Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Julian Huijbregts en Jelle Stuip

Laptop Best Buy Guide

Februari 2019

Mainstreamlaptop tot 1000 euro

In de categorie Mainstream zoeken we voor maximaal duizend euro een laptop waarmee je probleemloos allerlei werkzaamheden kunt verrichten. Binnen het budget passen laptops met een Coffee Lake-hexacoreprocessor en een GTX 1050-gpu. Uiteraard verwachten we in een model in deze prijsklasse ook een ssd en een goed scherm.

In een eerdere Laptop Best Buy Guide viel onze keus op de HP Pavilion Gaming 15, een gamelaptop die er niet al te opvallend uitziet. Ook nu kiezen we weer voor dit model, want nog altijd krijg je veel waar voor je geld en er zijn veel varianten te koop. Als je een krap budget hebt, is de 15-cx0030-uitvoering een goede keuze. Die kost zo'n 850 euro en heeft een hexacore-cpu en GTX 1050-gpu. Binnen het budget zijn er ook versies met meer geheugen of een GTX 1050 Ti, maar die hebben een quadcore in plaats van een hexacore.

Als je gamen belangrijk vindt en je budget wat ruimer is, kun je een model met GTX 1060 3GB-videokaart overwegen. Op het moment van schrijven staan er twee exemplaren in de Pricewatch voor zo'n 1050 euro. Deze exemplaren hebben geen ssd, maar alleen een 1TB-hdd. Het is wel relatief eenvoudig om een ssd in te bouwen, dus als je daar niet voor terugdeinst, is dat nadeel eenvoudig en goedkoop op te lossen.

15-cx0030 15-cx0953 15-cx0470 15-cx0630nd
Processor Core i7-8750H Core i5-8300H Core i5-8300H Core i7-8750H
Geheugen 8GB 16GB 8GB 8GB
Gpu GTX 1050 2GB GTX 1050 2GB GTX 1050 Ti 4GB GTX 1060 3GB
Ssd + hdd 128GB + 1TB 128GB + 1TB 128GB + 1TB 1TB-hdd
Prijs € 849,- € 929,- € 894,19 Onbekend

HP Pavilion 15-cx

Zoals gezegd is de HP Pavilion 15-cx een gamelaptop, maar dat zie je er niet echt aan af. Veel gamelaptops hebben een schreeuwerig uiterlijk, maar deze uitvoering van HP oogt neutraal met zijn zwarte behuizing en hij is ook vrij compact. Het gedeelte rondom het toetsenbord is van metaal gemaakt, net als de zijkanten, waar de aansluitingen zitten. De rest van de behuizing is gemaakt van plastic. De stevigheid van het scherm valt daardoor wel wat tegen; het is erg makkelijk te torderen. De 15,6"-laptop heeft flink wat aansluitingen. Links vind je twee usb-a-poorten en een sd-kaartlezer, en aan de rechterkant zitten nog een usb-a-aansluiting, een usb-c-variant, gigabit-ethernet en hdmi 2.0.

HP Pavilion 15-cx

De Pavilion 15-cx heeft een toetsenbord met een numeriek toetsenblok aan de rechterkant. Het alfanumerieke gedeelte en de touchpad zijn daardoor wat naar links geschoven. Tikken gaat vrij prettig, al is de hoeveelheid toetsentravel wat laag voor een 15,6"-laptop. Wel bieden de toetsen een duidelijke feedback tijdens het tikken. HP gebruikt geen Precision Touchpad in de Pavilion 15-cx, maar een Elan Clickpad met eigen software. Het oppervlak is van plastic en dus niet zo glad als een glazen touchpadoppervlak.

Scherm, accuduur en upgrades

Het 15,6"-scherm heeft een resolutie van 1920x1080 pixels. Het ahva-paneel is afkomstig van fabrikant BOE en heeft dezelfde eigenschappen als een ips-paneel. De kijkhoeken zijn dus goed en ook het contrast is in dit geval behoorlijk hoog; we meten een contrastverhouding van 1340:1. Met 230cd/m² valt de maximale helderheid wel tegen, het scherm kan niet helder genoeg om de laptop buitenshuis goed te kunnen gebruiken. Gelukkig is het wel een mat scherm, waardoor je geen last hebt van spiegelingen in beeld.

De accuduur is in onze browsetest zo'n zeven uur. Dat is een respectabele score, al zijn er veel laptops die het beter doen. Voor een mainstreamlaptop vinden we een lange accuduur niet zo heel belangrijk; het is geen dun en licht model dat je veel buitenshuis of onderweg gebruikt. Bij zwaardere belasting, die we met PCMark testen, is de accuduur drie uur en twintig minuten.

Upgraden van de Pavilion 15 is betrekkelijk eenvoudig. Door de bodem van de laptop los te schroeven krijg je toegang tot verwisselbaar ddr4-werkgeheugen, de 2,5"-sataschijf en een m2-ssd. Wat je precies aantreft, hangt af van de configuratie, maar uitbreiden of vervangen van componenten is dus goed mogelijk.

Conclusie

De Pavilion 15 biedt zeker in de cx0030-uitvoering veel waar voor je geld. Het is een van de goedkoopste laptops met een hexacoreprocessor en bovendien krijg je daar een GTX 1050-gpu bij, waarmee je aardig een spelletje kunt spelen. De 128GB-ssd is klein, maar de 1TB-hdd biedt veel ruimte voor de opslag van media, bestanden en games. Bovendien is upgraden eenvoudig.

Nadelen zijn er ook. Zo valt de stevigheid van de schermconstructie tegen en is de maximale helderheid van het scherm matig. Ook hadden we graag een Precision Touchpad met glazen oppervlak gezien in de laptop. Die minpunten vinden we echter overkomelijk, vanwege de scherpe prijs. De Pavilion 15 is een krachtige laptop die dankzij de upgradeopties lang mee kan gaan.

Alternatieven

HP Omen 17-an101nd

Geef je de voorkeur aan een grotere 17,3"-laptop en vind je een uiterlijk dat meer is gericht op gamers geen bezwaar, dan is deze HP Omen 17 een goede koop. Hij bevat een Core i7-8750H, GTX 1050 Ti, 8GB ram en een 128GB-ssd naast een 1TB-hdd. Het scherm heeft een full-hd-resolutie en een ips-paneel.

Score: 0(0 reviews)
Lenovo Yoga 730-15IKB 81CU005SMH

Heb je liever een dunne en lichte laptop, dan is de Yoga 730-convertible interessant. Dit model is 17mm dun en weegt zo'n 1,9kg. Er zit echter een 15W-processor in, de Core i5-8250U-quadcore, dus je levert in op processorkracht. De gpu is een GTX 1050.

Score: 0(0 reviews)

Reacties (162)

Wijzig sortering
Jammer dat de test ophoudt bij 1000 euro. Ik ben op zoek naar iets wat minder compromissen maakt en heb daar extra geld voor over. Ik zou graag zien wat er te koop is in de categorie van de Dell XPS machines en welke trade-offs daar gemaakt worden.

@pepsiblik en dat geldt niet voor machines van 500, 700 en 1000 euro? De toegevoegde waarde van dit soort artikelen is dat T.net je helpt met het scheiden van het kaf van het koren.

[Reactie gewijzigd door Dr. Strangelove op 1 februari 2019 09:36]

Jammer inderdaad. Mijn gevoel is dat deze best buy guide meer gericht is op de toevallige non-Tweakers dat hier terechtkomt. En die komen. Als ik bv de Belgische nieuwssite hln.be opent zijn daar soms artikels van Tweakers waar al de non-Tweakers naar hier worden gestuurd uiteraard.
Wat ben je met een laptop van rond 1000 euro als je al gevorderde ITer bent (dev, ops, ...) of student dat aan een hogere IT opleiding begint? Juist niets.
We willen dus een high-end best buy guide aub.

Edit:
Fijn om te zien hoe het modsysteem hier weer zijn gang gaat voor deze post en verder onderaan. Maar de discussie is wel gaande.

@buzzin: Het is jouw interpretiatie. Op geen enkel moment heb ik geschreven dat je een goede of slechte ITer bent met een systeem van 1k! En dat je niet bepaald een i9 moet hebben, wederom jouw interpretatie. Ik lees uit jouw post dat je een systeem hebt voor werk en dan ook een ander systeem voor gaming. Dat maakt dus 2 systemen en ben je al boven de 1k. Of begrijp ik dit verkeerd?

@Pesu: Ik heb in de hogere IT opleiding genoeg studenten gezien dat tegen de limieten botsten tijdens het draaien van bv Cloudera VMs, Dockers enz. Met als gevolg dat ze tijdens de opleiding een ander toestel zijn gaan kopen (nieuw of 2de hands). De AWS Educate of Azure student met de free credits bracht geen soelaas spijtig genoeg want daar ook gelimiteerd tot basic systemen waar je je credits niet overal voor kunt gebruiken. Maar je hebt misschien een punt dat dit de verantwoordelijkheid is van de school zelf om jou systemen te bieden waar je dit allemaal op kunt draaien.

Zon' pavillon 15C is niets voor mij, misschien wel voor jullie maar ik neem geen baksteen overal mee naartoe.

Als ik kijk naar wat Tweakers voor staat, voorziet deze BBG niet aan de behoefte van menige Tweaker, punt.

[Reactie gewijzigd door eYaTed op 1 februari 2019 10:45]

Totale onzin.
Als jij denkt dat je alleen een goede ITer kan zijn als je bakken met geld naar een laptopfabrikant gooit, ben je het juist niet.
Ik vind dit soort guides weldegelijk handig en meer is echt niet nodig.
Sterker nog, voor de meeste beheerders geldt dat het gewoon moet werken, daar heb je geen i9 ofzo voor nodig.
Voor m'n games thuis daarentegen zoek ik een iets beter modelletje.....maar ook daar ga ik niet overboord met geld, rond de 1000/1100 euro zijn erg leuk dingen te krijgen.

Edit:
Wat ben je met een laptop van rond 1000 euro als je al gevorderde ITer bent (dev, ops, ...) of student dat aan een hogere IT opleiding begint? Juist niets.
Niets interpetatie, hier staat letterlijk dat je niets bent als gevorderde ITer met een laptop van 1000 euro. Jouw woorden, niet die van mij....

[Reactie gewijzigd door buzzin op 1 februari 2019 13:21]

Dat niet maar als IT-er wil je wel professioneel spul. Ik heb zelf altijd laptops van 2000-2500 euro, niet eens vanwege de prijs maar als er iets stuk gaat staat er de volgende dag een technieker aan de deur.

Een beetje IT-er heeft een uurtarief van wat, 75 tot 125 euro of meer. Ga jij dan als professional met een consumentenapparaat van 900 euro rondlopen?

Ik begrijp het ook niet, kleine moeite om een business laptop toe te voegen, zeg ik en anderen trouwens iedere keer al bij de laptop BBG maar wordt niets mee gedaan. Echt een gemiste kans gezien er zoveel professionals zijn hier. Dit is idd overduidelijk gericht op de hobbyist / thuisgebruiker / gamer.
Een beetje IT-er heeft een uurtarief van wat, 75 tot 125 euro of meer. Ga jij dan als professional met een consumentenapparaat van 900 euro rondlopen?
Ja, sterker nog, ik als zzp'er loop met een refurbished laptop van 300 euro rond. Is niet de snelste of beste laptop maar doet alles wat ik voor mijn beroep nodig heb.

Wat maakt mij beter met een laptop van 1000+ euro?
Je vergeet wellicht dat imago ook een belangrijke component is in het aangaan/onderhouden van zakelijke relaties. Of dat een valide manier is om iemands capaciteit te beoordelen laat ik in het midden, echter blijkt het wel zo te werken. Zegt u het maar; stel je huurt een bedrijf in voor 120 euro per uur en er komt iemand in een oude Opel Corsa 1998 aangereden. Welk gevoel krijg je hier bij? Ook al doet je dit wellicht niets, begrijp dat dit voor anderen weldegelijk mee kan wegen in de beeldvorming. Daarmee is het dus ook voor jou belangrijk als ondernemer.
Als mijn consultant in een oude Opel Corsa aan komt rijden en hij is freelance/eigen baas dan zou ik in ieder geval minder snel denken dat ik hem veel te veel betaal.

Mijn ervaring is eigenlijk ook dat er vaak zo naar gekeken wordt door mijn collega's, 'die externe met die dikke bak' is nooit heel geliefd. Of het jaloezie, afgunst, gevoel van teveel betalen of wat dan ook is, ik weet niet maar ik zie het gebeuren. Beter val je als ondernemer netjes in het midden, dan kom je niet te arm en niet te rijk over en valt er ook niet over te vooroordelen.
Volledig mee eens. Vandaar dat die keuze voor middensegment volgens mij eveneens voor zakelijke laptops opgaat.
Daarom is een laptop van 1000 euro zakelijk gezien niet een direct overbodige luxe als je het qua specs met een laptop van 300 euro ook af kan. Imago.
Maar de hele site is ook gericht op consumenten en niet op de zakelijke markt.
Daarnaast, volgens mij wordt er vrij veel gediscussieerd op het forum over de BBG is het niet? Als er zoveel mensen zijn die het graag zouden willen, dan is er gewoon een forum om dat kenbaar te maken.
Ben ook heel hard pro een hoger segment, maar ik weet ook niet of die toestellen per se allemaal in de price watch staan. Van Dell Xps ben ik soms teleurgesteld hoe weinig die up to date zijn. De modellen staan er wel in maar minder dan de helft heeft effectief een prijs.

Dit komt deels ook door sommige shops (Bv de dell website) die gewoon niet verbonden zijn.
Ik begrijp je punt, maar er is een duidelijke verschuiving gaande wanneer je kijkt naar wat men bv op het gebied van service verwacht. Dat zie je in de BBG nooit terug, maar wordt echt steeds belangrijker. Dit is voor een toenemend aantal mensen reden om bv bewust voor een business model te gaan, zodat er de volgende dag onsite reparatie plaats kan vinden, ipv dat je met je goede gedrag anderhalf uur staat te wachten bij de servicebalie van de lokale retailer om je laptopje te mogen overhandigen voor een depot repair, al dan niet ergens in het buitenland.
Niet dat men zich echt wat aantrekt tijdens het samenstellen van een BBG van wat er in betreffende topic's wordt gezegd, zo heb ik al vaker gemerkt. Sommige keuzes zijn niet te begrijpen. :/

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 1 februari 2019 21:29]

Eens dat de centen die spendeert niet je kwaliteiten definieert, maar merk persoonlijk dat een goede laptop (16gb+, heel goed scherm) het programmeerwerk behoorlijk aangenamer maakt.

Ik zou ook wel een best buy guide met ontwikkelaars focus willen hebben. Waar kan je lekker lang op typen, op welke scherm leest code het fijnst, welke hardware maakt containers in docker draaien makkelijker. Zijn vragen die volgens mij menig tweaker graag beantwoord ziet.
16 gb geheugen om te programmeren?
Dat ligt eraan wat je doet natuurlijk. Als je zoals ik vaak werkt met grote datasets, dan is dat al geen overbodige luxe meer. In productie werk je natuurlijk wat aan de efficientie, maar om 'te prullen met de data' is het wel handig.
Dat ligt eraan wat je doet natuurlijk.
Daar heb je gelijk in, maar er wordt door @eYaTed een soort algemeen geldende waarheid gepost dat je als IT'er niks voorstelt als je maar 1000 euro aan een laptop uitgeeft. Nu mag ik niet klagen over de HP Zbook G5 die ik van m'n werk krijg, maar als ik zelf nu een laptop zou moeten kopen (Privé, voor spelletjes, wat office-werk, etc) zou ik iets boven de 1000 euro zoeken: mijn vriendin heeft een Lenovo Legion Y530 gekocht voor 1299 euro en dat is een prima laptop die lekker snel en stil is. Goed geluid, prima scherm (behalve in de zon). Een opvolger daarvan zie ik best zitten voor mijn inmiddels wat gedateerde Y510p.
Wanneer je VMs/ docker hebt draaien is dat wel lekker ja.
16 gb geheugen om te programmeren?
Ik heb zelf een upgrade gedaan van 8 naar 16 omdat 8 echt constant niet genoeg was.

Het gaat niet alleen om code typen hé. Alhoewel een beetje IDE ook al aardig wat geheugen vraagt.
Denk eens aan wat VM's, bijvoorbeeld een Kubernetes met flink wat services lokaal draaiend. Wat Docker containertjes ernaast. Misschien wil je een aantal instanties van je applicatie hebben draaien om parallellisatie te testen. LocalStack/Serverless ernaast?
Doe dan nog wat browser tabjes open, browsers gaan tegenwoordig ook al makkelijk naar de 1+ GB als je ze die ruimte kan geven, en dan zit je er al snel aan.

Sterker nog, ik kijk op dit moment naar m'n geheugengebruik en ik zit aan de 8.1 GB. En dan heb ik echt helemaal niks open nu (ben al klaar met werk), alleen flink wat browsertabs, Docker draait nog op de achtergrond, en misschien wat services.

Edit: overigens wil ik daarmee niet zeggen dat je geen goeie it'er bent zonder dure laptop, de mijne was ook nog onder de 1000 (alhoewel met die RAM upgrade niet meer). En je kan ook wel goedkopere laptops kopen en daar 16 GB inprikken.

[Reactie gewijzigd door Argantonis op 7 februari 2019 16:44]

Als je een ervaren IT-er bent heb je zoveel kennis van zaken dat je zelf kunt beslissen wat je koopt.
Eh ja, ik had al een selectie gemaakt, maar alle input is welkom. Zeker reviews e.d.
Je moet ook niet blind af gaat op dit soort guides, maar het kan wel helpen
Er zijn genoeg it-ers die heel sterk zijn in coding maar niet al teveel verstand hebben van de hardware kant.
Ja, vergelijking was verkeerd. Punt wat ik wilde maken is dat goede software engineers wel iets van hardware weten.
Software en hardware zijn nochtans twee totaal verschillende disciplines.
Ja en nee. Je software draait op hardware. Als je het verschil tussen cache geheugen eninterrupt latency niet weet dan weet ik niet of je het juiste beroep hebt gekozen. Je hoeft niet bij iedere regel code te bedenken welke transistor omklapt, maar zeker bij performance tuning is het ondenkbaar dat te doen zonder een compleet beeld te hebben van wat de overall perfomance van het systeem maakt,
Ja en nee. Je software draait op hardware. Als je het verschil tussen cache geheugen eninterrupt latency niet weet dan weet ik niet of je het juiste beroep hebt gekozen. Je hoeft niet bij iedere regel code te bedenken welke transistor omklapt, maar zeker bij performance tuning is het ondenkbaar dat te doen zonder een compleet beeld te hebben van wat de overall perfomance van het systeem maakt,
Er is alleen een aardig verschil tussen weten hoe hardware op een fundamenteel niveau werkt, en op de hoogte blijven van alle nieuwe modellen laptops, wat er allemaal precies mogelijk is en voor welke prijs, welke CPU's er binnenkort aan zitten te komen, etc. Ik ben daar zelf iig niet geïnteresseerd in. Als ik een nieuwe laptop nodig heb doe ik heus wel even onderzoek naar wat op dat moment logisch is, maar ik denk dat ik er als 16-jarige heel wat meer tijd in stopte.
Ik denk dat performance voor het gros van de software developers geen issue is op dat niveau; het is veel lastiger om een paar procent uit hardware te knijpen dan algoritmen aan te passen, laat staan domweg opschalen .

edit;
off-topic: ik weet niet hoe dit tactisch te vragen maar zit je nou te lullen of ben je oud genoeg voor een 486?

[Reactie gewijzigd door Xander2 op 23 februari 2019 21:18]

Gestart op een 6502. En door de jaren heen gezien dat software en hardware gegroeid zijn. Alleen software is nauwelijks structureel beter geworden. Op een 68000 kon je al een volledig preemptive grafisch os is draaien. Nu is er voor, vanuit de gebruiker gezien, deze functionaliteit een dual core met 2ghz+ nodig.
ah vandaar de latency.

Qua talen toolchains, libraries, filesystems etc. is de ontwikkeling hand in hand gegaan, de eisen zijn simpelweg hoger geworden met kortere doorlooptijd.
Windows is nog steeds in c. Ntfs hebben we ook al een tijdje. Ik zie meer een trend van luie programmeurs die webassembly doen ipv. echte assembly en vergeten dat je dan door 40 abstractie lagen heen gaat.
Ik weet niet wat je probeert te bewijzen.
Abstractielagen/VM bestond al voor de 6502, ntfs is niet meer hetzelfde als hpfs.

Het is ook geen 4k demo met slimme jumps zonder stack pointers etc. etc., de laatste keren dat ik asm heb gelezen was mij duidelijk dat gcc/icc beter optimaliseren/regallocs doen, ik zie het punt neit als je zelfs asm kan embedden in C en in een kernel buiten bootblock iets anders dan C te gebruiken wat een ander memory model heeft.
Als jij denkt dat je alleen een goede ITer kan zijn als je bakken met geld naar een laptopfabrikant gooit, ben je het juist niet.
Wat een onzin, een goede en lichte laptop met i7/i9 processor en fatsoenlijke batterijduur is echt enorm schaars. Niet voor niets vraagt @Dr. Strangelove naar de Dell XPS reeks. Dat is een laptop met vrijwel geen enkel compromis.
Dus jij vind ook dat je alleen een goede ITer bent met een laptop zoals jij beschrijft?
Vreemd, ik heb dat soort budgetten nooit nodig gehad in al die jaren dat ik ITer ben.
Je kunt natuurlijk ook gewoon je werk doen zonder pimp-my-laptop.
Er zijn uiteraard usecases te verzinnen waarbij een extra zware configuratie nodig is, maar dat is maar voor een relatief kleine groep.
De vraag lijkt mij dus meer: wat versta jij onder een ITer?
"of student dat aan een hogere IT opleiding begint? Juist niets"

Excuzi? Wat een onzin. Ik heb als student helemaal geen geld voor een dure laptop, dus alles wat daaronder zit heb ik niks aan?

Hoewel ik ook inderdaad wat meer subcategorieën zou willen zien in deze BBG, vind ik jouw argument wel een wanargument.
En voor een IT-opleiding is een laptopje met 1080p, een quadcore (of zelfs dualcore) en 8GB ram echt prima. Run er linux op, en je kunt er je hele opleiding mee doorkomen. In Twente, tenminste, heb je écht geen Windows nodig voor informatica.
Vms draaien met 8gb geheugen? Dan heb je wel veel geduld.
Ik heb nog nooit meer dan 1 vm nodig gehad voor studie
ligt er natuurlijk aan welke specialisatie je binnen IT op zit, voor systeemontwikkeling wil je al gauw een stuk of 3-5 vm's naast elkaar kunnen draaien. Softwareontwikkeling wil je vaak ook vm's kunnen draaien om op te testen dus dan is 8GB echt te krap. Als je bijvoorbeeld VMware of citrix POC's wil maken heb je aan 16 niet eens genoeg.
Gebruik dan ook gewoon containers ipv. VMs. Draai hier op postgres, tomcat, Jenkins en Sonar binnen 4Gb geheugen en snel zat voor ontwikkelen. VMs zijn overhyped.
zolang je host OS die applicaties en service ondersteund is dat inderdaad een betere oplossing. Maar als dat niet zo is ben je snel op vms aangewezen. Daarnaast ging het dusver over een studenenlaptop en ik betwijfel of studenten al zo ver zijn om docker oid direct te gebruiken.
Lijkt me wel logisch. Dan vind je eerder bugs die ook in productie zouden zitten. Ontwikkelen op platform X en deployen op Y heb ik nog nooit beter zien werken dan gelijke platformen, tenzij cross platform je doel is.
Nooit gestudeerd?

Boven 4gb uitkomen is knap als je Ubuntu runt.

Als ict student kan je met een trash laptop wegkomen. Pas als je echt gaat developen in grote frameworks is het handig om een snelle laptop te hebben.
Grote frameworks als SAP? Of bedoel je Node.js en de overhead die dat met zich meebrengt?
Euh apps builden of andere grote projecten van bedrijven. Niet dingen waar scholen mee werken. Net klaar met Technische Informatica en er was niet veel meer framework dan een paar maven imports om algoritme practica te maken.
Ik loop al wat jaren mee. De eigen frameworks van bedrijven zijn over het algemeen beroerd (want weinig klanten en geen incentive om het te documenteren). Apps (als in apps voor je telefoon) moeten ook gewoon binnen de grenzen van die hardware lopen dus zou iedere laptop voldoende moeten zijn. Ik heb meestal wel 32Gb in mijn laptop zitten maar dat is eigenlijk alleen om achterlijk veel tabs in chrome te hebben. Mijn IDE+Compilers doen het goed in 2Gb en meer is altijd beter voor diskcaching, maar nodig. Nou nee, alleen dus voor de browsers van tegenwoordig.
wie heeft het hier perse over ontwikkelen?
ICT is meer dan SE
Ja geloof ik graag. Ik zit zelf veel met SOLIDWORKS dus heb wel wat zwaarder materiaal nodig, maar voor de intensieve ANSYS berekeningen schakel ik toch al gauw over naar systeem computers van de TU of het bedrijf zelf.
Zelfs in de tijd van UMTS heb ik altijd met Remote Desktop gewerkt. Waarom zou je op je laptop willen compilen? Thuis zo dik mogelijke pc omdat je tweaker bent en mobiel gewoon een fijne laptop met goed scherm. Alleen grafische programma's wil je lokaal draaien, omdat kleine vertragingen daarin wel irritant kunnen zijn. Maar programmeren en compilen op de laptop, waarom?
wat hetb je er aan als je bij elke best buy guide dezelfde data hergebruikt en gewoon kijkt naar wat er op de markt getest is en wat de prijs doet....

de prestatie vergelijken trekken op niks, ze zijn niet eens van de laptops die in dat budget te krijgen zijn. Je kan dit enkel oplossen door een bestbuy guide te maken door met duidelijke aflijning te werken. vb budget 500-600eur, 700-800eur. en je vergelijkt enkel wat in die reeks beschikbaar is en je geeft duidelijke informatie naar wat iedereen op zoek is zoals scherm, behuizing, batterij met duidelijke levensduur test, keyb type, cpu type met degelijke snelheidstesten, ram, HD ruimte etc. zoals het nu in elkaar zit is het waardeloos

Een voorbeeld: in de 700eur reeks (ruime keuze... allemaal hetzelfde, enfin soit) klik je toevallig op de lenovo Thinkpad L580 kom je op een 1100 euro kostende laptop uit. pricewatch: Lenovo ThinkPad L580 20LW000YUK
wat doet deze in het prijsvergelijk van 700?

nog een voorbeeld de lenovo yoga 530 met ryzen is enkel te zien in de budget van 500, klik naar de pricewatch en je ziet ineens 730eur staan, maar in geen enkele prijsvergelijk van de midrange de 700 dus is er nog maar ergens een benchmark van de ryzen te vinden
pricewatch: Lenovo Yoga 530-14ARR (81H9001PMH)

zet wat opties naast elkaar en je hebt een guide. Het helpt inderdaad voor de doelgroep van tegenwoordig met de radio reclame. Die consument zijn evenhard hier de pineut of als ze naar een mediamarkt stappen.

er is een gezegde, als je er niks van kent blijf er dan af.
dit is gewoon een armzalige copy paste van de vorige met wat opsmuk

[Reactie gewijzigd door d3x op 1 februari 2019 09:50]

Je schrijft letterlijk dat je "niets" bent als gevorderde ITer met een laptop rond 1000 euro. Dan is de interpretatie van @buzzin helemaal zo gek niet. Misschien bedoel je iets anders, bv. dat je dan niets hebt?

Terzijde ben ik juist wel blij met deze prijsstellingen binnen BB. Het kan wel degelijk om voor dit soort prijzen een laptop te kopen waar je een aantal jaar plezier van hebt, maar je moet wel goed zoeken. Dit soort artikelen helpt daar gewoon bij. Zeker op het moment dat meerdere alternatieven genoemd worden met verschillende concessies. Het is net wat je dan belangrijk vindt en wat niet.
Mee eens hoor. Kwa specs zou een laptop van 1000 euro nog wel kunnen... Maar deze laptops falen bij kwaliteit en comfort zoals een goed toetsenbord.

Een IT-er is gewoon niet productief met een cheap keyboard. En elke student zou moeten beseffen dat een laptop die niet prettig typt je opleiding mogelijk zal schaden.

En wat is duur als het jaren mee gaat? 7 jaar geleden een laptop van 2200 euro gekocht met specs die nog nu nog goed staan (i7 cpu, 8GB RAM, 17" 1080p, dedicated GPU) en al die jaren profiteer ik van goed spul. Voor mij bleek het zelfs een desktop vervanger.

In deze 7 jaar had ik waarschijnlijk 2 tot 3 goedkope laptops versleten wat opgeteld evenveel gekost zou hebben maar nooit de kwaliteit die ik nu gewend ben.

Ik ben op zoek naar een nieuwe maar deze guides helpen me daar niet bij. Ik zou dit wel verwachten op een site als Tweakers.
Wat ben je met een laptop van rond 1000 euro als je al gevorderde ITer bent (dev, ops, ...) of student dat aan een hogere IT opleiding begint? Juist niets.
Als jij zo'n elitaire IT'r bent die niet overweg kan met een laptop van 600,- wat voor IT"r ben je dan? Juist, iemand zonder verstand van hardware, of ieder geval iemand die geen verstand heeft van resource resource utilization.
We gaan van 1000 naar 600 nu? Ik wil een ELK Stack, programmeren en nog allerlei andere zaken comfortabel kunnen testen/doen. Dat lukt me niet in die prijsklasse. Ik ben dan inderdaad die ITer, dank.
Wanneer je in die prijs regionen komt, dan is er een heel breed spectrum te koop (geld maakt alles mogelijk). En wat dan voor jouw geschikt is hangt sterk af van wat je ermee wilt doen. Om je wat voorbeelden te geven:

- Apple laptops
- Workstation laptops
- Alienware, Asus ROG, MSI Gaming laptops
- Tough books

Dus zeg het maar.
In de BBG voor laptops worden specifieke prebuilds uitgelicht op basis van specifieke hypothetische eisen.
Ja, de mensen die toevallig naar exact zo'n wensenlijstje met exact zo'n budget zat te kijken zal er wat aan hebben, maar het gros van de mensen zal toch een andere bestedingsruimte en/of andere wensen hebben.

Persoonlijk vind ik de BBG voor laptops zeer onzinnig, net zo onzinnig als wanneer in de BBG voor desktops alleen prebuilts behandeld worden.
(Helaas is het niet zo gemakkelijk om zelf een laptop te bouwen en zijn er slechts een handjevol bedrijven die je de optie geven om een laptop zelf verder te configureren, waarbij de opties ook steeds minder worden, maar a la. Zie dan toch liever een bepaalde laptop serie uitgelicht worden als goede koop voor een bepaald budget)
Jammer dat de test ophoudt bij 1000 euro. Ik ben op zoek naar iets wat minder compromissen maakt en heb daar extra geld voor over.
Helemaal eens. Razendpopulaire Apples blijven zo altijd buiten beschouwing. Ik zie collegebanken vol Apples dus ook al heb ik er zelf geen, die gasten doen iets goed. Welke concurrentie is daar? De Surface's en Dell's XPS zijn goede opties.

Ik staar uren per dag naar m'n laptopscherm, ik wil een hoge resolutie om prettig (en sneller) te kunnen lezen. Ik sleep het ding overal mee naartoe dus gewicht, accuduur en bouwkwaliteit (en garantie) doen er ook toe. Met dit eisenpakket zijn we bij een duur apparaat, dus duurzaamheid is ook interessant (= service, updates, upgrades, repareerbaarheid en/of specs die lang meegaan). En smaken verschillen, maar voor dat geld mag het er goed uitzien.
Nee. Een Apple koop je niet voor onder de €1000. En ook workstation laptops vindt je niet onder die prijs. Wanneer je boven die €1000 gaat kijken dan nemen de mogelijkheden ineens exponentieel toe. Daar zou je een aparte categorie voor moeten maken. Ik denk ook dat het criterium daar niet meer zozeer de prijs moet zijn, maar de use case. Dus "wat is de beste workstation laptop" of "wat is de beste klein-formaat laptop".
Dan is dit er wellicht een voor jouw ;)

HP Pavilion 15-cx0670nd = Tweakers Pricewatch

Intel Core i7-8750H (Hexacore)
16 GB RAM
1050Ti
256 GB Solid State Disk (M.2)
1 TB 7200 rpm HDD

Aansluitingen:
2x USB 3.1 (Gen1, 5Gb/s)
USB 3.1 (Gen1, type-c, 5Gb/s)
HDMI 1.4

1049 euro
Ik dacht al dat vandaag misschien de laptop best buy guide zou komen, maar toch gisteravond een laptop aangeschaft na lang zoeken. Misschien dat dit anderen helpt met het maken van hun keuze, dus hierbij mijn verhaal :+

Er kwamen verschillende laptops naar voren in mijn zoektocht (budget was €700):

Medion S6445 (€679,-)
Acer Swift 3 (€699,-)
Lenovo IdeaPad 330-15IKBR - 81DE00WJMH (€699,-)

Voor de gemiddelde gebruiker zijn dit prima systemen, maar ik wilde iets meer (zo nu en dan een spelletje in mijn vrije tijd). De Lenovo beschikt over een Geforce MX150, maar na wat onderzoek bleek dit niet echt een flinke stap vooruit. Ook is hij (op het moment van schrijven) pas over 25 dagen beschikbaar en ik heb direct de laptop nodig, dus dat gaat hem niet worden.

Ik dacht dat mijn zoektocht hierbij zou eindigen, maar toen kwam er nog een lenovo tevoorschijn. Een Lenovo Ideapad 330 net zoals hierboven aangegeven, maar deze keer met een gtx 1050:

Lenovo Ideapad 330-15ICH 81FK003XMH (€779,-)

Deze laptops zien precies hetzelfde uit en hebben dus alleen de volgende verschillen:

Model van 699 euro: CPU - i5-8250U, GPU - GeForce MX150 2GB, Accu - 35Wh
Model van 779 euro: CPU - i5-8300H, GPU - GeForce GTX 1050 4GB, Accu - 45Wh

Voor 80 euro vind ik dit een te gekke upgrade en dit maakt hem naar mijn mening absoluut future proof! Nieuwere en snellere CPU, gaming grafische kaart en grotere accu (dat zal wel geen verschil maken met deze hardware). Alleen jammer dat er een 128GB SSD in zit met 1TB HDD. Prima voor nu en waarschijnlijk voor de meeste "normale" gebruikers, maar daar komt natuurlijk een tweede SSD in.

Dus voor de mensen die op zoek zijn naar een laptop rond de 700, dit is mijn verhaal en ik hoop dat jullie er wat mee kunnen! Ik vind het in ieder geval de extra 80 euro waard.

PS: De laptop arriveert vanavond, dus mocht iemand interesse hebben, kan ik best een korte review schrijven om zo te helpen bij jullie keuze ;)

[Reactie gewijzigd door Bjornn op 1 februari 2019 11:27]

Interessante optie die je beschrijft.

Wat is je eerste indruk van het scherm? De Lenovo 330 heeft een mat TN scherm, waarbij de HP gaming laptops in de BBG ISP hebben. En hoeveel geluid maakt de koeling als de laptop op volle sterkte moet draaien?
Kreeg vanmiddag een telefoontje dat er iets mis is gegaan met de verzending en ik dus een aantal dagen moet wachten... Je hoort van me zodra ik het systeem in bezit heb en heb kunnen testen.
Hoi!

**Ik heb dit als reactie gestuurd naar een tweaker, maar misschien dat ik jou en wellicht ook anderen kan helpen bij het maken van hun keuze. Dit is natuurlijk mijn mening/ervaring die kan verschillen voor iedereen.**
------

Ik heb deze laptop nu een paar dagen in mijn bezit, helaas door vertraging bij Bol, dus ik heb hem nog niet op alle vlakken kunnen testen. Wel heb ik al een aantal dingen opgemerkt. Positief en negatief naar mijn mening natuurlijk.

Laat ik met het negatieve beginnen:

- Het scherm. Het is inderdaad een TN panel en je merkt het direct. De kleuren zijn naar mijn smaak oke, maar ik ben daar ook niet echt zo heel kritisch op. De kijkhoeken zijn dramatisch. Ik gebruik hem zelf voor school en om zo nu en dan te gamen (mocht ik wat vrije tijd over hebben), dus ik heb er niet direct last van. Wel als ik iemand iets wil laten zien of even achteruit wil zitten, dan moet ik direct de hoek van het scherm veranderen om het zo leesbaar te maken.
- De batterij. Ja het wordt gezien als een gaming laptop en hiermee kun je verwachten dat hij aardig wat batterij slurpt en dat doet hij ook. Heb geen screen-on test gedaan of iets in die richting dus cijfers kan ik niet geven, maar ik kan me voorstellen dat hij sneller leeg is dan een gemiddelde laptop.
- Ik heb helaas een kleine speling tussen het touchpad en het klikmechanisme van de linkermuis dat daaronder ligt. Je hoort de aanraking als je de touchpad gebruikt aan de linkerkant en dit vond ik toch wel jammer. Over het algemeen gebruik ik toch een muis en zo niet dan heb ik me al redelijk aangeleerd om het touchpad meer rechts te gebruiken dan links.

Nu de positieve punten:
- Prestatie/geld verhouding is uitstekend. Je krijgt voor zover ik weet geen laptop rond deze prijs met deze hardware. CPU is uitstekend en de gtx 1050 is een mooie krachtpatser voor zijn geld. Ik game zelf ook op een desktop en ik was absoluut verrast over de prestaties van deze laptop.
- Uiterlijk was voor mij niet perse belangrijk, maar ik vind het een super mooie, simplistische laptop. Hiermee bedoel ik dus dat hij een mooie, strakke en zakelijke uitstraling heeft, zonder enige poespas eromheen. Ook vind ik hem aardig dun!
- Er komt mooi geluid uit. Nu heb ik dit ook nog niet grondig getest, maar ik merkte op dat er twee speakers onderin aan de voorkant zitten. Mocht je hem op schoot hebben, dan kan dit nogal snel worden afgeschermd. Staat hij op tafel, dan creert hij een nette geluidskwaliteit, waar ik in ieder geval absoluut tevreden over ben.

Het ligt natuurlijk aan wat je wil van een laptop. Je kijkt natuurlijk naar een scherm waarbij jij alleen kunt bepalen of dit een goed product is dat jouw wensen vervult of niet. Ik ga persoonlijk meer voor de prestaties dan voor het luxe gevoel. Daarbij heb ik voor deze laptop gekozen, omdat ik nét iets minder prioriteiten stel aan het scherm. Het is jammer, natuurlijk, maar als je kijkt naar vergelijkbare hardware, dan kom je uit op 900-1000 euro. Dit is dus ongeveer 200 goedkoper en hiervoor lever je in dit geval in op het scherm.

Mocht je voor rond de 700 euro een goede laptop willen die alle vakjes aanvinkt m.b.t. prestaties, dan is dit je zeker een goede keuze. Gaat je voorkeur liever naar een mooier design, beter scherm (ips in de meeste gevallen), lange accutijden of hoef je niet perse een gtx 1050 om te gamen, dan zijn er ook nog wel andere opties over, die waarschijnlijk ook nét iets goedkoper zijn.

Ik hoop dat dit helpt! Ik ben in ieder geval blij met mijn beslissing en weet zeker dat ik er nog een aantal jaartjes van kan genieten.
Veel succes met je keuze!

Gr

Edit: Mocht iemand nog steeds vragen hebben over deze laptop, stuur me gerust een pm :)

[Reactie gewijzigd door Bjornn op 11 februari 2019 19:37]

Bekijk het scherm van die laptop maar eens goed van alle hoeken
Kijkhoeken zijn dramatisch, maar dit is niet iets waar ik de laptop direct op afkeur. Prestaties/geld verhouding is voor mij belangrijker dan beeldkwaliteit in dit geval. Toch bedankt voor je waarschuwing ;)
Als ik nu een budget laptop zou willen kocht ik liever voor 50 euro meer deze HP met een 15 inch Full HD scherm, 7e generatie i3, 8GB RAM, 128 SSD en 1TB HD. Wat moet je nou met maar 4GB RAM en 128GB opslag?!
Ik snap er ook niets van... Waarom zou iemand 4gb aan ram willen met een Celeron processor en 128GB aan opslag voor 500€. Dat ding is nu al verouderd. Telefoons in die prijsklasse zijn sneller.

Voor €550 heb je: 256GB opslag, 8Gb Ram, Full-HD IPS, i5 CPU.
128 gig ssd is grofste fout iemand kan maken "vind ik".
Ja het is vrij krap, helemaal voor een mainstream laptop. Voor minder dan 100 euro heb je al een 500gb ssd
En minder dan 100 euro is 1/5 van het budget
Consumenten die een laptop van 500 euro kopen hebben doorgaans geen 10TB aan data. En anders bestaan er nog zaken als NAS, externe HD, cloud...
of wel, omdat ze continu films downloaden.
Gelukkig kun je de SSD bij alle laptops die in deze best buy worden voorgesteld upgraden.

Dus als die 128GB niet voldoet kun je net zo goed een configuratie nemen zonder die SSD. Om er dan vervolgens zelf een SSD naar keuze in te prikken.
Ga jij iemand die deze BBG nodig heeft even uitleggen hoe je een laptop openschroeft en een m2 verwisseld omdat ze zo 20 euro konden besparen.
Ga jij iemand die deze BBG nodig heeft even uitleggen hoe je een laptop openschroeft en een m2 verwisseld
Dit is tweakers.net. Ik neem aan dat het niveau hier de afgelopen jaren niet dusdanig gedaald is dat het hanteren van een schroevendraaier al te moeilijk geworden is.
omdat ze zo 20 euro konden besparen.
Het punt was dat die 128GB SSD te klein is. Dus die moet sowieso vervangen worden. Tenzij je een configuratie neemt met een grotere SSD. Dan hoef je weliswaar geen schroevendraaier te hanteren, maar die configuratie zal waarschijnlijk duurder uitvallen dan die 20 euro waarvan je oppert dat die schijnbaar ergens bespaard wordt.
Heb liever een Laptop met een GTX 1050 Ti 4GB en 4 Core CPU (Core i5-8300H), dan een Laptop met een GTX 1050 2GB en 6 core CPU (Core i7-8750H).

Edit spelfoutjes.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 1 februari 2019 18:14]

op iBood vandaag een versie waar je allebei hebt
Inmiddels te laat, want iBood is een dagaanbieding-site.
Dat is inderdaad waar. Punt is denk ik meer dat het voor de mainstream laptop een schamele out-of-the box hoeveelheid aan SSD-GB's is.
Best veel mensen, zoals mijn vriendin, redden zich er prima mee. Op die ssd staat wat ze "altijd" nodig heeft en de vakantiefoto's staan veilig op de beveiligde externe hdd thuis (en op de back-up schijf bij oma). Zo is de kans op verlies ook het kleinst.

Momenteel heeft ze meer dan zat aan die 128gb. Ik zou er ook genoeg aan hebben op mijn laptop. Maar dat het voor velen te krap is begrijp ik maar al te goed. Zonder externe schijf waren we dik tekort gekomen.

[Reactie gewijzigd door stevens20 op 1 februari 2019 07:06]

Hangt helemaal af van het gebruiksdoel.

Als de laptop niet als je primaire systeem fungeert en je je beperkt tot huis, tuin en keuken gebruik (internet, e-mail, muzien en video streamen, sporadisch een office taak) dan volstaat 128GB

Voor alle andere situaties en zekers als je veel foto's en/of muziek of videos wilt opslaan heb je helemaal gelijk en zou ik ook geneigd zijn de 256GB over te slaan.
Het is inderdaad een beetje karig. Ik heb onlangs de HDD voor een SSD vervangen in mijn laptop, wat een wereld van verschil! Je kan een 500gb SSD voor 70 a 80 euro vinden, dus misschien is het een optie om geen 1tb HDD te nemen maar zelf een SSD erbij te prikken, heb je een kleine voor Windows en een grotere voor de rest.
Hangt er van af wat je er mee doet.
Als je het ding als een veredelde typemachine gebruikt volstaat een 128gb ssd.
Als je meer doet, dan is inderdaad een 1TB hd naast de 128GB SSD nodig. Als je dan alleen Windows en niets anders op die SSD zet (wat ik altijd aan zal raden) werkt zo'n systeem lekker en veilig.
En dan ook nog periodiek een system backup maken naar die HD en er kan je weinig meer gebeuren.
Mijn applicaties niet op een SSD zetten zou het voordeel van een SSD bijna te niet doen.
Voor mijn applicaties heb ik een 500gb m.2 :-)
Deze mening deel ik inderdaad. Ik weet niet hoe het ondertussen zit met Windows. Maar in de Windows 7 tijd had een kennis een 128GB ssd en na een jaar of 4 zat deze helemaal vol omdat de Windows map was volgelopen (updates etc...). Sinds die tijd raad ik alles met een SSD met minder dan 250GB dan ook altijd af. (nu zijn de mensen die altijd voor advies komen Windows gebruikers, voor andere besturingssystemen hoeft dit natuurlijk geen issue te zijn).
Mijn Windows 10 install van ettelijke jaren oud op mijn game PC heb ik eens gekeken hoeveel die nou eigenlijk inneemt op mijn SSD als ik mijn game folders even buiten beschouwing laat... Ik zit op zo'n 75 GB, maar daar zit dan bv ook nog een 3,5 GB Spotify cache in, een paar GB fallout mods (want die zitten blijkbaar in mijn users folderstructuur ipv in de games folder), diverse launchers die zich in de program files genesteld hebben, Nvidia en Oculus die respectievelijk 2 en 11 GB opeten in mijn program files... Als ik dus niet zou gamen op deze computer dan zou ik misschien zo'n 50 a 60 GB verbruiken. En dan heb ik nog niet meegenomen dat daar ook bijvoorbeeld een download folder in zit met enkele gigabytes (check, 3,5 GB) omdat ik nooit echt de moeite neem die op te ruimen.

Overigens heb ik ook Windows 7 jaren zonder problemen op een 32 GB SSD gedraaid, maar die was wel alleen in gebruik als mediacenter en niet mijn 'daily driver'.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 1 februari 2019 19:14]

Zolang de SSD verwisselbaar is, vind ik het zelfs een pluspunt. Het drukt namelijk de kostprijs van je laptop, want voor een simpele upgrade naar 256 GB durven fabrikanten vaak een hoge meerprijs vragen. Doe je het zelf, dan kom je goedkoper uit en heb je het voordeel dat je op de nieuwe SSD je OS naar keuze clean kan installeren, terwijl je je originele SSD kan behouden en bij toekomstige problemen kan gebruiken om uit te sluiten of het om software- of hardwareproblemen gaat. Blijft het probleem namelijk bij het switchen naar je originele SSD, dan weet je dat het om een hardwareprobleem gaat en kan je beroep doen op de garantie.
Ik kies daarom altijd de optie voor de kleinste SSD of zelfs een HDD indien mogelijk en plaats er telkens een andere/snellere/betere/grotere SSD in. Zeker nu de NAND-prijzen blijven dalen.
Opnieuw geen Ryzen CPU in de Intel Laptop Best Buy Guide. Ik wacht de Ryzen Laptop Best Guide Buy Guide wel af. Gemiste kans.
Als AMD fan zou ik laptop Ryzen nog afraden. Vooral omdat Ryzen geen Thunderbolt support. Wanneer de volgende gen Ryzen in laptops verwerkt kan worden, vooral met APU's, zal AMD winnen. Momenteel is Ryzen voor servers en desktops.
Je maakt zeker een grap? In de categorie onder 700 euro zijn er exact twee verkrijgbare laptops in de pricewatch met thunderbolt. De eerste is een HP stream 11, een grap van een laptop die je werkelijk niemand aan kan raden en een apple model uit 2014!

Als je op zoek bent naar een laptop onder de 700 euro met thunderbolt heb je op zijn zachtst gezegd een vreemde use case.

Volgende generatie Ryzen zal ook wel geen Thunderbolt hebben. Ondanks dat intel lang geleden aankondigde dat ze het vrij zouden geven heb ik nog geen enkele AMD laptop, desktop of server gezien met thunderbolt. En eerlijk gezegd, ik ken niemand die het ook echt nodig heeft. Waarmee ik niet wil zeggen dat het niet nuttig kan zijn, maar voor vrijwel elke usecase kan het ook zonder.
Je maakt zeker een grap?
Ik mag hopen dat jij een grap maakt want het alternatief is dat je niet kunt lezen.

Degene waarop je reageert heeft het over laptops met EN een AMD cpu EN Thunderbolt. Hoe haal je het in je bol om dan met laptops die een Intel cpu gebruiken aan te komen zetten?! Apple maakt geen gebruik van AMD cpu's en die HP heeft een Intel Celeron aan boord.
Als je op zoek bent naar een laptop onder de 700 euro met thunderbolt heb je op zijn zachtst gezegd een vreemde use case.
Die use case zuig je dan ook uit je eigen duim, niemand hier stipt 'm aan. Laat staan dat deze uitspraak niet alleen getuigt dat je niet leest maar ook dat je geen kennis van de AMD processoren hebt. Sinds de introductie van de Ryzen cpu's is AMD behoorlijk gestegen. Veel reviews zijn lovend over de performance en ze leggen Intel daarmee het vuur weer aan de schenen. Denken dat AMD alleen maar voor budget spul is, is dan ook boter op je hoofd hebben. Ze spelen in hogere categorieën mee, denk alleen al aan de Threadripper.
Volgende generatie Ryzen zal ook wel geen Thunderbolt hebben. Ondanks dat intel lang geleden aankondigde dat ze het vrij zouden geven heb ik nog geen enkele AMD laptop, desktop of server gezien met thunderbolt. En eerlijk gezegd, ik ken niemand die het ook echt nodig heeft. Waarmee ik niet wil zeggen dat het niet nuttig kan zijn, maar voor vrijwel elke usecase kan het ook zonder.
Precies, dat is ook waar @Osiummaster op doelt: de combinatie AMD en Thunderbolt is er niet maar de combinatie zou wel fijn zijn. Dan kunnen ze pas echt Intel naar de kroon steken. Nu zitten ze met standaard USB-C en daar kun je lang niet zoveel mee als Thunderbolt.

Intel heeft hier niks vrijgegeven, wat ze hebben gedaan is de license fee die aan Thunderbolt zat afschaffen. Dat hoeft geen invloed te hebben op de combinatie van AMD-Thunderbolt. Het gaat namelijk hoofdzakelijk erom dat Thunderbolt op technisch vlak kan werken. Dat het er nu niet is kan zijn dat juist daar problemen mee zijn. Anderzijds kan het zijn dat de certificering van dit soort producten (Intel vraagt dan geen license fee, je moet het nog wel door hun laten certificeren) gewoon nog op zich laat wachten. Ik kan me voorstellen dat AMD zich eerst heeft gericht op hun processoren op het niveau van Intel (of daar voorbij) te krijgen om zodoende überhaupt iets van concurrentie met Intel te kunnen bieden. Dan is Thunderbolt integratie wellicht stap 2 of 3 en dus voor een volgende generatie.
Ik zal het vriendelijk houden:
Degene waarop ik reageer @Osiummaster geeft aan dat Ryzen geen goede keuze is omdat je geen ryzen laptop met Thunderbolt kan kopen:
"Als AMD fan zou ik laptop Ryzen nog afraden. Vooral omdat Ryzen geen Thunderbolt support."

Ik geef aan dat er in het segment onder de 700 sowieso maar twee laptops zijn die dat uberhaupt hebben en dat dit ook nog eens een slechte laptop en een zwaar verouderde zijn. Met andere woorden - voor de goede lezer - gebrek aan Thunderbolt kan onmogelijk de reden zijn dat AMD een slechte keuze is in de segmenten tot 500 en tot 700 euro.

Die use case zuig ik niet uit mijn duim. Een koper stelt eisen aan een laptop omdat je die ergens voor nodig hebt. Als 'geen thunderbolt' een reden is dat een laptop niet voldoet, dan heb je blijkbaar thunderbolt ergens voor nodig. Voor een budget laptop <700 euro vraag ik mij af welke reden/usecase dat dan is.

Een externe monitor? DP of HDMI is op veel meer laptops verkrijgbaar.
Externe GPU? Lijkt me sterk dat je daar je geld aan weggooit door het te combineren met de relatief zwakke CPU's in een <700 euro laptop.
Snel netwerk? idem, rare combinatie met een budget laptop.
Storage? Wat is er mis met USB 3.1 gen2?
Een extern dock? Zeker makkelijk één kabel aansluiten, maar met een <700 euro budget - ten koste van wat?

Er is werkelijk geen enkele reden waarom je perse thunderbolt zou moeten hebben op een budget laptop.

Dus als je claimt dat AMD af te raden is omdat ze geen TB hebben, onderbouw dan waarom dat een dealbreaker zou zijn, want ik zie het niet. Welke use case diskwalificeert elke laptop zonder thunderbolt?
Ik kan je genoeg andere redenen geven.

AMD heeft momenteel een gigantische multi core advantage over Intel met hun infinity fabric. Dit is super top voor desktops. Echter is het produceren van een 4 core laptop CPU voor Intel nog steeds zeer makkelijk met huidige technologie. Na 6cores begint Intel pas echt productie problemen te krijgen. Een ander Intel voordeel is dat AMD met infinity fabric vrij snel dual channel RAM nodig heeft. Veel fabrikanten hebben lak aan deze specs en stoppen gewoon een single ram slot in amd laptops. Vooral vorig jaar hadden AMD laptops veel kuren welke echt heel makkelijk voorkomen hadden kunnen worden.

AMD laptop CPU's lopen ook altijd een jaar achter op hun desktop line-up. Dit is bij Intel niet altijd zo. AMD zet momenteel hun engineers meer op server dan laptop development denk ik.

Wanneer Ryzen 3 laptops hit zal AMD met sprongen voorbij Intel komen, maar voor huidige 4core CPU's is Intel een iets zuinigere keus. Thunderbolt is iets waar ik dan persoonlijk inderdaad groot fan van ben en dat swingt momenteel ook naar Intel. Als het goed is zou Intel binnenkort de specs kunnen uitbrengen zodat AMD ook TB kan implementen. Daarna zal het snel bergafwaarts gaan voor Intel.
Ik hoor al meer dan een jaar dat intel elk moment de specs uitbrengt. eerst zien en dan geloven.

Wat betreft CPU performance doet de mobile ryzen + vega chips niet onder voor intel, ook niet met het geheugen dat de meeste laptop bouwers erin verweken. De ryzen heeft in dezelfde prijsklasse namelijk vaak een kloksnelheidsvoordeel.

Dat is inderdaad een nadeel als je de laptop koopt voor onderweg. Als accuduur belangrijk is dan kan je beter intel kopen. Alleen kom ik veel in het laptop aankoop advies forum en voor mijn gevoel zijn er tegenwoordig meer mensen die een laptop voor thuis 'op de eettafel' kopen dan voor onderweg. Die zijn met ryzen net zo goed of beter af. Ik kijk dan ook naar mijzelf, ik gebruik mijn (intel) laptop nooit zonder voeding, omdat hij dan langzamer is en ik altijd bij een stopcontact ben. Laat ik die core i7-4700HQ op volle kloksnelheid lopen op de accu is hij sneller leeg dan mij lief is.

En thunderbolt is een non issue in een segment waarin intel laptops ook geen thunderbolt hebben.
Top dat je dit even hebt onderzocht.

[Reactie gewijzigd door SpookyManus op 1 februari 2019 13:41]

Ik gebruik helemaal geen thunderbolt. Dus dat is voor mij geen excuus. Ik vind het wel goed dat je dit benoemt voor een eerlijk beeld.
Thunderbolt is een van de beste laptop vooruitgangen die ik in jaren heb gezien. Je kan je laptop in een PC omtoveren met slechts 1 kabeltje en tegelijkertijd opladen.
Niet in het segment waarin Ryzen laptops verkocht worden. Zoals ik hierboven al zeg, in dat segment zijn er ook geen serieus te noemen intel laptops te koop. De compromissen die je moet doen om onder de 700 thunderbolt te hebben betekenen dat je de waardeloze laptop met één kabeltje omtovert in een waardeloze pc.

In het segment boven € 1000 heb je een punt, je hoeft dan nauwelijks compromissen te doen voor een TB aansluiting en dan is het reuze handig. Maar dat is niet het segment waarin AMD op dit moment opereert.
Thunderbolt zou mij persoonlijk een worst wezen. Standaard usbc is al erg snel voor storage backups etc en 4k monitors heb ik toch niet. Egpu's klinken leuk, maar op het moment hebben ze best wat nadelen (prijs en wat prestatieverlies) en je kunt ze ook moeilijk op vakantie/reis meenemen oid vergeleken met een gpu in een laptop (of bijv als je even een spelletje wil spelen in de woonkamer).
Dus, als ik het begrijp, dan staan de HP Pavilion serie op hetzelfde niveau wat betreft performance en ervaring in vergelijking met MacBook Pro?

We willen dit jaar een laptop kopen. Ik zie dat in de BBG alleen Windows based laptops vergeleken worden. Macbook's zijn toch ook laptop's of vallen die in een aparte groep? :?
Vrij eenvoudig te verklaren: bijna alle MacBooks zijn (een flink stuk) duurder dan de prijscategorien die in deze BBG worden gehanteeerd. De MacBooks die binnen de duurste prijscategorie vallen (~1000,- euro) wegen qua specificaties niet op tegen de Windows-based alternatieven.

Voor 929,- euro krijg je:
MacBook Air 2017, 13,3" TN-paneel, i5-5300U, 8gb ram, 128gb ssd, integrated graphics,
of
HP 15-cx0953, 15,6" IPS-paneel, i5-8300H, 16gb ram, 128gb ssd + 1tb hdd, nVidia GTX 1050.
Uiteraard is dat appels met peren vergelijken, er zijn zeker andere factoren om mee te nemen (gewicht, formaat, ontwerp, OS, bouwkwaliteit), maar wellicht geeft het wel deels antwoord op je vraag.

[Reactie gewijzigd door Tuktop op 1 februari 2019 11:41]

Duidelijk.

Het is dus, als geld geen rol speelt, moet je gewoon een Macbook Pro kopen. Heb je een beperkt budget, dan bieden Windows systemen de beste prijs-kwaliteit verhouding binnen het budget.

Met nadere woorden, Macbooks Pro's zijn de beste laptops, tot 1500 euro kun je beter een Windows systeem kopen.
Sorry, ik snap niet hoe je tot die conclusie komt. Maar als het voor jou werkt, houden zo!
Deductie? :P

Dan snap ik niet waarom er geen BBG is waar er gekeken wordt naar de beste laptop? Ik koop liever een hele goede dan voor wat minder geld een slecht systeem.

Voor een deel komt mijn opmerking voort uit mijn eerste en enige laptop. In de BBG op Tweakers absoluut als de beste koop aangeprezen. Was een Asus van bijna 1000 euro. Echt alles was slecht. Accu was nauwelijks te gebruiken, snel leeg en moest een extra accu meeslepen. Scherm was veel slechter dan geadverteerd, blijkbaar mogen fabrikanten een ander scherm plaatsten. Een laptop die ik in de praktijk bijna nooit kon gebruiken. Ik werk nu op een zelfbouw PC van 2500 euro, heerlijk.

Ik zou nu wel weer een laptop meenemen, voor onderweg. Mijn iPad Pro 10.5 is wat te beperkt. Mijn budget is 2500 euro. Wat is de beste koop? Daar kom ik niet uit, als ik naar een BBG kijk, omdat er nooit vergeleken wordt met de Macbook's.
"Er is geen BBG van een hoge prijscategorie > de MacBook Air staat niet in de BBG tot 1000,- euro > MacBooks zijn de beste deal als je meer dan 1500,- euro wilt uitgeven"? Zo werkt deductie niet.

Een BBG van 2500 euro zou op zich best interessant zijn en zo te horen is er wel meer vraag naar. Houd er dan wel rekening mee dat daar zeker geen MacBook tussen hoeft te staan. Overigens is er wel eens een BBG geweest met een categorie ultrabook tot 1500,- euro: daar kwam ook geen MacBook in voor.

Er is vanuit Tweakers geen reden, aanleiding of incentive om MacBooks stelselmatig te negeren bij laptop BBG's. Dat je MacBooks er niet tussen ziet staan, is omdat ze óf buiten de tot nu toe gebruikte prijscategorien vallen, óf omdat ze volgens de Tweakers redactie in een bepaalde prijscategorie niet de beste deal zijn.

[Reactie gewijzigd door Tuktop op 1 februari 2019 17:15]

Het hardwareplatform van Apple is tegenwoordig anders best wel bagger. Slechte toetsenborden, niet onderhoudbaar, onderdelen niet vervangbaar, nauwelijks aansluitingen. Als geld geen rol speelt zijn de high-end modellen van Dell (XPS15 bijvoorbeeld) echt heel veel logischer.
Als OS geen rol speelt, zijn de Dells veel logischer ;)
Het hardwareplatform van Apple is tegenwoordig anders best wel bagger. Slechte toetsenborden, niet onderhoudbaar, onderdelen niet vervangbaar, nauwelijks aansluitingen.
De kennis van mensen mbt laptops in zijn algemeenheid en de algehele historie daarvan is tegenwoordig ook best bagger. De eisen die je hier stelt zijn nog nooit van toepassing geweest op laptops. Je zat altijd wel op de een of andere manier vast aan componenten die je niet kunt upgraden (videokaart, geluidskaart, scherm, toetsenbord, trackpad/trackball, speakers, webcam, wifi, bluetooth). Daarvoor kreeg je wel een makkelijk te transporteren computer voor terug. Voor vervangbare onderdelen e.d. kocht je een desktop die je zelf in elkaar zette.

Die tijden zijn veranderd, vrijwel niemand wil nog zo'n desktop omdat een laptop of een tablet veel makkelijker in een kast of lade te stoppen zijn. Daarnaast zijn die dingen ook veel makkelijker mee te nemen naar elders waarbij lichamelijke klachten (rug, schouder) ook ineens meespelen. Gevolg: we hebben nu die kleine, dunne laptops met vrijwel geen component die je nog kunt upgraden. Wat echter nooit is veranderd is het feit dat het per merk wisselt en je nooit meer dan geheugen en schijf kunt vervangen.
Als geld geen rol speelt zijn de high-end modellen van Dell (XPS15 bijvoorbeeld) echt heel veel logischer.
Daar komen wel meer merken voor in aanmerking. Ik mis in je rijtje nog iets als Lenovo, System76, etc. Er zijn een aantal die je zelfs nog wat meer aan de hardware laten sleutelen.

@honey je kunt die conclusie niet trekken. Apple laptops hebben een hoger prijskaartje dan de max van deze BBG en worden daarom niet meegenomen. Er is bijna geen mogelijkheid om een laptop zonder Windows te kopen. Daardoor krijg je de BBG zoals die nu is. Dat zegt dus niets over Apple laptops of over het gebruik van een niet-Windows OS. Op een Dell XPS met Windows kun je ook prima Linux installeren.
Nee, Macbook Pro's koop je gemiddeld genomen als je de volgende punten erg belangrijk vindt: mac os, goede speakers, groot touchpad, 16:10 scherm, touchbar.
De meest vergelijkbare Windows variant hiervoor is de Surface Laptop: 3:2 touch scherm, betere performance/specs voor de prijs, super toetsenbord, iets kleiner touchpad, ook goede speakers (geloof ik), iets andere port selectie (geen usb c maar wel usb a etc) en natuurlijk Windows 10 erop.
Beide hebben niet mijn voorkeur omdat ze vastgelijmd zijn :| (/onderhoud en upgraden is niet mogelijk), maar zijn wel erg stijlvol en compact/licht. Als je bij een shop koopt met goede garantie en als je niet zelf onderdelen wil kunnen vervangen zijn het leuke laptops.
Op de Surface laptops vind je overigens soms nog wel is goede aanbiedingen, wat wel helpt in dit prijs segment.
Ik vind het apart dat de HP zoveel aandacht krijgt, terwijl in een vergelijkbaar budget je ook een Dell G3 kunt kopen met vergelijkbare specs. Afhankelijk van de daadwerkelijk specs iets goedkoper of duurder.
En je krijgt ook nog eens de keuze tussen OS (Windows of Ubuntu).
Maar misschien mis ik iets, dat de Dell misschien veel slechter is ofzo? Ik overweeg namelijk om 1 van de 2 te kopen.....dus ik zou het fijn vinden om dat te weten :)
De G3 is inderdaad een leuke optie. Ook is de G3 goed te upgraden.

Alleen het gewicht van de G3 is wat aan de hoge kant als je een laptop zoekt die je ook overal mee naar toe wilt nemen. En ik heb mijn vraagtekens bij de kwaliteit van het scherm bij de G3.
Mogelijk dat iemand mijn twijfels daar bij weg kan nemen.

Daarom twijfel ik sterk tussen deze twee merken.
Daar zeg je iets: "als je een laptop zoekt die je ook overal mee naar toe wilt nemen"

Dat is het grote manco van deze test: er wordt geen onderscheid gemaakt tussen de 'roadwarriors' die een laptop kopen om onderweg mee te werken en de mensen die een laptop kopen voor thuis als vervanging van een pc. Zodat je in elke kamer kan werken en de pc mee op vakantie kan nemen etc...

Die zoeken naar totaal verschillende laptops en deze hele test lijkt allen op die eerste groep gericht. Ik vermoed dat die laatste groep tegenwoordig een stuk groter is. Op zich wel een leuke om een poll over te houden:
Heb jij een laptop voornamelijk:
* om onderweg onafhankelijk van de stekker mee te werken
* om thuis overal te kunnen werken en af en toe onderweg
* ik heb geen latop

Wat is voor jou het belangrijkst aan een laptop:
* Snelheid
* accuduur
* scherm
Zoals ik het altijd vertaal:
Laptop/Notebook: licht/klein genoeg om handig onderweg/vakantie te zijn
Verplaatsbare computer: Mogelijk meer features, maar voornamelijk groter scherm en zwaarder.

Die laatste is bijvoorbeeld handig voor mensen die geen dedicated plekje in hun huis willen hebben waar een vaste pc staat.
Wil niet zuren maar ik vind 500 euro niet echt een budget laptop. Dat kan veel goedkoper. Nu weet ik nog niet wat ik moet kopen van dat kleine beetje geld dat ik te besteden heb.

[Reactie gewijzigd door mark777 op 1 februari 2019 19:32]

Het kan goedkoper ja, maar als je de prijsklasse nog verder verlaagt is sowieso alles rommel met zware compromissen en een beroerde levensduur. Dus lomp gezegd, "best buy" maakt dan weinig uit, als je per se wilt kiezen tussen bagger 1 of bagger 2, kun je ook een dobbelsteen gooien.

Als je geen 500 euro budget hebt, is de juiste conclusie momenteel dat je je geen bruikbare laptop kunt veroorloven.

Een goede tablet lukt voor minder zeker wel, dus de vraag is dan even wat je er mee wilt doen. In Word verslagen schrijven gaat op een tablet niet lekker, maar veel andere dingen juist wel (films kijken, mail lezen/schrijven, browsen, agenda, notities maken tijdens een vergadering). En is zeer draagbaar en licht.

Als draagbaarheid geen vereiste is, een prima bruikbaar desktopsysteem (voor kantoorwerk, niet gamen) lukt zeker ook onder de 500.
Ben geen expert maar voor simpel internet enzo heb je toch geen i3 en een ssd nodig? Mijn houdige laptop met hd is snel zat. Dat scheelt alweer een stuk. over bouwkwaliteit heb ik geen verstand
Voor onder de 500 kun je 2de hands of refurbished vaak nog leuke deals vinden (zo heb ik onlangs een Surface Pro 1 uit 2013 voor 150 euro op de kop kunnen tikken die het nog prima doet). Wel altijd de accu, ports, speakers en behuizing controleren en de pc stresstesten om te kijken of alles nog werkt.
Aanbod in het budgetsegment is momenteel erg slecht.
Deze 14” modellen zijn daarbij voor veel mensen niet de beste keus voor een keukentafel-systeem als je het mij vraagt. Waar is de quadcore Pentium met 15 of 17 scherm en numpad?

[Reactie gewijzigd door Cio op 1 februari 2019 07:55]

Onbegrijpelijk dat er anno 2019 in een laptop van 1049 euro standaard geen SSD zit. Dat een fabrikant daar achter staat.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Google

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True