Door Paul Hulsebosch en Redactie Tweakers

Xbox Series X Review

Krachtig, stil en lekker compact

Conclusie

We zijn onder de indruk van de Xbox Series X. We zijn gecharmeerd van het compacte ontwerp en de slimme constructie die ervoor zorgt dat de Series X heerlijk stil is tijdens het gamen. Knap, zeker als je dat afzet tegen de rekenkracht die hij aan boord heeft. Het is gelukkig ook een console waar we de ware gedaante nog lang niet van hebben gezien. De potentie van de Series X is groot.

De combinatie van gpu en cpu maakt dat je alles uit de HDMI 2.1-aansluiting van de console en je tv moet kunnen halen. Dat wil zeggen dat vloeiend gamen in 4k met 120Hz haalbaar is en zelfs een vloeiend 8k-beeld in 30fps-modus niet ondenkbaar is. De eerste voortekenen zijn er al. Games als Ori and the Will of the Wisps en The Touryst, die eerder dit jaar verschenen, zullen op de Series X draaien met een interne resolutie van 6k, dat via supersampling teruggeschroefd wordt naar 4k. Beide zijn grafisch niet de meest veeleisende games, maar het zijn ook geen games die voor de Series X zijn ontwikkeld.

Voeg daarbij de enorme voordelen van snellere laadtijden en mogelijkheden als hardwarematige raytracing voor zowel beeld als geluid. Opgeteld maakt dat een flink verschil ten opzichte van de Xbox One X. Zo bezien is de Series X zijn 500 euro zeker waard. Koop maar eens een game-pc met vergelijkbare specificaties. Als we alleen al naar de prestaties bij raytracing kijken, lijkt de Series X zich te kunnen meten met een RTX 2080 Super van 800 euro. En dan heb je alleen een grafische kaart.

Het punt is echter dat de Series X hierin weinig verschilt van de grote concurrent, de PlayStation 5. Gelukkig zijn er ook verschillen. Zo krijgt de Series X volgend jaar ondersteuning voor Dolby Vision, terwijl de PS5 het zonder moet stellen. Vooral de dynamische metadata van Dolby Vision kan daarbij voor zichtbare verschillen zorgen. Daar staat dan weer tegenover dat de Dual Sense-controller van de PS5 met zijn haptische feedback en Adaptive Triggers beter voor de dag komt.

Er is nog een externe factor die zomaar eens een rol kan spelen in het succes van de Xbox Series X. Net als Sony brengt Microsoft zijn nieuwe console uit in twee smaken. Naast de Series X is er een Series S, die we in een aparte review onder de loep zullen nemen. Het kleinere broertje van de X gaat voor 300 euro over de toonbank en daarmee is hij beduidend goedkoper dan de Digital Edition van de PlayStation 5. Die versie, die net als de Series S een blu-rayspeler ontbeert, kost 400 euro en is dus beduidend duurder. Met de goedkope Series S maakt Microsoft het dus een stuk makkelijker om in te stappen in de nieuwe generatie. Je levert flink wat rekenkracht in, maar kunt wel gewoon dezelfde games spelen als je vrienden die een Series X hebben. Dat maakt van de Xbox een aantrekkelijker platform. En dan heeft Microsoft ook nog het zeer aantrekkelijk Xbox Game Pass-programma. Op dat vlak wint het bedrijf het van Sony.

Dan is er nog het aanbod aan games. Opvallend genoeg is daar dit keer weinig verschil in. Waar met name Sony een zeer aantrekkelijk aanbod had bij de introductie van de PlayStation 4, valt nu vooral het gebrek aan grote nieuwe exclusives op. Aan beide kanten. Daarbij valt bovendien op dat Microsoft juist op dit vlak de laatste jaren flinke stappen heeft gezet. Het heeft flink wat studio's gekocht, met als klap op de vuurpijl de overname van Zenimax, het moederbedrijf van uitgever Bethesda. Dat belooft veel voor het Xbox-platform voor de komende jaren en dat is ook precies wat het platform nodig heeft. Het is waar Microsoft de strijd de laatste jaren heeft verloren.

Het maakt dat Microsoft met de Series X een uitstekende console neerzet waarmee het wat ons betreft de concurrentie met Sony aankan. Met zijn compacte vorm en krachtige specs, gecombineerd met een erg aantrekkelijk ecosysteem is de Xbox Series X een console waar je nog jaren plezier van kunt hebben. De console en het ecosysteem hebben alles in zich om je nog jaren te verrassen met steeds mooiere games. Hoe de Series X zich daarbij verhoudt tot de PlayStation 5? Dat lees je binnenkort.

Getest

Microsoft Xbox Series X Zwart

Prijs bij publicatie: € 499,-

Vanaf € 659,-

Vergelijk prijzen

Lees meer

Reacties (328)

-13280302+1164+218+30Ongemodereerd105
Wijzig sortering
Voor mij wint nog altijd de Playstion door de controller. Het asymmetrisch ontwerp van de Xbox controller heb ik nooit begrepen. Die houdt na langere tijd niet fijn vast. Ik ben benieuwd waarom ze ooit deze keuze gemaakt hebben.
Ik ben van de PS3 controller naar de Xbox One controller gegaan en het was voor mij een verademing. Zo zie je maar weer, smaken verschillen. Ik zou niet meer terug willen naar het ontwerp van PlayStation.
De ds4 is wel heel veel beter al dan de ds3 hoor. Ik heb zelf ooit mijn PS2 ingeruild voor een og Xbox omdat ik serieus kramp kreeg van de ds2. De PS3 heb ik daarom ook vermeden want die controller leek nog precies hetzelfde. Ik heb echter wel ook weer een PS4 naast mijn Xbox one x en de ds4 heb ik totaal geen problemen meer mee. De ds5 uiteraard nog niet in mijn handen gehad maar ik zou die niet meer vermijden vanwege ervaringen met ds3 en ouder.
Overigens vind ik de Xbox controller alsnog echt wel fijner hoor, is deel van de reden waarom ik toch primair Xbox gamer ben.
De strijd zal niet op hardware worden beslist. Het zal gaan om de software met name exclusives die het verschil maken. Op dat gebied hoef je bij MS de komende twee jaar weinig bijzonders te verwachten, daarna moeten we afwachten.

Als het om de controller gaat is er op gebied van de XBox weinig nieuws, hij is gewoon wat mensen gewend zijn en goed. Sony komt met een controller die een Next Gen feeling geeft als ik deze heren mag geloven.
Nieuwe Forza Motorsport, Nieuwe Forza Horizon 5, Flight Simulator komt naar Xbox, om nog te zwijgen over Gamepass die de bibliotheek van EA Acces toevoegd aan Gamepass.

Koop jij gewoon een PS5 en dan is iedereen blij toch ? Leuk voor PS5 dat Dirt 5 is uitgekomen en zeker voor jullie, want iets van Forza Horizon 3 en 4 was er nog steeds niet op Playstation, al haalt Dirt 5 het Niet, vergeleken met FH4 mijn inziens, maar is wel een zeer vermakelijke arcade racer...

Playstation was voor mij Gand Tourismo maar daar heb ik nu Forza voor terug gekregen van Microsoft en echt een super stille Xbox one X in de kast. Dat kon ik van de PlayStation niet zeggen. Voor mij heel veel redenen om niet meer terug te willen naar een Playstation, maar top dat jij er wel blij mee bent en graag voor andere titels gaat die weer exclusief zijn op Playstation.
De PS3 controller is ook echt een gedrocht. Niet te vergelijken met een DS4 of Dual Sense 1.
Zelf ben ik van de 360 naar PS4 gegaan en heb er geen moeite mee gehad.
Wel merk ik dan weer een flinke kwaliteitsverbetering als ik de 360 van toen met de One X van nu vergelijk.

De nieuwe generatie lijken de twee controllers kwa maatvoering zeer dicht bij elkaar te komen.
Ik kan juist niet met de PS controller overweg.
De controllers bij MS en Nintendo (joycon als pro controller) zijn asymmetrisch.
Op beide consoles kan ik zonder problemen gamen, maar ik heb nooit kunnen wennen aan de PS variant.
Fighting game speler hier..

Xbox 360 vs PS controller
Game = Street Fighter 4
Heerlijk die Xbox controller..
PS kreeg ik na verloop van tijd hartstikke veel kramp.
En zo heb ik door de jaren heen met regelmaat op beide consoles gespeeld waarbij ik over t algemeen de Box controller veeeeell fijner vond.
Enige game waar ik enigzins moeite mee had was PES...dat is gewoon ps voor mij..
De dpad is nu net het zwakste punt van de 360 controller, apart.
Fighting games zijn nu net een van de weinige games waar voor mij de PS controller beter is.
Dat probleem heb ik nu ook ik vindt de Xbox controller echt super fijn. Die van ps vindt ik echt niet lekker in de hand liggen.
De xbox controller is juist in mijn ogen veel beter. De linker stick (die je doorgaans meer gebruikt dan d-pad) zit op het punt waar je duim zich bevindt in rust. Dus hij zit op de meest natuurlijke positie. Bij de playstation controller moet je duim spieren altijd onder spanning staan om de linker stick aan te raken. Aan de rechterkant werkt het anders, doordat je precieser op de knoppen kunt drukken in rust dan met gespannen duim. Dus vanuit ergonimisch perspectief is de Xbox controller veel beter kwa indeling dan de playstation layout.
Omdat jouw gebruik van de controller erg afhangt van het type spel wat je speelt. Speel je een shooter dan zou je sneller de thumbsticks gebruiken, speel je een platformer dan gebruik je sneller één thumbstick en de facebuttons. Bij shooters is de Playstation controller symmetrisch voor je handen en bij een platformer is de Xbox controller dat juist weer.

Of een controller zelf symmetrisch is zegt eigenlijk niks over hoe jij hem vast hebt tijdens gebruik ;)

-----------
Zelf merk ik dat mijn duimen het meeste in rust zijn als ik ze aan de bovenkant van de controller heb, de layout van de WiiU Pro controller vind ik bijvoorbeeld dan ook ideaal. Bij de Playstation controller zou ik dan mijn duimen op de d-pad en facebuttons moeten houden en bij Xbox op één thumbstick en de facebuttons.

