kwamen de collega's van Hardware.info de connector bij de ene wel tegen en bij de andere niet. Het lijkt dus per uitvoering te verschillen.

Behalve een luikje voor de 'harde schijf' zit er ook een luikje in de bodem om het werkgeheugen te upgraden. Daaronder bevindt zich bij ons model een 4GB-module, wat betekent dat de andere 4GB op het moederbord is gesoldeerd. Het betekent ook dat je maar één module kunt vervangen en daardoor kunt uitbreiden naar 12 of 20GB in totaal.

Naast het werkgeheugenslot zit de m2-ssd, een SK Hynix SC308, wat een vrij standaard ahci-ssd is. Die kan wat snelheid betreft niet tippen aan een nvme-ssd, zoals de Samsung PM961, maar is natuurlijk wel stukken sneller dan een conventionele harde schijf, waardoor de laptop toch vlot aanvoelt. Ook de draadloze netwerkkaart, tussen de accu en ventilator in gepositioneerd, is geen bijzonder exemplaar. De Qualcomm QCA9377 ondersteunt wifi-ac en mu-mimo, maar is door zijn enkele antenne beperkt in snelheid en bereik.

  • Cinebench
  • Lightroom
  • Photoshop CC
  • 3DMark
  • PCMark Storage
Cinebench R15 - Multi
Laptop Videochip CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Asus ZenBook Pro UX550VE GF GTX 1050 Ti Ci7-7700HQ
737
Asus VivoBook S15 S510UA Intel UHD 620 Ci5-8250U
659
HP Envy x360 15-bq100nd Rad. RX Vega 8 Ryzen 5 2500U
612
Acer Swift 3 SF315-41-R1H4 Rad. RX Vega 8 Ryzen 5 2500U
601
Lenovo Yoga 530-14ARR Rad. RX Vega 8 Ryzen 5 2500U
558
Acer Aspire 5 A515-51G-55SC GF MX130 Ci5-8250U
546
Medion Erazer P6689 GF GTX 1050 Ci5-8250U
533
Acer Aspire 5 A515-51-85L5 Intel UHD 620 Ci7-8550U
533
Acer Aspire VX-591G GF GTX 1050 Ci5-7300HQ
492
Lenovo IdeaPad 720S-14IKB GF MX150 Ci5-8250U
380
HP Spectre x360 15-bl020nd GF 940MX Ci7-7500U
341
Lenovo IdeaPad 510 GF 940MX Ci5-6200U
296
Lightroom - Exporteren
Laptop Videochip CPU/SoC in seconden (lager is beter)
Asus ZenBook Pro UX550VE GF GTX 1050 Ti Ci7-7700HQ
56,30
Acer Aspire 5 A515-51G-55SC GF MX130 Ci5-8250U
73,00
Medion Erazer P6689 GF GTX 1050 Ci5-8250U
77,00
Acer Aspire VX-591G GF GTX 1050 Ci5-7300HQ
78,13
Asus VivoBook S15 S510UA Intel UHD 620 Ci5-8250U
79,00
