1TB Expansion Card voor Xbox Series X en S staat voor 220 dollar in webwinkel

De Seagate 1TB Expansion Card voor de Xbox Series X en S staat genoemd in een grote Amerikaanse webshop met een prijs van 220 dollar. Microsoft heeft zelf nog geen prijs bekendgemaakt van het accessoire. De externe ssd is net zo snel als de interne.

Er gingen al geruchten dat de opslaguitbreiding 220 dollar zou kosten, de prijsvermelding lijkt dat te bevestigen. Volgens de webshop komt de 1TB Expansion Card op 10 november uit, gelijktijdig met de nieuwe Xbox-consoles. Het is onduidelijk of dat ook echt zo is, Microsoft heeft de kaart zelf nog niet aangeboden bij de pre-orders van de consoles. Andere accessoires waren al wel te bestellen.

Vooralsnog is de 1TB Expansion Card van Seagate de enige manier om de opslag van de Xbox Series X en S volwaardig uit te breiden. Het gaat om een externe ssd met een propriëtaire aansluiting, die net zo snel is als de interne ssd. Of en wanneer andere fabrikanten ook met insteek-ssd's voor de Xbox-consoles komen, is nog niet bekend.

De prijs van 220 dollar is omgerekend met btw ongeveer 228 euro. Dat is niet veel duurder dan wat een losse PCIe 4.0-ssd van 1TB kost. Momenteel staan die in de Pricewatch vanaf zo'n 185 euro. Sony's PlayStation 5 is in tegenstelling tot Microsofts Xbox Series-consoles uit te breiden met reguliere M.2-ssd's, al moeten dat wel exemplaren zijn die aan bepaalde eisen voldoen. Sony heeft daar nog geen details over gegeven.

Het is mogelijk om de opslag van de next-genconsoles goedkoper uit te breiden door een externe usb-hdd of -ssd aan te sluiten. Die langzamere extra opslag kan echter niet gebruikt worden voor next-gengames. Nieuwe games moeten op de interne ssd gezet worden, of op opslaguitbreiding die net zo snel is.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

24-09-2020 • 08:45

305 Linkedin

Reacties (305)

-13050294+1163+211+30Ongemodereerd103
Wijzig sortering
"Dat is niet veel duurder dan wat een losse PCIe 4.0-ssd van 1TB kost. Momenteel staan die in de Pricewatch vanaf zo'n 185 euro."

Correctie. De Xbox SSD doet maar 2.4GB/s*, wat PCI 3.0 goed genoeg maakt. 1TB SSD's met 2.4GB/s of sneller heb je vanaf 105 euro** ipv 185 euro of 220 dollar. Microsoft vraagt dus meer dan het dubbele voor deze proprietary onzin.

* https://www.laptopmag.com/news/xbox-series-x-specs-price

** https://tweakers.net/soli...PunYksnW7kYbbo_zx4-XinlDQ

[Reactie gewijzigd door lordawesome op 24 september 2020 10:33]

Je vergeet voor de grap de IOPS, welke los van de snelheid namelijk verdubbeld is. Een PCI3.0 mag wel toerijkend zijn in de snelheid, maar helft de helft van IOPS.
https://tweakers.net/pricewatch/compare/555993;1610078/

Onzin? Nee, snelheid heeft meer factoren, blindstaren op 1 geeft alleen een scheef beeld.
Blindstaren op welke spec dn ook geeft een scheef beeld.

De verbeterde IOPS komen door verbeteringen in de controlers en zijn grotendeels ook haalbaar over PCIE 3.0 https://www.ct.nl/reviews/gigabyte-aorus-nvme-gen4-ssd/
Wil natuurlijk niet zeggen dat die extra IOPS enkel door PCI-e 4.0 mogelijk zijn, die twee SSD's hebben niet eens dezelfde controller.

Je zou een test moeten doen waarbij je enkel de PCI-e versie van 4.0 naar 3.0 aanpast om het echte verschil te zien. Had eigenlijk gehoopt dat te vinden in de 980 Pro review van een paar dagen geleden.

-edit- Zie net dat Anandtech het wel getest heeft. Voor random read/write is er praktisch geen verschil tussen PCI-e 4.0 en 3.0 zo te zien.
https://www.anandtech.com...0-pro-pcie-4-ssd-review/5

[Reactie gewijzigd door Yukidaruma op 24 september 2020 12:11]

Zoals dat ook zoveel bracht in videokaartland.. Pci 3 vs pci 4

Ik zeg niet dat het voor deze toepassing ook geen verschil maakt, maar er is helemaal niks wat momenteel de stelling van @lordawesome ontkracht noch bevestigd.

Verwijzen naar IOPS om iets te rechtvaardigen zonder daarvoor bewijs aan te leveren is net zo een scheef beeld creëren.
Het staat of valt natuurlijk met de consistentie van de drive. 2.4GB/s is geen bijzondere snelheid maar hoeveel drives kunnen die snelheid in de praktijk daadwerkelijk vasthouden?

De vraag is dan uiteraard hoe presteert de interne/externe SSD van de XSX (en de PS5 net zo goed) in de praktijk en hoe verhoudt zich dat tot de markt.

Kijk naar de zojuist uitgebrachte Samsung 980 Pro, welke volgens de pricewatch 7GB/s doet maar in tests daar niet bij in de buurt komt.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 24 september 2020 10:14]

Een SSD leesnelheid wordt over het algemeen altijd vastgehouden. De schrijfsnelheid vaak niet.

De schrijfsnelheid heeft denk ik alleen invloed op de tijd van het opslaan van een spelsessie. Waarbij tot 16GB wordt weggeschreven. Of 8GB volgens Microsofts 2:1 compressieclaim.

De Samsung 7GB/s spec zien we inderdaad niet terug in tests. We hebben echter geen test van Microsofts 2.4GB/s claim.

[Reactie gewijzigd door lordawesome op 24 september 2020 10:38]

Schrijfsnelheid is juist twijfelachtig bij veel drives omdat dit doorgaans eerst naar een SLC cache wordt geschreven om de maximale snelheid te bieden. Is de cache vol dan kakt de snelheid ineens enorm in. Uiteraard maken niet alle drives gebruik van een dergelijke cache maar veruit de meeste wel.

Voor de komende consoles is juist leessnelheid van belang omdat developers daar nu hun game design op aan kunnen passen. Denk hierbij aan het snel springen door werelden (PS5 Ratchet en Clank) of het switchen tussen twee verschillende sets aan assets (The Medium XSX). Daarvoor heb je een hoge nagenoeg gegarandeerde leessnelheid nodig, kakt die in dan gaat het spel haperen of krijg je pop-in.
Dit gaat even fout. Ik had lees- en schrijfsnelheden verkeerd om staan. Wel 1 minuut later verbeterd maar je was al een antwoord aan het schrijven gezien de timestamps.
Wij zijn elkaar inderdaad net mis gelopen :) Ik vond je reactie al zo vreemd.
Ik heb hier uiteengezet hoe de ontwerpstrategie tussen de PS5 en Xbox series X SSD compleet anders is. Wat je omschrijft kan in theorie best een ding waar ontwikkelaars goed rekening mee moeten houden bij de PS5.

De xbox series x SSD heeft geen ramcache en is gemaakt voor sustained performance, dus die kan continu 2.4GB/s blijven leveren. De PS5 voor burst. Met het risico dat de ramcache die 5.5gb/s doet, in een kwartseconde leeg kan zijn als de cache maar 1GB is.

De PS5 doet ook dynamische clocks op GPU en CPU en de Xbox series X niet. Dat maakt alle performance van de xbox series x heel voorspelbaar en makkelijk voor te ontwikkelen. Terwijl je veel meer variabelen hebt bij de PS5.
Misschien moet je toch maar eens de presentatie van Cerny opnieuw bekijken want wat hier staat klopt echt voor geen meter.

https://www.youtube.com/watch?v=ph8LyNIT9sg
Ik vind de lead system architect van de console toch wel een stuk betrouwbaarder op YouTube dan fapkonijntje op Tweakers
Dat was met de oude generaties zo ja, maar de nieuwe generatie consoles gebruikt de SSD ook als verlengstuk van het VRAM. Daar hebben zowel Sony en Microsoft al claims over gemaakt.

In dat geval zal consistentie belangrijker zijn dan 10 seconden 7GB/s kunnen schrijven en daarna van allerlei factoren afhankelijk zijn.

Maarja dit zijn de expension cards natuurlijk die zullen wel niet als VRAM gebruikt gaan worden.
Nu vind ik dit iets te kort door de bocht. Proprietary is niet vies naar mijn mening, ja je beperkt de klant hun keuze maar men moet niet doen dat dit puur en alleen om geld gaat.

De goedkoopst vindbare ssd vs "proprietary onzin" is niet echt een vergelijking. Microsoft garandeerd bepaalde specs naar hun devs (waar ssd snelheid best een factor kan zijn), dit kan alleen wanneer het interne en externe geheugen dezelfde specs hebben. Dit wordt op deze manier gewaarborgt. Ook vind ik het geen onzin omdat de klant altijd dezelfde uitkomst mag verwachten. Dit kan op de andere methode niet gegarandeerd.

Zie ook de volgende argumenten, waar ik als product engineer ook het behoorlijk mee eens ben, en te lui om zelf uit te typen.
Ik denk dat dat met support te maken heeft. Microsoft zal enkel klantenvragen willen beantwoorden wanneer men het product koopt dat dor Microsoft wordt geleverd. Als je met USB-C allerlei goedkope meuk eraan kan hangen, wat misschien onvoorziene gevolgen heeft, zal Microsoft niet veel zin hebben om klanten uit te leggen wat ze hadden moeten doen.

Maar ik ben het met je eens dat 'proprietary' een woord is dat we in 2020 niet meer willen horen.
"It just works", dat is klantvriendelijk voor de gemiddelde consument.
Met het verschil dat de random NVME SSD voor Sony niet gegarandeerd even snel is als de ingebouwde. Dus als je daar spellen opzet, dan verlies je een deel van de voordelen van de snelle ingebouwde SSD. En Sony is heel stoer aan het doen met hun SSD, dus dat moet wat worden. Zeggen ze.

Microsoft garandeert een even snelle SSD extern als intern met gelijkwaardige aansluiting, dat verschil mag er best wezen en de prijs die MS vraagt is op dit moment bijzonder marktconform. Zeker omdat MS absoluut niet de langzaamste SSD gebruikt.

Bij MS kun je je opslag van je Xbox dus gelijkwaardig uitbreiden, zonder dat dat een probleem of vertraging op kan/mag leveren. Bij de PS5 is dat nog maar de vraag en kan het best zijn dat er spellen zijn die alléén op de ingebouwde SSD kunnen of mogen staan en anders raar gedrag vertonen. Dan heb ik toch de voorkeur voor wat MS doet met de performance garantie.

Aangezien Sony de eisen voor een externe SSD nog niet heeft vrijgegeven, kan dat alsnog een nare verrassing worden.
Voordeel van MS's oplossing is wel hotswap functionaliteit.
Hotswap zit ook al in SATA. Vanuit praktisch oogpunt heb je natuurlijk wel een tray nodig, Dus je betaald veel geld voor een tray. Maar een goede USB3 behuizing is ook niet goedkoop.
Het is een te veel te dure kaartje. Want je hebt er achteraf ook niet echt veel aan. Waar je met een SSD of wat dan ook ook als opslag kan gebruiken om films etc erop te gooien of documenten. Kan je dat met deze niet. En maakt het duur. Dat je 1TB aan puur Xbox maakt is gewoon te duur

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 24 september 2020 10:35]

De prijs is nu hoger omdat seagate de techniek en het ontwerp er zelf voor heeft ontworpen samen met MS. Er is een periodieke exclusiviteit, over een tijdje mogen 3rd party bedrijven dezelfde kaartjes maken, en dan zal je zien dat de prijs snel zakt.

https://www.legitreviews....age-cards-detailed_221009
Ik zou een prijs van 149 willen zien en met het verloop van de prijzen zie ik deze nog wel gaan over een jaar naar 99 euro . Een prijs van boven de 220 is gewoon 100 euro meer vragen dan gemiddeld.

Ik wil de nieuwe Xbox zoiezo ,maar al gezien dat de 15 cm veels te hoog is voor mijn tv kast waar nu mijn xbox one staat dus denk dat ik mijn oude xbox X hou en alsnog een PS5 koop ,maybe... die past wel , maar is zo lelijk
Toch jammer dat ze voor een propriëtaire oplossing hebben gekozen in plaats van gewone NVME SSD's zoals Playstation 5. Wat mij betreft niet echt klantvriendelijk.
Voor ons Tweakers is het leuk dat je een nvme drive in de PS5 kunt stoppen, maar ik denk dat de gemiddelde gebruiker zich daar niet snel aan zal wagen. Deze oplossing van Microsoft echter is een kwestie van kopen en in het slot schuiven, dat kan elke Miep. Het lijkt me dus dat het ook gaat om het zo toegankelijk mogelijk maken.
Ik vraag mij af of het daadwerkelijk een probleem gaat worden. Omdat het natuurlijk ook op dezelfde manier werkt bij een PS4, klepje met een schroefje, hdd eruit trekken en nieuwe er in stoppen. Nu zijn er ook genoeg mensen die dit ook gewoon kunnen en ook niet tweakers. Maar eens dat de expansion card van Microsoft helemaal "dummy" proof is.

Alleen het is even de vraag hoe het gaat met de prijzen, de 120GB hdd van de xbox 360 bleef hoog in prijs. Terwijl de rest van de HDD's in prijs aan het dalen was. Tot op het einde bleef die oplossing vrij prijzig. Hopelijk gaan ze nu wel met de marktprijzen mee.
Genoeg mensen zullen het inderdaad wel doen ja maar ook meer dan genoeg die dat niet aandurven denk ik. Moeilijk om daar cijfers over te vinden natuurlijk, vooral een gevoelskwestie. Ik zeg ook niet per se dat het een of het ander beter is, alleen dat ik denk dat dit ook een reden kan zijn geweest voor Microsoft om het zo te doen.
Daarbij vraag ik me af of nvme ssd's met "ps5 certified" op de doos heel veel goedkoper gaan zijn.
Goedendag lieve mensen, ik ben nieuw hier en zal voor ik vol en fel on topic ga, mezelf eerst even voorstellen. Ben een ICT 'er en gamer en ben op het moment van schrijven, 39 jaar. Ik ben tevens ook schrijver van momenteel één boek, en ben met meerdere schrijfprojecten bezig. Of dat ooit wat gaat worden zal de tijd mij maar moeten leren, toch? Ik lees eigenlijk al jaren mee op deze nuttige en handige site en heb dan ook al veel informatie en handige tips opgedaan, maar door omstandigheden nooit de gelegenheid en of zin gehad om mee te discussiëren. In de ouwe oertijd trouwens al wel eens een keer een account aangemaakt, maar geen idee meer met welke gegevens ik dit destijds voor elkaar heb gekregen. We spreken dan ook van 2005/2006 geloof ik, haha! Nu dan toch eindelijk ook maar een account aangemaakt om me in de vele discussies die hier woeden, te kunnen storten! :) Mocht ik iets fout doen, een regel overtreden of u vindt iets van mij? Laat het mij dan gerust weten!

Ik vind het persoonlijk wel een goede zet van Microsoft om voor deze veiligere keuze te gaan. Zelfs ik die vele pc's in en uit elkaar heeft gehaald, schroef niet graag mijn spelcomputer open, of dit nou een Xbox of een NES is. Een spelcomputer is eigenlijk iets statisch, waar je over het algemeen tenminste, niets meer (intern) aan veranderd en naast of onder je TV plaatst en laat staan na aankoop, om er vervolgens jarenlang plezier van te hebben. (Het afstoffen, schoonmaken etc., etc. maar even daargelaten haha ;) ) De games die je er voor koopt, gaan 100% werken, los van de kwaliteit of de inhoud en dit geldt dus ook voor de expansion Card, hij zou probleem, en naadloos moeten gaan werken en is dus bij normaal gebruik, dus zonder risico’s te gebruiken. En ook het eventueel mee kunnen nemen van de expansion Card naar bijvoorbeeld een console boven, of naar een vriend (die eerste luxe ga ik niet hebben trouwens) is een fijne gedachte, samen met het feit dat zoals hierboven al geschreven, iedere Miep zijn of haar opslag geheugen kan uitbreiden zonder de halve spelcomputer te open te moeten schroeven. Ik ga er ook net als vele hier zo te lezen, ervan uit dat de expansion Card nagenoeg dezelfde snelheden zal behalen ten opzichte van zijn grote interne broeder, dus dat mag geen problemen gaan opleveren lijkt mij. En de tijd gaat die dingen echt wel goedkoper maken hoor, en ik sluit ook niet uit dat Microsoft t.z.t alsnog soortgelijke expansion Cards van andere fabrikanten toe gaat laten op de X/S. Ze willen deze consolegeneratie immers als winnaar uit de strijd komen, en iedereen is nog aan het bijkomen van een reuze stap die ze enige dagen terug daarin hebben gezet. Het gaan in ieder geval mooie tijden worden met apparaten als de PS5 en de XSX en onze goede ouwe en trouwe Nintendo. En wie weet gaat Google toch nog vlammen met Stadia. Al is dat uiteraard een andere discussie! ;)
Ik denk dat dat met support te maken heeft. Microsoft zal enkel klantenvragen willen beantwoorden wanneer men het product koopt dat dor Microsoft wordt geleverd. Als je met USB-C allerlei goedkope meuk eraan kan hangen, wat misschien onvoorziene gevolgen heeft, zal Microsoft niet veel zin hebben om klanten uit te leggen wat ze hadden moeten doen.

Maar ik ben het met je eens dat 'proprietary' een woord is dat we in 2020 niet meer willen horen.
Ik ben het anders wel met @EnigmaNL eens, Microsoft zou dit veel beter moeten kunnen dan Sony, maar kiezen blijkbaar voor de $$$.
Vroeger zelf al HDD/SDD upgrades gedaan van PS3 en PS4. Nu met Game Pass dacht ik van eens onze oude Xbox 360 nieuw leven in te blazen, en te beginnen met de built-in 20GB (!) drive te vervangen door een van de vele HDD/SDDs die ik hier nog op overschot liggen had. Nou, valt dat effen tegen blijkbaar! Als ik online las wat voor een gedoe dat is om dat voor mekaar te krijgen, was mijn zin snel weg.
Tja, Sony kon er ook wat van. Beide handhelds van hun gehad, en je moest er al meteen een extra dure Sony Memory stick bij kopen. Niet een SD kaartje die de helft koste en je wel in een Nintendo handheld kon steken.
Gelukkig kwamen er uiteindelijk wel van de verloop kaartjes waar je weer een normale SD in kon stoppen.
de Snelheid was namelijk niet het probleem.

Nu is het anders de NVME van Sony kan je waarschijnlijk net zo makelijk vervangen als de HDD in de PS4
maar hij moet nu wel minimaal de zelfde specs of beter hebben dan wat er onboard in zit.
Dus moeten we wachten op goedgekeurde kaartjes van Sony
en die zullen ook niet goedkoop worden.

Verder vind ik die van Microsoft wel erg duur 220 dollar.
Dus de series S kost 299 heeft intern 512GB SSD om uit te breiden met 1TB voor en totaal van 1.5TB kost dat 220 extra word dus 519 totaal
Koop je de Series X heb je al 1TB intern en snellere specs
Ik vind die 512GB toch wel weinig voor de Series S
Ja ik weet het Next Gen games nemen minder ruimte in beslag
Maar de Series S installeert volgens mij alles op die SSD dus ook de One S games en daar doet die volgens mij niks aan veranderen dus die worden in volle grote geinstalleerd
Dan zit denk ik je SSD vrij snel vol
dus dan moet je al uitbreiden met of die dure SSD of en normale USB HDD/SSD
maar daar kan je dan weer alleen je Oude games op installeren.
Ik vind het allemaal best wel ingewikkeld zeker voor de gewone consummer
Beter spaar je even door voor de X

En laten we het maar helemaal niet over de naams verwarring hebben
Las gisteren dat de Verkopen van de One X met ruim 700% was gestegen
Dit kwam omdat veel mensen dachten de Series X te bestellen maar dus per ongeluk de One X hadden besteld.
Op veel sites in de US en hier misschien ook zien de dozen er enigszins het zelfde uit beiden zwarte consoles met een Controller er bij en bijna de zelfde naam ?
Als er één ding is waarin Microsoft tov Sony uitblinkt in de komende generatie is het wel toegankelijkheid en betaalbaarheid. De waarde van game pass, de kwaliteit van de console en de controllers.. vrij indrukwekkend. De controllers blijven 59,99. Game pass kost je 10 euro per maand. Je hebt voor 120 euro per jaar, de prijs van anderhalve ps5 exclusive, een jaar lang elke maand weer nieuwe content, van indies tot AAA met inmiddels ook bethesda en EA games.

Dan is het enige wat niet zo goedkoop is, de expansion storage. Maar je kan er ook een gewone hdd aan hangen en je games tijdelijk daarop zetten totdat je m weer wil spelen, en dan zet je m weer op intern.

In het begin is dit soort techniek (seagate heeft die zelf ontwikkeld samen met microsoft zodat de snelheid intern en extern hetzelfde is) gewoon duurder en is dit wel een mooie optie vind ik.

De naamverwisseling ga ik niet op in, dat is gewoon goed lezen. Je hebt vast ook mensen die een iphone XR kopen ipv een SE of een 11 of een 10 pro? Als je t plaatje bekijkt lijkt dat ook allemaal op elkaar. Er is ook gewoon een refund policy dus als je echt verkeerd hebt gekeken ruil je m gewoon om.
Als er één ding is waarin Microsoft tov Sony uitblinkt in de komende generatie is het wel toegankelijkheid en betaalbaarheid. De waarde van game pass, de kwaliteit van de console en de controllers.
Ik ben heel benieuwd waarom Microsoft zou uitblinken in de kwaliteit van de console en de controller? Niemand heeft de console en de controller van Sony in handen gehad, dus hoe kan je op voorhand al weten dat Microsoft hier in uitblinkt?

Ik ben het met je eens dat ze met de gamepass een heel goed abonnement in handen hebben. Sony heeft ps now, maar daar staan niet alle nieuwste games op. Al is dat ook een heel goed abonnement als je veel ps2/ps3 en ps4 games wil spelen, maar niet perse de nieuwste games wilt. Qua aantal games heeft de ps now namelijk meer games.
Gamepass Ultimate is 13 euro per maand scheeld niet veel
Controller is idd goedkoper maar je moet wel batterijen kopen elke keer of een Accu uitbreiding
dan is het verschill al weer een stuk minder.
Verder komt sony met de PS5 PS+ Bundel
een redelijke lijst met bijna allemaal toppers van Sony
Onderandere God of War, Day Gone, Bloodborn, Uncharted a thiefs end, en nog een redelijke lijst.

