Goedkopere Western Digital-opslagkaart voor Xbox Series X en S verschijnt online

Western Digital lijkt te werken aan opslagmodules voor de Xbox Series X en S. Een Amerikaanse winkel zette dergelijke modules vroegtijdig online, met prijzen van 180 dollar voor een 1TB-model. Tot op heden maakte alleen Seagate opslagkaarten voor de Xbox Series-consoles.

De Western Digital C50-uitbreidingskaarten verschenen onlangs bij Amerikaanse winkel Best Buy, merkte The Verge als eerste op. Een 1TB-variant stond op de webwinkel van dat bedrijf voor 180 dollar. Dat is minder dan de 1TB-kaart die Seagate levert; die kaart had een adviesprijs van 220 dollar en staat in de Pricewatch voor € 133,99. Best Buy heeft de producten inmiddels offline gehaald. Het is niet bekend wanneer Western Digital de kaarten officieel aankondigt.

Dit soort opslagkaarten betreffen externe ssd's met een propriëtaire aansluiting, die gebruikt kunnen worden om het opslag van een Xbox Series X of S uit te breiden. De kaarten zijn net zo snel als de interne ssd van de consoles. Momenteel maakt alleen Seagate dergelijke opslagkaarten, in varianten van 512GB, 1TB en 2TB. Western Digital lijkt binnenkort dus ook met in ieder geval een 1TB-Xbox-kaart te komen, tegen een lagere adviesprijs dan de tegenhanger van Seagate. Het is niet bekend of Western Digital ook aan opslagkaarten met andere opslaghoeveelheden werkt.

De prijs van 180 dollar komt omgerekend en met btw neer op 201 euro. Dat is nog steeds duurder dan de prijs van een soortgelijke PCIe 4.0-ssd. De PS5 van Sony maakt gebruik van dergelijke M.2-ssd's, hoewel die officieel minimale sequentiële leessnelheden van 5500MB/s moeten bieden. Ssd's die aan die eis voldoen, staan tegenwoordig in de Pricewatch voor minder dan honderd euro.

Western Digital Xbox Series-opslagkaart

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

03-04-2023 • 08:24

107

Reacties (107)

107
107
67
3
0
33
Wijzig sortering
Waarom weer zo'n speciale expansion slot. Toen ik die foto zag moest ik denken aan de achterkant van C64 expansion slot.
Proprietary:
Zodat elke fabrikant een licentie moet afdragen als ze accessoires willen ontwikkelen.
Wil je als fabrikant een standaard PCI-E NVME SSD maken, dan dien je licentiegeld af te dragen aan PCI + tal van andere licenties. Daar bovenop komt nu licentiegeld voor MS erbij.
Omdat het niet standaard is, kost het een fabrikant extra geld om een aangepast productieproces op te zetten.

Ter vergelijking een 1 TB SSD voor de PS5 kost rond de 120 - 130, maar Sony ziet hier niets van terug.
Het zijn allemaal 3rd party: Samsung, Kingston, Western Digital en de SSD werkt ook als je in een PC stopt.
Installeren is een fluitje van een cent en wordt daarna automatisch gedetecteerd en gevraagd of je wilt formateren wat minder dan 5 seconden duurt.
Voor de helft van het bedrag heb ik de kleine moeite wel voor over.
Verkoop je de PS5 dan SSD eruit halen, in je PC stoppen en opnieuw formateren.
Het propietary onderdeel zal het duurder maken dan gewone standaard alternatieven. Echter verwacht ik dat het gebruik van het 2230 formaat (in de behuizing van dit kaartje) de grote boosdoener is. Je ziet vrijwel geen enkele 2230 formaat SSD, met een beetje capaciteit en performance, die in de buurt komt qua prijs van de gewone 2280 varianten. (categorie: Solid state drives). De grote ontwerpfout, in mijn optiek, die Microsoft heeft gemaakt is het gebruik maken van 2230 ipv het goedkopere 2280 formaat.

Bij een gewoon formaat SSD (2280) heb je ruimte voor meer chips dan bij een 2230 formaat SSD. Je kan dan met meerdere NAND chips je doel behalen. De populaire Samsung 980 Pro gebruikt bijvoorbeeld (in de 2TB configuratie) 2 NAND chips, met 512Gbit 16 dies per chip met een leessnelheid van ongeveer 700~800Mbit/s* per die. De 980 Pro heeft dus meer chips en dies om zijn opslag en bandbreedte over te spreiden. Wil je het zelfde bereiken op een 2230 formaat dan zit je al vast aan één NAND chip en moet je een duurdere hoge capaciteit én hoge bandbreedte chip gebruiken.

Vanaf dit oogpunt zijn de prijzen die Microsoft/Seagate/Western Digital vragen redelijk marktconform. Echter heb je daar als consument vrij weinig aan. Het is een beetje vergelijkbaar wat je vroeger had met 2.5" en 3.5" harde schijven, voor hetzelfde geld kon je vaak een snellere/grotere 3.5" harde schijf krijgen.

offtopic:
16 x 512Gb dies = 8Tbit NAND chip x 2 = 16Tbit totaal / 8 (bit vs byte conversie) = 2TB

*Ik kan zo 123 geen exacte bandbreedte cijfers vinden van de dies.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 22 juli 2024 14:51]

Maar eigenlijk is het niet meer dan een SSD in een speciale case, wat houd een partner als WD tegen om daar een groter formaat in te steken? Zo een langere memory card is mogelijk minder "sexy", maar als de prijs er naar is zal ze wel populair zijn. Het is toch iets dat achteraan de console zit. (Maar mogelijk laat Microsoft dat niet toe via hun license).
Waarschijnlijk licentievoorwaarden van Microsoft.
Microsoft heeft een proprietary architectuur gebouwd voor data transfer in de Series X/S, en die SSDs moeten daarmee conform zijn. Het kan dus goed mogelijk zijn dat de 2280 formaat niet werkt daarmee.
... niet eens 'proprietary': het is gewoon CF Express, maar dan met een PCIe Gen4-SSD erachter in plaats van Gen3 zoals de CF Express-standaard voorschrijft, en x2 in plaats van x4 zoals M.2.

Een adapter van CF Express naar M.2 + Gen4-SSD werkt ook met sommige SSDs van WD en Seagate, alleen ziet dat er niet echt uit, hoewel- tegenwoordig zijn er ook behuizingen voor 2230-SSDs te koop die netjes in een Xbox passen.

[Reactie gewijzigd door NTAuthority op 22 juli 2024 14:51]

Ik dacht juist alleen met dezelfde WD die al intern in de XsX zit?
Licentie is niet het enige, en misschien niet eens een belangrijke factor. Je moet hier een aparte productilijn voor opzetten en de markt is veel kleiner. Seagate was de enige die dit deed, en had weinig reden om de prijs te verlagen, nu lijkt de marge op deze ssd's zo hoog (door de gestegen nand prijzen) dat sandisk/western digital ook maar een graantje mee wil pakken. Maar anders was er weinig reden geweest om ook maar een beetje te concureren.
Omdat in tegenstelling tot de PS5 je voor deze niet alleen je console niet moet open breken, maar je kan hem gewoon in- en uittrekken terwijl de console aan staat. Microsoft koos voor gemak, eenvoud en gebruiksvriendelijkheid, Sony koos voor de goedkopere optie. Microsoft's voordelen blijven altijd bestaan voor bestaande eigenaren, Sony's kunnen verdwijnen.
Openbreken is niet het juiste woord. Je hoeft alleen maar een zijplaat eraf te schuiven en dan het beschermklepje met schroef open te maken. Een kleine ingreep om het geheugen uit te breiden. Bij een pc doe je eigenlijk precies hetzelfde. ;)
Verder zijn er genoeg shops die het voor je willen doen, vaak gratis ook.

Dacht ook dat je de PS veel meer kon openmaken zonder de warranty te breken.
Vrijwel dezelfde handelingen als batterijen plaatsen in kinderspeelgoed. Iets wat iedereen kan maar als het een PS5 betreft ken ik mensen die zoiets zelf niet 'durven'.
Microsoft koos voor vendor-lockin omdat ze zo meer kunnen vangen in licentie. Doe maar niet alsof hier ook maar iets goeds voor de consument in is. Straks komt de volgende generatie consoles en dan stoppen ze met deze rommel te maken en dan kan niemand er wat mee.
Dit is natuurlijk niet helemaal waar.

Playstation moet je deels demonteren om een een stuk hardware in te prikken waarvan je zelf moet uitzoeken of dat compatible is.
XBox koop je gewoon zo'n insteek kaartje voor en prik je in je console. Dat kan maar één kaartje zijn en die kan er ook maar op één manier in, zonder gebruik van schroevendraaiers.
Dat is echt wel veel gebruiksvriendelijker.

Microsoft wil daar vervolgens bizarre premiums voor hebben, en daar moet je ze ook absoluut voor door 't slijk trekken, maar dat annuleert niet de gebruiksvriendelijkheid van de gekozen oplossing natuurlijk.

Wat opvolgende consoles allemaal wel en niet gaan kunnen is sowieso gissen. Ik zou er niet zondermeer van uit gaan dat de volgende Playstation die m.2 slot gaan hebben. Zelfs bij de volgende PS5 niet.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 14:51]

Ik snap niet helemaal waarom het nu voor iedereen ineens een probleem is om een klep te openen en 1 schroefje los te maken. Terwijl wij toch al jaren bij de ps2, ps3 en ps4 etc allemaal onze hdd konden vervangen met dezelfde handeling. En nu kan ineens niemand meer een schroevendraaier vasthouden?
Huidige generatie consoles is de eerste waarbij ik de drang voel om überhaupt opslag uit te bereiden (op zowel mijn ps5 als xbss) dus ik weet niet of er voorheen op dezelfde schaal interesse was naar het vergroten van de opslag op je console en of dat referentiekader dus zomaar valide is.
Bij mij niet in ieder geval.

Maar snap ook de tendens van je opmerking niet.
Hoezo probleem.
Volgens mij is de vraag of mensen het kunnen maar deels relevant.
Mensen betalen toch ook grof geld voor een iPhone terwijl een Android alternatief niets aan inhoudelijk functionaliteit mist?
Een kaartje in je console steken is gewoon makkelijker dan hem open maken.
Of dat voldoende weegt om 200 euro tegen een 1TB ssd aan te gooien is allicht aan de gebruiker.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 14:51]

Huidige generatie consoles is de eerste waarbij ik de drang voel om überhaupt opslag uit te bereiden dus ik weet niet of er voorheen op dezelfde schaal interesse was naar het vergroten van de opslag op je console.
Bij mij niet in ieder geval.
Dat werd zeker wel veel gedaan. De eerste ps3 werd geleverd met 40Gb opslag, dat was ook voor die tijd niet bijzonder veel. Vele mensen hebben hun hdd vervangen voor een 500GB exemplaar.

Hetzelfde geldt ook voor de ps4, die werd in het begin geleverd met 250Gb en later pas met 1 en 2tb. Veel mensen hebben zelf een andere hdd erin gestopt.
Maar snap ook de tendens van je opmerking ook niet.
Volgens mij is de vraag of mensen het kunnen maar deels relevant.
Mensen betalen toch ook grof geld voor een iPhone terwijl een Android niets aan inhoudelijk functionaliteit mist?
Hier wordt vooral gedaan alsof niemand een schroevendraaier kan vasthouden om 1 schroefje los te draaien. De SSD is dubbel zo duur als bij de ps5. En als je het niet zelf kan dan wil de winkel het wel voor je doen. De prijzen die Microsoft vraagt zijn belachelijk.

En de vergelijking met een iphone vind ik krom, aangezien een iphone een device is en niet een upgrade is van je geheugen. Dus omdat mensen veel geld betalen voor een iphone is de prijs van een ssd upgrade te rechtvaardigen?

Moraal van het verhaal is dat mensen al jaren lang hun console op deze manier upgraden en nu maakt ineens iedereen een probleem van.
Terwijl wij toch al jaren bij de ps2, ps3 en ps4 etc allemaal onze hdd konden vervangen met dezelfde handeling. En nu kan ineens niemand meer een schroevendraaier vasthouden?
Deze stelling in deze en de volgende post van jou is gebaseerd op de aanname dat "wij" iedereen of de meerderheid is. Ook heb je het in je latere post steeds over "vele mensen" die hun console-hdd vervangen hebben.
Zonder harde cijfers kan niemand hier iets mee natuurlijk.Console gamers zijn niet allemaal tweakers.
Je heb ook mensen die hun console niet durven openen vanwege garantie, en dan heb je nog het grote deel van de mensheid die echt geen schroevendraaier weet te gebruiken en alles wat er tussen in zit.
Dat is prima natuurlijk, maar microsoft had ook net als bij een laptop de interne storage makkelijk bereikbaar kunnen maken. En dan had de externe storage alleen voor savegames e.d. geweest en gewoon met usb gekund.

Die hele proprietary connector is niet bedoeld om het makkelijker te maken voor consumers. Dat is gewoon voor vendor-lockin, en extra licentie kosten en draconische DRM onzin.
Uiteraard, maar daar ging mijn commentaar niet over.
Overigens -maar dat weet je misschien zelf ook- is deze storage uitbreiding niet alleen voor "savegames e.d.". :)

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 22 juli 2024 14:51]

Ik weet dat deze storage niet alleen voor savegames is. Ik noem dat omdat de externe storage alleen voor savegames e.d. nodig zou moeten zijn in mijn ideale situatie.
Voor de rest zou gewoon de interne storage uitbreidbaar moeten zijn met off-the-shelve parts. Zonder speciale firmware, connectors of sleutels.
Prima, dat je nuanceert, maar het feit dat de PS5 het ook niet goed geregeld heeft maakt het niet goed bij Microsoft.

In mijn opnie zou een gebruiker gewoon zijn console (interne storage) moeten kunnen upgraden met een off-the-shelve storage oplossing. Dan is de externe opslag alleen voor savegames overdragen of zo nodig en dan kan usb prima dienen. USB kan iedere leverancier leveren. Geen gedoen met ident chips en gelockte firmware.

Ofwel gebruiksvriendelijk, kan ook consumentvriendelijk en techniekvriendelijk. Maar nee. Weer een aparte connector en vage encryptie en wie weet wat al niet.

[Reactie gewijzigd door bzuidgeest op 22 juli 2024 14:51]

Demonteren is een extreem woord. Je haalt de zijklep eraf en schroef hem in 5 minuten erin.

En alle ssd fabrikanten zetten zo'n ps5 compatible stickertje op hun websites/verpakkingen dus je hoeft niks op te zoeken.
Universeel is toch handiger want de Xbox ssd is enkel een Xbox ssd en de m2 kun je in andere apparaten gebruiken. Dit is hetzelfde als toen met met 360 en een vage aparte hdd cartridge. Het is gebruiksvriendelijk maar tegelijkertijd ook vervelend dat er weinig of geen alternatieven zijn.
Dit is ook hetzelfde als Nintendo die altijd grip wilde houden op de cartridge markt en juist niet overging naar de moderne cd-rom.

Zulke praktijken gebeuren al een tijdje en helaas blijven ze het weer proberen. Ik hoop dat ze de licenties aan meerdere fabrikanten geven zodat er wat concurrentie is voor Xbox ssd's. Hopelijk merken we dit dan ook in de prijzen.
Er zit anders gewoon een SSD in die je er uit kan halen en mee kan doen wat je wilt. Of is een externe ssd/hdd ook niet meer universeel omdat het een ssd naar USB connector heeft en wat extra plastic?
Ik snap enigzins je punt maar je manier van schrijven is dusdanig dat ik Phil Spencer's deodorant kan ruiken door mijn beeldscherm heen.

Volgende generatie komen beide partijen met nieuwe poorten en nieuwe standaarden, en zo herhaalt die cyclus zich elke keer weer.

[Reactie gewijzigd door Cilph op 22 juli 2024 14:51]

Volgende generatie komen beide partijen met nieuwe poorten en nieuwe standaarden, en zo herhaalt die cyclus zich elke keer weer.
Dit geldt voor de Xbox deze generatie dus niet. Alle accessoires van de Xbox One en Xbox Series zijn forward en backwards compatible.
Of dat dan voor de opslag voor nextgen ook geldt is natuurlijk afwachten.
Omdat elke persoon zonder veel kennis nu de opslagmedia kan vervangen/uitbreiden zonder openschroeven. Daarnaast hoef je niet na te denken over de specs en kan microsoft garantie geven dat alles net zo snel werkt als de interne opslag als je de originele goedgekeurde expension cards koop.
Omdat er geen standaard bestaat voor een aansluiting van een SSD die even snel is. Je hebt lang eSATA gehad, maar dat is gewoon niet snel genoeg meer. En USB-C is ook gewoon niet zo snel als een directe link.
Een prijs verschil van 20 euro is nou ook niet echt bijzonder, de prijzen moeten nog echt een stuk lager worden.
Een prijs verschil van 20 euro is nou ook niet echt bijzonder, de prijzen moeten nog echt een stuk lager worden.
Het verschil tussen $180 en $220,- is $40 toch, of is er ook een Europese prijs voor deze nieuwe expansion?
Uit het artikel: "De prijs van 180 dollar komt omgerekend en met btw neer op 201 euro."
De laagste prijs van de Seagate in de Pricewatch is 219 euro, oftwel een prijsverschil van 18 euro :)
je vergelijkt WD adviesprijs 201e met werkelijke verkoopprijs 219 (adviesprijs volgens amazon; 279e)
De WD stond kort in een webshop te koop voor 180 dollar, dan is dat toch geen adviesprijs?

Daarnaast zijn adviesprijzen pure willekeur, de adviesprijs van de Seagate is volgens Seagate zelf bijvoorbeeld weer € 339.99 en niet € 279,- oftewel willekeur

https://www.seagate.com/n...ansion-for-xbox-series-x/
Ja oké maar zo werkt dat niet, dat weten we inmiddels wel toch :)

Vreemd dat Tweakers dat wel zo omrekent telkens. Terwijl we hier meer garantie hebben, consumenten rechten, enz. Die kosten betalen we zelf en daarom is Dollar > Euro + BTW vaak niet afdoende.

Verschil tussen $180 en $220 vind ik overigens procentueel best aardig.
Het verschil is hopelijk wel dat deze op voorraad zijn.
Zo te zien zijn deze van Seagate dat niet.

Vind het ook nog veel te duur, MS heeft een fout gemaakt door niet zoals Sony, te kiezen voor een bestaand formaat.
Het is gewoon een andere benadering. Niet goed of fout. Zelf zie ik wel in waarom ze deze benadering hebben gekozen. Heb ook zelf een 1tb kaartje tweedehands op de kop getikt en ben er erg content mee.
Ik begrijp die andere benadering goed: randvoorwaarden, specificaties, eigenschappen, beleving gebruiker, enzovoort. Alleen dat maakt precies dat ik er voor kies om de vraagprijs er niet voor neer te leggen, ook niet tweede hands. Het is simpelweg te duur en alleen te gebruiken met de XSX.

Ik ben het helemaal eens met @HollowGamer dat ze hier een kans hebben laten liggen. Op de Xbox One X was het niks anders dan plug and play met een externe hardeschijf.

De Xbox divisie had hier beter kunnen kiezen voor een standaard met een X aantal vereisten en voorwaarden zodat de beloofde snelheid/beleving er niet onder zou kunnen lijden.
Het is simpelweg te duur en alleen te gebruiken met de XSX.
De SSD-uitbreiding ook op XSS en maakt deze daarmee een prima alternatief als 2e Xbox in huis.
De Xbox divisie had hier beter kunnen kiezen voor een standaard met een X aantal vereisten en voorwaarden zodat de beloofde snelheid/beleving er niet onder zou kunnen lijden.
Dat moet je als fabrikant al snel een 'logo' programma o.i.d. introduceren en vervolgens op gaan handhaven. De XS games eisen nou eenmaal meer van de storage dan die externe HD (of SSD) op de Xbox One X hoefde te doen.
De route die MS heeft bewandeld is zeer restrictief, maar je bent wel erg zeker dat wat er op de markt verschijnt ook daadwerkelijk plug-and-play is.
Anoniem: 306567 @flymuts3 april 2023 11:42
In principe zijn de eisen aan de M2 SSD ook heel eenvoudig. Als die maar sneller is dan 5500Mb/s (pcie gen4) en het werkt. Dan heb ik toch liever een SSD die de helft goedkoper is dan dat ik moet betalen voor een eigen gecreëerd formaat. Sony heeft die fout ook gemaakt met de Vita en dat is niet goed afgelopen.
Tot klanten er spul van een AliExpress oid er tegenaan gooien wat precies gemaakt is dat het net 'werkt', maar het problemen veroorzaakt en dat dan weer gaan verwijten aan Microsoft.
Anoniem: 306567 @field33P3 april 2023 11:47
Sinds het ps2/xbox tijdperk kan je al HDD's in een console plaatsen en hier zijn nooit problemen mee geweest. Waarom zou dit ineens wel een probleem gaan worden met SSD's? Ik denk dat je hier problemen voorziet die tot nu toe ook bij de ps5 geen probleem zijn.
De Xbox divisie had hier beter kunnen kiezen voor een standaard met een X aantal vereisten en voorwaarden zodat de beloofde snelheid/beleving er niet onder zou kunnen lijden.
Die hebben ze nu toch? Weliswaar geforceerd door het formaat e.d, maar dit is dus precies wat je als consument krijgt als je extra storage aanschaft. Ze hebben er dus een eigen standaard van gemaakt.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 14:51]

Het verschil is hopelijk wel dat deze op voorraad zijn.
Zo te zien zijn deze van Seagate dat niet.
Nee, het klopt niet wat je zegt. Ze zijn namelijk gewoon in alle formaten te bestellen: product: Seagate Storage Expansion Card voor Xbox Series X|S

En dit geldt ook voor vorige week. Ik heb namelijk vorige week een 2TB Seagate kunnen bestellen, zonder leveringsproblemen.
Voor degenen die meer opslag willen maar niet veel games tegelijk spelen, er is een 'ghetto' route naar meer opslag. Je kunt een een externe HDD aansluiten op je Series consoles en de games die je speelt op je interne opslag houden, en Games die je niet speelt te verplaatsen naar de externe HDD*. Dat geeft enige ongemak maar het kopiëren van/naar een externe HDD is nog altijd aanzienlijk sneller dan alles opnieuw te moeten downloaden.

*Games die niet Series X enhanced zijn (Xbox One games bijvoorbeeld die geen update hebben gehad naar Series) kun je overigens gewoon vanaf de externe HDD spelen.

[Reactie gewijzigd door HollovVpo1nt op 22 juli 2024 14:51]

Of het sneller is, hangt natuurlijk af van de verbinding die je hebt en de snelheid die beschikbaar is bij Xbox/Microsoft wanneer je downloadt. Grote kans dat met mijn gigabit verbinding de download sneller binnen is dan kopiëren naar een HDD.
Ik heb een 2TB HDD aangesloten en zie transfersnelheden rond de gigabit. Met een Externe SSD zou je volgens YouTube tussen de 2,1 en 2,4 gigabit halen.
Die niet X/S enhanced games worden wel steeds schaarser helaas. Het helpt ook niet dat je niet kan kiezen welke editie je wilt installeren, hij doet altijd de beste voor je type console. Ik zou het fantastisch vinden als ik van sommige games gewoon de xbox one editie kan installeren bijvoorbeeld. Kleiner, én bruikbaar vanaf externe HDD.

Het is ook gewoon dubbel pech met deze console generatie. Interne opslag is tov de Xbox One niet gegroeid, maar de grootte van games is wél flink toegenomen. Dat je dan ook nog eens geen gebruik kan maken van plug & play opslagruimte, is wel zuur.

Ik zit ook te springen om extra opslagruimte, maar vertik het om 200+ euro uit te geven voor 1TB, ik wil niet eens weten wat een 2TB uitbreiding kost (wat mijn voorkeur zou hebben qua grootte..)
Als je fiber hebt liggen, dan is het mogelijks wel gewoon sneller van die games opnieuw te downloaden tov kopieren van een externe HDD :D misschien enkel als het een externe NVMe SSD is dat dat niet het geval is. Then again, als je ze gewoon kan spelen vanaf de externe drive, is het sowieso wel handiger denk ik.
Denk dat de snelheid eerder bepaald wordt door de usb dan of het een ssd is
Ik heb fiber (1Gb symmetrisch) maar het kopieren vanaf mijn externe SSD (dus geen gewone HDD) is toch echt een factor 3 sneller.
Ik ben enorm blij met mijn Xbox en gebruik hem dagelijks met veel plezier. In mijn ogen is het een mooi apparaat met een goede prijs. Gamepass is daarnaast ook fantastisch waarmee je met relatief weinig geld maandelijks je games kunt blijven spelen. De meeste games speel ik toch meer 1 keer uit, dus het 'hebben' van games is voor mij niet belangrijk.
Waar ze in mijn ogen de plank hebben misgeslagen is hoe ze de externe opslag hebben geregeld. Ik heb al een ruime tijd de Seagate expansions in de gate gehouden en je betaald gewoon hele hoge prijzen voor een uitbreiding. Dit is iets wat Sony met hun Playstation beter geregeld heeft.
Xbox heeft inderdaad de plank misgeslagen op de punt. Ik snap hun overwegingen wel: gemak en draagbaarheid. Bij PlayStation 5 moet je de console openen en het poort openschroeven voor het plaatsen van de SSD. Bij Series S|X is het een dongle erin doen die in functionaliteit vergelijkbaar is met een USB: het is draagbaar en je kunt de games op de externe SSD meenemen naar een andere console en daar gelijk spelen (mits ingelogd uiteraard). Het idee vind ik goed. Waar ze inderdaad de plank misgeslagen hebben is de prijsontwikkeling en misschien de gedachte dat gamers al die eigenschappen (dongle, portable) waarderen.
Ik ben het helemaal met je eens. De oplossing waarbij je eenvoudig een schijf in een apparaat kan plaatsen is fantastisch, de prijs in verhouding met het gemak wat je krijgt is helemaal scheef. Je bent minimaal €200,- kwijt voor 1 TB, we moeten niet de kant van Apple op gaan :+
In heb begin was de optie van Xbox nog niet zo heel erg, maar de PS5 compatible SSDs zijn nu vaak voor de helft of minder van de prijs te verkrijgen.

Overigens moet ik nog wel toevoegen dat het voor de PS5 SSD natuurlijk nog wel uitzoeken is voor de consument welke SSD nou wel compatible is en welke niet.
Ben ik het niet mee eens. Wij hebben hier drie series x Xboxen staan. Ff kaartje er in en er uit is ideaal.

Voor mij is de ps5 oplossing ook prima aangezien ik er hier maar 1 heb staan. Maar het makkelijk wisselen van console is ideaal (tussen mijn zoon vriendin en de mijne)

[Reactie gewijzigd door LockeNL op 22 juli 2024 14:51]

Ik ontken ook niet dat het het extreem handig is, ik vind het, net zoals jij, een groot voordeel! Persoonlijk vind ik de verhouding van gemak en prijs erg groot. Jouw use case is denk ik een redelijke uitzondering vergeleken met de gemiddelde gebruiker. Vele gebruiken zo'n uitbreiding om meer games op te slaan, nu al helemaal omdat alle spellen tegenwoordig een stuk groter zijn. €200,- voor een schijf van 1 TB is gewoon duur. Apple vraagt soortgelijke prijzen, het zal elkaar iets schelen. Ook hier zal ik zeggen dat ik het duur vindt als Apple gebruiker.
Daar ben ik het mee eens. Is erg prijzig en had gedacht dat er inmiddels al meer concurrentie zou zijn.
Nog steeds belachelijk duur. Met deze prijs koop ik een nieuwe xbox console tegen de tijd dat de interne SSD op is. Dan zal de volgende generatie er al zijn.

Momenteel is het Microsoft CDN ook steeds sneller, althans, ze laten je sneller downloaden. Ik trek nu ca. 800 Mbit/s binnen met een gigabit lijn. Dus ik herdownload games wel als ik ze wil spelen.

Plus, speel maar 1 echt groot formaat game tergelijk. De andere games die ik ernaast doe zijn vaak klein in formaat.

Ik denk dat deze kaartjes vooral interesant is voor mensen met langzaam internet (0-100 mbit/s) en/of datacaps (belgië).
Dit is niet bedoeld om de interne SSD te vervangen, mocht die al ‘op’ gaan. Maar een nieuwe Xbox kopen zal Microsoft natuurlijk van harte toejuichen.
Dit gaat qua kosten wel de goede kant op.
Voor mij persoonlijk heeft het weinig meerwaarde, aangezien ik meestal max 2-3 games tegelijk speel. Als ik een game heb uitgespeeld verwijder ik hem weer en download ik de volgende.
Nou ik vraag me af. Als je games op je opslagkaart installeert gaat je interne ssd die vast zit op het moedebord gesoldeerd gelijmd en weet ik wat meer en dus onvervangbaar is dan niet langer mee en dus in feite ook je xbox zelf?
Wat? Niet langer mee? De interne SSD kan je vervangen, het is wel een langdurig proces maar haalbaar:

https://www.ifixit.com/Gu...+X+SSD+Replacement/141752

Weet wel; je kan deze niet vervangen met een willekeurige. Het moet wel exact dezelfde model drive zijn.
Heb de stappen net bekeken, maar is onderhand makkelijker om de PS5 SSD te desolderen dan om toegang te krijgen tot de XSX ssd }>
Eh, bij beide devices hoef je niets te desolderen? Wellicht bedoel je demonteren. Volgens mij had je bij de ps5 zelfs een extra open slot en de originele is eenvoudig te vervangen met een willekeurige m2 SSD.

Maar ironisch is het wel, je zou juist verwachten dat je bij Sony de propriëtaire bedoeling verwachten en de openheid bij Microsoft.
De SSD die standaard in de PS5 zit, zit dus op het MB gesoldeerd. https://www.ifixit.com/Te...Station+5+Teardown/138280. De opmerking sloeg op het feit dat je blijkbaar 50 stappen nodig hebt om uberhaupt bij de SSD in een XsX te komen :+ .
Er zit overigens nog een extra m2 SSD slot in de PS5.
Openheid bij Microsoft, erg ironisch om te horen inderdaad :-P
Er komt tegenwoordig wel steeds meer openheid bij Microsoft weg. Een aantal van hun (software) projecten is zelfs open source en/of multiplatform:
https://github.com/PowerShell/PowerShell
https://github.com/microsoft/PowerToys
https://github.com/microsoft/vscode
https://github.com/microsoft/terminal
https://github.com/microsoft/winget-cli
En wellicht zullen er nog meer interessante voorbeelden zijn.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 14:51]

Je vergeet één van de grootste: https://github.com/dotnet :)

Edit: @CH4OS sorry :$

[Reactie gewijzigd door Caayn op 22 juli 2024 14:51]

Ik wilde dan weer niet alle interessante projecten opnoemen, dat zou mijn lijst nogal lang maken (gezien ze 5500+ repositories hebben). Met de voorbeelden die ik gegeven heb, leek mijn punt behoorlijk duidelijk al. :+

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 14:51]

denk dat wel mee valt qua slijtage/levensduur; speel hier op een ps4 uit jaar krentenbol. Ding staat regelmatig nog aan en dat vriendin stroom van stekkerblock uitschakeld (alles behalve wenselijk voor console/hdd). Maar nu ~10jr later ? werkt dat ding nog steeds zonder issues. Kan me niet voorstellen dat bij xbox veel anders werkt.

//edit; correctie - ps4 heeft een hdd geen ssd

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 22 juli 2024 14:51]

In theorie is het verschil de SSD, die hebben een verwachte levensduur uitgedrukt in hoeveel terabyte er naar geschreven kan worden voor hij ongeveer op zal zijn. Dus in principe als je de interne SSD minder belast dan gaat die langer mee.

Maar in de praktijk schrijven games niet veel en zul je de SSD waarschijnlijk nooit op gebruiken. Zelfs als je elke dag een game van 100 GB installeert ben je ongeveer 10 jaar verder voordat je aan de verwachte levensduur komt van een SSD met vrij lage tbw. Aangezien de meeste mensen dat niet doen is het in de praktijk eerder decennia.

Edit: als je je er zorgen over maakt zou ik eerder de functie uitzetten dat de Xbox continu de laatste 30 seconden gameplay opneemt. Dat kost als ik het zo snel goed zie 10 GB per uur dus als je heel veel speelt en heel veel installeert zou dit het iets kunnen versnellen (al zal de SSD nog steeds niet kapot gaan in de verwachte gebruiksduur van het apparaat, maar doe je het 10 jaar dan zou het misschien een probleem kunnen worden).

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 22 juli 2024 14:51]

Je hebt toch dat quick Resume op de Series S/X
dan word volgens mij het spel heel snel gedumpt op de SSD om daarna weer snel ingeladen
volgend mij zorgt dat toch voor veel schrijf acties
misschien is daarom de SSD ook wel te vervangen op het moederboard
en niet op de PS5 die geen quick Resume heeft.
Klopt, maar dat is ook maar een paar GB (in theorie tot 13,5 GB maar meestal een stuk minder). Als je dagelijks heel vaak tussen verschillende games heen en weer springt kan dat nog impact gaan hebben maar meestal zal het niet meer dan een paar keer per dag zijn.
Ga je alles bij elkaar optellen dan is het wel mogelijk maar erg waarschijnlijk is het nog steeds niet dat je aan de tbw limiet komt.
Hoe werkt dat dan precies?
Ik heb bijvoorbeeld een geheugenkaart in mijn Tesla gestoken die dagelijks opneemt wat er rondom de auto gebeurt.
Na anderhalf jaar moest ik deze kaart al vervangen omdat hij traag werd en steeds minder goed kon wegschrijven. Ik denk dat dit komt doordat de kaart helemaal volgeschreven wordt en daarna steeds op dezelfde plek wordt overschreven.
Hoe zit dat bij de Xbox?
Ik neem aan dat bij de meeste mensen de schijf redelijk vol zit. Wordt er een speciale plek gereserveerd voor de Quick Resume-functie die niet gebruikt kan worden voor installaties?
Ik heb zelf geen Series S/X, vandaar dat ik deze vraag stel.
Er zit nogal een verschil in een SSD die in computers zitten en een SD kaartje. Die laatsten zijn vaak (veel) trager en gaan veel sneller kapot. Dat zie je in een RPI ook die bv. home assist draait met heel veel sensoren. Heb bij mij thuis in een jaar tijd meerdere SD kaartjes erdoor gehaald terwijl een hele oude SSD die er nu aan hangt het al meer dan 2 jaar zonder problemen doet.

Op de xbox reserveert de xbox een deel van de interne ssd voor het OS, opslag van game foto/video, updates, quick resume en de continue opname. De SDD plaatst die data random ergens op de SSD. De chips zijn zo gemaakt dat ze de opslagruimte niet telkens op hetzelfde punt 'belasten' en zullen zelfs statische data af en toe herplaatsen op een ander deel. (om het simpel te vertellen).
Oke duidelijk maar als je SSD dus redelijk vol staat moet hij vaker dingen verplaatsen en dus meer schrijven.
dus een externe SSD zou dan idd de levensduur kunnen verlengen.
Maar zoals je zegt zal het waarschijnlijk langer mee gaan dan je levensduur van de Xbox.
Zoals @SunnieNL ook al zegt kun je een SD kaartje niet met een SSD vergelijken. Het is allebei flash memory, maar het grootste verschil zit in de controller. Ik weet even niet of een SD kaart nou helemaal geen eigen controller heeft, maar als hij er wel een heeft is die veel simpeler dan wat een SSD heeft. Een van de belangrijkste dingen die die controller doet is 'wear leveling'. Dat wil zeggen dat de controller er voor zorgt dat alle schrijf acties mooi verdeeld worden over alle geheugen cellen en er niet één groep cellen is die veel eerder op is dan de rest (wat bij een SD wel gebeurt). Het maakt dus eigenlijk ook niet uit wat het os van de computer (of Xbox) doet, de controller plaatst data waar die vindt dat het beste is.
SD-kaartjes, ook de high-endurance "voor video" varianten verslijten vrij snel. Dat komt omdat ze integenstelling tot een SSD geen controller en wat reserveruimte hebben om versleten geheugencellen te detecteren en te vervangen vanuit de reserve (en de slijtage netjes te verdelen zoals SunnieNL hierboven aangeeft. Bij SSD's hoef je je hier dus geen of iig véél minder zorgen over te maken. Ik heb hier bijvoorbeeld wat 10 jaar oude el-cheapo consumenten SSD's als vmware cache in gebruik (=heel veel writes) en die doen het tegen de verwachting in nog steeds prima.

Ik heb in mijn Tesla na 2 SD-kaartjes te hebben versleten 3 jaar terug een goedkope USB-SSD geplaatst en daarna nooit meer één probleem gehad met Sentry.

[Reactie gewijzigd door RonJ op 22 juli 2024 14:51]

In de praktijk gaan SSD's niet korter mee dan harde schijven. Die angst voor de levensduur van SSD's komt uit de begindagen.
Zelfs als je 10 uur per dag zou gamen en iedere nieuwe release zou downloaden dan is er waarschijnlijk al een nieuwe Xbox voordat de SSD aan z'n minimum lifetime writes komt.
Bij de PS5 is de SSD inderdaad vast gesoldeerd. Bij zowel de Series S/X is de SSD een 2230 formaat en dus te vervangen (mits je de oude SSD cloned naar de nieuwe).
Valt denk ik reuze mee. Je doet eigenlijk voornamelijk lezen vanaf de SSD. Tuurlijk zijn de games groot maar die installeer je meestal eenmalig, en af en toe wat updates. Maar ik denk dat het grootste gedeelte van de tijd de SSD aan het lezen is ipv schrijven.
Een schijfje van 220 euro is dan nog steeds duur tov een nieuwe xbox toch?

Mocht het stuk gaan koop ik wel een nieuwe xbox.

Ik krijg wel eens de melding dat de xbox vol zit.. Maar als ik dan door de games blader die er op staan dan zijn er ook vaak oude spellen die er wel af kunnen. Voor mij geen issue dus qua ruimte.
De levensduur van een beetje SSD is tegenwoordig zo hoog dat je daar nooit problemen mee gaat krijgen.

EDIT:
Een WD_blue SSD zou volgens WD minimaal 600TB moeten kunnen schrijven. Dat is gemiddeld 164GB per dag gedurende 10 jaar.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 22 juli 2024 14:51]

Anoniem: 1664360 3 april 2023 08:31
Eindelijk

Een goedkopere optie

:)
Bij die prijs speelt wel ook mee dat deze SSD een stuk kleiner is. Een M2.2230 SSD met die specs vind je zeker niet voor onder de 100 euro.
Niet dat dat voor ons als klant heel veel uitmaakt uiteindelijk natuurlijk, maar puur om aan te geven dat ze ook echt geen 100 euro winst aan het maken zijn of zo.
Eindelijk een goedkopere versie, nu hopen dat die prijzen van Microsoft voor 2TB snel zullen dalen naar normale prijzen nu er concurrentie op de markt is. Want die waren echt onwerkelijk hoog, want even tussen de €350 en €400+ neerleggen voor 2TB is gewoon gekkenwerk en daarvoor is het onbetaald..

Met dit nieuws ben ik zelf heel erg blij, want 2TB voor €220 is al een behoorlijk verschil en dan zijn deze opslagkaarten van Western Digital ook nog eens kleiner dan die van Microsoft. Dit is voor mij dubbel voordeel :)
Goed teken dat er een 2de speler al komt, dat betekent hopelijk op misschien nog een paar spelers en dat de prijs dan eindelijk goed gaat dalen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.