Vergeet ook niet dat de thumbsticks op de Playstation controllers van oudsher daar zitten, niet vanwege ergonomie of symmetrie maar omdat ze in eerste instantie er "opgeplakt" (beetje oneerbiedig) zijn met de DS1, de originele Playstation controller had dezelfde layout maar dan zonder thumbsticks.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 5 november 2020 15:41]

De Wii U Pro controller is idd underrated. Jammer dat ze de Switch er ook niet compatible mee gemaakt hebben :(
Kan wel hoor! Met een 8bitdo stickje werkt het perfect!
Of een controller zelf symmetrisch is zegt eigenlijk niks over hoe jij hem vast hebt tijdens gebruik
Goede uitleg. Ik speel al heel m’n leven lang enkel racegames, shooters en GTA-achtigen. Altijd de twee sticks in de handen dus. Ik begreep echt geen snars van de ‘idiote keuze’ van xbox om de sticks assymetrisch onder te verdelen, tot iemand me wees op platformers...

Wellicht goed voor die spellen, maar ik zweer bij de fysiek symmetrische verdeling :)
Ik heb het enkel over de symmetrie en gebruik tijdens diverse spellen. In mijn laatste alinea geef ik juist aan dat de thumbsticks op PlayStation controllers die plek hebben niet vanwege ergonomie maar omdat ze daar geplaatst zijn toen het nog een optionele feature was op de PS1.

Mijn voorkeur gaat ook uit naar thumbsticks aan de bovenkant van een controller ipv de onderkant :)

[Reactie gewijzigd door Caayn op 7 november 2020 11:26]

Ik heb het enkel over de symmetrie en gebruik tijdens diverse spellen.
Daar reageerde ik ook op, voor de rest heb je gewoon gelijk :D
Tegenovergesteld voor mij. Ik heb dan ook een after-market controller met Xbox layout (Nacom) voor mijn PS4. Dus dat gezegd hebbende, lijkt mij dat controller juist een van de minst boeiende dingen is om een console voor te kiezen.

Ik vind xbox layout fijner, heb toch een ps4 (met een xbox layout controller).

Lijkt mij dat er eigenlijk maar 1 factor belangrijk is tussen de consoles en dat is game aanbod

[Reactie gewijzigd door Zoop op 5 november 2020 15:53]

Voor mij is ook belangrijk:
- Geluidsproductie FAN's (huidige PS4 stijgt op af en toe namelijk)
- Bij de PS4 mis ik CD en MP3 ondersteuning (volgens mij wordt er nog meer niet ondersteund) . Ik wil zoveel mogelijk media af kunnen spelen met de nieuwe console.
- De PS4 exclusives speel ik doorgaans nooit, dus dat boeit me niet. Verder is game aanbod nagenoeg gelijk.
- Welke console hebben vriendjes van mijn kinderen (zodat ze samen kunnen spelen).

[Reactie gewijzigd door Centurion183 op 6 november 2020 10:24]

Wat een onzin, die controller bepaald je keuze voor een console?

Als ik wilt racen ga ik ook zeker niet met een standaard controller aan de slag, dus daar heb je niets aan. Ben je serieus met racen ga je toch echt wel voor een stuur etc.. Is geen vergelijking.
Niet iedereen die graag een race game speelt zit te wachten op een stuur op de kamertafel.
Nog los van de wa-factor. O-)
Het is geen onzin om je console-keuze voor een belangrijk deel van de controller af te laten hangen. De controller heb je elk moment in je handen, dan is het wel fijn als die prettig werkt. In deze reacties zie je dat de voorkeuren legio zijn, de één gaat voor de XBX controller de ander voor PS allemaal met legitieme redenen. Maar dat een controller belangrijk is, lijkt me heel logisch. Die heb je nagenoeg full-time in je knuistjes tijdens het spelen.
Interessante vraag als je het weerspiegeld op de pc. Ik heb heel lang geen console gewild omdat ik zo houd van mijn keyboard en muis. Dat is naar mijn idee best een valide reden? Alles went, maar overstap..
Dan sluit je je toetsenbord en muis aan op je console, werkt prima!
pfew zit hier met zelfde dillema. Ik ga van pc naar console, na 25 jaar zelf PCs gebouwd te hebben om te gamen. TB en muis kan op de consoles blijkbaar? Maar dat ding is vooral om mee te gamen op de bank met mijn zoon, zal er dus aan moeten wennen denk ik :-) (en ga dus sowieso geen shooters doen, dat zal ik nooit meer leren met een controller ben ik bang).
Ik had al besloten voor de ps5 te gaan, nu twijfel ik toch weer.
Controllers zullen altijd een persoonlijk ding blijven. Ik vind persoonlijk een Xbox controller fijner aangezien de duimen niet bij elkaar zitten. De ander vindt de PS controller weer fijner. En ja het is leuk dat er vernieuwing is maar voor hoeft het niet. Want vernieuwing is niet altijd beter.

Vergeet ook niet dat een controller altijd nog aangepast kan worden. De controller bij release betekend niet dat het ineens weer 5 jaar lang de standaard controller wordt. Bij de Xbox one zag je ook dat er eerst geen Audiojack op zat en later toen de S series uitkwamen zat deze ineens wel ingebouwd. Zelfde met de Elite controller (wat ik bij far beste controller ooit vind persoonlijk) die kwam ook niet bij de release.
De controller die bij de Xbox One S zat, en daarna ook als de standaard controller te koop is, is inderdaad de v3, dus de 3e versie van de Xbox one controller.
En ik vind het grootste gebrek aan de playstation net de controller. Zo heeft ieder zijn voorkeur.
Hu, ik dacht altijd dat het algemeen bekend was dat de Xbox controller fijner is dan die van de PlayStation.

In mijn omgeving is dat zo. Maar blijkbaar verschillen de smaken en wensen.
Zoveel mensen, zoveel wensen. De Playstation controllers (tot aan de Dual Shock 4) zijn echt gemaakt voor kinderhanden, vind ze echt klein en niet prettig in gebruik.

Gelukkig is de Dual Sense wat groter van formaat, ben benieuwd hoe die straks bevalt.

Maar om OT te blijven, het is een mooie upgrade voor Xbox, laat maar doorkomen!
Ik vind de Xbox controller juist mijlen ver voorlopen op die van de PlayStation, ieder z'n ding I guess.

Edit: even andere reacties gecheckt, volgens mij ben ik niet de enige. Vond het al raar, dacht dat het algemeen bekend was dat de xbox een betere controller heeft.

[Reactie gewijzigd door Eclipse0527 op 6 november 2020 12:22]

Voor mij wint de XBox het door de controller. Met de Elite controller kan ik gemakkelijk 12 uur achter elkaar gamen, met de DS4 controller niet. En dat is niet omdat er een veel te kleine batterij in de DS4 zit maar door R2 en L2 die veel te klein zijn voor mijn normale vingers. Ik schiet er elke keer vanaf en hopelijk is dat bij de DS5 verbeterd.
De Xbox heeft al twee decennia de betere controller. Nu heeft PlayStation een keer rumble en adaptive triggers toegevoegd en mogen de fanboys even blij zijn. Als dat foefje weer voorbij is merken we weer dat de betere joystick layout en de verminderde latency van Xbox eigenlijk belangrijker is. Ergonomisch wint de Xbox controller nog steeds.
ik vind de plaatsing van de linker thumbstick net ergonomischer voor langere speelsessies. Heb nu ook geen gigantische handen maar imho ligt de Xbox controller gewoon "vloeiender" in de hand, natuurlijker, terwijl je contactoppervlakte maximaliseert zonder te moeten gaan knijpen. Zal een kwestie van smaak zijn...
Bij mij is dit juist andersom, ik kan totaal niet overweg met de symmetrische opstelling van de Playstation controllers.
Het is mij echt om het even qua vorm/layout. De nieuwe haptics op de ds5 lijken me wel een mooie toevoeging.

Nadeel van de ds4 vond ik wel dat ze redelijk makkelijk stuk gingen. Ik heb een ps4 vanaf launch day. Ik ben inmiddels aan m'n vijfde controller bezig. Ze gingen allemaal stuk met verschillende issues -> stick die niet meer reageerden (na het afbrokkelen van de eerste edities), triggers die niet meer volledig registreren (waardoor geen volgas meer kunt geven in racers bv) etc.

Daarnaast heb ik ook nog twee wireless xbox 360 controllers. Die zijn 10+ jaar oud en doen het beide nog prima.

[Reactie gewijzigd door riotrick op 6 november 2020 13:45]

Ik heb onlangs een ps4 aangeschaft om eens wat games nog te spelen (ze gaan momenteel toch weg voor een habbekrats).

Ik denk niet echt meer dat ze qua functionaliteit voor elkaar onder doen. Zelf vind ik voor bijvoorbeeld Call of Duty de xbox controller weer fijner. Voor platformers vind ik de Playstation weer net een hele kleine fractie beter, maar als ik ze met een Xbox controller moet spelen vind ik het ook geen probleem.

Wat ik persoonlijk jammer vind is dat ik had verwacht dat de elite controller ongeveer als blue print gebruikt zou worden. Helaas is het niet zo. De elite controller heeft zeker wel voordeel, maar de prijs vind ik gewoonweg absurd. €180,- is gewoon veel te veel.
Bizar dat Gamepass alleen eenmalig even wordt gedropt in de conclusie en introductie. Microsoft zet groot in op Gamepass deze generatie en laat dat in bijna alle communicatie omtrent de nieuwe consoles ook weten, maar dit wordt in de review vrijwel genegeerd. Gamepass is voor veel mensen dé reden om voor een Xbox te gaan deze generatie. Wil dat zeggen dat er nog een review gaat komen van Gamepass zelf? Zeker aangezien er als pluspunt wordt genoemd dat het ecosysteem goed is, maar dat voor de rest amper besproken wordt. Gamepass is een van de pilaren van dit ecosysteem, en het is moeilijk om het over het Xbox ecosysteem te hebben zonder Gamepass te bespreken.

Overigens valt EA Play nu ook onder Gamepass Ultimate, dus je hebt echt een belachelijke hoeveelheid games (meer dan 200).

[Reactie gewijzigd door Koeitje op 5 november 2020 20:41]

Zoveel mensen zoveel meningen.

Ik vind dat ze juist te eenzijdig positief praten over abo's. Dat het nu voordelig is melden ze wel, maar niet dat als er eenmaal genoeg gamers in de fuik zijn gezwommen de prijzen en voorwaarden weer veranderen. Ik ben nog niet vergeten hoe Microsoft dat bij de huidige console geprobeerd heeft de gamer tot het bot uit te benen. Dat is toen niet gelukt omdat Sony het spel niet meespeelde.

Betekent dit dat Microsoft dat niet meer wil? Dat lijkt mij niet, de XBox divisisie staat namelijk al jaren onder grote druk vanwege haar te lage winstgevendheid. Grote aandeelhouders zien liefst dat Microsoft het hele gebeuren opdoekt en zich op winstgevender zaken toelegt. Daarom zoeken ze nu een ander model om de gamer meer te laten dokken: het abo-model. Ik heb medelijden met iedere gamer die zich daar rijk aan rekent en niet verder kijkt dan de instap-aanbiedingen. En ja, je kan games nog los kopen maar net als bij Office zullen ze dat voor de gamers steeds onaantrekkelijker maken. Misschien wordt het volgende model wel abo-only.

Ik vind dat daar in de reviews wel wat meer aandacht aan mag worden besteed. Ik vind ze zich nu teveel als abonnementverkopers voor Microsoft laten gebruiken. Weet de redactie dan niet wat lokkertjes zijn? Weten ze dan niet wat de nadelen van abo's zijn? Ik hoop ook niet dat ze zich laten leiden door de vele MS shills die overal in de media (reviews, forums, youtube commentaren) de meningsvorming lopen manipuleren wat ook weer goed te zien is in deze draad. Die zijn echt niet representatief voor de gamer community.

Vooral MS shills hebben een vaste routine van gemaakt om reviewers steevast aan te vallen op elk stukje kritiek of vermeende onderwaardering van positieve aspecten. Zo hopen ze de reviewers tot positievere reviews te bewegen.

Ik vond de review verder wel evenwichtig. Alleen bij de abo's mogen ze ook wel een voorbehoud maken. Ja het is op korte termijn aantrekkelijk, maar of dat zo blijft ....? Iemand zal ten slotte de rekening van dit voordeel moeten betalen. Op korte termijn is dat MS om gebruikers en developers te laten instappen, maar op lange termijn worden de bordjes omgedraaid. Ook als MS de rekening vooral bij de ontwikkelaars gaat leggen, is de gamer de klos, want dan krijg je lagere kwaliteit games en steeds meer herhalingen. Want ook een developer heeft zijn budget nodig. Op termijn wordt je je er nooit beter van als de middleman de marge naar zich toetrekt. En MS staat bekend als een inhalig bedrijf. Daarom is het met de Microsoft Store ook nooit iets geworden. Veel te inhalig.

Verder leidt het all-you-can-eat abo-model ook tot binge-gebruik en dat is gezien de ernst van gameverslaving nu al ook niet echt bevorderlijk. Als ouder zou ik mijn kinderen liever niet op abo's zetten maar liever laten sparen voor games, en zo ook wat kosten-baten afweging aanleren.

Ik vind dat het Sony siert dat ze dit model niet pushen en het vooral in de kwaliteit van exclusives zoeken. Ik hoop dat ze daar net zo succesvol in blijven als Nintendo.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 6 november 2020 00:11]

En MS staat bekend als een inhalig bedrijf. Daarom is het met de Microsoft Store ook nooit iets geworden. Veel te inhalig.
Ik pak even één quote want andere reacties gaan al in op de rest van jou post. Ik respecteer je mening verder hoor maar vind wel dat je een aantal bold statements maakt waar je eigenlijk niet echt een onderbouwing voor geeft.

Onder Steve Ballmer leek het inderdaad even helemaal de verkeerde kant op te gaan met Microsoft (die wou echt digital only en always online pushen) maar dat is juist de laatste 6 jaren helemaal anders geworden onder Satya Nadella en Phil Spencer.

Backwards compatability is nog nooit zo goed geweest op een console als bij Microsoft, dit is bij concurrenten veel minder en vaak mag je de games opnieuw kopen (hoezo inhalig?). Daarnaast probeert Sony al jarenlang crossplay tegen te gaan (zowel PC als Console) terwijl microsoft juist bezig is om iedereen te kunnen laten game of je nu een console van hun hebt of niet (xcloud/gamepass ultimate).

Zelf speel ik veel op Nintendo consoles maar als ik zie wat ik daar voor games moet betalen (BotW die gewoon nog steeds 60 euro kost) en hoe weinig ik eigenlijk terug krijg voor hun online abo... Ik zeg niet dat ze inhalig zijn maar t.o.v. de hoeveelheid games die ik bij Xbox "gratis" heb gekregen met het online abo en de hoeveelheid moeite die ze er in stoppen om de community te binden denk ik dat "inhalig" wel zon beetje het laatste is hoe ik Microsoft wil omschrijven.
Je moet ook wel een goede BC hebben als je een console zonder exclusieve games laat launchen. Menig review beaamt dat het een mooi ding is, maar dat er nog niet echt games voor zijn die een reden zijn er een te kopen. Tweakers, maar bijv. ook een Jason van Bloomberg die toch niet echt biased genoemd kan worden imo.

En over je punt van crossplay: het was MS die dit niet wilde in 360 tijd, omdat ze toen een lead hadden. Tijdens de ps4 had Sony duidelijk het voordeel. Dus begrijpelijk dat ze dan niet meteen overstag gaan toch?
Maar Microsoft is dan opeens super "consumer friendly" en zo nu, en we vergeten de draconische voorwaarden die ze hadden willen pushen bij de Xbox one even.

Vergis je niet: Xbox kwam met betaald online, Xbox wilde geen crossplay, Xbox heeft een Tomb Raider eerst een jaar afgekocht omdat ze geen exclusives hadden, en Xbox wilde een game aan je account linken wat tweedehands gamen tegen zou gaan.

Maar das allemaal verder prima en mega consumer friendly natuurlijk, want gamepass... 8)7
Je moet ook wel een goede BC hebben als je een console zonder exclusieve games laat launchen. Menig review beaamt dat het een mooi ding is, maar dat er nog niet echt games voor zijn die een reden zijn er een te kopen. Tweakers, maar bijv. ook een Jason van Bloomberg die toch niet echt biased genoemd kan worden imo.
Mijn comment ging specifiek over dat MS inhalig genoemd werd en niet over wat de beste keuze was voor iemand om een console te kopen. Persoonlijk ben ik meer van Nintendo en de games op de switch maar dat is natuurlijk voor iedereen anders.
En over je punt van crossplay: het was MS die dit niet wilde in 360 tijd, omdat ze toen een lead hadden. Tijdens de ps4 had Sony duidelijk het voordeel. Dus begrijpelijk dat ze dan niet meteen overstag gaan toch?
Maar Microsoft is dan opeens super "consumer friendly" en zo nu, en we vergeten de draconische voorwaarden die ze hadden willen pushen bij de Xbox one even.

Vergis je niet: Xbox kwam met betaald online, Xbox wilde geen crossplay, Xbox heeft een Tomb Raider eerst een jaar afgekocht omdat ze geen exclusives hadden, en Xbox wilde een game aan je account linken wat tweedehands gamen tegen zou gaan.

Maar das allemaal verder prima en mega consumer friendly natuurlijk, want gamepass... 8)7
Zoals ik aangaf in mijn vorige reactie waren er toen compleet andere mensen die aan het roer stonden.

Om maar even Finraziel hieronder te quoten:
Microsoft, en vooral de Xbox divisie, is totaal niet meer te vergelijken met de Microsoft van 20 jaar geleden waar jij het continu over hebt. Alles wat je zegt valt of onder oude koeien uit de sloot halen of kun je toepassen op elk groot bedrijf als je graag zo'n negatief beeld wil hebben.

[Reactie gewijzigd door Annihilism op 6 november 2020 13:27]

Ik neem aan dat jij ook geen Netflix of HBO hebt, en gewoon hun content op blu-ray koopt als het uitkomt? Het is immers maar een lokkertje die abonnementen, je rekent je snel rijk terwijl je alles beter gewoon kan kopen!

Overigens is heel je argument gebaseerd op het Microsoft dat bestond onder Balmer en Mattrick.
Jeetje de Microsoft haat zit je diep hè... Wat een hoop ongefundeerde claims maak je.

Maar los daarvan... Ik denk dat ik, als ik eenmaal 13 euro per maand uitgeef als mijn huidige voorraad gamepass ultimate op is, wel meer per jaar uitgeef dan ik voorheen deed (ik heb altijd gewacht op de beste sales), maar dan nog is het het dubbel en dwars waard. Een van de grootste voordelen van gamepass is namelijk dat je vrij alles uit kunt proberen waardoor ik veel games speel die ik anders nooit een kans had gegeven als ik daar direct geld voor uit had moeten geven. Ik speel daardoor veel gevarieerder.

Ook je punt over game verslaving klopt volgens mij niet. Ik heb er niet direct een bron voor (wel ervaringsdeskundige) maar ik weet vrijwel zeker dat bijna alle game verslaafden vooral één game hebben die ze heel veel spelen. Steeds wisselen van game haalt je namelijk juist steeds uit die virtuele wereld waar je in weg vlucht. En als je alleen maar wow of destiny of cod of weet ik wat speelt dan ga je juist niet zo'n abonnement afsluiten want het is veel voordeliger om alleen die ene game te kopen.
Microsoft, en vooral de Xbox divisie, is totaal niet meer te vergelijken met de Microsoft van 20 jaar geleden waar jij het continu over hebt. Alles wat je zegt valt of onder oude koeien uit de sloot halen of kun je toepassen op elk groot bedrijf als je graag zo'n negatief beeld wil hebben.

Er is een reden dat ook Netflix en Spotify ons nog niet volledig uit aan het knijpen zijn... Concurrentie. Als Microsoft ooit echt de boel te bont maakt dan stoppen we er gewoon weer mee. Op dit moment zijn ze gewoon heel goed bezig ook al past dat niet bij jouw antieke beeld van hun.
Twintig jaar geleden? Ben je zeker vergeten wat ze van plan waren met de huidige XBox. Niets mocht meer, voor alles moest betaald worden. Omdat Sony daar niet in mee ging en zo veel klanten wegtrok, moesten ze toen hun strategie aanpassen. Maar hun bedoelingen zijn daardoor niet veranderd.

Waarom zitten mensen een abo af te sluiten voor een office pakket? Volslagen belachelijk want er zijn genoeg gratis pakketten die hetzelfde kunnen. Het antwoord is lock-in. Ze zijn afhankelijk geworden van Microsoft. Alleen MS geeft 100% MS compatibiliteit. Dat is niet 20 jaar geleden dat is nu. Dit is het model dat Microsoft steeds gebruikt en ook op games wil uitrollen.

In de begin fase als er nog concurrentie is en klanten gemakkelijk kunnen switchen, blijven de prijzen laag en de voorwaarden redelijk. Maar dat is tijdelijk, dat blijft niet zo. Of een wordt marktleider en maakt iedereen afhankelijk, of ze gooien het op een akkoord en gaan elkaars gedrag kopiëren. Dat laatste zie je bijvoorbeeld bij KPN en Ziggo die verdurend de prijs verhogen.

Let op, het was Microsoft die aan Sony de uitnodiging deed om samen de gamers uit te melken. Als Sony daarin mee was gegaan dan waren de gamers nu de sjaak. Maar gelukkig deed Sony dat niet, en als je dat zo wil houden, dan moet je je niet door Microsoft laten inlijven.

Het verhaal van wij zijn nu anders. is gewoon niet waar. Het is meer: We konden jullie niet rechtsom een oor aannaaien, dus proberen we het nu linksom. Want MS is geen mens, zoals jij probeert te verkopen, het is een naar winst strevende Amerikaanse corporatie. Corporaties hebben geen geweten. Microsoft doet dit soort praktijken al haar hele bestaan lang. Het past bij de Amerikaanse cultuur. En die is ook niet veranderd. Hoe eerlijk en fatsoenlijk het er in de VS aan toegaat kan je nu zien bij de verkiezingen. Dat is nu eenmaal de Amerikaanse mentaliteit. Het gaat alleen maar om de winst. Dat is Microsofts referentiekader.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 6 november 2020 13:41]

Jij kiest er voor om die situatie toen heel erg negatief uit te leggen. Volgens mij was Microsoft juist heel vooruitstrevend met de Xbox one toen maar kregen ze niet goed uitgelegd wat de voordelen voor de spelers zouden zijn. Sony heeft daar toen meesterlijk gebruik van gemaakt. Was hele goede marketing van hun toen die blijkbaar nog steeds werkt aangezien jij nu nog steeds denkt dat zij de heiligen zijn die ons van het evil Microsoft gered hebben.

En nee ik heb geen zin om nu nog weer heel diep te gaan duiken in wat de plannen voor de Xbox one toen zouden zijn maar ik vond het toen jammer dat het niet doorging omdat het hele internet er van op zijn kop ging staan.
Ja ik ben geen MS shill, die MS loopt te verkopen. Ik bekijk het gewoon neutraal en nuchter.
Dat is het verschil met mensen die mensen een XBox-abo lopen aanpraten. Die zijn niet neutraal.
Als jij aankomt met opmerkingen als "MS staat bekend als inhalig bedrijf", maak je jezelf in één klap ongeloofwaardig, zeker gezien hun gedrag van de laatste paar jaar. Juist MS is zich netjes en open gaan gedragen en qua prijsstellingen, zeker voor consumenten, zijn ze beduidend netter dan de concurrentie. Dan ook nog het Amerikaanse woord 'shills' gebruiken is helemaal de grens van zieligheid opzoeken.

Ik zie hier veel mensen zich afvragen of de punten die als negatief genoemd worden, ook voor hun persoonlijk als negatief punt opgaan en terecht, je moet voor jezelf zo een keuze maken. Ik vind bijvoorbeeld de gimmicks op de PS4 controller niet zo spannend, wel de nieuwere Force Feedback interessant, maar als de PS4 controller mij iets heeft geleerd is dat de controller op de belangrijkste vlakken bij Sony ondermaats is. Hoeveel gimmicks ze er ook op plakken. Ik hoop dat ze die klachten ook aangepakt hebben, maar vrees het ergste. Maar dat is gewoon een mening en vergelijk die een ieder voor zich netjes kan maken. Jij gaat er als een wildebeest op af met een anti-MS betoog die zodanig ver van de realiteit afstaat dat ik mij afvraag wat je eigenlijk überhaupt wilt bereiken met je reactie. Dat is nergens voor nodig.
Er wordt volgens mij iets teveel in de haptic feedback marketing truuk getrapt. De huidige XBox controllers heeft dat al in de vorm van Impuls triggers en hoeft dus helemaal niet gemarket te worden als feature. Die was al briliant in de huidige controllers. Maar beperkt goed ondersteund door game ontwikkelaars, en hopelijk zal de PS5 ondersteuning daar verandering in gaan brengen.
https://www.pcgamingwiki....Xbox_One_impulse_triggers

Maar zonder een echte vergelijking tussen de twee, is het vergeten van die xbox one controller feature niet een min punt ten opzichte van de PS5 op zich zelf. Ik zou graag zien dat er echt wordt vergelijken naar of die in de PS5 controller echt beter is dan die 'oude' feature van de XBox One.

"The Xbox One controller arrived with what Microsoft calls impulse triggers, which included adding four vibration motors to the pad. There's one behind each trigger, and one in each grip, which when combined creates a better sense of in-game directionality and depth, especially when it comes to gunshots, car crashes, and explosions.
At the time, Microsoft highlighted its benefits when playing a game like Forza Motorsport 5. It explained how developer Turn 10 Studios can use the impulse triggers "to provide players with precise feedback that enhances the racing experience. If your tires break traction from over-acceleration or if you drift on the gas pedal, the triggers emit very distinct vibrations. This is combined with the chassis rumble that conveys impacts, engine roar and driving over surface irregularities like cobblestone."
https://www.gamesradar.com/haptic-feedback-explained/
Adaptive triggers used on the DualSense are more advanced than the technology that Microsoft uses with its impulse triggers. They allow for players to feel the tension in their actions, like drawing a bowstring. The different variations of tension working in tandem with haptic feedback create a level of immersion that was otherwise impossible.

Xbox's impulse triggers have rumble motors that can emit distinct vibrations depending on what you are doing in-game, even going so far as to give players a sense of directionality through the feedback. Combining this with the rumble motors in the chassis of the controller itself heightens the experience.


https://www.androidcentra...-xbox-series-x-controller
Without being able to get out hands on both controllers, it's impossible to say which is better at this point. Sony is offering up a lot of new features, but Microsoft finely tuned a formula that was near-perfect to begin with. Whatever the case, both seem like they'll feel right at home next-generation.

Dit staat in diezelfde review.
Het is geen review.
6 oktober waren er nog helemaal geen echte ervaringen met de DualSense gepubliceerd. Dit is een preview en staat vol met aannames. Er staat notabene: "Without being able to get out hands on both controllers..." Dus er kan geen vergelijking en/of review gemaakt worden.

@Kaoh
Ik raad je aan eerst onderzoek te doen naar de DualSense alvorens dit een marketing truuk te noemen. Er zit een groot verschil tussen een rumble trigger en een trigger die echt fysiek weerstand. Daarnaast heeft de DualSense een zeer verfijnde 'rumble' motors waardoor je bijvoorbeeld kunt voelen op wat voor soort ondergrond je loopt. Hier wat uitleg, maar je zult het straks (of vandaag) ook kunnen vinden in de reviews.
Digital Foundry: PlayStation 5 Astro's Playroom + DualSense Controller First Look!
DIRT 5 | PS5 Gameplay and DualSense
nieuws: Teardown PlayStation 5-controller toont werking adaptive triggers

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 617899 op 6 november 2020 08:32]

Sorry mar ik roep juist op om onderzoek. En dan op basis van handson vergelijkingen voordat bij een XBox Series X review wordt gezegt dat de het jammer is dat hij niet de inovatie heeft van de PS5 controller. Nu is inderdaad dit allemaal op belofte van de marketing gebaseerd.
De verfijnde rumble moteren is precies wat MS toen ook over zijn rumble motoren zij. Er zitten er daar ook meer in die met precisie aan te sturen zijn. Alleen de weerstand in de trigger wordt bij de xbox controller via vibratie gedaan maar wel op verschillende kracht niveaus, de vraag die ik stel is, maakt dat echt veel uit in de ervaring.
Ik vind het vreemd dat zonder dat we beide features kunnen vergelijken er al zoveel over gesproken wordt als voordeel vs. Eerst zien dan geloven. Tot dan is het marketing praat.
Dus inderdaad, ik ben het denk ik met je eens.... laat maar eens zien dat het zoveel beter werkt en dan is het een plus, tot dan is het marketing en hoort het niet thuis in een review van de Xbox.
Anoniem: 617899
@Kaoh7 november 2020 13:38
Tweakers heeft de PS5 momenteel in gebruik, dus ik neem aan dat ze die uitspraken hebben gedaan op basis van ervaringen, niet op basis van marketing.

Het is logisch dat je in een review een vergelijking maakt met de concurrent. Zo verwacht ik in de PS5 review dat er bijvoorbeeld gesproken wordt over dat de quick resume optie bij PS5 ontbreekt en dat is prima. Je moet nou eenmaal de plus en minpunten benoemen.

Nogmaals, bekijk de reviews van de PS5 controller of beter wacht totdat je het zelf kunt proberen. Ongefundeerde reacties met termen als "marketing praat/truuk" zijn niet erg chique.
jij bent je reactie op aannames aan het baseren. ik vroeg me hardop af of ze dit konden onderzoeken omdat het mij overkomt als marketing truuk. als je mijn twijfel niet chique vind, is daar op duiken alsof ik het fout heb dat zeker ook niet. ik wacht juist op die reviews en vind dat ze de plussen en minnen daarop moeten baseren, dat jij aanneemt dat ze dat doen is je goed recht, en als in een review die feature op ervaring gebaseerd echt veel beter vinden vind ik het prima. maar nu lijkt het gebaseerd op reclame.

laten we wachten op hands on reviews in meer dan demo situaties
Dat stuk tekst zegt niks over het verschil tussen adaptive triggers en impulse triggers. Maar het verschil overall tussen beide controllers.
Leuk verkooppraatje, maar het gaat uiteindelijk om een trillende game controller, hoeveel verschil denk je te gaan merken?
Heel veel, duik er maar eens in. Het heeft ook niet zoveel met de rumble te maken, dus wellicht is het goed om je eerst in te lezen....
Je hebt je dus nog steeds niet ingelezen wat het precies is. Dus je reageert ergens op waar je niet eens weet wat het inhoudt. Ik had van een tweaker toch wel iets meer verwacht.
Succes met inlezen. Dit is wel een goede om te kijken:

https://www.youtube.com/w...uvUJ84Yk&feature=youtu.be

En deze ook:

https://www.youtube.com/watch?v=dQw4w9WgXcQ

[Reactie gewijzigd door Ghost babel op 6 november 2020 08:52]

Dit is een goed punt, maar ik denk dat Sony nog net een stapje verder gaat. Werd natuurlijk ook wel tijd, want Microsoft heeft sinds de originele Xbox controller S de beste controller van de twee gehad. Het is goed om te zien dat Sony deze generatie verder ook aandacht heeft besteed aan de ergonomie, want dat was echt dramatisch bij de vorige PS controllers.
Smaken verschillen ook, ik heb de xbox controller altijd onnodig groot gevonden en niet lekker in de hand liggend.. waar de ps controller mij erg bevalt... en ik heb nou ook weer geen vrouwenhandjes..
De playstation controller lijkt echter een soort van force feedback te krijgen, niet alleen heel specifiek tril/haptic feedback, maar daadwerkelijk zwaarder of lichter ingedrukt ingedrukt kunnen worden.

Dat is daadwerkelijk wel iets anders, en zou de ds5 toch wel een voorsprong qua features geven op de nieuwe xbox controller.
Ik zou de beleving daarvan wel eens echt vergeleken zien worden. Want nu is het erg op belofte gebaseerd. Ik denk dat het verschil niet zo merkbaar is. Maar nu wordt het erg sterk als verschil genoemd terwijl het maximaal een betere implementatie kan zijn.
Probleem is natuurlijk dat console exclusieve features zelden breed in games ondersteund. Dus goede test games vinden is lastig.
Ik heb de rumble al jaren uit staan, geeft me teveel afleiding :Y)
Vooralsnog vind ik het wel jammer dat Xbox geen motion control heeft, vind dat wel een waardige opvolger van de Wii besturing en zou voor mij de doorslag kunnen zijn toch een PS5 te halen.
zoiets als kinect? 😉
Nee, als kinect mijn bewegingen tijdens het gamen registreert krijg ik een ban :Y)
ben heel benieuwd of zulke features de cross platform games gaan bereiken, daardoor moet het iets extras blijven want je kan de gameplay er niet op ontwerpen. maar het is leuk dat het erin zit.
Die triggers werken echt goed in Forza, inderdaad.
Ja, net zoals men lyrisch was over HD rumble op de joycons. Een maand na release hoorde je er helemaal niemand meer over. Gimmicks zijn leuk voor de liefhebbers maar ontwikkelaars steken er na enige tijd nauwelijks tot geen moeite meer in omdat de meute er niet om maalt.
Implementatie van Sony lijkt dusdanig simpel, dat ik hier serieus nu al meer support zie dan welk ander controller feature in het verleden dan ook.

Maar roepen dat het "pure marketing is", maar zelf in elke marketing tweet van Microsoft trappen, en al te graag slikken.

[Reactie gewijzigd door Recon24 op 5 november 2020 23:18]

Implementatie van Sony lijkt dusdanig simpel, dat ik hier serieus nu al meer support zie dan welk ander controller feature in het verleden dan ook.
Er is volgens jou dus meer support voor adaptive triggers en haptic feedback dan voor oa de d-pad, shoulderbuttuns, rumble en thumbsticks. Allemaal controller features uit het verleden die vandaag de dag nog steeds geïmplementeerd worden. Wat een onzin kan jij verzinnen zeg...

[Reactie gewijzigd door Retrospect op 5 november 2020 23:25]

Waar doe ik alsof 'de media' en 'devs' er niet enthousiast over zijn? Van dat enthousiasme heb je overigens nog geen enkel citaat of bron gegeven maar dat terzijde. Tevens maak je niet duidelijk welke games hier dan allemaal gebruik van gaan maken en ik welke mate. Kortom je verplaatst een hoop lucht maar komt met niets concreets waar mensen wat mee kunnen.

Vervolgens ga er van alles bij verzinnen. Wat is daar de toegevoegde waarde van? Buiten dat het niet klopt (zo ben ik bijvoorbeeld nog niet te spreken over Xcloud) blijft het op het niveau van Mega drive VS SNES hangen. Dat feestje heb ik op de middelbare school al meegemaakt en vond ik toen al niet interessant.
Type voor de lol eens DualSense op youtube en Google, en je komt er gauw genoeg. Of ga je net doen alsof je het niet hebt gevolgd? Dan vraag ik me ook af waarom je dan wel je mening vormt?

Ik hoef geen hele artikelen te schrijven voor je om aan te tonen welke games, welke youtubers en media, en welke mate ze het gebruiken. Gebruik je telefoon, pc of laptop waar je achter zit zou ik zeggen? Er zijn ieder geval echt en hele boel third party games die gebruik maken van beide nieuwe controller features day one en dat zijn gewoon de bekende namen en zelfs onbekende.

https://www.youtube.com/watch?v=qfZ6yLeC1OI
https://www.youtube.com/watch?v=ymJmMx1D9bM
https://www.youtube.com/watch?v=tIqlu4sm5OQ
https://www.youtube.com/watch?v=cOxuvUJ84Yk&t=2s

De rest mag je zelf opzoeken.
Dank voor je linkjes. Ik heb er twee aangeklikt en deels bekeken. Zo te zien zijn ze er enthousiast over. ik merk echter aan niets dat het het gimmick niveau overstijgt en dat het een onmisbare toevoeging is. Precies zoals HD Rumble dus een tijdje geleden.

We gaan het zien over een paar jaar wat dan de stand van zaken is.
U mad?

'de bekende kreten uit het Xbox kamp'

Wauw haha. Volgens mij ben jij de enige die doet alsof het een wedstrijd is, verder boeit het niemand.

[Reactie gewijzigd door Eclipse0527 op 6 november 2020 14:11]

Klein foutje ontdekt.

Dolby atmos 7.2.4 output bestaat niet. De receiver kan wel twee subs apart instellen en kalibreren, maar het LFE signaal is altijd een enkel signaal vanuit de bron, dus .1 . De reden waarom je twee subs los van elkaar kan instellen is om de integratie van subs te verbeteren en om room modes beter aan te kunnen pakken. Dit maakt het nog geen twee losse LFE signalen . Het gaat dus effectief in een 7.1.4 setup met 2 subs.
We claimen ook niet dat er zoiets als een 7.2.4 Dolby Atmos signaal bestaat. Dolby heeft het zelf liever helemaal niet over kanalen, al bestaat Atmos in de basis uit 12 tot 16 klusters die (relatief) vrij in de ruimte te plaatsen zijn. 7.1.4 zou volgens die redenering dus ook niet kloppen als het om het signaal gaat.
Wat wij bedoelden is dat we met een 7.2.4-systeem hebben getest, waarbij twee subs gebruikt worden die apart van elkaar aangestuurd worden.

[Reactie gewijzigd door Eric van Ballegoie op 5 november 2020 15:42]

Check hier wat men bij dolby zegt:

https://www.youtube.com/watch?v=98ek6vHxuzA
While the front,center and surround channels include full range information, dolbly and dts also include a LFE channel.
The LFE is a dedicated audio track which includes additional deep, impactful sounds ranging from 3-120hz which is normally sent to subwoofers.
This is why surround channels are listed as 5.1, 7.1, 9.1 or 7.1.6

Regardless of the number of subwoofers in a room (with the possible exception of DTX:pro) there is only one "LFE" signal
Ik snap je punt hoor! ;) Er is maar één LFE kanaal en er bestaat dus ook geen x.2.x geluidformaat (voor thuisgebruik). Maar volgens diezelfde logica bestaat er ook geen 7.1.4 (Dolby) signaal, omdat Atmos niet met vier vaste hoogtekanalen werkt.

Het "7.2.4" slaat puur op de luidsprekerconfiguratie, waarbij de receiver op basis van één inputsignaal twee verschillende outputs naar verschillende subs stuurt.
Ik snap jou ook ;-)
Mij ging het meer om dat er een misconceptie is over meerdere subs met Dolby Atmos.
Het jammere is dat fabrikanten het zo verkopen en in de specs zet terwijl er technisch geen 2 discrete LFE signalen zijn. Dat er twee outputs zijn staat daar los van inderdaad. In goedkopere receivers word het signaal zelfs alleen via een splitter uitgestuurd waardoor je geen controle per sub hebt over volume, distance etc .
Ziet er goed uit! vooral de gamepass, de ruwe kracht in combinatie met de koeling en de makkelijke manier van geheugen bijprikken vind ik echt indrukwekkend.
Qua console denk ik (als Playstation fan) dat Microsoft het nu toch wat beter voor elkaar heeft dan Sony. Echter draait het om de games en daarmee zie ik de ps5 echt nog als favoriet.
Het gaat in ieder geval een leuke consolewars worden.

[Reactie gewijzigd door Wieriemaster op 5 november 2020 16:19]

Wat heeft Microsoft dit keer beter voor elkaar dan Sony? Zoveel verschillen zijn er namelijk niet, het enige is dat de GPU iets beter is bij Microsoft. Maar daarentegen heeft Sony wel weer USB-C, Nieuwere Bluetooth, WI-FI 6, een geheel vernieuwde controller met haptic feedback. Die GPU heeft in verkopen nooit veel uitgemaakt (xbox one was iets langzaamer dan de ps4, ps4pro was weer 50% langzamer dan de one X).

[Reactie gewijzigd door Ghost babel op 5 november 2020 15:42]

Wacht. De GPU heeft in verkopen nooit veel uitgemaakt, maar jij haalt hier vervolgens wel aan dat Sony een nieuwe versie van Bluetooth heeft? In welk universum boeit dat iemand? Idem dito voor USB-C (wat tenminste toch nog ietwat relevant is). Dat gezegd hebbende is stellen dat de GPU nooit veel uitgemaakt heeft (of welk component dan ook) onzin zolang er én geen duidelijke cijfers van beide zijn én geen duidelijk onderzoek naar wat mensen aantrekt naar welke console. En zeer fijn dat Sony zijn controller volledig vernieuwd heeft, maar ze hadden hier dan ook wel al lang een inhaalbeweging nodig.

Wat heeft Microsoft beter voor elkaar? Wel eerst en vooral, zoals eerder aangehaald is de Xbox Series X gewoon krachtiger. Daarbovenop heeft Microsoft dat ook nog eens weten te steken in een compactere console dan de PS5 (ook volledige RDNA 2 voor Xbox). Het feit dat alle accessoires van de Xbox One gewoon gebruikt kunnen worden op de Series X|S ook.
USB-C met het nieuwe USB protocol is veel sneller dan de USB poort die de series X heeft. Wanneer je een externe hdd aansluit voor je ps4 games, zullen deze sneller te kopiëren of te laden zijn. Dus dit maakt wel degelijk een verschil.

Daarnaast beschikt de ps5 over WI-FI 6 en de series X niet (WI-FI 5) en ook dit is een gemis omdat je daardoor minder snel je games of updates kan binnen halen.

Dat Sony een inhaalbeweging nodig had betreft de controller dat is vooral je eigen mening. Ik zelf vind de DS4 controller beter dan de controller van de Xbox one.

Dan geef je aan dat de console compacter is en dat de GPU wat krachtiger is. Maar ze missen dus wel de bovenstaande features. Als je naar het verleden kijkt is een GPU die iets krachtiger is niet heel belangrijk voor de consument (Xbox gpu was krachtiger dan die van de ps2. De Dreamcast GPU was krachtiger dan die van de ps1. Maar beide consoles hebben het veel minder gedaan)
Wie sluit ze console nu aan via Wi-Fi :? Als er iets gevoelig is voor lag is het Wi-Fi wel de meeste gamers hebben dat ding bekabeld aangesloten.
Volgens mij genoeg! Maar als je dan via WiFi aansluit, dan wil je toch liever wifi 6 dan wifi 5?