Ja het is geen vergelijk met Gamepass maar goed als je PS+ hebt krijg je het toch er bij.
en wil je meer kan je ook nog PS Now nemen voor 10 euro per maand

Ja GamePass is niet duur zeker niet maar toch denk ik dat er genoeg ouders zijn die wel een Console willen kopen maar niet vast willen zitten aan een abonnement.
En dus liever een console kopen en een game er bij.
Je had vroeger toch ook een abonnement nodig om online te spelen nu zit alles in game pass.
Dat is het hele probleem dat de Vita gefaald heeft, daar heeft Sony blijkbaar van geleerd dat ze dat niet zomaar moeten doen.
Hoezo van geleerd? Hun gewone consoles hebben altijd gewone HDD's gehad. (PS3 en PS4)
En de PS3 was er eerder dan de Vita. Toch had de PS3 een gewone HDD lade, en de Vita hun Pro Duo kaartjes.
Ja klopt inderdaad, die kleine dikkere kaartjes. Maar het feit blijft dat Sony dat op de gewone consoles niet heeft gedaan (PS3 en PS4). (Behalve PS1 en PS2, maar daar had je nog compatibel memory cards van andere merken. (In die tijd van de PS1 en PS2 gebruikte elke console memory cards, zo ook de Game Cube)
Het zal vast met support te maken hebben maar als Sony ermee om kan gaan zou Microsoft dat ook moeten kunnen.
Sony kan daar helemaal niet mee omgaan. Probeer maar eens iemand van Playstation te bereiken.
Ik heb ooit gezeik gehad met mijn Sony OLED tv, ik las de verhalen over de verschrikkelijke Sony klantenservice en met lood in de schoenen heb ik dan toch maar gebeld.

Misschien ben ik de enige maar ik was snel en goed geholpen. De persoon aan de lijn was erg vriendelijk en ja niets op aan te merken eigenlijk.
De meeste verhalen die je zult lezen zullen negatief zijn. Mensen die een positieve ervaring hebben gehad zijn minder snel geneigd hierover te posten. Dit geldt voor vrijwel alles trouwens, de negatieve ervaringen zullen altijd sneller gepost worden dan de positieve.
Ja maar helaas is die er nog niet en blijft de informatiestroom flink achter tov bij de Xbox Series.. Je kunt er nog niets van zeggen totdat Sony met meer info komt..
Zo'n pagina is leuk, totdat het met zo'n pagina nog steeds niet lukt.

Edit: maar mijn opgekropte frustratie over Playstation klantenservice is misschien wat off-topic :+

[Reactie gewijzigd door Nynto op 24 september 2020 09:14]

Zelfde frustratie hier, maar dan met een tablet. Nooit meer Sony.
Grappig. Ik heb juist compleet andere ervaringen. Zelfs eens, na aanhoudende problemen met een Dual Shock 4 controller gewoon een nieuwe opgestuurd gekregen en de oude kon gratis retour. Ook een defect met onze toen 4 jaar oude TV werd nog gratis opgelost. Tijdelijk een vervangende TV gekregen en nooit een rekening.
Inderdaad, waardeloze customer service bij PlayStation. Met de PlayStation 3 kregen customer service agents ook de opdracht om klanten met een kapotte PS3 af te schepen. Vuiligheid.
Dan is het in elk geval fijn dat we zelf dingen kunnen proberen :+ Ik vraag me af of Microsoft wel goed te bereiken is. Mijn ervaring met een aantal grote bedrijven is dat je bijna nooit verder komt dan community support. Wat eigenlijk geen support is..
Nog nooit problemen gehad met Microsoft mijn Xbox 360 werd gratis vervangen nadat er krassen op de dics werden gemaakt. Mijn Xbox One S controller had dan weer een kapotte joystick. Via de website moest ik dan enkele gegevens ingeven en een formulier afprinten waarmee ik de kapotte controller naar Duitsland kon opsturen en 2 weken later ontving ik een nieuwe controller met een Xbox live abonnement van een maand.

[Reactie gewijzigd door FlemishDroid op 27 september 2020 21:22]

Denk microsoft liever heeft dat klanten cloud opslag gebruiken.
Gaat nogal lastig zijn voor games.
Ja klopt je hebt helemaal gelijk.
Games van tegenwoordig zijn veel te groot ;)
En de leessnelheid van een cloud opslag gaat helaas nooit snel genoeg zijn voor zaken zoals texture streaming. Laadtijden zouden ook verschrikkelijk zijn :).
De vraag is niet of je het kan, maar of je het moet willen.

Dit betekent een bulk extra werk waarvan het gross mensen zijn die niet weten wat het is en waar ze het over hebben. Dan krijgen ze meldingen van "20 euro SSD van Merk X doet het niet en is ook nog eens ENORM traag op de Xbox." wat ze vervolgens verwijten aan Microsoft terwijl er in die SSD geen enkele vorm van een DRAM Cache zit en misschien op 300mb/s opereerd want t is geen NVME SSD. Of de firmware van de SSD in kwestie vind de Xbox niet leuk, misschien flikkerd de connectie weg mid game en dan?

Het gebruiken van een product die jij niet kent, op en product die gemaakt is voor iedereen, Technisch aangelegen en niet kan je beter kiezen voor iets waar jij alles van wet, wat jij grondig hebt getest en waarvan jij weet hoe deze presteerd en wat het zou moeten doen en waarvan jij kan zeggen. Uiteraard kunnen ze de boel opengooien, andere SSD toestaan naast die vna hun en zeggen "Prima, gebruik je eigen SSD, maar als er wat fout gaat met de SSD or je game ervaring is dat jouw probleem. Wij leveren dan geen support"

Dan heb ik het no niet eens over het volk dat denkt dat ze weten waar ze het over hebben maar volledig de plank mis slaan en support alleen maar tegen werkt terwijl wat ze beweren gewoon niet klopt. Dat moet je niet willen en dit is te voorkomen door proprietary oplossingen in te zetten, als je dan een update doet hoeven de gebruikers ook niet bang te zijn dat hun SSD niet meer werkt.
Er komen ongetwijfeld SSD's die "gecertificeerd" zijn voor de PS5 en een paar tientjes extra kosten, dit zie je nu ook bij HDD's voor de PS4. Mensen die wat meer verstand van zaken hebben kunnen zelf hun SSD's uitzoeken en geld besparen.

Sony zal hetzelfde doen als nu, support op basis van best effort en dat is over het algemeen prima, ze vertellen je hoe je de HDD moet vervangen en er is een lijst met HDD's die sowieso werken (en sowieso niet) en daarnaast is de consument vrij om andere soorten te proberen. Als de HDD die je in je PS4 steekt niet werkt moet je hem omruilen voor een andere die dat wel doet.

Naar mijn mening is dat ontelbaar keer beter dan wat MS hier doet. De klant meer opties geven is in mijn optiek altijd beter. Mensen die zelf geen verstand van zaken hebben kunnen voor de aankoop advies inwinnen, iedereen heeft Google.
Uiteraard kunnen ze de boel opengooien, andere SSD toestaan naast die vna hun en zeggen "Prima, gebruik je eigen SSD, maar als er wat fout gaat met de SSD or je game ervaring is dat jouw probleem. Wij leveren dan geen support"
Vandaar dat ik dit er nog bij tikte. Ik ben het eens dat ze ook andere SSD toe kunnen staan voor hen die het aandurven.
Als ‘support voor vreemde hardware uitsluiten’ een geldige reden zou zijn, had iédere fabrikant een excuus om een niet-standaard aansluitingkje te gebruiken.

Het is eerder vreemd dat standaard harde schijven niet werken. Van een Mac of PC pik je het ook niet, dat hij alleen met Apple of Microsoft externe schijven uitgebreid kan worden.

Als er echt bepaalde ‘bijzondere’ eisen aan de schijf gesteld worden, of als het gewoon gaat om het voor klanten en support overzichtelijk te maken, kan er ook gewoon een xbox logootje voor gebruikt worden.
Tja maar in de PlayStation kan je naar wat ik begrijp elke nvme ssd met de juiste formfactor stoppen en dan werkt t of niet of niet goed op t moment dat de ssd niet voldoet.

De oplossing van MS is voor niet-technische gebruikers veel handiger. Als je een ssd koopt die geschikt is voor de Xbox werkt t gewoon gegarandeerd goed.

Als tweaker wil je misschien liever eenvpasr euro besparen, maar voor een console gamer die geen gezeur wil en daarom een console koopt lijkt de keuze van MS me prettiger.
Wat hierboven al geschreven wordt, dat is makkelijk op te lossen met een validatieprogramma en een logo'tje. Als Microsoft communiceer je dan dat uitlsuitend nvme's met logo gegarandeerd werken en vraag je nog een leuke vergoeding voor die validatie en je pakt ook nog wat winst.
Dat snap ik, maar het één sluit het ander niet uit hè? ;)

Een Microsoft SSD met loeigroot X-Box-logo in de winkel leggen voor de onzekere Sinterklaas en tegelijkertijd een standaard aansluiting gebruiken zodat de prijsbewuste gamert of eigenwijze tweaker gewoon kan kiezen wat hij wil.

Over een paar jaar een nog veel grotere en snellere SSD aansluiten die MS niet eens meer op de markt brengt, omdat die al lang weer op de volgende gen gefocust is, bijvoorbeeld.

[Reactie gewijzigd door laptopleon op 24 september 2020 11:28]

Er worden zeker bijzondere eisen aan gesteld - Het moet een NVME SSD zijn. Harde schijven zijn niet meer ondersteund in deze generatie, zodat games eindelijk uit kunnen gaan van snelle opslag.

Microsoft heeft er voor gekozen om een speciale externe aansluiting voor te maken. Sony heeft er voor gekozen om een standaard NVME slot te bieden. Voor de rest zijn beide methodieken exact hetzelfde in deze console generatie.
Spreek niet voor mezelf maar...

"geldt dit ook voor niet technische ouders waarvan de kinderen vragen voor extra harde schijf", kunnen die dat ook met "gesloten ogen".

Als alles zo simpel is waren er geen problemen.
Maar zelfs nu zie je dat op de dag van mogelijkheid om "Xbox Series X" te bestellen, dat er bij Amazon nu een 700% groei is in verkochte "Xbox One X" varianten...
Oftewel de "standaard consument" is niet altijd zo goed technisch aangelegd als de "tweakers" hier.

Ik vind het niet vreemd dat Microsoft (of een andere leverancier) zichzelf beschermd met beperkingen in hardware, zodat altijd het goede product wordt gekocht en gekoppeld aan de console.
Wanneer er apparatuur aan wordt gekoppeld die niet compliant is, zal je mogelijk "performance" of kwaliteits problemen ervaren... Uiteindelijk gaan mensen dan weer klagen dat de "Xbox" niet goed werkt bij Microsoft... Terwijl het eigenlijk aan de randapparatuur ligt...
Microsoft beschermd zichzelf door dedicated hardware goed te keuren, voor de beste experience.
Mwah, je xbone verkoopvoorbeeld vind ik echt wel gewoon een gevolg van Microsofts FUBAR naamschema deze en de volgende generatie en niet zozeer een duiding van technische kundigheid.
Wat ze nu doen is een vrij objectief bijzonder verwarrende manier van omgaan met je generatie onderscheiding. Ik snap niet waarom ze daar bij Microsoft zo allergisch zijn voor cijfers.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 24 september 2020 11:59]

Maar waar houdt het dan op? Want voor niet-geïnteresseerden is het sowieso één pot nat. Die gaan dan ook een ‘5’ ssd kopen voor een ‘4’.

Overigens vind ik wel dat je een punt hebt dat de namen van bijvoorbeeld de Xbox-varianten veel te veel op elkaar lijken. Sowieso zou je "Xbox Series X" op kunnen vatten als ‘de serie Xboxen eindigend met een naam op X.
Ik vermoed dat er ook iets technisch achter zit. Voor de toepassing moet er een lage latency oplossing zijn en mogelijk ook een creatieve manier om data lezen te optimaliseren (zoveel wordt er in een game immers niet weggeschreven). Als men daar een andere communicatiemanier heeft gekozen, die wel fysiek-compatible, maar niet uitvoerings-compatible is met een algemene aansluiting krijg je problemen. Ik verwacht dat Microsoft nog wel ergens in marketing lingo gaat reageren op deze vraagstelling, maar hopelijk krijgen we ook nog een eerlijk antwoord.
RED (camerasystemen) is ook berucht om gewoon gangbare storage in een hulsje te proppen en dat voor debiele premiums te verkopen, ook onder de noemer van speciale abacadabra.
Nou dienen die een heel andere markt waar je daar makkelijk mee wegkomt en waar tevens heel andere krachten spelen als je kijkt naar waar geld aan uitgegeven wordt maar ik denk eerder dat er hier zoiets gaande is dan dat ze oprecht iets bijzonders doen met die storage.
220 euro voor 1 TB is namelijk nu al een erg forse prijs. Een nvme van 1tb kost 130 euro ofzo. En ik kan me niet voorstellen dat zo'n console een legitieme reden (business case eigenlijk) heeft voor investeringen in een eigen, nog snellere storage access buiten dat je hele ruime marges kan pakken op je eigen casette's.
Zoals je zelf al zegt voel je dat alleen maar in bijvoorbeeld de laadtijden omdat opslag verder niet zo veel met je game van doen heeft en Nvme's zijn al retesnel.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 24 september 2020 11:52]

Support? Nee, gewoon lekker vragen wat je wilt. Geen concurrentie heet dat.
vraag me werkelijk af wat voor support. Op windows worden toch ook alle SSD's / HDD's gesupport, waarom niet doorzetten naar de consoles. Het is bijna dezelfde OS. nog even en je kan er O365 op installeren.
Op zijn minst kan je vooralsnog een USB drive aansluiten waar je games op kan opslaan, met alleen een groot nadeel dat je Xbox Series games er niet van kan booten, dit geld wel voor Xbox tot Xbox One games.
Dat is een schrale troost, leuk voor de mensen die oude spellen gaan spelen op hun nieuwe console :). Persoonlijk koop ik een nieuwe console om de nieuwe spellen te spelen (want de oude spellen kan ik al op de oude spelen).
Nouja beter iets dan niets toch? Er zijn tevens genoeg mensen die graag nog oudere games willen spelen, een groot gedeelte van de Xbox 360 generatie kan je terug spelen, soms nog in 4k met hogere framerate.

Dat jij hem nu alleen voor nieuwe games koopt, even goed, maar genoeg mensen zoals ik die hem deels toch ook kopen voor de geweldige backwards compatibility die ze aanbieden.
Ja en die kun je dus heen en weer verplaatsen tussen extern USB en intern/extern expansion storage.
Aan de ene kant snap ik het wel en is dit eigenlijk klant vriendelijker. Omdat dit enorm simpel is om toe te voegen, m2 is niet heel veel moeilijker. Maar dit is toch iets makkelijker.
Naja, dit is gewoon als een cartridge in pluggen en eruit trekken. Dat vindt ik wil echt een groot verschil met het apparaat openmaken (al zij het met een makkelijk toegankelijk klepje) en een printplaatje gevangen. Voor ons mega eenvoudig, maar voor veel gebruikers zal dat toch een beetje eng zijn. Daarbij komt nog kijken dat je moet opletten welke ssd je koopt om dezelfde prestaties te houden.
Er zal waarschijnlijk gewoon een klepje zitten zoals ook bij de ps4 het geval is. Een klepje dat met 1 schroefje vast zit waar je vervolgens de ssd in klikt. Heel moeilijk lijkt mij dit niet, gebruikers lukt het nu ook om een hdd te veranderen in een ps4. Dus dan moet dit ook lukken. Sony zal gewoon ssd's certificeren en de fabrikanten zullen dit ook gewoon communiceren.

Maar ja wat het ook is, het is ook nooit goed. Want als je een proprietary disk maakt is het niet goed omdat het veel te duur is en de consument heeft geen keuze. Als het je het niet proprietary maakt is het niet goed omdat het te moeilijk is om het aan te passen. Dus ja wanneer houd je iemand tevreden?
Als het prorietary format qua orijs concurreert met het niet proprietary format dan is er niks aan de hand. Keuze is een argument wat geen stand houd. Voor de PS5 zit je voorlopig toch vast aan dure high end ssds die allemaal toch rond dezelfde performance zitten.

Intern heeft dat ding toch proprietary storage. Dat is ook niet erg. Je kunt met off the shelve hardware toch niet hetzelfde bereiken ook al is het het duurste van het duurste aangezien je niet dezelfde mogelijkheden hebt vanuit het OS/firmware.
Dure high end ssd's? Prijs ligt nu op hetzelfde niveau als de Xbox schijf die hier beschreven staat:

pricewatch: Samsung 980 Pro 1TB
Klopt. Alleen de vraag is dus of deze ook goed supported is. Dat is nog niet bekend. Op papier zou het kunnen, maar uit tests blijkt dat hij met oncomprimeerbare data nog niet bij de 5GB/s komt die Sony in zijn presentaties aangeeft. Hij komt er bij in de buurt (echt net niet helaas), maar dat kan dus genoeg zijn om hem niet op de compatibility list te krijgen. Wordt dus nog even wachten op de volgende generatie ben ik bang.

Neemt niet weg dat je altijd de duurste optie nodig hebt voorlopig. Dat bedoelde ik met dure schijven. Een goedkope 1TB nvme ssd is gewoon geen optie.
Het voordeel van deze kaart is dat je hem er ook zo kan uittrekken, in je zak stoppen en meenemen naar een vriend om hem daar in de xbox te steken.
Ergens was al bevestigd dat dit zonder problemen kan en dat je dus ook meerdere van deze discen kan hebben die je on-the-fly kunt wisselen (voor het geval je een hele grote voorraad games op ssd gaat houden)
En dat het het zeker weten werkt. Ik verwacht geen problemen met m2 SSD's, maar je kan altijd 1 merk hebben die dan weer net even niet lekker werkt. Dan is dit iets klantvriendelijker. Hopelijk lopen de prijzen wel mee met de marktprijzen van m2 ssd
zolang dat gebeurd, dan is er idd niet veel mis met feit dat Microsoft een klantvriendelijk ondersteund product biedt.
Hoeveel potentiële klanten wil zelf een SSD gaan uitzoeken?
Die willen, als ze tegen te weinig opslag aanlopen, gewoon zekerheid dat de oplossing werkt.
Die willen niet eerst via andere websites gaan uitzoeken of merk X wel past en of het wel snel genoeg is. Die willen gewoon op de knop "nu kopen" drukken en weten dat het goed zit.
Potentiele klanten hoeven dat niet te doen, fabrikanten komen vanzelf met "SSD for Playstation 5", net zoals ze meteen deden met de harde schijven voor de PS4. Zijn gewone harde schijven als alle andere maar dan met een fraai stickertje erop. Voordeel is dat de klant profijt heeft van concurrentie en dat de prijzen van deze dingen niet kunstmatig hoog gehouden worden omdat er gebruik wordt gemaakt van een propriëtaire aansluiting en behuizing.

Microsoft kan (en gaat) met deze propriëtaire meuk de prijs ontzettend hoog houden, dat zag je ook met de grotere harde schijven van de Xbox 360. Die waren op een gegeven moment wel 3x zo duur als normale harde schijven met dezelfde capaciteit (en het waren gewoon el cheapo laptop HDD's met een boel plastic er omheen en een eigen aansluiting).

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 24 september 2020 09:55]

Kom je weer met een voorbeeld van de 'vorige generatie' de PS4???

Op dit moment zijn de accessoires en games voor de PS5 nog duurder gebleken dan voor de nieuwe generatie Xbox Series.. Op dit moment zijn verschillende journalisten de Xbox Series X + de uitbreiding (SSD) flink aan het testen en weet nog steeds NIEMAND iets over de hardware van de PS5 (op de verhalen van Sony na dan..)

Dus geen idee waarom je nu al zo bevooroordeeld bent over MS maar tot heden zetten ze toch de gamer op één door ze voor het minste geld de Next Gen in te krijgen (goedkopere console, goedkopere controller, goedkopere games, Gamepass, betere informatievoorziening, etc. etc.)
Bedrijven veranderen niet en geschiedenis herhaalt zichzelf altijd, het bewijs ligt al voor je. Bij de Xbox 360 hadden propriëtaire aansluiting voor HDD's, Xbox Series S/X doen ze het gewoon weer.

We weten al genoeg over de PS5, bijvoorbeeld dat ze gewone PCI-E 4 NVME SSD's gaan ondersteunen :).
bijvoorbeeld dat ze gewone PCI-E 4 NVME SSD's gaan ondersteunen
Tot op bepaalde hoogte. El cheapo ssds gaan het niet worden. Je zult dus echt bij dure pro schijven uitkomen zoals die nieuwe Samsung en waarschijnlijk Sabrent over een paar weken. En dan nog kun je er niet alles mee omdat data prio levels niet gelijk zijn (max 2 van 6).
Het verschil gaat niet nu maar over twee, drie jaar gemaakt worden. Bij Microsoft zal je nog steeds 220,- betalen voor 1TB terwijl voor PS5 de een PCIe Gen4 nvme gemeengoed is en zeer waarschijnlijk een stuk goedkoper is geworden.
Als we het verleden erbij halen dan is die kans inderdaad aanwezig, echter doet dat niks af aan het feit dat je met de PS5 nog steeds niet die 4 andere prio levels hebt. We moeten eerst nog maar eens zien welke ssd’s ondersteuning gaan hebben vanuit Sony en wat die dan gaan kosten. Het is heel belangrijk om dat plaatje nu al een beetje helder te hebben want dat is waarop mensen nu hun aankoop gaan beslissen.

De samsung 980 pro is de eerste optie en die kost nu net zoveel al dan niet meer. Voor hetzelfde geld heb je dan nog steeds minder storage totaal (1825Gb tov 2000) en het is nog niet duidelijk wat de impact gaat zijn mbt tot die priority levels.

Vanuit UX gezien op consumenten niveau heeft MS hier de betere optie.

Daarnaast lijkt iedereen het PSP, PSvita debacle mbt tot proprietary media bij Sony vergeten te zijn.
Bedrijven veranderen niet en geschiedenis herhaalt zichzelf altijd, het bewijs ligt al voor je.
Sony changed. So why wouldn’t Microsoft?
Zeker, de aanpak van MS is voor de grootste groep consumenten veel makkelijker. Zeker nu lang niet alle NVMe schijven geschikt zullen zijn voor de PS5. Ik als tweaker die de meeste bang for the buck wil zie liever de Sony aanpak maar ik ben me bewust dat ik niet de gemiddelde consument ben. Het stoort me wanneer straks hardware verkocht gaat worden voor twee of drie keer de prijs maar ik erken dat de duidelijkheid naar de gebruiker ook wat waard is. Het is zeker één van de aspecten die meegenomen moet worden in de afweging voor welke console je gaat. Ik ben er overigens voor deze ronde nog niet uit. Zowel de Xbox360 als de PS4 zijn me beide prima bevallen. Ik ben geneigd voor Sony te kiezen maar gamepass ultimate is wel heel erg aantrekkelijk geworden nu ik ook weer eens een krachtige PC heb (wanneer ik die RTX3080 kan bemachtigen)
Ik heb helemaal geen console op dot moment dus ben helemaal nergens gelocked. Heb ook geen windows apparaten dus sta echt volledig buiten beide ecosystemen.

De reden vor mij om voor een PS5 te gaan is: veel eenvoudiger OS in gebruik. We hebben een xbox one op werk en jemig wat een drama interface.
Wilde laatst een potje rocket league doen en heb denk ik wel 40 keer op (ga aan) geklikt, maar niks. Pas na een paar minuten ging ie ineens door. Zal dus misschien een update zijn, maar je krijgt gewoon nul feedback. Daarnaast vind ik de PS controller wat fijner in de hand liggen

De reden voor een Xbox:
Het design staat mij meer aan. En de expansion storage is veel eenvoudiger in gebruik. Hot swappable, geen gedoe met schroefjes en gewoon een cartridge inprikken die nu redelijk geprijsd lijkt. Daarnaast heeft MS een aantallen opties in het abo wat mij inderdaad ook wel aanspreekt.
Microsoft is al jaren veranderd sinds Nadella er ceo werd. Sony gaat steeds meer de kant op van het oude Microsoft onder Balmer.
Ah okay, nou dan is het allemaal wel duidelijk. Thx! 8)7
Alles wat je zegt geldt ook voor alle niet-Xbox klanten en producten, dus waarom zouden Xbox-klanten ineens grote moeite hebben hiermee?

Zelfs als je niet of nauwelijks kunt lezen, staan er altijd logootjes op verpakkingen waar je je nog mee kunt redden.

Het is gewoon de zoveelste variant op het onmogelijk maken van concurrentie. Klanten extra laten betalen zonder dat die er iets tegenover staat.

Afijn er zullen wel weer tussenstukjes en trucjes op worden bedacht maar dat was nergens voor nodig geweest.
"It just works", dat is klantvriendelijk voor de gemiddelde consument.
Plus, de performance is gegarandeerd. Als je mensen zelf een (premium of budget) SSD laat uitkiezen en installeren, dan kan de performance behoorlijk verschillen.
Sony lijkt er op te gokken dat het installeren van het ding al enige kennis vereist van wat je aan het doen bent en daarmee het uitzoekwerk ook wel kunt regelen. Opzich een prima strategie alleen moeten ze dan nu al wel snel duidelijkheid verschaffen hoe ze werkende SSD’s bekend gaan maken.

Mensen zijn nu aan het oriënteren voor een nieuwe console. Niet over twee jaar. Dat stelt dan niet meer zoveel voor.
Aangezien het niet zo belachelijk duur is als proprietary oplossingen in andere consoles (denk aan de PS Vita bijvoorbeeld), heb ik er niet zo'n probleem mee.

Als het in de praktijk ook zo snel als de interne SSD blijkt, dan denk ik dat ze er juist goed aan hebben gedaan ipv van alles toestaan.
Het is inderdaad niet zo duur maar het probleem wat je bijna altijd ziet met dit soort oplossing is dat de prijs nooit of nauwelijks daalt. Normale producten zullen op den duur goedkoper worden naarmate er grotere en snellere alternatieven op de markt komen. De kans is groot dat dit ding aan het einde van de generatie net zoveel kost als bij de introductie (of misschien zelfs duurder is) terwijl de capaciteit niet toeneemt.
Die kans bestaat zeker en vast maar hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Persoonlijk vind ik dat Microsoft de laatste jaren goed bezig is. Ik koop een Series X dus ik heb sowieso al meer opslag als dat ik een PS5 zou kopen. :+
Klantvriendelijk kan ook zijn: "koop dit en het werkt gegarandeerd", in plaats van "koop dat en het zou moeten werken". Als PS5 3rd party SSD's gaat certificeren loopt dat wel los, maar compatibiliteit blijft altijd een dingetje...
Ik denk dat het vergelijkbaar is met bijv. hoe RED camera's hun eigen SSD's hebben. Deze zijn belachelijk duur en hebben helemaal geen goeie performance, maar zijn wel stabiel binnen hun omgeving. Als er iets fout is dan zijn er maar een handjevol verschillende situaties mogelijk tenzij de gebruiker zelf heeft lopen knoeien, en in dat geval is het niet meer aan RED om hier support over te leveren.

Je zal bij deze extension cards ook echt wel snel zien dat je er een eigen SSD in kan modden of een adapter kan kopen die hiermee werkt, maar dan hoef je niet op ondersteuning te rekenen wanneer het fout gaat. Vind ik eerlijk, want je weet in ieder geval waar je aan toe bent.
Absurde prijs van Red is heel ergens anders om
"As for the price… as I said previously, yes, RED MAGS are expensive. The millions of dollars of R&D around media recording, the testing, the support for issues and firmware updates, etc., along with the hours of no charge media recovery we do every single day for customers needs to be paid somehow. That get’s rolled into the cards, and that’s why they are so expensive"
Na de ontdekking dat Red 5 keerde prijs vroeg voor wat bleek een standaard SSD in een Red-hoesje.
Toch jammer dan de Playstation 5 een snelheid vereist van een NVME SSD die nog niet bestaat en het dus komende tijd niet eens mogelijk is om uit te breiden, of tegen een nog duurdere prijs
Volgens mij gaat de nieuwe Samsung 980 Pro ruim over de gevraagde 5,5GB/s
Je link bevestigd dus mijn verhaal dat de Samsung 980 PRO op papier aan de eisen van Sony voldoet.
Ik vind deze oplossing wel mooier en handiger, zeker voor de gemiddelde Xbox gebruiker.
Je kan ook sneller switchen...
Wel ben ik akkoord dat ze dit moeten openstellen voor alternatieve aanbieders (met goedkeuring van Microsoft als ze voldoen aan opgelegde specs)
Aan de andere kant wel duidelijker. PS5 gaat niet overweg kunnen met het merendeel van de SSD's. Sony gaat daar ook duidelijk moeten gaan stellen welke SSD's wel en niet werken (en het gaan alleen maar high-end SSD's zijn).
Ik zie geen enkele reden waarom niet alle PCI-E 4.0 NVME SSDs zouden gaan werken. De PS4 is ook niet kieskeurig als het om HDD's of SATA SSD's gaat.
Nochtans lees je overal dat Sony kieskeurig gaat zijn met de compatibele NVME SSDs.
bv : https://press-start.com.a...ble-external-hard-drives/
"The PS5 has a NVMe SSD slot, meaning the PS5 will let you use similarly spec SSDs, but because the type of SSD that the PS5 uses has barely reached the market, you can’t currently buy them. This is also due to the fact that Sony can’t advise which models will be compatible, so you’d be best off holding out before buying anything at this point."

edit:
https://bgr.com/2020/09/2...-price-capacity-official/
"As Sony explained on stage several months ago, the external drives will have to match the 5.5GB/s speed of the internal storage, which means you’ll need PCIe 4.0 drives that aren’t widely available yet."
Samsung just announced one such candidate, the 980 PRO SSD, which delivers “next-level” performance for gaming and high-end PC applications

[Reactie gewijzigd door MarcSmets op 24 september 2020 11:40]

Ik zie alleen dat er een minimale snelheid eis is. Dat noem ik niet per se kieskeurig. Je kunt gewoon SSD's van elk merk erin stoppen zolang ze maar snel genoeg zijn.

PCI-E 4.0 SSD's zijn inderdaad nog niet goed verkrijgbaar, dat komt vanzelf en dan zullen er ook genoeg volgen die voldoen aan de snelheid die nodig is voor de PS5.

Je gaat hoe dan ook meer opties krijgen dan deze "expansion cards" van MS (waar je maar 1 keuze hebt).

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 24 september 2020 11:43]

Het probleem is natuurlijk dat de eis niet is "PCIe Gen4 NVMe" maar PCIe Gen4 NVMe met minimaal 5.5GB/s overdracht. En aangezien alle PCIe 4.0 NVMe's die nu op de markt zijn , met uitzondering van de Samsung 980 Pro, die 5.5GB/s niet halen betekent dat toch een hoop onduidelijkheid. Nu zullen steeds meer geschikte ssd's op de markt komen maar de kans is ook zeer groot dat ook in de toekomst budget PCIe 4.0 schijven op de markt komen die niet aan die 5.5GB/s eis zullen voldoen. Voor de gemiddelde consument (dat zijn wij tweakers niet) gaat dat een probleem worden als daar niet heel duidelijk over gecommuniceerd wordt en er geen validatieprogramma met bijbehorend logot'je komt.
De PS5 zelf is nog niet eens op de markt, het is vooralsnog dus een niet bestaand probleem.

Na de release van de PS5 zal alles waarschijnlijk anders zijn, SSD fabrikanten zijn slim, die gaan hier zeker gebruik van maken.
Omdat sony letterlijk heeft gezegd dat er nog geen NVMe PCIe 4.0 SSD’s uit zijn die geschikt zijn voor de ps5?

https://wccftech.com/play...require-sonys-validation/
Je haalt een artikel aan uit Mei. Toen waren er inderdaad nog geen PCI-E 4.0 SSD's op de markt die geschikt waren. Het is dan ook een hele nieuwe standaard die nog niet door alle fabrikanten gebruikt wordt (zie de Pricewatch, slechts 33 resultaten). PCI-E 3.0 SSD's zijn niet snel genoeg.
No PCIe 3.0 drive can hit the required speed of 5.5GB/s, as they are capped at 3.5GB/s. However, the first PCIe 4.0 M.2 drives have now hit the market, and we're seeing 4 to 5GB/s speeds. By year's end, I expect there will be drives hitting 7GB/s.
Wanneer PCI-E 4.0 meer mainstream wordt zal dit geen probleem meer zijn.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 24 september 2020 11:34]

Ik zie echter wel een reden voor fabrikanten om "ps5 versies" uit te brengen en op de doos te zetten met een tax van een paar tientjes.
Ik denk niet dat je voor 220 dollar een 2TB ps5 hebt.
(Ik ga er vanuit dat je de bestaande ps5 ssd moet vervangen) Of is er een 2e m2 slot?
Waar haal je dat bedrag vandaan? Het gaat hier om een 1TB "expansion card" van MS voor 220 dollar. Waarom je dan ineens over een 2TB begint begrijp ik niet. Een gewone 1TB SSD kost 185.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 24 september 2020 11:50]

Je bereikt 2TB door ms's extension.
Als de PS5 geen 2de slot heeft dan moet je de bestaande schijf dus vervangen door een 2TB model
De PS5 heeft een 2e slot.
Toch jammer dat ze voor een propriëtaire oplossing hebben gekozen in plaats van gewone NVME SSD's zoals Playstation 5. Wat mij betreft niet echt klantvriendelijk.
Je bent nog voorbarig met je oordeel.
Sony heeft zijn eisen aan die "gewone NVME" ssd's nog niet bekend gemaakt. Toch eerst even afwachten of die eisen nog steeds klantvriendelijk zijn.
Sony heeft tijdens het evenement al gezegd dat de schijf net zo snel moet zijn als de interne storage. Oftewel een PCI-E 4.0 NVME SSD met 5,5GB/s. Samsung heeft zojuist de eerste SSD op de markt gebracht die daaraan voldoet. Meer zullen volgen.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 24 september 2020 12:38]

Dat is niet veel duurder dan wat een losse PCIe 4.0-ssd van 1TB kost. Momenteel staan die in de Pricewatch vanaf zo'n 185 euro.
Dat is toch een meerprijs van 23%. Dat vind ik persoonlijk toch nogal de moeite voor een standaard component als een SSD. Ik zit al jaren niet meer in de consoles, maar vroeger was het Sony die krampachtig aan zn eigen memory-sticks en formaten vasthield. Nu zie ik dat Sony gewoon NVMe SSD's ondersteund (mits goedgekeurd, maar toch) en dat Microsoft nu proprietair gaat?

[Reactie gewijzigd door Rataplan_ op 24 september 2020 08:55]

En die voldoe waarschijnlijk niet aan de eisen die Sony stel, PS5 SSD is namelijk een beetje sneller dan de
5.000MB/s waar tweakers naar verwijs.

MAW, PS5 uitbreiden is waarschijnlijk net zo duur zo niet duurder dan de Xbox.

[Reactie gewijzigd door Atilim op 24 september 2020 09:05]

Maar we hebben het hier over Xbox? Dan zijn de specs misschien wel voldoende voor dat geld en zijn ze dus een tientje of 4 á 5 te duur.
De 980Pro, waarschijnlijk wel geschikt voor PS5 kost ook 229,-
Misschien, maar dat is vooralsnog niet echt duidelijk. Ook het werkelijke verschil tussen de xsx en PS5 SSD is nog niet echt duidelijk. Dit omdat Sony en Microsoft een andere filosofie volgen.
Microsoft hangt heel erg aan continu stabiele performance die onder geen voorwaarde minder is, als dev krijg je de garantie dat je altijd x prestatie krijgt.
Bij Sony lijkt dat niet zo te zijn. Ze hebben in ieder geval hun cpu/gpu met variabele kloksnelheid afhankelijk van waar je het power budget aan wil besteden, en het zou me dus ook niks verbazen als die SSD snelheid op een andere manier gemeten wordt.
We zullen pas als er werkelijk tests zijn met meerdere multiplatform titels iets kunnen zeggen over de onderlinge snelheid, en iets zeggen over de fysieke SSD van Microsoft/Seagate in vergelijking tot andere losse SSD's wordt helemaal lastig (misschien met een teardown dat er iets duidelijk kan worden als mensen met meer verstand dan ik er naar kijken).

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 24 september 2020 09:54]

5.5GB/sec lees ik overal. Daar gaat de 980Pro die onlangs getest is al (marginaal) overheen. Ik denk dat Sony snel dat USP gaat kwijtraken. Bovendien ben ik benieuwd hoeveel je daar in de praktijk van gaat merken. Ik denk niet dat je seconden lang sequentieel laadt. Wellicht bij het starten van een spel, maar tijdens het spel?
Tijdens het spel kunnen ze spelers sneller laten bewegen (bij open world games); nu zit er een limiet aan omdat ze beperkt zijn in hoe snel ze assets in kunnen laden.

Daarbij moet ik wel zeggen, ik was zeer onder de indruk van GTA 5 (op de PS3 toen) waar je zonder loading screens, zonder zichtbare pop-in gewoon aan een stuk door kon rijden.

iig, ze zullen er wel iets creatiefs mee doen. Let ook dat ze nu veel data bij het starten van het spel / level / gebied verwerken, zodat ze dat niet realtime hoeven te doen ivm data. Dat zullen ze nu niet meer hoeven doen.
Goed marketingpraatje van Sony. Maar de vraag is wel wat dat in de praktijk waard is. Dat hypen van die PS5 SSD is niet helemaal terecht.

Op papier gaat een 980pro flink over de performance van de PS5 SSD heen met 7GB/s. Maar, dat is als je uit de ram cache op de SSD leest. Als die leeg is (en dat gaat snel met 7GB/s) dan is de snelheid flink lager.

De Xbox Series X gebruikt (zoals het er nu uitziet) een ramloze SSD. Dus die kan altijd, continu, zonder onderbrekingen, zonder vertraging stabiel dezelfde snelheid leveren. De PS5 kan dat leveren tot het ram cache op is en als 'ie een beetje werkt als de Samsung 980pro, dan heb je ook nog een groot deel TLC en dan kan de snelheid terugzakken naar 500 tot 1500MB/s als je pech hebt met waar je data staat en hoeveel je wilt lezen. Gezien het formaat van 825GB en de prijsklasse waarin Sony de SSD zoekt, gok ik op 500MB/s.

Mensen/Sony hypen de PS5 SSD op basis van ruwe performance in sequential read in burst. Maar een SSD is wel wat complexer dan dat en de keuzes die MS heeft gemaakt zijn ook niet zonder reden.

De 980pro heeft een klein deel kostbaar SLC storage, een groot deel goedkoop TLC en een ram cache van 512MB, 1GB of 2GB afhankelijk van hoe groot je SSD is. De enige SSD's die de snelheden halen waar Sony mee schermt zijn SSD's die een constructie hebben als de 980pro. Maar die halen dat maar voor vrij korte tijd en die performance kakt snel in.

Een Xbox series X heeft een SSD met volledig dezelfde storage, dus levert altijd dezelfde snelheid. Zonder ramcache. De PS5 SSD levert korte tijd een dubbele performance van de Xbox series x maar zakt naar alle waarschijnlijkheid na de eerste GB.

Er zit dus een groot verschil in aanpak tussen wat Microsoft en Sony doen. De ene gaat voor burst performance, de ander voor sustained. De vraag is wat helpt je in de praktijk het meest en is het echt haalbaar om zoveel data direct te lezen uit de SSD, of stort de performance halvewege het bewegen in als je teveel beweegt?
interessant, PS5 ssd is misschien een beetje te ambitieus.
1e party developers kunnen hier vast wel gebruik van maken om maar voor een cross platform developer is het misschien niet eens de moeite waard.
PC's lopen nu in principe achter op consoles dankzij de SSD ontwikkeling. Niet iedereen loopt met 1TB SSD rond en velen gebruiken het alleen maar voor hun OS + 1 of 2 games.
Ambitieus valt mee, het is vooral een ontwerpbeslissing. Je kunt heel makkelijk met een ramcache die 5.5gb/s halen op alle SSD's, je kunt het in bepaalde mate simuleren door je eigen ram te gebruiken als cache voor je SSD. Samsung SSD's bieden die functionaliteit. Dan kom je wel boven de 5.5GB/s uit. PC's lijken achter te lopen, maar dat komt niet omdat de techniek achterloopt, maar omdat het ontwerp anders is. Er is een ander balans tussen cache, type geheugen en dus ook het ontwerp van een SSD.

Het is inderdaad deze generatie zo dat de consoles verder zijn dan ooit, vergeleken met de PC markt. De GPU's zijn van een veel hogere klasse dan de meeste mensen in hun PC/laptop hebben zitten. Datzelfde gaat op voor de CPU's. Dat, terwijl de prijs niet zo gek is, dus dit is best een interessant moment om een console aan te schaffen.

Een Xbox series x is vergelijkbaar met een PC met GTX2080, Ryzen 3700 en snelle SSD. Best netjes.
Als je het random gebruikt dan valt het mee qua functionaliteit maar je kan vast wel een manier bedenken om gericht deze burst mode te gebruiken.
Hier bespreken ze dit inderdaad ook al:

https://www.youtube.com/watch?v=ph8LyNIT9sg

In deze video geven ze aan dat ze daarom hogere eisen aan de m2 SSD stellen dan de interne SSD. Omdat de m2 ssd een eigen flash controller heeft en eigen RAM geheugen. Om deze overhead weg te nemen moet de m2 SSD dus sneller zijn dan de interne SSD.
cc @Ardjee

Het lijkt me dat 5.5 GB/s toch wel genoeg moet zijn, aangezien er maar 16 GB ram beschikbaar is, als ik het goed begrijp.

Het zou logischer zijn meer ram te gebruiken, ook in financieel opzicht.

Een grens aan hoeveel data er onopvallend ingeladen kan worden, is er overigens altijd.

Dit lijkt een goede reden maar de praktijk is dat naarmate er meer geheugen (per seconde) beschikbaar komt, er ook slordiger mee om wordt gegaan. Simpele apps van een paar honderd MB op je foon zijn doodnormaal terwijl ze ook nog eens zwaar leunen op ingebakken API’s terwijl 25 jaar geleden dezelfde apps een fractie van de schijfruimte besloegen.

Sterker nog, uitgevers en klanten vinden het een goed teken als een game veel ruimte inneemt, want dan krijg je blijkbaar waar voor je geld.
Hoezo gaat Sony zijn USP kwijtraken?
Voor wat betreft supersnelle SSD, aangezien er nu reguliere NVMe SSD's komen die zo op het eerste oog niet onderdoen voor wat de PS5 doet. Blijft koffiedik kijken, maar als een 980Pro er (sequentieel dan) al overheen gaat, komen er wellicht nog wel SSD's die wéér een tandje sneller zijn.
Dat gezegd hebbende, ik bedoel daarmee USP van PS5 gaming PC gaming. Tov andere consoles blijft de storage van de PS5 een stuk sneller.
Klopt, maar voor PC wordt hier niet optimaal gebruik van gemaakt vanwege t feit dat t gros van de PC gamers deze snelheid niet in zn PC zal hebben.
Iets wat voor de PS5 wel geldt.
Andersom, hoe moeilijk is het voor Sony om een verificatie process in te bouwen om alleen SSD's toe te staan die aan hun eisen voldoen, hoe absurd het ook mag zijn?

Uiteindelijk denk ik dat het verschil tussen beide consoles wel mee gaat vallen.
In open world games kan live de wereld laden nog best een aanslag voor de opslag zijn. De max snelheden van auto's zijn bijv maar 200 km/h uur, zelfs voor een bugatti vehron, die in het echt 400 haalt. Ook rijden er maar max 10% van de mogelijke auto's rond, puur omdat hdds niet meer tegelijk kunnen laden. Ook zijn er nog laadtijden (vermomd als cutscene) wanneer je gebouwen in gaat. Dit soort truukjes zijn nu nog nodig, maar straks niet meer. Dit is maar een klein voorbeeld, er zijn vast veel meer voorbeelden te verzinnen
Met het verschil dat de random NVME SSD voor Sony niet gegarandeerd even snel is als de ingebouwde. Dus als je daar spellen opzet, dan verlies je een deel van de voordelen van de snelle ingebouwde SSD. En Sony is heel stoer aan het doen met hun SSD, dus dat moet wat worden. Zeggen ze.

Microsoft garandeert een even snelle SSD extern als intern met gelijkwaardige aansluiting, dat verschil mag er best wezen en de prijs die MS vraagt is op dit moment bijzonder marktconform. Zeker omdat MS absoluut niet de langzaamste SSD gebruikt.

Bij MS kun je je opslag van je Xbox dus gelijkwaardig uitbreiden, zonder dat dat een probleem of vertraging op kan/mag leveren. Bij de PS5 is dat nog maar de vraag en kan het best zijn dat er spellen zijn die alléén op de ingebouwde SSD kunnen of mogen staan en anders raar gedrag vertonen. Dan heb ik toch de voorkeur voor wat MS doet met de performance garantie.

Aangezien Sony de eisen voor een externe SSD nog niet heeft vrijgegeven, kan dat alsnog een nare verrassing worden.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 24 september 2020 09:11]

Daarom werken alleen SSD’s die door Sony zijn goedgekeurd. Ik verwacht dat er een whitelist komt en dat de PS5 andere SSDs niet accepteert.
Jammer dat die alleen nog niet bestaan. Als ik een fabrikant was die nu speciaal voor de ps5 een m.2 ssd moet ontwikkelen, zou ik nog een veel hogere prijs vragen.
Nee, ze zijn er nog niet maar de PS5 is ook nog niet uit, en dit is natuurlijk een standaard die pas net op de markt aan het verschijnen is. Punt is dat het een vrij standaard onderdeel is en omdat het geen proprietary SSD is je over niet al te lange tijd gewoon ruim keuze gaat hebben uit verschillende modellen.
Het zal over een paar jaar natuurlijk voordelen hebben, maar het baart me altijd zorgen als iets beloofd wordt, wat ze zelf niet gaan waarmaken en de hoop ligt op externe partijen. Lees nu net dat Samsung met hun 980 pro een mogelijke kandidaat hebben. Maar dan zit je voor een m.2 ook op 89.99 for 250GB of storage and goes up to $229.99 for the 1TB model.

En dan is een stickje achterin steken natuurlijk wel makkelijker. Al is de m.2 weer sneller.
Ik vind een stickje er in steken ook niet echt een fijn idee. Ik heb liever iets dat echt ingebouwd is en vastgeschroefd. Een stickje dat je er zo uit kan trekken als het systeem draait voelt niet echt betrouwbaar.
Het is natuurlijk een kwestie hoe Sony dit oplost. Vaak mag je bij hardware deze niet openmaken wegens garantie redenen, en het is de vraag hoe makkelijk die m.2 bereikbaar is. Ik persoonlijk heb dan weer geen problemen met een stickie, maar kan me voorstellen dat dat niet voor iedereen geldt.
Aangezien het expliciet is toegestaan de PS5 uit te breiden zal dat relatief goed te doen zijn. Bij de PS4 was het een klepje en een schroefje en je kon de HDD vervangen. Zal bij de PS5 ook wel met een paar schroefjes geregeld zijn.
Precies, maar die zullen dus ook niet echt goedkoop zijn. Zomaar de goedkoopste NVMe SSD uit de pricewatch plukken zit er dus niet in en dat maakt het vergelijk dat sommigen hier maken een beetje dom.
Sony gaat echt wel wat eisen stellen aan de fabrikanten als ze een Works With PS5 logo op de verpakking mogen zetten. En als je wel een ondermaats random stickje erin doet kan je alsnog games spelen die niet optimaal gemaakt zijn voor de snelle SSD, zoals je PS4 games.
Sony is verdacht stil wat dat betreft. Ik kijk uit naar de PS5 omdat mijn PS4 Pro opstijgt bij het spelen van Warzone.

Heb nu een 1TB SSD in de PS4 Pro, dus balen dat de PS5 maar 825GB heeft (waarvan waarschijnlijk zo'n 750 beschikbaar is?). Ik hoop dat de PS5 twee SSD slots heeft, maar ik vrees van niet. Een vlotte 2TB SSD kost je al gauw 300-350 euro. Dat wordt me wel wat veel bovenop de 500 van de PS5 disk edition. Had eigenlijk gehoopt dat ze een versie met dubbele opslag zouden uitbrengen voor bijvoorbeeld 700 euro, maar dat zal wel bij de PS5 Pro gebeuren.
*Voor dat geld zou ik dan net zo goed een digital edition PS5 er bij kunnen kopen voor de extra opslag?

Kijkend naar Warzone op de PS4 Pro; 190GB groot. Dat wordt erg krap op 825GB. Zeker kijkend naar next-gen games die waarschijnlijk ook weer groter zullen zijn. Het installeren zal geen probleem zijn, maar het downloaden van games is een drama, zelfs op de kabel met 350 Mb up/down duurde dat soms uren.

[Reactie gewijzigd door Selmer op 24 september 2020 09:48]

Helemaal open maken, stof verwijderen en de thermal paste vernieuwen scheelt al een hele hoop qua geluid. Thermal paste vanaf de fabriek is altijd belabberd..
Microsoft verkocht voor de Xbox 360 reguliere hdd's in een propriëtair formaat. De meerprijzen daarvan waren enorm. In 2008 kostte een 120GB-exemplaar zo'n 110 euro. Voor zo'n bedrag kon je toen ook al een gewone 1TB-hdd kopen (die koppelen aan een Xbox 360 kon echter niet).

pricewatch: Microsoft Xbox 360 Hard Drive 120GB
Ook in 2,5" formfactor? Ik wil je stelling niet bagatelliseren, te duur waren ze zeker, maar dat aspect wordt vaak vergeten :)
Een 500GB hdd 2,5"sata kost eind 2009 ongeveer 76 euro. Dus dan is die 120GB vrij prijzig op dat moment.

pricewatch: Seagate Momentus 5400.6 ST9500325AS, 500GB
Voor zover ik weet heb ik zelf de hdd in de behuizing vervangen bij mijn Xbox 360 toen. Ik dacht dat er online lijsten waren met welke HDDs compatibel waren.

Er waren ook verloopstekkers te koop naar SATA en je kon ook de stekker uit zo'n behuizing slopen
En in 2008 was het ook gebruikelijk dat elke camera fabrikant zo goed als een andere memory kaart formaat gebruikte. In 2008 kon men gewoon goed geld hiermee verdienen 2020 is weer een andere verhaal.

Ik kan mij nu voorstellen dat je voor een sticker extra moet betalen "licensed for PS5" sticker zoals bijvoorbeeld voor de Switch en SD kaarten.
Met dat verschil dat de Xbox SSD maar 2.4TB/s doet, dus PCI 3.0 is ook goed genoeg. Een 1TB 2.4tb/s ssd heb je al vanaf 105 euro: https://tweakers.net/soli...PunYksnW7kYbbo_zx4-XinlDQ
Zo zwart/wit is het niet. De Xbox SSD moet sustained 2.4GB/s doen. De SSD die jij aanwijst kan dat bij lange na niet. Die kan alleen burst 2.4GB/s. Die zijn dus niet geschikt.
Een ADVIESprijs die 23% hoger ligt dan de goedkoopste optie in de pricewatch vind ik niet echt een goede vergelijking.

En ja het is erg jammer. Hopelijk komt er nog een keer een optie om een adapter te kopen waar een NVMe drive in past.

Maar zo lang we niet weten wat voor eisen Sony gaat hebben valt daar weinig over te zeggen. Als ze straks komen met een branding programma waar aan voldaan moet worden zal dat ook niet de goedkoopste optie in de pricewatch worden.
Anoniem: 159816
24 september 2020 08:47
Hopelijk gaat deze prijs ook de prijzen van SSD's volgen. Als deze expansion cards over een jaar nog hetzelfde kosten wordt niemand daar blij van.
Tsja, je kunt er eigenlijk nu al vanuit gaan dat dat niet zo zal zijn. Er is namelijk geen alternatief.
er zal wel een of andere chinese fabrikant zijn die zo een ding besteld reverse engineered en iets uitbrengt waar je zelf je SSD kan insteken... gewoon binnen enkele weken op die chinese sites kijken.
Dat zal vies tegenvallen. Bij de XBOX 360 was het namelijk al zo dat MS een alternatieve firmware op de schijf had geflashed, zodat je niet een willekeurige 2.5" SATA schijf erin kon drukken.
En zelfs dit was te doen.
Als ik het goed had was het een bepaald type WD Blue die je moest hebben die je kon flashen met die firmware.

Ik spreek uit ervaring, heb ooit de behuizing gekocht en de schijf zelf geflashed voor meer opslag.
Dat klopt maar die waren net zo duur, al dan niet duurder dan het origineel!
En zelfs dit was te doen.
Als ik het goed had was het een bepaald type WD Blue die je moest hebben die je kon flashen met die firmware.
Uiteraard. Dat het voor een tweaker met voldoende geduld te doen is, of voor een hacker, is te verwachten. Voor 90% van de klanten is dit een onmogelijkheid, blijft er 10% over en daarvan ziet 9% ervan af omdat je daarna bij een update van de x-box firmware of het x-box OS het niet meer werkt en je opnieuw moet gaan hacken (net zoals bij een hackintosh). Of er komt een nieuwe hardware-versie uit, zoiets als de Xbox Slim, waarmee het dan niet meer werkt.

Dergelijke componenten zijn meestal identiek of nagenoeg identiek aan standaard hardware, anders wordt het voor de fabrikant te duur en verdienen ze er niet meer genoeg op. Die alternatieve firmware is de eenvoudigste manier voor hen. Maar de volgende stap, waar men nu mee bezig is (analoog aan UEFI, Safeboot e.d.) zal zijn dat de SSD een encryptie-sleutel zal moeten hebben die de x-box herkent en die je niet zult kunnen flashen.
Zal waarschijnlijk een bepaalde firmware op zitten die alleen Seagate Xbox SDD schijven (en andere goedgekeurde SSD cards) ondersteunen en bij een gewone SSD weigeren.
Seagate is alleen maar tijdelijk exclusief hier. Andere fabrikanten mogen later ook hiervoor gaan ontwikkelen.
Ik weet uit ervaring dat het met de PS Vita Memory Cards heel slecht gesteld was met acties en prijsverlagingen. Die waren zo goed als altijd enorm duur. Met de PS2 Memory Cards idem. Maar daar had je als alternatief andere merken die een namaak producten aanboden. Die werkten niet altijd goed helaas. Ik heb een hard hoofd in dat deze Expansion Cards voor de XBSS/X mettertijd goedkoper zullen worden.
Weet zeker dat er een ‘tweaker’ is die de connector gaat reverse-engineeren. Zodat je straks zelf een box met m2 slots aan kan sluiten op die poort. Althans, het zal mij niet verbazen. :)

Edit: hij staat nog steeds bij BestBuy inderdaad.

[Reactie gewijzigd door slijkie op 24 september 2020 09:02]

In principe is de vorm van het slot gelijk aan XQD / CFExpress kaarten. Of het ook elektrisch compatible is, is nog niet helemaal duidelijk. Vooralsnog is dat ook niet heel interessant: vergelijkbare CFExpress kaarten kosten vooralsnog een veelvoud van deze $220.
vergelijkbare CFExpress kaarten kosten vooralsnog een veelvoud van deze $220.
Dan krijg je misschien het omgekeerde, een tweaker die een m2 interface maakt om deze expansion card in je PC te gebruiken :)
Commercieel verwacht ik dat er wel wat IP zal zijn waardoor je niet zomaar een dergelijke kaart uit kunt brengen. Als privé persoon met chirurgische soldeervaardigheden zal er best wat mogelijk zijn, maar ik verwacht dat er een hardware handshake is die dan een technisch werkend product alsnog zal weigeren. Op zich een leuk project, maar voor de hobbyist slechts voor een hele kleine groep weggelegd.
het zal me niks verbazen als daar nog een check inzit zodat je niet alle apparaten kan aansluiten.
voor de vita had je toen ook sd naar vitaconverters maar die werkten ook alleen of gehackte firmware
Met mijn Xbox One heb ik het geheugen uitgebreid met een externe USB 3.0 HD. Is dat bij de Xbox Series S/X ook mogelijk?
Zolang je er geen next-gen games op wil zetten als ik het geplaatste bericht moet geloven.
Het is mogelijk om de opslag van de next-genconsoles goedkoper uit te breiden door een externe usb-hdd of -ssd aan te sluiten. Die langzamere extra opslag kan echter niet gebruikt worden voor next-gengames.
Staat in het artikel. Ja, maar niet om next gen games af te kunnen spelen
Laatste paragraaf:

"Het is mogelijk om de opslag van de next-genconsoles goedkoper uit te breiden door een externe usb-hdd of -ssd aan te sluiten. Die langzamere extra opslag kan echter niet gebruikt worden voor next-gengames. Nieuwe games moeten op de interne ssd gezet worden, of op opslaguitbreiding die net zo snel is."
Voor de komende maanden zal de 1 TB intern nog voor veel mensen volstaan zolang je zorgt dat je hier alleen de Next-gen games op hebt staan.
Alle andere games gewoon op een externe SSD gooien.

Rest mij een vraag....waarschijnlijk zal ik het gemist hebben maar hoe zie ik of de game Next-gen is ?
Bv een game die nu uit is een upgrade krijgt is ie dan next-gen of nog steeds "old-gen" ?
Volgens mij krijgen die games een "optimized for Xbox Series X" badge.
De interne opslag van de Series S gaat 512GB zijn en de Series X 1TB. Vreemd dat MS het beperkt houdt tot één optie met 1TB, ik zou juist geïnteresseerd zijn met een “serieuzere” opslag upgrade.
Dan zou je dus meer dan 2TB nodig hebben? Dat klinkt mij als overbodig veel ruimte. 2TB zou zo’n 25-35 games moeten zijn schat ik zo in.

Overigens verwacht ik dat 2TB nog wel komt, maar deze zijn nu voor de meeste mensen nog onbetaalbaar. Ik denk dat Microsoft daar voorlopig nog geen brood in ziet.
Het kan heeel hard gaan , Call of Duty Warzone is over de 200 gb.. ie 512 van de Series S kan best een Dprobleem opleveren. Dan zou je met 2 Call of Duty achtige grote spellen al vol zitten. En gezien dat het allemaal digitaal gedownload moet worden. En met meer storage zul je ook developers zien die niet meer moeilijk doen om een gbtje meer of minder aan opslag. Als je dan ver onder het gemiddelde zit kan dat best problemen opleveren.
Een externe hdd van 2tb kopen en heen en weer kopiëren. Niet ideaal maar is een oplossing. Meeste mensen spelen toch 1 a 2 games in een periode.

Ik speel nu weer borderlands 3 en straks call of duty. Cod hou je waarschijnlijk erop omdat je af en toe een potje speelt.
Niet voor AAA games die 4K doen. TLOU part 2 op PS4 is nu al 100+ GB. Zit hem in de "assets" denk ik (textures etc).
Op een Playstation 4 en Xbox van de huidige generatie staan veel assets meerdere malen op de op de hardeschijf opgeslagen, dit omdat een harde schijf veel beter is in sequentieel lezen, dus data die achter elkaar staat. Random is een harde schijf enorm slecht in. In een open wereld game krijg je dan veel popup scenery te zien. Om dit te voorkomen zetten ze assets er meerdere malen op zodat de seek times korten zijn. Voor ssd's hoeft dit niet dus kunnen games een stukje kleiner worden. Dit wordt dan wel weer gecompenseerd door de hogere kwaliteit van de assest op de next gen console.
De console gaat wel 7 jaar mee natuurlijk, 1 TB klinkt veel maar dat zal in 2027 wel wat anders zijn. Ter vergelijking in 2013 hadden we pas net de eerste 1TB SSD en dat was dan een MSATA schijf.

Jaar op jaar lijken de hardware veranderingen niet zo snel te gaan maar als je het over een periode vergelijkt zijn het behoorlijke sprongen.
De losse modules zijn net zo snel als de interne opslag, dus er is geen enkele reden om dan nog een apart model met meer dan 1TB op de markt te zetten.
Hoeveel van die modules kunnen erin? Een TB is vandaag de dag ook niet overdreven veel meer, en als je er dan enkel één module van 1 TB bij kan zetten heb je totaal 2 TB opslag. En tenzij er later grotere modules komen, zit je dus permanent met 2 TB opslag, en geen opties om dat nog verder uit te breiden.
Behalve dan dat je hiermee beperkt bent tot maximaal 2TB opslag. Voordeel van de PS5 is dat je er straks gewoon een standaard SSD in kan prikken, dus als je er 2, 4 of meer TB bij wil kan dat.
Nee, je bent met deze uitbreiding beperkt tot 2TB, Microsoft kan net zo goed 2, 4 of meer uitbreidingen uitbrengen.

De reden dat ze het niet zullen doen is dat het aantal mensen dat 220 euro meteen gaat uitgeven erg klein zal zijn, en dat een 2TB optie momenteel bijna 2x zo duur zal zijn.

Hangt er allemaal maar vanaf wat er met de prijzen gaat gebeuren. Als die zo hoog blijven als nu zal de PS5 uitbreiden misschien makkelijk zijn, maar als die mee zakken verwacht ik niet dat het veel uit maakt.
Dat gaan we vanzelf zien, we hebben van Sony nog geen certified SSD's gezien dus we weten ook daar nog niet tot welke opslagruimte die beschikbaar zullen zijn.
Die zelfde vraag kan ik uiteraard stellen over de SSD's voor de PS5. We weten het niet, wat we wel weten is wat de 1TB uitbreiding voor de Xbox kost.
vraag mij af of die 512gb met of zonder het os zal zijn....
Waarschijnlijk komt er later wel nog een variant met 2tb. Is toch meestal zo mijn 1ste One S was dacht ik 512gb en mijn volgende One S was 1tb.
Heb het idee dat dit een vrij nette prijs is? ...ken bedrijven die veel meer rekenen voor een 1TB upgrade...
Tja, maar daar zit dan vaak wel wat arbeid bij?
En bedrijven rekenen misschien nog wat marge?
Een 980 Pro van Samsung is even duur in ieder geval. Dus lijkt mij vooralsnog wel een nette prijs.
Heb het idee dat dit een vrij nette prijs is? ...ken bedrijven die veel meer rekenen voor een 1TB upgrade...
Ik had deze echt veel lager verwacht. En de 980 Pro van Samsung een stuk hoger. Dus eigenlijk vind ik dit enorm tegenvallen. (jaja, laat de haat maar komen).

Volgens mij is deze nog niet officieel PS5 approved (toch?), maar vooraf werd verwacht dat deze beter zou presteren. Tweakers benchmarks laten niet die 6.5 gb/s zien, wat ik eerder las, maar in de benchmarks doet die SSD het nog steeds belachelijk goed.

Zelfs de Tweakers benchmarks van de 980 Pro zijn +/- 2x zo snel als die van Xbox's SSD??

Gezien de prijs maar weinig verschilt, had ik liever de optie gehad een 980 Pro in mijn Series X te prikken.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 24 september 2020 12:02]

er wordt momenteel vermoed dat het bij sony (en zeker bij de 980 pro) over pieksnelheden gaat en bij de xbox over een constante snelheid. De 980 pro haalt die hoge snelheden enkel indien er vanuit het ram kan gelezen worden en volgens de review hier op tweakers valt het daarna terug op een snelheid die niet veel verschilt van wat men bij MS aangeeft.

Zolang er niet meer informatie bekend is kan je dus zeer moeilijk oordelen over de prijs/prestatie-verhouding
Oke dat van die peak performance heb ik dan blijkbaar compleet gemist. Zeker bij de PS5 0,niks over gelezen, dus please share. Want ik ben hier erg benieuwd naar.

Echter.... Dan vraag ik me meteen af, hoeveel tijd die SSDs op peak kunnen draaien. En wellicht wisselt dit sterk van game tot game. Maar het maakt nogal uit of dit maar 20% van de tijd is of 80%.

Maar hoe dan ook is die 980pro worst case scenario al sneller dan Microsoft's max. En in de peak gewoon belachelijk veel sneller. Als de prijs dan niet heel veel hoger is, dan vind ik dat je daar al wel IETS over kunnen zeggen. Misschien dat het definitief oordeel afwijkt, maar 'moeilijk oordelen' lijkt mij zeer overdreven.

Bovendien is Tweakers' review, test en conclusie uitermate positief over de 980 Pro.

"Als we niet alleen de prestaties, maar ook de prijs laten meetellen, kost de nieuwe Samsung 980 PRO ongeveer 25 cent per gigabyte, tegenover pakweg 17 cent per GB voor de 970 EVO Plus en 20 cent per GB voor de Aorus Gen4-drive. De prestaties zijn daar dan ook naar, aangezien we in ons indexcijfer zien dat de 980 PRO's pakweg 30 procent sneller zijn dan de concurrentie. Als we de prijs dan meerekenen, is de 1TB-uitvoering een absolute aanrader en die krijgt dan ook onze Excellent-award."

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 24 september 2020 15:28]

Ik persoonlijk vermoed dat het een grote marketing hype is... Heel dat instant gaming gedoe. Ik geloof wel dat het waar is, maar ik denk dat er slimme trucjes gedaan zijn om dit te realiseren die weinig te maken hebbenet een ultra snelle SSD. Zo kun je een game zo wegschrijven dat het op de meest efficiënte manier weer gelezen kan worden. Door heel veel kleine bestanden te clusteren of samen te voegen tot 1 groot bestand zorgt ook voor veel hogere snelheden. En ik denk dat de ram veel mee doet. Dus dat delen al worden geladen nog voordat je ze nodig hebt. Zodat als je het laadt het aanvoelt alsof het te snel is. Deze technieken hadden overigens jaren geleden ook al gekund. Ik kan me in BF3 nog wel herinneren dat ik me dood ergerde aan het feit dat je eerst een halve minuut zat te kijken naar het eind score bord en vervolgens de game de volgende map nog moest inladen. Waarom niet laden ondertussen dat je zit te wachten zodat als het eenmaal zo ver is je gelijk erin bent. Al deze trucjes zij. Nu volgens mij wel toegepast waardoor het vaak lijkt dat de hardware super snel is.

Ik heb me overigens ook al jaren afgevraagd waarom updates installeren in Windows zo achterlijk lang duren. Je download 150 MB en vervolgens is hij 2 minuten bezig om dat weg te schrijven. Een nieuwe cpu pakt dit bestand in een fractie van een seconden uit en een m2 ssd kan de hoeveelheid data 13x in een seconde wegschrijven. Ja er moeten bestanden overschreven worden. Maar je maakt mij niet wijs dat dit 2 minuten moet duren. Het is allemaal nog steeds super inefficient

[Reactie gewijzigd door sygys op 24 september 2020 15:10]

Ik persoonlijk vermoed dat het een grote marketing hype is... Heel dat instant gaming gedoe. Ik geloof wel dat het waar is, maar ik denk dat er slimme trucjes gedaan zijn om dit te realiseren die weinig te maken hebbenet een ultra snelle SSD.
Maar... Maar..... als Tweakers iets reviewt en benchmarks draait.... dat...... dat is toch geen marketing praat? Wat gaan we nou dan krijgen? Je kunt toch het marketing en pr vet van elke messaging aftrimmen, tenzij er gewoon kei hard wordt gelogen. Ja als Mark Cerny over the PS5 architectuur praat, dan gaat hij niet dat apparaat afkraken, maar dit gaat wel even iets verder dan een 'trucje'

En om dat even concreet te maken.
Ik kan me in BF3 nog wel herinneren dat ik me dood ergerde aan het feit dat je eerst een halve minuut zat te kijken naar het eind score bord en vervolgens de game de volgende map nog moest inladen. Waarom niet laden ondertussen dat je zit te wachten zodat als het eenmaal zo ver is je gelijk erin bent. Al deze trucjes zij. Nu volgens mij wel toegepast waardoor het vaak lijkt dat de hardware super snel is.
Dit... letterlijk dit wordt NU gedaan.
Ghost of Tsushima is hier blijkbaar een goed voorbeeld van, want het wordt nogal geprezen om zn... trucjes. En dat is ook wat Mark Cerny tussen neus en lippen voor vertelde. Dat je veel met trucjes, work arounds, etc bezig was.

Wat hij ook aangaf is dat die grote datadump die bij PS4 (en volgens mij Xbone) veel werd gedaan, met allerlei duplicate data, etc. Met de snelheid van SSD's is dat minder nodig, dus zouden games (ondanks de zwaardere assets) niet perse veel groter worden. En ik meen dat laatste al een installsize naar buiten kwam, die inderdaad niet zo gigantisch was.

Ik wil niet zeggen dat die SSD's heilig zijn, maar komop..... Als die dingen technisch onder de loep neemt, dan gaan marketing praatjes niet meer helpen hoor.
Nee... zo'n ssd kost momenteel 105 euro. Dwz 1tb en 2.4tb/s zoals de xbox versie.

[Reactie gewijzigd door lordawesome op 24 september 2020 09:48]

Goeie introductie prijs wil ik zeggen... maar hoop niet dat deze gedurende jaren op de 220 blijft hangen voor de eigenaren van een x-box-whatever (zelf altijd al PC voorkeur gehad).
Ik denk dat deze wel redelijk aan de prijs blijven, net als overige console accesoires. Controllers zakken ook niet veel in prijs gedurende levensduur van een console bijvoorbeeld.

Dat gezegd hebbende, valt die 220 dollar nog best mee, ik had het duurder verwacht.
In de huidige markt is 220 dollar acceptabel inderdaad, maar als die prijs over 2 jaar nog steeds 220 euro is begint het toch al snel onredelijk te worden.
Eens, maar wel de praktijk helaas.
in praktijk zal vermoedelijk de prijs wel verminderen, puur omdat deze prijs voor een uitbreiding voor velen als te hoog wordt beschouwd. Op termijn zal de prijs van deze uitbreiding bijna zeker dalen tot een prijs die lager is dan het prijsverschil tussen de twee consoleversies. Bij het goedkoper worden van de vergelijkbare SSD's vermoed ik dat deze ook zullen volgen tot iets van een 150€.

Of het daarna nog verder gaat dalen is dan weer afhankelijk van de manier waarop MS toestemming geeft om deze aansluiting te gebruiken, maar daar is momenteel nog weinig of niets over bekend.
Klikje jullie ook op kleine foto's onder de grote, om die te selecteren? Haha, heel vervelend zo'n screenshot.

Maargoed, prijs valt me nog niet eens heel erg tegen, er zijn wat partijen (met fruit als logo) die het dubbele zouden vragen.
Heeft niks met fruit of wat dan ook te maken. Dit is ten opzichte van Sony gewoon een goeie zet.

De OD5 heeft maar 825GB storage intern die uitbreidbaar is met een random NVME SSD die niet zo snel is als de interne schijf. Die heeft 6 data prio levels een een zelf ingeschroefde ssd heeft er maximaal 2. Die is dus per definitie minder bruikbaar.

Sony heeft qua snelle storage slechts 825GB waar ms er standaar voor die prijs al 1tb heeft. Bijkomend dat je kunt uitbreiden voor 220 naar 2tb. Sony moet per se de duurste ssds gebruiken die er zijn dus ik verwacht voor de 1TB optie dat het net zo duur is, maar dat de prestaties als nog minder zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee