Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip en Julian Huijbregts

Laptop Best Buy Guide

Back-to-schooleditie - Augustus 2020

Apple MacBook

Apple MacBooks zijn een apart slag laptops en dat heeft alles te maken met het besturingssysteem. MacOS draait alleen op Apple-hardware en als dat je voorkeur heeft, heb je in feite de keuze uit vier laptops: de MacBook Air en drie soorten MacBook Pro. Van de 13"-variant is er de optie voor twee of vier Thunderbolt-aansluitingen, maar in het laatste geval krijg je ook een snellere processor. Het topmodel is de 16"-uitvoering. We zetten de laptops, inclusief benchmarks hieronder op een rijtje.

Apple MacBook Air 2020 13,3

Het 2020-model van de MacBook Air is voor iets meer dan 1000 euro te krijgen, maar dan krijg je wel de instapper met dualcoreprocessor. Dat is een Ice Lake i3 met een tdp van 9 watt, die daardoor dus langzamer is dan de laptops in de budgetlaptopcategorie. Met een upgrade naar quadcore gaat de prijs meteen een paar honderd euro omhoog en ben je nog steeds niet even snel als een MacBook Pro, omdat de cpu op 10 watt 'geknepen' wordt. Hoewel het scherm dezelfde resolutie heeft als dat van de MacBook Pro, is het kleurbereik kleiner en is het contrast lager. Anderzijds zijn de resolutie van 2560x1600 pixels, de honderd procent srgb-dekking en de helderheid van 400cd/m² prima voor een laptop van 1000 euro.

Score: 4.5(2 reviews)
linkMacBook Air i5, 8GB ram, 256GB ssdlinkMacBook Air i5, 8GB ram, 512GB ssd
Apple MacBook Pro 2020 13,3

Het instapmodel van de MacBook Pro heeft een quadcoreprocessor van de achtste generatie en twee Thunderbolt-aansluitingen. Het scherm heeft een hogere helderheid en een hoger contrast dan de MacBook Air. De enigszins verouderde processor presteert prima, doordat de laptop goed gekoeld wordt. Wil je meer snelheid in dezelfde laptop, dan biedt Apple de 13,3"-MacBook Pro met vier Thunderbolt-aansluitingen, die voorzien is van een snellere processor.

Score: 0(0 reviews)
linkApple MacBook Pro 2020, 2x thunderbolt review
Apple MacBook Pro 2020 13,3

Voor net geen 2000 euro koop je de MacBook Pro 13,3" met vier Thunderbolt-aansluitingen. Die extra aansluitingen zijn niet het enige verschil met de goedkopere uitvoering, want de processor is van de tiende generatie en de tdp van de processor is 28 watt, waardoor de processor langer hoog kan klokken. De goedkoopste variant met vier Thunderbolt-aanslutiingen heeft standaard een ssd van 512GB en 16GB werkgeheugen. Deze uitvoering hebben we helaas niet kunnen testen.

Score: 0(0 reviews)
Apple MacBook Pro 2019 16

De 16"-uitvoering van de MacBook Pro heeft niet alleen een groter beeldscherm, maar ook veel snellere processors dan de goedkopere uitvoeringen. Het instapmodel heeft zes cores en je kunt upgraden tot een processor met acht cores. De ssd is standaard 512GB groot, maar als je hem bij Apple koopt, kunnen ze er een ssd tot 8TB in zetten en er is geen laptop in de Pricewatch die de MacBook Pro dat nadoet.

Score: 5(4 reviews)
linkApple MacBook Pro 16" Review: Meer MacBook voor minder

Benchmarks

  • Cinebench R15 - Multi
  • Cinebench R15 - Single
Cinebench R15 - Multi
Laptop CPU/SoC score in punten (hoger is beter)
Apple MacBook Pro 2019 16" Ci9-9880H
1.446
Apple MacBook Pro 2020 13,3" Ci5-8259U
634
Apple MacBook Air 2020 Ci5-1030NG7
363
Cinebench R15 - Single
Laptop CPU/SoC score in punten (hoger is beter)
Apple MacBook Pro 2019 16" Ci9-9880H
189
Apple MacBook Pro 2020 13,3" Ci5-8259U
155
Apple MacBook Air 2020 Ci5-1030NG7
96

Er zitten logischerwijs nogal wat verschillen in de prestaties van de drie geteste laptops, want ze zitten in drie verschillende prijssegmenten. De i5-uitvoering van de MacBook Pro 13" met vier Thunderbolt-aansluitingen hebben we niet gestest, maar die zou in Cinebench Multi rond de 750 punten halen en in de Single-test ongeveer 165 punten. In het geval van Cinebench zou dat de versie met vier Thunderbolt-aansluitingen negen tot achttien procent sneller maken dan de i5-uitvoering van de versie met twee Thunderbolt-aansluitingen.

  • Helderheid wit
  • Contrast
  • DCI-P3 dekking
  • srgb-dekking
Helderheid wit
Laptop Resolutie Helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Apple MacBook Pro 2020 13,3" 2560x1600
517
Apple MacBook Pro 2019 16" 3072x1920
486
Apple MacBook Air 2020 2560x1600
406
Contrast
Laptop Resolutie Contrast in verhouding (hoger is beter)
Apple MacBook Pro 2020 13,3" 2560x1600
1614:1
Apple MacBook Pro 2019 16" 3072x1920
1520:1
Apple MacBook Air 2020 2560x1600
991:1
DCI-P3 dekking
Laptop Resolutie Gamut dekking in % (hoger is beter)
Apple MacBook Pro 2020 13,3" 2560x1600
99,20
Apple MacBook Pro 2019 16" 3072x1920
98,50
Apple MacBook Air 2020 2560x1600
73,40
sRGB dekking
Laptop Resolutie Gamut dekking in % (hoger is beter)
Apple MacBook Pro 2019 16" 3072x1920
100,0
Apple MacBook Pro 2020 13,3" 2560x1600
100,0
Apple MacBook Air 2020 2560x1600
98,6

Apple voorziet zijn laptops graag van retina-schermen en dat betekent een relatief hoge resolutie, waardoor je een mooi scherp beeld krijgt en een ips-paneel voor goede kijkhoeken. Toch zijn niet alle retina-schermen hetzelfde, want de MacBook Air heeft een lagere helderheid en een lager contrast dan de MacBook Pro's. Het scherm kan vrijwel de volledige srgb-ruimte weergeven, maar daarmee houdt het op. De MacBook Pro's onderscheiden zich doordat ze zo goed als de hele dci p3-kleurruimte kunnen weergeven, en een hogere maximale helderheid en meer contrast hebben dan de MacBook Air.

  • Accutest browsen
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop Resolutie tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Apple MacBook Pro 2019 16" 3072x1920
12u30m
Apple MacBook Pro 2020 13,3" 2560x1600
12u17m
Apple MacBook Air 2020 2560x1600
10u15m

Je zou het misschien niet verwachten, maar wat accuduur betreft doen de grote laptops met de krachtige hardware het beter dan de MacBook Air en dat komt doordat ze een grotere accu hebben. Bij geen van de drie laptops in onze browsetest is de accuduur verkeerd en als je het rustig aan doet, moet je met een acculading een werkdag kunnen doorkomen.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Lees meer

Reacties (216)

Wijzig sortering
De Lenovo YOGA Slim 7 14 - Slate Grey is ook verkrijgbaar via de site van Lenovo zelf en dat ook nog eens goedkoper dan bij de 2 winkels in de PriceWatch:

https://www.lenovo.com/nl...m-7-14ARE05/p/88YGS701397
Lenovo heeft op dit moment ook nog eens een back to school actie lopen (5% korting met kortingscode BACKTOSCHOOL) en een tweede actie met 10% korting (KORTINGSCODE10). Heb zelf net twee Legion 7's besteld met die 10% code, zeer goede deal - die dingen zijn net nieuw en via Lenovo dus 10% goedkoper dan via de pricewatch.

Let inderdaad wel op de verschillende scherm en CPU configuraties, op de Lenovo site zijn een aantal modellen anders dan de pricewatch listings.

[Reactie gewijzigd door AllesIsVoorbij op 2 augustus 2020 11:36]

Lijken mij inderdaad wel mooie apparaten. 15", als ik het goed zie (nog geen 17" optie, 17" fans moeten uitwijken naar de legion 5). Volgens de aankondiging bij Notebookcheck is dat wel een 144Hz scherm, en heeft de laptop een mooie vapor chamber koeloplossing. In de Notebookcheck review van de Legion 5 was men ook al tevreden over de performance van de koeling, terwijl die Legion 5 nog een traditionele heatpipe oplossing had (Notebookcheck aankondiging). De kans is dus groot dat de Legion 7 op het vlak van koeling nog een tikje beter uitpakt.

Zelf ben ik meer in de markt voor pro-laptops (Tinkpads, Mobile Workstations) maar die Legion serie doet veel goed, zeker als gaming een accent is. Goede koeling, nette behuizing, toetsen met kommetjes :P, een lekkere dikke batterij (vergeleken bij de vorige series) en last but not least een bak aan aansluitingen. Mocht je dus wat willen gamen en toch voor school een alleskunner nodig hebt, je niet te beroerd bent een beetje gewicht te dragen, en die pro-laptops net wat te duur worden, dan is deze serie best interessant.

Qua prijs wel wat boven de scoop van dit artikel, kan ik je keuze best begrijpen. Levovo lijkt dit soort series met iedere generatie weer een tikje op te trekken qua uitvoering en specs.

[Reactie gewijzigd door teacup op 1 augustus 2020 15:07]

Niet alle Legion 7s hebben de vapor chamber. De goedkopere varianten hebben een slechtere heatpipe opstelling.
Alle reviews die ik tot nu toe heb gezien laten overal zien dat de Legion 7 modellen een vaporchamber hebben. Hoe kom je erbij dat dat niet zou zijn? Dat is namelijk een van de verschillen tussen de 5 en de 7 serie.
Zie reactie hierboven. Logisch dat in alle reviews een VC te vinden is, Lenovo stuurt sowieso die SKUs als review units. Zelfde geldt voor G-Sync, blijkt ook op veel SKUs niet te zitten terwijl dat eerst wel zo leek.

[Reactie gewijzigd door Frietsaus op 2 augustus 2020 10:20]

Er zijn opties met en zonder g-sync. Te herkennen aan de G in het type nummer.
Dat klopt en dat is inmiddels ook duidelijk, maar dit was in het begin vooral in de VS niet duidelijk omdat werd aangegeven op alle productpagina's dat elk model Gsync zou hebben, ook bevestigd door verkopers van Lenovo. Pas later is dit gecorrigeerd voor meer duidelijkheid, maar een aantal mensen hadden toen al besteld en niet gekregen wat ze dachten te krijgen. Nu ontstaat deze situatie dus ook voor de vapor chamber koeling.

[Reactie gewijzigd door Frietsaus op 2 augustus 2020 13:17]

Nou dat schijnt te gelden voor de lage opties blijkbaar. Zoals i5 en 1660ti. Die zijn in Nederland sowieso niet te krijgen
i5 en 1660Ti is wel te koop in Nederland, maar alleen via lenovo.nl. Het kan zijn dat de 7i momenteel even is uitverkocht, maar de basisconfig met i5 heeft er op gestaan voor 13xx euro.

[Reactie gewijzigd door Frietsaus op 2 augustus 2020 17:50]

Diverse mensen op reddit en het is ook na te zoeken in de onderdelenlijst van bepaalde modellen. Sowieso heeft de i5 met GTX 1660Ti geen VC en voor zover ik weet sommige lower tier modellen met de RTX 2060 ook niet.

https://www.reddit.com/r/..._legion_7i_vapor_chamber/

[Reactie gewijzigd door Frietsaus op 2 augustus 2020 09:59]

Ik heb een model met een 2080 super en één met de 2060 besteld, beide wel met de 10875 8 core CPU. Duidelijk dat ik even moet checken hoe de koeling eruit ziet.. (en gsync)
Als je de 10875 CPU hebt verwacht ik in beide een vapor chamber en ook Gsync. :)
Net als de andere reacties heb ik geen ander referentiekader dan wat uit de media is te lezen. Als dit klopt had Lenovo hierover wel wat duidelijker kunnen communiceren, de signalen zijn in ieder geval een veeg teken.

Van een site als Notebookcheck verwacht ik trouwens dat als ze zoiets weten ze dit met ons delen. Hieruit leid ik af dat dit niet met hen is gecommuniceerd. Verzachtend voor notebookcheck is dat die artikelen vooraankondigingen betreffen. De nieuwe 7 serie hebben ze nog niet gereviewed. Tot dat moment is het dus even goed uitkijken.

Dank je in ieder geval voor het delen van de info!
Kan je die acties cumuleren?
Helaas niet, ik heb het wel geprobeerd maar ze vervangen elkaar gewoon. Er loopt ook een 15% actie voor oude modellen, die code werkte niet voor de legion 7.
Bedankt. Ik had het ook al geprobeerd. Dat had wel een mooie deal geweest. Ik merk wel dat als je er lang genoeg op rondhangt op hun site ze ook nog met kortingen van 25 EUR krijgt als je de bestelling binnen de tijd afwerkt van een aflopende chrono...

Sowieso gaat er altijd 10% korting zijn denk ik als je u registreert via mail.
Onlangs de s540 gekocht voor 549 euro op bol (300 nits glossy weliswaar 92%rgb, 512 ssd, i5 8265u (blijft lekker koel), mx250. pricewatch: Lenovo ideapad S540-15IWL 81NE00AHMB (Azerty toetsenbord)
Irritant bij de slim 7 is dat er verschillen zitten in t scherm, en dat is soms best lastig te achterhalen. Ene is glare andere niet.
via https://psref.lenovo.com/ kan je dit achterhalen. De units van Lenovo.com hebben een glasplaat. Dit ziet er meer premium uit doordat je geen plastic randje om het scherm hebt maar het een grote glasplaat is net als bij een macbook. Maar je hebt dan wel iets meer reflectie. Het glas is wel ontspiegeld.

De Slim7's in de pricewatch hebben allemaal een mat scherm.
Bedankt! Dat is zeer hulpzaam. Ik zou eens een review moeten zien van beiden. Normaal ben ik erg tegen op de glas-lagen en heb een voorkeur voor de matte.schermen, ook als dit minder 'mooie' kleuren geeft.
Ja bij Apple hoor je nooit iemand klagen en die gebruiken altijd glas 😊

Maar je kan dus kiezen! Dus dat is wel chill
Ja bij Apple hoor je nooit iemand klagen en die gebruiken altijd glas 😊

Maar je kan dus kiezen! Dus dat is wel chill
Dat is niet helemaal waar, ook bij Applegebruikers kan je nog wel eens mensen verzuchten dat ze liever matte willen. Een paar jaar geleden was er bij Apple wel een Matte optie, liep waarschijnlijk voor geen meter. Op de 100 MBP's die we per jaar bestelden hadden we aanvragen voor 1 a 2 matte modellen.
Bij deze: ik had graag mat gewild...en iets anders dan Apple maar dat is aan de baas ;)
Ik ben wel benieuwd of het veel uitmaakt in gewicht mat versus glas.

Dacht 1.33 kg versus 1.55 kg. Dat zou wel veel uitmaken.

Jammer dat er altijd zo weinig wordt gecommuniceerd en het een gok is wat je krijgt. Zelfs het scherm willen ze wel eens veranderd in een veel slechter model.
Jammer dat er altijd zo weinig wordt gecommuniceerd en het een gok is wat je krijgt. Zelfs het scherm willen ze wel eens veranderd in een veel slechter model.
Het is geen gok bij Lenovo. Ze hebben psref.lenovo.com en hier zijn ze transparant in wat ze gebruiken.

In het geval van de slim 7 zijn er twee opties:
-14" FHD (1920x1080) WVA 300nits Glossy, Glass.
-14" FHD (1920x1080) WVA 300nits Anti-glare

Je kan dit dus prima checken. De versies van Lenovo.com hebben glasplaat en de versies in de pricewatch niet.
Ik ben wel benieuwd of het veel uitmaakt in gewicht mat versus glas.

Dacht 1.33 kg versus 1.55 kg. Dat zou wel veel uitmaken.
Volgens PSref is het verschil 1.33 vs 1.4KG, Glas vs zonder glas. Dus dat is niet zon groot verschil
Belangrijke tip. Het Ryzen 4500U model al vanaf 699 euro, maar dan dus wel met het fatsoenlijke 100% sRGB scherm.
Ze hebben alleen de versies met de Ryzen 5 nog maar, de Ryzen 7 versies zijn niet meer op voorraad ne kun je ook niet bestellen
Ik zou graag een optie willen bij Tweakers.net om dingen van Apple niet te hoeven zien. Het is niet mijn ding. Ze positioneren zichzelf meestal apart, dus neem ze ook niet mee in de laptop vergelijking hier, maar houdt het apart.

Ik zie de laptops ook niet terug komen met een desktop AMD processor. Lijkt mij voor de studie en gamen erg interessant.
Dat is toch zo gedaan, op een aparte pagina?
Rare keuzes zijn er gemaak tbij het kiezen van de laptops, een aantal is inmiddels niet meer verkrijgbaar en de andere laptops worden ook maar bij 1 winkel aangeboden,
Alleen de Acer Swift 3 is bij 7 winkels beschikbaar
Mee eens. Ik zit het artikel een maandje later te lezen en van de categorie -€700 blijft vrijwel niets over. Nu heeft niemand een glazen bol maar dat bepaalde laptops niet meer zo lang op de markt zullen blijven is toch wel enigszins aan te zien komen? (hoe lang is een model al uitgebracht, is een opvolger aangekondigd...)
Is deze review nou niet meer een " advertorial " ?
Kijk maar eens wat hier staat over de asus tuf gaming laptop: https://www.bol.com/nl/ra...282_discount___4100002061
Tweakers en Bol.com hebben dit met elkaar afgesproken zodat de prijs van deze laptop omlaag gaat tegelijk met toen dit artikel online ging.
Misschien heb ik wat over het hoofd gezien maar hier mag Tweakers toch wel wat transparanter over zijn.
Dit artikel is duidelijk gesponsord door Bol.com
Als de review gesponsord zou zijn door Bol.com, dan had het er netjes gestaan :)

Grote retailers zoals Bol en Coolblue hebben tegenwoordig intelligente systemen die snel kunnen reageren op plotselinge toenames in verkeer. Het zou weggegooid geld zijn van Bol.com om dit artikel te sponsoren; het verkeer komt toch wel dankzij de aanraders die hier gemaakt worden.

Megekko doet dit slim door elke maand hun eigen pagina te updaten met betrekking tot de meest recente BBG (https://www.megekko.nl/Co...weakers-Best-Buy-systemen).

Daarnaast: als ze het echt zouden sponsoren, zouden ze geen andere retailers danwel banners van concurrenten hadden geaccepteerd.

Wat betreft laptops die maar bij 1 partij staan @bergmvd: dat is het vervelende van laptops. Elke retailer heeft zo zijn/haar eigen SKU (meer ram, meer opslag, andere CPU etc). De ene retailer denkt dat dit de best seller is, de andere is van mening dat de SKU die zij voor ogen hebben beter is. Bij laptops kan je ontzettend veel varianten maken, maar het is ontzettend duur om van elke variant voorraad te hebben. Bij smartphones bijvoorbeeld heb je maar keus in het kleurtje en opslag (heel soms RAM).

[Reactie gewijzigd door chengbondkwok op 1 augustus 2020 13:07]

Okay, hoe verklaar jij dit dan:

Vanochtend vroeg stond de laptop nog op de reguliere prijs, pas toen de review hier op Tweakers online ging, ging de prijs naar beneden naar waarop de prijs nu ook staat.
Er was ook geen andere aanbieder die deze laptop aanbood, bol.com is de enige.
En die laptop heeft ook zijn eigen " actie groep " gekregen met als naam: " ASUS TUF Gaming winaar Tweakers Best "

Dit moet wel vooraf afgesproken zijn, kan gewoon niet anders m.i. :)
Ik vind het sowieso verdacht hoeveel laptops er op staan die maar bij 1 partij (bol/wehkamp/media markt) te krijgen zijn. Dit zijn dan toch niet de modellen die je voor zo'n guide zo moeten uitkiezen wat mij betreft.
Kijk ik heb 1 hbo en master gedaan, dus voor sommige opleidingen zal het vast anders zijn. Maar ik heb qua opleiding enkel naslagwerk, en verslagen maken moeten doen op mijn laptop. Geen zware programma's draaien oid. En ik heb het met een 2007 laptop gedaan (begonnen met studeren in 2009) die toen +-900 euro koste. Later een keer een ssd erin en wat extra ram, maar ik heb nooit tekort gekomen. Mijn punt is, als je net als ik, geen zware externe programma's hoeft te draaien, maar enkel naslagwerk hoeft te doen zoals wetenschappelijke artikelen lezen en zelf verslagen typen, kan je met de goedkoopste laptop prima uit. Ik zou dan zelf juist voor die 500 euro klasse gaan, want mocht je van je fiets vallen en je laptop is kapot, dan heb je het over 'maar' 500 euro. Ik heb op mijn opleiding ook mensen met laptops van 1500 euro gezien, en dan ging het kapot, en dan was het ohnee probleem probleem. Een 1500 euro Word en Chrome machine. Die 1000 euro kan je echt leuker besteden als student, geloof mij.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 1 augustus 2020 08:33]

Voor mijn zoon is het inderdaad anders. Hij gaat naar de media academie en heeft echt een krachtpatser nodig (MacBook Pro 16"/i7) om te werken met allerlei zware software

En daar heb ik mijn verzekering voor aangepast. Sowieso een tip voor iedereen; je inboedelverzekering uitbreiden voor elektrische apparaten buiten huis is een aanrader. Voor ongeveer € 10 per maand is de laptop meeverzekerd.
Iedereen moet het voor zichzelf bepalen uiteraard maar zou die zware software echt niet op een 'normale' laptop ( 15,6''/i7/GTX 1650/16GB) draaien?
Mijn persoonlijke mening is helaas wat gekleurd omdat ik verschillende mensen ken die een MacbookPro hebben omdat het zo hip is . ( voor hun dan) terwijl ze voor veel minder geld een laptop hebben die hetzelfde ( of zelfs meer) kan dan die Apple.
Bij iets als een media academie is het vaak dat een mac de standaard is, en windows je sterk afgeraden word en geen support krijgt (als ze al niet overal final cut voor gebruiken waardoor windows meteen een no-go is)
Mijn vriendin deed UX-media design aan de HvA en daar is uitsluitend gebruik gemaakt van Adobe producten. Alleen heeft de HvA haar toen alsnog een MBP aangeraden. Daar baalde ze van want de restwaarde is zo goed als nul en de aankoopwaarde was torenhoog. Adobe programma's op een MBP is niet de meest verstandige keus ivm de beperkte hardware.

Een paar jaren later en nu heeft ze een Windows machine van werk. Het hangt naar mijn mening altijd af van wat voor werk je doet en of je de juiste gereedschap (laptop) er voor hebt, ongeacht of het op Windows of MacOS draait.
De restwaarde van de meeste MBP, mits fatsoenlijk onderhouden, is meestal vrij hoog, dus waar heb je t over?
En Adobe applicaties op een MBP geen verstandige keuze?

Leg eens uit.
Aankoopwaarde van ~1800 euro (incl. Apple Care). Restwaarde na gebruik ~220 Euro conform marktwaarde. Adobe applicaties missen de optimalisatie dat Apple-apps hebben. Haar Mac had een dual-core i5 (2e-gen) en die had moeite met Photoshop en veel moeite met Adobe Premiere. Ze had haar 13" MBP geupgrade met extra RAM en een SSD, alleen de processor hield het tegen. Een soortgelijk geprijsde Windows machine was toen al gauw meer dan 2x zo krachtig kwa CPU en meerdere malen kwa GPU. Dat helpt veel bij zware programma's. Tja, zij volgde het advies van de HvA en dat bleek achteraf een slecht advies te zijn geweest.

Zulke problemen zou ze niet hebben gehad als ze de veel krachtigere 15" MBP genomen had, maar dat deed ze niet want ze volgde braaf het advies van de HvA.

De prijs-bewuste koper dat uit is op efficient werken heeft het juiste gereedschap nodig. Vaak is dat of een Mac of een Windows-machine.

Natuurlijk, als consument hoort het niet zo te boeien wat je koopt, zolang je er maar goed bij voelt. Maar als professional is het wel van uiterst belang wat je koopt.
MBP's van 2012 gaan nog steeds makkelijk voor 400 euro weg. En dat is 8 jaar later.

Maar Adobe applicaties draaien prima op macbooks. Heb zelf geen ervaring maar in mijn vriendenkring hoor ik regelmatig dat ze liever met photoshop op een tragere macbook werken dan op een high spec windows machine.

Maar ik zie vaak dat hogenscholen en uni's net niet laptops aanbevelen maar dat heeft vaak te maken met de prijs van de laptops. Ze willen studenten niet afschrikken. Ook bij Windows laptops maken ze die fout. En bij studies waarbij je met een typemachine uit kan komen ze vaak met een 700+ euro laptop aanzetten
Ik heb twee MBP 15" gehad (2008 en 1013) met een aanschafwaarde van rond de €2.000 indertijd. Die heb ik allebei na 5 jaar voor €800 en €600 verkocht. Ik heb nu al twee jaar geen MBP meer, omdat Windows beter past bij mijn gebruik. Ik heb van alles aan te merken op MacBooks, maar restwaarde is bij de apparaten top.

MacBooks zijn verhoudingsgewijs duur (vooral upgrades), maar dat is een robuuste Windows laptop ook. Mijn huidige Windows laptop kost ook ruim €3.000. Een vergelijkbare MBP had ongeveer €500 extra gekost. Na 4 jaar gebruik is mijn Windows laptop bijna geen stuiver meer waard. Een MBP had denk ik nog wel ruim €500 opgeleverd.

Grootste nadeel van MBP vind ik juist de beperkte repareerbaarheid (vrijwel altijd mainboard vervangen en dan ben je ook je data kwijt) en de beperkte garantiemogelijkheden. AppleCare is stervensduur voor wat het geeft. Dell 3 jaar NBD on-site is nog goedkoper en fijner als je afhankelijk bent van je laptop.
Dat is top! En de prijzen dat je aangeeft is ook wat ik gezien heb met de aangegeven leeftijd en dat is natuurlijk fijn om te zien. Alleen zij verkocht haar MBP bij ~7.5 jaar ouderdom zonder de RAM+ssd upgrade. Zij kreeg er ~220 Euro voor terwijl mijn laptop er 180 Euro voor kreeg. Ik had een high-end Asus van ~900 Euro van dezelfde leeftijd, maar met een 2e-gen i7 HQ + GT555m + enorme speakers met subwoofer, ofwel een fijne multimedia-machine maar niet fijn voor onderweg.

Verhoudingsgewijs deed mijn machine het beter dan dat van mijn vriendin. Wat we er van geleerd hebben is dat we haar MBP niet op de juiste tijd verkocht hebben en dus geld misgelopen zijn. Helaas pindakaas, maar dan nog was het nog wel marktconform rond die tijd omdat dat ongeveer het gemiddelde was voor soortgelijke MBPs.

Wat ik opgemerkt heb is dat vooral professioneel-gerichte Windows machines veelal amper restwaarde overhouden over tijd t.o.v. een Apple MBP zoals jij al aankaart. Aan de andere kant zijn de mooi-uitziende Windows machines tamelijk waardevast zoals bijv. de Asus Zenbook serie.

Ofwel, wat ik hiervan geleerd heb is dat als je een MBP koopt, dat het verstandig is om de machine te houden of om te verkopen voor maximaal winst.
Ik gebruik mijn laptop 50 uur per week. Is gewoon mijn gereedschap en dan is de prijs wat ondergeschikt. Ding moet het altijd goed doen en zo rap mogelijk. Volgende wordt denk ik een top-spec Lenovo P15.
Dat klopt, mijn zus moest ook een macbook hebben. Was ze gauw 2000-2500 voor kwijt. 2 jaar later begon ze al renderproblemen te krijgen.

Ik zei al dat je voor dat geld echt een hele dikke krachtpatser kan halen. Helaas verplichtte haar academie een macbook anders deed je als het ware bijna niet mee.

Beetje tegenstrijdig maar het valt te beargumenteren
Dat vind ik dwingen van de opleiding, en mag volgens mij niet.

Dat lijkt me teveel op koppelverkoop.
Is dat inclusief valschade? Geen idee hoe dat met laptops e.d. zit, met telefoons viel dat er altijd buiten. En heb je eigen risico? Opzich is 10 euro niet gek als het een goede dekking is, en alle elektrische apparaten zijn verzekerd, ook een camera bijvoorbeeld.
Ik heb alleen ervaring met Nationale Nederlanden en ja valschade zit erbij. Hoe dat zit bij andere verzekeringsmaatschappijen weet ik natuurlijk niet.
Een kracht patser is een dikkere laptop dan ultrabook. Een MSI P15 is er zo eentje. Behalve als je Apple software gebruikt dan zou ik een MacBook kiezen.
10 euro per maand, 120 euro per jaar, en wat vergoeden ze? Een percentage van de aankoopprijs of reparatie, met eigen risico uiteraard. En vooral, wanneer vergoeden ze? De kleine lettertjes al gelezen? Weggegooid geld, dat verzekeren. Heb je er ooit gebruik van gemaakt, en dat ze daadwerkelijk hebben uitgekeerd, en dan meer dan dat je voor al die verzekeringen hebt uitgegeven? Welnee. Van alle verzekeringen die ik mijn leven niet heb afgesloten kan ik bij wijze van spreken al 10 laptops kopen. Je hebt jezelf echt geheel vrijwillig op extra kosten gejaagd door daar in te trappen. Net als een tandartsverzekering of zoiets, maar dat terzijde. Zorg er voor dat je een beetje spaargeld op je rekening hebt voor noodgevallen, zodat je niet zodat apparaat komt te zitten, en zo ben je 120 euro per jaar goedkoper uit.
Goed punt behalve dat ik mensen afraad om een laptop onder 600 euro te kopen. Heb teveel laptops uit die prijsklasse gezien die, ook zonder dat ze ooit gevallen zijn, van ellende uit elkaar vallen. Of dat er een waardeloos scherm / trackpad op zit.

Voor die prijsklasse zou ik eerder 2e hands voor ex zakelijk gaan, van Dell of hp.

[Reactie gewijzigd door SpiceWorm op 1 augustus 2020 17:56]

Mijn ervaring met asus laptops uit die prijsklasse is juist erg goed.
Dat zal maar net aan je studie liggen lijkt me zo.
Mooi verhaal. Herkenbaar, ik ben ook geen intensieve cpu-gebruiker en kan nu vaak prima uit met oudere/2e hands hardware. Scheelt een hoop en ben er misschien daardoor nog wel meer tevreden mee.
Desalniettemin is het zo af en toe wel leuk te dromen over hele gave nieuwe machientjes van kde/tuxedo of system 76 ;) :9
Het zal natuurlijk wel anders zijn voor iemand die grafisch design, film of software development moet doen. Maar je hebt zeker een goed punt!
In verscheidene gevallen is d goedkope laptop wel snel genoeg, maar blijft het scherm achter. Mogelijk kan je dan beter een goed extern scherm kopen voor op je kamer.

[Reactie gewijzigd door Chris_147 op 1 augustus 2020 08:54]

Goed punt. Mijn ervaring is hetzelfde; laatst nog voor wat lichter Office werk een Swift 1 gekocht (aanbieding voor 410 euro). Absoluut geen snelheidsmonster en 4Gb aan RAM is krap, maar dat ding is zo licht en makkelijk mee te nemen dat ik mijn oudere (maar krachtigere en zwaardere) laptop nooit meer de deur uitneem.
‘Back to school’-editie zonder Chromebooks? Gemiste kans.
Dochter gaat naar 2e middelbaar hier. Chromebook is een verplichte aankoop, de school kiest het model en je kan enkel betalen (een 300 Euro dacht ik). Geen idee welk model, boeit niet dat je thuis al 3 laptops liggen hebt,...

Kortom: aan een Tweakers BBG voor Chromebooks had ik toch niks gehad :-/
Mag een school dit überhaupt verplichten?
Zou er van uit gaan dat een Windows laptop met Office toch ook zou mogen.

Het enige voordeel dat ik hier in zie is dat een scholier geen Fortnite oid. in de les kan spelen.
Ja dat mag, is gewoon lesmateriaal. Net zoals boeken dat zijn.
En die worden door school gegeven!

Als school beheer van de devices wil doen dan betaald school er voor. Net als alle andere leermiddelen.

Deze constructie met de student betaald en school managed is onzuiver en zover ik weet verboden in NL
En sinds wanneer geven scholen boeken? Ik moest ze altijd kopen of huren. Alleen op de basisschool krijg je de boeken gratis te leen.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 1 augustus 2020 12:24]

Ik heb dat wel degelijk meegemaakt, al begint mijn schooltijd naar de grijze oudheid weg te draaien :|. De tijd waar ik het over heb is de jaren '80. Misschien hadden ouders toen nog vaker niet veel geld.
Ik vrees dat je ongelijk hebt. Uit eigen ervaring en uit de reacties hier kan ik opmaken dat het gewoon gebeurd. Er is blijkbaar nog nooit iemand juridisch mee aan de slag gegaan, misschien om dat het gewoon mag?

[Reactie gewijzigd door slowdive op 1 augustus 2020 10:24]

De overheid geeft hier anders zelf een eenduidig antwoord op. Maar dat scholen soms zich niks van de regels aantrekken zijn natuurlijk al genoeg voorbeelden van met de "vrijwillige" ouderbijdrage.
Dan zouden die scholen toch aan het kruis genageld mogen worden?
Zo laat je elke lichting brugklassers collectief met tienduizenden euro's per school zelf investeren, waar de overheid dat (blijkbaar) nalaat.

Waarom zou daar nog niemand een zaak van gemaakt hebben? Blijkbaar is het erger om je kind het buitenbeentje te laten zijn, dan dat je principieel van het onderwijsrecht gebruik kunt maken.
Goh, ik begrijp wel dat scholen op Chromebooks willen standardiseren. Ze zijn goedkoper nieuw aan te schaffen, en zo is het bij iedereen gelijk. Krijg je geen toestanden waarbij de zoon van de dokter aankomt met een nieuwe Macbook Pro en minder welstellende kinderen met een 2011 HP Pavilion waarvan de N uit het toetsenbord ontbreekt.

Die leerkrachten weten doorgaans ook niet veel over computers, dus is het best handig als alles hetzelfde is en voorspelbaar werkt. Waarom iets dan weer wel dan weer niet werkt bij de ene leerling is dan geen probleem, of op z'n minst niet zo vaak.

Wel vervelend voor ouders die al een Chromebook hebben, of voor ouders voor wie 300 euro een hele berg geld is.
Die toestanden met een MacBook krijg je evengoed wel, niet iedereen gaat mee in de stroom.
Dat denk ik ook, maar ik kan me aan de andere kant ook voorstellen dat het onder pubers wel een ding kan worden (‘ha kunnen jouw ouders niet eens een MacBook betalen? Heb je die sukkel met z’n stoeptegel’) terwijl dat op latere leeftijd wat minder belangrijk zal zijn.
Ja, of mensen die weten dat je voor 300 euro ook gewoon een goede computer kan vinden op marktplaats: een thinkpad.
Mij moet je niet overtuigen, maar dan zit je wel met standaardisatie en software verschillen waar de gemiddelde leerkracht niet mee om kan.
Als standaardisatie de doelstelling is, laat dan de school die Chromebooks kopen en laat de ouders een kleine huur betalen voor het apparaat, zoals dat ook met schoolboeken (werd/wordt(?)) gedaan. Deze oplossing is het meest sympathiek voor ouders met een beperkt budget. Bijkomend voordeel is dat de school door de aantallen voordelige deals kan sluiten voor het upgraden of uitwisselen van de hardware.

Gaan de kinderen naar een andere school, of naar vervolgonderwijs, met weer andere specifieke eisen, dan wordt gewoon weer in een ander huurbootje gestapt. Zo wordt een kerkhof van niet gewenste laptops voorkomen.

Dat leraren te weinig IT kaas hebben gegeten voor dergelijke oplossingen is geen argument. Meerdere scholen kunnen gezamenlijk een uitvoeringsorganisatie, of service provider, in de arm nemen voor de support, wat door de schaal de effectiviteit van de contracten nog wat kan verhogen.

Geef de laptops verder een generieke login als leerling1 t/m 30 zodat jonge kinderen niet ongewild met hun persoonsgegevens in de administratie van een IT-gigant terecht komen. Dat dit de functionaliteit misschien wat beperkt is voor zo'n schoollaptop misschien juist wel goed.
Het enige voordeel dat ik hier in zie is dat een scholier geen Fortnite oid. in de les kan spelen.
Er zijn genoeg andere spelletjes die gewoon in de browser draaien. Daar weten kinderen heus de weg wel, hoor, maak je geen zorgen. ;)

[Reactie gewijzigd door u34186 op 1 augustus 2020 09:03]

Naast de punten die sspiff al aangeeft is een belangrijke eigenschap van Chromebooks dat je ze in testmodus kunt zetten. Daarmee kunnen dus toetsen digitaal worden afgenomen in een gecontroleerde omgeving. Als de school daar haar infrastructuur op heeft afgestemd is dat een must.
Je schrijft zelf dat het voor Chromebooks geld. Dat is dus allemaal. Waarom dan nog een specifiek model?
Dat is dus mijn punt: scholen geven een voorkeursmodel op. Ik had graag hier wat gelezen over *andere* chromebooks die voor de tweaker misschien interessanter zijn, omdat ze ruggedized zijn én betere specs hebben, of omdat ze een betere prijs/kwaliteitsverhouding hebben dan de schoolmodellen (waar vaak toch wel een heftige markup op zit).
Jeetje, wat voor een rare dictatuur is zo'n middelbare school dan?? Ik zou echt protesteren :X
Ik snap wel dat scholen een specifiek model verplicht stellen. Als je ouders zelf laat uitzoeken komen kinderen met legio verschillende laptops aan* en de docent (ook geen ICT'er) mag dan maar weer uitzoeken waarom die van Pietje dit niet doet en Elsje daar niet bij kan...

Ik vind "dictatuur" dan nogal een overtrokken reactie.

* Soms niet eens een Chromebook.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 1 augustus 2020 09:42]

Dank voor je nuance en verduidelijking :)
Wel vind ik daarin de google-afhankelijkheid kwalijk, en het gebrek (?) aan disclaimer. Zo van, "hier heb je een handleiding waarmee het zou moeten werken. Verder geen support."
Jarenlang hebben scholen Apple (iPad) gebruikt, tenminste: bij mijn zusje op school wel. Wat je ook kiest, je kiest altijd voor een platform: MS, Apple of Google. Ik begrijp alleen niet helemaal wat je bedoelt met "Zo van, 'hier heb je een handleiding waarmee het zou moeten werken. Verder geen support' "?

Vroeger was dat toch niet anders? Je moest een rekenmachine van TI of Casio hebben, alle andere merken zouden in de wiskundeles geen ondersteuning krijgen. Mijn ouders waren eigenwijs en hadden er een van de Hema gekocht (huismerk), werkte prima en ik snapte hoe ik dingen moest doen, maar in wiskundelessen moest ik wel zelf uitzoeken waar die specifieke knop zat om te doen wat de rest nu deed op hun TI of Casio ;)
Ik ben juist blij dat de Microsoft afhankelijkheid eindelijk een keer gestopt is.
MS heeft in de afgelopen decenia, en doet dat nog steeds, zoveel gratis Office meuk gepushed richting onderwijs, dat velen niet eens weten dat er ook alternatieven zijn om verslagen in te kunnen schrijven. Ik kom heel veel volwassenen tegen die gewoon weigeren te werken met iets anders dan Word of Excel, omdat dat de producten zijn die ze sinds hun schooltijd altijd al gebruiken.
Mijn middelbare school heeft dit destijds opgelost door zelf de Chromebooks te kopen (met een registratielijst om te zien wie voor het laatst de Chromebook heeft gebruikt zodat men er voorzichtig mee omging), moesten wel door de docenten gereserveerd worden dus niet elke les was digitaal.

Kan je (waarschijnlijk?) ook meteen restricties erop zetten zodat kinderen niet achterin de klas spelletjes gaan zitten spelen.

Toch een betere oplossing dan ouders zomaar 300 euro laten ophoesten.
Staan hier op het laptop aankopadviesforum best wat threads over. kort gezegd, support vanuit de school is de voornaamste reden. Als je allerlei verschillende laptops hebt, heb je ook allerlei verschillende problemen en instellingen e.d. als Jantje dan in de klas niet bij de materialen kan...
Ik zou het zien als school kleding, zorgt dat een kind niet gepest kan worden omdat zijn ouders geen MacBook kunnen kopen etc.
En het maakt daarbij ook techsupport makkelijker zodat er niet iemand is die een gekke laptop heeft en daardoor niet kan meedoen in de klas.
Dochter gaat naar 2e middelbaar hier. Chromebook is een verplichte aankoop, de school kiest het model en je kan enkel betalen (een 300 Euro dacht ik). Geen idee welk model, boeit niet dat je thuis al 3 laptops liggen hebt,...

Kortom: aan een Tweakers BBG voor Chromebooks had ik toch niks gehad :-/
Er zijn veel meer scholen die dat doen of laptops en of tablets tot beschikking stellen dan wel 1 merk.

Puur voor ondersteuning en wetend dat alles doet wat je aanbied.
Toch is er wel een belangrijk verschil. Een Windows laptop functioneert prima met een lokaal account. Een Chromebook daarentegen vereist een Google account. Persoonlijk vind ik die verplichte band met Google kwalijker dan eventuele kosten of merkgebondenheid.
Ik had ook graag een stukje over Books gezien.
Voor welke dingen op school het wel en niet geschikt is enz.
Voor dezelfde prijs als een Chromebook heb je een Windows laptop. Wat is dan precies het voordeel? Vroeger was het een enorme plus dat Chromebook goedkope laptopjes waren voor internet gebruik, maar tegenwoordig zijn de kwalitatief goede Chromebooks net zo duur of zelfs duur dan Windows laptops.
Het voordeel, voor scholen bijv., zit in het beheer en eco-systeem. Apparaat stuk? Andere pakken, inloggen en je kan aan het werk. Ook met het thuis onderwijs dit jaar was het makkelijk: iedereen de Chromebook mee naar huis en daarmee ging het onderwijs gewoon door.
Je kan er weinig mee fout doen. Ook levert Google speciale support en software die handig is voor scholen. Als ze er ook nog een leuke korting op geven dan gaat een school echt geen Windows laptopje met veel meer vrijheid van software (en games) aanraden als de basale taken ook uitgevoerd kunnen worden op een foolproof Chromebook.
Vind ik ook, te gek voor woorden geen Chromebooks 8)7

[Reactie gewijzigd door F55 op 1 augustus 2020 10:27]

AMD slaat in het domein van Intel wel erg hard toe. Ik gun het ze van harte en er komt nog veel meer moois aan.
Inderdaad, ik hoop dat er snel een goede business development laptop uitkomt met een 4800H(S).
Als je ziet hoe snel de Lenovo Slim is met een 4800U en wat je krijgt voor een 1.100-1.200€.
Dan heb ik graag iets van de klasse van een XPS of X1 Extreme met 4800H, 32GB of 64GB RAM en vooral UHD scherm
De schenker 15 pro gaat er komen met oled UHD scherm, 4800h zonder dedicated gpu. Ik dacht in september.
Reviews van die Schenker met FHD heb ik al met veel interesse gelezen. Is ook uitgebracht als een KDE laptop.
Lijkt een zeer interessante laptop te worden, zeker voor dat geld. Alleen een beetje twijfels over de kwaliteit en ondersteuning.
Ook had ik meer interesse in de 14" versie, maar die heeft veel kleinere batterij en ik weet niet of die UHD scherm krijgt.
Ik zit ook op een fatsoenlijke business laptop te wachten met die specs. Hopelijk dat deze er snel komen.
Ik vind het nog steeds jammer dat ARM niet doorbreekt in Windows Laptops.
Het biedt voor gewoon desktopgebruik veel voordelen:

veel zuiniger dus een (veel) langere accuduur
veel lagere temps (minder koeling nodig dus stiller en compactere designs mogelijk)
en bewezen is dat goede ARM cpu's, zoals Apple ze bijv. ontwerpt (dus niet de Qualcomms enzo) net zo snel of sneller als de x86 cpu's van Intel of AMD kunnen zijn.

[Reactie gewijzigd door CyberMania op 1 augustus 2020 07:24]

Daar zit nou net het probleem. De echt bruikbare zijn in ontwikkeling en Apple houdt ze voor zichzelf. Misschien is de situatie over een jaar of 3 anders. Voor nu is het x86 en met AMD gaan we al flink vooruit. Vergeet niet dat software ook aangepast moet worden. Apple is hier al even naar toe aan het werken

[Reactie gewijzigd door winwiz op 1 augustus 2020 07:39]

Totdusver zijn de voordelen die je opnoemt nog beloftes en niet bewezen. Qua snelheid gaat het om één specifieke benchmark.
Je zou dan al je software (behalve nieuwe, die compleet nieuw ontworpen wordt) geëmuleerd moeten draaien? Zou dat niet heel erg ten koste gaan van maximale snelheid, en ook van energiegebruik?

Voor simpel kantoorwerk is er misschien wel software geschreven voor ARM die goed genoeg is, maar zelfs dat weet ik niet? Voor de rest bestaat dat allemaal nauwelijks.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 1 augustus 2020 19:03]

Idd, wat een verschil ook in multicore prestaties en accuduur. Intel begint echt flink achter te lopen. En met die Macs zit je vast aan Intel cpu's, wat een armoede!
Als het 'back-to-school' is, dan kunnen de prijzen ook leuker zijn met 'studentenkortingen'.
Dell en Lenovo hebben daar een aparte sectie voor op de website.
Die studentenkortingen bij de fabrikanten zelf zijn meestal een wassenneus. Regelmatig zijn andere shops nog steeds goedkoper. Bijv op Slim.nl (zogenaamd een studentenvoordeelsite) vind ik ook de laptops meestal enorm overpriced tov andere webshops.

[Reactie gewijzigd door CyberMania op 1 augustus 2020 08:22]

Ik vond de prijzen op de Lenovo studentenstore eigenlijk best wel scherp. Ik heb recent een ThinkPad T14 met Ryzen 5, 16GB RAM, & 512GB SSD gekocht voor € 959,20. Volgens de pricewatch kost de goedkoopste T14 een kleine 200 meer in reguliere winkels, en dan heb je maar 8GB RAM en een 256GB SSD:

https://tweakers.net/seri...6hjpKBYnpqcGZValKVoYGBrUA
Wat ik mis in een back to school editie is bijvoorbeeld het benoemen van de refurbished en 2e hands opties, in die markt zijn zeer snelle vorige generatie laptops te vinden die erg goede prijs-prestatie verhoudingen hebben
Goed om het op te noemen :)

Als je een leuke laptop op de kop kan tikken uit een refurbished partij dan is dat op individueel vlak natuurlijk een prima deal. Die partijen zijn alleen een keer op, er zit dus geen fabrikant achter die pretendeert dat de laptops op dit moment onbeperkt leverbaar zijn.

Mijzelf corrigerende.... tegenwoordig zijn er ook genoeg shop-specifieke configuraties die net zo beperkt verkrijgbaar zijn.

Sympathiek zou ik het wel vinden als tweakers in zo'n review een zijsprongetje zou maken en wat "voorbeelden" zou laten zien van welke refurbished oplossingen tegen de gestelde budgetten zijn te bemachtigen. Of misschien eens een apart artikel om dat begrip refurbished van een kader te voorzien voor al diegenen die de term nog niet zoveel zegt. Zet die bedrijfstak ook maar eens in het zonnetje.

[Reactie gewijzigd door teacup op 1 augustus 2020 17:58]

Dat zou fantastisch zijn. Zeker met het oog op het milieu zou het goed zijn als gebruikte laptops aandacht zouden krijgen. Er zijn best shops die grote aantallen op voorraad hebben en ook garantie bieden.

Het is al mooi dat in het artikel aandacht gaat naar de mogelijkheden om later geheugen toe te voegen. Mijn advies zou zijn om nooit een laptop te kopen met bijv. 4gb niet uit te breiden geheugen.

Zelf heb ik pas een mooie gebruikte Dell Latitude gekocht. Enkele jaartjes oud. Nieuw 1500,- en ze zijn nu te vinden voor onder de 200,-. Het geheugen en ssd zijn uit te breiden. Ontzettend degelijk en doordat er Windows 8 Pro is ingebakken is de update naar Windows 10 Pro gemakkelijk en gratis. Zo'n laptop is wel wat aan de lompe kant maar erg stevig. Wel even het serienummer checken op Stopheling. Al vermoed ik wel dat de meeste bedrijven bij diefstal te lui zijn om dit te melden.

Tenzij je perse een lange accuduur of moderne grafische kaart nodig hebt is een gebruikte laptop zeker een aanrader.
Zullen er niet meer liefhebbers zijn van de QWERTY-variant van de Asus TUF A15?

pricewatch: Asus TUF Gaming A15 FX506IV-BQ123T
Ik wilde net gaan zoeken.
Maar ook goed opgemerkt van je.
Zo bedien je inderdaad de qwerty-liefhebbers.
_/-\o_
De qwerty-versie is die van 999 euro. Er staat een link onder naar de azerty-variant als alternatief, maar dat komt niet helemaal duidelijk over. Pas ik aan :)
Wat ik in deze bbg wel mis is een beoordeling van de 'hufterproofheid' van de machines. Een van de redenen dat ze bij ons van die Dell 'onderwijslaptops' (3300 etc) adviseren is dat die dingen de hele dag in rugzakken rondgesleept worden en leerlingen er niet echt zachtzinnig mee omgaan. Voor schoolgebruik is de stevigheid van een laptop echt een van de belangrijkste onderdelen.
Wat ik in deze bbg wel mis is een beoordeling van de 'hufterproofheid' van de machines.
Goed punt om aan te halen. Voor mijn twee middelbare school bezoekende pubers heb ik dat opgelost door te kiezen voor een ex-lease laptop uit de zakelijke lijn van HP. Die koop je gemakkelijk voor ruim minder dan het grensbedrag van 500 euro, zoals gesteld in deze bbg. Ook een concurrent uit de Latitude serie van Dell is voor een vergelijkbaar bedrag wel te vinden. Deze laptops zitten namelijk een stuk steviger in elkaar geschroefd dan de gemiddelde consumentenlaptop.

Goed voorbeeld is bijv. een Elitebook 840 G3; die is voorzien van een configuratie met (meestal) een 6th gen i5U, 8 tot 16 Gb ram, 180 tot 256 SSD, 14" FHD scherm en (schone!) Win10 Pro licentie. En niet zelden zit er dan zelfs nog fabrieksgarantie op omdat deze standaard met 3 jaar garantie in de markt worden gezet, terwijl de laptop al na 1½-2 jaar blijkt te zijn ingeruild.
Helemaal mee eens. Maar ik ben bang dat er voor een 'normaal' bedrag simpelweg geen extra stevige laptop te krijgen zijn. Wij hebben inmiddels onze oudste 3 jaar op de middelbare school zitten en de laptop die ik 3 jaar geleden voor hem gekocht heb was afgelopen Kerst overleden ;-). Destijds met opzet een redelijk eenvoudig passief gekoeld model uitgekozen met een niet te groot scherm, SSD, extra lange accuduur en laag gewicht. Goed genoeg voor een onderbouwer. Kostte net iets meer dan 400 Euro. Nu een wat luxer model als tweedekansje van de koude blauwe webshop van net geen 600 Euro. Maar dat was omdat ik op dat moment geen exemplaar kon vinden met vergelijkbare specs en prijs als die vorige. Never nooit dat ik 700+ Euro uit ga geven aan zo'n apparaat voor een middelbare scholier ;-)
Kunnen kinderen niet leren om normaal om te gaan met (andermans) spullen?
Je kunt een poging wagen, maar ik gok dat dat over het algemeen net zo vruchtbaar zal zijn als een poging om kattenkwaad bij kinderen uit te bannen :+
Tja, alles kan, maar dan blijft een consumentenlaptop nog altijd minder stevig. Je kunt je dan ook afvragen waarom zakelijke laptops steviger zijn dan consumentenversies. Kunnen werknemers niet voorzichtig met hun spullen omgaan?
mijn prive ideapad sleep ik door het hele huis, de thinkpad woont op bureau het alle draden verbonden
Dat kan prima, maar pappie en mammie willen dat niet. En dan bedoel ik het geld uit het zakgeld trekken.
Hier vielen veel laptops uit elkaar en was ik een van de laatste mensen die dat ding verving, en dat was aan het begin van de vijfde. Mijn harde schijf zat vast met tape, en ik was daar lang niet de enige in. Mijn mousepad was ook al meerdere keren opnieuw gekoppeld. Scherm ging kapot doordat er een heel dun draadje tussen het scherm en het toestenbord zat (van die supergoedkope oortjes die zo kapot gaan omdat ze zo fragiel zijn). En een kapit scharnier en een gebroken wifikabel na een val 😂. Mousepad hadden ze inmiddels afgekoppeld, omdat die verbinding beschadigd was en er na een week weer errors waren. En de laadpoort was kapot.

Koop geen goedkope Acer. Hun goedkope serie is het niet waard.

Het is echt njet alleen onhandigheid dus, sommige modellen hebben een enorm slechte bouwkwaliteit.

Mijn hp elitebook overleefde een val van een betonnen trap met alleen een deuk aan de zijkant. Tweedehands zakelijk model. Ik raad dat aan
School / rugtassen zouden eigenlijk een hardcase laptopvak moeten hebben. Dat scheelt denk ik minstens de helft aan ellende.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True