Meeste mensen hebben geen zin in draden. Ik denk eerlijk gezegd dat het merendeel op wifi zit. Onderschat dat niet, wellicht niet de mensen op tweakers. Maar de rest wel. En tweakers zijn maar een heel klein deel van de doelgroep.
Wi-Fi 6 is leuk maar zo standaard router van je ISP heeft vast geen Wi-Fi 6 dus wat is de meerwaarde daar van?
Maar dat geldt voor bekabeld ook hoor hoeveel mensen ik nog zie met een cat 3 kabel |:(
Kpn levert de kpnbox 12 met wifi 6. Ook de standaard routers die vanuit de isp geleverd worden gaan met de tijd mee.

Maar goed het is toch een voordeel dat de ps5 wifi 6 levert?
Je bedoelt net zo'n voordeel als de grafische capaciteit van een console. Of ga je wifi daar nu echt boven zetten?
De vraag is of je die extra grafische kracht gaat merken t.o.v. de ps5. Meeste third party games zullen gelijk draaien, dat zie je ook al aan de specs van de third party games (valhalla bijv. draait 60fps op 4K op beide consoles). Waarschijnlijk ga je het alleen merken bij first party games.

Daarnaast zijn dit punten die de ps5 heeft t.o.v. de series X: Adaptive triggers, VR, WI-FI 6, Bluetooth 5.1, USB-C. Dit zijn toch wel features die je als consument eerder gaat opvallen dan een iets hogere grafische kracht van de console.
De gemiddelde consument gaat zeker meer vallen voor opvallende stickers als: NU MET WIFI6 en BLUETOOOTH 5.1!
Ik heb het over de praktijk, dat de consument dingen zoals VR, adaptive triggers, USB-C en WI-FI 6 wel gaat merken. Maar goed een iets betere GPU is natuurlijk veel beter dan alle andere features.
VR geef ik je. Adaptive triggers is afwachten, ik verwacht dat het uiteindelijk niet heel veel gebruikt gaat worden, vooral in multiplats. USB c is alleen een verschil in connector die je er in kan prikken, je gaat geen verschil zien in doorvoersnelheid als je je hdd of zelfs ssd er aan hangt (op de xsx zie je in testen al dat er bij bc titels vrijwel geen verschil in laadtijden is tussen de game op de interne ssd of een snelle externe). WiFi 6 ga je ook nauwelijks merken denk ik want WiFi 5 is al prima om bij verreweg de meeste mensen makkelijk de maximum download snelheid bij te houden. Bluetooth snap ik al helemaal niet wat je daarmee wil op een console?

Je lijstje komt op mij over als vrij wanhopig punten proberen te zoeken waar Sony wint...
We zullen zien of je echt sneller games kunt verplaatsen van een externe ssd naar de interne op de PS5 dan op de Xbox. Ik ben sceptisch en zelfs als het zo is vind ik het echt een heel minimaal puntje. Je zou een 100 GB game dus misschien theoretisch in 1,5 minuut over kunnen zetten in plaats van 3 minuten... Niet echt iets waar ik nou echt warm of koud van wordt.

Volgens mij hebben veel mensen zelfs op glasvezel eerder 100 Mbps of zo. De mensen met gigabit betalen daar, op enkele gelukkigen in het juiste gebied na, flink extra voor en dat zullen dus veelal ook mensen zijn die het ding toch bedraad aansluiten want dat blijft altijd beter. Maar goed, ja het is beter om het te hebben dan het niet te hebben, maar ook iets waar ik niet wakker van lig (los van dat er toch een kabel in gaat hier). Het is ook nog afwachten of de downloads wel sneller worden want noch Microsoft noch Sony komen bij mij in de buurt van mijn 250 Mbps down (terwijl bv Steam en Epic die wel altijd dicht trekken).

Bluetooth is voor de Xbox geen punt want de Xbox gebruikt geen Bluetooth maar een eigen protocol. Daarin is wel het een en ander verbeterd waardoor de xsx een significant lagere inputlag zou hebben. Dus dat punt doet gewoon niet ter zake voor de Xbox, dat is alleen van toepassing op de PS5 omdat daar Bluetooth gebruikt wordt voor de controllers.
de gemiddelde consument zal zich ook geen bal aantrekken van het aantal terraflops. die kijken gewoon naar de game lineup en welke console de meeste van hun fortnite / fifa maatjes kiezen.
Lol wifi, bluetooth en USB protocollen heeft ie het over. Multiplats gaan veel beter draaien op Xbox en gamepass is fantastisch, veel beter dan wat PlayStation te bieden heeft. Ik denk dat iedereen die geen Sony fanboy is wel kan zien welke console betere waarde biedt voor de gamer.
Ook de standaard routers die vanuit de isp geleverd worden gaan met de tijd mee.
:') Alleen als je nieuwe klant wordt, als bestaande klant kan je altijd barsten. Mijn router van de ISP heeft niet eens 5Ghz
Beetje afhankelijk welke provider je hebt. De router heb je altijd in bruikleen. Als die niet meer voldoet kan je die ruilen bij je isp. Bij ziggo werkt dat wel zo namelijk.
Bekabeld zou inderdaad altijd de voorkeur moeten hebben, maar eerlijk is eerlijk, met de nieuwe wifi mesh netwerken en wifi 6 begint het verschil toch verwaarloosbaar klein te worden.

Mijn vriendin haar pc is op zolder via wifi (nieuwe wifi 6 mesh netwerk met 3 units) verbonden en ik heb mijn pc bekabeld verbonden rechtstreeks op het modem. Van de 1 Gbps internetverbinding houdt ze gemiddeld 850 Mbps over bij een speedtest en ingame zijn de verschillen in pingtijden ook echt verwaarloosbaar.
Misschien is niet iedereen hier een gemiddelde consument, maar de gemiddelde consument heeft UTP bekabeling echt niet netjes door het hele huis naar alle mogelijke kamers getrokken als je dat serieus dacht?

[Reactie gewijzigd door Recon24 op 5 november 2020 23:12]

Mijn One was gezegend met een defect aan de UTP kwam ik net buiten de garantie achter. Ik game niet online met mijn Xbox maar stream (intern netwerk, disney, netflix) wel.
Draadloos ging gewoon veel effectiever. Ik prefereer kabel, maar als het niet werkt...
Dat WiFi 6 is natuurlijk leuk, maar 99 van de 100 mensen met een console thuis gebruikt gewoon de router die de provider opstuurt, die hebben over het algemeen geen wifi 6.

Eens dat de GPU niet perse beter is voor de verkopen. Het is vooral de games en het fanboy gehalte. Ik heb ook vrienden die gewoon nooit een Xbox zullen kopen maar zonder goede reden gewoon altijd Playstation kopen. Die USB-C en WiFi gaat voor enkele tweakers een plusje of minnetje zijn maar in het grotere geheel maakt het niks uit.
Die WiFi6 en USBC kunnen vooral interessant zijn straks voor (wireless VR headsets).
Wat je zegt gaat nu misschien op, maar de console moet de komende jaren ook nog relevant zijn. dan kunnen features als WiFi 6 en usb C zeker een verschil gaan maken.
Dreamcast kan je niet vergelijken met de ps1...eerder de saturn 😉
Jawel hoor. De dreamcast kwam namelijk uit in 1998. De ps2 kwam pas een paar jaar later uit. Dus die kan je prima vergelijken.

[Reactie gewijzigd door Ghost babel op 5 november 2020 18:08]

Nee, de Dreamcast was gewoon de 1e van de 128-bit generatie (Dreamcast, PS2, Gamecube en Xbox). De DC met de PS1 vergelijken is natuurlijk je reinste kolder, dat moet jij toch ook wel weten ;)
Ik vind het een beetje een grijs gebied. De Dreamcast kwam 3 jaar later uit dan de ps1, maar bijna 3 jaar eerder dan de ps2. De Dreamcast heeft zijn hele levensduur naast de ps1 gestaan. Enige vergelijk met de ps2 is dat deze een 128 bit processor heeft. Er zijn ook genoeg games geport vanaf de ps1/N64 naar de dreamcast. Destijds was de Dreamcast een revolutie in graphics. Xbox kwam zelfs 4 jaar later dan de dreamcast op de markt. Ze noemen het dezelfde generatie. Maar eigenlijk kan je de xbox en dreamcast ook niet met elkaar vergelijken. De pentium 3 processor in de xbox is totaal niet te vergelijken met de Hitachi processor die de Dreamcast had.

[Reactie gewijzigd door Ghost babel op 5 november 2020 19:22]

Het gaat mee om de gebruikte techniek(en) onderhuids en niet zozeer het jaar van release, want anders zou de Megadrive ook de tegenhanger van de NES moeten zijn geweest ipv. de SNES. De DC is dan ook van de zesde generatie : https://en.wikipedia.org/...on_of_video_game_consoles

Ondanks dat de gebruikte technieken verschilden qua CPU/GPU kwamen ze tot vrijwel dezelfde soort beelden en dus prima te vergelijken. Het is dat de DC een te vroege dood is gestorven, want er was nog (veel) meer mogelijk :)
Dat gaat niet helemaal op. Want de atari 2600 is de voorloper van de atari 5200. De atari 5200 was volledig nieuwe techniek t.o.v. De 2600. Maar alsnog worden beide gezien als tweede generatie. Omdat de 5200 niet goed verkocht en de 2600 wel.

Dus wie bepaalt in dit geval wat de generatie is? Hier wordt de dreamcast bijvoorbeeld ook als vijfde generatie gezien en niet als zesde:

https://allstarsforeveryo..._a_5th_generation_console

Een aantal punten zijn hier belangrijk. De dreamcast werd door Sega als 128bit console op de markt gezet. Dit is het echter niet. Er zit een 32 bit cpu in (net zoals de ps1) en een 128bit gpu. Je mag dan zeggen dan dit eigenlijk een 64 bit console is, net zoals de jaguar en n64 en beide consoles worden als vijfde generatie gezien. Hier is ook een interessant artikel daarover:

https://www.zdnet.com/art...ruth-about-the-dreamcast/

Daarom zie ik het zelf meer als een vijfde generatie dan een zesde generatie console.

De ps2 is wel weer een echte 128bit machine, waardoor deze dus tot de zesde generatie behoort.

[Reactie gewijzigd door Ghost babel op 6 november 2020 00:58]

Je moet eerst wel weten waarom full RDNA2 iets toevoegt voor xbox he, en niet zomaar roepen. Velen trappen in die marketing, terwijl het niks over de concurrent zegt. Het is net alsof je zegt dat auto fabrikant A wel het volledige motorblok van BMW gebruikt dan fabrikant B. Daar zijn redenen voor en aanpassingen die ze zelf kunnen maken aan hun Motor/SoC. Het zijn niet voor niets “custom” SoC’s.

Verder is het op “papier” sneller qua ruwe TF, maar laten we eerst even afwachten tot multiplatform games onder de loep worden genomen. Zoals we nu al bij bepaalde games (zoals Dirt 5) en Ubisoft games kunnen zien is er nauwelijks noemswaardig verschil.
Die zijn ook echt nog niet per platform geoptimaliseerd, veilige next gen optirs aan voor beide, daarna zien ze wel verder.
Mijn reactie ging puur over over je voorbeeld dat dirt 5 en ubisoft games geen noemenswaardige verschil laten zien. Ik zeg alleen dat we ook nog geen verschillen kunnen verwachten bij zulke games omdat ze er nog niet op hebben kunnen richten. Ik claim nergens grote verwachtingen van RDNA2.
Wat ze overduidelijk beter voor elkaar hebben is gamepass ultimate. Het was gewoon al de beste deal in gamingland en met de toevoeging van ea play (en binnenkort day-1 Bethesda games) is het nog beter geworden. En ik heb zowel een ps4 als xbox one in bezit. Ps4 voor sommige exclusives, xbox voor al de rest en daar heeft gamepass zeer veel mee te maken...
Nog wel, totdat ze straks de volledige prijs van €13 (dacht ik) per maand in rekening gaan brengen en de Xbox live omzet trukjes (35 maanden Xbox live kopen, dan voor €1 omzetten naar game pass ultimate, geldt dan max voor 36 maanden) niet meer werken.

Dan is het totaal niet meer interessant, althans niet voor mij.
Lekker boeien dat Sony een verbeterde controller heeft. De xbox-controller was al 4x zo goed, misschien is hij nu 2x zo goed
Ik denk dat dit vooral je eigen mening is. Want de DS4 is gewoon een prima controller, veel beter dan de oude ds3 controller. Nu hebben ze weer verbeteringen toegepast en wellicht is die zelfs beter dan de xbox controller.

Ik zelf vind de xbox controller weer helemaal niet fijn. De stick zitten niet op de juiste plek, de D-pad is heel slecht. Kan je geen arcade games op spelen. Dit hebben ze gelukkig aangepast op de series x controller.
Dat is het hele ding. De DS4 was prima, maar ook 0% meer dan dat. De Xbox one controller was goed. Maar inderdaad, blijft altijd een kwestie van smaak.

[Reactie gewijzigd door Eclipse0527 op 6 november 2020 17:48]

Ik kies juist voor Xbox wegens de exclusives, aangezien ik groot fan ben van westerse RPG's en Microsoft heeft er daar 7 van in ontwikkeling.
Ik ben ook fan van halo en Forza. De Sony exclusives heb ik echt helemaal niks mee, dus ik snap niet zo goed waarom mensen die zo prijzen.

Heb een paar vrienden en collega's die de doeken hebben gekocht op PS4 maar ze vinden ze erg saai. Dan heb ik het over tlou2, got en spiderman.

Iedereen heeft z'n voorkeuren.
Ik denk dat microsoft hier inderdaad een aantrekkelijke propositie heeft te pakken. Met name voor tieners/jeugd die niet al teveel geld hebben om te gamen maar wel heel veel tijd. Voor hen is de series S in combinatie met game-pass goud.

Voor mijzelf is het juist andersom, ik heb niet veel tijd om te gamen en hoef ook niet persee de nieuwste games te spelen, als ze maar goed zijn. Ik wacht dus nog even een jaartje en schaf een PS5 aan wanneer horizon zero dawn is afgeprijst :)
Als je waarde hecht aan GP en 2TF extra (waar we vooralsnog helemaal niks van zien), zeker.

De games zijn natuurlijk een beetje persoonlijk, maar ik zie aan de kant van Sony toch echt meer een next gen console: haptics, adaptive triggers, VR, wifi 6, bluetooth 5.1, USB-C en een supersnelle IO architectuur.

En ik vermoed dat het met de koeling ook wel goed zit. :)
Staat trouwens letterlijk in mijn post uitgelegd wat ik er next gen aan vind. Welk gedeelte snap je niet?

En wat lees je dat "hij" niet kan dan?

[Reactie gewijzigd door bram1984 op 5 november 2020 19:05]

Wat is er niet next gen aan de ps5 dan?
Erg jammer dat de S/PDIF port is verdwenen terwijl die op de eerdere dev machines nog wel zat.
Tja, met de huidige audiostandaarden is S/PDIF niet meer toevoegen vergelijkbaar met het missen van een SCART-aansluiting op de voorvorige generatie. S/PDIF is al lang (heel lang) niet meer afdoende om de audiodatastroom op hedendaagse kwaliteit te transporteren.

Zuur als je S/PDIF gebaseerde apparatuur hebt (versterker of koptelefoon), maar die is dan ook verouderd.

[Reactie gewijzigd door pagani op 5 november 2020 15:12]

Onzin. Voor Dolby digital is het meer dan afdoende en dat is een kwaliteit die veel games al niet halen.
Grootste pluspunt is dat het geen last heeft van HDMI handshake problemen.
Als je alléén gamed op je X ok, maar ik wil mijn console ook gebruiken voor media content, dan is meer geluidsbandbreedte wel relevant. TrueHD (en Atmos) en DTS HD ga je niet over S/PDIF kunnen krijgen.

[Reactie gewijzigd door pagani op 5 november 2020 15:25]

Misschien vind niet iedereen dit even belangrijk en is Dolby Digital voldoende?
Je kunt het ook omdraaien: welke gemiddelde consument gaat S/PDIF gebruiken?
Beetje zelfde vraag als 3,5mm audio Jack zijn genoeg mensen die het gebruiken.
In de pricewatch is 1 koptelefoon met S/PDIF te vinden tegenover 2579 met 3.5mm aansluiting.
Daarnaast zijn er 11 speakers met S/PDIF in de hele pricewatch te vinden en 48 met de 3.5mm aansluiting. Bij speakers zijn beide aansluitingen niet de standaard, maar zelfs dan zijn er 4 x zoveel speakers te vinden met 3.5mm aansluiting.

Dan weet je meteen waarom 3.5mm aansluiting wel relevant is en S/PDIF niet. S/PDIF is simpelweg een ontzettende nichenichenichemarkt.
Je snapt mijn opmerking niet.

Ik doel niet op s/PDIF voor koptelefoon. Ik doel op 3.5mm aansluiting voor koptelefoon op een smartphone die steeds vaker mist. Niet iedereen koopt een nieuwe goede koptelefoon omdat ze van telefoon wisselen.

Niet iedereen koopt een nieuwe reciever die HDMI-in heeft, omdat deze al dan niet met de nieuwe codec support.
Mensen met een receiver van een aantal jaar oud zonder atmos. Of zelfs zonder HDMI. Zoals OG.

Nu wil ik de receiver langzaamaan gaan vervangen wegens het ontbreken van HDMI/atmos ook al woon ik in een te gehorig huis om er echt meer uit te halen, maar toch had ik het fijn gevonden als ik dat niet had hoeven doen. Nu kan ik wel doorlussen van TV naar receiver via s/pdif, maar toch...
Ja het is jammer, maar denk dat er niet heel veel mensen door geraakt worden. Overigens zijn er ook wel hdmi audio extractors te koop met s/pdif uitgang, mocht je het écht nodig hebben.
Ben daar dus een van. Ben tevreden met mijn huidige audio systeem (icm BRD) en zie geen behoefte om deze te upgraden omdat een console geen S/PDIF heeft. dan maar geen nieuwe Xbox.
Hier dus een prima workaround voor, dus ik moet vooral kijken of die afdoende is voor nu of dat ik rond kerst alsnog een nieuwe receiver koop na 17 jaar met de vorige gedaan te hebben...
Maar ja dan moeten de games het ook ondersteunen, veel games zijn nog steeds beperkt in dolby digital. Dus dan is S/PDIF meer dan voldoende.
@pagani Gaan de audiosignalen dan via de hdmi poort? Ik gebruik zelf namelijk de S/PDIF poort van mijn speakers. Daar is geen HDMI ingang.
HDMI is zowel video als audio. Bij mij gaan alle consoles, de Shield en de tv ontvanger via hdmi de receiver in. Er loopt slechts één HDMI kabel naar de tv, vanaf de receiver.

(Je kan ook met (e)Arc het geluid van de tv of van andere op de tv aangesloten apparaten via de tv teruglussen naar de receiver via HDMI)
Ik heb het precies andersom. Alle apparatuur met hdmi de tv in, en dan dan een soundbar met s/pdif aan de tv. Die soundbar heeft overigens als max DTS, en dat werkt prima over s/pdif. (hdmi arc gaf me allerlei handshaking issues met deze soundbar op twee verschillende tvs).

Wat ik me altijd afvraag over zo'n setup als jij hebt. Is voor kabel management veel handiger natuurlijk 1 kabeltje naar de tv. Maar kun je je tv dan nog anders instellen voor de verschillende apparaten? Dat doe ik nu per hdmi input namelijk.

Zo heb ik m'n tv bv in game mode staan met alle post-processing zaken uitgezet op de hdmi ingang waar m'n console aanzit. Terwijl ik voor m'n settop box juist wel weer een hoop van die post-processing aan heb staan.

[Reactie gewijzigd door riotrick op 6 november 2020 13:59]

Ik heb altijd alle processing van de tv uitstaan, er is niets wat het beeld daadwerkelijk verbetert. Het afspelende apparaat mag bepalen hoe het beeld eruit ziet. Voor mij is de tv simpelweg een monitor.

[Reactie gewijzigd door pagani op 6 november 2020 14:39]

Dan kan dat inderdaad. Ik vind zelf voor tv/films/series het beeld mooier met een aantal van die opties aan. Voor gaming wil ik dat in ieder geval zeker niet.
Ik gebruik HDMI naar TV en dan TV verbonden met S/PDIF naar mijn antieke 5.1 setje. Werkt goed op dit moment. Vast ook met Xbox Series X.
Je beperkt jezelf wel qua geluidsformaten omdat de bandbreedte/doorvoer via S/PDIF beperkt is. Dolby True HD (met evt. Atmos), DTS-HD, DTS:X etc. zijn allemaal alleen maar mogelijk via HDMI.
True. Maar ik reageer op iemand die het jammer vind dat de S/PDIF connectie er niet meer is...
Waarom ? deze zit op je TV om nou ook nog een receiver aan te schaffen met HDMI 2.1 vind ik een beetje overdreven. Vind het wel best zo. HDMI van BOX naar TV en dan van TV naar receiver een optisch kabeltje.
En dan gamen met het geluid van de tv-speakers? Dan zit je niet aan heel high end geluid ;)
Verkeerd gelezen.

[Reactie gewijzigd door pagani op 5 november 2020 15:53]

Hij gebruikt de passthrough van zijn TV. Een beetje tv heeft gewoon doorvoer van Dolby. Dus je TV krijgt het signaal van de Xbox via HDMI en geeft het dan via de output weer door naar je versterker/boxjes. Dus heb je geen TV speakers maar gewoon Dolby 5.1 of whatever je tv passthrough ondersteunt.
@Paul Hulsebosch

Nadeel is dat Microsoft een poort gebruikt met een nieuwe vormfactor en dat heeft invloed op de prijs. De kaart die wij konden uitproberen is met een prijskaartje van 250 euro beduidend duurder dan andere ssd's van 1TB, die al voor 130 euro te koop zijn.

Volgens mij moet de SSD, net als bij de ps5, wel aan de snelheid van de interne SSD voldoen. Volgens mij voldoet een ssd van rond de 130 euro hier niet aan.
Dat is idd een ding :) Ik heb de tekst iets aangepast.

[Reactie gewijzigd door Paul Hulsebosch op 5 november 2020 15:44]

Dan is het toch niet echt eerlijk om te verwijzen naar die prijs?
Een losse consumenten SSD met de snelheid en capaciteit gelijk aan die van de Series X uitbreiding is wel degelijk een stuk goedkoper dan 250 euro. Maar dat is eigenlijk altijd een beetje het probleem als je alleen die van de fabrikant kan gebruiken. Vaak wat eenvoudiger in gebruik maar de prijs ligt hoger en zal minder snel dalen.
Het stukje goedkoper betwist ik ook niet, wel het vergelijk met een ssd van 130 euro.
Het probleem is een beetje dat het lastig te zeggen is welke consumenten SSD gelijkwaardig zou zijn aan die in de Xbox. Je kunt niet gewoon maar specificaties naast elkaar leggen. Microsoft geeft gefocust op zo stabiel mogelijke prestaties. Die SSD moet in alle gevallen dezelfde prestaties leveren zeggen ze. We weten niet in hoeverre dat werkelijk zo is maar het zou tot gevolg kunnen hebben dat die SSD waar jij van denkt dat hij gelijkwaardig zou zijn dat misschien helemaal niet is.

Ik ben om dezelfde reden ook benieuwd of we wel echt veel verschil in laadtijden gaan zien tussen de xsx en PS5. Het zou me niks verbazen als het verschil veel kleiner is dan veel mensen verwachten.
Precies. Ik ben in de pricewatch nog geen SSD tegengekomen die sustained 2.4GB/s kan leveren. Wat er nu staat heeft een cache waardoor burstperformance hoger ligt.

Nu is nog maar de vraag hoe lang de Xbox echt 2.4GB/s nodig heeft, dus of sustained wel zo boeiend is. Als de cache maar groot genoeg is en gevuld is met de juiste zaken kom je een heel eind.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 5 november 2020 17:33]

Dus hetzelfde argument komt straks ook bij de PS5 review naar voren? Ook daar zijn immers hoge eisen aan de externe opslag
Nouja, een extra NVME slot is (iig voor Tweakers) wel iets vriendelijker dan een geheel nieuwe aansluiting. Wel minder gebruiksvriendelijk.
Klopt, maar het hangt er maar net vanaf of ze die standaard nog open gaan geven. Voorlopig is het aanbod van deze snelle NVME's toch al karig en qua prijs zitten ze niet veel boven marktwaarde. Seagate schijven voor de One zijn ook niet bovenmaats geprijsd.

De aansluiting is dus een minpuntje, maar de prijs (nog) niet imo.
Top, goede aanpassing. :)

[Reactie gewijzigd door Xgar op 5 november 2020 16:23]

Plus dat de keuze voor dit format is geweest dat ze dag 1 al geschikte hardware hebben. Voor de PS5 is nog niet bekend wat er compatible is.
Klopt naast het feit dat je maar 664GB op de PS5 beschikbaar hebt, wil je hier dus wel een SSD voor inbouwen. Sony moet volgensmij nog met een QVL lijst komen waar op goedgekeurde SSD's komen.

De enige ssd die volgensmij nu in de buurt komt ide Samsung 980 Pro 1TB voor 219 euro.

[Reactie gewijzigd door Senaxx op 5 november 2020 16:12]

Dat ligt een beetje aan hoe de caching (DRAM/SLC) op de PS5 SSD geregeld is. Als dat een bijzonder kleine cache is, dan kan het goed zijn dat je met veel goedkopere SSD's aan kunt komen zetten. Dat is op dit moment nog niet bekend.

Ook noemt de PS5 cijfers op papier voor read, maar als we naar een snellere SSD kijken, dan komen de cijfers daarvoor ook ver boven de praktijkcijfers uit. Die zou namelijk 7000MB/s uncompressed moeten kunnen. Wat in de praktijk ook maar de helft is.
Misschien dat de snelle USB op de PS5 de noodzaak van een het inbouwen van de NVME SSD minder noodzakelijk maakt in het begin.
Je kan dus misschien heel snel je games ofloaden naar een externe usb SSD, even de testen afwachten
Misschien is het minuten werk en dan kan je later weer snel je game terug copyen om te kunnen gamen.
Dit is dus alleen voor PS5 games PS4 games kan je zowie zo afspelen vanaf de externe HDD/SSD.
Lijkt mij een interessante console. Maar vanwege privacy overwegingen wil ik deze console alleen gebruiken zonder het ooit aan te sluiten op het internet en zonder dat ik met een MS account moet inloggen.

Is dat ook mogelijk als je al je schijfjes in de winkel koopt of zit je dan nog steeds vast aan online verplichtingen?
Je moet als nog gaan updaten dus dan zit je alsnog aan Sony Microsoft of Steam vast..
Maak dan gewoon een Outlook account met gegevens die niet kloppen.
Dat kan deels, alleen leunen games steeds meer op een "day one" patch. Maar updates kan je installeren zonder in te loggen.

- Systeem updates hoef je niet voor verbonden te zijn. Die kan je ook vanaf een USB stick uitvoeren. (uitleg+download hier)
- Game updates moet je wel vanaf XBL downloaden maar hier hoef je niet persé voor ingelogd te zijn. De console moet enkel een internet verbinding hebben. Eén keer in de zoveel tijd even verbinden om updates binnen te halen is prima mogelijk.

Volgens mij kan je enkel alleen geen offline accounts meer aanmaken, helaas. Dus je zou in ieder geval één keer moeten inloggen met een microsoft account om een profiel aan te maken, dit kan prima met dummy data, om vervolgens de internet verbinding te verbreken.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 6 november 2020 08:28]

Bij de huidige generatie moet je de spellen al online ophalen nadat je een schijfje erin hebt gedaan.

Dus nee, als je hem niet aansluit op het internet kun je er echt niks mee.
Voor mij is dit toch echt de console om te hebben de komende generatie. De PS5 ziet er qua design erg kinderachtig uit en dat staat niet in een mooie woonkamer. In een slaapkamer is het niet zo erg, maar denk dat maar weinig volwassenen deze console kopen voor een slaapkamer.

De hardware op de Xbox is krachtiger dan de PS5 en je hebt direct een grote bibliotheek met games dankzij gamepass. Dat is mijn inziens echt een game changer. Direct toegang tot zoveel games is echt fijn. Zeker gezien de oudere generaties, waar je het met een kleine 10 games moest doen.

De prijzen van games zijn flink omhoog gegaan, dus extra prettig dat je dan zoiets als gamepass hebt.
Denk dat de meeste mensen het niks uitmaakt 'dat het in de woonkamer niet staat'. Design bungelt ergens onderaan de prio lijst.
Ik denk dat dat aantal groter is dan je denkt
Vraag het me af. Denk dat de meesten gewoon een PlayStation halen omdat iedereen er een heeft.
Elke generatie wordt een deel van de kaarten opnieuw geschud. Ik hoor enkel van mensen dat ze deze keer naar kamp groen komen. Al dan niet na afwezigheid van 1 generatie. Andersom heb ik nog niet gehoord. Redenen zijn divers, maar het uiterlijk heb ik nog niet gehoord.

[Reactie gewijzigd door Retrospect op 6 november 2020 14:54]

Xbox One heeft een waanzinnig slechte start gemaakt door veel negatieve publiciteit. Of dat terecht was of niet maakt verder niet uit, maar er was een negatieve tendens en daar heeft PlayStation de vruchten van geplukt.
Nederland was sowieso al een PlayStation land en dat blijft het ook.
Nederland stelt niets voor qua aantallen of qua invloed op de gameswereld. De kans is vrij groot dat ook in Nederland Playstation flink aandeel gaat inleveren.
Misschien verschuift het iets, maar Nederland is een playstationland en dat gaat het blijven, puur omdat dit is wat mensen gewend zijn. Daar hebben de wereldwijde aantallen niks mee te maken.

Ik verwacht nu ook wel dat het deel dat twijfelt waarschijnlijk eerder voor de Xbox zal gaan, ja. Maar de casual gamers zullen gewoon weer zonder na te denken hun playstations kopen, dat hebben ze de vorige generaties al laten zien.

[Reactie gewijzigd door Eclipse0527 op 15 november 2020 00:52]

Hoewel ik persoonlijk erg uitkijk om een Xbox Series X hier in huis te gaan hebben, mis ik persoonlijk wel de optische uitgang. Ik heb met mijn Xbox One X gemerkt, dat audio via HDMI op mijn nieuwe 4k tv, een kleine vertraging oplevert via optisch out naar mijn surroundset. Hopelijk valt dit op te lossen door een audio extractor met genoeg bandbreedte om toch 4k60 door te kunnen geven, en dan optisch 5.1 naar mijn (oude maar trouwe) Logitech Z-5500...
Ik heb mijn one X op mijn LG C9 aangesloten met HDMI en dan met eARC naar mijn SL8Y soundbar met die 2 draadloze speakerset achter me. Heb nergens vertraging in, al het geluid is precies zoals het hoort. Alleen YouTube heeft af en toe wat vertraging, maar dat is een bekend probleem.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.



1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee