Watch Dogs: Legion voor next-genconsoles lijkt geen modus met 60fps te bieden

Ubisoft heeft laten weten dat de aankomende titel Watch Dogs: Legion op zowel de PlayStation 5 als de Xbox Series X raytracing ondersteunt in combinatie met 30fps en een 4k-resolutie. Een modus met 60fps lijkt in zijn geheel te ontbreken.

Dat valt op te maken uit een sessie op Reddit, waarbij Lathieeshe Thillainathan antwoorden gaf op vragen van geïnteresseerden. Hij is live producer bij Ubisoft en kreeg de vraag of raytracing, 120fps en 4k wordt ondersteund bij Watch Dogs: Legion voor de next-genconsoles. Daarop antwoordde Thillainathan dat er bij de game sprake is van raytracing, 4k en 30fps op de PS5 en de Xbox Series X.

Hij gaf niet aan of een modus met 60fps als mikpunt geheel ontbreekt, maar aangezien hij niets zei over andere framerates dan de genoemde 30fps, is de kans groot dat een 4k60-modus zal ontbreken en zal 60fps vermoedelijk ook niet aan de orde zijn bij een eventuele lagere, dynamisch schalende resolutie of als raytracing wordt uitgeschakeld. Een andere grote game van Ubisoft, Assassin's Creed: Valhalla, ondersteunt wel 60fps bij een 4k-resolutie op zowel de Series X als de PS5.

Watch Dogs: Legion komt op 29 oktober uit voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One. Zodra de Xbox Series X en Playstation 5 uitkomen, komen er ook speciale versies van de game uit voor deze next-genconsoles. Microsoft liet eerder weten dat onder meer Watch Dogs: Legion op een lijst staat met games die geoptimaliseerd zijn voor de Xbox Series X en S, al is niet duidelijk om wat voor verbeteringen of nieuwe features het precies gaat. Wellicht gaat het bij deze game om de ondersteuning van raytracing, wat niet aanwezig zal zijn bij de consoles van de huidige generatie.

Door Joris Jansen

Redacteur

19-10-2020 • 17:34

119 Linkedin

Reacties (119)

119
109
61
11
2
37
Wijzig sortering
Goede graphics “verkopen” en vallen meer op dan een hoge frame rate...

Hoe spijtig het ook is, iedereen had dit aan kunnen zien komen. Al 3 generaties worden we lekker gemaakt met uitspraken over ondersteuning voor hogere frame rates, echter is het slot van het liedje bijna altijd hetzelfde: de ontwikkelaar kies liever voor zeer mooie graphics en een locked 30 fps, dan wat mindere graphics en 60 fps.

4K/30 wordt gewoon de norm bij het overgrote deel van de spellen. Ook deze generatie...
Uitzonderingen zullen er zijn met bepaalde shooters en racegames. Eigenlijk dus hetzelfde als de afgelopen generatie.
Ik blijf er bij dat native 4K echt onzin is. Kijk naar de DLSS 2.0 techniek van nvidia. Een 1080p of 1440p plaatje upscalen naar 4K ziet er echt snaar strak uit en kost veel minder performance dan native 4K. Kun je die performance die vrij komt in fps steken.

Hopelijk gaan steeds meer ontwikkelaars dit inzien en kiezen voor een dergelijke techniek op de nieuwe consoles. 4K kan me echt gestolen worden.
En bij snelle bewegingen, kan DLSS het bijhouden?

Overigens doet de 3080 van nvidia native 4k met dikke graphics en flinke framerates. Je hoeft zodoende niet perse te kiezen.
Native zal altijd een beter plaatje dan een upscale techniek geven. Die extra performance die het kost is het wat mij betreft niet waard. Ik game op een 55" OLED op 1-1,5m afstand. Verschil tussen 1080p en checkerboarded 4K op een PS4 Pro kon ik goed zien, maar dat was nou echt niet wereldschokkend. PC monitoren zijn qua oppervlak veelal wel 50-60% kleiner dan de tv waar ik op game. Je zit er wellicht wat dichter op, maar native 4K is gewoon onnodig om een crisp plaatje neer te zetten. Helemaal als de actie van je scherm spat en je er full focus in zit.

Een videokaart van € 800 vergelijken met een console van € 400 - € 500 waar ik op doel is natuurlijk geen vergelijking.
Native zal altijd een beter plaatje dan een upscale techniek geven.
Dit is niet helemaal waar https://youtu.be/YWIKzRhYZm4?t=818
Soms ziet DLSS 2.0 er beter uit dan native.
Wat bedoel je met "Soms ziet DLSS 2.0 er beter uit dan native." 1080p geupscaled naar 4K met DLSS 2.0 ziet er niet beter uit dan native 4K. 1080p geupscaled naar 4K met DLSS 2.0 ziet er wel beter uit dan native 1080p of native 1440p. Maar je moet wel de resolutie die DLSS reconstrueert afzetten met de daadwerkelijke native resolutie, dan is native resolutie uiteraard beter.
Ik snap dat je dit denkt ! Het klinkt inderdaad ongeloofwaardig.
Maar volgens mij heb je de video niet gekeken.

De van 1440p ge-upscaled naar 2160p. Maar ook 1080p naar 2160p. Heeft soms een beter resultaat dan native 2160p (met TAA aan). Er zijn meerdere videos van digital foundry die hier over gaan. Ik weet dat het raar klinkt en soms verzint DLSS 2.0 er wel dingen bij die er niet zijn. Maar het is echt zo. ( sorry voor de late reactie )

Hier nog een artikel : https://www.hardwaretimes.com/control-gets-nvidia-dlss-2-0-offers-better-visual-quality-than-native/ (beetje moeilijk te zien trouwens)

Dit is een heel interessante technologie. Hier is nog een voorbeeld wat het misschien in de toekomst zou kunnen : https://www.youtube.com/watch?v=MwCgvYtOLS0
Dingen die je vroeger alleen in CSI zag dat ze extreem konden inzoomen op een foto, kan (bijna) met deep learning. (image reconstruction)

[Reactie gewijzigd door mac5er op 22 oktober 2020 14:51]

DLSS is een prachtige technologie die gebruikt maakt van de tensor cores in de nieuwere NVidia kaarten. Zover ik weet heeft AMD niet iets vergelijkbaars en daarmee de nieuwe consoles dus ook niet.
'DLSS' is een nVidia marketing terminolgie dus lijkt me dat het idd niet onder die naam naar AMD kaarten komt. Maar ik zie geen reden waarom de onderliggende methodiek (real-time AI upscaling) niet op toekomstige AMD GPU's zou kunnen werken als AMD dat zou willen.

Als daar idd speciale cores voor nodig zijn dan lijkt me het wel lastig dat op de huidige consoles te implementeren.
Zover ik weet heeft AMD niet iets vergelijkbaars en daarmee de nieuwe consoles dus ook niet.
En dat is IMO precies de reden dat dit nooit breed ingezet gaat worden in games
Ja ik blijft het herhalen: wil je consistent 60fps in je games dan is PC de enige optie. En dan nog moet je regelmatig je GPU upgraden.
Of je graphics lager zetten. Dat is iets dat mensen vaak vergeten, maar je kunt met een beetje tweaken ook op een GPU van 3-4 jaar geleden gewoon 1440p gamen met 60fps door de juiste instellingen omlaag te zetten.

Als zowel je GPU als CPU verouderd zijn wordt het lastiger, maar ook dan zien veel moderne spellen er nog super uit op de laagste instellingen, en zijn ze heel speelbaar. Als je het kan betalen is het natuurlijk fijner om gewoon ieder jaar of iedere twee jaar een nieuwe GPU te kopen maar dat is echt niet nodig
helemaal met je eens. Ultra settings en 4K zijn overrated en kosten onnodig veel performance. Daarom vind ik de items van Digital Foundry altijd zo goed om met de beste settings te komen qua performance en beeldkwaliteit. Zul je zien dat je met een 1080Ti nog heel erg goed uit de voeten kunt op 1440p.
Je wilt wel graag de native resolutie draaien van je scherm. En als deze 2160p is het het wel ideaal om alles in ieder geval te upscalen of the checkerboarden naar deze resolutie vanwege de scherpte.

[Reactie gewijzigd door mac5er op 21 oktober 2020 23:27]

Gewoon lekker op 1440 p spelen met 100+ fps op een 2070 super. We slaan een beetje door.
Dit dus. Je moet ook wel heel dicht op je monitor gaan zitten om 4k gaming waar te kunnen nemen. Je ziet het met zo'n klein scherm gewoon niet. Op een grotere TV valt het eerder op, maar wanneer je vanaf de bank op een 2 meter afstand zit vraag ik me af of je het verschil echt kunt zien.
Ik zie het verschil op mijn pc monitor toch wel degelijk, meer dan dat ik dat op mijn tv zie die wat verder af staat. En daar zie ik het verschil nog duidelijk.
vermoedelijk zal 60fps ook niet aan de orde zijn bij een eventuele lagere, dynamisch schalende resolutie of als raytracing wordt uitgeschakeld.
Dat is een hele grote aanname, waarvan ik eigenlijk weiger te geloven dat het waar is. Dat je 60FPS op 4K niet haalt is nog tot daar aan toe, maar als je het niet haalt op 1080p dan doe je echt iets heel erg verkeerd.
Het is zonder meer een aanname, maar als er een directe vraag over 4k, 120fps en raytracing wordt gesteld, met de subvraag welke features allemaal worden ondersteund, en vervolgens wordt alleen 4k, 30fps en raytracing genoemd, lijkt me dat veelzeggend. De game komt over ruim een week uit en de versie voor de next-genconsoles verschijnt al over enkele weken. Als je dan nu in een AMA niet duidelijk maakt dat 60fps in ieder geval mogelijk is, lijkt me dat je daar wel een conclusie aan mag verbinden. Maar goed, ik hou ook een slag om de arm.

[Reactie gewijzigd door Koekiemonsterr op 19 oktober 2020 17:48]

Mee eens. En mocht het echt zo zijn gaan mijn plannen om een next gen console te kopen direct de prullenbak in. 30 fps kan gewoon echt niet meer anno 2021..Ik dacht dat dat nu wel verleden tijd zou zijn. Dan maar een PC upgrade..
Had een tijdje geleden gelezen dat uit onderzoek bleek dat de meeste console gebruikers betere grafische praal opteren ipv hogere fps.
Ik vermoed dat de meeste games deze generatie vooral op 30fps zullen worden geproduceerd.
Dat het er niet inzit betekend niet dat het niet kan. Ik geloof gerust dat watchdogs een zware game is. Maar een 60 fps modus met variabele resolutie moet toch echt wel mogelijk zijn met de hardware van de XSX en PS5. Raar dat de keuze er voor de gebruiker niet inzit. Wellicht wil ubisoft de game met alle pracht en praal laten zien. Of wellicht willen ze geen verschil in framerate hebben ten opzichte van de oudere consoles ivm het multiplayer gedeelte.
ik denk inderdaad een artistieke keuze, ze willen dit spel op de mooist mogelijke manier laten zien en kiezen daarbij dan voor 30 fps, iets wat op consoles prima geaccepteerd is.

Het verschil tussen RTX aan en uit moet als je de screenshots mag geloven echt bijzonder groot zijn in dit spel, ik moet het nog zien, ben zelf nog geen groot fan van RTX omdat het zo'n resource hog is, mogelijk is deze game een aardige showcase.
Het is raytracing. RTX is een merknaam van Nvidia.
Ongehoord. Dat heeft natuurlijk niks te maken met wat de consoles kunnen, Ubisoft wil het gewoon niet doen. Echter is deze game al langer in ontwikkeling en werd ook al eens uitgesteld. Misschien kan het ook gewoon niet meer zonder heel veel extra kosten.

Maar: 4k 30fps zonder een optie te bieden voor 60fps (weliswaar zonder RT) is gewoon lazy.
Hoezo. 4k met RT is gewoon ontzettend zwaar dus om dan ook nog eens 60fps te halen is gewoon te zwaar...

Wen er maar aan. De games die later zullen uitkomen zullen nog zwaarder worden dus denk hoe ouder de consoles, en nieuwer de games, hoe vaker je (weer) 30 fps tegen zal komen.
Daarom gewoon lekker een 1080p optie met 60 fps toevoegen. Dat 4k kan ik dan wel missen als het moet.
Zou kunnen dat de CPU ook tegen z’n limiet aan zit (hoewel ik dat betwijfel bij een Ryzen chip). Dan heeft dat ook weinig nut. Als je al die moeite gaat doen en dan alsnog 40FPS haalt is het ook niks.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 19 oktober 2020 17:59]

4k 30 fps zou je ook met gemak 1080p 60fps moeten aankunnen. En game is ook voor de pc volgens mij dus ze zullen ook wel support hebben voor fps hoger dan 30.

[Reactie gewijzigd door madcow22 op 19 oktober 2020 18:20]

Wolfos heeft het dus ook specifiek over een te langzame CPU. de last op de CPU is zo goed als niet gerelateerd aan de resolutie. je kan de resolutie en de grafische kwaliteit zo laag zetten als je wilt, als de CPU het niet bij kan houden krijg je geen hogere framerate. de vorige generatie consoles had exact dat probleem.
Nou, die Zen 2 cpu is 3x zo snel als de vorige console cpu. En daarop kon de vorige Watch Dogs ook op 30fps. Je zou dan verwachten dat deze op 90fps kan.
Hoezo. 4k met RT is gewoon ontzettend zwaar dus om dan ook nog eens 60fps te halen is gewoon te zwaar...

Wen er maar aan. De games die later zullen uitkomen zullen nog zwaarder worden dus denk hoe ouder de consoles, en nieuwer de games, hoe vaker je (weer) 30 fps tegen zal komen.
Het probleem is niet zo zeer dat het geen 4K 60FPS kan maar dat er geen modus is voor bv 2K 60FPS of dergelijke.
En daarom vermoed ik dat het geen native 4K is, maar al gebruik maakt van upscaling of een dynamic resolution. Anders zou 1440p met 60fps goed haalbaar zijn, maar dat redden ze dus wellicht niet. En ik snap enigszins wel dat ze geen 1080p modus aanbieden. Dat zou verraden dat de consoles niet zo krachtig zijn of dat de engine niet zo goed geoptimaliseerd is.
Wat moet je dan doen met zo een console als je enkel een 1080p tv hebt?
Dat zei ik ook hoor. Ze moeten gewoon een optie aanbieden zonder RT, of lagere resolutie upscaled met RT.
Games worden niet veel zwaarder voor console, ze zijn er volledig op aangepast.

Als een console hardwarematig het niet aankan worden zaken uit de game gehaald.
Ubisoft staat ook niet bekend om hun technische kwaliteiten. Ze kunnen weliswaar mooie games maken, al vind ik Watch Dogs Legion geen hoogvlieger, maar vaak is het op PC zo ongelofelijk slecht geoptimaliseerd. Ze hebben het gewoon niet in de vingers.
Denk dat ze heel veel talent aan boord hebben. Echter is het corporate hoofd weinig geïnteresseerd in imago en kwaliteit en willen ze gewoon zoveel een zo snel mogelijk pushen en gaat het meeste geld vgm naar de marketing.
Als ze hun games net een paar maanden extra laten garen en weg zouden blijven van dubbele launchers en denuvo, dan zouden hun games vele malen beter werken.
Zolang iedereen de games blijft kopen en UBisoft hun omzet en winst krijgen, gaan ze echt niet meer tijd steken in de games want dat kost meer geld. Als ze meer tijd en dus geld in hun games stoppen en ze krijgen er niet meer voor terug....

Zo zal ik en iedereen het doen, het is en blijft een bedrijf en een bedrijf wil maar 1 ding en dat is geld, en gelijk hebben ze.

[Reactie gewijzigd door Enchantress op 19 oktober 2020 18:58]

De grap is alleen datals ze net dat beetje extra investeerden op de korte termijn, dat er dan op de lange termijn een veel groter aantal gamers interesse blijft houden ipv dat ze keer op keer op dag 1met een kapot product zitten.
Net die laag polijst erover lijkt me voor de lange termijn dubbel en dwars terug te verdienen.
Ja mee eens, al is het natuurlijk wel een 3rd party developer.
De first parties en exclusive-deals maken vrijwel altijd de mooiste games games.
Dat geldt voor de Switch, PS4 en Xbox en waarschijnlijk ook voor de nieuwe generatie.

3rd parties die het onderste uit de kan (hardware) weten te halen zijn eerder uitzondering dan regel.
Nou, er zijn toch aardig wat multiplatform games die overal goed op draaien. Zoals Doom, Resident Evil 2/3, Call of Duty, Mortal Kombat 11 en Control (na wat patches). En het schijnt dat The Last of Us 2 en Horizon Zero Dawn wel onder de 30fps schoten bij actievolle stukken. Ik denk dat eerder de engine het verschil uitmaakt dan de exclusiviteit.
Bij COD warzone duurde het tot afgelopen maanden voordat 4k optimaal loopt op de PC zoals nu.
Half jaar terug werden de graphics tot absurd laag gezet indien je de FPS niet haalde.
Textures in de voorgrond werden amper geladen etc.
Laatste tijd is dat pas een beetje in balans gekomen.

Heeft misschien te maken met dat 4k PC gaming nog geen groot aandeel heeft?

[Reactie gewijzigd door tweakorinho op 20 oktober 2020 11:27]

4k wordt inderdaad weinig gebruikt. 2,2% op steam, hoewel 2/3 op 1080p zit en 9% op, hou je vast, 1366x768. Ik denk dat dat niet representatief voor Nederland is en dat eerder sloeberlanden daar voor verantwoordelijk zijn.
Anoniem: 1463186
@ben251319 oktober 2020 20:20
Ongehoord vind ik nogal overtrokken, maar goed dat past wel in de entitled gamer vibe.

Leuk natuurlijk, dat jij vindt dat het gewoon moet kunnen en dat het niet inbouwen van meerdere modi 'lazy' is. Maar games op een console zijn totaal geoptimaliseerd voor die console, dus een nieuwe grafische modus inbouwen is niet even 2 knopjes maken zoals jij lijkt te denken.
En ja, dat het al in ontwikkeling was speelt vast ook mee. Wat jij in de echte wereld nog zal ontdekken is dat ook jij niet gratis gaat werken, of alles doet omdat die arme gamers ook 60fps verdienen. Een game maken kost gewoon geld, als die over budget gaat worden er keuzes gemaakt. Net zoals ieder project in het leven, en dan worden er keuzes gemaakt. Feit is, meer mensen vinden 4k aantrekkelijk dan 60fps, dus dan is dat de richting die je op wilt gaan.
Dat heeft niks met entitlement te maken. Je mag wel wat verwachten van producten die je eventueel wilt kopen. Vergeleken met de concurrentie, zelfs binnen Ubisoft, loopt Watch Dogs dus blijkbaar achter. Dan zullen ze dat spel gewoon niet moeten verkopen als Series optimised. Nou zou je kunnen zeggen dat 4k én RT optimised for XSX is. Echter wordt overal reclame gemaakt voor hoge framerates op de XSX. 30 FPS kun je aanbieden als één optie, maar niet als enige optie.

Ik zou zeggen dat meer mensen iets hadden gehad aan 4k 60fps dan 4k RT 30fps. Maar dat is mijn mening tegen de jouwe. Gewoon twee meningen, en dat mag.

Je reactie leest alsof consumenten niks mogen verwachten. Dat is onjuist.

Het zou overigens mooi zijn als Microsoft bepaalde voorwaarden stelt an developers qua Optimised games.
De pc versie heeft die "schuifjes" al. Maak gewoon een paar presets.

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 20 oktober 2020 15:43]

Dit dus. Een console game maakt ook gewoon gebruik van een bepaalde engine waarin bepaalde settings en dergelijke kunnen worden aangepast. Alsof het bij een console game niet mogelijk zou zijn om (bijvoorbeeld) de AA of draw distance aan te passen wat vervolgens de framerate ten goede komt. Zulke presets kun je testen en tweaken tot een bepaalde target performance word behaald.
Dit zou alleen niet mogelijk zijn als dingen zoals de physics gekoppeld zijn aan de framerate, maar als dit nu nog gebeurt voor next-gen consoles dan gaat er wel heel erg iets mis imo.
...Maar games op een console zijn totaal geoptimaliseerd voor die console...
Dit klopt echt niet.
Veel games draaien anders/beter/slechter op verschillende platforms, waaronder consoles (juist vooral consoles).
Kijk naar het verschil tussen Switch-versies als The Witcher 3 en Doom 2016 tegenover bijv. een Outer Worlds en Ark: Survival Evolved.

Als wat jij beweert zou kloppen dan zou de vaardigheid van developers niet relevant zijn.
Dat is het zeker wel; vaardige ontwikkelaars kunnen games optimaliseren, maar dit gebeurt lang niet altijd. + Soms is het te wijten aan hoe goed ontwikkelaars kunnen porten/ontwikkelen voor een bepaald platform (be it PC of console), gebrek aan tijd of wat voor reden dan ook.

[Reactie gewijzigd door Rageplay op 20 oktober 2020 00:57]

Misschien kan het ook gewoon niet meer zonder heel veel extra kosten.
Ik denk dat je hier de spijker op zijn kop slaat, aangezien het bij Assassins Creed Valhalla wel gehaald word.
Is dat nou gewoon luiheid? Die nieuwe consoles moeten dat toch aan kunnen?
Twijfelachtig. Voordat je 4K en 60fps op je pc fatsoenlijk voor elkaar krijgt ben je een hoop geld kwijt.
Veel games gaan een optie bieden om op een dynamische resolutie te draaien maar dan wel 60FPS, in plaats van 4K.
Die 4k is waarschijnlijk ook al dynamisch. Raytracing is geen grapje.
Zeker met dan ook nog raytracing. Allemaal zeker wel waard indien je van leuke graphics houdt. Maar voor dit soort combinaties aan resolutie, fps en features heb je het al snel over een high end CPU, RTX 3080 waarbij je voor de basis alleen al met gemak 1000 euro kwijt bent. Pak je de rest zo budget mogelijk aan, dan denk ik nog niet dat met een systeem <1600 euro je hier aan komt.

Gooi raytracing uit en je zult zeker weer wat ademruimte hebben, idem dito als je 4k achterwege laat.

Voor consoles echter is vaak de insteek eenvoud. Geen uitgebreide opties voor grafische settings. En zodra dit iets is dat je als gamer zoekt, denk ik dat je met een PC veel meer op je plek zit.

Zelfs form factor is tegenwoordig geen argument meer. Met een small form factor case, steam big picture mode, controller erbij heb je gewoon een console ervaring met de voordelen van een PC.

De gemiddelde console gamer zal vermoedelijk echter genoegen nemen met 30 fps met zo optimaal mogelijke graphics. En om eerlijk te zijn, het went vaak snel genoeg, zeker singleplayer, mits stabiel 30 fps.

@lordawesome Dat is dus ook juist het punt. De hardware die noodzakelijk is voor dit soort wensen (4k, raytracing, hoog fps) ligt gewoon vele malen hoger dan dat wat de next (of inmiddels bijna current) gen consoles te bieden hebben. Voor de prijs van een console is het gewoon niet realistisch dit soort performance te verwachten.

[Reactie gewijzigd door psychodude op 19 oktober 2020 20:04]

Je kunt next-gen consoles niet met een 3080 vergelijken he. Dat is toch '30'TF tegen 10/12TF met waarschijnlijk minder raytracing capaciteiten.
Ah, sorry. Even verkeerd begrepen dan. Mijn fout.
Nee hoor kunnen ze prima.

Allene deze game heeft ray-tracing en dat is een ander verhaal.

De nieuwe Xbox heeft een Ryzen 2 3700x-achtige CPU (lager geklokt) en een RTX 2080-achtige GPU. Het is gewoon puur waar developers hun prioriteiten leggen en voor Ubisoft is dat dus fancy ray-tracing ten koste van 60fps.
Zonder raytracing misschien. Maar vergeet niet dat 60 fps locked op 4k nog steeds heel veel rekenkracht nodig heeft. Dus "moet dat toch kunnen" vind ik wat te kort door de bocht.

Is afhankelijk van game / engine.
Dat ben ik met je eens. Maar het zou wel heel leuk zijn als ze ook gewoon een modus in 60fps, zonder RT en (als nodig) dynamische resolutie zouden aanbieden. Allemaal dingen die al tig keer in de gaming industrie zijn toegepast.
4K is wat mij betreft wel een beetje een gimmick. Ik heb liever 1440p 60 met een goede temporal AA oplossing, dan native 4k 30.
Ik zou die bewering zelfs willen stellen voor 1080p. Met de juiste AA zie je amper verschil op een tv met fatsoenlijke upscaling.
Het lijkt mij dat als ze de game ook voor de huidige generatie nog uitbrengen en dus ook voor de volgende, waarin een zeker enorme stap in hardware zou moeten zitten, dat ze dan toch wel 60FPS aan moeten kunnen bieden? Ik heb een vermoeden dat de PC versie ook tegen allemaal beperkingen gaat aan lopen zo (2 weken terug al met Squadrons helaas).

Op de huidige consoles hebben ze ook van alles en nogwat geprobeerd om hogere framerates te halen, en bij sommige games kan dat ook gewoon. Door middel van checkerboarding 4K, verlaagde kwaliteit, bepaalde game-objects weg laten, etc.
Tja, zo'n console proberen ze natuurlijk ook zo goedkoop mogelijk te maken.
Ze zouden ook de grafische details/effecten flink omlaag kunnen schroeven om alsnog 4K 60fps te halen; of anders 'optimaliseren'.

Maar blijkbaar wordt het daar niet mooier van.
60fps op 4K is erg hoog gegrepen voor een console, ook de nieuwe en zelfs voor de meeste game PCs. Wat Microsoft en Sony willen van developers is dat ze dynamische grafische instellingen toevoegen zodat ze het 60fps/4K verhaal kunnen verkopen en achter de schermen kunnen spelen met dynamische resoluties en grafische instellingen om de framerate op 60 te houden. Ook als dat betekent dat zaken als ambient occlusion flink worden teruggeschaald in drukke zones, of dat de opgeschaalde resolutie neerkomt op iets dat nauwelijks meer is dan 1440p.
Begin bijna medelijden te krijgen met de console liefhebbers.
Ik ben dan wel gewend om op meer dan 100fps gemiddeld te gamen op een pc, maar dan nog......
30fps is veel te weinig en voor mij persoonlijk meer een dia voorstelling.
Dit is echt 1 van de redenen die mij weerhouden om een console te kopen, want 30fps begin ik niet aan.

En ik begrijp dat je met games als Tombraider of Watch Dogs bijvoorbeeld geen 100fps nodig hebt, maar 60fps is dan toch echt wel het minimale vereiste. Minder begin ik nogmaals echt niet aan.
mja ben zelf al gamer sinds het dos tijdperk met een voorliefde voor pc gaming. Toch is console gaming met zijn 30 fps mijn nr1 platform geworden al sinds de tijd van ps3/xbox 360. De ervaring op een mooie grote tv en leuk geluid is wat mij betreft gewoon te goed.

wel altijd even een shock als ik weer langere tijd op de pc heb gegamed, maar die 30 fps went echt bijzonder snel, je hersens vullen het in o.i.d. waardoor je het schokkerige na een tijd niet meer ziet. Soms ervaar ik het zelfs als prettig, het laat wat ruimte over voor je verbeelding denk ik, in tegenstelling tot een game die perfect vloeiend is, daarnaast voelt het ook wat meer "filmachtig" wat sommige games ook weer ten goede komt.

Laat de console exclusive pareltjes niet links liggen puur en alleen vanwege de FPS zou ik je aanraden!
IK weet niet of je het weet, maar ik kan gewoon ook met mijn PC hetzelfde doen als jij met je console hoor, dat is echt niet exclusief iets wat alleen je kan doen met een console.
Met een beetje PC kan je exact hetzelfde bereiken hoor, en exact dezelfde ervaring beleven die jij hebt met een console, en met een beetje laag budget PC haal je ook die knappe 30FPS wel krap aan, al is de kans groter je er zelfs overheen gaat nog wel ook.

Persoonlijk kan ik absoluut niet wennen aan 30FPS, al dateer ik letterlijk uit het begin van het gaming tijdperk, nog VER voor de PC en internet was uitgevonden, en had ook een van de eerste echte consoles (Atari) en damn ik kan de blaren nog herinneren in mijn handpalm na een potje gamen met vriendjes door dat achterlijke pookje :P maar zou echt niet meer terug willen naar 30FPS wat ik echt decennia lang gewent ben geweest, en nog lagere FPS ook nog wel..

Het zal denk ik ook voornamelijk liggen aan de games die je speelt, ik zal toegeven een RPG met 30FPS prima te spelen is, maar bv RaceSims... moet er niet meer aan denken gewoon om die op 30 FPS te spelen, of zelfs met een enkel scherm Race/FlightSims spelen.

Maar snap best dat ik hele andere eisen heb als een ander, maar voor mij persoonlijk volstaat een console totaal niet (al heb ik er twee staan voor de kinderen, die er wel bij zweren weer)..
Toch ook hun zitten langzaam te zeuren, PAAAAAP, ik wil ook een PC zoals jij hebt ;P
Ik kan me voorstellen dat Valhalla een minder zware game is dan Legion als je kijkt in wat voor setting beide games zich afspelen.

Een 1440p/60 optie zonder RT zouden ze ieder geval als optie kunnen aanbieden?
He he, iemand die het begrijpt.. je kunt niet zo makkelijk 2 games met elkaar vergelijken die in een compleet andere enviroment zich afspelen.. en er zijn nog wel heel wat meer facetten die invloed hebben.
Het is natuurlijk wel humoristisch dat de grote geweldige next-gen consoles, waarvan we een half jaar lang hebben moeten horen hoeveel TFlops ze wel niet krijgen, hoe geweldig die SSD wel niet wordt en hoe het PC gaming overbodig zou maken, dat ze dan nu met een 30fps titel komen.
De consoles komen niet met een 30fps titel. Ubisoft komt met een 30fps titel.
Ubisoft is de eerste die het toegeeft, maar PS5 en XSX zullen waarschijnlijk net als hun vele voorgangers consoles zijn waar het (proberen) bij te benen van PC graphics ervoor zorgt dat developers de consoles opzadelen met ondermaatse framerates.
Ik heb meer 'medelijden' met de mensen die voor veel geld en na lang zoeken een tv met HDMI 2.1 gekocht hebben. Lekker 4K120 of 8K gamen! :+
Nah, gewoon motion smoothing aanzetten, dan is alles 120 fps :+
tsja het is ook niet niks, watch dogs met ray tracing in 4K.

nu verwacht ik dat het spel dynamisch gaat schalen in de resolutie, maar om ray tracing op 1080p op high te kunnen spelen heb je al een gtx2070S nodig, op medium trek je het dan wellicht op 1440k.

behoorlijk knap wat ze dus voor dat geld voor elkaar hebben gekregen, vergelijkbare performance van een 2070S met behoorlijke processor voor 500 euro.

En welke consolemaker heeft ooit gezegd dat PC gaming overbodig zal zijn nu? Dat is volgens mij nooit de insteek geweest, al helemaal niet van microsoft. Wel hebben ze het erg veel over de SSD mogelijkheden gehad, die zijn er dan ook echt en dat heeft wel potentie voor bepaalde doeleinden. Met de komst van SSD naar consoles kunnen ontwikkelaars zich ook op die eis gaan richten en zullen er in de toekomst spellen uitkomen die SSD gaan vereisen, dat begint nu al voorzichtig.
Als ik naar de ruwe previews kijk van insiders, schijnt de PC versie ook enorme hardware nodig te hebben als je raytracing wil gebruiken.

Maw voor de pc schijnt legions nog slechter geoptimaliseerd te zijn en daar ligt volgens mij het probleem.
Niet het 4k en ook niet raytracing an sich, nee, brakke ubisoft die te snel is met het uitgeven voor next gen met een flut patch en voor mijn gevoel sowieso dat hele raytracing op het laatste moment heeft toegevoegd als gimmick.

Durf te wedden dat het niet in de planning stond 2 - 3 jaar geleden toen ze ermee begonnen bij ubisoft.
Lijkt mij dat ze hebben gekozen voor graphics over FPS. Persoonlijk zou ik juist liever de keuze aan de gebruiker laten: 60 FPS en minder detail, of 30 FPS en meer detail.
Hij komt ook uit op Stadia maar dat terzijde. Ben wel benieuwd hoe deze game het gaat doen tussen al die dikke releases de komende week :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee