Acer Spin 5 SP513-52N-5210 Review

4 juli 2018, laatste update op 9 juli 2018, 4.306 views Rapporteer

Een échte 360° ultrabook voor een mooi bedrag met alles erop en eraan.

Pluspunten

• Snelle CPU
  • Uitstekende accuduur (ideaal voor studenten dus!)
  • Bouwkwaliteit (aluminium body)
  • Leuke extra's (touchscreen, fingerprint sensor, toetsenbord verlichting, omklapbaar tot tablet, precision trackpad)
  • USB-C (Ondersteund alternatieve modus zoals het aansluiten van een scherm)
  • Mooi scherm

Minpunten

• Geen ethernet poortje / USB naar Ethernet adapter
  • Door de Intel HD graphics is de laptop niet geschikt voor gamers doeleinden
  • Geluid kan beter

Acer Spin 5 SP513-52N-5210 recensie

Inleiding

Aangezien ik dit jaar mijn havo afgerond heb en ga studeren moest ik een nieuwe laptop aanschaffen. Ik zal redelijk veel onderweg zijn, dus een belangrijke eis was de draagbaarheid. De laptop wordt echter wel veel gebruikt, hij mag dus niet te klein zijn. Ik ben gaan zoeken naar een prettig formaat, wat naar mijn idee 13,3" tot 14" is. Omdat de laptop redelijk vaak in en uit de tas gehaald zal gaan worden moest deze stevig zijn. Er zal dus (in ieder geval deels) metaal in verwerkt moeten zitten. Touch is voor mij tevens een must, dat gebruik ik namelijk redelijk veel. Tot slot is uiteraard een flinke accu, een snelle processor en genoeg RAM nodig. De laptop moest daarom minimaal over een I5 8250U (laatste generatie) en 8GB RAM beschikken.

Met deze eisen in het achterhoofd ben ik gaan zoeken, mijn oog viel op de Acer Spin 5 en Pavilion X360. Uiteindelijk heb ik toch de Acer besteld wegens een mooiere behuizing en langere accuduur.

In deze recensie zal ik alle plus- en minpunten van deze laptop duidelijk proberen te maken, zodat je een goed idee over deze laptop krijgt.

Specificaties

Opvallend is de beloofde accuduur van Acer, de accu moet namelijk tot maar liefst 13 uur meegaan. Zoals te zien is in de specificaties wordt er ook een stylus meegeleverd met de ultrabook, wat in deze prijsklasse zeker niet vanzelfsprekend is.

Er zijn flink wat diverse modellen beschikbaar van de Spin 5, waarbij de specificaties flink uiteenlopen. Het kan dus geen kwaad om de typenummers goed te controleren, zo beschikt het ene model over een kleinere SSD, het andere model over een I7 en een ouder model over een plastic behuizing.

Uitpakken

De laptop zit stevig verpakt, er zitten niet veel extra's in de doos (met uitzondering van de stylus), maar voor €825 kun je dat eigenlijk ook niet verwachten.

Ook de stylus zit in een luxe verpakking, waarin een extra puntje is meegeleverd voor de stylus.

De metalen behuizing voelt stevig aan, er is geen flexibiliteit bij het toetsenbord en ook de scharnieren lijken sterk genoeg. Rond het scherm zit een klein randje rubber wat goed kleine schokken kan opvangen.

De laptop heeft niet grote, maar ook geen kleine schermranden. Je kunt stellen dat onderaan een flinke bezel zit, hierdoor zit het scherm echter wel wat hoger waardoor het gebruik comfortabeler is dan een zeer laag scherm.

Bezelgrootte
Links en rechts: 1.5cm
Boven: 2.4cm
Onder: 3,7cm

Zoals je wel kunt zien op de foto's is de laptop flinterdun. De zilverkleurige randjes op de laptop zien er ook mooi uit, wel vrees ik dat deze snel beschadigen en de verf er hier snel af zal slijten.

Poorten en aansluitingen

Aan de linkerzijde zitten twee USB 3.0 poorten, een USB-C poort, een HDMI aansluiting en tot slot de netstroomaansluiting.

De USB-C poort ondersteund ook alternatieve modus, dit maakt onder andere opladen mogelijk en het aansluiten van een display.

Aan de andere kant vinden we twee LEDS (scherm aan / uit en batterij), een volume regelaar (deze moet je redelijk hard indrukken waardoor je dit niet perongeluk doet wanneer je de laptop oppakt), een 3,5 mm aansluiting voor een koptelefoon, een volledig SD kaart slot, een USB 2.0 poort, de aan-uit knop en de kensington-beveiliging.

De USB 2.0 poort had Acer net zo goed USB 3.0 kunnen maken, het prijsverschil is niet enorm en USB 2.0 is simpelweg erg outdated.

Toetsenbord en touchpad

De laptop beschikt over een mooi toetsenbord met verlichting, welke twee standen kent. Helemaal aan of uit (functie toets bovenaan). Het formaat van het toetsenbord is in mijn ogen prima. Een klein minpuntje naar mijn ervaring is echter de locatie van de pageup en pagedown knop, deze zitten vrij dicht bij het arrow cluster waardoor je soms net onbedoeld op één van de pijltjestoetsen drukt.

Het gehele toetsenbord heeft een breedte van 27,5 cm en een diepte van 9,9 cm. De travel van het toetsenbord is erg weinig, namelijk 1 mm. Desondanks typt het in mijn ogen wel erg prettig.

Zoals bijna alle laptops tegenwoordig zitten er een alternatieve functies op F1-F12. Hierdoor kun je niet direct meer F1-F12 gebruiken, maar moet je eerst op Fn drukken. Dit is prettig omdat je bijvoorbeeld vlot het geluid en de schermhelderheid kunt wijzigen met één vinger.

Het toetsenbord lijkt een beetje op het toetsenbord van een Macbook, de knoppen zitten ongeveer dezelfde afstand van elkaar verwijderd en de toetsen voelen hetzelfde aan. Het toetsenbord zit wat verzonken in de Acer zodat bij het dichtklappen de toetsen niet het scherm aanraken.

Het touchpad van de laptop is niet verkeerd. Het betreft een zogenaamd precision trackpad met een groot oppervlak (10,45cm x 6,5cm). Linksboven in het touchpad is een vingerafdrukscanner geplaatst. Ik ben te spreken over de locatie hiervan. De vingerafdrukscanner zit dus niet in de weg. De term precision trackpad houdt in dat het een multitouch trackpad is waarop diverse gestures mogelijk zijn (In Windows kun je het één en ander instellen), zo kun je vegen met drie vingers om van programma te wisselen (goede vervanger voor alt-tab) en scrollen met twee vingers.

Hieronder een afbeelding van de diverse acties die ondersteund worden door een precision trackpad.

Prestaties

Benchmarks
Om de snelheid van de laptop te testen (netstroom) wordt gebruik gemaakt van de passmark software. Je kunt dit ook op je eigen apparatuur installeren en de scores vergelijken met deze laptop.

Eigenlijk alle onderdelen in de laptop presteren prima, de SSD haalt het niet bij een Samsung 860, maar de snelheid is zeer acceptabel. Ook de processor en het RAM doen het niet verkeerd, daarentegen presteert de videokaart zeer slecht. Dit is niet ongewoon voor een ultrabook omdat vrijwel geen een (zeker niet in deze prijsklasse) beschikt over een dedicated videokaart van Nvidia of AMD. Deze laptop is daardoor minder geschikt voor gamen, maar een simpel spelletje die niet te veel eisen stelt is niet onmogelijk. Om een voorbeeld te geven is de Windows 10 editie van Minecraft prima speelbaar (meer dan 60 fps). Ook is Just Cause 2 op lage instellingen best te spelen (ongeveer 30 - 60 fps). De nieuwste Battlefield zal helaas niet speelbaar zijn, maar deze laptop koop je niet om te gamen.

Voor de liefhebbers heb ik ook de bekende Unigine Heaven benchmark gedraaid, wederom zijn de resultaten niet je van het, maar goed genoeg voor een oudere game die meer gebruik maakt van de CPU. Tijdens deze meting voelt de laptop aan de bovenkant een beetje warm aan. Tijdens het aan laten staan van een zware game (30 minuten) zit je aan de maximale temperatuur die de laptop bovenop bereikt. Warmer dan 50 graden wordt de laptop niet. 50 graden is al warm, maar dit is boven het toetsenbord waardoor je er zelf niet van gaat merken.

Accuduur
Windows 10 heeft tegenwoordig redelijk betrouwbare software om de accuduur te testen. Ik heb deze waardes genoteerd en in een Excel grafiekje neergezet zodat je de accuduur kunt vergelijken.

Doordat deze accutest slechts een momentopname is kun je bedrogen uit komen. Dit lijkt niet het geval te zijn bij de eerste twee metingen, maar bij de laatste meting is er sprake van een enorm hoge waarde. De betrouwbaarheid van deze meting moet nog blijken. Opvallend is dat deze tijden gewoon enorm netjes zijn, de concurrerende producten in deze prijsklasse doen het dan ook niet na.

Bij Netflix

Helderheid min 9 uur en 12 minuten

Enkel Windows desktop open
Helderheid max 7 uur en 40 minuten
Helderheid min 22 uur en 18 minuten

Het opnieuw opladen van de accu zal theoretisch omstreeks de 1 uur en 10 minuten duren via onderstaande berekening. Deze berekening is erg grof en gaat enkel op indien de laptop uitstaat.

Scherm

De laptop beschikt over een scherp 13,3" scherm. De maximale helderheid van het scherm bedraagt 258,2 cd/m2 terwijl de minimale helderheid 13,02 cd/m2 bedraagt. De maximale helderheid is meer dan fel genoeg voor binnen, maar voor buiten kan het nét te weinig zijn. Zeker bij een scherm met een glanzende afwerking zal de reflectie van de zon het lastig maken om iets op je scherm te zien.

Ik heb het scherm op de proef gesteld aan een displaytest met behulp van de Datacolor Spyder 3 i.c.m. DisplayCAL. De Spyder 3 is inmiddels zodanig verouderd waardoor sommige waardes niet correct kunnen blijken. Ga er dus vanuit dat deze test grof en onnauwkeurige resultaten geeft.

Volgens onderstaande meting dekt het scherm in de fabrieksconfiguratie 75% van de sRGB waardes, 52,1% van de Adobe RGB waardes en tot slot 55% van de DCI P3 waardes. Voor normaal gebruik voldoet dit prima, bij werk waarbij kleur een belangrijke rol speelt is dit onvoldoende. Nogmaals wil ik benadrukken dat deze waardes onjuist kunnen blijken omdat de apparatuur verouderd en onnauwkeuriger is dan nieuwe tools.

Los van de metingen kan ik zeggen dat ik het scherm zeer mooi vind ogen en de kleuren zien er prima uit, het scherm lijkt prima gekalibreerd te zijn en geen enkele kleur oogt verkeerd, laat je dus niet bang maken door bovenstaande metingen en bekijk de laptop desnoods een keer bij de Mediamarkt of een soortgelijke winkel.

Doordat de laptop beschikt over een IPS scherm zijn alle kijkhoeken eigenlijk ideaal. Ook heeft het scherm helemaal geen backlight bleeding. Kortom, de laptop beschikt over een prima scherm.

In de praktijk

Momenteel heb ik deze laptop slechts twee dagen in bezit, ik kan dus nog niet heel veel zeggen over de laptop, want minpunten zal ik nog tegen moeten komen. Ik zal af en toe deze sectie updaten zodat zowel nieuwe plus- als minpunten in de recensie komen.

De laptop is gemakkelijk in te stellen en het installatieproces heb je vlot doorlopen. Wel staan er een paar updates klaar na de installatie (Voor deze updates werkt de Windows Store niet) die je beter direct kunt installeren.

Na de installatie staat er best een flinke partij "bloatware" op de laptop, denk hierbij een games zoals Candy Crush, maar ook app explorer en Wild Tangent games (de laatste levert Acer altijd mee). Tot mijn verbazing bleek dat de Candy Crush games zichzelf keer op keer bleven installeren na het verwijderen, dit is een fout in de Windows 10 versie, ook hierbij blijkt het dus essentieel om te updaten.

De laptop functioneert uitstekend en gekke dingen zijn in ieder geval niet opgetreden, ook gaat de accu zoals beloofd lekker lang mee. Studententip: Office kun je zeer goedkoop aanschaffen bij de Microsoft Store, dat is dus zeker iets om rekening mee te houden!

In combinatie met de stylus kun je zeer nauwkeurig tekenen of schrijven. Naar mijn ervaring moet wel een klein beetje gedrukt worden op de stylus, anders pakt de tablet de aanraking niet. Dit ligt niet aan het scherm, want met touch is er geen sprake van dit probleem. Handig is dat wanneer je de stylus boven je scherm laat zweven de tablet automatisch een stipje laat zien wat je huidige positie is wanneer je deze laat zakken, zodat je nauwkeurig ergens op kunt tikken. Indien je wat harder drukt op de pen krijg je een dikker donkerder lijntje (afhankelijk van stift / pen mode). Daarnaast functioneert de pen prima in combinatie met Windows Ink. Een leuke extra, desondanks maak ik er eigenlijk geen gebruik van.

Onthoud wel dat de stylus niet via touch functioneert, een applicatie moet dus ondersteuning hebben voor de stylus. Een programma dat je wel met touch kunt bedienen heeft vooralsnog vaak geen ondersteuning voor de stylus. Je kunt ook specifiek zoeken op applicaties die ondersteuning bieden voor Windows ink. Ondanks het fijne puntje kan de stylus niet krassen, de hardheid is lager dan de hardheid van het glas. Het is niet aan te raden om de stylus (of laptop wat dat betreft) mee te nemen naar het strand, indien er een zandkorrel op de pen zit kun je een gigantische kras krijgen op het scherm, maak dus tijdig je pen een keertje schoon en controleer voor gebruik of er geen ander stofje op de top zit.

Wanneer je het scherm 360° naar achteren roteert beschik je over een volledige Windows tablet (wel wat zwaarder dan een gewone tablet), het toetsenbord wordt dan uitgeschakeld zodat niet allerlei toetsen worden ingedrukt wanneer deze op je schoot ligt. Ook kun je instellen dat automatisch de tablet modus geactiveerd wordt indien je de tablet omklapt. Hierdoor worden knoppen groter, is Windows meer Touch vriendelijker en heb je de optie om snel het onscreen toetsenbord op te roepen door een snelkoppeling in je taakbalk.

De laptop beschikt over een webcam, zoals verwacht is het resultaat hiervan niet al te best. Zo is er veel ruis zichtbaar, is het detail laag en is het lastig foto's maken bij slecht licht.

Ik heb één keer een probleempje gehad met het notificatie geluidje, deze maakt een krakend geluid. Meerdere mensen schijnen dit te merken bij diverse Acer laptops, een permanente oplossing lijkt er niet te zijn, maar opnieuw opstarten lost het probleem voorlopig op. Ik ga dit in de gaten houden en kijken of er driver updates beschikbaar komen. Dit probleem doet zich uitsluitend voor bij het notificatie geluidje en alle anderen tonen en muziek spelen zonder problemen af, apart dus.

Na ongeveer een week heeft dit probleem zich niet nog een keer voorgedaan. Mocht ik nog kritiekpuntjes ontdekken komen die hieronder te staan.

De Acer Spin 5 is een goed uitgedachte 2-in-1 die bijna alles goed doet. Ik ben zeer tevreden over de accuduur, behuizing, scherm en snelheid. Het geluid had wel wat beter gemogen, maar het klinkt acceptabel.
En ondanks dat de grafische kaart geen hoogvlieger is zijn er wel een aantal games die prima gespeeld kunnen worden (je kunt goed vergelijken d.m.v. de Heaven Benchmark onder het kopje prestaties).

Een minpunt is de USB 2.0 poort die hedendaags toch wel verouderd is, gelukkig compenseert Acer dit prima met twee USB 3.0 poorten en een USB-C poort met alternatieve modus waardoor er bijvoorbeeld een display op aangesloten kan worden.

Vooral door de stevigheid, accu en snelheid is deze laptop uitermate geschikt voor studenten. Ondanks dat het prijskaartje van deze laptop fors is krijg je veel waar voor je geld.

In vergelijking met een ultrabook van een aantal jaar geleden levert deze laptop veel meer voor veel minder. Tegenwoordig heb je voor iets meer dan de helft van het bedrag van vroeger een laptop met een snellere processor, meer RAM, meer opslag, een feller scherm, een stylus en een vingerafdrukscanner. Upgraden kan dus voor minder. Het grote touchpad en prima toetsenbord dat ondanks de weinig travel prima aanvoelt zijn prettig uitgewerkt. De vingerafdrukscanner zit niet in de weg op het touchpad en het verlichte toetsenbord ziet er ook luxe uit.

Bedankt voor het lezen van mijn recensie! Voor vragen, opmerkingen, kritiekpuntjes gerust een reactie achterlaten, ook als je jouw ervaring wilt delen.

Mocht je deze recensie super vinden kun je hem via hier nomineren voor recensie van de maand.
tweakers - nomineer voor review van de maand

Heb jij ook een Acer Spin 5 SP513-52N-5210?

Hele goeie review!
Zeer netjes gedaan!! :)
Dankjewel!

Ik heb geprobeerd alles erin te zetten, mocht ik over het hoofd hebben gezien stuur gerust een berichtje.
Echt een hele handige review en ik denk dat ik ook voor deze laptop ga of de HP envy 13 maar ik heb een vraag over de touchpad. Heeft de touchpad een glazen coating of niet? ik kan dit eigenlijk nergens vinden en vindt dat dit wel erg fijn werkt.
Volgens mij heeft de touchpad een alluminium coating, glas is het volgens mij niet. Heb je een voorbeeldje van een laptop die een glazen coating op het touchpad heeft?
Bijvoorbeeld dell chromebook 13
Ik vind het erg lastig om dit te zien, maar het touchpad is in ieder geval sowieso niet van plastic of kunststof. Het moet dus van metaal of glas zijn.

Indien je het écht zeker wilt weten kan ik het vragen d.m.v. een support ticket aan Acer, dit heeft echter de laatste keer bij Philips een maand geduurd, dus verwacht niet te snel een reactie.
Ja inderdaad een erge goede review. Wat knap en leuk dat je zo'n review plaatst.

Nu zoek ik zelf ook een studentenlaptop. Waar ik wel mee zit zijn de volgende dingen: heeft deze laptop een matte schermcoating of een glanzende. Een matte is fijner, zeggen ze, in collegezalen (waar er dus veel licht is).
Daarnaast geeft tweakers aan dat de toetsen weinig travel hebben. Vind jij dat het toetsenbord fijn typt?

Ik ben ook wel bereid iets meer geld uit te geven voor een goede laptop, maar elke laptop heeft wel zijn voordelen en nadelen en het is best lastig een goede laptop te vinden die aan al je eisen voldoet.
Dank voor je reactie:

Ik zal het stukje uit de review m.b.t. het scherm en toetsenbord nog even iets toelichten hieronder:

Scherm
De laptop heeft een glanzend scherm, dat betekent dat direct werken in zonlicht lastig is. Dat wil echter niet zeggen dat met een mat scherm dat wel goed gaat, bij een relatief lage helderheid wordt een mat scherm namelijk naar mijn ervaring lastiger af te lezen dan een glanzend scherm.

Deze laptop beschikt over een helderheid van grofweg 260 cd/m2. Voor in direct zonweg is dit net te weinig en is niet super comfortabel (met een beetje draaien van je scherm / laptop kom je echter al een heel eind qua leesbaarheid). In een collegezaal zou écht wel te doen moeten zijn, maar je moet felle lampen vermijden (collegezaal heeft als het goed is geen schijnwerpers, dus zal wel goed komen :) ) . Ga er niet recht onder een felle lamp zitten als je het fijn vind je laptop plat op schoot te leggen (dus plat op deze manier " -- " ), je kunt het prima aflezen als je het scherm van de laptop gewoon rechtop houd (55 graden of meer moet prima kunnen en goed afleesbaar zijn " \- ").

Dit is per persoon ook enorm verschillend, ik stoor me niet aan een lampje wat in mijn glanzende scherm schijnt, ik raad je aan om een keertje naar de mediamarkt te lopen en de coatingen glanzend / mat tegen elkaar af te wegen.

Een mat scherm komt overigens vrijwel nooit i.c.m. een touch display, daarom zal mijn keuze indirect altijd naar glanzend gaan (ik kies altijd voor touch namelijk). Het contrast van een mat scherm is vaak ook iets slechter, maar dat zal je waarschijnlijk alleen merken als professioneel editor etc.

Toetsenbord
Het toetsenbord beschikt over een travel van 1mm, dat is nu eenmaal niet heel veel. Persoonlijk vind ik het toetsenbord wel erg fijn typen, het aantal travel bepaalt bij mij ook niet het toetsenbord. Ik kijk meer naar de alternatieve toetsen met FN, daar wil ik bijvoorbeeld makkelijk het geluid aan kunnen passen of de helderheid wijzigen. De toetsen moeten ook niet te dicht bij elkaar zitten.

Zoals in de review te lezen is zit het arrowcluster redelijk dicht bij de Pgup en Pgdown, een typfoutje zal daar dus wel is voor kunnen komen. De rest van het toetsenbord is wat mij betreft perfect en ik heb er zeer weinig op aan te merken.

Bedenk sowieso dat bij een dunne laptop gewoonweg weinig travel ruimte over blijft, dikkere laptops hebben vrijwel altijd meer travel. Daarom zou ik de afweging maken tussen licht en compact met niet zoveel travel, of iets zwaarder en moeilijker (erg relatief natuurlijk) mee te nemen.

In mijn ogen typt de laptop erg prettig, maar ook daarvoor kun je beter een keertje een winkel in stappen.

Tot slot

Zelf denk ik juist dat deze laptop perfect geschikt is als studentenlaptop, als je on the move bent wil je niet een dik en zwaar ding. Mocht je de laptop daarnaast thuis gebruiken (i.p.v. desktop bijvoorbeeld) kun je altijd investeren in een mooi mechanisch toetsenbordje, ook kun je vrij gemakkelijk een monitor aankoppelen, indien je niet gamed kun je dus hiermee je desktop vervangen, snel zat.

Lees ook nog even het stukje toetsenbord en touchpad, daar staat nog wat extra informatie tussen. De eerste alinea bij het kopje scherm (bovenaan de review gewoon op de hyperlink klikken in de inhoudsopgave) vat het ook nog even kort samen.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mocht je nog een vraag hebben stuur gerust een reactie!

[Reactie gewijzigd door jetspiking op 24 juli 2024 23:06]

Heel erg bedankt voor je uitgebreide reactie! Ik snap wat je bedoelt met de helderheid op matte en glanzende schermen. Zelf kwam ik, na lang nadenken, uit op de hp envy 13 met een dedicated graphics kaart. De prijs daarvan is nu 949 euro. Ik wil wel wachten tot black friday of een andere dag waarop de prijzen dalen, zodat ik het goedkoper kan krijgen.
De HP Envy 13 ziet er inderdaad ook mooi uit. Een dedicated GPU is natuurlijk perfect voor gamen, videobewerking, CAD, noem maar op.

Let je wel op de verschillende modellen? Veel laptop series krijgen rond deze tijd een upgrade met een nieuwe processor, mooiere behuizing en betere koeling. Dit is redelijk simpel te zien aan de CPU, bij 8th gen zit je goed. Check ook goed de recensies van de laptops, want met een dedicated GPU wordt er veel meer warmte geproduceerd.

Veel succes met je keuze!
Super goede Review! Mijn complimenten!

Ik zit er aan te denken om deze laptop aan te schaffen voor mijn HBO ICT opleiding dit jaar. De CPU spreekt me wel aan, de grafische chip is ook niet verkeerd, en de aansluitingen zijn ook naar wens.

Ik weet echter niet of dit geschikt is voor Visual Studio en simpele Adobe workloads. Ook gaven andere aan dat 8GB weinig is als je bijv meerdere VM's open hebt staan. Daarnaast lijkt me een 13,3 inch scherm vrij klein, maar dat zou ook mee kunnen vallen. Thuis heb ik een R7 1700 PC met een 1070 staan, die misschien kan helpen om de zwaardere taken daarop uit te voeren na schooltijd.

Denk jij dat deze laptop geschikt is?
Visual Studio gaat wel werken. Adobe Workloads heb ik geen ervaring mee, maar zolang de CPU voornamelijk het rekenwerk doet moet het goedkomen. De GPU is immers niet enorm krachtig.

Meerdere VM's zal misschien kunnen, maar dan moet je niet teveel zware programma's draaien.

Naar mijn ervaring wen je vrij snel aan een 13.3 inch scherm, ook heb ik geen moeite met informatie aflezen, dus dat lijkt mij in principe geen probleem.
Top review!

Ik heb alleen wel nog een vraagje: maakt deze laptop veel geluid?
Ik had kort geleden namelijk een HP Pavilion 14-BF183ND gekocht en die maakte een heel raar piepend geluid bij de ventilatie wat erg onprettig en storend was. Verder functioneerde de laptop helemaal goed, maar dat geluid was zó storend dat ik het teruggebracht had. Het bleek dat dat geluid normaal was bij de laptop, maar ik heb vele laptops gehad en nooit zoiets gehoord. Dus daarom vroeg ik me af of de Acer Spin 5 ook opvallend lawaai maakt of juist heel stil is? Ik zou namelijk graag deze laptop willen kopen als vervanging voor de HP.
Indien je hele zware taken verricht kun je de laptop zachtjes horen blazen. Eigenlijk is de laptop zeer stil naar mijn mening. De actieve koeling gaat pas aan na veel multitasken, anders hoor je niet eens een fan.

Indien je nog meer vragen hebt; shoot!
Ah, gelukkig! Ik heb niet super veel verstand van laptop/computers, ik zoek gewoon een goede laptop voor mijn studie en wil niet weer een miskoop hebben. Ik keek weer even naar de specificaties van de HP laptop en die heeft een HDD, dus wellicht kwam het piepend geluid daar vandaan?

Ik neem in iedergeval aan dat ik geen geluidsproblemen door het opslagtype moet hebben met de Acer laptop aangezien die een SSD heeft.
Piepend geluid zou in principe eerder komen door ventilatoren vermoed ik, een hdd ratelt wat meer.

De SSD zal je inderdaad sowieso niet horen, in tegenstelling tot een HDD.
Hallo, bedankt voor de beoordeling!
Ik heb echter een vraag, in uw recensie zegt u dat de sRGB 75% is en dat Adobe RGB 55% is.

Maar in deze beoordelingen zegt de recensent dat de sRGB 94% is en Adobe RGB 62%:

Waarom zijn de sRGB- en Adobe RGB-niveaus anders?
Sorry voor mijn taal, met behulp van Google translate. Hoop dat je het begrijpt!
Ik maak gebruik van de Spyder 3 van DataColor, deze colorimeter is verouderd t.o.v. de nieuwere apparatuur (Spyder 5), waardoor een afwijking mogelijk is. De sRGB waarde in deze meting ligt waarschijnlijk een stuk hoger, maar ik beschik niet over de benodigde up-to-date meetapparatuur hiervoor.
----------------------------------------------------------
I'am using the Spyder 3 (DataColor), this colorimeter is outdated in comparison with, for instance, the Spyder 5. Because of this a deviation is possible. The actual sRGB value would probably be higher indeed, however I do not have the necessary up-to-date measuring equipment for this. I did not expect such a large differance I must admit, but normally the value is higher on newer equipment, so it still gives a good indication.

If you have any questions left, ask.
Heel erg bedankt voor het antwoord! Het leek raar dat er zo'n verschil was. Zelfs met de Spyder 3 zou je vergelijkbare resultaten verwachten, maar ze zijn erg uitgeschakeld. Zolang het display er goed uitziet, denk ik dat het goed is!