HP Envy x360 15-bq100nd Rad. RX Vega 8 Ryzen 5 2500U
80,00
HP Spectre x360 15-bl020nd GF 940MX Ci7-7500U
81,00
Acer Swift 3 SF315-41-R1H4 Rad. RX Vega 8 Ryzen 5 2500U
83,00
Lenovo IdeaPad 720S-14IKB GF MX150 Ci5-8250U
93,00
Lenovo IdeaPad 510 GF 940MX Ci5-6200U
101,10
Photoshop CC - Gpu accelerated
Laptop Videochip CPU/SoC in seconden (lager is beter)
Asus ZenBook Pro UX550VE GF GTX 1050 Ti Ci7-7700HQ
57,30
Medion Erazer P6689 GF GTX 1050 Ci5-8250U
67,00
Asus VivoBook S15 S510UA Intel UHD 620 Ci5-8250U
70,00
Acer Aspire 5 A515-51G-55SC GF MX130 Ci5-8250U
71,00
HP Spectre x360 15-bl020nd GF 940MX Ci7-7500U
79,00
Acer Aspire VX-591G GF GTX 1050 Ci5-7300HQ
80,97
Acer Swift 3 SF315-41-R1H4 Rad. RX Vega 8 Ryzen 5 2500U
88,00
HP Envy x360 15-bq100nd Rad. RX Vega 8 Ryzen 5 2500U
90,00
Lenovo IdeaPad 720S-14IKB GF MX150 Ci5-8250U
94,00
Lenovo IdeaPad 510 GF 940MX Ci5-6200U
102,80
3DMark Cloudgate - Graphics
Laptop Videochip CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Asus ZenBook Pro UX550VE GF GTX 1050 Ti Ci7-7700HQ
50.406
Medion Erazer P6689 GF GTX 1050 Ci5-8250U
36.213
Acer Aspire VX-591G GF GTX 1050 Ci5-7300HQ
34.597
Lenovo IdeaPad 720S-14IKB GF MX150 Ci5-8250U
19.464
HP Envy x360 15-bq100nd Rad. RX Vega 8 Ryzen 5 2500U
15.345
Acer Swift 3 SF315-41-R1H4 Rad. RX Vega 8 Ryzen 5 2500U
15.057
Lenovo Yoga 530-14ARR Rad. RX Vega 8 Ryzen 5 2500U
14.702
HP Spectre x360 15-bl020nd GF 940MX Ci7-7500U
11.785
Acer Aspire 5 A515-51G-55SC GF MX130 Ci5-8250U
11.506
Lenovo IdeaPad 510 GF 940MX Ci5-6200U
8.840
Asus VivoBook S15 S510UA Intel UHD 620 Ci5-8250U
8.237
Acer Aspire 5 A515-51-85L5 Intel UHD 620 Ci7-8550U
8.108
PCMark Storage 2.0 - Bandbreedte
Laptop HDD / SSD Doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
HP Spectre x360 15-bl020nd Samsung PM961 1TB
466,52
Asus ZenBook Pro UX550VE Samsung PM961 1TB
445,19
HP Envy x360 15-bq100nd Samsung PM961 256GB
406,28
Acer Swift 3 SF315-41-R1H4 Intel 600p 256GB
302,75
Medion Erazer P6689 Liteon CV1-DB256
206,72
Asus VivoBook S15 S510UA Sandisk SD8SN8U256G
189,99
Acer Aspire 5 A515-51G-55SC SK Hynix SC308 256GB
159,95
Acer Aspire 5 A515-51-85L5 SK Hynix SC308 128GB
141,33

De Aspire 5 presteert in de benchmarks naar verwachting. In Cinebench is de Vivobook S15 met dezelfde processor een stuk sneller, maar dat zegt niet alles, zoals bleek toen we verschillende laptops met dezelfde processor naast elkaar legden. In Lightroom en Photoshop presteert de Aspire 5 dan ook volgens verwachting. De score van de ssd in de PCMark Storage-test is niet indrukwekkend, maar dat hadden we van de SC308-ssd ook niet verwacht.

Beeldkwaliteit en accuduur

Alle A515-modellen van Acer zijn voorzien van een mat full-hd-scherm en maken gebruik van een ips-paneel, en zo zien we het graag. De resolutie levert een mooi scherp beeld op voor een 15,6"-laptop en het ips-scherm zorgt voor goede kijkhoeken, terwijl de matte afwerking spiegelingen tegengaat. Als we vervolgens met behulp van onze SpectraCal C6-colorimeter en CalMAN 5-software het scherm meten, blijkt de maximale helderheid tegen te vallen. Die kan bij veel omgevingslicht dus tekortschieten. Het contrast komt uit op een heel mooie 1337:1.

  • Helderheid
  • Contrast
  • Browsen
  • Video
  • PCMark accutest
Schermhelderheid
Laptop Schermdiagonaal Resolutie in cd/m² (hoger is beter)
HP Spectre x360 15-bl020nd 15,6" 3840x2160 (4K)
338
Asus ZenBook Pro UX550VE 15,6" 1920x1080 (Full HD)
316
Acer Aspire VX-591G 15,6" 1920x1080 (Full HD)
292
Asus VivoBook S15 S510UA 15,6" 1920x1080 (Full HD)
289
Medion Erazer P6689 15,6" 1920x1080 (Full HD)
267
Acer Swift 3 SF315-41-R1H4 15,6" 1920x1080 (Full HD)
238
HP Envy x360 15-bq100nd 15,6" 1920x1080 (Full HD)
220
Acer Aspire 5 A515-51G-55SC 15,6" 1920x1080 (Full HD)
196
Contrast (max. helderheid)
Laptop Schermdiagonaal Resolutie Contrast in verhouding (hoger is beter)
HP Envy x360 15-bq100nd 15,6" 1920x1080 (Full HD)
1556:1
Asus VivoBook S15 S510UA 15,6" 1920x1080 (Full HD)
1402:1
Acer Aspire 5 A515-51G-55SC 15,6" 1920x1080 (Full HD)
1337:1
Acer Swift 3 SF315-41-R1H4 15,6" 1920x1080 (Full HD)
1286:1
HP Spectre x360 15-bl020nd 15,6" 3840x2160 (4K)
1262:1
Asus ZenBook Pro UX550VE 15,6" 1920x1080 (Full HD)
1151:1
Medion Erazer P6689 15,6" 1920x1080 (Full HD)
984:1
Acer Aspire VX-591G 15,6" 1920x1080 (Full HD)
865:1
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Asus ZenBook Pro UX550VE 73Wh
10u55m
HP Spectre x360 15-bl020nd 79,2Wh
9u5m
Acer Aspire 5 A515-51G-55SC 48Wh
8u19m
Acer Aspire 5 A515-51-85L5 48Wh
7u58m
Asus VivoBook S15 S510UA 42Wh
7u31m
Acer Aspire VX-591G 52Wh
6u41m
Medion Erazer P6689 44Wh
6u22m
Lenovo IdeaPad 510 39Wh
6u21m
HP Envy x360 15-bq100nd 55,8Wh
5u58m
Acer Swift 3 SF315-41-R1H4 48Wh
5u14m
Accutest video 2013 (180cd/m²)
Laptop Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
HP Spectre x360 15-bl020nd 79,2Wh
10u39m
Asus ZenBook Pro UX550VE 73Wh
9u35m
Asus VivoBook S15 S510UA 42Wh
7u43m
Acer Aspire 5 A515-51G-55SC 48Wh
7u11m
Acer Aspire VX-591G 52Wh
6u59m
Medion Erazer P6689 44Wh
6u30m
Lenovo IdeaPad 510 39Wh
5u37m
Acer Swift 3 SF315-41-R1H4 48Wh
5u11m
HP Envy x360 15-bq100nd 55,8Wh
4u55m
PCMark 8 creative conv.
Laptop Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Acer Aspire 5 A515-51G-55SC 48Wh
5u45m
HP Spectre x360 15-bl020nd 79,2Wh
5u7m
Acer Aspire 5 A515-51-85L5 48Wh
4u49m
Acer Aspire VX-591G 52Wh
4u37m
Asus ZenBook Pro UX550VE 73Wh
3u59m
HP Envy x360 15-bq100nd 55,8Wh
3u28m
Medion Erazer P6689 44Wh
2u40m
Acer Swift 3 SF315-41-R1H4 48Wh
2u40m
Asus VivoBook S15 S510UA 42Wh
2u23m

Een sterk punt van de Aspire 5 is zijn lange accuduur. Tijdens webbrowsen, wat geen intensieve taak is, komen we op ruim acht uur uit, terwijl we bij videokijken ruim zeven uur halen. Ook bij de PCMark-accutest, die juist wel intensief is, komen we, ten opzichte van de concurrentie, op een prima score uit. Voor een laptop die niet speciaal gemaakt is op makkelijk meenemen, overtreft de accuduur onze verwachtingen.

Conclusie

Wat mag je verwachten van een laptop van zevenhonderd euro? Een ips-scherm en een ssd zijn het minste waar je op kunt rekenen, maar, voor wat voor cpu kies je? Voor maximaal zevenhonderd euro staan er twintig laptops in de Pricewatch met een Core i5-8250U-processor, die vier cores heeft in plaats de in deze prijscategorie gebruikelijke twee, wat die laptops een stuk sneller maakt. Een van die twintig laptops is bovendien voorzien van een extra videokaart, in de vorm van een Geforce MX130, zodat je er games op kunt draaien zolang die grafisch niet al te zwaar zijn.

De vraag is dan wat je kwijtraakt als je al je eieren in de mandjes van cpu en gpu legt. Om te beginnen is er de ssd, die geen wonder van snelheid is, al is het verschil met een harde schijf nog altijd gigantisch. Daarnaast is de draadloze netwerkkaart niet bijzonder snel, al is er wel ondersteuning voor 802.11ac-netwerken op 2,4 en 5GHz. Storender vinden we de twee langzame usb 2.0-aansluitingen en de ontbrekende sata-aansluiting, wat de ruimte voor een extra harde schijf degradeert tot een onhandig vakje om je midnightsnack in op te bergen. En tot slot vinden we dat de constructie van het scherm steviger had gemogen.

Dan is de hamvraag natuurlijk wat je belangrijker vindt: snelheid en de optie om te kunnen gamen of stevigheid en de mogelijkheid om makkelijk te upgraden. Ga je voor optie twee, dan kun je beter verder zoeken, maar kies je voor de eerste optie, dan is de Aspire 5 geen slechte koop. En als je op een nog vlottere gpu gesteld bent, is het de moeite waard om in de MX150-uitvoering te investeren.

Update: Het artikel vermeldde dat de 'G' in de typenaam betekende dat de laptop een ips-scherm zou hebben, dat blijkt niet het geval te zijn. De G staat voor een aparte gpu.

  • i5-8250U + MX130
  • i5-8250U + MX150

Reacties (70)

Wijzig sortering
Hij ziet er behoorlijk bij elkaar getaped uit. Mag het misschien niet zeggen hier maar Acer nooit hoge pet van op gehad, terwijl ze ook de pc's leverden aan formule 1 teams.
Zoals eigenlijk met het grootste gedeelte van alle producten... je moet de kwaliteit verwachten naar verhouding wat je er voor betaald, je hebt mazzel wanneer de kwaliteit bovengemiddeld voor de prijsklasse is. De laptop uit deze review is echt puur gemaakt voor het budget 'veel voor weinig'... Dat betekent echt niet dat Acer alleen maar budget rommel maakt, ze hebben ook kwalitatieve producten maar dan is de prijs er ook naar.
Het is nou eenmaal een prijsvechter dus alles moet zo goedkoop mogelijk. Als je een beetje zuinig omgaat met je laptop van Acer, gebeurt er niet veel.

Wat ik jammer vind is dat de temps onder load van CPU+GPU niet worden gebenchmarkt. Vaak zie je dat dat nogal een probleem kan vormen bij laptops.
Daar ben ik ook wel benieuwd naar eigenlijk (de koelprestaties). Mede aangezien dat bij Acer vaak nog wel eens een lastig dingetje is, kan ik uit ervaring melden. Wat ze daar soms aan koelmodule inbouwen is echt zwaar ondermaats namelijk. Zo heb ik een Acer gehad die zijn ontwikkelde hitte zolang hier naartoe mocht afvoeren, en dat een koelelement betreft van 5 centimeter breed, 1,5 diep & 1 centimeter dik. En dat kleine stukje dus zolang die hitte mag opnemen van zowel de GPU als CPU, waarna er een ventilatortje lucht door de finnen mag blazen, om het elementje op een enigszins nette temperatuur houden. En da's zoals gezegd wel een beetje een Acer dingetje, heb het bij verscheidene andere Acer laptops ook vaker zo voorbij zien komen.

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 16 maart 2018 11:10]

Ik heb ooit een Acer desktop gehad. werkte wel allemaal (aan het begin) maar er wordt gewoon op de verkeerde manier bespaard. De garantieperiode en de levensduur zijn hetzelfde. er zat een flutkoeler op de processor en één ventilator op de achterkant die bijna niets deed. maar wel zo'n touchpaneeltje met play/pauze en volumeregeling (die je na een uur al niet meer gebruikt zo nutteloos is het) daarnaast nog twee van die HDD bays in de voorkant. (Kon je hotswap schijven in stoppen meen ik)

Als je die nou had weggelaten en voor dat geld fatsoenlijke koeling had gemonteerd dan was het een prima pc en zouden de componenten ook veel langer meegaan. misschien is er dan zelfs geld over voor een stoffilter her en der.

Ik heb 3 keer de ventilator vervangen omdat deze stuk was, ( official acer ventilator ivm garantie. teruggebracht naar de winkel) op een gegeven moment was ik het zat en heb er een noctua ingezet. de videokaart ging ook herhaaldelijk kapot en heb die op het laatst ook maar vervangen voor een gtx nogwat.

Daarna heb ik zelf een pc in elkaar gezet die nu meer dan 4 jaar oud is en er is nog niets aan stuk gegaan.

[Reactie gewijzigd door Torakk op 16 maart 2018 11:14]

Als je een beetje zuinig omgaat met je laptop van Acer, gebeurt er niet veel.
Ik hoop dat dit inderdaad verbeterd is. Ik ben standaard erg zuinig op spullen, maar desondanks "krummelde" mijn Acer laptop uit eind 2010 binnen een jaar vanzelf uit elkaar. Niet zo dramatisch uiteraard, maar ik kon regelmatig stukjes plastic uit het apparaat schudden. Het viel me op dat het allemaal stukjes waren, in de buurt van schroefjes. En nee, ik nam de laptop nooit ergens mee naartoe en had altijd een vaste plek op de keukentafel.

Ik heb de laptop nog steeds, maar het apparaat staat inmiddels stof te happen in de kast. :)
Ik heb lang geleden (10 jaar terug) een Acer laptop gekocht. Ik had weinig verstand van hardware destijds dus keek puur naar de specs (op papier) en de prijs. Die was voor die betreffende laptop het best. De eerste paar maanden erg tevreden over mijn laptop maar ineens van het ene op het andere moment geen leven meer in te krijgen. Terwijl ik er echt zuinig mee omging! Garantie gaf niet thuis (ze konden er voor 100 euro naar kijken en dan eventuele reparatiekosten nog in rekening brengen). Ik vroeg ze of het normaal was dat een laptop net buiten de garantieperiode zomaar kapot kon gaan. Antwoord kwam min of meer neer op "shit happens". Voor mij sindsdien geen Acer meer. Weet dat het waarschijnlijk onterecht en achterhaald is maar door die ene ervaring kies ik bij gelijke prijzen toch nog steeds liever voor de ASUS of een ander merk.

[Reactie gewijzigd door Jorissie87 op 16 maart 2018 10:43]

Ook 10 jaar geleden was effectief 2 jaar wettelijke garantie op gekochte notebooks voor consumenten gebruikelijk. Je had dit met de winkel op moeten pakken waar je hem had gekocht.
+ ook nog alleen exclusief in Nederland "recht op een deugdelijk product" Het product moet voor langere tijd mee kunnen gaan zonder gebreken, bij een computer mag je er vanuit gaan dat hij langer dan 5 jaar meekan, dus moet de verkoper je alsnog tegemoet komen.

https://www.consuwijzer.nl/thema/garantie
+
https://www.consumentenbo...rantiechecker/popup3.html
Wettelijke termijn garantie op laptops is 2 jaar. Als je je rechtsbijstandverzekeraar er op had gezet had je 100% zeker een reparatie, nieuwe laptop of je geld terug gehad. Zonder enige kosten, ook niet het retourneren naar de eventuele webwinkel.

Ik heb er al 5 jaar een en die draait nog als een zonnetje, terwijl ik er dagelijks op game. Wel heb ik eens de koelpasta verwisseld en al het stof er uit gehaald.
Ha, ja... Ik herinner me mijn Acer... Maar wat was die toen duur! 1700 euro, volgens mijn oude blog: https://valdyas.org/fading/hardware/dont-buy-acer/ -- ik herinner me het als een heel goedkoop ding.
Mijn zus heeft 8 jaar geleden een Acer gekocht (door mij uitgezocht) en die gebruikt ze nu nog steeds. Je kunt geluk hebben maar ook pech. Om een merk af te schrijven op 1 slechte ervaring vind ik nogal ver gaan.
Mijn vrouw heeft ook een dergelijke ervaring. Die kocht hem 7 jaar geleden voor haar studie, gebruikt hem nu nog steeds. Ik was ook geen fan van Acer, maar deze houdt het erg lang uit. Is nu wel merkbaar trager dan de meest recente systemen, dus vervangen zal niet zo lang meer duren, maar dan niet omdat hij kapot is.
10 jaar terug is wel erg lang geleden. De acers van nu zijn zeker wel van betere kwaliteit als die van toen.
Ik denk dat je te snel opgegeven hebt met garantie claimen, hoewel het lastiger gaat als je geen rechtsbijstandsverzekering hebt.
Tja, en ik heb er eentje 13 jaar geleden gekocht die ik nog steeds geregeld gebruik! Alleen voor ppt-presentaties en een simpele spreadsheet om standen tijdens een recreatiecompetitie uit te rekenen en te presenteren op een extern scherm weliswaar, maar (ik geef toe, tot m'n eigen verrassing) hij doet 't nog altijd prima op het lichtnet (accu houdt geen lading meer vast) en met een gewone harddisk en XP. Terwijl ik 'm van hot naar her sleep in sporthallen.
Ik vermoed dat noch jouw, noch mijn ervaring standaard zijn voor een Acer laptop.
Ik heb rond die tijd ook een Acer gekocht. Helaas binnen een paar maanden ook problemen mee. Zijn hem op komen halen en een week later weer geheel gefixed teruggebracht. Dus ik hoefde nog geen eens zelf te versturen.
Mijn eerste laptop was een Acer, ging binnen een jaar kapot (barsten in het schanier van het deksel), is toen onder garantie door Acer gerepareerd. Daarna ging hij weer kapot (adapter gaf de geest), is ook binnen garantie vervangen. Enige nadeel was dat ik beide keren de laptop twee weken kwijt was (reparatieservice is niet de snelste) maar nooit gezeur gehad met de garantie afhandeling van Acer.

Dell daarentegen... Laptop is een half jaar oud en het frontje van de DVD-drive breekt aan één kant af. "Ja hoor, kunnen we vervangen, kost 40 euro. Nee, dat kan niet onder garantie" :/
Zelf ook een slechte ervaring mee (jaren terug), schijnt alles of niets te zijn bij dit merk.
F1 Zegt weinig, spul dat daar heengaat zal echt wel deugen..
Yup.

20 jaar geleden kocht je een aardige Acer PC voor een leuke prijs die het best wel een jaar of 2, 3 deed (en dat was prima in die tijd, software "groeide" sneller dan hardware). Helaas staat Acer sinds lange tijd hoog op mijn afraad lijst. Ik spreek weinig mensen die na een jaar of zo nog tevreden zijn over hun machine.
Wat iedereen hieronder ook al zegt, you get what you pay for...

Ik heb nog steeds een volledig werkende Acer 2003WLMi, gaat inmiddels dus toch al 15 jaar mee.
En nee, dit was destijds geen goedkoop modelletje.
Ok, ik heb inmiddels de Harddisk en Accu moten vervangen, maar toch.
De omslag kwa bouwkwaliteit van acer is begin 2015 gekomen. Wij merkte in de winkel dat de bouwkwaliteit duidelijk beter is geworden en de hardware snel en stabiel is. Ze voelen niet meer zo budget als waar we acer vroeger van kende.

Helaas is de hoeveelheid bloatware wel toegenomen, maar dat heeft vrijwel elke fabrikant. Dus je koopt denk ik de bouwkwaliteit wel af met meer bloatware.
Surface, Macbook Pro noem het op maken ook gebruik van lijm en tape.
De surface book staat helaas dan ook bekend als niet erg gebruiks vriendelijk voor maintenance terwijl de failure rate vrij hoog is.

Macbooks kan je daarintegen nog wel openschroeven. Alleen de accu's en het scherm paneel zijn verlijmd.
Dat blijf ik echt een groot minpunt vinden aan Windows laptops, maakt niet uit in welke prijsklasse je koopt, er zitten van die godsgruwelijk lelijke stickers op. Nu kunnen die grote er vaak makkelijk af, maar die kleintjes (met bv intel inside) is een gepiel en altijd een lijmlaag die resteert.
een beetje wasbenzine doet wonderen op nagenoeg alle stickerresten.

Onlangs nog een big box versie van Half Life 1 gekocht waar een hele grote prijssticker op zat, deze kon ik er volledig afhalen na (voorzichtig) de sticker weg te halen en dan heel voorzichtig met de wasbenzine de resten lijm/sticker weg te boenen.

Zelfs op karton en met een 20 jaar oude sticker wil dat dus nog, mits je een beetje voorzichtig bent natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door iwaarden op 16 maart 2018 10:53]

Top tip dank je :) Haal ze ook altijd weg op de zakelijke laptops en dit is een goeie tip ervoor.
Ik gebruik pindakaas :) of olijfolie, is iets minder aggressief
Haha je laptops zullen populair zijn bij honden
Op karton gebruik ik gewoon een föhn op warme stand. Binnen een paar seconden de sticker eraf.
Dan kun je beter naar een zakelijke laptop kijken. Mijn laptop heeft 1 piepklein i7 stickertje. Thats it. Je kan er ook zonder problemen 5 jaar next day in-site garantie bijkopen.

Overigens is daar ook alles te vervangen. Geheugen, accu, WiFi, HDD etc.

Laptop is een Dell precision 5520

Uiteraard niet te krijgen voor 800 euro maar als een het zoals hierboven met een MacBook en Surface Pro gaan vergelijken is het prijsverschil mininaal.
Op het werk gebruiken we Dell Latitudes,Precisions en Venues (en sinds kort ook Microsoft Surfaces en Panasonic Roughbooks), maar ook de Dell heeft een stickertje. Weliswaar die kleine Intel sticker maar ik vind het alsnog storend. Vooral omdat deze zelden recht geplakt wordt. Maar het doet wel af aan de zakelijke uitstraling van de laptop.
Qua reparatie zijn die Dell wel weer uitmuntend en hun garantie ook trouwens (we hebben 5 year volledige garantie (ook op bv valschade)). Maar gelukkig niet zo'n enorme sticker met wat er in zit, al zijn deze altijd makkelijk te verwijderen.
Ik zie een hoop negativiteit over Acer. Als je puur voor performance gaat is het een prima merk. Ik heb deze laptop onlangs aangeschaft met een i5-8250U en een MX150. Dit was de goedkoopste laptop met deze specificaties. Ja, je levert wat in vergeleken met meer premium laptops (of laptops met mindere specs voor deze prijs). Het toetsenbord is niet geweldig, het scherm heeft niet de mooiste kleuren, het plastic buigt hier en daar wat mee. Maar voor het geld heb je wel een hele snelle laptop, en hij valt echt niet zomaar uit elkaar. Voelt in zijn geheel nog steeds stevig aan, ik neem hem regelmatig mee.
De ene Acer zal de andere niet zijn, mijn 7720G van bijna 10 jaar oud loopt nog als een zonnetje. En hij heeft de hele wereld gezien, ik heb hem overal mee naar toe gesleept, van Afghanistan tot de USA.
Regelmatig een poetsbeurt en een paar jaar geleden meer RAM en een SSD en een nieuwe accu.
Prima apparaat! Maarja N=1
Wie plaatst anno Q2 2018 nog usb 2.0 poorten..? voor de 1€ per aansluiting dat het meer kost in aankoop voor bedrijven als dit.. Het zou allemaal niet mogen
Oude voorraad opmaken misschien. Bulk inkopen scheelt ook geld :P
1 euro verschil klinkt weinig, maar als je dat vermenigvuldigt met het aantal laptops dat geproduceerd gaat worden dan is het weer een interessant bedrag. Ik denk dat de doelgroep die in deze categorie shopt er niet wakker van ligt.
"Zwakke schermconstructie"
Het valt mij op dat heel veel laptops hier last van hebben. Iemand een idee hoe dit ineens gekomen is?
Dit harddisk truukje doen ze al járen. En zelfs als er volgens de specs een HDD bij zou moeten kunnen leveren ze nog niet eens een bracket mee om die er daadwerkelijk in te zetten.

Acer kopen kan ik écht alleen aanraden als je 100% zeker weet dat het product out-of-the-box compleet gaat voldoen aan je eisen.
Voor mensen die nieuwsgierig zijn naar meer testgegevens over de MX150:
https://www.notebookcheck...for-Laptops.223530.0.html
Klagen over brakke behuizingen bij Acer is als klagen dat je benzinewagen geen diesel slurpt.Het is de perfecte laptop om niet te vaak mee te nemen of ruw mee te doen, big deal. Blijft geweldig ding voor die ongelooflijke prijs! Ik denk dat je bij deze prijzen altijd moet weten dat er bezuinigd is op behuizing, vooral bij Acer
mwa, mijn c720 chromebook is best een stevig dingetje en de aspire v3 van mn ex viel ook absoluut niet tegen

acer maakt ook goed spul, net zoals dat een door tweakers wel geliefd merk ook vast een paar slechte modellen heeft, alles over 1 kam scheren schiet je weinig mee op
Het zijn ook goede laptops, maar ze spenderen duidelijk minder aandacht aan bouwkwaliteit. In ruil hiervoor krijg je wel vaak véél betere specs. Je kan het ook zoals HP doen; mid-range spec en dan nog slechte scharnieren / connectoren en bezels hebben... Dan liever deze acers.
Ach een leuke laptop voor thuis op de werkkamer als je niet een bult van desktop wilt hebben. Af en toe meenemen op vakantie kan volgens mij prima met dit ding.
Kwaliteit heeft een prijs maar als je daar niet over struikelt dan kan zo'n laptop als dit prima voldoen.
Heb zelf 2 laptops van Acer, een van 12 jaar oud en 1 van 8. Doen het alletwee nog prima en de kids zijn er dol op. Dus soms heb je mazzel :)
Wat ik altijd vervelend vindt bij Acer is dat de modellen zo snel wijzigen. Maar goed, dat zal bij andere prijsvechters niet anders zijn.
Bedankt voor de review, ik ga eens kijken naar een nieuwe laptop.
Dan is de hamvraag natuurlijk wat je belangrijker vindt: snelheid en de optie om te kunnen gamen of [...]
Dr. Evil: "Gamen".

Zijn er al reviews op tweakers over de real-life gamecapaciteit van die MX130 en/of MX150? Anders vind ik het maar een vreemde statement.
Zoals in de review gezegd is de MX130 afgeleid van de 940mx. Die laatste heb ik in mijn laptop zitten en hij draait games als Civilization V en Star Wars the Old Republic goed op hoge instellingen. Dit zijn wel redelijk oude games dus met nieuwere games zal ik niet al te veel verwachten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Cartech

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True