Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

Lenovo IdeaPad 5 15ARE Review

Ryzen 5 4500U presteert uitstekend

Conclusie en alternatieven

Als je de Lenovo IdeaPad 5 15ARE in de configuratie zoals door ons getest kunt vinden, haal je absoluut een koopje in huis. Voor 700 euro krijg je een snelle hexacoreprocessor, een vlotte 512GB-ssd, maar liefst 16GB ram en een uitstekende accuduur. De kleurweergave van het scherm kan beter, maar in vergelijking met laptops in dezelfde prijsklasse doet de IdeaPad 5 het op dat vlak prima. Bovendien is het contrast erg goed voor een ips-scherm.

Vooral de processor valt positief op; de Ryzen 5 4500U is de eerste uit AMD's nieuwe Ryzen 4000U-serie die we aan de tand hebben kunnen voelen en dat smaakt naar meer. Zoals verwacht is AMD's Zen2-architectuur in combinatie met het 7nm-procedé waarop de processors worden gebakken, een succes in laptops. Niet alleen zijn de prestaties goed, de accuduur is ook uitstekend. Dat blijkt wel uit de browsetest, waarin deze IdeaPad 5 het ruim veertien uur volhoudt. Intel was jarenlang koploper als het ging om accuduur in laptops, maar dat tijdperk is voorbij.

De beschikbaarheid van Ryzen 4000U-processors lijkt echter een probleem te zijn. De cpu's zijn begin dit jaar aangekondigd, maar nog maar mondjesmaat in laptops te vinden. Het lijkt erop dat er bovendien maar kleine batches beschikbaar zijn van die laptops met de nieuwe AMD-cpu's. Dat zou in ieder geval het snelle verdwijnen van deze IdeaPad 5 uit de Pricewatch verklaren. De laptop is in mei en juni een aantal weken te koop geweest, maar op het moment van publicatie niet meer te vinden in de prijslijsten. Het is dus hopen op een terugkeer of op een vergelijkbaar model met dezelfde prijs en specificaties. Lenovo heeft ons wel laten weten dat de door ons geteste configuratie snel weer in voorraad komt.

Alternatieven

Op het moment van schrijven staat er één andere IdeaPad 5 15ARE-uitvoering in de Pricewatch die wel verkrijgbaar is. Dat is een variant met Ryzen 7 4700U-processor. Die cpu heeft twee extra cores en zal dus beter presteren; verder zijn de specificaties van de laptop gelijk. De prijs is met 900 euro echter wel een stuk hoger. Lenovo heeft nog een aantal laptops met Ryzen 4000U-processors op zijn website staan, waaronder een 14"-variant van de IdeaPad 5, met dezelfde processor en een prijs van 739 euro. De levertijd daarvan en van de andere Ryzen 4000U-laptops is echter 'meer dan zes weken'. Omdat de gereviewde IdeaPad 5 15ARE op het moment van schrijven niet verkrijgbaar is, noemen we hieronder twee alternatieven met grotendeels vergelijkbare hardware. We hebben deze laptops nog niet zelf getest, dus we kunnen geen definitief oordeel geven.

Lenovo IdeaPad Flex 5 14ARE05 (81X2006QMH)

Lenovo's Flex 5 14ARE heeft een glanzend 14"-touchscreen met een 360-gradenscharnier. In de laptop zitten een Ryzen 5 4500U-processor, 8GB ram en een 512GB-ssd. De convertible is met 21mm iets dikker dan de IdeaPad 5, maar door het kleinere formaat ook wat lichter; hij weegt 1,5kg. Er zit een 52,5Wh-accu in de Flex 5.

Score: 5(0 reviews)
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP

Acer biedt met deze Swift 3 een vergelijkbare configuratie voor een vergelijkbare prijs. Het is een 14"-laptop met een ips-paneel, een Ryzen 5 4500U-processor, een 512GB-ssd en 8GB ram. De laptop is 18mm dik, weegt 1,2kg en heeft een 48Wh-accu.

Score: 4.5(0 reviews)

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (196)

Wijzig sortering
jammer vd kkeurweergave, zou dat niet gecalibreerd kunnen worden?

anders is het een leuke machine voor photoshop enz
Je kunt via Lenovo een versie configureren met een scherm dat 100% van sRGB zou moeten coveren.
Klopt, zeker een aanrader. Helaas is er geen optie die meer dan 300 nit haalt
Een zwak scherm is bij mij automatisch geëlimineerd zijn als toestel. Ik ben daar hard in. Dat betere scherm kost amper 20à40€ meer. Waarom bespaart men op zoiets? Daar kan ik echt niet bij.
Dat was voor mij een breekpunt - ook al koop ik een toestel met een AMD cpu - toch wil ik een degelijk scherm.
Ik sluit me dus grotendeels aan bij uw mening - doodjammer is dit!
Men bespaart op zoiets omdat het de gemiddelde consument niet/weinig interesseert hoe accuraat de kleuren zijn. Zolang het maar er redelijk uitziet is men tevreden. Waarom zou Lenovo 20 a 40 euro extra kosten maken voor iets wat maar weinig klanten zullen merken? Daarnaast kun je op de site van Lenovo een model configureren met een 100% sRGB scherm.
Tsja, 40 euro meer voor een beter scherm, 20 euro meer voor een beter toetsenbord, de koeling kan misschien wat beter voor 15 euro meer, een beter merk SSD maakt hem sneller, kost alleen wel 10 euro extra, de behuizing had degelijker gekund voor 50 euro meer. En voor je het weet zit je in een hogere prijscategorie. Voor een laptop van 700 euro moet je keuzes maken en ik vind het best een indrukwekkende laptop voor dit geld :)
Zo zwak is het niet. Het is sowieso IPS dus goede kijkhoeken. Dan in volgorde van prioriteiten (mijns inziens natuurlijk) heeft het een super contrast, voldoende helderheid en ja... de kleurweergave is matig. Maar voor een 700 euro laptop vind ik dat niet onredelijk, balans is belangrijk. Je gaat geen super top scherm in een laptop met een trage cpu zetten etc...
De beperking zit in het scherm. Je kunt met calibreren een eind komen, maar zoals je lees is het scherm niet in staat om een groot deel weer te geven.
ik heb de 14" versie van deze laptop. moet zeggen dat kleurweergave idd matig is, ivm de prijs. vergeet niet dat dit een 700 euro laptop is, en preseteert echt uitstekend.

trouwens, in allerdagse gebruik er is niet teveel te merken van. is een mooi scherm. geen macbook pro, maar niets te klagen over.
Kan photoshop, indesign en andere grafische programma's draaien op deze laptop?
Draaien zal wel lukken, en nog vrij goed als je de versie met 16GB RAM hebt. Vraag is enkel of je dat wil doen met een matig scherm, al kun je natuurlijk een 2de beeldscherm verbinden...
De Acer Aspire 15 is vrijwel dezelfde laptop voor dezelfde prijs. Deze is op voorraad, ik had hem na een dag in huis. Gewoon te bestellen op de website van Acer.

Waar bijna hetzelfde in dit geval betekent:
- 4500u
- 16gb dual channel
- 512 GB m2
- aluminium kap, rest plastic
- IPS scherm, maar matige kleuren
- USB c aansluiting
- 699 euro

Deze zijn optioneel bij de Lenovo maar zitten op de Acer:
- vingerafdruk scanner
- verlicht toetsenbord
- wifi 6

Voor de prijs is dit simpelweg fantastisch. Prestaties die voorheen alleen beschikbaar waren in laptops van 1500 euro en meer. En bouwkwaliteit en overige specs die simpelweg weinig te wensen overlaten. Je moet naar premium producten om dit te kunnen overtreffen.

[Reactie gewijzigd door BCage op 3 juli 2020 08:38]

Vingerafdrukscanner is op deze laptops ook standaard. Verlicht toetsenbord kun je er alleen uit krijgen als je de lenovo configurator gebruikt, in alle aangeboden kant en klare modellen zit dit ook standaard in.
In dit geteste model zit ook Intel® Wi-Fi 6 AX200, en dit is de goedkoopste die Lenovo aanbied, dus zou ik ook standaard durven noemen.

Heb deze laptop zelf een maand in gebruik en vingerafdrukscanner werkt foutloos.
Ik wil ook niet beweren dat hij beter is hoor. Vergelijkbaar en direct te leveren. En vooral dat laatste was voor mij van belang.
Weet jij hoe je de vingerafdrukscanner aan de praat krijgt ? Ik heb een fresh install van windows gedaan omdat ik niet zo van bloatware houd maar nu herkent ie dat ding niet. Zelfs niet na drivers te installeren van de Lenovo website.
Vreemd, bij mij werkte het ik meende out of box bij een verse installatie van Win10 2004. Ik had daarna ook nog even de Lenovo System Update tool gedraaid maar ik meende dat daar de fingerprint drivers niet door aangeleverd werd, hoewel mij wel bestaat dat er drivers door die tool geinstalleerd werd. Dus dat zou je nog even kunnen proberen wellicht.

[Reactie gewijzigd door Robe90 op 4 juli 2020 12:59]

Ik zie deze op hun site:

https://nl-store.acer.com...-5-laptop-a515-44g-zilver

Ik zie niet helemaal waar je Wifi 6 vandaan haalt?
En ik snap niet helemaal wat de Radeon RX640 toevoegt. Is die sneller dan de ingebouwde Vega 6?
Dat is hem inderdaad. Wifi 6 weet ik nu ook niet meer hoe ik daarbij kom, dat lijkt inderdaad niet te kloppen. Het is een 802.11ac kaart.

Die Radeon RX640 was mij ook een raadsel. Het is blijkbaar een Polaris kaart. Ik heb de performance vergeleken met de integrated graphics (al is het nog best lastig om te wisselen van kaart). Hier onder de resultaten van PassMark. Er zit niet heel veel verschil in, maar de 640 heeft 2GB dedicated geheugen. Het is wel een opmerkelijke keuze inderdaad.

RX640:
DirectX 11:
26.22 Frames/sec

DirextX12:
Frame Rate : 26.50 Frames/sec
Frame Latency : Avg: 37.74ms, Min: 32.24ms, Max: 52.01ms
Frame Jitter : 3.67ms (9.73%)

4500u
DirectX 11:
25.88 Frames/sec

DirextX 12:
Frame Rate : 22.23 Frames/sec
Frame Latency : Avg: 44.99ms, Min: 15.55ms, Max: 54.00ms
Frame Jitter : 0.54ms (1.21%)

[Reactie gewijzigd door BCage op 3 juli 2020 13:10]

Bedankt voor de extra info.

Hij is inmiddels besteld. Met kortingscode inderdaad 699. Met 16gb ram en een iets betere videokaart dus een betere keuze dan de Lenovo.
Deze zijn optioneel bij de Lenovo maar zitten op de Acer:
- vingerafdruk scanner
- verlicht toetsenbord
- wifi 6
Hoe kom je erbij dat dit optioneel is?
Volgens Lenovo zit er op deze laptop gewoon WiFi 6, backlit keyboard en vingerafdruk scanner. Raar dat er niks over wordt geroepen.
Zie:
https://psref.lenovo.com/...ad_5_15ARE05?M=81yq002bmh
Omdat als je hem op de website van Lenovo gaat samenstellen deze opties aan- en uitgezet kunnen worden.
ja maar de gereviewde versie heeft het allemaal
Ik zelf denk dat de €730,- kostende HP de betere keuze is met een AMD 4600H CPU en ik denk ook dat deGTX1650 wat sneller is dan die Polaris GPU. https://tweakers.net/pric...pavilion-15-ec1150nd.html

[Reactie gewijzigd door Toine1 op 4 juli 2020 18:55]

Inmiddels is de prijs 799,- geworden, al iets minder interessant.
Tsja dan ben je dan ook rijkelijk laat mee 8)7 Het is net als de beurs met die laptops, maar ik heb hem dus wel voor die lage prijs. Maar ik durf te wedde dat er ook andere aanbiedingen zijn, zoek ook op HWI wie weet.
Ben het met je eens. Maar zou je deze HP ook kiezen boven deze acer:

pricewatch: Acer Aspire 7 A715-74G-77UQ


Oftewel, is de 4600u gelijk aan de i7 in deze laptop?
€1000,- of €730,- is een behoooorlijk verschil zou ik zeggen, nee en ook al zou ik het budget hebben, zou ik ook nog voor een moderne CPU gaan en niet voor een 9xxx CPU. De 4600 CPU van de HP is trouwens de veel krachtiger H 45W uitvoering terwijl de U de energie zuinige 15W is.

Trouwens Ik heb toevallig deze HP gekocht voor mijn zoon, als kado, hij moet echter nog binnen komen.
edit: ik zie dat de prijzen €10,- duurder zijn geworden, zal wel komen wegens de aanschaf van al die school laptops.

[Reactie gewijzigd door Toine1 op 12 juli 2020 10:29]

Uit mijn eigen ervaring en mijn werkervaring moet ik zeggen dat de keuze tussen lenovo en acer zeer snel gemaakt is.
Kan me niet voorstellen dat de bouwkwaliteit van Acer op hetzelfde niveau als Lenovo zit. Op het eerste gevoel voelt de behuizing redelijk aan maar kan toch minder "misbruik" verdragen dan andere merken
Oh, dat zou kunnen. Gezien de vele overeenkomsten zou het me niet verbazen als ze (deels) uit dezelfde fabriek komen.

Ik was ook niet van plan deze lang te houden. Ik had nu een laptop nodig. Deze gaat over een paar maanden naar een minder veeleisend familielid toe. Tegen die tijd hoop ik dat er een premium product beschikbaar is wat wel volledig aan mijn wensen voldoet.

Mijn eerste indrukken van deze laptop zijn in ieder geval positief.
Ik weet nog dat in mijn school tijd (ja alweer even geleden) een hoop mede studenten een Acer hadden. 1 voor 1 braken daar de schermen af.. van zo goed als hagelnieuwe laptops.

Ik heb nooit een Acer gekocht of iemand geadviseerd na die tijd, al zal het hopelijk nu toch wel verbeterd zijn. Zowel mijn ouders en mijn vriendin hebben een Lenovo, zou die ook zelf kopen als ik voor een laptop in de race was. Maar voorlopig heb ik nog gewoon een desktop :P
Hmm, ik heb een Acer laptop uit 2007 die het nog steeds doet.
Paar jaar met de Acer Spin1 gewerkt (360 graden scherm met tabletmodus), niets aan de hand. Omdat ik een iets groter scherm wilde met numpad, ging het tussen deze Lenovo 15ARE en een HP 15-cw1948 / cs3645. Die laatste vond ik het mooist en was meteen leverbaar, bovendien heb ik niets aan extra opslag en extra batterijduur, en juist wel aan een RJ45.
Jammer dat alleen de klep van metaal is en de rest plastic.
dude, 700 euro...., voor 700 euro en deze specs mag die van mij volledig plastic zijn.....
Nou liever dat ze de prijs dan op 800 hadden gezet, en dan wel een volledig metalen behuizing. Dat plastic voelt zo goedkoop aan. Thinkpads zijn ook geniale laptops maar de plastic behuizing voelt goedkoop aan en is ook niet echt duurzaam.
meeste Thinkpads zijn niet van plastic, maar van magnesium, en niet duurzaam? De T-serie is milspec...
Er zijn genoeg modellen in de T-reeks die gewoon van plastic gemaakt zijn hoor. Je kan met plastic ook prima een stevige laptop maken met een goed design en stevige scharnieren. Het enige nadeel van bijvoorbeeld de T490 is dat men een soort zacht aanvoelend plastic gebruikt dat erg snel vet wordt. Ik heb een vrij vette huid en het is erg moeilijk om de vlekken van de laptop af te krijgen.
Ja, met daaronder een stevig metalen frame, de T490 is geen plastic laptop, heb momenteel een t440p, die ik tweedehands voor 150 euro heb gekocht, en goedkoop voelt deze zeker niet aan, wacht enkel met smart op het full HD scherm dat ik besteld heb
Waar heb je dit display precies besteld?

Dit is een mooie link wanneer je je 440p nog verder wilt pimpen: https://octoperf.com/blog...nkpad-t440p-buyers-guide/
Lenovo builds zijn solide geloof me.

We hebben op werk de nieuwe X390 prima build quality van Lenovo.
Klopt, ik heb al 4-5 jaar een lenovo z50-70, goed en stevig ding alleen is helaas de interne grafische kaart naar de klote gegaan mischien hadden ze de koeling iets beter kunnen maken.
Voor de rest doet alles het goed en werk ik verder op de interne intel 4000 chip.
Lenovo thinkpads wel, de ideapads zijn eigenlijk een totaal andere divisie en staan niet echt bekend om hun geweldige bouwkwaliteit.
Dus je x390,zal zeker een solide laptop zijn, deze ideapad is gewoon te vergelijken met andere consumer laptops in deze prijsklasse.
Ligt er aan, T490 en nieuwe T14 G1 zijn gewoon van plastic gemaakt. Moet zeggen dat de bouw kwaliteit echt dik op orde is. Ik als zakelijk gebruiker heb ook liever plastic dan metaal, bij het vallen van een laptop, breekt dan de hele boel ipv vervormen.
Plus kunststof is een heel stuk lichter. Heb nog een T470 zeer solide.
Plus kunststof is een heel stuk lichter.
Die gaat niet helemaal op. Je hebt nl. veel meer kunststof nodig om dezelfde sterkte en stijfheid te bereiken dan met metaal. Met lichtgewicht metaallegeringen win je de sterkte:gewicht verhouding bij producten als laptops. Maar metaalbewerking is ook moeilijker en kostbaarder dan kunststofbewerking.
Volgens mij is die optie er (geweest). Luxe scherm nemen (100% rgb) en ook een metale palmrest (volgens mij ging dat samen met een bepaalde accu maat). Je krijgt dan ook een 2e usb-c ipv de barrel charger. Ze hadden alleen productie problemen met die palrest, maar denk dat bij betere leverbaarheid etc dat wel terug komt. Volgens mij heeft de intel versie het nog wel.

[Reactie gewijzigd door Shizzel op 3 juli 2020 09:44]

Deze heb ik inderdaad willen bestellen, namelijk in de volgende configuratie:
-4800u
-16gb
-512 SSD
- meest dure scherm
- meest uitgebreide accu
- en alle opties, zoals wifi 6 vinger scanner de lader via usb-c en metalen laptop. Volgens mij zat die initieel tegen de 900 euro aan.

Maar helaas is deze configuratie van de wereld verdwenen en zijn we ondertussen 3 maand verder.

Het is zelfs zo dat als je nu naar Lenovo gaat, is de laptop "An sich" niet eens te bestellen.
Ik gok dar Lenovo aan marktonderzoeken doet en dat de meeste mensen dit wilden hebben voor 700 euro ;-)
Nou liever dat ze de prijs dan op 800 hadden gezet, en dan wel een volledig metalen behuizing. Dat plastic voelt zo goedkoop aan. Thinkpads zijn ook geniale laptops maar de plastic behuizing voelt goedkoop aan en is ook niet echt duurzaam.
Ik zou zeggen: koop dan een ander als je dit niet goed vindt. Vergeet wel niet dat je dan ook méér betaalt. Klagen en zagen dat iets wel of niet in of op de laptop zit is zinloos, zeker als je zo’n prijzen naast elkaar kunt leggen. Koop een alternatief dat wel aan jouw eisen voldoet en laat de toestelle die niet aan jouw eisen voldoen links liggen. Simpel.
Ik heb deze laptop nu iets van een maand in gebruik, en moet zeggen dat ik positief verrast ben over de bouwkwaliteit. Het plastic is een beetje opgeruwd, daardoor vind ik het prettig aanvoelen. Bij normaal gebruik/browsen is de behuizing ook slechts 30°C, dus dat helpt ook zeker in de beleving.

Ik zoek normaal ook specifiek naar metalen behuizing maar vond dit zo'n goede combi qua prijs/specs dat ik overstag ben gegaan en heb er geen spijt van.
Ik weet niet of je dit berichtje nog ziet verschijnen, maar mag ik vragen waar je deze laptop hebt gekocht? Momenteel zie ik hem alleen bij de MediaMarkt en daar is die uitverkocht. Nergens anders kan ik hem vinden. Misschien tips?
De beschikbaarheid is vrij belabberd lijkt het idd. Ik heb m bij mediamarkt gekocht omdat toen ook alleen daar voorraad was. Zit vrees ik niks anders op dan MM en lenovo site regelmatig te checken.
Ik vind het vooral jammer dat het geheugen vastgesoldeerd is. Niet zozeer voor upgrades maar wel voor mocht het later defect gaan. Verder ziet het er een prima laptop uit voor deze prijs :)
Volgens mij is er 1 module gesoldeerd en bij de 16GB versie wordt er 1 vervangbare 8GB module bijgeplaatst in een slot.
Ja vanaf dat je gesoldeerde module kapot is, mag je weleen andere module in het tweede slot steken, de laptop zal niet booten
Ik kan me eigenlijk niet herinneren dat ik ooit stukke geheugenmodules heb gehad (wel anekdotisch, gebeurt vast wel eens maar niet vaak). Dan lijkt de uitbreidbaarheid me toch een beter argument.
Prijs is een beetje bepalend natuurlijk. Als je een geweldig chassis wilt met geweldige specs moet je daar ook knaken voor neerleggen. Laptops onder de 1000 euro zijn altijd met concessies. Geweldig chassis met matige specs (of nog erger een chromebook) of een matig chassis met geweldige specs.
Als je een laptop wil die alles heeft moet je toch gaan kijken naar een MacBook Pro, Dell XPS of een razor laptop
Plastic heeft ook voordelen: goedkoper, vaak steviger, wordt niet zo warm aan de handen, ...
Dat ligt er aan welk model je neemt. Als je er een neemt die via USB-C oplaad is hij volledig aluminium. Als je de Lenovo Round Tip hebt is hij plastic. Zie hier in de specs. (https://psref.lenovo.com/...deaPad_5_14ARE05_Spec.PDF)
Ah wat goed, kun je dat zelf samenstellen of hij usb-c heeft of hebben alleen de top processoren die?
Duidelijk! Nu nog een 13 of 14 inch variant en ik ben klaar. (Surface laptop)
Alleen het wachten tot zoiets verkrijgbaar is duurt wel lang.
Kan AMD niet leveren of zit Intel te veel in de pap?
Zie ook HP Envy, heb 3 dagen geleden de x360 13" ay003nd besteld, gisteravond ontvangen.
AMD Ryzen 4700U met 16GB, 1.3KG, volledig omklapbaar scherm. Heel degelijk gebouwd.
pricewatch: HP Envy x360 13-ay0003nd
enkele dagen geleden voor €1017 bij OfficeCentre trouwens.

Helaas met Ubuntu 20.04 nog wel wat problemen, fans draaien te hard, screen brightness blijft max, standby werkt niet, fingerprint werkt niet maar die vind ik ook niet belangrijk. Verder werkt alles, ook touchscreen. Moet nog een kernel update proberen.

edit: kernel update naar 5.8rc3 gedaan volgens deze instructies: brightness aanpassen (en night mode. blauw licht filter) werkt maar is niet persistent na reboot weer max. Eenvoudig met de quick buttons aan te passen. Fans lijken minder actief maar gaan nooit helemaal uit. Accu lijkt wel flink stuk langer mee te gaan dan gisteren, % is na uren werken met maar 10% gedaald. Suspend/hibernate werkt nog niet.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 3 juli 2020 16:43]

Meen me te herinneren dat kernel 5.8 fixes bevat voor de fans en temperatuurcontrole
Dat vind ik net ook uit door verder te Googlen. Moet alleen uitzoeken hoe ik mijn kernel het beste kan updaten, 5.8rc3 lijkt de meest recente.
Ik draai Ubuntu 20.04 op de Lenovo Ideapad 5 15ARE uit het artikel en moest ook de kernel upgraden voor brightness controls (en Wayland). Standby werkt bij mij wel op 5.8rc2, maar de fingerprint scanner inderdaad niet. Misschien heeft dat met secureboot te maken (de 5.8rc2 build die ik gebruik is niet gesigned)? In Wayland werken brightness controls wel, maar wordt het scherm niet dimmer dan 50% brightness. Ik dacht gezien te hebben dat het onder X11 wel werkte.

Wel werkte bij mij de touchpad niet out of the box, maar met de instructies van hier werkt het wel.
Toen ik de laptop voor het eerst aanzette heb ik direct secure boot uitgeschakeld nog voordat Windows 10 begon. Laptop is voor privé dus die functie leek me niet nuttig en ik dacht dat het de Ubuntu (Budgie) installatie onnodig ingewikkeld zou maken.

Wel gek die verschillen. Touchpad en touchscreen werken bij mij juist wel zonder de kernel update (5.8rc3).

Brightness (na update) nu je het zegt, dimt wel goed maar niet minimaal lijkt het.

Fingerprint vind ik niet zo belangrijk. Standby is wel beetje vervelend nu moet ik de laptop steeds helemaal uitschakelen.
Die is er hoor, de gewone ideapad 5 is een 14 inch model: https://www.lenovo.com/nl...d-5-14ARE05/p/88IPS501392

Is met dezelfde cpus uit te rusten (van 4 tot 8 cores)

[Reactie gewijzigd door kiang op 3 juli 2020 10:32]

Houd wel rekening dat je bij deze uitvoering single channel memory hebt.en volgens mij niet kunt upgraden
nee hoor, op mijn (16GB) machine heb ik dual channel
Kijk even bij de alternatieven. Dit zijn 14-inch modellen met dezelfde CPU/GPU.
Deze in 14” lijkt me ideaal maar kan ik nergens vinden met 16GB en een normale levertijd..
Het schijnt dat de 15" variant wel net wat sneller is door betere koeling en een betere SSD. Daarnaast heeft de 15" variant een vrije USB-C poort omdat je die poort niet gebruikt voor opladen bij de 15" variant.
Ik heb sinds een aantal dagen de 15” variant en moet zeggen dat het door de kleine bezels net een 14” lijkt. Heb eerder een 14” Lenovo Ideapad 520 gehad en deze 15” lijkt qua oppervlakte hetzelfde. Voor dit geld deze specs; ik kan het alleen maar aanraden!
Hee, waar heb je deze laptop aangeschaft? Ik kan hem momenteel nergens anders vinden dan bij de MediaMarkt, waar die uitverkocht is :/
Hey,

Ik heb 'm bij de MediaMarkt gekocht. Destijds was die online al uitverkocht maar enkele vestigingen hadden 'm nog. Ik zie zojuist dat MediaMarkt Den Bosch nog voorraad heeft van de Teal versie. Wellicht die daar ophalen?
2 weken geleden heb ik er 1 gepakt bij paradigit.
Voor mijn vader een Lenovo met Ryzen 7 4700 H besteld, ook met 16 GB ram, Nvidea 1650.. Aangezien zijn Ziggo de geest heeft gegeven en wacht op een nieuw modem is hij nog niet in gebruik genomen maar verwacht veel van die nieuwe CPU's.
Zijn oude Intel i7 was enorm traag geworden, hij gaat zo van 4 naar 16 cores, komt hopelijk helemaal goed, en voor nog geen 1000 euro..
Welk model is dat? Ik kan hem nergens vinden.
Ik neem aan dat je de 4800h bedoelt? De 4700u is een 8-core processor zonder hyperthreading, dus ook 8 threads. De 4800h een 8-core (niet 16) met hyperthreading, dus 16 threads,
Ik zoek een laptop met minimaal 15 inch, IPS scherm voor Photoshop. beeld kwaliteit is dus belangrijk.
probleem wat ik ook hier weer zie is dat ik er niet uit kom. deze laptop ziet er goed uit maar krijgt een minus voor beeld kwaliteit.
Ik denk dat je het beste kunt kijken naar een ThinkPad of een Dell XPS. Ik heb zelf beide, en ze hebben beide prachtige schermen (mits je voor de beste schermoptie kiest natuurlijk). Ik gebruik ze voor fotobewerking in Lightroom.
dank voor je reactie. het zou leuk zijn voor tweakers als ze daar een review zouden schrijven voor specifieke behoeftes zoals photoshop of lightroom in dit geval. soort thema review. photoshop is geen zware applicatie maar heeft toch zijn eisen. redelijk snelle proc, 16gb geheugen, ssd minimaal, IPS scherm. meeste laptops komen bij mij over met als doel klein, werk/student laptop of game laptop.

ik ga eens kijken bij de Dell en Thinkpad. ik heb een hele oude XPS (6jaar) laptop die niet echt meer mee kan.
Geheugen ligt natuurlijk aan wat je doet. Lightroom, die gebruikt wel echt 16GB geheugen als je lekker bezig bent, dus vind maar es een laptop die dat beschikbaar heeft :/

Ik gebruik nu een XPS13 met 10th gen Core i7, 16GB geheugen (dus eigenlijk niet genoeg voor Lightroom, maarja, swappen dan maar), en een 2TB M.2 SSD. Het scherm is subliem, hij typt heerlijk, en het touchpad is beter dan ooit. Maarja, 10 mensen 10 kleuren. Wie weet ligt een Thinkpad jou beter ;)

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 3 juli 2020 14:51]

Ugh what jammer van dat niet gecentreerde trackpad.

Daar kan ik echt niet tegen 8)7
Idd dat oogt niet echt prettig.. Maar daar valt nog wel mee te leven.. Wat ik mij af vraag, is dat wel prettig in het gebruik van het trackpad ? Zo te zien hebben ze dat gedaan om de trackpad te centreren onder het toetsenbord exclusief numpad..
Is juist prettig, als rechtshandige ligt je rechterhand met wijsvinger op de J. Zonder je elleboog op te tillen kom je met deze locatie dan op trackpad uit. Als ie in het midden zit moet je je hele arm bewegen. First world problems...
Hm als je nou deze reviews leest en wat vergelijkingsmateriaal zoekt met de 4XXX H(S) series dan valt gelijk op dat de accuduur resultaten van de browsetest eigenlijk niet kunnen kloppen.. Die zijn namelijk zo slecht.. En wat lees ik nou in de review van die Zephyrus G14 en G15: reviews: Asus Zephyrus 14" en 15" - Ryzen 4000-gamelaptops voor niet-gamers

Blijkbaar een issue (of designkeuze) die echt energie slurpt, bij modellen met schermen met een hoge refreshrate.
Op basis van m'n eigen ervaring met deze laptop durf ik deze browsetest resultaten wel te bevestigen voor je. Ik heb m altijd op max helderheid staan (300 nits, ipv test 180), en doe er dan met normaal browsegebruik zo'n 9 a 10 uur mee. Dan is die 14 uur wel realistisch toch?

Misschien begrijp ik je verkeerd maar 9 a 10 uur met volle schermhelderheid is toch een prima resultaat? Of bedoel je dat de resultaten van al die andere laptops niet kunnen kloppen?
Idd, het resultaat van die andere laptops bedoelde ik.
Misschien een domme vraag, maar werkt alle software die je normaal op Intel laptops gebruikt ook op een AMD Ryzen computer? Of heb je dan andere varianten van de software nodig?
Er zijn geen domme vragen. Alle software zal gewoon werken. Het kan zijn dat specialistische programma's misschien sneller zijn op de ene of de andere processor vanwege bepaalde optimalisaties maar dan weet je dat al op voorhand.
Super, dank je wel! :D
Misschien een domme vraag, maar werkt alle software die je normaal op Intel laptops gebruikt ook op een AMD Ryzen computer? Of heb je dan andere varianten van de software nodig?
Is helemaal geen domme vraag hoor, je hebt inmiddels al antwoord maar de enige reden dat dit werkt is omdat AMD van Intel de x86 specificatie mag gebruiken op licentie en Intel weer van AMD de AMD64 specificatie. Daarom zijn deze modellen compatible. Maar als je er een willekeurige processor in zou gooien dan zou je wel degelijk op z’n minst de software op een andere manier moeten compilen en ‘t zou ook kunnen zijn dat die optie er dan helemaal niet was.

Maar deze gangbare Intel en AMD processoren zijn dus gewoon compatible.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True