Stil en zuinig is natuurlijk leuk, maar de grotere vraag is wat je merkt van de mindere specificaties van de Series S als je aan het spelen bent. Dat hebben we uiteraard uitgeprobeerd aan de hand van een aantal games.
Als we daarbij kijken naar de resultaten in Hitman, zien we dat de Xbox Series S de framerate strak op 60 frames per seconde weet te houden en daarmee gelijke tred houdt met de Series X. De One X daarentegen heeft moeite met de framerate. In grote, open delen van de spelwereld of in ruimtes waarin veel mensen rondlopen, kan de framerate dalen tot 35fps. Op zich is dat in een game als Hitman niet zo'n probleem, maar er zijn genoeg games waar een constante, hoge framerate zeer wenselijk is.
We zien hetzelfde beeld in Gears 5. Ook daar weet de Series S de Series X bij te houden en zien we een zeer constante 60fps, waar de Xbox One X in de zwaarste scènes - zie hier het stukje aan het begin van de scène waar het gebouw op de achtergrond instort - het moeilijk heeft.
Toch is dat niet het hele verhaal. In de video's hierboven is het misschien niet zo goed zichtbaar, maar in alle drie de situaties draait de Series S op een lagere resolutie dan de Series X - en ook dan de One X. De One X haalt in de voorbeelden hierboven geen strakke 60fps omdat hij beeld op een 4k-resolutie rendert, terwijl de Series S op een veel lagere resolutie draait. De Series S kan games op een maximale resolutie van 1440p renderen, maar de beelden die we hierboven zagen zijn 1080p. De Series S weet dus best een strakke framerate te behouden, maar enkel op een lagere resolutie.
Spelen op 1080p bij 60fps - zoals in de voorbeelden hierboven - lijkt dus de toekomst van de Series S. Ontwikkelaars hebben daarin overigens een keuze. Ze kunnen proberen te optimaliseren voor 1440p met als nadeel dat het ten koste kan gaan van de framerate, of zich richten op een strakke framerate en zich neerleggen bij 1080p. Dat laatste lijkt de meest voor de hand liggende keuze, aangezien er nauwelijks tv's zijn met een resolutie van 1440p. Tv's hebben doorgaans 1080p of 4k. Er zijn uiteraard (veel) gamingmonitoren die wel 1440p ondersteunen, maar hoe prettig het ook kan zijn om op een monitor met een goede refreshrate te gamen, het is ongetwijfeld een minder voorkomende praktijksituatie. Het lijkt daarmee onwaarschijnlijk dat ontwikkelaars hier rekening mee houden.
Daar komt bij dat veel games op de Xbox Series X en PlayStation 5 een optie hebben om de game op 120fps te spelen. Een voorbeeld daarvan is Call of Duty: Black Ops Cold War. Je kunt in die game kiezen tussen 4k met 60fps en raytracing, en 120fps zonder raytracing. Die keuze is er bij de Series S niet. Daar kun je alleen kiezen voor een dynamische 1440p-resolutie met een framerate van maximaal 60fp en raytracing. Het is niet zo dat de Series S die 120fps niet aankan. Ori and the Will of the Wisps draait ook op de Series S op 120fps, al is dat bij een resolutie van 1080p. Dat is echter een relatief kleine game. Bij grotere games lijkt 120fps niet haalbaar.
Het verschil met de Series X is daarmee duidelijk. Waar de Series X ook op 4k een strakke framerate haalt, kan de Series S dat alleen op een beduidend lagere resolutie. Een wellicht interessantere vraag is wat je met de Series S wint ten opzichte van de Xbox One X. De Series S heeft alle voordelen van de Zen 2-cpu en RDNA 2-gpu. Dat wil bijvoorbeeld zeggen dat hardware accelerated raytracing in theorie mogelijk is. En overigens niet alleen in theorie, want in het recent verschenen Watch Dogs: Legion kun je ook op de Series S genieten van raytracing. De Series S is ook op alle andere vlakken vergelijkbaar met de Series X. Je kunt dus genieten van zaken als quick resume, auto-hdr, 3d-audio, variable refreshrate, auto low latency mode en - ergens in 2021 - Dolby Vision.
Toch is het een beetje de vraag of iets als hardware accelerated raytracing op de Series S wel haalbaar zal zijn in alle toekomstige games. Juist hier kan zich gaan wreken dat de Series S maar 4Tflops kan behappen, waar de Series X 12Tflops weet te verstouwen. Ook het beperkte en tragere werkgeheugen kan hier roet in het eten gooien. De eerste tekenen in die richting zijn er al. In Devil May Cry 5 Special Edition, dat geoptimaliseerd is voor de nieuwe generatie consoles, heeft de game wel hardware accelerated raytracing op de PlayStation 5 en Series X, maar niet op de Series S. Het zal een beeld zijn dat we in de toekomst vaker gaan zien: games zijn op de Series net iets minder mooi dan op de PS5 en Series X.
Tot slot nog even aandacht voor een andere kant van de Series S. Hij kan geen games renderen op 4k, maar wel degelijk media afspelen op die resolutie. Dus mocht je via de Series S bijvoorbeeld films op Netflix willen kijken, dan kan dat wel degelijk in 4k en heb je bovendien de voordelen van Dolby Atmos en - vanaf volgend jaar - Dolby Vision. De Series S doet op dat vlak niet onder voor de Series X, al blijft het uiteraard beperkt tot streaming. De Series S ontbeert nu eenmaal een blu-ray-speler.